İlk Yardım ve Acil Bakım. Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlk Yardım ve Acil Bakım. Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez"

Transkript

1 İlk Yardım ve Acil Bakım Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez

2 ÜNİTE I: İLK YARDIMA GİRİŞ

3 1861 yılında Cenevre de yapılan uluslararası kongrede savaşta ve barışta bütün dünya uluslarına yardımcı olacak bir teşkilatın kurulması kararlaştırılmıştır 1863 te yine Cenevre de Henry Dunant ın önderliğinde yaralı ve hastalara ilk yardım yapmak amacıyla Kızılhaç kurulmuştur yılında Dr. Moffit tarafından savaşta yaralananlara bakım verecek kişiler için ilk yardım araç ve gereçlerini ve ilk yardım konularını içine alan bir tüzük hazırlanmıştır.

4 1877 yılında St. John İlk Yardım Teşkilatı kurulmuş, bu teşkilat Dr.Moffit in hazırladığı tüzüğü kabul etmiştir. Bu teşkilat yaralılara yardım konusunda bilgi veren konferanslar düzenlemiş ve bu konuda çalışmalar yapmışlardır. İlk yardım terimi de ilk defa St. John ilk yardım teşkilatı tarafından resmen kabul edilmiştir.

5 İlk yardım, tarih boyunca her zaman önemli olmuş fakat asıl gerekliliği 1.ve 2. dünya savaşlarında daha çok anlaşılmıştır yılı sonlarına doğru ABD ve Fransa da ambulanslarda paramedikler ve hekimlerin görev almaya başlaması ile birlikte daha hızlı ve kaliteli acil sağlık hizmeti sunulmaya başlanmıştır. Acil tıp anabilim dalı ilk kez Cincinnati Üniversitesinde 1970 yılında açılmıştır.

6 Türkiye de İlk Yardımın Tarihçesi Osmanlı imparatorluğu 1861 yılında Cenevre de yapılan toplantıda alınan karar gereği 1868 de Asker, Hasta ve Yaralılara İmdat ve Yardım Derneği ni kurmuştur. Bu dernek daha sonra 1877 de Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını almıştır. Hilal-i Ahmer birinci dünya savaşında çok yararlı çalışmalar yapmıştır ve 1923 yılında ismi Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti olarak değiştirilmiştir yılında Türkiye Kızılay Cemiyeti ve 1947 de Türkiye Kızılay Derneği olarak isim değişikliğine giden kuruluş Türkiye de ilk yardım hizmetlerinin öncülüğünü yapmıştır.

7 Türkiye de İlk yardım hizmetleri 1986 yılında 077 Hızır acil servis olarak başlamıştır yılında 077 Hızır acil den 112 acil yardım ve kurtarma ya geçilmiştir te ilk ve acil yardım tıpta yeni bir uzmanlık dalı olmuş ve Dokuz Eylül ve Fırat üniversitesinde ilk ve acil yardım anabilim dalları açılarak uzmanlık eğitimi verilmeye başlanmıştır yılında acil tıp teknikeri eğitimine başlanmış, Sağlık Bakanlığına bağlı okullarda ilk yardım ve acil bakım teknisyenliği bölümüne 1996 yılında öğrenci alınmıştır.

8 2000 yılında Acil sağlık hizmetlerinin sevk ve idaresine dair usul ve esasları belirleyen Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği çıkarılmıştır. İleriki yıllarda da değişen ihtiyaçlara göre yönetmelik hükümlerinde çeşitli değişiklikler yapılmıştır.

9 İlk yardımın Önemi Ve Amacı Hayatımız boyunca her an ilk yardım gerektirecek bir durumlarla karşılaşabiliriz. Ani hastalıklarda ya da kazalarda yapacağımız zamanında ve bilinçli ilk yardımla hastanın, kazazedenin yaşamını kurtarıp sakatlığını engelleyebiliriz.

10 İlk yardım bu kadar önemliyken bilinçsiz ilk yardımda faydadan çok zarara neden olur. Özellikle trafik kazalarında bilinçsizce yapılan müdahale kazazedeye fayda yerine zarar vermektedir. Kazazedelere yapılacak yanlış uygulama ve yanlış taşımalar sakatlıklara ya da ölümlere neden olabilir. İlk yardım uygulayan kişi kaza sırasında yanlış uygulamaları engelleyerek de hayat kurtarabilir. İLK YARDIMDA ALTIN KURAL ÖNCELİKLE ZARAR VERMEMEK OLMALIDIR.

11 İlk yardımda zaman çok önemli bir faktördür. Yapılan araştırmalar kazalardaki ölümlerin %10 unun ilk beş dakikada,%50 sinin ise ilkyarım saat içinde gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Zamanında ve uygun yapılacak müdahale ile pek çok kişinin hayata tutunması sağlanacak, yaşam kalitesi artırılacak, rehabilitasyon süresi kısalarak ülke ekonomisine de fayda sağlanacaktır. İlk yardımın önemini kavrayabilmek için öncelikle ilk yardımla ilgili temel kavramların anlaşılması gereklidir.

12 2. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1. İlk yardım????? Ani gelişen bir hastalık ya da kaza durumunda tıbbi yardım sağlanıncaya kadar hayatı kurtarmak, durumun kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerindeki imkânları kullanarak yapılan ilaçsız uygulamalara İlk yardım denir.

13 İlk Yardım daha sonra yapılacak tedavinin gidişatını belirler. Yapılan uygulamalar, elde edilen bilgiler asıl tedavinin planlanmasını kolaylaştırır. İlkyardım sakatlıkları ve ölüm oranlarını azaltır. İlkyardım sayesinde hastaneler ve acil servisler daha az kullanılır ve ekonomik giderlerin azalmasına yardımcı olur.

14 İlk yardımın Amaçları????? Hasta, yaralı ve ortamın güvenliğini sağlamak Hasta ve yaralının hayati fonksiyonlarının devamını sağlamak Hasta ve yaralının durumunun kötüye gitmesini önlemek Hasta ve yaralının iyileşmesini kolaylaştırmaktır.

15 Acil Bakım?????? Ani olarak hastalanan ya da kazaya uğrayan kişiye sağlık personeli tarafından tıbbi araç gereç ve ilaç kullanılarak yapılan hayat kurtarıcı ve tedavi edici uygulamalara acil bakım denir.

16 İLK YARDIM???? ACİL BAKIM İlkyardımcı tarafından uygulanır Çevredeki imkânlar kullanılır İlaçsız uygulamalardır Olay yerinde yapılır Sağlık personeli tarafından uygulanır Tıbbi araç gereç kullanılır İlaç kullanılır Olay yeri, ambulans ve sağlık kuruluşunda uygulanır

17 İlk Yardımcı İlkyardımın amacı doğrultusunda hasta veya kazazedeye ilaç kullanmadan çevredeki imkânları kullanarak müdahale eden ilk yardım eğitimi almış kişilerdir.

18 İlk yardımcının özellikleri çok Kaza ya da hastalığın meydana geldiği yer meraklı insanların toplanarak kalabalık oluşturdukları, yardım amacıyla heyecanlı ve telaşlı oldukları yerlerdir. Bunun için ilk yardımcı sakin ve soğukkanlı bir şekilde meraklı kalabalığı koordine ederek, gerekli müdahaleyi doğru biçimde yapmalıdır.

19 Önce kendi can güvenliğimi sağlarım. Olay anında ve doğru olarak haber veririm. Çevredeki kişileri organize eder; onlardan yararlanırım. Elimdeki olanakları değerlendirebilirim. İyi iletişim kurarım. Sakinim. Kendime güvenirim. Pratiğim.

20 1. İlk yardımcı sakin ve soğukkanlı olmalı, 2. Kendine güvenmeli, 3. İyi iletişim kullanabilmeli, 4. Pratik düşünme becerisine sahip olmalı, 5. İnsan vücudu ile ilgili bilgilere sahip olmalı, 6. Kendinin, kazazedenin veya hastanın ve çevredekilerin can güvenliğini sağlamalı, 7. Çevrede bulunan kişileri organize edip, onlardan yararlanabilmeli, 8. Olayı en kısa sürede doğru olarak bildirmeli, 9. Olay yerindeki olanakları değerlendirebilme, 10. Bilgilerini sürekli yenilemeli,

21 İlkyardımcının Görev ve Sorumlulukları çok İlk yardımın bir insanlık görevi olduğuna inanarak ilk yardım uygulayabilmek, Çevredeki sağlık kuruluşlarını tanımak, Ülkenin sağlık sistemi hakkında bilgi edinmek, İlk yardım ile ilgili yenilikleri takip etmek, Olayları hızla değerlendirmek, Olay yerinde bulunan kişileri organize etmek,

22 İlkyardımcının Görev ve Sorumlulukları Hasta, yaralı ve çevredekileri sakinleştirme ve güven vermek, Çok sayıda hasta, yaralıya müdahale etmek zorunda ise öncelikler dışında hiçbir ayırım yapmamak, Hasta veya yaralının eşyalarını koruma altına almak, 112 ye doğru şekilde haber vermek, Olay yerine gelen tıbbi yardım ekibine tam ve doğru olarak bilgi aktarmak, Tıbbi yardım ekibi geldiğinde onlara yardım etmek, Hizmeti karşılığında maddi çıkar beklememek,

23 İlk Yardım Çantası çok İlk yardım uygulanabilmesi için evlerde, okullarda, taşıtlarda ve işyerlerinde gerekli temel malzemeleri içeren çantalar bulunmalıdır. İlk yardım çantasının malzemeleri yönetmeliklerle belirlenmiştir. Kişisel ilk yardım çantası, motorlu taşıt ilk yardım çantası, ambulans ilk yardım çantası gibi değişik çeşitleri vardır. İlkyardım çantalarının içeriği zaman zaman kontrol edilmeli ve eksilenler yerine konulmalıdır, böylece acil durumda hazır bulunur. İlk yardım çantaları kolay ulaşılabilecek yerde olmalıdır.

24 tarih ve sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği ne göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçların her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi bulundurması gerekmektedir.????

25 İLK YARDIM MALZEMELERİ Cinsi Miktarı Tıbbi eldiven Büyük sargı bezi (10 cm x 3-5 m) Hidrofil gaz steril (10x10 cm 50'lik kutu) 2 çift 2 adet 1 kutu Üçgen sargı Antiseptik solüsyon (50 ml) Flaster (2 cm x 5 m) Çengelli İğne Küçük makas (paslanmaz çelik) Esmark bandajı Turnike (En az 50 cm örgülü tekstil malzemeden 3 adet 1 adet 1 rulo 10 adet 1 adet 1 adet 1 adet Yara bandı Alüminyum yanık örtüsü El feneri 10 adet 1 adet 1 adet Motorlu taşıtlardaki ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler

26 Araçlarda bulundurulan ilk yardım çantası

27 İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI Olaya ilk tanık olan kişiden başlayarak tedavinin tamamlandığı hastaneye kadar kesintisiz olarak sürdürülen ilk yardım ve acil bakım uygulamalarının tümü, yaşam kurtarma zinciri olarak adlandırılır.

28 Yaşam kurtarma zinciri 4 halkadan oluşur. İlk iki halkası ilkyardımcının sorumluluğunda bulunan temel ilk yardım uygulamaları (koruma, bildirme, kurtarma) ve olay yerinde sağlanan temel yaşam desteğidir.??????? Son iki halkası ise ilk yardımcının görevi değildir; profesyonel sağlık ekiplerinin görevidir

29 Yaşam kurtarma zinciri

30 İlk yardımcı, acil bir durumda yaşam zincirinin birinci halkasında yer alan üç temel uygulamayı öncelikli olarak yapmalıdır. Bu uygulamalar: KORUMA BİLDİRME KURTARMA

31 3.1. Koruma Yaşamı korumak, kazazedenin hayatını tehlikeye sokan olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaya koruma denir. Olay yeri değerlendirilirken kazanın ya da olayın çeşidine göre (trafik kazası, yangın, patlama, elektrik çarpması vb.) farklı önlemler alınmalıdır. Ortamda ikincil kazaya neden olacak herhangi bir durum (ikincil trafik kaza riski, elektrik kaçağı, gaz kaçağı, duman vb.)varlığında önlem alınmadan hasta veya yaralının yanına gidilmemeli; güvenli bir mesafede kalınmalı ve acilen yardım çağrılmalıdır.

32 İkincil kazalar

33 Olay Yerinin Değerlendirilmesi Kazazedeye ulaşılan yer olay yeridir. İlkyardımcı, acil bir durumda hasta veya yaralıya yönelmeden önce olay yerini değerlendirmelidir. Kendisinin, hasta veya yaralının ve çevredeki diğer insanların can güvenliği açısından mutlaka ortamı dikkatle inceleyerek gerekli güvenlik önlemlerini almalıdır. Her şeyden önce kendi güvenliğinizin önemli olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

34 Olay Yeri Değerlendirmesinin Amaçları Olay yerinde tekrar kaza oluşma riskini ortadan kaldırmak Olay yerindeki yaralıların sayısı ve yaralanma tiplerini belirlemek Olay yerindeki delilleri korumak Çevredeki imkânları hızla değerlendirmek

35 Olay Yeri Güvenliğinin Sağlanması Olay yeri güvenliği, ilk yardımcı, kazazede ve diğer kurtarma ekiplerinin güvenli bir şekilde görev yapmaları için gereklidir. Olay yeri özel renk ve uyarıcı yazılar içeren plastik şeritlerle çevrelenir. Görevliler dışındaki kişilerin olay yerine girmesi engellenir. Olay yerine sesli ve ışıklı uyarı cihazları yerleştirilerek ikincil kazaların olması önlenir ve ilk yardımcıların kazaya uğrama riski ortadan kaldırılır. Olay yerinde açık ve kapalı alanlarda alınabilecek güvenlik önlemleri farklılık gösterir.

36 Açık Alanda Güvenliğin Sağlanması Eğer bölge güvenli değilse tehlike (çığ, kaya düşmesi, deprem vb.)bitinceye kadar beklenir. Olay yerinde hasta/ yaralıya yapılacak ilk yardımı engelleyebilecek kişiler olay yerinden uzaklaştırılır. Olay yerinde, yangın ve patlamaya neden olacağından sigara içilmesine izin verilmemelidir. Kıvılcım oluşturabilecek ışıklandırma veya çağrı araçları kullanılmamalıdır. Kaza yapan aracın önüne ve arkasına, diğer araç sürücülerini yavaşlatmak ve olası bir kaza tehlikesini önlemek için uyarı işaretleri yerleştirilmelidir. Bu amaçla varsa üçgen reflektör veya gündüz kırmızı renkli, mgece fosforlu alzemeler kullanılabilir.

37 Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 135. maddesine göre, uyarı işaretleri; aracın ön ve arkasında en az 30 metre mesafede olacak ve diğer araç sürücüleri tarafından en az 150 metreden açıkça görülebilecek şekilde yerleştirilmelidir.??????? Aracın kontağı kapatılarak elektrik bağlantısı kesilir. El freni çekilir. Aracın tekerlerinin ön ve arkasına takoz, taş vb. malzeme yerleştirilerek araç sabitlenir. Araç LPG li ise aracın bagajında bulunan tüpün vanası kapatılır.

38 Üçgen reflektör yerleşimi

39

40 Kapalı Alanda Güvenliğin Sağlanması Ortam havalandırılır. Tüp ya da doğal gaz kaynağının vanaları kapatılır. Elektrik düğmelerine kesinlikle dokunulmamalıdır (kıvılcım oluşturarak yangın ve patlamaya neden olabileceğinden). Olay yeri göçük ise parça çekilmemelidir. Elektrik çarpmasında akım kesilmelidir.

41 3.2. Bildirme Olayın tıbbi yardım kuruluşuna haber verilmesine bildirme denir. Olay veya kaza, mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde telefonla tıbbi yardım kuruluşuna bildirilmelidir. Ülkemizde acil tıbbi yardım istenen telefon numarası 112 dir acil tıbbi yardım numarasına her türlü telefon ile kısa sürede ulaşılarak acil çağrı yapılabilir. Sabit ve ankesörlü telefonlar ve cep telefonları ile ücretsiz olarak görüşme sağlanabilir. İlk yardımcı, 112 no lu telefonu kendisi aramalı ya da çevredekilerden birine aratmalıdır.

42 Çevrede yardım istenebilecek kimse yoksa telefon için kazazedenin yanından ayrılmak zorunda kaldığında hızlı hareket etmeli ve hemen geri dönmeye çalışmalıdır. Duruma göre itfaiye(110), Zehir danışma merkezi (114), Emniyet güçleri (Polis-155 / Jandarma-156) de aranabilir.

43 Aşağıdaki Durumlarda 112 Acil Tıbbi Yardım Çağrılmalıdır. Hasta veya yaralının bilinci kapalı ise Hasta veya yaralının bilinci açık olsa bile ciddi yaralanması varsa(kafa travması, yüksekten düşme vb)

44 Solunum güçlüğü varsa Göğüste basınç hissi ve ağrı varsa Kanaması ve kusması varsa Baş ağrısı ve konuşma güçlüğü varsa Zehirlenme belirtileri varsa Baş, boyun, omurga travmasından şüpheleniliyorsa Kırıklarda Yangın ve patlamalarda Elektrik çarpmalarında Trafik kazalarında

45

46 Acil Çağrı Merkezinin 112 nin Aranmasında Dikkat Edilecekler çok 112 Acil tıbbi yardım numarası çevrilir. Sakin olunmalı ve net bir şekilde konuşulmalıdır. Olay ile ilgili gerekli bilgiler verilerek görevlinin sorduğu sorulara cevap verilir. Adınız ve soyadınız, Aradığınız telefonun numarası, Kesin yer ve adres (şehir, kasaba, cadde, bina, kat, no) ve etraftaki çok bilinen bir yerin adı, Olayın ne olduğu, (trafik kazası, düşme, elektrik çarpması, bayılma vb.)

47 Olaydan etkilenen kişi sayısı, (kaç tane ambulans gerekeceğinin tahmin edilmesi için) Kazazedelerin durumları, (bilinç durumu, kanama, kırık vb.) Yapılan ilk yardım müdahaleleri söylenmelidir. Gereken bütün bilgiler verilmeden telefon kapatılmamalıdır. Telefondaki acil çağrı personelinin önerileri dikkatlice dinlenmelidir. Aranılan telefon, geri aranabileceğinden gereksiz yere meşgul edilmesi engellenmelidir

48 3.3. Kurtarma (Müdahale) Kurtarma, hasta ve yaralıyı değerlendirerek gerekli olan ilk yardım uygulamalarını yapmaktır. (Temel yaşam desteği, kanamayı durdurmak vb) Olay yerinin güvenliği sağlandıktan sonra hasta veya yaralıların durumları hızla değerlendirilir. Bu aşamada hasta veya yaralıların durumlarını tek tek değerlendirmek için vakit kaybedilmemelidir. Aksi halde acil durumdaki hasta veya yaralılara müdahalede gecikme olur.

49 İlk yardım uygulamalarına öncelikle: Durumu ağır (bilinci kapalı, kanamalı vb.) Risk taşıyan hasta veya yaralılardan (bebek, çocuk, gebe, yaşlı vb.) başlanır.

50 Hasta veya yaralı yangın, patlama, gaz sızıntısı vb. tehlikeli durumlar dışında kesinlikle hareket ettirilmemelidir. Tehlikeli durumlarda taşınması gerekiyorsa mümkün olduğu kadar hızlı hareket edilmeli ve dikkatli olunmalıdır. Kırık, çıkık, burkulma ve kanamalara gerekli müdahale edilir. Hasta veya yaralı sıcak tutulmalı ve yarasını görmesine izin verilmemelidir. Bilinci kapalı olan hasta veya yaralıya ağızdan hiçbir şey verilmemelidir. Turnike uygulanan hastalar takip edilmelidir.

51 Yara dış etkenlerden korunmalı, sargılar yapılmalı ve şoka engel olunmalıdır. Acil tıbbi yardım görevlileri gelene kadar hasta veya yaralının yanında kalınır. Hasta veya yaralı ya da olay hakkındaki bilgiler kaydedilir. Hasta veya yaralının korku ve endişeleri giderilmeli; nazik ve hoşgörülü davranılmalıdır. Hastanın yaralanma durumuna göre en uygun yöntemle, uygun sağlık kuruluşuna nakli sağlanmalıdır

52 Kazazedelerin kurtarılması

53 Sayın Eğitimcilerimiz sunumların tamamına ulaşmak için yayınevimiz ile irtibata geçebilirsiniz. Atlas Sağlık Yayınları Gsm : / bilgi@asmlyayin.com

İLK YARDIM İlk Yardım Dersi sunusu

İLK YARDIM İlk Yardım Dersi sunusu İLK YARDIM İlk Yardım Dersi sunusu Bu Sunu ya ait tüm Haklar Atlas Yayınevine aittir. Hiçbir şekilde üçüncü şahıslara verilemez Ünite 1: İlk Yardımın Temel İlkeleri İlk Yardımın Temel Uygulamaları Hayatımız

Detaylı

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ 1-GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ Ne zaman değil 2 Nerede değil 3 Her zaman ve her yerde Herkes için ilkyardım 4 İLKYARDIM HAYAT KURTARIR TÜM KAZALARDA ÖLÜMLERİN YÜZDE 10 U İLK BEŞ DAKİKADA, YÜZDE 50 Sİ İLK

Detaylı

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

İlkyardım nedir? Acil tedavi nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD İlkyardım nedir? TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI - Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren durum - Sağlık görevlileri gelene kadar - Hayat kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini Doç. Dr. Şule

Detaylı

İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri

İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri İLK YARDIM YRD. DOÇ. DR. Kadri İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIMIN TANIMI: Herhangi bir hastalık, kaza veya yaşamın tehlikeye girmesi durumunda; kişinin hayatını kurtarmak yada durumunun kötüye gitmesini

Detaylı

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL

ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL ÖĞR. GÖR. NURHAN BİNGÖL İLKYARDIM Tanımı- Önemi - İlkeleri İlkyardım : Aniden hastalanan veya kazaya uğrayan kişiye, bir sağlık ekibi ulaşıncaya kadar ya da hasta bir sağlık kuruluşuna ulaşıncaya kadar

Detaylı

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ

İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ İLK YARDIM EĞİTİMİNE HOŞGELDİNİZ 1 İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza yada yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun

Detaylı

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ

İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İLKYARDIM GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ İlkyardım Nedir? Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye, Olay yerinde Sağlık personeli gelinceye kadar Durumun kötüleşmesini önlemek

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM I Sağlık Bülteni ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Kasım 2013 İLK YARDIM BÖLÜM I Hayatımız boyunca çeşitli nedenlerle yaralanmalar veya hastalıklarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Yaşamımızın çeşitli

Detaylı

ÜNİTE-1. Genel İlk Yardım Bilgileri

ÜNİTE-1. Genel İlk Yardım Bilgileri 1 ÜNİTE-1 Genel İlk Yardım Bilgileri KONU BAŞLIKLARI 2 İlk Yardımın Tanımı, Önemi ve Amaçları İlk Yardımın 6 T si Hayat Kurtarma Zinciri İlk Yardımcının Özellikleri ve Temel Görevleri İlk Yardım Çantası

Detaylı

İlk yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

İlk yardım Çantasında Bulunması Gerekenler İlk yardım Çantasında Bulunması Gerekenler Tüvtürk araç muayene kontrollerinde ilk yardım çantası içeriğinde bulunması gereken malzemeler listesi buradadır. Bunun haricinde bulunması faydalı olabilecek

Detaylı

İlk yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

İlk yardım Çantasında Bulunması Gerekenler İlk yardım Çantasında Bulunması Gerekenler Tüvtürk araç muayene kontrollerinde ilk yardım çantası içeriğinde bulunması gereken malzemeler listesi aşağıdadır. Bunun haricinde bulunması faydalı olabilecek

Detaylı

SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET

SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET SAĞ 101U TEMEL İLK YARDIM BİLGİSİ KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 1.ÜNİTE: İlk Yardıma Hazırlık GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ:

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi göze yabancı cisim batmasında yapılan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLKYARDIM DENEME SINAVI 7 1. Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? A) Çok sayıda yaralının bulunduğu ortamda ilkyardımcı tek ise B) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-1 1) Aşağıdaki durumlardan hangisinde turnike uygulanır? a) Çok sayıda yararı varsa ilkyardımcı tek ise b) Yaralının güç koşullarda bir yere taşınması gerekiyorsa

Detaylı

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü 18 EYLÜL 2014 1 GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZE BAĞLI FAALİYETTE BULUNAN KURUMLAR Özel Okullar Okul öncesi İlkokul Ortaokul Lise MTSK (3.437) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan

TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ. Dr.Alpaslan Türkkan TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN İLK YARDIM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ Dr.Alpaslan Türkkan İlkyardım Hastalık ya da kaza ile sağlığı tehlikeye girmiş kişi ya da kişilere; Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak, Yaralının durumunun

Detaylı

Beklenmeyen bir anda, plan dışı gelişen, yaralanma ya da ölüm ile birlikte maddi zarara da neden olan durum ancak Çoğu durumda önceden görülebilecek ya da önlenebilecek ve böylece kaçınılabilece k olaylardır.

Detaylı

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013

Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 Dr. Armağan EREN 18 Ocak 2013 İlk önemli bilgi Kaza ölümlerinin %10 u ilk 5 dakika içinde, %54 ü ilk yarım saat içinde meydana gelmektedir. Yani; Kaza yerinde İlk 5 dakika içerisinde uygulanacak Etkili

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM: İLKYARDIMIN TEMEL İLKELERİ I. İLKYARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...3 A. İLKYARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...3 1. İlkyardımın Tanımı...3 2. Acil Tedavinin Tanımı...3 3. İlkyardım ve

Detaylı

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI

İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI İLKYARDIM EĞİTİMİN AMACI Günümüzde ilk yardım gerektiren bir durum ile karşılaşan herkes, hangi durumlarda ne yapması ya da yapmaması gerektiğini bilmelidir. İlk yardımın yaygınlaşması ve standartlarının

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Afetlerde İlkyardım 2801406 IV 2+0 2 2 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM

C-Ç E-F G-Ğ 248 İLKYARDIM İNDEKS A A-B-C, 6 Acil taşıma yöntemleri, 55 Acil tedavi, 3,4 Açık kırık, 177 Akciğer, 41 Akrep sokması, 213 Altın beşik Dört elle altın beşik, 62 Üç elle altın beşik, 64 İki elle altın beşik, 66 Ana damara

Detaylı

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI LKYARDIMDA TEMEL UYGULAMALAR AC L SA LIK H ZMETLER UBES E T M B R M

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI LKYARDIMDA TEMEL UYGULAMALAR AC L SA LIK H ZMETLER UBES E T M B R M İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI LKYARDIMDA TEMEL UYGULAMALAR 1 LKYARDIM NED R? Herhangi bir hastal k veya kaza sonucu ya am tehlikeye girmi olan ki iye, Olay yerinde, sa l k görevlilerinin yard m sa lan ncaya

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim

ÇALIŞMA SORULARI 4. 5) Bulantı, kusma, ishal şikâyetleri olan kişi hangi yolla zehirlenmiştir? A) Hareket B) Solunum C) Sinir D) Sindirim ÇALIŞMA SORULARI 4 1) Boğulmalarda aşağıdakilerden hangisi yapılır? A) Ciğerlerindeki su boşaltılır. B) Suya atlayarak boğulan kişi kurtarılır. C) ABC si değerlendirilir. doğru. 2) Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

Temel İlkyardım Uygulamaları

Temel İlkyardım Uygulamaları Temel İlkyardım Uygulamaları KOBİ lerde Risk Değerlendirmesi Uygulamalarının İSG Açısından İncelenmesi Projesi "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca

Detaylı

AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ

AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ AFET VE OLAĞAN DIġI DURUMLARDA OLAY YERĠ GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ Afetler oluş zamanı belirli olmayan durumlar oldugundan sürekli hazır olunmayı gerektirmektedir. Afet anlarında ve sonrasında hızlı müdahale insan

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İLK YARDIM EĞİTİM MERKEZİ SERTİFİKALI TEMEL İLK YARDIM EĞİTİMİ İstanbul Üniversitesi bünyesinde İstanbul Tıp Fakültesi İlk Yardım Eğitim Merkezi olarak faaliyet göstermemiz, T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü nün 27/01/2010 tarih ve 2545

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ 1 İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ İLK YARDIM NEDİR? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehdit eden bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması veya durumun daha kötüleşmesini

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ KANAMALARDA İLKYARDIM BU EĞİTİMDE NELER PAYLAŞACAĞIZ? Kanama

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT)

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT) ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ALANI /ACİL TIP TEKNİSYENLİĞİ (ATT) Bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince kültür dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile, ilk yardım bakımı planlama,

Detaylı

KORKU PANİK KAOS KRİZ ÇÖZÜMSÜZLÜK TELAŞ BİLİNÇSİZ YARDIM HATA İKİNCİ KAZA-ZARAR (Patlama, yangın, çökme, devrilme)

KORKU PANİK KAOS KRİZ ÇÖZÜMSÜZLÜK TELAŞ BİLİNÇSİZ YARDIM HATA İKİNCİ KAZA-ZARAR (Patlama, yangın, çökme, devrilme) OLAY YERİ VE HASTA YÖNETİMİ GİRİŞ -OLAY YERİ YÖNETİMİNİN ETKİN VE DOĞRU BİR ŞEKİLDE YAPILMASI -HASTANIN DOĞRU DEĞERLENDİRİLEBİLMESİ -HASTANIN SORUNUNU SAPTAMAK VE ACİL BAKIM VERMEK Olay yeri güvenliğinden

Detaylı

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ

İLK YARDIM SUNUSU. HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM SUNUSU HAZIRLAYAN Mustafa KILIÇ İLK YARDIM Herhangi bir kaza yada tehlike durumunda, sağlık görevlileri gelinceye kadar durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla yapılan ilaçsız ilk müdahaleye

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1

İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 İÇİNDEKİLER Bölüm I: İLK YARDIMIN TEMEL UYGULAMALARI...1 A. İLK YARDIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR...1 1. İlk Yardım ve Acil Bakımın Özellikleri...2 B. KORUMA...12 1. Olay Yerinin Değerlendirilmesi...12 2. Olay

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIM Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda Sağlık görevlilerinin tıbbi

Detaylı

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM

Editörler. Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Editörler Doç.Dr.Hicran Yıldız & Dr.Emine Çatal İLK YARDIM Yazarlar Prof. Dr. Sakine Boyraz Doç.Dr.Hicran Yıldız Doç.Dr.Neriman Akansel Yrd.Doç.Dr. Evrim Çelebi Yrd.Doç.Dr. Funda Çetinkaya Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İlk Yardım 744004102004 8 2+0 2 5 Ön Koşul - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim Elemanı - Dersin Yardımcıları

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON VE SEKRETERLİK PROGRAMI 2013-14 Bahar Yarıyılı Dersin adı: İLK YARDIM Dersin Kodu: TDS 108 Dersin Şubesi: ALT AKTS Kredisi: 4 1. yıl 2. yarıyıl Zorunlu

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel)

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU. (Özel) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı ALAN ALT ALAN KODU Yönetim Bilimleri Ġdari Ġşler (Özel) 4.02.02.0.09. ETKĠNLĠĞĠN ADI İş Sağlığı ve

Detaylı

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır.

Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Triajın tanımı, ne şekilde ve kimler tarafından yapılacağı ve triaj sınıflaması anlatılacaktır. Ayrıca olağan ve olağan dışı durumlarda hasta ve yaralıların kayıtlarının

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü SAĞLIK ALANI İLK YARDIM KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI... 1 EĞİTİMCİLERİN

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-2 1) Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? a) Spor ve iş kazaları b) Şeker hastalığı c) Otomobil kazaları d) Yıkıntı

Detaylı

Acil Yardım Organizasyonu. Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans

Acil Yardım Organizasyonu. Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans Doç. Dr. Onur POLAT Acil Yardım Organizasyonu Devletler acil yardım organizasyonunu üç temel öğe üzerine yapılandırırlar: İtfaiye Polis Ambulans 2 Tanımlar Acil durum: Erken dönemde nitelikli yardım başlatılmazsa

Detaylı

İlk yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri

İlk yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri Ünite 1 1- Bu nedenle toplumdaki her bireye ilk yardım bilgi ve becerilerinin öğretilmesi, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak, 22 Mayıs 2002 tarihinde Resmî Gazete de yayımlanmasıyla yürürlüğe girmiştir

Detaylı

SAĞLIK HİZMET SUNUMUNDA MESLEKLERİN TANITIMI 22 Mayıs 2014. Acil Tıp Teknisyeni Oğuzhan ÖZER 112 Paramedik

SAĞLIK HİZMET SUNUMUNDA MESLEKLERİN TANITIMI 22 Mayıs 2014. Acil Tıp Teknisyeni Oğuzhan ÖZER 112 Paramedik SAĞLIK HİZMET SUNUMUNDA MESLEKLERİN TANITIMI 22 Mayıs 2014 Acil Tıp Teknisyeni Oğuzhan ÖZER 112 Paramedik PARAMEDİK? Her ne sebep ile olursa olsun, acil tıbbi bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaralılara,

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF YILLIK PLANI ÜNİTE 1: TRAFİK TEŞKİLATI 1.Trafik teşkilatı hakkında temel bilgileri 2. Trafik düzenini sağlayan unsurları TRAFİKLE İLGİLİ KURULUŞLAR VE GÖREVLERİ

Detaylı

ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ ĠLK YARDIM EĞĠTĠM MERKEZĠ

ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ ĠLK YARDIM EĞĠTĠM MERKEZĠ ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ ĠLK YARDIM EĞĠTĠM MERKEZĠ 26-27 ARALIK 2013 VE 28-29 ARALIK 2013 TARĠHLĠ SERTĠFĠKALI TEMEL ĠLK YARDIM KURSU NA KATILMAK ĠSTEYENLERE DUYURULUR.. Kurs Programı "Ġlkyardım Yönetmeliği"

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi

TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU. Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi TÜRKİYE DE İLKYARDIMIN SAĞLIK VE AFET ORGANİZASYONUNA ENTEGRASYONU Dr. Yavuz Üçkuyu Konya İl Ambulans Servisi AFET (Olağan Dışı Durum) l Toplumun tamamı veya belli kesimleri için fiziksel, ekonomik ve

Detaylı

GK SELEN İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ

GK SELEN İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ GK SELEN İLKYARDIM EĞİTİM MERKEZİ En makbul yardım en çok ihtiyaç duyulan anda yapılandır. "Keşke" dememek için siz de ilkyardım Öğrenin! İlkyardım Öğretin! Misyonumuz Birey ve kurumlara ilkyardım alanında,

Detaylı

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci

5) Çeşitli sebeplerle beyine giden oksijen miktarının azalmasıyla oluşan tabloya ne denir? A) Kusma B) Bayılma C) Kalp krizi D) Beyin felci ÇALIŞMA SORULARI 2 1) Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması yada yok olması ileortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybına ne denir? A) Şok B) Düşme C)

Detaylı

Yaralanmalar. Bölüm 5

Yaralanmalar. Bölüm 5 Yaralanmalar Bölüm 5 Kapsam: Yara nedir? Kaç çeşit yara vardır? Yaraların ortak belirtileri nelerdir? Yaralanmalarda ilkyardım nasıl olmalıdır? Ciddi yaralanmalar nelerdir? Ciddi yaralanmalarda ilkyardım

Detaylı

Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş

Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş Acil Yardım ve Afet Yönetimi ne Giriş Triyaj Kavramı Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Acil Durumlara Giriş Acil durumlar, akut olarak gelişir. Hızlı ve etkin bir müdahale yapılmadığında birey ya da bireylerin

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek

ÇALIŞMA SORULARI Hangisi ilkyardımın temel uygulamalarından birisi değildir? A) Koruma B) Bildirme C) Kurtarma D) Rentek ÇALIŞMA SORULARI 9 1. İlkyardım Nedir? A) Olay yerinde ilaç vererek yapılan müdahaledir. B) Hastanedeki hekimler tarafından yapılan ilk müdahaledir. C) Olay yerinde, tıbbi araç ve gereç aranmaksızın mevcut

Detaylı

KANAMALARDA İLKYARDIM

KANAMALARDA İLKYARDIM KANAMALARDA LKYARDIM Kanama Nedir? Damar bütünlüğünün bozulması ile kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına doğru) akmasıdır. Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır: 1- Kanamanın hızına

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP

KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM. Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Yrd. Doç.Dr. Kadri KULUALP Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu yada kendiliğinden oluşabilir. Büyük kemiklerin kırılması sonucu

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü

ÇALIŞMA SORULARI Aşağıdakilerden hangisi ilk önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü ÇALIŞMA SORULARI 8 1. Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulamalarından değildir? A) Hasta serin ve havadar bir yere alınır B) Üzeri örtülür C) Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar

Detaylı

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155

13. Gerektiren bir durumda Türkiye de aranması gereken numara hangisidir? A) 112 B) 110 C) 118 D) 155 ÇALIŞMA SORULARI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi akrep sokmasında yapılan doğru ilkyardım uygulamasıdır? A) Zehrin kana karışmasını önlemek için kan dolaşımını engelleyecek turnike yapılır B) Sokmanın olduğu

Detaylı

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 6 1. Aşağıdakilerden hangisi kırık çıkık burkulmalarda uygulanan ilkyardım uygulamalarından biri değildir? A) Açık yara varsa önce yaranın üzeri kapatılır B) Atele alınır C) Atele

Detaylı

MOTORLU TAŞIT H SINIFI SÜRÜCÜ DİREKSİYON SINAVINA HAZIRLIK KADROMUZ

MOTORLU TAŞIT H SINIFI SÜRÜCÜ DİREKSİYON SINAVINA HAZIRLIK KADROMUZ MOTORLU TAŞIT H SINIFI SÜRÜCÜ DİREKSİYON SINAVINA HAZIRLIK KADROMUZ MOTORLU TAŞIT H SINIFI SÜRÜCÜ DİREKSİYON SINAVINA HAZIRLIK DERS NOTLARI Medine ÜNAL ÖZEL GÜNEŞ MTSK ÖĞRETMENİ MEDİNE ÜNAL 0549 225 80

Detaylı

Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir.

Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir. İLKYARDIM Kaza: Önceden tahmin edilemeyen aniden meydana gelen önlenmesi çoğunlukla mümkün olan ölüm yaralanma veya maddi hasarla sonuçlanan olaylara denir. Felaket:Doğal kaynaklı ve kasıt unsuru olmadan

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir?

5. Aşağıdakilerden hangisi dış kanamalarda ilkyardım uygulamalarından biri değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 5 1. Aşağıdakilerden hangisi buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım uygulamalarından biridir? A) Burun su ile yıkanır B) Burun pensi ile çıkarılır C) Burun duvarına bası yapılarak

Detaylı

SĠLAHSIZ ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI. Ek-3/A

SĠLAHSIZ ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI. Ek-3/A SĠLAHSIZ ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI Ek-3/A SĠLAHLI ÖZEL GÜVENLĠK GÖREVLĠSĠ KĠMLĠK KARTI Ek-3/B 4 EK-4/A ÖZELLĠKLERĠ: A: Göğüs Amblemi Ebadında - Gümüş renkli B: Reflektif Bant - Gümüş Renkli

Detaylı

PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI PARAMEDİĞİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI 1)Acil araç kullanma tekniklerini ve trafik kurallarını bilmek ve en az B sınıfı sürücü ehliyetine sahip olmak, 2) Kendisini ve hastaları olası kazalardan korumak

Detaylı

İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi ve Acil Tıbbi Müdahale. Dr. Naci YILDIZ İş Yeri Hekimi / İ.S.G. Eğiticisi

İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi ve Acil Tıbbi Müdahale. Dr. Naci YILDIZ İş Yeri Hekimi / İ.S.G. Eğiticisi İşyerlerinde İlkyardım Örgütlenmesi ve Acil Tıbbi Müdahale Dr. Naci YILDIZ İş Yeri Hekimi / İ.S.G. Eğiticisi Oturumun Amacı Katılımcıların, işyerinde ilkyardım organizasyonu ile acil tıbbi müdahale uygulamalarına

Detaylı

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk

14. Aşağıdakilerden hangisi koma nedeni değildir? A) Düşme veya şiddetli darbe B) Zehirlenme C) Aşırı alkol, uyuşturucu D) Sıcak, yorgunluk ÇALIŞMA SORULARI 7 1. Göze yabancı cisim kaçmasında ilkyardım ilkelerinden olmayan hangisidir? A) Göz bol su ile yıkanır B) Kirpik,toz vb görülüyorsa temiz bir bezle alınır C) Kazazedenin görüşünü engellememek

Detaylı

ÜNİTE-2. Dünyada ve Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetleri Organizasyonu

ÜNİTE-2. Dünyada ve Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetleri Organizasyonu 1 ÜNİTE-2 Dünyada ve Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetleri Organizasyonu KONU BAŞLIKLARI 2 Giriş Dünyada ve Türkiye de ilk Yardım ve Acil Sağlık Hizmetleri Dünyada Acil Sağlık Hizmetleri Türkiye de Acil Sağlık

Detaylı

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK! Ekip Nedir? Hedefi olan, birbirlerine bağımlı bireylerden oluşan küçük gruptur Paramedik Özlem AYDIN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLKYARDIM Yanık nedir? Herhangi bir ısıya maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasıdır. Yanık, genellikle sıcak su veya buhar teması sonucu meydana geldiği gibi, sıcak

Detaylı

5. Örnek Olay Çalışması Araçların Muayenesi ve Teknik Özellikleri: Araba yanıyor!

5. Örnek Olay Çalışması Araçların Muayenesi ve Teknik Özellikleri: Araba yanıyor! 5. Örnek Olay Çalışması Araçların Muayenesi ve Teknik Özellikleri: Araba yanıyor! Ahmet bey, aracının muayene zamanının geldiğini fark etmişti. Hazırlanacak tüm belgeleri toparladı, randevu için telefonla

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 15 Mart 2007 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 26463 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 11/5/2000 tarihli ve 24046 sayılı Resmî

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. TRAFİK GÜVENLİĞİ VE İLKYARDIM KULÜBÜ YILLIK ÇALIŞMA PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. TRAFİK GÜVENLİĞİ VE İLKYARDIM KULÜBÜ YILLIK ÇALIŞMA PLANI KASIM (1. HAFTA) EKİM (3. HAFTA) EKİM (1. HAFTA) EYLÜL Demokrasi eğitimi. Okul genelinde kulübe seçilen öğrencilerin belirlenmesi. Sınıfta ve okulda yapılan etkinliklerde grupla çalışma kurallarına uyar.

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

OKUL KAZALARINDAN KORUNMA YOLLARI

OKUL KAZALARINDAN KORUNMA YOLLARI OKUL KAZALARINDAN KORUNMA YOLLARI Ana Sayfa /Çocuk/Okul Dönemi Eğitimi/Okul kazaları nasıl önlenebilir? OKUL KAZALARI NASIL ÖNLENEBİLİR? OKUL KAZALARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER... 25.10.2011

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar

DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf / Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı DERS BİLGİ FORMU İnsan Sağlığı ve İş Güvenliği Tüm Alanlar Tüm Dallar 32 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye;

Detaylı

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir?

2. Aşağıdakilerden hangisi kafatası ve omurga yaralanması nedenlerinden değildir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 8 1. Solunumun değerlendirilmesi nasıl yapılır? A) Ağız ve buruna ayna tutulur B) Islak bir parmak hasta/yaralının ağız ve burnuna yaklaştırılır C) Kulak hasta/yaralının göğsüne

Detaylı

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı; ciddi yaşamsal tehlikesi olan hastanın zaman geçirmeden değerlendirilmesini ve müdahalesini sağlamak için hastanın ilk değerlendirmesini yaparak hasta akışını sürdürmek, birim

Detaylı

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8.

A) B) C) D) 2. yanlış olan A) B) C) D) 3. uygulanmaz A) B) C) D) 4. A) B) C) D) 5. A) B) C) D) 6. A) B) C) D) 7. A) B) C) D) 8. 1. Olay yerinde, hastanın durumunun daha da kötüleşmesini engellemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan müdahaleye ne isim verilir? A) Acil tedavi. B) Đleri yaşam desteği. C) Đlkyardım D) Acil müdahale. 2.

Detaylı

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER

İLKYARDIMCININ İNSAN VÜCUDU KONUSUNDA BİLMESİ GEREKENLER V İÇİNDEKİLER BÖLÜM I İLKYARDIM KONUSUNDA GENEL BİLGİLER İlkyardımın tanımı 3 İlkyardımın öncelikleri 5 İlkyardımda temel uygulamalar 8 Kaza ortamının değerlendirilmesi 18 Yaralı ve hastaların muayenesi,

Detaylı

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir?

2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde yapılması doğru olan uygulama nedir? İLK YARDIM DENEME SINAVI 9 1. Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden önce yapılmalıdır? A) Hava yolunun açılması B) Suni solunum C) Kalp masajı D) Kanama kontrolü 2. Solunum yoluyla gaz zehirlenmelerinde

Detaylı

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır.

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır. ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir. Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş

Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü CBS & UA ile Afet Yönetimi Entegre Acil Durum Yönetimi Sistemine Giriş Amaçlar (1) Kriz yönetimi kavramının tartışılması Tehlike, acil durum ve

Detaylı

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER]

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] Bu sunum motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının değerlendirilmesi ve dikkat edilecek noktaları öne çıkarması

Detaylı

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği

İlk Yardım Birinci Bölüm İLK YARDIM. ünite başlıkları. İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri. Olay Yerinin Değerlendirilmesi. Temel Yaşam Desteği Birinci Bölüm İLK YARDIM 2 ünite başlıkları İlkyardım Nedir? Hayat Kurtarma Zinciri Olay Yerinin Değerlendirilmesi Temel Yaşam Desteği 1 3 Yapay solunum SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI HEIMLICH MANEVRASI KANAMALAR

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ

SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ SAĞLIK VE GÜVENLiK İŞARETLERİ GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden - levha, - renk, - sesli ve/veya ışıklı sinyal, - sözlü iletişim ya da el kol işareti yoluyla

Detaylı

ACİL TIP TEKNİSYENİ A- GÖREVLER

ACİL TIP TEKNİSYENİ A- GÖREVLER ACİL TIP TEKNİSYENİ TANIM Kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle hastalanan insanlara iyileştirici yönde ilk müdahaleyi yapan kişidir.

Detaylı