ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER"

Transkript

1 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 502 Mikroelektronik Bahar Elektrik Elektronik Mühendisliği Prof. Dr. Mustafa ALÇI DERS SAATİ: 3 KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:32225) E mail:, Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Mikroelektronik teknolojisinde üretim teknikleri ve tümdevre yarıiletken teknolojisi için sınırları. Planer teknoloji. Mikro litografi. İnce filmler; buharlaştırma, tozutma ve kimyasal buhardan yoğuşturma teknikleri. Silisyumun ısıl oksitlenmesi. Kalkılama yöntemleri; difüzyon, iyon ekme ve epitaksi. Tümdevrede diyot, transistör ve direnç elemanlarının gerçekleştirilmesi. MOS tümdevre üretim teknolojisi. VLSI teknolojisinin temelleri. VLSI sistemler ve uygulamaları. VLSI teknolojisinde elektrostatik problemi. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Lisansüstü öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: Mikroelektronik teknolojisinde, yarıiletken tümdevrelerin üretim tekniklerinin ve sınırlarının, kalın ve ince film üretim tekniklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: ÖNERİLEN KAYNAKLAR: S. M. Sze, VLSI Technology1, Mc Graw Hill, New York, Stephen A. Cambell, The Science and Engineering of Microelectronic Fabrication, Oxford Uni. Press, 2001.

2 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, serbest formül sayfasıyla bir yazılı ara sınav, bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyıl sonu sınav puanının % 60'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 40'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Kalın ve ince film teknikleri. (1 hafta) Metal ve Metal olmayan materyallerle ince film yapımı. (1 hafta)yarıiletken tümdevrelerde üretim teknikleri ve sınırları. (1 hafta) Epitaksiyel büyütme. (1 hafta) Maskeleme. (1 hafta) Litografi. (1 hafta) Difüzyon. (2 hafta) Tümdevrede direnç, diyot ve transistörün gerçekleştirilmesi. (2 hafta) MOS tümdevre teknolojisinin temelleri. (2 hafta) VLSI teknolojisinin esasları ve uygulamaları. (1 hafta) VLSI teknolojisinde elektrostatik problemler. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi. Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi.

3 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 503 Düşük Voltaj Analog Tümdevre Tasarımı Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği Prof. Dr. Mustafa ALÇI DERS SAATİ: 3 KREDİSİ: 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:32225) E mail:, Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Düşük voltajlı analog tümdevrelerin gereklilikleri, BJT ve MOSFET lerde düşük voltaj sınırlamaları., Akım aynaları, Geçişiletkenliği devreleri, Analog çarpıcılar, Akım modlu tasarım teknikleri, Düşük voltajlı analog dere tasarım teknikleri, Rail to rail kutuplama için giriş ve çıkış katları, Standart CMOS teknolojisinin kullanıldığı düşük voltajlı analog devreler, Güç kaynağı kullanımını azaltmak için devre stratejileri, Bulk driven MOSFET ler, floating gate MOSFET ler. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Lisansüstü öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: Düşük voltaj analog tümdevrelerinin ve BJT, MOSFET için düşük voltajın sınırlarının anlaşılması ve araştırılması amaçlanmaktadır. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: ÖNERİLEN KAYNAKLAR: Edgar Sanchez Sinencio, Andreas G. Andreou, Low Voltage/Low Power Integrated Circuits and Systems; Low Voltage Mixed Signal Circuits, IEEE Press, New York, Satoshi Sakurai, Mohammed Ismail, Low Voltage CMOS Operational Amplifiers; Theory, Design and Implementation, Kluwer academic Publishers, Boston, 1995.

4 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, serbest formül sayfasıyla bir yazılı ara sınav, bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyıl sonu sınav puanının % 60'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 40'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Analog tümdevrelerde düşük voltaj gereksinimi. (1 hafta) BJT ve MOSFET için düşük voltajın sınırları. (1 hafta) Akım aynaları. (1 hafta) Geçişiletkenliği devreleri. (1 hafta) Analog çarpıcılar. (1 hafta) Akım modlu tasarım teknikleri. (2 hafta) Düşük voltaj analog devre tasarım teknikleri. (2 hafta) Rail to rail kutuplama için giriş ve çıkış katları. (2 hafta) CMOS teknolojisinin kullanıldığı düşük voltaj analog devreler. (2 hafta) Besleme sınırlamalarını azaltmak için devre stratejileri. (1 hafta) Bulk Driven MOSFET ler, floating gate MOSFET ler. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi. Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi.

5 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı EEM 512 Uydu Haberleşme Sistemleri Seçmeli DERS SAATİ: 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu Bahar Elektrik Elektronik Mühendisliği Doç. Dr. İbrahim Develi KREDİSİ: 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (32205), E mail: develi@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Uydu haberleşme sistemlerinin temelleri, haberleşme linklerinin analiz ve tasarımı, frekanslar ve dalga yayılımı, temelband işaretler, modülasyon ve kodlama, haberleşme uyduları, uyduların yörüngeleri ve uydu ağları, çoklu erişim, gezgin uydu sistemleri ve mimarisi, uydu sistemlerinde yazılım teknikleri, modelleme ve benzetim, geleceğe yönelik gelişmeler ve uygulamalar, mevcut uydu sistemleri için tasarımlar, VSAT sistemleri. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri (Herhangi bir önkoşul bulunmamaktadır). DERSİN AMAÇLARI: Uydu haberleşme sistemlerinin temel prensipleri, çalışma şekilleri ve uydu haberleşmesinin temel kavramları hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERS DÖKÜMANLARI: T. T. Ha, Digital Satellite Communications, McGraw Hill, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: D. Roddy, Satellite Communications, McGraw Hill, 2001.

6 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Uydu haberleşme sistemlerinin temelleri, (1 hafta) Haberleşme linklerinin analiz ve tasarımı, (1 hafta) Frekanslar ve dalga yayılımı, (1 hafta) Temelband işaretler, (1 hafta) Modülasyon ve kodlama, (1 hafta) Haberleşme uyduları, (1 hafta) Uyduların yörüngeleri ve uydu ağları, (1 hafta) Çoklu erişim, (2 hafta) Gezgin uydu sistemleri ve mimarisi, (1 hafta) Uydu sistemlerinde yazılım teknikleri, (1 hafta) Modelleme ve benzetim, (1 hafta) Geleceğe yönelik gelişmeler ve uygulamalar, (1 hafta) Mevcut uydu sistemleri için tasarımlar, VSAT sistemleri. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi, Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

7 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 513 Optimizasyonda Sayısal Yöntemler Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği Doç. Dr. Nurhan Karaboğa DERS SAATİ : 3 KREDİSİ : 3 Adres:Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri. Tel:(352) İç hat:32203 E mail: nurhan_k@erciyes.edu.tr, Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Optimizasyon problemine ilişkin tanımlar ve temel kavramlar, algoritmalar, yakınsama, ekstremum için gerek ve yeter koşullar vb. Kısıtsız optimizasyon yöntemleri; Doğru üzerinden arama yöntemleri (Fibonacci, altın bölme, vb.). Eğri uydurma yöntemleri (Davidon Fletcher Powell, Fletcher Reeves, Newton vb.). Kısıtlı optimizasyon yöntemleri. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: Optimizasyon problemlerinin sayısal çözümlerinin bulunmasını amaçlayan bu ders ile tüm mühendislik disiplinlerinde, bir optimizasyon tasarımının yapılabilmesi ve çözüm yöntemlerinin belirlenmesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. DERSİN YÖNTEMİ: Ders haftada üç saat olarak yapılmaktadır. Dersin ilk yarısında konular teorik olarak anlatılmakta diğer yarısında konuyla ilgili problem çözümleri yapılmaktadır. Vize notu olarak değerlendirmek üzere iki farklı konuda ödev öğrencilere verilmektedir. Dönem sonunda da bir final sınavı yapılmaktadır. Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS DÖKÜMANLARI: J. Nocedal, S. J. Wright, Numerical Optimization, Springer Verlag, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: S. S. Rao, Engineering Optimization: Theory and Practice, John Wiley, A. D. Belegundu, T. R. Chandrupatla, Optimization concepts and Applications in Engineering, Prentice Hall, 1999.

8 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: İki ara sınav (25 % her biri). Bir final sınavı (50 %). DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Giriş ve temel kavramlar (2 hafta) Kısıtsız Optimizasyon, Kısıtsız optimizasyonda analitik çözüm, (2 hafta) Kısıtsız optimizasyonda sayısal yöntemler ve algoritmalar (2 hafta) Doğrusal Optimizasyon Metotları (1 hafta) 1. Yıl içi sınavı (2 hafta) Doğrusal olmayan Optimizasyon Metotları (2 hafta) Gerçek problemlere algoritmaların uygulanması (1 hafta) Doğrusal Programlama (1 hafta) 2. Yıl içi sınavı DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi, İstenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi Mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma becerisi

9 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 514 Kontrol Sistemlerinin Tasarımı ve Simülasyonu Seçmeli Bahar Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd.Doç.Dr. Aytekin BAĞIŞ DERS SAATİ : 3 KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat: 32255), E mail: bagis@erciyes.edu.tr, Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Kontrol sistemlerinin tasarım esaslarının ve yöntemlerinin bilgisayar destekli olarak incelenmesi DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: Bu dersin amacı, doğrusal kontrol sistemlerinin analizi, tasarımı ve simülasyonu için matematiksel temellerin ve yöntemlerin incelenmesidir. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERS DÖKÜMANLARI: B.C. Kuo, Otomatik Kontrol Sistemleri, Literatür Yayınları (uyarlama ve çeviri: Atilla Bir), K. Ogata, Modern Control Engineering 3rd ed., Prentice Hall, R.C. Dorf, R.H. Bishop, Modern Control Systems, Addison Wesley Longman, Inc., ÖNERİLEN KAYNAKLAR: C.T. Chen, Analog and Digital Control System Design, Saunders College Pub., S.M. Shinners, Modern Control System Theory and Design 2nd ed., John Wiley & Sons, Inc., 1998.

10 R.S. Burns, Advanced Control Engineering, Butterworth Heinemann, DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Kontrol sistemi tasarımına giriş (1 hafta) Temel kontrol organları, kontrol sistemleri, elektronik kontrolörler (2 hafta) Kontrol sistemlerinin bilgisayar destekli analizi (1 hafta) Kontrol edilebilirlik, gözlenebilirlik ve kararlılık kavramları (1 hafta) Durum geri besleme ve kutup yerleştirme ile tasarım (1 hafta) Durum gözlemcileri ve gözlemci tasarımı (2 hafta) PID kontrolör tasarımı (2 hafta) Kontrol sistemlerinin frekans domeninde tasarımı (3 hafta) Kontrol sistemlerinin bilgisayar destekli simülasyonu DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi istenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma becerisi

11 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı EEM 524 Haberleşme Sistemlerinin Simülasyonu Seçmeli DERS SAATİ : 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu Bahar Elektrik Elektronik Mühendisliği Doç. Dr. İbrahim Develi KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (32205), E mail: develi@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Simülasyonun amacı ve rolü, simülasyonun disiplinlerarası özellikleri, simülasyonda takip edilmesi gereken adımlar, simülasyon modelleri, PSK tabanlı sayısal iletim tekniklerinin simülasyonu, OFDM iletim teknolojisinin simülasyonu, CDMA iletim tekniğinin simülasyonu, Hücresel haberleşme yaklaşımına ait simülasyonlar, çeşitli Matlab uygulamaları. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri (Herhangi bir önkoşul bulunmamaktadır). DERSİN AMAÇLARI: Haberleşme sistemlerinin incelenmesinde simülasyonun rolü, simülasyonun kullanıcıya sağladığı kolaylıkların neler olduğunun anlaşılması ve çeşitli uygulamalarla simülasyon yapabilme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERS DÖKÜMANLARI: H. Harada and R. Prasad, Simulation and Software Radio for Mobile Communications, Artech House, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: J. G. Proakis, M. Salehi and G. Bauch, Contemporary Communication Systems using MATLAB and

12 Simulink,, 2nd Edition, Brooks Cole, W. H. Tranter, K. S. Shanmugan, T. S. Rappaport, K. L. Kosbar, Principles of Communication Systems Simulation with Wireless Applications, Prentice Hall, DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Simülasyonun amacı ve rolü, (1 hafta) Simülasyonun disiplinlerarası özellikleri, (1 hafta) Simülasyonda takip edilmesi gereken adımlar, (1 hafta) Simülasyon modelleri, (2 hafta) PSK tabanlı sayısal iletim tekniklerinin simülasyonu, (2 hafta) OFDM iletim teknolojisinin simülasyonu, (2 hafta) CDMA iletim tekniğinin simülasyonu, (2 hafta) Hücresel haberleşme yaklaşımına ait simülasyonlar, (2 hafta) Çeşitli Matlab uygulamaları. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi, Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

13 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 526 Modern Spektral Analiz Teknikleri Zorunlu (2.Yarıyıl) Elektrik Elektronik Mühendisliği A.B.D. Doç.Dr. Şaban ÖZER Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:), DERS SAATİ : 3 KREDİSİ : 3 E mail: sozer@erciyes.edu.tr, Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Çoklu oran(multirate) işaret işleme, Rastgele işaretler ve korelasyon fonksiyonu,liner kestirim,lineer filtreler ve güç spektrumu ile ilgili parametrik metotlar. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Lisansüstü öğrenciler DERSİN AMAÇLARI: Bu ders çoklu oran(multirate) işaret işleme ve lineer kestirim ve lineer filtrelerin temel kavramlarını ve gerçekleştirilmelerini verir.temel konular; ders çoklu oran(multirate) işaret işleme, Rastgele işaretler ve korelasyon fonksiyonu,liner kestirim,lineer filtreler ve güç spektrumu ile ilgili parametrik metotlar olarak bölümlendirilir. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: Ş. Özer, ARMA Modeli ile Ayrık zamanlı Lineer Sistemlerin Modellenmesi, Y. Lisans Tezi, İTÜ F.B.E.,1988. J.G. Proakis and D. G. Manolakis, Digital signal Processing, Macmillan,New York, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: M. H. Hayess, Statistical and Digital signal Processing and Modeling, John Wiley & Sons, New York, 1996 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Bir yazılı ara sınav, bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız

14 başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (3 weeks) Çoklu oran(multirate) işaret işleme. (3 weeks) Rastgele işaretler ve korelasyon fonksiyonu. (3 weeks) Lineer kestirim. (3 weeks) Lineer filtreler. (2 weeks) Güç spektrumu ile ilgili parametrik metotlar. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Çoklu oran(multirate) sayısal işaret işleme temel prensiplerini anlama becerisi Lineer kestirim ve lineer filtreler gibi disiplinler arası çalışmalara hazırlama becerisi

15 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 542 Mühendisler için İleri Lineer Cebir Spring Elektrik Elektronik Mühendisliği Doç. Dr. Nurhan Karaboğa DERS SAATİ : 3 KREDİSİ : 3 Adres:Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri. Tel:(352) İç hat:32203 E mail: nurhan_k@erciyes.edu.tr, Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Vektör uzayları, Alt vektör uzayı, Doğrusal bileşim kavramı, Doğrusal bağımsızlık, Vektör uzayının boyutu, Doğrusal denklem sistemleri ve matrisler, Doğrusal dönüşümler, Doğrusal dönüşümün matrisi, Matrisin rankı. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans Öğrencleri DERSİN AMAÇLARI: Daha ileri seviyedeki matematik için gerekli bilginin oluşturulması. Çok değişkenli analiz için gerekli alt yapının sağlanması. DERSİN YÖNTEMİ: Ders haftada üç saat olarak yapılmaktadır. Dersin ilk yarısında konular teorik olarak anlatılmakta diğer yarısında konuyla ilgili problem çözümleri yapılmaktadır. Vize notu olarak değerlendirmek üzere iki farklı konuda ödev öğrencilere verilmektedir. Dönem sonunda da bir final sınavı yapılmaktadır. Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS DÖKÜMANLARI: Sohail A. Dianat, Eli Saber, Advanced Linear Algebra for Engineers with MATLAB, Crc Pres, 2009 Kenneth Hardy, Linear Algebra for Engineers and Scientists Using Matlab, Prentice Hall, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: A. Sabuncuoğlu, Lineer Cebir, Nobel Yayın Dağıtım, DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: İki ara sınav (25 % her biri). Bir final sınavı (50 %).

16 DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Giriş ve temel kavramlar, (2 hafta) Vektör uzayları, (1 hafta) Alt vektör uzayı, (2 hafta) Doğrusal bileşim kavramı (2 hafta) Doğrusal bağımsızlık (1 hafta) MIDTERM EXAM (1 hafta) Vektör uzayının boyutu, (1 hafta) Doğrusal denklem sistemleri ve matrisler, (1 hafta) Doğrusal dönüşümler, (1 hafta) Doğrusal dönüşümün matrisi, (1 hafta) Matrisin rankı. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi, İstenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma becerisi

17 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı EEM 546 Elektrik Makinalarında Kararlılık Analizi Seçmeli DERS SAATİ: 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Ferhat DALDABAN KREDİSİ: 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl Kayseri, Tel:(352) (İç hat:), E mail: daldaban@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Elektrik makinalarının çalışma karakteristiklerinin incelenmesi. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: Bu derste, öğrencilerin kabiliyetlerini geliştirecek şekilde özel elektrik makinalarına ait teori ve uygulamaların verilmesi amaçlanmaktadır. Ders, DC ve AC motorların kararlı hal çalışma karakteristikleri, AC ve DC motorlarda hız tork karakteristiği, AC ve DC motorlarda verim, Adım ve Anahtarlamalı relüktans motorların kararlı hal ve dinamik çalışma karakteristikleri ile Doğrusal motorların temel çalışma karakteristikleri konularını içermektedir. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: P.C. Sen, Principles of Electric Machines and Power Electronics, John Wiley & Sons. ÖNERİLEN KAYNAKLAR: A.E. Fitzgerald, Charles Kingsley, Stephen D. Udmans, Electric Machinery, McGraw Hill.

18 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla bir yazılı ara sınav, bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınav notunun % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (2 hafta) DC ve AC motorların temel çalışma karakteristikleri. (2 hafta) DC ve AC motorlarda Tork Hız Karakteristiği. (2 hafta) DC ve AC motorlarda verim. (1 hafta) Adım Motorlarının temel çalışma karakteristikleri. (2 hafta) Anahtarlamalı relüktans motorlar ve ilgili motorların çalışma karakteristikleri. (1 hafta) Doğrusal DC Motorlar ve karakteristikleri. (2 hafta) Doğrusal AC Motorlar ve karakteristikleri. (2 hafta) Doğrusal Anahtarlamalı relüktans motorlar ve karakteristikleri. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Öğrencilerin mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme bacerisini geliştirmeyi hedeflemektedir.

19 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 547 Elektronik Devre Tasarımı ve Simülasyonu Bahar Elektrik Elektronik Mühendisliği Prof. Dr. Mustafa ALÇI DERS SAATİ : 3 KREDİSİ :3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:32225) E mail:, Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Analog tümdevre yapılarına genel bir bakış, 741 işlemsel kuvvetlendiricisinin giriş katı, 741 işlemsel kuvvetlendiricisinin kazanç katı, 741 işlemsel kuvvetlendiricisinin çıkış katı, 741 işlemsel kuvvetlendiricisinin bütün katlarının DC analizi, 741 işlemsel kuvvetlendiricisinin bütün katlarının küçük sinya analizi, CMOS işlemsel kuvvetlendiricisi, İşlemsel kuvvetlendiricilerin frekans kompanzasyonu, Farklı programlar kullanarak bilgisayar destekli benzetimler. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Lisansüstü öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: Analog tümdevrelere genel bir bakış yapılması ve işlemsel kuvvetlendirici 741 in giriş katı, kazanç katı ve çıkış katı için DC ve küçük işaret analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: ÖNERİLEN KAYNAKLAR: K. R. Laker, W. M. C. Sansen, Design of Analog Integrated Circuits & Systems, Mc Graw Hill, A. S. Sedra, K. C. Smith, Microelectronic Circuits, Oxford Uni. Press, Gordon W. Roberts, A. S. Sedra, SPICE, Second Edition, Oxford Uni. Press, 1997.

20 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, serbest formül sayfasıyla bir yazılı ara sınav, bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyıl sonu sınav puanının % 60'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 40'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Analog tümdevrelere Genel Bakış. (1 hafta) Fark kuvvetlendiricileri. (1 hafta) 741 Op Amp ın giriş katı. (1 hafta) 741 Op Amp ın kazanç katı. (1 hafta) 741 Op Amp ın çıkış katı. (1 hafta) 741 Op Amp ın her katının DC analizi. (2 hafta) Op Amp ın her katının küçük işaret analizi. (2 hafta) CMOS Op Amp lar (2 hafta) Op Amp ın Frekans Cevabı (2 hafta) Farklı bilgisayar programları ile devre tasarımı DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi. Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi. İstenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi.

21 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı EEM 550 Özel Elektrik Makinaları Seçmeli DERS SAATİ: 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Ferhat DALDABAN KREDİSİ: 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl Kayseri, Tel:(352) (İç hat:), E mail: daldaban@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: Özel elektrik Makinaları. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: II. DERS BİLGİLERİ Bu derste, öğrencilerin kabiliyetlerini geliştirecek şekilde özel elektrik makinalarına ait teori ve uygulamaların verilmesi amaçlanmaktadır. Ders, tek faz AC motorların yapısal özellikleri, AC motor çeşitleri, üç faz motorların tek fazda işletimi, adım motorlarının temelleri, AC ve DC servo motorlar ile relüktans motorlar konularını içermektedir. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: P.C. Sen, Principles of Electric Machines and Power Electronics, John Wiley & Sons. ÖNERİLEN KAYNAKLAR: A.E. Fitzgerald, Charles Kingsley, Stephen D. Udmans, Electric Machinery, McGraw Hill. DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla bir yazılı ara sınav, bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınav notunun % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en

22 az DD veya daha yukarı olması gerekir. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (2 hafta) Tek ve çok faz ac makinaların çalışma farklılıkları. (2 hafta) Basics of single phase ac electrical machines and their operation. (2 hafta) Tek faz makinaların çalışma teknikleri. (1 hafta) Hız kontrol teknikleri. (2 hafta) AC ve DC servo motorların temelleri ve endüsriyel uygulamaları. (1 hafta) Relüktans prensibi. (2 hafta) Adım motorları ve kontrolü. (2 hafta) Relüktans motorların temel kavramları ve prensipleri. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Öğrencilerin mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme bacerisini geliştirmeyi hedeflemektedir.

23 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı EEM 551 Dijital Filtre Tasarımı Zorunlu DERS SAATİ : 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu (1.Yarıyıl) Elektrik Elektronik Mühendisliği A.B.D. Doç.Dr. Şaban ÖZER KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:), E mail: sozer@erciyes.edu.tr, Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Bu ders digital filtrelerin temel kavramlarını ve gerçekleştirilmelerini verir.temel konular; sayısal filtre tasarımının genel ilkeleri, FIR ve IIR filtre tasarım metotları,digital filtrelerin gerçekleştirilmesi ve kuantalama hataları olarak bölümlendirilir. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Lisansüstü öğrenciler DERSİN AMAÇLARI: Sayısal işaret işleme ve digital filtreler konusuna ilişkin temel kavramların ayrıntılı bir şekilde anlaşılması amaçlanmaktadır.bu dersin temel konuları; sayısal filtre tasarımının genel ilkeleri, FIR ve IIR filtre tasarım metotları,digital filtrelerin gerçekleştirilmesi ve kuantalama hataları olarak bölümlendirilir. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: Kayran Ahmet H, Sayısal İşaret İşleme, İ.T.Ü. Yayınları, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: Alan V. Openheim,Ronald W. Schafer and John R. Buck Discrete Time Signal Processing, Prentice Hall, Lonnie C. Ludeman, Fundementals of Digital Signal Processing, John Wiley and Sons,1987.

24 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Bir yazılı ara sınav, bir yazılı yarıyıl sonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (2 weeks) Sayısal filtre tasarımının temel ilkeleri. (4 weeks) FIR Filtre tasarım metotları. (2 weeks) IIR Filtre tasarım metotları. (3 weeks) Sayısal filtrelerin gerçekleştirilmesi. (3 weeks) Sayısal filtrelerde kuantalama hataları. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Digital filtrelerin temel kavramlarını ve gerçekleştirilmelerini anlama becerisi İ şaret İşleme, haberleşme ve kontrol gibi disiplinler arası çalışmalara hazırlama becerisi

25 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EM559 Kırınım Teorisi, Seçmeli, Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği DERS SAATİ : 3 KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:) E mail: yildizc@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: Düzlem dalgaların saçılması DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: II. DERS BİLGİLERİ Elektromanyetik dalga teorisinin temelleri, Wiener Hopf Tekniği, Kırınımın Geometrik Teorisi (KGT). DERSİN YÖNTEMİ: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: G. Uzgören, A. Büyükaksoy, Kırınımın geometrik teorisinde birinci mertebeden kanonik problemler, Yıldız Üniversitesi Yayınları. ÖNERİLEN KAYNAKLAR: Matthew, O. N. Sadiku, Elements of Electromagnetics, Oxford Uni. Press, Inc. D. K. Cheng, Field and Wave Electromagnetics, Second Edition, Addison Wesley M. Kline and I. W. Kay, Electromagnetic theory and geometrical optics, Interscience, New York. B. Felsen and N. Marcuvitz, Radiation and scattering of waves, Prentice Hall. B. Noble, Methods based on the Wiener Hopf technique for the solution of partial differential equations, Pergamon Press. E. C. Tichmarsh, Theory of fourier integrals, Oxford Uni. Press, Inc.

26 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, serbest formül sayfasıyla bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 60'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 40'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (2 hafta) Elektromanyetik teori. (2 hafta) Kompleks değişkenler. (1 hafta) Fourier transformasyonu. (1 hafta) Wiener Hopf tekniği. (1 hafta) En dik iniş çizgisi yöntemi. (3 hafta) Düzlem dalgaların bir yüzü mükemmel elektrik diğer yüzü mükemmel manyetik yarım düzlemden kırınımı. (3 hafta) Düzlem dalgaların bir yüzü mükemmel elektrik diğer yüzü mükemmel manyetik şeritten kırınımı. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi, Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

27 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 563 Mühendislik Sistemlerinin Modellenmesi ve Simülasyonu Seçmeli Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. Aytekin BAĞIŞ DERS SAATİ : 3 KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat: 32255), E mail: bagis@erciyes.edu.tr, Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Sistemlerin modellenmesi ve analizi için kullanılabilecek temel kavramların ve yöntemlerin bilgisayar destekli olarak incelenmesi DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: Bu dersin amacı, mühendislikte sistemlerin modellenmesi, analizi, ve simülasyonu için temel matematiksel kavramların ve yöntemlerin bilgisayar destekli olarak incelenmesidir. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERS DÖKÜMANLARI: C.T. Chen, Analog and Digital Control System Design, Saunders College Pub., K. Ogata, Modern Control Engineering 3rd ed., Prentice Hall, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: S.T. Karris, Signals and Systems with Matlab Applications 2nd ed., Orchard Pub., S.T. Karris, Numerical Analysis Using Matlab and Spreadsheets 2nd ed., Orchard Pub., B.P. Lathi, Signal Processing & Linear Systems, Berkeley Cambridge Press, 1998.

28 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Sistem modellemeye giriş (1 hafta) Laplas dönüşümü, matrisler ve determinantlar (1 hafta) Fark eşitlikleri, durum değişkenleri ve durum denklemleri (1 hafta) Durum denklemlerinin çözümü (2 hafta) Elektriksel ve elektromekanik sistemler (1 hafta) Transfer fonksiyonları (1 hafta) Ayrık zamanlı sistemler (3 hafta) Sistemlerin matematiksel modellemesi (3 hafta) Bilgisayar destekli doğrusal sistem modelleme ve analizi DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi istenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma becerisi

29 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu EEM587 Lineer Olmayan Devreler ve Kaos Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği Prof.Dr.Recai KILIÇ DERS SAATİ: 3 KREDİSİ: 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (32230) E mail: kilic@erciyes.edu.tr, Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Lineer olmayan sistemlere giriş; lineer ve lineer olmayan devre elemanları; lineer olmayan osilatörler; op amp tabanlı lineer olmayan devreler; nonlineer direnç kavramı; Chua s diyodu; kaos kavramına giriş; kaos ve kaotik sistem özellikleri; dallanma (bifurcation) ve fraktal geometri; elektronik devreler ve sistemlerde kaos; Chua s diyot tabanlı kaotik osilatörler; otonom ve otonom olmayan kaotik osilatörler. DERSİN ÖNKOŞULLARI: 1. Diferansiyel Denklemler 2. Lineer Olmayan Devreler ve Sistemler DERSİN AMAÇLARI: Bu dersin amacı; karşılaştırmalı bir analizle lineer ve lineer olmayan devrelerin incelemesini yapmaktır. Bu incelemeye ilaveten lineer olmayan sistemlerin zengin bir uzantısı olan kaos ve kaotik sistemler hakkında bilgi aktarmaktır. DERSİN YÖNTEMİ: Haftada üç saat sınıf dersi yapılır. Dönem içerisinde 4 5 teorik ve uygulama bazlı ödevler verilir. Dönem arası ve yılsonu birer sınav yapılır. DERS DÖKÜMANLARI: Leon O. Chua, Charles A. Desoer,Ernest S., Linear and Nonlinear Circuits, McGraw Hill. Kılıç R., A practical guide for studying chua s circuits, World Scientific.

30 ÖNERİLEN KAYNAKLAR Steeb W H, The nonlinear workbook, World Scientific. Laksmanan M. And Murali K., Chaos in nonlinear oscillators, World Scientific. DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Dönem içerisinde verilen ödevler %30 kadar etkilidir. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB, CC şartsız başarılı notlardır. DC ve DD şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (2 hafta) Lineer ve nonlineer devre elemanları. (2 hafta) Lineer ve nonlineer osilatör yapıları. (2 hafta) Kaos, dakllanma ve fraktal geometri kavramları ve özellikleri. (2 hafta) Nonlineer direnç kavramı ve Chua diyodu. (2 hafta) Chua diyoduna dayalı kaotik osilatörler. (2 hafta) Otonom ve otonom olmayan kaos üreteçleri. (2 hafta) Kaos uygulamalarına giriş. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi. İstenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi. Mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma becerisi.

31 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu EEM588 Kaotik Sistemler ve Elektronik Devre Uygulamaları Bahar Elektrik Elektronik Mühendisliği Prof. Dr. Recai KILIÇ DERS SAATİ: 3 KREDİSİ: 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (32230) E mail: kilic@erciyes.edu.tr, Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Fen ve Mühendislik bilimlerinde kaotik sistemler; kaotik sistem modelleme; elektronik ve optik tabanlı kaos üreteçler; kaotik kontrol ve senkronizasyon; kaos tabanlı güvenilir haberleşme sistemleri; güç elektroniğinde kaos; kaotik sinir ağları; biyomedikal mühendisliği ve kaos; kaos eğitim setlerinin tanıtımı; kaos eğitim setleriyle deneysel çalışmalar. DERSİN ÖNKOŞULLARI: EEM 587 Lineer Olmayan Devreler ve Kaos DERSİN AMAÇLARI: Bu dersin amacı kaotik sistemlerin ve elektronik devre uygulamalarının incelenmesidir. Bu incelemenin yanında bu ders kapsamında öğrenciler kaos eğitim setleriyle tanışacaklardır. Bu setler kaos ve kaotik sistemlerin öğrenilmesi ve üzerinde araştırmaya olanak veren sistematik bir şekilde geliştirilen pedagojik laboratuar araçlarıdır. Bu setlerle çalışacak olan öğrencilerin kaotik sistem tasarımı ve gerçekleştirilmesine dönük yetenekleri gelişecektir. DERSİN YÖNTEMİ: Haftada üç saat sınıf dersi yapılır. Dönem içerisinde 4 5 teorik ve uygulama bazlı ödevler verilir. Dönem arası ve yılsonu birer sınav yapılır. DERS DÖKÜMANLARI: Kılıç R., A practical guide for studying chua s circuits, World Scientific. Guanrong Chen, Tetsushi Ueta, Chaos in Circuits and Systems, World Scientific Series on Nonlinear Science, Vol.11.

32 ÖNERİLEN KAYNAKLAR M.J.Ogorzalek, Chaos and Complexitiy in Electronic Circuits, World Scientific Series on Nonlinear Science, Vol.22. Laksmanan M. And Murali K., Chaos in nonlinear oscillators, World Scientific. DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Dönem içerisinde verilen ödevler %30 kadar etkilidir. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB, CC şartsız başarılı notlardır. DC ve DD şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Fen ve mühendislik bilimlerinde kaotik sistemler (1 hafta) Kaotik system modelleme. (2 hafta) Elektronik ve optik tabanlı kaos üreteçler. (1 hafta) Kaotik kontol ve senkronizasyon. (2 hafta) Kaos tabanlı güvenilir haberleşme uygulamaları. (1 hafta) Güç elektroniğinde kaos. (1 hafta) Kaotik sinir ağları. (1 hafta) Biyomedikal mühendisliği ve kaos. (1 hafta) Kaos eğitim setlerinin tanıtımı. (3 hafta) Kaos eğitim setleriyle deneysel çalışmalar. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi. İstenen gereksinimleri karşılayacak biçimde bir sistemi, parçayı ya da süreci tasarlama becerisi. Mühendislik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları kullanma becerisi.

33 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı EEM 596 Yayılı Spektrum Haberleşmesi Seçmeli DERS SAATİ : 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği Doç. Dr. İbrahim Develi KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (32205), E mail: develi@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: DERSİN İÇERİĞİ: II. DERS BİLGİLERİ Yayılı spektrum haberleşmesinin temelleri, doğrudan dizili yayılı spektrum işaretleri, frekans atlamalı yayılı spektrum işaretleri, yayılı spektrum verici devreleri ve alıcı devreleri, yayılı spektrum haberleşmesinde kullanılan yayma kod tipleri (PN, MLSR, Gold v.s.) ve üretimi, yayma kodları arasındaki tasarım farklılıklarının sistem başarımına etkileri, yayılı spektrum mantığına dayanan sayısal hücresel haberleşme sistemleri. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Yüksek Lisans öğrencileri (Herhangi bir önkoşul bulunmamaktadır). DERSİN AMAÇLARI: Yayılı spektrum haberleşmesinin temel ilkelerinin anlaşılması ve yayılı spektrum mantığına dayanan sayısal hücresel haberleşme sistemlerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır. DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERS DÖKÜMANLARI: Dr. İbrahim Develi, Yayılı Spektrum Haberleşmesi Ders Notları, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: L. Hanzo, L L. Yang, E L. Kuan and K. Yen, Single and Multi Carrier CDMA Multi User Detection, Space Time Spreading, Synchronisation and Standards, Chapter 2, Wiley IEEE Press, 2003.

34 DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (2 hafta) Yayılı spektrum haberleşmesinin temel ilkeleri, (2 hafta) Doğrudan dizili yayılı spektrum işaretleri, (1 hafta) Frekans atlamalı yayılı spektrum işaretleri, (2 hafta) Yayılı spektrum verici devreleri ve alıcı devreleri (3 hafta) Yayılı spektrum haberleşmesinde kullanılan yayma kod tipleri (PN, MLSR, Gold v.s.) ve üretimi, (2 hafta) Yayma kodları arasındaki tasarım farklılıklarının sistem başarımına etkileri, (2 hafta) Yayılı spektrum mantığına dayanan sayısal hücresel haberleşme sistemleri. DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi, Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

35 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EM 515 Dinamik Sistemlerde Zaman Serisi Analizi Zorunlu Güz Elektrik Elektronik Mühendisliği DERS SAATİ : 3 KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:)32232 E mail:egunay@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: II. DERS BİLGİLERİ DERSİN İÇERİĞİ: Faz Akışları, Kararlılık, Mevcudiyet ve Tekillik, Dallanmalar, İki boyutlu akış, Faz Uzayı, Lyapunov Fonksiyonları ve Kararlılık, Limit Döngüler, Ayrık Zamanlı Sistemler, Kaos. DERSİN ÖNKOŞULLARI: Lisansüstü öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: Steven H. Strogatz, Nonlinear Dynamics and Chaos: with applications to physics, biology, chemistry and engineering, Addison Wesley Publishing Company, ÖNERİLEN KAYNAKLAR: DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, serbest formül sayfasıyla bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta)faz Akışları. (1 hafta) Kararlılık. (1 hafta) Mevcudiyet ve Tekillik (2 hafta) Dallanmalar (1 hafta) İki boyutlu akış (1 hafta) Faz Uzayı. (2 hafta) Lyapunov Fonksiyonları ve Kararlılık.

36 (2 hafta) Limit Döngüler (1 hafta)ayrık Zamanlı Sistemler. (2 hafta) Kaos DERSİN PROGRAM ÇIKTILARI İLE İLİŞKİSİ: Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini uygulama becerisi, Mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi

37 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı EM 530 Dinamik Sistemlerin Bilgisayar Benzetimli Uygulamaları DERS SAATİ : 3 Dönemi Bahar Bölümü Elektrik Elektronik Mühendisliği Ders Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Aytekin BAĞIŞ KREDİSİ : 3 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Müh. Böl., Kayseri, Tel:(352) (İç hat:)32232 E mail:egunay@erciyes.edu.tr Web sayfası : Çalışma saatleri: II. DERS BİLGİLERİ DERSİN İÇERİĞİ: Dinamik Sistemlerin Gelişimi, Doğrusal Ayrık Dinamik Sistemler, Doğrusal Olmayan Ayrık Dinamik Sistemler, Kompleks İteratif Haritalar, Fraktallar ve Çoklu fraktallar, Fark Denklemleri, Düzeysel Sistemler, Limit Döngüler, Hamiltonian Sistemler, Lyapunov Fonksiyonları ve Kararlılık, Dallanma Teoremi (Bifurcation Theory), Üç Boyutlu Otonom Sistemler ve Kaos, Poincaré Haritaları ve Otonom Olmayan Sistemler, Bölgesel ve Global Dallanmalar DERSİN ÖNKOŞULLARI: Lisansüstü öğrencileri DERSİN AMAÇLARI: DERSİN YÖNTEMİ: Sınıf dersleri: Haftada üç saat teorik temeller. DERSDÖKÜMANLARI: Stephen Lynch, Dynamıcal Systems wıth Applıcatıons Usıng Matlab, Bırkhauser ÖNERİLEN KAYNAKLAR: DEĞERLENDİRME BİLGİLERİ: Kapalı notlarla, serbest formül sayfasıyla bir yazılı arasınav, bir yazılı yarıyılsonu sınavı yapılır. Ham başarı puanı, yarıyılsonu sınav puanının % 70'ine, ara sınavlar puan ortalamasının % 30'unun eklenmesiyle hesaplanır. Başarılı olmak için başarı notunun en az DD veya daha yukarı olması gerekir. AA, BA, BB, CB,CC (ham başarı puanı arasında kalan notlar) şartsız başarılı notlardır. DC ve DD (ham başarı puanı arasında kalan notlar) ise şartlı başarılı notlardır. DİĞER BİLGİLER: Öğrenciler, programlı ders faaliyetlerinin %70 ine devam etmek zorundadır. DERS KONULARI: (Toplam 14 Hafta) (1 hafta) Dinamik Sistemlerin Gelişimi, (1 hafta) Doğrusal Ayrık Dinamik Sistemler, (1 hafta) Doğrusal Olmayan Ayrık Dinamik Sistemler, (1 hafta) Kompleks İteratif Haritalar, (1 hafta) Fraktallar ve Çoklu fraktallar, (1 hafta) Fark Denklemleri,

DOKTORA DERS BİLGİLERİ

DOKTORA DERS BİLGİLERİ DOKTORA DERS BİLGİLERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı ÇEM 624 Yüzeysel Su Kalitesi Modellemesi Seçmeli DERS SAATİ: 3 Dönemi Bölümü Ders

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Güç Elektroniği ELM-1E / VII +0+0 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTUSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI. I. GENEL BİLGİLER Ders Adı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTUSÜ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI. I. GENEL BİLGİLER Ders Adı BİM618 Evrimsel Algoritmalar Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derviş Karaboğa Görüşme Saatleri 8.00-17.00 E posta: karaboga@erciyes.edu.tr http://abis.erciyes.edu.tr/sorgu.aspx?sorgu=236 Erciyes Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EEM 601 Elektronik Devrelerde Gürültü Bahar Elektrik Elektronik

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik

Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik DERS BİLGİ FORMU DERS BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Kimya Mühendisliğinde Uygulamalı Matematik T

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTUSÜ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜH. ANABİLİMDALI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTUSÜ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜH. ANABİLİMDALI ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜH. ANABİLİMDALI EEM514-Kontrol Sistemlerinin Tasarımı ve Simülasyonu Dönemi: Bahar Dili: Türkçe Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Aytekin BAĞIŞ Görüşme Saatleri Pzt. /Çrş. /Cuma: 11.00-11.30

Detaylı

1) Yarıiletken teknolojisini anlamak. 1,2,4 1

1) Yarıiletken teknolojisini anlamak. 1,2,4 1 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Elektroniğe Giriş BIL241 3 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. I. GENEL BİLGİLER MYD 302 İş Hayatı İçin İngilizce DERS SAATİ:2

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. I. GENEL BİLGİLER MYD 302 İş Hayatı İçin İngilizce DERS SAATİ:2 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı MYD 302 İş Hayatı İçin İngilizce DERS SAATİ:2 Dönemi Bahar Bölümü Makina Mühendisliği KREDİSİ:2 Ders Sorumlusu

Detaylı

RF Mikroelektroniği (EE 433) Ders Detayları

RF Mikroelektroniği (EE 433) Ders Detayları RF Mikroelektroniği (EE 433) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati RF Mikroelektroniği EE 433 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i EE 301, EE

Detaylı

Dijital Sinyal İşleme (COMPE 463) Ders Detayları

Dijital Sinyal İşleme (COMPE 463) Ders Detayları Dijital Sinyal İşleme (COMPE 463) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dijital Sinyal İşleme COMPE 463 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ 200111 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI USE OF FUNDAMENTAL INFORMATION TECHNOLOGY 2017 2 0 2 2

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Sıra Numarası Dersin ön koşulu var mı? *** Dersin önceki eğitim programında eşdeğer bir dersi var mı? **** Kuramsal Uygulama ve Laboratuvar TOPLAM SAAT Ulusal kredi AKTS Kredisi ANKARA ÜNİVERSİTESİ ANADAL

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri BIL

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri BIL DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Bilgisayarlı Kontrol Sistemleri BIL311 5 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz

Detaylı

Elektromekanik Enerji Dönüşümü (ENE 309) Ders Detayları

Elektromekanik Enerji Dönüşümü (ENE 309) Ders Detayları Elektromekanik Enerji Dönüşümü (ENE 309) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Elektromekanik Enerji Dönüşümü ENE 309 Güz 3 2 0 4 4 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik II (ELK 302)

Maltepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik II (ELK 302) Maltepe Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü Elektronik II (ELK 302) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Yrd. Doç. Dr. Serkan Topaloğlu Ofis : MUH 314 Ofis Saatleri : Pazartesi: 14.00-16.00;

Detaylı

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ. Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ve PROGRAM: MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ-ELEKTRIK-ELEKTRONIK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS BİLGİLERİ Adı Kodu Dili Türü Yarıyıl T+U Saati Kredi AKTS Elektrik-Makinaları II EEM 306 Türkçe

Detaylı

Uydu Haberleşmesi (EE 408) Ders Detayları

Uydu Haberleşmesi (EE 408) Ders Detayları Uydu Haberleşmesi (EE 408) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Uydu Haberleşmesi EE 408 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i EE 301, EE 309

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2018-2019 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4907

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: END 4907 Dersi Veren Birim: Endüstri Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: KESİKLİ OLAY SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE ANALİZİ Dersin Orjinal Adı: KESİKLİ OLAY SİSTEMLERİNİN MODELLENMESİ VE ANALİZİ Dersin Düzeyi:(Ön lisans,

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS. Analog Elektronik Devreleri EE

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS. Analog Elektronik Devreleri EE DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS Analog Elektronik Devreleri EE333 5 3 + 0 + 2 4 8 Ön Koşul Dersleri EE232 Elektroniğe Giriş Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

Sinyaller ve Sistemler (EE 303) Ders Detayları

Sinyaller ve Sistemler (EE 303) Ders Detayları Sinyaller ve Sistemler (EE 303) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sinyaller ve Sistemler EE 303 Güz 3 0 2 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i EE 206 (FD),

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Dijital Sinyal İşleme EEE

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Dijital Sinyal İşleme EEE DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Dijital Sinyal İşleme EEE409 7 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli / Yüz Yüze

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ Doktora Yeterlik Sınavı, başvurunun yapıldığı ve Doktora Yeterlik Komitesi nin başvuruyu onayladığı dönemdeki, dönem sonu sınavlarının

Detaylı

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3)

SHA 606 Kimyasal Reaksiyon Akışları-II (3 0 3) Doktora Programı Ders İçerikleri: SHA 600 Seminer (0 2 0) Öğrencilerin ders aşamasında; tez danışmanı ve seminer dersi sorumlusu öğretim elemanının ortak görüşü ile tespit edilen bir konuyu hazırlayarak

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS TANIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Saat Kredisi AKTS SAYISAL HABERLEŞME (T.SEÇ.V) 131517600

Detaylı

DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR

DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR A) Birinci Sınıfa 2013-2014 Öğretim Yılında Başlayan Öğrenciler: III. Yarıyıl (2014-2015 Güz) IV. Yarıyıl (2014-2015 Bahar) MAT 219 Differential Equations

Detaylı

Elektronik Devreler I (EE 201) Ders Detayları

Elektronik Devreler I (EE 201) Ders Detayları Elektronik Devreler I (EE 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Elektronik Devreler I EE 201 Bahar 3 2 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i EE 102 (FD)

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİVİL HAVACILIK ANABİLİM DALI YENİ DERS ÖNERİSİ/ DERS GÜNCELLEME

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SİVİL HAVACILIK ANABİLİM DALI YENİ DERS ÖNERİSİ/ DERS GÜNCELLEME / DERS GÜNCELLEME Dersin Kodu SHA 615 Dersin Adı İSTATİSTİKSEL SİNYAL İŞLEME Yarıyılı GÜZ Dersin İçeriği: Olasılık ve olasılıksal süreçlerin gözden geçirilmesi. Bayes kestirim kuramı. Büyük olabilirlik

Detaylı

1st TERM Class Code Class Name T A C. Fizik I Physics I Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java)

1st TERM Class Code Class Name T A C. Fizik I Physics I Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java) Curriculum: Students need to take a total of 128 credits of classes to graduate from the Electrical and Electronics Engineering Undergraduate Program. With 8 credits of classes taught in Turkish and 120

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ - EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU Ders Kodu Bim Kodu Ders Adı Türkçe Ders Adı İngilizce Dersin Dönemi T Snf Açıl.Dönem P

Detaylı

Sistem Modelleme ve Simülasyon (SE 360) Ders Detayları

Sistem Modelleme ve Simülasyon (SE 360) Ders Detayları Sistem Modelleme ve Simülasyon (SE 360) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sistem Modelleme ve Simülasyon SE 360 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS KİTAPLARI LİSTESİ

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS KİTAPLARI LİSTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS KİTAPLARI LİSTESİ *Ders kitaplarını almadan önce dersi veren öğretim üyesine mutlaka danışın. Birinci Yıl 1.Yarıyıl BLM101 Bilgisayar Yazılımı I Ana Ders Kitabı: C How

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ DERS TANITIM FORMU Dersin Kodu / Adı : 088 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Bölüm / Anabilim Dalı : ELEKTRİK ÖĞRETMENLİĞİ Öğretim Dili : Türkçe Yarıyılı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER BİRİNCİ SINIF GÜZ YARIYILI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ (İNGİLİZCE) BÖLÜMÜ DERS PROGRAMINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DEĞİŞİKLİK FORMU COM101 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

Detaylı

Sayısal Yöntemler (COMPE 350) Ders Detayları

Sayısal Yöntemler (COMPE 350) Ders Detayları Sayısal Yöntemler (COMPE 350) Ders Detayları Ders Adı Sayısal Yöntemler Ders Kodu COMPE 350 Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bahar 2 2 0 3 5.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Sayısal Sinyal İşleme (EE 306 ) Ders Detayları

Sayısal Sinyal İşleme (EE 306 ) Ders Detayları Sayısal Sinyal İşleme (EE 306 ) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sayısal Sinyal İşleme EE 306 Bahar 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i EE 303 (FD)

Detaylı

İşaret ve Sistemler. Ders 1: Giriş

İşaret ve Sistemler. Ders 1: Giriş İşaret ve Sistemler Ders 1: Giriş Ders 1 Genel Bakış Haberleşme sistemlerinde temel kavramlar İşaretin tanımı ve çeşitleri Spektral Analiz Fazörlerin frekans düzleminde gösterilmesi. Periyodik işaretlerin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS FİBER OPTİK EE 426 7/

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS FİBER OPTİK EE 426 7/ DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS FİBER OPTİK EE 426 7/8 3 + 0 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri EE426 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler İngilizce

Detaylı

Haberleşme Elektroniği (EE 410) Ders Detayları

Haberleşme Elektroniği (EE 410) Ders Detayları Haberleşme Elektroniği (EE 410) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Haberleşme Elektroniği EE 410 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i EE 301,

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D KODU DERSLER T U KR AKTS D KODU DERSLER T U KR AKTS EEM206 EK-1 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI ( Normal) D.KODU DERSLER T U KR AKTS D. KODU DERSLER T U KR AKTS FİZ101 FİZİK-1 3 1 4 5 FİZ102 FİZİK-2 3 1 4 5 MAT101 MATEMATİK-1

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Doğrusal Entegre Devreler EEE325 5 4+2 5 6

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Doğrusal Entegre Devreler EEE325 5 4+2 5 6 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Doğrusal Entegre Devreler EEE325 5 4+2 5 6 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

Kontrol Sistemleri (EE 326) Ders Detayları

Kontrol Sistemleri (EE 326) Ders Detayları Kontrol Sistemleri (EE 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kontrol Sistemleri EE 326 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i MATH 275, MATH 276

Detaylı

I. GENEL BİLGİLER. EM101 Bilgisayar Programlama I. Elektrik Elektronik Mühendisliği

I. GENEL BİLGİLER. EM101 Bilgisayar Programlama I. Elektrik Elektronik Mühendisliği ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Ders Adı Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu I. GENEL BİLGİLER EM101 Bilgisayar Programlama I Zorunlu Güz Elektrik Elektronik

Detaylı

Optimizasyona Giriş (MFGE 412) Ders Detayları

Optimizasyona Giriş (MFGE 412) Ders Detayları Optimizasyona Giriş (MFGE 412) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Optimizasyona Giriş MFGE 412 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i MATH 275 Lineer Cebir

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS. İleri Sayısal Kontrol Sistemleri EE 586 Güz Doç. Dr. Duygun Erol Barkana

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS. İleri Sayısal Kontrol Sistemleri EE 586 Güz Doç. Dr. Duygun Erol Barkana DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS İleri Sayısal Kontrol Sistemleri EE 586 Güz 3+0+0 3 10 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili İngilizce Dersin Seviyesi Yüksek Lisans Dersin Türü Seçmeli

Detaylı

TELSİZ SİSTEMLER İÇİN AKILLI ANTENLER VE YAYILIM

TELSİZ SİSTEMLER İÇİN AKILLI ANTENLER VE YAYILIM DERS BİLGİLERİ Ders TELSİZ SİSTEMLER İÇİN AKILLI ANTENLER VE YAYILIM Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS EE523 Bahar 3+0+0 3 7 Ön Koşul Dersleri EE323 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü (CEAC 407) Ders Detayları

Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü (CEAC 407) Ders Detayları Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü (CEAC 407) Ders Detayları Ders Adı Süreç Modelleme, Dinamiği ve Kontrolü Ders Kodu CEAC 407 Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Güz 3 1 0

Detaylı

Sayısal Tümleşik Devreler ve Sistemler (EE 312) Ders Detayları

Sayısal Tümleşik Devreler ve Sistemler (EE 312) Ders Detayları Sayısal Tümleşik Devreler ve Sistemler (EE 312) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sayısal Tümleşik Devreler ve Sistemler EE 312 Güz 3 0 0 3

Detaylı

DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR VE DERSLERİN İNTİBAKLARI

DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR VE DERSLERİN İNTİBAKLARI Updated at 31.05.2017 (v4) DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR VE DERSLERİN İNTİBAKLARI A) Birinci Sınıfa 2013-2014 Öğretim Yılında Başlayan Öğrenciler: III. Yarıyıl (2014-2015 Güz) IV.

Detaylı

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI

İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ MÜHİSLİK FAKÜLTESİ 2017-2018 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHİSLİĞİ BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 4 YILLIK DERS PLANI (Eğitim planı toplamda 138 ve 240 den oluşmaktadır. Yarıyıllara göre alınması

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: CME 3008

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: CME 3008 Dersi Veren Birim: Bilgisayar Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: DEVRE TEORİSİ VE ELEKTRONİK Dersin Orjinal Adı: CIRCUIT THEORY AND ELECTRONICS Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans

Detaylı

Dijital Görüntü İşleme (COMPE 464) Ders Detayları

Dijital Görüntü İşleme (COMPE 464) Ders Detayları Dijital Görüntü İşleme (COMPE 464) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Dijital Görüntü İşleme COMPE 464 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Gezgin iletişim sistemlerindeki temel kavramların verilmesi. Güncel Kablosuz haberleşme sistemleri hakkında bilgi sahibi olunması.

Gezgin iletişim sistemlerindeki temel kavramların verilmesi. Güncel Kablosuz haberleşme sistemleri hakkında bilgi sahibi olunması. Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS Gezgin iletişim Sistemleri 523000000001484 2 0 0 2 5 Ön Koşullars : Yok Önerilen Dersler :. Dersin Türü : SİSTEMDEN GELECEK Dersin Dili

Detaylı

Elektronik Devreler II (EE 313) Ders Detayları

Elektronik Devreler II (EE 313) Ders Detayları Elektronik Devreler II (EE 313) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Elektronik Devreler II EE 313 Güz 3 0 2 4 7 Ön Koşul Ders(ler)i EE 212 Dersin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. D+U+L Saat. Kodu Yarıyıl ELEKTROMAGNETİK TEORİNİN ANALİTİK ESASLARI. EE529 Güz 3+0+0 3 7. Ön Koşul Dersleri. Dersin Koordinatörü

DERS BİLGİLERİ. D+U+L Saat. Kodu Yarıyıl ELEKTROMAGNETİK TEORİNİN ANALİTİK ESASLARI. EE529 Güz 3+0+0 3 7. Ön Koşul Dersleri. Dersin Koordinatörü DERS BİLGİLERİ Ders ELEKTROMAGNETİK TEORİNİN ANALİTİK ESASLARI Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS EE529 Güz 3+0+0 3 7 Ön Koşul Dersleri EE323 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS ENDÜSTRİ MÜH. İÇİN SAYISAL YÖNTEMLER FEB-321 3/ 2.YY 3+0+0 3 3 Dersin Dili

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER. ÇEM 501 İyon değişimi. Prof. Dr.

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER. ÇEM 501 İyon değişimi. Prof. Dr. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı ÇEM 501 İyon değişimi Zorunlu DERS SAATİ: 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu Güz Çevre Mühendisliği Prof. Dr.

Detaylı

Öğretim Yılı Güz Dönemi Final Sınav Programı

Öğretim Yılı Güz Dönemi Final Sınav Programı 2016-2017 Öğretim Yılı Güz Dönemi Final Sınav Programı A. Fakülte İçinde "BÖLÜMÜMÜZ" Öğrencilerine Verdiğimiz Dersler I. YARIYIL I. HAFTA (09.01.2017-13.01.2017) Dersin Adı Dersi Alan Öğrenci Grubu Dersi

Detaylı

DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR VE DERSLERİN İNTİBAKLARI

DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR VE DERSLERİN İNTİBAKLARI Updated at 28.04.2016 DEVAM ETMEKTE OLAN ÖĞRENCİLERE UYGULANACAK PROGRAMLAR VE DERSLERİN İNTİBAKLARI A) Birinci Sınıfa 2013 2014 Öğretim Yılında Başlayan Öğrenciler: III. Yarıyıl (2014 2015 Güz) IV. Yarıyıl

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS UYGULAMA FORMU

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS UYGULAMA FORMU ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS UYGULAMA FORMU Ders Adı MM 207 - Mühendislik Matematiği-I Dili : Türkçe Öğretim Yılı ve Yarıyılı 2011-2012-Güz Teori : 3 Pratik

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü. LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ Bölüm 5, Madde 24

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü. LİSANSÜSTÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ Bölüm 5, Madde 24 TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Doktora Yeterlik Sınavı Uygulama Yönergesi 1. Doktora Yeterlik Sınavı bir yazılı, bir de sözlü sınavdan oluşur. 2. Yazılı

Detaylı

MAT 202-DİFERENSİYEL DENKLEMLER-Güz Dönemi. Ders Uygulama Planı. -

MAT 202-DİFERENSİYEL DENKLEMLER-Güz Dönemi. Ders Uygulama Planı. - MAT 202-DİFERENSİYEL DENKLEMLER-Güz 2016-2017 Dönemi Ders Uygulama Planı 04 02 ve 03 01 Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer AKIN (Ders Koordinatörü) Prof. Dr. Abdullah ALTIN Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN Ofis No 226

Detaylı

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ I. GENEL BİLGİLER Ders Adı MBM 101 Genel Matematik-I Zorunlu DERS SAATİ: 3 Dönemi Bölümü Ders Sorumlusu Güz Malzeme Bilimi

Detaylı

1. DÖNEM Kodu Dersin Adı T U K. Matematik II Mathematics II (İng) Fizik I 3 2 4. Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java) (İng)

1. DÖNEM Kodu Dersin Adı T U K. Matematik II Mathematics II (İng) Fizik I 3 2 4. Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java) (İng) Müfredat: Mekatronik Mühendisliği lisans programından mezun olacak bir öğrencinin toplam 131 kredilik ders alması gerekmektedir. Bunların 8 kredisi öğretim dili Türkçe ve 123 kredisi öğretim dili İngilizce

Detaylı

Prof.Dr. ÜNAL ERKAN MUMCUOĞLU. merkan@metu.edu.tr

Prof.Dr. ÜNAL ERKAN MUMCUOĞLU. merkan@metu.edu.tr Ders Bilgisi Ders Kodu 9060528 Ders Bölüm 1 Ders Başlığı BİLİŞİM SİSTEMLERİ İÇİN MATEMATİĞİN TEMELLERİ Ders Kredisi 3 ECTS 8.0 Katalog Tanımı Ön koşullar Ders saati Bu dersin amacı altyapısı teknik olmayan

Detaylı

Olasılık ve İstatistik (IE 220) Ders Detayları

Olasılık ve İstatistik (IE 220) Ders Detayları Olasılık ve İstatistik (IE 220) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve İstatistik IE 220 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Olasılık ve İstatistik II (IE 202) Ders Detayları

Olasılık ve İstatistik II (IE 202) Ders Detayları Olasılık ve İstatistik II (IE 202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve İstatistik II IE 202 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Olasılık

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Orjinal Adı: LINEAR ALGEBRA. Dersin Kodu: CME 1004

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Orjinal Adı: LINEAR ALGEBRA. Dersin Kodu: CME 1004 Dersi Veren Birim: Bilgisayar Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: LİNEER CEBİR Dersin Orjinal Adı: LINEAR ALGEBRA Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: CME 004 Dersin

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Elektrik Makineleri ELM-411 3 / VI 3+0+0 3 5 Dersin Dili

Detaylı

Olasılık ve Rastgele Süreçler (EE213) Ders Detayları

Olasılık ve Rastgele Süreçler (EE213) Ders Detayları Olasılık ve Rastgele Süreçler (EE213) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Olasılık ve Rastgele Süreçler EE213 Güz 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Sayısal Yöntemler (MFGE 301) Ders Detayları

Sayısal Yöntemler (MFGE 301) Ders Detayları Sayısal Yöntemler (MFGE 301) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sayısal Yöntemler MFGE 301 Güz 2 2 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i MATH 275 Lineer

Detaylı

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Çok Değişkenli İstatistik EKO428 Bahar Ön Koşul Dersin Dili

DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Çok Değişkenli İstatistik EKO428 Bahar Ön Koşul Dersin Dili DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Çok Değişkenli İstatistik EKO428 Bahar 3+0 3 3 Ön Koşul Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersi Veren Öğretim Elemanı

Detaylı

Bilgisayarlı Çizim (COMPE 473) Ders Detayları

Bilgisayarlı Çizim (COMPE 473) Ders Detayları Bilgisayarlı Çizim (COMPE 473) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Bilgisayarlı Çizim COMPE 473 Her İkisi 2 0 2 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Güç Sistemleri Analizi (EE 451) Ders Detayları

Güç Sistemleri Analizi (EE 451) Ders Detayları Güç Sistemleri Analizi (EE 451) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Güç Sistemleri Analizi EE 451 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i EE 210,

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DERS PROGRAMI (2014-2015 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ)

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DERS PROGRAMI (2014-2015 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ) ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DERS PROGRAMI (2014-2015 YILINDAN İTİBAREN GEÇERLİ) I. Yarıyıl II. Yarıyıl D. Dersin Adı T+U A D. Dersin Adı T+U A MAT 805 FİZ 105 FİZ 107 KİM

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Sayısal Görüntü İşleme BIL413 7 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Process Control EEE423 7 3+2 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Process Control EEE423 7 3+2 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Process Control EEE423 7 3+2 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Sayısal Haberleşme Sistemleri EEE492 8 3+2 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Sayısal Haberleşme Sistemleri EEE492 8 3+2 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Sayısal Haberleşme Sistemleri EEE492 8 3+2 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli / Yüz

Detaylı

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II

Kre di. Ders Kodu BIL-107. Açıklama Eşdeğer Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I. MAT-151 Matematik I MAT-152 Matematik II 1. Yarıyıl Adı Kre di AK TS EHB-105 Algoritma ve Programlama 2+2 5 BIL-107 Bilgisayar Mühendisliği in Adı Algoritma ve Programlama 3+1 7 Akademik Araştırma ve EHB-119 Sunum I 1+1 2 FIZ-145 Fizik I 3+0

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Matlab Programlama BIL449 7 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Seçmeli / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 5001

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 5001 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Türkçe Adı: Uygulamalı Matematik Dersin Orjinal Adı: Applied Mathematics Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisansüstü Dersin Kodu:

Detaylı

Elektriksel Güç İletimi ve Dağıtımı (ENE 403) Ders Detayları

Elektriksel Güç İletimi ve Dağıtımı (ENE 403) Ders Detayları Elektriksel Güç İletimi ve Dağıtımı (ENE 403) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Elektriksel Güç İletimi ve Dağıtımı ENE 403 Güz 3 0 0 3 5 Ön

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1

1. YARIYIL / SEMESTER 1 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

Kablosuz Haberleşme (EE 402) Ders Detayları

Kablosuz Haberleşme (EE 402) Ders Detayları Kablosuz Haberleşme (EE 402) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kablosuz Haberleşme EE 402 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i EE 301 Dersin

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Devre Teorisi- ELM- /IV 3+0+0 3 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları

Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş (ISE 407) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Mobil Uygulama Geliştirmeye Giriş ISE 407 Her İkisi 3 0 0 3 5

Detaylı

Elektrik Makinalarının Dinamiği (EE 553) Ders Detayları

Elektrik Makinalarının Dinamiği (EE 553) Ders Detayları Elektrik Makinalarının Dinamiği (EE 553) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Elektrik Makinalarının Dinamiği EE 553 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Örüntü Tanıma (EE 448) Ders Detayları

Örüntü Tanıma (EE 448) Ders Detayları Örüntü Tanıma (EE 448) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Örüntü Tanıma EE 448 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Döneminden İtibaren Uygulanacak LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANI 2018 2019 Eğitim Öğretim Döneminden

Detaylı

Elektrik Makinalarının Dinamiği (EE 553) Ders Detayları

Elektrik Makinalarının Dinamiği (EE 553) Ders Detayları Elektrik Makinalarının Dinamiği (EE 553) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Elektrik Makinalarının Dinamiği EE 553 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce)

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (İngilizce) - 2015 Genel Toplam Ortalama Yarıyıl Ders = [52 / 8 = 6,5] + 3 = 10 T = 126 U = 36 Toplam Saat = 162 Kredi = 260 ECTS = 260 1. YARIYIL

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Elektromanyetik Teori ELM-323 3 / VI 3+0+0 3 5 Dersin

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Sinyaller ve Sistemler ELM-314 3/ V 2+2+0 4 5 Dersin Dili

Detaylı

Kısmi Diferansiyel Denklemler (MATH378) Ders Detayları

Kısmi Diferansiyel Denklemler (MATH378) Ders Detayları Kısmi Diferansiyel Denklemler (MATH378) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Kısmi Diferansiyel Denklemler MATH378 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİ FORMU

HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİ FORMU HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS BİLGİ FORMU Eğitim Biriminin Adı Bölüm/Program Adı Dersin Adı Dersin Kredi ve Saat Bilgileri Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Mühendislik Ekonomisi Kodu Yarıyılı

Detaylı

1.SINIF 1. DÖNEM DERS MÜFREDATI. (9) TEORİ/UYG. (SAAT) MATH 101 Matematik I Calculus I Zorunlu 4-6 PHYS 101 Fizik I Physics I Zorunlu 3 2 6 ECE 101

1.SINIF 1. DÖNEM DERS MÜFREDATI. (9) TEORİ/UYG. (SAAT) MATH 101 Matematik I Calculus I Zorunlu 4-6 PHYS 101 Fizik I Physics I Zorunlu 3 2 6 ECE 101 1.SINIF 1. DÖNEM MÜFREDATI (3)SINIFI : 1 MATH 101 Matematik I Calculus I Zorunlu 4-6 PHYS 101 Fizik I Physics I Zorunlu 3 2 6 ECE 101 Elektronik ve Haberleşme Introduction to Electronics and Mühendisliğine

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 1009

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: MAT 1009 Dersi Veren Birim: Mühendislik Fakültesi Dersin Türkçe Adı: MATEMATİK I Dersin Orjinal Adı: MATEMATİK I Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: MAT 1009 Dersin Öğretim

Detaylı

Elektrik Makinaları ve Sürücüler (EE 450) Ders Detayları

Elektrik Makinaları ve Sürücüler (EE 450) Ders Detayları Elektrik Makinaları ve Sürücüler (EE 450) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Elektrik Makinaları ve Sürücüler EE 450 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı