Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın."

Transkript

1 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Evet bugün herhalde biraz Dünya Bankası üzerinden gitmemizde fayda var. Avrupa Birliği de kaygısını belirtmiş, Wolfowitz in.. Avrupa nın maliye bakanları kaygılarımız var demişler, Dünya Bankası na gelmesi konusunda. Şimdi bu Dünya Bankası ne iş yapıyor üzerinde birazcık konuşalım, yoksulluk meselesini. A. Buğra: Evet...Dünya Bankası, 1944 te Bretton-Woods Anlaşması yla kurulan ikiz kuruluşlardan biri, diğeri de IMF. Dünya ekonomisi içinde önemli bir rol oynaması beklenen bir kurumdu. İlk kuruluş amacı İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa nın yeniden inşası idi. Ondan sonra, gelişmekte olan ülkelerin o zamanlar az gelişmiş ülke denirdi-... A. Buğra:...sorunlarıyla ilgilenmeye başladı lerde özelleştirme, ticaretin serbestleştirilmesi gibi yapısal uyum programlarında önder rol oynadı larda tam bir nedensellik ilişkisi kurmaktan çekiniyorum ama bu yapısal uyum programlarından çok da bağımsız olmayan bir şekilde, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin çoğu kendini çok zor durumda buldu. A. Buğra: Yani yoksulluğun bugünkü biçimi ve boyutlarında ortaya çıkışı bu zamanlara rastlıyor. Zaman içinde yavaş yavaş Dünya Bankası tuhaf bir şekilde işlev değiştirmeye başladı ve yoksulluğu meslek edindi. Yani bir kalkınma ajansı olarak kurulmuş olan, ülkelerin, özelleştirme, ticaret rejimi gibi politikalarının üzerinde etkili olmuş bir kuruluş birdenbire kendini bir çeşit hayır kurumu haline getirdi. Bana asıl tuhaf gelen boyutu bu. Wolfowitz, Pentagon dan gelen ilk Dünya Bankası başkanı değil, yani Amerika nın dünyayla inatlaşması da ilk defa olmuyor. Vietnam Savaşı yıllarında McNamara da gene Pentagon dan, Dünya Bankası nın başına getirildi. Ö. Madra: Sonradan, uzun yıllar sonra, pardon sözünü kestim burada, yıllar sonra yayınladığı biyografisinde, otobiyografisinde, McNamara ben zaten hep bu Vietnam Savaşı nın yanlış olduğunu söylemiştim dedi. Biraz geç bir itiraf olduğunu söyledi eleştirenler onu da. A. Buğra: Yani bilemiyorum. Belki Wolfowitz de dar bir noktada.

2 A. Buğra: Wolfowitz uygun mudur değil midir, bilmiyorum. Demin de söylediğim gibi bana tuhaf gelen Dünya Bankası nın nasıl yoksullukla uğraşan bir hayır kurumu haline geldiği ve bence bunun da en önemli göstergesi bu tip işlevin adının geçmesi. A. Buğra: Hakikaten yardım toplama kampanyaları falan yapılacak. Orada tabii Bono Wolfowitz ten çok daha başarılı olurdu! Yani böyle bir acayip durum. Ö. Madra: Sen Wolfowitz in müzik yeteneklerini bilmiyorsun ama. A. Buğra: O da mı varmış? Olabilir tabii.. olabilir.. Ö. Madra: Bir konserle yoksulluğu ortadan kaldıracak muazzam bir fon toplayabilir. A. Buğra: Evet, durum yoksulluğu ortadan kaldırmak için böyle fon toplamaların yapıldığı ir hale geldi. Halbuki ben 1980 lerde yapısal uyum programlarının ne olup ne olmadığını öğretirken, çok ciddi bir biçimde özelleştirme kuramları, ticaret rejimleri vs. konularda Dünya Bankası nın adı anılıyordu. Ö. Madra: Ve evet çok ciddi de politikalar empoze ediyordu, değil mi, dış ticaretin serbestleştirilmesi.. A. Buğra: Tuhaf olan da bu. Bir işe başlıyorsunuz, iş yürümeyince ben aslında bunu yapayım, daha iyi olacak galiba diyorsunuz. Böyle bir dünya. Bu tabii İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan dünya düzeninin çöktüğünü de gösteriyor. A. Buğra: Bir çöküş döneminde yaşıyoruz ve karşımızda kontrolsüz bir dünya ekonomisi var. IMF de çok farklı bir durumda değil bence, o da işlevini yitirdi. Bu durum son zamanlarda Arjantin in yeni borç politikasıyla iyice ortaya çıktı. Artık bu işler IMF den bağımsız yürüyor. IMF ye karşı çıkanlar sadece solcu kesim, borçlu ülkeler değil, bu neo-con lar da IMF yi sevmiyor. Ö. Madra: Evet sevmiyorlar.. A. Buğra: Arjantin in alacaklılarıyla anlaşması da pek öyle büyük tepki yaratmadı, IMF karıştırılmadı bu işlere, yani bazı şeyler kendi kendine gitmeye başladı. Amerika nın ekonomideki liderliği diye bir durum yok. Zaten İkinci Dünya Savaşı sonrasında da bazı insanlar bu konuda çok kuşkuluydular. Keynes mesela Amerika dan dünyaya lider olmaz dedi durdu. Şimdi artık bu gerçek de iyice ortada. Biraz endişe verici gibi geliyor bana. Ö. Madra: Evet yani.. A. Buğra: Ümidimiz Uzak Asya, Hasan Ersel bugün bu konuda konuşacakmış. Ama o kadar kontrolde tutabilecekler mi bilemiyorum, mesela bu doların düşüşünü ne kadar kontrollü bir biçimde yapabilecekler?

3 Ö. Madra: Peki burada şimdi şeyde..ikinci Dünya Savaşı sonrası dünya düzeni doların liderliğinde kurulduğunu..öyle bir ekonomik düzeyde ama bunu değiştirdi Nixon, değil mi, bir şeyde devalüe ederek?. A. Buğra: 1971 e dek aslında bu Bretton-Woods kurumları vardı, ticaret anlaşması vardı, Genel Ticaret Anlaşması GATT- o değişti ve Dünya Ticaret Örgütü ne dönüştü. Bir de dolar kullanımına dayanan, Amerikan liderliğinde bir dünya ekonomisi vardı de Amerika tek taraflı bir kararla doları devalüe etti. Zaten o zamandan beri Pax-Americana sarsılmış durumda. Sanki böyle bir şey olmamış gibi de devam edildi. O zamanlar Amerikan hazinesinden sorumlu bakan/müsteşar para bizim ama sorun sizin demişti. Ö. Madra: İyi bir çözüm.. A. Buğra: Şimdi de öyle bir durumdayız, yani para onların ama problem dünyanın. Amerika Birleşik Devletleri nin cari açığı millî gelirin yüzde 6.3 ü. Türkiye de de bizim böyle bir sorunumuz var, cari açık çok tartışılan bir konu. Ama bizimki millî gelirin yüzde 5.2 si.. Ö. Madra: Türkiye bu açıdan daha iyi durumda.. A. Buğra: Yani, bizim durumumuzdan daha kötü bir durum. Söylenenler de hakikaten biraz ürkütücü. Amerika nın yılda 750 milyar dolar borçlanması lazım. Ö. Madra: Yani günde 2 milyar dolar bu..bu götürmesi için, değil mi, gerekiyor? A. Buğra: Evet.. Böyle rakamlar dolaşıyor ortalarda, ben bunları telaffuz ederken bile zorlanıyorum. Ö. Madra: Günde 2 milyar dolar evet.. A. Buğra: Böyle acayip acayip şeyler. Dolara güvenmek, yatırımcının dolara yatırım yapması için hiçbir sebep yok. Son dört yılda yüzde 20 değer kaybetmiş bir para. Şimdi, Euro karşısında nasıl duruyor ayakta? Normal olarak bunun durmaması lazım. Eğer dolar çökerse, herkes yani hem ellerinde dolar tutanlar, hem Amerika ya ihracat yapanlar çok zor duruma gelecek. Uzak Asya ise en önemli alacaklısı. O günkü alacak miktarını telaffuz etmekte zorlanıyorum milyar dolar gibi bir miktar ellerindeki Amerikan yatırımları... Ö. Madra: 2 trilyon dolar mı?.. A. Buğra: 2 trilyon dolar gibi...bu paralar çok acayip şeyler olduğu için doğru söyleyip söylemediğimden endişeleniyorum. Kontrollü bir biçimde dolar rezervlerini düşürüyorlar gibi geliyor bana ve dolar yavaş yavaş rezerv para olmaktan çıkmaya başlıyor. Bunun birdenbire yapılması imkansız, kontrollü bir biçimde yapılması lazım. Amerikan ekonomisi çok zor durumda, ama dünyayı da batırabilecek kadar yayılmış vaziyette. Böyle bir acayip durumdan bahsediyoruz. Ö. Madra: Ama hiçbir kaygılanma halinde de görünmüyorlar. Senin notlarında Economist gazetesinin ilginç bir yorumu da var. A. Buğra: Bu son Economist dergisinde Amerikan ekonomisinin durumuyla ilgili bir yazı çıktı. Amerikan Merkez Bankası Federal Reserve in yöneticilerinden Greenspan in yerine

4 geçme ihtimali olan biri Bu o kadar da bizim sorunumuz değil. Yükselmekte olan ekonomilerde sorunlar çıkıp da oraya yatırımlar azalınca bu ülkelerdeki tasarrufların da bir yere yönelmesi lazımdı. Bizim kağıtlarımıza yöneldiler ve bizim cari açığımızı finanse etmek kolaylaştı demiş. Yani şimdi..economist son derece muhafazakâr ve oldukça Amerikan yanlısı bir dergidir. Bunun anlamı şu diyor. Birtakım insanlar ayaklarını yorganlarına göre uzatıyorlar, yoksul ülkeler tasarruf yapıyorlar ve bundan ayağını yorganına göre uzatmayan bir zengin ülke yararlanıyor. Ö. Madra: Onu finanse etmiş oluyor. A. Buğra: Onu finanse ediyor, bu durumun açıklaması budur diyor. Yazının son cümlesi de şöyle: Belki de Amerika nın artık biraz kaygılanması gerekiyor. Ö. Madra: Diyor ama pek de öyle bir şey gözükmüyor, değil mi? Hiç.. gayet iyi görünüyorlar. A. Buğra: Tabii, gayet iyi görünüyorlar. Mesela faizler biraz yükselmiş. Her faiz yükselişi içerideki büyüme ve istihdam yaratma potansiyelini düşürüyor ki bunlar Amerika da zaten düşük, çok ciddi istihdam ve özellikle yoksulluk sorunları var. Borçlanabilmek, çok büyük borç gereksinimini yerine getirmek, doları korumak için için faizleri yükselttiği ölçüde, ekonominin durumu da pek iyiye gitmeyecek.. peki Dünya Bankası nda sonuç olarak diğer ülkeler ne bekleyebilirler; yoksullukla mücadelede özellikle beklentisi olan ülke varsa?. A. Buğra: Biraz Amerika nın yoksulluk siciline de bakmakta fayda var. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı yoksulluk konusunda, yoksullukla mücadele konusunda, yoksulluğun ne olup ne olmadığı konusunda ciddi çalışmalar yapan bir kuruluş. Zengin ülkelerdeki yoksullukla ilgili de birtakım istatistikler yayınlıyor. Bir insanî yoksulluk endeksi var. Bu endeksi hem daha orta ve düşük gelir grubu için, hem de 17 zengin OECD ülkesi için yayınlıyor. Zengin ülkeler için hesaplananan endekste ülke vatandaşlarının altmış yaşına kadar yaşamama olasılığı, fonksiyonel okuma yazma becerisi olmayanların nüfusa oranı, uzun süreli işsizlik oranı ve ortanca gelirin yarısından az gelire sahip olanların nüfusa oranı var, bu göstergelere dayanarak bir endeks hesaplanıyor. Burada Amerika, 17 ülkenin 17. si olma rekorunu kimseye bırakmıyor. Ö. Madra: Sürekli olarak böyle çıkıyor. A. Buğra: Diğer ülkelerle arasındaki fark da epeyce açık. Mesela bu gelir yoksulluğu konusunda ortanca gelirin yüzde ellisinden az gelire sahip olanların nüfusa oranı Amerika da yüzde 17. A. Buğra: 17 ülke arasında en son sırada. Bu oranın en iyi olduğu Avrupa ülkesi yüzde 12.7 ile İtalya. Ö. Madra: Yüzde 4.5 tan fazla bir fark var..

5 A. Buğra: Amerika çok ciddi bir yoksulluk sorunu olan, sosyal yardımların devamlı kısıldığı, sağlık sigortası kapsamında olmayan insanların sayısının sürekli arttığı bir ülke. Ö. Madra: Bunları da UNDP mi, yani Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu mu, Projesi mi ortaya koyuyor? A. Buğra: Hayır, onlar bu insanî yoksulluğu yayınlıyorlar. Ötekiler hakkında Amerikan gazeteleri dahil pekçok yerde durmadan haberler çıkıyor. Ö. Madra: Evet UNDP nin başına da Derviş in aday olduğunu öğrendik bu sabah. A. Buğra: Öyle mi? Ö. Madra: Kofi Annan ın adayıymış. A. Buğra: Öyle mi? Ö. Madra: Türkiye de politika o kadar başarılı olmadı ama orada olur.. A. Buğra: İnşallah, yani Türkiye den birisi olursa, UNDP ye olan ilgi de biraz artar. A. Buğra: Çünkü ben biraz şuna inanıyorum: Türkiye de yoksullukla mücadele konusundaki uluslararası partnerimizin artık Dünya Bankası olmaktan çıkması lazım gerçekten. Yoksullukla mücadele denilince Türkiye de, hemen insanların aklına Dünya Bankası nın sosyal riski azaltma projeleri geliyor. A. Buğra: Halbuki bizim bu süreçte muhatap olmamız gereken uluslararası kuruluşlar önce Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Avrupa Birliği nin İstihdam ve Sosyal İşler Dairesi. Bu, Avrupa daki sosyal dışlanmayla mücadele, sosyal içerme programları ile ilgilenen daire. Çalışma Bakanlığı da onlarla çalışıyor. Yoksullukla mücadelede yaklaşımları dikkate alınması gereken kuruluşlar bunlar. Fakat Türkiye de Dünya Bankası bu konuya iyice hakim olmaya çalışıyor gibi görülüyor. Wolfowitz ten sonra bu talepkârlık, bu alan bizim alanımızdır, başkası karışmasın tavrı da artabilir, buna da dikkat etmek lazım. Eğer Derviş in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı nda önemli bir yeri olursa, belki bunun değişmesinde bir rol oynabilir. Ö. Madra: Evet ama, bu da tabii, genellikle son zamanlarda Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında görülen gerginlikten nasibini de alabilir yani. Kendisi Kemal Derviş in aday olmayı kabul etse bile belki Amerika Birleşik Devletleri nin ve başka türden birinin vetosunu da yiyebilir. O da bilinmez tabii. Çok zehirleyici bir ortam var. Çok spekülatif ve provokatif aslında. Onun için bilemiyorum. A. Buğra: Politik olarak da çok provokatif bir durum, bugünkü haberlerinizi dinledikten sonra insanın içinden hiçbir şey gelmiyor. Ama dünya ekonomisinin durumu da biraz endişe verici. Böyle olmuyor, dünya ekonomisinin hep bir liderliği olur. Mesela 19. yüzyılda bile

6 İngiltere krizleri önlemek için ters sermaye hareketleriyle vesaire ciddi bir liderlik rolü oynadı, bugün ise böyle bir durum yok ortada. Ö. Madra: Evet, yani Marshall yardımından Avrupa nın kalkındırılmasındaki büyük rolünden de Amerika nın hep bahsedilir, ve doğrudur da büyük ölçüde tabii. Ama bu sefer böyle bir şey.. Hele Wolfowitz gibi ideoloji sahipleri tarafından beklemek biraz hayalperestlik olur diye düşünüyor insan ister istemez. A. Buğra: Zaten böyle bir şey konuşulmuyor. Dünya Bankası nın adı uluslararası yeniden inşa ve kalkınma bankasıdır; o anlamda yeniden inşadan falan bahseden çok yok, gelişmekte olan ülkelerde Marshall Programı gibi bir program vs. yok. Söz konusu olan yoksullukla mücadele ve tam da bir hayır kurumu anlayışıyla tartışılan bir tuhaf durum. Bono mu olsun, Wolfowitz mi olsun? Sen benim önerimi biliyorsun. Ö. Madra: Sen Bono yu tercih ediyorsun. A. Buğra: Evet.. Herhalde dünyaya daha faydalı olurdu, ama bilmiyoruz müzik yeteneğini. Ö. Madra: Belki matematikçi olarak babasından ve matematik olimpiyatları filan düzenleyerek şey yapabilir. Kendisi de iyiymiş matematikte çünkü. Ama.. A. Buğra: Belki onlar falan bir işe yarar, ama düşünürsek, Dünya Bankası başkanını Amerika nın ataması tuhaf bir durum. Bazı istatistikler açıklayıcı oluyor. Zengin ülkelerin yoksul ülkelere yaptıkları resmî yardımların millî gelire oranlarıyla ilgili istatistiklere baktığımız zaman gene bir Amerika rekoruyla karşılaşıyoruz. Amerika nın yaptığı dış yardım millî gelirin yüzde 0.13 ü. Bunun en düşük olduğu Avrupa ülkesi Yunanistan,ki oran da yüzde Ö. Madra: Yani şimdi dünyanın en zengin ülkesi en düşük yardımı yapıyor. A. Buğra: Evet, son derece düşük bir yardım yapıyor. Kuzey Avrupa ülkelerinin yaptığı yardımın millî gelirlerine oranı çok çok daha yüksek. İnsan düşünüyor, bu iş eğer hakkaniyet esasına göre olacaksa bu alanda bunların daha çok söz sahibi olması lazım. Ö. Madra: Belki de son söz olarak tekrar Dünya Bankası nın eski başekonomisti Joseph Stiglitz in söylediğini tekrarlamakta ben kendi açımdan yarar görüyorum yani. Bu büyük bir provokasyondur diyor, dünya ülkeleri, dünyanın geri kalan ülkeleri bunu, özellikle yoksul, gelişme yolundaki ülkeler büyük bir tepkiyle karşılayacaklardır ve sokaklara döküleceklerdir. Bunun adı da provokasyondur, eğer provokasyon değilse, Wolfowitz in aday gösterilmesi, olağanüstü bir duyarsızlık demektir. O da provokasyon anlamına gelir, diye net bir açıklaması oldu. A. Buğra: Birleşmiş Milletler e yapılan atama da aynı ölçüde, belki daha büyük bir provokasyondu. İşin bir bu yönü var. Bir de Dünya Bankası nın gelmiş olduğu yer yanı var. Dünya Bankası nın başkanını Amerika nın önermesinin tuhaflığı var. Bence kimsenin değil de Wolfowitz in adının anılması ve bu anlamda provokasyon çok ciddi tepki çekecek bir şey, ama bence ondan daha da önemli olan bu işin zaten aldığı görünüm, yani Dünya Bankası nın oynadığı rolün geçirdiği değişiklik ve Amerika nın dünya ekonomisindeki rolü. Amerika nın dünya ekonomisinde oynadığı rol ve Amerika nın ekonomik durumu birlikte ciddi bir biçimde

7 düşünülmeli diye düşünüyorum. Artık Dünya Bankası nın yerine nasıl bir kuruluş gelebileceğinin düşünülmeye başlaması lazım. Ö. Madra: Belki de geçti bile. Peki.. A. Buğra: Çok çökmüş bir düzenden bahsediyoruz. Bretton-Woods sistemi çoktan çökmüş durumda ve Dünya Bankası da bunun parçası. Dolayısıyla artık bunun yerine ne konulacağının düşünülmeye başlanılması zamanı geldi gibi geliyor bana. Peki çok teşekkür ederiz Ayşe. A. Buğra: İyi günler.. Ö. Madra: Görüşmek üzere..

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

Ö. Madra: Bugün biraz işsizlik kavramı üzerinde duralım diye konuşmuştuk. Çalışan yoksul, istihdam Türkiye de biraz farklı anlaşılıyor galiba.

Ö. Madra: Bugün biraz işsizlik kavramı üzerinde duralım diye konuşmuştuk. Çalışan yoksul, istihdam Türkiye de biraz farklı anlaşılıyor galiba. 06.09.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Bugün biraz işsizlik kavramı üzerinde duralım diye konuşmuştuk. Çalışan yoksul,

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT-KARMA EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride

Detaylı

1-Ekonominin Genel durumu

1-Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla başlamıştır.

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI ULUSLARARASI BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Amerikan Merkez Bankası FED, tahvil alım programını 10 milyar

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 24 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 24 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 24 Temmuz 2014 23.07.2014 Açılış Kapanış % 1,34653 1,34627 0,01 ALTIN 1306,36 1304,41 0,14 TRY 2,10566 2,08727 0,87 TRY 2,83657 2,81048 0,91 JPY 101,458 101,476 0,01 GBP 1,70633

Detaylı

SOSYAL İMKANLAR YOKSULLUĞU VE TÜRKİYE NİN KONUMU

SOSYAL İMKANLAR YOKSULLUĞU VE TÜRKİYE NİN KONUMU SOSYAL İMKANLAR YOKSULLUĞU VE TÜRKİYE NİN KONUMU Prof.Dr.Coşkun Can Aktan Bugüne değin gelir dağılımı ve yoksulluk konusunda yapılan araştırmalarda hep gelir yoksulluğu ele alındı. Gelir yoksulluğu, üretim

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm OECD 6 Mayıs ta yaptığı değerlendirmede 2014 yılı için yaptığı

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 7 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU DIŞ BORÇLANMA ARAÇLARI (EUROBOND) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ocak 2012, No: 20

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ocak 2012, No: 20 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ocak 2012, No: 20 Bu sayıda; Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporundaki tespit ve değerlendirmelere yer verilmiştir. i Dünya Bankasından

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09.

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09. Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09.2009 Ömer Madra: Günaydın Ayşe. Ayşe Buğra: Günaydın. Avi Haligua:

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm CPB nin açıkladığı verilere göre Haziran ayında bir önceki

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm CPB nin açıkladığı verilere göre Temmuz ayında bir önceki

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm Çin Ekonomisi Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı

Detaylı

FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ

FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ FİNANSAL RİSKLER & KORUNMA YÖNTEMLERİ Finans Önemli, Öğrenmek Heyecan Verici, Bilmek Değerlidir! DOÇ. DR. KORAY KAYALIDERE SUNUŞ İÇERİĞİ Finansal piyasalardaki riskler, Faiz - döviz kuru etkileşimi ve

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 13 Haziran 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 13 Haziran 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 13 Haziran 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER BOE/Carney, "Faizler piyasaların beklediğinden daha yakın zamanda artabilir" İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, İngiltere'de faiz oranlarının

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK RAPORU Bu rapor Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş. Altın Emeklilik Yatırım

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK RAPORU Bu rapor Garanti Emeklilik ve Hayat A.Ş. Altın Emeklilik Yatırım 26/06/2013 31/12/2013 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA AMACIYLA DÜZENLENEN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Detaylı

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU. Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme.

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU.  Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme. TÜRKİYE EKONOMİSİ İşsizlik artışa geçti. TÜİK Temmuz ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı %9,3 e yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,4 puan artarak %10,1 olarak gerçekleşti.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali Piyasaların Geleceği Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 IMF Büyüme Tahminleri 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 2006Ç1 2006Ç4 2007Ç3 2008Ç2 2009Ç1 2009Ç4

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Altın, Fed sonrası 3 haftanın yükseğinde ABD merkez bankası Fed'in faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceğini bildirmesi ile, alternatif yatırım aracı

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2011, No:5 Bu sayıda; Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü Raporu tahminleri değerlendirilmiştir. i Küresel

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma

Detaylı

TCMB O/N Faiz Oranları (% ) 70.0% 60.0% 50.0% 40.0% 30.0% 20.0% 10.0% 0.0%

TCMB O/N Faiz Oranları (% ) 70.0% 60.0% 50.0% 40.0% 30.0% 20.0% 10.0% 0.0% GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2006 YILI İLK 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu 2002 yılında başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde başlayan

Detaylı

MALİYE BAKANI SAYIN MEHMET ŞİMŞEK İN MAKROEKONOMİK GELİŞMELER İLE 2010 YILI OCAK- HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİNİ

MALİYE BAKANI SAYIN MEHMET ŞİMŞEK İN MAKROEKONOMİK GELİŞMELER İLE 2010 YILI OCAK- HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİNİ MALİYE BAKANI SAYIN MEHMET ŞİMŞEK İN MAKROEKONOMİK GELİŞMELER İLE 2010 YILI OCAK- HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİNİ DEĞERLENDİRMEK ÜZERE DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISI KONUŞMA METNİ

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ

1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ (TÜRKİYE) EKONOMİSİNİN TARİHSEL TEMELLERİ 13 1.1.Türkiye Ekonomisine Tarihsel Bakış Açısı ve Nedenleri 14 1.2.Tarım Devriminden Sanayi Devrimine

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

01 Haziran - 05 Haziran 2015

01 Haziran - 05 Haziran 2015 Önümüzdeki Hafta Neleri Takip Edeceğiz? Pazartesi; 04:00 Çin İmalat ve İmalat Dışı PMI Endeksleri 04:30 Avustralya Konut İzinleri 04:35 Çin HSBC İmalat PMI Endeksi 10:00 Türkiye İmalat PMI Endeksi 11:00

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Öne Çıkanlar ALTIN BRENT PETROL GBPUSD USDTRY EURUSD ABD den Tarım Dışı İstihdam Verisi Açıklandı 15 Mart ta yapılacak FOMC toplantısı

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD BRENT PETROL ALTIN EURUSD USDTRY ABD de Perakende Satışlar Beklentileri Aştı ABD den açıklanan perakende satış rakamları

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Öne Çıkanlar EURUSD USDTRY GBPUSD BRENT PETROL ALTIN Piyasalarda Merkez Bankaları açıklamaları yönü belirledi. Fed in 2014 yılında başladığı

Detaylı

Fon Bülteni Kasım Önce Sen

Fon Bülteni Kasım Önce Sen Fon Bülteni Kasım 217 Önce Sen Fon Bülteni Kasım 217 NN Hayat ve Emeklilik Yüksek KarşılaştırmalarıGetiri! Fonları Sektör Son 1 Yıl - 31/1/216-31/1/217 % 6 5 4 3 25 2 15 1 5 31,81 43,9 24,52 21,6 17,12

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mayıs 2012, No: 33

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mayıs 2012, No: 33 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Mayıs 2012, No: 33 i Bu sayıda; Kısa vadeli Dış Borç Stoku, Merkez Bankası Net Döviz Pozisyonu rakamları Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Ve İmalat Sanayi

Detaylı

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar

Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Türkiye Ekonomisi 2000 li yıllar Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TÜRKİYE EKONOMİSİ DERS NOTLARI 1 1999 17 Ağustos 1999 depremi Marmara bölgesinde Üretim,

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ www.tisk.org.tr TİSK AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ- MART 2016 (SAYI: 85) GENEL DEĞERLENDİRME 31.03.2016 Ekonomi ve İşgücü Piyasası Reformlarına Öncelik Verilmeli Gelişmiş ülkelerin çoğunda ve yükselen ekonomilerde büyüme sorunu

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı

Çalışma hayatında barış egemen olmalı Çalışma hayatında barış egemen olmalı Ocak 19, 2012-3:31:16 olduğunu belirtti. olduğunu belirterek, ''Bu bakış açısı çerçevesinde diyalog merkezli çalışmalarımızı özellikle son 7 aydır yoğun bir şekilde

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 DÜŞÜK BÜYÜMEYE DEVAM Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 19.07.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Haziran

Detaylı

Yöntem & Örneklem. Türkiye yi temsilen; 34 % %64 %36

Yöntem & Örneklem. Türkiye yi temsilen; 34 % %64 %36 Yöntem & Örneklem Türkiye yi temsilen; Toplam Sayı Bireysel Katılımcı Sayısı Kurumsal Katılımcı Sayısı Fikir Önderleri Sayısı Kamu & Özel Sektör Çalışan Sayısı 379 177 202 46 75 Cinsiyet Yaş Dağılımı Bitcoin

Detaylı

İKİ AYDA 500 BİN YENİ İŞSİZ Krizin Tahribatı

İKİ AYDA 500 BİN YENİ İŞSİZ Krizin Tahribatı İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 15 Kasım 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU Kasım 2018 İKİ AYDA 500 BİN YENİ İŞSİZ Krizin Tahribatı Gerçek İşsiz Sayısı 6,4 Milyona Yaklaştı Kayıtlı İşsiz

Detaylı

Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı

Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu ve Cari İşlemler Açığı Ödemeler Bilançosu Ödemeler Bilançosunun Parçaları: Cari İşlemler Hesabı Sermaye ve Finans Hareketleri Hesabı Cari İşlemler

Detaylı

05/07/2013 31/12/2013 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 6 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA AMACIYLA DÜZENLENEN

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş PARA PİYASASI LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU(KAMU) YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Para Piyasası Likit Emeklilik Yatırım Fonu(KAMU) Emeklilik Yatırım Fonu nun

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ

İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ Hocaların Gözüyle 2014 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması Kantitatif Araştırma Özeti Aralık 2013 İstanbul ARAŞTIRMA EKİBİ Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin İEAD

Detaylı

Reel Sektör Risk Yönetimi

Reel Sektör Risk Yönetimi Temel Analiz Ocak ayının ilk yarısını geride bırakırken piyasalardaki olumlu havanın sorgulanmaya başladığını söyleyebiliriz. Amerika kanadında Aralık ayında sürpriz bir iyileşme gözlenen tarım dışı istihdam

Detaylı

KRİZ İŞSİZ BIRAKIYOR

KRİZ İŞSİZ BIRAKIYOR İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 15 Ekim 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- Ekim 2018 KRİZ İŞSİZ BIRAKIYOR İşsizlikte Patlama Gerçek İşsiz Sayısı 6,3 Milyon Kayıtlı İşsiz Sayısı Son Bir

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ:... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ:... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ:... 1 Birinci Ayrım: MİLLETLERARASI ÖRGÜT TEORİSİ... 3 I. Milletlerarası Örgütlerin Doğuş Nedenleri... 3 II. Uluslararası İlişkiler ve Milletlerarası Örgütler... 5 III. Milletlerarası

Detaylı

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU FAALİYET RAPORU

ANKARA EMEKLİLİK A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU FAALİYET RAPORU ANKARA EMEKLİLİK A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU FAALİYET RAPORU Bu rapor Ankara Emeklilik A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2004-31.12.2004 dönemine ilişkin gelişmelerin, Fon

Detaylı

KRİZ ÜÇ KOLDAN SARSIYOR ENFLASYON-KÜÇÜLME-İŞSİZLİK

KRİZ ÜÇ KOLDAN SARSIYOR ENFLASYON-KÜÇÜLME-İŞSİZLİK İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 17 Aralık 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU Aralık 2018 KRİZ ÜÇ KOLDAN SARSIYOR ENFLASYON-KÜÇÜLME-İŞSİZLİK Resmi İşsiz Sayısı 330 Bin Artarak 3 Milyon 750

Detaylı

06 Temmuz 10 Temmuz 2015

06 Temmuz 10 Temmuz 2015 Önümüzdeki Hafta Neleri Takip Edeceğiz? Pazartesi; 09:00 Almanya Fabrika Siparişleri 11:30 Euro Bölgesi - Perakende PMI Endeksi, Sentix Yatırımcı Güven Endeksi 16:45 ABD Hizmet PMI Endeksi 17:00 ABD ISM

Detaylı

I. Uluslararası Parasal Ortam 1

I. Uluslararası Parasal Ortam 1 İÇİNDEKİLER Ön Söz Teşekkür Öğrenciye Editör ün Notu XI XIII XV XIX I. Uluslararası Parasal Ortam 1 1. Döviz Piyasası 3 Döviz İşlem Hacmi 3 Coğrafi Döviz Kuru İşlemi 4 Spot Döviz Kurları 7 Döviz Arbitrajı

Detaylı

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER

KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER KÜRESEL EKONOMİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE BEKLENTİLER NİSAN 2014 Birleşmiş Milletler (UN), Uluslararasın Para Fonu (IMF), Ekonomik İşbirliği ve Kalınma Teşkilatı (OECD) ve Dünya Bankası nın (WB), küresel

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta piyasaların yönünde yurtdışında ve Amerika da açıklanan şirket bilançoları etkiliydi. Beklentilerden kötü gelen bilançolar borsalarda düşüşe

Detaylı

01/01/2013 31/12/2013 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA AMACIYLA DÜZENLENEN

Detaylı

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz.

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz. /finanskilavuz HİSSE FOREX /hissekilavuz /forexkilavuz COIN /coinkilavuz GÜNLÜK BÜLTEN USD / TRY Dün yurt içinde açıklanan ticaret dengesi verilerinde ihracat 2018 Aralık ayında 2017 Aralık ayına göre

Detaylı

01/01/ /12/2013 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12

01/01/ /12/2013 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 01/01/2013 31/12/2013 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 12 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ Dr.Süleyman Yaşar 17 Nisan 2011 AMERİKAN MALİ KRİZİNİN Düşük faiz politikası (2002-5) NEDENLERİ Risklerin önemsenmemesi Hesap

Detaylı

FED FAİZ KARARINDA SÜRPRİZ YAPABİLİR Mİ?...

FED FAİZ KARARINDA SÜRPRİZ YAPABİLİR Mİ?... FED FAİZ KARARINDA SÜRPRİZ YAPABİLİR Mİ?... FED in genişleyici para politikasına geçtiği Aralık 2008 den bu yana faizler 0-0.25 bandında bulunuyor. 2008 de yaşanan finansal krizin ardından, ekonomideki

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor Katilim Emeklilik ve Hayat A.Ş Alternatif Katkı Emeklilik Yatırım Fonu nun 22.07.2014 31.12.2014 dönemine ilişkin

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 08:45 CHF İşsizlik (Mevsimsel Olarak Ayarlanmamış) (Eki) ORTA 3,3% 3,2% 08:45 CHF İşsizlik (Mevsimsel Olarak Ayarlanmış) (Eki) ORTA 3,4% 3,4%

Detaylı

Reel Sektör Risk Yönetimi

Reel Sektör Risk Yönetimi Temel Analiz 2009 Aralık ayında vadeli piyasalarda 1230.0 dolar/ons seviyesine kadar yükselen altın fiyatları sonrasında yaklaşık % 15 düşüş ile Şubat ayı başında 1045.0 dolar/ons seviyesine geriledi.

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Öne Çıkanlar EURUSD ALTIN GBPUSD BRENT PETROL USDTRY Gözler Fed in Vereceği Faiz Kararında Bugün ekonomik gündemin ana başlığı Fed in vereceği

Detaylı

Konuşmama ekonomik değerlendirmelerimle devam edeceğim.

Konuşmama ekonomik değerlendirmelerimle devam edeceğim. Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Başkanları, OSB Başkanları, Değerli Basın Mensupları Ayhan Zeytinoğlu, 13 Eylül 2017 Eylül ayı Meclis Toplantımıza hoş geldiniz diyor ve hepinizi Yönetim

Detaylı

AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI

AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI AKP ye Soruyoruz CHP EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI AKP, Kendinden Önceki 42 Hükümetin, 56 Yılda Kullandığı Paranın 2 Katından Fazla Parayı 10,5 Yılda Kullandı Türkiye de, çok partili

Detaylı

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor Katilim Emeklilik ve Hayat A.Ş Büyüme Amaçlı Alternatif Hisse Senedi Emeklilik Yatırım

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 EUR Almanya Perakende Satışları (Yıllık) (Oca) AZ 1,5% 1,5% 09:00 EUR Almanya Perakende Satışları (Aylık) (Oca) ORTA 0,2% -0,2% 10:00 CHF

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Dünya da ve Türkiye de Ekonomik Görünüm

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Dünya da ve Türkiye de Ekonomik Görünüm Dünya da ve Türkiye de Ekonomik Görünüm M. Rifat Hisarcıklıoğlu Kartepe, 12 Nisan 2014 Dünya 2013 Yeni Küresel Trendler 1. Finans haritası değişiyor 2. Ticaretin kuralları değişiyor 3. Enerji haritası

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİ 1987 WALL STREET KRİZİ KARA PAZARTESİ

DÜNYA EKONOMİSİ 1987 WALL STREET KRİZİ KARA PAZARTESİ DÜNYA EKONOMİSİ 1987 WALL STREET KRİZİ KARA PAZARTESİ 1 Dr. Öğr. Üyesi Caner EKİZCELEROĞLU HAZIRLAYAN: MELTEM ZENGİN 2160704341 ULUSLARARASI İLİŞKİLER 2 İÇİNDEKİLER KRİZİN NEDENLERİ NEYDİ? 1987 WALL STREER

Detaylı

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- AĞUSTOS 2018 MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ

İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- AĞUSTOS 2018 MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ İşsizlik ve İstihdam Raporu-Aralık 2017 15 Ağustos 2018, İstanbul İŞSİZLİK VE İSTİHDAM RAPORU- AĞUSTOS 2018 İŞSİZLİKTE KRİZİN AYAK SESLERİ MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DÜŞTÜ

Detaylı

İşsizlik İstikrarlı Biçimde Yükseliyor! Son 10 Yılın En Yüksek İşsiz Sayısı

İşsizlik İstikrarlı Biçimde Yükseliyor! Son 10 Yılın En Yüksek İşsiz Sayısı İşsizlik ve İstihdam Raporu-Şubat 2017 15 Şubat 2017, İstanbul İşsizlik İstikrarlı Biçimde Yükseliyor! Son 10 Yılın En Yüksek İşsiz Sayısı Bir yılda 590 bin yeni işsiz Resmi işsiz sayısı 3 milyon 715 bine

Detaylı

İktisat Tarihi

İktisat Tarihi İktisat Tarihi 7.5.18 SAVAŞLAR VE EKONOMİK PERFORMANS Savaş 10 milyon askerin ölümüne, 20 milyonunun yaralanmasına neden oldu. Ekonomik açıdan uzun dönemde fizik yıkımdan daha zararlı olan normal ekonomik

Detaylı

30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer

30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer 30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Çağlar Ç. Keyder: Günaydın Ömer E. Altuğ : Günaydın Çağlar Bey Ç. Keyder : Günaydın Ö. Madra: Bu program çerçevesinde

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 15:30 USD Kişisel Gelir (Aylık) (Mar) AZ 0,3% 0,4% 15:30 USD Kişisel Gider (Aylık) (Mar) ORTA 0,2% 0,1% 15:30 USD Reel Kişisel Tüketim (Aylık)

Detaylı

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi i İçindekiler Piyasa Gündemi Piyasa Gündemi Geçtiğimiz hafta sakin seyreden piyasalarda yeni haftanın ilk işlem gününde de yoğun olmayan bir veri gündemi bizi bekliyor. ABD tarafında TSI 18:30 da 3 aylık

Detaylı

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı.

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı. Makro Veri Büyüme ve Dış Ticaret: Türkiye ekonomisi için yüksek büyüme=yüksek dış ticaret açığı İbrahim Aksoy Ekonomist Tel: +90 212 334 91 04 E-mail: iaksoy@sekeryatirim.com.tr TÜİK tarafından bugün açıklanan

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 EUR Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Şub ) AZ 0,0% 0,0% 09:00 EUR Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Şub ) ORTA

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR SORULAR 1- Genişletici maliye politikası uygulanması sonucunda faiz oranının yükselmesine bağlı olarak özel yatırım harcamalarının azalması durumuna ne ad verilir? A) Dışlama etkisi B) Para yanılsaması

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran: Türkiye ile AB arasındaki gelir uçurumu azalmadı arttı Tarih : 14.12.2012 2011 DE HIZLI KALKINMA MASALINA ULUSLARARASI YALANLAMA TÜİK, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle

Detaylı

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü

Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Küresel Kriz Sonrası Türkiye de Finansal Sistem Bankacılık Sektörü Ekrem Keskin Mayıs 2010 Sunum Uluslararası gelişmeler Türkiye deki gelişmeler Bankacılık sektörüne yansıma Sonuç 2 Yapılanlar Ortak çaba:

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum ALTIN USDJPY USDTRY EURUSD GBPUSD Hafta başında 1142 seviyesine kadar düşüş gösteren altın bu seviyeden gelen tepki ile 1168 seviyesine kadar yükseldi.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor.

Nitekim işsizlik, ülkemizin çözümlenemeyen sorunları arasında baş sırada yer alıyor. Ekonomi İyileşiyor, İşsizlik Artıyor Hande UZUNOĞLU Şubat ayında Türkiye İstatistik Kurumu nun yayınladığı hanehalkı işgücü araştırması sonuçlarının ardından işsizlik yine Türkiye nin gündemine yerleşti.

Detaylı