Selim TORUN Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Selim TORUN Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı"

Transkript

1 Selim TORUN Kimya Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

2 Kişisel Koruyucu Donanım : Tanım :Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu maksada uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazları ifade eder. Bu tanım kapsamında; Kişiyi aynı anda bir veya birden fazla riske karşı korumak amacıyla üretici tarafından bir bütün haline getirilmiş cihaz, alet veya malzemeden oluşmuş donanım, Belirli bir faaliyetin yapılması için korunma amacı olmaksızın taşınan veya giyilen donanımla birlikte kullanılan, ayrılabilir veya ayrılamaz nitelikteki koruyucu cihaz, alet veya malzeme,

3 Aşağıda belirtilenler, yukarıda tanımı yapılan kişisel koruyucu donanımdan sayılmazlar. 1- Özel olarak çalışanın sağlığını ve güvenliğini korumak üzere yapılmamış sıradan iş elbiseleri ve üniformalar, 2- Acil kurtarma servislerinin kullandıkları ekipman, 3- Askerlerin, polislerin ve diğer kamu güvenlik güçlerinin giydiği ve kullandığı kişisel koruyucular (miğfer, kalkan, jop vb), 4- Kara taşımacılığında kullanılan kişisel koruyucular, 5- Spor ekipmanı, 6- Nefsi müdafaayı veya caydırmayı hedefleyen ekipman, 7- Riskleri ve istenmeyen durumları ikaz eden, taşınabilir cihazlar.

4 KKD Kategorileri Kategori-0 : KKD Yönetmeliği kapsamına girmeyen kişisel koruyucu donanımlar, Kategori- I : KKD, düşük düzeydeki risklere karşı koruma sağlayan basit yapıdaki (Basit baretler, güneşten koruyan iş gözlükleri. Belgelendirilmesi, beyan üzerine yapılır.) Kategori- II : Kategori-I ve Kategori-III ün dışında kalan tüm KKD, (Örnek: Kulak koruyucular, genel gözlükler, iş ayakkabıları. Belgelendirilmesi, AT uygunluk beyanı düzenlenmesi esasına göre yapılır.) Kategori-III : Ani olarak ortaya çıkabilecek tehlikeleri, kullanıcının zamanında fark edemeyeceği düşünülen durumlarda ve hayati tehlike oluşturarak, sağlığa ciddi şekilde ve geriye dönüşü mümkün olmayacak derecede zarar verebilecek risklere karşı koruma sağlayan karmaşık yapıdaki KKD, (Örnek: Solunum koruyucular, Yüksekte çalışma KKD, Elektrikçi bareti/ayakkabısı, lazer/radyasyon gözlükleri) Belgelendirilmesi, AT tip inceleme belgesinin düzenlenmesini takiben, KKD kalite kontrolünden geçerse yapılır)

5 KKD Seçimi ve Kullanımı: Kişisel koruyucu donanımlar, Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak tasarlanmış ve üretilmiş olmalıdır. Tüm kişisel koruyucu donanımlar; Tam koruma sağlamalı, Kendisi ek risk oluşturmadan ilgili riski önlemeye uygun olmalı, Kullananın ergonomik gereksinimlerine ve sağlık durumuna uygun olmalı, Gerekli ayarlamalar yapıldığında kullanana tam uymalı, Kullanımı, bakım ve temizliği kolay ve pratik olmalıdır, İstisnai ve özel şartlar harici amacına uygun kullanılmalı, İşyerinde var olan koşullara uygun olmalıdır. Birden fazla riskin bulunduğu ve çalışanın bu risklere karşı aynı anda birden fazla kişisel koruyucu donanımı kullanmasını gerektiren durumlarda, bir arada kullanılmaya uygun olan ve bir arada kullanıldığında söz konusu risklere karşı koruyuculuğu etkilenmeyen kişisel koruyucu donanımlar seçilir.

6 KKD Kullanım Şartları Kişisel koruyucu donanımların kullanım şartları ve özellikle kullanılma süreleri; riskin derecesi, maruziyet sıklığı, her bir çalışanın iş yaptığı yerin özellikleri ve kişisel koruyucu donanımın performansı dikkate alınarak belirlenir. Tek kişi tarafından kullanılması esas olan kişisel koruyucu donanımların, mecburi hallerde birkaç kişi tarafından kullanılması halinde, bu kullanımdan dolayı sağlık ve hijyen problemi doğmaması için her türlü tedbir alınmalıdır.

7 KKD Kullanımı İşveren tarafından ücretsiz verilmeli, Bakım ve onarımdan ve/veya ihtiyaç duyulan elemanlarının değiştirilmelerinden sonra, hijyenik şartlarda muhafaza edilmeli ve kullanıma hazır bulundurulmalıdır. KKD talimatlara uygun olarak kullanılmalı ve talimatlar işçiler tarafından anlaşılır olmalıdır. İşveren, çalışanların kişisel koruyucu donanımları uygun şekilde kullanmaları için her türlü tedbiri almalıdır. Çalışanlara verilen KKD her zaman etkili şekilde çalışır durumda olmalı, Temizlik ve bakımı yapılmalı ve gerektiğinde yenileri ile değiştirilmelidir. İşçiler de kendilerine verilen kişisel koruyucu donanımları aldıkları eğitime ve talimata uygun olarak kullanmalıdır. İşçiler kişisel koruyucu donanımda gördükleri herhangi bir arıza veya eksikliği işverene bildirmelidir.

8 Etkili bir kişisel korunma sağlamak için verilecek eğitimde ; Kişisel koruyucu donanımları kullanan kişiler; Korunmanın gerekliliğini, Koruyucunun başka korunma yönteminin yerine veya yanı sıra kullanılmasının nedenlerini ve Bunu kullanarak sağlayacakları yararı anlamış olmalıdırlar. Kişisel koruyucunu donanımın; Hangi etkilere karşı koruma sağladığı, Nasıl kullanılacağı, Bakımının ve temizliğinin nasıl yapılacağı, Nerede ve nasıl saklanacağı, anlatılmalı ve uygulamalı olarak gösterilmelidir.

9 Kişisel Koruyucu Donanımlar : 1. Kafa Koruyucuları, 2. Kulak Koruyucuları, 3. Göz Ve Yüz Koruyucuları, 4. Solunum Sistemi Koruyucuları, 5. Gövde Ve Karın Bölgesi Koruyucuları, 6. El Ve Kol Koruyucuları, 7. Ayak Ve Bacak Koruyucuları, 8. Cilt Koruyucuları, 9. Vücut Koruyucuları

10 KAFA KORUYUCULARI : 1. Baretler : Endüstride (madenler, inşaat sahaları ve diğer endüstriyel alanlarda) kullanılan koruyucu baretler, 2. Saçlı derinin korunması : Normal kumaş veya geçirimsiz kumaştan yapılmış boneler, kepler, gemici başlıkları ve benzeri kepler, boneler, saç fileleri. Kirli ve tozlu işlerde, saçı ve başı temiz tutmak; aynı zamanda dönen ve hareketli makine aksamından saçları korunmak için kullanılır. 3. Koruyucu başlık : Kar başlığı şeklinde olanları soğuk ortamlarda koruma sağlar; ayrıca özel kevlar dokumadan yapılmış olanları bere(hood) yüksek ısı riskine karşı koruyucudur

11 1.Baretler : 1.a. Basit Plastik Baretler: Darbe tesirlerinden korunmak için kullanılır. Düşme mesafesine bağlı olarak Kg ağırlığındaki cisimlerin etkilerinden korur, 4 kg bilyenin 1,5 m den üzerine düşmeye dayanıklı olmalıdır. Demir-çelik, madencilik, bina, gemi, tünel inşaatlarında ve çeşitli sanayi iş kollarında kullanılır, Yalıtkan özelliği nedeni ile 600 V a kadar güvenlik sağlar, Plastik baretler, asgari 300 gr. ağırlığında olup, iyi kullanıldığı takdirde 5 yıl süreyle kullanılabilir. Bileşiminde polietilen oranı fazla olan plastik baretler, sıcak ortamlarda yumuşadığından, bu yerlerde kullanılmamalıdır.

12 1.b. Yüksek düzeyde yalıtkan-plastik baretler : Bu sınıfa giren baretler, hem darbelere hem de elektrik enerjisi tehlikelerine karşı kullanılır, Yüksek düzeyde yalıtkan plastik baretler, Volt a kadar bozulmadan koruyucu özelliğini göstermelidir. Bu tür baretler üzerinde, havalandırma deliği ve perçin gibi metal parça bulunmaz. Genellikle, elektrik işlerinde kullanılırlar.

13 1.c. Alüminyum Baretler : İşyerinde duran engellere çarpma riskine karşı kullanımı uygundur, Alüminyumdan yapıldığından sıcak çalışma ortamında kullanılabilir, Elektriksel kaza ihtimalinin çok düşük olduğu yerlerde kullanılmalıdır, Hafif ve ısıya dayanıklı olması nedeniyle, plastik baretlerin kullanılamayacağı işler için elverişlidir, Petrol kuyuları, rafineri ve kimyasallarla çalışılan tesislerde kullanılır.

14 II. KULAK KORUYUCULARI : Yapılan istatistikler, çalışanların yaklaşık % 25 inin işitme kaybı ile karşılaştığını göstermektedir. Gürültü maruziyeti, en düşük maruziyet eylem değeri olan 80 db (A) aştığında, işveren kulak koruyucuları sağlayarak işçilerin kullanımına hazır halde bulunduracaktır. EN 352-1: Baş bantlı kulaklık, EN 352-2: Kulak tıkacı, EN 352-3: Barete takılır kulaklık, EN 352-4: Elektronik baş bantlı kulaklık EN 352-6: Elektriksel iletişim tertibatı olan kulaklık EN 458: Kulak koruma donanımlarının bakımı, alınması gereken önlemler, kullanımı ve seçimi üzerine tavsiyeler içeren rehber.

15 III. GÖZ VE YÜZ KORUYUCULARI : Hassas bir organ olan göz, 3 tip tehlikeyle karşı karşıya kalabilir. Meslek gruplarına bağlı olarak; Mekanik Kimyasal Mekanik ve kimyasal etkilere bağlı olarak oluşan radyasyon Bu tehlikelerden korunmak için: 1. Gözlükler, 2. Baretli (miğferli) siperler, 3. El ve Yüz siperler,

16 1. Gözlükler : Uçuşan parçalar ve tehlikeli ışınlardan korunmada kullanılır. Şeffaf, renkli camdan veya plastikten yapılmıştır. Yandan da gelecek tehlikeler için kenar perdeli olanları kullanılır

17 EN 169 a göre ayarlanmış uygun filtre koruyucu seçimi Yapılan işin riskine göre, koyuluk dereceleri 1-14 arasında değişen kaynak camları kullanılır: Gaz Kaynağında 1-8 arasında koyuluk dereceli camlar kullanılır. (1 numaralı koyuluk derecesi kaynakçı yardımcısı, 2 numaralı koyuluk derecesi Düşük hızlı kesme, 3 numaralı koyuluk derecesi Hafif hızlı kesme), Asetilen ile kesme işleri 4-8 numaralı koyuluk derecesi, Elektrik ark kaynağında 9-14, Argon kaynağında arası koyuluk derecesine sahip camlar kullanılır. GÖLGELENDİRME NO ÇALIŞMA ŞEKLİ GAZ CİNSİ AKIŞ ORANI 1.7 Kaynakçı asistanları Yayılan kaynak ışınları 2/3 Oksijenle kesim 4 Kaynak ve metallerin pirinç kaynağı Asetilen <70 5 Kaynak ve metallerin pirinç kaynağı Asetilen Oksijenle kesim Oksijen Kaynak ve metallerin pirinç kaynağı Asetilen Oksijenle kesim Kaynak ve metallerin pirinç kaynağı Oksijenle kesim Oksijen Asetilen Oksijen >

18 El ve Yüz Siperleri : Yüz Siperleri : Hızla uçuşan parçalar ve tehlikeli sıvı sıçramalarına karşı ve sıcak metal işleme yapılan işyerlerinde kullanılır. Yüz siperleri, yalıtkan ve kıvılcımlanmaz türden olmalı ve üzerlerinde bu özellikleri belirten etiket bulunmalıdır. Isı Siperi : Yüzü ısıya karşı korumaktadır. Fırın vs. gibi aşırı sıcak ortamın karşısında ortam Isısından yüzün korunmasında % oranında ısı düşüşü sağlamaktadır.

19 Kaynakçı Maskesi: Elektrik, ark, tig, mig ve plazma kaynaklarında, meydana gelen kıvılcım ve çok parlak ve zararlı ışınlara karşı yüz ve göz koruması sağlar. Gövde kısmı fiberglastan veya kraft kağıttan yapılır. Gözü koruyan camı gözleri ultraviyole ışınına karşı koruyacak koyulukta kahverengidir. Genel olarak zararlı ışınlar iki guruba ayrılır: Mor ötesi-ultraviole: Daha çok ark kaynağında görülür. Gözde kızarmalara sebep olur ve uzun süreli maruz kalındığında katarakta yol açabilir. Kızıl ötesi-infrared: Bu ışınlar korneadan geçerek göz merceği ve retina tarafından absorblanır.

20 IV. SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI : İşyeri havasında bulunan zararlı maddeler; metal tozları, çözücüler (solventler) çeşitli zehirlenmelere sebep olurlar. Silis, amyant, kömür tozları gibi zararlılar pnömokonyoz olarak adlandırılan akciğer toz hastalığına neden olurlar. Bu ve benzer zararlıların, maksimum konsantrasyon değerlerini geçmeleri durumunda, uygun aspirasyon sistemleri kullanılmalıdır. Ancak bu sistemlerin kurulamadığı veya yetersiz kaldığı durumlarda, solunum sistemi koruyucularının kullanılması gerekmektedir.

21 Havdaki Oksijenin Azalmasına Göre İnsan Vücudundaki Belirtiler HAVADAKİ OKSİJEN YÜZDESİ BELİRTİLER 21 Normal durum 17 Derin soluklanma,hızlı kalp atışları ve görmede kararma Derin ve kesikli soluklanma, hızlı kalp atışları, zayıflayan kas gücü ve şiddetli yorgunluk hali Baş dönmesi, baş ağrısı adalelerin kontrolünde eksikler ve aşırı yorgunluk belirtileri Zehirlenme benzeri hastalık hali, kusma, hareketsizlik ve kendinden geçiş, baygınlık 6 Nefes alamamadan dolayı bir kaç dakika içinde ölüm.

22 Solunum Cihazları Gaz, toz ve radyoaktif toz filtreli maskeler, Hava beslemeli solunum cihazları, Takılıp çıkarılabilen kaynak maskesi bulunduran solunum cihazları, Dalgıç donanımı, Dalgıç elbisesi bu tür koruyuculardır. 1. Hava temizleyici maskeler, 2. Hava beslemeli maskeler, 3. Temiz havası kendinden olan solunum cihazları,

23 Tek kullanımlık elyaf toz maskeleri aşağıdaki durumlarda kullanılamaz : Ortamdaki oksijen oranının %17 nin altında olması halinde, Ortamdaki zararlı maddelerin ve konsantrasyonlarının belirlenememesi halinde, Ortamdaki zararlı maddelerin ve konsantrasyonlarının insan sağlığı için tehlikeli olması halinde, Gaz / duman konsantrasyonunun MAC ı aşması halinde, Partikül konsantrasyonunun 50xMAC ı veya yerel sağlık kuruluşlarının belirlediği seviyeleri geçmesi halinde.

24 1.2. Kimyasal Filtre Tipi Maskeler Havada bulunan toz, gaz, duman ve toksik partiküllere karşı kullanılır, Zararlı gazlar ve partiküller, aktif granül kömür tarafından emilerek reaksiyona sokulur Toz Maskeleri : Genellikle, selülozik elyaftan yapılmış basit maskelerdir, 0,2 5 mikron arasındaki tozlara karşı kullanılır, Kullanma süresi çok kısadır, sadece ağız ve burun bölgesini kapatır.

25 1.4. Filtre Kutulu Gaz Maskeleri : Tüm olarak yüzü kaplayan, filtre kutusuna bağlı olan ve organik buhar, asit gazları, NH3, CO veya bunların farklı bileşimlerinden oluşan zararlılara karşı kullanılır, Gaz yoğunluğunun düşük olduğu, geniş alanlarda kullanılır, Kısa süreli, acil durumlarda kullanılır, sürekli kullanılmaz, Oksijen yetersizliği durumunda yararlı olmaz.

26 2. Hava Beslemeli Maskeler : İşyeri havasında bulunan zararlı etkilerden korunmak üzere, hortum vasıtasıyla dışarıdan hava verilir. Tehlikeli konsantrasyonlardaki toz, sis, buhar veya gaz içeren tanklar, kuyular, galeriler vb. yerlerde kullanılırlar.

27 3. Kendinden Temiz Hava Üreten Solunum Cihazları : Zararlı gazların yüksek konsantrasyonlarında ve oksijen yokluğunda, tam bir solunum sağlarlar, Çeşitli tipleri vardır, sırtta taşınanları her yerde kullanılabilir, ancak ağır olması bir dezavantajdır.

28 VI. EL VE KOL KORUYUCULARI El koruyucuları : Özel koruyucu eldivenler, Makinelerden, kimyasallardan, elektrik ve ısıdan koruyan eldivenler. Tek parmaklı eldivenler, Parmak kılıfları, Kolluklar, Ağır işler için bilek koruyucuları bileklik, Parmaksız eldivenler, Koruyucu eldivenler

29 Özel Tip El koruyucuları: Elektrik Kazalarına karşı korunma : Manşetleri eli, bileği şok ve yanıklardan koruyacak kadar uzun olan lastik eldivenler kullanılır. Bu eldivenler volta 3 dakika dayanmalıdır. Bu eldivenler, diğer plastik eldivenlerle karıştırılmamalıdır. Bu eldivenlerin üzerinde, etkili olabileceği voltaj değeri belirtilmelidir. Radyasyondan Korunma : Kurşun ile emprenye edilmiş lastikten üretilen eldivenler kullanılır.

30 VII. AYAK VE BACAK KORUYUCULARI : Normal iş ayakkabıları, Botlar, Çizmeler, Uzun botlar, Güvenlik bot ve çizmeleri Parmak koruyuculu ayakkabılar Isıya dayanıklı ayakkabı Termal ayakkabı Titreşime dayanıklı ayakkabı İzolasyonlu ayakkabı Ayakkabı eklentileri: Takıp çıkarılabilen ayak üst kısmı koruyucuları Dizlikler tozluklar takılıp çıkarılabilen iç tabanlıklar, Buz, kar ve kaygan yüzeylere için çiviler

31 AYAK KORUMA EN ISO 20345:2004 KATEGORİ İLAVE ÖZELLİKLER SB S1 S2 S3 200J e dayanıklı koruyucu burunlu(çelik, kompozit) 15 kn basınca dirençli, yırtılmaya, aşınmaya, hidrokarbonlara, kaymaya dirençli, katmanlar birleşik, su buharı geçirgenlik ve ergonomik özellikli SB ye ilave olarak Kapalı Topuk Bölgesi, Antistatik Özellikler(A), Topuğun Enerji Absorpsiyonu(E) Kuru ortamda kullanım amaçlı deri. S1 için verilenlere ilave olarak, Su Penetrasyonu ve Su Absorpsiyonu(WRU) Islak ortamlarda kullanım amaçlı su geçirmez deri. S2 için verilen özelliklere ilave olarak, Batma Mukavemeti (P) Dişli Alt taban

32 AYAK KORUYUCULARI : 1- Parmak Koruyucu Ayakkabılar : Yuvarlanan ve ağır malzemelerle çalışılan işlerde, ayak parmaklarının korunması için çelik burunlu ayakkabı, bot veya çizme kullanılır.

33 Aramızda kalsın! Kişisel koruyucular kısıtlayıcıdır Kişisel koruyucular konforsuzdur Kişisel koruyucular sınırlıdır

34 İşyerlerindeki Risklerle Mücadele 1-Riski ortadan kaldırmak 2-Riski izole etmek (sınırlandırmak) 3-Toplu korumaya öncelik vermek 4-Kişisel koruma yapmak

35 Toplu Korunma Örnekleri Tehlikesiz olanla değiştirme, Yalıtım, Koruyucu/koruma içine alma, Yerel havalandırma, Yerel aydınlatma, Makine koruyucuları, Genel havalandırma, Genel aydınlatma, İklimlendirme, İşaretleme/sınırlama Uyarı levhaları 35

36 Toplu Korunma Çalışanların sağlık ve güvenlik risklerinden korunmasında en etkin yöntem; Riski kaynağında kontrol altına almaktır. Bu mümkün değilse ortama yönelik farklı yöntemler devreye girecektir. Bütün bu yöntemlerin etkili olmadığı hallerde; En son korunma yöntemi olarak KKD kullanımı önerilmelidir.

37

38

39

40

41 BEN KORUNUYORUM FAKTÖRÜ Korumak: Kişisel koruyucular Gerçek koruma: (NRR-7)/2

42 BEN KORUNUYORUM FAKTÖRÜ KULAKLIK KULAK TIKACI

43 KK kullanımı iyi uygulama.. AŞIRI KORUMADAN kaçının Hatalı kullanımı engelleyin

44 Kulak tıkacı kullanalım

45 Kulak tıkacı kullanalım

46

47

48

49

50

51

52 HATALI YERLEŞTİRME

53 Kişisel Koruyucu Donanım Spesifik işyeri tehlikelerine karşı korunmaya yardımcı araçlardır.

54 İşyeri tehlikeleri Örnekler: Gürültü Kimyasallar Kaza durumları Keskin araçlar Uçuşan, sıçrayan partiküller Toz ve duman Aşırı ışınım Vibrasyon

55 Kişisel koruyucu donanımla ilgili Tartışacağımız konular KKD sınırlılıkları KKD nasıl kullanılır Kullanmadan önce kontrol Bilinçli değiştirme Temizlik ve depolanması

56 KKD sınırlılıklar KKD riski ortadan kaldırmaz tehlikeyle aranıza bariyer koyar KKD sizi korumayabilir Tehlikeye özel dizayn edilmemişse Hasarlı ve aşınmışsa Düzgün takılamamışsa

57

58 KKD KULLANIN KKD sizi korumakta verimli olabilir Eğitimlerde aldığınız bilgiyle kullanırsanız Tasarlandığı tehlikeye karşı kullanırsanız.

59

60 Kullanmadan önce kontrol edin KKD kullanılmadan önce sistemli bir şekilde aşağıdaki açılardan kontrol edilmelidir: Hasarlı yada yıpranmış mı? Temiz mi? Boyu size uygun mu?

61 Değiştirin KKD hasarlı yada yıpranmışsa, boyutu size uygun değilse Tamirini veya ayarlamasını yapabiliyor musunuz? KKD siz çalışmayın Yeni KKD ihtiyacınızı hemen bildirin.

62

63 Temizleme ve bekletilme KKD düzenli olarak temizlenmelidir. KKD kullanılmadığında Toz ve kirlilik Kimyasallar Güneş ışığı Su ve su buharıyla temas etmediğinden emin olunan alanlarda saklanmalıdır.

64

65 Gözlerinizi koruyun Gözler duyarlı organlardır, kolayca zarar görebilirler. Gözler için tehlike kaynakları: Kimyasal sıçramalar Uçuşan parçacıklar Yüksek ısı Güçlü yada UV tayfında ışık

66

67 Gözler için riskler DARBE Kesme, doğrama, delme makineleri, marangozluk işleri ISI Kaynak, ısıl işlem, lazer GÜÇLÜ IŞIK- Kaynak, dış ortam çalışması TEHRİŞ EDİCİLER- Sprey, toz, gaz, katı yada sıvı saçıntılar

68 Göz koruyucu tipleri Güvenlik gözlükleri düşük tehlike, sıçrayan partiküller Hava alan gözlükler Toz ve riski az duman-gaz Hava almayan gözlükler Tahriş edici gazlar ve dumanlar Koyu camlı gözlükler Güçlü ve UV ışık

69

70

71

72 Yüz koruma Benzer tehlikeler için kullanılır Kimyasal sıçramalar Uçuşan parçacıklar Yüksek ısı Güçlü yada UV tayfında ışık

73 Yüz koruması kullanırken Gözlerinizi korumak için tasarlanmadığını unutmayın. Koruyucu gözlüklerinizi takın.

74

75 Baretler Baretler sizi korurlar Düşen cisimlere Darbelere karşı Hepsi plastik içerikli olmalarına rağmen yüksek voltajlar için tasarlanmış tipte baretler olduğunu unutmayın.

76

77 Baretlerde değiştirilir Askılama sistemi: Kırılmış, eskimiş yada zedelenmişse Askılama sistemi baret iç yüzeyini kafanızdan 2,5 cm uzakta tutmalıdır. Yüzeyinde çatlak, kırık oluşmuşsa

78

79 Ayak yaralanması için tehlikeler Ağır cisimlerin düşmesi yada yuvarlanması Keskin cisimlerin saplanması Erimiş metalleri dökülme ve sıçraması Sıcak yada kaygan zeminler Tahriş eden kimyasallar

80

81 İş ayakkabısı günlük kontrol edilmelidir Taban ve yüzeyinde çatlama, deformasyon var mı? Taban ve yüzey birleşiminde ayrılmalar var mı?

82

83 El için tehlikeler Kesilme ve delinme Kimyasal madde Vibrasyon Elektrik çarpması Yanıklar Sıcak ve soğuk Biyolojik tehlikeler

84

85 Eldiven seçimi Her eldiven aynı değildir. Riske yönelik eldiven seçimi yapılmalıdır. Kimyasallara karşı kullanılan eldivenler sonsuz süre koruyucu değildir: Kimyasalların eldiveni geçmek için verdikleri uğraş «eninde sonunda» işe yarar

86

87 Önce Görevinize uygun eldiven seçin Yüzük ve bilekliklerinizi çıkarın Makineye kaptıracaksanız eldiven giymeyin Eldiveninizi giymeden kontrol edin

88 Elektriğe karşı sizi koruyan eldiven Kesik, delik, yıpranma olmamalıdır Elastikliğini kontrol edin, Yalıtımı bozabilecek sorunlar olmamalıdır Her kullanımdan önce «içine» üfleyin

89

90 Duymanızı koruyun Kulak tıkacı yada manşon kullanın: Yüksek gürültülü yerlerde Yüksek gürültülü makineler kullanıyorsanız. İş sırasında patlama biçiminde sesle karşılaşacaksanız

91

92 KKD kullanırken Temiz tutun Kulağınıza ve başınıza uygun olsun Sesi sızdıracak aralık bırakmayın

93

94 Soluğunuzu koruyun İşyeri havasında bulunan zararlı maddeler; metal tozları, çözücüler gibi zehirlerden korunmak için. Silis, amyant, kömür tozları gibi yol açan maddelerden korunmak için.

95 Soluğunuzu koruyun Sayılan zararlılar ortam havasında izin verilen değerleri geçerlerse havalandırma sistemleriyle uzaklaştırılmalıdır. Ancak bu sistemlerin kurulamadığı veya yetersiz kaldığı durumlarda, solunum sistemi koruyucularının kullanılması gerekmektedir.

96

97 Solunulan tehlikeler ZEHİRLER Birçok zehirin temel vücuda giriş yolu. Ağır metal buharları, kimyasallar, böcek ilaçları vb SOLUNUM YOLU TAHRİŞ EDİCİLERİ Asit Alkali buharları ve çok sayıda kimyasal SOLUNUM YOLLARI HASTALIK ETKENLERİ Asbest, silika, organik tozlar SOLUNUM BOZUCULAR- CO, Hidrojen Sülfür, Oksijenin ortamda azalmasına yol açan inert gazlar vb.

98 Temel solunum koruyucular Hava temizleyiciler Partikül tutanlar Kimyasal tutanlar Hava beslemeli maskeler Sırtta taşınan besleme ünitesi Dışarıdan temiz hava getiren hortum

99

100 Solunum koruyucusu kullanırken Etkene yönelik doğru maske tipi Takmadan önce kontrol edin Takın, yüzünüze iyice oturtun Çıkış hava valfini kapatın yada yanlarına hafif basılı tutun ve hafif üfleyin pozitif basıncı hissedin Gelen hava deliğini kapatın ve hafif hava çekin negatif basıncı hissedin Basit filtreli maskeyi çıkardığınızda dış yüzeyinin kirli olduğunu unutmayın Maskenizi düzenli ve talimatlara uygun değiştirin

101

102

103

104 Kendinizi koruyun Risklere uygun KKD kullanın Kullanmadan önce KKD yi kontrol edin Hasarlı, yıpranmış KKD yi değiştirin Bir sonraki kullanım için KKD yi uygun şekilde saklayın KKD yi temiz tutun Yeni KKD ihtiyacınız varsa bildirin

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni

Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Sunullah DOĞMUŞ Makine Mühendisi, MBA A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı İGU ve İH Eğitmeni Kişisel Koruyucu Donanım : Tanım :Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti RİSKLERLE MÜCADELE İşyerlerinde sağlık ve güvenliğin korunması ile ilgili önlemlerin

Detaylı

Kişisel koruyucu donanımlar

Kişisel koruyucu donanımlar Kişisel koruyucu donanımlar İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları, iki ana başlık altında incelenebilir. Bunlar Toplu Korunma

Detaylı

Kişisel koruyucu donanımlar

Kişisel koruyucu donanımlar Kişisel koruyucu donanımlar HAZIRLAYAN: İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları,

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Kişisel Koruyucu Donanım Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, işyerindeki risklerin önlenmesinin veya

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR İLGİLİ MEVZUAT DAYANAK: 4703 Sayılı(Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun) Madde:4 1-29 Kasım 2006 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 26361 KiŞiSEL

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Solunum Koruma) Solunum sistemini burun, ağız, soluk borusu, hava yolları, akciğerler ve hava kesecikleri oluşturur. 1 Vücuttaki hücrelerin oksijene ihtiyacı vardır.

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR TEHLİKELİ DURUMLAR TEHLİKELİ DURUM X TEHLİKELİ DAVRANIŞ=İŞ KAZASI (Meslek Hastalığı) Ortam puanı çalışanın puanı kazaya uğrama ihtimali 5 x 5 = %25 TEHLİKELİ DURUMLAR Uygun

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kafa Koruma) İÇERİK Kafa Koruma 1 Amaç Her katılımcı, çimento fabrikalarında kafa koruma için kullanılan KKE hakkında bilgi sahibi olabilecek. Her katılımcı kendisine

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1

Kişisel Koruyucu Donanım. OSHA Office of Training and Education 1 Kişisel Koruyucu Donanım OSHA Office of Training and Education 1 İşçileri işyeri tehlikelerinden koruma İşverenler çalışanları, makineler, tehlikeli maddeler ve yaralanmalara neden olabilecek tehlikeli

Detaylı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı

Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Kişisel Koruyucu Malzeme Seçimi ve Kullanımı Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır.

Detaylı

SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI

SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI Toplu Koruma Uygulamaları 1 Kişiye Yönelik Koruma Uygulamaları SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUMA UYGULAMALARI Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen

Detaylı

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi. Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanımın Yeri ve Önemi Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Sunum planı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) kavramı Çalışanların sağlığının

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

ÜNİTE 14 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI

ÜNİTE 14 KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ İÇİNDEKİLER. Doç. Dr. Murat ALANYALIOĞLU HEDEFLER TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI TEÇHİZATIN KULLANILMASI VE HAZIRLANMASI İÇİNDEKİLER Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Hususlar Kişisel Koruyucu Donanımların Kullanımı Ve Hazırlanması KİMYASAL MADDELER VE TEHLİKELERİ Doç. Dr. Murat

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir.

Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak metalin lokal eritilmesi yoluyla metal parçaların birleştirilmesi işlemidir. Kaynak işlemi sırasında oluşan metal parçalarının sıçraması, kaynak dumanı, radyan ışınları, gürültü, yüksek sıcaklığa

Detaylı

KORUNMA POLİTİKALARI II

KORUNMA POLİTİKALARI II Ünite 10 KORUNMA POLİTİKALARI II Öğr. Gör. Mustafa ÖCAL İşyeri havasında bulunan zararlı maddeler; metal tozları, çözücüler (solventler) çeşitli zehirlenmelere sebep olurlar. Silis, amyant, kömür tozları

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230

Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN KATEGORİZASYON REHBERİNE DAİR TEBLİĞ Resmi Gazete Tarihi: 11.03.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28230 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, 29/11/2006 tarihli ve 26361 sayılı Resmî

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD)

Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) KKD ın Tanımı: Kişisel Koruyucu Donanımlar(KKD) Çalışanı, işten kaynaklanan, Sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, Bu

Detaylı

Kaynak İşlerinde Güvenlik

Kaynak İşlerinde Güvenlik Kaynak İşlerinde Güvenlik 1 Kaynak İşleri İle İlgili Kazalar Kazanın oluş nedeni Kaza oranı Yangın ve patlama % 3 Gözde Yaralanma - Göze yabancı cisim kaçması - Kaynağın gözü alması Sıcak metal kıvılcım

Detaylı

39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR 39-)KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR Çalışanı; yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu maksada

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve

Detaylı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı

TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı YASAL DAYANAKLAR 1 6331 - İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Ç a l ı ş a n l a r ı n Y ü k ü m l ü l ü k l e r i MADDE 19 (2) Çalışanların, işveren tarafından verilen eğitim ve talimatlar doğrultusunda yükümlülükleri

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Kişisel Koruyucu donanımlar Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUNMA UYGULAMALARI İşyerlerinde, çalışanların

Detaylı

TANIMLAR. Kişisel Koruyucu Donanım

TANIMLAR. Kişisel Koruyucu Donanım TANIMLAR Kişisel Koruyucu Donanım Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla sağlık veya güvenlik riskine karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K MEKANİK TERMAL ELEKTRİK RADYASYON GÜRÜLTÜ AEROSOLLAR-SIVILAR-

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik (11/2/2004 tarihli,25370 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 11.02.2004 Resmi Gazete Sayısı: 25370 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 28695

Resmî Gazete Sayı : 28695 2 Temmuz 2013 SALI YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmî Gazete Sayı : 28695 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı:28695 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. (02.07.2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. (02.07.2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (02.07.2013 tarihli ve 28695 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ VE ÖNEMİ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ VE ÖNEMİ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ VE ÖNEMİ AB de SAĞLIK ve GÜVENLİK Ürünlerin tasarımında ve imalatında güvenli olmasını(imalatta risk değerlendirmesi), Güvenli imal edilmiş ürünlerin piyasa gözetim ve

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN SEKTÖREL UYGULAMALARI Sakine OVACILLI Çalış a ve Sosyal Güve lik Baka lığı İş Sağlığı ve

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan işyerlerini kapsar. 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

4.1. Tabii (Doğal) Aydınlatma oaydınlatma mümkün mertebe doğal olarak, güneş ışığı ile yapılması esastır. Bu sebeple İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu na göre işyeri taban yüzeyinin en az 1/10 u oranında

Detaylı

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir.

Kaynak ve ilgili işlemlerde kullanılan koruyucu giyecekler için aranması gereken standart EN ISO 11611:2007 dir. KAYNAK VE ERİMİŞ METAL SIÇRAMALARINA KARŞI KORUYUCU GİYSİLER Kaynak işlemi, birleştirilecek materyallerin dokunma yerlerinin ısı etkisiyle eritilerek birbirine kalıcı bir şekilde birleştirilmesi işlemidir.

Detaylı

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI

DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI İŞİS O C KİŞİSEL KORUYUCU DOĞRU SEÇİMİ ETKİN KULLANIMI Solunum Koruması Maske seçiminde mutlaka ortamda yeterli oksijen olup olmadığından emin olunmalıdır. Ortamdaki zararlı maddeye göre maske seçilmelidir.

Detaylı

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya

BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ. Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya BİYOSİDAL ÜRÜNLER ve KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM SEÇİMİ Dr. Murat Can Ocaktan ODTÜ FBE Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi Mart 2018, Antalya Kişisel Koruyucu Donanım Nedir? 29 Kasım 2006 tarih ve 26361 no lu

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 02.07.2013-28695

Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 02.07.2013-28695 MESGEMM İSG/Mevzuat/Yönetmelikler Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete Yayım Tarih ve Sayısı : 02.07.2013-28695 İçindekiler Birinci Bölüm - Amaç, Kapsam,

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMESİ PROJESİ Kişisel Koruyucu Donanım Tanıtım ve Eğitim Seti Ders

Detaylı

DERS 10 İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI, KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR, GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ

DERS 10 İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI, KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR, GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ DERS 10 İŞ EKİPMANLARININ GÜVENLİ KULLANIMI, KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR, GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ Öğr. Gör. Halil YAMAK İş Ekipmanlarının Güvenli Kullanımı İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

Kişisel Koruyucu Ekipman

Kişisel Koruyucu Ekipman STANDARD LME-12:001908 Utr Dzl. A İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Tanımlar... 3 3 Gereksinimler... 4 3.1 Genel Gereksinimler... 4 3.2 Zorunlu PPE kullanımına genel bakış... 4 3.3 Düşme Önleyici Ekipman... 6

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K MEKANİK TERMAL ELEKTRİK RADYASYON GÜRÜLTÜ AEROSOLLAR-SIVILAR-

Detaylı

Çalışma Hayatı ile İlgili Mevzuat >> KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Çalışma Hayatı ile İlgili Mevzuat >> KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Çalışma Hayatı ile İlgili Mevzuat >> KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (11/2/2004 tarihli,25370 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ

Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ 04 Mayıs 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25452 Kişisel Koruyucu Donanımların Kategorizasyon Rehberine Dair Tebliğ Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, 09/02/2004 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan ve 09/02/2005

Detaylı

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞL)Ğ) ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. İŞ SAĞL)Ğ) ve GÜVENLİĞİ. Kişisel Koruyucu donanımlar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İŞ SAĞL)Ğ) ve GÜVENLİĞİ Kişisel Koruyucu donanımlar Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği SAĞL)K VE GÜVENLİK KORUNMA UYGULAMALAR) İşyerlerinde, çalışanların

Detaylı

KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI

KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI KORUYUCU MALZEME SEÇİMİ VE KULLANIMI Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan yeni makineler birçok riskleri de beraberinde getirmiştir. Bu riskleri azaltmak için de bazı koruyucu önlemler alınmıştır. Üç ana

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 2 Temmuz 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28695 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR GİRİŞ İş yerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlenmesi ve çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması için yapılacak çalışmalar, genel

Detaylı

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI

İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI İŞYERİNDE KİŞİYE YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI Kişiye Yönelik Korunma Uygulamaları İşe uygun personel seçimi, eğitim ve denetim, İşe giriş sağlık muayenesi, Periyodik sağlık muayeneleri, Geri dönüş sağlık

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_15 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Kişisel Koruyucu Donanım konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin

Detaylı

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ

ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ 30 TEKNİK YORUM İŞYERLERİNDE GÜVENLİ VE UYGUN KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA VE DESTEK PROJESİ Projenin ilk aşamasında sektörlerin belirlenmesi amacıyla farklı

Detaylı

Yavuz CALP İLKEM İSG MERKEZİ İş Güvenliği Koordinatörü yavuzcalp@yahoo.com 0 507 984 71 34. KEġKE DEMEMEK ĠÇĠN ÖNCE Ġġ GÜVENLĠĞĠ

Yavuz CALP İLKEM İSG MERKEZİ İş Güvenliği Koordinatörü yavuzcalp@yahoo.com 0 507 984 71 34. KEġKE DEMEMEK ĠÇĠN ÖNCE Ġġ GÜVENLĠĞĠ Yavuz CALP İLKEM İSG MERKEZİ İş Güvenliği Koordinatörü yavuzcalp@yahoo.com 0 507 984 71 34 KEġKE DEMEMEK ĠÇĠN ÖNCE Ġġ GÜVENLĠĞĠ Ülkemizdeki 4857 sayılı İş Kanunu'nun "ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği başlıklı bölümü

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ÖNEMİVE MOBİLYA SEKTÖRÜNDEKİKULLANIM UYGULAMALARI ZEKAİ DÜZGÜN - İSG UZMANI (ÇANKAYA İŞ GÜVENLİĞİ) İBRAHİM ERTAN - İSG UZMANI (ERSA ÜRETİM MÜDÜRÜ) FÜSUN ÇELEBİ - İSG UZMANI

Detaylı

B/1475E.535 R. Gazete No R.G. Tarihi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

B/1475E.535 R. Gazete No R.G. Tarihi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: B/1475E.535 R. Gazete No. 25370 R.G. Tarihi: 11.2.2004 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken

Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken Zabıta Hizmetlerinde İş Kazaları ve Alınması Gereken Önlemler İbrahim Deniz EKİCİ A-Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Elektronik ve Haberleşme Mühendisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi AMAÇ Yerel yönetimlerin

Detaylı

BOYA İŞLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ

BOYA İŞLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ BOYA İŞLERİ İÇİN KONTROL LİSTESİ GENEL& İŞYERİ DÜZENİ VE HİJYEN Zemin, kayma veya düşmeyi önleyecek şekilde tasarlanmış ve iç ve dış zeminler düzenli olarak kontrol ediliyor Zeminde çökme, erime vb. deformasyonlar

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KORUMA UYGULAMALARI İşyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlenmesi ve çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması için yapılacak çalışmalar,

Detaylı

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TCDD. KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TCDD TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEKNİK ŞARTNAME SİVAS BETON TRAVERS FABRİKASI MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM ve EĞİTİM (KKD VE YÜKSEKTE ÇALIŞMA) TEKNİK ŞARTNAMESİ

Detaylı

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir!

Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789. Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch aksesuarları 11/12 Çalışma güvenliği Genel bakış 789 İş güvenliği Unutmayın bir profesyonel kendi güvenliğini de düşünmelidir! Bosch kalitesi çalışma güvenliği ile de ilgili komple bir aksesuar programı

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28695

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28695 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 02.07.2013/28695 Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik MADDE 11 (1) 11/2/2004 tarihli ve 25370 sayılı

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMIN İŞYERLERİNDE KULLANIMI TÜZÜĞÜ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMIN İŞYERLERİNDE KULLANIMI TÜZÜĞÜ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMIN İŞYERLERİNDE KULLANIMI TÜZÜĞÜ (21.4.2009 RG.74 EK III A.E. 337 Sayılı Tüzük) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI (35/2008 Sayılı Yasa) 44 üncü Madde Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs

Detaylı

İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI

İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI İŞYERİNDE KAYNAĞA VE ORTAMA YÖNELİK KORUNMA YAKLAŞIMLARI Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. Koruma: Bir

Detaylı

KĠġĠSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ĠġYERLERĠNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 02.07.2013/28695 BİRİNCİ BÖLÜM

KĠġĠSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ĠġYERLERĠNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK. Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 02.07.2013/28695 BİRİNCİ BÖLÜM KĠġĠSEL KORUYUCU DONANIMLARIN ĠġYERLERĠNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELĠK Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 02.07.2013/28695 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS-8

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS-8 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ DERS-8 Yrd. Doç. Dr. Barış KINACI baris.kinaci@istanbul.edu.tr Bu Baretmi oluyor şimdi! GÜVENSİZ DAVRANIŞLAR GÜVENSİZ DURUMLAR - İşi Bilinçsiz Yapmak, - Dalgınlık ve Dikkatsizlik

Detaylı

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI

BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI BIYOSIDAL ÜRÜN UYGULAYıCıLARıNDA IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI Övsen ZÜMRE HASKOD Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı HASKOD HASKOD 2005 yılında kuruldu. Derneğimize sadece Biyosidal

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR 2 KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE KULLANILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 02.07.2013/28695 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR. 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aytaç ÇINAR 145148031 Hakan ÇALIŞKAN Ekim 2014 İSG Yönetim Sistemi Şartları Riskin azaltılması düşünülürken aşağıdaki hiyerarşiye uygun olması sağlanmalıdır: 1-Ortadan kaldırma 2-Yerine

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLAR 1 SAĞLIK VE GÜVENLİK KORUNMA UYGULAMALARI İşyerlerinde, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak için yapılacak korunma uygulamaları, iki ana başlık

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE

GÜVENLİK BİLGİ FORMU MOIL BLUE 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET / İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1 Madde/ Müstahzarın Tanıtılması Ürün adı 1.2 Madde / Müstahzarın Kullanımı Adblue 1.3 Firmanın Tanıtımı MİLAN PETROL SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 10013

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU

ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU ZIMPARA TAŞ MOTORU MODEL RTM415A RTM417A RTM420A TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. AÇMA /KAPAMA ŞALTERİ 2. İŞ PARÇASI TABLASI 3. KIVILCIM/ÇAPAK KORUYUCU 4. ZIMPARA TAŞI 5. ZIMPARA TAŞI

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP AC Ürün Kodu

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

BİNA VE İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN TASARLANAN VE GELİŞTİRİLEN OTOMATİK KONTROL UYGULAMALARI

BİNA VE İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN TASARLANAN VE GELİŞTİRİLEN OTOMATİK KONTROL UYGULAMALARI BİNA VE İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN TASARLANAN VE GELİŞTİRİLEN OTOMATİK KONTROL UYGULAMALARI Mehmet ZİLE ÖZET İş sağlığı ve güvenliği genel olarak işyerlerindeki yapılan işlerle

Detaylı

HAVALI ZIMBA MAKİNASI

HAVALI ZIMBA MAKİNASI HAVALI ZIMBA MAKİNASI MODEL RTM0116 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. TUTMA KOLU 2. HAVA ENJEKTÖRÜ 3. TETİK 4. ŞARJÖR DEĞİŞTİRME DÜĞMESİ 5.ZIMBA TELİ ŞARJÖRÜ TEKNİK VERİLER 1. TAVSİYE EDİLEN

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

Baş ve Başüstü. Koruyucular

Baş ve Başüstü. Koruyucular Baş ve Baş Baş ve Başüstü Koruyucular üstü EN İşaretlerinin Anlamı Kod Numarası Filtre Tipi Gölge Numarası 2 2C veya 3 4 5 6 Ultraviyole (UV) Renk düzgünleştirilmiş ultraviyole İnfrared (IR) Güneş koruma

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMINA İLİŞKİN RİSK BELİRLEME TABLOSU ÖRNEĞİ R İ S K L E R F İ Z İ K S E L K İ M Y A S A L B İ Y O L O J İ K MEKANİK TERMAL ELEKTRİKRADYASYON GÜRÜLTÜ AEROSOLLAR-SIVILAR-GAZLAR-

Detaylı

İÇERİK. Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma

İÇERİK. Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma İÇERİK Genel bilgiler Çalışanların Sorumlulukları Solunum Koruma Baş Koruma El Koruma Ayak Koruma Göz Koruma İşitmenin Korunması Gövde Koruma KKD Nedir? Kişisel Koruyucu Donanım bir veya birden fazla sağlık

Detaylı