Güvenlik Raporu ve Acil Durum Planları Tebliği

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Güvenlik Raporu ve Acil Durum Planları Tebliği"

Transkript

1 Güvenlik Raporu ve Acil Durum Planları Tebliği Giriş: Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmeliğe göre; üst seviyeli kuruluşların işletmecilerinin güvenlik raporları ve dahili acil durum planlarını hazırlamaları ve uygulamaları gerekir. Bununla birlikte, yetkili mercilerin bu üst seviyeli kuruluşlara göre harici acil durum planlarını hazırlamaları gerekir. Yönetmeliğin 9 uncu maddesi güvenlik raporunun hazırlanmasıyla ilgilidir. Güvenlik raporu en azından Yönetmeliğin Ek II de belirtilen bilgileri ve verileri içerecektir. Buna ek olarak güvenlik raporu, Yönetmeliğin Ek III te verilen bilgilere uygun olarak büyük kaza önleme politikası ve bu politikayı uygulayabilmek için bir güvenlik yönetim sisteminin yürütüldüğünü kanıtlayacaktır. Yönetmeliğin 11 inci maddesi acil durum planlarının (hem dahili hem harici) hazırlanmasıyla ilgilidir. Acil durum planları Yönetmeliğin Ek IV te belirtilen bilgileri içermek zorundadır. Güvenlik raporlarına ilişkin hususlar Yönetmeliğin 10 uncu maddesi ile Ek II ve III te verilmektedir. Acil durum planlarına ilişkin hususlar Yönetmelikte 12, 13, 14 ve 15 inci maddeler ile Ek IV-V te verilmiştir. Yönetmelik, güvenlik raporları ve acil durum planları için gerekli hususları belirlerken, güvenlik raporu ve acil durum planında neyin gerekli olduğuna dair daha detaylı kılavuz bilgilere ve açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur. Türkiye deki mevzuat sistemi nedeniyle, kılavuz bilgiler tek başına dokümanlar olarak hazırlanamamaktadır; ancak bu bilgilerin de bir yasal dayanağı bulunmalıdır. Bu nedenle kılavuz bilgiler tebliğin bir eki şeklinde hazırlanmıştır. Güvenlik raporları ve acil durum planları hakkındaki bu Tebliğ hazırlanırken, aşağıdaki dokümanlar göz önünde bulundurulmuştur: Avrupa Birliği Konsey Direktifi 96/82/EC (Seveso II) gerekliliklerini karşılamak için bir güvenlik raporunun hazırlanmasına ait rehber bilgiler. Avrupa Birliği Konsey Direktifi 96/82/EC (Seveso II) nin gerektirdiği gibi Büyük Kazaları Önleme Politikası ve Güvenlik Yönetim Sistemine ait Rehber Bilgiler. Güvenlik Raporları Hazırlama HSG190, Sağlık ve Güvenlik İdaresi, İngiltere. Büyük Kazalar için acil durum planlaması, HSG191, Sağlık ve Güvenlik İdaresi, İngiltere. Güvenlik raporlarına ait bilgiler güvenlik raporlarının hazırlanmasında bir yol gösterici olarak verilmiştir. Acil durum planlarına ait bilgiler, acil durum planlarını hazırlayanlar, işletmeciler, valilik ve/veya belediyeler, acil servis hizmetleri vb. de dahil olmak üzere bir

2 kuruluştaki büyük endüstriyel kazalara müdahalede bulunması gerekenler için uygulamalara yol gösterici olarak verilmiştir.

3 Madde 1- (1) Bu Tebliğ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı tarafından Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (h) bendi gereği hazırlanmıştır. Madde 2- Bu tebliğde Yetkili Merci ye yapılan herhangi bir atıf, ilgili yetki alanları dahilinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı na bir atıf olarak yapılacaktır. Madde 3- (1) Bir üst seviyeli kuruluşun işletmecisinin, Yönetmeliğin 3 üncü Bölümüne göre kuruluşun, Yönetmeliğin Ek II/1 de belirtilen amaçlar için yeterli olduğunu gösteren ve en azından Ek II de belirtilen bilgileri içeren bir Güvenlik Raporu hazırlaması gerekir. (2) Kuruluş için güvenlik raporu hazırlanması sırasında işletmeci tarafından gerektiğinde bu tebliğin ekinde verilen Güvenlik Raporları İçin Rehber Bilgiler göz önünde bulundurulur. Madde 4- (1) Üst seviye kuruluşun işletmecisi tarafından, Yönetmeliğin dördüncü bölümüne göre, Yönetmeliğin Ek IV Kısım 1 de belirtilen hedeflere ulaşmak için yeterli olacak ve en azından Ek IV Kısım 2 de belirtilen bilgileri içeren bir dahili acil durum planı hazırlanır. (2) Kuruluş için dahili acil durum planının hazırlanması sırasında işletmeci tarafından gerektiğinde bu Tebliğin ekinde verilen Acil Durum Planları Rehber Bilgiler i göz önünde bulundurulur. Madde 5- (1) Yönetmeliğin 3 üncü maddesinde tanımlandığı gibi bölgesinde üst seviyeli kuruluş bulunan valilik ve/veya belediyeler, Yönetmeliğin dördüncü bölümü uyarınca bu kuruluş için bir harici acil durum planı hazırlaması gerekmektedir. Bu harici acil durum planı, Yönetmeliğin Ek IV Kısım 1 de belirtilen hedeflere ulaşmak için yeterli olacak ve Ek IV Kısım 3 de belirtilen bilgileri içerecektir. (2) Harici acil durum planı hazırlanması sırasında valilik ve/veya belediyeler tarafından gerektiğinde bu Tebliğin ekinde verilen Acil Durum Planları Rehber Bilgiler göz önünde bulundurulur. Madde 6- Bu Tebliğ Resmi Gazete de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

4 Ek 1. Giriş 1. Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik, tehlikeli maddeleri içeren büyük kazaların önlenmesini ve insanlara ve çevreye olan etkilerini sınırlandırmayı amaçlamaktadır. 2. Güvenlik raporu, dahili acil durum planı ve harici acil durum planı için gereklilikler bu amaca ulaşmak için temel önlemlerin bir kısmı Yönetmelikte bulunmaktadır. 3. Bu Tebliğ, Yönetmelikte bulunan güvenlik raporları ve acil durum planları gerekliliklerinin açıklanmasına yardımcı olmak için yol gösterici olarak hazırlanmıştır. 4. Güvenlik raporları kılavuzu, üst seviyeli kuruluşların işletmecilerine ve yetkili mercilere yardımcı olacaktır. Acil durum planları kılavuzu, üst seviyeli kuruluşlarla ilgili hem dahili hem harici acil durum planlaması için sorumluluğu olan herkese, işletmecilere, yetkili mercilere, valilik ve/veya belediyeler ile acil servislere yardımcı olacaktır. 2. Güvenlik Raporlarının Hazırlanması İçin Kılavuz Bilgiler 2.1 Giriş 1. Güvenlik raporu, üst seviyeli kuruluşların denetiminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Tehlikeli maddeleri işleyen veya depolayan tesislerin faaliyette bulunduğu süreç boyunca güvenli ve çevreci bir yaklaşımla işletilmesinin kısa tasviridir. Güvenlik raporu için toplanan bilgi, büyük kazaları tanımlamalı, bu gibi kazaları önlemek ve bu gibi kazalar gerçekleştiğinde etkilerini azaltmak için alınan önlemleri açıklamalıdır. Güvenlik raporu, işletmecinin bu önleyici ve kontrol edici önlemleri dikkatlice gözden geçirdiğinin kanıtıdır. 2. Bir güvenlik raporunda gerekli olan bilginin özü ve içeriği, kuruluşun büyüklüğüne, yapılan işlerin niteliğine ve çeşitliliğine, olabilecek büyük kaza tehlikeleri ile kuruluş etrafındaki çevre koşullarına bağlıdır. 3. Güvenlik raporunun hazırlanmasından sonra kuruluşta büyük kazaların önlenmesi ve azaltılmasına yönelik dolaylı etkileri olabilecek önemli derecede değişiklikler olması durumunda, güvenlik raporu gözden geçirilmeli ve değişiklik yapılan güvenlik raporu yetkili merciye sunulmalıdır. 4. Yetkili merciye yazılı bir şekilde güvenlik raporu nun içindeki bazı bilgilerin kamuya açıklanmaması gerektiği bildirilmediği takdirde, güvenlik raporu kamuya açık hale getirilecektir. Kamuya açıklanmaması istenen bilgiler ile ilgili bir başvuru, yetkili mercinin başvuruyu yeterince inceleyebilmesini ve karar verebilmesini sağlayacak gerekli bilgiyi içermelidir. Bütün gizlilik konuları değerlendirilmeden hiç bir bilgi kamunun erişimine açılmayacaktır.

5 Kamunun bilgiye erişimi ile ilgili konular yetkili merci sorumluluğunda olacak ve bu bilgiler beş yıllık aralıklarla gözden geçirilecektir. 5. Yetkili merci; a. Güvenlik raporundaki bilgilerin yeterli olup olmadığını inceleyecek, b. Raporun hazırlanma amaçlarına ulaşılıp ulaşılmadığını değerlendirecek ve c. Rapor hakkında bir sonuca varacaktır. 6. Güvenlik raporu, yetkili merci tarafından; a. Büyük bir kazanın önlenmesi veya sonuçlarının sınırlandırılmasında alınan bazı önlemlerin önemli derecede yetersiz olduğu sonucuna varıldığında, söz konusu faaliyetlerin yasaklanmasını talep etmek, b. Kuruluşta denetim programına dahil edilmesi gereken tesislere, tesis bölümlerine veya faaliyetlere karar vermek amacıyla kullanılacaktır. 7. Yetkili merci, güvenlik raporu hakkında vereceği kararı şunlara dayandıracaktır; a. Önemli derecede bir eksiklik bulunup bulunmamasına, (önemli derecede bir eksiklik söz konusu ise, yetkili merci derhal gerekli önlemi alacaktır. Ancak, eksikliğin söz konusu olduğu faaliyetin veya faaliyetlerin yasaklanması, söz konusu eksikliğin kuruluşta gerçekleştirilen denetim sırasında tespit edilmesi durumunda gerçekleştirilecektir.) b. Güvenlik raporunun ve değerlendirme sürecinde elde edinilen herhangi bir ek bilginin raporun amaçlarına uygun ve yeterli olup olmamasına. 8. Yetkili merci, kararını verebilmesi için mevcut bilginin yeterli olmaması durumunda işletmeciden ek bilgi talep edebilir. Ancak, güvenlik raporunun amacını karşılamaktan uzak olduğu durumlarda işletmeciye geri gönderebilir ve tekrar sunulmasını isteyebilir. 9. Yetkili merci, güvenlik raporu hakkındaki sonuçları ve kararı işletmeciye iletecek ve bununla ilgili yazıyı da kamunun erişimine açık hale getirecektir. 2.2 Güvenlik Raporunun Amacı 10. Güvenlik raporunun amaçları Yönetmelik Ek II/1 de belirtilmiştir. 11. Bu amaçlar, işletmecinin a. Güvenlik raporunun uygulanması için bir büyük kaza önleme politikası ve bir güvenlik yönetim sisteminin bulunduğunu, b. Büyük kazaların tanımlandığını, c. Büyük kazaların önlenmesi ve bunların çevre ve insan üzerindeki sonuçlarının sınırlandırılması için gerekli önlemlerin alındığını, d. Kuruluş içindeki, büyük kazaya yol açabilecek herhangi bir tesisin, depolama tesisinin, ekipmanın veya alt yapının tasarımı, inşaatı, işletimi ve bakımında yeterli güvenliğin sağlandığını ve e. Bir dahili acil durum planının hazırlandığını, kanıtlaması gerektiğini göstermektedir.

6 12. Ek olarak, güvenlik raporunun amaçlarını karşılamak için; a. Harici acil durum planlarının hazırlanması için yetkililere bilgi sağlanması ve b. Mevcut kuruluşların etrafında yeni faaliyetlere ya da mevcut tesislerin genişlemelerinin konumlandırılmasına dair kararların verilmesi için yetkililere gerekli bilginin sağlanması, gerekmektedir. 13. Bölüm 2.3, büyük kazaların önlenmesi ve kontrol edilmesi için yetkili mercinin; kuruluş, kuruluşun konumu, amacı, faaliyetleri ve içerdiği tehlikeler, hizmetler ve teknik ekipman hakkında, genel açık bir bilgiye sahip olmasını sağlamak için gereken bilginin içeriğini açıklamaktadır. Birden fazla tesis bulunan alanlar için bu bilgi genellikle tüm kuruluşta ortak olarak kullanılan bilginin bir parçasıdır. Güvenlik ile ilgili kontrol ekipmanının tanımı gibi daha detaylı bilgiler ayrı tesislerin tanımlarında ele alınabilir. 14. Bölüm 2.4, büyük kazaların önlenmesine yönelik yetkili mercinin; yönetim sisteminde yer almasını istediği konular hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Bu bilgiler kuruluştaki güvenlik sisteminin temel parçalarıdır. Özellikle bu bilgiler, işletmecinin büyük kazaların önlenmesi veya kontrolüne yönelik gerekli önlemlere nasıl karara vardığını göstermesi açısından gereklidir. Güvenlik raporunda verilen ve açıklanan önlemler, belirtilen yönetim düzenlemelerinin uygulamaya sokulduğunu gösterecek şekilde olmalıdır. Birden fazla tesisi bulunan alanlarda, özel bir tesis için düzenlemelerdeki olabilecek farklılıklar, raporun söz konusu tesis ile ilgili bölümünde belirlenebilir ve açıklanabilir. 15. Bölüm 2.5, 2.6 ve 2.7, sahada belirlenen tehlikeler ile büyük bir kazayı önlemek veya sonuçlarını sınırlandırmak için gereken önlemler arasında bir bağlantı kurmayı amaçlamaktadır. 16. Sahadaki temel faaliyetler ve devam etmekte olan prosesler ile ilgili bilgi akışının sağlanması gereklidir. Dolayısıyla; Bölüm 2.5, olası kazalar hakkında bilgi; büyük kazaların olası birincil sebeplerini ve sonuçları ile ilgili değerlendirmeyi içermelidir. Bölüm 2.6, her tesisteki büyük kazaları önlemek veya sonuçlarını sınırlandırmak için gereken önlemler hakkında bilgi; büyük kazalardan kaçınmak, bunları önlemek ve kontrol etmek için gerekli olan önlemleri açıklamalıdır. Bölüm 2.7, büyük bir kazanın sonuçlarının sınırlandırılması için gereken acil durumlara karşılık verme önlemleri hakkında bilgi de ise büyük bir kazanın sonuçlarının sınırlandırılması için alınacak önlemler açıklanacaktır. 17. Bu önlemler, mühendislik önlemleri, sistemler ve eğitim gibi usul veya insan etmenleri hakkında olabilir. Genelde bu önlemler bütün bunların bir bileşenidir. 18. Risk analizlerinden elde edilen bulgular ve sonuçlar, tehlikeler ve riskler arasındaki ilişkiyi özetlemelidir. Bunlar, büyük kazaların önlenmesi ve sonuçlarının sınırlandırılması için gereken bütün önlemlerin alındığını ve kullanım ömrü boyunca tesis, ekipman ve alt yapının yeterince güvenli ve emniyetli olduğunu ispat etmelidir.

7 19. Güvenlik raporu, a. Tehlikeli olayların ve sonuçlarının olasılıklarını içeren risklerin analizi ve b. Alınan teknik veya idari önlemler, arasında bağlantı olduğunu gösterebilmelidir. 20. Güvenlik raporunda yer alan hususlar nitel ve iyi sonuç vermiş uygulamalara ve mühendislik prensiplerine ve olası büyük kaza senaryoları dikkate alınarak büyük bir kazanın önlenmesi ve sonuçlarının sınırlandırılmasına yönelik genel verilere dayanabilir. 21. Daha karmaşık durumlar, gerekli bütün önlemlerin alındığını kanıtlamak amacıyla fayda maliyet analizi ile birlikte nicel değerlerin yer almasını da gerektirebilir. 22. Makul olan ve uygulanabilirliği belirlenen ilave önlemler uygulanmalıdır. Riskin azaltılmasına yönelik önlemlerin kabul görmemesi halinde gerekçe kanıtlarla desteklenmelidir. 23. Dikkate alınan tehlike senaryolarının kapsamı, acil durum planlamasının amaçlarına uygun ve ihtiyaçlara cevap verecek şekilde olmalıdır. 24. İnsan ve çevre için en kötü durum senaryoları ele alınmalı, bu durumlar için yapılan analizlerde fazla iyimser veya kötümser olunarak acil servis hizmetleri için kaynak sorunları yaratılmasından kaçınılmalıdır. Değerlendirmelerde kullanılan varsayımlar ve sonuç modelleri tehlikenin ölçeği ve doğasına uygun olmalıdır. 25. Hesaba katılan zararın düzeyi ve kullanılan etki kriteri/savunmasızlık modelleri, insanların ciddi veya ölümcül bir şekilde yaralanabileceği veya yataklı tedavi gerekebileceği alanların kapsamını tahmin etmeye uygun olmalıdır. Çevreye verilen zararın düzeyi belirlenirken, etkiler göz önünde tutulmalıdır. 2.3 Kuruluşun tanımı Yetkililer ile iletişim için gerekli bilgiler 1. İşletmeci ile yetkililer arasında iletişimi sağlamak amacıyla gerekli temel bilgiler aşağıdadır: a. Saha işletmecisinin adı; b. İşletmeci bir tüzel kişilik ise, tescilli adresi; c. Kuruluşun ve gerekirse güvenlik raporunda ele alınan tesisin adı ve adresi; d. Güvenlik raporu hakkında iletişime geçilecek yetkili kişinin adı, adresi, telefon ve faks numarası. 2. Ayrıca şunları da dahil etmek yararlı olabilir:

8 a. Varsa e-posta adresi, b. Kuruluşun konumunu belirleyen altı rakamlı referansı bulunan harita, c. İşletmecinin daha büyük bir şirket grubunun bir parçası olup olmadığına dair detaylar. Tehlikeli maddeler hakkında bilgi 3. Güvenlik raporunda tehlikeli maddelerle ilgili aşağıdaki detayları içeren bilgilere yer verilmelidir; a. IUPAC adlandırma sistemine göre maddenin veya madde sınıfının adları, b. Kuruluşta veya tesiste olan veya olması muhtemel tehlikeli maddelerin maksimum miktarları, c. Fiziksel ve kimyasal özellikleri, d. İnsan ve çevreye ani veya sonraki zararları. 4. Gerekli hallerde tehlikeli kimyasallar hakkında bilgileri içeren malzeme güvenlik bilgi formlarından yararlanılmalıdır. 5. Tehlikeli maddeler; a. Ham maddeler, ara ve yan ürünler, katalizör veya yakıt, b. Atıklar, c. Katkı maddeleri ve farklı bileşenler ve d. Kimyasal proseslerde kontrol kaybı veya diğer planlı olmayan ancak öngörülebilen olaylar sonucu oluşan maddeler, şeklinde bulunabilir. 6. Güvenlik raporu, Yönetmeliğin Ek 1 Bölüm 1 ve Bölüm 2 de verilen tehlikeli madde listelerinde, Kolon 2 ve Kolon 3 deki eşik değerlere eşit veya üzerinde olan bütün tehlikeli maddelerin bir envanterini içermelidir. Bu değerlerin altında olan tehlikeli maddeler de, direkt veya dolaylı olarak büyük bir kazaya sebep olabilecek potansiyeldeyseler rapora dahil edilmelidir. Rapora dahil edilmeyen tehlikeli maddelerin neden rapora dahil edilmediği ile ilgili nedenler belirtilmelidir. 7. Tehlikeli maddelerin stoktaki maksimum miktarları hesaplanırken, faaliyet esnasındaki dalgalanmalar göz önüne alınmalıdır. 8. Bir depoda olduğu gibi müessesenin büyük ve çeşitli miktarda farklı tehlikeli maddeler içermesi durumunda, bunlar, Ek I, Bölüm 2 de yer aldığı gibi kategorilere ayrılarak gruplandırılması yoluyla tanımlanabilir. Bu şekilde tanımlanması halinde, seçilen grupların seçilme gerekçeleri açıklanmalıdır. 9. Bir grup farklı tehlikeli maddenin kendi niteleyici miktarından daha az olması durumunda, güvenlik raporu, her bir tehlikeli madde miktarlarının Yönetmelik hükümlerine uygun olarak nasıl sınıflandırıldığını göstermelidir. 10. Yönetmelik Ek I Giriş madde 5 uyarınca, sadece bu maddelerin sahada büyük endüstriyel kaza kaynağı olmadığının kanıtlanması durumunda, tehlikeli

9 maddelerin toplam miktarının hesaplanmasında tehlikeli maddelerin niteleyici miktarının %2 sinin altındaki maddelerin ihmal edilmesine izin vermektedir. Yönetmeliğin bu hükmü kullanılacaksa, bu tür maddelerin sahadaki büyük endüstriyel kazaya neden olmayacağının güvenlik raporunda ayrıntılı olarak gösterilmesi gerekmektedir. 11. Saf halde bulunmayan, katkı maddeleri veya müstahzarların bileşenleri de dahil olmak üzere belirlenen her tehlikeli madde veya tehlikeli madde sınıfı için güvenlik raporunda; a. Kimyasalın adı ve varsa bilinen genel adı, b. IUPAC adlandırma sistemine göre maddenin veya madde sınıfının belirlenmesi, c. CAS numarası, d. Gerekliyse saflık derecesi, e. Saf halde bulunmayan herhangi bir madde veya katkı maddesinin saflık derecesi ve bir müstahzardaki her bileşenin oranı, f. Tehlikeli maddenin belirlenmesini sağlayacak benzeri bilgiler, yer alacaktır. 12. Kuruluşta bulunan tehlikeli maddelerle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler sağlanacaktır; a) Fiziksel ve kimyasal özellikleri 1. Karakteristik sıcaklık ve basınç değerleri, 2. Normal koşullarda ve normal olmayan koşulların başlangıcındaki konsantrasyonları ve fazları, 3. Parlama noktası, 4. Tutuşma sıcaklığı, 5. Yanabilme sınırları, 6. Buhar basıncı, 7. Yoğunluk, 8. Tepkime verileri ve oranları, 9. Bozunma hızları, b) Toksikolojik, alevlenebilirlik ve patlayıcılık özellikleri; 1. Toksisite, 2. Kalıcılık, 3. Tahriş edici etkiler, 4. Patlayıcıların hassasiyet verileri, 5. Aşındırıcı özellileri. 13. İşletmeci, tehlikeli maddelerin bütün normal işletme koşulları, normal olmayan koşullar ve öngörülebilen kaza koşullarındaki özelliklerini dikkate almalı ve bunları raporlamalıdır. Dolayısıyla, tehlikeli maddenin kimyasal davranışının bir dizi farklı koşullarda değişip değişmediği raporlandığında aşağıdaki koşulları içermelidir: a. Başlatma, yenilenme, normal işletme koşulları, kapatma veya diğer belirlenen durumlar sırasındaki işletim basınçları ve sıcaklıkları, b. Normal işlemler veya öngörülebilen kaza koşulları sonucunda ortaya çıkan ürünler, yan ürünler, kalıntı ve ara maddeler, c. Bir proses sırasında veya prosesi takiben tepkimeye giren sıvıların davranışı;

10 d. Ürünlere olan bulaşma. 14. Çevreye ve/veya insanlara ani veya daha sonradan zarar verebilecek, kuruluşta bulunan tehlikeli maddelerin bilinen fiziksel, kimyasal veya toksikolojik özellikleri hakkında olaylara dayanan bilgiler sağlanmalıdır. Bu bilgiler, normal ve normal olmayan koşullar sonucunda oluşan tehlikeli maddeleri içermelidir. Ayrıca tehlike göstergeleri de verilmelidir. 15. Sadece, güvenlik raporunda daha sonradan gösterilen çeşitli kanıtlar hakkındaki özelliklerin sunulması gerekmektedir. Verilen bilgi, hem kısa hem de uzun vadeli etkilerden bahsetmelidir ve örneğin şunları içerebilir: a. Tahriş, boğma, kalıcılık, antagonistik ve sinerjik etkiler, uyarı belirtileri, kanser veya mutajen hasarlar gibi sağlık tehlikeleri, b. Öldürücü derişimler, c. Yangın veya patlama sonucu hasar, d. Bina hasarları dahil çevre, ekosistem ve ilgili hassas türler üzerindeki etkileri. 16. Verilen bilgi, insan ve çevre üzerindeki zararlı etkileri dikkate almalıdır ve havaya deşarj, suya deşarj, yeraltısuyuna sızıntı, patlamalar gibi zarar verebilecek yolları ana hatları ile vermelidir. 17. LD50 (Nüfusun %50 sinin ölümüne yol açan öldürücü doz) ve çevre kalite standartları gibi, tehlikeli maddelerin etkilerine kabul edilebilir maruziyet sınır değerleri de ayrıca verilmelidir. Kabul edilebilir sınır değerlerini derişim, maruz kalma süresi ve diğer ilgili parametreler bazında ele almak gerekli olabilir. 18. Uygun yerlerde, açıklanan zararlı etkileri, tehlikeli derişimleri ve kabul edilebilir sınır değerlerini gerekçelendirmek için bilimsel literatüre atıflar yapılmalıdır. Etkiler hakkında yeterli bilimsel bulgu olmaması durumunda, güvenlik raporunda, bu bilgi eksikliğinin ve bununla nasıl başa çıkılabileceğinin değerlendirilmesinde kullanılacak yaklaşımı ana hatlarıyla açıklanmalıdır. Yakın çevre hakkında bilgi 19. Kuruluş içinde ve yakın çevresinde yaşamakta olan insanlar da dahil kuruluş etrafındaki çevreyi tanımlayan bilgiler sağlanmalıdır. Tanımlanan alanın kapsamı, tehlike sınırlarını veya güvenlik raporunda sonradan verilen en kötü senaryoları da dikkate almalıdır. 20. Kuruluş ve yakın çevresini gösteren uygun ölçekli (örneğin 1:10 000) bir haritanın dahil edilmesi yararlı olabilir. Yakın çevre nüfusunu ve çevreyi belirlemek için farklı haritalar da gerekebilir. 21. Sağlanan haritalar aşağıdakileri açık bir şekilde göstermelidir; a. Herhangi bir arazinin kullanım şekli, örneğin, sanayi, tarım, kent yerleşimleri ve herhangi bir çevresel olarak hassas olan alanlar,

11 b. En önemli bina ve alt yapıların konumu, örneğin: hastaneler, okullar, diğer sanayi alanları, karayolları ve demiryolu ağları, istasyonlar ve manevra istasyonları, havaalanları, limanlar, c. Su temin noktaları, d. Büyük bir kaza alanının kilometrelerce uzağından kirleticileri deşarj edebileceğinden kanalizasyon sistemleri. 22. Kuruluştan çıkış yolları olduğu kadar kuruluşa ulaşım yollarının da açık bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Kurtarma ve acil durum operasyonları için önemli olan başka diğer trafik yolları da ayrıca gösterilmelidir. Uzak mesafe etkileri de göz önünde bulundurulacaksa farklı ölçekli haritaların kullanılması gerekli olabilecektir. 23. Yakın çevre ile ilgili dikkate alınması gereken beş unsur bulunmaktadır; a. İnsan, b. Büyük kazaya katkı yapacak etmenler, c. Yapay çevre, d. Doğal çevre, e. Büyük kazalara katkı yapacak diğer dış etmenler. 24. Yakın çevre nüfusu ile ilgili bilgiler yer almalıdır. Bu bilgiler; a. Sabit nüfus, b. Alanı kullanabilecek kişilerin tahmini sayısı, örneğin turistler, diğer iş yerlerinde çalışan işçiler vb., c. Hastaneler veya okullarda olduğu gibi söz konusu tehlikeye karşı hassasiyet gösterebilecek veya nüfus yoğunluğundan etkilenebilecek kişiler. 25. İşletmeci ve yetkililerin, büyük bir kazanın halk üzerindeki dolaylı etkilerini, örneğin: içme suyunun kirlenmesi sonucu oluşacak, etkileri değerlendirebilmesini sağlamak için yeterli bilgi bulunmalıdır. 26. Büyük bir kazanın sonuçlarını etkileyebilecek yakın çevre özellikleri dikkate alınarak tanımlanmalıdır. Bunlar şöyle sıralanabilir: a. Binaları ve yaya alt geçidi gibi yer altı yapılarını içerebilecek şekilde topografya, b. Rüzgar hızı ve yönü, yağmur gibi yerel hava kayıtları ve bu bilgilerin, tehlikeli madde yayılımı ile olan ilgisi, c. Jeolojik ve hidrojeolojik yapı, d. Civardaki su yatakları, akiferler, içme suyu çıkarma noktaları, ilgili yerlerde sıvı kirleticilerin veya sızıntı suyun yayılması, e. Civardaki su ve arazi kalitesi, f. Kanalizasyon ve yağmur sistemleri, g. Gel-git ve akıntılar, özellikle gel-git veya nehir ağzı habitatlar tehlike altında ise, h. Acil durum müdahelelerini veya çevreleme önlemlerini engelleyebilecek çevre özellikleri. 27. Büyük bir kaza etkilerine karşı hassas olabilecek kültürel veya tarihi açıdan önemli olan alanlar belirlenmelidir.

12 28. Büyük bir kaza etkilerine karşı hassas olabilecek elektrik, gaz, telefon, su kanalizasyonları ve atık arıtma tesisleri gibi altyapı tesisleri, ana ulaşım yolları veya burada yürütülen faaliyetleri de kapsayacak şekilde dikkate alınmalıdır. 29. En kötü durum senaryoları dikkate alınarak tanımlanan alanın kapsamı belirlenmelidir. 30. Yetkililerce büyük kazanın etkilerinin öneminin değerlendirebilmesini sağlamak için civarda bulunan doğal çevre ayrıntılı olarak açıklanmalıdır. 31. Çevrenin hassas kısımları hakkında detaylı açıklamalar verilmelidir. 32. Civarda bulunan doğal çevrenin özelliklerinin önemi, ulusal veya uluslararası bağlamda, özellikle tehlikede olan bitki ve hayvan türleri olarak açıklanmalıdır. 33. Yetkililerin büyük kazalar hakkında bütün dış etmenlerin dahil edilip edilmediğine karar verebilmesini sağlamak amacıyla yakın çevre hakkında yeterli bilgi sağlanmalıdır. Yakın çevre, kuruluşun sınırları içinde, dışında ve etrafında bulunan en kötü senaryodan etkilenebilecek alanı kapsar. 34. Kuruluşun etrafındaki fiziksel çevre, olası büyük kazalara yol açan olaylar üzerinde etki yaratabilir. Özellikle, kazalara yol açabilecek olası deprem ve göçükler dikkate alınmalıdır. 35. Kuruluşun bulunduğu arazi ve çevresi hakkında tarihsel bilgilerin de dikkate alınması gerekebilir. Göçüklere sebep olabilecek geçmişteki madencilik faaliyetleri veya arazinin elverişli hale getirilmesi işlemleri, güvenlik raporuna dahil edilmelidir. Kirlenmiş arazi veya su konusunda ilgili ve önemli olabilecek geçmiş arazi kullanımları göz önünde bulundurulmalıdır. 36. Kazalara yol açabilecek veya bir kazanın daha kötü hale gelmesine sebep olabilecek diğer dış olaylar hakkında tarihsel kanıtların dikkate alınması da gerekebilir. Örneğin, sismik olaylar, sel ve sıcaklık, yağmur, kar gibi aşırı hava koşulları. 37. Kuruluşun etrafındaki alanda, büyük bir kazaya yol açabilecek veya kazayı daha kötü bir duruma sokabilecek aşağıda yer alan faaliyetler ve benzeri diğer faaliyetlerin dikkate alınması ve açıklanması gerekecektir. a. Diğer büyük kaza tehlikesi olan kuruluşlar, b. Boru hatları, c. Mevcut maden veya diğer çıkarma faaliyetleri, d. Kuruluş dışında veya etrafındaki hava trafiği hareketleri, e. Büyük deniz ve karayolu taşımacılığı gibi etki yapabilecek taşıma faaliyetleri, f. Büyük kazalara yol açabilecek kundakçılık, vandalizm, hırsızlık ve kriminal hasarlar gibi diğer insan kaynaklı faaliyetler, g. Yüksek gerilimli enerji nakil hatları,

13 h. Alandaki güvenlik kontrol sistemleri veya iletişim sistemlerini etkileyebilecek veya elektro-patlayıcı aletleri harekete geçirebilecek radyo-frekans iletim sistemleri. Kuruluşun faaliyetleri ve ürünlerine genel bakış 38. Kuruluşun faaliyetleri ve ürünleri hakkında genel bilgilerin sağlanması güvenlik raporu açısından yararlı olacaktır. Bu genel bilgiler, kapsamın belirlenmesi amacıyla fazla ayrıntı içermeyen ana hatlardan oluşur. Genel bilgiler şunları içerebilir: a. Tesisler, b. Büyük kaza senaryoları, c. Koruma ve müdahele önlemleri, d. Farklı tesisler arasındaki ilişki, e. Faaliyetlerin ve üretimin tarihsel gelişimi. 39. Kuruluşun iç coğrafyası, özellikle ölçekli harita veya planlarla birlikte tüm açıklamalar bir bütün olarak verilmelidir. Örneğin bu bilgiler şunları içermelidir: a. Büyük tehlike olasılığı olan tesislerin konumları, b. Tehlikeli madde içermeyen tesisler de dahil diğer bütün tesislerin konumları ile birlikte buradaki faaliyetler veya mevcut maddeler hakkında genel bilgi, c. Personel yerleri ve sayıları. Nöbetleşe çalışma, bakım faaliyetleri, taşeron, ziyaretçi sayısında olası değişiklikler dikkate alınmalıdır, d. Şalter sistemlerinin konumları, e. Bilgisayar kontrol sistemleri veya izolasyon sistemleri gibi anahtar kontrol sistemlerinin konumları, f. Kuruluşa girişi sağlayan karayolları, demiryolları veya ambar girişlerinin konumları, g. Yedek sistemler de dahil önemli tesislerin kaynakları ve anahtar özellikleri, h. Acil durum müdahele ile ilgili konular, örneğin yangın suyu temini, yangın çıkış yolları ve iletişim sistemleri, i. Hava, su veya kanalizasyondaki toksik maddelerin izlenmesi ve tespit edilmesi için gerekli olan sistemler, j. Yangınların tespit edilmesi ve olası patlayıcı ortamların izlenmesi için gerekli olan sistemler, k. Girişlerin izlenmesi ve izinsiz girişlerin tespit edilmesi için gerekli olan güvenlik sistemleri. 2.4 Büyük kazaları önlemek için idari önlemler hakkında bilgi 26. Bu bölüm büyük kaza önleme politikası (BKÖP) nın nasıl sunulacağı hakkında yol göstermekte ve bu politikayı uygulamada güvenlik yönetim sistemi (GYS) hakkında bilgi vermektedir.

14 27. Burada verilen bilginin bir kısmı her kuruluş için uygun olmayabilir. Ancak, güvenlik raporu önemli kaza tehlikeleri bakımından BKÖP ve GYS nin sahada yeterli olduğunu göstermelidir. GYS nin amaçları ve güvenlik raporu nda değinilen proseslerin nasıl değerlendirileceği GYS nin Bileşenleri 28. GYS, kuruluşun genel yönetim sisteminin bir parçası olabileceği gibi daha büyük bir şirketin veya şirketler grubunun yönetim sisteminin bir parçası da olabilir. GYS kalite yönetim sistemi gibi diğer yönetim sistemleri ile entegre edilmiş olabilir. Bu entegrasyon ihtiyacı güvenlik raporunda yer alacak bilgiler ile sınırlandırılabilir. 29. Güvenlik Raporunda tanımlanan GYS, BKÖP ün amacı ve uygulanması ile ilgili genel yönetim düzenlemelerinin bütün bölümlerini kapsamalıdır. GYS büyük kazaların kontrolü için önemli olan risk yönetimi kontrol sistemlerini de tanımlamalıdır. 30. Etkin bir yönetim; a. Kabul edilmiş hedefleri, b. Bu hedeflere ulaşmak için gerekli planların yapılmasını, c. Planı uygulamak için detaylı çalışmaların yapılmasını, d. Elde edilen sonuçların planlananla karşılaştırılmasını, e. Düzeltici faaliyetin uygun planlanması ve izlenmesini, içerir. 31. Genel yönetim düzenlemeleri, kalite yönetimi için TS ISO , çevre yönetimi için TS ISO gibi yetkili bağımsız kuruluşların belgelendirmelerini içerebilir. Gerekliyse, bunlardan güvenlik raporunda bahsedilmelidir. Genel amaç 32. Yönetim düzenlemeleri ile ilgili olarak genel amaç güvenlik raporu; a. BKÖP ü içermeli, b. BKÖP ü uygulamak için bir GYS varlığını göstermeli, c. BKÖP ve GYS nin yürürlüğe konduğunu, güvenlik raporu dışında diğer gerekli bilgilerin de göz önüne alındığını göstermeli ve d. Büyük kazaları önlemek için tüm gerekli önlemlerin alındığını, insanlara ve çevreye olan sonuçlarının sınırlandırıldığını göstermelidir. 33. Güvenlik raporu, GYS tarafından belirlenen veya etkilenen, teknik önlemler gibi bir takım sonuçların açıklamalarını da içermelidir. Bu bilgi BKÖP ve GYS nin uygulandığının gösterilmesine yardımcı olur. 34. Güvenlik raporunda sadece ilgili kişilerin kalifikasyonlarından bahsetmek önemli değildir. Bunun yerine uygun yönetim seviyeleri ve çalışan yeterliliğinin sağlanması ve sürdürülmesi için uygun bir sistem olduğunu göstermek önemlidir. BKÖP

15 35. BKÖP şunları içermelidir: a. Kuruluşun yüksek standartlarda güvenlik ve çevre performansını sağlama taahhüdünü ve gerekli kaynakların sağlanabilirliğini gösteren bir ifade, b. Kuruluşta büyük kaza tehlikelerine yol açacak faaliyetlerin yapısının ve bu nedenle kuruluşun çalışanlara, komşulara ve çevreye olan yükümlülüklerinin bir tanımı, c. Kuruluşun büyük kazaların kontrolüyle ilgili genel amaçları ve faaliyet esaslarını açıklayan politikasının açık ifadesi ve d. Kuruluşun aşağıdaki hususların yer aldığı bir yönetim sistemini sağlamak ve sürdürmek için taahhüt; i. Kuruluşun organizasyonunda tüm seviyelerde büyük kaza tehlikelerinin yönetimine ilişkin görev ve sorumluluklar, ii. Normal ve normal olmayan operasyonlardan kaynaklanan büyük kaza tehlikeleriyle kaza olasılığı ve şiddetinin değerlendirilmesinin sistematik olarak belirlenmesi için düzenlemeler, iii. Güvenli işletme için bakım ve geçici durdurmaları da kapsayan düzenlemeler ve prosedürler, iv. Değişiklikleri planlamak veya yeni tesis, proses veya depolama tesislerinin tasarımı için düzenlemeler, v. Öngörülen acil durumların sistematik analizle belirlenmesi ve acil durum planlarının hazırlanması, denetlenmesi ve gözden geçirilmesi için düzenlemeler, vi. BKÖP ve GYS de verilen hedeflerin sağlanması için devam eden değerlendirmelerle hedeflerin karşılanmaması durumunda araştırma ve düzeltici faaliyet mekanizmalarını içeren düzenlemeler. Bunlar büyük kazaları ve kazaya ramak kalma olaylarını raporlama ve bunları inceleme ve çıkarılan derslere göre takibini yapma sistemini içermelidir, vii. BKÖP ve GYS nin periyodik değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi için düzenlemeler ve viii. Eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve karşılanması için gerekli plan ve programlar. Organizasyon 36. GYS en üstten aşağıya taahhütleri, çevre bilincini ve kuruluş içindeki güvenlik kültürünü yansıtmalıdır. Bu durumun büyük kaza tehlikelerinin yönetiminde yer alan her seviyedeki kişilerin sorumluluklarına nasıl yansıtılacağını tanımlamalıdır. 37. Kuruluşta büyük kaza tehlikelerinin yönetiminde yer alanların görev ve yetkilerine uygun olarak sorumlulukları gösterilmiş ve tanımlanmış olmalıdır. 38. Görev, yetki ve sorumlulukların belirlenmesinde organizasyon şemaları da kullanılabilir. 39. Güvenlik raporu, büyük kaza tehlikelerinin yönetimine dahil olan herbir kimsenin sorumluluklarını göstermelidir. Böylece çalışanlar ve ilgili diğer

16 kişiler her durum için kimin sorumlu olduğunu bilecektir. Ancak, iş tanımlarının bir kopyalarının güvenlik raporlarına eklenmesi gerekli değildir. 40. Güvenlik raporu, kuruluşun BKÖP ü uygulamak için yeterli kaynakları nasıl ayıracağını göstermelidir. İnsan ve finans kaynakları da dahil olmak üzere kaynakların nasıl belirleneceği ve ayrılacağına dair kısa açıklamaları içermelidir. 41. Kilit risk kontrol sistemlerine nasıl kaynak sağlanacağına ve kilit pozisyonların doldurulmasına ait düzenlemelere dair bir açıklama olmalıdır. 42. Kilit personel eksikliğini ve söz konusu personelin uzmanlık alanlarını ve niteliklerini belirlemek için bir sistem olmalıdır. 43. Yöneticiler ve çalışanların, büyük kaza tehlikelerinin kontrolünde sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için gerekli bilgi, yetenek ve tecrübeye sahip olmaları gerekmektedir. Güvenlik raporu, büyük kaza tehlikelerinin kontrolünde kilit görevlere sahip olan kişilerin sorumluluklarıyla ilgili yetkilerinin olduğunu göstermelidir. 44. Güvenlik raporu, kuruluşun büyük kaza tehlikelerinin kontrolünde çalışanların katılımını sağlayacak sistemleri olduğunu göstermelidir. 45. Büyük kaza tehlikeleri sadece üst düzey yöneticiler tarafından yönetilemeyeceğinden başarı için üst yönetimin taahhüdü, her seviyeden çalışanın işbirliği ve aktif katılımı esastır. 46. Kuruluş, çalışanların katılımını güvenceye almak için yapısal bir düzenlemeye sahip olmalıdır. 47. Bu nedenle güvenlik raporu; a. Kuruluşun çalışanların aktif katılımını cesaretlendiren bir kültürü nasıl geliştirmiş olduğu veya nasıl geliştiriyor olduğunu özetlemelidir, b. Çalışanların istişare organlarına, sağlık ve güvenlik ve çevre komitelerine vb. nasıl dahil olduğunu açıklamalıdır, c. Kuruluşun, çalışanlarını ve sağlık ve güvenlik temsilcilerini nasıl teşvik ettiğini ve desteklediğini tanımlamalıdır, d. Büyük kaza tehlikelerinin yönetimine çalışanların katılımını sağlamak için kuruluş mekanizmalarını tanımlamalıdır. 48. Güvenlik raporu: a. Büyük kaza tehlikelerinden etkilenebilecek diğer kuruluşların işletmecileri, b. Acil servis hizmetleri, c. Harici acil durum planı hazırlama sorumluluğu olan valilik veya belediyeler, d. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı İle işbirliği için gerekli düzenlemeleri özetlemelidir.

17 49. Güvenlik raporu, mevzuatta, standartlarda ve işletme uygulamalarında değişiklikler ve büyük kaza potansiyeli olan olan olaylar hakkında bilgiler gibi önemli güvenlik bilgilerinin temin edilip gözönünde tutulmasını nasıl sağladığını tanımlamalıdır. 50. Güvenlik raporu büyük kaza tehlikelerinin kontrolünde önemli bilgilerin kuruluş içi dağıtımı için gerekli düzenlemeleri tanımlamalıdır. 51. Güvenlik raporu dış organizasyonlara özellikle; a. Bölgedeki diğer kuruluşların işletmecilerine, b. Acil servis hizmetlerine, c. Harici acil durum planlarını hazırlamaktan sorumlu valilik veya belediyelere, d. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığına, e. Büyük bir kazadan etkilenebilecek yakın çevredeki insanlara gerekli bilgileri iletmek için düzenlemeleri açıklamalıdır. 52. Büyük kaza tehlikelerini tanımlamak, riskleri değerlendirmek ve kontrol etmek için gerekli olan önlemleri belirleyecek düzenlemeleri tanımlamalıdır. 53. Prosedürler aynı zamanda; yönetim düzenlemelerini, kilit risk kontrol sistemlerini ve büyük kaza tehlikelerinin kontrolü için önemli olan fiziksel kontrolleri ve işyerindeki önlemlerdeki boşlukları ve zayıf yönleri de belirleyecek şekilde tanımlanmalıdır. 54. Bu prosedürlere göre; a. Tehlikeleri belirlemek ve riskleri değerlendirmek, b. İyileştirme alanlarını belirlemek, c. İyileştirme önceliklerini ve planını seçmek, için uygun sistemler olmalıdır. 55. Büyük kaza tehlikelerinin yönetimi aktif ve sürekli bir proses olmalıdır. Bu nedenle büyük kaza tehlikelerinin sistematik olarak belirlenmesi, risk değerlendirmesi ve kontrol önlemlerinin seçilmesi için düzenlemeler esastır. Güvenlik raporu: a. Kuruluştaki faaliyetlerden ve satın alınan, depolanan, üretilen veya işlenen madde ve malzemelerden kaynaklanan büyük kaza tehlikelerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi için prosedürlere atıfta bulunmalıdır. b. Prosesin her bir aşamasında veya depolama süresince kullanılan uygun tehlike belirlemesi ve risk değerlendirme tekniklerini açıklamalıdır. Özellikle: i. Arazinin seçimi ve binaların kuruluş içinde yerleştirilmesi, ii. Tesis ve proses tasarımı ve modifikasyonu, iii. İnşaat, tesisat ve deneme üretimi, iv. Normal ve anormal şartlarda işletmeye alma, işletme ve işletmeyi durdurma, v. Rutin ve rutin olmayan bakım, vi. Olaylar ve olası acil durumlar,

18 vii. Üretimi sonlandırma ve bertaraf. c. Dış faktörlerden kaynaklanan tehlikeleri belirlemek ve riskleri değerlendirmek için kullanılan tekniklere atıfta bulunmalıdır. d. Risk değerlendirme düzenlemeleri, insan hatası olasılığı da dahil olmak üzere insan faktörünün nasıl göz önüne alındığını tanımlamalıdır. e. Tehlike tanımlaması ve risk değerlendirmesi sonuçlarının, büyük kazaların önlenmesi ve sınırlandırılması için gerekli fiziksel kontrol önlemleri ve risk kontrol sistemlerini belirlemek için nasıl kullanıldığını tanımlamalıdır. f. Risk analizinde yer alan olası tehlikeli olayları elimine etmek için uygulanacak yaklaşımı tanımlamalıdır. 56. Güvenlik raporu, iyileştirmeye açık alanları ve bunların nasıl planlandığını tanımlamak için kuruluşta bulunan sistemleri açıklamalıdır. 57. Güvenlik raporu, kuruluşun BKÖP hedeflerine ulaşmada önceliklerini belirlemek ve gerekli iyileştirme çalışmalarını planlamak için ne tür sistemleri olduğunu göstermelidir. Kilit risk kontrol sistemleri 58. Yönetmelik özellikle GYS nin üç önemli risk kontrol sistemi grubundan bahsetmektedir: a. Operasyonel kontrol, b. Değişim yönetimi ve c. Acil durum planlaması. 59. Bunlar aşağıda belirtilen geniş kapsamlı riskleri içermektedir. Bunların tamamı tüm kuruluşlar için uygun olmayabilir. Ancak, bu kilit risk kontrol sistemleri tasarımlanırken sadece her bir sistemin sonuçlarına değil aynı zamanda nasıl çalıştığına da yer verilmelidir. Operasyonel Kontrol 60. Söz konusu tesis, proses veya depolama tesisinin yaşam döngüsünün her bir aşamasına uygun risk kontrol sistemleri tanımlanmış olmalıdır. Bu aşağıdaki aşamaların her biri için gerekli sistemleri kapsayacaktır: a. Fabrika, proses, ekipman ve tesislerin inşaatı ve deneme üretimi, b. Tesis ve proseslerin işletilmesi; i. Başlatma, ii. Normal koşullarda çalıştırma, iii. Normal durdurma, iv. Acil durdurma, geçici ve özel işlemler de dahil olmak üzere normal çalışma koşullarından sapmalar ve bunlara müdahalelerin tespit edilmesi, dahil olmak üzere. c. Bakım durumlarında güvenli işletme; i. Temizlik ve bakım çalışmaları için risk değerlendirmesi yapılması,

19 ii. Bakım için güvenli çalışma yöntemlerinin uygulanması, iii. Müteahhit firmaların seçimi ve yönetimi, iv. Fabrikanın, ekipmanların ve tesislerin denetimi, test edilmesi ve bakımı, v. Fabrikanın, ekipmanların ve tesislerin işletilmesine son verilmesi, dahil olmak üzere. Değişim Yönetimi 61. Güvenlik raporu, tesisatlar, prosesler veya depolama tesislerinde değişikliklerin planlanması veya dizayn edilmesi için prosedürler olduğunu ve uygulandığını göstermelidir. Bu aşağıdaki tanımları içermelidir; a. Değişikliklerin planlanması ve kontrol edilmesi için sistem; i. Çalışanların sayısı ve görevleri, ii. Tesis, iii. Prosesler ve proses değişkenleri, iv. Malzemeler, v. Ekipman, vi. Yazılım, vii. Tasarım, viii. Büyük kaza tehlikelerinin kontrolünü etkileyebilecek dış koşullar. b. Aşağıdaki faaliyetlerin nasıl yapılacağını açıklayan yeni tesis veya proseslerin tasarımı için kullanılan kavramlar; i. Yeni tesislere izin verilmesi ve tasarımına başlanması için sorumlulukların belirlenmesi, ii. Yeni tesis için önerilen tasarımların belirlenmesi ve dokümante edilmesi, iii. Önerilen yeni tesis için güvenliğe ve çevreye etkilerinin tanımlanması, değerlendirilmesi ve önceliklerin belirlenmesi, iv. Bilgilerin ve eğitimlerin sağlanması, prosedürlerdeki değişiklikleri içeren güvenlik ve çevre kontrol önlemlerinin tanımlanması, dokümante edilmesi ve uygulanması, v. Uygulama sonrası kontrollerin ve gözden geçirmelerin yürütülmesi ve düzeltici faaliyetlerin alınması. c. Değişim yönetim sisteminin kalıcı, geçici ve acil değişimleri nasıl kapsadığını; d. Aşağıdaki faaliyetlerin nasıl olduğunu açıklayan değişim yönetim sistemi: i. Önemli değişim e karar verilme nedeni, ii. Değişikliğin tanımlanması, iii. Değişikliğe izin verilebilmesi ve başlatılması için sorumlulukların belirlenmesi, iv. Önerilen değişikliklerin tanımlanması ve dokümante edilmesi, v. Önerilen değişikliklerin güvenliğe ve çevreye etkilerinin tanımlanması, değerlendirilmesi ve önceliklerinin belirlenmesi, vi. Bilgilerin ve eğitimlerin sağlanması, prosedürlerdeki değişiklikleri içeren güvenlik ve çevre kontrol önlemlerinin tanımlanması, dokümante edilmesi ve uygulanması,

20 vii. Uygulama sonrası kontrollerin ve gözden geçirmelerin yürütülmesi ve düzeltici faaliyet kararlarının alınması. Acil Durumlar için Planlama 62. Burada anlatılan konular acil durum müdahale önlemleriyle de ilgilidir (Bölüm 7) ve Güvenlik Raporu nun bir kısmına dahil olabilir. 63. Güvenlik raporu, kuruluşun sistematik analizle öngörülebilen acil durumların belirlenmesi için uygun düzenlemelerin neler olduğunu ve dahili acil durum planlarının hazırlandığını, denetlendiğini ve gözden geçirildiğini göstermelidir. 64. Güvenlik raporu; a. Olabilecek herhangi bir büyük kazanın sonuçlarının sistematik olarak belirlenmesi, b. Üç yılı aşmayan sürelerle dahili acil durum planlarının hazırlanması, gözden geçirilmesi, denetimi ve güncellenmesi, c. Acil durum planları geliştirilirken, acil durum şartlarında muhtemel insan davranışı ve müdahalelerinin göz önüne alınması. için prosedürleri tanımlamalıdır. Performans ölçümleri 65. Güvenlik ve çevre performansının izlenmesini ve BKÖP de ve diğer standartlarda verilen hedeflerle karşılaştırılmasını sağlamak için prosedürler oluşturulmalı, uygulanmalı ve sürdürülmelidir. Performans ölçüm prosedürleri: a. Aktif izleme Planların gerçekleştirildiğinin ve hedeflerin elde edildiğinin ve bir olay veya kaza olmadan önce riskleri kontrol etmek için düzenlemelerin yapıldığının belirlenmesini, b. Reaktif izleme Olayların ve kazalara ramak kalmaya yol açan hataların raporlanması ve incelenmesini de, içermelidir. Gözden geçirme ve denetim 66. Gözden geçirme, GYS nin BKÖP hedeflerine ulaşmak için uygun olup olmadığını belirleme prosesi olup, BKÖP ün ve hedeflerinin değiştirilmesinin gerekip gerekmediğine veya yönetim sistemleri veya fiziksel kontroller için gelişmelere ihtiyaç duyulup duyulmadığını göz önünde bulundurmayı içermelidir. 67. Güvenlik Raporu: a. Kuruluşun, performans ölçümü ve tetkiklerden sağlanan bilgiyi kullandığı bir gözden geçirme prosesini seçtiğini ve uyguladığını gösterir. b. Gözden geçirme sonuçlarının nasıl belgelendiğini tanımlar. c. Üst yönetim tarafından GYS ve BKÖP ü güncelleyen düzenlemeleri tanımlar. 68. Tetkikler, proseslerin ve prosedürlerin tanımlandığı ve uygulandığı gibi GYS ile uyumlu ve etkin olmasını sağlamalıdır. Değerlendirmelerin objektif olması

21 için tetkikler operasyonel yönetimden yeterince bağımsız kişilerce yürütülmelidir. 69. Güvenlik raporu, şirketin BKÖP ün sistematik ve bağımsız olarak değerlendirilmesi ve GYS nin etkinliği ve uygunluğu için doğru bir prosedür seçildiğini ve uyguladığını göstermelidir. 2.5 Olası büyük kazalar hakkında bilgi 70. Güvenlik raporunun bu kısmı; a. Ayrı tesislerdeki ana faaliyetlerin ve burada gerçekleştirilen proseslerin tanımı, b. Büyük kaza tehlikeleri bu kazaların, sonuçlarının ve risk analizlerinin nasıl belirlendiği ile ilgilidir. Büyük kazaya yol açabilecek proseslerin, sahada yer alan alanların ve senaryoların açıklamaları 71. Büyük bir kazaya yol açabilecek her tesisin amacı açıklanmalıdır. Büyük kazalarla ilgili olan yerler için bu açıklamalar şunları içermelidir: a. Tehlikeli maddelerin bulundurulduğu koşullar, b. Tesisin tasarım amacı veya bu amaçtan öngörülen sapmalar doğrultusunda, tehlikeli maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinde ne tür değişiklikler olduğu, c. Kalıntıların, sıvı ve katı atıkların; deşarjı, tutulması, yeniden kullanılması, geri kazanılması veya bertarafı ile atık gazların deşarjı ve arıtımı. 72. Her bir kuruluş için, büyük kazanın olabileceği tesisin veya faaliyetin veya her ikisinin de konumlarını açıkça belirleyen genel bir açıklama yapılmalıdır. Bu açıklamalar: a. Kilit kontrol ve güvenlik sistemlerinin, reaksiyon kaplarının, depolama kaplarının, boru sistemlerinin, vanaların ve önemli bağlantıların açıkça gösterildiği bir tesis şemasını, b. Büyük bir kazanın olabileceği faaliyetlerin konumunu açıkça belirleyen bir planı, içermelidir. 73. Büyük kaza senaryoları, sahadaki tehlikeli maddeleri ve bu maddelerin yol açtığı olayları da kapsamalıdır. Bunlara, güvenlik raporu gerektiren üst seviyeli bir kuruluş için niteleyici envanterin bir parçası olmayanlar da dahildir. 74. Tehlikeli madde içeren bütün kaza senaryoları dikkate alınmalıdır. Tehlikeli maddenin kazaya sebebiyet vermesi şart değildir sadece kazaya yol açan olaylar serisinde az da olsa rol alması yeterlidir. 75. Güvenlik raporu, büyük kaza senaryolarının olası sonuçları hakkında bilgi sağlamalı veya senaryoların tetiklenmesinde rol alabilecek olayları

22 özetlemelidir. Rapor, muhtemel bir büyük kaza tehlikesinin kapsamı ve şiddetinin değerlendirmesini içermelidir. 76. Risk değerlendirmesi, alınan önlemlerin tamamının gerekli olup olmadığını belirler. Risk değerlendirmesinin kapsamı ve içeriği, sahadaki koşullarla ilgili amacına uygun şekilde olmalıdır. 77. Basit niteleyici analizlerden orta-niceleyici ve daha sonra tam olarak niceleyici risk değerlendirmesine doğru artan karmaşıklık ile bir dizi risk değerlendirme yaklaşımı bulunmaktadır. Risk analizlerinin derinliği ve tipi farklı olsa da aşağıdaki hususlarla orantılı olmalıdır: c. Kuruluş, tesis ve faaliyetlerdeki büyük kaza tehlikelerinin boyutu ve içeriği; d. Kuruluşun, yerleşim yerleri ve çevresi için oluşturduğu risk. Muhtemel zararın büyüklüğü vb. e. Büyük kaza tehlikesi, proses ve faaliyetlerin karmaşıklığı ve alınan risk kontrol önlemlerinin yeterli olduğuna karar vermede ve gerekçelendirmedeki zorluk. Büyük kaza senaryoları hakkında bilgi hazırlanması 78. Bütün büyük kaza senaryoları hakkında bilgi hazırlanması sürecinde üç adım vardır: f. Olası bütün büyük kazaların belirlenmesi; g. Belirlenen her kazanın gerçekleşme olasılığı hakkında gerçekçi bir tahmin yapılması veya kazayı tetikleyici olayların yeterli bir özetinin hazırlanması; h. Belirlenen her kaza sonuçlarının kapsamı ve şiddeti için yeterli bir değerlendirme yapılması. Adım Güvenlik raporu, olası büyük kazaların tam kapsamını belirlemeli ve sonuçlarının ayrıntılı bir değerlendirmesine imkan vermek için yeterli olacak temsili örnekleri açıklamalıdır. 80. Tehlike belirlenmesinde yapısal bir yaklaşım gerekmektedir. Güvenlik raporu, öngörülebilen bütün büyük kazaların belirlenmesi için kullanılan sistematik prosesi tanımlamalıdır. 81. Güvenlik raporunda sunulan büyük kaza senaryoları, saha içi ve saha dışı olabilecek olayları dikkate alarak en kötü durum senaryolarını ve insan ve çevre için öngörülebilen ciddi olayları içermelidir. 82. Tehlikelerin tanımlanması için bir çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; a) Tehlike ve işletilebilirlik çalışmaları (HAZOP), b) Güvenlik gözden geçirmeleri, c) Geçmiş kaza ve olay nedenleri üzerinde çalışmalar, d) Sanayi standartları, e) Hata türleri ve etkileri analizi f) Mesleki güvenlik analizi ve

23 g) İnsan hatalarının belirlenmesi yöntemleri. Adım Güvenlik raporu aşağıdakilerden birini yerine getirmelidir; i. Her büyük kaza senaryosunun nicel veya nitel olarak olasılık tahminlerini içermeli veya j. Büyük kaza senaryolarının meydana gelebileceği koşulları belirlemeli. 84. Hangi yol seçilirse seçilsin, güvenlik raporu, belirlenen her senaryonun gerçekleşmesinde rol alabilecek kuruluş içi veya dışı tetikleyici olayların ve olaylar zincirinin bir özetini içermelidir. 85. Güvenlik raporu, tetikleyici olaylar ve daha sonraki olaylar zincirinin belirlenmesinde kullanılan sistematik prosesi açıklamalıdır. Bu açıklamalara, uygun olan yerlerde, geçmiş kazalardan ve olaylardan elde edilen bilgiler de dahildir. 86. Büyük bir kazaya yol açabilecek olaylar ele alınırken, bir olaylar zinciri veya olaylar bileşiminin büyük bir kazaya yol açıp açamayacağını değerlendirmek gerekli olacaktır. Eğer büyük bir kazaya yol açabileceği düşünülüyorsa, böyle bir senaryoyu tespit edecek ve önleyecek sistemler ile tesis ve ekipmanlardaki hata etkilerini değerlendirmek ve oluşan bu olaylar zincirini önlemek için alınan tedbirleri tanımlamak gerekli olacaktır. 87. Otomatik izolasyon sistemlerinde, sistemin hata verebileceği ve operatörün herhangi bir alarm durumunda sisteme doğru ve zamanında müdahalede bulunamaması ihtimalini de değerlendirmek gerekli olacaktır. Tehlikenin ciddiyetini ve otomatik sistemlerin güvenilirliğini ve insan müdahalesinin yeterliliğini, pratikte riski mümkün olduğunca düşük tutabilmek açısından değerlendirmek gerekli olacaktır. 88. Yanlış reaktif maddelerin reaktörlere konulması veya bir su ortamına normal olmayan koşullarda deşarja sebep olan yanlış işletim prosedürlerinin uygulanması gibi insan kaynaklı hatalar, kaza tetikleyici olay olarak değerlendirilmelidir. 89. Güvenlik açısından kritik olan bütün olaylar ve beraberindeki tetikleyici unsurlar açık bir şekilde tanımlanmalıdır. Güvenlik açısından kritik olan olaylar riski artırıcı olduğundan bunların risk analizi ile belirlenmeleri gerekir. 90. Güvenlik açısından kritik olan olaylar, tehlikeli olaylarının önlenmesi ve bunların sonuçlarının sınırlandırılması için gereken uygun kontrol ve koruma tedbirlerinin belirlenmesinde oldukça önemlidir. Ancak, kalan risklerin pratikte mümkün olduğunca düşük olup olmadığını veya ilave önlemlerin gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesinde bu koruma tedbirlerindeki başarısızlık göz önünde bulundurulmalıdır.

Güvenlik Raporu Hazırlanması ve Denetim Süreci. Hüseyin ÖZCAN MAYIS 2018

Güvenlik Raporu Hazırlanması ve Denetim Süreci. Hüseyin ÖZCAN MAYIS 2018 Güvenlik Raporu Hazırlanması ve Denetim Süreci Hüseyin ÖZCAN 14-15 MAYIS 2018 Giriş Güvenlik raporu, kuruluş faaliyetlerinin güvenli ve çevreci bir yaklaşımla işletildiğinin gösterildiği belgedir. İçerdiği

Detaylı

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

Kamunun Bilgilendirilmesi Rehber Dokümanı

Kamunun Bilgilendirilmesi Rehber Dokümanı şey BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kamunun Bilgilendirilmesi Rehber Dokümanı 2011 Ç E V R E V E O R M A N B A K A N L I Ğ I Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Yönetmelik AB nin 96/82/EC sayılı Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Endüstriyel

Detaylı

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu

Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Çevre Yönetim Sistemleri ve Çevre Boyutu Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Asude Ateş Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ACİL DURUM PLANLARI Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü Ankara, 2010 Giriş Yönetmelik

Detaylı

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik (26 Aralık 2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Sanayicinin Sorumlulukları

Sanayicinin Sorumlulukları Sanayicinin Sorumlulukları Ortak Sorumluluklar Bildirim yapmak Büyük kazalar hakkında yetkili otoritelere bilgi vermek Üst Seviyeli Kuruluşlar Güvenlik Yönetim Sistemleri ni kurar Güvenlik Raporu hazırlar

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk.

AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh. Kimyasallar Yönetimi Dairesi Bşk. T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜYÜK K ENDÜSTR STRİYEL KAZALARDA GÜVENLİK K PERFORMANS GÖSTERGELERG STERGELERİ AHMET GÖKTAŞ Çevre ve Şehircilik Uzmanı- Kimya Y. Müh.

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARININ HAZIRLANMASI GEREKEN HALLER

ACİL DURUM PLANLARININ HAZIRLANMASI GEREKEN HALLER ACİL DURUM PLANLARI ACİL DURUM PLANI Bir kuruluştaki olası kazaları sonuçları ile birlikte belirleyen, kaza oluşumunda işyerinde ve civarında yapılacak işlemleri ayrıntılı olarak tespit eden resmi nitelikteki

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü

Detaylı

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ÇEVRE BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/7 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu prosedürün amacı, TOTM nin faaliyetlerinin ve hizmetlerinin çevre güvenliği üzerinde gerçek veya potansiyel olarak önemli etkileri olabilecek çevresel boyutlarının (yönlerinin),

Detaylı

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Versiyon 4 16 Ekim 2012 TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Bölüm 1: Genel 1. Kısa Başlık 2. Yetkili Kurum 3. Kapsam 4. Tanımlar 5. Denetim Türleri 6. Çevre Hususlarının Kapsamı 7. İşletmecinin Sorumlulukları

Detaylı

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG PLANLAMA RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ KAPSAM: Hastanede yeni bir bölüm açarken veya devam eden bölümlerin tehlikelerinin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi, İSG programlarının oluşturulması ve gerekli kontrol ölçümlerinin

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al kavramlarını içeren sürekli iyileştirme döngüsü ile uygulanır. YÖNETİM SİSTEMLERİ Şematik

Detaylı

OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001 YÖNETİM SİSTEMİ STANDARTI Bu standart, yasal şartları ve İSG riskleri hakkındaki bilgileri dikkate alan bir politikanın ve hedeflerin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ Ülkü Füsun ERTÜRK Maden atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Müh. Antalya, 24-26.04.2012 Maden Atıklarının Yönetimi Projesi

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Ayşe Pınar AKLAN Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar

Detaylı

İSG Hizmet Yönetim Rehberi

İSG Hizmet Yönetim Rehberi İSG Hizmet Yönetim Rehberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 0. TEMEL YAKLAŞIM 2 0.1. GENEL 2 0.2. PROSES YAKLAŞIMI 2 0.3. RİSK TEMELLİ (BAZLI) YAKLAŞIM 2 0.4.

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI Sayfa1 MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI 03.10.2013 tarihli ve 28784 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği nin 5. Maddesi gereği, 26. Maddesi kapsamında yer

Detaylı

Kirlenmiş Saha Temizleme ve İzleme Teknik Rehberi Prof. Dr. Kahraman Ünlü O.D.T.Ü. Çevre Mühendisliği Bölümü

Kirlenmiş Saha Temizleme ve İzleme Teknik Rehberi Prof. Dr. Kahraman Ünlü O.D.T.Ü. Çevre Mühendisliği Bölümü Toprak Kirliliğinin Kontrolu ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik Uygulamaları İçin Personel Eğitim Semineri 20-24 Haziran 2011 & 27 Haziran 1 Temmuz 2011 Kirlenmiş Saha Temizleme ve

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

İZİN BAŞVURUSU İÇERİĞİ PETROL RAFİNERİLERİ

İZİN BAŞVURUSU İÇERİĞİ PETROL RAFİNERİLERİ İZİN BAŞVURUSU İÇERİĞİ PETROL RAFİNERİLERİ 1 AŞAĞIDA ADI GEÇEN TESİSİN BİRİMLERİ İÇİN ENTEGRE ÇEVRE İZNİ GEREKLİLİĞİ İÇİN TEMEL PROJE : YERLEŞKE ADRESİ: VERİLİŞ TARİHİ: HAZIRLAYAN KİŞİ 1 : Adı - Soyadı

Detaylı

OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System)

OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System) OHSAS 18001 İş Sağlığı Ve Güvenliği Yönetim Sistemi (Occupational Health and Safety Management System) Kuruluşlarda karşılaşılan en önemli sorunlardan biri, çalışanların emniyetli ve sağlıklı bir çalışma

Detaylı

BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI

BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI BS 8800 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİM REHBER STANDARDI Dr. Handan TOPÇUOĞLU Ph.D. Dr. Şenay ÖZDEMIR Ph.D. İdeal İş sağlığı Ltd.şti. (HS(G)65 BAŞARILI SAĞLIK VE GÜVENLİK YÖNETİM SİSTEMLERİNİ (UK) TEMEL

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR 20.06.2012 Tarih ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 29.12.2012 Tarih ve 28512 Resmi Gazete Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI Kemal DAĞ Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şube

Detaylı

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Çevre Yasası nın 76 ncı maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak aşağıdaki Tüzüğü

Detaylı

huseyinozcan63@hotmail.com

huseyinozcan63@hotmail.com huseyinozcan63@hotmail.com 1 Hızla gelişmekte olan teknolojinin sanayide kullanılması sonucunda uygulanan yeni ve karmaşık üretim yöntemleri yeni ve karmaşık riskleri de beraberinde getirmiştir. huseyinozcan63@hotmail.com

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/30 Risk Yönetim Süreçleri 2/30 Risk yönetim modeli sektöre, kuruluşun yönetim sistemine, tüm yaşam çevrim süreçlerine, ürünün yapısına bağlı olmakla

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ KONTROL KAVRAMI İşletmenin belirlenen amaçlarına ulaşması için, işletme yöneticilerinin almış olduğu önlemlere, uyguladığı yöntemlere kontrol usul ve yöntemleri

Detaylı

SEVESO SÜRECİ. Serkan Küçük

SEVESO SÜRECİ. Serkan Küçük SEVESO SÜRECİ Serkan Küçük Arme Danışmanlık güvenli bir yaşam için istisnai çözümler Eğitim OSGB Danışmanlık Yazılım Yayın/Sempozyum İçerik 1. SEVESO Direktifi 2. Güvenlik raporu 3. BEKÖ&EAHY 4. Güvenlik

Detaylı

ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU

ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU Kurum/KuruluĢ Adı : TÜSİAD ĠletiĢim Bilgileri : Meşrutiyet Cad. No 46, 34420, Tepebaşı, İstanbul Tel : (0212) 249 19 29 Faks : (0212)

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete:28.7.2013-28721 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı YASAL DAYANAK İşyerinde Çalışanların Sağlık ve Güvenliklerini İyileştirmeye Yönelik Tedbirler Alınmasına İlişkin 12.06.1989

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ RİSK ANALİZİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ 2. KAPSAM Nazilli Devlet Hastanesinde bölüm bazında risk değerlendirmeleri yaparak çalışanların çalıştıkları alanlardan kaynaklı risklerini belirlemek ve gerekli önlemlerin alınmasını

Detaylı

Öğr. Gör. Halil YAMAK

Öğr. Gör. Halil YAMAK Ondokuzmayıs Üniversitesi Havza Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 2018 2019 Güz Yarıyılı Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi 3. Hafta Öğr. Gör. Halil YAMAK Yönetmelikte Geçen

Detaylı

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Gerçekler Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Çözüm Kaliteyi arttırmak Çevreye duyarlı üretim Kalite yönetim sistemleri Kalite yönetim sistemleri ISO 9001,

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ak Uzay OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) 1. TEKLİF TALEBİNDE BULUNAN FİRMANIN BİLGİLERİ TEKLİF ALANIN Kurum Ünvanı Mersin Diş Hekimleri Odası Telefon (0324)

Detaylı

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri

İSG Yönetim Sistemi Prensipleri İSG Yönetim Sistemi Prensipleri Taahhüt ve politika Planlama Uygulama ve Çalıştırma Kontrol ve Düzeltici Faaliyet Yönetimin Gözden Geçirmesi ISO 18001 Awareness Training Ders 4 İSG ve OHSAS 18001 1 4.1

Detaylı

Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi MAYIS 2018

Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi MAYIS 2018 Endüstriyel Kazaların İzleme ve Denetiminde Öngörü Yaklaşımı ve İnsan Hatalarının Etkisi Elif GÖKÇAY BİLİCİ Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Kalite&Akreditasyon Müdürü A Sınıfı İGU, Kimya Yüksek Mühendisi,

Detaylı

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 1 4. HAFTA Doç.Dr. Müge Kılıçarslan Rehberde yer alan bazı tanımlar 1: 2 Başlangıç maddesi: Bir farmasötik ürünün üretimde kullanılan ambalaj malzemeleri

Detaylı

- ATEX & Seveso II -

- ATEX & Seveso II - - ATEX & Seveso II - Seveso II Direktifi Gereklilik ve Yasal Mevzuat Seveso II Direktifi; 30 Aralık 2013 tarih ve 28867 Mükerrer sayılı Resmi Gazete de Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin

Detaylı

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler

Kimyasal Maddeler. Tehlikeli Kimyasal Maddeler. Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimyasal Maddeler Tehlikeli Kimyasal Maddeler Patlayıcı, alevlenebilir, kanserojen, tahriş edici v.b gibi maddeler Kimya sanayinin faaliyet alanı doğal maddelerin kimyasal yapısını değiştirerek diğer endüstrilerde

Detaylı

GGYS TEHLİKE ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

GGYS TEHLİKE ANALİZİ VE RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ V KAPSAM: Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin uygulama alanı içinde oluşması muhtemel bütün olası tehlikelerin, Gıda Güvenliği ile ilgili sonuçlarına ve oluşma olasılıklarına göre tanımlanması ve

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 28 Temmuz 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28721 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ

ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ ACİL DURUM PLANLARI AHMET GÖKTAŞ -Uzman Büyük Endüstriyel Kazalar Şubesi Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü HİZMETİÇİ EĞİTİM 30 KASIM 2012 ANTALYA İÇERİK ACİL

Detaylı

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM

CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM CALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işverenlerce, işyerlerinde

Detaylı

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ MUHAFAZA ZİNCİRİ Nº Uygunluk Kriteri Seviye MUHAFAZA ZİNCİRİ (Muhafaza zinciri standartları, hasat sonrası üretim süreci boyunca sertifikasyon durumu ile ilgili olarak İTU Sertifikalı üretim sürecinden

Detaylı

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi

Detaylı

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER

SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER SONDAJLA MADEN ÇIKARILAN İŞLERİN YAPILDIĞI İŞYERLERİNDE UYGULANACAK ASGARİ ÖZEL HÜKÜMLER Denizler ve Karalarda Yapılacak Çalışmalar İçin Ortak Hükümler 1. Acil durumlarda uzaktan kumanda 1.1. Sağlık ve

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit. ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği [Resmi Gazete: 09.12.2003 Salı, Sayı: 25311 (Asıl)] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik,

Detaylı

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği (*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete'de Yayınlanma Tarihi : 26.12.2003 Resmi Gazete Sayısı: 25328 Dayandığı Kanunun Tarihi : 22.5.2003 No: 4857 BİRİNCİ

Detaylı

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM

PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN ÇALIŞANLARIN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (*) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

HAZİRAN 2013 MEVZUAT BÜLTENİ. Çevre & İş Güvenliği

HAZİRAN 2013 MEVZUAT BÜLTENİ. Çevre & İş Güvenliği HAZİRAN 2013 MEVZUAT BÜLTENİ Çevre & İş Güvenliği MEVZUATIN ADI : ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE GÖREVLENDİRİLEBİLECEK (C) SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI HAKKINDA TEBLİĞ R. G. TARİHİ / SAYISI : 14.06.2013 / 28677

Detaylı

TEBLİĞ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

TEBLİĞ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: 4 Ocak 2015 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29246 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ

Detaylı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Risk Değerlendirme Yükümlülüğü İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) www.ilkmak.com Risk Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ PROCEDÜRÜ. İçindekiler. Sayfa. Doküman NO Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi KRY

RİSK DEĞERLENDİRMESİ PROCEDÜRÜ. İçindekiler. Sayfa. Doküman NO Yayın Tarihi Revizyon No Revizyon Tarihi KRY İçindekiler 1. GİRİŞ... 2 2. AMAÇ... 2 3. METOT... 2 4. TANIMLAR... 2 5. RİSK ANALİZİNİN YAPILMASI... 4 5.1. Bilgilendirme... 5.2. Tehlike Kaynaklarının Belirlenmesi... 4 5.2.1. İşin Düzenlenmesi ve Organizasyona

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRĠYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELĠK

BÜYÜK ENDÜSTRĠYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELĠK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRĠYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELĠK AyĢe Pınar AKLAN Kimyasallar Yönetimi Dairesi BaĢkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10 uncu ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10 uncu ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. DAYANAK 29 Aralık 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28512 YÖNETMELİK MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 10 uncu ve 30 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Risk değerlendirmesi

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI 18 Mart 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28945 KURUL KARARI Kamu Gözetimi,

Detaylı

Eylem Planları Niçin Hazırlanır ve Hazırlanan Eylem Planlarından Nasıl İstifade Edilir?

Eylem Planları Niçin Hazırlanır ve Hazırlanan Eylem Planlarından Nasıl İstifade Edilir? Eylem Planlarının Hazırlanması İşlemleri Eylem Planı Nedir? Eylem planları, gerektiğinde gürültü seviyesinin düşürülmesi de dahil olmak üzere gürültü ile ilgili sorunlar ve etkileriyle baş etmek için tasarlanan

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI KAMU İÇ KONTROL KONTROL ORTAMI İç kontrolün temel unsurlarına temel teşkil eden genel bir çerçeve olup, kişisel ve mesleki dürüstlük, yönetim ve personelin etik değerleri, iç kontrole yönelik destekleyici

Detaylı

TESİSLER. boru tesisatı, iş ekipmanlarını ifadesinde uygun şekilde ayrılmalı ve tanıtılmalıdır.

TESİSLER. boru tesisatı, iş ekipmanlarını ifadesinde uygun şekilde ayrılmalı ve tanıtılmalıdır. 1 TESİSLER Yönetmeliğin Tehlikeli maddelerin kullanıldığı, işlendiği, üretildiği veya depolandığı bir kuruluş içerisindeki teknik ünite ve bu ünitenin işleyişi için gerekli olan teçhizat, yapılar, boru

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

Ders No: 29 Hoş Geldiniz

Ders No: 29 Hoş Geldiniz Acil Durum Planları Ders No: 29 Hoş Geldiniz Eğitimimizin Amacı Katılımcıların, işyerlerinde acil durumlarda uygulanacak planlar ve bu planlamanın yapılması hakkında bilgi edinmelerini sağlamaktır. Öğrenim

Detaylı

RİSK ANALİZİ TALİMATI

RİSK ANALİZİ TALİMATI AĞRI İL AMBULANS SERVİSİ BAŞHEKİMLİĞİ RİSK ANALİZİ TALİMATI DÖK. KOD NO : AĞRI-112-YÖN-TL- 22 YAY. TRH: 31.02.2014 REV.TRH: REV.NO: SA YFA NO: 5 1. AMAÇ: Ağrı İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde hizmet

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerlerinde acil

Detaylı

3- KONTROL FAALİYETLERİ

3- KONTROL FAALİYETLERİ 3- KONTROL FAALİYETLERİ Standart Kod No Kamu İç Kontrol Standardı ve Genel Şartı Mevcut Durum Eylem Kod No Öngörülen Eylem veya Eylemler Sorumlu Birim veya Çalışma grubu üyeleri İşbirliği Yapılacak Birim

Detaylı

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 13 Ocak 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28172 YÖNETMELİK Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ Amaç (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 24 Ocak 2015 Cumartesi Resmî Gazete Sayı: 29246 TEBLİĞ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ HAZIRLANACAK GÜVENLİK RAPORU TEBLİĞİ

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

Satış Pazarlama Prosesi. Satınalma Prosesi ŞİRKET MÜDÜRLÜĞÜ/ÜST YÖNETİM YÖNETİM TEMSİLCİLİĞİ/KYS DOKÜMANTASYON-EĞİTİM-MÜŞTER

Satış Pazarlama Prosesi. Satınalma Prosesi ŞİRKET MÜDÜRLÜĞÜ/ÜST YÖNETİM YÖNETİM TEMSİLCİLİĞİ/KYS DOKÜMANTASYON-EĞİTİM-MÜŞTER Üretim Prosesi Bakım Prosesi Tetkik Edilen Bölüm/Proses Satış Pazarlama Prosesi Eğitim Prosesi Satınalma Prosesi ŞİRKET MÜDÜRLÜĞÜ/ÜST YÖNETİM Tetkik Edilen Bölüm Sorumlusu / Unvan YÖNETİM TEMSİLCİLİĞİ/KYS

Detaylı

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE 12 Mayıs 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29710 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TAŞKIN YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 26894

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 26894 KABUKLU SU ÜRÜNLERİNİN YETİŞTİĞİ SULARA İLİŞKİN KALİTE STANDARDLARI HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO:2008-29) Resmi Gazete Tarihi: 02.06.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26894 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER RİSK DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER 1475 sayılı iş yasası ve bu yasanın 74. Maddesine göre çıkarılan tüzükler incelendiğinde mevzuatın, Teknik bilgi vermeye çalışan ve buna bağlı olarak

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İSG RİSK DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ .0 AMAÇ : BAŞAKŞEHİR 'nin kanundan doğan, yapmakla mükellef olduğu "İş Sağlığı ve Güvenliği" risklerinin nasıl değerlendirileceğini belirlemek,.0 KAPSAM : BAŞAKŞEHİR N'de uygulanan "İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI 1) ATIK ÜRETİCİSİNİN İLETİŞİM BİLGİLERİ: Adı Soyadı : Adres : Telefon : Faks : Vergi Sicil Numarası : İşletme Sahibi (Yetkili Kişi) : 2) FİRMADA ATIK YÖNETİMİNDEN SORUMLU KİŞİYE AİT BİLGİLER (İletişim

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

GEÇİŞ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

GEÇİŞ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ OHSAS 18001:2007 ISO 45001:2018 6. September 2018 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ TÜV Thüringen ISO 45001 in oluşum evresi ÇALIŞMA TASLAĞI ÜZERİNDE ÇALIŞMA EVRESİ İLK TASLAĞIN YAYINLANMASI

Detaylı

İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti

İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti Bu ilişki matrisi ISO 9001:2015 yeni şartları ile ISO 9001:2008 şartlarını karşılaştırır ve değişikliklerin bir özetini verir. İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti KIWA MEYER BELGELENDİRME HİZMETLERİ

Detaylı

İÇME SUYU ELDE EDİLEN VEYA ELDE EDİLMESİ PLANLANAN YÜZEYSEL SULARIN KALİTESİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İÇME SUYU ELDE EDİLEN VEYA ELDE EDİLMESİ PLANLANAN YÜZEYSEL SULARIN KALİTESİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yönetmeliğin Yayınlandığı Resmi Gazete nin Tarihi Sayısı 29/06/2012 28338 İÇME SUYU ELDE EDİLEN VEYA ELDE EDİLMESİ PLANLANAN YÜZEYSEL SULARIN KALİTESİNE DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

OHSAS 18001 : 2007 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

OHSAS 18001 : 2007 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ OHSAS 18001 : 2007 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Rahile Yeni Çevre Mühendisi IRCA ISO 14001 ÇYS Baş Tetkikçisi IRCA ISO 9001 KYS Baş Tetkikçisi 1 Yönetim Sistemi Nedir? Bir yönetim sistemi kuruluşun

Detaylı

ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ HAKAN KARAGÖZ

ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ HAKAN KARAGÖZ Tanım: Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü; hava, su, toprak, doğal kaynaklar, bitki topluluğu, hayvan topluluğu ile insanları da ihtiva eden ortam ve bunun arasındaki ilişkiye "çevre" denilmektedir.

Detaylı