ZyXEL Prestige Trendchip Serisi Modeller de QoS Yönetimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZyXEL Prestige Trendchip Serisi Modeller de QoS Yönetimi"

Transkript

1 ZyXEL Prestige Trendchip Serisi Modeller de QoS Yönetimi Dokümanın kapsadığı modellerimiz için aşağıdaki tabloyu inceleyiniz. Model ve Yazılım QoS Bant Genişiliği Yönetimi P-660WT1v2 BGG YOK MBM VAR P-660WT1v2 BRE YOK MBM VAR P-660WT1v3 BOX VAR YOK P-660WT1v3 BYN VAR YOK P-660WT1v3 BYA VAR VAR P-660WT1v3_IPv6 TSE VAR YOK P-660HWT1v2 AXD YOK MBM VAR P-660HWT1v3 BRN VAR VAR P-660HWT1v3 BRJ VAR YOK P-660HN F1Z BJI VAR YOK P-660WT1v2 ve P-660HWT1v2 modellerinde band genişliği yönetimi MBM ile sağlanmaktadır. Aşağıdaki linkte verilen doküman kullanılabilir. ftp://ftp.zyxel.com.tr/teknik_dokumanlar/adsl_modem/2.%20aray%fcz/bwm%20download%20sinirl ama.pdf Bu doküman, tabloda verilen P-660WT1v2 ve P-660HWT1v2 dışındaki modellerde QoS yönetimini kapsamaktadır. Dokümanın kapsadığı bazı modellerde QoS içerisinde bant genişliği tanımı da yapılabilmektedir. Bu bakımdan sahip olduğunuz modelin yazılımını kontrol ettikten sonra tabloyu inceleyerek neyi destekleyip desteklemediği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Not : Aynı model olsa bile farklı çekirdek yazılımları birbiri üzerine yüklenemez. Örneğin yazılımı BOX olan bir ürüne BYN yazılımı yüklenemez. QoS Çalışma Mekanizması Ürünlerimiz mekanizma gereği paket iletim istikametini dikkate alır. Bu bakımdan yapılacak tanımlardan önce trafiğin yönünü belirlemekte fayda vardır. Doküman içerisinde WAN-to-LAN yönü internetten modemin lokaline doğru akan trafiği gösterir. İndirme(Download) yönü de diyebiliriz. LAN-to-WAN yönü ise lokalden internete doğru akan trafiği gösterir ki yükleme(upload) yönü olarak da adlandırabiliriz. QoS ile Ne Yapılabilir? Download(İndirme) ve Upload(Yükleme) yönündeki trafik üzerinde bant genişliği sınırlaması, DSCP işaretleme ve 802.1p işaretleme, VLAN ID atama/kaldırma yapılabilir. Ayrıca gelen paketleri farklı bir ağ geçidine ya da PVC e yönlendirmesi de sağlanabilmektedir. Not : DSCP tıkanıklık durumunda paketlerin düşürülme önceliğini belirlerken, 802.1p paketlerin iletim önceliğini belirlemektedir. Her iki protokol ile ilgili daha detaylı bilgi sahibi olmak için protokollerin kendi resmi dokümanlarını incelemenizi öneririz. Ayrıca VLAN için ise 802.1Q protokolünü inceleyebilirsiniz. QoS Menü Açıklama Genel : Bu kısımda QoS ile yönetilecek Upload hızı ve tanımladığınız kurallar ile eşleşmeyen trafik için uygulanacak varsayılan QoS metodu seçilir. Bu metodlar sadece Upload yönündeki trafiğe uygulanır.

2 WAN Yönetmli Bant Genişliği kısmına hattınızın sahip olduğu maksimum Upload hızını giriniz. Örneğin 8Mbps ADSL hattı için bu değer Kbps arasındadır. ( 8bit = 1Byte olup, bit b ile Byte ise B ile gösterilir). Trafik Önceliğini Otomatik Olarak Atama kısmında ise yukarıda belirttiğimiz gibi Upload yönündeki varsayılan QoS metodu belirlenir. Sınıf Ayarları : Bu kısımda QoS kuralları oluşturulur. Oluşturulan herbir kuralı aşağıdaki gibi listelenmiş halde görebilirsiniz. Kuralların sıralaması önemlidir. Cihaz ilk eşleşmeyi gördüğü kuraldan sonraki kuralları okumaz. Bu nedenle en genel ve kapsayıcı kural listede en aşağıda olmalıdır. Yeni Bir Sınıf Oluşturma Sayfası : Bu bölümde gelen paketin kaynağına ilişkin filtreleme seçnekeleri ve gönderim öncesi yapılacak değişiklikler belirlenir.

3 İsim : Kurala isim verilir. Arabirim : Paketin geldiği arayüz seçilir. Download yönü için WAN seçilmelidir. Upload yönü için LAN ya da WLAN seçilir. Öncelik : Sınıf a öncelik katsayısı verilir. Bu öncelik katsayısı 802.1p değildir; cihazın kendi özel önceliklendirme mekanizmasına ait sınıf önceliğidir. 0 en düşük iken 7 en yüksek önceliğe sahiptir. Rate : Sınıf için bant genişliği kilobit olarak belirlenir. Bu kısım tüm modellerde mevcut değildir. Dokümanın başında belirtilen tabloyu inceyiniz. Yönlendirme İkesi : Paketin farklı bir ağgeçidine ya da PVC ye yönlendirilmesi bu kısımdan sağlanır. Yönlendirme istenmiyorsa bu kısım Yönlendirme Tablosuna Göre olarak bırakılacaktır. Order : Sınıfın sıralamadaki yeri bu kısımdan değiştirilebilir. DSCP Değeri : DSCP Code Point ataması bu kısımda yapılır Q Etiketi : Bu kısımda gelen paketler üzerine VLAN ID ve 802.1p işareti eklenebilir ya da mevcut değerler kaldırılabilir. İşaretle : Gelen paketin untagged olması gerekir ve belirttiğiniz VLAN ID ve Ethernet Önceliği(802.1p işareti) pakete işlenir. Ekle : Gelen paketin tagged olması gerekir. Mevcut değerler kaldırılır ve belirttiğiniz VLAN ID ve Ethernet Önceliği(802.1p işareti) pakete işlenir. Kaldır : Gelen paketin tagged olması gerekir. Mevcut değerler kaldırılır. Aynı : Paket üzerinde değişiklik yapılmaz. Not : Herhangi bir başlık altında Otomatik seçeneği seçilirse cihaz dahili eşleşme tablosuna göre davranır. Dahili Eşleşme Tablosu dokümanın en sonunda mevcuttur. Filtre Yapılandırma : Bu kısımda paketin geldiği kaynağa yönelik çeşitli parametreler baz alınarak filtreleme yapılabilir. Örneğin kaynak portu TCP-80 olan paketler ya da VLAN ID bilgisi 100 olan frame ler gibi. Yani bu kısımda ne seçilirse sadece o şartları sağlayan paketler dikkate alınır.

4 Kaynak : Paketin geldiği kaynağın IP Adres, MAC ve port bilgisi bu kısımda belirtilir. Örneğin Port kısmını yaparsak, kaynak port bilgisi 80 ve 100 arasında olan paketler işleme alınacaktır. Hedef : Paketin gideceği hedefe ait IP,MAC ve port bilgisi bu kısımda belirtilir. Diğer : Bu kısımda ise daha gelişmiş parametreler kullanılarak daha detaylı filtreleme yapılabilir. Örneğin Fiziksel Port kısmını işaretleyip, 3 ü seçersek cihazın sadece 3. fiziksel portundan gelen trafik işleme alınır. Tüm seçeneklerin sonunda görülen Çıkarma ya da Hariç seçeneği, o seçenekte belirlediğiniz durumun dışındaki tüm durumların dikkate alınmasını sağlar. Örneğin TCP-443 seçer ve Hariç Tut dersek, TCP-443 dışındaki tüm portlar dikkate alınır; TCP-443 dikkate alınmaz. Örnek Kurulumlar : 1- Lokalde Utorrent programını kullanan PC ler için bant genişliği sınırlama : Download yönü ele alınacağı için Arabirim WAN seçilir. Öncelik olarak da düşük öncelik verilebilir. Daha sonra bir de genel bir sınıf olıuşturmak suretiyle torrent dışındaki diğer trafiğe de ne şekilde muamele edileceği belirlenir. Bu oluşturulacak sınıfa ise daha yüksek bir öncelik ve daha geniş bir bant verilecektir.

5 Utorrent program varsayılan olarak UDP portunu kullanır. Ancak bu port numaraları değiştirilebilir veya rasgele seçilecek şekilde de ayarlanmış olabilir. Bu durumda seçilen portun ne olduğu bilinmesi gerekir. Port konusu tamamen kullanılan programa özel bir durumdur. Biz örneğimizde sadece varsayılan portun kullanıldığını varsayıyoruz. Şimdi bu trafiğin dışında kalan diğer trafik için bir varsayılan kural daha ekleyelim. Sadece Sınıf Yapılandırma kısmını yukarıdaki gibi yapılandırıp, hiçbir kriter aramadan kaydediyoruz.

6 Default kuralımızın önceliği daha yüksek ve bant genişliği de daha yüksek. Böylece torrent trafiğinin hem bant genişliğini kısıtlamış olduk hem de önceliğini düşürerek arka plana atmış olduk. Bu örnekte şöyle bir soru ya da fikir aklınıza gelebilir. Filtre Yapılandırma kısmında Hedef bölümünde IP adresi yazarsam sadece tek bir PC için kısıtlama yapmış olur muyum? NAT devrede olduğu müddetçe cevap malesef Hayır olacaktır. Eğer cihazı NAT a gerek duyulmayan bir yapıda kullanıyorsanız lokal IP ya da MAC adres belirterek tek bir PC için sınırlama yapabilirsiniz. Not : NAT devredeyken, download yönündeki kurallarda, Hedef kısmına yazılan MAC ya da IP adresi bilgisi, kuralın çalışmamasını sağlayacaktır. Örnek 2 : Lokalinizdeki IP Kamera için bant genişliği tahsis etmek : IP Kamera mevcut bağlantınızın upload yönündeki bandını kullanır. Yapacağımız tanımlama bu bant üzerinde olacaktır. Yine iki kural oluşturup önce kamera için öncelik vereceğiz; sonra kalan trafik türleri için genel ve daha düşük öncelikli bir kural oluşturacağız.

7 Upload trafiği kullanılacağı için Arabirim olarak LAN seçildi. Öncelik olarak 5 değeri verildi. Bant genişliği olarak 500Kbps atandı. Filtre kısmında ise IP adres belirtilerek maske olarak verildi. Bilindiği gibi tek IP belirtilecekse maske olarak verilmelidir. Eğer istersek IP adres yerine MAC adres bilgisini de kullanabiliriz. Hatta Kameranın takılı olduğu fiziksel portu baz alarak da filter yapabiliriz. Başka filtreleme seçeneği kullanmadığımız için kameranın tüm trafiği dikkate alınacak. Eğer istersek sadece HTTP trafiği için filtreleme yapabiliriz. Bu durumda kameranın dinleme portunu Kaynak Port kısmına yazabiliriz. Kaydettikten sonra kamera harici trafik için genel bir kural ekleyeceğiz. Bir tane de WLAN için ekleyebiliriz. Her ikisi için bandın tamamını kullanım hakkı verdik ama öncelik kameradan düşük olduğu için kamera ağdan düşmediği müddetçe diğer kullanıcılar =300Kbps bandı, upload için kullanabileceklerdir. Kamera ağda yokken bandın tamamını kullanabiliceklerdir.

8 Cihazın Kullandığı dahili eşleşme tablosu aşağıdaki gibidir.

P-661HNU F1 ve P-660HNU F1 QoS Yönetimi

P-661HNU F1 ve P-660HNU F1 QoS Yönetimi P-661HNU F1 ve P-660HNU F1 QoS Yönetimi Ürünümüzde QoS nasıl çalışır? Ürünlerimiz mekanizma gereği paket iletim istikametini dikkate alır ve Tampon Yönetim(Buffer Management) algoritması olarak Drop Tail

Detaylı

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları VoIP üzerinden santralinize çağrıların gelebilmesi için yapılması gereken iki temel aşama vardır: Statik IP adresine sahip olmak ve ADSL modeminizde port yönlendirmesi

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

ZyXEL P-660HN-F1Z Modem ve VLAN Gerekliliği

ZyXEL P-660HN-F1Z Modem ve VLAN Gerekliliği ZyXEL P-660HN-F1Z Modem ve VLAN Gerekliliği Diyelim ki; küçük bir şirketimiz var ve P-660HN-F1Z modem kullanıyoruz. Çalışanlarımız bu modem üzerinden internete çıkabildikleri gibi aynı zamanda ağımızda

Detaylı

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri

5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall. Rekare Bilgi Teknolojileri 5651 ve 5070 Sayılı Kanun Tanımlar Yükümlülükler ve Sorumluluklar Logix v2.3 Firewall 5651 Sayılı Kanun Kanunun Tanımı : İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

EC-232C. Ethernet RS232 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-232C. Ethernet RS232 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-232C Ethernet RS232 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri ACT: Veri alınırken/yollanırken yanıp söner. DCD: Bağlantı kurulduğunda aktif olur. Bu sinyal RS232 portunun DCD pininden okunabilir.

Detaylı

Ana Menü. Ana Menü (Main Page) İçerisindekiler;

Ana Menü. Ana Menü (Main Page) İçerisindekiler; Ana Menü Ana Menü (Main Page) İçerisindekiler; 1- Genel 2 - Disk Yönetimi 1-1) Sistem Zamanı 3 - Kayıt Oynatma 1-2) Zaman Senkronizasyon 4 - Kayıt Modu 1-3) Tarih Formatı 4-1) Sürekli Kayıt 1-4) Dil 4-2)

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu

Firewall Log Server. Kurulum Kılavuzu Firewall Log Server Kurulum Kılavuzu 1 Kurulum Seri Port Adaptör Girişi OPT Port WAN Portu LAN Portu 1 Bağlantı: - Kutu içerisinden çıkan Coslat cihazınızı çalıştırdıktan sonra ilk kurulum için bilgisayarınızın

Detaylı

KAMPÜS AĞLARINDA ETKİN BANT GENİŞLİĞİ YÖNETİMİ

KAMPÜS AĞLARINDA ETKİN BANT GENİŞLİĞİ YÖNETİMİ KAMPÜS AĞLARINDA ETKİN BANT GENİŞLİĞİ YÖNETİMİ Enis Karaarslan Muğla Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Vedat Fetah Ege Üniversitesi, BİTAM Kampüs Network Yönetim Grubu Gökhan Akın İstanbul Teknik

Detaylı

WAP-3205 FirmWare Güncelleme Resetleme Universal Repeater Kurulumu CİHAZ ARAYÜZÜNE ERİŞİM

WAP-3205 FirmWare Güncelleme Resetleme Universal Repeater Kurulumu CİHAZ ARAYÜZÜNE ERİŞİM WAP-3205 FirmWare Güncelleme Resetleme Universal Repeater Kurulumu CİHAZ ARAYÜZÜNE ERİŞİM ZyXEL WAP-3205 AP moduyla gelen bir ürün olduğu için, konfigurasyonunu yapmak üzere PC nizle fiziksel bağlantılarını

Detaylı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı VLAN Nedir? Virtual Local Area Network (VLAN), network kullanıcılarının ve kaynaklarının bir switch üzerindeki portlara bağlanarak yapılan mantıksal bir gruplamadır. VLAN,

Detaylı

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU

INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU INHAND ROUTER LAR İÇİN PORT YÖNLENDİRME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312

Detaylı

Bilgi Teknolojileri Uzmanı

Bilgi Teknolojileri Uzmanı Katalog 10 + 2 Port Yönetilebilir Gigabit Ethernet Switch S2100-10G-2F 8 * 10/100/1000 Gigabit + 2 SFP Slot Gigabit Eth. Managed Switch Telkolink.com Ethernet Ağı Çözümleri Port Bilgisi 8 adet 10/100/1000Base-T

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı VLAN Nedir? Virtual Local Area Network (VLAN), network kullanıcılarının ve kaynaklarının bir switch üzerindeki portlara bağlanarak yapılan mantıksal bir gruplamadır. VLAN,

Detaylı

Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma

Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma Port Yönlendirme ve Firewall Kuralı Oluşturma Zywall üzerinde port yönlendirme işlemleri için Network_NAT menüsü kullanılır. Örnek olarak içerideki bir sunucuya iç network dışından bir Uzak masaüstü bağlantısı

Detaylı

TEMEL NETWORK CİHAZLARI

TEMEL NETWORK CİHAZLARI TEMEL NETWORK CİHAZLARI LAN (Local Area Network); yüksek hızlı, düşük hatalı ve küçük coğrafi alan kaplayan (bir uçtan diğer uca beş bin metreye kadar) ağlardır. Yani LAN; bir binadaki ya da küçük bir

Detaylı

EMG Ethernet Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu

EMG Ethernet Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu EMG Ethernet Modbus Gateway Kullanım Kılavuzu Rev 2.4 10/2014 Güvenlik Şartları ve Uyarılar: Cihazı kullanmadan önce kullanma talimatının tamamını okuyunuz. EMG cihazının bağlandığı ağ üzerindeki diğer

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 2 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazlarının kullanım alanlarıyla ilgili olarak

Detaylı

5.Port Yönlendirme ve Firewall

5.Port Yönlendirme ve Firewall 5.Port Yönlendirme ve Firewall Zywall üzerinde port yönlendirme işlemleri için Network_Virtual Server menüsü kullanılır. Örnek olarak içerideki bir sunucuya iç network dışından bir Uzak masaüstü bağlantısı

Detaylı

FOUR FAITH ROUTER LAR İÇİN BACKUP WAN KILAVUZU

FOUR FAITH ROUTER LAR İÇİN BACKUP WAN KILAVUZU FOUR FAITH ROUTER LAR İÇİN BACKUP WAN KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417

Detaylı

OPNET PROJECT EDİTÖRDE. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

OPNET PROJECT EDİTÖRDE. Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 532 KABLOSUZ AĞLARIN MODELLEMESİ VE ANALİZİ OPNET PROJECT EDİTÖRDE UYGULAMA GELİŞTİRME - 1 - Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ 1 OPNET MODELER PROJE EDİTÖRDE UYGULAMA GELİŞTİRME KABLOSUZ AĞ KURULUMU AD-HOC

Detaylı

Quedra L MON Log Yönetim ve Güvenli Kayıt Yazılımı

Quedra L MON Log Yönetim ve Güvenli Kayıt Yazılımı PC veya Server Üzerinde Quedra Kurulumu Önemli Notlar : Kurulum sırasında Quedra a vereceğiniz IP adresinin internete çıkışında bir kısıtlama olmadığından emin olunuz. Özellikle Firewall veya modem içerisindeki

Detaylı

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI

SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI SUPERVISOR (YETKİLİ KULLANICI) KAMPANYA YÖNETİMİ EĞİTİM DOKÜMANI Sürüm 1.3.5 Ağustos 2013 TegsoftCC Supervisor (Yetkili Kullanıcı) Kampanya Yönetimi Eğitim Dokümanı Sayfa 2 / 14 İÇİNDEKİLER A. SES KAMPANYASI

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı

Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı Cisco 881 Router ve AirLink ES4X0, WAN Failover Tanımı AirLink ES4X0, diğer bir router ile birlikte kullanıldığında birden fazla bilgisayar veya cihaz için esas bağlantı noktası ve internet üzerinden yedekleme

Detaylı

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİNİN KÖPRÜ MODUNDA ÇALIŞTIRILMASI VE GÜVENLİK DUVARI İŞLEMLERİ

LİNUX İŞLETİM SİSTEMİNİN KÖPRÜ MODUNDA ÇALIŞTIRILMASI VE GÜVENLİK DUVARI İŞLEMLERİ LİNUX İŞLETİM SİSTEMİNİN KÖPRÜ MODUNDA ÇALIŞTIRILMASI VE GÜVENLİK DUVARI İŞLEMLERİ Belge Hakkında Bu belge GNU Free Documentation Licence ı ile kaynak gösterilmek ve önceden yazarından izin alınmak kaydıyla

Detaylı

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.

1. Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (Internet Explorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

OSI REFERANS MODELI-II

OSI REFERANS MODELI-II OSI REFERANS MODELI-II Ö Ğ R. G Ö R. V O L K A N A L T ı N T A Ş OSI REFERANS MODELI VERİBAĞı KATMANI Veri hattı katmanında, fiziksel katmanda elektronik medyanın üzerinde verilerin nasıl iletileceği ve

Detaylı

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME

P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME P-TECH RF MODEM İLE MODBUS TCP HABERLEŞME Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312 417 1243

Detaylı

VS-858(Veri Toplama Terminali)

VS-858(Veri Toplama Terminali) (Veri Toplama Terminali) V01_01 Sayfa 1 VS-858 Veri Toplama Terminallerinde Kart Tanımlamaları, Parmak izi Tanımlamaları, Şifreli Geçişler için Id Şifre Tanımlamaları yapılmaktadır. MENÜ alanından bulunan

Detaylı

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask)

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) TCP/IP (Devam) Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) Ağdaki iki bilgisayarın veya cihazın aynı ağda olduklarını anlamalarını sağlar. Sınıf IP adres Ağ No Host No Ağ bit sayısı Host bit sayısı Varsayılan Ağ Maskesi

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu

Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu Kablosuz ADSL2+ Modem Router Kurulumu A. Cihazın Fiziksel Bağlantısı Kuruluma başlamadan önce bağlantıları aşağıdaki topolojide gösterildiği gibi yapınız. B. LED Işıkları Tanımlama Sabit: Modeme elektrik

Detaylı

Siemens SINEMA RC Sertifika Geçerlilik, Otomatik Güncelleme ve NTP zaman senkronizasyonu

Siemens SINEMA RC Sertifika Geçerlilik, Otomatik Güncelleme ve NTP zaman senkronizasyonu 2018 Siemens SINEMA RC Sertifika Geçerlilik, Otomatik Güncelleme ve NTP zaman senkronizasyonu Eren, Ilker (RC-TR PD PA CI) Unrestricted Ilke.eren@siemens.com wwww.siemens.com/.tyr.simatic.net[type text]

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 12 Bilgisayar Ağları Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik Bilgisayar ağı nedir? Yerel alan ağları

Detaylı

AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU

AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU AKUVOX E10 KAPI ÖNÜ ZİL PANELİ KULLANICI KILAVUZU Versiyon: V1.1 Tarih: 09.07.2018 Yetkili Email: info@akuvoxinterkom.com. Yetkili Telefon: 0212 216 4466 KULLANIM KILAVUZU HAKKINDA E10 Serisi Kullanım

Detaylı

Linux Üzerinde İleri Düzey Güvenlik Duvarı Uygulamaları

Linux Üzerinde İleri Düzey Güvenlik Duvarı Uygulamaları Linux Üzerinde İleri Düzey Güvenlik Duvarı Uygulamaları Afşin Taşkıran EnderUnix YGT ~ Turkiye Çekirdek Takımı Üyesi afsin ~ enderunix.org www.enderunix.org/afsin Sunum Planı Standart Güvenlik Duvarı Yapısı

Detaylı

VS-A61. Parmak Okuma Cihazı VİZYOTEK

VS-A61. Parmak Okuma Cihazı VİZYOTEK VS-A61 Parmak Okuma Cihazı VİZYOTEK VS-A61 Parmak Okuma Cihazı MENÜ alanından bulunan seçenekler aşağıdaki gibidir; Kayıt Sil Saat Ayarla Log İncele USB Bellek Ayarlar Menü-Kayıt Kullanıcı Kayıtları: Kullanıcılar

Detaylı

İnternet ortamından iç ağa nasıl port yönlendirmesi yapılır (Virtual Host nasıl oluşturulur)

İnternet ortamından iç ağa nasıl port yönlendirmesi yapılır (Virtual Host nasıl oluşturulur) İnternet ortamından iç ağa nasıl port yönlendirmesi yapılır (Virtual Host nasıl oluşturulur) Cyberoam cihazınız üzerindeki portları faklı bölgeler (zone) olarak tanımlayabilirsiniz. Bu tanımladığınız farklı

Detaylı

Bu kılavuzda DS Manager ile, NP311 Serial to Ethernet dönüştürücünün kurulum ve konfigürasyonuna ilişkin pratik bilgiler bulunmaktadır.

Bu kılavuzda DS Manager ile, NP311 Serial to Ethernet dönüştürücünün kurulum ve konfigürasyonuna ilişkin pratik bilgiler bulunmaktadır. K&K NP311 Seri-Ethernet Çevirici Kurulum Örneği RS232/RS485 Serial to Ethernet Converter Yazılımı 1. GENEL NP311 Device server bir seri-ethernet çeviricidir. Seri interface leri üzerinden veri alış verişi

Detaylı

AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim?

AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim? AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim? AntiKor Güvenlik sunucusu, yerel ağ ile interneti sağlayan DSL modem veya Router arasına girerek bütün İnternet trafiğinin üzerinden geçmesini sağlar

Detaylı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı

Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı Dijital Varlık Yönetimi Yardım Dokümanı İçindekiler Dijital Varlık Nedir?...2 BÖLÜM-1 Dijital Varlık Ekleme...3 Dijital Varlık Bilgi Alanı... 3 Yayın Alanı... 5 BÖLÜM-2 Dijital Varlık Güncelleme... 6 Yeni

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Access Point Mod Kurulumu

Access Point Mod Kurulumu Access Point Mod Kurulumu A. Kurulum Öncesi 1. Statik IP Tanımlama Cihazın ayarlarını yapılandırabilmeniz için cihazda varsayılan olarak tanımlı IP adresi (ör:192.168.1.254) ile aynı network bloğundan

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Tablolu Malzeme Sınıfları

DESTEK DOKÜMANI. Tablolu Malzeme Sınıfları Tablolu Malzeme Sınıfları Malzeme Sınıfı; malzemelerin nitel ve nicel özelliklerine göre (renk,boy,beden,ebat,aksesuar,vb...) gruplanması ile oluşturulan yapılardır. Malzemelerin ortak özelliklerine göre

Detaylı

Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi

Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi Simülasyona Dayalı Ağ Temelleri Dersi Eğitimi HEDEF Bilgisayar Programcılığı bölümünde yürütülen Ağ Temelleri dersi içeriğini incelemek Bilgisayar Ağları öğretiminde Simülasyon/emülasyon kullanımı hakkında

Detaylı

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem

Hızlı Kurulum Rehberi. ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Hızlı Kurulum Rehberi ASUS AAM6030BI ADSL 4 Port Modem Gerekli olduğu durumda yetkili kişilerin servis yapması uygundur. Yalnızca ürünle beraber gelen güç kaynağını kullanınız. Yalnızca ürünle beraber

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

1 Organizasyon Tanımlama

1 Organizasyon Tanımlama İçindekiler 1 Organizasyon Tanımlama... 3 1.1 Şirket Tanımlama... 3 1.2 Kullanıcı Tanımlama... 3 1.3 İş Akışında Kullanılacak Grup/Birimlerin Oluşturulması... 3 1.4 Oluşturulan Grup/Birim Altına Kullanıcı

Detaylı

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler...

İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... İÇİNDEKİLER Ön söz... İçindekiler... 1.BÖLÜM: BASİT BİR AĞ OLUŞTURMAK 1.1.AĞ NEDİR? 1.2.AĞ FONKSİYONLARINI KEŞFETME 1.3.BİR AĞI OLUŞTURAN FİZİKSEL BİLEŞENLER 1.4. BİR AĞIN ÖZELLİKLERİ 1.5. FİZİKSEL VE

Detaylı

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak

Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Active Directory için Fiziksel Ağ Altyapısını Tasarlamak Designing the Physical Network Infrastructure for Active Directory Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 02-03 Nis. 2013 Öğr. Gör.

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı

Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı Uzaktan Eğitim Programı e-bġlg 121 AĞ TEKNOLOJĠLERĠNĠN TEMELLERĠ Öğr. Gör. Bekir Güler E-mail: bguler@fatih.edu.tr Hafta 5: Ağ (Network) katmanı I 4. 1 Giriş 4.2 Sanal devre (virtual

Detaylı

Öğrencilerin Canlı derslere katılması, * Sisteme giriş

Öğrencilerin Canlı derslere katılması, * Sisteme giriş Öğrencilerin Canlı derslere katılması, * Sisteme giriş Öncelikle bilgisayarlarınızda bulunan internete girmenizi sağlayacak olan tarayıcıyı açmanız gerekmektedir. Hangi tarayıcıyı kullanırsanız kullanın,

Detaylı

-Floating, Wan ve Lan arayüzleri için ayrı kural yazma alanı vardır.

-Floating, Wan ve Lan arayüzleri için ayrı kural yazma alanı vardır. PfSense, FreeBSD tabanlı bir dağıtım olarak, BSD sağlamlığını taşıyan, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren oldukça gelişmiş ve yetenekli bir güvenlik duvarı dağıtımıdır. Psense kullanılmaya başlandığı

Detaylı

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Barkod 4 programı, her türlü barkod etiketi, raf etiketi ya da reyon etiketi

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER

03/03/2015. OSI ve cihazlar. Ağ Donanımları Cihazlar YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici REPEATER Ağ Donanımları Cihazlar OSI ve cihazlar OSI Katmanı Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Cihaz Yönlendirici (Router) Katman 3 Switch Köprü (Bridge) Katman 2 Switch NIC, Yineleyici (Repeater)

Detaylı

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları

Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP Gateway Konfigurasyon Ayarları Xpeech VoIP ( Voice Over IP ) Gateway Cihazları Hakkında Genel Bilgiler Bölüm 3 Bu bölümde Xpeech VoIP Gateway cihazları ile herhangi bir UMTH operatörüne gerek

Detaylı

Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 453 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Kablosuz Ağ Teknolojileri ve Uygulamaları 1 BSM 453 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI KABLOSUZ YEREL ALAN AĞ KURULUMLARI Kablosuz Ağ Teknolojileri

Detaylı

Satış Destek Personeli Eğitim Dökümanı

Satış Destek Personeli Eğitim Dökümanı Satış Destek Personeli Eğitim Dökümanı İçindekiler 1. Giriş Ekranı 2. Genel Görünüm 3. Dosyalar 4. Firmalar 5. Aktivasyon 1 6. Aktivasyon 2 1. Giriş Ekranı Redcrm sistemine giriş için kullanılacak linkler

Detaylı

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub

Ağ Donanımları NIC. Hub. Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Hub. Hub Ağ Donanımları Kartlar NIC, Modem Ağ Cihazları (Aktif Cihazlar) Repeater,, Access Point (Wireless), Transceiver, Bridge, Switch, Router Kablolar (Pasif Cihazlar) Coaxial, STP, UTP, Fiber Konnektörler (Connector)

Detaylı

TTEC Standalone DVR Kolay Kurulum Dokümanı. Kurulum Adımları

TTEC Standalone DVR Kolay Kurulum Dokümanı. Kurulum Adımları TTEC Standalone DVR Kolay Kurulum Dokümanı Bu dokümanda TTEC Standalone DVR cihazının kurulum adımları ile ilgili açıklamaları bulabilirsiniz. Öncelikle cihaz ile ilgili bilinmesi gereken varsayılan bilgiler

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri

Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri Çözümleri www.telkolink.com CLR-SWG-420P 6Port Gigabit Ethernet POE Switch ( 4Port POE) CLR-SWG-420P POE Switch CCTV IP Güvenlik kameraları, IP Telefon Sistemlerinde

Detaylı

D-Link DSL-6740U KOLAY KURULUM KILAVUZU. TEKN K SERV S ve DESTEK. Kablosuz N300 ADSL/ADSL2+ VDSL/VDSL2 Router (D-Smart İnternet Kullanıcıları için)

D-Link DSL-6740U KOLAY KURULUM KILAVUZU. TEKN K SERV S ve DESTEK. Kablosuz N300 ADSL/ADSL2+ VDSL/VDSL2 Router (D-Smart İnternet Kullanıcıları için) D-Link DSL-6740U Kablosuz N300 ADSL/ADSL2+ VDSL/VDSL2 Router (D-Smart İnternet Kullanıcıları için) KOLAY KURULUM KILAVUZU TEKN K SERV S ve DESTEK 1 PAKET İÇERİĞİ * DSL-6740NRU ADSL/ADSL2+ VDSL/VDSL2 Router

Detaylı

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/

Görsel Programlama DERS 12. Görsel Programlama - Ders12/ Görsel Programlama DERS 12 1 Java Ağ İşlemleri (Java Networking) Birbirleri ile ağ araçları ve kabloları ile bağlantılı bilgisayarlar bir ağ sistemi oluştururlar. İnternet, şirketlerin yerel bilgisayar

Detaylı

Huawei HG655d Teknik Döküman

Huawei HG655d Teknik Döküman Huawei HG655d Teknik Döküman GENEL BİLGİLER Modem ile beraber verilecek olan Türkçe sesli interaktif kolay kurulum CD' si olacaktır. CD ile de kurulum yapılabilmektedir. Kolay Kurulum cd si, kurulum dökümanı

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x.

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır.  KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x. KURULUM ŞEMASI 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x ANA BİLGİSAYAR Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM SİHİRBAZI adresine girerek aktahta_kur.exe dosyasını

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür.

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Bölüm ANKET YÖNETİMİ Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Anket uygulaması için aşağıdaki işlem adımlarını uygulamak gerekmektedir.

Detaylı

United Security. Kayıt Ayarları

United Security. Kayıt Ayarları Kayıt Ayarları kayıt cihazınızın sağlıklı olarak kayıt yapabilmesi için bu bölümdeki ayarların yapılandırılmış olması gerekir. Ancak bu işlem uzmanlık gerektiren bir konudur ve mutlaka cihazı satın almış

Detaylı

Doğru Adaptor soket kutuplaması.

Doğru Adaptor soket kutuplaması. 1. Tanıtım Next YE-11G WiFi Bridge satın aldığınız için teşekkür ederiz. Bu portatif cihaz ile, IP Kamera ve internet teknolojilerini kullanan Ethernet RJ45 portlu cihazların kablosuz ağlara kolayca erişimi

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM Hafta 6: IP Adresleme ve Yönlendirme BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. IP Adresleme ve Alt Ağlar (Subnets) 1. IP Adres Sınıfları 1. A sınıfı Adresler 2. B Sınıfı Adresler 3. C sınıfı Adresler 4. D Sınıfı

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 0 212 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5452.UM.TR.

www.airties.com 7/24 destek hattı 0 212 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5452.UM.TR. www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 0 212 444 0 239 7/24 destek hattı 0 212 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5452.UM.TR.D00REV01102010 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu

Detaylı

Kampüs Ağlarında Etkin Bant Genişliği Yönetimi V1.1

Kampüs Ağlarında Etkin Bant Genişliği Yönetimi V1.1 Kampüs Ağlarında Etkin Bant Genişliği Yönetimi V1.1 Enis Karaarslan Muğla Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü / ULAK-CSIRT Vedat Fetah Ege Üniversitesi, BİTAM Kampüs Network Yönetim Grubu Gökhan

Detaylı

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU AĞ TEMELLERİ 4.HAFTA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU Öğr. Gör. MEHMET CAN HANAYLI ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı, veri ve ses iletiminin aynı

Detaylı

IPv6 Ağlarında VoIP NETAŞ. 12-13 Ocak 2011. Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçiş Projesi

IPv6 Ağlarında VoIP NETAŞ. 12-13 Ocak 2011. Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçiş Projesi Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçiş Projesi 12-13 Ocak 2011 IPv6 Ağlarında VoIP Ali Katkar Hakkı Asım Terci Ceyda Gülen Akyıldız Rıdvan Özaydın İçerik Giriş VoIP Kavramları IPv4 ile Yaşanan

Detaylı

FOUR FAITH ROUTER LAR İLE SERİ HABERLEŞME KILAVUZU

FOUR FAITH ROUTER LAR İLE SERİ HABERLEŞME KILAVUZU FOUR FAITH ROUTER LAR İLE SERİ HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LT. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel: +90 312

Detaylı

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub

22/03/2016. OSI and Equipment. Networking Hardware YİNELEYİCİ (REPEATER) YİNELEYİCİ (REPEATER) Yineleyici. Hub OSI and Equipment Networking Hardware Networking hardware may also be known as network equipment or computer networking devices. OSI Layer Uygulama Sunum Oturum Taşıma Ağ Veri İletim Fiziksel Equipment

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

AKINSOFT OtoPark. Yardım Dosyası

AKINSOFT OtoPark. Yardım Dosyası Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.02 Tarih : 23.07.2012 1 1. ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ programı bütün kapalı ve açık otoparklar için geliştirdiği, araçların giriş-çıkış işlemleri, plaka tanıma

Detaylı

AĞ TEMELLERI. İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP

AĞ TEMELLERI. İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP AĞ TEMELLERI İSİM SOYİSİM: EMRE BOSTAN BÖLÜM: BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI ÜNİVERSİTE: NİŞANTAŞI KONU: Konu 5. TCP/IP 1 İÇİNDEKİLER 4.1. İnternet Adresleri 3 4.2. Ip Adresleme 3 4.3. Ip Adresi Çeşitleri 4

Detaylı

Tarzan: A Peer-to-Peer Anonymizing Network Layer 1 EMRE YESĐRCĐ 2 KONULAR Giriş Anonimlik Nedir? Tasarım ve Hedefler Kural Tanımı Kodlama Sonuç 3 Giriş Tarzan her düğümünde bir karıştırıcı olan bir peer

Detaylı

Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları

Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları 17/05/06 Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları ODTÜ BİDB - Ağ Grubu 1 Ağ Topolojisi ve Ağ Yazılımları Koordinatörler Toplantısı 17.05.2006 ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı İbrahim Çalışır İçindekiler Vlan teknolojisi

Detaylı

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA

WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA WINDOWS SERVER 2008 R2-SERVER 2012 DE IP SANALLAŞTIRMA IP Sanallaştırma Nedir? Windows Server işletim sistemlerinde Remote Desktop Host Services (önceki ismi Terminal Services) teknolojisini kullanarak

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

1) İlk olarak oluşturduğumuz filtre adı yazılır. (örneğin tatil mesajı, taşı vb gibi.) 2) Sonra filtre için kural belirlenir.

1) İlk olarak oluşturduğumuz filtre adı yazılır. (örneğin tatil mesajı, taşı vb gibi.) 2) Sonra filtre için kural belirlenir. ROUNDCUBE FİLTRELER Roundcube e-posta sisteminde tatil mesajı, otomatik cevaplama ayarlamalarını yapabileceğiniz, gönderici / alıcı / konu ve postalara dayalı seçenekler ile filtre oluşturabileceğiniz

Detaylı

Modem ve Yerel Ağ. Kullanıcı Kılavuzu

Modem ve Yerel Ağ. Kullanıcı Kılavuzu Modem ve Yerel Ağ Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin

Detaylı

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları

YÖNLENDİRİCİLER. Temel Bilgiler. Vize Hazırlık Notları YÖNLENDİRİCİLER Temel Bilgiler Vize Hazırlık Notları 1 Yönlendiriciler 1. YÖNLENDİRİCİLER 1.1. WAN Geniş Alan Bilgisayar Ağları (WAN, Wide Area Network) Bir ülke ya da dünya çapında yüzlerce veya binlerce

Detaylı

CLR-SWF-420P # 4Port 10/100Base-TX POE + 2Port Uplink Switch

CLR-SWF-420P # 4Port 10/100Base-TX POE + 2Port Uplink Switch Telkolink Kurumsal Bilgi Teknolojileri www.telkolink.com Ethernet Mesafe Uzatıcılar & IP Kamera Çözümleri CLR-SWF-420P # 6Port 10/100M RJ45 (4Port POE) Ethernet Switch CLR-SWF-420P Switch 4 Portu POE ve

Detaylı

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular AntiKor Güvenlik Sunucumu nereye yerleştirmeliyim? AntiKor Güvenlik sunucusu, yerel ağ ile interneti sağlayan xdsl modem veya Router arasına girerek bütün İnternet trafiğinin üzerinden geçmesini sağlar

Detaylı

Active Directory Shema

Active Directory Shema Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 23 Mar. 2016 Active Directory Shema IP Adres Ataması Her TCP/IP protokolünü kullanan ana bilgisayar mantıksal bir IP adresiyle tanımlanır. Bu adres TCP/IP kullanarak iletişim

Detaylı

IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme. Kerem Can Karakaş. kerem.can.karakas@linux.org.tr

IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme. Kerem Can Karakaş. kerem.can.karakas@linux.org.tr IPCop ile Ağ Güvenliği ve Yönlendirme Kerem Can Karakaş kerem.can.karakas@linux.org.tr Neden Bir Ateş Duvarı Sahibi Olmalıyım? İç ağım dışarıdan korunabilmeli, Birden çok bilgisayar beraberce tek bağlantıdan

Detaylı