REASÜRANS VE ACENTE YÖNETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "REASÜRANS VE ACENTE YÖNETİMİ"

Transkript

1 REASÜRANS VE ACENTE YÖNETİMİ

2 KONU BAŞLIKLARI 1-REASÜRANS 2-SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 3-SİGORTA ACENTE KURULUŞ İŞLEMLERİ 4-SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ 5-ACENTELİK FAALİYETİNİN DENETİMİ 6-SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONELİ 7-BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI

3 REASÜRANS Reasürans, en yalın tanımıyla; sigorta edilmiş riskin belli bir kısmının veya tamamının yeniden sigorta edilmesidir. Diğer bir ifadeyle, reasürans sigortacının üstlendiği sorumluluğun bir kısmını veya tamamını diğer bir sigortacıya devretmesi olarak tanımlanabilir. Bir reasürans anlaşmasının iki tarafı vardır: Reasürör ve sigortacı. Sigortacı, risk devri yaptığı için genellikle devreden (sedan) taraf olarak bilinir.

4 REASÜRANS Reasürans Türleri Reasürans temel olarak ihtiyari reasürans ve zorunlu reasürans olmak üzere ikiye ayrılır.

5 REASÜRANS İhtiyari Reasürans İhtiyari reasürans uygulanmakta olan en eski reasürans yöntemidir. Genellikle bireysel risklerin reasüre edilmesinde kullanılır. Ne sedan şirketin herhangi bir riziko üzerinden reasürans devri yapma ne de reasürörün devredilen işi kabul zorunluluğu vardır.

6 REASÜRANS Zorunlu Reasürans Zorunlu reasürans uygulamada genellikle trete reasüransı olarak adlandırılır. Bu uygulamada, sedan şirket reasürör ile imzaladığı bir anlaşma uyarınca tanımlanmış riskleri anlaşmada belirlenen şartlar çerçevesinde reasüröre devretmek ve reasürör de bunları kabul etmek zorundadır.

7 REASÜRANS Reasürans anlaşmaları, riskin paylaşılma yöntemine göre çeşitli gruplara ayrılır. Bölüşmeli reasürans anlaşmaları: Bu tür anlaşmalarda, sigorta primi ve hasarlar belli bir oranda sigorta şirketi ile reasürör arasında paylaşılır. Sonuç olarak sigortacının ve reasürörün devredilen risklerden elde edeceği kâr veya zarar birbirine benzer olacaktır. Bölüşmesiz reasürans anlaşmaları: Bu tür anlaşmalarda reasürör, sigortacının zararının belli bir tutarı geçmesi halinde, sadece aşan kısmı ödemekle yükümlüdür. Sigortacıya ödenen hasarla reasüröre devredilen prim arasında oransal bir bağlantı yoktur.

8 REASÜRANS Reasüransın Faydaları Reasüransın sigortacılar açısından Riskin dağıtılmasını sağlamak Sigortacının iş kabul kapasitesini ve esnekliğini artırmak Sigorta şirketinin mali yapısını desteklemek Katastrofik hasarları kontrol etmek Bilgi paylaşımını arttırmak gibi fonksiyonları vardır.

9 REASÜRANS VE ACENTE YÖNETİMİ ÜNİTE 2 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ

10 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ GENEL OLARAK ACENTE: TÜRK TĠCARET KANUNU AÇISINDAN SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN

11 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ TÜRK TĠCARET KANUNU AÇISINDAN ACENTE T.T.K.116 Ticari mümessil, ticari vekil, satıģ memuru veya müstahdem gibi tabi bir sıfat olmaksızın bir mukaveleye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimî bir surette ticari bir iģletmeyi ilgilendiren akitlerde aracılık etmeyi veya bunları o iģletme adına yapmayı meslek edinen kimseye Acente denir

12 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ TÜRK TĠCARET KANUNU AÇISINDAN ACENTE ACENTENĠN YÜKÜMLÜLÜKLERĠ: T.T.K Müvekkilinin iģlerini görmeye ve menfaatlerini koruma, T.T.K Müvekkilini bilgilendirme, T.T.K Acente, müvekkili hesabına teslim aldığı eģyanın korunması, gerekli tedbirlerin alınması, T.T.K Acente müvekkiline ait olan paranın gönderilmesi veya teslim edilmesi,

13 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ TÜRK TĠCARET KANUNU AÇISINDAN ACENTE ACENTENĠN HAKLARI T.T.K Acente, iģlerini ifâ için yaptığı masraflardan ancak fevkalâde masrafların tazminini isteyebilir. T.T.K 128. Bölgesi içindeki Ģahıslarla müvekkili arasında doğrudan doğruya yapılan muamelelerden dolayı bir ücret istemek hakkını haizdir.

14 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN ACENTE Bir sözleģmeye dayanarak muayyen bir yer veya bölge içinde daimî bir surette sigorta Ģirketlerinin nam ve hesabına sigorta sözleģmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta Ģirketleri adına yapmayı meslek edinen, sözleģmenin akdinden önce hazırlık çalıģmalarını yürüten ve sözleģmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan kiģi.

15 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ YETKĠLĠ ACENTE-SINIRLI YETKĠLĠ ACENTE AYIRIMI 5684 sayılı Kanunda iki tür acentelik mevcuttur. 1-Yalnızca Zorunlu Sigortalar ve Hayat Sigortaları ile sınırlı olmak üzere yetki verilen acenteler. 2- Tüm sigortalar için yetki verilen acentelerdir.

16 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN GENEL DURUM: MADDE 23 : Sigorta acenteliği gerçek veya tüzel kiģilerce yapılır. Sigorta acenteliği yapmak isteyenlerin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince tutulan Levhaya yazılı olması gerekir. Sigorta acenteliği yapacakların niteliklerine iliģkin usûl ve esaslar yönetmelik ile belirlenir. Sigorta acenteliği yapacaklar, MüsteĢarlıktan bu nitelikleri taģıdıklarını gösteren bir belge alarak Levhaya kayıt olmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine baģvurur. Bankalar ile özel kanunla kurulmuģ ve kendisine sigorta acenteliği yapma yetkisi tanınan kurumlar hakkında bu maddenin birinci fıkrasında yer alan Levhaya kayıt zorunluluğu ile MüsteĢarlıktan belge almaya iliģkin ikinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

17 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN GENEL DURUM: MADDE 23 /18: Türk Ticaret Kanununun acentelere iliģkin hükümleri sigorta acenteleri hakkında da uygulanır. MADDE 23/2: Sigorta Acenteliği yapacakların niteliklerine iliģkin usûl ve esaslar yönetmelik ile belirlenir. MADDE 23/11: Bakanlar Kurulu, yabancı sigorta acentelerinin Türkiye deki faaliyetleri ile Türkiye de faaliyet gösteren sigorta acentelerinin yabancı sigorta Ģirketleri adına Türkiye deki aracılık hizmetlerine iliģkin düzenleme yapmaya yetkilidir. MADDE 23/10: Bankalar ile özel kanunla kurulmuģ ve kendisine sigorta acenteliği yapma yetkisi tanınan kurumlar hakkında Levhaya kayıt zorunluluğu ile MüsteĢarlıktan belge almaya iliģkin hükümler uygulanmaz.

18 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN GENEL DURUM: GÖREV ALMA YASAĞI MADDE 23/12: Sigorta Ģirketlerinin, sigorta sözleģmeleri için brokerlik yapanların ve sigorta eksperlerinin yönetim ve denetiminde bulunan kiģiler ile bunlar adına imza atmaya yetkili olanlar sigorta acentelerinin yönetim ve denetim kurullarında görev alamaz. Bu sınırlandırmalar söz konusu kimselerin eģ ve velayeti altındaki çocukları için de geçerlidir.

19 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN GENEL DURUM: FAALĠYETTE BULUNMA YASAĞI: MADDE 23/13: Kanuna göre yetkili olanlar dıģında hiçbir gerçek veya tüzel kiģi, sigorta acenteliği faaliyetinde bulunamaz. Ticaret unvanlarında veya herhangi bir belgede, sigorta acenteliği iģ ve iģlemleriyle uğraģtığı izlenimini yaratacak kelime ve iģaretler kullanamaz. MADDE 23/14: Sigorta acenteliği yapmaktan yasaklananlar, sigorta acenteliğiyle ilgili faaliyetlerde çalıģtırılamaz. Bu kiģilerle her ne Ģekilde olursa olsun sigorta acenteliği mesleğinin icrası için iģbirliği yapılamaz.

20 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN GENEL DURUM: SIRLARIN GĠZLĠ TUTULMASI: MADDE 23/17: Sigorta acenteleri ile bunların yanlarında çalıģanlar, iģleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ilgililerin izni olmaksızın açıklayamaz. Ancak, suç teģkil eden hallerin yetkili mercilere duyurulması zorunludur.

21 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN GENEL DURUM: DENETĠM: MADDE 28: Türkiye de sigortacılık alanında faaliyet gösteren kiģi ve kurumların her türlü sigortacılık iģlemlerinin denetimi, Sigorta Denetleme Kurulu tarafından yapılır.

22 SİGORTA ACENTELİĞİNE GİRİŞ 5684 SAYILI SĠGORTACILIK KANUNU AÇISINDAN GENEL DURUM: DENETĠM: MADDE 28: Türkiye de sigortacılık alanında faaliyet gösteren kiģi ve kurumların her türlü sigortacılık iģlemlerinin denetimi, Sigorta Denetleme Kurulu tarafından yapılır.

23 SİGORTA ACENTE KURULUŞ İŞLEMLERİ Kimler sigorta acentesi olabilir? Acentelik faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kiģilerin (ortakları dahil) aģağıdaki kriterleri karģılaması gerekiyor: - Türkiye de yerleģik olmak, - Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, - Belirli suçlardan hüküm giymemiģ veya ceza almamıģ olmak, - Önceki ticari faaliyetlerinde iflas etmemiģ ve konkordato ilan etmemiģ olmak, - Teknik personel vasıflarına sahip olmak, - Asgari malvarlığı/sermaye Ģartına sahip olmak (25 bin TL), - Mesleki sorumluluk sigortasını, beher tazminat talebi için teminatı en az TL ve bir yıl boyunca tüm tazminat talepleri için teminatı en az TL olmak üzere yaptırmak, * Fiziksel, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli olmak...

24 SİGORTA ACENTE KURULUŞ İŞLEMLERİ Uygunluk belgesi almak için baģvurular, TOBB tarafından görevlendirilen odalara yapılıyor. Ġstenen belgeleri tamamlayan acentelerin talepleri TOBB tarafından müsteģarlığa iletiliyor. MüsteĢarlıkça yapılacak değerlendirmede durumu uygun görülenler levhaya kaydedilmek üzere TOBB a bildiriliyor. Bu bildirim, acenteler açısından uygunluk belgesi niteliği taģıyor. Uygunluk belgesi alan ve TOBB internet sitesinde liste halinde duyurulan acentelerin, levhaya kayıt olmak ve ruhsat almak için en geç altı ay içinde TOBB a baģvuruda bulunmaları gerekiyor. Sigorta acenteleri, levhaya kayıttan sonraki 6 ay içerisinde en az bir sigorta Ģirketiyle acentelik sözleģmesi yaparak baģvuru yapılan odaya iletmek zorunda. Acentelik koģullarını sağlayan gerçek ya da tüzel kiģiler belirli bir teminat karģılığında Ģirketlerle sözleģme yapabiliyor ve ürettiği poliçe üzerinden komisyon alıyor. Komisyon oranları ürünlere ve Ģirketlere göre değiģiyor. Halen ortalama bir acentenin çalıģtığı sigorta Ģirketinden aldığı komisyon oranı yüzde 40 a kadar çıkabiliyor.

25 SİGORTA ACENTE KURULUŞ İŞLEMLERİ 2014 Yılı Levha Kayıt ve Levha Aidat Ücreti 1 Ocak 2014 gününden itibaren 31 Aralık 2014 günü bitimine kadar (bu tarihler dahil) Uygunluk Belgesi baģvurusunda bulunan Sigorta Acenteleri için (evraklarını eksiksiz Ģekilde ilgili Odaya teslim etmek kaydıyla) Levha kayıt ücreti 7.500,-TL (yedibinbeģyüztl); 2014 yılı Levha aidatı ise, 50,-TL (ellitl) olarak belirlenmiģtir.

26 SİGORTA ACENTE KURULUŞ İŞLEMLERİ Sigorta Acenteliği Faaliyeti için Gerekli Asgari Fiziki ġartlar 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu nun 27 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (f) bendine istinaden Sigorta Acenteleri Ġcra Komitesi tarafından alınan Karar uyarınca, Bir sigorta acentesi merkezi veya Ģubesinin; -Müstakil bir bina veya iģ merkezi içerisinde; fiziki olarak ayrılmıģ, müstakil bir giriģe sahip, baģlıbaģına kullanılmaya elveriģli bağımsız bir mekân olması ve bu mekânda münhasıran sigorta acenteliği faaliyeti yürütülüyor olması, -Kullandığı elektrik, telefon, su, doğalgaz veya internet bağlantı hizmetine iliģkin faturalarından en az ikisinin sigorta acentesi adına kayıtlı bulunması, -En az birer adet bilgisayar, yazıcı ve faks cihazının bulunuyor olması, -Ġnternet bağlantısı bulunması ve sigortacılık iģlemleri için Statik IP kullanılması zorunludur.

27 Bu Yönetmeliğin amacı, SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Sigorta acenteliği faaliyetlerinin sigortacılık sektörüne olan güveni artırıcı biçimde sürdürülmesini, acentelik sisteminin kurumsallaģmasının sağlanması, acentelik faaliyetlerinin çerçevesi ile bu faaliyetlere iliģkin temel ilkelerin belirlenmesidir.

28 Bu Yönetmelikte yer alan; SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acente: 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinde tanımlanan gerçek veya tüzel kiģi sigorta acentesini, Ġcra Komitesi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdindeki Sigorta Acenteleri Ġcra Komitesini, Kanun: 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununu, Levha: Sigorta acenteleri için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından düzenlenen ve faal olarak çalıģanlara iliģkin kayıtları gösteren Levhayı, Malvarlığı: Gerçek kiģilerin mülkiyetinde bulunan değeri parayla ölçülebilir taģınır ve taģınmaz varlıklar tutarını, MüsteĢarlık: Hazine MüsteĢarlığını,

29 Bu Yönetmelikte yer alan; SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Oda: Ticaret odaları ile ticaret ve sanayi odalarını, SEGEM: 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 31 inci maddesine istinaden kurulan Sigortacılık Eğitim Merkezini, Sigorta Ģirketi: Türkiye de kurulmuģ sigorta Ģirketi ile yurt dıģında kurulmuģ sigorta Ģirketinin Türkiye deki teģkilâtını, Teknik personel: Acentelerde sigorta pazarlama, bilgilendirme ve satıģ iģlemlerini yapan personeli, TOBB: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini, TSB: Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik ġirketleri Birliğini,

30 Gerçek kiģi acenteler SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acentelik faaliyetinde bulunacak gerçek kiģilerde aģağıdaki nitelikler aranır. 1)Teknik personel unvanını taģıması. 2)Türkiye de yerleģik olması. 3)Sigortacılık mevzuatına aykırı hareketlerinden dolayı hapis veya birden fazla adlî para cezasına mahkûm edilmemiģ olması 4)Asgari mal varlığı Ģartını yerine getirmiģ olması. 5)Acentelik faaliyetinin yürütüleceği fiziksel mekân, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli donanıma sahip olması. 6)Öğrenim düzeyleri ile bu öğrenim düzeylerinin karģısında yer alan mesleki deneyim süresini tamamlaması.

31 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ GERÇEK KİŞİ SİGORTA ACENTELERİ İLE TÜZEL KİŞİ SİGORTA ACENTESİ MÜDÜRLERİ İÇİN GEREKEN ÖĞRENİM DÜZEYİ VE ASGARİ MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ ÖĞRENİM DÜZEYİ İki yıllık yüksekokul (sigortacılıkla ilgili bölümler) Dört yıllık yükseköğretim kurumları MESLEKİ DENEYİM SÜRESİ 2 yıl 1 yıl 6 ay Dört yıllık yükseköğretim kurumları (sigortacılıkla ilgili bölümler) Aranmaz.

32 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ ACENTE TEKNİK PERSONELİ OLMAK İÇİN GEREKEN ÖĞRENİM DÜZEYİ VE ASGARİ MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ ÖĞRENİM DÜZEYİ Lise ve dengi okul Lise ve dengi okul (müfredatında sigortacılıkla ilgili konulara yer verilen lise dengi mesleki ve teknik eğitim okulları) Lise ve dengi okul (teknik personel kamu istihdam programı) İki yıllık yüksekokul İki yıllık yüksekokul (sigortacılıkla ilgili bölümler) Dört yıllık yükseköğretim kurumları MESLEKİ DENEYİM SÜRESİ 1 yıl 6 ay 6 ay 6 ay Aranmaz. Aranmaz.

33 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ MESLEKİ DENEYİM SÜRESİNE İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER 1.Mesleki deneyim süresinin sigortacılıkla ilgili kurum veya kuruluşların meslekle ilgili bölümlerinde tamamlanması gerekmektedir. (Sigortacılıkla ilgili kurum ve kuruluşlar sigorta şirketleri, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, sigorta ve reasürans aracıları ile Müsteşarlıkça uygun görülen diğer kurum ve kuruluşlardır). 2.Levhaya kayıtlı sigorta eksperliği faaliyetinde bulunulmuş olması mesleki deneyimden sayılır. 3.Mesleki deneyime ilişkin sürelerin hesabında teknik personel unvanının kazanılması için geçirilen süreler dikkate alınır.

34 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Tüzel kiģi acenteler Acentelik faaliyetinde bulunacak tüzel kiģilerde aģağıdaki nitelikler aranır. 1)Merkezlerinin Türkiye de bulunması ve anonim Ģirket veya limited Ģirket Ģeklinde kurulmuģ olmaları. 2)Asgari ödenmiģ sermaye Ģartını yerine getirmiģ olması. 3)Acentelik faaliyetinin yürütüleceği fiziksel mekân, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli donanıma sahip olması. 4)Tüzel kiģi sigorta acentelerinde, müdür dıģında en az bir teknik personel istihdam edilir.

35 Acentelerin teģkilatı SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acenteler, merkezleri dıģında Ģube açabilir. ġube açılabilmesi için MüsteĢarlıkça talep edilen bilgi ve belgeler ile MüsteĢarlığa baģvurularak izin alınır. Acente Ģubeleri, Ģube olduğu belirtilmek Ģartıyla acente ile aynı unvanı taģır. Merkezler için gerekli olan fiziksel mekân, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterlilik Ģartları acente Ģubeleri bakımından da aranır. Acente Ģubeleri, baģka bir acente ile aynı mekânda faaliyet gösteremez. Acenteler, Ģubelerine iliģkin bilgileri Ģube tesisinden itibaren en geç 15 iģ günü içinde Levha bilgilerine ilave ettirir.

36 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Asgari ödenmiģ sermaye ve malvarlığı Gerçek kiģi acentelerin beyan edecekleri malvarlıkları ile tüzel kiģi acentelerin Ģirket türüne göre asgari ödenmiģ sermaye miktarı TL den az olamaz. ġube açarak teģkilatlanacak acentelerin merkez için en az TL ve her bir Ģube için en az TL sermayeye sahip olmaları gerekir. ġube açmaksızın sadece mesafeli satıģ yapmak isteyenler için asgari sermaye de TL dir. ġube açarak teģkilatlanan veya mesafeli satıģ yapan acenteler, yılsonları itibariyle satıģına aracılık ettikleri prim tutarının en az %4 ü kadar özkaynağa sahip olmak zorundadır. Bu tutar her durumda TL den az olamaz. Asgari ödenmiģ sermaye ile beyan edilecek malvarlıklarının en az %50 sinin nakit, mevduat ya da devlet iç borçlanma senedi gibi nakde kolay dönüģebilir yatırım araçlarından oluģması gerekir.

37 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Uygunluk belgesi ve Levhaya kayıt Levhaya kayıt olunmadan acentelik faaliyetinde bulunulamaz. Sigorta acenteliği yapacak gerçek veya tüzel kiģilerin Levhaya kayıt öncesinde MüsteĢarlıktan uygunluk belgesi almaları gerekir. Uygunluk belgesi baģvurusu TOBB tarafından görevlendirilecek odalara yapılır. BaĢvurularda düzenleniģ tarihleri son altı aydan eski olmamak kaydıyla ek-2, ek-3, ek- 4, ek-5, ek-6, ek-7 ve ek-8 de belirtilen bilgi ve belgeler aranır. Belgeleri tamamlanmıģ olan acentelerin baģvuruları TOBB tarafından MüsteĢarlığa intikal ettirilir. MüsteĢarlıkça yapılacak değerlendirmede durumu uygun görülenler Levhaya kaydedilmek üzere TOBB a bildirilir. Bu bildirim, bildirime konu acenteler bakımından uygunluk belgesi niteliğindedir. Levhaya kayıtlı olan acenteler TOBB internet sitesinde duyurulur. Bu kapsamda yer alacak bilgiler MüsteĢarlığın uygun görüģüyle TOBB tarafından belirlenir.

38 Unvan SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ MADDE 12 (1) Acente unvanlarında sigorta aracılığı veya sigorta acenteliği ifadelerinden birisi kullanılır. Acenteler, mevzuata aykırı olmamak Ģartıyla unvanlarında ilave ifadeler de kullanabilir.

39 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acentelik Yetkilerinin Verilmesi Acentelik yetkisi sigorta Ģirketlerince hususi bir vekâletnameyle verilir. Bu yetkiler acenteler tarafından baģka acentelere veya kiģilere devredilmez. Acentelik yetkisi verilen vekâletnamelerde faaliyette bulunulacak sigorta dalları ve bu dallar kapsamında tanınacak yetkiler belirtilir.

40 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acentelik Yetkilerinin Verilmesi Sigorta Ģirketleri tarafından acentelik yetkisi verilen Levhaya kayıtlı acenteler, bu yetkinin kapsam ve sınırı belirtilmek suretiyle elektronik ortama iģlenir. Bu konulardaki gerekli bilgi iģlem programı TOBB tarafından oluģturulur. Sigorta Ģirketleri tarafından Levha kaydı bulunmayanlara acentelik yetkisi verilmez ve bunlarla acentelik sözleģmesi yapılamaz. Acentelik sözleģmesinin tesciline iliģkin iģlemlerde Levha kaydı görülmeden kayıt yapılmaz. Levha kaydını takip eden altı ay içinde en az bir sigorta Ģirketiyle acentelik sözleģmesinin yapılarak poliçe düzenlemeye baģlanmıģ olması, acentelerin faaliyete geçtiğinin göstergesi olarak değerlendirilir.

41 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acentelik Yetkilerinin Verilmesi Levha kaydını takip eden altı ay içinde en az bir sigorta Ģirketiyle acentelik sözleģmesinin yapılarak poliçe düzenlemeye baģlanmıģ olması, acentelerin faaliyete geçtiğinin göstergesi olarak değerlendirilir.

42 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acentelik Yetkilerinin Verilmesi

43 Acentelik sözleģmesi SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ AĢağıda belirtilen hususlar sigorta Ģirketleriyle acenteler arasında yapılacak acentelik sözleģmelerinde düzenlenir. a) SözleĢmenin tarafları. b) SözleĢmenin süresi, yenileme ve fesih Ģartları. c) Acenteye verilen yetkinin sigorta branģları itibarıyla kapsamı ve coğrafi sınırı. ç) Levha kayıt numarası veya 13 üncü maddedeki kurum ve kuruluģlar için kayıt numarası. d) Ödenecek komisyon ve sağlanacak diğer menfaatler ile bu hususların değiģtirilmesine iliģkin usul ve esaslar. e) Poliçe düzenlenmesine, primin tahsiline ve sigorta Ģirketine intikaline iliģkin hükümler. f) Hesap mutabakatına iliģkin hükümler. g) Tesis edilecek teminata iliģkin hükümler.

44 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Sigorta poliçelerinin düzenlenmesi ve primlerin tahsili Sigorta sözleģmesi akdetme ve/veya prim tahsil etme yetkisi sigorta Ģirketlerine aittir. Bu yetki, acentelik vekâletnamesinde belirtilmek kaydıyla, sigorta acentelerine devredilebilir. Sigorta Ģirketlerince sözleģme yapma ve/veya prim tahsil etme konularında yetkilendirilmemiģ acenteler poliçe düzenleyemez ve/veya prim tahsilâtı yapamaz.

45 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Sigorta poliçelerinin düzenlenmesi ve primlerin tahsili Acentelerce düzenlenen poliçeler kapsamında sigortalı tarafından acentelere yapılan ödeme sigorta Ģirketine yapılmıģ sayılır. Acenteler tarafından düzenlenen poliçeler kapsamındaki tazminat ödemelerinin sigorta Ģirketlerince doğrudan hak sahibine yapılması esastır. Sigorta Ģirketlerince tazminat ödemesi kapsamında acenteye ödeme yapılması durumunda, yapılan ödeme hak sahibi tarafından tahsil edilmedikçe ödenmiģ sayılmaz. Sigorta Ģirketleri sigorta poliçelerine aracılık eden acentenin unvanı, Levha kayıt numarasının poliçelerde yer alması için gerekli düzenlemeleri yapar. Sigorta Ģirketleri ve acenteler, teknik personel olmayan kiģilerin tahsis edilen kullanıcı adı ve Ģifreleri kullanmamaları için gerekli tedbirleri alır.

46 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Hesap planı ve hesap mutabakatı Sigorta Ģirketleri ve acentelerin hesap ve kayıt düzenlerini üçer aylık dönemler itibariyle mutabakat çalıģmasına uygun olacak Ģekilde oluģturmaları ve en geç ilgili dönemi takiben bir ay içinde mutabakat sağlamaları gereklidir. Acenteler, aracılık ettikleri prim tutarları ve tahakkuk eden komisyonu çalıģtıkları Ģirketler bazında takip eder. Acenteler hesaplarını ve mali tablolarını MüsteĢarlıkça belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak tutmak zorundadır.

47 Ġlan, reklâm, afiģ ve pano SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ (1) Acentelerin ve Ģubelerinin antet, afiģ, reklam ve tabelalarında acente unvanına yer verilir. (2) Acente unvanı ile Levha kayıt numarasını içeren bir plaka acentelik faaliyeti gösterilen mekânların giriģinde ve gözle görünür Ģekilde asılır. (3) Adına acentelik yaptıkları sigorta Ģirketlerinin unvanları müģterilerince görülebilecek bir yerde yazılı olarak yer alır.

48 Sürekli eğitim SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ (1) Teknik personel, mesleki yeterliliklerinin, bilgi ve becerilerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tarihi ve programı MüsteĢarlıkça belirlenecek eğitime katılır. (2) Eğitim SEGEM veya SEGEM tarafından yapılacak hizmet alımı yoluyla verilir. Eğitimin süresi, kapsamı, yöntemi ile ücreti ve diğer koģullarına iliģkin çalıģmalar Ġcra Komitesinin görüģü alınarak SEGEM tarafından yapılır, MüsteĢarlıkça karara bağlanır. (3) Eğitimi süresi içinde tamamlamamıģ olan teknik personelin faaliyeti bu eğitim tamamlanıncaya kadar durdurulur. Faaliyeti durdurulan teknik personele iliģkin bilgiler TOBB ve TSB ye iletilir.

49 Teknik personel kimliği SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ (1) Teknik personelin sigorta ürünlerinin pazarlanması, bilgilendirme ve satıģ iģlemleri esnasında hangi acenteye bağlı olarak çalıģtığını açıkça belirtmesi ve kimliğini göstermesi gerekir. Teknik personel kimliğini ibraz edemeyenler bu iģlemleri yapamaz. (2) Kimliklerin Ģekli ve içeriği Ġcra Komitesi tarafından belirlenir ve MüsteĢarlığın onayıyla uygulamaya konulur. Teknik personelin kimliği, uygunluk belgesi baģvurusunda bulunulan oda tarafından verilir. (3) Acentelik sözleģmesinin feshi halinde veya teknik personelin acenteyle iliģiğinin kesilmesi veyahut yetkisinin kaldırılması durumlarında, acenteler keyfiyeti en geç on iģ günü içinde uygunluk belgesi baģvurusunda bulundukları odaya bildirir ve verilen kimlikler ilgili odaya iade edilir. Ġade edilmeyen kimliklerden teknik personel sorumludur.

50 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ

51 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Bilgi kayıtları ve kayıtlara eriģim TOBB nezdinde tutulan Levhaya iliģkin bilgiler, bilgilere eriģim tanınacak yetkili kullanıcılar ve kullanıcıların eriģebilecekleri kayıtların içeriği ile eriģim Ģekli TOBB un görüģü alınarak MüsteĢarlıkça belirlenir. Elektronik ortamda TOBB a veya odalara bildirim yapılmasına iliģkin usuller TOBB tarafından belirlenir. MüsteĢarlık talimatları ile Ġcra Komitesince gerekli görülen karar ve duyuruların acentelere iletilmesi için TOBB tarafından gerekli iģlemler yapılır..

52 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acentelik faaliyetinin sona erdirilmesi ve acentelik yetkilerinin kaldırılması (1)Acentelerin kendi talepleriyle faaliyetlerine son vermek istemeleri durumunda faaliyetin sonlandırılmasına iliģkin kararın alındığı tarihten itibaren en geç beģ iģ günü içinde Levha bilgilerine iģlenmek üzere TOBB a bildirilir. (2)Sigorta Ģirketlerince acentelik yetkilerinin tamamının veya bir kısmının kaldırılması veya acentelik sözleģmelerinin feshedilmesi halleri en geç beģ iģ günü içinde Levha bilgilerine iģlenmek üzere TOBB a bildirilir. (3)Gerekli iģlemlerin tamamlanmasını takiben, faaliyeti sona eren acentenin Levha kaydı silinir. Levha kaydı silinen acenteler listesinde, Levha kaydının silinme gerekçesine yer verilir.

53 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Acentelik faaliyetinin sona erdirilmesi ve acentelik yetkilerinin kaldırılması (4)Mahkeme kararıyla kesinleģmiģ prim borcunun ödenmemesi nedeniyle Ģirketlerince acentelik yetkileri kaldırılanlar MüsteĢarlığa bildirilir ve acentelik faaliyetleri bu borçları ödeninceye kadar MüsteĢarlıkça geçici olarak durdurulur. Bu husus Levhaya iģlenmek üzere TOBB a bildirilir. (5)Levha kaydı silinen ya da acentelik yetkileri geçici veya sürekli olarak kaldırılan acentelerin mevcut portföylerine iliģkin devam eden iģlemler bakımından sigortalıların, hak sahiplerinin ve acentelerin menfaatlerinin korunması için ilgili sigorta Ģirketlerince gerekli tedbirler alınır.

54 SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ Uygunluk belgesinin iptali (1)MüsteĢarlıkça yapılan izleme, inceleme veya denetim sonucunda, Kanunun 32. maddesi hükümlerine uygun hareket etmediği tespit edilen acentelerin faaliyetleri MüsteĢarlıkça yapılacak uyarıya rağmen durumlarını düzeltmemeleri halinde altı aya kadar geçici olarak durdurulabilir. (2) Mali durumlarının bağlı bulundukları sigorta Ģirketi üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği anlaģılan acenteler için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla MüsteĢarlıkça ilgili sigorta Ģirketlerine bildirimde bulunulur. Alınan tedbirlere rağmen durumlarında bir iyileģme olmayan acentelerin faaliyetleri MüsteĢarlıkça altı aya kadar geçici olarak durdurulabilir.

55 Uygunluk belgesinin iptali SİGORTA ACENTE YÖNETMELİĞİ (3) Acentelerin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması sonrasında faaliyete baģlangıcı takip eden bir yıl içinde aynı fiili tekrar etmeleri halinde uygunluk belgeleri MüsteĢarlıkça iptal edilir. (4) Meslekten çıkarılmasına karar verilen acenteler Ġcra Komitesi tarafından Levhadan silinir. Bu hususa iliģkin bilgiler TOBB da ayrı bir liste halinde tutulur ve elektronik ortamda TSB ye iletilir. (5) Acenteler için öngörülen tedbirler, teknik personel için de uygulanır. Teknik personelin faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması, iģlem yapma yetkisinin iptali Ģeklindedir.

56 ACENTELİK FAALİYETİNİN DENETİMİ 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 28 inci maddesi gereğince sigorta acentelerinin denetimini SĠGORTA DENETLEME KURULU yapmaktadır.

57 ACENTELİK FAALİYETİNİN DENETİMİ TALEP EDĠLECEK BĠLGĠ VE BELGELER Denetim elemanları (sigorta denetleme uzman ve aktüerleri ile bunların yardımcıları), denetime baģlayacakları tarihi ve talep ettikleri bilgi ve belgeleri denetime baģlamadan uygun bir süre önce ilgili sigorta acentesine bildirir ve hazırlanmasını talep ederler. Denetim elemanları tarafından sigorta acentelerinden talep edilen bilgi ve belgelerden uygun olanlar elektronik ortamda (cd (yığın disk), flash drive (usb bellek), e-posta vs.) sunulabilir. Denetim elemanları, acentenin bilgi iģlem sistemine her zaman için eriģim hakkına sahiptirler.

58 ACENTELİK FAALİYETİNİN DENETİMİ DENETĠMĠN BÖLÜMLERĠ 1. KURULUġ VE FAALĠYET ġartlarinin ĠNCELENMESĠ 2. ARACILIK FAALĠYETĠNĠN DENETĠMĠ 3. SĠGORTA ACENTELERĠNĠN DĠĞER FAALĠYETLERĠNĠN ĠNCELENMESĠ

59 ACENTELİK FAALİYETİNİN DENETİMİ KURULUŞ VE FAALİYET ŞARTLARININ İNCELENMESİ 1. Acentelerin Uygunluk Şartlarının İncelenmesi 2. Bankalar ile Özel Kanunlarla Kurulan Diğer Kurumların Uygunluk Şartlarının İncelenmesi. 3. Bireysel Emeklilik Aracılığı Yapan Acentelerin Şartlarının İncelenmesi 4. Teknik Personel İstihdamının İncelenmesi 5. Mesleki Sorumluluk Sigortasının İncelenmesi 6. Asgari Sermaye veya Malvarlığı Tutarının İncelenmesi 7. Acentelik Teminatlarının İncelenmesi 8. Fiziki Mekan ve Teknik Altyapı Yeterliliğinin İncelenmesi 9. Acentelik Sözleşmesi ile Vekaletnamenin Tescil ve İlan İşlemlerinin İncelenmesi 10.Şube İşlem ve Faaliyetlerinin İncelenmesi

60 ACENTELİK FAALİYETİNİN DENETİMİ ARACILIK FAALİYETİNİN DENETİMİ 1. Bilgilendirme Faaliyet ve Yükümlülüğünün Denetimi 2. Poliçe Düzenleme Faaliyetinin Denetimi 3. Prim Tahsilat İşlemlerinin Denetimi 4. Kayıtların ve Hesap Mutabakatlarının İncelenmesi 5. Tazminat İşlemlerine Aracılık Faaliyetinin Denetimi 6. Komisyon Oran ve İşlemlerinin İncelenmesi

61 ACENTELİK FAALİYETİNİN DENETİMİ SİGORTA ACENTELERİNİN DİĞER FAALİYETLERİNİN İNCELENMESİ 1. Değişiklikleri Bildirme Yükümlülüğünün İncelenmesi 2. Unvan, İlan, Reklam, Afiş ve Panoların İncelenmesi 3. Sır Saklama ve Diğer Yükümlülüklerin İncelenmesi 4. Teknik Personel Kimliğinin İncelenmesi 5. Teknik Personelin Hizmetiçi Eğitim Durumunun İncelenmesi 6. Başka Faaliyet Yasağının İncelenmesi 7. Yetkilerin Kullanılması ve Acenteler Arası İş Paylaşımının İncelenmesi 8. Yasaklıların Acentelik Faaliyetinde Bulunup Bulunmadığının İncelenmesi 9. Disiplin Cezası Gerektiren Eylemlerinin İncelenmesi 10.Türk Ticaret Kanunu Hükümlerinin Uygulanmasının İncelenmesi 11.Acentelik Yetkilerinin Kaldırılması İşlemlerinin İncelenmesi

62 ACENTE TEKNİK PERSONELİ Sigorta Acenteleri Yönetmeliği hükümleri kapsamında sigorta acenteleri ve bankalar nezdinde sigorta ürünlerine yönelik pazarlama, bilgilendirme ve satış işlemlerini gerçekleştirecek kişilere Acente Teknik Personeli denir.

63 ACENTE TEKNİK PERSONELİ ACENTE TEKNİK PERSONELİ OLMAK İÇİN GEREKEN ÖĞRENİM DÜZEYİ VE ASGARİ MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ (EK-1/B) ÖĞRENİM DÜZEYİ Lise ve dengi okul Lise ve dengi okul (müfredatında sigortacılıkla ilgili konulara yer verilen lise dengi mesleki ve teknik eğitim okulları) Lise ve dengi okul (teknik personel kamu istihdam programı) İki yıllık yüksekokul İki yıllık yüksekokul (sigortacılıkla ilgili bölümler) Dört yıllık yükseköğretim kurumları MESLEKİ DENEYİM SÜRESİ 1 yıl 6 ay 6 ay 6 ay Aranmaz. Aranmaz.

64 ACENTE TEKNİK PERSONELİ Teknik personel, mesleki yeterliliklerinin, bilgi ve becerilerinin devamlılığını sağlamak amacıyla tarihi ve programı Müsteşarlıkça belirlenecek eğitime katılır. Sigorta Acenteleri Teknik Personel Eğitimine, mesleğe yeni girecek ve aşağıda belirtilen şartları taşıyan kişiler katılacaktır: Acentelerde sigorta hizmetleri hakkında bilgilendirme, pazarlama ve satış işlemlerini yapmaya yetkili olacak teknik personel ile gerçek ve tüzel kişi acente yöneticileri ve müdürü veya bu unvanı taşımasa bile fiilen bu görevi yerine getirecekler, Özel kanunlarına göre kendilerine sigorta acenteliği yapma yetkisi verilmiş kurumlarda (Bankalar hariç) sigorta işlemlerinden sorumlu teknik personel.

65 ACENTE TEKNİK PERSONELİ ACENTE TEKNİK PERSONEL EĞİTİM VE SINAV BAŞVURUSU Sigorta Acenteleri Teknik Personel Adayları başvurularını SEGEM e yaparlar. Başvuru yapabilmek için, adayların öncelikle e-posta adresleri ile SEGEM internet sitesine üye olmaları gerekmektedir. Adaylar, internet sitesinde yer alan duyurular bölümünü takip ederek, eğitim grupları, eğitim tarihleri, eğitim yerleri, sınav yerleri, sınav tarihi ve diğer ilgili süreci izleyecekler ve belirtilen açıklamalara göre işlemlerini yaparlar. Adaylara, telefon ya da e-posta ile tek tek bilgilendirme yapılmayacaktır. Acente Teknik Personel Eğitimi ne başvurmak isteyen adaylar, öncelikle belirtilen ödemeyi ilk sayfada anlatılan yöntemlerden birisiyle yapacaklardır. Adayların, eğitim başvurularını adresinde, duyurular bölümünde yer alan, Sigorta Acenteleri Teknik Personel Eğitimi Başvuru Formu nu doldurarak yapmaları gerekmektedir. Online başvuru formu ancak, banka ödeme bilgileri SEGEM kayıtlarına geçtikten sonra onaylanabilecektir.

66 ACENTE TEKNİK PERSONELİ ACENTE TEKNİK PERSONEL EĞİTİM VE SINAV BAŞVURUSU Adayın Eğitime Katılacağı İl ve Grup Adayların eğitim almak istedikleri tarih ve il merkezini, 15. sayfada gösterilen tablodan seçerek, ilgili ödemeyi yapması ve Sigorta Acenteleri Teknik Personel Eğitimi Başvuru Formu nda belirtmesi gerekmektedir. Eğitim grupları, 50 kişilik kontenjan ile sınırlıdır. Eğitim gruplarından yalnızca birini seçebilecek olan adaylar, söz konusu il merkezindeki grubun kontenjanının dolması halinde, aynı ildeki başka bir grubu ya da farklı bir ildeki grubu seçebilecektir. Eğitime başvuruda sınırlama olmayıp başvuru yapan adayların tamamı eğitime alınacaktır.

67 ACENTE TEKNİK PERSONELİ ACENTE TEKNİK PERSONEL EĞİTİM VE SINAV BAŞVURUSU Eğitimin Kapsamı Eğitim programının içeriği aşağıdaki 14 ana başlıktan oluşmaktadır. Adaylar, Birinci Gün Sigortaya Giriş Sigortanın İşlevleri Sigorta Sözleşmesi ve Sigortanın Tarafları Sigortalanabilirlik Kavramı Sigortanın Temel Prensipleri Sigorta Fiyatlaması Temel Reasürans Bilgisi Türkiye de Sigorta Uygulamaları Sigortaya İlişkin Bazı Teknik Terimler İkinci Gün 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu nda Acenteler Acentelere İlişkin Yönetmelikler, İlgili Genelge ve Sektör Duyuruları Acentelerin Hak ve Yükümlülükleri Sigorta Acentelerinin Sigortacılık Sistemindeki Yeri Hasar Eğitim notları, adresinde ilan edilecektir.

68 ACENTE TEKNİK PERSONELİ ACENTE TEKNİK PERSONEL EĞİTİM VE SINAV BAŞVURUSU SINAV ESASLARI Belirlenen tarihlerde eğitime katılmış olan adaylar çoktan seçmeli sorulardan oluşan Acente Teknik Personel Sınavına alınırlar. Sigorta Acenteleri Teknik Personel Sınavı nda başarısız olan adaylar için bütünleme sınavı düzenlenmeyecektir. Sınavdan başarısız olan adaylar, Sigorta Acenteleri Teknik Personel Eğitimini tekrarlamaksızın aynı yıl içerisinde yapılacak olan II. Dönem Sigorta Acenteleri Teknik Personel Sınavı na ücret yatırmak kaydıyla başvurabilecektir. Sınavda, 100 üzerinden en az 60 alan her aday, sertifika almaya hak kazanacaktır.

69 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI

70 Bireysel emeklilik aracısı: BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI Emeklilik şirketinin emeklilik sözleşmelerine aracılık eden veya bunları emeklilik şirketi adına yapan gerçek kişilerdir.

71 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI Bireysel emeklilik aracılarında aranan nitelikler Bireysel emeklilik aracısı olacaklarda aşağıdaki nitelik ve şartlar aranır. a) Aşağıda belirtilen şartlardan en az birine sahip olmak. 1)En az dört yıllık yükseköğretim kurumlarından birinden mezun olmak, 2)İki yıllık bankacılık, sigortacılık, borsa ve finans, finans, işletme, maliye, menkul kıymetler ve sermaye piyasası, muhasebe, para ve sermaye yönetimi, pazarlama ve satış yönetimi meslek yüksek okullarından veya Müsteşarlıkça uygun görülen benzer eğitim programına sahip meslek yüksek okullarından mezun olmak, 3)Lise veya dengi okul mezunu olmak ve emeklilik şirketlerinde, sigorta şirketlerinde, sigorta acentelerinde, sigorta brokerlerinde veya Müsteşarlıkça uygun görülen benzeri malî kuruluşlarda tam zamanlı şirket personeli olarak sınava başvuru tarihi itibarıyla en az toplam iki yıl süreyle çalışmış olmak.

72 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI Bireysel emeklilik aracılarında aranan nitelikler Bireysel emeklilik aracısı olacaklarda aşağıdaki nitelik ve şartlar aranır. b)müflis veya konkordato ilan etmiş olmamak ve çeşitli suçlardan mahkûmiyet almamış olması. c)meslek şeref ve haysiyetine aykırı davranışlarda bulunmamış olmak. ç)sınavda başarı göstermiş olmak. d)adına bireysel emeklilik aracılığı yapacağı emeklilik şirketinin emeklilik ürünlerine ilişkin gerekli eğitimleri tamamlamış olmak.

73 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI Bireysel emeklilik aracısı olmak isteyen ve 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde aranan şartları taşıyanlar, meslekî yeterlilik ile bilgi ve becerilerini ölçmek amacıyla Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından düzenlenen sınava girerler. (2) Sınav çoktan seçmeli olarak yapılır ve elektronik ortamda gerçekleştirilir. (3) Sınav aşağıda belirtilen konu başlıklarından oluşur. a) Temel işletme ve iktisat, b) Sosyal güvenlik sistemi, c) Finans ve yatırım araçları, ç) Genel sigortacılık ve hayat sigortaları mevzuatı, d) Temel insan ilişkileri bilgisi ve pazarlama, e) Bireysel emeklilik sistemi mevzuatı, f) İlgili vergi mevzuatı.

74 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI (4) Lisans almaya hak kazanmak için sınavdan alınan notun 100 üzerinden en az 65 olması gerekir. Sınavda başarısız olanlar yeniden sınava girebilir. (5) Yılda en az iki kez olmak kaydıyla, sınava başvuranların yeterli sayıya ulaşması hâlinde Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından sınav açılabilir. (6) Sınava ilişkin uygulama esasları Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından Müsteşarlığın uygun görüşü alınarak belirlenir.

75 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI Lisans (1) Sınavda başarılı olanlara Emeklilik Gözetim Merkezince sınav sonuç belgesi ile birlikte Lisans belgesi verilir. Lisans belgesinin içeriği Müsteşarlığın uygun görüşü alınarak Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından belirlenir. (2) Lisans belgesinin kaybedilmesi hâlinde bu durum derhâl Emeklilik Gözetim Merkezine bildirilir. Talep edilmesi hâlinde yeni lisans belgesi düzenlenir.

76 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI Bireysel emeklilik aracısının çalışma esasları (1)Bireysel emeklilik aracısı, mevzuata, mesleğin icaplarına ve iyi niyet kurallarına uygun faaliyette bulunur (2) Bireysel emeklilik aracısı ancak bir emeklilik şirketi adına bireysel emeklilik aracılığı yapabilir ve yapacağı her türlü tanıtım, pazarlama, satış ve benzeri faaliyetinde ilgili mevzuat ile belirlenen esaslara uygun hareket eder. (3) Bireysel emeklilik aracısı, 4632 sayılı Kanuna göre denetleme yapmaya yetkili olan merci ve kişilere, görevleriyle ilgili istenecek her türlü bilgiyi vermek ve bütün hesap, kayıt, defter ve belgeleri ibraz etmekle yükümlüdür. (4) Bireysel emeklilik aracısı, aracılık faaliyetini doğrudan emeklilik şirketiyle veya çalıştığı banka, sigorta aracılığı veya bireysel emeklilik aracılığı şirketinin emeklilik şirketiyle tesis edeceği ilişki çerçevesinde yürütebilir. (5) Müsteşarlıktan faaliyet ruhsatı almış sigorta brokerleri nezdinde çalışan bireysel emeklilik aracıları temsil ettikleri katılımcılar için emeklilik şirketlerinden teklif alabilir.

77 Tamamlayıcı eğitim programı BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI (1) Bireysel emeklilik aracılarının, meslekî yeterlilik ile bilgi ve becerilerinin devamlılığını sağlamak amacıyla Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından düzenlenen ve katılımın aracı bazında takip edildiği tamamlayıcı eğitim programına ilk olarak Lisans alma tarihinden itibaren iki yıl içinde, takip eden dönemlerde ise yılda bir kez katılmaları gerekir. (2)Tamamlayıcı eğitim programına katılım, bireysel emeklilik aracısının sorumluluğundadır. Bununla birlikte, emeklilik şirketleri emeklilik sözleşmelerine aracılık eden bireysel emeklilik aracılarının tamamlayıcı eğitim programına katılımının sağlanması konusunda gerekli tedbirleri alır. (3) Tamamlayıcı eğitim programına katılmayan aracıların satış yetkileri iptal edilir. (4) İlgili aracıların tanıtım kartını tekrar alabilmesi için tamamlayıcı eğitim programına katılması ve tanıtım kartı başvurusu için gerekli diğer belgelerin Emeklilik Gözetim Merkezine gönderilmesi gerekir. (5) Emeklilik Gözetim Merkezi, Müsteşarlığın uygun görüşünü alarak tamamlayıcı eğitim programının kapsamını, süresini, düzenlenme şeklini ve benzeri hususlara ilişkin usul ve esasları belirler.

78 BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI Bireysel emeklilik aracısının yapamayacağı işler Bireysel emeklilik aracısı, hiçbir surette giriş aidatı, katkı payı veya benzeri adlar altında tahsilat yapamaz, emeklilik sözleşmesi çerçevesinde katılımcı ile hiçbir para alışverişinde bulunamaz; katılımcı adına aktarım işlemi yapamaz ve katılımcı adına fon dağılımı oranlarını belirleyemez.

79 Lisans iptali ve diğer yaptırımlar BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI (1) Yapılan inceleme veya soruşturma sonucunda aşağıda yer alan hususların tespiti hâlinde bireysel emeklilik aracıları hakkında Müsteşarlık tarafından aşağıdaki yaptırımlar uygulanır. a) Tamamlayıcı eğitim programına aralıksız üç dönem katılmadığı tespit edilenlerin Lisansı başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilir. b) Tanıtım kartı kullanmadan işlem yaptığı tespit edilenler uyarılır. Aynı fiilin tekrarı halinde bu kişilerin Lisansı iptal edilir. c) Tanıtım kartının başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği tespit edilenlerin Lisansı iptal edilir. d) Sicile kayıt için bu Yönetmelikte aranan şartları haiz olmadığı veya sonradan kaybettiği anlaşılanların Lisansı iptal edilir. e) Bireysel emeklilik aracısı olarak çalışırken yapmış olduğu işlemlerden dolayı ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilen bir ihbar veya şikâyet sonucunda, mahkûmiyetine karar verilen ve bu kararı kesinleşen kişinin Lisansı iptal edilir.

YÖNETMELİK SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ 22 Nisan 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28980 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: YÖNETMELİK SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam

Detaylı

Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 03/06/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23 üncü ve 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 03/06/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23 üncü ve 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, hayat grubu sigortaları teknik personelinin niteliklerine, faaliyetlerine, mesleki yeterlilikleri ile bilgi ve becerilerini

Detaylı

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: Amaç ve kapsam SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sigorta acenteliği faaliyetlerinin

Detaylı

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Resmi Gazete Tarihi: 22.04.2014 Resmi Gazete Sayısı: 28980 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 28980 Yayım Tarih: 22.4.2014 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sigorta acenteliği

Detaylı

Sigorta Acenteleri Yönetmeliği

Sigorta Acenteleri Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sigorta acenteliği yapacak gerçek ve tüzel kişilerin niteliklerine

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 22.04.2014 Resmi Gazete Sayısı: 28980 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

16 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29595 YÖNETMELİK

16 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29595 YÖNETMELİK 16 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29595 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK MADDE 1 22/4/2014 tarihli

Detaylı

Bireysel Emeklilik Aracılığı Faaliyetinde Bulunacak Kişiler Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2003/2)

Bireysel Emeklilik Aracılığı Faaliyetinde Bulunacak Kişiler Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2003/2) Resmi Gazete No : 25107 Resmi Gazete Tarihi : 13.05.2003 Hazine Müsteşarlığından: Bireysel Emeklilik Aracılığı Faaliyetinde Bulunacak Kişiler Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2003/2) Amaç ve Kapsam Madde 1-

Detaylı

YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM 29 Ağustos 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27334 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Bireysel Emeklilik Aracılığı Faaliyetinde Bulunacak Kişilerde Aranan Nitelikler ve İstenen Belgeler

Bireysel Emeklilik Aracılığı Faaliyetinde Bulunacak Kişilerde Aranan Nitelikler ve İstenen Belgeler Resmi Gazete Tarih: 5 Mart 2003 Sayı: 25393 Hazine Müsteşarlığından: Bireysel Emeklilik Aracılığı Faaliyetinde Bulunacak Kişilere İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2004/1) (9 Nisan 2008 tarihli ve 26842 sayılı

Detaylı

2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ. Dr. Ahmet Genç Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü

2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ. Dr. Ahmet Genç Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü 2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ Dr. Ahmet Genç Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Genel Olarak - Amaç ve kapsam genişletilmiş acentelik faaliyetlerinin sektöre olan güveni artırıcı

Detaylı

Beka Grup Sigorta - Vizyonumuz

Beka Grup Sigorta - Vizyonumuz Beka Grup Sigorta Şirketi, Beka Grup Grup bünyesinde 2011 Yılında Kurulmuştur. Beka Grup Sigorta; Sigorta Ankara, Ergo, HDI, Genel, Axa, Kasko Sigorta Ankara, Trafik Sigorta Ankara, Deprem Dask Sigortası,

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 27334 YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM

Resmî Gazete Sayı : 27334 YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM 29 Ağustos 2009 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27334 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Yayımlandığı Resmi Gazete: 29.08.2009 27334 Yayımlayan Kurum: Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve

Detaylı

14 Nisan 2008 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26847 (Mükerrer) YÖNETMELĠK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: SĠGORTA ACENTELERĠ YÖNETMELĠĞĠ

14 Nisan 2008 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26847 (Mükerrer) YÖNETMELĠK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: SĠGORTA ACENTELERĠ YÖNETMELĠĞĠ 14 Nisan 2008 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 26847 (Mükerrer) YÖNETMELĠK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: SĠGORTA ACENTELERĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tanım ve Kısaltmalar

Detaylı

TAAHHÜTNAME T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA

TAAHHÜTNAME T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA EK: 1 TAAHHÜTNAME T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞINA 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu nun 21 inci maddesinin 3 üncü fıkrasının Sigorta şirketlerinin, sigorta acentelerinin ve sigorta eksperlerinin ortakları,

Detaylı

Saygılarımızla İSAD YK 2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ. YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ Pazartesi, 19 Mayıs 2014 12:41

Saygılarımızla İSAD YK 2014 YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ. YENİ ACENTELER YÖNETMELİĞİNİN GETİRDİKLERİ Pazartesi, 19 Mayıs 2014 12:41 Değerli üyelerimiz, sevgili Acenteler Yeni yönetmelik yayınlandı sizlere bu sayfada tüm detaylarını duyurmuştuk, bu yönetmeliğin getirdiklerini özetle aşağıda bilgilerinize sunuyoruz, dikkatli olmanızı

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik

Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete : 28.02.2002 Sayı : 24681 Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, bireysel emeklilik sisteminin geliştirilmesi ve

Detaylı

KONU: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ

KONU: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ Sayı: SGK/2014.004 Tarih: 22.04.2014 -SGK SİRKÜLERİ- KONU: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ Hazine Müsteşarlığı tarafından Sigorta Acenteleri Yönetmeliği yayımlanmıştır. İlgili yönetmelik aşağıda sunulmuştur.

Detaylı

YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK İKİNCİ BÖLÜM 27 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29368 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: SİGORTA VE REASÜRANS BROKERLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Detaylı

SİGORTA BROKERLERİ TÜZÜĞÜ

SİGORTA BROKERLERİ TÜZÜĞÜ SİGORTA BROKERLERİ TÜZÜĞÜ (12.7.2013 R.G.120 EKIII A.E.390 Sayılı Tüzük) SİGORTA HİZMETLERİ (DÜZENLEME VE DENETİM) YASASI (60/2010 Sayılı Yasa) Madde 59 Altında Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar

Detaylı

SİGORTA ARACILARI HUKUKU I

SİGORTA ARACILARI HUKUKU I Doç. Dr. Emine YAZICIOĞLU SİGORTA ARACILARI HUKUKU I Sigorta Aracısı Kavramı ve İlgili Düzenlemeler Sigorta Aracılarının Denetimi Sigorta Acentesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 22.04.2014 Resmi Gazete Sayısı: 28980 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

MADDE 5 - (1) Sigorta eksperliği faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır:

MADDE 5 - (1) Sigorta eksperliği faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır: Gerçek ve tüzel kişi eksperlerde aranan nitelikler MADDE 5 - (1) Sigorta eksperliği faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır: a) Türkiye de yerleşik olması, 1 / 6 b) Medeni hakları

Detaylı

Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları

Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları Sigortacılıkta Dağıtım Kanalları SUNUM BAŞLIKLARI (i) Türkiye ve dünyada sigortacılık sektörü Sigorta aracıları Sigorta acenteleri Sigorta ve reasürans brokerleri SUNUM BAŞLIKLARI (ii) Türkiye de sigorta

Detaylı

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Yönetmelikler

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Yönetmelikler YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ Yönetmelikler Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik Devlet Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, bireysel

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 86 ) 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 86 seri No.lu Gider Vergileri

Detaylı

BROKER OLMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER

BROKER OLMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER BROKER OLMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE BELGELER 21 Haziran 2008 tarihli 26913 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıģ olan Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği gereği Brokerlik ruhsatı almak üzere baģvuruda

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından 22.05.2014 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8)

Hazine Müsteşarlığından 22.05.2014 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8) Hazine Müsteşarlığından 22.05.2014 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8) Bilindiği üzere, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa dayanılarak çıkarılan Sigorta Acenteleri Yönetmeliği

Detaylı

Madde 3 Bu Yönetmelik, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununun 11 ve 26 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Madde 3 Bu Yönetmelik, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununun 11 ve 26 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. 03.03.2004 Çarşamba Sayı: 25391 (Asıl) Devlet Bakanlığından: BIREYSEL EMEKLILIK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELIK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, bireysel

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMÎ GAZETE TEBLİĞ VE İLANLAR SİGORTA HİZMETLERİ (DÜZENLEME VE DENETİM) YASASİ (60/2010 SAYILI YASA)

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMÎ GAZETE TEBLİĞ VE İLANLAR SİGORTA HİZMETLERİ (DÜZENLEME VE DENETİM) YASASİ (60/2010 SAYILI YASA) KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ RESMÎ GAZETE Sayı : 13 5 EK III 12 Ağustos, 2011 TEBLİĞ VE İLANLAR Sayı : 438 SİGORTA HİZMETLERİ (DÜZENLEME VE DENETİM) YASASİ (60/2010 SAYILI YASA) Madde 53 Altında Yapılan

Detaylı

BİREYSEL EMEKLİLİK HESAPLARININ EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ ARASINDA AKTARIMINA İLİŞKİN GENELGE (Genelge No: 2005/2)

BİREYSEL EMEKLİLİK HESAPLARININ EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ ARASINDA AKTARIMINA İLİŞKİN GENELGE (Genelge No: 2005/2) Genelge No: 2005/2 Kabul Tarihi: 11.04.2005 BİREYSEL EMEKLİLİK HESAPLARININ EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ ARASINDA AKTARIMINA İLİŞKİN GENELGE (Genelge No: 2005/2) 1. Amaç ve Tanımlar Bu genelgenin amacı, 07.04.2001

Detaylı

Devlet Bakanlığından: SİGORTA SÖZLEŞMELERİNDE BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN YÖNETMELİK. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM

Devlet Bakanlığından: SİGORTA SÖZLEŞMELERİNDE BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN YÖNETMELİK. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM Devlet Bakanlığından: Resmi Gazete:28.11.2006 26360 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, belli bir sigorta ilişkisine girmek isteyen kişilerin, gerek

Detaylı

RİSKLİ SİGORTALAR HAVUZU VE DENETİMİ

RİSKLİ SİGORTALAR HAVUZU VE DENETİMİ RİSKLİ SİGORTALAR HAVUZU VE DENETİMİ Arif Hikmet CESUR Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı 6 Ekim 2017, İstanbul SÜREÇ VE KURULUŞ AMACI Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Üst Sınırı 12.4.2017 Sigorta

Detaylı

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI EĞİTİM VE SORUMLU MÜDÜR YÖNETMELİĞİ VE 2018 YILI UYGULAMA ESASLARI

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI EĞİTİM VE SORUMLU MÜDÜR YÖNETMELİĞİ VE 2018 YILI UYGULAMA ESASLARI SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI EĞİTİM VE SORUMLU MÜDÜR YÖNETMELİĞİ VE 2018 YILI UYGULAMA ESASLARI 23.01.2018 SORUMLU MÜDÜR BELGELERİ MEVCUT DURUM, BELGE BAŞVURULARI, SÖZLEŞMELER VE YETKİLENDİRME

Detaylı

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi,

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi, 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK BAKANLIĞI SERTĠFĠKALI EĞĠTĠM YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından: 31/07/2015 YILLIK GELİR SİGORTALARI YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN GENELGE (2015/30)

Hazine Müsteşarlığından: 31/07/2015 YILLIK GELİR SİGORTALARI YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN GENELGE (2015/30) Hazine Müsteşarlığından: 31/07/2015 YILLIK GELİR SİGORTALARI YÖNETMELİĞİNİN BAZI MADDELERİNİN UYGULAMA ESASLARINA İLİŞKİN GENELGE (2015/30) Bilindiği üzere, Yıllık Gelir Sigortaları Yönetmeliği 01/04/2015

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından 22.05.2014 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8)

Hazine Müsteşarlığından 22.05.2014 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8) Hazine Müsteşarlığından 22.05.2014 SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8) Bilindiği üzere, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa dayanılarak çıkarılan Sigorta Acenteleri Yönetmeliği

Detaylı

SİGORTACILIK EĞİTİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

SİGORTACILIK EĞİTİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar SİGORTACILIK EĞİTİM MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 26893 Yayım Tarih: 1.6.2008 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç ve kapsam MADDE1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 3/6/2007

Detaylı

SEGEM VE TOBB. Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)

SEGEM VE TOBB. Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) SEGEM VE TOBB Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) Görevleri Sigortacılık alanındaki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik

Detaylı

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ AKRAN DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MEVLANA ÜNİVERSİTESİ AKRAN DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MEVLANA ÜNİVERSİTESİ AKRAN DANIŞMANLIĞI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu yönerge; Mevlana Üniversitesi nde Akran danışmanı olarak görevlendirilebilecek öğrencilerin

Detaylı

Hazine Müsteşarlığından: 09/05/2008

Hazine Müsteşarlığından: 09/05/2008 Hazine Müsteşarlığından: 09/05/2008 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE YER ALAN BAZI HUSUSLARIN AÇIKLANMASINA İLİŞKİN SEKTÖR DUYURUSU (2008/23) Bu sektör duyurusu, 09.04.2008 tarih ve 26842

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

TEBLİĞ. MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir. 25 Ocak 2013 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28539 TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

TÜRKĠYE BANKALAR BĠRLĠĞĠ RĠSK MERKEZĠ

TÜRKĠYE BANKALAR BĠRLĠĞĠ RĠSK MERKEZĠ TÜRKĠYE BANKALAR BĠRLĠĞĠ RĠSK MERKEZĠ I. RĠSK MERKEZĠ KURULUġU 25 Şubat 2011 tarih, 27857(mükerrer) sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 6111 sayılı Kanun ile 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu na Ek Madde 1 ve

Detaylı

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 7. Baskı için ön söz...vii ÖN SÖZ...IX YAZAR HAKKINDA...XI BİRİNCİ

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDE KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA PROGRAMI UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDE KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA PROGRAMI UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDE KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA PROGRAMI UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE AMAÇ MADDE 1- Bu esaslar, Üniversitemizde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine

Detaylı

AKTÜERLER YÖNETMELİĞİ. Yayımlandığı Resmi Gazete: 15.08.2007 26614 Yayımlayan Kurum: Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) BİRİNCİ BÖLÜM

AKTÜERLER YÖNETMELİĞİ. Yayımlandığı Resmi Gazete: 15.08.2007 26614 Yayımlayan Kurum: Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) BİRİNCİ BÖLÜM AKTÜERLER YÖNETMELİĞİ Yayımlandığı Resmi Gazete: 15.08.2007 26614 Yayımlayan Kurum: Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU

BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT IV SİGORTA HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu na göre hazırlanmıştır. İÇİNDEKİLER 8. BASKI IÇIN ÖN SÖZ... VII ÖN SÖZ... IX YAZAR HAKKINDA... XI BİRİNCİ

Detaylı

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI I. Giriş SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE SİGORTA VE KAMBİYO İŞLEMLERİNDE BSMV UYGULAMASI 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun

Detaylı

SİGORTA SÖZLEŞMELERİNDE BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİGORTA SÖZLEŞMELERİNDE BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SİGORTA SÖZLEŞMELERİNDE BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, belli bir sigorta ilişkisine girmek isteyen kişilerin,

Detaylı

(Resmi Gazetenin 10 Nisan 2012 tarih ve 28260 sayılı nüshasında yayımlanmıştır)

(Resmi Gazetenin 10 Nisan 2012 tarih ve 28260 sayılı nüshasında yayımlanmıştır) Türkiye Bankalar Birliği'nden: TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ RİSK MERKEZİ ÜYELERİNİN MÜŞTERİLERİNİN RİSK MERKEZİ NEZDİNDEKİ BİLGİLERİNİN KENDİLERİNE YA DA ONAY VERMELERİ KOŞULUYLA BELİRLEDİKLERİ GERÇEK VEYA

Detaylı

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun;

5766 sayılı Kanunun 25 inci maddesi ile 6802 sayılı Kanunun 30, 31 ve 47 nci maddelerinde değişiklikler yapılmıştır. Buna göre 6802 sayılı Kanunun; Resmi Gazete Tarih: 26 Temmuz 2008 Sayı: 26948 Maliye Bakanlığından: GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO: 86 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda

Detaylı

Dr. Tamer BOZKURT SİGORTA HUKUKU

Dr. Tamer BOZKURT SİGORTA HUKUKU Dr. Tamer BOZKURT SİGORTA HUKUKU İÇİNDEKİLER 10. BASKI İÇİN ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX Birinci Bölüm GENEL OLARAK SİGORTA HUKUKU 1. GENEL OLARAK SIGORTACILIK VE SIGORTA HUKUKU...1 2. SIGORTA SÖZLEŞMESININ

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 SİRKÜLER İstanbul, 29.05.2017 Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 Konu: SERBEST BÖLGELERDE ÇALIŞACAK YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK YAYINLANMIŞTIR 27.05.2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE

T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE T.C. PLATO MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ ÇALIŞTIRMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönerge, yükseköğretim kurumlarında 2547 sayılı Yükseköğretim

Detaylı

BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 25.01.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28539 BAĞIMSIZ DENETÇİLİK SINAV TEBLİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı bağımsız denetçilik sınavına

Detaylı

MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİNİN İSTİHDAM VE BÜTÇE ESASLARI HAKKINDA KANUN

MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİNİN İSTİHDAM VE BÜTÇE ESASLARI HAKKINDA KANUN 10131 MERKEZİ FİNANS VE İHALE BİRİMİNİN İSTİHDAM VE BÜTÇE ESASLARI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5671 Kabul Tarihi : 26/5/2007 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 7/6/2007 Sayı : 26545 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

7. Bölüm REASÜRANS. Yrd. Doç. Dr. Beyhan YASLIDAĞ

7. Bölüm REASÜRANS. Yrd. Doç. Dr. Beyhan YASLIDAĞ 7. Bölüm REASÜRANS Yrd. Doç. Dr. Beyhan YASLIDAĞ AMAÇLARIMIZ Bu bölüm tamamlandığı zaman aşağıda yer alan bilgi ve becerilere sahip olunabilecektir: Reasürans kavramı Reasüransın önemi Reasürans türleri

Detaylı

SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK

SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK 07/11/ 2006 Tarih ve 26339 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır. TASARRUF MEVDUATI

Detaylı

SİGORTA ACENTELERİ VE ACENTELİK FAALİYETİ DENETİM REHBERİ TASLAĞI

SİGORTA ACENTELERİ VE ACENTELİK FAALİYETİ DENETİM REHBERİ TASLAĞI T.C. BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI Sigorta Denetleme Kurulu SİGORTA ACENTELERİ VE ACENTELİK FAALİYETİ DENETİM REHBERİ TASLAĞI ARALIK 2013 AÇIKLAMA Bu Rehberde, Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılacak

Detaylı

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde görülmekte olan davalarda bilirkişi görüşüne başvurulması

Detaylı

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi

1- Ticari Alacak Sigortasına İlişkin Devlet Destekli Sistem Hakkında Genel Bilgi BILGILENDIRME NOTU KONU>> 04.06.2018 tarih ve 2018/11892 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (22.06.2018 Tarih ve 30456 Sayılı R.G. de yayımlanan) ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik

Detaylı

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yap Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Bankalar Kanunu Hükümlerine İstinaden Bankacılık İşlemleri Yapma ve Mevduat Kabul Etme İzni Kaldırılan Türkiye İmar Bankası Türk Anonim Şirketi Hakkında Tesis Edilecek

Detaylı

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI

SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI 30.07.2008/120 SİGORTA İŞLEMLERİ İLE KAMBİYO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN GİDER VERGİLERİ TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : 86 seri No lu Gider Vergileri Genel Tebliğinde, 5766 sayılı Yasa ile 6802 sayılı Gider Vergileri

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM VE İDARİ PARA CEZASI BORÇLARININ HAKEDİŞLERDEN MAHSUBU, ÖDENMESİ VE İLİŞİKSİZLİK BELGESİNİN ARANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 22/9/2008 No : 2008/14174

Detaylı

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) ARACI KURUMLAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017

BDY Mevcut Metin Değiştirilen Metin 21 Temmuz 2017 www.guncelgroup.com.tr BDY 21 Temmuz 2017 BDY ve Denetim Kuruluşlarının Yetkilendirlmesi Madde 13. (...) i) Denetçilerinin, ortaklarının ve kilit yöneticilerinin başka bir denetim kuruluşunda veya bağımsız

Detaylı

S GORTA ACENTELER YÖNETMEL B R NC BÖLÜM

S GORTA ACENTELER YÖNETMEL B R NC BÖLÜM 14 Nisan 2008 PAZARTES Resmî Gazete Say : 26847 (Mükerrer) YÖNETMEL K Ba bakanl k (Hazine Müste arl ) tan: S GORTA ACENTELER YÖNETMEL B R NC BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak, Tan m ve K saltmalar Amaç ve

Detaylı

SERBEST MİMARLIK HİZMETLERİ BÜRO TESCİL BELGESİ VERİLMESİ VE YENİLENMESİNDE UYULACAK ESASLAR

SERBEST MİMARLIK HİZMETLERİ BÜRO TESCİL BELGESİ VERİLMESİ VE YENİLENMESİNDE UYULACAK ESASLAR SERBEST MİMARLIK HİZMETLERİ BÜRO TESCİL BELGESİ VERİLMESİ VE YENİLENMESİNDE UYULACAK ESASLAR Mimarlar Odasına tescilini ve tescil yenilemesini yaptıran serbest mimarlara serbest mimarlık hizmetleri yapmaya

Detaylı

23 Ekim 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

23 Ekim 2013 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 23 Ekim 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28800 YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ

ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ SIRA NO 1 ANTALYA TİCARET VE SANAYİ ODASI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ A.TR DOLAŞIM BELGESİ SATIŞ VE ONAY İŞLEMLERİ ONAY İÇİN; 1. İhracatçı

Detaylı

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL ZORUNLU EĞİTİMİ SIK SORULAN SORULAR

SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL ZORUNLU EĞİTİMİ SIK SORULAN SORULAR SİGORTA ACENTELERİ TEKNİK PERSONEL ZORUNLU EĞİTİMİ SIK SORULAN SORULAR Sigorta acenteleri teknik personel zorunlu eğitimine başvuru ile ilgili bilgiler, sitede yer alan Başvuru ve Uygulama Kılavuzu nda

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ KISMİ ZAMANLI ÇALIŞTIRILAN ÖĞRENCİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SANKO ÜNİVERSİTESİ KISMİ ZAMANLI ÇALIŞTIRILAN ÖĞRENCİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SANKO ÜNİVERSİTESİ KISMİ ZAMANLI ÇALIŞTIRILAN ÖĞRENCİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge; SANKO Üniversitesi nde kısmi zamanlı olarak geçici işlerde

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE AVUKATLIK SINAV VE ATAMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE AVUKATLIK SINAV VE ATAMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM 22 Şubat 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28921 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE AVUKATLIK SINAV VE ATAMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ

Detaylı

SOSYAL SİGORTALAR KANUNU

SOSYAL SİGORTALAR KANUNU 3959 SOSYAL SİGORTALAR KANUNU Kanun Numarası : 506 Kabul Tarihi : 17/7/1964 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 29, 30, 31/7/1964-1/8/1964Sayı : 11766-11779 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 3 Sayfa

Detaylı

ATAKULE GAYRĠMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.ġ. ESAS SÖZLEġME TADĠL METNĠ ESKİ METİN

ATAKULE GAYRĠMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.ġ. ESAS SÖZLEġME TADĠL METNĠ ESKİ METİN Yönetim Kurulu ve Görev Süresi ESKİ METİN Madde 12:ġirketin iģleri ve yönetimi, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde genel kurul tarafından bir yıl için seçilen 7 (yedi) üyeden oluģturulacak bir

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler TBMM BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI BİRİMLERİNDE ZORUNLU STAJ, BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ VE BECERİ EĞİTİMİ GÖRECEK OLAN ÖĞRENCİLERİN BELİRLENMESİ İLE GÖREV VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNERGE TBMM Başkanlık Makamının

Detaylı

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

TEMEL SİGORTACILIK. Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? TEMEL SİGORTACILIK SORU 1: Gerçekleşen hasar oranı, sigorta tarifesinde öngörülen hasar oranından daha düşük olursa aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur? A) Toplam Risk Primi, Toplam Ödenen Tazminat

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler. İKİNCİ BÖLÜM Stajlar

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler. İKİNCİ BÖLÜM Stajlar TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI MİLLİ SARAYLARDAN SORUMLU GENEL SEKRETER YARDIMCILIĞINA BAĞLI BİRİMLERDE ZORUNLU STAJ, BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ VE BECERİ EĞİTİMİ GÖRECEK OLAN ÖĞRENCİLERİN BELİRLENMESİ

Detaylı

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır.

4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki tarife ve talimat uygulanır. Yayımlandığı Resmi Gazete: 18 Haziran 2008-26910 Yayımlayan Kurum: Devlet Bakanlığı 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununa göre yapılacak Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasına aşağıdaki

Detaylı

Editörler Yrd.Doç.Dr.Murşit Işık / Yeşim Can SİGORTACILIĞA GİRİŞ

Editörler Yrd.Doç.Dr.Murşit Işık / Yeşim Can SİGORTACILIĞA GİRİŞ Editörler Yrd.Doç.Dr.Murşit Işık / Yeşim Can SİGORTACILIĞA GİRİŞ Yazarlar Yrd.Doç.Dr.İsmail Yıldırım Yrd.Doç.Dr.Murşit Işık Emin Çağlak Gökhan Kaya Gülhan Deniz Mazhar Dede Ömer Sinan Pehlivan Selin Coşkun

Detaylı

taraflara verilen yetki ve görevler ile sorumluluk ve yükümlülükleri, mali konuları, sözleşmenin

taraflara verilen yetki ve görevler ile sorumluluk ve yükümlülükleri, mali konuları, sözleşmenin SĐRKÜLER ĐZMĐR 27/02/2008 SAYI 2008/33 REFERANS 4/33 Ulaştırma Bakanlığından: Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (19 Kasım 2006 Tarihli ve 26351 Sayılı Resmî Gazete)

Detaylı

YANLIŞ SİGORTA UYGULAMALARININ TESPİTİ, BİLDİRİMİ, KAYDI VE BU UYGULAMALARLA MÜCADELE USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YANLIŞ SİGORTA UYGULAMALARININ TESPİTİ, BİLDİRİMİ, KAYDI VE BU UYGULAMALARLA MÜCADELE USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: YANLIŞ SİGORTA UYGULAMALARININ TESPİTİ, BİLDİRİMİ, KAYDI VE BU UYGULAMALARLA MÜCADELE USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

Yönetmelik Maliye Bakanlığından: İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliği İKİNCİ BÖLÜM

Yönetmelik Maliye Bakanlığından: İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliği İKİNCİ BÖLÜM Yönetmelik Maliye Bakanlığından: İç Denetçi Adayları Belirleme, Eğitim ve Sertifika Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, iç denetçi adaylarının belirlenmesini,

Detaylı

İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. NİN BORSA İSTANBUL A.Ş KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA YÜRÜTECEĞİ NAKİT TAKAS VE TEMİNAT

İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. NİN BORSA İSTANBUL A.Ş KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA YÜRÜTECEĞİ NAKİT TAKAS VE TEMİNAT İSTANBUL TAKAS VE SAKLAMA BANKASI A.Ş. NİN BORSA İSTANBUL A.Ş KIYMETLİ MADENLER PİYASASINDA YÜRÜTECEĞİ NAKİT TAKAS VE TEMİNAT işlemleri HİZMETİ VE BU HİZMETE İLİŞKİN ESASLAR YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel

Detaylı

SİRKÜLER 2019/04. KOBİ'ler İçin Alacak Sigortası

SİRKÜLER 2019/04. KOBİ'ler İçin Alacak Sigortası Sayı :2019/S-04 Konu : KOBİ'ler İçin Alacak Sigortası Ankara,02.01.2019 SİRKÜLER 2019/04 KOBİ'ler İçin Alacak Sigortası Hazine ve Maliye Bakanlığınca 24.12.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Küçük

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNCA KESİLECEK İDARİ PARA CEZALARI 01/01/2014-30/06/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari ücret : 1.071,00 TL 01/07/2014-31/12/2014 Tarihleri arasında uygulanacak brüt asgari

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Bu çalışmanın amacı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan denetim faaliyetleri

Detaylı

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, bankaların repo ve ters repo işlemleri sırasında uyacakları

Detaylı

SİGORTA TAHKİM TÜZÜĞÜ

SİGORTA TAHKİM TÜZÜĞÜ SİGORTA TAHKİM TÜZÜĞÜ (28.02.2013 - R.G. 34 - EK III - A.E 111 Sayılı Tüzük) SİGORTA HİZMETLERİ (DÜZENLEME VE DENETİM) YASASI (60/2010 Sayılı Yasa) Madde 67 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI LİKİDİTE DESTEĞİ KREDİSİ YÖNETMELİĞİ

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI LİKİDİTE DESTEĞİ KREDİSİ YÖNETMELİĞİ TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI LİKİDİTE DESTEĞİ KREDİSİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönetmelik, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının; bankacılık

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ 30 Mayıs 2015 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı: 29371 Başbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ

Detaylı

Tarih: Sayı: 2012/30. Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Yatırılan Teminatların Kullanım Esasları Hakkında Tebliğ Yayınlandı.

Tarih: Sayı: 2012/30. Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Yatırılan Teminatların Kullanım Esasları Hakkında Tebliğ Yayınlandı. Tarih: 13.03.2012 S İ R K Ü L E R R A P O R Sayı: 2012/30 Konu: Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Yatırılan Teminatların Kullanım Esasları Hakkında Tebliğ Yayınlandı Özet: Portföy yönetim şirketlerince

Detaylı

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8)

SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8) SİGORTA ACENTELERİ YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENELGE (2014/8) Bilindiği üzere, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununa dayanılarak çıkarılan Sigorta Acenteleri Yönetmeliği (Yönetmelik) 22.04.2014

Detaylı

İSG DESTEĞİNDEN KİMLER NASIL YARARLANACAK

İSG DESTEĞİNDEN KİMLER NASIL YARARLANACAK İSG DESTEĞİNDEN KİMLER NASIL YARARLANACAK Eyüp Sabri DEMİRCİ 36 * * I- GİRİŞ 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun (T.C. Yasalar, 30.06.2012) 7. maddesinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin

Detaylı

GELĐR/AYLIK ÖDEME VE YOKLAMA ĐŞLEMLERĐ HAKKINDA TEBLĐĞ YAYIMLANDI

GELĐR/AYLIK ÖDEME VE YOKLAMA ĐŞLEMLERĐ HAKKINDA TEBLĐĞ YAYIMLANDI 06.10.2008/156 GELĐR/AYLIK ÖDEME VE YOKLAMA ĐŞLEMLERĐ HAKKINDA TEBLĐĞ YAYIMLANDI ÖZET : 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 28/8/2008

Detaylı

BORSA İSTANBUL ANONİM ŞİRKETİ KIYMETLİ MADENLER PİYASASI ALTIN DÖNÜŞÜM ESASLARI GENELGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

BORSA İSTANBUL ANONİM ŞİRKETİ KIYMETLİ MADENLER PİYASASI ALTIN DÖNÜŞÜM ESASLARI GENELGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Genelge No : Yayım Tarihi: BORSA İSTANBUL ANONİM ŞİRKETİ KIYMETLİ MADENLER PİYASASI ALTIN DÖNÜŞÜM ESASLARI GENELGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Genelge nin amacı, Borsa

Detaylı