VISUAL BASIC STANDART KÜTÜPHANE FONKSİYONLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VISUAL BASIC STANDART KÜTÜPHANE FONKSİYONLARI"

Transkript

1 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 0 VISUAL BASIC STANDART KÜTÜPHANE FONKSİYONLARI Visual Basic kütüphanesinde bulunan bazı fonksiyonlar (komutlar) aşağıda verilmiştir. Bu fonksiyonların tam listesine ulaşmak için Object Browser ( Genellikle F2 tuşuna basıldığında karşımıza gelir) menüsü kullanılır.

2 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 1 1. MATEMATİKSEL FONKSİYONLAR ABS( ) Sayısal bir ifadenin mutlak değerini bulur. Print Abs(-5) 5 RND 0 ile 1 arasında rasgele sayı üretir. Print Rnd*5 0 ile 5 arasında rasgele bir sayı üretir INT Ondalık bir sayının en küçük tamsayı değerini bulur. Print Int (-3.55) -4 Print Int (3.55) 3 FIX Ondalık bir sayının tam kısmı verir. Print Fix (-3.55) -3 SGN Sayısal ifadenin işaretini bulur. Print Sgn(-5) -1 ROUND Ondalık bir sayıyı en yakın tamsayıya yuvarlatır Print Round(3.55) 4 SQR Sayısal ifadenin karekökünü verir. Print Sqr(4) 2 CINT Ondalık bir sayıyı en yakın tamsayıya yuvarlatır Print Cint(3.55) 4 MOD Kalanı verir Print 9 Mod 2 1 LOG SIN Sayısal ifadenin doğal logaritmasını bulur. Doğal logaritma e tabanına göre üretilir (e= ). 10 tabanına göre logaritmayı elde etmek için, sayının logaritmasını 10 un logaritmasına bölmek gerekir. Radyan cinsinden verilen sayının sinüsünü hesaplar COS Radyan cinsinden verilen sayının cosinüsünü hesaplar TAN Radyan cinsinden verilen sayının tanjantını hesaplar ATN Radyan cinsinden verilen sayının arctanjantını hesaplar EXP Doğal logaritma parametresi olan e'nin üstel değerini (e x ) hesaplar. Print Log(100) / Log(10) 2 ( 100 ün 10 tabanına göre logaritmasını verir ) Print Sin(45) 0, Print Cos(45) 0, Print Tan(45) 1, Print Atn(45) 1, Print Exp(1) 2, NOW Bulunulan zamanı elde eden fonksiyondur. Dim T As Date MsgBox (T.Now) TODAY Bulunulan günü elde eden fonksiyondur. Dim T As Date MsgBox (T.Today) DATEDIFF DATEADD DAY, MONTH, YEAR, HOUR, MINUTE, SECOND, MILLISECOND, komutları da kullanılabilir. İki tarih arasındaki zaman farkını hesaplamak için kullanılan fonksiyondur. Verilen tarihten belirtilen gün/ay,.. öncesi veya sonrasını bulur Dim T As Date = Today MsgBox (T.Year) Dim T1 As Date = " " Dim T2 As Date = " " MsgBox(DateDiff(DateInterval.Day, T1, T2)) Dim T1 As Date = " " MsgBox(DateAdd(DateInterval.Day,212,T1)) verilen tarihten 212 gün sonrasını bulur.

3 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 2 2. STRİNG ve ÖZEL AMAÇLI FONKSİYONLAR LEN String ifade veya değişkenin karakter sayısını verir Print Len( Bülent ) 6 VAL String ifadeyi sayısala dönüştürür a = Val("1234") b = 6 Print a + b 1230 STR Sayısal bir ifadeyi stringe dönüştürür. a = Str(4) Print "bülent" & a bülent 4 MID LEFT RIGHT LTRIM RTRIM TRIM UCASE LCASE Bir stringin herhangi bir yerinden başlamak üzere istenilen sayıdaki karakteri alır Bir stringin solundan itibaren istenilen sayıdaki karakteri alır Bir stringin sağından itibaren istenilen sayıdaki karakteri alır Bir string ifadenin solundaki boşlukları atar Bir string ifadenin sağındaki boşlukları atar Bir string ifadenin her iki tarafındaki boşlukları atar Bir string ifadedeki küçük harfleri büyük harfe dönüştürür. Bir string ifadedeki büyük harfleri küçük harfe dönüştürür. Print Mid("bülent", 2, 3) üle Print Left("bülent", 3) bül Print Right("bülent", 3) ent Print UCase("bülent") BÜLENT Print LCase("BÜLENT") bülent CHR Sayısal karakterin ASCII karşılığını verir Print Chr(65) A ASC STRING INSTR Bir karakterin ASCII karşılığını tamsayı olarak kodlar ASCII kodu verilen karakterden istenilen sayıda elde edilmesini sağlar Bir stringin diğer string içindeki pozisyonunu bulur Replace Bir string ifade içerisindeki karakteri değiştirmede kullanılır Print Asc("A") 65 Print String(5, 65) AAAAA Print InStr("Hanzar", "z") 4 Print Replace("bülent","ü","a") balent StrReverse String ifadenin karakterlerini ters çevirir Print StrReverse ("bülent") tnelüb SPACE DATE TIME BEEP JOIN İki değişken arasında istenilen sayıda boşluk bırakır Sistem tarihinin elde edilmesinde kullanılır Sistem saatinin elde edilmesinde kullanılır Bilgisayarın hoparlöründen sinyal sesi elde etmek için kullanılır Dizi elemanlarını belirli bir ayıraçla (veya ayıraç olmadan) birleştirerek yeni bir karakter dizisi oluşturmayı sağlar. Print "ad"; Space(4); "soyad" ad soyad Dim Ornek(2) As String Dim B As String Ornek(0) = "Az" Ornek(1) = "Çok" Ornek(2) = "Orta" B = Join(Ornek, ", ") B Az, Çok, Orta SPLIT Join fonksiyonunun tersidir. Ornek = Split (B, ", ")

4 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 3 Örnek 1: Ömrü yaşınızı gün, ay, yıl bazında hesaplayan programı yazınız. Sub Main() Dim T1 As Date = " " Dim T2 As Date = " " Console.WriteLine(DateDiff(DateInterval.Day, T1, T2)) Console.WriteLine(DateDiff(DateInterval.Month, T1, T2)) Console.WriteLine(DateDiff(DateInterval.Year, T1, T2)) Console.ReadKey() Örnek 2: Şekildeki gibi MonthCalendar nesnesi ile resmi tatilleri listboxa ekleyen/çıkaran programı yazınız. Public Class Form1 Private Sub Form1_Load(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load With Me.ComboBox1.Items.Add("Yılbaşı").Add("Çocuk Bayramı").Add("İşci Bayramı").Add("Gençlik ve Spor Bayramı").Add("Zafer Bayramı").Add("Ramazan Bayramı").Add("Cumhuriyet Bayramı").Add("Kurban Bayramı") End With Private Sub Button1_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button1.Click Me.ListBox1.Items.Add(Me.ComboBox1.Text + " " + CStr(Me.MonthCalendar1.SelectionStart) + " " + CStr(Me.MonthCalendar1.SelectionEnd))

5 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 4 Private Sub Button3_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button3.Click Me.Close() Private Sub Button2_Click(ByVal sender As System.Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Button2.Click Me.ListBox1.Items.Remove(Me.ListBox1.SelectedItem) End Class RASGELE SAYI ÜRETİMİ (RANDOM NUMBER) Sıralama örneklerinde ilk önce rasgele sayılar gireceğiz ve o sayıları belirli küçükten büyüğe ya da büyükten küçüğe sıralama işlemini gerçekleştireceğiz. O yüzden rasgele sayı üretiminin nasıl gerçekleştiğini ayrı bir konu başlığı olarak ele almayı uygun gördük. Hemen hemen tüm programlama dillerinde rasgele sayı üreten bir fonksiyon vardır, bu fonksiyon random ya da rnd ismiyle anılır. VBasic dilinde rasgele sayı üretimi için rnd ( ) fonksiyonu kullanılır. Ayrıca programın her çalışmasında farklı sayılar elde etmek için Randomize Timer veya Randomize() ifadesini programın başında kullanmak gerekir. Rnd ( ) deyimi 0 ile 1 arasında sayı üretir. Eğer 0 ile 10 arasında sayı üretmek istiyorsak rnd()*10 deyimini kullanmamız gerekir. Örnek ile 20 arasında rasgele tamsayı üreten, bu sayıları ekranda gösteren programı yazınız. Çözüm: Private Sub Command1_Click() Randomize Timer For i = 1 To 20 Print Int(Rnd() * 20); Next i

6 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 5 Programın ekran çıktısı aşağıdaki gibidir. Sayı Tahmin Oyunu: Örnek ile 100 arasında bilgisayarın tuttuğu sayıya göre kullanıcıyı yönlendiren ( daha küçük sayı giriniz veya daha büyük sayı giriniz biçiminde) ve kaç defa da sayıyı bulduğunu ekranda gösteren bir sayı tahmin oyunu programını yazınız. Çözüm: Bilgisayarın tuttuğu tamsayıyı int(rnd()*100) bir değişkene ( örneğimizde tutulan isimli değişken) aktarıyoruz. Her seferinde tahmin edilen sayı ile bilgisayarın tuttuğu sayıyı karşılaştırıp ona göre kullanıcıyı yönlendiriyoruz. Kullanıcının kaç defada bilgisayarın tuttuğu sayıyı bildiği bilgisini sayac değişkeninde tutuyoruz ve msgbox veya Console.WriteLine ifadesi ile ekrana yazıyoruz. Programın Visual Basic dilinde kodu aşağıdaki gibidir. Sub Main() Dim sayac As Integer, tutulan As Byte, tahmin As Byte Randomize() tutulan = CInt(Rnd() * 100) sayac = 0 Do tahmin = Val(InputBox("Tahmin ettiğiniz sayıyı giriniz")) sayac = sayac + 1 Select Case tahmin Case tutulan : Console.WriteLine("Aferin " & sayac & " tahminde " & tutulan & " sayısını bildiniz ") Case Is < tutulan : Console.WriteLine("Büyük Sayı Giriniz") Case Is > tutulan : Console.WriteLine("Küçük sayı giriniz") End Select Loop While (tahmin <> tutulan) Console.ReadKey()

7 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 6 ALT PROGRAM ( PROCEDURE ) Bir programın içinde aynı işi gören bir grup deyimi programın çeşitli yerlerinde tekrar tekrar yazıp kullanmak yerine bu deyimlerden oluşan program parçalarını kullanmak hem kodlama tekrarını önler, hem de programın anlaşıla bilirliğini artırır. Bir alt program bir ana program ya da bir alt program tarafından çağrılan ve kendi içinde bir bütün oluşturan program parçasıdır. Bu alt programları kullanan programlara çağrılan programlarda denir. Visual Basic dili, Sub Procedure ve Function Procedure olmak üzere iki çeşit alt programa sahiptir. Bu altprogramlar faaliyet alanlarına göre iki farklı şekilde tanımlanırlar. Örnek vermek gerekirse us isimli alt programı (sub procedure) iki farklı şekilde tanımlayabiliriz. Private Sub us( ) Public Sub us ( ) Private ve Public anahtar kelimeleri sadece alt programların (Procedure) değil aynı zamanda değişkenlerin faaliyet alanlarını tanımlamada da kullanılır. Private anahtar kelimesi alt program veya değişkenin yerel olduğunu yani sadece bir alt programda veya ana programda faaliyet gösterebileceklerini, Public anahtar kelimesi ise alt program veya değişkenin genel olduğunu yani hem ana program hem de alt program da faaliyet gösterebileceklerini belirtir. Sub Procedure ler ana programdan Call komutu ile çağrılırlar. Komutun Kullanım Biçimi; Call Altprogram_ismi şeklindedir. Alt program, ana program ilişkisini, şematik olarak gösterecek olursak;

8 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 7 Örnek 4.1. Ekrana yazılan her mesaj dan sonra dijital imzanızı gösteren programı yazınız. { dijital imza olarak ad - soyadı gösterilecektir }. Çözüm: NOT: F5 tuşuna (Run -- > Start ) bastıktan sonra, Command butonuna Click yaptığımızda programın ekran çıktısını elde ederiz.

9 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 8 NOT: Bir altprogram her çağrıldığında Sub ve arasında kalan ifadeler çalıştırılır. ALT PROGRAM VE FONKSİYONLARDA VERİ / PARAMETRE AKTARIMI Ana program ve altprogramlarda (Procedure) kullanılan değişkenler bağımsızdır. Yani ana programdaki bir değişkenin içeriği herhangi bir alt program tarafından bilinmez ve kullanılmaz. Ana program ile alt program arasında değişken paylaşımını sağlamak için parametreli SUB alt programı veya değişken paylaşım komutlarını kullanmanız gerekir. Bir alt programı çağırırken yapılacak işlemleri belli değerlere göre gerçekleştirmesini isteyebilir veya ana programdaki bazı değişkenlerin alt program tarafından da kullanılmasını isteyebiliriz. Bu gibi durumda ana programla alt programlar arasında bilgi paylaşımını sağlayacak parametre geçişini sağlamamız gerekir. Parametre geçişi iki şekilde yapılabilir. Birincisi verinin doğrudan değerinin aktarılması ki buna değeri ile aktarma ( call-by-value); ikincisi ise verinin adresinin aktarılması ki buna referansı ile aktarma ( call by reference) denir. VB de değeri ile aktarmada değişkeninin başına ByVal ifadesi eklenir ya da değişken ( ) içerisine alınır. Diğer durumlarda referansı ile aktarılmış olur. Örnek vermek gerekirse; Function faktoriyel ( ByVal x as long, ByRef y as integer) as long Şeklinde tanımlanan faktoriyel fonksiyonu x değişkenini değeri ile y değişkenini ise referansı ile alır. Function faktoriyel ( ( x), ByRef y as integer) as long Şeklinde tanımlanan faktöriyel fonksiyonu da x değişkenini değeri ile y değişkenini ise referansı ile alır. Parametreli aktarımda değişkenler ana program ve alt program içinde ayrı ayrı tanımlanır. Alt programı çağıran ana program bu değişkenleri çağırma komutu ( Call komutu ) içinde belirtir. Alt program kendisine gönderilen bu parametreleri alır, gerekli işlemleri yaptıktan sonra sonucu çağıran programa aktarır.

10 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 9 NOT: ByRef, genel değişken ByVal ise yerel değişken gibi kullanılır. Örnek 4.2. Aşağıdaki programların ekran çıktılarını dikkatle inceleyiniz. a). b).

11 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 10 Örnek 4.3. Ana programda girilen bir sayının faktöriyelini alt programda alan ve sonucu ana programda gösteren programı yazınız. Çözüm: Ana Program; Private Sub Command1_Click() Dim N As Long, X As Long Cls N = Val(InputBox(" Sayı giriniz..: ")) Call Faktoriyel(N, X) Alt Programı çağırıyoruz Print " Faktoriyel..: ", X; Alt program; Private Sub Faktoriyel(sayi, F) F = 1 For I = 1 To sayi F = F * I Next I Bu örneğimizde ana programdan bir sayı giriyoruz, bu sayıyı ( N ) ve X değişkenini, Faktoriyel alt programına gönderiyoruz. Alt programdaki sayi değişkeni ana programdaki N değişkeninin, F değişkeni de X değişkeninin değerini almaktadır.

12 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 11 Döngü içerisinde faktöriyel hesaplandıktan sonra deyimi ile alt programdan çıkılır, ana programa dönülür. Örnek 4.4. Ana programdan girilen 3 sayı içerisinden en küçüğünü enkucuk isimli alt programda hesaplayıp, sonucu ana programda gösteren programı yazınız. Ana Program: Private Sub Command1_Click() Dim s1 As Long, s2 As Long, s3 As Long s1 = Val(InputBox(" 1. Sayıyı giriniz ")) s2 = Val(InputBox(" 2. Sayıyı giriniz ")) s3 = Val(InputBox(" 3. Sayıyı giriniz ")) Call enkucuk(s1, s2, s3) Alt Program: Sub enkucuk(enk As Long, b As Long, c As Long) If b < enk Then enk = b If c < enk Then enk = c Print "En küçük sayı="; enk

13 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 12 FONKSİYON (FUNCTION) Her programlama dili belli amaçlara yönelik yerleşik fonksiyonlar içerir. Örneğin mutlak değer almak için abs( ) fonksiyonu, sinus almak için sin( ) fonksiyonu, tam sayı almak için int( ) fonksiyonu gibi. Bu ve benzeri fonksiyonlar, programlama dilinin kütüphanesinde yer almakta ve işlemleri gerçekleştirmede kolaylık sağlamaktadırlar. Bunların haricinde alt programlara benzer, girilen bazı değerlere bağlı olarak bir sonuç üreten prosedürlere de fonksiyon denir. Bir alt program sadece komutları işlerken, fonksiyonlar işletilen komutlara ek olarak bir sonuç üretirler. VB dilinde Fonksiyon tanımı için aşağıdaki yapı kullanılır. Function isim [ Parametreler ] as tip Komutlar 1.. isim= sonuç işlemi.. Komutlar 2.. End Function NOT: Sub / Alt programlarından çıkış için EXIT SUB, Function / End Function yapısından çıkış için ise EXIT FUNCTION deyimleri kullanılır. Örnek 4.5. Klavyeden girilen Fahrenayt sıcaklığını (F ) Dereceye (C ) çeviren programı yazınız. { Çevrim için C = (F - 32)/ 1.8 formülünü kullanınız ve çevirme işlemini cevir isimli bir fonksiyonla yapınız. } Ana Program; Private Sub Command1_Click()

14 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 13 Cls Print cevir(val(inputbox("f yi giriniz..:"))) Fonksiyon Alt Programı; Function cevir(n As Single) As Single cevir = (n - 32) / 1.8 End Function Örnek 4.6. Alt program örneğimizde yaptığımız faktöriyel alma işlemini fonksiyon ile gerçekleştiriniz Çözüm: Örnek 4.7. Bir dik üçgenin kenar uzunluklarını Pisagor teoremine göre hesaplayan programı yazınız. { Pisagor teoremi, Bir dik üçgenin dik açısının kenarlarının uzunluklarının karelerinin toplamı öbür kenarın uzunluğunun karesine eşittir şeklinde tanımlanır ve matematiksel olarak a b c formülü ile gösterilir. } Fonksiyon; Function Pisagor(x As Integer, y As Integer) As Integer

15 Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 14 Pisagor = Sqr(x * x + y * y) End Function Ana Program; Dim b As Integer, c As Integer Cls b = Val(InputBox("Birinci dik kenarın değerini giriniz :")) c = Val(InputBox("İkinci dik kenarın değerini giriniz :")) Print " A kenarı :", pisagor(b, c)

Karakter Değişkenlere İlişkin Komutlar

Karakter Değişkenlere İlişkin Komutlar Karakter Değişkenlere İlişkin Komutlar ASCII Kodlama Sistemi Bilgisayar sayılar üzerine kurulmuş makinalar olduklarından onların düşünmeleri ve hatırlamaları sayısal değerlerle olmaktadır. Bundan dolayı

Detaylı

SAB104 Bilgisayar Programlama

SAB104 Bilgisayar Programlama Hafta 1 Programlamanın Tanımı Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi dersine ait sunumlar hazırlanırken ağırlıklı olarak Quick Basic ile Bilgisayar Programlama (Dr. İsmail Gürkan, Dr. Bülent

Detaylı

Visual Basic Uygulamaları-4. Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri

Visual Basic Uygulamaları-4. Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri Visual Basic Uygulamaları-4 Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri Bellekte sürekli yer kaplayan aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi denir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bir dizinin dizi olabilmesi

Detaylı

Imports ifadesi, program satırlarının en üstüne (Public Class satırından önce) yazılmalıdır. Aksi halde hata mesajı ile karşılaşılır.

Imports ifadesi, program satırlarının en üstüne (Public Class satırından önce) yazılmalıdır. Aksi halde hata mesajı ile karşılaşılır. HAZIR FONKSİYONLAR IMPORTS ifadesi Imports, Microsoft firmasının Visual Studio ile Netframe altında tanımladığı ortak kütüphaneleri kullanabilme ifadesidir. Bu ifade sayesinde Visual Studio içindeki programlama

Detaylı

TEMEL STRING İŞLEMLERİ

TEMEL STRING İŞLEMLERİ TEMEL STRING İŞLEMLERİ GİRİŞ.Net kodu yazarken String işlemleri büyük önem taşımaktadır. String ler kelimeler üzerinde yapılan işlemlerde kullanılmaktadır. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarda da bu veri

Detaylı

Len() fonksiyonu yardımı ile kendisine parametre olarak verilen karaktersel veya başka bir tip bilginin uzunluğu bulunur.

Len() fonksiyonu yardımı ile kendisine parametre olarak verilen karaktersel veya başka bir tip bilginin uzunluğu bulunur. BÖLÜM 11 11.KARAKTERSEL VE SAYISAL FONKSİYONAR 11.1. LEN() Fonksiyonu Len() fonksiyonu yardımı ile kendisine parametre olarak verilen karaktersel veya başka bir tip bilginin uzunluğu bulunur. LEN( Bilgi

Detaylı

KONTROL YAPILARI (CONTROL STRUCTURES)

KONTROL YAPILARI (CONTROL STRUCTURES) Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-I 0 KONTROL YAPILARI (CONTROL STRUCTURES) GĠRĠġ Kontrol yapıları, program akışını değiştirmek için kullanılan yapılardır. Yapısal programlama dillerinde

Detaylı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ 14.10.2016 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Hasan OCAK Sınav Süresi: 80 dakika. Her

Detaylı

Timer İle arka plan renk değişimi

Timer İle arka plan renk değişimi Microsoft Visual Studio Visual Basic Timer İle arka plan renk değişimi Private Sub Form1_Load(sender As Object, e As EventArgs) Handles MyBase.Load Timer1.Enabled = True Timer1.Interval = 1000 'milisaniye

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 11. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 11. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 11. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Fonksiyonlar Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 C++ Hazır Fonksiyonlar Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 3 C++ Hazır Fonksiyonlar 1. Matematiksel

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

MT 373 Visual Basic Programlama Dersi

MT 373 Visual Basic Programlama Dersi MT 373 VB Laboratuvar Uygulamaları Öğr. Gör. Dr. İrfan MACİT 1 MT 373 Visual Basic Programlama Dersi (VB.NET 2010 Uygulamaları) Dr. İrfan MACİT Matematik Bölümü Laboratuvar Uygulamaları Adana, 2013 MT

Detaylı

10 LU SAYISAL SİSTEMİ İLE 2 Lİ SAYISAL SİSTEMİ ARASINDA ÇEVİRİM UYGULAMASI

10 LU SAYISAL SİSTEMİ İLE 2 Lİ SAYISAL SİSTEMİ ARASINDA ÇEVİRİM UYGULAMASI 10 LU SAYISAL SİSTEMİ İLE 2 Lİ SAYISAL SİSTEMİ ARASINDA ÇEVİRİM UYGULAMASI Sayısal Sistemler Sayısal sistem, sayıları temsil eden simgeler için bir yazma sistemi yani matematiksel bir gösterim sistemidir.

Detaylı

PASCAL ARŞİVİ BÖLÜM 7. 7.1 Giriş. 7.2 Sistem Birimi ve Katarlar. 7.2.1 Chr

PASCAL ARŞİVİ BÖLÜM 7. 7.1 Giriş. 7.2 Sistem Birimi ve Katarlar. 7.2.1 Chr BÖLÜM 7 PASCAL ARŞİVİ 7.1 Giriş Pascal Arşivi, programcılara sistem, ekran, grafik ve yazıcı birimleri için hazırlanmış standart yardımcı programlardan oluşmuştur. Pascal içinde bulunan arşiv fonksiyonları

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak:

Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak: Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak: Command objelerini kullanarak direk veritabanı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Dataset nesnesini kullanmadan direk veritabanı içerisindeki

Detaylı

RAPOR VE FORMLARDA KULLANILAN FONKSİYONLAR

RAPOR VE FORMLARDA KULLANILAN FONKSİYONLAR RAPOR VE FORMLARDA KULLANILAN FONKSİYONLAR Rapor ve formlarda kullanılan fonksiyonları ve açıklamalarını bu makalede bulabilirsiniz. 1- MIN(number, number) 2- MAX(number, number) 3- MOD(number, divisor)

Detaylı

UYGULAMALAR -2 Select case Yapısı: Select Case case case case case case is case Else End Select Örnek:

UYGULAMALAR -2 Select case Yapısı: Select Case case case case case case is case Else End Select Örnek: UYGULAMALAR -2 Select case Yapısı: Bir değişkenin aldığı birçok değere göre ayrı komutların çalıştırılması gereken durumlar için If yapısını kullanmak yerine Case yapısını kullanmak daha avantajlıdır.

Detaylı

De iflken = InputBox Görüntülenecek Metin Bafllık. InputBox tan gelecek cevap, bir de iflkene aktarılmalıdır. End Sub B R SAYI TUT

De iflken = InputBox Görüntülenecek Metin Bafllık. InputBox tan gelecek cevap, bir de iflkene aktarılmalıdır. End Sub B R SAYI TUT Bilgi Girifli InputBox fonksiyonu: Program sırasında, kullanıcının klavyeden bilgi girifli yapmasını sa layan fonksiyondur. Girilen bilgi, bir de iflkene aktarılmalıdır. Afla ıda InputBox fonksiyonunun

Detaylı

Yukardaki gibi sonsuz döngülü programlara Ctrl+Break tuş takımı ile müdahale edilmesi gerekir, aksi halde program sonsuz döngüye girer.

Yukardaki gibi sonsuz döngülü programlara Ctrl+Break tuş takımı ile müdahale edilmesi gerekir, aksi halde program sonsuz döngüye girer. Döngüsü En basit döngü yapısıdır. Hiçbir kontrol yapılmadan ve ifadeleri arasındaki satırların işlem görmesi için kullanılır. Bu yapıda programın terkedilmesi için herhangi bir kontrol olmadığından, döngü

Detaylı

Charindex() CHARINDEX

Charindex() CHARINDEX Charindex() CHARINDEX fonksiyonu 2 parametre almaktadır. 1.parametredeki değerin 2.parametre olarak verilmiş değerde olup olmadığını belirtir. Varsa karakter numarasını yoksa 0 değerini döndürür. SELECT

Detaylı

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri

ORACLE DA KÜRSÖRLER. Gerekli sistem değişkenleri ORACLE DA KÜRSÖRLER Gerekli sistem değişkenleri SQL%ISOPEN : kürsör açıksa değeri true, kapalı ise değeri false SQL%ROWCOUNT : sql ile işlem gören kayıt sayısı bulunur. SQL%FOUND : sql işlemi sonucu, en

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 Fonksiyonlar Değişken Kontrol Fonksiyonları isset() Fonksiyonu Parametre olarak aldığı değişken

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: VISUAL BASIC E İLK ADIM 1.1 Visual Basic Hakkında... 14 Visual Basic Nedir?...14 Grafiksel Arabirim...15 Nesne ve Olay kavramı...15 1.2 Çalışma Alanı... 16 Proje Seçimi...16 Çalışma

Detaylı

ÜNİTE İÇİNDEKİLER HEDEFLER MATEMATİKSEL METOTLAR. NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Okt. Mustafa AKBUĞA. (Math Sınıfı ve Metotları)

ÜNİTE İÇİNDEKİLER HEDEFLER MATEMATİKSEL METOTLAR. NESNE TABANLI PROGRAMLAMA I Okt. Mustafa AKBUĞA. (Math Sınıfı ve Metotları) MATEMATİKSEL METOTLAR (Math Sınıfı ve Metotları) İÇİNDEKİLER Matemetiksel Metotlar Üstel Metotlar Logaritmik Metotlar Trigonometrik Metotlar Ters Trigonometrik Metotlar Hiperbolik Metotlar Yuvarlatma Metotları

Detaylı

Fonksiyonlar. Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu

Fonksiyonlar. Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu Fonksiyonlar Yrd.Doç.Dr.Bülent Çobanoğlu Fonksiyonlar Bir ana program alt programlardan (prosedür, metot, alt yordam veya fonksiyonlardan) oluşabilir. Yapısal programlama dillerinde (Pascal, C, C++, Visual

Detaylı

Uygulamalar 4 IsMissing Fonksiyonlar ve Alt Programlar Prosedür Parametreleri Public Function f(x,y,optional t, Optional k) End Function 1.

Uygulamalar 4 IsMissing Fonksiyonlar ve Alt Programlar Prosedür Parametreleri Public Function f(x,y,optional t, Optional k) End Function 1. Uygulamalar 4 IsMissing (Değişken) Visual Basic te fonksiyon veya alt programlara giriş parametresi olarak Optional deyimi kullanılırsa o parametre kullanılmadan da o fonksiyon çağrılabilir. IsMissing

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Pascal Programlama Dili (2. hafta)

Pascal Programlama Dili (2. hafta) Pascal Programlama Dili (2. hafta) Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN Z.K.Ü. Çevre Müh. Bölümü Đşlem Sırası Öncelik 1 2 3 4 Đşlem Not *, /, Div, Mod, And +, -, Or Eğer aynı işlemciden birden fazla

Detaylı

6 Aritmetiksel Operatörler ve Hazır Fonksiyonlar

6 Aritmetiksel Operatörler ve Hazır Fonksiyonlar 6 Aritmetiksel Operatörler ve Hazır Fonksiyonlar Veritabanı 1 1 Aritmetiksel Operatörler SELECT adi,soyadi, maas + maas*10/100 zamlimaas FROM tbl_personel select 3*5 select 5+3 select 3*5,3+5, 3/5 select

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel:

Dr. Fatih AY Tel: Bilgisayar Programlama Ders 5 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyonlar Fonksiyonlar Büyük programlar geliştirmenin en iyi yolu, onu orijinal programdan daha kolay

Detaylı

Vbnet Vbne access bağ ba lant lan ı t s ı ı s, ekleme, güncelleme,,silme

Vbnet Vbne access bağ ba lant lan ı t s ı ı s, ekleme, güncelleme,,silme Vbnet access bağlantısı, ekleme, güncelleme, silme Imports System.Data.OleDb 'DataGridView nesnesine verileri aktar Private Sub Listele(ByVal SQL As String) Dim baglanti As New OleDbConnection("Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı 16 May. 2016 Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 Fonksiyonlar Değişken Kontrol Fonksiyonları isset() Fonksiyonu Parametre olarak aldığı

Detaylı

Genel Kullanılış 1: [değişken ismi] = [değişken ismi] [işlem] [sayı veya string ifade veya değişken]

Genel Kullanılış 1: [değişken ismi] = [değişken ismi] [işlem] [sayı veya string ifade veya değişken] Sayaçlar Düzenli olarak artan (+) veya azalan (-) sayı veya string ifadeler elde etmek için kullanılırlar. Eşitliğin her iki tarafındaki değişken isminin aynı olmasına dikkat edin. Bu durum matematik olarak

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

Durum Yönetimi. Olan sayfalar ekleyelim. BasitSayac.aspx

Durum Yönetimi. Olan sayfalar ekleyelim. BasitSayac.aspx Durum Yönetimi Bu gün dersimizde durum yönetimine (state management) değineceğiz. Önce adı DurumYonetimi isimli yeni bir site oluşturalım. Burada programın otomatik olarak oluşturacağı Default.aspx dosyasını

Detaylı

Uygulama 1) Tur sayısını 1 den klavyeden girilen n e kadar ekrana yazarak birikimli (kümülatif) toplam alan kaynak kodları yazınız.

Uygulama 1) Tur sayısını 1 den klavyeden girilen n e kadar ekrana yazarak birikimli (kümülatif) toplam alan kaynak kodları yazınız. Uygulama 1) Tur sayısını 1 den klavyeden girilen n e kadar ekrana yazarak birikimli (kümülatif) toplam alan kaynak kodları yazınız. Dim i, n, toplam As Integer toplam = toplam + i MessageBox.Show(i & ".

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann)

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI 2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI KOÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü/MKT-103-Görsel Programlama Dersi - Ara Sınav J-grubu Ad-Soyad:...No:... J GRUBU-süre:70dk 1.) Aşağıdaki

Detaylı

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Değişkenler ve Veri tipleri. Ders Notları

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Değişkenler ve Veri tipleri. Ders Notları 1 Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Değişkenler ve Veri tipleri Visual Basic 6.0 Ders Notları Kaynak: İhsan Karagülle, Zeydin Pala, Visual Basic 6.0, Türkmen Kitabevi, 1999, Beyazıt İstanbul,

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

DİZİLER. Bu ünitede yapılan örnekler Visual Studio 2010 programındaki Visual Basic programlama diliyle çözülmüştür.

DİZİLER. Bu ünitede yapılan örnekler Visual Studio 2010 programındaki Visual Basic programlama diliyle çözülmüştür. DİZİLR GİRİŞ Bu ünitede, akış diyagramlarının yardımıyla birçok veriyi tek bir alanda nasıl saklayabileceğimiz, işleyebileceğimiz ve çağırabileceğimiz konusundaki bilgiler anlatılacaktır. Teknolojinin

Detaylı

Uygulama 1) Aşağıdaki genel (global) değişken tanımlamalarını VB üzerinde yapınız. Süre 10 dak.

Uygulama 1) Aşağıdaki genel (global) değişken tanımlamalarını VB üzerinde yapınız. Süre 10 dak. MT 373 Visual Basic Programlama Laboratuvar Uygulamaları-1 Uygulama 1) Aşağıdaki genel (global) değişken tanımlamalarını VB üzerinde yapınız. Süre 10 dak. a) İki adet ondalıklı sayı tanımlaması yapınız

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 4.ders

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 4.ders HAZIR FONKSİYONLAR İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA- 4.ders STRING FONKSİYONLARI (KÜTÜPHANESİ) Çoğu web sitesinde olduğu gibi kullanıcıdan kullanıcı adını ve şifresini aldıktan sonra bu değerleri veri tabanından

Detaylı

SAYISAL ÖZELLİKLİ HAZIR METOTLAR VE ZAMAN FONKSİYONLARI SAYISAL ÖZELLİKLİ METOTLAR

SAYISAL ÖZELLİKLİ HAZIR METOTLAR VE ZAMAN FONKSİYONLARI SAYISAL ÖZELLİKLİ METOTLAR Örnek 1 SAYISAL ÖZELLİKLİ HAZIR METOTLAR VE ZAMAN FONKSİYONLARI GİRİŞ Birinci ünitede de bahsedildiği gibi Visual Basic.NET, kendi kütüphanesinde oldukça gelişmiş karakter veya sayısal özelliğe sahip hazır

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Veri Tipleri Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Veri Tipleri Tam sayı ve Ondalık sayı veri tipleri Veri Tipi Alt Sınıf Üst Sınıf Duyarlı

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions)

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan sadeleştirilmiş anonim (isimsiz) fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar matematikteki ve bilgisayar bilimlerindeki

Detaylı

IN ve NOT IN Tablodaki alan içeriklerine ulaşmak için IN deyimi kullanılır.

IN ve NOT IN Tablodaki alan içeriklerine ulaşmak için IN deyimi kullanılır. Alt Sorgular SQL Serverda sorgu içinde sorgu da oluşturulabilir. Sorgu içinde sorgu, içteki sorgunun dışta olan sorguya değer üretmesidir. Bu, bir değer veya birden fazla değer olabilir. IN ve NOT IN Tablodaki

Detaylı

INPUTBOX() ile Veri Girişi

INPUTBOX() ile Veri Girişi VISUAL BASIC DE VERİ GİRİŞİ VE EKRAN MESAJLARI INPUTBOX() ile Veri Girişi Yapısı : Default Değer Form Üzerindeki Konum (0,0) sol üst köşe Değişken adı Veri Giriş Kutusu Gövdesindeki Mesaj Veri Giriş Kutusu

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

AOSB 2017 EĞİTİM PROGRAMI

AOSB 2017 EĞİTİM PROGRAMI Eğitimin Konusu : Makro Excel Eğitim Tarihi : 04-05-10-11-12 Mayıs 2017 Eğitim Hedef Kitlesi : Excel kulllanıcıları arasında pratiklik ve hız kazanmış, Excel fonksiyonları, Veri Analizi araçlarını kullanma

Detaylı

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ENF102 TEMEL BİLGİSAYAR BİLİMLERİ VE C/ C++ PROGRAMLAMA DİLİ Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş math Kütüphane Fonksiyonları Çok Parametreyle Fonksiyon

Detaylı

5. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

5. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 5. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler STRING FONKSİYONU... 3 SPLIT FONKSİYONU...

Detaylı

Uygulama1) Şart yapısının kullanımı CheckBox1 bileşeninin işaretlendiğinde ekranda Kutu işaretlendi mesajı veren kodları yazınız.

Uygulama1) Şart yapısının kullanımı CheckBox1 bileşeninin işaretlendiğinde ekranda Kutu işaretlendi mesajı veren kodları yazınız. Uygulama1) Şart yapısının kullanımı CheckBox1 bileşeninin işaretlendiğinde ekranda Kutu işaretlendi mesajı veren kodları yazınız. Label1.Text = "Kutu işaretlendi " Label1.Text = "Kutu işaretlenmedi " Uygulama

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur

Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Python büyük-küçük harf ayrımı yapar. Pythonda kod yazarken girintiler kullanılır Pythonda değişkenlerin türlerini tanımlamaya gerek yoktur Klavyeden girilen bir değeri okumak ad=input("adınızı giriniz")

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

Internet Programming I. Hafta III. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Internet Programming I. Hafta III. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Internet Programming I Hafta III Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Dönen Değer? Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine

Detaylı

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak.

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :13.04.2017 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta Ön bilgi: Özyineli fonksiyon tanımlanabilmeli. Dizilerin fonksiyon parametresi veya geri dönüş değeri olarak kullanımı bilinmeli. 1. Klavyeden girilen sayı n olmak üzere [1..n] aralığındaki sayıların toplamı

Detaylı

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz.

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz. Ön bilgi: Dizi tanımlayabilmeli. foreach deyimi bilinmeli. Rastgele sayılar (Random) bilinmeli. 1. Aşağıda tamsayı tipinde iki boyutlu bir dizinin nasıl tanımlandığı, bir fonksiyona parametre olarak nasıl

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür.

Length: metin uzunluğunu yada diğer bir deyişle dizi elaman sayısını döndürür. Programlama Temelleri Trim: metnin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır. Trim( Selam ) Selam şeklinde çıkar Split: metin içinde ayırma işlemi yapar. Split( ) Metni boşluklarını diziye atar. oşluk

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş math Kütüphane Fonksiyonları Çok Parametreyle Fonksiyon Tanımı Fonksiyon

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Uygulama 1) Sabit olarak belirlenen sayıda tekrar eden (5 kez) Visual Basic kaynak kodlarını yazınız.

Uygulama 1) Sabit olarak belirlenen sayıda tekrar eden (5 kez) Visual Basic kaynak kodlarını yazınız. Uygulama 1) Sabit olarak belirlenen sayıda tekrar eden (5 kez) Visual Basic kaynak kodlarını yazınız. Dim i As Integer For i = 1 To 5 MessageBox.Show(i) Uygulama 2) Ekranda 5 kez tekrarlanan ve tur sayısını

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Hafta V

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Hafta V How to ASP Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı Hafta V Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine bir değer sunarak

Detaylı

Bilgisayar Programlama MATLAB

Bilgisayar Programlama MATLAB What is a computer??? Bilgisayar Programlama MATLAB Prof. Dr. İrfan KAYMAZ What Konular is a computer??? MATLAB ortamının tanıtımı Matlab sistemi (ara yüzey tanıtımı) a) Geliştirme ortamı b) Komut penceresi

Detaylı

Bölüm 9. Altprogramlar ISBN

Bölüm 9. Altprogramlar ISBN Bölüm 9 Altprogramlar ISBN 0-321-49362-1 Giriş Bu bölümde, programlarda sıkça kullanılan işlemlerin bir araya gruplanması ile oluşturulan altprogramlar incelenecektir. Altprogramlar sayesinde bir programda

Detaylı

ASP.NET 1. DURUM YÖNETİMİ. BLM 318 e-ticaret ve Uyg. Durum Yönetimi Nedir? Durum Yönetimi: Karșılaștırma İÇERİK. Sunucu-taraflı Durum Yönetimi

ASP.NET 1. DURUM YÖNETİMİ. BLM 318 e-ticaret ve Uyg. Durum Yönetimi Nedir? Durum Yönetimi: Karșılaștırma İÇERİK. Sunucu-taraflı Durum Yönetimi Nedir? olmadan Login.aspx Bilgilerinizi giriniz Durum Yönetimi İle Login.aspx Bilgilerinizi giriniz Adınız Adınız Pınar Pınar Soyadınız Soyadınız Onay Durdu Onay Durdu Gönder Gönder ASP.NET - 1 sayfa.aspx

Detaylı

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak

Print Komutu ile Değişkenleri Yazdırmak PYTHON DERS-4 Bu derste eksiklerimizi gidereceğiz. Şimdiye kadar bazı komutları kullandık ancak kullandığımız bu komutların özellikleri hakkında hiçbir şey öğrenmedik. İşte bu derste biraz onlardan bahsedeceğiz.

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

Gruplama (aggregate) fonksiyonları bir dizi değer üzerinde hesaplama yaparlar ve bir sonuç

Gruplama (aggregate) fonksiyonları bir dizi değer üzerinde hesaplama yaparlar ve bir sonuç I. SQL FONKSİYONLARI SQL Server'da Fonksiyonlar, hesaplamalarda ve özellikle sistem hakkında bilgi almada yaygın olarak kullanılan araçlardır. Transact-SQL (T-SQL) programlama dilinde değişik kategorilerle

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler For Each... Next... 3 Döngüyü

Detaylı

11- FONKSİYONLAR (FUNCTIONS)

11- FONKSİYONLAR (FUNCTIONS) 1 Fonksiyon : Belirli bir işi yapan programın bir isim altına tanımlanarak, o isimle çağrılarak kullanılması. Fonksiyonun faydaları : Programın modülerliğini arttırır. Aynı işi yapan program parçası tekrar

Detaylı

Internet Programming I. Hafta V. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Internet Programming I. Hafta V. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Internet Programming I Hafta V Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Süreçler (Procedure) VBScript te programın akış kontrolünde kullanacağınız bir diğer grup araç

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

Windows Nasıl Çalışır? Pencereler (window), Hareketler (event) ve Mesajlar (message)

Windows Nasıl Çalışır? Pencereler (window), Hareketler (event) ve Mesajlar (message) Windows Nasıl Çalışır? Pencereler (window), Hareketler (event) ve Mesajlar (message) Pencere, hareket ve mesaj, VB ile Windows uygulaması geliştirmek için bu üç temel anahtar kavramı bilmek yeterli olacaktır.

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C DİLİNDE FONKSİYONLAR C DİLİNDE FONKSİYONLAR C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların

Detaylı

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği INPUTBOX KULLANIMI InputBox komutu, Basic programlama dilinde program algoritması içinde ekran aracışığı ile bir sorgu yönlendirerek, kullanıcının bilgi girmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu komutun

Detaylı

7- Turbo Pascal Programlamada Alt Programlar (Procedure)

7- Turbo Pascal Programlamada Alt Programlar (Procedure) 7- Turbo Pascal Programlamada Alt Programlar (Procedure) Alt programların ana programda yapacağımız ek işlevleri üstlendiğinden daha önceki bölümde bahsetmiştik. Alt programlar genelde ana program bloğu

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

3. ARİTMETİK FONKSİYONLAR ~ (~ tamsayı)

3. ARİTMETİK FONKSİYONLAR ~ (~ tamsayı) . ARİMEİK FONKSİYONLAR.1. ~ (~ tamsayı) Yalnız bir tam sayının değerini bir arttırarak tersini veren fonksiyondur. amsayı pozitif ise bir arttırır ve negatifini, tamsayı negatif ise bir arttırır ve pozitifini

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 29 Eki. 1 Kas. 2013

How to ASP Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 29 Eki. 1 Kas. 2013 How to ASP Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 29 Eki. 1 Kas. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Fonksiyonlar, kendilerini göreve çağıran VBScript komutlarına ve işlemlerine bir

Detaylı

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Stringlerde Özel Karakterler \n : Bir sonraki satırın ilk sütununa git \b : Backspace (önceki karakteri sil) \a : Bip sesi \\ : Ters bölü

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA DÖNGÜLER (FOR, WHILE, DO-WHILE) C# da döngüleri dört çeşit olarak sayabiliriz. Bunlar a) For döngüsü: Bu döngüde başlangıç ve bitiş sınırları verilerek kullanılır. Döngü tanım

Detaylı