Editörden. Sevgili Okuyucularımız,

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Editörden. Sevgili Okuyucularımız,"

Transkript

1 Editörden Sevgili Okuyucularımız, Bu ayki e-haberimizde size hem bir tüketici hem de üretim/ hizmet sektöründe çalışan bireyler olarak her 2 sosyal kimliğinize hitap edebilecek bir konudan, gıda dendiğinde akla gelen yediğiniz her türlü gıdanın hijyen kurallarına uygun üretilmesinin öneminden bahsetmek istedik. Bildiğiniz gibi hijyen kuralları, seyyar satıcılardan 5 yıldızlı otel, restaurant mutfaklarına kadar her kesimi ilgilendiren ve sağlık boyutu düşünüldüğünde olmazsa olmaz önemde bir nokta. Üstüne üstlük hafife alınırsa, hastalık riskinden, iflas eşiğine gelip müşteri kaybetmenize neden olacak kadar riskli bir konu. Peki, tüm bunlar ışığında üretim sahanızda ne tür hijyen kurallarını uyguluyorsunuz? Üretim masraflarınız sürekli artıyor mu? Müşterilerinizle mahkemelik olma durumlarınız ya da aldığınız müşteri şikâyetlerinde artış söz konusu mu? Yapılacak en iyi uygulama üretici ve tüketicinin de kendi kendisinin kontrol denetçisi olarak, eksiklikleri belirlemesinden ve çözüm yollarını soruşturmasından geçiyor, Üreticiler olarak hijyen kontrol denetimleri için sunulan metodları, tüketiciler ise ürün kalitesi ve hijyenin düzeyini satınalım yaptığınız yerlerde daima aramalısınız. Diğer haberlerimize gelince, keyifle okuyacağınızı düşündüğüm makale köşemizde, yemek tercihlerinizi yaparken satın alım yapacağınız yemek firmasını Sardunya Hazır Yemek Kalite Güvence Direktörü' nün önerilerini göz önünde bulundurarak seçebilirsiniz. Diğer yandan, başarı hikâyesi bölümümüzün bu ayki konuğu Sodexho Toplu Yemek hizmetlerinden, yılların tecrübesi ve kaliteli hizmet başarısının arkasında yatan kriterlerin neler olduğunu öğrenebilir, ihtiyacınız olabilecek eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetleri için ise diğer bölümlerimizden faydalanabilirsiniz. Gelecek ay görüşmek dileğiyle, başarılı bir ay sizlerle olsun. Aslıhan Çetin

2 KOSGEB' ten KOBĐ' lere % 70'e VARAN GERĐ DÖNÜŞÜMSÜZ FON DESTEĞĐ Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu olarak KOSGEB'in Danışmanlık havuzundaki hizmetlerimiz devam ediyor Kalite Sistem Akademinin verdiği danışmanlık hizmetlerinden KOBĐ ölçeğindeki firmalar Kalite, Gıda, Çevre-sağlık ve Laboratuar gibi danışmanlık hizmetlerine ait yapmış oldukları giderlerin önemli bir kısmını geri dönüşümsüz olarak KOSGEB' ten karşılayabilmektedirler. Ülke ekonomimizin %90' ını oluşturan KOBĐ' lerimizin sürekli gelişme ve rekabet güçlerini artırma çalışmalarına önemli bir maddi kaynak yaratan bu fon ile alacakları danışmanlık hizmeti, Kalite Sistem Akademi'nin yapacağı bir ihtiyaç analizi ile başlar. Bu analiz doğrultusunda eylem planı ve zamanlama yapılır. Tüm projelerimizin yönetimi modüler bazda yapılır ve gelişmelerden proje sahibi periyodik bir şekilde haberdar edilir. Danışmanlık projelerimizdeki yaklaşımımız firmanın kendi ayakları üzerinde sürekli gelişmesini sağlamaktır. Faydaları Đşletmelerin atıl kapasitelerini değerlendirme, kalite ve verimliliklerini artırma, yatırım yönlendirme, idari ve teknik mevzuatları uygulaması, ürün ve yöntem geliştirme vb. hususlarda yapacakları çalışmalar kapsamında planlama, yatırım, modernizasyon, teknolojik araştırma-geliştirme, üretim, pazarlama, enformasyon, yönetim vb. konulardaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, bölgesel kalkınmayı yaygınlaştırmak, yurtiçi-yurtdışı pazarlarda rekabet edebilir düzeye gelmelerini temin etmek, istihdamın ve katma değerinin arttırılabilmesi için yeni Đşletmelerin kurulmasını sağlamak. Kimler yararlanabilir? Đşletmeler, Girişimciler, Yeni Girişimciler ve Đşletici Kuruluşlar yararlanabilir. Oranlar KOSGEB'in Đşletme başına sağlayacağı Danışmanlık Desteği parasal üst limiti (On Beş Bin ) YTL'dir. Destek oranları, Đşletme başına sağlanacak toplam destek tutarını aşmamak koşulu ile, Gelişmiş Yörelerde %60, Normal Yörelerde %70, ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde %80 dir. Gruplandırılmış Danışmanlık Desteğinden faydalanacak yeni girişimciler için destekleme oranı % 100'dür. Danışmanlık hizmetlerimiz ile ilgili ayrıntılı bilgi için; Aslıhan Çetin cetina@kalitesistem.com ile irtibat kurabilirsiniz. Tüketicinin sağlıklı gıda tüketim tercihine kulak verin! Tüketime sunulan gıdanın ne denli sağlıklı olduğu yapılan kontroller ile belirlenmektedir. En iyi kontrol denetleyicileri yapılan araştırmalara göre; üreticinin bizzat kendisi ve tüketicilerdir! Ürettiğiniz gıdanın sağlığı dendiğinde, bu sistemin oluşturulmasına yönelik izleyeceğiniz yol hijyen denetim sistemini kuruluşunuzda uygulamaya geçirmek ve çalışanınızı eğitmekten geçiyor.

3 Gıda üretene yılda en az 2 denetim geliyor. Bu Gelişmeden Haberdar mısınız? AB' ye uyum çerçevesinde gıda ile ilgili tüm sorumluluğu alan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu yıl her bir gıda üretim, satış veya toplu tüketim yerini, en az 2 defa denetlemeyi hedefliyor yılında Türkiye genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik toplam 321 bin 224 denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde, sağlıksız ürünler hemen imha edilirken, sağlıksız koşullarda gıda üreten, satan veya toplu tüketim yapan işletmelere yönelik idari para cezası uygulandı ve savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Toplam 5 bin 600 gıda denetçisi tarafından yapılan bu denetimler çerçevesinde, 4 bin 598 adet, 1,000 YTL ile 5,000 YTL arasında değişen tutarlarda idari para cezası kesildi. Denetim yapılan işyerlerinden 372 tanesi insan sağlığına zarar veren üretim veya satış yaptığı gerekçesiyle kapatıldı ve savcılığa bildirildi. Nedir bu hijyen denetim sistemi? Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu olarak gıda sektörüne verdiğimiz hizmetlerden biri olan hijyen denetim hizmetleri; yemek üretim sektörünün uluslararası standartlara uygun çalışmalarını ve müşterilerine sağlıklı ve güvenilir bir şekilde hizmet sunmalarını sağlamak üzere gerçekleştirilmektedir. Müşterilerimizin üretim tesislerindeki hataları ve eksikliklerini görmelerini sağlamak ve gördükten sonra düzeltmeleri için gerekli önerileri veren ve düzeltici, önleyici faaliyetleri mutfaklarında başlatmalarına yardımcı olan Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, tedavi edici hekimlik yerine önleyici hekimlik anlayışı ile hizmetlerini yürütmektedir. Bunun yanı sıra, periyodik denetimlerimiz sonrasında ekiplerimiz tarafından uygunluk koşullarınız onaylandığı takdirde, müşterilerinize mutfağınızı bağımsız uluslararası bir kuruluş tarafından denetlendiğinizi size vereceğimiz denetim plaketleriyle duyurabileceksiniz. Đşletmenizde yapılacak denetimlerimizde, genel temizlik durumunuz, personelinizin çalışma disiplini ( davranış, eğitim ve sağlık kontrolleri ), gıdaların muhafaza koşulları, ekipmanların üretime uygunluğu, personelin sosyal alanları ( soyunma odası, tuvalet ) ve ürün kabulden çıkışa kadar olan her süreçte olması gereken standartların uygunluk koşulları ekiplerimiz tarafından izlenmektedir. Tüketim aşamasına gelinceye kadar ki süreçte yer alan insan kaynağınızın işletmenizin en değerli varlığı olduğuna inancımızla eğitim ve öğretimin önemine inanan Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu, bu alanda hizmet verdiği tüm müşterilerinin personeline Gıda Güvenliği temel giriş eğitimlerini aldırmaları yönünde yol göstermektedir. Elde ettiğimiz başarı, tüketicinin beklentilerine uygun gıda maddesini her zaman toplam kalite yönetimi anlayışı içerisinde aynı ve arzu edilen sağlık ve kalite boyutunda üretmeye yöneliktir. Bunun için lütfen tüketicinizin sağlıklı gıda tüketim tercihine kulak verin! Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için; Aslıhan Çetin ( cetina@kalitesistem.com ) ile temas kurabilirsiniz.

4 Ferhunde ATALAR Sardunya Hazır Yemek Kalite Güvence Direktörü ÇALIŞANLARIMIZ ĐÇĐN YEMEK HĐZMETĐ ALACAĞIZ. PEKĐ ĐYĐ BĐR YEMEK FĐRMASI SEÇERKEN NELERE DĐKKAT EDELĐM? Türkiye'de artık kurumların yemek ihtiyaçları, ağırlıklı olarak Toplu Yemek Üreten firmalardan sağlamaktadır. Ancak, yemek temin edilecek firma belirlenirken Toplu Yemek de Gıda Güvenliği boyutu mutlaka göz önüne alınmalıdır. Yemek hizmeti alacağımız firma arayışında Gıda Güvenliğini sağlamayı temel Đlke olarak benimsemiş ve Kalite Sistemini samimi olarak uygulayan firma olmasına özen gösterilmelidir. Bir yemek firmasının Gıda Güvenliğini garanti edecek sistemlerle çalıştığını nasıl anlarız? Bunun için aşağıdaki soruları tek tek yanıtlamak gerekecektir; Yemek firması yasaların zorunlu kıldığı belgeler ile çalışıyor mu? Đşletmeye gözlem ziyareti yapılarak aşağıdaki sorulara da yanıt aranmalıdır: o o o o o o Đşletme Hijyen- Gıda Kalite Güvence Sistemlerine önem veriyor mu? Đşletme kendi bünyesinde Hijyen- Kalite Güvence sistemlerini izleyerek, sonuçları üzerinde çalışmalar yapıyor mu? ( firma iç denetimleri kayıtlarına bakılmalı ) Đşletmede büyüklüğe göre, görevli kaç Gıda Mühendisi var? Bu mühendisler bünye içerisinde aktif olarak çalışıyor mu? Çalışanlar, Hijyen HACCP ve diğer kalite sistemlerine ilişkin oluşturulmuş talimatları biliyor ve uyguluyor mu? Firmanın satın alma ve mal kabul yaklaşımı nedir? Temizlik- dezenfeksiyon talimatı mevcut mu ve bu talimatlara gerçekten uyuluyor mu? (Denetim sırasındaki ve geriye dönük kayıtlar incelenebilir.)

5 Belgeler Bir gıda firması minimum olarak yasaların zorunlu tutuğu şartları yerine getirmelidir. Bu belgeler nelerdir? Tüm yemek firmalarında Gıda Üretim Đzni ve Gıda Sicil Sertifikalarının bulunması şarttır. Öte yandan, HACCP Gıda Güvenlik Sistem Belgesi, ISO 9000 Kalite Yönetim Sistem Belgesi, ISO Çevre ve ISO Đşçi Sağlığı ve Đş Güvenliği belgeleri aranmalıdır. Hijyen Kalite Güvence Sistemlerine Üst Yönetimin Yaklaşımı: Kalite ve Gıda Güvenliğine yönelik yapılan yatırımlar önemlidir. Uygulama sonuçlarının sistematik olarak analiz edildiği, üst yönetim tarafından konunun izlendiği, ne kadar desteklendiği ve hangi öncelik sırasında değerlendirdiğinin, hizmeti satınalmak isteyen firma tarafından kayıt ve kanıta dayalı olarak görülmesi gerekmektedir. Firma sürekli iyileşme ilkesi ile kalite sistemlerini denetliyor ve denetletiyor olması gerekmektedir. Özellikle Hijyen-Haccp Sistemlerinin dinamik ve samimi olarak uygulanabilir olması şarttır. Denetim sonuçları, bir yemek firmasının Gıda Güvenliği konusunda ne - neler yapması gerektiğini belirlemede kullanacağı en önemli araçtır. Bu araçla uygunsuzluklar düzeltilir, eğitimlerle de iyileştirme durumunu sürekli kılınabilir. Bütün bunların yapılabilmesinin biricik temeli, üst yönetimin kararlı duruşunda gizlidir. Eğitim çok önemlidir! Eğitim Kişi neyi yapacağını bilirse sadece yapar, ama neyi nasıl ve neden yapacağını bilirse yüreğini de katar. Eğer personel samimi değilse başarılı bir Hijyen uygulamalarından bahsetmek mümkün olmaz Samimiyet, sürekli eğitim ve sürekli iyileştirme denetimleri ile çalışana kazandırılabilir. Buna mecburuz. Çünkü, mutfak çalışanları Hijyen- HACCP ve diğer Kalite Yönetim Sistemleri'nin bizzat uygulayıcısıdır. Bu nedenle firmaların, personellerini bilinçlendirmeyi ve daima izlemeyi hedefleyen eğitim ve denetim programları olmalıdır. Personel eğitimleri, kayıt olarak izlenebileceği gibi, işletme denetimleri sırasında personele direk sorular sorulabilir. Böylece içselleşmiş tutum ve uygulamalar gözlenmiş olur.

6 Gözetim Ziyaretlerinde Deneyimli Bir Kişi Şarttır Yemek hizmeti alacak firmaların deneyimli bir kişi gözetiminde, ilgili firmanın hijyen denetimini yapması gerekmektedir. Burada denetimi yapan kişinin, gıda ve toplu beslenmedeki riskler konusunda bilgi ve deneyime sahip olması son derece önemlidir. Çünkü işletme, bazen görsel hijyen yönünden çok uygun bulunurken, hijyen uygulamalarının esasında ciddi hatalar yapıyor olabilir. Örneğin; Fayanslar döşeli, kırık çatlak yok, her yer pırıl pırıl. Ancak, etler işletmeye ne zaman nereden geldi belli değil veya krema saatlerce ortamda bekliyor mikrop ürüyor. Bu riskli detaylar bilinmeyince görülemeyebilir, dolayısıyla firma parlak fayanslar ve dış görünüşüyle göz boyayabilir. Bu durum yemek yiyen çalışanlarınızın sıkça zehirlenme belirtilerine maruz kalmasıdır ki bunun sorumluluğu karar vericinin omuzlarındadır. Ayrıca yemek firmasına yapılacak gözetimler Satın alma sürecinin sorgulanması ile başlayıp servis sonuna kadar geçen tüm süreçleri kapsayacak şekilde planlanmalıdır. Özellikle üretimin gece olduğu saatlerde denetim yapılması gerçek durumun görülmesi bakımından önemlidir. Gözetimlerde sorgulanacak en temel sorular şunlar olabilir; Satın alma Đşletmede Güvenli gıda, güvenli hammadde ile sağlanır anlayışıyla oluşturulmuş bir satın alma sistemi var mı? Tedarikçilerin kontrolü nasıl yapılıyor? vb. sorularla konu irdelenmedir. Mal kabul Đşletmede hammadde kabulünde dikkat edilecek kuralara yönelik talimatlar var mı? Malzemeler eğitimli kişilerce kontrol ediliyor mu? Depolama Đşletmede tüm ürünler doğru sıcaklık ve zamanda muhafaza ediliyor mu? Hammaddelerin ve ürünlerin izlenebilirliğinin sağlanabileceği bir etiketleme sitemi var mı?. Depo sıcaklıkları belirli aralıklarla ölçülüyor mu? Üretim Üretimde kullanılan ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonunu sağlanıyor mu? Gıdalar hazırlık ve üretim aşamalarında 30 dk. dan fazla ortamda kalıyor mu? Kimyasal tehlikeleri önlemeye yönelik tedbirler var mı?. Kullanılan kimyasalların Sağlık Bakanlığı onayı var mı? Üretime katılan personel hijyen kuralarını biliyor ve uyguluyor mu? Taşıma- Servis Satın almaya karar verici kişinin Yemekler, servis edilene kadar mikrobiyal güvenliği sağlanacak şekilde muhafaza ediliyor mu? gibi sorularla, uygulamaya yönelik değerlendirmeleri yapıyor olması çok önemlidir ve insan sağlığı açısından zorunludur.

7 Öte yandan, yemek hizmeti satın alacak firmanın, yemek firmasından Müşteri odaklı hizmet anlayışı beklentisi, Eğitim ve insan Kaynakları yaklaşımının problemlere yönelik hızlı ve etkin çözüm üretme yeteneği ile entegre olmasını talep etmesi en doğal hakkıdır. Son olarak seçilen firmanın Türk damak tadına uygun üretim yapma yeteneği de çalışanlarınızın duyusal doyumu ve iş verimliliği açısından önemli olacağı kanısındayız. Güvenli, lezzetli ve güleryüzlü hizmet almanız dileğiyle.. Ferhunde ATALAR Sardunya Hazır Yemek Kalite Güvence Direktörü

8 MUTFAKLARDA HĐJYEN DENETĐMĐ FIRTINASI ESTĐRENLER... "Çalışanlarımızın sistematik yaklaşım kazanmalarına, denetlenmekten dolayı oluşan disiplin ortamının korunmasına, bilgi aktarımına, bilgi yenilenmesine, sistemlerimizin doğru çalışıp çalışmadığının ve sonuçlarının güvenilirliğine sizinle çalışmakla erişiyoruz." Bu ayki başarı hikayesi bölüm konuğumuz Sodexho Toplu Yemek ve Servis A.Ş. uzun yıllardır toplu yemek sektöründeki başarısının arkasında yatan sırları bizlerle paylaştı. Bu sektörde yer almak isteyen kuruluşlara iyi örnek uygulaması olması dileğiyle keyifli okumalar dileriz. KSL e-haber: Yoğun tempolu iş hayatımızın arasında günlük enerji ve beslenme ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı olan toplu yemek firmaları olarak, müşterilerinizin sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenmeleri için neler yapıyorsunuz, bize çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? Çok farklı yaş ve beklentide olan gruplara hizmet sunuyoruz. Anaokulu öğrencilerinden, askerliğini yapmakta olanlara, beden gücü ile çalışan fabrika işçilerinden, masa başında çalışanlara, öğrenciler kadar geniş bir grup. Her grubun yemekle ilgili kültürel ve sosyal beklentileri birbirinden çok farklı olabileceği gibi, bulundukları yaş, iklim ve çalışma koşulları nedeniyle vücutlarının sağlıklı kalması için almaları gereken besin ögeleri ve miktarları da farklılık gösteriyor. Burada yıllara dayanan tecrübemiz kadar bilimsel anlamda katkıda bulunan diyetisyenlerimiz devreye giriyor. Hem menü planlama aşamasında kendileri kontrol ve düzenleme görevini yapıyorlar hem de müşterilerimizi ve misafirlerimizi görsel materyallerle veya zaman zaman kendi yerlerinde yaptığımız seminer ve toplantılarla bilgilendiriyoruz. KSL e-haber: Kaliteli üretim zorunluluğu, ekonomik şartların ağırlığı sizi ne tür kısıtlamalara ya da önlemler almaya yöneltebiliyor? Kalite maliyetleri piyasadaki diğer firmalara göre oldukça yüksek bir firmayız. Hammadde kalitesinden ödün vermek gibi bir durum misyonumuzla örtüşmez. Bu nedenle kalite maliyetlerimizi oluşturan kalemleri elimine edemeyiz. Müşterilerimize bu gerçeği anlatarak, hizmetimizde farklılık yaratarak Pazar payımızı elimizde tutmaya ve artırmaya çalışıyoruz. KSL e-haber: Hammadde konusunda problem yaşıyor musunuz?

9 Ülkemizin çok bilinir ve kalitesini ispatlamış firmaları ile çalışma prensibimiz ve kalite taahhüdümüz nedeniyle problem yaşamıyoruz. Kalitenin de bir bedeli var. En büyük sıkıntıyı endüstriyel olmayan üretim kalemlerinden satın almak durumunda kaldığımız hammaddelerde yaşıyoruz. KSL e-haber: Gıda zehirlenmelerine en çok rastlanabilecek, risk analizinin büyük bir titizlikle yapılması gereken bir alandasınız, bunun için aldığınız önlemler neler? Bunun için çalışan personelinize ne gibi eğitimler veriyorsunuz? 1998 yılından bu yana HACCP Gıda Güvenliği sistemini yerleştirdiğimiz bir çalışma sistemimiz mevcut. Adının ne olduğu çok önemli değil, istediğiniz kadar belgeniz olabilir. Ancak burada esas olan işi yapan kişilerin insan sağlığı ile doğrudan ilişkili bir iş yaptıklarının bilincinde olmalarıdır. Hammadde tedarikçilerimizin seçiminden başlayan ve misafirimizin tüketimi sonrasında bildirdiği görüş ve önerilerine kadar uzanan bir zincirde, tüm aşamaların risk analizleri yapılmış, kritik olarak tespit edilen noktalarda gereken tedbirler çok öncesinden alınmıştır. Çalışanlarımız oldukça sık aralıklarla gıda güvenliği konularında eğitim alır. Asıl güvencemiz; aldıkları eğitimi işlerine yansıtma şekillerinin irdelendiği denetim sistemlerimizde. Buralardaki tespitler eğitimlerin algılanma oranını, yapılması gereken düzeltici ve önleyici faaliyetleri çok net şekilde ortaya koymaktadır. KSL e-haber: Müşteri bilinçlenmesine ya da yeme içme kültürüne yönelik yaptığınız sosyal sorumluluk çalışmalarınız var mı? Doğru beslenmeyi açlık hissinin bastırılmasından ayıran en önemli faktörün, yeme-içme kültürü ve sağlığa verilen önem olduğundan hareketle; insan sağlığını değerli bir sermaye olarak görüyoruz. Sodexho' dan hizmet alan müşterilerimize sunulan menülerin düzenli diyetisyen kontrolünde hazırlanması ve uzman diyetisyen Sayın Dilara Koçak'ın katıldığı seminerlerle sağlıklı beslenme & kaliteli yaşam konusunda müşterilerimizi bilinçlendirme gayretindeyiz. KSL e-haber:sektörde artan bir rekabet ve çok sayıda catering firmasının gelişimini gözlüyoruz, bu konuda önümüzdeki 5 yıl içerisinde toplu yemek servisi sektörünün geleceği için neler söylersiniz? Sektörel rekabet yeni firmaların katılımı ve çıtayı yükseltmelerinden ziyade, salt fiyata odaklı bir rekabet olarak değerlendirilebilir. Organize toplu yemek sektörünün, tüm Pazar içindeki payının yüksek olduğu söylenemez, bunun en büyük sebebi de, bu pazarın en önemli oyuncuları olan devlet kuruluşlarının dışarıdan hizmet almayı fazla tercih etmemesi. Gelecek 5 yıl içinde yavaş ama kararlı bir gelişim bekliyoruz, gıda güvenliği kriterlerinin tavizsiz uygulanması ve sıkı denetimi de sektörün önünü açacak ve gelişimini hızlandıracaktır.

10 KSL e-haber: Kalite Sistemin hizmet alanı olan hijyen denetimlerinden kurumunuz ne ölçüde faydalanıyor? Kuruluşunuza, çalışanlarınıza ve hatta müşterilerinize ne tür katkıları olduğunu düşünüyorsunuz. Bu hizmeti diğer firmalara tavsiye eder misiniz? Uzun yıllar önce -sanırım 10 yıl oldu- çıktığımız bu yolda pek çok ilki sizlerle birlikte gerçekleştirdik. Ne kadar iyi donanımlı ve eğitimli çalışanlarınız, denetçileriniz, gıda mühendisleriniz olursa olsun, insan olmaktan kaynaklanan zaafları yaşıyoruz. Şöyle ki; işletme körlüğü denilen olay mutlaka firma çalışanlarında gerçekleşiyor. Bu nedenle üçüncü taraf bağımsız denetçilerin bakış açısını firmaların kendi çalışanları ile yakalamak mümkün olamaz. Çalışanlarımızın sistematik yaklaşım kazanmalarına, denetlenmekten dolayı oluşan disiplin ortamının korunmasına, bilgi aktarımına, bilgi yenilenmesine, sistemlerimizin doğru çalışıp çalışmadığının ve sonuçlarının güvenilirliğine sizinle çalışmakla erişiyoruz. Ayrıca müşterilerimiz açısından sizin firmanızın bilinirliği ve güvenilirliği bizim algılanan kalitemizde önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz. Sakine KARABIYIK Kalite Güvence Müdürü Quality Assurance Manager S O D E X H O Toplu Yemek ve Servis A.Ş Kuş Gribi: Ev kedileri tehlike oluşturmuyor AGES: Ciddi uyarılara rağmen kedilerin doğal yollarla H5N1 virüsünü alabileceklerine dair bir kanıt bulunmamakta. (Viyana, , AGES) AGES'in tıp bölümü yöneticisi Prof. Franz Allerberger; Kediler, kuş gribi açısından değerlendirildiğinde insanlar açısından herhangi bir tehlike oluşturmuyor. dedi. H5N1 virüsü 1997 yılında ilk defa bilimsel olarak tanımlandığından beri yoğun gözlemlere rağmen, kedilerin doğal yaşamda bulaştırıcı unsurlardan virüsü aldıklarına ilişkin bilimsel bir kanıt bulunmamakta Kat Dozda Virüs Kedilerin H5N1 virüsünden etkilenmelerini anlatan ve Hollanda'da yürütülen yakın bir araştırma Eylül 2004'den beri bilinmekte. Allerberger; çalışmanın normal doğal şartlara uygulanamayacak yapay bir laboratuar ortamını tarif ettiğini belirtiyor. Bir hayvan deneyinde 3 kediye intratrakial yolla(direkt olarak nefes yoluna) kat fazla bir dozda virüs enjekte edilmiştir. Đkinci bir deneyde 3 kedi kat dozda virüs verilmiş 1 günlük tavukla beslenmiştir. Bu üç kediye iki de kontrol kedisi eklenmiştir. Allerberger; yapay olarak virüs bulaştırılmış kedilerden bir tanesinin ertesi gün, diğer 7 kedinin 7. günde öldüğünü söylemektedir. Ölü kedilerin sonuç incelemesinde H5N1 virüsünden kaynaklanan bir enfeksiyonun işaretleri tespit edilmiştir.

11 Allerberger; bu çalışma ile temelde bir enfeksiyon olasılığı bir hayvan deneyinde ortaya konulduğunu, fakat bunun gerçek bir durum için baz alınamayacağını vurgulamaktadır. Daha fazla bilgi için; Çeviren; Sayın Kerem Uzunoğlu Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu Denetçi ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDĐR? Çölyak bir ince barsak alerjisidir. Bu alerji; buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanır. Çölyak kişinin yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak genetik bir hastalıktır, bunun anlamı kişinin ailesinde de bu hastalığın çıkması söz konusudur. Bazen hastalık bir ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra, tetiklenebilir; yada ilk seferde aktif olabilir. Avrupa ülkelerinde yaklaşık her 1000 kişinin birinde Çölyak belirtileri görülmektedir. Çölyakın en önemli özelliği her kişiden Çölyak olmasına rağmen belirti vermemesidir. Bu kişilerde gluten alerjisinin tedavisiz kalması sonucunda başka bağışıklık sistemi hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Yurdumuzda tahminen yüzbinlerce Çölyak hastası bulunmaktadır Bu hastalığın tedavi yöntemi uzman hekim tarafından önerilen gluten içermeyen besinlerle beslenmektir. Gluten buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Çölyaklı kişiler normal ekmek, makarna, pasta, börek, bisküvi ve benzeri çok sayıda gıdayı yememek durumundadır. Mısır unu, pirinç unu, soya unu, patates unu gibi maddeler gluten içermediği için rahatça tüketilebilir. Çölyak hastalığı için detaylı bilgiye adresinden ulaşabilirsiniz. Gluten Tayini Analizlerimizden Haberdar mısınız? AB komisyonu 14 Eylül 2001'de Gluten içeren hububat ve ürünlerini alerjiyi tetikleyen ürünler olarak liste başında belirtmiştir. Bu nedenle glutenli gıdaları tolere edemeyen insanların yiyeceklerinin imalatında Gluten miktarının tayini Gıda Güvenliği parametresi olarak çok önemlidir. Bu kapsamda laboratuarlarımızda konu ile ilgili olarak Gluten analizleri yapılmaya devam etmektedir.

12 Kullandığımız eliza kitindeki monoklonal antikorları ve standartları Avrupa gliadin standartlarına göre kalibre edilmişlerdir. Metodun tespit limiti 3 ppm gluten ve kantitatif tayin limiti 5 ppm gluten dir. Bu miktar, Kodeks limitlerinin çok altında olup prolamin çalışma gurubu (pwg) koordinasyonunda uluslar arası 20 laboratuarın ortak çalışması sonucunda doğrulanmıştır. Metot çok hassas olup numune hazırlama ile deneyin yapıldığı yerin ayrı olmasını şart koşmuştur.yani havadan numune tozu ile gelebilecek gluten miktarlarına bile duyarlıdır. Gluten nedir? Gluten, basit proteinler gurubuna giren bir protein türüdür. Bu gurup proteinler hububat taneciklerinin ana bileşenini meydana getirirler. Diğer proteinlerden farklı olarak unlarından prolaminler 50-80% alkol çözeltisi ile ayrılırlar ve bunlar mutlak alkolde veya suda çözünmezler. Glutelinler seyreltik alkali çözeltilerde tuzları olarak çözünürler. Ekmeğin pişmesi için gluten gerekir. Ekmek kabuğu gluten sayesinde oluşmaktadır. Çölyak hastaları glutenli maddeleri tüketmemelidirler. Gluten bugdayda gliadin, diğerlerinde benzeri prolaminleri olan cavdarda secaline, arpada hordeine, yulafda avenin olarak isimlendirilmişlerdir. Laboratuarımız gluten analizleri için tarım bakanlığınca yetkilendirilmiştir. Dr. Çelik ERGENE

13 KALĐTE SĐSTEM LABORATUARLAR GRUBU NĐSAN AYI EĞĐTĐM TAKVĐMĐ 1-2 NĐSAN 2006 Temel Đlkyardım Eğitimi ( Sağlık Bakanlığı Onaylı ) 6 NĐSAN 2006 Gıda Mevzuatı Eğitimi NĐSAN 2006 ISO 9001:2000 Baş Tetkikçi Eğitimi(IRCA Kayıtlı) 13 NĐSAN 2006 Üretim Planlama ve Stok Yönetimi NĐSAN 2006 ISO (HACCP) Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Eğitimi

14 MÜŞTERĐLERĐMĐZE ÖLÇÜMLERĐN KALĐTESĐ HAKKINDA ÖNEMLĐ BĐR BĐLGĐ! Bilir kişi Kimyasal analiz sonuçlarını kararlarınızı verirken ve değerlendirme yaparken kullanıyor musunuz? Ölçümlerin kalitesiyle ilgilenen bizler, sizleri ölçüm sonuçlarının sunulması ile ilgili önemli bazı gelişmelerden haberdar etmek istiyoruz. Bu değişimler son kullanıcı olarak sizlerin doğru kararlar vermesini sağlayacaktır.. Kimse mükemmel değildir. Analiz sonuçları mükemmel olamaz! Umarız bu büyük bir sürpriz olmamıştır. Bu mükemmeliyet eksikliğini ölçüm belirsizliği olarak tanımlıyoruz.

15 Sonuçlar amaca uygun olmalı Sonuçların doğruluğu ne çok az olmalı ne de çok fazla olmalıdır, çünkü bu durumlar maliyetleri arttırır. Doğruluk, gerekli amaca uygun olmalıdır. Eğer hangi seviyede bir doğruluğa ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz, lütfen laboratuarımız ile ile iletişim kurmaktan çekinmeyiniz. Belirsizlik ve limit değerler Birçok analizler yasal limit değerlerin aşılmamasını temin etmek için yapılır. Ölçüm belirsizliği hakkında bilgi olmaksızın, kararlar vermek kolay olabilir fakat bu kararlar yanlış olabilir. Örneğin; bir ürünü kabul edecekken reddederek ekonomik kayba yol açabilirsiniz; Gerçekçi bir ölçüm belirsiziliği sayesinde, sonuç ile ilgili olarak verilen karar daha kullanılır hale gelir. Sonuçları karşılaştırmak daha kolay olur. Referans:

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız FİRMA PROFİLİ Akademik Hijyen Ltd. Şti., İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özer Ergün ün başkanlığında bir grup akademisyen tarafından, her

Detaylı

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ GIDANIN RESMİ KONTROLÜ İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBESİ 08.10.2016 EYLEM GÜLPINAR TURGUT GIDA MÜHENDİSİ GIDA TARIM VE HAYVANCLIK BAKANLIĞI GIDA HİZMETLERİ Güvenilir ve yeterli

Detaylı

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No:

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: EK-5 HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: TARİH: İNCELENECEK HUSUSLAR A) GENEL 1. İşyeri teknik ve hijyenik açıdan bu yönetmelikte belirtilen koşullara sahip mi? 2. El kitabı ön

Detaylı

Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır. Charles A. Mills

Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır. Charles A. Mills CATERING16:Layout 1 12/15/15 1:02 PM Page 1 Kalite doğru ürün yada hizmeti, müşterinin eline doğru zamanda ve doğru fiyatla koymaktır. Charles A. Mills CATERING16:Layout 1 12/15/15 1:02 PM Page 2 02 CATERING16:Layout

Detaylı

Dünya standartlarına göre şekillendirilmiş hizmet anlayışımız, türk mutfağının eşsiz lezzetleriyle birleşince, müşterilerimizin memnuniyeti ile ödüllendirilmekte, sektöre kattığımız lezzet ve kalitenin

Detaylı

FARKIMIZ ; Lezzet için rasyonel çözümler... Biz, iyi yemek sohbetlerinin nesnesi olmaya adayız. Unutmayın, hazır yemek özen ister...

FARKIMIZ ; Lezzet için rasyonel çözümler... Biz, iyi yemek sohbetlerinin nesnesi olmaya adayız. Unutmayın, hazır yemek özen ister... Hakkımızda; Catering son yıllarda gelişen yeni bir sektör; yiyecek tedarik etme, yemeklerin hazırlanması ve bu hizmetin üstlenilip sunulması anlamında kullanılıyor. Yani toplu yemek tüketilecek olan bir

Detaylı

HACCP. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi

HACCP. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi HACCP Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi HACCP HACCP teriminin çıkış noktası Hazard Analysis Critical Control Points Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi HACCP nedir? Gıda güvenliği ve tüketici sağlığı

Detaylı

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü

VİZYONUMUZ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş sağlığı ve güvenliği Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü DEĞERLERİMİZ 2 VİZYONUMUZ Müşterilerimizin beklentilerini ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde değerlendiriyoruz. Gelişmiş çağdaş ülkelerdeki uygulamaları irdeleyip mükemmel çözümler sağlayarak,

Detaylı

MSS GRUP Ölçülebilir Hijyen BİLGİYİ PAYLAŞMAYA HOŞGELDİNİZ. Copyright MSS Grup Ltd Şti. ZİNCİRİN GÜÇLÜ HALKASIYIZ

MSS GRUP Ölçülebilir Hijyen BİLGİYİ PAYLAŞMAYA HOŞGELDİNİZ. Copyright MSS Grup Ltd Şti. ZİNCİRİN GÜÇLÜ HALKASIYIZ MSS GRUP Ölçülebilir Hijyen BİLGİYİ PAYLAŞMAYA HOŞGELDİNİZ MSS Hedef Pazarımız Uluslararası Endüstriyel ve Kurumsal Pazarın Temizleme ve Hijyen Sistemleri Alanında Kimyasal Üretimi, Malzeme Tedariki, Lojistik

Detaylı

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız.

Vaatler kağıt üzerinde kalmasın, kaliteli hizmet alayım diyorsanız, İş güvenliği uzmanınız ve işyeri hekiminiz işyerinize gelsin istiyorsanız. DİKKAT!!!! İŞ GÜVENLİĞİ HİZMETİ ALMAYA BAŞLAMADINIZ MI???? İşyeriniz Çok Tehlikeli ve Tehlikeli işler kapsamında ise ya da, İşyeriniz Az Tehlikeli İşler kapsamında ancak çalışan sayınız 50 nin üstünde

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ak Uzay OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) 1. TEKLİF TALEBİNDE BULUNAN FİRMANIN BİLGİLERİ TEKLİF ALANIN Kurum Ünvanı Mersin Diş Hekimleri Odası Telefon (0324)

Detaylı

www.ankaraisguvenligi.com

www.ankaraisguvenligi.com İş sağlığı ve güvenliği temel prensiplerini ve güvenlik kültürünün önemini kavramak. Güvenlik kültürünün işletmeye faydalarını öğrenmek, Güvenlik kültürünün oluşturulmasını ve sürdürülmesi sağlamak. ILO

Detaylı

h e r ş e y z a m a n ı n d a

h e r ş e y z a m a n ı n d a h e r ş e y z a m a n ı n d a ÖNSÖZ; 2005 Yılında bir damla olarak çıktığımız lezzet yolculuğunda ; çalışanlarımızın emekleri, tedarikçilerimizin destekleri ve müşterilerimizin memnuniyeti sayesinde zamanla

Detaylı

Kuruluşundan bu yana gelişimini sürdürmüş olan DM EFE GROUP, müşteri

Kuruluşundan bu yana gelişimini sürdürmüş olan DM EFE GROUP, müşteri 10.. yıl TARİHÇEMİZ Şirketimiz, 2007 yılında Özel Güvenlik Hizmetleri vermek amacı ile Efe Güvenlik Hizmetleri Tic. LTD.ŞTİ. ünvanıyla kurulmuş olup, gelişen ve değişen hizmet sektöründe, müşteri talepleri

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ

RİSK YÖNETİMİ ve DEĞERLENDİRMESİ 0 YÖNETİM SİSTEMLERİ I İLGİLİ MEVZUAT II RİSKİN MANTIĞI III TEHLİKELER VE TESPİTİ IV TEHLİKE ANALİZ METODOLOJİLERİ V RİSK ANALİZ YÖNTEMLERİ VI RİSK HESAPLAMA ÖRNEKLERİ 30 39 78 113 80 39 60 ÖN BİLGİLENDİRME

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı

Otomotiv Sertifika Programı

Otomotiv Sertifika Programı Otomotiv Sertifika Programı Otomotiv ana sanayi ve yan sanayinde kabul gören, geleneksel iş modelleri artık günümüzde uluslararası standartlar olarak zorunluluklar haline gelmiştir. Bu eğitimde birçok

Detaylı

ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ

ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ zzet երանգ aku Saveur APORE Bкус SMAK γεύση aroma γεύση вкус Lezzet स व द smag Flavor geschmack SAPORE Saveur երանգ hangi dilde olursa olsun lezzet ŞİRKET PROFİLİ KET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ ŞİRKET PROFİLİ

Detaylı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı İÇERİK İmalat Tesisi, Birimleri ve Genel Özellikleri Dokümantasyon, Personel Eğitimi ve Sağlık Kontrolü İmalat

Detaylı

YEME İÇME HİZMETLERİ DENETİM VE CEZA YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

YEME İÇME HİZMETLERİ DENETİM VE CEZA YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Bu prosedür, Koç Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ve yeme-içme hizmeti veren tüm firmaların ve sorumlu personelinin denetim şartlarının belirlenmesini; Koç Üniversitesinin, yeme içme hizmeti

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

«İş Güvenliğine Dair Herşey»

«İş Güvenliğine Dair Herşey» Akut Özel Sağlık Hiz. Tur. ve Sos. Hiz. San. Ltd. Şti. Akut Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi «İş Güvenliğine Dair Herşey» Vizyonumuz Profesyonel, tecrübeli ve çözüm odaklı A, B ve C sınıfı iş güvenliği

Detaylı

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 A. İÇİNDEKİLER Bölüm KONU SAYFA NO REFERANS STANDART MADDESİ TS EN ISO IEC 17020:2012 A. İÇİNDEKİLER 1 B. ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM 2 7.6 1. AMAÇ 2 2. KAPSAM 2 3. SORUMLULUK 2 3.1

Detaylı

Aktivitem Catering ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemi standartlarına sahiptir.

Aktivitem Catering ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Sistemi standartlarına sahiptir. HAKKIMIZDA Her türlü organizasyon ve davetlerin ikram servisi konusunda gerekli lezzet, kalite, estetik, hijyen, çabukluk yeteneği ile hizmet anlayışımızı Aktivitem Catering çatısı altında birleştirdik.

Detaylı

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş.

SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. SUNAR TURİZM VE GIDA HİZMETLERİ A.Ş. Sunar Turizm Ve Gıda Hizmetleri A.Ş bir Asmar Holding A.Ş kuruluşudur. Sunar Gıda 2007 yılında kurulmuş, kurulduğu ilk andan itibaren kaliteye verdiği önemi ve zoru

Detaylı

FİRMANIN TANITIMI KURUCUMUZ HAKKINDA BİLGİ EKİBİMİZ HİZMET ALANLARIMIZ REFERANSLARIMIZ

FİRMANIN TANITIMI KURUCUMUZ HAKKINDA BİLGİ EKİBİMİZ HİZMET ALANLARIMIZ REFERANSLARIMIZ FİRMANIN TANITIMI KURUCUMUZ HAKKINDA BİLGİ EKİBİMİZ HİZMET ALANLARIMIZ REFERANSLARIMIZ ŞİRKET TANITIMI Dkn Kalite Yönetim Danışmanlık 2004 yılında Kaan Kahyaoğlu tarafından kurulmuştur. Firmamızın övünç

Detaylı

TAMFA İNŞAAT YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNSÖZ

TAMFA İNŞAAT YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNSÖZ TAMFA İNŞAAT YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNSÖZ ÖNSÖZ Her kuruluş faaliyet gösterme şeklini geliştirmek ister. Bu, pazar payını büyütmek veya maliyetleri azaltmak anlamına gelebileceği gibi riski daha etkili bir

Detaylı

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İTİRAZ ve ŞİKAYETLERİNİN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İTİRAZ ve ŞİKAYETLERİNİN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REV. 4 TEMMUZ 2013 MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ, İTİRAZ ve ŞİKAYETLERİNİN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ HAZIRLAYANLAR : Ayfer KÖSE......TARİH: TEMMUZ 2013 EYS Şefi ONAYLAYANLAR : Dursun TEDİK..TARİH: TEMMUZ 2013 Kalite Müdürü

Detaylı

Burak Boru, IFS in ERP Uygulamaları nı tercih etti. Fatih Güneş tarafından yazıldı.

Burak Boru, IFS in ERP Uygulamaları nı tercih etti. Fatih Güneş tarafından yazıldı. Burak Boru, ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) alanında etkin ve entegre bir iş organizasyonu sağlayan ve iş süreçlerindeki verimliliği artıran IFS Uygulamaları nı tercih etti. Burak Boru, IFS Uygulamaları

Detaylı

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU 1.Araştırmanın Amacı ve Önemi Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası nın verdiği hizmetlerin kapsamı içindeki dış paydaşlarının müşterek ihtiyaçlarının

Detaylı

HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR

HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR SÖZÜMÜZÜ TUTARIZ HIZLI SERVİS RESTORANLARINDA SOĞUK ZİNCİR DERMAN AYDOĞAN 0 530 662 91 88 İŞ GELİŞTİRME DIREKTÖRÜ DERMAN.AYDOGAN@HAVILOG.COM AJANDA HAVI LOJİSTİK HAVI LOJİSTİK HİZMETLERİMİZ MÜŞTERİLERİMİZ

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI Sayfa No 1 / 5 1.BİRİM:İş Sağlığı ve Güvenliği 2. GÖREV ADI: İşyeri Hekimi 3. AMİR VE ÜST AMİRLER: Başhekim Yrd., Başhekim 4.YATAY İLİŞKİLER:Hastane Tüm Birim ve Bölümleri, İSG kurulu 5. GÖREV DEVRİ:Diğer

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

Aslında, benim perakende sektöründeki kariyerim bir anlamda 12 yaşında sahibi olduğumuz süpemarkette yaz tatillerinde çalışmamla başladı.

Aslında, benim perakende sektöründeki kariyerim bir anlamda 12 yaşında sahibi olduğumuz süpemarkette yaz tatillerinde çalışmamla başladı. Değerli Basın Mensupları, Kıymetli Konuklar, İstanbul, 14 Temmuz 2008 Öncelikle Real Hipermarketleri Türkiye Genel Müdürü olarak gerçekleştirdiğimiz ilk basın toplantımıza katılımınız için çok teşekkür

Detaylı

Soğuk zincirinizde tam kontrol sağladığınıza emin misiniz?

Soğuk zincirinizde tam kontrol sağladığınıza emin misiniz? Soğuk zincirinizde tam kontrol sağladığınıza emin misiniz? testo Saveris Retail Chain: kalite yönetiminizde izlenebilirlik ve maksimum verimlilik için dijital çözüm. Kalite yönetiminizi bugün nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

Güven ve Konfor ile Sorunsuz Yolculuklar

Güven ve Konfor ile Sorunsuz Yolculuklar Güven ve Konfor ile Sorunsuz Yolculuklar Hakkımızda İstaş Turizm şehir içi personel ve öğrenci taşımacılığı, toplu taşımacılık sektörlerinde faaliyetini gerçekleştirmektedir. Misyonu sektöründe ayrıcalıklı,

Detaylı

Tarih /07/09. Bay/Bayan., Tez Konusu: Türkiye de tedarik zinciri işbirliğinin performans gelişimine etkisi

Tarih /07/09. Bay/Bayan., Tez Konusu: Türkiye de tedarik zinciri işbirliğinin performans gelişimine etkisi Tarih /07/09 Bay/Bayan., Tez Konusu: Türkiye de tedarik zinciri işbirliğinin performans gelişimine etkisi Brunel Üniversitesi Đşletme Fakültesi yüksek lisans öğrencisi olarak Türkiye de tedarik zinciri

Detaylı

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Sunum İçeriği Gıda Güvenliği Endüstri Çalışmaları Pınar ın Gıda Güvenliği Yaklaşımı Pınar Enstitüsü

Detaylı

GÜRÇAY MAKİNE HAKKINDA

GÜRÇAY MAKİNE HAKKINDA GÜRÇAY MAKİNE HAKKINDA 1994 yılında Şerafettin Gürçay tarafından kurulan Gürçay Makine, tecrübeli kadrosu ve ileri teknoloji üretim donanımıyla kısa bir süre içerisinde sektörünün önde firmalarından biri

Detaylı

İTS YAPI SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ

İTS YAPI SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ İTS YAPI SANAYİ TİCARET LTD. ŞTİ GENEL MÜDÜRLÜK ADRESİMİZ: Adres : Çakmak Mh. Tavukçuyolu Cd. Saatçi Sk. No : 22/4 Tepeüstü / Ümraniye - İstanbul Tel : (0216) 540 87 00-01 Fax : (0216) 540 87 23 Web: www.itsgrup.com.tr

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI İZMİR İL MÜDÜRLÜĞÜ ZEKERİYA YAZICI GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRÜ GIDA GÜVENİLİRLİĞİNİN SAĞLANMASI KAPSAMINDA İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE YAPILAN ÇALIŞMALAR 2 Gıda Güvenilirliği Gıda

Detaylı

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan :

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan : PR 9 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 9 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 I. Giriş Bu belge kapsamında "Üreticiler", BSCI Katılımcısı nın tedarik zincirinde ürün (yiyecek olan ya da olmayan)

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

HAKKIMIZDA. Bir Şirket : Đnançlı,zeki,kuvvetli ve dinamik yöneticilerle temsil edildiği ölçüde güçlü ve istikrarlıdır

HAKKIMIZDA. Bir Şirket : Đnançlı,zeki,kuvvetli ve dinamik yöneticilerle temsil edildiği ölçüde güçlü ve istikrarlıdır HAKKIMIZDA Artanlar Grup u 2010 yılında sektörde uzun seneler hizmet vermiş başarılı yöneticiler tecrübelerini birleştirerek kurmuşlardır. Amaç sektöründe emin adımlar ile yasal mevzuatlarını yerine getirerek

Detaylı

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir.

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir. Elektrik Tesisatı konusunda projelendirme, danışmanlık ve kontrolörlük hizmetleri ile kapsamlı bir mühendislik tasarım firması olarak, teknik bilgiye, müşteri ihtiyaçlarına, gelişen teknolojiye odaklı

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler www.faktorgrup.com İşlerinizde Profesyonel Çözümler Değerli yöneticiler, Bildiğiniz gibi, içinde yaşadığımız yüzyılda modern işletmecilik kavramı beraberinde

Detaylı

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İş Güvenliği, Kalite, Çevre, Enerji Yönetimi, Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri İçindekiler 1 Hakkımızda 4 Hizmetlerimiz 2 Vizyonumuz 5 Referanslarımız 3 Değerlerimiz 6 İletişim 1 Hakkımızda Genç, dinamik

Detaylı

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi

Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Sami EROL Gıda Mühendisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi 1 24 Aralık 2012-22 Mart 2013 Maryland Üniversitesi Amerika Birleşik Devletleri 2 3 Maryland Üniversitesi

Detaylı

Tedarikçi Yönetimi - Kurumsal Sosyal Uygunluk - 2015 Yılı Eğitim Programı

Tedarikçi Yönetimi - Kurumsal Sosyal Uygunluk - 2015 Yılı Eğitim Programı Tedarikçi Yönetimi - Kurumsal Sosyal Uygunluk - 2015 Yılı Eğitim Programı Kurumsal Sosyal Uygunluk Eğitim Hizmetleri Intertek, sağladığı eğitim hizmetleri ile kurumsal sosyal uygunluk alanında farkındalık

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Teori (saat/hafta) BES430 8.Bahar 2 0 0 4

Teori (saat/hafta) BES430 8.Bahar 2 0 0 4 TOPLU BESLENME HİZMETLERİNDE KALİTE Dersin Adı Kodu Yarıyıl TOPLU BESLENME HİZMETLERİNDE KALİTE Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı

Detaylı

Dilek GÖKCEK. İzmir 2014

Dilek GÖKCEK. İzmir 2014 1 Dilek GÖKCEK İzmir 2014 2 Piyasa Gözetimi ve Denetimi TİTCK ürün grupları Kurumumuz sorumluluğundaki PGD ye tabi ürünler Tıbbi Cihazlar -Genel Tıbbi Cihazlar Kozmetikler İlaçlar -Vücuda Yerleştirilebilir

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

DEĞERLERİMİZ. Mükemmellik anlayışımız

DEĞERLERİMİZ. Mükemmellik anlayışımız TARİHÇE 1968 yılında, Gaziantepli Burhan ve Mehmet Dinçerler kardeşler, baklava sektöründe işçi olarak çalışmaya başlarlar. Mesleğin tüm inceliklerini öğrenen kardeşler, 1983 yılına geldiklerinde bu sektörün

Detaylı

Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi. 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi

Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi. 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi Ġstanbul Üniversitesi Hastaneleri BütünleĢik Kalite Yönetim Sistemi 30.4.2013 İTF Kalite Yönetim Birimi 1 SUNUM ĠÇERĠĞĠ Kalite nedir?- Sağlıkta Kalite nedir? İÜH Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi nedir?

Detaylı

Antak Enerji 40.000KW lık yani 40MW/ Yıl Üretim kapasitesine sahiptir.

Antak Enerji 40.000KW lık yani 40MW/ Yıl Üretim kapasitesine sahiptir. Şirket Profili Antak Enerji, Akdeniz Bölgesinde Fotovoltaik Modül üretim tesislerini kuran ve üretime başlayan ilk Türk firmasıyız. Firmamız Fotovoltaik modül üretim sektöründe 2010 yılından beri sürdürmektedir.

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

HAKKIMIZDA TEMİZLİK HİZMETLERİ

HAKKIMIZDA TEMİZLİK HİZMETLERİ HAKKIMIZDA Sağlık hizmetleri / özel hastane yöneticiliği başta olmak üzere hizmet sektörünün çeşitli alanlarında edindiğimiz bilgi deneyim ve tecrübenin gücünden yararlanarak yatırım ve ticaret yolculuğuna

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

HİJYEN BELGESİ (ISO 13027) NEDİR? Hijyen; Hijyen kelimesi Yunanca hygies kelimesinden türetilmesi ile birlikte dilimizde sağlık anlamına karşılamaktad

HİJYEN BELGESİ (ISO 13027) NEDİR? Hijyen; Hijyen kelimesi Yunanca hygies kelimesinden türetilmesi ile birlikte dilimizde sağlık anlamına karşılamaktad HİJYEN BELGESİ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz HİJYEN BELGESİ (ISO 13027) NEDİR? Hijyen; Hijyen kelimesi Yunanca hygies kelimesinden türetilmesi ile

Detaylı

Turkuaz Ege de Yemden Balığa

Turkuaz Ege de Yemden Balığa Turkuaz Ege de Yemden Balığa UZANAN yolculuk... Denİz dostu olduğumuzu DÜNYA BİLİYOR! Türkiye nin en güçlü ve büyük topluluklarından biri olan Yaşar Grubu nun tam entegrasyon felsefesi ile 1983 yılında

Detaylı

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM SEVGİ ÖÇVER Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen 1 Stratejik yönetim, uzun vadeli planlamalar ve kararlar ile konaklama isletmelerinin en üst düzeyde etkin ve verimli

Detaylı

Editörden SINIRLARIMIZI GENĐŞLETĐYORUZ! AVUSTURYA SAĞLIK VE GIDA GÜVENLĐĞĐ AJANSINA BAĞLI KALĐTE SĐSTEM LABORATUARLAR GRUBU'NDAN YEREL GĐRĐŞĐM ATAĞI

Editörden SINIRLARIMIZI GENĐŞLETĐYORUZ! AVUSTURYA SAĞLIK VE GIDA GÜVENLĐĞĐ AJANSINA BAĞLI KALĐTE SĐSTEM LABORATUARLAR GRUBU'NDAN YEREL GĐRĐŞĐM ATAĞI Editörden Sevgili Okuyucularımız, Sizlere bu ay sunmak istediğimiz birbirinden güzel iki haberimiz var. Kalite Sistem Laboratuarlar Grubu olarak şirketlerimize katılan iki yeni organizasyon ile sınırlarımızı

Detaylı

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor!

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Mavi Akademi, bünyesinde barındırdığı yetki belgeleri ve alanında uzman akademisyenler, sektör tecrübesine sahip baş denetçiler ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla

Detaylı

www.evrekateknik.com.tr Mekanik Tesisat alanında sektörün önde gelen firmaları arasında yer alan Evreka Teknik; faaliyetlerine 1997 yılında, Ankara Ostim de ısıtma soğutma malzemesi satış ve servis hizmetleri

Detaylı

... Ağustos 2009, İstanbul - MİKRON S, IFS ile DAHA DİNAMİK. Ekmeğini taştan çıkartan Mikron S, IFS in ERP Uygulamaları nı tercih etti

... Ağustos 2009, İstanbul - MİKRON S, IFS ile DAHA DİNAMİK. Ekmeğini taştan çıkartan Mikron S, IFS in ERP Uygulamaları nı tercih etti MİKRON S, IFS ile DAHA DİNAMİK Mikron S, ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) alanında etkin ve entegre bir iş organizasyonu sağlayan ve iş süreçlerindeki verimliliği artıran IFS Uygulamaları nı tercih etti.

Detaylı

Sigortacılık Etik İlkeleri

Sigortacılık Etik İlkeleri Sigortacılık Etik İlkeleri ETİK İLKELERİN AMACI Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Sigortacılık Etik İlkelerinin amacı; sigorta ve reasürans şirketlerinin, müşterileri, çalışanları, aracıları,

Detaylı

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir.

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir. 1.0 AMAÇ Bir müşterinin veya Prosis bünyesinde gerçekleştirilen eğitim katılımcısının PROSİS kararına itiraz etmesi, şikayette bulunması ve anlaşmazlıkların ortaya çıkması halinde yapılacak faaliyetlerin

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar. TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 29.12.2011-28157 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir?

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir? Tükettiğimiz imiz gıdalarg daların n güvenilirlig venilirliği i hayati derecede önemlidir KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz? Tükettiğimiz

Detaylı

ISO 22000 UYGULAMA PROSEDÜRÜ

ISO 22000 UYGULAMA PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ Firma tarafından; üretilen ürünlerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik hijyenik faaliyetlerin sistemli bir şekilde yürütülmesini ve buna bağlı olarak iso 22000 gıda güvenliği yönetim

Detaylı

Un Sanayi-Bazı Sorunlar ve. Fırsatlar

Un Sanayi-Bazı Sorunlar ve. Fırsatlar Un Sanayi-Bazı Sorunlar ve Fırsatlar Prof. Dr. Hamit Köksel Hacettepe Universitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara koksel@hacettepe.edu.tr Hububat işleyen sanayii dalları Un, irmik Ekmek vb. ürünler Makarna,

Detaylı

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/7 1.0 Amaç: Bu prosedürün amacı, müşterilerden, belgelendirme faaliyetleri veya muayene faaliyetleri konusunda diğer kesimlerden alınan şikayetler ve itirazlara yapılacak işlemlerin belirlenmesi,

Detaylı

HACCP ve Gıda Güvenliği

HACCP ve Gıda Güvenliği HACCP ve Gıda Güvenliği HACCP; Hazard Analysis And Critical Control Points (Tehlike Analizi Ve Kritik Kontrol Noktaları) kavramının kısaltılmış halidir. HACCP, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak

Detaylı

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com.

Homer ve OEE. Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr. Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir. www.cengizpak.com. Homer ve OEE Hazırlayan : Cengiz Pak www.cengizpak.com.tr Bu sunum sadece cengizpak.com.tr site üyeleri içindir cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Homer İşe Giriyor Ve OEE nin Ne Olduğunu

Detaylı

HİZMETLERİMİZ HAKKINDA

HİZMETLERİMİZ HAKKINDA HİZMETLERİMİZ HAKKINDA Avraska İş Geliştirme ve Yönetim Danışmanlığı Ltd.Şti. İstanbul, Temmuz 2015 Yeni rekabet sadece firmaların fabrikalarda ürettikleri ürünler arasında değil; fabrika çıktılarına ambalaj,

Detaylı

PROJE KATALOĞU

PROJE KATALOĞU PROJE KATALOĞU www.promesmuhendislik.com.tr promes@promesmuhendislik.com.tr 0 212 222 0 333 Hakkımızda Promes Mühendislik, Türkiye ve Yurt dışında, elektrik taahhüt ve projelendirme konusunda, en yaygın

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 29 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28157 (3. Mükerrer) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: YÖNETMELİK TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

MerSis. Bilgi Güvenliği Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Güvenliği Danışmanlık Hizmetleri o MerSis Danışmanlık Hizmetleri Çalışanlarınız, tesisleriniz, üretim araçlarınız koruma altında! Bilgileriniz? danışmanlık hizmetlerimiz, en değerli varlıklarınız arasında yer alan bilgilerinizin gizliliğini,

Detaylı

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0)

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Enstitümüz tarafından yüksek lisans tez programları kabul edilen yüksek lisans öğrencileri için danışman

Detaylı

KUAFÖRLER & BERBERLER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ

KUAFÖRLER & BERBERLER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ KUAFÖRLER & BERBERLER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİ risk almayın önlem alın AMAÇ YÜKÜMLÜLÜK Bu kontrol listesi, kuaför/berber/güzellik salonlarında 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

İLE GÜVENCE ALTINA ALIN

İLE GÜVENCE ALTINA ALIN KENDİNİZİ HACH SERVİSİ İLE GÜVENCE ALTINA ALIN Cihazınızın bakım ve onarımını uzman ellere bırakarak hem daha huzurlu olun hem de güvenilirliğinizi arttırın. HACH SERVİS İLE ALDIĞINIZ RİSKLERİNİZİ AZALTIN

Detaylı

VC600 TEK ODALI VAKUM MAKİNESİ

VC600 TEK ODALI VAKUM MAKİNESİ VAKUM NEDİR? VAKUM Vakum kullanarak ambalajlama tekniği (ambalaj içindeki havanın boşaltılması) uzun yıllardan beri kullanılıyor. Ancak eski dönemlerde, sadece yüksek basınca dayanıklı ürünler vakumlanabilirken,

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

KURUMSAL. Misyonumuz. Vizyonumuz

KURUMSAL. Misyonumuz. Vizyonumuz 1 2 3 HAKKIMIZDA 4 KURUMSAL Misyonumuz Sağlıklı çalışma koşullarında, kalitesine güvenilen malzemeleri, bilinçli ve kusursuz işçilik ile işleyerek, sağlıklı ve lezzetli beslenme ilkesi ile sürekli müşteri

Detaylı

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ MUHAFAZA ZİNCİRİ Nº Uygunluk Kriteri Seviye MUHAFAZA ZİNCİRİ (Muhafaza zinciri standartları, hasat sonrası üretim süreci boyunca sertifikasyon durumu ile ilgili olarak İTU Sertifikalı üretim sürecinden

Detaylı

Sürdürülebilirlik Raporu 2016

Sürdürülebilirlik Raporu 2016 Sürdürülebilirlik Raporu 2016 1 KALİTE POLİTİKAMIZ Turizm sektöründe yabancı misafirlerin dinlenme ve eğlence amaçlı konaklama ihtiyaçlarına hizmet eden Palmiye Hotels yönetimi olarak; Turizm sektöründeki

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI. B. İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alır.

MODÜL BİLGİ SAYFASI. B. İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alır. MODÜL SYFSI MODÜLÜN DI : İŞ SĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MODÜLÜN SÜRESİ : 12 ders saati MODÜLÜN MCI : Bireye, iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması amaçlanmaktadır.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Temizlik Ürünleri Şubesi Oyuncak Mayıs 2012 Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik 17.05.2002 tarihli ve 24758 sayılı

Detaylı

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ PR 1 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 1 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı YÖNETİM SİSTEMLERİ Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı Genel Bilgilendirme Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Sosyal Sorumluluk Standardı

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Fiyat Teklifi

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet Fiyat Teklifi CAMİŞ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. Hazırlanma Tarihi 06/12/2018 Geçerlilik Tarihi 06/01/2019 NEDEN ÖZDEN OSGB? Bizimle çalışmadan önce bizim hakkımızda bazı detayları öğrenmek isteyeceğinizi düşündük. Sıkıcı metinler

Detaylı