YEŞİLÇAM SİNEMASINDAN GÜNÜMÜZ DİZİLERİNE DÖNÜŞÜM ÖRNEK ÇALIŞMA: SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YEŞİLÇAM SİNEMASINDAN GÜNÜMÜZ DİZİLERİNE DÖNÜŞÜM ÖRNEK ÇALIŞMA: SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM"

Transkript

1 YEŞİLÇAM SİNEMASINDAN GÜNÜMÜZ DİZİLERİNE DÖNÜŞÜM ÖRNEK ÇALIŞMA: SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM DOÇ. DR. ALEV FATOŞ PARSA & ZUHAL AKMEŞE EGE ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖZET Türkiye de televizyon dizileri özellikle 2000 li yılların başından itibaren, gerek sayı gerekse yayın akışı içerisinde yer aldığı zaman dilimi bakımından sektörde önemli ölçüde yer almaya başlamıştır. Günümüz özel televizyon kanalları, diziler üzerinden ciddi biçimde rekabet içinde olurken, kamusal yayın yapan TV kanalları da bu rekabete dahil olmaya başlamıştır. Son dönemde çekilen diziler incelendiğinde, edebiyat eserlerinden uyarlamalar ve Yeşilçam sinemasında çekilen klasik bazı filmlerin dizi formatına dönüştürülerek yeniden çekildiği görülmektedir. Dünya sinema tarihine bakıldığında ilk uyarlamaların Fransız film yapımcısı Melies tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Süreç içerisinde farklı yazarların eserleri sinema filmlerine uyarlanmıştır. Türk sinema tarihinde ise, 1950 li yılların ardından uyarlamaların yaygınlaştığı görülmektedir. Elbette bunun temel nedenleri arasında, 1948 vergi indirimi sonrasında yaygınlaşan yapım şirketlerinin etkisi büyüktür. Bu gelişim süreci edebiyat eserlerinin sinemaya uyarlanmasında etkin rol oynamıştır. Günümüzde televizyonun sosyal hayata yaygın biçimde dahil olmasıyla televizyon programları ve diziler sektörün önemli yapıtaşları arasına girmiştir. Çalışmanın örnek olay örgüsünü, Cengiz Aytmatov un Kırmızı Eşarp adlı eserinden uyarlanarak 1977 yılında yönetmen Atıf Yılmaz tarafından sinemaya uyarlanan Selvi Boylum Al Yazmalım(Yılmaz, 1977) filminden, günümüzde dönüştürülerek çekilen Al Yazmalım (Akman,2011) dizisi oluşturmaktadır. Çalışmada bununla birlikte, sinema/dizi ilişkisi içindeki kodlar üzerinden belirlenen benzerlikler ile farklılıklar ve aynı zamanda değişen dönüşen karakter yapıları göstergebilimsel yöntembilimiyle çözümlenmektedir. Anahtar sözcükler: Uyarlama, Yeniden Çekim, Karakter Analizi, Göstergebilim.

2 GİRİŞ Roman ve sinema farklı dönemlerde ortaya çıkmış olmalarına rağmen, sanat eserlerinin konusunu hayattan alması, ortak duygu ve düşünceleri yansıtmaları dolayısıyla bir etkileşim içerisinde olmuştur. Roman sinema etkileşimine bakıldığında romanın sinemaya en önemli katkılarından birinin anlatım diliyle ilgili olduğu görülmektedir. Sinema anlatısında kullanılan kurgu tekniği roman anlatı kurgusundan etkilenilerek sinema anlatısında kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla sinema bu anlamda romandan teknik anlamda etkilenmiş ve roman tekniklerini sinema anlatısında kullanmaya başlamıştır. Genel olarak değerlendirildiğinde roman ve film birbirinden farklıdır, bir romanda sayfalarca anlatılan bir durum, filmde birkaç saniyelik bir görüntüyle verilebilir bu anlamda roman ya da yazılı eser filme uyarlanırken, görsellik, somutluk ya da belirli göstergelerle bu duygunun ya da durumun verilmesi gerekir, bu anlamda sinema anlatısı farklılık göstermektedir. Çünkü sinema duyguyu düşünceyi görsel yolla anlatır (Çetin 1990: 11). Romanı okurken okuyucu hayal eder ve hayal gücünün kendisine tanıdığı sınırsız özgürlüğe sahiptir. Romanda geçen nesneyi dilediği gibi hayal eder, film izlerken ise yönetmenin seçtiği ve filminde kullandığı nesneyi görür ve o nesne üzerine düşünür. Filmde izleyici yönetmenin tercihleri doğrultusunda çizdiği perspektif üzerinden düşünürken, romanda yazarın anlatımını kendi hayal gücüyle yeniden yaratır ve yaşar. Bu bağlamda aynı konu iki farklı sanat eserinde eserin hedef kitlesini oluşturan bireylerin farklı eylemleri gerçekleştirmesini sağlar. Romanın sinemaya bir başka katısı da konu olmuştur. Hem Türk sinemasında hem de dünya sinemasında roman ve edebi eserler sinemaya uyarlanmıştır. Dünya sinema tarihine bakıldığında ilk uyarlamaların Fransız film yapımcısı Melies tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir (Saydam 2011: 1). Daha sonra süreç içerisinde farklı yazarların eserleri sinemaya uyarlanmıştır. Türk sinema tarihinde ise 1950 li yılların ardından uyarlamaların yaygınlaştığı görülmektedir. Bunun temel nedenleri arasında 1948 vergi indirimi sonrasında yaygınlaşan yapım şirketlerinin etkisi yer almaktadır. Yapım şirketlerinin çoğalması, ortaya çıkan rekabet durumu, yaşanan senaryo sıkıntısı yapımcıların edebiyat uyarlamalarına yönelmelerinde etkili olmuştur (Saydam 2011: 1). Bu süreç edebiyat eserlerinin sinemaya uyarlanması anlamında etkin bir rol üstlenmiştir.

3 Son dönem dizileri incelendiğinde, tarihsel süreç içerisinde edebiyat eserlerinden Yeşilçam a uyarlanan filmlerin dönüştürülerek dizi formatıyla yeniden çekildiği gözlenmektedir. Bu bağlamda sinema ve edebiyat etkileşimi günümüzde de devam etmekte, edebiyat eserleri sinemaya uyarlanmaktadır. Türkiye de televizyon dizileri özellikle 2000 li yılların başından itibaren gerek sayı gerekse yayın akışı içerisinde yer aldığı zaman dilimi bakımından sektörde önemli ölçüde yer almaya başlamıştır. Son dönemlerde özel televizyon kanalları diziler üzerinden ciddi biçimde rekabet içerisinde yer alırken, kamusal yayın yapan televizyon kanalları da bu rekabete dahil olmaya başlamıştır. Günümüzde ise televizyonun sosyal hayata yaygın biçimde dahil olması ve hedef kitlesinin genişlemesi, televizyon dizi ve programlarının sektörün içerisinde önemli bir yere gelmesine olanak vermiştir. Melodram kalıplarının Türk toplumunun aile yapısı, aşk yaşantısı, sosyal ve kültürel kodlarıyla uyumlu olması, melodramların Yeşilçam dışında günümüz televizyon dizilerinde de rahatlıkla kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Bu olanaklar içerisinde üretilen dizilerden biri de çalışma örneklemimizi oluşturan Al Yazmalım (Akman,2011) dizisidir. Selvi Boylum Al Yazmalım filmi 1977 yılında Atıf Yılmaz tarafından Cengiz Aytmatov un Kırmızı Eşarp adlı romanından uyarlanmış bir filmdir yılında yönetmen Atıf Yılmaz tarafından Selvi Boylum Al Yazmalım adıyla sinemaya uyarlanan film, o dönemde büyük bir ilgi görmüş ve büyük başarı sağlamıştır. Bu eserden uyarlanan sinema filmi de sinemanın kodları ihtiyaca göre değiştirilerek 2011 yılında ay yapım tarafından Al Yazmalım adıyla diziye uyarlanmıştır. Romandan sinemaya sinemadan televizyona uyarlanan eser, gerek toplumsal yapının sahip olduğu kültürel değerler, gerekse dönemin koşulları doğrultusunda değişikliklere uğratılarak sinema ve televizyon formatına uygun hale getirilmiştir. Televizyonun işlevinin sinemadan temel farkı, sinemanınkinden çok daha geniş bir kitleye ulaşması ve etki alanının genişliğidir. Televizyon bu geniş kitleye seslenirken niceliksel anlamda yarattığı farkın yanı sıra ailelerin, bireylerin mahremiyet alanlarına sızarak, o alana ilişkin toplumsal rolleri yeniden üretmek gibi bir işlevi de üstlenmektedir. Bu bağlamda dizilerin daha geniş kitlelere hitap ediyor olması, popüler kültürün önemli nesneleri olması, kültür kodlarını kolaylıkla yeniden üretmelerine olanak sağlamaktadır.

4 Edebiyat eserleri, romandan sinemaya sinemadan diziye aktarılırken kaçınılmaz olarak birtakım değişikliklere maruz kalmaktadır. Bu değişiklikler sinema formatından tamamen farklı bir yapıya sahip olan televizyon dizi formatının gereklerinden ve bazı diğer etkenlerden kaynaklanmaktadır. Dizilerin haftada bir 90 dakikalık bir zaman dilimini doldurma zorunluluğu, dizinin reyting getirdiği müddetçe mümkün olduğunca uzatılmaya çalışılması, hedef kitlede merak uyandırılarak bu eyleme süreklilik kazandırmaya çalışılması gibi birçok nedenden ötürü dizilerde çatışmalar, ana öyküye bağlı birçok yan öykü, karakter eklemlenmektedir. Bu değişiklikler dizi süresinin uzatılması ve hikayenin dinamizminin sağlanması açısından gereklidir. Çatışmalar, kurulan yan öyküler aynı zamanda diziler aracılığıyla üretilen kültürel kodların yaygınlaşması ve sürdürülebilirlik açısından bir zorunluluk olarak değerlendirilir. Dizilerde çatallanan öyküler nedeniyle kaçınılmaz olarak ayrıntılar, entrikalar, abartılı ilişki ağları, yılan hikayesine dönüşen problemler sıklıkla gözlenmektedir. Bu kalıplar dizilerin formatına ilişkin birtakım olmazsa olmaz özellikler olarak değerlendirilebilir. Çünkü dizide esas olan her hafta aynı saat diliminde hedef kitleyi televizyona bağlamak ve dizi üzerinden sistemin ürettiği kodların hedef kitleye ulaşmasını sağlamaktır. Ağır çekimler, yoğun müzik kullanımı ve diğer teknik kullanımlar anlama ait kodların yeniden üretimi için bir olanak olarak görülür. Bu bağlamda sinema ve televizyon yapımlarının farklı olması, televizyonun hedef kitlesini koruma çabası, reyting kaygısı, televizyon dizilerindeki zamanı doldurma zorunluluğu gibi nedenlerden ötürü dizi birçok değişikliği, yan olay örgüsünü bünyesinde barındırmakta dolayısıyla ana öykü dönüşmekte ve başka bir hal almaktadır. Bunun temelinde televizyon dizilerinin ticari kaygıyla hareket etmesi buna paralel olarak izleyicinin beklentilerine karşılık verme gerekliliği, kitleyi ekran başına bağlama ve sürdürülebilirliği sağlama çabası yatmaktadır. Dizi furyası konu sıkıntısını beraberinde getirmekte, dizinin sürdürülebilir olması, reyting alması ve izleyiciyi bağlaması önem taşımaktadır. Dolayısıyla yapım şirketleri Yeşilçam sineması ve edebiyata yönelerek daha önce çekilmiş filmleri ve edebiyat alanında önemli eserleri ya da dönem filmlerini dizi formatına uygun hale getirerek yeniden çekim ve uyarlamalara ağırlık vermeye başlamıştır.

5 Buna örnek olarak son dönemlerde çekilen Aşkı Memnu, Fatmagül ün Suçu Ne, İffet, Ezel, Küçük sırlar, Canan, Yaprak dökümü ve daha birçok dizi gerek Türk gerekse yabancı roman ve filmden uyarlanarak tekrar çekilmiştir. Çalışmamız Selvi Boylum Al Yazmalım(Yılmaz, 1977) filmi ve bu filmden televizyona uyarlanan Al Yazmalım (Akman, 2011) dizisinin göstergebilimsel yöntembilimiyle analizinden oluşmaktadır. Film ve dizi karşılaştırılarak karakterin değişen ve dönüşen yönleri saptanmış ve film ve dizi formatı arasındaki farklılıklar saptanmıştır. Kırmızı Eşarp romanı Türk sinemasına uyarlanırken dönemin koşulları, toplumsal değerleri göz önünde bulundurularak toplumsal yapıya uygun hale getirilmiş ve dönemin Türkiye sine adapte edilmiştir. Romanın ana konusu korunarak karakterler dönüştürülmüş, romanda yer alan bazı karakter ve olay örgüleri kullanılmazken bazı eklemeler de yapılmıştır. Selvi Boylum Al Yazmalım çekildiği dönemde ses getirmiş ve bir Yeşilçam klasiği olmayı başarmıştır. Yeşilçam sinemasında elde edilen bu başarının filmin dizi formatına dönüştürülerek yeniden çekilmesinde etkili olduğunu söylemek mümkündür. SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM FİLMİ VE AL YAZMALIM DİZİSİNİN ANALİZİ Selvi Boylum Al Yazmalım filmi ve Al Yazmalım dizisi ele alındığında sinema dizi ilişkisi içerisindeki kodlar üzerinden belirlenen benzerlik, farklılık ve değişken karakter yapıları dikkat çekicidir. Roman, film ve dizi üzerinden bir analiz yapıldığında filmin esere daha yakın bir bağlamda ilerlediğini söylemek mümkündür. Filmde eser temel alınarak, dönemin koşulları, toplumsal değerler ve kültürel kodlar anlamında Türkiye koşullarına uygun hale getirilen eser konsept olarak eserle bir paralellik arz ederken dizide genel çerçeve ve temel kodlar dışında bütünüyle farklı yapılar gözlenmektedir. Bilindiği gibi filmin ana öyküsü İlyas (Kadir İnanır), Asya (Türkan Şoray) ve Cemşit (Ahmet Mekin) arasında gelişen ilişki üzerinden ilerlemektedir. İlyas ve Asya nın aşkı daha sonra dengenin bozulması ile yaşanan sorunlar ve Asya nın Cemşit le karşılaşması üzerinden gelişen öykü filmin sonunda tekrar dengenin kurulmasıyla son bulur. Filmin ana öyküsü İlyas ve Asya arasında gelişen aşk üzerinden kurulsa da Cemşit karakteri filmin merkezinde yer almaktadır. Cemşit filmde dengeyi bozan, bu şekilde ana öykünün akışını değiştiren ve filmin sonunda tekrar dengeyi kuran temsil olarak karşımıza çıkmaktadır.

6 Film ve dizi arasındaki benzerlik ve farklılıklar irdelendiğinde karakterlere ilişkin olarak aşağıdaki analizi yapmak mümkündür. İLYAS KARAKTERİ Sinema Filminin İlyas ı İlyas İstanbullu başka bir deyişle şehirli olarak tasvir edilmektedir. Burada geleneksel modern, şehirli köylü, kent ve köy karşıtlıklarından söz edilebilir. İlyas yapı olarak havai, ani karar veren, inatçı ve asi bir genç olarak tanımlanır. Filmde İlyas ın ailesi ile ilgili hiçbir detay yoktur. Sadece İstanbullu olduğu vurgulanır, ailesine ve ailesiyle ilgili hiçbir bilgiye yer verilmez. İlyas Dilek adlı bir kadının emrinde özel bir şirkette kamyon şoförlüğü yapmaktadır. Kamyoneti onun için bir araç olmaktan öte bir anlam ifade etmektedir. Kamyonetini dostu, arkadaşı ve yoldaşı olarak görür. At-Avrat-Silah metaforu dikkate alındığında kamyonetin İlyas için aynı zamanda bir erkeklik göstergesi olarak kullanıldığını söylemek mümkündür. Dizideki İlyas İlyas genç, yakışıklı, düzenli bir işi olmayan, babasının tamirhanesinde bir işin ucundan tutan, aynı zamanda bir motosiklet tutkunu olarak dizide karşımıza çıkar. Dizide İlyas ın ailesine geniş ölçüde yer verilir. Babası tamirci ustası, annesi ev hanımı, Motosiklet şampiyonu ve aynı zamanda motosiklet kazasında ölen abisinin eşi öğretmendir. Hepsi birlikte yaşar. Dizinin ilerleyen bölümlerinde İlyas ın ablası ve kız kardeşi de diziye dahil edilir. Aynı zamanda babasının yanında çalışan usta ve çırakları da İlyas ın aile bireyleri arasında değerlendirmek mümkündür. İlyas ın en büyük hayali motosiklet yarışlarında şampiyon olmak ve ününü dünya çapında duyurmaktır. Nitekim birçok çabadan sonra dizinin sonunda amacına ulaşır ve dünyaca ünlü bir motosiklet şampiyonu olur. Ancak bunun karşılığında büyük bir bedel öder, sevdiği kadını ve oğlunu kaybeder.

7 Kamyonetin Motosiklete dönüşümü ve Otorite Filmdeki kamyonetin dizideki karşılığının motosiklet olması değişen ve dönüşen toplumsal yapının bir gereğidir. Burada İlyas için kullanılan araç değişse de anlam aynıdır. İlyas ın araca bağlılığı, onu hayatının merkezinde konumlandırması açısından değişen bir şey yoktur. Bu araç aynı zamanda erkekliğin simgesi olarak sunulur. İlyas ın bu araca olan bağımlılığı arzusu ve hırsı dengenin bozulmasının temel nedenidir. Film ve dizide dikkat çeken diğer bir nokta ise İlyas ın bir otorite tarafından engellenmesi ve erkeklik simgesi olan aracının belirli bir süre elinden alınmasıdır. Filmde otorite kapitalizmin patronu olarak karşımıza çıkarken, dizide otorite İlyas ın bu tutkusundan vazgeçmesini isteyen ve bu nedenle karşısında duran babasıdır. ASYA YA DA ASİYE Filmin Masum Asya sı Asya filmde saf, masum ve güzel bir kız temsili olarak karşımıza çıkar. Annesinin tek derdi onu biran önce telli duvaklı gelin olarak evlendirmektir. Asya annesine bazı noktalarda karşı çıksa da gelenek ve göreneklerine bağlı geleneksel bir kadını temsil eder. Ancak İlyas la karşılaşması ilk kez aşkı yaşaması ve sevgiyi tatması onun ailesine karşı gelerek İlyas la kaçmasına neden olur. Daha sonra sevdiği adamın onu yüzüstü bırakması Asya nın dönüşümünü kaçınılmaz kılmaktadır. Asya oğlunu alarak evini, güvenli alanını terk eder. Cemşit le karşılaşması ve Cemşit e sığınması yeni bir başlangıcı beraberinde getirmektedir. Dizinin Hırçın Asiye si Asiye inatçı, dik kafalı, gururlu ve doğru bildiğini yapmaktan çekinmeyen bir karakter olarak temsil edilir. Anne ve ailenin diğer üyeleri Asiye nin evlenmesi için elinden geleni yapar. Ancak Asiye görücü usulüyle evlenmeyi reddeder, direnir ve aşkı bulacağına inanır. Nitekim İlyas la karşılaşması ve İlyas a aşık olması olayların başlangıcıdır. Emekli polis müdürü baba ve polis memuru abisini bile dinlemeyecek kadar asi ve inatçı bir temsil olarak sunulur. Asiye otoriteyi reddeder ve İlyas la birlikte olur. Ancak İlyas ın tutarsız davranışları, her seferinde onu yarı yolda bırakması onu Cemşit e yaklaştırır.

8 CEMŞİT Filmin Yol Ustası Cemşit Cemşit sinema filminde ailesini depremde kaybeden orta yaşlı olgun etrafta saygı gösterilen bir yol ustası olarak temsil edilir. Etrafta herkes tarafından sevilen bir adamdır. Ailesini kaybettikten sonra kendi kabuğuna çekilmiş ve sade bir hayat yaşamaktadır. Dizinin Gizemli adamı Cemşit Cemşit dizide de filmde olduğu gibi eşini ve çocuğunu kaybetmiş orta yaşlı, olgun etrafta saygı gören bir karakter olarak karşımıza çıkar. Ailesini kaybettikten sonra birkaç emektar çalışanıyla birlikte kendi balık üretim çiftliğine kapanmış çevreyle sınırlı ilişkiler içinde bulunan bir karakterdir. Asiye yle tanışması onu tekrar hayata döndürür. Ekonomisi iyi kendi kararlarını kendi verebilen sevdiği kadına sonuna kadar sahip çıkan, koruyucu kollayıcı bir temsil olarak karşımıza çıkar. KADİÇA, DİLEK YA DA HELİN Filmin Dilek Hanımı Dilek filmde taşralı Asya nın rakibi şehirli kadının temsilidir. Boyalı saçları, ojeli tırnakları ve erkeklerle rahat bir ilişki biçimi sergileyen şehirli kadın olarak temsil edilir. Filmde çok fazla yer almaz. İlyas ı ailesinden koparan kadındır. Filmde her ne kadar başlangıçta İlyas ı ailesinden koparıp birlikte olsa da çok kötü bir kadın temsili olarak gösterilmez. Sadece görevini yerine getirir, İlyas ı elde eder ve sonra İlyas ı elinde tutmak için kötülüklere başvurmaz, son kararı İlyas ın vermesini bekler, çünkü araya giren kadını temsil etse de o da aynı zamanda aşık bir kadındır ve tam anlamıyla kötü bir karakter değildir. Filmde diziye oranla daha vicdanlı gösterilir. Dizinin Sınır tanımaz Helin i Helin filmdeki Dilek karakterinin karşılığıdır. Dizideki karakter temsili roman ve filmdeki karakterden çok daha farklıdır. Çok zengin bir iş adamının kızı olan Helin güçlü, hırslı ve kendinden yaşça küçük İlyas ı elde etmek için tüm kötülükleri yapmaktan çekinmeyen Fettan kadını temsil eder.

9 İlyas ı elde etmek için ölümcül bir hastalığa yakalandığı yalanını söyler. Olayların açığa çıkması ve İlyas ın kendisinden ayrılması üzerine İlyas ın oğlu Samet i kaçırır. Helin İlyas a sahip olmak için bütün yolları denemekten geri durmaz, dizinin sonunda yaptığı bütün kötülükler ortaya çıkar ve bunu hayatıyla öder. Dizinin Diğer karakterleri Ana karakterler dışında daha öncede belirtildiği gibi dizi formatının gereği olarak birçok yan karakter ve olay yer almaktadır. Bu zorunluluk dizinin sürdürülebilirliği, geniş zamana yayılma zorunluluğu ve televizyonun sinemadan farklı kodlarından ileri gelmektedir. Diğer karakterler analiz edildiğinde İlyas ve Asiye nin aile bireyleri, Cemşit in çalışanları ve dizinin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından çatallanan öykünün içerisinde yan olaylarda kullanılan karakterlerden söz etmek mümkündür. Dizinin devamlılığının sağlanması, doksan dakikalık zamanın doldurulması ve sürdürülebilirlik açısından bu karakterlerin varlığı zorunluluk arz etmektedir. SONUÇ Geçmişten günümüze yapılan çalışmalar incelendiğinde uyarlamaların son dönemlerde özellikle televizyon sektöründe gittikçe yaygınlık kazandığı görülmektedir. Özellikle son dönem dizileri incelendiğinde hemen hemen bütün dizilerin edebiyat ve sinemadan uyarlanarak yeniden çekildiği örneklerden anlaşılmaktadır. Bu eğilimin temelinde denemiş ve başarıya ulaşmış yapımların ticari anlamda kazanç sağlaması bakımından risk oranının az olması, bilinen ve beğenilen bir eserin alıcısının hazır olduğu düşüncesinden ileri geldiği söylenebilir. Bu bağlamda son dönem dizilerine bakıldığında Al Yazmalım, Dila Hanım, Aşkı Memnu, Yaprak Dökümü, Fatmagül ün Suçu Ne, Canan, Keşanlı Ali Destanı ve daha birçok dizinin edebiyat eseri ve sinema filminden uyarlanarak çekildiği görülmektedir. Bütün örnekler incelendiğinde eserin ana temasının dışında, içeriğin tamamen dönüştüğünü söylemek mümkündür. Burada eserin ana teması korunarak içerik dizi formatına ve günün koşullarına adapte edilerek yeniden kurgulanmakta ana karakterler hariç birçok ekleme ve çıkarma yapılarak eser tamamen farklı bir boyuta taşınabilmektedir.

10 Eserin deforme edilmesi, niteliğin kaybolması, içeriğin boşaltılması yapımcı ve kanal için önem taşımamakta, başarı dizinin reyting alması, ticari anlamda gelir getirmesi ve sürdürülebilir olmasıyla ölçülmektedir. Bu anlamda uyarlanan eserler dizi formatına dönüştürülürken niteliksel anlamda değer kaybetmekte, eser ilk halinden uzaklaşmakta ve toplumsal hafıza bağlamında eserle ilgili sentetik bir algı oluşma tehlikesi ortaya çıkmaktadır. Sonuç İtibariyle geçmişten günümüze edebiyattan sinemaya, sinemadan diziye metinlerarası gezintiler her dönem söz konusu olmuştur. Bu uyarlamalar çağın birey ve toplum algısına göre değişebilir. Kültür endüstrisinin bir ürünü olan televizyon kaçınılmaz bir biçimde hikayelerinde özgün ve farklı olanı değil, standart, alışılmış, onay görmüş olana doğru yönelir ve hedef kitlesini bu üretimler üzerinden birtakım örtük ideolojilere maruz bırakır. Sonuç olarak ürettiği kodlar üzerinden toplumsal değerleri yeniden inşa ederek toplumsal yapının, hakim ideolojinin istediği yönde değişmesine hizmet eder. KAYNAKÇA Akman, Nisan (2011) Al Yazmalım dizisi, Ay yapım Çetin, Mustafa (1990) Selvi Boylum Al Yazmalım ın Roman, Senaryo, Film Olarak Mukayesesi İstanbul Üniversitesi sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi Saydam, Barış ( ) Yeşilçam da Edebiyat Uyarlamaları Yılmaz, Atıf (1977) Selvi Boylum Al Yazmalım filmi

Kitabı mı Çıkmış, Dizisi mi?

Kitabı mı Çıkmış, Dizisi mi? On5yirmi5.com Kitabı mı Çıkmış, Dizisi mi? Romanlardan uyarlanan dizilerin son dönemde popüler olduğunu düşünenlerdenseniz, yanılıyorsunuz... Yayın Tarihi : 13 Ekim 2009 Salı (oluşturma : 1/31/2017) Hazırlayan:

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...7 1. GİRİŞ 1.1. Filmin Ögeleri...11 1.2. Göstergebilim Açısından Filmin Ögeleri...14 1.3. Sinema Filminin Farklı Boyutları...15 1.4. Film Çevirisi Yöntemleri...21 1.4.1. Dillerarası

Detaylı

Medya ve Toplumsal Cinsiyet

Medya ve Toplumsal Cinsiyet Medya ve Toplumsal Cinsiyet Medya: Haberleşmenin büyük insan gruplarına aktarımını sağlayan araçlar Televizyon Sinema Radyo Kitaplar Gazeteler, dergiler ve çizgi romanlar Bilgisayar ve internet Televizyon

Detaylı

Aşk Her Yerde mi? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Aşk Her Yerde mi? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Aşk, üç harften oluşan, ancak herkes için ayrı bir anlam taşıyan dev bir sözcük. Yüzyıllarca şairlerin, filozofların, bilim adamlarının tanımlamaya çalıştığı, herkesin kendince yaşadığı, yaşamak istediği

Detaylı

BABA NERDESİN KAYBOLDUM

BABA NERDESİN KAYBOLDUM BABA NERDESİN KAYBOLDUM YÖNETMEN GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ SENARYO KURGU MÜZİK SANAT YÖNETMENİ SES SES TASARIM YAPIMCI OYUNCULAR TÜR SÜRE ÇEKİM FORMATI GÖSTERİM AHMET KARAMAN CEM CENEŞKE AHMET KARAMAN AZİZ İMAMOĞLU

Detaylı

Metin Edebi Metin nedir?

Metin Edebi Metin nedir? Metin Nedir? Metin, belirli bir iletişim bağlamında, bir ya da birden çok kişi tarafından sözlü ya da yazılı olarak üretilen anlamlı bir yapıdır. Metin çok farklı düzeylerde dille iletişimde bulunmak amacıyla

Detaylı

İLERİ DÜZEY SENARYO YAZARLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI

İLERİ DÜZEY SENARYO YAZARLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI İLERİ DÜZEY SENARYO YAZARLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ile ARDEV Vakfı nın birlikte düzen-lediği ileri düzey senaryo yazarlığı atölyesi 10 hafta sürecektir. Program hafta içi yapılacaktır.

Detaylı

ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ MORTAL INSTRUMENTS CITY OF BONES 30 AĞUSTOS TA SİNEMALARDA!

ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ MORTAL INSTRUMENTS CITY OF BONES 30 AĞUSTOS TA SİNEMALARDA! ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ MORTAL INSTRUMENTS CITY OF BONES 30 AĞUSTOS TA SİNEMALARDA! C 1 ÖLÜMCÜL OYUNCAKLAR KEMİKLER ŞEHRİ Cassandra Clare in kaleme aldığı tüm dünyada satış rekorları kıran fantastik

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DORA KİTABEVİ, EYLÜL 2018, 302 SAYFA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DORA KİTABEVİ, EYLÜL 2018, 302 SAYFA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DORA KİTABEVİ, EYLÜL 2018, 302 SAYFA KİTABIN YAZARLARI Prof. Dr. AŞKIN KESER Lisans, yüksek lisans ve doktorasını Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü nde

Detaylı

SİNEMA YÖNETMENİ TANIM

SİNEMA YÖNETMENİ TANIM TANIM Sinema için oyunlaştırılmış öykü ve romanların (senaryoların) oyuncular tarafından canlandırılması ve oyunun filme alınmasını sağlayan kişidir. A- GÖREVLER - Yazılı metni (senaryoyu) görsel olarak

Detaylı

Buruşuk Ömer Destanı. www.tersisler.org 0212 881 11 58 0212 883 16 86

Buruşuk Ömer Destanı. www.tersisler.org 0212 881 11 58 0212 883 16 86 Buruşuk Ömer Destanı 1900 yılları Türkiye sinden günümüze 100 yıllık süreci konu almaktadır. İstanbul da konakta yaşayan aile ilişkileri örgüsü; arka planında Türkiye de ve dünyada yaşanan toplumsal değişim

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

Kültür Bilimi ve Yönetimi

Kültür Bilimi ve Yönetimi Kültür Bilimi ve Yönetimi Yazar Prof. Dr. Nebi Özdemir ISBN: 978-605-9247-68-9 1. Baskı Ağustos, 2017 / Ankara 1000 Adet Yayınları Yayın No: 240 Web: grafikeryayin.com Kapak, Sayfa Tasarımı, Baskı ve Cilt

Detaylı

CANIM KARDEŞİM BENİM 3D ANİMASYON FİLMİ BASIN KİTİ

CANIM KARDEŞİM BENİM 3D ANİMASYON FİLMİ BASIN KİTİ CANIM KARDEŞİM BENİM 3D ANİMASYON FİLMİ BASIN KİTİ Eylül 2016 Film Hakkında TRT Çocuk kanalında reyting rekortmeni olan Canım Kardeşim adlı çizgi dizi, Uzun metrajlı film olarak 3 Boyutlu Animasyon film

Detaylı

AVRASYA UNIVERSITY. Ders Tanıtım Formu

AVRASYA UNIVERSITY. Ders Tanıtım Formu Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Medya ve Toplum Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI. Saha Tarihi: 9 10 Nisan il ilçe mahalle/ köy

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI. Saha Tarihi: 9 10 Nisan il ilçe mahalle/ köy ARAŞTIRMANIN KAPSAMI Saha Tarihi: 9 10 Nisan 2011 35 134 200 il ilçe mahalle/ köy 2366 görüşme öü BEKLENTİLER Benim hayat şartlarım 5 yıl sonra daha iyi olacak Kes. yanlış 2,5 Ne doğru ne Yanlış 16,2 yanlış

Detaylı

Günümüzdeki ilke ve kuralları belirlenmiş evlilik temeline dayanan aile kurumu yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişe sahiptir. (Özgüven, 2009, s.25).

Günümüzdeki ilke ve kuralları belirlenmiş evlilik temeline dayanan aile kurumu yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişe sahiptir. (Özgüven, 2009, s.25). Günümüzdeki ilke ve kuralları belirlenmiş evlilik temeline dayanan aile kurumu yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişe sahiptir. (Özgüven, 2009, s.25). Tarihsel süreç içinde aile kavramının tanımı, yapısı, türleri

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler

Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkilere Giriş Yaşamımızın ¾ ünü başkalarıyla birlikte geçiriyoruz (Learson ve ark., 1982) (anne, baba, kardeş, öğretmen, arkadaş, meslektaş vb) Hepimiz, kişilerarası

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİİLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER ( )

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİİLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER ( ) 08.300.001 08.300.002 08.300.003 08.300.004 08.300.005 Gazetecilik ve İdeolojinin İnşası: Ulusal Basın ve Kuzey Irak Operasyonu' nun Temsili 'Mitoloji-Kültür-İletişim-Simge'' Bağlamında İtibar ve Güç Simgesi

Detaylı

Leyla Coşan (2009): Frauenliteratur der 70er Jahre in Deutschland und in der Türkei, Frankfurt a.m., Peter Lang Verlag, 185 sayfa

Leyla Coşan (2009): Frauenliteratur der 70er Jahre in Deutschland und in der Türkei, Frankfurt a.m., Peter Lang Verlag, 185 sayfa TANITMALAR Nilüfer Kuruyazıcı İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Leyla Coşan (2009): Frauenliteratur der 70er Jahre in Deutschland und in der Türkei, Frankfurt a.m., Peter Lang

Detaylı

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Sinema Bilim Dalı Doktora Programı:

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Sinema Bilim Dalı Doktora Programı: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Programı: Sinema alanında bilgi sahibi, yüksek lisansını tamamlamış araştırmacıların sinema bilimine katkı sağlayacak, sinemayı sanatsal, estetik

Detaylı

Yönetmen VIJAY KRISHNA ACHARYA. Yapımcılar ADITYA CHOPRA. Türü Aksiyon. Oyuncular AAMIR KHAN KATRINA KAIF TABRETT BETHELL

Yönetmen VIJAY KRISHNA ACHARYA. Yapımcılar ADITYA CHOPRA. Türü Aksiyon. Oyuncular AAMIR KHAN KATRINA KAIF TABRETT BETHELL Yönetmen VIJAY KRISHNA ACHARYA Yapımcılar ADITYA CHOPRA Türü Aksiyon Oyuncular AAMIR KHAN KATRINA KAIF TABRETT BETHELL Yapım Yılı / Süre 2013 / 172 İthalat / Dağıtım Pinema Soluksuz izleyeceğiniz bir Bollywood

Detaylı

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 14.11.2013 tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Sosyal BilimlerEnstitüsü İletişim Bilimleri Doktora Programı * 1. YARIYIL 2. YARIYIL İLT 771 SİNEMA ARAŞTIRMALARI SEMİNERİ 2 2 3 10 1

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 1 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 3 2 4 2 KONU ADI KAZANIMLAR 1. İletişim sürecini oluşturan ögeleri ve iletişimde dilin işlevini belirler. 2. Dil ve kültür arasındaki ilişkiyi 1.

Detaylı

SİHİRLİ ELLER PROGRAMI

SİHİRLİ ELLER PROGRAMI HEDEF KİTLE Potansiyel Hedef Kitle 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın TV. izleyicisi Programın Hedef Kitlesi 14-65 yaş A,B,C,D,E özellikle kadın TV. izleyicisi Potansiyel hedef kitlemizi 14 yaş ve

Detaylı

ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI!

ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI! ANTALYA ALTIN PORTAKAL'DA JÜRİ HEYECANI! 51. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ'NİN ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI'NIN JÜRİSİ BELLİ OLDU Bu yıl 51.si düzenlenecek olan Uluslararası Antalya

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sinema Tarihi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI. Saha Tarihi: 9-10 Nisan 2011. 134 ilçe. 35 il. 200 mahalle/ köy. 2366 görüşme

ARAŞTIRMANIN KAPSAMI. Saha Tarihi: 9-10 Nisan 2011. 134 ilçe. 35 il. 200 mahalle/ köy. 2366 görüşme ARAŞTIRMANIN KAPSAMI Saha Tarihi: 9-10 Nisan 2011 35 il 134 ilçe 200 mahalle/ köy 2366 görüşme ARAġTIRMANIN KAPSAMI Türkiye nüfus 73,7 milyon 15-30 YaĢ nüfus 17,3 milyon Araştırma saha uygulama Araştırma

Detaylı

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri İLTB 601 İletişim Çalışmalarında Anahtar Kavramlar Derste iletişim çalışmalarına

Detaylı

SÖZCÜK SANATI EDEBİYATTAN GÖRÜNTÜ SANATI SİNEMAYA SEVGİNİN AKTARSLIŞI

SÖZCÜK SANATI EDEBİYATTAN GÖRÜNTÜ SANATI SİNEMAYA SEVGİNİN AKTARSLIŞI 33 SÖZCÜK SANATI EDEBİYATTAN GÖRÜNTÜ SANATI SİNEMAYA SEVGİNİN AKTARSLIŞI (Cengiz Aytmatov'un "Al Yazmalım, Selvi Boylum adlı eserinden sinemaya uyarlanan filmin uyarlama üzerine düşündürdükleri) Yrd. Doç.

Detaylı

DİZİLER İÇİN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLKELERİ BELİRLENDİ, SIRA UYGULAMADA

DİZİLER İÇİN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLKELERİ BELİRLENDİ, SIRA UYGULAMADA 5 Mart 2018 TS/Kİ-BÜL/18-18 DİZİLER İÇİN TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLKELERİ BELİRLENDİ, SIRA UYGULAMADA TÜSİAD, toplumu etkileme gücü yüksek olan televizyon dizilerinde kadının toplumsal cinsiyet eşitliğine

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim T.C. Galatasaray Üniversitesi 2004. Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları Bölümü

Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim T.C. Galatasaray Üniversitesi 2004. Sanat ve Tasarım Fakültesi, İletişim Sanatları Bölümü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: İrem Kahyaoğlu 2. Doğum Tarihi: 23/05/1986 3. Ünvanı: Öğr. Gör. 4. Öğrenim Durumu: e-posta: iremkahyaoglu@plato.edu.tr Tel: 533 669 37 95 Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Genç Yazar Muhammed Akbulut Edebiyat alanında popüler olmaktan ziyade gençlere örnek olmak isterim.

Genç Yazar Muhammed Akbulut Edebiyat alanında popüler olmaktan ziyade gençlere örnek olmak isterim. Genç Yazar Muhammed Akbulut Edebiyat alanında popüler olmaktan ziyade gençlere örnek olmak isterim. SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bugüne kadar hangi okullarda okudunuz? MUHAMMED AKBULUT-

Detaylı

2. Hafta: Klasik Sosyolojide Endüstri Toplumu Düşüncesi

2. Hafta: Klasik Sosyolojide Endüstri Toplumu Düşüncesi 2. Hafta: Klasik Sosyolojide Endüstri Toplumu Düşüncesi http://senolbasturk.weebly.com Bu bir dinleyici notudur ve lütfen ders notu olarak değerlendirmeyiniz. Bu slaytlar, ilgili ders kitabındaki 16-20

Detaylı

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ

İLETİŞİM BECERİLERİ. Doç. Dr. Bahar Baştuğ İLETİŞİM BECERİLERİ Doç. Dr. Bahar Baştuğ AMAÇ VE HEDEFLER Hasta ve hasta yakınları, çalışma arkadaşları ile iletişimi ve ilişkileri geliştirmek için iletişim adına temel bilgileri vermek Hedef, etkin

Detaylı

KADIN CİNSELLİĞİNİN SÖYLEMSEL İNŞASI VE NAMUS CİNAYETLERİ: ŞANLIURFA ÖRNEĞİ

KADIN CİNSELLİĞİNİN SÖYLEMSEL İNŞASI VE NAMUS CİNAYETLERİ: ŞANLIURFA ÖRNEĞİ T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GAZETECİLİK ANABİLİM DALI KADIN CİNSELLİĞİNİN SÖYLEMSEL İNŞASI VE NAMUS CİNAYETLERİ: ŞANLIURFA ÖRNEĞİ Doktora Tezi Ayşe Nevin Yıldız Ankara-2009 i İÇİNDEKİLER

Detaylı

14. New York Türk Film Festivali

14. New York Türk Film Festivali 14. New York Türk Film Festivali Değerli Başvuru Sahibi, Festivalimize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. A.B.D. de yapılan tek düzenli Türk Film Festivali olma özelliğini kazanan ve son

Detaylı

Kohlberg e Göre Ahlak Gelişimi Kohlberg ahlak gelişiminin gelenek öncesi, geleneksel ve gelenek sonrası olmak üzere üç düzey içinde gerçekleştiğini

Kohlberg e Göre Ahlak Gelişimi Kohlberg ahlak gelişiminin gelenek öncesi, geleneksel ve gelenek sonrası olmak üzere üç düzey içinde gerçekleştiğini Kohlberg e Göre Ahlak Gelişimi Kohlberg ahlak gelişiminin gelenek öncesi, geleneksel ve gelenek sonrası olmak üzere üç düzey içinde gerçekleştiğini öne sürmektedir. Her düzey kendi içinde iki ayrı aşamada

Detaylı

Abidin Dino'nun İngiltere'deki Dünya Kupası'nda gerçekleştirdiği Gol! (Goal! World Cup 1966), Türkiye belgeselcilik tarihinde çığır açan bir yapını.

Abidin Dino'nun İngiltere'deki Dünya Kupası'nda gerçekleştirdiği Gol! (Goal! World Cup 1966), Türkiye belgeselcilik tarihinde çığır açan bir yapını. Abidin Dino'nun İngiltere'deki Dünya Kupası'nda gerçekleştirdiği Gol! (Goal! World Cup 1966), Türkiye belgeselcilik tarihinde çığır açan bir yapını. Ece Şakarer'in yazısını paylaşıyoruz. 1966 yılında,

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık Ocak 2016)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık Ocak 2016) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Doğal Afetler ve Kent Planlama

Doğal Afetler ve Kent Planlama Doğal Afetler ve Kent Planlama Yer Bilimleri ilişkisi TMMOB Şehir Plancıları Odası GİRİŞ Tsunami Türkiye tektonik oluşumu, jeolojik yapısı, topografyası, meteorolojik özellikleri nedeniyle afet tehlike

Detaylı

Kadir CANATAN, Beden Sosyolojisi, Açılım Yayınları, 2011, 720 s. İstanbul.

Kadir CANATAN, Beden Sosyolojisi, Açılım Yayınları, 2011, 720 s. İstanbul. KİTAP TANITIM VE DEĞERLENDİRMESİ Devrim ERTÜRK Araş. Gör., Mardin Artuklu Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü. Kadir CANATAN, Beden Sosyolojisi, Açılım Yayınları, 2011, 720 s. İstanbul. Beden konusu, Klasik

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MERKEZÎ ORTAK SINAVLARI TÜRKÇE DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ Örnek Soru

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Film yapım temel kavramları Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x ) Uzaktan

Detaylı

Prof. Dr. Metin ÖZARSLAN Hacettepe Üniversitesi

Prof. Dr. Metin ÖZARSLAN Hacettepe Üniversitesi 1 Romandan Sinemaya: Selvi Boylum Al Yazmalım 1 Prof. Dr. Metin ÖZARSLAN Hacettepe Üniversitesi Giriş Sinema yaklaşık olarak bir asırlık geçmişe sahiptir ve sanat alanında yedinci sanat olarak kabul edilir.

Detaylı

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler

Eğitim Dizisi. Hazırlayanlar: Dr. Seçil Yücelyiğit - Bil. Uzm. Sibel Güler Oyun gemisi Eğitim Dizisi Her cilt 24 cm x 30 cm - 110 gr. 1. hamur Bu eğitim dizisinde okul öncesi dönem çocuklarının hem bilişsel gelişimlerini, hem de sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen zengin

Detaylı

Cengiz Aytmatov un Al Yazmalım Selvi Boylum Hikâyesi ve Göstergelerarasılık

Cengiz Aytmatov un Al Yazmalım Selvi Boylum Hikâyesi ve Göstergelerarasılık 71-96 Cengiz Aytmatov un Al Yazmalım Selvi Boylum Hikâyesi ve Göstergelerarasılık Cafer Gariper Öz Cengiz Aytmatov un Al Yazmalım Selvi Boylum adlı uzun hikâyesi, uçarı bir kişiliğe sahip İlyas ile Asel

Detaylı

AVM check-up. MallX. Alışveriş Merkezi Araştırmaları. www. mallx.org. AVM nin verimliliğini ölçer ve diğer AVM ler ile karşılaştırır.

AVM check-up. MallX. Alışveriş Merkezi Araştırmaları. www. mallx.org. AVM nin verimliliğini ölçer ve diğer AVM ler ile karşılaştırır. AVM check-up Alışveriş Merkezi Araştırmaları MallX AVM nin verimliliğini ölçer ve diğer AVM ler ile karşılaştırır. Markayı doğru konumlandırmaya yardım eder. AVM ler içindeki sıcak satış noktalarını gösterir.

Detaylı

Belmin Dumlu SAVAŞKAN,

Belmin Dumlu SAVAŞKAN, Belmin Dumlu SAVAŞKAN, 1973 yılında İstanbul da doğdu. Ortaöğrenimini Özel Fransız Lisesi Notre Dame Sion de tamamlamasının ardından, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema

Detaylı

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Hazırlayan: Berrin Baydık Hazırlayan: Berrin Baydık 1 Okul ve okul sonrası başarı için gerekli. 0-8 yaş Doğumdan okul yaşına kadar geçen sürede yalnızca okuma değil, yazma

Detaylı

Kırkayak Kültür - Sinema Atölyesi Çarşamba gösterimleri Nisan ayı programı açıklandı. Balkan Sineması

Kırkayak Kültür - Sinema Atölyesi Çarşamba gösterimleri Nisan ayı programı açıklandı. Balkan Sineması Kırkayak Kültür Akyol Mah. Atatürk Bul. Ş aban Sok. No:36/1 P.K 27010 Ş ahinbey/ G. Antep Tel: 0342 230 74 54 info@kirkayak.org kirkayaksanat@gmail.com http://www.kirkayak.org/ Kırkayak Kültür - Sinema

Detaylı

Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti

Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti Hatıraların Masumiyeti SİNOPSİS Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, 2012 de İstanbul da, 2008 yılında yayınladığı Masumiyet Müzesi romanı ile aynı adı taşıyan bir müze açar. Müzenin içindeki eşyalar, romana konu olan ve

Detaylı

SiNEMA DiZiSi 16 TÜRK FİLM ARAŞTIRMALARINDA YENİ YÖNELİMLER. Yayına Hazırlayan Deniz BAYRAKDAR Derleyenler Özlem Avcı-Defne Tüzün.

SiNEMA DiZiSi 16 TÜRK FİLM ARAŞTIRMALARINDA YENİ YÖNELİMLER. Yayına Hazırlayan Deniz BAYRAKDAR Derleyenler Özlem Avcı-Defne Tüzün. SiNEMA DiZiSi 16 TÜRK FİLM ARAŞTIRMALARINDA YENİ YÖNELİMLER Yayına Hazırlayan Deniz BAYRAKDAR Derleyenler Özlem Avcı-Defne Tüzün 13 Sinema ve Ses Bağlam Yayınları 435 Sinema Dizisi 16 978-605-9911-29-0

Detaylı

26 Haziran 2015, İstanbul YTONG Mimari Fikir Yarışması "20 Yıl Sonra Ben Buradayken

26 Haziran 2015, İstanbul YTONG Mimari Fikir Yarışması 20 Yıl Sonra Ben Buradayken 26 Haziran 2015, İstanbul 2015 YTONG Mimari Fikir Yarışması "20 Yıl Sonra Ben Buradayken Jüri Değerlendirme Toplantısı: Yarışma takvimi gereği 22 Haziran 2015 Pazartesi günü tamamlanan başvurular sonucu

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2. Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3. Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2. Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3. Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Sosyolojiye Giriş ve Yöntemi ÜNİTE:2 Sosyolojinin Tarihsel Gelişimi ve Kuramsal Yaklaşımlar ÜNİTE:3 Kültür ve Kültürel Değişme ÜNİTE:4 Aile ve Toplumsal Gruplar ÜNİTE:5 1 Küreselleşme ve Ekonomi

Detaylı

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6.

1.Kameranın Toplumsal Tarihi. 2.Film ve Video Kameraları. 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması. 4.Objektif. 5.Kamera Kulanım Özellikleri. 6. 1.Kameranın Toplumsal Tarihi 2.Film ve Video Kameraları 3.Video Sinyalinin Yapılandırılması 4.Objektif 5.Kamera Kulanım Özellikleri 6.Aydınlatma 1 7.Ses 8.Kurgu 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM

Detaylı

Âşıklık Geleneği ve Medya Endüstrisi -Geleneksel Müziğin Medyadaki Serüveni-

Âşıklık Geleneği ve Medya Endüstrisi -Geleneksel Müziğin Medyadaki Serüveni- Âşıklık Geleneği ve Medya Endüstrisi -Geleneksel Müziğin Medyadaki Serüveni- Yazar Süleyman Fidan Kapak Fotoğrafı Âşık Veysel ve Erdoğan Alkan, TRT, 1969. Görsel TRT Arşivlerinden alınmıştır. ISBN: 978-605-9247-82-5

Detaylı

Brighton Ekolü. Film d'art (yapımevi)

Brighton Ekolü. Film d'art (yapımevi) Brighton Ekolü İngiliz fotoğrafçı topluluğudur. Superpoze, yakın çekim, kamera hareketleri görülür. Konulu filmler yapmadılar. Görsel efektlere ve hilelere yer verdiler. Film d'art (yapımevi) Ünlü klasik

Detaylı

Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI

Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI Dr. YALÇIN TOSUN İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi SİNEMA ESERLERİ VE ESER SAHİBİNİN HAKLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...vii İÇİNDEKİLER... xi KISALTMALAR...xix GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİİLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER ( )

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİİLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN PROJELER ( ) 08.300.001 08.300.002 08.300.003 08.300.004 08.300.005 Gazetecilik ve İdeolojinin İnşası: Ulusal Basın ve Kuzey Irak Operasyonu' nun Temsili 'Mitoloji-Kültür-İletişim-Simge'' Bağlamında İtibar ve Güç Simgesi

Detaylı

Toplumsal cinsiyet, davranışalar, tutumlar, ilgiler, amaçlar, değerler vb. düzleminde kadınsı (dişil) ve erkeksi (eril) olarak ayrılan

Toplumsal cinsiyet, davranışalar, tutumlar, ilgiler, amaçlar, değerler vb. düzleminde kadınsı (dişil) ve erkeksi (eril) olarak ayrılan Toplumsal cinsiyet, davranışalar, tutumlar, ilgiler, amaçlar, değerler vb. düzleminde kadınsı (dişil) ve erkeksi (eril) olarak ayrılan sınıflandırılan her şeydir(esen, 2015, s.16). Ayrancı, Köşgeroğlu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ PİAZZA DA AYDİLGE RÜZGARI ESTİ

KAHRAMANMARAŞ PİAZZA DA AYDİLGE RÜZGARI ESTİ KAHRAMANMARAŞ PİAZZA DA AYDİLGE RÜZGARI ESTİ Türk pop ve rock müziğinin sevilen ismi Aydilge,mini konseri ve imza günü etkinliği ile Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi nde hayranlarıyla buluştu.

Detaylı

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır.

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır. İçindekiler 1 Efsane Nedir? 2 Efsanenin Genel Özellikleri 3 Efsanelerin Oluşumu 4 Oluşumuyla İlgili Kuramlar 5 Efsanelerin Sınıflandırılması 6 Efsanelerde Konu ve Amaç 7 Efsanelerde Yapı, Dil ve Anlatım

Detaylı

Toplumsal Cinsiyet ve Medya

Toplumsal Cinsiyet ve Medya Kitap Eleştirisi Toplumsal Cinsiyet ve Medya Prof. Dr. Konca YUMLU ege üniversitesi iletişim fakültesi iletişim bilimleri anabilim dalı başkanı kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezi (ekam) müdürü

Detaylı

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ

ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2013-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülten Sayı:2 ÇOCUKLARIMIZ VE TEKNOLOJİ Hızla gelişen dünyada teknolojik ürünler hayatımızın büyük bir kısmını kapsamakta. İş ortamında

Detaylı

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi

Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi Özel Gebze Eğitim Kurumları Öz-Ge Gündüz Bakımevi ARILAR GRUBU KASIM 2018 EĞİTİM BÜLTENİ 10 KASIM 10 kasım 10 kasım 10 kasım benim en büyük yasım Sen yüreğimde sen damarımda Sonsuzluğa akan kansın Yurdumu

Detaylı

TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ

TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ TOPLUMSAL KURUMLAR VE AİLE ÇIKMIŞ SINAV SORULARI MURAT YILMAZ EGE ANADOLU LİSESİ 1-) Türkiye de cumhuriyetin ilanından hemen sonra eğitimde, dinde, yönetimde, hukukta, ekonomide, sanatta, aile yapısında

Detaylı

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR MİTOLOJİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Mit, Mitoloji, Ritüel DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Kelime olarak Mit Yunanca myth, epos, logos Osmanlı Türkçesi esâtir, ustûre Türkiye Türkçesi: söylence DR. SÜHEYLA SARITAŞ

Detaylı

JÜRİ GÖRÜŞÜ. Yaratıcı düşünmeyi teşvik eden nice yarışmalarda birlikte olmak dileği ile. Prof. Dr. Aysu AKALIN Gazi Üniversitesi

JÜRİ GÖRÜŞÜ. Yaratıcı düşünmeyi teşvik eden nice yarışmalarda birlikte olmak dileği ile. Prof. Dr. Aysu AKALIN Gazi Üniversitesi JÜRİ GÖRÜŞÜ ÇUHADAROĞLU sponsorluğunda gerçekleştirilen ÇUHADAROĞLU Alüminyum 2013 Öğrenci Yarışması nın ana teması Expo 2016 Antalya Kulesi Projesi dir. Yarışmacılardan sembolik bir kule tasarımı istenmiş

Detaylı

İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN

İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN İDİL DİZDAR, HEM OYUNCU HEM YÖNETMEN Bodrum un beyaz perdedeki gülen yüzü İdil Dizdar, fotoğrafçılık ve oyunculuk kariyerine bir de yönetmenlik ekledi. Bodrum un yakından tanıdığı oyuncu, yönetmen ve fotoğraf

Detaylı

1999 dan 2007 ye Seçmen Tercihleri ve Değişim AKP

1999 dan 2007 ye Seçmen Tercihleri ve Değişim AKP 1999 dan 2007 ye Seçmen Tercihleri ve Değişim AKP VERİ ARAŞTIRMA A.Ş. Bu çalışma, Radikal Gazetesinin isteği üzerine seçim istatistiklerinden yararlanılarak VERİ ARAŞTIRMA A.Ş. tarafından RADİKAL Gazetesi

Detaylı

13. New York Türk Film Festivali

13. New York Türk Film Festivali 13. New York Türk Film Festivali Değerli Başvuru Sahibi, Festivalimize göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. A.B.D. de yapılan tek düzenli Türk Film Festivali olma özelliğini kazanan ve son

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü

Uzaktan Eğitim. Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü Uzaktan Eğitim Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü İçerik Eğitim Türleri Uzaktan Eğitim Uzaktan Eğitim Etkili midir? Uzaktan Eğitimin Bireylere Sağladığı Olanaklar Dünyada ve Türkiye

Detaylı

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur!

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! PEK OKULLARI 1A 2018 2019 KASIM İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! 1.SINIF HAT BİLGİSİ ÜNİTE ADI: EVİMİZDE HAT KAZANIMLAR ETKİNLİK VE AÇIKLAMALAR DEĞERLER

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Aralık 2016-10 Şubat 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÜZERİNE YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÜZERİNE YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DAVRANIŞ BİLİMLERİ ÜZERİNE YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Davranış Bilimleri üzerine Davranış Bilimleri insan davranışını, davranışa etki eden toplumsal, psikolojik, grupsal ve

Detaylı

Öykü Bir Çiftçi İki Memuru Nasıl Besledi? saltıkov şçedrin (aslı idil kaynar) Şiir Fotoğraf rıdvan salih

Öykü Bir Çiftçi İki Memuru Nasıl Besledi? saltıkov şçedrin (aslı idil kaynar) Şiir Fotoğraf rıdvan salih 3 8 9 12 16 Haberler Şiir Heykellerle Hasbihal mert öztürk Öykü Bir Çiftçi İki Memuru Nasıl Besledi? saltıkov şçedrin (aslı idil kaynar) İnceleme Son Oyun Üzerine fırat demir Dsoya Akbil i Biten Prenslerimiz

Detaylı

TARİHİN DİLİ OLSA! SÖZLÜ TARİH YÖNTEMİ. Adnan ALTUN

TARİHİN DİLİ OLSA! SÖZLÜ TARİH YÖNTEMİ. Adnan ALTUN TARİH KONUŞUR MU? TARİHİN DİLİ OLSA! SÖZLÜ TARİH YÖNTEMİ Adnan ALTUN DEĞİŞİMİN TANIKLARI; *Değişim ve Süreklilik SÖZLÜ KÜLTÜR YAZILI KÜLTÜR ELEKTRONİK KÜLTÜR ZİHİNLERDEKİ TOZLU RAFLAR Hayatta kalan yaşlılar

Detaylı

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ

PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ PENGUEN GRUBU MART AYI BÜLTENİ SİNCAPLAR TEMASI DÜNYA SU GÜNÜ ORMAN HAFTASI YAŞLILAR HAFTASI DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜ Sincapları tanıdık. Sincapları gözlemledik. Hayvan türlerini isimlendirdik. Hayvanların

Detaylı

GÜZ YARIYILI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ

GÜZ YARIYILI YÜKSEK LİSANS DERSLERİ GÜZ YARIYILI YÜKEK LİAN DERLERİ DER KODU ZORUNLU/ EÇMELİ DERİN ADI KREDİİ ELIT 709 Z Edebiyat Teorisi ve Eleştirisi ELIT 711 Araştırma Yöntemleri ELIT 735 Uygulamalı Dilbilim: Yabancı Dil Öğretimi ve Öğrenimi

Detaylı

Sinema tüm sanatları kapsar. Zaman ve mekan sanatıdır. Sinema iki boyutlu bir mekanda ve hareket halindeki bir tempoda (zamanda) görüntüleri verir.

Sinema tüm sanatları kapsar. Zaman ve mekan sanatıdır. Sinema iki boyutlu bir mekanda ve hareket halindeki bir tempoda (zamanda) görüntüleri verir. SG-2 Resim, heykel, mimari mekan sanatlarıdır. Şiir, müzik tempo/zaman sanatlarıdır. Tiyatro, dans zaman ve mekan sanatlarıdır. Sinema tüm sanatları kapsar. Zaman ve mekan sanatıdır. Sinema iki boyutlu

Detaylı

SİNOPSİS. Fragmanın Youtube Fragmanı: Fragmanın İndirme Linki:

SİNOPSİS. Fragmanın Youtube Fragmanı:   Fragmanın İndirme Linki: SİNOPSİS Çin in güneyindeki küçük bir kasabada sağanak bir yağış beklenmektedir Nişanlısının başarısız geçen estetik ameliyatını telafi etmek için para bulmaya çalışan Xiao Zhang, patronundan bir milyon

Detaylı

Elektrik, Plastik Cerrahi ve Prometheus: İlk BK Romanı Frankenstein 18 Ocak2014. Ütopyadan Distopyaya, Totalitarizm ve Anksiyete 25 Ocak 2014

Elektrik, Plastik Cerrahi ve Prometheus: İlk BK Romanı Frankenstein 18 Ocak2014. Ütopyadan Distopyaya, Totalitarizm ve Anksiyete 25 Ocak 2014 BİLİMKURGU: BAŞKA BİR VAROLUŞ MÜMKÜN Bilimkurgu bir bakışa göre Samosata lı Lukianos tan (M.S. 2. Yüzyıl) bu yana, başka bir bakışa göre ise 1926 yılında yayımcı Hugo Gernsbeack in scientifiction kelimesini

Detaylı

İletişim Fakültesi(İ.Ö.) Radyo-Televizyon ve Sinema Lisans 2011 Yılı Müfredatı

İletişim Fakültesi(İ.Ö.) Radyo-Televizyon ve Sinema Lisans 2011 Yılı Müfredatı 11 Yılı Müfredatı Genel Toplam Ders Adedi : 55 T : 1 U : 5 : 97 : T+U : 17 YABANCI DİL HAZIRLIK T U 1 HAZ1 HAZIRLIK SINIFI 1. YARIYIL T U L 1 11E YABANCI DİL I 1119 11T 1111 TÜRK DİLİ I 11T ATATÜRK İLKELERİ

Detaylı

herkesin bir reklamı olmalı

herkesin bir reklamı olmalı bilgi@herkesinreklami.com www.herkesinreklami.com herkesin bir reklamı olmalı herkesin bir reklamı olmalı Günümüzde reklam ve tanıtım gibi faaliyetlerin öneminin herkes farkında. Ancak çok zaman bu işler

Detaylı

İKONCAN TV PROGRAMI İKONCAN PROGRAMI. Potansiyel Hedef Kitle. 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın-erkek genel TV. izleyicisi

İKONCAN TV PROGRAMI İKONCAN PROGRAMI. Potansiyel Hedef Kitle. 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın-erkek genel TV. izleyicisi İKONCAN TV PROGRAMI HEDEF KİTLE Potansiyel Hedef Kitle 14 yaş ve üstü A,B,C,D,E özellikle kadın-erkek genel TV. izleyicisi Programın Hedef Kitlesi 14-65 yaş A,B,C,D,E özellikle kadın genel TV. izleyicisi

Detaylı

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş )

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş ) Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; ülkelerin kalkınmasında, ülkenin dünyadaki etki alanını genişletmesinde potansiyel bir güç olarak önemli bir faktördür. Nüfusun potansiyel gücü, nüfus miktarı

Detaylı

Yönetmen: Cate Shortland Oyuncular: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina Senaryo: Cate Shortland, Robin Mukherjee Görüntü Yönetmeni: Adam Arkapaw

Yönetmen: Cate Shortland Oyuncular: Saskia Rosendahl, Kai-Peter Malina Senaryo: Cate Shortland, Robin Mukherjee Görüntü Yönetmeni: Adam Arkapaw 03 ÖZET Başarılı yönetmen Cate Shortland in katıldığı hemen hemen tüm festivallerden ödülle dönen ve eleştirmenlerin favorisi haline gelen filmi SAVAŞIN GÖLGESİNDE /LORE, 2. Dünya Savaşı na ters köşeden

Detaylı

SİNOPSİS Uzaklarda Arama, Türkiye de yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenilmiştir ama karakterler ve sonrasında yaşananlar hayal ürünüdür.

SİNOPSİS Uzaklarda Arama, Türkiye de yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenilmiştir ama karakterler ve sonrasında yaşananlar hayal ürünüdür. SİNOPSİS Uzaklarda Arama, Türkiye de yaşanmış gerçek bir olaydan esinlenilmiştir ama karakterler ve sonrasında yaşananlar hayal ürünüdür. Film, şehir merkezindeki pavyonun yakınlardaki küçük bir kasabaya

Detaylı

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu bölümde araştırma bulgularının değerlendirilmesine yer verilecektir. Yerleşik yabancılara yönelik demografik verilerin ve ev sahibi ülkeye uyum aşamasında gereksinim

Detaylı

YÖNETMEN, SENARİST, YAPIMCI DERVİŞ ZAİM İN ÖZGEÇMİŞİ

YÖNETMEN, SENARİST, YAPIMCI DERVİŞ ZAİM İN ÖZGEÇMİŞİ YÖNETMEN, SENARİST, YAPIMCI DERVİŞ ZAİM İN ÖZGEÇMİŞİ EĞİTİM 1982-1988 Boğaziçi Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Böl. 1994-1995 - University of Warwick Kültürel Çalışmalar (Master)

Detaylı

Uzakdoğu da Yalnızlık Dr. Barış Sancak

Uzakdoğu da Yalnızlık Dr. Barış Sancak Uzakdoğu da Yalnızlık Dr. Barış Sancak Lost In Translation (2003) Yön: Sofia Coppola *Uzakdoğu da yabancılık çeken iki batılının yalnızlığı Uzakdoğu Sineması Klasik ve yeni dalga Japon sineması, Epik Çin

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (18 Aralık Şubat 2018)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (18 Aralık Şubat 2018) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (18 Aralık 2017-09 Şubat 2018) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

Çoğuldizge Kuramı. Ünal Yoldaş* Giriş

Çoğuldizge Kuramı. Ünal Yoldaş* Giriş Çoğuldizge Kuramı Ünal Yoldaş* Giriş Kuram, çeviribilimin en temel unsurlarındandır. Dünyada çeviribilim üzerine çalışan birçok insan mutlak suretle ortaya konulan temel çeviribilim kuramlarından faydalanmakta,

Detaylı