Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz."

Transkript

1 ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını kontrol ediniz. İMZ:. Sınavla ilgili tüm kuralları okudum, anladım, kabul ediyorum. SINV İÇERİĞİ NDOLU ÜNİVERSİTESİ ÇIKÖĞRETİM FKÜLTESİ İKTİST VE İŞLETME FKÜLTELERİ SINVD UYULMSI GEREKEN ÖZEL KURLLR GÜZ DÖNEM SONU - 1. OTURUM Cumartesi 09:30 5. YRIYIL Testin dı Soru Sayısı Sayfa No PSİKOLOJİ İSTİHDM VE İŞSİZLİK ÇLIŞM İLİŞKİLERİ TRİHİ PR VE BNK GENEL MUHSEBE-I Sınavın ilk 30 dakikası ve son 5 dakikası içinde sınavınızı tamamlasanız bile salondan çıkamazsınız. Herhangi bir nedenle salondan çıktığınız takdirde, tekrar sınava devam etmenize izin verilmeyecektir. 2. Soru kitapçığındaki her bir testi cevaplamanız için verilen süre 30 dakikadır. 3. Yanlış cevaplarınız dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle, cevapsız soru bırakmamanız yararınıza olacaktır. 4. Sınavda hesap makinesi kullanabilirsiniz. ncak, kullanacağınız makinede alfabetik tuş takımı (, B, C, ) ve program yapılmasına, saklanmasına, çalıştırılmasına imkân veren EXE, STORE, RUN vb. tuşlar bulunamaz. 5. Soruların ait olduğu derslerin içeriklerinde basımdan sonra değişiklik yapılmış olabilir. Bir sorunun cevabı sonraki düzenlemelerle değişmiş olsa bile, o soruyu ders kitabınızda verilen bilgileri dikkate alarak cevaplayınız. "Sınavda Uyulması Gereken Genel Kurallar" soru kitapçığının arka sayfasında yer almaktadır. Bu kuralları da mutlaka dikkatlice okuyunuz. nadolu Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının nadolu Üniversitesi'nin yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması ya da kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar gerekli cezai sorumluluğu ve testlerin hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.

2 2016 GÜZ DÖNEM SONU Bir problemi çözerken genel ilkelerin evrensel olduğunu varsayarak, o probleme uygunluğunun değerlendirilmesi ve o probleme ilişkin sonuç çıkarılması aşağıdaki akıl yürütme biçimlerinden Prototip oluşturma Tümevarım Tümdengelim lgoritma Zihinsel set oluşturma Öğrencilerin sınav stres düzeylerini ölçen bir testin bir ay arayla iki kere uygulanmasıyla farklı sonuçlar alınması ölçümsel güvenilirlik kriterlerinden hangisini olumsuz etkiler? Gözlemciler arası güvenilirlik İçsel güvenilirlik Test-yeniden test güvenilirliği Yapısal geçerlilik Kavramsal geçerlilik Işık kalitesinin fabrika çalışanlarının iş verimi üzerindeki etkisinin araştırıldığı deneysel bir çalışmada, ışık miktarıyla birlikte ısı miktarının da değişmesi durumunda, ısı miktarı hangi kavrama örnek oluşturur? Bağımlı değişken Demografik değişken Bağımsız değişken Kontrol değişkeni Kirletici değişken PSİKOLOJİ İnsan deneyimlerini ve bilinci anlamaya çalışırken parçalara bölme fikrine karşı çıkan akım aşağıdakilerden Takımları için kavga eden futbol taraftarlarının davranışlarının içinde bulundukları gruptan nasıl etkilendiğini araştıran psikolojinin alt dalı aşağıdakilerden Nöropsikoloji Örgüt psikolojisi Sosyal psikoloji Psikometri Gelişimsel psikoloji Beynin sol yarım küresi aşağıdaki faaliyetlerin hangisinden sorumludur? Dil becerileri Görsel canlandırma Müzik Yüz tanıma Mekansal uyum Duyguların oluşumundan ve bunların dışa vurumundan sorumlu olan sinir sistemi parçası aşağıdakilerden Beyin sapı Omurilik migdala Limbik sistem Hipotalamus Otobüste yolculuk ederken ağlayan bebeğin sesini bir süre sonra duymamak aşağıdaki kavramlardan Gestalt Psikanaliz İşlevselcilik Yapısalcılık Davranışçılık Dikkat eksikliği Duyusal adaptasyon lgı zayıflığı Mutlak eşik Duyu körlüğü 2 İzleyen sayfaya geçiniz.

3 2016 GÜZ DÖNEM SONU şağıdaki gelişmelerden hangisi tarihte çalışmanın olumsuz anlamını değiştirmekte etkili olmuştur? Bilimsel Yönetim Yaklaşımı Sosyal Darwinizm Hawthorne Çalışmaları İnsan İlişkileri Yaklaşımı Protestan Etik 10. Sosyal psikolojiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Sosyal psikolojinin amacı insanların sorunlarını anlamak ve tedavi etmektir. Sosyal psikolojiye göre her bireyin dünyayı algılayış biçimi farklıdır. Sosyal psikolojiye göre her birey benliğini değerli görme ihtiyacındadır. Sosyal psikoloji, insan davranışları ve duyguları üzerinde diğer insanların büyük etkisi olduğuna inanır. Sosyal biliş, insanları anlamaya çalışır. 11. Bireyin zorluklarla karşılaştığında ayakta kalma gücü ve olumlu beklentiler taşıma potansiyeline ne ad verilir? İnsan sermayesi Psikolojik duyarlılık Güçlendirme Öz yeterlilik Psikolojik sermaye 12. Bireyin üyesi olduğu siyasi partiye ve seçmenlerine daha üstün özellikler atfetmesi aşağıdaki kavramlardan hangisini ifade eder? Kalıpyargı sgari grup etkisi Kendine yontan atıf hatası Dış grup homojenliği yanılgısı Dış gruba yönelik önyargı 13. İşten ayrılmayı düşünen bir kimsenin Yöneticim zor günümde yanımdaydı, onu bırakamam. diyerek örgütüne bağlılık geliştirmesi aşağıdaki bağlılık türlerinden hangisine bir örnektir? Devamlılık idiyet Duygusal Normatif Rasyonel 14. Saldırganlıkla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru bir ifadedir? Saldırganlığı en çok etkileyen faktör çevresel faktördür. Olumsuz duygular ve kötü ruh hali saldırganlık davranışının artmasına neden olur. Saldırganlık, bireysel bir sorundur. Saldırganlık, yardımseverliğin tam tersi bir davranıştır. Saldırganlık, sadece doğuştan gelen bir özelliktir. 15. Sigara tiryakisi bir kişinin sigaranın zararlarıyla ilgili mesajları kendisiyle ilgisi olmadığı için algılamaması aşağıdaki kuramlardan hangisinin varsayımıdır? Planlı davranış kuramı Bilişsel çelişki kuramı Detaylandırma olasılığı kuramı Sosyal yargı kuramı Düşünülmüş eylem kuramı 16. Tüketicinin karar verme sürecinin ikinci aşaması aşağıdakilerden Farklı markaları ve fiyatları karşılaştırır. Satın aldıktan ve kullandıktan sonra ürünü değerlendirir. Hangi ürünü alacağına dair satın alma niyeti gelişir. lacağı ürüne ilişkin bilgi arar. Hangi ürüne ihtiyacı olduğunu fark eder. 3 İzleyen sayfaya geçiniz.

4 2016 GÜZ DÖNEM SONU İş ortamında en sakin zamanlarda bile stresli olan, dayanıklılığı düşük kişilik aşağıdakilerden Dışa dönüklük Geçimlilik Deneyimlemeye açık olma Sorumluluk Duygusallık 18. Şirkette işbirliği, uyum, nezaket, yaşam kalitesi gibi değerlerin ön planda olması Hofstede nin aşağıdaki kültürel boyutlarından hangisini ifade eder? Dişillik Belirsizlikten kaçınma Erillik Güç mesafesi Bireycilik 19. Vroom un beklenti kuramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Kurama göre bireyler sürekli kendilerini geliştirme eğilimindedir. Kurama göre bireyler çabaladıklarında ve performansları yükseldiklerinde arzu ettikleri ödüle ulaşacaklarını bildiklerinde işe güdülenirler. Kuram, bireylerin kişilik özellikleri ve ödüllere verdikleri tepki arasındaki ilişkiye odaklanır. Kuram, bireylerin ihtiyaçlarının hiyerarşik bir sıra izlediğini varsayar. Kurama göre bireyler ödül/ceza yöntemiyle güdülenebilirler. 20. sitli içeceklerin zararını bilmesine rağmen, bu içecekleri içmeye devam eden birisinin bu huzursuzluğunu gidermek için sağlıklı içecekler içmeye yönelmesi aşağıdaki kuramlardan hangisinin varsayımıdır? Düşünülmüş eylem kuramı Pasif öğrenme kuramı Bilişsel çelişki kuramı Planlı davranış kuramı Sosyal yargı kuramı 4 İzleyen sayfaya geçiniz.

5 2016 GÜZ DÖNEM SONU İşgücünün aktif nüfusa oranına ne ad verilir? İstihdam oranı Çalışma çağı nüfusu İstihdam hacmi İşsizlik oranı İşgücüne katılma oranı Monetaristlere göre; konjonktürel işsizliğin olmadığı ya da bütün işsizliğin geçici ve yapısal olduğu işsizlik ortamına ne ad verilir? İradi işsizlik oranı Geçici işsizlik Doğal işsizlik oranı Mevsimlik işsizlik Yapısal işsizlik oranı Cari ücret düzeyinde çalışmaya razı olduğu halde iş bulamayan kişiler nasıl tanımlanır? Uzun Süreli İşsiz Gayri İradi İşsiz Geçici İşsiz İradi İşsiz Genç İşsiz İşsizlik türleri süre bakımından karşılaştırıldığında, konjonktürel işsizliğin süresi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Yapısal işsizlikten uzundur. Teknolojik işsizlikten uzundur. Mevsimlik işsizlikten uzun, yapısal işsizlikten kısadır. Geçici işsizlikten uzun, yapısal işsizlikten kısadır. Mevsimlik işsizlikten uzun, teknolojik işsizlikten kısadır. şağıdakilerden hangisi "zayıf istihdam" içinde yer almaz? İSTİHDM VE İŞSİZLİK Çoğu zaman temel istihdam haklarına sahip olmayan "endüstriyel ev çalışanları" Genellikle asgari ücret seviyesinde ve yetki verilmeden çalıştırılıp kimi zaman sömürülen "genç işçiler" ynı işleri yapıp diğerleriyle aynı istihdam haklarına sahip çalışanlar İşlerinde eşitsizlik ve güvencesizlikle karşı karşıya olan "atipik çalışanlar" Yasal bir güvence altında olmaksızın çalışan "ücretsiz aile işçileri" Dünyada nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölge aşağıdakilerden lt Sahra frika Çin Hindistan Latin merika ve Karayipler Doğu sya ve Pasifik Uzun dönemde işgücü verimliliği basitçe nasıl ölçülür? Pazar payına göre ölçülür. İşçilerin cinsiyetlerine göre ölçülür. İşçi başına girdi ile ölçülür. İşçi başına çıktı ile ölçülür. İşçilerin yaşlarına göre ölçülür. Latin merika ve Karayipler Bölgesinin en büyük 4 büyük ekonomisi aşağıdaki hangi seçenekte birlikte ve doğru olarak verilmiştir? rjantin, Brezilya, Kolombiya, Meksika Meksika, Şili, Paraguay, Honduras rjantin, Bolivya, Venezuela, Uruguay, Porto Riko Brezilya, Honduras, Şili, Meksika Kolombiya, Peru, Venezuela, rjantin Türkiye de istihdam edilenlerin işteki durumuna göre sıralanması durumunda en geniş grubu aşağıdakilerden hangisi oluşturmaktadır? Kendi hesabına çalışanlar Ücretli veya maaşlı çalışanlar Ücretsiz aile işçileri İşverenler Mevsimlik işçiler 10. İşçilere belirli bir çalışma karşılığında yapılan ve para ile ifade edilen ödemelere ne ad verilir? Kârdan pay alma Maaş Prim Ücret İkramiye 5 İzleyen sayfaya geçiniz.

6 2016 GÜZ DÖNEM SONU Bir ülkede tarım istihdamı düşük, hizmetler ve sanayi istihdamı yüksekse bu ülkenin hangi sınıflandırma içinde yer alması beklenir? Gelişmekte olan ülkeler Gelişmiş ülkeler Dışa kapalı ülkeler Ekonomik entegrasyon içindeki ülkeler Dışa açık ülkeler 12. Çalışma koşullarının kurallara uygun veya resmi olması ile tanımlanan istihdam biçimi aşağıdakilerden Kısmi zamanlı istihdam Yetersiz istihdam Formel istihdam Sanayi istihdamı Tam istihdam 13. İstihdamı artırmaya yönelik olarak uygulanan "çalışma paylaşımı" ve "erken emeklilik" hangi işsizlikle mücadele politikasına örnek olarak verilebilir? rz yönlü politikalar Sözleşmeye dayalı politikalar Talep yönlü politikalar Kurumsal politikalar Liberal politikalar 14. şağıdakilerden hangisi zamana göre esneklik uygulamalarından biri değildir? Tele çalışma Evde çalışma Kaydırılmış çalışma Dikey grup bütünleşmesi Vardiyalı çalışma 15. "Çalışanların işyerinde değişik işleri yapabilmesi ve farklı görevler üstlenebilmesi" olarak ifade edilen esneklik türü aşağıdakilerden 16. "İşgücünün eğitim düzeyini geliştirme, emek piyasasındaki bilgi eksikliklerini giderme ve emek hareketliliğini sağlamaya yönelik politikalar" hangi işsizlikle mücadele politikası kapsamında yer alır? Sözleşmeye dayalı politikalar Talep yönlü politikalar Liberal politikalar Kurumsal politikalar rz yönlü politikalar 17. Türkiye de sektörel özellik taşıyan ilk sanayi planlarının hazırlandığı tarihler aşağıdaki hangi seçenekte birlikte ve doğru olarak verilmiştir? 1934 ve ve ve ve ve Türkiye de Planlı Dönemin başından 1980 yılına kadar uygulanan kalkınma planları hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? 1., 2., 3. ve 4. Beş Yıllık Kalkınma Planları 1., 2. ve 3. Beş Yıllık Kalkınma Planları 1., 2., 3., 4. ve 5. Beş Yıllık Kalkınma Planları 1. ve 2. Beş Yıllık Kalkınma Planları 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. Beş Yıllık Kalkınma Planları Beş Yıllık Kalkınma Planını diğer kalkınma planlarından ayıran temel özellik aşağıdakilerden Göç politikaları kısıtlama İlk kez nüfus planlamasına değinme İlk defa bir istihdam stratejisinden söz edilmesi Emek-sermaye karşıtlığının dengelenmesi Gençlerin işsizliğine dikkat çekilmesi 20. şağıdakilerden hangisi Ulusal İstihdam Stratejisi ilkelerinden biri değildir? Fonksiyonel esneklik Kaynak kullanım esnekliği Zamana göre esneklik Ücret esnekliği Sayısal esneklik İşverenler üzerine ek yük getirilmemesi Sosyal diyalogun esas alınması İşi değil insanı korumak Politikaların emredici olması Bütüncül yaklaşım 6 İzleyen sayfaya geçiniz.

7 2016 GÜZ DÖNEM SONU İşçi ve işverenler açısından iş mücadelesi araçları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? Grev / Lokavt Toplu sözleşme / Grev Toplu pazarlık / Toplu sözleşme Toplu pazarlık / Grev Toplu pazarlık / Lokavt şağıdakilerden hangisi Osmanlı İmparatorluğu nda, loncaların gelir kaynakları arasında yer almaz? Vasiyetname ya da vakıf yoluyla aktarılan para ve mülkler Bir defaya mahsus olmak üzere yapılan bağışlar Devlet katkıları Loncaya bağlı kişilerin düzenli ödentileri Sandıkta işletilen sermayenin neması Uluslararası Çalışma Örgütü nün üçlü yapısı içerisinde Türkiye aşağıdakilerden hangisi ile temsil edilme olanağına sahiptir? İşveren konfederasyonları İşveren sendikaları İşçi konfederasyonları İşçi ve işveren konfederasyonları İşçi sendikaları şağıdaki faktörlerden hangisi yeni uluslararası iş bölümünün oluşumunda rol oynamamıştır? ÇLIŞM İLİŞKİLERİ TRİHİ Gelişmiş ülkelerin hizmet sektöründeki daralma Ulaştırma, haberleşme ve bilgisayar teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler Çevre ülkelerde ucuz ve örgütsüz bir işgücü ordusunun varlığı Sanayi üretiminin emek yoğun bölümünün çevre ülkelere aktarılması Çevre ülke hükümetlerinin dış yatırımları çekebilme çabaları İngiltere de, 1799 ve 1800 tarihli yasalarla sendikal örgütlenmelere getirilen yasaklama hangi yasayla kaldırılmıştır? 1824 tarihli Birleşme Yasası 1869 tarihli Ticaret Yasası 1871 tarihli Sendika Yasası 1878 tarihi nti-sosyalist Yasa 1896 tarihli (İş Uyuşmazlıkları) Uzlaştırma Yasası şağıdakilerden hangisi 1947 tarihli ve 5018 sayılı Sendikalar Kanunu nun 8. maddesine dayanılarak ortaya çıkan üst örgütlenme biçimlerinden biri değildir? Birlik Federasyon Genel sendikalar Konfederasyon Mahalli sendikalar şağıdakilerden hangisi 1930 tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu nun düzenlemeleri arasında yer almaz? Kadınlara doğum öncesi ve sonrası üçer hafta izin verilmesi 12 yaşından küçük çocukların maden ve sanayi işlerinde çalıştırılmaması Gece çalışma süresinin günde 8 saati geçmemesi Yeraltı işlerinde çalışanların günde 8 saatten fazla çalıştırılmaması Haftalık çalışma süresinin 48 saat olması Türkiye de, sendika yasağı rejiminden sendika özgürlüğü rejimine aşağıdaki hukuksal düzenlemelerden hangisi ile geçilmiştir? 1925 tarihli Takrir-i Sükûn Kanunu 1936 tarihli İş Kanunu 1940 tarihli Milli Korunma Kanunu 1946 tarihli Cemiyetler Kanunu değişikliği 1947 tarihli Sendikalar Kanunu 7 İzleyen sayfaya geçiniz.

8 2016 GÜZ DÖNEM SONU şağıdakilerden hangisi 1947 tarihli Sendikalar Kanunu nun çıkarılması üzerinde etkili olan faktörlerden biri değildir? Cemiyetler Kanunu'nda yapılan değişiklik ve sonrasında ortaya çıkan gelişmeler Bağımlı çalışanların büyük ölçekli kuruluşlarda yoğunlaşması 87 Sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi nin Türkiye tarafından onaylanmış olmasının getirdiği yükümlülük 2. Dünya Savaşı sonrası hızlanan sosyal politika uygulamaları Bağımlı çalışan sayısının artması 10. şağıdakilerden hangisi Türkiye de döneminde işçilerin özelliklerinden biri değildir? Süreklilik kazanmış bir işçiliğin olmaması İşgücü içerisindeki ücretlilerin oranının düşük olması İşçilerin eğitim düzeylerinin yüksek olması İşçilerin büyük bölümünün kırsal kesime bağlılıklarının devam etmesi İşçilerin sınıf bilincine ulaşmamış olması nayasası nda aşağıdaki hak ve özgürlüklerden hangisi yer almaz? 12. Madenlerde zorunlu çalıştırmaya son verilmesi, çalışma sürelerinin günlük 8 saatle sınırlandırılması, işçiler için amele koğuşlarının yaptırılması gibi hükümleri içeren düzenleme aşağıdakilerden 1930 tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu 1925 tarihli Takrir-i Sükûn Kanunu 1926 tarihli Borçlar Kanunu 1924 tarihli Hafta Tatili Kanunu 1921 tarihli Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden melesinin Hukukuna Müteallik Kanun 13. Türkiye de Bahar Eylemleri olarak bilinen grev dışı işçi eylemleri hangi yıl gerçekleşmiştir? şağıdakilerden hangisi check-off kavramını ifade eder? idatın işçi tarafından elden sendikaya verilmesi idatın işçi tarafından sendikanın banka hesabına yatırılması idatın işveren tarafından işçinin ücretinden kesilip sendikaya ödenmesi idatın işçi tarafından yıllık olarak ödenmesi iadat miktarının sendika tarafından serbestçe belirlenmesi Sayılı Sendikalar Yasası na göre aşağıdaki kuruluşlardan hangileri kurulabilir? Sosyal güvenlik hakkı Sözleşme özgürlüğü Seyahat özgürlüğü Mülk edinme hakkı Dernek ve ortaklık kurma özgürlüğü İşyeri sendikası ve meslek sendikası Federasyon ve bölgesel sendikalar İşkolu sendikası ve konfederasyon İşyeri sendikası ve federasyon İşyeri sendikası ve sendika birlikleri 8 İzleyen sayfaya geçiniz.

9 2016 GÜZ DÖNEM SONU nayasası'nda yer almayan toplu çalışma ilişkileri aracı aşağıdakilerden İşveren sendikaları Memur sendikaları Toplu sözleşme Grev Lokavt ralık 1961 tarihinde gerçekleştirilen ve nayasa tarafından güvence altına alınan sendikal yasaların gecikmesine tepki olarak ortaya çıkan eylemin adı aşağıdakilerden Taksim mitingi çların yürüyüşü Kavel grevi Saraçhane mitingi Haziran direnişi 18. şağıdakilerden hangisi 12 Eylül askeri darbesinden sonra çalışma ilişkilerinde yaşanan düzenlemelerden biridir? Grev ertelenen işyerlerinde işten çıkarmanın kolaylaştırılması Grevlerin durdurulması Türk-İş in faaliyetlerinin durdurulması Haftalık çalışma süresinin artırılması Kıdem tazminatının tavanının yükseltilmesi Sayılı Devlet Personeli Sendikaları Kanunu na göre, sendikalara tanınan hak aşağıdakilerden Eylül 1980 askeri darbesi sonrasından başlayarak, 1984 yılı sonbaharına kadar toplu iş sözleşmelerini bağıtlayan kurum aşağıdakilerden Uzlaştırma Kurulu Yüksek Hakem Kurulu Üçlü Danışma Kurulu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Çalışma Meclisi raştırma yapma ve yardımlaşma faaliyetlerinde bulunma hakkı Grev hakkı Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı İzin almaksızın uluslararası örgütlere katılma hakkı Toplu sözleşme hakkı 9 İzleyen sayfaya geçiniz.

10 2016 GÜZ DÖNEM SONU Modern bankacılık sistemlerinde, bankaların temel varlıkları arasında yer alan en önemli bileşen aşağıdakilerden Bireysel kredi kartları Zorunlu rezervler Menkul kıymetler Krediler Serbest rezervler Satın alma gücü paritesinin göreli biçimine göre nominal döviz kurunda olması gereken artış ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Yurtiçi enflasyon ile yurtdışı enflasyon arasındaki fark kadar. Nominal döviz kuru ile reel döviz kuru arasındaki fark kadar. Kısa ve uzun dönemli faiz arasındaki fark kadar. Yurtiçi faiz ile yurtdışı faiz arasındaki fark kadar. Enflasyon beklentileri arasındaki fark kadar. Finansal sistemin var olmasının temel nedeninin ifadesi aşağıdakilerden Portföy gereksinimi Risklerin dağıtılmasının gerekliliği Kamunun fon gereksinimi Getirilerin sağlanması gereği Fon açığı ve fon fazlası olanların varlığı PR VE BNK şağıdakilerden hangisi Merkez Bankasının görevleri arasında yer almaz? Para piyasalarında kısa vadeli faiz düzeyini belirlemesi Devletin gelir ve gider dengesini yönetmesi Para politikası araçlarıyla finansal sistemin likiditesini ayarlaması Fiyat istikrarını sağlaması Para basması Bankaların en son borçlanma mercii olan merkez bankasından aldığı krediye ne ad verilir? Ticari kredi Kurumsal kredi Resmi kredi Repo kredisi Reeskont kredisi Merkez Bankası 1000 TL değerindeki devlet tahvilini piyasadaki bankasına satar ise bu durumda parasal tabandaki değişimi aşağıdakilerden hangisi ifade eder? 1000 TL çarpı para çarpanı kadar parasal taban artar TL parasal taban azalır TL artı para çarpanı kadar parasal taban azalır TL bölü para çarpanı kadar parasal taban azalır TL eksi para çarpanı kadar parasal taban artar. Sevimsiz monetarist aritmetik durum ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Merkez Bankası kamu borçlarının giderilmesinde aktif borçlanma yolunu tercih etmelidir. Ekonomide reel faiz ve bütçe açığı yüksekse mali otorite yerine para politikası otoritelerinin para basımı konusunda politika üretmesi gerekir. Para politikasının başarısı birbirinden bağımsız yürütülen para ve maliye politikalarıyla ilgilidir. Para politikasının fiyatlar üzerinde etkin bir kontrole sahip olabilmesi için disiplinli bir maliye politikasına ihtiyaç vardır. Merkez Bankasının enflasyonu kontrol etmede etkili politika aracı para basımını sınırlandırmaktır. 10 İzleyen sayfaya geçiniz.

11 2016 GÜZ DÖNEM SONU Merkez Bankasının açık piyasa işlemleri(veya reeskont kredileri) kullanarak, yarattığı her bir liralık rezerv artışı karşısında, bankacılık sisteminin mevduatlarını ne kadar arttıracağını belirleyen kavram aşağıdakilerden Kredi çarpanı Mevduat çarpanı Reeskont çarpanı Para çarpanı Rezerv çarpanı Merkez Bankasının nihai amaçlarına ulaşmak için uyguladığı para politikası sürecinde para politikası yürütenlerin karşılaştığı temel sorun aşağıdakilerden Faiz geçişkenliği sorunu Döviz kurunda belirsizlik sorunu Politika tutarsızlığı sorunu Gecikme sorunu simetrik bilgi sorunu şağıda belirtilen durumlardan hangisi beklenmeyen enflasyonun maliyetleri arasında yer almaz? Bireylerin ve firmaların arz talep kararlarının hatalı olması Geleceğe ilişkin belirsizliğin azalması Fiyatların yanlış belirlenmesi Para yanılgısı Servetin borç alanlar ve borç verenler arasında yeniden dağılımı 11. Diğer koşullar sabitken para politikasının kredi kullananların net değerini etkileme şekli aşağıdakilerden Döviz kurunun değerlenmesi ( yerli paranın değer kaybetmesi) firmaların kredi itibarını arttırmaktadır. Finansal piyasalarda ters seçim problemlerinin artması hlaki tehlike sorununda meydana gelen artışlar. Faiz oranlarının artması kredi itibarını arttırmaktadır. Merkez Bankasının politika faizini düşürmesiyle, hisse senedi talebi artar ve hisse senedi fiyatlarının yükselmesi kredi itibarını arttırır. 12. Bir ekonomide üretim açığı varken nominal faizlerin sıfırın altına düşmesi durumunu açıklayan kavram aşağıdakilerden Deflasyonist tuzak Enflasyon Likidite tuzağı Heterojen beklenti Fiyat balonu 13. Dolaşımdaki para 3200 lira ve vadesiz mevduatların toplamı 1400 lira ise bu durumda parasal taban aşağıdakilerden Emisyon miktarı Merkez Bankası bilançosunun hangi kaleminde yer alır? Değerleme Hesabı Yükümlülükler İç varlıklar Nakit İşlemler Dış Varlıklar 11 İzleyen sayfaya geçiniz.

12 2016 GÜZ DÖNEM SONU şağıdaki bağımsızlık kavramlarından hangisi Merkez Bankası bağımsızlığını açıklayan bağımsızlık kavramları arasında yer almaz? Politik bağımsızlık Ekonomik bağımsızlığı Resmi bağımsızlık maç bağımsızlığı raç bağımsızlığı 16. Bir ekonomide üretim düzeyi potansiyelin oldukça altında ise para politikasının aradaki farkı azaltması için aşağıdaki politika davranışlarından hangisi uygundur? Makro ekonomik ve finansal istikrarı gözetmesi raştırma ve geliştirmenin teşvik edilmesi İşgücünün nitelik düzeyinin yükseltilmesi Rekabetin önündeki engellerin azaltılması Üretim düzeyini değiştirmesi 17. Merkez Bankalarının para politikası araçlarından biri olan koridor sistemine konu olan borç faiz oranı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu tarafından belirlenen bir faiz oranıdır. Bankalar arası para piyasasında, bankalarca belirlenen bir faiz oranıdır. Merkez Bankasının borç verme faiz oranı, geçici likidite sıkışıklığına düşen bir bankanın merkez bankasından kısa vadeli borçlanmak için ödemeyi kabul ettiği faiz oranıdır. Kamu otoritesi tarafından Merkez Bankasından bağımsız belirlenen bir faiz oranıdır. Para piyasasında piyasa koşullarına göre belirlenen ortalama bir faiz oranıdır. 18. Finansal sistemin likiditesini geçici olarak azaltan para politikası aracı aşağıdakilerden Reeskont kredisi vermek Zorunlu karşılık oranını azaltmak Doğrudan tahvil-bono almak Ters repo işlemi yapmak Repo işlemi yapmak 19. Türkiye de Merkez Bankasının bağımsızlığını da belirleyen 9 Mayıs 2001 de yürürlüğe giren yasa da merkez bankasının temel yetki ve görevleri içinde öne çıkan kavramlar aşağıdakilerden hangisinde doğru ve birlikte verilmiştir? maç bağımsızlığı-para arzındaki artışları belirlemesi Emisyon hacmi- işsizliği Ekonomik büyüme- enflasyon hedeflemesi Kısa vadeli politika faizi belirleme- amaç bağımsızlığı Fiyat istikrarı-araç bağımsızlığı 20. Parasal kontrol rejimlerinde Merkez Bankaları reel gelir ve reel faiz tahminleri veri iken, hedefledikleri enflasyona ulaşmak için para arzını aşağıdaki değişkenlerden hangisini referans alarak belirler? Cari açık Nominal faiz Para talebi Reel gelir Reel faiz 12 İzleyen sayfaya geçiniz.

13 2016 GÜZ DÖNEM SONU İşletmenin işletme sahipleri veya ortaklarına olan borçlarına ne ad verilir? Pasif Borçlar Öz kaynaklar Varlıklar ktif SY İşletmesi, BMBU İşletmesinden 10 ay vadeli TL tutarlı "X" Malını 20 ralık 2015 tarihinde satın almıştır. SY bu işleme ilişkin ödemeyi 20 Ekim 2016 da gerçekleştirecektir. Bu bilgilere göre, SY işletmesinin mal alım işlemini 20 ralık 2015 tarihinde kayda almasında aşağıdaki muhasebenin temel kavramlardan hangisi kullanılmıştır? Netleştirme Raporlama sıklığı Birleştirme Muhasebenin tahakkuk esası Sunuluşun tutarlılığı şağıdakilerden hangisi herhangi bir hesabın borç veya alacak tarafına ilk kez kayıt yapılmasıdır? Hesabın açılması Hesabın devretmesi Hesabın kapatılması Hesabın borç kalanı vermesi Hesabın alacak kalanı vermesi GENEL MUHSEBE-I Vergi Usul Kanunu na göre işletme hesabı defterini hangi tür işletmeler tutar? Limited şirketler Büyük işletmeler Birinci sınıf işletmeler İkinci sınıf işletmeler nonim şirketler İşletme, tahsil edilmek üzere Bankasına bıraktığı TL nominal değerli çekin tahsil edildiğini bankadan gelen hesap özetinden öğrenmiştir. İşletme bu mali nitelikli işleme ait yapacağı yevmiye kaydında aşağıdaki hesaplardan hangisini alacaklandırır? Borç Senetleri hesabı Satıcılar hesabı lınan Çekler hesabı Kasa hesabı Sermaye hesabı Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri hesabı ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır? ktif karakterli bir hesaptır. Nakit ve nakit benzerleri grubunda indirim olarak yer alır. İşletme çek keşide ettiğinde bu hesap alacaklandırılır. Hesap ya alacak kalanı verir ya da kalan vermez. Bu hesapta yer alan çekler ibraz vadelidir. şağıdakilerden hangisi tahsilat işlemine ilişkin bir örnektir? Bankaya para yatırılması Verilen çeklere ilişkin ödemenin gerçekleştirilmesi Banka havalesi yoluyla bir borcun ödenmesi Geçici yatırım olarak hisse senedi satın alınması Vadesi dolan bir alacağa ilişkin ödemenin kabul edilmesi şağıdakilerden hangisi nedeniyle çek cirosu geçersiz sayılır? Kısmi ciro veya muhatap tarafından yapılan ciro işlemleri Çekin yeni alacaklıya teslim edilmesi Lehtarın ciroyu kabul etmesi Hakların kayıtsız ve şartsız devredilmesi Çekin tüm haklarını lehtarın kabul etmesi 13 İzleyen sayfaya geçiniz.

14 2016 GÜZ DÖNEM SONU Bağlı Ortaklıklardan lacaklar Hesabıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Sermaye payının %50 sinden fazlasına sahip olunan işletmelerden olan alacaklar için kullanılır. İlgili alacak tahsil edildiğinde hesap alacaklandırılır. lacak doğduğunda hesap alacaklandırılır. Diğer alacaklar grubunda yer alır. ktif karakterli bir hesaptır. 10. şağıdakilerden hangisi poliçenin taraflarından biri olan lehtarı ifade eder? 11. Poliçeyi düzenleyendir. Poliçenin nominal değerini ödeyendir. Poliçenin ilk borçlusudur. Poliçenin nominal değerinin alacaklısıdır. Poliçenin ibrazını kabul edendir. Bu yevmiye kaydı aşağıdaki işlemlerden hangisine aittir? Senedin ıskonto edilmesine Senedin teminata verilmesine Senedin tahsil edilmesine Senedin takibe alınmasına Senedin ciro edilmesine 12. "" İşletmesi sahip olduğu bir senedini teminat olarak vererek, karşılığında "B" Bankası ndan TL kredi kullanmıştır. "B" Bankası vadesi gelen ve ödenmeyen TL nominal değerli senedi "" İşletmesine iade etmiştir. Buna göre "B" Bankasının senedi işletmeye iade etme işlemine ne ad verilir? Ciro Kabulü Rücu İştirak Protesto Temlik 13. şağıdakilerden hangisi 118 Diğer Menkul Kıymetler hesabında muhasebeleştirilir? 14. Hisse Senetleri Hazine Bonosu Finansman Bonosu Değerli Madenler Tahviller Bu yevmiye kaydı aşağıdaki işlemlerden hangisine aittir? İşletmenin Hisse Senetlerini kayıtlı değerine eşit bir değerle satmasına İşletmenin Hisse Senetlerini piyasa değerinin çok üzerinde satmasına İşletmenin Hisse Senetlerini kayıtlı değerinin altında bir değerle satmasına İşletmenin Hisse Senetlerini kayıtlı değerinin üzerinde bir değerle satmasına İşletmenin Hisse Senetlerini nominal değerin üzerinde bir değerle satmasına 15. Hisse senetleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Hisse senetlerinin tahsil edilebilir duruma gelmiş kâr payı varsa kâr payı ile birlikte satın alınır. Hisse senetlerinin kayıtlı değerinden daha yüksek bir bedel üzerinden satılması, primli satıştır. Gerçeğe uygun değer farkı kâr veya zarara yansıtılan olarak sınıflandırılan hisse senetlerinin edinimi için ödenen komisyonlar aktifleştirilir. Gerçeğe uygun değer farkı kâr veya zarara yansıtılan olarak sınıflandırılan hisse senetlerinin edinimi için ödenen komisyonlar giderleştirilir. Hisse senetlerinin kayıtlı değerinden daha düşük bir bedel üzerinden satılması, ıskontolu satıştır. 14 İzleyen sayfaya geçiniz.

15 2016 GÜZ DÖNEM SONU şağıdakilerden hangisi özel kesim tarafından borçlu sıfatı ile düzenlenen, bir yıldan kısa vadeli, emre ya da hamiline yazılı olarak çıkarılan menkul kıymetleri tanımlar? Hisse Senetleri Hazine Bonosu İştirakler Finansman Bonosu Tahviller 17. şağıdakilerden hangisi ticaret işletmelerinin ana faaliyet konusuna ilişkin doğru bir ifade değildir? Satın alınan hammaddeler ile bir mamul üretip satmak Bir imalat işletmesinin ürettiği mamulü alıp satmak Bir ticaret işletmesinden satın aldığı malı satmak Satın aldığı mala uygun gördüğü oranda kâr ilave edip satmak Satın alınan malları uygun bir kârla ihtiyaç sahiplerine satmak 18. şağıdakilerden hangisi devamlı (sürekli) envanter yönteminin temel özelliklerinden biridir? Tek tip malın alım-satımı için uygun bir yöntemdir. Dönem içinde istenildiğinde stokların hem miktarı hem de maliyeti tespit edilebilir. Mal hareketlerini optik okuyuculu elektronik sistemi ile takip edemeyen işletmeler tarafından tercih edilir. z sayıda mal satışı yapan işletmelerin kullandığı bir yöntemdir. Faaliyet hacmi büyük olmayan işletmeler tercih etmektedir. 19. Bir işletmenin tarihinde Ticari Mallar hesabının bakiyesi TL, tarihinde ise TL dir. İşletme 2015 yılında TL tutarında mal almış, bu malların TL lik kısmı iade edilmiştir. yrıca işletme 2015 yılında satın aldığı malların nakliyesi için TL ödemiştir. İşletmenin 2015 yılı Satılan Ticari Mallar Maliyeti kaç TL dir? şağıdakilerden hangisi bir ticaret işletmesinin ana faaliyet konusuna ilişkin bilgilerin gösterildiği bilanço grubudur? Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri lınan Çekler Bankalar Kasa Stoklar 15 TEST BİTTİ.

DÜZELTİLMİŞ ŞEKLİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

DÜZELTİLMİŞ ŞEKLİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR. Düzeltme Metni_. 20.12.2016 15:06 Page 1 520 KODLU TOPLU KİTAPTA; Çalışma İlişkileri Tarihi; 290.Sayfadaki 2015 Çıkmış Dönem Sonu Sınav Soruları I, 294.Sayfadaki 2016 Çıkmış Dönem Sonu Sınav Soruları -

Detaylı

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME 1. Aşağıdakilerden hangisi sınırsız kabul edilen işletme ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak ele alınması, gelir, hâsılat ve karların

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 4421- SERMYE PiYSSı VE FiNNSL KURUMLR 1. Birikim açığı olan ekonomik birimlerle birikim fazlalığı olan ekonomik birimlerin karşılaştığı ve finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasalara ne ad

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME PARA VE BANKA SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME PARA VE BANKA SORULAR SORULAR 1- Değişimi yapılan finansal aracın hemen teslim edildiği ve ödemenin hemen yapıldığı piyasalar hangisidir? A) Birincil Piyasa B) İkincil Piyasa C) Organize Piyasa D) Tezgahüstü Piyasa E) Spot

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ.

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Bir işletmenin 2006 yılı genel geçici mizanında yer alan bilgilerden bazıları aşağıdadır: Borç Tutarı (Bin YTL) A MUHASEBE Alacak Tutarı Kasa 6.770 6.762 Ticari Mallar

Detaylı

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması MUHASEBE 1. I. Amortisman ayrılması II. Özel fon ayrılması III. Karşılık ayrılması IV. Reeskont ayrılması Yukarıdaki muhasebe işlemlerinden hangileri ihtiyatlılık kavramı gereği yapılır? A) Yalnız I B)

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO :... SIR NO :... DİKKT: Cevap kağıdınızda belirtilen kitapçık kodu ile size verilen soru kitapçığının kodunun aynı olup olmadığını

Detaylı

AB Krizi ve TCMB Para Politikası

AB Krizi ve TCMB Para Politikası AB Krizi ve TCMB Para Politikası Erdem Başçı Başkan 28 Haziran 2012 Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara Sunum Planı I. Küresel Ekonomik Gelişmeler II. Yeni Politika Çerçevesi III. Dengelenme IV. Büyüme

Detaylı

Muhasebe ve Finansal Raporlama Dönem Deneme Sınavı

Muhasebe ve Finansal Raporlama Dönem Deneme Sınavı 1. Aşağıdakilerden hangisi muhasebenin temel kavramları arasında yer almaz? A. Maliyet esası B. Sosyal sorumluluk C. Raporlama D. Hesap verebilirlik E. Tam açıklama 2. Hesapların çalışma kuralları ile

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)?

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)? 1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı 100.01 Problem 1. a) Gelir tahakkukları b) hisse senetleri c) gelecek aylara ait giderler d) özel fonlar

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 YS 3204-1. şağıdakilerden hangisi mali nitelikli işlem değildir? ) işletmenin kredili mal satması B) işletmenin sermayesini, ortaklardan nakit para alarak artırması C) işletmenin bankadan kredi kullanmak

Detaylı

ÜNİTE:1. Para ve Finansal Sistem ÜNİTE:2. Mali Varlık Fiyatlarının Belirlenmesi ÜNİTE:3. Finansal Kurumlar ve Piyasalar ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Para ve Finansal Sistem ÜNİTE:2. Mali Varlık Fiyatlarının Belirlenmesi ÜNİTE:3. Finansal Kurumlar ve Piyasalar ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Para ve Finansal Sistem ÜNİTE:2 Mali Varlık Fiyatlarının Belirlenmesi ÜNİTE:3 Finansal Kurumlar ve Piyasalar ÜNİTE:4 Bankacılık Sektörü ve Banka Yönetimi ÜNİTE:5 1 Para Arzının Belirlenmesi ve

Detaylı

5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ 5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Soru 1: Aşağıdaki hesaplardan hangisi kısa vadeli yabancı kaynaklar arasında yer almaz? a. Banka kredileri b. Çıkarılmış tahviller c. Uzun

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE 1.1. Muhasebenin Sorumluluk Alanı...3 1.2. Muhasebenin Ülke ve Dünya Ekonomisindeki Yeri...4 1.3. Muhasebe Verilerinin İlgi Çevreleri...7 1.4. Muhasebenin

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008 1. İşletmede kasa hesabının kalanı 79.600 YTL, kasa sayımında belirlenen tutar ise 76.900 YTL dir. Farkın nedeni belirlenememiştir. A MUHASEBE KPSS-AB-PS 2008 3. VE 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Buna

Detaylı

DENİZBANK A.Ş. MİLYAR TÜRK LİRASI

DENİZBANK A.Ş. MİLYAR TÜRK LİRASI DENİZBANK A.Ş. 30 HAZİRAN 2003 VE 31 ARALIK 2002 TARİHLERİ İTİBARİYLE ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOLAR Sınırlı Denetimden Geçmiş Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot

Detaylı

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III 1.1. MUHASEBENİN TANIMI... 1 1.2. MUHASEBENİN KURAMSAL YAPISI... 4 1.3. MUHASEBE UYGULAMASINI ZORUNLU KILAN NEDENLER... 5 1.3.1. Yasal Nedenler... 5 1.3.2. İlgili

Detaylı

1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER

1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER 7 nolu grup 6 nolulara, 6 nolu grup ise 5 lere devredilir. 1 2 3 4 5 6 7 1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER 620 622 152 151 710 720 730 740 750 760 770 780 Gider hesaplarının devri yapılır

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Mali Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi KAYNAK KAVRAMI Kaynaklar, işletme varlıklarının hangi yollarla sağlandığını göstermektedir. Varlıklar,

Detaylı

MNG BANK A.Ş. BİLANÇOSU

MNG BANK A.Ş. BİLANÇOSU BİLANÇOSU Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot (30/09/2006) (31/12/2005) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 10.069 2.643 12.712

Detaylı

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇO BİN YENİ TÜRK LİRASI

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇO BİN YENİ TÜRK LİRASI KONSOLİDE BİLANÇO AKTİF KALEMLER Dipnot (31.12.2005) (31.12.2004) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 146.337 47.398 193.735 60.664 51.822 112.486 1.1.Kasa 29.512-29.512 22.284-22.284

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE Sınav Tarihi ve Saati : 3 Mart 2012-14:00 Sınav Süresi : 4 (dört) saat AÇIKLAMALAR : a) Sorular 6 (altı) sayfadır. b) Soru kağıtları,

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 YS 4421- SERMYE PiYSSı VE FiNNSL KURUMLR 1. Borsaya kote edilmiş menkul kıymetlerin borsa dışında alınıp-satılmasıyla oluşan piyasaya ne ad verilir? ) Birincil piyasa B) Üçüncül piyasa C) Dördüncül

Detaylı

Finansal Piyasalar ve Bankalar

Finansal Piyasalar ve Bankalar Finansal Piyasalar ve Bankalar Genel Olarak Finansal Piyasalar Piyasa neresidir? Finansal Piyasaların Ekonomi İçindeki Yeri Finansal Sistemi Oluşturan Piyasalar Finansal Piyasalar Para Piyasaları Sermaye

Detaylı

KASA HESABI. Alacak + - B A

KASA HESABI. Alacak + - B A KASA VE BANKA İŞLEMLERİ Kasa İşlemleri Mali karakterli işlemler, işletmenin kasasındaki para varlıklarında artış veya azalışa neden olur. Bu artış veya azalışlar aktif karakterli bir hesap olan 100 Kasa

Detaylı

TUNA FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş. 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL)

TUNA FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş. 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL) AKTİF (VARLIKLAR) 31/12/2007 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL) I- DÖNEN VARLIKLAR A- Hazır Değerler 403.030,45 725.183,53 1- Kasa 12.368,77 2.498,62 2- Alınan Çekler 0,00 0,00 3- Bankalar 390.661,68

Detaylı

KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO

KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO AKTİF KALEMLER Dipnot ( 31/12/2005 ) ( 31/12/2004 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 84 221 305 84 541 625 1.1 Kasa 33 0 33 84 0 84 1.2 Efektif

Detaylı

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103.

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri(-) 108. Diğer Hazır Değerler 11. Menkul

Detaylı

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU ENFLASYONA GÖRE DÜZELTİLMİŞ KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU AKTİF KALEMLER Dipnot ( 31/12/2004 ) ( 31/12/2003) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 84 541 625 168 1,101 1,269 1.1.Kasa

Detaylı

KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO

KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 31/03/2006 ) ( 31/12/2005 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 73 468 541 84 221 305 1.1 Kasa

Detaylı

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/09/2006 ) ( 31/12/2005 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 174 412 586 84 221 305 1.1 Kasa

Detaylı

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç)

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç) PARA ARZI Dar tanımlı para arzı dolaşımdaki nakit ile bankacılık sisteminde vadesiz mevduatların toplamından oluşmakta, geniş tanımlı para arzı ise bu toplama bankacılık sistemindeki vadeli mevduatların

Detaylı

KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO

KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2006 ) ( 31/12/2005 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 106 405 511 84 221 305 1.1 Kasa

Detaylı

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇO BİN YENİ TÜRK LİRASI

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇO BİN YENİ TÜRK LİRASI ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇO Bağımsız CARİ DÖNEM ÖNCEKİ DÖNEM AKTİF KALEMLER Dipnot (30.06.2005) (31.12.2004) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 87.535 48.206 135.741

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ...

BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE EKONOMİSİNE PANORAMİK BAKIŞ... 1-20 1.1. Temel Makro Ekonomik Göstergelere Göre Türkiye nin Mevcut Durumu ve Dünyadaki Yeri... 1 1.2. Ekonominin Artıları Eksileri; Temel

Detaylı

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO

ÇALIK YATIRIM BANKASI A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/09/2005 ) ( 31/12/2004 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 165 365 530 84 541 625 1.1.Kasa

Detaylı

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA 28 NİSAN 2018

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA 28 NİSAN 2018 2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI MUHASEBE VE FİNANSAL RAPORLAMA 28 NİSAN 2018 Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından hazırlanmış olan bu sınav sorularının her hakkı saklıdır. Hangi amaçla

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU ÖNCEKİ DÖNEM AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2004 ) ( 31/12/2003) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 80.104 59.988 140.092 74.313

Detaylı

DENİZBANK A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI

DENİZBANK A.Ş. VE BAĞLI ORTAKLIKLARI 30 EYLÜL 2005 VE 31 ARALIK 2004 TARİHLERİ İTİBARIYLA KONSOLİDE BİLANÇOLAR Sınırlı Denetimden Geçmiş Tam Kapsamlı Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/09/2005 ) ( 31/12/2004 ) TP YP Toplam TP YP

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

2011 VS 1100-1. Mali nitelikteki işlemlere ait bilgilerin belgelendirilerek toplanması ve daha sonra sunulması ve yorumlanmaya hazırlanması için belirli şekillerde ve kurallara göre yazılması işlemine

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ...

BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 KAYIT DIŞI İSTİHDAM... 1 I. KAYIT DIŞI EKONOMİ... 1 A. Kayıt Dışı Ekonominin Tanımı ve Kapsamı... 1 B. Kayıt Dışı Ekonominin Nedenleri... 4 C. Kayıt Dışı Ekonominin Büyüklüğü...

Detaylı

FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR

FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR FİNANSAL SİSTEM Fon talep edenler, fon arz edenler, fon akımını sağlayan araçlar, kuruluşlar ve piyasanın işleyişini düzenleyen hukuki ve idari kurallardan oluşan

Detaylı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - II Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı KAYNAK HESAPLARI KAYNAK HESAPLARI - Yabancı Kaynaklar - Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar

Detaylı

2019/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI

2019/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI 2019/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORU VE CEVAPLARI SORU: X Ticaret İşletmesi nin muhasebe dönemine ilişkin işlemleri aşağıdaki gibidir; 1. İşletme, 230.000

Detaylı

Aylık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama

Aylık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama Aylık Para ve Banka İstatistikleri ne İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Parasal ve Finansal Veriler Müdürlüğü İçindekiler I- Amaç... 3 II- Tanım... 3 III- Sınıflama... 5 IV- Yöntem...

Detaylı

SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY SINAVI

SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY SINAVI S P K SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY 1 2 3 SINAVI GENEL AÇIKLAMA Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı Soru Sayısı 1003 Sermaye Piyasası Araçları 1 25 Bu kitapçıkta yer alan testlerin

Detaylı

Rezerv para Rezerv Parasal taban Parasal Parası AKTİF: PASİF: Rezerv para Parasal Taban, Merkez Bankası Parası

Rezerv para Rezerv Parasal taban Parasal Parası AKTİF: PASİF: Rezerv para Parasal Taban, Merkez Bankası Parası Türkiye Ekonomisi PARA - BANKA 1 1. Kavramlar: Türkiye ekonomisinde banknot çıkartma yetkisi 1930 yılında faaliyete geçen Merkez Bankası A.Ş.'ye verilmiştir. Türkiye'de MB, emisyonu belirlemenin dışında

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU MİLYAR TÜRK LİRASI AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2004) ( 31/12/2003 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 69.949 59.419 129.368 107.671

Detaylı

Hesap Kodu Hesap Adı YTL

Hesap Kodu Hesap Adı YTL Hesap Kodu Hesap Adı YTL 1 Cari Varlıklar 46.722.460,48 10 Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 25.925.242,17 100 Kasa 60.746,12 101 Alınan Çekler 0,00 102 Bankalar 25.861.797,80 103 Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA)

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) 1- Bir ekonomide işsizlik ve istihdamdaki değişimler iktisatta hangi alan içinde incelenmektedir? a) Mikro b) Makro c) Para d) Yatırım e) Milli Gelir

Detaylı

FİNANS VE MAKROEKONOMİ. Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme. Finansal Krizler ve Ekonomi

FİNANS VE MAKROEKONOMİ. Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme. Finansal Krizler ve Ekonomi FİNANS VE MAKROEKONOMİ Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme Finansal Krizler ve Ekonomi Finansal Sistem ve Ekonomik Büyüme Finansal Sistemin İşleyişi Doğrudan Finansman : Fon akışı finansal aracı kullanılmadan

Detaylı

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI Açıklamalar Sınav süresi altmış (60) dakikadır. SORU 1 (A) İşletmesi mal hareketlerini devamlı envanter yöntemine göre izlemektedir. İşletmenin döneme ilişkin bilgileri şöyledir. (Soruları sırasıyla cevaplandırınız)

Detaylı

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. 31 Mart 2006 ve 31 Aralık 2005 Tarihleri İtibariyle Bilançolar (Bin Yeni Türk Lirası)

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. 31 Mart 2006 ve 31 Aralık 2005 Tarihleri İtibariyle Bilançolar (Bin Yeni Türk Lirası) 31 Mart 2006 ve 31 Aralık 2005 Tarihleri İtibariyle Bilançolar TSKB Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot 31 Mart 2006 31 Aralık 2005 TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI

Detaylı

"30.04.2008" Hesap Kodu Hesap Adı YTL

30.04.2008 Hesap Kodu Hesap Adı YTL Tablo Adı BİLANÇO Tablo Kodu 11 Şirket Ünvanı AIG SİGORTA A.Ş. Şirket Kodu 150 Yıl (YYYY) 2008 Tablonun Müsteşarlıkça Sisteme(Portala) Yüklendiği Tarih "30.04.2008" Şirketlerce Tablonun Sisteme(Portala)

Detaylı

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013

Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program. 22 Kasım 2013 Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler ve Orta Vadeli Program 22 Kasım 201 Büyüme Tahminleri (%) 4, 4,1 Küresel Büyüme Tahminleri (%) 4,1,2,0 ABD Büyüme Tahminleri (%) 2,,,,,,1,6,6 2,8 2,6 2,4 2,2

Detaylı

Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Versiyon 2. Açıklama. 102022 Yabancı Para (YP) 0

Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Versiyon 2. Açıklama. 102022 Yabancı Para (YP) 0 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2013 Tablo Kodu 100301 Frekans Q4 Versiyon 2 Tablo Uyarı Açıklama TAMAM TAMAM 0 31.12.2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO HESAPLARI Hesap Kodu Hesap Adı Tutar

Detaylı

ŞEKER FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

ŞEKER FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim KAMUYU AYDINLATMA PLATFORMU ŞEKER FAKTORİNG A.Ş. Finansal Kurumlar Finansal Rapor 2017-1. 3 Aylık Bildirim Finansal Tablolara ilişkin Genel Açıklama 01.01.2017-31.03.2017 Dönemine Ait Finansal Tablolar

Detaylı

2011 YS 3204-1. insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile para, araç, gereç, malzeme, hammadde, personel gibi faktörleri bilinçli ve sistemli bir şekilde bir araya getirerek ve bir takım faaliyetlerde

Detaylı

için doğru değildir?

için doğru değildir? TİCRET MESLEK DERSLERİ (MUHSEBE FİNNSMN) ÖĞRETMENİ (M.T.Ö.D.) 1 "Muhtemel zararların kayda alınması" muhasebenin hangi temel kavramının bir gereğidir? ) Tarafsızlık ve belgelendirme B ) Para ölçüsü kavramı

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

LÜTFEN DİPNOTLARI ve AÇIKLAMALARI OKUYUNUZ 26.08.2011 23.09.2011

LÜTFEN DİPNOTLARI ve AÇIKLAMALARI OKUYUNUZ 26.08.2011 23.09.2011 LÜTFEN DİPNOTLARI ve AÇIKLAMALARI OKUYUNUZ Tablo Adı KONSOLİDE BİLANÇO Tablo Kodu 91 Şirket Ünvanı LİBERTY SİGORTA A.Ş. Şirket Kodu 2340 Yıl (YYYY) 2011 Tablonun Müsteşarlıkça Sisteme(Portala) Yüklendiği

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 24 Şubat 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

Züccaciyeciler Derneği

Züccaciyeciler Derneği 31 Aralık 2017 Tarihinde Sona Eren Yıla Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu 27 Haziran 2018 Bu rapor, 3 sayfa bağımsız denetim raporu ve 8 sayfa finansal tablolar ve tamamlayıcı notlarından

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. I. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. I. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. I. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇO Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 31 / 03 / 2006 ) ( 31 / 12 / 2005 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI

Detaylı

XYZ ŞİRKETİ BİLANÇOSU (TL) A K T İ F (VARLIKLAR) I. DÖNEN VARLIKLAR A. Hazır Değerler 1. Kasa 2. Alınan Çekler 3. Bankalar 4.

XYZ ŞİRKETİ BİLANÇOSU (TL) A K T İ F (VARLIKLAR) I. DÖNEN VARLIKLAR A. Hazır Değerler 1. Kasa 2. Alınan Çekler 3. Bankalar 4. XYZ ŞİRKETİ 31.12017 BİLANÇOSU (TL) A K T İ F (VARLIKLAR) 2016 2017 I. DÖNEN VARLIKLAR A. Hazır Değerler 1. Kasa Alınan Çekler 3. Bankalar Verilen Çek ve Ödeme Emirleri 5. Diğer Hazır Değerler B. Menkul

Detaylı

2011 BS 3204- GENEL MUHSEBE 1. Çok sayıdaki bilgilerin anlamlı bir şekilde kısaltılması ve bilgilerden çeşitli mali tabloların ve raporların hazırlanması ne ad verilir? ) Yorumlama Sınıflandırma C) Özetleme

Detaylı

FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ İSTATİSTİKLERİ

FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ İSTATİSTİKLERİ FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ İSTATİSTİKLERİ HAZİRAN 2015 08.09.2015 Sayı: 2015-3 Son Güncelleme Tarihi: 03.09.2015 İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PARASAL VE FİNANSAL VERİLER MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi

Finansal Sistem ve Bankalar. 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri. 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi Finansal Sistem ve Bankalar 1. Bankacılık İşlemleri ve Banka Türleri 2. Dünya da ve Türkiye de Bankacılığın Gelişimi 3. Türk Finans Sektöründe Bankacılık Sistemi 4. Bankacılıkta ve Sigortacılıkta Risk

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 23 Aralık 2015 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme

Detaylı

AKTİF TOPLAMI 153, , , , , ,818. İlişikteki açıklama ve dipnotlar bu mali tabloların tamamlayıcı bir unsurudur.

AKTİF TOPLAMI 153, , , , , ,818. İlişikteki açıklama ve dipnotlar bu mali tabloların tamamlayıcı bir unsurudur. 30 Haziran 2007 Tarihi İtibarıyla Konsolide Olmayan Bilançolar CARİ DÖNEM ÖNCEKİ DÖNEM AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2007 ) ( 31/12/2006 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI

Detaylı

KONSOLİDE BİLANÇO AKTİF TOPLAMI

KONSOLİDE BİLANÇO AKTİF TOPLAMI TÜRKİYE SINAİ KALKINM TSKB KONSOLİDE BİLANÇO Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER CARİ DÖNEM ÖNCEKİ DÖNEM Dipnot (30 Eylül 2007) (31 Aralık 2006) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ

Detaylı

ö z d o ğ r u l a r serbest muhasebeci mali müşavirlik ltd.şti. Chartered Accountants & Auditors Ltd.

ö z d o ğ r u l a r serbest muhasebeci mali müşavirlik ltd.şti. Chartered Accountants & Auditors Ltd. 14. Pratik bilgiler 14.1 Gelir vergisi oranları 14.1.1 2009 yılı gelirlerine uygulanan tarife Gelir dilimi Vergi oranı 8.700 TL ye kadar 22.000 TL'nin 8.700 TL'si için 1.305 TL, fazlası % 20 50.000 TL'nin

Detaylı

ALTERNATIFBANK A.S. KONSOLIDE OLMAYAN BILANÇO

ALTERNATIFBANK A.S. KONSOLIDE OLMAYAN BILANÇO ALTERNATIFBANK A.S. KONSOLIDE OLMAYAN BILANÇO Bagimsiz Denetimden Geçmis AKTIF KALEMLER Dipnot (30.09.2006) (31.12.2005) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKIT DEGERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 46,877 36,048

Detaylı

Bono Poliçe Çeklerdir.

Bono Poliçe Çeklerdir. KIYMETLİ EVRAK İşletmeler, kredili (veresiye) satışlarını güvence altına almak ve takip etmek amacıyla ticari hayatta bu tür işlemleri belgelendirmek için kullanılan belgelere kıymetli evrak denir. Kıymetli

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI

PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI 1 PARA POLİTİKASI AMAÇLARI VE ARAÇLARI TÜRKİYE UYGULAMASI Para Politikasının Amaçları 2 1. Fiyat İstikrarı: Enflasyonu yıllık yüzde 1-2 seviyelerinde devam ettirmek. TCMB nin şu an izlediği politika enflasyon

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

3.Hafta Menkul Kıymetler Grubu. İKY ENVANTER BİLANÇO DERSİ Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

3.Hafta Menkul Kıymetler Grubu. İKY ENVANTER BİLANÇO DERSİ Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ 3.Hafta Menkul Kıymetler Grubu İKY ENVANTER BİLANÇO DERSİ Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Soru 1: Aşağıdakilerden hesaplardan hangisi «Menkul Kıymetler» grubunda yer almaz? a. Bağlı Menkul Kıymetler b. Kamu

Detaylı

AKTİF TOPLAMI İlişikteki açıklama ve dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcı bir unsurudur.

AKTİF TOPLAMI İlişikteki açıklama ve dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcı bir unsurudur. 30 Haziran 2007 Tarihi İtibarıyla Konsolide Bilançolar Bağımsız Denetimden Geçmiş CARİ DÖNEM ÖNCEKİ DÖNEM AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2007 ) ( 31/12/2006 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER

Detaylı

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU

ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU ŞEKERBANK T.A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU AKTİF KALEMLER Dipnot ( 31/12/2003 ) ( 31/12/2002 ) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 97.415 48.817 146.232 50.101 52.282 102.383

Detaylı

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 3.586.496

11 Finansal Varlıklar ile Riski Sigortalılara Ait Finansal Yatırımlar 3.586.496 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu 100301 Frekans Q1 Versiyon 1 31.3.2012 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO HESAPLARI Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 64.915.153,19 1 Cari

Detaylı

2018/1. Dönem Deneme Sınavı.

2018/1. Dönem Deneme Sınavı. 1. Aşağıdakilerden hangisi mikro ekonominin konuları arasında yer almamaktadır? A) Tüketici maksimizasyonu B) Faktör piyasası C) Firma maliyetleri D) İşsizlik E) Üretici dengesi 2. Firmanın üretim miktarı

Detaylı

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE BİLANÇOSU Denetimden Geçmiş Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2007) ( 31/12/2006) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 10.796

Detaylı

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU

TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU TURKISH BANK A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU Bağımsız AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/09/2007) ( 31/12/2006) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 13.795 25.923 39.718 11.080 16.987

Detaylı

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine adresinden ulaşabilirsiniz.

Derslere ait özet, yaprak test ve deneme sınavı yardımcı malzemelerine  adresinden ulaşabilirsiniz. NDOLU ÜNİVERSİTESİ ÇIKÖĞRETİM FKÜLTESİ İKTİST VE İŞLETME FKÜLTELERİ 1101 2015-2016 - GÜZ DÖNEM SONU - 1. OTURUM Cumartesi 09:30 ÖĞRENCİNİN SOYDI :... DI :... TC KİMLİK NO / ÖĞRENCİ NO :... SINV SLON NO

Detaylı

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KALKINMA VE FİNANS

İÇİNDEKİLER SUNUŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KALKINMA VE FİNANS SUNUŞ İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KALKINMA VE FİNANS I- Ekonomik kalkınma/1 II- Tasarruf/4 1- İç tasarruf/5 1.1. Bireysel tasarruf/5 1.2. Kurumsal tasarruf7 1.3. Devletin bütçe fazlası/8 2- Dış

Detaylı

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1

USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 USUL İNCELEMELERİ KİTABI (TEK DÜZEN HESAP PLANI ÇERCEVESİNDE) Doç. Dr. Özgür ÇATIKKAŞ 12.10.2015 1 KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR, UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR VE ÖZKAYNAKLAR 12.10.2015 2 Örnek 1 ABC Ltd

Detaylı

ÜNİTE:6 Teknik Analiz ÜNİTE:7 Yatırım Politikaları ÜNİTE:8 Yatırım Şirketleri

ÜNİTE:6 Teknik Analiz ÜNİTE:7 Yatırım Politikaları ÜNİTE:8 Yatırım Şirketleri ÜNİTE:1 Finansal Piyasaların Organizasyonu/Yapısı ÜNİTE:2 Menkul Kıymetlerin Fiyatlanması ÜNİTE:3 Menkul Kıymet Yatırımları ÜNİTE:4 Yatırım İçin Bilgi Kaynakları ÜNİTE:5 Temel Analiz 1 ÜNİTE:6 Teknik Analiz

Detaylı

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi/hangileri tüm dünyada görülen artan işsizlik oranını açıklamaktadır? I. İşsizlik yardımı miktarının arttırılması II. Sendikalaşma oranında azalma III. İşgücü piyasında etkin

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı HAZIR DEĞERLER Bu grup, nakit olarak elde veya bankada bulunan varlıklar ile istenildiği

Detaylı

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015

YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 YENİ HÜKÜMET PROGRAMI EKONOMİ VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ İÇİN DEĞERLENDİRME EKONOMİ VE STRATEJİ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ 30 KASIM 2015 HÜKÜMETİN YAPISI VE BAKANLIKLAR EKONOMİ YÖNETİMİ; REFORMLAR İLE HIZLI EKONOMİK

Detaylı

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) ARACI KURUMLAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI. A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU

TÜRKİYE HALK BANKASI. A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU TÜRKİYE HALK BANKASI. A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/06/2006) ( 31/12/2005) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 119.404

Detaylı

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu. 100301 Frekans. Q3 Versiyon 2

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu. 100301 Frekans. Q3 Versiyon 2 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2012 Tablo Kodu 100301 Frekans Q3 Versiyon 2 AÇIKLAMA Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 69.003.163 1 Cari Varlıklar 67.337.334 10 Nakit ve Nakit

Detaylı

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU

TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. KONSOLİDE OLMAYAN BİLANÇOSU Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot ( 30/09/2006) ( 31/12/2005) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 89.421

Detaylı

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 ÖRNEK SORULAR Topluca geçmiþ yýllarda çýkan sorular 100. Ticaret iþletmelerinde envanter çýkarýlýrken üzerinde en çok

Detaylı

ÜÇÜNCÜ KISIM 31 ARALIK 2010 HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE OLMAYAN FİNANSAL TABLOLAR

ÜÇÜNCÜ KISIM 31 ARALIK 2010 HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE OLMAYAN FİNANSAL TABLOLAR 31 Aralık 2010 Tarihinde Sona Eren Döneme Ait Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu İçin Hazırlanan Bağımsız Denetim Raporu ÜÇÜNCÜ KISIM 31 ARALIK 2010 HESAP DÖNEMİNE AİT KONSOLİDE OLMAYAN FİNANSAL

Detaylı

Test01-Kasa Hs Sayım Tes. Noksanları 118 fuathoca.net B) / 770. Genel Yönetim Gid. 118

Test01-Kasa Hs Sayım Tes. Noksanları 118 fuathoca.net B) / 770. Genel Yönetim Gid. 118 Test01-Kasa Hs. 1. ZTE işletmesi dönem sonunda kasa hesabıyla fiili kasa mevcudu arasındaki 10.000 TL tutarındaki olumsuz farkın ödenen borç senedinin kayda alınmasının unutulmuş olduğundan kaynaklandığı

Detaylı