Ribbon Menüler. Çalışma sayfamızı açtığımız zaman üst taraftaki otomatik olarak gelen menüler Ribbon menüler olarak geçmektedir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ribbon Menüler. Çalışma sayfamızı açtığımız zaman üst taraftaki otomatik olarak gelen menüler Ribbon menüler olarak geçmektedir."

Transkript

1 Excel 2007

2 Ribbon Menüler

3 Ribbon Menüler Çalışma sayfamızı açtığımız zaman üst taraftaki otomatik olarak gelen menüler Ribbon menüler olarak geçmektedir.

4 Ribbon Menüler Menünün ilk sekmesinde Giriş sekmesi bulunmaktadır. İlk kısımda pano özelliği vardır. Burada, hücre veya hücreleri kes, kopyala, yapıştır yapabiliriz. İkinci kısımda Yazı Tipi özelliği sayesinde yazı büyüklüğü, şekli, rengi gibi birçok özelliğini değiştirebiliriz. Üçüncü kısımda Hizalama özelliği bulunmaktadır. Bunun sayesinde de yazımızı istediğimiz tarafa dayalı şekilde veya girintiler bırakarak yazabilmemize imkan sağlamaktadır. Dördüncü kısımda Sayı özelliğiyle sayıların yazım şekillerini belirleyebilmekteyiz. Beşinci kısımda Stiller özelliği sayesinde ise hücrelerimize koşullar belirtebiliyoruz, hücrelere stiller atayarak görselliklerini değiştirebiliyoruz. Ayrıca burada tablolarda oluşturulabilinmektedir. Altıncı kısımda Hücreler özelliği ile yeni hücreler ekleme, silme ve biçimlendirmesi yapabilmekteyiz. Yedinci kısımda Düzenleme özelliği ile hücreler ve listeler üzerinde otomatik işlemler, dolgu, temizleme, istediğimize göre sırala ve filtreleme yapabilmekteyiz. Ayrıca dosyamız içerisinde arama yapabilmemizi sağlamaktadır.

5 Ribbon Menüler Menünün ikinci sekmesinde Ekle bulunmaktadır. İlk kısımda Tablolar bulunmaktadır. Burada Özet Tablo ile karmaşık verileri düzenleyebilir, özetleyebilir ve ayrıntıya gidebilirsiniz. Tablo özelliği ile belirttiğimiz kadarlık hücre için tablo oluşturmaması sağlamaktadır. İkinci kısımdaki Çizimler özelliği ile kendi istediğiniz resmi, kendi bünyesindeki küçükresimler, otomatik şekiller ve gelişmiş görsel şekiller ekleyebilmekteyiz. Üçüncü kısımda Grafikler bulunmaktadır. Bu özellikle istediğimiz şekilde ve özelliklerde belirttiğimiz hücrelerdeki verileri kullanarak grafikler elde edebiliyoruz. Dördüncü kısımda Köprü özelliği bulunmaktadır. Bununla hücre veya hücrelere bağlantılar verebiliriz. Beşinci kısımdaysa Metin özelliği bulunmaktadır. Buradan çalışma sayfamızın istediğimiz yerine metin, görsel yazılar, simgeler ekleyebiliyoruz. Ayrıca sayfamıza alt bilgi ve üst bilgiyi de buradan ekleyebilmekteyiz.

6 Ribbon Menüler Menünün üçüncü sekmesine Sayfa Düzeni bulunmaktadır. İlk kısımda Temalar vardır. Bu özellikle çalışma sayfamızın içindeki tabloların, yazıların yani tüm her şeyin ana hatlarıyla özelliklerini hazır olanlarla yada kendi belirleyeceğimiz özelliklerde ayarlayabilmekteyiz. İkinci kısımda Sayfa Yapısı özelliğiyle çalışma sayfamızın yazdırılmadan önce yada görüntülenmeden önce kenar boşlukları, yatay dikey görünüm, boyutu, arka plan eklentisi gibi birçok özelliği ayarlanabilmektedir. Dördüncü kısımda Sığdırmak İçin Ölçeklendir özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle basılı çıkışın genişliğini sayfa sayısı için belirtilen üst sınıra sığacak şekilde küçültmemizi sağlar. Beşinci kısımda Sayfa Seçenekleri özelliği ile başlıkların ve kılavuz çizgilerinin görünmesini ve yazdırılmasını ayarlayabilmekteyiz. Altıncı kısımda Yerleştir özelliğiyle kullandığımız nesneleri çalışma sayfamızdaki görünümlerini ayarlayabiliriz.

7 Ribbon Menüler Menünün dördüncü sekmesinde Formüller bulunmaktadır. İlk kısımda İşlev Kitaplığı özelliğiyle otomatik Excel in kendi bünyesindeki işlevlerden yararlanabilmekteyiz. İkinci kısımda Tanımlı Adlar özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle çalışma sayfamızdaki tüm adları oluşturma, düzenleme, arama ve silmemizi sağlamaktadır. Ayrıca bu özellikle formüllerde hücre isimleri yerine adlar kullanılabilmektedir. Üçüncü kısımda Formül Denetleme özelliğiyle yazmış olduğumuz formüllerin kapsamlı bir şekilde incelenmesi ve düzenlenmesi yapılmaktadır. Dördüncü kısımda Hesaplama özelliği bulunmaktadır. Bu özellik aracılığıyla yapmış olduğumuz formüllerin otomatik olarak hesaplanmasının ya da istediğimiz zaman hesaplanmasının belirlenmesine yardımcı olmaktadır.

8 Ribbon Menüler Menün beşinci sekmesinde Veri bulunmaktadır. İlk kısmında Dış Veri Al özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle dışarıdan daha önce oluşturulmuş ve kayıt edilmiş verilerin kendi çalışma sayfamıza aktarılması sağlanmaktadır. İkinci kısımdaki Bağlantılar özelliğiyle bu çalışma kitabının dışında yer alan ve kaynak veriler değiştirildiğinde güncellenebilecek olan verilerin bağlantılarıdır. Üçüncü kısımdaki Sırala ve Filtre Uygula özelliğiyle belirttiğimiz verilerin istediğimiz şekilde sıralanması ve filtrelenmesi sağlanmaktadır. Dördüncü kısımda Veri Araçları özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle hücre ve hücrelerdeki verileri parçalama, denetleme ve düzenleme işlemlerini ayrıntılı bir şekilde yapabilmekteyiz. Beşinci kısımda Anahat özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle hücre aralığını birbirine bağlayarak daraltılmalarını veya genişletilmelerini sağlayabiliriz.

9 Ribbon Menüler Menün altıncı sekmesinde Gözden Geçir bulunmaktadır. İlk kısmında Yazım özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle bir nevi sözlük kullanabilmekteyiz. Belirttiğimiz metnin eş anlamlısını veya başka bir dile çevirisi gibi birçok özellikten yararlanabilmekteyiz. İkinci kısımdaki Açıklamalar özelliğiyle bu çalışma sayfamızdaki istediğimiz yere istediğimiz açıklamayı ilişkilendirebilmekteyiz. Üçüncü kısımdaki Değişiklikler özelliğiyle belirttiğimiz verilerin veya tüm çalışma sayfamızın değiştirilmesini engelleyebilmekteyiz.

10 Ribbon Menüler Menün yedinci sekmesinde Görünüm bulunmaktadır. İlk kısmında Çalışma Kitabı Görünümleri özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle çalışırken sayfanın nasıl görünmesini istediğimizi ayarlayabilmekteyiz. İkinci kısımdaki Göster/Gizle özelliğiyle bu çalışma sayfamızdaki kılavuz çizgisi, formül çubuğu ve başlıkların görünüp görünmeyeceğini ayarlayabilmekteyiz. Üçüncü kısımdaki Yakınlaştır özelliğiyle belirttiğimiz kısımların yada tamamen çalışma sayfamızın yakınlaşmasını veya uzaklaşmasını sağlayabilmekteyiz. Dördüncü kısımda Pencere özelliği bulunmaktadır. Bu özellikle yeni pencereler açıp farklı çalışmalar yapabilmekteyiz. Bu pencerelerin görünümünü de istediğimiz şekilde ayarlayabilmekteyiz. Beşinci kısımda Makrolar özelliği bulunmaktadır. Bu özellik makro çalıştırabileceğiniz, oluşturabileceğiniz ve silebileceğiniz makro listesini görüntüler.

11 Office Düğmesi Office düğmesi bize birçok kolaylık sağlamaktadır. Düğmeye tıklandığı an son kullanılan belgelerin listesi belirmekte ve yanında da menü görülmektedir.

12 Office Düğmesi 1. Yeni : Yeni bir Excel sayfası açar. 2. Aç : Kayıtlı olan Excel dosyasını açar. 3. Kaydet: Excel sayfasını kaydeder. 4. Farklı Kaydet: Aynı dosyayı değişik isimle veya başka bir konuma istediğiniz türde kaydeder. 5. Yazdır: Sayfamızı yazdırmadan önce görüntülememizi ve daha sonra yazıcı ayarlarını belirleyip yazdırır. Yazdırma aralığı: Seçilen aralığı, çalışma sayfasının tek yazdırılabilecek kısmı olan yazdırma alanı olarak tanımlar. Yazdırma alanlarını yoksay: Belirlenen Yazdırma Alanını Sıfırlar 6. Hazırla: Çalışma sayfamızı yazamaya hazır hale gelmesi için son değişikliklerin ve eklemelerin yapılamasını sağlar. 7. Gönder: Yürürlükteki dosyayı bir posta iletisine ek olarak gönderir. Ayrıca faksa da direk iletebilir. 8. Yayımla: Etkin belgenin paylaşılmasını sağlar. 9. Kapat: Açık olan Excel sayfasını kapatır. 10. Excel Seçenekleri: Etkin dosyaya ilişkin özellik sayfasını görüntüler. 11. Excel den Çık: Excel den çıkmak için kullanılır.

13 Hücre Kavramı

14 Hücre Kavramı Excel de yeni bir kitabın yeni bir çalışma sayfasında, her bir hücreye 32,767 karakterlik bilgi kabul eder. Bir sayfada en fazla 65,536 satır olabilir. Excel bilgileri, hücrelerin içine yazılır; bunun için hücrenin seçili olması gerekir. Bir hücreyi içini tıklayarak seçtiğiniz zaman hücrenin adı, Ad Sekmesi nin içinde gösterilir. Hücrelerin adı, bulundukları sütunun harfi ve bulundukları satırın numarası yan yana getirilerek verilir: A1 gibi. Hücre adına Excel dilinde adres, başvuru adresi veya referans denir. Bir hücre seçildiği anda, o hücrenin sütun ve satır başlıkları da koyu harflerle gösterilir. Excel de bir hücreyi seçmek için hücrenin içini tıklamanız yeterli. Bir birine komşu olmayan hücreleri seçmek için, ilk hücreyi seçtikten sonra, klavyede Ctrl tuşunu tutun ve bu kez seçilecek diğer hücreleri tıklayın. Aynı şekilde bir birine komşu olmayan hücre gruplarını da seçebilirsiniz. Bir hücreyi tıkladığınız zaman formül çubuğunun solunda adres sekmesinde hücrenin adresinin belirdiğine dikkat edin. Birden fazla komşu hücreyi seçseniz de adres sekmesinde bu grubun seçmeye başladığınız ilk hücresinin adı yazılı olur.

15 Hücre Kavramı Excel bilgisinin temel taşı, hücreleri tanımak ve tanıtmaktır diyebiliriz. Excel e hesap yaptırmak, bir hücre ile bir diğer hücreyi veri alış-verişi ilişkisine sokmak demektir. Başka bir deyişle Excel de sadece güzel ve düzenli listeler yapmayacak, sayfalarınıza girdiğiniz bilgilerle hesaplar yaptıracaksanız, bu, bir hücrenin, bir veya daha fazla sayıda diğer hücrede bulunan bilgileri alıp, bunlarla matematik, malî, istatistiksel veya bir başka kategorideki işlemi yapması demektir. Excel de hücrelerin başvuru adresi, tek hücreler için örneğin A1, birden fazla hücre için ise grubun, başlangıç ve bitiş hücreleri, iki nokta üst üste işaretiyle birleştirilerek (A1:A10 gibi) yazılır. Birden fazla sütunu kaplayan çok sayıda satırı seçerseniz, bu grup birinci sütunun ilk hücre ile son sütunun son hücresinin adıyla adlandırılır (A1:D10 gibi). Excel dilinde hücre gruplarına Aralık (Range) denir.

16 Hücre Kavramı Hücreler arasında hareket için klavyedeki hareket tuşlarını kullanabilirsiniz. Yukarı ok: Bir hücre yukarı Aşağı ok: Bir hücre aşağı Sağ ok: Bir hücre sağa Sol ok: Bir hücre sola Sekme: Bir hücre sağa Üst-karakter (Shift )-Sekme: Bir hücre sola Home: Satırın birinci hücresine Page Up: bir pencere dolusu (ekran çözünürlüğünüze ve ekranınızın büyüklüğüne bağlı olarak, takriben satır kadar) yukarı. Page Down: Bir pencere dolusu satır kadar aşağı Ctrl+Home: A1 hücresine Ctrl+end: içinde bilgi olan son satırın son sütunda hücreye Ctrl+Page Down: Bir sonraki çalışma sayfasının seçili hücresine (seçili hücre yoksa A1 e) Ctrl+Page Up: Bir önceki çalışma sayfasının seçili hücresine (seçili hücre yoksa A1 e)

17 Hücre Kavramı Birden fazla hücre seçebilmek için seçeceğiniz grubun sol üst hücresini tıklayın; Mouse işaretçisini grubun sol alt hücresine kadar sürükleyin. Mouse işaretçisini bıraktığınız anda, seçtiğiniz hücreler grubunun çevresinde kalın bir çizgi oluşur; solüst hücrenin zemini beyaz olmak üzere diğer üyelerinin zemini renklendirilir. Bir satırdaki veya sütundaki bütün hücreleri seçmek için, satırın veya sütunun başlığını tıklamanız yeterlidir. Birbirine komşu satırların veya sütunların tümünü seçmek için ilk satır veya sütunu tıklayın; Mouse işaretçisini seçilecek satır veya sütun başlıkları boyunca sürükleyin. Birbirine komşu olmayan satır ve sütunların tümünü seçmek için, ilk satır veya sütunu tıkladıktan sonra klavyede Ctrl tuşunu tutun ve diğer satır veya sütunların başlıklarını tıklayın. Hücrelerin eni-boyu sütun veya satır başlıkları arasındaki çizgiler sağa-sola veya yukarı aşağı kaydırılarak değiştirilebilir.

18 Hücre Biçimlendirme Hücreler sekmesinin biçim düğmesinden en altta bulunan Hücreleri Biçimlendir menüsüyle hücremize sayısal, tarihsel, saat yada kelime özelliklerini buradan dilediğimiz gibi değiştirebilmekteyiz.

19 Hücre Biçimlendirme Hizalama sekmesiyle hücre veya hücrelerin içerisindeki belirleyebiliyoruz. verilerin nasıl yazılacağını

20 Hücre Biçimlendirme Yazı tipi sekmesi sayesinde hücreler içerisine yazdığımız bilgilerin gibi özelliklerini değiştirebiliyoruz. yazı tipi, stili, boyutu

21 Hücre Biçimlendirme Kenarlık sekmesiyle hücre veya hücrelere istediğimiz özelliklerde kenarlık belirleyebiliyoruz.

22 Hücre Biçimlendirme Dolgu sekmesiyle hücre veya hücrelere istediğimiz renkte ve desende dolgu belirleyebiliyoruz. Koruma sekmesiyle de verilerimizi koruyabiliyoruz.

23 Hücre Biçimlendirme Hücreler sekmesinin biçim düğmesinden satır yüksekliği yapılabilmektedir. Otomatik olarak en uygun yükseklik ve genişliği de belirleyebiliriz. ve sütun genişliği ayarları

24 Hazır Şablonlar Excel in kendi içerisindeki hazır şablonlarından yararlanabilmekteyiz. Bu şablonlar işimizi bayağı bir kolaylaştırmaktadır.

25 Listelerde Sıralama ve Filtreleme Listemizdeki verileri istediğimiz gibi sıralaması için Ribbon Menüden Veri sekmesi Sırala ve Filtre Uygula özelliğiyle yapabilmekteyiz. Küçükten büyüğe yada büyükten küçüğe otomatik ayarlayabiliriz. Filtre koyduğumuzda sütunların üzerinde belirecek oklarla sıralama işlemini daha rahat yapabilmekteyiz.

26 Metni Sütunlara Dönüştürme

27 Metni Sütunlara Dönüştürme Hücrelere yazmış olduğumuz verileri istediğimiz ayıraçla menüsünden Veriler sekmesi oradan da Veri parçalayabilmekteyiz. Yukarıdaki adımları izleyerek ve ayraç olarak aşağıdaki şekle dönüşüyor. sütunlara parçalamak Araçları özelliğini için Ribbon kullanarak işaretini belirttiğimizde listemiz

28 Formüller

29 Formüller Formüller,çalışma sayfanızdaki değerler üzerinde hesaplamalar yapmanızı sağlayan denklemlerdir. Bir formül,eşittir işareti (=) ile başlar. Örneğin aşağıdaki formül 3 ile 7 yi çarpar ve çarpıma 5 değerini ekler: =5+3*7

30 Formüller Formüller,hücrenin içine yazılabileceği gibi;hücre seçildikten sonra yukarıda kırmızı ile gösterilen kutunun içine de yazılabilir.

31 Formüller Formüller,aşağıdakilerin biri veya birkaçının birleşimi ile de oluşturulabilirler: Fonksiyonlar Referanslar İşlemler Sabitler Matematiksel (+,-,%, ) Karşılaştırma (<,=,>, ) Mantıksal (VE,VEYA, ) Referans İşlemleri

32 Başvurular(Referanslar) Başvurular üçe ayrılır: Hücre Başvuruları Hücrenin bulunduğu sütunun adıyla satır birleşiminden oluşur.örnek:c5 numarasının Bağımlı Başvurular Formülü içeren hücrenin ve formülün başvurduğu hücrenin konumlarıyla bağımlıdır. Örneğin C1 hücresine =A1+B1 formülünü yazdığımızda C1 hücresi A1 ile B1 hücrelerinin toplamını gösterecektir. Ancak C1 hücresini C2 ye kopyalarsak C2, A2 ile B2 hücrelerinin toplamını gösterecektir.buna bağımlı başvuru denir. Mutlak Başvurular Konumdan bağımsız olmak üzere kopyalanan hücrenin değerini alır.yukarıdaki örnekte C1 hücresi =$A$1+$B$1 olarak girilmiş olsaydı C2 hücresi de A1 ile B1 hücrelerinin toplamını gösterecekti.

33 Başvuru kullanarak formül oluşturma Başvuru kullanarak formül oluşturmak için: Formülün yazılacağı hücreyi seçin Eşittir işaretini (=) koyun Başvuru kullanmak için başvuracağınız hücreyi seçin ya da hücrenin adını yazın ENTER a basın. Yandaki örnekte mavi ile yazılmış olan B3 hücresi mavi dikdörtgen ile, yeşil ile yazılmış olan C3 hücresi ise yeşil dikdörtgen ile gösterilmektedir.

34 Bazı Formüller Bazı belli başlı formüller: Toplama formülü, tanımlanan adreslerdeki sayısal değerleri toplar. =TOPLA(seçim) ile çağırılır. Ortalama formülü, tanımlanan adreslerdeki sayısal değerlerin ortalamasını bulur. =ORTALAMA(seçim) ile çağırılır. Minimum formülü, tanımlanan adreslerdeki sayısal değerlerin en küçüğünü bulurken Maksimum formülü bu değerlerin en büyüğünü bulur. Sırasıyla =MİN(seçim) ve =MAK(seçim) ile çağırılırlar. Yukarıda seçim ile gösterilen yerleri doldurmak için hücreler araya istenildiği kadar virgül koyularak teker teker yazılabileceği (=TOPLA(A2,B2,C2,D2)) gibi (ilk_hücre_adı:son_hücre_adı) ile bütün bir sıranın tamamı da seçilebilir.(=topla(a2:d2))

35 Bazı Formüller Herhangi bir problemin çözümünde belirli işlerin belirli koşullara bağlı olarak yerine getirilmesi gerekiyorsa EĞER fonksiyonu kullanılır. Biraz önceki örnekte A3 hücresine =EĞER(A2>$F$6;"Büyüktür"; "Küçüktür") komutunu yazıp bunu R3 hücresine kadar kopyaladığımızda sonuç olarak bize bir üstündeki hücredeki sayının F6 hücresinde hesaplanmış olan ortalamadan büyük ve küçük olduğunu yazdırır. EĞERSAY fonksiyonu ise verilen aralıktaki değerlerin kaç tanesinin verilen ölçüte uyduğunu gösterir. Yine yukarıdaki örnekte F10 hücresine =EĞERSAY(A3:R3;"Büyüktür") ve F12 hücresine =EĞERSAY(A3:R3;"Küçüktür") komutları yazılmış, sonuç olarak sırasıyla 10 ve 8 değerleri bulunmuştur.

36 Bazı Formüller Birkaç hücredeki değeri bir metin olarak elde etmek istiyorsak eğer, kullanmamız gereken formül BİRLEŞTİR formülüdür. Yukarıdaki örnekte I11 ve J11 hücreleri birleştirilmiş ve oluşan bu yeni hücrenin içeriğine =BİRLEŞTİR(C5;" = ";C6) komutu yazılmıştır. Sonuç olarak ise C5 hücresindeki Toplam değeri, komutta eklenen = değeri ve C6 hücresindeki 1043 değerinin birleşimi olan Toplam = 1043 metni, IJ11 hücresinin değeri olarak yazdırılmıştır.

37 Formüllerde İşlem Sırası Bir formülde birden fazla işlem işareti varsa,excel işlemleri,şu sırayla yapar: İşaret Anlamı Öncelik Sırası ( ) Parantez İçleri 1 ^ Üs 2 * Çarpma 3 / Bölme 3 + Toplama 4 Çıkarma 4 & İki metin dizesini 5 artarda bağlama = Eşittir 6 < Küçüktür 6 > Büyüktür 6 <= Eşit veya küçüktür 6 >= Eşit veya büyüktür 6 <> Eşit değildir 6

38 Daha Karmaşık Formüller Daha karmaşık formüller yazacaksak eğer, formülün yazılacağı seçtikten sonra Fonksiyon Ekle tuşuna basmamız, hücreyi Açılan menüden kullanmak istediğimiz fonksiyonu seçmemiz, İşlenecek değerleri girmemiz gerekmektedir. İşlenecek değer olarak hücre başvurusu yapılacaksa hemen yan taraftaki düğmesine tıklayarak çalışma sayfasından kullanacağımız hücreleri seçmeli ve sonrasında düğmesine tıklayarak seçim işlemini bitirmeliyiz. İşlenecek değerler girildiğinde ise ENTER tuşuna basılmalıdır. Artık seçilen hücrede girmiş olduğumuz formülün sonucunu görebiliriz.

39 Ara, Bul ve Değiştir Çalışma yukarıda tıklanır. sayfamız içerisinde bir öğeyi arayıp bulmak ve/veya değiştirmek için kırmızı kutu içerisine alınmış olan Bul & Seç (Find & Select) düğmesine Bu düğmeye tıklandığında önümüze yandaki gibi bir menü gelir.bu menüde: Bul (Find):Aranılacak ifadeyi girmemiz için yeni bir pencere açar. Değiştir (Replace): Aranılacak ifadeyi ve değiştirilecek ifadeyi girmemiz için yeni bir pencere açar. Git (GoTo):Gidilmesi istenen hücrenin adresini girmek üzere yeni bir pencere açar. Özel Git (Go To Special): Git düğmesinin belli kriterler altında çalışmasını sağlar, daha ayrıntılıdır.

40 Ara, Bul ve Değiştir Bul düğmesine tıklandığında yukarıdaki gibi bir pencere açılır. Bu penceredearanan kısmına aranacak ifade girilir. Eğer Sonrakini Bul tıklanırsa,ifade çalışma sayfasında varsa bir sonraki bulunduğu hücre seçilir. EğerTümünü Bul tıklanırsa,şekilde görüldüğü gibi ifadenin bulunduğu bütün hücrelerin adresleri alt alta yazdırılır.

41 Ara, Bul ve Değiştir Değiştir düğmesine tıklandığında yandaki gibi bir pencere açılır. Bu pencerede Aranan kısmına aranacak ifade,yeni değer kısmına ise bulunan ifadenin değiştirileceği değer girilir. Burada Sonrakini Bul ve Tümünü Bul düğmeleri, Bul düğmesindeki gibi çalışırlar. Eğer Değiştir düğmesi tıklanırsa, ifade çalışma sayfasında varsa bir sonraki bulunduğu hücrenin içeriği değiştirilir. Eğer Tümünü Değiştir düğmesi tıklanırsa çalışma sayfasında bulunan bütün değerler yeni değer ile değiştirilir ve aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi gösterir.

42 Grafikler Grafik eklemek için, grafiğinin çizilmesini istediğimiz verileri seçtikten sonra Ekle sekmesinin içinden Grafikler kısmına bakarız. Burada herhangi bir grafik hızlıca seçilebileceği gibi Grafik Oluştur düğmesine de tıklanabilir. Grafik oluştur düğmesine basıldığında karşımıza şekildeki gibi bir pencere çıkar. Bu pencerede de görüldüğü gibi Sütun, Çizgi, Pasta, Çubuk, Alan, Dağıtım, vb.. grafiklerden istenilen grafik seçilebilir.

43 Grafikler Şimdi bir örnek grafik oluşturalım: Görüldüğü gibi ilk önce grafiği çizilecek verileri seçtikten sonra Ekle sekmesine ve orada da Sütun düğmesine tıklıyoruz. Sütun düğmesinde istediğimiz bir sütun grafiğini seçip tıkladığımızda grafiğimiz aşağıdaki gibi oluşuyor.

44 Grafikler Oluşturduğumuz grafiğin özelliklerini değiştirme şansına da sahibiz. Bunun için grafiğin üzerine tıkladığımızda yukarıda beliren Grafik Araçları ana sekmesinin altında bulunan Tasarım, Düzen ve Biçim sekmelerinden yararlanabilirsiniz. Tasarım sekmesinde grafiğin nasıl gözükeceğini (renk, şekil,vs..), Düzen sekmesinde grafik içi bilgilerin nasıl olacağını (grafik başlığı, eksen başlıkları,vs..), Biçim sekmesinde ise grafikteki grafikteki elemanların stillerinin ayarlanmasını (çizgilerin,yazıların renginin ayarlanması gibi) özellikleri değiştirebilirsiniz.

45 VeriAlma veaktarma

46 Excel de Dışarıdan Veri Alma Bazen Excel e kendi verilerimizi girmek yerine kaynaklardan veri almayı tercih ederiz. Bu durumda yapılması Veri DışVeriAl Temel olarak; Access den, Web den, Metinden veriler alınabilir. gereken adımlar; varolan başka

47 Access denverialma

48 Access den Veri Alma Öncelikle verileri almak istediğinizaccess dosyasını yanda görüldüğü gibi seçiniz.

49 Access den Veri Alma Bu kutucuktaaccess içindeki tüm tablolar görüntülenir. Buradan eklemek istediğiniz tabloyu seçiniz.

50 Access den Veri Alma Burada seçilmesi gereken3 şey vardır: Verileri ne olarak eklemek istediğiniz; tablo, özet tablo raporu.biz buradan tabloyu seçelim. raporu, özet grafik ve özet tablo Verileri nereye koymak istediğiniz; Var olan çalışma sayfası, yeni çalışma sayfası. Biz burada var olan çalışma sayfasını seçelim. Eğer verileri koymak istediğiniz yeri var olan çalışma sayfası olarak seçerseniz nereye koymak istediğinizi belirtmeniz gerekir. Burada yapmanız gereken şey tablonun başlangıç kutucuğunu işaretlemeniz. Biz buradaa1 kutucuğunu işaretleyelim.

51 Access denverialma

52 Metinden Veri Alma Excel e metinden veri almak için yapılması gereken öncelikli şey: Veri DışVeriAl Metinden Daha sonra verileri almak istediğiniz metin dosyasını bulmanız gerekir.

53 Metinden Veri Alma Veri önizleme alanı dinamik bir alandır. Bir önceki adımda seçtiğimiz dosya burada gösterilir. Bundan sonraki adımlarda yapılacaklara bu dosyanın yapısına göre karar verilmelidir. Bu adımda yapılması gerekenler; Dosya türünü seçmek. Sınırlandırılmış: Dosya içindeki her bir satır bazı özel karakterlerle ayrılmıştır. Örnek;virgül, sekme gibi. Sabit genişlikli: Dosya içindeki her bir satırı oluşturan alanlar sabit genişliktedir. Bizim burada dosya yapımızın gereği sınırlandırılmışı seçmemiz gerekir. Çünkü her satır içerisindeki her alan virgülle ayrılmıştır. Eğer dosya içerisindeki her bir satırı almak yerine belli bir satırdan başlamak isterseniz o zaman veri alma başlangıç satırını arttırmalısınız. Biz burada 1. satırdan itibaren hepsini almak istediğimizden dolayı burada bir değişiklik yapmıyoruz. Son olarak İleri yi tıklatınız.

54 Metinden Veri Alma Bir önceki ekranda sınırlandırılmışı seçtiyseniz 2. adım bu şekilde karşınıza çıkar. Burada ayırıcı seçmelisiniz.varsayılan olarak seçilen ayırıcı sekmedir.

55 Metinden Veri Alma Bizim örneğimizde kullanılan ayırıcı virgül olduğu için sekme yerine virgülü işaretliyoruz. Virgülü seçtikten sonra alanlar ayrılmış olarak veri önizleme alanında görüntülenir. İleri yi tıklatıyoruz.

56 Metinden Veri Alma Burada sütun veri biçimi seçilir. Eğer bir veri alanınız belli bir biçim içeriyorsa mesela tarih gibi o zaman önce sütunu seçip daha sonra sütun için seçtiğiniz veri biçimini işaretlemelisiniz. Bizim örneğimizde böyle bir alan olmadığı için Son u tıklatarak metin alma sihirbazından çıkıyoruz.

57 Metinden Veri Alma Burada veriyi eklemek istediğiniz yeri seçmelisiniz.seçenekler; Varolan çalışma sayfası Yeni çalışma sayfası Daha sonra sayfa içerisinde eklemek istediğiniz yeri tıklatarak verinin başlangıç noktasını işaretlemelisiniz. Burada önemli olan Seçtiğiniz yerde veri için gerekli yer var mı? sorusudur. Biz buradaa1 kutucuğunu işaretleyerek Tamam ı tıklatıyoruz.

58 MetindenVeriAlma

59 Excel de Veriyi Dışa Aktarma Bir tabloyu dışa aktarmak için izlenmesi gereken adımlar: Ofis butonundan Farklı Kaydet seçip orada KayıtTürü olarak seçmek istediğiniz dosya türünü işaretlemelisiniz. Birden fazla sayfayı dışa aktarmak isterseniz o zaman adımlar her biri için tekrarlanır.

60 Yazdırma İşlemleri

61 Yazdırma İşlemleri Excel de bir çalışma kitabını yazdırmak için; 1. Office düğmesine tıklayın, 2. Yazdır sekmesinin üzerine gelin, 3. Yazdır düğmesine tıklayın.

62 Yazdırma İşlemleri Çalışma sayfası aynen göründüğü gibi yazdırılır. Bu nedenle eğer sayfada bir hata, örneğin verilerde bir bozukluk, varsa bu sayfa hatalı şekilde yazdırılır. Bunu önlemek için sayfa yazdırılmadan önce düzgün bir formata getirilmelidir.

63 Yazdırma İşlemleri Örneğin bu tabloyu yazdırırsanız, en sağdaki sütunun #### olarak çıkacağını görürsünüz.

64 Yazdırma İşlemleri Bunu düzeltmek için F sütunundan hemen sonra gelen çizgiye çift tıklayıp sütundaki yazıların tamamının gözükmesini sağlayabilirsiniz.

65 Önizleme Excel de bir çalışma kitabını yazdırmadan önce önizlemek için; 1. Office düğmesine tıklayın, 2. Yazdır sekmesinin üzerine gelin, 3. Baskı Önizleme düğmesine tıklayın.

66 Önizleme Önizleme ekranında bulunan butonlar şunlardır: Yazdır: Bu ekranda yazdırma işlemini sağlar. Sayfa Yapısı:Sayfa,kenar boşlukları, altbilgi/üstbilgi ve çalışma sayfası ile ilgili ayarların yapılmasını sağlar. Sayfa sekmesinden yazdırılacak sayfanın yatay mı dikey mi basılacağı seçilebilir. Kenar Boşlukları sekmesinden sayfanın üst, alt, sol ve sağında ne kadar boşluk bırakılacağı seçilebilir. Üstbilgi/Altbilgi sekmesinde sayfa için yazdırılacak altbilgi ve üstbilgi seçilebilir. Çalışma Sayfası sekmesinden yazdırılacak sayfanın görünümüyle ilgili ayarlar yapılabilir. Yakınlaştır: Sayfanın görünümünü büyütüp küçültmeye yarar. Önceki Sayfa-Sonraki Sayfa: Yazdırılacak sayfanın birden çok olduğu durumlarda sayfalar arasında gezinmeyi sağlar. Kenar Boşluklarını Göster: Sayfanın alt/üst, sağ/solundaki boşlukları gösterir. Bu sekme sayesinde sütunlar arasındaki boşluklar ayarlanarak sütunların sayfanın tümüne yayılması sağlanabilir. Baskı Önizlemeyi Kapat:Önizleme ekranını kapatır.

67 Önizleme

68 Sayfa Yapısı SayfaYapısı alt menüleri; Kenar Boşlukları:Sayfanın her bir tarafındaki boşlukların uzunluğunu belirler. Yönlendirme:Yazdırılacak sayfanın yatay mı dikey mi yazdırılacağını belirler. Boyut:Yazdırılacak sayfanın boyutlarını belirler. Yazdırma Alanı:Bir sayfa üzerinde bir bölge seçerek sadece bu bölgeyi yazdırmamızı sağlar. Kesmeler:Sayfa sonunu işaretler. Arka Plan:Sayfa için bir arka plan seçmemizi sağlar. BaşlıklarıYazdır: Başlıkları yazdırmamızı sağlar.

69 Sayfa Yapısı Kenar boşlukları, sayfa yazdırılırkenkenarlarda ne kadar boşluk olması istendiğini belirtir. Kenar boşlukları butonunun yanındaki oka basıldığında bazı standart boşluk ayarları görülür. Bu ayarlar istenilen boşluk ayarlarına uyuyorsa üzerine gelerek seçilebilir. Eğer uymazsa bu durumda Özel Kenar Boşlukları tuşuyla yeni boşluk ayarları yapılır.

70 Sayfa Yapısı Yönlendirme, sayfanın yatay mı dikey mi yazılacağını gösterir.

71 Sayfa Yapısı Boyut, yazdırılacak sayfanın (kağıdın) boyutlarını belirler. Bildiğimiz ve günlük hayatta kullandığımız kağıdın boyutua4 tür.

72 Sayfa Yapısı Yazdırma alanı,bütün veriler içerisinde yazdırmak istediğimiz verileri seçmemizi sağlar. Örneğin yukarıdaki tabloda sadece 2.,3.ve 4.satırları yazdırmak istersek yazdırma alanını belirle dedikten sonra bu satırları seçmemiz gerekmektedir.

73 Sayfa Yapısı Yazdırma alanı olarak seçtiğimiz bölgeyi yazdırmadan önce Önizleme ekranıyla inceleyebiliriz.

74 Sayfa Yapısı Kesmeler,birinci sayfanın biteceği ve ikince sayfanın başlayacağı yeri göstermektedir. Bir sayfa sonu eklemek istediğimizde, diğer sayfanın başlangıcının neresi olmasını istiyorsak o hücreyi işaretlemeliyiz. Daha sonra Sekmeler e gidip Sayfa Sonu Ekle yi tıklamalıyız. Böylece sayfamız iki ayrı sayfa haline dönüştü.

75 Sayfa Yapısı Sayfa sonu eklendiğinde ilk sayfanın bittiği, ikinci sayfanın başladığı yerler kesikli çizgilerle gösterilmektedir.

76 Sayfa Yapısı Excelde verilerimizi yazdırırken sayfalarımıza üst ve alt bilgiler ekleyebiliriz. Bunun için sayfa düzeni görünümündeyken Üstbilgi eklemek için tıklatın yazısı tıklanır. Bu yazı tıklandığında üstbilgi için ayrılmış üç alan görünür. Bunlar sol,orta ve sağ alanlardır. Bu alanların her birine farklı bilgiler girilebilir: sayfa numarası, tarih, saat, sayfa adı vb.gibi.

77 Sayfa Yapısı Örneğin; Sol alana tarih, Orta alana sayfa adı, Sağ alana sayfa numarası eklediğimizde üstbilgimiz yukarıdaki gibi görünür.

78 Sayfa Yapısı Üstbilgi girildikten sonra yukarıda görülen Altbilgiye git tuşuyla alt bilgiye gidebilirsiniz. Altbilgi de üstbilgi gibi üç kısımdan oluşur.

79 Sayfa Yapısı Ortadaki bilgi alanına bir isim girersek şöyle yukarıdaki gibi bir görünüm elde ederiz.

80 Veri Doğrulama

81 Veri Doğrulama Excel de veriler üzerinde çalıştığımızdan dolayı bazen verilerin doğruluğunu denetlemek isteriz. Bunun için; Doğrulanacak alan seçilir. Sonra Veri sekmesinden Veri Doğrulama düğmesi tıklanır.

82 Veri Doğrulama Veri doğrulama yapmak için ilk önce ayarların yapılması gerekir. Bunun için veri alanını ne ise ona uygun doğrulama ölçütünü seçilmelidir. Yukarıdaki örnekte tarihlerin yazılı olan bir sütun seçildiğinden doğrulama ölçütü olarak tarih seçildi. Daha sonra da bir tarih aralığı girilerek seçilmiş olan tarihlerin bu aralıkta olup olmadığı incelendi.

83 Veri Doğrulama Geçersiz olan hücrelerin belirtilmesi için Girdi İletisi sekmesinde yer alan Hücre seçildikten sonra girdi iletisini göster alanı işaretli olmalıdır.

84 Veri Doğrulama Geçersiz veri girişi bulunduğunda gösterilen mesaj Hata Uyarısı sekmesinde belirlenir. Bunun için; Öncelikle bir mesaj stili seçilir.(dur, Uyarı, Bilgi) Daha sonra hata mesajı için bir başlık girilir. Son olarak da hata mesajının içeriği yazılır ve Tamam tıklanır.

85 Veri Doğrulama Hatalı görülen bir hücrenin yanındaki oka tıklanırsa yukarıdaki soldaki menü karşımıza çıkar. Bu menüde Tür Bilgilerini Görüntüle tıklanırsa bu verinin niye hatalı olduğu bilgisi sunulur.

86 Veri Doğrulama Geçersiz olan bir alanı doğrulamak için yeni bir veri girildiğinde yeni girilen veri de hatalıysa, daha önce belirlediğimiz hata mesajı ekranda belirir.

87 PivotTablo

88 Pivot Tablo Pivot tablolar Excel in en gelişmiş özelliklerinden biridir. Verileri analiz etmek için kullanılır. Pivot tablo oluşturmak için seçili bir tablo üzerinde Ekle den ÖzetTablo seçilmeli.

89 Pivot Tablo Bu aşamada yapılması gerekenler; Öncelikle tablonun yeri seçilmeli. Daha sonra pivot tablonun nereye ekleneceği belirtilmeli (Varsayılan olarak Yeni Çalışma Sayfası işaretlenmiştir) ve Tamam tıklanmalı.

90 Pivot Tablo Boş bir özet tablosu yukarıdaki gibidir. Özet tablosunu oluşturmak için yanda Rapora eklenecek alanları seçin listesinin altında bulunan sütunlar seçilerek tabloya eklenmelidir.

91 Pivot Tablo item type alanı işaretlenerek tabloya eklendiğinde yukarıdaki gibi bir görüntü elde ederiz.

92 Pivot Tablo Buna ek olarak item category alanını ekleyelim. Bunu eklediğimizde analiz yapmak yukarıda görüldüğü gibi zorlaştı.

93 Pivot Tablo Bunu engellemek için bu alanı satır olarak değil sütun olarak eklemeliyiz. item category seçeneğini Satır Etiketleri alanından tutarak Sütun Etiketleri alanına sürükleyelim. Tablonun yeni hali yukarıda görüldüğü gibi olmalıdır.

94 Pivot Tablo Bu tabloya current doldurulur. cost alanını da eklenirse bilgiler otomatik olarak doğru bir şekilde

95 GİRİŞ DEĞERİNİ AYARLAYARAK İSTENEN SONUÇLARI ALMAK İÇİN HEDEF ARAMA'YI KULLANMA

96 Formülden elde etmek istediğiniz sonucu biliyor ancak bu sonucu elde etmek için formüle hangi giriş değerinin gerektiğinden emin olamıyorsanız, Hedef Arama özelliğini kullanın. Örneğin, biraz borç almanız gerektiğini varsayalım. Ne kadar para istediğinizi, borcu ne kadar sürede geri ödemek istediğinizi ve her ay ne kadar ödeme yapabileceğinizi biliyorsunuz. Borç hedefinize ulaşmak için ne kadarlık bir faiz oranıyla para bulmanız gerektiğini saptamak için Hedef Arama'yı kullanabilirsiniz. NOT Hedef Arama tek bir değişken giriş değeriyle çalışır. Birden çok giriş değerini, örneğin hem borç tutarını hem de borcun aylık ödeme tutarını kabul etmek istiyorsanız, Çözücü eklentisini kullanırsınız. Çözücü eklentisi hakkında daha fazla bilgi için Ayrıca Bkz bölümündeki bağlantıları izleyin.

97 Örnekle adım adım Şimdi yukarıdaki örneği adım adım izleyelim. Hedefinize ulaşmak için gereken borç faizi oranını hesaplamak istediğinizden, DEVRESEL_ÖDEME işlevini kullanırsınız. DEVRESEL_ÖDEME işlevi, aylık ödeme tutarını hesaplar. Bu örnekte, aradığınız hedef aylık ödeme tutarıdır. ÇALIŞMA SAYFASINI HAZIRLAMA 1.Yeni, boş bir çalışma sayfası açın. 2.Önce, çalışma sayfasını okumayı kolaylaştırmak için ilk sütuna bazı etiketler ekleyin. 1. A1 hücresine Borç Tutarı yazın. 2. A2 hücresine Aylık Dönem yazın. 3. A3 hücresine Faiz Oranı yazın. 4. A4 hücresine Ödeme yazın. 3.Sonra, bildiğiniz değerleri ekleyin. 4.B1 hücresine yazın. Bu, borç almak istediğiniz tutardır. 5.B2 hücresine 180 yazın. Bu, borcu geri ödemek istediğiniz süreyi gösteren ay sayısıdır. NOT Ödemek istediğiniz aylık tutarı bilseniz de bu değeri girmezsiniz, çünkü ödeme tutarı formülün sonucudur. Bunun yerine, çalışma sayfasına formülü ekler ve ödeme değerini daha sonraki bir adımda, Hedef Arama'yı kullanırken belirtirsiniz.

98 1.Bundan sonra, bir hedef belirlediğiniz formülü yazın. Örneğin, DEVRESEL_ÖDEME işlevini kullanın: B4 hücresine =DEVRESEL_ÖDEME(B3/12,B2,B1) yazın. Bu formül ödeme tutarını hesaplar. Bu örnekte, her ay 900 YTL ödemek istiyorsunuz. Buraya bu tutarı girmezsiniz, çünkü Hedef Arama'nın faiz oranını saptamasını istiyorsunuz ve Hedef Arama işe bir formülle başlamanızı gerektiriyor. Formül, önceki adımlarda belirttiğiniz değerlerin yer aldığı B1 ve B2 hücrelerine başvuruda bulunur. Formül B3 hücresine de başvuruda bulunur ve siz bu hücredeki faiz oranının Hedef Arama tarafından yerleştirilmesini belirteceksiniz. Aylık ödeme belirlediğinizden, formül B3 hücresindeki değeri 12'ye böler ve DEVRESEL_ÖDEMEişlevi varsayılan bir yıllık faiz oranı kullanır. B3 hücresinde değer olmadığından, Excel faiz oranının %0 olduğunu varsayar ve örnekteki değerleri kullanarak 555,56 YTL'lik bir ödeme döndürür. Şimdilik bu değeri göz ardı edebilirsiniz. 2.Son olarak, hedef hücreyi (B3) sonucu yüzde olarak görüntüleyecek şekilde biçimlendirin. 1.Giriş sekmesinin Sayı grubunda Yüzde'yi tıklatın. 2.Ondalık konum sayısını ayarlamak için Ondalık Artır veya Ondalık Azalt'ı tıklatın.

99 Aylık Faiz Oranı Yıllık olursa 12 ile bölünmelidir. Aylık ödenecek miktar

100 FAİZ ORANINI SAPTAMAK İÇİN HEDEF ARAMA'YI KULLANMA 1.Veri sekmesinin Veri Araçları grubunda Olasılık Çözümlemesi'ni ve sonra da Hedef Ara'yı tıklatın. 2.Ayarlanacak hücre kutusuna, çözmek istediğiniz formülü içeren hücrenin başvurusunu girin. Örnekte bu başvuru B4 hücresidir. 3.Sonuç hücre kutusuna istediğiniz formül sonucu yazın. Örnekte bu -900'dür. Bu sayının, ödemeyi temsil ettiği için negatif olduğuna dikkat edin. 4.Değişecek hücre kutusuna, ayarlamak istediğiniz değeri içeren hücrenin başvurusunu girin. Örnekte bu başvuru B3 hücresidir. NOT Hedef Arama'nın değiştirdiği hücre, Ayarlanacak hücre kutusunda belirlemiş olduğunuz formülün başvurduğu hücre olmalıdır. 5.Tamam'ı tıklatın.

101

102 Hedef Arama çalıştırılır ve aşağıdaki çizimde gösterildiği gibi bir sonuç üretir.

103 EXCEL'DE BİR ÇALIŞMA SAYFASINDA FORM DENETİMLERİNİ KULLANMA

104 Excel 2007'de form denetimlerini kullanmak için, Geliştirici sekmesini etkinleştirmelisiniz. Bunu yapmak için şu adımları uygulayın:

105 Yeni bir çalışma sayfasında, aşağıdaki öğeleri H1:H20 aralığına yazın: H1 : Kaykay H2 : Video H3 : Masa H4 : Kupa H5 : Araba H6 : Bulaşık Makinesi H7 : Roketatar H8 : Bisiklet H9 : Telefon H10: Mum H11: Şeker H12: Hoparlör H13: Giysi H14: Battaniye H15: Kurutucu H16: Gitar H17: Kurutucu H18: Araç Takımı H19: Video H20: Sabit Disk A1 hücresine şu formülü yazın: =INDEX(H1:H20,G1,0)

106 Liste kutusu örneği 1.Excel 2010 ve Excel 2007'de liste kutusu eklemek için, Geliştirici sekmesini tıklatın, Denetimler grubundaki Ekle'yi tıklatın, ardından Form Denetimleri seçeneğinin altındaki Liste Kutusu Formu (Denetim) öğesini tıklatın.

107 1.Liste kutusunun sol üst köşesinin görünmesini istediğiniz çalışma sayfası konumunu tıklatın, ardından liste kutusunun sağ alt köşesinin bulunmasını istediğiniz yere liste kutusunu sürükleyin. Bu örnekte, B2:E10 hücrelerini kapsayan bir liste kutusu oluşturun. 2.Denetimler grubunda Özellikler'i tıklatın.

108 4. Nesne Biçimlendir penceresinde, aşağıdaki komutu yazın, ardından Tamam'ı tıklatın. a) Aralığı listeden belirtmek için, Girdi aralığı kutusuna H1:H20 yazın. b) G1 hücresine bir sayı değeri koymak için (listede seçili olan öğeye bağlı olarak), Hücre bağlantısı kutusuna G1yazın. Not INDEX() formülü G1 hücresindeki değeri, uygun liste öğesini döndürmek için kullanır. c) Seçim türü altında, Tek seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Not Birden çok ve Genişlet seçenekleri yalnızca liste değerlerini döndürmek için bir Microsoft Visual Basic for Applications yordamı kullanıyorsanız kullanışlıdır. 3-B gölgelendirme onay kutusunun liste kutusuna üç boyutlu bir görünüm kazandırdığını unutmayın.

109 5. Liste kutusunda öğe listesi görüntülenmelidir. Liste kutusunu kullanmak için, herhangi bir hücreyi tıklatarak liste kutusu seçimini kaldırın. Listede bir öğeyi tıklatırsanız, G1 hücresi, listede seçili olan bu öğenin konumunu gösteren bir sayıyla güncelleştirilir. A1 hücresindeki INDEX formülü, bu sayıyı kullanarak öğenin adını görüntüler.

110 Makrolar Makrolar, Visual Basic kullanarak oluşturulur. Bunun için Geliştirici (Developer) sekmesinin açık olması gerekmektedir. Bu sekmeyi açmak için sol üst köşede bulunan Microsoft Office düğmesine ve sonra da Excel Seçenekleri düğmesine tıklanır. Burada kırmızı kutu ile gösterilen yerde bulunan Şeritte Geliştiriciyi Göster (Show Developer tab in the Ribbon) kutusu işaretlenmeli.

111 Makrolar Artık yeni bir sekmemiz açılmış oldu. Makrolarımızı çalıştırabilmek için hemen bu sekmede görülen Makro Güvenliği (Macro Security) düğmesine tıklanmalı ve açılan pencerede Bütün Makroları çalıştır (Enable all macros) seçeneğini seçmelisiniz. Yalnız tehlikeli kodlardan korunmak için işiniz bittiğinde bu kısmı eski haline getirmeniz tavsiye edilir.

112 Makrolar Şimdi makromuzu yazmak üzere Geliştirici sekmesindekivisual Basic düğmesine tıklayabiliriz. Bu düğmeye tıkladığımızda açılan pencerede Ekle Modül (Insert Module) e tıklandığında önümüze makromuzu yazmak için bir pencere açılır. Artık buraya istediğimiz kodu yazabilir ve sonrasında F5 e basarak çalıştırabiliriz. Buradaki işimiz bittiğinde ise Dosya Kapat ve Microsoft Excel e Dön (File Close and Return to Microsoft Excel) e tıklayarak kaldığımız yere geri dönebiliriz.

113 Temel Makro Bilgisi Makro, genel görevleri otomatikleştirmek için kullanılan eylem kümeleridir. Excel de veriler üzerinde çalışırken bazen aynı işlerle karşılaşırız.bu durumda makrolar bize yardımcı olur. Örneğin,bir satış tablosunda satışların ortalamasını almak. Bir işi yinelemeli olarak yaparken de makrolar bize yardımcı olur.örneğin;bir grafik çizmek ve bunu yazıcıya yollamak gibi. Makrolar iki şekilde oluşturulur: Excel içinde kayıt ederek, Visual Basic editörü ile program yazarak.

114 Makroları çalıştırabilmek için Microsoft Office butonundan Excel Seçeneklerini seçiniz. Karşınıza yandaki ekran gelir.burada Şeritte geliştirici sekmesini göster işaret kutucuğunu işaretleyerek Tamam butonuna basınız. Temel Makro Bilgisi

115 Geliştirici menüsü temel olarak 3 alt menüden oluşur. Bunlar: Kod Denetimler XML Temel Macro Bilgisi

116 Kod sekmesi altında bulunan Makro Kaydet butonunu tıklayınız. Çıkan ekranda; Makronuz için bir isim veriniz. Bir kısayol oluşturunuz. Makronun çalıştırılma yerini seçiniz. Makronuz için bir açıklama yazınız. Makro Kaydetme

117 Makro Kaydetme Her sayfanın başına başlık eklememizi sağlayan bir makro kaydedelim. Bunun için makroya isim,kısayol,yer ve açıklama yazıyoruz. Daha sonra Tamam butonuna basıyoruz. Böylece kaydedilme makronun süreci başlamış oldu.

118 Makro Kaydetme Yandaki görüldüğü makro görünüyor. Makro çalıştığında şekilde gibi çalışıyor her yanda görüldüğü gibi bir başlık ekleyecek.

119 Makroyu çalıştırırken; Sheet2 üzerindea1 üstünde makromuzun kısayolu olan CTRL+b ye basalım. Makro çalışarak yanda görüldüğü gibi başlığı eklemiştir. Makro Çalıştırma

120 Makro silmek için; Kod sekmesinden Makrolar ı seçiniz. Çıkan ekranda kaydedilen tüm makroları göreceksiniz. Silmek istediğiniz makroyu seçip yandaki Sil butonunu tıklayınız. Çıkan uyarı mesajını Evet olarak yanıtlayınız. Böylece oluşturmuş olduğunuz makro silinmiş olur. Makro Silme

Ribbon. olarak. zaman taraftaki otomatik olarak gelen Ribbon

Ribbon. olarak. zaman taraftaki otomatik olarak gelen Ribbon Ribbon Menüler Ribbon olarak. zaman taraftaki otomatik olarak gelen Ribbon Ribbon yapabiliriz. yapabilmekteyiz. ilk sekmesinde sekmesi. pano. Burada, veya kes,kopyala, Tipi sayesinde rengi gibi. Hizalama.

Detaylı

BĠL 101 - Bilişim Teknolojileri. Excel 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101

BĠL 101 - Bilişim Teknolojileri. Excel 2007. http://bil.etu.edu.tr/bil101 BĠL 101 - Bilişim Teknolojileri Excel 2007 http://bil.etu.edu.tr/bil101 Ribbon Menüler Ribbon Menüler Çalışma sayfamızı açtığımız zaman üst taraftaki otomatik olarak gelen menüler Ribbon menüler olarak

Detaylı

6. HAFTA TBT182. Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı II. Öğr. Gör. E. Ekmel SULAK. ekmelsulak@karabuk.edu.tr

6. HAFTA TBT182. Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı II. Öğr. Gör. E. Ekmel SULAK. ekmelsulak@karabuk.edu.tr 6. HAFTA TBT182 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı II Öğr. Gör. E. Ekmel SULAK ekmelsulak@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler 6. Excel... 3 6.1.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA

5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. HAFTA MS OFFICE EXCEL 2016 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYARDA VERİ ANALİZİ VE RAPORLAMA 5. Hafta Konuları 1. Genel Bilgiler 2. Excel penceresinin tanıtımı 3. Sekmelerin tanıtımı 4. Temel Kavramlar 5.

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE GRAFİK UYGULAMA GRAFİKLER Grafikler, çok sayıda verinin ve farklı veri serileri arasındaki ilişkinin anlaşılmasını

Detaylı

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Hücreleri Biçimlendirme ELEKTRONİK ÇİZELGE Formülleri Kullanma Verileri Sıralama Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Elektronik Çizelge de sayıları; bin ayracı, yüzde oranı, tarih/saat ve para

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Excel Dosyasını Kaydetme;

Excel Dosyasını Kaydetme; MICROSOFT EXCEL 2007 Microsoft Excel bir hesap tablosu programıdır. Bu program ile kolayca tablo oluşturulabilir ve tablo üzerinde hesaplama işlemleri yapabilirsiniz. Bu hesaplamalar basit işlemler olabileceği

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE

EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE EXCEL 2007 ELEKTRONİK ÇİZELGE Excel, Microsoft Office paketinde yer alan ve iş hayatında en sık kullanılan programlardandır. Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri)

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Silmek istediğiniz satır/sütun/hücre yi seçin ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin: Satır/Sütun/Hücre Ekleme Paket Programlar Not_04 Oluşturduğunuz tabloya satır, sütun ve hücre ekleyebilirsiniz. Bunun için ekleme yapacağınız hücreye tıklayın ve aşağıdaki adımlardan birini takip edin:

Detaylı

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur.

Web sayfalarında yapılan her çalışma ve düzenleme tablolar aracılığı ile yapılır. Dolayısıyla çoğu web sayfalarında tablo kullanmak zorunluluktur. Yazı Tipi Stili HTML kodları 47 Kalın İtalik Altı Çizili 9.2.6 Metin yükseltme veya alçaltma 1. Sayfa görünümünde, belge penceresinin altındaki Tasarla düğmesini tıklatın. 2.

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak.

Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Amaçlarımız 2 Ġşlem tablosu kavramını tanımlamak ve işlem tablolarının işlevlerini öğrenmek. Ġşlem tablolarının temel kavramlarını tanımlamak. Microsoft Excel 2010 da bilgi girişi yapabilmek. Excel de

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

BTU 100 Bilgisayar Okuryazarlığı EXCEL BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Excelde Formüller ve Grafik Biçimlendirme

BTU 100 Bilgisayar Okuryazarlığı EXCEL BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Excelde Formüller ve Grafik Biçimlendirme EXCEL BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Excelde Formüller ve Grafik Biçimlendirme 1 EXCELDE FORMÜLLER VE GRAFİK BİÇİMLENDİRME İÇİNDEKİLER 1. Excelde Grafik Biçimlendirme... 2 1.1. Grafiğe Başlık Ekleme...

Detaylı

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu

DENEME SINAVI. ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu DENEME SINAVI ECDL BAŞLANGIÇ Hesap Tablosu 1. Hesap Çizelgesi (Microsoft Office - Excel) uygulamasını açınız. Başlat > Programlar > Microsoft Office > Microsoft Office Excel 2003 yolu izlenerek Excel programı

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 EXCEL DE DOĞRULAMA VE DENETLEME DOĞRULAMA Bir hücre grubuna veri girişi için doğrulama kriterleri (tamsayı, ondalıklı,

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur.

Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. 4. EKLE SEKMESİ Ekle sekmesi Excel de tablo, grafik, köprü ve resim eklendiği sekmedir. 4.1. Tablolar Ekle sekmesindeki Tablolar grubundaki Tablo seçeneği ile tablo oluşturulur. Tablo oluşturulmak istenen

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Bö lü m 7: Hesap Tablöları

Bö lü m 7: Hesap Tablöları Bö lü m 7: Hesap Tablöları Könü 2: Förmü ller ve Grafik Biçimlendirme Hazırlayan: Serdar Engin Koç Bü könü bittiğinde; Grafikleri biçimlendirebilecek Hesap tablösüna girilen verileri alfabetik ölarak veya

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda hazırlamıģ olduğunuz belgenin özelliğine göre sayfa yapısı ve yazdırma ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

Bo lu m 7: Hesap Tabloları

Bo lu m 7: Hesap Tabloları Bo lu m 7: Hesap Tabloları Konu 1: Dosya, Tablo ve Grafik Oluşturma Hazırlayan: S.Engin Koç Bu konu bittiğinde; Dosya oluşturma ve tabloya şekil verme Tabloya sütun, satır ekleme ve hücreleri biçimlendirme

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

Excel Dosyasını Kaydetme;

Excel Dosyasını Kaydetme; MICROSOFT EXCEL Microsoft Excel bir hesap tablosu programıdır. Bu program ile kolayca tablo oluşturulabilir ve tablo üzerinde hesaplama işlemleri yapabilirsiniz. Bu hesaplamalar basit işlemler olabileceği

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 14.HAFTA Hesap Tabloları Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ Bu

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ EXCEL Microsoft Excel

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ EXCEL Microsoft Excel Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI

LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI LUCA YENİ ARAYÜZ UYGULAMASI İçindekiler LUCA Yeni Arayüz Uygulaması... 1 Fiş Listesi Kullanımı... 3 Yeni Fiş... 7 KDV Hesapları... 16 KDV Hesapları Örnek Uygulamalar... 17 Fiş Ayarları... 21 Kısa Yollar...

Detaylı

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir?

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir? MICROSOFT OFİS * EXCEL * WORD * POWERPOINT EXCEL Microsoft Excel Nedir? Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal veriler) tablolar ya da listeler halinde

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA MİCROSOFT OFFİCE EXCEL 2010 İLE GRAFİK OLUŞTURMA YAZARLAR BÜŞRA TÜFEKCİ/ e-mail busratufekci@anadolu.edu.tr FERİDE NUR ŞAHİN/ e-mail fns@anadolu.edu.tr MAYIS 2013 ÖNSÖZ Bu kılavuz Microsoft Office Excel

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3

ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 ÖĞRENME FAALİYETİ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluşturan ögeler nelerdir? Araştırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Çalışma Kitapları Oluşturmak OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Var olan verilerinizin hiçbiriyle ilişkili olmayan verileri toplamak ve depolamak istediğinizde, yeni bir çalışma kitabı oluşturmanız gerekir.

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WORD 2010. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WORD 2010 İÇERİK 1. 2. 3. 4. 5. Genel bilgiler Wrd ile neler yapabilirsiniz? Wrd penceresinin tanıtımı Sekmelerin tanıtımı Belgeler ile ilgili işlemler 6. Yeni bir belge luşturmak Varlan bir

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı

AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı AEGEE-Eskişehir Online Web Yönetim Paneli ( WEBBY ) Yardım Dökümanı Emre GÜLCAN IT Responsible & Web Admin AEGEE-Eskişehir emregulcan@gmail.com e_gulcan@hotmail.com 0535 729 55 20 1 1. YÖNETİM PANELİNE

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

Bölüm-6 Excel XP - 1 -

Bölüm-6 Excel XP - 1 - Bölüm-6 Excel XP - 1 - EXCEL PROGRAMININ BAŞ LATILMASI VE ÖZELLİ KLERİ Microsoft Excel bir hesap tablosu programıdır. Hesap tablosu programları pek çok hesaplamanın bir tablo üzerinde yapılmasını Sağlar.

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

ÜNİTE 6 ÜNİTE 5 MICROSOFT WORD- II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER

ÜNİTE 6 ÜNİTE 5 MICROSOFT WORD- II TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÜNİTE 5 MICROSOFT WORD- II İÇİNDEKİLER Sayfa Rengi, Sayfa Kenarlıkları,Sayfa Sonu Ekleme Köprü Eklemek Üst ve Alt Bilgi,Sayfa Numaraları Ekleme Çizim Araçları Şekil Ekleme Resim Ekleme Küçük Resim Ekleme

Detaylı

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları

Microsoft Excel. Çalışma Alanı. Hızlı Erişim Çubuğu Sekmeler Başlık Formül Çubuğu. Ad Kutusu. Sütunlar. Satırlar. Hücre. Kaydırma Çubukları Microsoft Excel Microsoft Excel yazılımı bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

[ Excel e Giriş ] ÇALIŞMA EKRANI

[ Excel e Giriş ] ÇALIŞMA EKRANI [ Excel e Giriş ] Microsoft Excel programı, Windows altında çalışan bir tablo işlemcisidir. Bu tablo üzerinde yazmış olduğunuz rakamlar, kelimeler ve tarih gibi bir takım veriler üzerinde, işinize uygun

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel menü çubuğunda bulunan, Ekle menüsünün içerik ve uygulamaları Biçim menüsünün içerik ve uygulamaları Veri menüsünün içerik ve uygulamaları

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 13.HAFTA Ms Excel ( Grafikler, Sayfa Yapısı ve Çıktıların Hazırlanması) Öğr.Gör.Dr.

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI NESNE İŞLEMLERİ Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ RESİM EKLEME RESİM EKLEME Kelime işlemci programı, hazırlamış olduğumuz belgenin istenilen yerine resim ekleme özelliğine

Detaylı

Üye Kimlik Kartı 1 / 8

Üye Kimlik Kartı 1 / 8 1 / 8 Üye kimlik kartı formu ile kütüphanenizde kayıtlı üyelere kütüphane üye kimlik kartı basabilirsiniz. 7 Farklı renk şablonu desteği ile sınıf düzeylerine göre farklı renklerde veya yıllara göre farklı

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

POWER POINT 2007. Power Point ile Çalışmaya Başlamak

POWER POINT 2007. Power Point ile Çalışmaya Başlamak POWER POINT 2007 Power Point ile Çalışmaya Başlamak PowerPoint Nedir? PowerPoint; hareketli metin, resim, grafik veya tablolar gibi nesneler içeren, slaytları hazırlayarak sunu oluşturmamızı sağlayan bir

Detaylı

EXCEL de her bir çalışma alanı bir sayfa olarak adlandırılırken, birden fazla sayfa ise kitap olarak adlandırılır.

EXCEL de her bir çalışma alanı bir sayfa olarak adlandırılırken, birden fazla sayfa ise kitap olarak adlandırılır. EXCEL Bu programın çalışma alanı satır ve sütunların kesişmesinden meydana gelen hücrelerden oluşmaktadır. Satırlar rakamlar ile, sütunlar alfabetik harfler ile temsil edilirler. EXCEL de her bir çalışma

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında çalışma sayfasının özelliğine göre estetiğe uygun sayfa ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA

Detaylı

FATURA Fatura kayıtları sekmesinden Alış Faturası- Satış Faturası- Alış İade Faturası- Satış İade Faturası ve Hızlı Satış Faturasını girebilirsiniz.

FATURA Fatura kayıtları sekmesinden Alış Faturası- Satış Faturası- Alış İade Faturası- Satış İade Faturası ve Hızlı Satış Faturasını girebilirsiniz. FATURA Fatura kayıtları sekmesinden Alış Faturası- Satış Faturası- Alış İade Faturası- Satış İade Faturası ve Hızlı Satış Faturasını girebilirsiniz. Şimdi Fatura nın içindeki sekmeleri ve sekmelerin içindeki

Detaylı

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Temmuz 2012 Turgut Özal Üniversitesi web sitesi yönetim paneline aşağıdaki link yardımıyla ulaşabiliriz. http://www.turgutozal.edu.tr/webmin/ Karşımıza

Detaylı

Microsoft Excel Uygulaması 1

Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel Uygulaması 1 Microsoft Excel 2010, Microsoft Office paketinde yer alan ve gerek veri depolama ve organizasyonu gerekse çözümleme ve görselleştirme gibi faaliyetleri kolayca gerçekleştirebildiğimiz

Detaylı

Ayarları Kaydet: Barkod tasarımı bölümünde yapmış olduğunuz ayarlamalarınızın kaydedilmesini sağlar.

Ayarları Kaydet: Barkod tasarımı bölümünde yapmış olduğunuz ayarlamalarınızın kaydedilmesini sağlar. Kitap barkodu formu ile pogramınızda kayıtlı kitapların barkodlarını barkod yazıcıya ihtiyaç duymadan klasik A4 yazıcınızdan yazdırabilmenizi sağlar. {mooblock=kitap Barkod Araç Çubuğu} Ayarları Kaydet:

Detaylı

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller BÖLÜM12 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM 2.1. Formüller Formül, bir sayfadaki verilerin aritmetiksel, mantıksal, istatistiksel vb. işlemleri yapması için kullanılan denklemlerdir ve bize sonuç bildirirler.

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları

BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları BİL 810 İnşaat Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Programın açılması Ana ekranın tanıtılması Sekmeler menüsünün tanıtılması Seçili sekmeye göre açılan şeritlerin tanıtılması Veri Girişi Formül ekleme

Detaylı

ÜNİTE 7 ÜNİTE 6 MICROSOFT WORD - III. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Abdurrahman ARSLANTAŞ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ HEDEFLER

ÜNİTE 7 ÜNİTE 6 MICROSOFT WORD - III. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Abdurrahman ARSLANTAŞ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ HEDEFLER ÜNİTE 6 MICROSOFT WORD - III İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Tablo Ekleme Tablolarda Seçme İşlemleri Sütun Genişliği ve Satır Yüksekliği Tablo İçerisinde Gezinti Açıklama Eklemek

Detaylı

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası

Resim 1. Access açılış sayfası. Resim 2. Access veri tabanı düzenleme sayfası ACCESS DERS 1 1. Access Programına Giriş Derslere uygulama üzerinde devam edeceğiz. Uygulama ismimiz İş Takip Sistemi dir. Uygulamada ilerledikçe işleyeceğimiz bölümlerin nasıl kullanıldığını ve ne işe

Detaylı

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları Microsoft Word 2007 Modül 4 Çalışma Soruları BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ(27s)... 1 BÖLÜM 2 BİÇİMLENDİRME(18s)... 1 BÖLÜM 3 BELGE DENETİMİ(5s)... 1 BÖLÜM 4 SAYFA YAPISI(16s)... 1 BÖLÜM 5 TABLO İŞLEMLERİ(10s)...

Detaylı

MİCROSOFT WORD Giriş. Kelime İşlemci. Dikey Metin Seçme. Girintiler. Seçim işlemi

MİCROSOFT WORD Giriş. Kelime İşlemci. Dikey Metin Seçme. Girintiler. Seçim işlemi MİCROSOFT WORD Giriş Bilgisayarlar insan yaşamına girmeden önce yazı, mektup, kitap, makale gibi dokümanlar, daktilo ve benzeri yazım araçları kullanarak hazırlanırdı. Artık günümüzde bilgisayarların yoğun

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI

MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI MİCROSOFT OFFİCE EXCEL SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler

Detaylı

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2

İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 İşletme Fakültesi Bil. Kullanımı Ders notları 2 Öğr.Gör.Ali ATALAY EXCEL PAKET PROGRAMI Günümüzde hesap tablosu, veri analizi, kod yazımı, grafik çizimi, veri tabanı oluşturma gibi bir çok özelliği olan

Detaylı

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1 BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi Word Programının tanımıdır? A) Hesap Programıdır. B) Tablo Grafik Programıdır. C) Kelime İşlem Programıdır. D)

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı