Dokuz Eylül Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dokuz Eylül Üniversitesi"

Transkript

1 Dokuz Eylül Üniversitesi II. AKTİF EĞİTİM KURULTAYI Bildirinin Değerlendirilmesi Bildirinin Adı Bildirinin Kodu / Türü Değerlendirme Tarihi YAPILANDIRMACI KURAM, AKTİF ÖĞRENME VE EĞİTİMDE ALTERNETİF DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ SB-BE19a / Sözel Bildiri Değerlendirme Rehberi Değerlendiricilerden kendilerine gönderilen bildirileri değerlendirirken, bildirinin konuyla ilgisi ve uygunluğu hakkındaki görüşlerini ifade etmeleri beklenmektedir. Bu değerlendirme bildirinin yapısı, sunumu, metodolojisi, bulguların anlamlılığı ve doğruluğu, konu ile ilgili görüş ve önerdiğiniz değişiklikler şeklinde yapılabilir. Genel Değerlendirme (Uygun gördüğünüz değerlendirmenin yanına X işareti koyunuz) X A: Aynen Kabul Edilmiştir. B: Kabul edilmiştir fakat bazı ufak değişiklikler önerilmiştir. C: Kabul edilmiştir fakat gerekli değişiklikler önerilmiştir. D: Kabul edilmiştir fakat önemli değişiklikler önerilmiştir. E: Red edilmiştir. Alıntı yapacaklar için; Yurdabakan, İrfan (2005). Yapılandırmacı kuram, aktif öğrenme ve eğitimde alternatif değerlendirme yaklaşımları arasındaki ilişki. II. Aktif Eğitim Kurultay Kitabı (s ). Dokuz Eylül Üniversitesi, 4-5 Haziran 2005.

2 YAPILANDIRMACI KURAM, AKTİF ÖĞRENME VE EĞİTİMDE ALTERNETİF DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ SB-BE19a Özet: Abstract: Yapılandırmacılığa göre, bilgi edilgin olarak alınan bir şey değil, bilgi bilen tarafından yapılan veya üretilen şeydir. Bu, bireyin güçlüklerle baş etme gereksiniminden dolayı ortaya çıkar ve yaşam boyu süren bir etkinlik haline dönüşür. Bireyin bu gereksinmelerini karşılayan yöntemler aktif öğrenme yöntemleridir. Aktif öğrenme, öğrenenin öğrenme sürecinde sorumluluk almasını, kendi öğrenme düzeyini sorgulamasını ve yönetmesini gerektirir. Bireyin kendi öğrenme düzeyini sorgulayabilmesi, hem kendisini hem de başkalarını değerlendirebilme gücüyle yakından ilişkilidir. Bu becerinin geliştirilmesi öğrenme ve değerlendirme etkinliklerinin iç içe kullanılmasını gerektirir. Bu gereklilik, eğitimde alternatif değerlendirme yaklaşımlarının doğmasına neden olmuştur. Yazının amacı aktif öğrenme ile alternatif değerlendirme yaklaşımları arasındaki ilişkiler konusunda okuyucuya bilgi vermektir. Anahtar Sözcükler: Yapılandırmacı kuram, aktif öğrenme, alternatif değerlendirme, özdeğerlendirme, akran değerlendirme, ortak değerlendirme According to constructivism, knowledge is not something to be learned passively, it is something to be done or produced by the person who knows it. This appears because of the need to deal with difficulties and it turns out to be a lifelong activity. The methods that serve the needs of individuals are active learning methods. Active learning requires the learner to take responsibility during the learning process and to question and direct his own learning level. A person s questioning of his own learning level is closely related with the power of evaluating himself and the others. Developing this skill mandates learning and assessment activities to be used together. This necessity caused the birth of alternative assessment methods in education. The purpose of this article is to inform the reader about the relations between the methods of active learning and alternative assessment. Key Words: Constructivism, active learning, alternative assesment, self-assesment, peer assesment, co-assesment Yapılandırmacı Kuram ve Aktif Öğrenme 20 yüzyılın başlarında gündeme gelen yapılandırmacı kuram, özellikle Piaget, Vygotsky, Asubel, Bruner ve Von Glasersfelt gibi araştırmacıların 20. yüz yılın ikinci yarısından itibaren yaptıkları araştırmalara bağlı olarak giderek önem kazanmaya başlayan bir kuramdır. Bir felsefi akım veya bir bilgi felsefesi olarak ortaya çıkan yapılandırmacılık, günümüzde özellikle eğitim ortamlarının düzenlenmesi konusunda kapsamlı bir kavramsal çerçeve oluşturmaktadır. Yapılandırmacılığa göre bilgi, duyularımızla ya da çeşitli iletişim kanallarıyla edilgin olarak alınan ya da dış dünyada bulunan bir şey değildir. Tersine, bilgi bilen (öğrenen)

3 tarafından yapılandırılır, üretilir. Bu nedenle yapılar kişiye özgüdür. Öğrenen, kendi yaşantılarına ve çevreyle etkileşimine dayalı olarak yaratır. Bilgiyi yapılandırma gereksinimi bireyin çevresiyle etkileşimi sırasında geçirdiği yaşantılardan anlam çıkarmaya çalışırken ortaya çıkar. Birey içinde yaşadığı çevreyle ve geçirdiği yaşantıların getirdiği sıkıntılarla baş etmek için bilgiyi yapılandırmak zorundadır. Bu süreç yaşam boyu sürer (Açıkgöz, 2003). Yapılandırmacı kuram, öğrenmeyi açıklamaya çalışan bir kuram olarak ortaya çıkmasına karşın, zamanla bilenin (öğrenenlerin) bilgiyi nasıl yapılandırdığını açıklamaya çalışan yaklaşımlara yön gösteren önemli bir kuram halini almıştır. Buna göre, alışılagelen yöntemlerde öğretmen öğrencilere bilgiyi verir veya öğrenenler bilgiyi ders kitapları veya yardımcı kaynaklardan edinebilirler, ancak bilginin çeşitli kaynaklardan alınmış olması onun yapılandırıldığı anlamına gelmez. Yapılandırma süreci bu aşamadan sonra başlar, çünkü yapılandırmacılıkta önemli olan bilginin tekrarı değil, bilginin transferi ve yeniden yapılandırılmasıdır. Kazanılan her yeni bilgi önceden yapılanmış olanın üzerine kurulur, aynı zamanda sonradan edinilecek bilgilere de zemin hazırlar. Bu nedenle, öğrenme sürecinde öğrenenin etkin rol alması gerektiği söylenebilir. Çünkü, yapılandırmacı kurama göre öğrenme, sadece okumak ve dinlemek değil, düşünceleri savunma ve paylaşma, denence kurma ve sorgulama gibi etkinlikler yardımıyla öğrenin sürece aktif katılımıyla gerçekleşebilir (Perkins 1999). Bu bilgiler dikkate alındığında, yapılandırmacı kuramın öğretimin nasıl yapılacağını değil, öğrenenin nasıl öğrendiğini (Açıkgöz, 2003) açıklamaya çalıştığı görülebilir. O nedenle, yapılandırmacı kurama göre öğrenmenin gerçekleştirilmesi ve öğrenenin öğrenme gereksinmelerinin karşılanması, uygulanan öğrenme ve öğretme yöntemlerine bağlıdır. Söz konusu gereksinmeleri karşılayan yöntemler ise aktif öğrenme yöntemleridir. Aktif öğrenme yöntemleri yapılandırmacı düşüncelerin sınıf ortamında uygulanmasını olanaklı kılmaktadır. Çünkü aktif öğrenme, öğrenenin öğrenme sürecinin sorumluluğunu taşıdığı, öğrenene öğrenme sürecinin çeşitli yönleriyle ilgili karar alma ve özdüzenleme (selfregulation) yapma fırsatlarının verildiği ve karmaşık öğretimsel işlerle öğrenenin öğrenme sırasında zihinsel yeteneklerini kullanmaya zorlandığı bir öğrenme sürecidir (Açıkgöz, 2003). Tanımda vurgulanan karar alma ve özdüzenleme becerilerinin öğrenenin kendini sorgulama ve değerlendirme becerileriyle yakından ilişkili olduğu, o nedenle, aktif öğrenme ile değerlendirme becerileri arasındaki ilişkilerin sorgulanmasının yerinde bir davranış olacağı söylenebilir.

4 Aktif Öğrenme ve Değerlendirme İlişkisi Aktif öğrenme yöntemleri, öğrenme sürecinde öğrenenin etkin olmasını gerektiren yöntemler olduğundan, son yirmi yılda sınıfta uygulanan öğretim yöntem ve tekniklerinin öğretmen merkezliden öğrenci merkezliye doğru kaydığı görülmektedir. De Corte (1996) ye göre, etkili öğrenme ortamları, öğrencilere kişisel anlam taşıyan, özgün, anlaşılır ve açık uçlu problemler veya öğrenme malzemeleri sunan; derse duyulan ilgiyi arttıran, daha önceden edinilmiş bilgiyi güncelleyen ve etkinleştiren, anlamları belirginleştiren aynı zamanda etkili öğrenme tekniklerinden ve yansıtma sürecinden yararlanmayı gerektiren ortamlardır. Böyle bir ortamda, değerlendirme sürecinin, öğrencilerin soruların çözümlemesini, yorumunu ve değerlendirmesini yaptığı, kendi görüşlerini açıkladıkları bir oluşuma dönüşmesi gerekmektedir. Öte yandan, öğrenenin bilgi ve beceri edinimi eğitimin belli aşamalarıyla sınırlandırılamaz. Modern toplumlarda yaşam boyu öğrenme gereksinimi giderek artmakta ve aynı zamanda yaşam boyu süren bir etkinliğe dönüşmektedir. Eisner e göre değerlendirme süreci, öğrenciye sadece diploma vermek için araç değil, aynı zamanda öğrencide gelişime yol açmalı ve eğer gerekirse, öğrenciyi daha iyi öğrenme etkinliklerine yönlendirebilmelidir (Boud, 1995). Oysa değerlendirme alanındaki alışılmış uygulamalar, ağırlıklı olarak tekrar ve mekanik alıştırmalar sonucunda edinilen bilgilerin test edilmesi şeklinde düşünülebilir. Bu şekilde yapılan değerlendirme işlemleri, öğrencilerde test kültürü denen bir oluşuma ve bu kültürün gelişmesine ve birincil amaç olmasına neden olmuştur (Birenbaum, 1996). Dochy ve Moerkerke (1997) ye göre, geleneksel test etme yöntemleri yaşam boyu öğrenme, dikkatli düşünme, eleştirel olma, kendini değerlendirme ve problem çözme gibi becerilerin geliştirilmesi gibi amaçlara yeterince uymaz. Yapılandırmacı kurama göre düşünülürse, değerlendirme süreci bir dizi test maddesine verilen yanıttan daha geniş bir anlam içermektedir. Boud (1990), etkin öğrenme yöntemlerinin uygulamasını içeren yeniliklerin, ancak öğrenme ve değerlendirmenin iç içe geçtiği materyallerin kullanılmasını gerektiren değerlendirme yaklaşımları benimsenirse amaçlarına ulaşabileceklerini belirtmektedir. Buradan hareketle, değerlendirme sürecinin sadece öğrencilere not vermek olarak değil, aynı zamanda öğrencilerin ilerleme aşamalarını ve tamamlamaları gereken eksiklikleri görmelerini sağlayan bir süreç olarak düşünülmesi gerektiği söylenebilir. Bu nedenle, etkin öğrenme ortamlarında kullanılan değerlendirme yaklaşımları, öğrencilerin daha çok katılımını gerektiren bir öğrenme aracı haline gelmiştir (Arter, 1996). Öğrencilerin değerlendirme sürecine etkin bir biçimde katılımını gerektiren bu yaklaşım edime yönelik (performance-

5 oriented) değerlendirme olarak anılabilir. Edime yönelik değerlendirme, sadece yanıtların doğruluğunu tespit etmekle kalmayıp aynı zamanda cevaplandırma aşamasındaki düşünme süreçlerinin niteliğini de belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu tip değerlendirmeler, öğrencileri bildikleri üzerinde daha çok düşünmeye teşvik edebileceği gibi öğretimin daha anlamlı ve yansıtıcı hale gelmesine neden olacaktır. Öğrenme ile değerlendirmenin öğrenme sürecinde iç içe olmasının bir diğer nedeni de bilişüstü (metacognition) becerilerin geliştirilmesine yardımcı olmasıdır. Kısaca belirtmek gerekirse, bilişüstü beceri, öğrenenin neyi bilip bilmediğine ilişkin düşünme, kendini sorgulama ve düşünmesini yönetme işidir (Dirkes, 1985). Bilişüstü beceri, öğrenenin kendi bilişsel süreçlerini kontrol etme, yani özdüzenleme (self-regulation) yeteneği olarak da tanımlanabilir (Livingston, J. A Metacog.htm). Bilişüstü becerilerin geliştirilmesinde, düşünmeye ilişkin içsel konuşma (talking about thinking), düşünme günlüğü tutma (keeping a thinking journal), planlama ve özdüzenleme (planning and self-regulation), düşünme sürecini sorgulama (debriefing the thinking process) ve öz-değerlendirme (Self-assesment) stratejileri önemli bir yer tutar (Daha kapsamlı bilgi için bakınız Flavell, J.H, 1979). Alternatif Değerlendirme Yaklaşımları ve Akran Değerlendirme Yukarıda değinilen aktif öğrenme ve değerlendirme ilişkisi incelendiğinde, öğrenme ile değerlendirmenin iç içe kullanılmasının, öğrencilerin özdeğerlendirme ve bilişüstü becerilerinin geliştirilmesine katkı getirmek olduğu anlaşılabilir. Bu durum, öğrenme ve değerlendirme etkinliklerinin iç içe kullanılmasını sağlayan alternatif değerlendirme yaklaşımlarının geliştirilmesine neden olmuştur. Öğrencilerin öğrenme sırasında değerlendirme sürecine katılımı, öz-değerlendirme (selfassesment), akran değerlendirme (peer assesment) veya ortak değerlendirme (coassesment) yaklaşımlarından her hangi birisiyle veya tümüyle sağlanabilir. Öğrenme sürecinde kullanılacak olan ortak değerlendirme ve akran değerlendirme yaklaşımlarının temel amacı, öğrencilerde özdeğerlendirme becerilerinin geliştirilmesini sağlamaktır. Öz-değerlendirme, öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini, özellikle başarı düzeylerini ve öğrenme sonuçlarını yargılamaları olarak açıklanabilir (Boud ve Falchikov 1989). Akran değerlendirme, bir grup içinde yer alan bireylerin akran veya akranlarını değerlendirmesi sürecidir (Falchikov, 1995; Freeman, 1995). Ortak değerlendirme ise öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte kendi başarı durumlarını irdelemelerine olanak veren bir

6 yaklaşımdır. Bu, hem öğrenciye kendi çalışmalarının niteliğini değerlendirme hem de öğretmenlere değerlendirme sürecindeki yetkilerini sürdürme şansı vermektedir. Öz, akran ve ortak değerlendirme çalışmaları geleneksel başarı ölçme yöntemleriyle karıştırılmamalıdır. Bu yöntemler öğrencilerin değerlendirme süreçlerine katılımını sağlayan yöntemlerdir. Akran değerlendirmesi, yalnız bir puanlama işlemi değil aynı zamanda becerilerin geliştirildiği bir öğrenme sürecidir. Somervell (1993) e göre, diğer öğrencilerin değerlendirme sonuçları (akran değerlendirmesi) öz-değerlendirmenin bir parçası gibi düşünülebilir ve öz-değerlendirme becerisinin geliştirilmesine katkı getirebilir. Akran değerlendirmesi, öğrenme olayı ile yakından ilişkilidir. Akran değerlendirmesi, yaşam boyu öğrenmenin önemi, bilişüstü beceri, öğrenmede öğrenci sorumluluğu gibi konular üzerinde yoğunlaşır. Yaşam boyu öğrenme, bireylerin yalnızca bağımsız çalışmalarını değil, aynı zamanda kendi edim ve gelişimlerini değerlendirmelerini zorunlu kılar. Değerlendirme süreci ile ilgilenmek, öğrencinin öğrenmeye yaklaşımı, öğrencinin kendi güç ve zayıflıkları ve becerileri hakkında değerlendirme yapmasını sağlar. Öğrenme kavramı bilgilerin toplanması değil, fikirlerin değiştirilip organize edilebilme yeteneği olarak düşünülebilir. Öte yandan, bilişüstü kavramı, planlama yeteneği ve problem çözme becerisi ile ilgili olan bir kavramdır. Öğrenciler problem çözme becerisi geliştirmek için içsel konuşma (talking about thinking) becerisi geliştirmek zorundadırlar. Bu yeteneği geliştirmenin bir yolu da öğrencilerin akran grupları ile diyalog geliştirmeleridir. Çalışma hayatı boyunca öğrenciler kendilerinin, kendilerinden farklı olan akranlarının yaptıkları çalışmaları değerlendirebilme yeteneğine gereksinim duyacaklardır. Akran değerlendirmesi, öğrencilerin bu yönde deneyim kazanmalarına katkı getirirken, kendilerine güvenlerini de geliştirecektir. Akran değerlendirmesinin yapıldığı gruplarda, akran değerlendirmesi, öğrencilere kendi ya da öğretmenlerinin dışında başka birileri tarafından dönüt alabilmeleri konusunda yardımcı olur. Akran değerlendirmesi, öğrencilere değerlendirmeye temel oluşturan ölçütler ve ölçütlerin saptanması konusunda içten bir bakış açısı sağlar. Akran değerlendirmesi becerileri vurgular, katılımı teşvik eder, öğrenme üzerinde yoğunlaşır, referans oluşturur,

7 mükemmelliği artırır, dönüt sağlar, derse devamı artırır ve sorumluluğu öğretir ( Weaver ve Cotrel, 1986, p.25 9.). Araştırmacılar, akran değerlendirmesinin eleştirel yetenekleri geliştirmesi (Searby ve Ewers 1997; Stainer 1997); öğrencilerin öğrenmelerini artırması (Michaelsen 1992, aktaran Freeman 1995) ve rekabete dayanan öğrenmeye karşı işbirlikli öğrenmeyi teşvik etmesi gibi yararları olduğunu pek çok kez ortaya koymuşlardır (Lejk ve Wyvill 2001; Orsmond ve diğerleri 1996). Akran değerlendirmesinin yapıldığı işbirlikli öğrenme gruplarındaki öğrenciler, bu tür çalışmaların derse etkin katılımı artırdığını ve akran değerlendirmesinin kendileri için ilginç bir deneyim olduğunu belirtmişlerdir (Lourdusamy ve Divaharan 2000). Gerçekten de, akran değerlendirmesinin yapıldığı işbirlikli öğrenme çalışmalarının, ödüllendirici ve teşvik edici olmasının yanı sıra, aynı grupta bulunan öğrencilerin, grup arkadaşlarından çalışmayı daha ciddiye alma ve katılma yönünde beklentiye girdikleri ve böylece grup üyeleri arasındaki güven duygusunun perçinlendiği gözlemlenmiştir (Purchase 2000). Yueh ve Alessi (1988) nin belirttikleri gibi, öğrencilerin öğrenme sürecinde etkin rol almalarını sağlamanın bir yolu da derse olan ilgiyi ve katılımı ödüllendirmektir. Bu konuda yapılan kimi çalışmalar, öğrencilerin çabalarını ödüllendirmek amacıyla bir derste akran değerlendirmesinin kullanılmasının, öğrencileri teşvik edici ve güdüleyici ayrıca, Conway ve diğerleri (1993), Goldfrinch (1994) ve Freeman (1995) ın belirttikleri gibi, akran değerlendirmesinin grup üyelerinden üzerine düşen görevleri yerine getirmeyen öğrencileri denetlemede etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Öte yandan, kısaca özetlemek gerekirse, Keaten ve Richardson (1993), Falchikov (1995) ve Pond ve diğerleri (1995) akran değerlendirmesinin pek çok başka yararı da olduğunu ortaya koymuşlardır. Bunlar: 1. Öğrenciler verilen ödevleri yapma konusunda daha istekli ve sorumlu hale gelmişlerdir. 2. Öğrencilerin grup üyeleri arasındaki etkileşimin öneminin farkında olma düzeyleri artmıştır. 3. Grup çalışmalarında, kendilerine verilen görevleri yerine getirmeyen öğrenci sayısında ciddi bir düşüş gözlenmiştir. Conway ve diğerleri (1993), öğrencilerin, grup projelerini geleneksel öğretim yöntemlerinden daha ilginç bulduklarını ancak, grup projelerinde değerlendirmenin eşit

8 veya adil olamayacağı yönündeki öğrenci görüşleri akran değerlendirmesi gibi alternatif değerlendirme yaklaşımlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Çalışmada ilk olarak her bir grubun sunusu grubun diğer üyeleri tarafından, ikinci olarak, öğrenciler gruptaki arkadaşlarının proje çalışmasına katkılarını değerlendirmişlerdir. Bu çalışmanın sonuçları öğrencilerin akran değerlendirmesini iyi ve oldukça adil bir yöntem olarak düşündüklerini göstermiştir. Öğrenciler, değerlendirmeyi daha objektif kılmak için değerlendirmede kendilerinin rollerinin olması gerektiğini düşünmüşlerdir. Cutler ve Price (1995), üç yıllık coğrafya programının her bir yılına dağıtılmış sunu ve seminerlerin belirli bir grup ölçüte göre akran değerlendirmesin yapıldığı bir araştırmanın sonuçlarını açıklamışlardır. Öğrencilerin çoğunluğu akranları tarafından değerlendirilmekten mutlu olmuşlar ve güven duymuşlardır. Öğrencilerin yarısı akranlarının yaptığı değerlendirmenin doğru/isabetli olduğunu söylemiştir. Öğrencilerin üçte biri güven duyma, materyallerin organizasyonu ve fikirlerini açıklama konularında geliştiklerini düşünmüşlerdir ( rapport9804.pdf ). Boud (1995), Yeni Güney Galler Üniversitesinde birinci sınıfta okutulan Yasal Sistem (The Legal System) adlı derste öğrencilerin kendilerini ve akranlarını değerlendirme yeteneklerini incelemiştir. Değerlendirme ölçütlerini oluşturmaya yönelik rehberlik etmek üzere her bir öğrenciye bir seri talimat verilmiştir. Çalışmanın sonunda, öğrenciler değerlendirme ölçütlerini oluşturmayı çok yararlı bulmuşlar, kendilerini akranlarının değerlendirmelerinden daha yüksek ve öğretmenlerinin değerlendirmesinden daha düşük değerlendirmişler. Genelde akranlar ve öğretmenler tarafından verilen puanlar arasında yüksek uyum gözlenmiştir. Akran değerlendirmesi konusundaki deneyimler, öğrenme sürecinin bir parçası olarak akran değerlendirmesinin değerli olduğunu göstermiştir. Çünkü akran değerlendirmesinin yapıldığı gruplarda öğrenciler öğrenme ve değerlendirme sürecine daha fazla katılmaktadırlar. Akran değerlendirmesini adil ve doğru olarak düşünmektedirler. Bununla beraber akran değerlendirmesi, arkadaşlık puanlaması (yüksek puanlama ile sonuçlanır), danışıklı/hileli puanlama (grup içinde ayırt etme eksikliği ile sonuçlanır), desibel/güç puanlama (kimi bireyler gruplara hakim olur ve en yüksek puanı alırlar) ve parazit puanlama (bazı öğrencilerin katkısı olmadığı halde grup puanlarından faydalanmaları) (Pond ve diğerleri, 1995) gibi sınırlılıkları da içerebilir. Bu sınırlılıkların önüne, akran

9 değerlendirmesini öz-değerlendirme (self-assessment) ya da ortak değerlendirme (coassessment) etkinlikleriyle birlikte kullanarak geçilebilir. Sonuç Aktif öğrenme yöntemlerinin uygulandığı gruplardaki değerlendirme etkinlikleri, geleneksel değerlendirme etkinliklerine ek olarak giderek farklı boyutlar kazanmaya başlamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden birisi, aktif öğrenme yöntemlerinin, öğrencinin aynı zamanda öğrenme konusunda kendini sorgulama ve öğrenmesini denetleme becerisi gerektiren yöntemler olmasıdır. Söz konusu beceriler, bireyin özdüzenleme ve bilişüstü yetileriyle doğrudan, ayrıca son günlerde sıklıkla sözü edilen öğrenmeyi öğrenme veya yaşam boyu öğrenme gibi kavramlarla da dolaylı olarak ilişkili olan becerilerdir. Öğrenme ve öğretme sürecinde değerlendirme etkinliklerinin öğrenme etkinlikleriyle birlikte kullanılması, bireyin özdüzenleme ve bilişüstü becerilerinin geliştirilmesine katkı getirebilir. Bu durumda, değerlendirme etkinliklerini öğrenme sürecinin bir parçası, yani öğrenenin öğrenmesine katkı getiren bir süreç olarak düşünmek yerinde olur. Öğrencilerin, değerlendirme etkinlikleri yardımıyla öğrenme sürecine katılımını sağlayan yaklaşımlardan başlıcaları, özdeğerlendirme, akran değerlendirme ve ortak değerlendirme yaklaşımlarıdır. Ayrıca, portfolyo (biriktirim) değerlendirme, web tabanlı değerlendirme gibi yaklaşımları da saymak mümkündür. Yukarıda değinilen aktif öğrenme ve değerlendirme arasındaki ilişkiler nedeniyle, eğitimde ölçme ve değerlendirme alanındaki çalışmaların, bir yönüyle alternatif değerlendirme yaklaşımlarının geliştirilmesine, örneğin alternatif değerlendirme yaklaşımlarının güvenirliğinin ve geçerliğinin çalışılmasına yönlendirebilir. Bu sayede, yapılandırmacı kurama dayalı olarak gelişen aktif öğrenme yöntemleri ile ölçme ve değerlendirme arasında daha güçlü bağlar kurularak, aktif öğrenmenin değerlendirme kısmının zenginleştirilmesine katkı getirilebilir. KAYNAKÇA Açıkgöz, K. (2003). Aktif Öğrenme. Kanyılmaz Matbaası, İzmir Arter, J. (1996). Using assessment as a tool for learning. In R. Blum & J. Arter (Eds.), Student performance assessment in an era of restructuring (pp. 1 6). Alexandria, VA:

10 Birenbaum, M. (1996). Alternatives in Assessment of Achievement, Learning Processes and Prior Knowledge. Boston. Kluwer Academic. Boud, D. (1990). Assessment and the promotion of academic values. Studies in Higher Education,15, Boud, D. (1995). Enhancing Learning Through Self Assessment. Kogan Page, London. Boud, D. ve Falchikov, N. (1989). Quantitative Studies of Self-Assessment in Higher Education: a Critical Analysis of Findings. Higher Education, 18(5), Conway R, Kember D, Sivan A & Wu M (1993). Peer assessment of an individual s contribution to a group project. Assessment and Evaluation in Higher Education, vol 18,no 1,pp Cutler, H. ve Price, J. (1995). The Development of Skills through Peer-Assessment. In Edwards, ve Knight, P. (Eds). Assessing Competence in Higher Education, Birmingham, Staff and Educational Development Series, Dirkes, M. Ann. (1985). "Metacognition: Students in charge of their thinking." Roeper Review, 8(2), EJ Dochy, F. ve Moerkerke, G. (1997). The present, the past and the future of achievement testing and performance assessment. International Journal of Educational Research, 27(5), Flavell, J. H. (1979). Metacognition and cognitive monitoring: A new area of cognitivedevelopmental inquiry. American Psychologist, 34, Falchikov, N. (1995). Peer feedback marking: Developing peer assessment. Innovations in Education and Training International, 32, Flavell, J. H. (1987). Speculations about the nature and development of metacognition. In F. E. Freeman, M. (1995). Peer assessment by groups of group work. Assessment and Evaluation in Higher Education, 20, Goldfinch, J. (1994). Further developments in peer assessment of group projects. Assessment and Evaluation in Higher Education, vol. 19, no 1, pp Keaten JA & Richardson ME (1993). A field investigation of peer assessment as part of the student group grading process. Paper presented at the Annual Meeting of the Western States Communication Association, Albuquerque, New Mexico, February. Livingston, J. A. (1996). Effects of metacognitive instruction on strategy use of college students. Unpublished manuscript, State University of New York at Buffalo. Lourdusamy, A. ve Divaharan, S. (2000). Peer assessment in higher education: Students perceptions and its reliability. Journal of Applied Research in Education, vol. 4, no 1, pp Perkins, David (1999), The Many Faces of Constructivism, Educational Leadership, Vol.57 No.3 November, pp.6-11 Pond K, Ul-Haq R. Wade W (1995). Peer review: a precursor to peer assessment. Innovations in Education and Training International, vol 32, no 4, pp

11 Weinert & R. H. Kluwe (Eds.), Metacognition, Motivation and Understanding (pp ). Hillside, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates. Yueh J & Alessi SM (1988). The effect of reward structures and group ability composition on cooperative computer-assisted instruction. Journal of Computer-Based Instruction, vol 15, no 1, pp

ORTAÖĞRETĠM ĠNGĠLĠZCE ÖĞRETMENĠ ÖZEL ALAN YETERLĠKLERĠ

ORTAÖĞRETĠM ĠNGĠLĠZCE ÖĞRETMENĠ ÖZEL ALAN YETERLĠKLERĠ A. DĠL BĠLEġENLERĠ VE DĠL EDĠNĠMĠ BĠLGĠSĠ A1. Ġngilizceyi sözlü ve yazılı iletiģimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaģımlarını ve stratejilerini bilme Bu alan,

Detaylı

İLKÖĞRETİM 4. VE 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DEĞERLENDİRME GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİM 4. VE 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DEĞERLENDİRME GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ Özet 247 İLKÖĞRETİM 4. VE 7. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ-DEĞERLENDİRME GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK İNCELENMESİ İrfan YURDABAKAN, DEÜ, Buca Eğitim Fakültesi, İzmir, irfan.ybakan@deu.edu.tr Ayça UZUN,

Detaylı

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ A. DİL BİLEŞENLERİ VE DİL EDİNİMİ BİLGİSİ A.1. İngilizceyi sözlü ve yazılı iletişimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A.2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaşımlarını ve stratejilerini bilme A.3.

Detaylı

ÖZ VE AKRAN DEĞERLENDĠRMENĠN ÖĞRENME VE BĠLĠġÜSTÜ BĠLGĠ ÜZERĠNDEKĠ ETKĠSĠ: SONUÇSAL GEÇERLĠK

ÖZ VE AKRAN DEĞERLENDĠRMENĠN ÖĞRENME VE BĠLĠġÜSTÜ BĠLGĠ ÜZERĠNDEKĠ ETKĠSĠ: SONUÇSAL GEÇERLĠK 479 ÖZ VE AKRAN DEĞERLENDĠRMENĠN ÖĞRENME VE BĠLĠġÜSTÜ BĠLGĠ ÜZERĠNDEKĠ ETKĠSĠ: SONUÇSAL GEÇERLĠK İrfan YURDABAKAN, DEÜ, Buca Eğitim Fakültesi, İzmir, irfan.ybakan@deu.edu.tr Müge Olğun, Sınıf Öğretmeni,

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı.

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO535 Eğitimde Araştırma Yöntemleri

Detaylı

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI İLE ÖĞRENME STİLLERİNİN YAPILANDIRMACILIK FELSEFESİ İLE OLAN UYUMU

KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI İLE ÖĞRENME STİLLERİNİN YAPILANDIRMACILIK FELSEFESİ İLE OLAN UYUMU KİMYA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI İLE ÖĞRENME STİLLERİNİN YAPILANDIRMACILIK FELSEFESİ İLE OLAN UYUMU Filiz KABAPINAR OYA AĞLARCI M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi OFMA Eğitimi Böl.

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sunu Akışı Program Geliştirme Süreci Programın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları Programda Temel Beceriler Değerler

Detaylı

Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri

Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Açık ve uzaktan öğrenmede destek hizmetleri Dr. Belgin BOZ YÜKSEKDAĞ a a Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Eskişehir,

Detaylı

ÖZ VE AKRAN DEĞERLENDİRMENİN UYGULANDIĞI İŞBİRLİKLİ OKUMA VE KOMPOZİSYON TEKNİĞİNİN BAŞARI, TUTUM VE STRATEJİ KULLANIM DÜZEYLERİNE ETKİSİ

ÖZ VE AKRAN DEĞERLENDİRMENİN UYGULANDIĞI İŞBİRLİKLİ OKUMA VE KOMPOZİSYON TEKNİĞİNİN BAŞARI, TUTUM VE STRATEJİ KULLANIM DÜZEYLERİNE ETKİSİ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt: 11, Sayı:4, Sayfa: 105-123 ISSN: 1302-3284 ÖZ VE AKRAN DEĞERLENDİRMENİN UYGULANDIĞI İŞBİRLİKLİ OKUMA VE KOMPOZİSYON TEKNİĞİNİN BAŞARI, TUTUM

Detaylı

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Ek 1 ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU (Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine İlişkin) Sayın Öğretmenim, Bu form, sizin kişisel ve mesleki yeterlik düzeyinizi kendi bakış açınızla değerlendirmeniz için hazırlanmıştır.

Detaylı

The View of Constructivist Theory on Assessment: Alternative Assessment Methods in Education

The View of Constructivist Theory on Assessment: Alternative Assessment Methods in Education Ankara University, Journal of Faculty of Educational Sciences, year: 2011, vol: 44, no: 1, 51-77 The View of Constructivist Theory on Assessment: Alternative Assessment Methods in Education İrfan YURDABAKAN

Detaylı

BULDAN DAKİ İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YAPISALCI ÖĞRENME HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

BULDAN DAKİ İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YAPISALCI ÖĞRENME HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ BULDAN DAKİ İLKÖĞRETİM SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YAPISALCI ÖĞRENME HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ Aylin YAZICIOĞLU Afyon Kocatepe Üniversitesi,Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı ÖZET: Eğitim,bireylerde istendik davranışları

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI EĞİTİMDE BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI TEZSİZ II. ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA İLİŞKİN BİLGİLER Özel gereksinimli

Detaylı

Yapılandırmacı Yaklaşım. Dr. Halise Kader ZENGİN

Yapılandırmacı Yaklaşım. Dr. Halise Kader ZENGİN Yapılandırmacı Yaklaşım Dr. Halise Kader Yapılandırmacılık Öğrenmenin nasıl oluştuğuna ilişkin bir kuramdır. Pozitivist geleneği reddetmektedir. Pozitivizme dayanan davranışçı ve bilgi işleme kuramını

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

Educational On-line Programmes for Teachers and Students

Educational On-line Programmes for Teachers and Students Educational On-line Programmes for Teachers and Students Hamit İVGİN - İstanbul Provincial Directorate of National Education ICT Coordinator & Fatih Project Coordinator in İstanbul Kasım 2014 - İSTANBUL

Detaylı

Yapılandırmacı Yaklaşım

Yapılandırmacı Yaklaşım Yapılandırmacı Yaklaşım Dr Ismail Marulcu 1 Yapılandırma ama neyi? Öğrenme sürecinde yapılandırılan, inşa edilen ya da yeniden inşa edilen bilgidir. Yapılandırmacılık öğrencilerin yeni bilgileri nasıl

Detaylı

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2012) 269-273 269 KİTAP İNCELEMESİ Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Prof. Dr. Murat ALTUN Dilek SEZGİN

Detaylı

DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti

DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti Araştırma-Sorgulama Tabanlı ve Argümantasyon Tabanlı Fen Eğitiminde Ölçme-Değerlendirme Prof. Dr. Murat Günel Kavramlar arasında ilişki kurma İstekli yada mecburi süreçler

Detaylı

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir.

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir. Yapılandırmacılık, pozitivist geleneği reddetmekte; bilgi ve öğrenmeyi Kant ve Wittgeinstein'nın savunduğu tezlerde olduğu gibi özneler arası kabul etmektedir. Bu bakış açısından yapılandırıcı öğrenme,

Detaylı

Eleştirel Okuma (İngilizce) (KAM 332) Ders Detayları

Eleştirel Okuma (İngilizce) (KAM 332) Ders Detayları Eleştirel Okuma (İngilizce) (KAM 332) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Eleştirel Okuma (İngilizce) KAM 332 Güz 4 0 0 4 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Aytekin ERDEM Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu

Yrd.Doç.Dr. Aytekin ERDEM Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu FE EĞĐTĐMĐ DE PROJE TABA LI ÖĞRE ME Yrd.Doç.Dr. Aytekin ERDEM Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu PROJE TABA LI ÖĞRE MEDE KAVRAMLAR Proje: Tasarı ya da tasarı geliştirme Taban: Temel, temel ilke,

Detaylı

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur.

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM NE DEĞİLDİR? ÖĞRETİM ÖĞRENCİYE

Detaylı

Available online at

Available online at Available online at www.sciencedirect.com Procedia - Social and Behavioral Sciences 55 ( 2012 ) 1079 1088 *English Instructor, Abant Izzet Baysal University, Golkoy Campus, 14100, Bolu, Turkey (karakis_o@ibu.edu.tr)

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders Kodları AKTS

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders Kodları AKTS Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO501 Eğitimde Program Geliştirme 3 0 3 8

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com Bilginin hızla yenilenerek üretildiği çağımızda birey ve toplumun geleceği, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve üretme

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl. OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007 ÖZGEÇMİŞ 1. AdıSoyadı: Rukiye Didem Taylan 2. DoğumTarihi: 25 Temmuz 1984 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. ÖgrenimDurumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans OrtaöğretimMatematikEğitimi BoğaziciÜniversitesi 2007

Detaylı

1. GİRİŞ Yapısalcı (constructivism) yaklaşım, bilginin öğrenme sürecinde öğrenciler tarafından yeniden yapılandırılmasıdır. Biz bilginin yapısını

1. GİRİŞ Yapısalcı (constructivism) yaklaşım, bilginin öğrenme sürecinde öğrenciler tarafından yeniden yapılandırılmasıdır. Biz bilginin yapısını uygulanmıştır. Ayrıca her iki gruptan 6 şar öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemlerle değerlendirilerek deneme ve kontrol grupları arasında anlamlı farklar olup olmadığı

Detaylı

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE

Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Arş. Gör. Dr. Mücahit KÖSE Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Evliya Çelebi Yerleşkesi (3100) KÜTAHYA Doğum Yeri ve Yılı: Isparta/Yalvaç Cep Telefonu: Telefon:765031-58 E-posta:

Detaylı

T A R K A N K A C M A Z

T A R K A N K A C M A Z T A R K A N K A C M A Z EĞĠTĠM 1996-2003 Indiana University, Bloomington, IN - ABD Doktora Eğitim Programları Müfredat ve Eğitim (Anadal) Eğitim Teknolojileri (Yandal) 1995-1996 Ege Üniversitesi Doktora

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade

Detaylı

Doç.Dr. EYLEM YILDIZ FEYZİOĞLU

Doç.Dr. EYLEM YILDIZ FEYZİOĞLU Doç.Dr. EYLEM YILDIZ FEYZİOĞLU Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri Eğitim Fakültesi Matematik Ve Fen Bilimleri 1994-1999 Lisans

Detaylı

İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları. Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN

İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları. Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN Yakın Geçmiş... 1990 Eğitimi Geliştirme Projesi Dünya Bankası nın desteği - ÖME 1997 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim 2000 Temel Eğitime

Detaylı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri 5.DÖNEM 6.DÖNEM DERSLER T U K ECTS DERSLER T U K ECTS SNF 301 FEN VE TEK. ÖĞR. 4 0 4 6 SNF 304 TÜRKÇE ÖĞRETIMI 4 0 4 6 SNF 303

Detaylı

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler karşısında okullarda ve iş yerlerinde

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler karşısında okullarda ve iş yerlerinde Sağlık Personeli Yetiştiren Okullarda Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Eğitimi Yrd. Doç. Dr. Türkan ÖZBAYIR Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İZMİR

Detaylı

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ. 2. DÜŞÜNME TÜRLERİ VE ÖĞRETİM Yrd. Doç. Dr. Şenay YAPICI

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ. 2. DÜŞÜNME TÜRLERİ VE ÖĞRETİM Yrd. Doç. Dr. Şenay YAPICI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ 2. DÜŞÜNME TÜRLERİ VE ÖĞRETİM Yrd. Doç. Bölüm Hedef Düşünme türlerinin özelliklerini analiz edebilme Stajda ve öğretmenlikte düşünmeye dayalı öğretim anlayışını uygulamaya yönelik

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaç: Bölümümüzün amacı, öğrencilerimize sadece geçmişle ilgili bilgi ve disiplinleri değil aynı zamanda

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora

Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora Yrd. Doç. Dr. Celal Deha DOĞAN Öğrenim Durumu Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı- Doktora- 2005-2011 Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Ölçme ve

Detaylı

Uzaktan eğitim öğrencilerinin öz-yönetimli öğrenme becerilerinin önemi

Uzaktan eğitim öğrencilerinin öz-yönetimli öğrenme becerilerinin önemi Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd auad.anadolu.edu.tr Uzaktan eğitim öğrencilerinin öz-yönetimli öğrenme becerilerinin önemi Bilim Uzmanı Burak YILMAZSOY a Dr. Öğr. Üyesi Mehmet KAHRAMAN

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul -

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul - DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A- Seçmeli IV-Okul Öncesi 478 8 2 2 4 Eğitimde Kaynaştırma Ön Koşul - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim

Detaylı

1 SF. Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti

1 SF. Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti 1 SF SF 2 Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti Eğitimin temel basamağı olan Okul Öncesi Eğitim nitelikli ve çok yönlü bir eğitim sürecini gerektirir. Çocukların keyifli zengin

Detaylı

EĞİTİM Doktora Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara 1997 2005 Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Bölümü

EĞİTİM Doktora Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara 1997 2005 Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Öğretimi ve Teknolojileri Bölümü HAKKIMDA Dr. Erhan Şengel, yüksek lisans eğitimi yıllarında başlamış olduğu öğretim teknolojileri ile ilgili çalışmalarına 1994 yılından beri devam etmektedir. Online eğitim, Bilgisayar Destekli Eğitim,

Detaylı

Yaşam Temelli Öğrenme. Yazar Figen Çam ve Esra Özay Köse

Yaşam Temelli Öğrenme. Yazar Figen Çam ve Esra Özay Köse Bilginin hızla yenilenerek üretildiği çağımızda birey ve toplumun geleceği, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve üretme becerilerine bağlı bulunmaktadır. Bu becerilerin kazanılması ve hayat boyu sürdürülmesi

Detaylı

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr)

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr) FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI 1800 lerden günümüze Bilgi Bilginin Elde Ediliş Yöntemleri Demonstrasyon Bireysel Yapılan Deneyler Öğretmen Merkezli Öğrenci Merkezli Doğrulama (ispat) Keşfetme

Detaylı

Açık ve Uzaktan Öğretimde Farklılaştırılmış Öğretim. Hasan UÇAR, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Doç. Dr. Alper Tolga KUMTEPE, Anadolu Üniversitesi

Açık ve Uzaktan Öğretimde Farklılaştırılmış Öğretim. Hasan UÇAR, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Doç. Dr. Alper Tolga KUMTEPE, Anadolu Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretimde Farklılaştırılmış Öğretim Hasan UÇAR, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Doç. Dr. Alper Tolga KUMTEPE, Anadolu Üniversitesi Farklılaştırılmış Öğretim Adil bir seçim için herkes

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 Erken Yaşta Dil Öğrenenler... 1 Çocuklar ana dillerini nasıl öğrenirler?... 2 Ana dil ediniminin aşamaları... 3 Yabancı dil öğrenimine erken başlamak faydalı

Detaylı

Araştırma Yöntemleri (UI520) Ders Detayları

Araştırma Yöntemleri (UI520) Ders Detayları Araştırma Yöntemleri (UI520) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Araştırma Yöntemleri UI520 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin Dili

Detaylı

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Beceri eğitimi EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Oturum planı Klinik eğitimde Sorunlar Beceri eğitiminin yeri Klinik eğiticinin rolleri Öğrenme ve öğretme yaklaşımları Öğrencinin

Detaylı

ÜSTBİLİŞ Ahmet ÇAKIROĞLU* Giriş

ÜSTBİLİŞ Ahmet ÇAKIROĞLU* Giriş ÜSTBİLİŞ Ahmet ÇAKIROĞLU* Özet: Bu makalede; son yıllarda dünyada ve artık ülkemizde de eğitim ve öğretim sürecinde öğrenenlerin öğrenme sürecini ve kendisini izleme, kontrol etme ve değerlendirme gibi

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

AKTİF EĞİTİMDE GÜDÜLEME STRATEJİLERİ. Mustafa KALKAN DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu

AKTİF EĞİTİMDE GÜDÜLEME STRATEJİLERİ. Mustafa KALKAN DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu AKTİF EĞİTİMDE GÜDÜLEME STRATEJİLERİ Mustafa KALKAN DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Anahtar Sözcükler: Aktif öğrenme, içsel güdüleme, özdüzenleme, özyeti İşittiğimi unuturum, gördüğümü

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. İleri Okuma Ve Yazma I YDI Yarıyıl Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır.

DERS BİLGİLERİ. İleri Okuma Ve Yazma I YDI Yarıyıl Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS İleri Okuma Ve Yazma I YDI 107 1.Yarıyıl 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Bu dersin ön koşulu ya da eş koşulu bulunmamaktadır. Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Öğretme ve Öğrenme ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Dr. Mesut Saçkes Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşerek geçirdiği yaşantılar sonucu davranışlarında oluşan kalıcı değişmelerdir. Öğretme öğrenmenin sağlanmasına

Detaylı

ORTAÖĞRETĠM ÖĞRENCĠLERĠNĠN BĠLĠġÜSTÜ YETĠLERĠ KULLANMA DURUMLARININ BAZI DEĞĠġKENLER AÇISINDAN ĠNCELENMESĠ

ORTAÖĞRETĠM ÖĞRENCĠLERĠNĠN BĠLĠġÜSTÜ YETĠLERĠ KULLANMA DURUMLARININ BAZI DEĞĠġKENLER AÇISINDAN ĠNCELENMESĠ 1785 ORTAÖĞRETĠM ÖĞRENCĠLERĠNĠN BĠLĠġÜSTÜ YETĠLERĠ KULLANMA DURUMLARININ BAZI DEĞĠġKENLER AÇISINDAN ĠNCELENMESĠ Y.Doç.Dr. H.Şenay Şen G.Ü.T.E.F.Eğitim Bilimleri Bölümü senay@gazi.edu.tr Özet Bilişüstü

Detaylı

Bireysel Öğrenme. Öğr.Gör. Seyhan EKİNCİ

Bireysel Öğrenme. Öğr.Gör. Seyhan EKİNCİ Bireysel Öğrenme Öğr.Gör. Seyhan EKİNCİ Çalışma Konuları 1. Bireysel öğrenmenin hedefleri 2. Yapılandırmacı yaklaşım 3. Türkiye de bireysel öğrenme olarak anlaşılan ve uygulanan yaklaşımlar 4. Neden bireysel

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim Ön Koşul DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS MB-Özel Eğitim 364 6 2 2 3 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları Dersin Amacı

Detaylı

Bloom un Revize Edilen Taksonomisinin Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmeye Etkileri 1

Bloom un Revize Edilen Taksonomisinin Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmeye Etkileri 1 Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (http://sbe.gantep.edu.tr) 2012 11(2):327-348 ISSN: 1303-0094 Bloom un Revize Edilen Taksonomisinin Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmeye Etkileri 1 The Effects

Detaylı

Yapılandırmacılık ve Proje Tabanlı Öğrenme S

Yapılandırmacılık ve Proje Tabanlı Öğrenme S Yapılandırmacılık ve Proje Tabanlı Öğrenme S.233-237 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; İrfan ERDİN 2005-2006 Tablo ve Slaytları Düzenleyen; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ,M.A.Evren

Detaylı

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI Prof. Dr. Serap NAZLI Tam Öğrenme Modeli Tam öğrenme modeli, bütün öğrencilerin okullarda öğretileni öğrenebilecekleri varsayımına dayanır. Bloom işin başından beri olumlu öğrenme

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1

Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Yrd. Doç. Dr. Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 1 Gökçe BECİT İŞÇİTÜRK 2 Kullanıcıların site içeriğini belirlemede rol oynadığı, Dinamik, Teknik bilgi gerektirmeyen, Çok yönlü etkileşim sağlayan,

Detaylı

Öğretim Stratejileri. Öğretim Yöntemleri. Öğretim Teknikleri

Öğretim Stratejileri. Öğretim Yöntemleri. Öğretim Teknikleri Öğretim Stratejileri Öğretim Yöntemleri Öğretim Teknikleri ÖĞRETİM STRATEJİLERİ 1. Sunuş yoluyla öğretim (David AUSUBEL) 2. Buluş yoluyla öğretim (Jerome BRUNER) 3. Araştırma-inceleme yoluyla öğretim (John

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİMDE ETKİLİ SINIF YÖNETİMİ VE AKTİF ÖĞRENME

YÜKSEKÖĞRETİMDE ETKİLİ SINIF YÖNETİMİ VE AKTİF ÖĞRENME YÜKSEKÖĞRETİMDE ETKİLİ SINIF YÖNETİMİ VE AKTİF ÖĞRENME Öğretim elemanlarının kullandıkları öğretim yöntem ve teknikleri, sınıf yönetimi ve öğrenci davranışları üzerinde etkili olan en önemli değişkenlerdendir.

Detaylı

1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Öğrenme Öğretme Kuram, Model ve Yaklaşımları Gol: 1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Modele göre sebat öğrencinin bir baskı altında kalmadan öğretime harcadığı zamandır.

Detaylı

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ

İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ İNGİLİZCE ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAM BİLGİLERİ Amaç: Programımız, kalite kültürüne verilen önem bağlamında, öğretim üyelerinin öğrencilerle birebir iletişim kurabilmesini, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini yetkin

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 2016 ANKARA İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMIN GİRİŞ

Detaylı

21. YÜZYIL BECERİLERİ

21. YÜZYIL BECERİLERİ 21. YÜZYIL BECERİLERİ 21. YÜZYIL BECERİLERİ 21. yüzyıl becerileri genel olarak, öğrencilerin bilgi çağında başarılı olabilmeleri için geliştirmeleri gereken üst düzey becerileri ve öğrenme eğilimlerini

Detaylı

ADAPAZARI ÖZEL ENKA ORTAOKULU / LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PORTFOLYO POLİTİKASI

ADAPAZARI ÖZEL ENKA ORTAOKULU / LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PORTFOLYO POLİTİKASI ADAPAZARI ÖZEL ENKA ORTAOKULU / LİSESİ 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI PORTFOLYO POLİTİKASI Portfolyo, öğrencilerin belirli bir zaman diliminde, belirli bir amaç dahilinde becerilerini, yeteneklerini, zayıf

Detaylı

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ Doç. Dr. Deniz Beste Çevik Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı beste@balikesir.edu.tr

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A-Çocukla İletişim Ön Koşul

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A-Çocukla İletişim Ön Koşul DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS A-Çocukla İletişim 275 3 3 3 5 Ön Koşul Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim Elemanı Dersin Yardımcıları

Detaylı

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞÜSTÜ YETİLERİ KULLANMA DURUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ 1

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞÜSTÜ YETİLERİ KULLANMA DURUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ 1 ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞÜSTÜ YETİLERİ KULLANMA DURUMLARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ 1 Yrd.Doç. Dr. H.Şenay Şen G.Ü.T.E.F.Eğitim Bilimleri Bölümü senay@gazi.edu.tr Abstract Metacognitive

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIMI ÖĞRETİMİNDE AKRAN DEĞERLENDİRME PEER ASSESSMENT IN TEACHING COMPUTER USAGE

BİLGİSAYAR KULLANIMI ÖĞRETİMİNDE AKRAN DEĞERLENDİRME PEER ASSESSMENT IN TEACHING COMPUTER USAGE BİLGİSAYAR KULLANIMI ÖĞRETİMİNDE AKRAN DEĞERLENDİRME PEER ASSESSMENT IN TEACHING COMPUTER USAGE Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ Fırat Üniversitesi, ELAZIĞ nurigomleksiz@yahoo.com Ayhan KOÇ Erzincan Üniversitesi,

Detaylı

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS

PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS PROFESSIONAL DEVELOPMENT POLICY OPTIONS INTRODUCTION AND POLICY EXPLORATION IN RELATION TO PROFESSIONAL DEVELOPMENT FOR VET TEACHERS AND TRAINERS IN TURKEY JULIAN STANLEY, ETF ISTANBUL, FEBRUARY 2016 INTRODUCE

Detaylı

Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının temeli bir konunun derinlemesine araştırılmasına odaklanmaktadır. Araştırmada genellikle sınıf içerisinde

Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının temeli bir konunun derinlemesine araştırılmasına odaklanmaktadır. Araştırmada genellikle sınıf içerisinde Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının temeli bir konunun derinlemesine araştırılmasına odaklanmaktadır. Araştırmada genellikle sınıf içerisinde öğrenenler tarafından oluşturulan küçük bir grup, bazen tüm

Detaylı

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU Öğretmen Akademisi Vakfı, Öğrenen Lider Öğretmen (ÖLÖ) eğitimi ile ilk ve ortaokul düzeyindeki öğretmenlere iletişim becerileri,

Detaylı

DERS PLANI VE AKTS FORMU

DERS PLANI VE AKTS FORMU DERS PLANI VE AKTS FORMU DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl Saat (T-U) Kredi AKTS TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE SORUNLARI 3+0 3 6 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Türkçe Doktora Seçmeli

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Stratejik Planlama ve Yönetimi (ISE 511) Ders Detayları

Bilgi Teknolojileri Stratejik Planlama ve Yönetimi (ISE 511) Ders Detayları Bilgi Teknolojileri Stratejik Planlama ve Yönetimi (ISE 511) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Bilgi Teknolojileri Stratejik Planlama ve Yönetimi

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Eğitim Psikolojisi MB 102 2 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Yaz Stajı II (IE 499) Ders Detayları

Yaz Stajı II (IE 499) Ders Detayları Yaz Stajı II (IE 499) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Yaz Stajı II IE 499 Güz 0 0 0 0 6 Ön Koşul Ders(ler)i IE 399 Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

21.Yüzyıl Öğrenenleri İçin Standartlar

21.Yüzyıl Öğrenenleri İçin Standartlar 30.10.2012 21.Yüzyıl Öğrenenleri İçin Standartlar GENEL DEĞERLER Okuma dünyaya açılan penceredir. Okuma öğrenme, kişisel gelişim ve zevk için temel beceridir. Öğrencilerin bütün içeriklerde ve formatlarda

Detaylı

Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans) Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın) Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans)

Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans) Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın) Fen Bilgisi Eğitimi ( Yüksek Lisans) Adınız ve Soyadınız E-mail : mtdemirbag@gmail.com Mehmet Demirbağ 13.12.1986 yılında dünyaya geldi. İlk ve ortaöğretimini Aydın ın Söke ilçesinde tamamladı.2005 yılında Atatürk Üniversitesi K.Karabekir

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sağlığın Geliştirilmesi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans ( x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan

Detaylı

EPI SEVİYESİ ÖĞRENCİLERİYLE HAZIRLIK PROGRAMINA YÖNELİK YAPILAN GÖRÜŞME RAPORU

EPI SEVİYESİ ÖĞRENCİLERİYLE HAZIRLIK PROGRAMINA YÖNELİK YAPILAN GÖRÜŞME RAPORU EPI SEVİYESİ ÖĞRENCİLERİYLE HAZIRLIK PROGRAMINA YÖNELİK YAPILAN GÖRÜŞME RAPORU 27.12.2018 tarihinde EPI seviyesindeki 33 öğrenci ile hazırlık programında yer alan dersler, kullanılan kaynaklar ve sınavlar

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 AYHAN KARAMAN ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU YARDIMCI DOÇENT 17.12.2014 Adres : Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü 57000 SİNOP Telefon : 3682715526-2079 E-posta : akaraman@sinop.edu.tr

Detaylı

İçindekiler. 1 Başarılı Okullar İçin Denetim/1. 2 Norm: Geleneksel Okullar Neden Böyle? / Devingen Okullar / 33. Kısım 1 Giriş.

İçindekiler. 1 Başarılı Okullar İçin Denetim/1. 2 Norm: Geleneksel Okullar Neden Böyle? / Devingen Okullar / 33. Kısım 1 Giriş. İçindekiler Kısım 1 Giriş 1 Başarılı Okullar İçin Denetim/1 Denetim (SuperVision): Yeni Bir Paradigma İçin Yeni Bir İsim / 7 Başarı İçin Bir Metafor Olarak Denetimsel Yapıştırıcı / 8 Denetimden Kim Sorumludur?

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Nihal TUNCA

Yrd.Doç.Dr. Nihal TUNCA Yrd.Doç.Dr. Nihal TUNCA Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Evliya Çelebi Yerleşkesi (43100) KÜTAHYA Cep Telefonu: Telefon: Faks: E-posta: tuncanihal@gmail.com

Detaylı

... KULLANARAK DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENİN Aralıklı Alıştırma DERS ÇALIŞMANIZI UZUN ZAMANLARA YAYIN

... KULLANARAK DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENİN Aralıklı Alıştırma DERS ÇALIŞMANIZI UZUN ZAMANLARA YAYIN ... KULLANARAK MAYI ÖĞRENİN Aralıklı Alıştırma MANIZI UZUN ZAMANLARA YAYIN Sınavlar için önceden plan yapmaya başlayın ve her güne biraz zaman ayırın. İki haftaya yayılmış beş saat, bir oturuştaki aynı

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

İÇERİK VE İÇERİK DÜZENLEME ÖĞRETIM İLKE VE YÖNTEMLERI- II. HAFTA

İÇERİK VE İÇERİK DÜZENLEME ÖĞRETIM İLKE VE YÖNTEMLERI- II. HAFTA İÇERİK VE İÇERİK DÜZENLEME ÖĞRETIM İLKE VE YÖNTEMLERI- II. HAFTA İÇERİK Hedefler İçerik Hedef davranışları kazandıracak biçimde ünite ve konuların düzenlenmesi İçerik, hedef davranışlara göre düzenlenir.

Detaylı

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları:

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları: ÖĞRETĠM STRATEJĠLERĠ Öğretim stratejisi, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için seçilen genel yoldur. Öğretim stratejileri; sunuş yoluyla öğretim, buluş yoluyla öğretim, araştırma ve inceleme yoluyla öğretim

Detaylı

READING 1 3 0 3 5 WRITING 1 3 0 3 5 ORAL COMMUNICATIO N SKILLS 3 0 3 5 BASIC INFORMATION TECHNOLOGIES 3 0 3 3 INTRODUCTION TO EDUCATION 3 0 3 3

READING 1 3 0 3 5 WRITING 1 3 0 3 5 ORAL COMMUNICATIO N SKILLS 3 0 3 5 BASIC INFORMATION TECHNOLOGIES 3 0 3 3 INTRODUCTION TO EDUCATION 3 0 3 3 1 FLE103 İLERİ DİNLEME 1 LISTENING 1 3 0 3 5 1 FLE105 İLERİ OKUMA 1 READING 1 3 0 3 5 1 FLE107 İLERİ YAZMA 1 WRITING 1 3 0 3 5 1 FLE109 SÖZLÜ İLETİŞİM BECERİLERİ ORAL COMMUNICATIO N SKILLS 3 0 3 5 1 TBT101

Detaylı

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA İZMİR İLİ MLO OKULLARINDA BİYOLOJİ DERSLERİNDE EĞİTİM TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARININ (BİLGİSAYARIN) ETKİLİLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Fulya USLU, Rıdvan KETE Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi,

Detaylı