TÜM-OPTİK BİLGİSAYAR AĞLARI ve YÖNLENDİRİCİLERİ. Mehmet Erdal ÖZBEK, Mehmet Salih DİNLEYİCİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜM-OPTİK BİLGİSAYAR AĞLARI ve YÖNLENDİRİCİLERİ. Mehmet Erdal ÖZBEK, Mehmet Salih DİNLEYİCİ"

Transkript

1 TÜM-OPTİK BİLGİSAYAR AĞLARI ve YÖNLENDİRİCİLERİ Mehmet Erdal ÖZBEK, Mehmet Salih DİNLEYİCİ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Gülbahçe Köyü, 35437, Urla, İzmir Tel: , Faks: {ozbek, ÖZET İnternetin hızlı bir şekilde yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan trafik artışı, her geçen gün daha da artan bir bandgenişliği ve hız ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu amaçla yararlanılan optik ağ teknolojisinin gelişimi de bu ihtiyaçların karşılanması doğrultusunda olmaktadır. İnternetin paket temelli yapısına bağlı olarak optik paket yönlendirme, ağ yapısının oluşumunda kullanılan önemli uygulama alanlarından biri olarak görünmektedir. Çoklu-protokol etiket anahtarlama da bu alanda yapılan çalışmalara yeni bir yön vermiştir. Bu çalışmada internet veri paketlerinin yönlendirilmesine ilişkin yapılan çalışmalar incelenerek, gelecek nesil internet yapısı hakkındaki öngörüler değerlendirilmiştir. 1. GİRİŞ İki bilgisayarı birbirine bağlamakla başlanan ağ oluşumu günümüzde oldukça yaygınlaşmış ve internet adıyla bütün dünyayı birbirine bağlayacak kadar genişlemiştir. Dünyanın herhangi bir yerinden çok uzak başka bir yerine sadece bir telefon hattı kullanarak bağlanmak artık çok kolaylaşmıştır. İnternetin bu kadar kolay ulaşılabilmesi ve bu kadar hızlı yayılması sonucu kullanıcı sayısının yanı sıra daha hızlı ve kolay kullanıma yönelik uygulamaların sayısı artmıştır. Bu durum ise artan bir bandgenişliği ve hız ihtiyacını gündeme getirmiştir. Fiber optiğin yaygın kullanımıyla, optiğin artan bandgenişliği ve hız ihtiyacını karşılayabilecek potansiyeli hatırlanmış ve bilgisayar ağları gelişimini bu doğrultuda sürdürmüştür. İki sabit nokta arasındaki optik ortam üzerinden verinin iletilmesi için geliştirilmiş bulunan eşzamanlı optik ağ (SONET) linkleri ile yaygınlaşan fiber optik iletişim, daha sonra hücre adı verilen küçük boyutlu (53 bayt) paketler aracılığıyla bilginin iletildiği eşzamansız aktarım kipi (ATM) servislerini de destekler duruma getirilmiş ve internet trafiği ya da daha sık kullanılan şekliyle internet protokolü (IP), ATM, SONET katmanlarının biri veya birleşimi üzerinde taşınır hale getirilmiştir [1].

2 IP ATM IP IP SONET/SDH ATM SONET/SDH IP Optik Optik Optik Optik IP/ATM/SONET IP/ATM IP/SONET IP/WDM Şekil 1 Optik temelli IP taşıyan katman yapıları 2. FOTONİK PAKET ANAHTARLAMA İletimin optik ortama taşınmasına rağmen anahtarlamanın elektronik ortamda yapılması ve ağ düğümlerinde elektronik anahtarlamanın yeterince hızlı olamamasından doğan darboğaz, düğüm yapılarının optik elemanlarca oluşturulması ile aşılmaya çalışılmaktadır. Bu aşamada internetin paket temelli yapısına bağlı olarak fotonik paket anahtarlama, optik ağ yapısının oluşumunda kullanılan önemli uygulama alanlarından biri olarak görünmektedir. Fotonik paket anahtarlama ile ağ katmanındaki internet protokolü başlığının paketten ayrıştırılıp, işlenmesi ve paketin bu bilgiye göre yönlendirilmesi hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Başlangıçta fotonik paket anahtarlama teknikleri ve optik iletim tek dalgaboyunda daha hızlı ve verimli bir iletişimi sağlamak için yapılmaktayken, çalışmalar bir tek fiberin birden çok dalgaboyunu taşıyabildiğinin farkına varılması sonucu oluşturulan dalgaboyu bölüşümlü çoğullama (WDM) tekniği ile geliştirilmiş, optik ekle-çıkart çoğullayıcılar (OADM), optik çapraz bağlayıcıların (OXC) yanı sıra optik anahtarlar ve yönlendiriciler bu tekniğin üzerine tasarlanır olmuşlardır. İlk başta tek fiberde 8 olan dalgaboyu çeşitliliği, yoğun dalgaboyu bölüşümlü çoğullama (DWDM) tekniği ile birkaç yüz seviyesine çıkmıştır. Örneğin, Lucent Teknoloji nin geliştirdiği WaveStar LambdaRouter yönlendiricisi, bir dizi mikroskobik aynanın optik işaretleri yönlendirdiği mikro-elektromekanik sistem (MEMS) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve 256 kanalı desteklemektedir [2]. Şekil 2 de bu yapının temelini oluşturan tek katman üzerine ışığı yönlendirmek için yerleştirilmiş elektrik kontrollü mikroskobik aynaların çalışma yapısı gösterilmiştir [3]. Ancak kullanılan dalgaboyu kanalları ve bu kanallar arası girişimin ortaya çıkmaması için gerekli frekans aralığı önemli bir sınırlama oluşturmaktadır. Bu sınırlamalar uluslararası iletişim birliği (ITU) tarafından standarda bağlanmış, dalgaboyları, 193,100 THz (1552,524 nm) frekansı merkez alınarak yerleştirilmiş ve kanallar arası boşluk da ITU-T G.692 ye göre 100 GHz (0,8 nm) olarak önerilmiştir [4].

3 Giriş Çıkış Giriş Çıkış Çıkart Ekle V V Şekil 2 Mikroskobik ayna yapısı Kullanılan dalgaboyu sayısının artışı ve standartlaşmanın sağlanması ile Gb/s hızlarında çalışan sistemler geliştirilmiştir. Bunlardan 10 Gb/s hızında olanları piyasaya sürülmüş ve kullanılmakta, 40 Gb/s hızındaki sistemler ise henüz test aşamasında bulunmaktadır [5]. Daha hızlı sistemler üzerinde araştırmalar da devam etmektedir. Ancak önemli olan gelişme, internet protokolünün dalgaboyu bölüşümlü çoğullama kanalları üzerinden iletilmeye başlanması ve çok katmanlı iletişimin sadece IP ve optik katmanlarının oluşturduğu iki katmanlı yapıya indirilmiş olmasıdır (Şekil 1). Bu şekilde veri bağlantı katmanı ile ağ katmanı yapısı birleştirilmiş, anahtarlama ve yönlendirme işlemleri tek katmanda bir araya getirilmiş olmaktadır. Optik ekle-çıkart çoklayıcılar ve optik çapraz bağlayıcılar gibi elemanlardan oluşan yoğun dalgaboyu bölüşümlü çoğullama yapısı bilindiği üzere devre temellidir. Kanallar ve bu kanallardan gönderilen verilerin yolu belirlidir. Buna karşın IP paket temelli bir yapıya sahiptir ve iletim yolu daha önceden belirlenmiş değildir. Her bir yönlendirici kendisine gelen IP paketlerini RIP veya OSPF gibi iç ağ geçidi protokolleri ya da BGP gibi dış ağ geçidi protokolü aracılığıyla değerlendirir, bu aşamada oluşturduğu yönlendirme tablosu bilgileri ile de yönlendirmeyi gerçekleştirir. Elektronik ortamda bu tablo rasgele erişimli bellekte (RAM) saklanır ve güncellenirken, optik ortamda bu elemanın bulunmamasından dolayı fotonik paket anahtarlamada fiberlerle geciktirici hatlar oluşturularak farklı tamponlama yöntemleri kullanılmaktadır. Veri paketlerinin içeriği hakkında bilgi veren başlığın paketten ayrıştırılıp, işlenmesi ve paketin bu bilgiye göre yönlendirilmesinin optik ortamda gerçekleşmesi fotonik paket anahtarlamanın konusudur ve bu amaç için kullanılan yöntemler sayesinde fotonik paket anahtarlama bize yüksek hızın yanı sıra, veri hızı ve biçiminde saydamlık sağlamaktadır. Bu zamana kadar bir çok fotonik paket anahtarlama sistemi önerilmiş ve gerçekleştirilmiştir. Bunlardan ATMOS, KEOPS ve WASPNET çalışmaları içinde gerçekleştirilenler örnek olarak gösterilebilir [6,7,8]. Ancak bu yaklaşımların hepsinde optik fiberin iletim hızına göre daha yavaş olan elektronik başlık işleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler saydam iletimi etkilemeseler de çok fazla miktardaki trafiğin anahtarlanmasında optiğin sahip olduğu geniş potansiyeli sınırlarlar. Bu nedenle optik başlık işlemenin kullanıldığı ve tüm-optik yönlendirme ve tüm-optik ağ yapısını oluşturma amacıyla araştırmalar devam etmektedir.

4 Bu yöndeki çalışmalardan biri olarak, genel bir fotonik paket anahtarlama şeması üzerinde yönlendirme yapmak amacıyla fiber Bragg ızgaraları kullanmayı önermiştik [9]. Bu çalışmada, başlığı optik olarak işleme amacını esas alarak, fiber Bragg ızgaralar aracılığıyla iletim yönünü değiştirmek üzere bir fotonik anahtarlama modeli tasarlanmış ve bu modelin yönlendirmeyi gerçekleştirdiği, VPI firmasının özel benzetim yazılımı ile gösterilmiştir. 3. ÇOKLU-PROTOKOL ETİKET ANAHTARLAMA Tüm-optik ağ yapısı kurulmaya çalışılırken, eş sürede internet protokol yapılarını geliştirmek için çalışmalar da devam etmektedir. Şu anda kullanılmakta olan internet protokolünün dördüncü versiyonu (IPv4) yerine daha çok adres kapasitesine, daha iyi hizmet kalitesine (QoS) ve güvenlik özelliklerine sahip altıncı versiyonu (IPv6) üzerine çalışmalar devam etmektedir. Aynı zamanda şu anda kullanılmakta olan IPv4 ü daha etkinleştirmek yönünde çalışmalar da sürmektedir. Bunlardan en son ve de önemli olanı çoklu-protokol etiket anahtarlama (MPLS) üzerinedir. IP ye bağlantı merkezli yapının özelliklerini getiren çoklu-protokol etiket anahtarlama, internete standart koyan bir grup olan IETF tarafından IP ağlarının kontrol edilebilirliği, verimliliği, güvenirliği ve dolayısıyla yararını arttırmak amacıyla geliştirildi. Esas olarak IP paket başlığının daha kısa bir şekilde ifade edilerek yönlendirilmede kullanılması amacını güder. Bu kısa ifade etiket olarak adlandırılır ve paket başlığının taşıdığı hedef adres bilgisine göre yönlendirilmesinde olduğu gibi paketler bu etiketlere göre yönlendirilir. Bu yönlendirmede etiketler atandıkları yönlendirme eşdeğerlik sınıfını (FEC) ifade ederler ve yönlendirme etiket anahtarlama yolları (LSP) üzerinden etiket anahtarlama yönlendiriciler (LSR) tarafından gerçekleştirilir (Şekil 3) [10,11]. LSR-1 LSR-2 LSR-3 λ 3 λ 1 λ 2 LSR-6 IP yönlendirici LSR-4 LSR-5 Şekil 3 Etiket anahtarlama yönlendiricileri ile yönlendirme

5 Çoklu-protokol etiket anahtarlama üzerine yapılan son çalışmalar ile veri bağlantı katmanı ile ağ katmanı arasında bu iki katmanı birleştiren bir kontrol katman yapısı yaratılmaktadır. Bu katman ile iletiler farklı bağlantı yapılarına göre ya da farklı iletim amaçlarına göre gruplandırılmakta, bu amaçla kullanılan etiketlerin birbirleriyle yer değiştirmesi, iç içe geçmesi veya yığınlaşması gibi teknikler sayesinde yönlendirme basitleşmektedir. Bu basitleşme, var olan işaret ve yönlendirme protokollerine bazı eklemeler gerektirmekle beraber, trafik yönetiminde kolaylıklar sağlamaktadır [10,11,12,13]. Gelen sinyalin dalgaboyu etiket olarak kullanıldığında genelleştirilmiş çokluprotokol etiket anahtarlama (GMPLS) da denilen çoklu-protokol lambda anahtarlama (MPλS) ortaya çıkmaktadır. Çoklu-protokol lambda anahtarlama, çoklu-protokol etiket anahtarlamanın getirdiği avantajlarla, IP paketlerinin optik düğümlerden oluşan optik ağlar ile iletilmesidir. Bu amaçla optik çapraz bağlayıcılar ve optik ekle-çıkart çoklayıcılar gibi elemanların oluşturduğu düğüm noktaları arasında ışık yolları kurularak oluşturulacak kanallar ile yönlendirme sağlanmaktadır. Bu amaçla oluşturulan protokole etiket dağıtım protokolü (LDP) adı verilmektedir ve bağlantı sağlama ve hata yalıtımı için kullanılan bağlantı yönetim protokolü (LMP) ile birlikte genelleştirilmiş çoklu-protokol etiket anahtarlamanın gerçekleşmesinde önemli rol oynarlar [12,13]. Son yapılan çalışmalar ise iki temel yöntem üzerine yoğunlaşmıştır. Bunlardan biri optik çapraz bağlayıcılar, optik ekle-çıkart çoklayıcıların kullanıldığı, dalgaboylarının çoklanarak kullanılmasına dayalı dalgaboyu bölüşümlü çoğullama (WDM) tabanlı çoklu-protokol lambda anahtarlama (MPλS), diğeri de fotonik paket (etiket) anahtarlama tekniklerine (yan taşıyıcı çoklama, zaman-dalgaboyu haritalama) dayanan çoklu-protokol etiket anahtarlama (MPLS) tabanlı optik kod etiket anahtarlamadır (OC-MPLS) [13]. Her iki yöntem de IP-optik bütünleşmesini gerçeklemeyi amaç edinmiş ve her iki yaklaşımın da çözülmesi gereken sorunları üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. 4. GELECEK Optik internetin temeli olan optik iletişimin tam anlamıyla elde edilebilmesi için optik iletimin yanı sıra optik işlemenin de gerçeklenmesi gerekmektedir. Optik ağ düğümlerinde paketlerin optik elemanlar tarafından işlenmesi ile gerçekleşecek tümoptik iletişim için çalışmalar devam etmektedir. Genelleştirilmiş çoklu-protokol etiket anahtarlama (GMPLS) ve ona bağlı diğer çalışmalar ile bu alanda yeni bir yöne gidilmiş ve IP nin dalgaboyu bölüşümlü çoğullama (WDM) temeli üzerine oturtulmasıyla başlanan altyapı, çoklu-protokol etiket anahtarlama (MPLS) ile veri bağlantı ve ağ katmanlarının birleştiği bir yapıyı oluşturmuştur. Bu iki katmanın birleşmesi ile optiğin hız, saydamlık gibi getirileri daha da etkinleştirilmiş ve gelecekte kaçınılmaz olarak kullanılacağını düşündüğümüz optik internet altyapısı kurulmuş olmaktadır. KAYNAKLAR [1] Rajiv Ramaswami & Kumar N. Sivarajan, Optical Networks: A Practical Perspective, Morgan Kaufmann Publishers, San Francisco, [2] Bell Labs Technology: Trends & Developments, Vol. 4, No. 2, 2000.

6 [3] J. E. Ford, V. A. Aksyuk, D. J. Bishop, J. A. Walker, Wavelength Add-Drop Switching Using Tilting Micromirrors, Journal of Lightwave Technology, Vol. 17, No. 5, s. 904, Mayıs [4] Gerd Keiser, Optical Fiber Communications, McGraw-Hill, Boston, [5] Sudhir Dixit & Yinghua Ye, Streamlining the Internet-Fiber Connection, IEEE Spectrum, Vol.38, No. 4, Nisan [6] F. Masetti et al., High Speed, High Capacity ATM Optical Switches for Future Telecommunication Transport Networks, IEEE Journal of Selected Areas in Communications, Vol. 14, No. 5, s. 979, Haziran [7] Christian Guillemot et al., Transparent Optical Packet Switching: The European ACTS KEOPS Project Approach, Journal of Lightwave Technology, Vol. 16, No. 12, s. 2117, Aralık [8] David K. Hunter et al., WASPNET: A Wavelength Switched Packet Network, IEEE Communications Magazine, s. 120, Mart [9] M. Erdal Özbek, Optical Routing in Packet Switched Networks, Yüksek lisans tezi, Ağustos [10] M. A. Ali et al., Architectural Options for the Next-Generation Networking Paradigm: Is Optical Internet the Answer?, Photonic Network Communications, Vol. 3, No. 1, s.7, [11] E. Rosen, A. Viswanathan, R. Callon, Multiprotocol Label Switching Architecture, RFC 3031, Ocak [12] A. Banerjee et al., Generalized Multiprotocol Label Switching: An Overview of Routing and Management Enhancements, IEEE Communications Magazine, s.144, Ocak [13] Masayuki Murata & Ken-ichi Kitayama, A Perspective on Photonic Multiprotocol Label Switching, IEEE Network, s.56, Temmuz/Ağustos 2001.

Fiber Bragg Izgaralar ile Fotonik Paket Anahtarlama

Fiber Bragg Izgaralar ile Fotonik Paket Anahtarlama Fiber Bragg Izgaralar ile Fotonik Paket Anahtarlama Mehmet Erdal ÖZBEK, Mehmet Salih DİNLEYİCİ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Urla, İzmir {ozbek, sdinleyi}@likya.iyte.edu.tr

Detaylı

Etiket Anahtarlama Teknolojisinde Evrimsel Gelişmeler : G-MPLS

Etiket Anahtarlama Teknolojisinde Evrimsel Gelişmeler : G-MPLS Etiket Anahtarlama Teknolojisinde Evrimsel Gelişmeler : G-MPLS Refik Cahit Arkut İbrahim Cahit Arkut Alcatel - Teletaş Lefke Avrupa Üniversitesi refik.arkut arkut@alcatel.com..com.tr ica@lefke lefke.edu.tr

Detaylı

ATM AĞLARDA MPLS İLE SES VE VERİ TRANSFERİ UYGULAMASI

ATM AĞLARDA MPLS İLE SES VE VERİ TRANSFERİ UYGULAMASI ATM AĞLARDA MPLS İLE SES VE VERİ TRANSFERİ UYGULAMASI Burak TOLUN 1 İsmail ERTÜRK 2 İbrahim ÖZÇELİK 3 Sinan TÜNCEL 4 1,4 Sakarya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Esentepe Kampüsü, Sakarya 2 Kocaeli

Detaylı

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri

Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri Yönlendiriciler ve Yönlendirme Temelleri 2/66 Yönlendiricilerin çalışma prensibini öğrenmek. Yönlendirici temellerini tanımlamak. Yönlendirici tablolarını tanımlamak ve kullanımını öğrenmek. 2 1 3/66 Yönlendirme,

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

Optik Haberleşme Ağları: İlkeler ve Problemler

Optik Haberleşme Ağları: İlkeler ve Problemler Optik Haberleşme Ağları: İlkeler ve Problemler BSM 450 Fiber Optik Ağlar Bahar 2016 Bu sunumdaki bazı şekil ve resimler dersin kaynak kitabı «Optical WDM Networks» (B. Mukherjee, Springer, 2005 kitabından

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: CSE 5047

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: CSE 5047 Dersi Veren Birim: Fen Bilimleri Enstitüsü Dersin Türkçe Adı: İleri Ağ Teknolojileri Dersin Orjinal Adı: Advanced Network Technologies Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisansüstü

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

Bölüm 2 : ANAHTARLAMA : DEVRE ANAHTARLAMA. MESAJ ANAHTARLAMA. PAKET ANAHTARLAMA.

Bölüm 2 : ANAHTARLAMA : DEVRE ANAHTARLAMA. MESAJ ANAHTARLAMA. PAKET ANAHTARLAMA. Bölüm 2 : ANAHTARLAMA : DEVRE ANAHTARLAMA. MESAJ ANAHTARLAMA. PAKET ANAHTARLAMA. Türkçe (İngilizce) karşılıklar Devre Anahtarlama (circuit switching) Mesaj Anahtarlama (message switching) Paket Anahtarlama

Detaylı

DALGA BOYU BÖLME ÇO ĞULLAMALI AĞLARDA ÇOĞUŞMA İLETİMİ VE JIT PROTOKOLÜ

DALGA BOYU BÖLME ÇO ĞULLAMALI AĞLARDA ÇOĞUŞMA İLETİMİ VE JIT PROTOKOLÜ Niğde Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 8 Sayı1-2, (2004), 41-46 DALGA BOYU BÖLME ÇO ĞULLAMALI AĞLARDA ÇOĞUŞMA İLETİMİ VE JIT PROTOKOLÜ Pınar KIRCI, A.Halim ZA İM İstanbul Üniversitesi Bilgisayar

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI. İkinci Katman Yönlendirme (MPLS)

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI. İkinci Katman Yönlendirme (MPLS) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI İkinci Katman Yönlendirme (MPLS) 1. Giriş İnternet farklı yerel ağların yönlendirici adı verilen ve veri paketlerini

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Ağları - 1 (BİL 403) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Yrd.Doç. Dr. Birim BALCI Ofis : MUH 310 Ofis Saatleri : Telefon : 0216 626 10

Detaylı

Optik Haberleşme Ağları: İlkeler ve Problemler

Optik Haberleşme Ağları: İlkeler ve Problemler Optik Haberleşme Ağları: İlkeler ve Problemler BSM 527 İleri Fiber Optik Ağlar Bahar 2016 Bu sunumdaki bazı şekil ve resimler dersin kaynak kitabı «Optical WDM Networks» (B. Mukherjee, Springer, 2005 kitabından

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OPTİK WDM AĞLARINDA HATA BAĞIŞIKLIĞININ SAĞLANMASI İÇİN PROTOKOL

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OPTİK WDM AĞLARINDA HATA BAĞIŞIKLIĞININ SAĞLANMASI İÇİN PROTOKOL İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OPTİK WDM AĞLARINDA HATA BAĞIŞIKLIĞININ SAĞLANMASI İÇİN PROTOKOL YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. Hülya HOCAOĞLU Anabilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Programı:

Detaylı

TT NETWORK UZMANLIĞI SERTİFİKASYON PROGRAMI

TT NETWORK UZMANLIĞI SERTİFİKASYON PROGRAMI TT NETWORK UZMANLIĞI SERTİFİKASYON PROGRAMI İÇİNDEKİLER Sertifikasyon Programları Hakkında 3 4 6 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sertifikasyon Programları Hakkında Network Uzmanlığı Sertifikasyon

Detaylı

Optik Çoğuşma ve Paket Anahtarlama Tekniklerinin Karşılaştırılması*

Optik Çoğuşma ve Paket Anahtarlama Tekniklerinin Karşılaştırılması* Akademik Bilişim 09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri 11-13 Şubat 2009 Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Optik Çoğuşma ve Paket Anahtarlama Tekniklerinin Karşılaştırılması* İstanbul Üniversitesi,

Detaylı

MPLS (Multi Protocol Label Switching) Geleneksel Yönlendirme ve Paket Anahtarlama

MPLS (Multi Protocol Label Switching) Geleneksel Yönlendirme ve Paket Anahtarlama MPLS (Multi Protocol Label Switching) Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Internet, her yerden erişilebilen bir ağ haline gelmiş ve kurumsal ve son kullanıcı pazarı için birçok yeni uygulamanın geliştirilmesine

Detaylı

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 8. Anahtarlama

Data Communications. Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. 8. Anahtarlama Veri İletişimi Data Communications Suat ÖZDEMİR Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 8. Anahtarlama Konular Giriş Circuit switched (devreanahtarlamalı) ağlar Datagram ağlar Virtual circuit

Detaylı

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, BLG433-Bilgisayar Haberleşmesi ders notları, Dr. Sema Oktuğ

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, BLG433-Bilgisayar Haberleşmesi ders notları, Dr. Sema Oktuğ Bölüm 5 : ANAHTARLAR, KÖPRÜLER, YÖNLENDİRİCİLER Türkçe (İngilizce) karşılıklar Anahtar (Switch) Uzam bölüşümlü anahtarlama (space-division switching) Zaman bölüşümlü anahtarlama (time-division switching)

Detaylı

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar

Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar Tabanlı Uygulamalar 3. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Protocol Mimari, TCP/IP ve Internet Tabanlı Uygulamalar İletişimi tamamıyla ortadan kaldırmak için gönderici ile alıcı arasında hiçbir ortak kural

Detaylı

İÇİNDEKİLER TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI

İÇİNDEKİLER TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI İÇİNDEKİLER 5 TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI 10 YENİ NESİL ERİŞİM TEKNOLOJİLERİ E-ÖĞRENME EĞİTİMİ 11 TELEKOMÜNİKASYON

Detaylı

Optik Metro Ağları (Optical Metro Networks)

Optik Metro Ağları (Optical Metro Networks) Optik Metro Ağları (Optical Metro Networks) BSM 527 İleri Fiber Optik Ağlar Bahar 2016 Bu sunum, Prof. Mukherjee nin UC Davis te verdiği Optical Network dersinden adapte edilmiştir. Telekom Ağ Hiyerarşisi

Detaylı

IPv6 DA FARKLI YÖNLENDĠRME PROTOKOLLERĠNĠN BAġARIMI

IPv6 DA FARKLI YÖNLENDĠRME PROTOKOLLERĠNĠN BAġARIMI IPv6 DA FARKLI YÖNLENDĠRME PROTOKOLLERĠNĠN BAġARIMI Mevlüt DOĞRU 1 Yrd. Doç. Dr. Mustafa DANACI 2 1: SGK Hizmet Sunumu Genel Müd. Bilgi Sistemleri ve Güvenliği Dai. BaĢk. Mamak/ANKARA mevlutdogru@sgk.gov.tr

Detaylı

MPLS AĞLARI ÜZERİNDE SERVİS KALİTESİNİN ANALİZİ

MPLS AĞLARI ÜZERİNDE SERVİS KALİTESİNİN ANALİZİ MPLS AĞLARI ÜZERİNDE SERVİS KALİTESİNİN ANALİZİ Özge GÜRE 1 Burak Kaan BOYACI 2 N. Özlem ÜNVERDİ 3 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Elektrik-Elektronik Fakültesi Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

ULAKNET VoIP Servisi ve VoIP Çalışma Grubu

ULAKNET VoIP Servisi ve VoIP Çalışma Grubu ULAKNET VoIP Servisi ve VoIP Çalışma Grubu Neşe Kaptan Koç III. ULAKNET Çalıştayı ve Eğitimi Adnan Menderes Üniversitesi Didim MYO/Aydın 31 Mayıs - 3 Haziran 2009 Gündem VoIP nedir? VoIP için Kullanılan

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME

TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME TCP / IP NEDİR? TCP / IP SORUN ÇÖZME İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirleriyle haberleşmesi için protokollere ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda Uluslararası Standartlar Organizasyonu

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 6: IP Adresleme ve Yönlendirme BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. IP Adresleme ve Alt Ağlar (Subnets) 1. IP Adres Sınıfları 1. A sınıfı Adresler 2. B Sınıfı Adresler 3. C sınıfı Adresler 4. D Sınıfı

Detaylı

BLM 6196 Bilgisayar Ağları ve Haberleşme Protokolleri

BLM 6196 Bilgisayar Ağları ve Haberleşme Protokolleri BLM 6196 Bilgisayar Ağları ve Haberleşme Protokolleri Simple Network Management Protocol (SNMP) 22.12.2016 Mustafa Cihan Taştan 16505002 1 İçerik SNMP Nedir? Ne Amaçla Kullanılır? SNMP Çalışma Yapısı SNMP

Detaylı

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 460 KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR 1 BSM 460 KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLAR 1. Hafta NESNELERİN İNTERNETİ (Internet of Things, IoT) 2 Giriş İletişim teknolojilerinde ve mikroelektronik devrelerde yaşanan gelişmeler

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA IV Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Open System Interconnection (OSI) OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen satıcılar ve standart

Detaylı

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri. Mehmet Demirci

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri. Mehmet Demirci Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri Mehmet Demirci 1 Yazılım Tanımlı Ağların Temelleri Software-defined networking (SDN) Nedir? Ne işe yarar? Nereden geliyor? Nereye gidiyor?

Detaylı

M.Ali AYDIN, A.Halim ZAĐM, ve Özgür Can TURNA. Đstanbul Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, ĐSTANBUL. Özet. Abstract. 1.

M.Ali AYDIN, A.Halim ZAĐM, ve Özgür Can TURNA. Đstanbul Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, ĐSTANBUL. Özet. Abstract. 1. Optik Çoğuşma Anahtarlamalı Ağlarda Çoğuşma Oluşturma Yöntemlerinin Başarıma Etkisi* The Effects of Burst Creation Mechanisms on Success of Optical Burst Switching Networks M.Ali AYDIN, A.Halim ZAĐM, ve

Detaylı

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Bilgisayar Ağları BİM-322 3/II 3+0+0 3 5,5 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ

Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Osi Referans Modeli, bilgisayar ağlarında ortak dil konuşulmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş katmanlı bir modeldir. OSİ Modeli katmanlardan oluşur. Her bir katman görevini yerine getirmeden diğer

Detaylı

GEZGIN KABLOSUZ AĞLARDA DHMIP VE DHMM TEKNOLOJİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

GEZGIN KABLOSUZ AĞLARDA DHMIP VE DHMM TEKNOLOJİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI GEZGIN KABLOSUZ AĞLARDA DHMIP VE DHMM TEKNOLOJİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI 1 Pınar KIRCI 2 Doç.Dr. A. Halim ZAİM 1 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İstanbul Üniversitesi, Avcılar, İstanbul. e-posta: pkirci@istanbul.edu.tr

Detaylı

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 2 Kontrol ve Veri Düzlemlerinin Ayrılması. Mehmet Demirci

Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 2 Kontrol ve Veri Düzlemlerinin Ayrılması. Mehmet Demirci Yazılım Tanımlı Ağlar Ders 2 Kontrol ve Veri Düzlemlerinin Ayrılması Mehmet Demirci 1 Kontrol ve Veri Düzlemleri Nedir? Kontrol düzlemi: Yönlendirme kurallarını belirleyen mantık Yönlendirme protokolleri,

Detaylı

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE

DOD / DEPARMENT OF DEFENCE DOD / DEPARMENT OF DEFENCE TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan oluşur. Ağ Arayüz Katmanı İnternet Katmanı Aktarım Katmanı Uygulama Katmanı DoD / Deparment of Defence Ağ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Murat Koyuncu Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Murat Koyuncu Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Koyuncu Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİNE BİR BAKIŞ Bilgi çağında yaşadığımız bu dönemde dünyanın neresinde olursa olsun

Detaylı

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı, veri ve ses iletiminin aynı

Detaylı

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ.

Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Bölüm 8 : PROTOKOLLER VE KATMANLI YAPI: OSI, TCP/IP REFERANS MODELLERİ. Türkçe (İngilizce) karşılıklar Servis Kalitesi (Quality of Service, QoS) Uçtan-uca (end-to-end) Düğümden-ağa (host-to-network) Bölüm

Detaylı

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları YÖNLENDİRİCİLER Temel Bilgiler Vize Hazırlık Notları 1 Yönlendiriciler 1. YÖNLENDİRİCİLER 1.1. WAN Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network) Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı EKi Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı 22-23 EKi. 2015 Salı, Perşembe Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU OSI modeli sıradüzensel 7 katmandan oluşur. OSI modeli hala geliştirilmekte olmasına rağmen

Detaylı

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D.

Computer Networks 4. Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. Computer Networks 4 Öğr. Gör. Yeşim AKTAŞ Bilgisayar Mühendisliği A.B.D. OSI Modeli Farklı bilgisayarların ve standartların gelişmesi ile sorunların ortaya çıkması nedeniyle ISO (International Organization

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Kas Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 GÜZ Yarıyılı 05-06 Kas. 2013 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU DoD / Deparment of Defence TCP/IP protokol grubunun referans aldığı DoD modeli 4 ayrı katmandan

Detaylı

IPv4 Teknolojisi ile IPv6 Teknolojisinin Performanslarının Karşılaştırılması

IPv4 Teknolojisi ile IPv6 Teknolojisinin Performanslarının Karşılaştırılması Teknolojisi ile IPv6 Teknolojisinin Performanslarının Karşılaştırılması Melek Soyhan, N. Özlem Ünverdi Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, İstanbul meleksoyhan@gmail.com,

Detaylı

Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet

Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet Veri İletişimi, Veri Ağları ve İnternet 2. Ders Yrd. Doç. Dr. İlhami M. ORAK Veri İletişimi Nedir? Haberleşmenin temel problemi bir noktadan gönderilen mesajın diğer noktada aynı veya aynıya yakın bir

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı HAFTA III Bilgi iletişim sistemi : Bilgi iletişim sistemi, dağıtık sistem içerisinde düğümler arasındaki iletişimi desteklemekle yükümlüdür. İletişim sistemi, iletişim ağı ile bağlanmış herhangi bir düğümün,

Detaylı

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER

BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET MODELER Yazılımı ve Genel Özellikleri Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Kablosuz Ağların Modellemesi ve Analizi 1 OPNET OPNET Modeler, iletişim sistemleri ve

Detaylı

METROPOLİTAN ALAN AĞI DÜĞÜMLERİNDE OLUŞAN ÇAPRAZ KARIŞIMIN FİBER DOĞRUSALSIZLIKLARIYLA ETKİLEŞİMİ

METROPOLİTAN ALAN AĞI DÜĞÜMLERİNDE OLUŞAN ÇAPRAZ KARIŞIMIN FİBER DOĞRUSALSIZLIKLARIYLA ETKİLEŞİMİ METROPOLİTAN ALAN AĞI DÜĞÜMLERİNDE OLUŞAN ÇAPRAZ KARIŞIMIN FİBER DOĞRUSALSIZLIKLARIYLA ETKİLEŞİMİ İlknur GÖCEK 1 Sait Eser KARLIK 2 Güneş YILMAZ 3 1, 2,3 Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi,Elektronik

Detaylı

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME DAĞITIM ŞİRKETİ Kontrol Odası Yönetimi IP Altyapısı MV Akıllı şebekeleri ve akıllı sayaç okumaları hayata geçirebilmek için anahtar nitelikteki enerji değerlerini gerçek zamanlı olarak transfer edilebilecek

Detaylı

BÖLÜM 7. Telekomünikasyon, İnternet ve, Kablosuz Teknoloji. Doç. Dr. Serkan ADA

BÖLÜM 7. Telekomünikasyon, İnternet ve, Kablosuz Teknoloji. Doç. Dr. Serkan ADA BÖLÜM 7 Telekomünikasyon, İnternet ve, Kablosuz Teknoloji Doç. Dr. Serkan ADA Bilgisayar Ağı Nedir? En yalın haliyle ağ, iki veya daha fazla birbirine bağlı bilgisayardan oluşur. Bilgisayar Ağı Nedir?

Detaylı

Optik Haberleşme (EE 539) Ders Detayları

Optik Haberleşme (EE 539) Ders Detayları Optik Haberleşme (EE 539) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Optik Haberleşme EE 539 Her İkisi 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili

Detaylı

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks)

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders konuları Ağ kriterleri Ağ topolojileri Ağ türleri Anahtarlama teknikleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER 5 TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI

İÇİNDEKİLER 5 TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI 5 TELEKOMÜNİKASYON TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKA PROGRAMI HAKKINDA 6 SERTİFİKA PROGRAMININ AMACI 8 SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM HARİTASI 10 TELEKOMÜNİKASYON TEMEL E-ÖĞRENME EĞİTİMİ 11 AĞ UZMANLIĞI E-ÖĞRENME EĞİTİMİ

Detaylı

Şekil 9.1 IP paket yapısı

Şekil 9.1 IP paket yapısı Bölüm 9 : IP PAKET YAPISI ve IP ADRESLEME Türkçe (İngilizce) karşılıklar Satır (word in IP) Tanıtıcı (identification) Parça no (Fragment offset) Yaşam süresi (Time-to-live) Başlık sınaması (Header checksum)

Detaylı

WDM AĞLARINDA ÇOKLU AKTARIM İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM VE BAŞARIM ANALİZİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. M. Derin HARMANCI

WDM AĞLARINDA ÇOKLU AKTARIM İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM VE BAŞARIM ANALİZİ. YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. M. Derin HARMANCI İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ WDM AĞLARINDA ÇOKLU AKTARIM İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM VE BAŞARIM ANALİZİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Müh. M. Derin HARMANCI Anabilim Dalı : BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

Active Directory Shema

Active Directory Shema Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 23 Mar. 2016 Active Directory Shema IP Adres Ataması Her TCP/IP protokolünü kullanan ana bilgisayar mantıksal bir IP adresiyle tanımlanır. Bu adres TCP/IP kullanarak iletişim

Detaylı

ÇOĞULLAMA Haberleşme sistemlerinde çoğullama, iki yada daha fazla sayıda kanalı birleştirerek tek bir telefon kanalı üzerinden iletme işlemi olarak

ÇOĞULLAMA Haberleşme sistemlerinde çoğullama, iki yada daha fazla sayıda kanalı birleştirerek tek bir telefon kanalı üzerinden iletme işlemi olarak ÇOĞULLAMA Haberleşme sistemlerinde çoğullama, iki yada daha fazla sayıda kanalı birleştirerek tek bir telefon kanalı üzerinden iletme işlemi olarak yorumlanabilir. Üç temel çoğullama şekli vardır. 1. Uzay

Detaylı

KABLOSUZ MESH AĞLAR, YÖNLENDİRME METRİKLERİ VE PROTOKOLLERİ

KABLOSUZ MESH AĞLAR, YÖNLENDİRME METRİKLERİ VE PROTOKOLLERİ KABLOSUZ MESH AĞLAR, YÖNLENDİRME METRİKLERİ VE PROTOKOLLERİ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İstanbul Üniversitesi ŞAFAK DURUKAN ODABAŞI İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Avcılar Kampüsü, 34320

Detaylı

Power Site Controller

Power Site Controller PSC, basit ve kullanışlı ara yüzü ile sizin için Network yönetimini kolaylaştırır. Kolay yönetim amacı ile geliştirilmiş obje ve tanımlamalar, sizin için hızlı ve stabil kurallar oluşturmanıza imkan sağlar.

Detaylı

Optik Haberleşme Sistemleri (EE 406) Ders Detayları

Optik Haberleşme Sistemleri (EE 406) Ders Detayları Optik Haberleşme Sistemleri (EE 406) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Optik Haberleşme Sistemleri EE 406 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ

VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ VERĠ HABERLEġMESĠ OSI REFERANS MODELĠ Bölüm-2 Resul DAġ rdas@firat.edu.tr VERİ HABERLEŞMESİ TEMELLERİ Veri İletişimi İletişimin Genel Modeli OSI Referans Modeli OSI Modeli ile TCP/IP Modelinin Karşılaştırılması

Detaylı

OPTIK ÇOĞUŞMA ANAHTARLAMA (OÇA) AĞ ÜZERİNDE ÇOĞA GÖNDERİM UYGULAMASI

OPTIK ÇOĞUŞMA ANAHTARLAMA (OÇA) AĞ ÜZERİNDE ÇOĞA GÖNDERİM UYGULAMASI İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl: 15 Özel Sayı: 29 Bahar 2016 s. 01-08 Araştırma Makalesi OPTIK ÇOĞUŞMA ANAHTARLAMA (OÇA) AĞ ÜZERİNDE ÇOĞA GÖNDERİM UYGULAMASI Pınar KIRCI 1 A. Halim

Detaylı

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME

OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME OG VE AG GENİŞBANT POWER LINE HABERLEŞME Akıllı şebekeleri ve akıllı sayaç okumaları hayata geçirebilmek için anahtar nitelikteki enerji değerlerini gerçek zamanlı olarak transfer edilebilecek bir haberleşme

Detaylı

Sanal Metro = DSL / 3G / LTE Broadband

Sanal Metro = DSL / 3G / LTE Broadband Sanal Metro = DSL / 3G / LTE Broadband Yavuz Selim MALKOÇ INTERNETTEN Teknoloji Ltd.Şti. Sanal Metro Nedir.? Sanal Metro, birden fazla bakır, fiber veya 4.5G hattının birleştirilip, trafiğin eşit olarak

Detaylı

GENİŞBANT VE IP TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKASYON PROGRAMI GAZİ ÜNİVERSİTESİ

GENİŞBANT VE IP TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKASYON PROGRAMI GAZİ ÜNİVERSİTESİ GENİŞBANT VE IP TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKASYON PROGRAMI GAZİ ÜNİVERSİTESİ İÇİNDEKİLER GENİŞBANT VE IP TEKNOLOJİLERİ SERTİFİKASYON PROGRAMI 3 Sertifika Programının Amacı 4-5 Eğitim Haritası 6 Telekomünikasyon

Detaylı

DALGABOYU BÖLMELİ ÇOĞULLAMALI (WDM) SİSTEMLERDE UYARILMIŞ RAMAN DİYAFONİSİNİN İLETİŞİM PERFORMANSINA ETKİSİ

DALGABOYU BÖLMELİ ÇOĞULLAMALI (WDM) SİSTEMLERDE UYARILMIŞ RAMAN DİYAFONİSİNİN İLETİŞİM PERFORMANSINA ETKİSİ DAGABOYU BÖMEİ ÇOĞUAMAI (WDM) SİSTEMERDE UYARIMIŞ RAMAN DİYAFONİSİNİN İETİŞİM PERFORMANSINA ETKİSİ Bildiri Konusu : Haberleşme Tekniği ve Sistemleri Veysel KORKMAZ Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 20 EKi Salı, Çarşamba

08225 AĞ TEMELLERĠ. Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. 20 EKi Salı, Çarşamba 08225 AĞ TEMELLERĠ Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 GÜZ Yarıyılı 20 EKi. 2014 Salı, Çarşamba Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Bilgi iletişim sistemi, dağıtık sistem içerisinde düğümler arasındaki iletişimi

Detaylı

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri

Gündem. VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri VLAN Kavramı Gündem VLAN nedir? Nasıl Çalışır? VLAN Teknolojileri Paylaşılan LAN sınırlamaları Kullanıcılar fiziksel olarak sınırlı Altağlar Hub lara bağlı Kullanıcılar yerlere guruplu Bir segmette güvenlik

Detaylı

Nesnelerin İnternetinde 11 Bağlantı Protokolü

Nesnelerin İnternetinde 11 Bağlantı Protokolü Nesnelerin İnternetinde 11 Bağlantı Protokolü Nesnelerin internetini kapsayan ürün bandında uygulama geliştirici olarak çalışanlar mühendisler için farklı bağlantı protokolleri bulunmaktadır. Ürün ve sistemin

Detaylı

Kablosuz Algılayıcı Ağları ile Yangın Tespit Sistemi

Kablosuz Algılayıcı Ağları ile Yangın Tespit Sistemi Kablosuz Algılayıcı Ağları ile Yangın Tespit Sistemi Çağdaş Döner Gömülü Sistemler ve Uygulamaları Sempozyumu Kasım,4-5,2010 İTÜ, İstanbul Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İzmir, Türkiye

Detaylı

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ

AĞ SĠSTEMLERĠ. Öğr. Gör. Durmuş KOÇ AĞ SĠSTEMLERĠ Öğr. Gör. Durmuş KOÇ Ağ Ġletişimi Bilgi ve iletişim, bilgi paylaşımının giderek önem kazandığı dijital dünyanın önemli kavramları arasındadır. Bilginin farklı kaynaklar arasında transferi,

Detaylı

İsimler : Köksal İçöz, Çağdaş Yürekli, Emre Uzun, Mustafa Ünsal Numaralar : 040090295, 040080459, 040090275, 040090282 Grup No : E-1

İsimler : Köksal İçöz, Çağdaş Yürekli, Emre Uzun, Mustafa Ünsal Numaralar : 040090295, 040080459, 040090275, 040090282 Grup No : E-1 EHB 481 Temel Haberleşme Sistemleri Tasarım ve Uygulamaları 2014-2015 Güz Yarıyılı Proje Aşama Raporu:. Aşama Standardizasyon Çalışmalarını İncelemesi Aşama : Aktivitenin Çıktıları İsimler : Köksal İçöz,

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

OSI REFERANS MODELI-II

OSI REFERANS MODELI-II OSI REFERANS MODELI-II Ö Ğ R. G Ö R. V O L K A N A L T ı N T A Ş OSI REFERANS MODELI VERİBAĞı KATMANI Veri hattı katmanında, fiziksel katmanda elektronik medyanın üzerinde verilerin nasıl iletileceği ve

Detaylı

MPLS TEKNOLOJİSİNİN ANALİZİ VE AĞ OMURGALARI ÜZERİNDEKİ UYGULAMALARI

MPLS TEKNOLOJİSİNİN ANALİZİ VE AĞ OMURGALARI ÜZERİNDEKİ UYGULAMALARI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MPLS TEKNOLOJİSİNİN ANALİZİ VE AĞ OMURGALARI ÜZERİNDEKİ UYGULAMALARI Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Kerem EKEN FBE Elektronik ve Haberleşme Müh. Anabilim

Detaylı

YENĐ NESĐL HETEROJEN KABLOSUZ AĞLARDA ALGORĐTMALARI

YENĐ NESĐL HETEROJEN KABLOSUZ AĞLARDA ALGORĐTMALARI YENĐ NESĐL HETEROJEN KABLOSUZ AĞLARDA QoS ROUTING ALGORĐTMALARI Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Đstanbul Üniversitesi Şafak DURUKAN ODABAŞI, A. Halim ZAĐM Đstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Avcılar

Detaylı

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için

Ağ Teknolojileri. Ağ Temelleri. Bir ağ kurmak için Ağ Teknolojileri Ağ Temelleri Bir ağdan söz edebilmek için en az 2 bilgisayarın birbirlerine uygun bir iletişim ortamıyla bağlanması gerekmektedir. Üst sınır yok! Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı İnternet

Detaylı

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016

Ağ Protokolleri. Aysel Aksu. Nisan, 2016 Ağ Protokolleri Aysel Aksu Nisan, 2016 İçindekiler 1 Giriş................................................ 2 2 AĞ PROTOKOLLERİ....................................... 3 2.1 TCP/IP MİMARİSİ VE KATMANLARI.........................

Detaylı

IPv6 Başlığında Bulunan Akış Etiketi Alanının Kullanım Yaklaşımları. Okt. Sadettin DEMİR Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özçelik

IPv6 Başlığında Bulunan Akış Etiketi Alanının Kullanım Yaklaşımları. Okt. Sadettin DEMİR Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özçelik IPv6 Başlığında Bulunan Akış Etiketi Alanının Kullanım Yaklaşımları Okt. Sadettin DEMİR Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özçelik GİRİŞ İnternet mimarisi paket anahtarlamalı ağlar üzerinde best effort tabir edilen,

Detaylı

Üstünlükleri. 1- Lisans gerektirmeyen frekanslarda çalışır.

Üstünlükleri. 1- Lisans gerektirmeyen frekanslarda çalışır. Wi-Fi (İngilizce: Wireless Fidelity, Türkçe: Kablosuz Bağlantı Alanı) kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazları kablosuz olarak internete

Detaylı

Internetin Yapı Taşları

Internetin Yapı Taşları Internetin Yapı Taşları Ali Erdinç Köroğlu III. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 13 Mayıs 200 Milli Kütüphane - Ankara Internetin Yapı Taşları OSI Katmanı TCP Katmanı IP Katmanı IP Adresleme IP Sınıfları

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM FAKÜLTESİ LİNUX ÜZERİNDE ÇOKLU PROTOKOL ETİKET ANAHTARLAMANIN GERÇEKLENMESİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM FAKÜLTESİ LİNUX ÜZERİNDE ÇOKLU PROTOKOL ETİKET ANAHTARLAMANIN GERÇEKLENMESİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM FAKÜLTESİ LİNUX ÜZERİNDE ÇOKLU PROTOKOL ETİKET ANAHTARLAMANIN GERÇEKLENMESİ Bitirme Ödevi Damla Dönderdi 040080219 Bölüm : Bilgisayar Mühendisliği Anabilim

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 7

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 7 HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI DENEY 7 Özdevimli Yönlendirme Çizelgesi Günleme Protokolları Bu deneyde, Laboratuvar görünümü, Çizim 7.1 ve Çizim 7.2

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

FOTONİK TEKNOLOJİ DE DEVRİMSEL GELİŞMELER

FOTONİK TEKNOLOJİ DE DEVRİMSEL GELİŞMELER FOTONİK TEKNOLOJİ DE DEVRİMSEL GELİŞMELER Dr. İbrahim Cahit Arkut 1 Özet Teknolojik gelişmeler yaşamımızı doğrudan etkileyen buluşları istatiksel olarak her yüzyılda bir iki kez karşımıza çıkarmaktadır.

Detaylı

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Designing the Physical Network Infrastructure for Active Directory Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 02-03 Nis. 2013 Öğr. Gör.

Detaylı

İleri Düzey Bilgisayar Ağları

İleri Düzey Bilgisayar Ağları İleri Düzey Bilgisayar Ağları Ders 1 Ders Tanıtımı ve Giriş Mehmet Demirci Ben kimim? Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirci Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü PhD: Georgia Tech, 2013 Tez konusu: Sanal

Detaylı

OBS REZERVASYON YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ

OBS REZERVASYON YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ OBS REZERVASYON YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ M.Ali AYDIN, A.Halim ZAİM, Özgür Can TURNA İstanbul Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü AB 2008, Çanakkale 1 İçerik Optik Ağlar

Detaylı

IPv6 Geçiş Yöntemleri Analizi

IPv6 Geçiş Yöntemleri Analizi Ulusal IPv6 Protokol Alt Yapısı Tasarımı ve Geçiş Projesi 12-13 Ocak 2011 IPv6 Geçiş Yöntemleri Analizi Selçuk COŞAN Dünyada IP IANA(Internet Assigned Numbers Authority) Dünyada ve IPv6 adreslerinin sorumluğu

Detaylı

1.GÜÇ HATLARINDA HABERLEŞME NEDİR?

1.GÜÇ HATLARINDA HABERLEŞME NEDİR? 1.GÜÇ HATLARINDA HABERLEŞME NEDİR? Güç hattı haberleşmesi, verinin kurulu olan elektrik hattı şebekesi üzerinden taşınması tekniğidir. Sistem mevcut elektrik kablolarını kullanarak geniş bantlı veri transferi

Detaylı

Service) Anlamak GENEL BAKIŞ. Şekil 1

Service) Anlamak GENEL BAKIŞ. Şekil 1 GENEL BAKIŞ VPLS i (Virtual Private LAN Service) Anlamak VPLS ya da Sanal Özel Yerel Ağ Hizmeti (Virtual Private LAN Service), günümüzün iletişim ağı ortamında sıkça kullanılan bir terimdir. VPLS, genellikle

Detaylı

yapılandırıp, performansını analiz etmektir.

yapılandırıp, performansını analiz etmektir. OPNET IT Guru-OSPF (Bağlantı-Durumu Tabanlı Yönlendirme Algoritması) Amaç: Bu laboratuvar uygulamasının amacı Open Shortest Path First (OSPF) yönlendirme protokolünü yapılandırıp, performansını analiz

Detaylı

İleri Düzey Bilgisayar Ağları

İleri Düzey Bilgisayar Ağları İleri Düzey Bilgisayar Ağları Ders 1 Ders Tanıtımı ve Giriş Mehmet Demirci Ben kimim? Yrd. Doç. Dr. Mehmet Demirci PhD: Georgia Tech, Ağustos 2013 Tez konusu: Sanal ağlarda yardımcı servislerin tasarımı

Detaylı

OSI Referans Modeli. OSI Referans Modeli. OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Başvuru Modeli Nedir?

OSI Referans Modeli. OSI Referans Modeli. OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Başvuru Modeli Nedir? OSI Referans Modeli OSI Referans Modeli Haberleşme ağları karmaşık bir yapıya sahiptir. Ortamın fiziksel olarak yaratılması, Bu ortam üzerinde veri aktarımı için gerekli kodlamanın yapılması, paketlerin

Detaylı

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com

Meşrutiyet Caddesi 12/10 06540 Kızılay/ANKARA T: +90 (312) 417 0 254 info@cliguru.com ICND1 - Interconnecting Cisco Network Devices-1 1. Basit Ağ oluşturma Ağ Fonksiyonları Ağ Güvenliği Bilgisayardan bilgisayara iletişim modeli TCP/IP's İnternet Katmanı TCP/IP's Taşıma Katmanı Paket İletim

Detaylı

Bunu engellemek için belli noktalarda optik sinyali kuvvetlendirmek gereklidir. Bu amaçla kullanılabilecek yöntemler aşağıda belirtilmiştir:

Bunu engellemek için belli noktalarda optik sinyali kuvvetlendirmek gereklidir. Bu amaçla kullanılabilecek yöntemler aşağıda belirtilmiştir: Çok yüksek bandgenişliğine sahip olmaları, Fiber Optik kabloları günümüzde, transmisyon omurga ağlarında vazgeçilmez hale getirmiştir. Bununla beraber, yüksek trafik taşıyabilme kapasitesini tüm ağ boyunca

Detaylı

Katalog CLR Networks Fiber Optic Switches. CLR-SWF-18 Fiber Optic Switch. Telkolink.com Fiber Optik Ethernet Ağ Anahtarları

Katalog CLR Networks Fiber Optic Switches.  CLR-SWF-18 Fiber Optic Switch. Telkolink.com Fiber Optik Ethernet Ağ Anahtarları Katalog CLR Networks Fiber Optic Switches CLR-SWF-18 Fiber Optic Switch CLR-SWF-18 : 1*10/100RJ45 + 8 * 100Base-FX SFP Soketli Switch CLR-SWF-18 Swith üzerinden 1 adet 10/100Base-T RJ45 Portu ve 8 adet

Detaylı