Sunum planı. Boğulmalar. Boğulma-sınıflandırma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sunum planı. Boğulmalar. Boğulma-sınıflandırma"

Transkript

1 BOĞULMALAR SICAK ÇARPMASI DONMALAR Sunum planı Boğulmalar Soğuğa bağlı yaralanmalar-donmalar Sıcak çarpmaları Doç. Dr. Okhan AKDUR Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Boğulmalar İnsanın n doğas asındaki gerçek ek varlığı ığının n ilk dokuz ayını çevresinde su sarılı bir ortamında geçirirken, hayatının n devam eden kısmk smını da akıl l almaz bir boğulma korkusu ile geçirmesidir. B.A.GOODEN Ölüm-sakatlığın önemli nedeni (özellikle çocuklarda) Hayatta kalanların 1/3 de orta-ciddi nörolojik sekel bırakmaktadır. Boğulma-tanım Su altında kalmaya bağlı 24 saat içinde ölüm ile sonuçlanan yaralanmalar «boğulma». 24 saat hayatta kalanlar «boğulayazma». Bugün tümü «boğulma» Sıvı ortam altında kalmayı takiben solunum yetmezliği ile seyreden süreçtir. Islak, kuru, aktif,-pasif, boğulayazma, ikincil, sessiz boğulma terimleri kullanılmamaktadır. Boğulma-sınıflandırma Soğuk ve sıcak su boğulmaları C soğuk 20 0 C sıcak. Buzlu suda, özellikle çocuk boğulmalarında koruyucu bir etki söz konusudur.* Süre uzadığında hayatta kalıma etkisi ortadan kalkmaktadır.** (ortalama 5 dakika sağ kalanlar) *Orlowski JP. Drowning, near-drowning, and ice-water submersions. Pediatr Clin North Am. Feb 1987;34(1): **Suominen P, Baillie C, Korpela R, Rautanen S, Ranta S, Olkkola KT. Impact of age, submersion time and water temperature on outcome in near-drowning. Resuscitation. Mar 2002;52(3):

2 Boğulma-sınıflandırma Boğulma Suyun niteliğine göre; tatlı, tuzlu, organik madde içermesi İlk tedavide suyun özelliği dikkate alınmamalı. Başlangıç tedavileri benzerdir. Elektrolit dengesizliği-tuzluluk oranı. (özellikle büyük miktarlarda sıvı) Enfeksiyöz komplikasyonlar sudaki organik maddeler ile doğrudan ilişkilidir.* * Garzoni C, Garbino J. Long-term risk of atypical fungal infection after near-drowning episodes. Pediatrics. Feb 2007;119(2):417; author reply Morbidite ve mortaliteye etkili faktör Hipoksemi çoklu organ etkileridir Asidoz Spinal kord, kafa yaralanmaları katkıda bulunur. Suya batma panik, istemli nefesin tutulduğu u ilk dönemd Kazazedenin boğuşmas ması İstem dışıd gelişen en vazgeçme noktası(hipoksik ve hiperkapnik ventilasyon sonucu) Su aspirasyonu ve/veya laringospazm (farenks ve larenkste su) Apneye sekonder serebral hipoksi ve bilinç kaybı (3-4dk. İçinde) Hipoksi sonucunda myokard disfonksiyonu kardiyak arrest Beynin hipoksik iskemik hasarı Serebral ödem Boğulma-refleks < 20 C suda batmalarda, dalma refleksi ortaya çıkabilir. Apne, bradikardi üretebilir. Periferik damarlarda vazokontstruksiyon Koroner ve serebral dolaşıma destek olur. İntrakranial basınc ncın n artması,, serebral kan akımının n azalması Beyin Sapı Herniasyonu ve Ölüm Boğulma-suyun girişi Çoğu olguda aspire edilen sıvı 4 ml/kg dan az. Kardiyak arrest gelişene kadar laringospazm sürdürülür. (%10-20) kuru boğulma az miktarda su Ancak asfiksi hava yolunun gevşemesine suyun akciğerlere geçişine neden olur. Boğulma-suyun yutulması Tatlı suyun büyük miktarlarda yutulması önemli elektrolit bozukluklarına neden olabilir. (Çocuklarda hiponatremi) 22 ml/kg

3 Boğulma-akciğer Batma anında hedef organ akciğer. 1-3 ml/kg kadar düşük sıvı bile gaz değişimini bozar. Tatlı su alveol-kapiller membran ile mikrodolaşıma geçer. (plazma hipotonik ve alveolar surfaktan eksikliği). Surfaktan eksiklği; alveolar hasar, kompliyansta azalma, atelektazi, V/Q dengesinde bozulma yaratır. Boğulma-akciğer Hiperosmalar tuzlu su alveol içerisine sıvı çeker. Surfaktan dilüe olur. (surfactant washout). Kompliyans azalır. Alveol-kapiller membran hasara uğrar. Hipoksi gelişir. Boğulma-akciğer Ödematöz, kompliyansı azalmış akciğerlerde ventilatör hasara neden olabilir (VALI). Kompliyansı desteklemek için PEEP kullanılırken, 6-8 ml/kg tidal volüm akciğerlerin açık kalmasını sağlayabilir. Bu durum VALI riskini azaltır. Ventilasyon ve oksijenizasyonu destekler. Boğulma-SSS Boğulmalarda morbidite, sağ kalımın belirleyicisi SSS hasarıdır. Bir çocuk su altında 2 dakikada şuurunu kaybeder. 4-6 dakika sonra irreversible beyin hasarı gelişir. Hayatta kalan olguların çoğu ilk 2 dakika içerisinde fark edilenler. 10 dakikadan sonra bulunanlar ölmektedir. Boğulma-SSS Primer hasar kısa süreli hipoksi-iskemi, genç, hızlı gelişen santral hipotermide sınırlıdır. (minimal nörolojik sekel) (Yaşlı hastalarda santral hipotermi hızlı gelişmez) Boğulma-SSS Sekonder hasar nedenleri; -Asidoz -Serebral ödem -Hiperglisemi -Eksitator nörotransmiter salınımı -Nöbet -Hipotansiyon -Serebral otoregülasyonda bozulma

4 Boğulma-KVS Kardiyovasküler etkiler ciddi ancak çoğu geçicidir. (SSS gibi değil) Hipovolemi; Kapiller permeabilitenin artışı. Hipotansiyon (ilk resusitasyon veya hemen sonrasında) Isınma sırasında vazodilatasyon. Miyokardial disfonksiyon, ventriküler disritmiler, NEA, asistoli; hipoksemi, hipotermi, asidoz ve nadiren elektrolit bozukluğuna bağlıdır. Boğulma-enfeksiyon Sinüslerde, akciğerlerde, SSS de enfeksiyon görülebilir. Bakteriler, amipler, funguslar, (Pseudallescheria boydii, Scedosporium apiospermum, Naegleria, Balamuthia, Burkholderia, Aeromonas organisms.) Başlangıç sinsidir. 30 gün sonra çıkabilir. Boğulma-pnömoni Pnömoni nadirdir. Tatlı, kontamine sularda daha sıktır. (Aeromonas, Burkholderia, Pseudallescheria) Kontamine, pis su olmadıkça proflaktik antibiyotik kullanımının yararı yoktur. Boğulma-diğer sistemler Rabdomiyoliz, akut tubuler nekroz, MOY, DIK, hepatik-renal yetmezlik, metabolik asidoz, akılda tutulmalıdır. Boğulma-prognoz Şuuru açık veya hafif bulanık; tam iyileşme şansı yüksektir. Komada, acil servise getirilirken KPR uygulanan, fiks dilate pupili olan, spontan solunumu olmayanlarda prognoz kötüdür. Boğulma-prognoz Soğuk suyun SSS ni koruyucu etkileri tam olarak anlaşılabilmiş değil. Hipotermi; soğuma çok hızlı (5 C den az ısıda su) gerçekleşir ve su altında devam ederse SSS koruyucu etkiler görülebilir.

5 Boğulma-morbidite-mortalite Primer nedenleri; larinks spazmı, akciğer hasarı, hipoksemi, asidoz ve bunların beyin, diğer organ sistemlerine etkisi Sekonder olarak ARDS gelişimidir. bakım Sonucun önemli belirleyicisidir. bakım nasıl karşılaşılır? Suyun içerisinde çaresizce çabalayan yardım isteyen olgular nadir. Boğulma hızlı ve sessiz meydana gelir. Daha sık suda hareketsiz şekilde duran bir kurban Kaza ile ölümlerin en önemli nedenlerinden biridir. Önleyin. Su altındaki süre, suyun ısısı, KPR başlama zamanı sonucu etkileyen kriterler Hızla, güvenli şekilde dışarı çıkarın. Kendinizi tehlikeye atmayın. Eğitiminiz varsa suda kurtarma soluğu verebilirsiniz. (sudan çıkışı geciktirmeyin)

6 Abdominal ve göğüs darbeleri ile zaman harcamayın bu konuda kanıt yok. Tek kişi 5 siklus KPR sonra 112 Hiçbir iki olgu birbirinin aynısı değildir!!! Suyun tipi, ısısı, suda geçen süre, aspire edilen suyun miktarı, bireyin önceki tıbbi durumu farklı Uzun süre ölü olduğu konusunda açık bir belirti olmadan asla kurtarılamaz demeyin! İlk tedavi havayolu, solunum ve dolaşım odaklı olmalıdır. Yüz veya kafa travması var ise servikal omurga stabilizasyonu dikkatli uygulanmalıdır. Şuuru bozuk tüm hastaların hava yolu, yabancı cisim, kusmuk açısından kontrol edilmelidir. Orofarinkste görülebilenler parmak süpürme ile uzaklaştırılmalıdır. HEİMLİCH Karın itme (Heimlich) manevrası aspire edilen suyu uzaklaştırmada etkili değildir. Resusitasyonu geciktirir. Kusmuğu aspire etme riski yaratır. Akciğerlerde sıvı varlığında bile ventilasyon başarılabilir. En kısa sürede %100 oksijen uygulanmalıdır. (maske ile) Klinik gözlem hipoksemi derecesini belirlemede yetersiz kalabilir. Non-invaziv pulse oksimetre yardımcıdır. Olay yerine ilk ulaşanlar hava yolu yönetimiy konusunda deneyimli olmalıdırlar. Çok sık karşılaşılan tablo değil. Eğitimler önemlidir.

7 Oksijene rağmen hasta dispneik veya oksijen saturasyonu düşük ise sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) uygulanmalıdır. Yok ise erken entübasyon ve PEEP uygulayın. Tek başına göğüs kompresyonu Boğulma sonrasında hipoterminin rutin uygulanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Hastane dışı kardiyak arrest olgularında soğutmanın iskemik beyin hasarını ve ölümleri azalttığı gösterilmiştir. Literatür, hastane öncesi bakımda yeniden ısıtmaya başlanması gerektiği söylemektedir. (Battaniye-ıslak giysiler uzaklaştırılmalıdır) En etkili tedavi stratejisi için güçlü çalışmalara ihtiyaç var. Boğulma-Acil servis 1960 ve 1970 ler skorlama sistemleri, yönetim, değerlendirme ve patofizyolojilerine yoğunlaştı. Kardiyak ve SSS resusitasyonu hiç yer almadı. Yeni resusitasyon metodları umut verici iken (hipotermi, sadece göğüs masajı) boğulma olgularında çalışılmadı. Oysa resusitasyon ve solunum yetmezliğinin tedavisi temel taşlardır. Boğulma-Acil servis Sık nörolojik değerlendirme gerekir; GKS etkili yöntemdir. Beraberinde olan yaralanmalar erken değerlendirilmelidir (hava yolu-servikal). Tüm değerlendirmeler süresince %100 oksijen.. Boğulma-Acil servis %100 oksijene rağmen hipoksi ve dispne devam ediyorsa PEEP ve entübasyon uygulanmalıdır. Uyanık, daha az hipoksik, koopere olgularda CPAP/bilevel positive airway pressure (BiPAP) denenebilir. Ancak hava yolunu koruyamayan, CPAP ve maske ile yeterli oksijenizasyonu sürdüremeyen bireylerde entübasyon ve mekanik ventilasyon ihtiyacı olabilir.

8 Endotrakeal entübasyon kriterleri Şuur durumunda değişiklik, hava yolunu korumada ve sekresyonları uzaklaştırmada yetersizlik. Yüksek alveolar-arterial (A-a) oksijen gradienti: nonrebreathing maske 15 L oksijen ile PaO mm Hg veya daha az Solunum yetmezliği: PaCO 2 >45 mm Hg Ekspirasyon sonu pozitif basınç Yeterli oksijenizasyonu sürdürmek için gerekebilir. PEEP kompliyans sağlayamayan akciğerlerde ventilasyonu geliştirir. Ekstrakorporeal membran oksijenizasyonu Seçilmiş hastalarda yararlı olduğu gösterilmiştir; Mekanik ventilasyon ile düzeltilemeyen solunum yetmezliğinde. Soğuk suda boğulma-hipotermisi olan olgularda Asidoz ve volüm eksikliğinin tedavisi Hızlı volüm desteği için izotonik kristaloid (20 ml/kg) veya koloid kullanılabilir. İnotropik destek dopamin veya dobutamin gerekebilir. Oksijenizasyon ve volümün yerine konulmasıyla çoğu asidoz düzelir. Artif Organs 2010 Nov;34(11): Extracorporeal circulation for rewarming in drowning and near-drowning pediatric patients. Diğer uygulamalar NG tüp debris, yutulan suyun uzaklaştırılması için kullanılabilir. Kafa, yüz travması-orogastrik tüp Bronkoskopi debris ve kusmuğu uzaklaştırmak için kullanılabilir. Surfaktan solunum yetmezlikli olguların tedavisinde kullanılmaktadır.* ** (50mg/kg bronkoskop ile) Soğuk su boğulmalarında tedavi Şiddetli hipotermide vazokonstruksiyon ve derin bradikardi ölüm sanılabilir! Normal vücut ısısı sağlanana kadar resusitasyon agresif şekilde sürdürülmelidir. *Cubattoli L, Franchi F, Coratti G. Surfactant therapy for acute respiratory failure after drowning: two children victim of cardiac arrest. Resuscitation. Sep 2009;80(9): [Medline]. **Onarheim H, Vik V. Porcine surfactant (Curosurf) for acute respiratory failure after near-drowning in 12 year old. Acta Anaesthesiol Scand. Jul 2004;48(6): [Medline].

9 Boğulma-ısı yönetimi Önemli ve güncel bir konu. Teropatik hipotermi iskemik beyin alanlarına oksijen sunumunu artırır. Serebral metabolik ihtiyacı ve intrakraniyal basıncı azaltır de American Heart Association, 2003 de European Resuscitation Council hastane dışında arrest olan komatöz hastalarda teropatik hipotermiyi önermektedir. Boğulma-ısı yönetimi Santral vücut ısısı 30 0 C ye hızlı düşen hastalarda metabolizma yavaşlayabilir. Su altında, kanın kalp, beyin, akciğerlere şantı gerçekleşebilir. Ancak kademeli hipotermi gelişenlerde VF ve nörolojik yaralanma için risk vardır. Boğulma-ısı yönetimi Olgu sunumları var; boğulma, koma ve kardiyak arrest sonrasında nörolojik tam iyileşme sağlanan. Boğulma-ısı yönetimi Boğulma olgularında, spontan dolaşımı dönen ancak komada olan hastalarda vücut ısısının C üzerine çıkarılmaması önerilmektedir. (12-24 saat süre ile) Sıcak su altında arrest olgularında sonuçlar kötü Mizobuchi M, Nakamura S, Muranishi H, Utsunomiya M, Funatsu A, Kobayashi T, et al. Hypothermia with extracorporeal membrane oxygenation for sudden cardiac death and submersion. Am J Emerg Med. Jan 2010;28(1):115.e1-4. Kawati R, Covaciu L, Rubertsson S. Hypothermia after drowning in paediatric patients. Resuscitation. Nov 2009;80(11): Boğulma-ısı yönetimi Therapeutic hypothermia in adult cardiac arrest because of drowning. Acta Anaesthesiol Scand Oct 19. doi: /j x. [Epub ahead of print] Choi SP, Youn CS, Park KN, Wee JH, Park JH, Oh SH, Kim SH, Kim JY. Department of Emergency Medicine, College of Medicine, The Catholic University of Korea, Seoul, Korea. 20 erişkin olgu, C, 24 saat süre ile; konvansiyonel tedaviye üstünlüğü yok Boğulma-diğer tedaviler Hipoglisemi Elektrolit bozukulukları Nöbet Bronkospazm ve soğuk ilişkili bronkore Disritmiler Hipotansiyon

10 Boğulma-taburculuk Hikayesi iyi alınabilen, önemli yaralanma bulgusu olmayan Şuur veya davranış değişikliği olmayan Bronkospazm taşipne/dispne olmayan Yetersiz oksijenizasyon bulguları olmayan (kan gazı veya pulse oksimetre) 6-8 saat takip sonrasında taburcu edilebilirler. Boğulma-taburculuk Hafif-orta derecede su altında kalan, hafif semptomlara sahip, gözlem sırasında hafif semptomları gelişen, kan gazında, pulse oksimetre veya göğüs grafisinde bulguları olmayan hastalar daha uzun süre gözlenmelidir. Söyleyin; ateş, öksürük, dispne gelişirse gelin. Boğulma-ilaç İnhale edilen su, trakeobronşial irritasyon, soğuk ilişkili bronkore veya partiküller öksürük ve bronkosapzm yaratabilir. Seçilmesi gereken bronkodilatör inhale β agonist. Kortikosteroidlerin boğulmalarda yararlı olabilir. (deneysel deksa-surfaktan alveolerde antienflamatuvar. Boğulma Boğulmalara bağlı mortalite ve morbiditeyi azaltmada anahtar toplumun eğitimidir Soğuğa bağlı acil durumlar Hipotermi ve donuk yaralanmaları Birlikte yada ayrı ayrı görülebilir. Vücut sıcaklığının C altına düşmesine hipotermi denir. Hipotermi C altında hipotermi riski artar. Tanı santral vücut ısısının ölçülmesi ile konulur. Mesane, özefagus, pulmoner arter ve timpanik alanlardan en iyi ölçüm yapılabilir.

11 Hipotermi SSS ve kardiyovasküler sistem etkileri ön planda. Yaşlı, ek hastalığı bulunan, şehirde yaşayanlarda atlanabilmektedir. Hafif hipotermi C Orta hipotermi C Ağır hipotermi 30 0 C altında 3 klinik tablo. Hipotermi Hafif: vazokonstrüksiyon, mikrotrombüsler. Soğuk, soluk görünümlü, kaşıntı uyuşukluk, titreme, ataksi, dizartri ve koordinasyon bozukluğu uykuya meyil olabilir. Orta: interstisyel ödem, laktik asidoz, grimsi cilt, konfüzyon, dilate pupil. Titreme yok. Kas katılığı görülebilir. Bradikardi, hipotansiyon olabilir. EKG de QT uzaması, J dalgaları (osborn). Hipotermi : J Dalgaları Hipotermi Ağır: ölmüş gibi, kalp atımları zayıf, VF, asistoli olabilir. Hipoventilasyon, apne. Koma, pupiller dilatedir. Öğürme refleksi baskılanır. Aspirasyon riski artar. Oksijen sunumu ve tüketimi de azalmıştır. A,B,C Hipotermi-tedavi Hipotermide VF ritmi yaygındır. Bir kez defibrile edilir. Sonraki defibrilasyonlar vücut sıcaklığı 30 0 C üzerine çıktığında gerçekleştirilir. Vücut sıcaklığı 30 0 C altında ise IV ilaç uygulanmamalıdır. Öncelikli tedavi ısıtma olmalıdır. Soğuk diürez, vasküler geçirgenlikte artış sıvı kaybına neden olabilir. Yerine konulmalıdır. Isıtılmış SF tercih edilmelidir. Isıtma Islak giysileri çıkar Hipotermi Aktif dış ısıtma: ısıtılmış battaniye, sıcak üfleyen fan, IV sıvıların 43 0 C kadar ısıtılması, sıcak su paketleri kullanılarak yapılır.

12 Hipotermi Aktif iç ısıtma: peritoneal, plevral, mesane lavajı Ağız ve burunu buz ile kaplanmış olanlar ile göğüs kompresyonuna olanak vermeyecek derecede donmuş olanlara resusitasyondan önce ısıtma Donuk İnterstisyel alan ve hücre içinde sıvıların donması kristalleşmesi ile karakterize yaralanmalardır C deki dokularda donma başlar. Yanma, iğnelenme, acıma sonra uyuşukluk. Donuk El, ayak parmakları, kulak, burun en fazla etkilenen bölgelerdir. Donuk yaralanmaları 4 derecede sınıflandırılır 1. derece: eritem ve ödem-birkaç hafta içerisinde iyileşir. 2. derece: cilt tam kat etkilenmiş. Büller mevcut. Genellikle tam iyileşir. Donuk 3. derece: Hemorajik büller. Cilt gri mavi renk. Gangrenöz ülserasyonlar gelişebilir. Sekel kalabilir. 4. derece: Kas, kemik, tendonlar etkilenmiştir. Doku sert ve nabızsızdır. Canlı ve ölü dokular arasında hat belirgindir. Spontan amputasyon gelişir. Donuk Tedavi Soğuktan korunmalıdır. Hayatı tehdit eden yaralanmalar önceliklidir. Perfüzyon için sıvı replasmanı yapılmalıdır. Masaj yapılmamalıdır C su içerisine daldırılarak bölge ısıtılmalıdır. (20-40 dk-flushing olması yeterlidir) Eşit sıcaklık dağılımına izin vermediğinden kuru hava ile ısıtma tercih edilmemelidir. Alkol ve sedatiflerden kaçının! Donuk Tedavi Isıtma sırasında ciddi ağrı olabilir. Narkotikler Hareket ettirmekten kaçının! Pansuman, atel, elevasyon, yapılmalıdır. Tetanus proflaksisi uygulanmalıdır.

13 Sıcak acilleri Sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması şeklinde görülür. Yoğun fiziksel egzersiz sonrasında sıcak nemli ortamlarda görülür. Sıcak krampları ve bitkinliğinde sıvı ve elektrolit kaybı vardır(terleme). Ağrılı kramp, halsizlik bilinç değişiklikleri. Sıcak çarpması Sıcak çarpmasında termoregülatuar merkez bozulmuştur. Vücut ısısı 41 0 C üzerindedir. Sıcak çarpması-tedavi Acil bir durumdur. Vücut ısısı derhal düşürülmelidir. Mortalite süre ile ilişkilidir. Buzlu suya daldırma; dk da ısıyı düşürmekle birlikte resusitasyon ve müdahaleyi güçleştirmekte, uyanık hastada (tartışmalı) Soğuk hava, soğuk buhar, soğuk su torbaları, sprey ile su sıkılması pratikte daha kolay uygulanabilir. Sıcak çarpması-tedavi Ne kadar süre, hangi yöntem kontrollü çalışma yok. Gastrik, peritoneal, torakal lavaj, humidifiye soğuk oksijen gibi yöntemlerin evaporatif ve daldırma yöntemine üstünlüğü yok. Antipiretikler etkisiz. (pirojenlerin hipotalamustaki etkilerini bloke ederler) Ajitasyonda benzodiazepinler. Hedef ilk anda 39 0 C altına indirmektir. (0.2 0 C /dk) Teşekkür Ederim

Boğulmalar. çocuklarda) sekel bırakmaktadır. n Ölüm-sakatlığın önemli nedeni (özellikle. n Hayatta kalanların 1/3 de orta-ciddi nörolojik

Boğulmalar. çocuklarda) sekel bırakmaktadır. n Ölüm-sakatlığın önemli nedeni (özellikle. n Hayatta kalanların 1/3 de orta-ciddi nörolojik BOĞULMALAR Boğulmalar n Ölüm-sakatlığın önemli nedeni (özellikle çocuklarda) n Hayatta kalanların 1/3 de orta-ciddi nörolojik sekel bırakmaktadır. Tanımlar Boğulma - Su altında kalma sonrasında ölme (hasta

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Solunum yetmezliği ile başvuran dekompanse kalp yetmezliği hastası 76 yaşında,

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD.

SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI. Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK ÇARPMASI ELEKTRİK-YILDIRIM ÇARPMASI Dr. Mehmet TUĞRUL İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji AD. SICAK BİTKİNLİĞİ-Etyoloji Sıcak ve nemli havaya uzun süre maruz kalma Yaşlı, çocuk Bilinçsiz diyet

Detaylı

Kafa Travmalarında Yönetim

Kafa Travmalarında Yönetim Kafa Travmalarında Yönetim Dr. Uğur YAZAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Bilgiler Kafa travması basit bir baş ağrısından ölüme kadar değişik sonuçlara yol açan

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

İLKYARDIM. www.hiasd.org

İLKYARDIM. www.hiasd.org İLKYARDIM www.hiasd.org Misyon & Vizyon Plan İlkyardım tanımı İlkyardım malzemeleri Haberleşme Kırık-çıkık Kanama Yanık Sara Hayvan dostlarımız Zehirlenme Duman zehirlenmesi Elektrik çarpması Kalp krizi

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

Noninvazif Mekanik Ventilasyon Kime? Ne zaman?

Noninvazif Mekanik Ventilasyon Kime? Ne zaman? Noninvazif Mekanik Ventilasyon Kime? Ne zaman? Dr.Y.Kemal GÜNAYDIN Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sunum Planı Tanım Tarihçe Kullanım yerleri Hasta seçimi Uygulama NIMV tipleri Kontrendikasyonlar

Detaylı

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım Post-kardiyak Arrest Sendromu ve Post-resüsitatif Bakım Yrd.Doç.Dr. Yalçın GÖLCÜK Celal Bayar Üniversitesi Acil Tıp AD Manisa Tarihçe 1740 Fransız Bilimler Akademisi (The Paris Academy of Sciences) boğulma

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA NONİNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON. Dr. Aynur Akın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı

YOĞUN BAKIMDA NONİNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON. Dr. Aynur Akın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı YOĞUN BAKIMDA NONİNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON Dr. Aynur Akın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Sunum Planım NIMV uygulama şekilleri Yıllar içerisinde NIMV kullanımı

Detaylı

ARDS Akut Sıkıntıılı Solunum Sendromu. Prof. Dr. Yalım Dikmen

ARDS Akut Sıkıntıılı Solunum Sendromu. Prof. Dr. Yalım Dikmen ARDS Akut Sıkıntıılı Solunum Sendromu Prof. Dr. Yalım Dikmen ARDS nin Önceki İsimleri Şok akciğeri Islak akciğer Da Nang akciğeri Pompa akciğeri Hyalen membran hastalığı Artmış permeabilite akciğer ödemi

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu

Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Uzm. Dr. Haldun Akoğlu KPR esnasında oksijenizasyon Arrest olmuş dolaşım için hem ventilasyon hem de gaz değişimi gerekli olup bu sırada perfüzyon sağlayan bir ritim oluşturulmaya çalışılır Dolayısıyla

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Yaşam kurtarma zinciri Dikkat edilecek önemli noktalar Olağandışı fizyolojik olayların erken tanınması Kardiyorespiratuvar arrest riski olan hastaların erken dönemde

Detaylı

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi)

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Solunum yetmezliği Mustafa Bey (66y) Ayşe Hanım (34 y) ph= 7.24 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 89 mmhg FiO 2 =.33 (Venturi) ph= 7.42 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Ayşe Hanım Sekreter,

Detaylı

Noninvazif Mekanik Ventilasyon

Noninvazif Mekanik Ventilasyon Noninvazif Mekanik Ventilasyon Dr.Y.Kemal GÜNAYDIN Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Sunum Planı Tanım Tarihçe Kullanım yerleri Hasta seçimi Amaç Uygulama NIMV tipleri Kontrendikasyonlar

Detaylı

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Doç. Dr. Lale YÜCEYAR Hipotermi Tanım: Kor sıcaklığı < 35 C (düşük okuyabilir termometre) (Özofageal, rektal,timpanik) Hafif 32-35 C Orta 30-32 C Ağır < 30 C Hipotermi

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER EGZERSİZ VE TERMAL STRES Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER TERMAL DENGE ısı üretimi BMH Kas etkinliği Hormonlar Besinlerin termik etkisi Postur Çevre ısısı Vücut ısısı (37 o C±1) ısı kaybı konveksiyon, radyasyon,

Detaylı

Türk Yoğun Bakım Derneği Mekanik Ventilasyon Kursu Şubat 2010, İstanbul.

Türk Yoğun Bakım Derneği Mekanik Ventilasyon Kursu Şubat 2010, İstanbul. Türk Yoğun Bakım Derneği Mekanik Ventilasyon Kursu 26-27 Şubat 2010, İstanbul Weaning MV desteğinin kademeli olarak azaltılıp, hastanın ventilasyonu üstlenmesi sürecidir. Weaning MV süresinin % 40 ı Nozokomiyal

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Akut Solunum Yetersizliği Solunum fonksiyonunun veya akciğerde oksijen/ karbondioksit gaz değişiminin yetersiz olması Arteriyel kanda parsiyel oksijen (PaO2) ve karbondioksit

Detaylı

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj İKYD 2010 Önerileri Dr. Erkan GÖKSU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj Uygun hız ve derinlikte Göğüs kafesinin i genişlemesine i izin

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DAHİLİ SORUNLAR KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON Prof.Dr.Hakan Tezcan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyak Arrest Reversible Kalp pompa fonksiyonunun

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU Dr.Alparslan Mutlu

YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU Dr.Alparslan Mutlu YENİ DOĞAN RESÜSİTASYONU 2015 Dr.Alparslan Mutlu HAZIRLIK Temel amaç plasenta tarafı da yapıla işi ak iğer tarafı da üstlenmesine yardı etmektir Geçiş es ası da bazen solunum desteği Nadiren dolaşı desteği

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK

2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK 2015 ACLS KILAVUZU TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Uzm.Dr. Kasım ÖZTÜRK Kaynaklar Circulation, Ekim 2015 1891 - İnsanlarda rapor edilmiş ilk göğüs kompresyonu 1903 - İnsanlarda ilk başarılı göğüs kompresyonu 1947

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Doç. Dr. Özlem GÜNEYSEL Marmara Ü Acil Tıp AD Uz. Dr. Şebnem BOZKURT Fatih Sultan Mehmet EAH UzmDrOnurYeşil Ümraniye EAH

Detaylı

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması Dr. Ahmet U. Demir Solunum fizyolojisi Bronş Ağacı Bronş sistemi İleti havayolları: trakea (1) bronşlar (2-7) non respiratuar bronşioller (8-19) Gaz değişimi: respiratuar

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI Hareket veya yanıt yok 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin Solunum yok ya da solunum çabası yok yada anormal solunum (gasping) Nabzı

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU

HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU HASTA-VENTİLATÖR UYUMSUZLUĞU Prof. Dr. Arzu Topeli İskit Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları YBÜ TTD Kongresi 2008 GÜNÜMÜZÜN MODERN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Solunum terapisti ventilatöre, hemşire

Detaylı

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 02.02.2010 Pnömotoraks : Viseral ve parietal plevra yaprakları arasına hava girmesidir Künt Spontan Travmatik olabilir İyatrojenik

Detaylı

TYD Temel Yaşam Desteği

TYD Temel Yaşam Desteği TYD Temel Yaşam Desteği 1 TYD Temel Yaşam Desteği (TYD,) her hangi bir başka ekipman kullanılmaksızın havayolu açıklığının, solunum ve dolaşımın devamlılığının sağlanmasıdır. 2 Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Detaylı

Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS)

Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS) Ekstrakorporeal Yaşam Desteği Ekstrakorporeal Yaşam Destek Tedavileri (ECLS) Dr. Nermin KELEBEK GİRGİN Uludağ ÜTF, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Yoğun Bakım BD Ø Renal replasman tedavisi Ø Karaciğer

Detaylı

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Prof.Dr.Oktay Demirkıran İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Acil Yoğun Bakım Ünitesi Avrupa da yaklaşık 700,000/yıl

Detaylı

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik İleri Yaşam Desteğine Giriş Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi; Damar Yolu Erişimi Sıvılar ve ilaçlar Defibrilatörler Öğrenim Hedefleri; Pediatrik

Detaylı

Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan

Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan KODU: SYB.PR.76 YAYIN TA: 10.10.2017 REVİZYON TA:-- REVİZYON NO:00 Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ: Yoğun Bakım da hastaların güvenli bir şekilde kabul edilmesinden, Yoğun Bakım da hastanın çıkışına kadar olan sürede

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2018 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Uzm. Hemşire Songül Demirok 75

Detaylı

PEDİATRİK RESÜSİTASYON.

PEDİATRİK RESÜSİTASYON. PEDİATRİK RESÜSİTASYON Arrest nedeni: Genellikle HİPOKSİ Hatırlatma: Klas I: Mükemmel; Kesinlikle önerilmektedir. Çok iyi çalışma sonuçlarıyla desteklenmektedir. Etkisi ve yeterliliği ispatlanmıştır. Klas

Detaylı

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD

İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIMIN TEMEL İLKELERİ ve TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Yrd.Doç.Dr.Togay EVRİN Ufuk Üniversitesi Acil Tıp AD İLK YARDIM Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda Sağlık görevlilerinin tıbbi

Detaylı

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ Bradikardili Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ İleti Sistemi 2 SENKOP Sempatik ve Parasempatik uyarım 5 R P T Q S 6 Kalp debisi = KALP HIZI x Atım hacmi Çok düşük hızlarda

Detaylı

MİKSÖDEM. Yrd. Doç. Dr. Mücahit GÜNAYDIN Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

MİKSÖDEM. Yrd. Doç. Dr. Mücahit GÜNAYDIN Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı MİKSÖDEM Yrd. Doç. Dr. Mücahit GÜNAYDIN Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Miksödem Koma(Miksödem Kriz) Tedavi edilmemiş ciddi hipotirodizmden kaynaklanan, çoklu organ ve metabolik

Detaylı

Kurtarıcılar önceden eğitilmeli ve maruziyet alanına girmeden önce giydirilmelidir. Uygun ekipman yoksa

Kurtarıcılar önceden eğitilmeli ve maruziyet alanına girmeden önce giydirilmelidir. Uygun ekipman yoksa TTD - HAVA KİRLİLİĞİ GÖREV GRUBU SÜLFÜR DİOKSİT GAZI MARUZİYETİ HAKKINDA HEKİMLERE BİLGİ NOTU Sülfür dioksit gazına maruz kalan insanlar başka insanlar üzerinde sekonder bir risk oluşturmazlar. Ama deri

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 BAŞVURU ÖZELLİKLERİ 28 yaşındaki gebe suyunun gelmesi nedeniyle acil servise başvurdu. İlk gebelik, gebelik takipleri yok Gebelik yaşı 39 hafta Amniyon

Detaylı

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Öğrenim Hedefleri; Şokun genel tanımını Şoktaki genel fizyopatoloji ve kompanzasyon

Detaylı

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar Dr.Kürșat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Bilim Dalı SEVGİDE GÜNEŞ GİBİ OL Solunum yetmezliğinde NIV

Detaylı

Akut Akciger Ödemi; Non-İnvaziv Ventilasyon (NIV) Stratejileri

Akut Akciger Ödemi; Non-İnvaziv Ventilasyon (NIV) Stratejileri Akut Akciger Ödemi; Non-İnvaziv Ventilasyon (NIV) Stratejileri Dr. A. Yürüktümen Ocak 2011 Tanım; Kalp Yetmezligi-Akciger Ödemi Hipertansif akut kalp yetmezliği Kardiyojenik şok Akut dekompanze kalp yetmezliği

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

Astımlı Olgularda Resüsitasyon

Astımlı Olgularda Resüsitasyon Patofizyoloji Astımlı Olgularda Resüsitasyon Ciddi bronkospazm Havayolu enflamasyonu Muköz tıkaçlar Hava yolu direncinde artma Asfiksi Ölüme yol açan komplikasyonlar Tansiyon pnömotoraks Pnömomediastinum

Detaylı

MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ

MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ MEKANİK VENTİLATÖRLERDE BASINÇ-VOLUM EĞRİSİ İnspiratuvar direnci arttıran durumlar: Entübasyon tüpünün bükülmesi Hastanın tüpü ısırması Ekspiratuvar direnci arttıran durumlar: Sekresyonlar Bronkospazm

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR

Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Anestezi Esnasında ve Kritik Hastalıklarda Ortaya Çıkan Hipoksinin Tedavisinde Normobarik/Hiperbarik Ek Oksijen Tedavisinin Kullanımı FAYDALIDIR Prof. Dr. A. Necati GÖKMEN DEÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı Oksijen tedavisi Prof Dr Mert ŞENTÜRK İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı OKSİJEN TEDAVİSİ Kime uygulanmalı? Endikasyonlar? Kaç litre? Ne şekilde? Kime uygulanmalı? Gereksinimi

Detaylı

Dönem Adı : 1. : Boğulmalarda İlkyardım. Ders Adı. Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Tülay ÖZKAN SEYHAN

Dönem Adı : 1. : Boğulmalarda İlkyardım. Ders Adı. Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Tülay ÖZKAN SEYHAN Dönem Adı : 1 Dilim Adı Ders Adı : Tıbba Merhaba : Boğulmalarda İlkyardım Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Tülay ÖZKAN SEYHAN Sorumlu Öğretim Üyesi ABD, BD: Anesteziyoloji AD. Hedefler Boğulma sırasında

Detaylı

KOAH TA VENTİLASYON DR.DİLBER ÜÇÖZ KOCAŞABAN ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ KASIM-2017

KOAH TA VENTİLASYON DR.DİLBER ÜÇÖZ KOCAŞABAN ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ KASIM-2017 KOAH TA VENTİLASYON DR.DİLBER ÜÇÖZ KOCAŞABAN ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ACİL TIP KLİNİĞİ KASIM-2017 Kaynaklar : Tanım : Gold 2017 KOAH akut alevlenme tanımı : semptomlarda ek tedavi gereksinimi

Detaylı

Boğulmalar DERMAN. Meliha Fındık, Gülsüm Kavalcı. Derman Tıbbi Yayıncılık 576

Boğulmalar DERMAN. Meliha Fındık, Gülsüm Kavalcı. Derman Tıbbi Yayıncılık 576 Kitap Bölümü DERMAN Boğulmalar Meliha Fındık, Gülsüm Kavalcı TERMİNOLOJİ Utstein rehberlerine göre, boğulma, orta seviyedeki sıvıya bağlı olarak solunum sistemindeki bozulma süreci olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR PROF. DR. FİSUN ŞENUZUN AYKAR EGE ÜNİVERSİTESİ hemşirelik fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği AD Hastanın ilk değerlendirilmesinin yanı sıra, toraks kompresyonu, hava yolu açıklığının sağlanması, ekspirasyon

Detaylı

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ

ANAFLAKSİ. Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ ANAFLAKSİ Uzm. Dr. Alpay TUNCAR KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ Hayatı tehdit eden birçok hastalığın ilk tanı ve tedavisi Acil Servis te yapılıyor Anafilaksi gibi, bu hastalıkları içeren kılavuzlar diğer kliniklerce

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

NIMV Preoksijenizasyon,FOB, DNI. kları Solunum YBU

NIMV Preoksijenizasyon,FOB, DNI. kları Solunum YBU NIMV Preoksijenizasyon,FOB, DNI Doç.Dr.Dr.. Akın n Kaya Ankara Ü.. Tıp T p Fak. Göğüs s Hastalıklar kları Solunum YBU Akut solunum yetersizliğinde inde NIMV deneyimi Güçlü Az güçg üçlü KANIT TİPİT KOAH

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD

Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal yetmezlik var mı? Kortikosteroid verelim mi? Prof.Dr.Bilgin CÖMERT Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım BD Adrenal Yetmezlik Yapısal hasar Hipotalamus Hipofiz Adrenal

Detaylı

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I.

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I. Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Çoklu Travma sonrası mortalite üç dönemde Hastane öncesi Major kafa yada vasküler yaralanma Halk sağlığı önlemleri Travmadan dakikalar,saatler

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Künt Toraks Travmaları Ülkemizde künt toraks travmaları trafik kazalarına ve yüksekten düşmelere bağlı daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Travmaya

Detaylı

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun

Mekanik Ventilasyon Takibi. Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Mekanik Ventilasyon Takibi Dr.Yücel Yavuz OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD./Samsun Amaç Bu sunumda; Mekanik ventilasyon (MV) uygulaması sırasında takip edilmesi gereken parametreleri ve ortaya çıkması muhtemel

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kardiyak Arrest Nedir? Kalp, dolaşım sistemi içerisinde bir pompa görevi üstlenmekte ve kanı tüm vücuda

Detaylı

ANİ KARDİAK ÖLÜM. Dr. Yıldıray Çete Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

ANİ KARDİAK ÖLÜM. Dr. Yıldıray Çete Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı ANİ KARDİAK ÖLÜM Dr. Yıldıray Çete Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı TANIM Tanı almış kardiyak hastalığı olan veya olmayan kişilerde, kardiyak sebebe bağlı kısa sürede gelişen (genellikle

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Duran Karabel

Yrd. Doç. Dr. Duran Karabel Yrd. Doç. Dr. Duran Karabel İntrauterin Büyüme Geriliği (İUBG) Hesaplanan gebelik haftasında beklenen fetal ağırlığın 10. persentilden daha düşük olması Fetusun büyüme potansiyelini olumsuz yönde etkileyen

Detaylı

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D

KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ. Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D KANAMALI HASTANIN TRANSFERİ Doç.Dr Can Aktaş Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Kritik Hasta Kim? Hastalık veya travma sonucu hayati fonksiyonları ileri derecede bozulmuş veya her an bozulma riski

Detaylı

ANESTEZİ YOĞUN BAKIMDA WEANİNG PROTOKOLÜ

ANESTEZİ YOĞUN BAKIMDA WEANİNG PROTOKOLÜ Sayfa No 1 / 6 Amaç: Weaning de amaç hastayı tam zamanında mekanik ventilatörden ayırmaktır. 24 saatten fazla mekanik ventilasyon ihtiyacı gösteren hastalarda ventilatöre bağlı olan ve olmayan tüm nedenler

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Acil Tıp Hekimliği Uygulama Dilimi (Zorunlu) Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Ahmet UYSAL

Detaylı

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU Şahin N, Göktaş B, Küçükyorgancı S, Kabukçu HK, Titiz TA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Antalya GİRİŞ Hem

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar. Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar. Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya Ventilatör Çeşitleri Transpulmoner P(P L ): P A -P pl

Detaylı

VENTİLATÖR KULLANIMI. Doç.Dr.Nurdan URAŞ. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği

VENTİLATÖR KULLANIMI. Doç.Dr.Nurdan URAŞ. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği VENTİLATÖR KULLANIMI Doç.Dr.Nurdan URAŞ Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Mekanik Ventilasyonun Amaçları Yeterli gaz değişimini sağlamak Akciğer hasarı riskini

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli

Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Kardiyak Problemler ve Karaciğer Nakli Dr. Hüseyin İlksen TOPRAK Karaciğer Nakli Enstitüsü Problem Karaciğer nakli Kardiyak Problemler Hasta Sayısı Giderek Artıyor KC Problemi KPB New York Eyaletinde 1998

Detaylı

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler Öğrenim Hedefleri Temel yaşam desteğinde farklılıklar Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler İlaç kullanım esasları Ritim bozukluklarında ana tedavi şeması Resüsitasyon sonu

Detaylı

NEREYE KOŞUYOR. Doç. Dr. İbrahim İKİZCELİ. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

NEREYE KOŞUYOR. Doç. Dr. İbrahim İKİZCELİ. İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 2012 β-blokörler NEREYE KOŞUYOR Doç. Dr. İbrahim İKİZCELİ İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Adernerjik sistem Tarihçesi 1900-1910 Epinefrin 1940-1950 Norepinefrin α, β-reseptör 1950-1960

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı