1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi"

Transkript

1 1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 2. Peyzajın Unsurları 3. Komünite ve Peyzaj Düzeyinde Biyoçeşitlilik 4. Ada Biyocoğrafyası 5. Tarafsız Teori 6. Zaman ve Mekân Ölçeği 7. Peyzajın Geometrisi 8. Sürdürülebilir Peyzaj Kavramı 9. İnsan-tasarımlı Peyzajlar Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

2 1. Belirli bir bölgedeki peyzaja (arazi parçasına) bir bütün olarak bakıldığında, bu yeryüzü parçasının zaman ve mekâna bağlı olarak heterojen bir yapıya sahip olduğu görülür. Böyle bir yapı sergileyen peyzajda, zamana ve yere (mekâna) bağlı olarak farklı gelişimler, değişimler ve dinamikler görülür. Peyzajdaki bu dinamizm ve heterojen yapı, o alandaki biyotik ve abiyotik varlıklar ile süreçler üzerinde değişik etkiler gösterir. İşte peyzaj ekolojisi, heterojen yapıdaki bir arazi parçasının özelliklerini inceleyen, bu arazinin yönetim ilkelerini toplumun yararı ve yaşamı için ortaya koyan bir bilim dalıdır (Risser ve ark. 1984). Peyzaj ekolojisi; ekolojinin bir dalı olup bütünleştirici bir özellik gösterir.

3 Peyzaj ekolojisinin ilgilendiği konular; ekolojik ilkelerin uygulama alanıyla olan ilişkileri, peyzajı oluşturan farklı ekosistemler arasındaki biyotik ve abiyotik madde değişimleri insanlarla ekolojik süreçler arasındaki karşılıklı etkileşimlerdir.

4 Arazi yapısı ile ekolojik süreçler arasındaki ilişki, belirli bir alan ve ölçekle sınırlı değildir. Örneğin, belirli büyüklükteki bir mekânda yürütülen araştırmalar, bu mekândan daha küçük veya daha büyük bir alanda yapılan araştırma sonuçlarından da yararlanabilir. Örneğin, bitki ve hayvanların değişik büyüklüklerdeki peyzajlarda meydana gelen değişimlere gösterdikleri tepkilere bakarak, bu konuda yeni bilgiler elde edebiliriz. Peyzaj ekolojisindeki ilkeler ve kavramlar, bir çok uygulamalı bilim dalına (örn., tarımsal ekoloji, ekoloji mühendisliği, ekosistem sağlığı, peyzaj mimarlığı, peyzaj planlama, bölge planlama, kaynak yönetimi, onarım ekolojisi) kuramsal ve deneysel anlamda önemli katkılarda bulunmaktadır.

5 Şekil 2: Biyolojide hiyerarşi düzeninin basamakları. En küçüğünden, en büyüğüne doğru 11 farklı biyosistem düzeyi vardır. Her düzeyde de bunların ortak özellikleri olan ve dikey yapı içinde gösterilen 7 adet taşınan işlevler ya da süreçler bulunmaktadır. Biyolojide hiyerarşi düzeni kavramı daha önce anlatılmıştı (bkz. Şekil 1-3). Orada ekosistem, hiyerarşi düzeni içinde temel bir birim olarak ele alınmıştı. Ancak, bir ekosistemin yapısını ve işlevlerini ekolojideki bütüncü yaklaşım çerçevesinde daha iyi anlayabilmek için, sadece ekosistem düzeyinin alt tarafında yer alan basamaklara (organizmalara, populasyonlara ve komünitelere) odaklanmak yetmez. Bunlara ek olarak ekosistem düzeyinin üst tarafında yer alan basamaklara da (peyzaja, ekobölgeye/biyoma ve ekosfere) önem verilmelidir.

6 Wiens (1992), Peyzaj ekolojisi gerçekten nedir? diye sorar. Peyzaj terimi, insan ve doğayı bütünleştiren bir terimdir (Calow 1999). Peyzajın sözlük anlamı bir bölgenin değişik arazi biçimlerinin bütünü dür. Peyzaj ekolojisi bilim dalının kökeni 1930 lu yılların sonlarına kadar gider. O tarihlerde Carl Troll (1939) doğa bilimlerinde uygulanan tüm yöntemlerin, peyzaj bilimi içinde yer aldığını belirtmiştir (Schreiber 1990). Bu birleştirici ve bütünleştirici bilim dalı 1960 lı yıllarda Orta Avrupa da geniş bir kabul görmüştür.

7 Uluslararası Vejetasyon Bilimi Birliği nin 1963 yılı toplantısında, Troll (1968) peyzaj ekolojisini -Tansley in (1935) ekosistem kavramına uygun olarak- aşağıdaki şekilde tanımlamıştır: Peyzaj ekolojisi, peyzajın herhangi bir bölümünde egemen olan çevre koşulları ile canlı komüniteler arasındaki karmaşık neden-sonuç ilişkilerini bir bütün olarak ele alan bir bilim dalıdır (Troll 1968).

8 Peyzaj ekolojisi bilim dalının Kuzey Amerika ya girişi, Gary W. Barrett in Ulusal Bilim Vakfı (NSF) Ekoloji Programı Müdürü olduğu 1980 li yıllara rastlar. Barrett, Illinois eyaleti Piatt kenti Allerton Park da Nisan 1983 te gerçekleştirilen geniş katılımlı bir toplantıya finansman bulunmasını sağlayarak, bu yöndeki ilk çalışmaları başlatmıştır (ayrıntı için bkz. Risser ve ark. 1984). Bu toplantı, ABD Uluslararası Peyzaj Ekolojisi Birliği nin (IALE) daha sonra yapacağı yıllık toplantılar için bir itici güç olmuş ve Birliğin ilk yıllık toplantısı Ocak 1986 da Georgia Üniversitesinde yapılmıştır.

9 Ocak 1986 da Georgia Üniversitesinde yapılan bu toplantıyı, editörlüğünü Frank B. Golley in yaptığı ve ilk sayısı 1987 yılında yayınlanan Peyzaj Ekolojisi dergisi izlemiştir. Bu konuda klasik bir eser olarak kabul gören Richard T.T. Forman ve Michael Gordon un Peyzaj Ekolojisi kitabı da 1986 da yayınlanmıştır. Böylece 1980li yıllar, peyzaj ekolojisi bilim dalının Kuzey Amerika da kök saldığı yıllar olmuştur.

10 Peyzaj ekolojisi alanında çok sayıda önemli kitap bulunmaktadır. Örneğin, Doğayla uyumlu bir tasarımın yararlarını açıklayan McHarg (1969); Kurama ve uygulamaya odaklanan Naveh ve Lieberman (1984); Peyzaj heterojenliğini ve tahripleri ele alan M.G. Turner (1987); Peyzaj sınırları ile biyolojik çeşitlilik ve ekolojik akışları (girdiçıktıları) konu alan Hansen ve di Castri (1992); Peyzajların ve bölgelerin ekolojisini inceleyen Forman (1997); Küçük memelileri bir model canlı olarak kullanıp onlar üzerinde araştırmalar yapan Barrett ve Peles (1999); Peyzaj ekolojisi yöntemlerinin arazi yönetiminde uygulanmasını konu alan Klopatek ve Gardner (1999) ve Peyzaj kuramını ve ilkelerini uygulama alanı ile bütünleştiren M.G. Turner ve ark. (2001) gibi.

11 Bir peyzaja bakınca, mekâna bağlı olarak bir takım farklı yapılar ve özellikler görülür. Peyzaj ekolojisinin en önemli konusu, bu yapı ve özelliklerin nedenlerini ve sonuçlarını incelemektir. Ekolojik konulara peyzaj açısından bakış, yeni değildir (bkz. Trol 1968). Nitekim Aldo Leopold un (1949) «Bir Kum Diyarı Kitabı: Oradan Buradan Resimler» isimli eseri, ekolojik konulara peyzaj açısından bakan ilk eserlerden biridir. Peyzaj ekolojisi ile ilgili kavramlar ve mekanizmalar son otuz-kırk yıl içinde ortaya konulmuştur. Bu süreçte sağlam kuramsal temellere dayanan araştırmalar yapılmış; bunlara dayanarak peyzaj düzeyindeki oluşumların, olayların ve etkileşimlerin anlaşılması sağlanmıştır.

12 Yeni gelişen bu bilim dalı, ekoloji bilimine peyzaj ölçeğinde bazı yeni konular ve kavramlar getirmiştir. Bu kavramlardan bazıları şunlardır: Gama çeşitliliği (bölgesel düzeyde var olan tür ya da takson sayısı); tahribatın yayılmasının sayısal olarak ölçülmesi; enerji akışında kaynak-obruk dinamiklerinin önemi; peyzajın farklı unsurlarına bağlı olarak canlıların türe özgü davranışları; ekosistem tipleri arasında biyotik madde değişim hızları vd.

13 Her peyzajda birtakım yapılar (örn., bir tarımsal bölgedeki peyzaja bakınca görülen mozaik ve heterojen yapı), oluşumlar ve süreçler (örn., bir su akış havzasındaki kirlenme olayı) vardır. Bir peyzajdaki yapı ve süreçlerin en iyi şekilde anlaşılabilmesi için, teori ve uygulama -hem araştırma hem de yönetim açısından- bütünleştirici bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bütünleştirici kavramlar arasında; hiyerarşi teorisi, sürdürülebilirlik, net enerji, Peyzaj yamaları arasında ise; bağlantı ve sibernetik düzenleme mekanizmaları bulunmaktadır (ayrıntılar için bkz. Urban ve ark ve Barrett ve Bohlen 1991).

14 Peyzaj ekolojisi günümüzde modern ekolojinin bir dalı olarak kabul görmekte; insanoğlu ile gerek doğal peyzajlar ve gerekse insan-tasarımlı tekno-peyzajlar arasındaki karşılıklı ilişkileri araştırmaktadır. Peyzaj ekolojisi; tasarım, planlama, yönetim, koruma, onarım ve genetik kaynakların korunması (koruma biyolojisi) gibi alanlarda gerekli olan bilimsel ilkeleri ve temelleri sunmaktadır. Peyzaj ekolojisi ayrıca, hem doğal alanların, hem de insan etkinliklerinin yoğun olduğu arazilerin yönetimi için gerekli olan temel ilkeleri bölgesel ölçekte ortaya koymaktadır (Hersperger 1994).

15 Peyzajlar da zaman içinde değişime uğrarlar. Bu değişimin ortaya çıkmasında bir yandan doğal olaylar, bir yandan da çeşitli sosyal, siyasal ve ekonomik süreçler etkili olabilir. İşte peyzaj ekolojisi, değişen bu ilişkileri de incelemekte; peyzajı, hiyerarşik düzen kavramı içinde bir düzey ve bir sistem olarak ele almaktadır. Peyzaj düzeyindeki yapılar ve süreçler ne kadar iyi anlaşılırsa, onun daha alt düzeylerinde (organizma, populasyon, komünite ve ekosistem düzeylerinde) meydana gelen olaylar ve süreçler de o derece iyi anlaşılır.

16 2. Peyzajı oluşturan irili ufaklı ekosistem parçaları, bir bütün halinde bir arada olunca peyzaj mozaiği ortaya çıkar. Peyzaj mozaiği üç ana unsurdan oluşur: Peyzaj matrisi, Peyzaj yamaları Peyzaj koridorları

17 Peyzaj matrisi; benzer ekosistem ya da vejetasyon tiplerinden (örn., tarımsal alan, bozkır ya da orman) oluşan geniş alana verilen isimdir. Peyzaj matrisi, peyzajın ana iskeletini oluşturur ve bu iskelet üzerinde peyzaj yamaları ve peyzaj koridorları yer alır.

18 Peyzaj yaması, ana matris üzerinde yer alan, kendisini çevreleyen ana matristen farklı olan, nispeten homojen yapıda daha küçük bir alandır. Bir tarımsal matriste (tarımsal peyzaj içinde) yer alan bir ağaç kümesi veya bir subalpin orman içinde yer alan bir çayırlık alan, peyzaj yamalarına birer örnektir. Peyzaj yamaları kendilerini çevreleyen matrislerden farklılık gösterirler. Sahip oldukları vejetasyon örtüsü, bitki kalitesi ve tür kompozisyonuna bağlı olarak düşük kaliteli yama ya da yüksek kaliteli yama olarak nitelenirler.

19 Peyzaj koridoru iki ya da daha fazla peyzaj yamasını birbirine bağlayan ve genellikle şerit halinde uzanan, sucul veya karasal alandır. Doğal yollarla oluşabilecekleri gibi insanlar tarafından da oluşturulabilirler. Peyzaj koridorlarının her iki tarafını peyzaj matrisi kaplar; arada uzanan koridor, kendisini her iki taraftan kuşatan matristen farklılık gösterir. Örneğin, bir peyzaj matrisinin ortasından geçen ve her iki yakasında akarsuboyu bitkileri bulunan bir dere veya çay, doğal ve sucul bir peyzaj koridorudur.

20 Peyzajın Unsurları: Yama (leke)-koridor ve matris (matriks)

21 Benzer şekilde, ana iskeleti tarımsal alandan oluşan bir peyzajın farklı noktalarında iki küçük ormanlık alan düşünelim. Bu iki orman parçası arasında şerit halinde uzanan, ağaçlarla kaplı ve bunları birbirine bağlayan bir alan, karasal bir peyzaj koridorudur. Bir koridorun yapısı, kendisini kuşatan peyzaj matrisinin yapısından farklıdır; fakat birbirine bağlantı sağladığı peyzaj yamalarının yapısına, genellikle benzerlik gösterir.

22 Peyzaj koridorları kökenlerine bağlı olarak beş gruba ayrılırlar: kalıntı koridorları, tahribat koridorları, bitkilendirilmiş koridorlar, doğal (kaynak) koridorlar ve yeniden-oluşan koridorlar. Bir koridorun işlevi, yapısına (doğal ya da yapay oluşuna), büyüklüğüne, şekline, tipine, çevre ile olan coğrafi ilişkilerine ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak değişebilir.

23 Geniş bir alanda farklı komüniteler ya da farklı ekosistemler bir araya gelir. Bunlar bir bütün olarak ele alınırsa, heterojen bir yapı sergileyen peyzaj mozaiği ortaya çıkar. Peyzaj mozaiğinin iskeletini oluşturan peyzaj matrisi, işlev ve köken bakımından birbirine benzerlik gösteren ekosistemlerden oluşur. Örneğin, ABD nin buğday ambarı olarak tanınan Orta Batı bölgesinin peyzaj matrisi, genellikle bir tarımsal matristir. Ülkenin güneydoğusundaki kıyı ovalarındaki peyzaj matrisi ise çam ormanlarından oluşur.

24 Peyzaj matrisi, kuzeydoğu eyaletlerinde geniş yapraklı (kışın yaprak döken) ağaç ormanları; yüksek dağ mıntıkalarındaki yaylalarda ise otlak alanlar (meralar) şeklinde kendini gösterir. Bir peyzaj mozaiği, farklı renklerde parçaları bulunan bir yatak örtüsü gibi, farklı yamaları içermektedir.

25 Şekil 4A da bir tarımsal matris içinde, küçük orman parçalarından oluşan peyzaj yamaları görülmektedir. Şekil 4B de ise, yine bir tarımsal peyzaj matrisi görülmekte; fakat bu matriste daha büyük olan yamalar, peyzaj koridorları ile birbirlerine bağlanmış halde yer almaktadır. Peyzaj yamaları, abiyotik (fiziksel) etmenler sonucu da oluşabilir. Örneğin, ABD de Georgia ve Kuzey Carolina eyaletleri arasında uzanan 85 no lu karayolu boyunca oluşan termal ısı adaları, bu tür yamalara bir örnektir (Şekil 4C). Kuşkusuz bu ısı adaları, burada yaşamlarını sürdüren bitki ve hayvan türlerinin çeşitli fizyolojik ve ekolojik davranışlarını etkilemektedir.

26 C A B Şekil 4. (A) Bir tarımsal peyzaj matrisi içinde yer alan peyzaj yamaları örneği. (B) Peyzaj yamalarını birbirine bağlamak için peyzaj koridorlarının (çit sıraları) nasıl oluşturulduğunu gösteren bir fotoğraf. (C) Atlanta (Georgia) ve Charlotte (Kuzey Carolina) kentleri arasındaki 85 no lu karayolu boyunca yer alan bir ısı adası«nın konumunu gösteren harita (23 Mart 2002 tarihli Athens Banner-Herald Gazetesinden (Athens - Georgia) alınmıştır).

27 Bir peyzaj içerisinde gerek doğal yolla ve gerekse insantasarımıyla ortaya çıkan, hem karasal, hem de sucul özellikte çok sayıda yama bulunur. Örneğin, eskiden buzullarla kaplı olan bir bölgenin peyzaj matrisinde yüzlerce su birikintisi, gölcük ve göl yer alır. Tatlısularla kaplı sulak- bataklık alanlar da (periyodik olarak yükselip alçalan taşkın sularıyla) son derece önemli yamalar oluşturan alanlardır. Aynı şekilde, ABD nin Orta Batı eyaletlerinde yüzlerce küçük orman parçaları ve terkedilmiş eski tarım alanları ve açıklıklar, geniş tarımsal peyzaj matrisi içinde ilginç peyzaj yamaları sergilerler.

28 Barrett ve Barrett (2001), peyzaj yaması ve peyzaj matrisi arasındaki olası ilişkileri, her birinin doğal (D) ya da yapay (Y) olup olmamasına göre incelemişlerdir (Şekil 5A). Örneğin, bir mezarlık veya bir kent ormanı; yapay bir kent matrisi (Y m ) içinde doğal bir yama (D y ) olarak görülür (Şekil 5B). Aynı şekilde, doğal bir orman matrisinin (D m ) içinde yer alan bir tarla veya bir alışveriş merkezi, yapay (Y y ) bir peyzaj yamasıdır. Şekil 5B de bir kent ve bir mezarlık (koyu renkli alan) görülmektedir. Resimdeki kent, insan-tasarımı unsurların baskın olduğu yapay bir matrisi (Y m ); mezarlık da yerli bitki ve hayvan türlerinin baskın olduğu bir doğal yamayı (D y ) temsil etmektedir. Bu durumda bu peyzaj D y Y m simgesi ile gösterilir.

29 A B Şekil 5. (A) Doğal, D, ve yapay, Y, yama-matris ilişkilerinin olası biçimleri (Barrett ve Barrett 2001 den). (B) Bir D y Y m yama-matris ilişkisine örnek oluşturan ve Dayton kentinde (Ohio) bulunan doğal bir orman alanındaki mezarlığın ve yanındaki arboretumun havadan görünüşü. Mezarlık, 100 yıldan daha eskidir ve bu alandaki bitki örtüsü doğal bir orman özelliği göstermektedir. Bu doğal aian (yama), insan tasarımlı bir kent ile (matris) kuşatılmıştır (Barrett ve Barrett 2001).

30 Öte yandan doğal bir orman alanı içinde yeni bir mezarlık alanı kurulduğunu varsayalım. Bu insan-tasarımlı mezarlıkta çeşitli süs bitkileri ve yabancı orijinli bitkiler baskın olacaktır. Bu durumda bu yapay mezarlık (Y y ), doğal orman matrisi (D m ) içinde bir yamadır ve bu peyzaj Y y D m simgesi ile gösterilir. Bir peyzaj matrisi içinde yer alan eski mezarlıkların ve benzeri yamaların çeşitli yararları bulunmaktadır. Örneğin, böyle ekosistemler, insan etkisiyle ortaya çıkan (kültürel) evrim süreçlerini doğal evrim süreçleriyle karşılaştırma ve insanoğlunun geçmişi hakkında bilgi üretme ve bunları bütünleştirme yönünde değişik fırsatlar sunar.

31 Doğa koruma konularında çalışan biyologlar, peyzaj ekologları, doğal kaynak yöneticileri ve onarım ekologları son yıllarda bu tür bütünleştirici konularla ilgili araştırmalara yönelmişlerdir (bkz. Cooper 2001).

32 Peyzaj yamaları, gerek ekosistem, gerekse peyzaj düzeyindeki araştırmalarda sıklıkla kullanılır. Buna örnek olarak, Kendeigh in (1944) Illinois eyaletinin Urbana kenti yakınlarında yer alan 22 hektarlık Trelease Korusu nda yaptığı çalışma verilebilir. Kendeigh bu koruluk alanda, üreme mevsiminde çiftler oluşturan kuş türlerinin orman kenarını mı yoksa orman içini mi tercih eden türler olduklarını belirlemek üzere veriler toplamıştır. Kendeigh, benzer bir çalışmayı oldukça büyük, başka bir orman alanında da (Robert Allerton Park ormanı) gerçekleştirmiş ve bu iki ormandan elde ettiği verileri karşılaştırmıştır. Bu karşılaştırmanın amacı, kuş populasyonları için yama büyüklüğünün önemini saptamaktı (Kendeigh 1982).

33 Sonuç olarak, büyük bir orman olan Allerton Park ta yaşayan kuş faunasının % 75 inin orman içi habitatını tercih ettiği saptanmıştır. Orman yapısı olarak benzer özellikler gösteren, fakat daha küçük bir alan kaplayan Trelease Koruluğu nda ise orman içi habitatını tercih eden kuşların oranı ancak %20 olarak bulunmuştur.

34 Canlıların bir mekânda yayılmasıyla ilgili kavramlardan biri de doku kavramıdır (Pielou 1974). Habitat ya da peyzaj kompozisyonu bakımından doku, bir peyzaj yamasının büyüklüğü ile bir hayvan türünün çevrede dolaşma yeteneği arasındaki bağlantıyı belirten bir kavramdır. Eğer bir hayvan türünün vagilitesi (serbestçe dolaşma yeteneği) habitat yamasının büyüklüğüne göre düşük ise, o habitat ya da peyzaj yaması söz konusu hayvan türü için iri dokulu; habitat yamasının büyüklüğüne göre yüksek ise, ince dokulu sayılır.

35 Örneğin, agro-ekosistem yamalarından (ağaç kümeleri) oluşan bir peyzaj mozaiği, kızıl kuyruklu şahin (Buteo jamaicensis) gibi geniş alanda avlanan bir yırtıcı kuş için ince dokulu bir habitattır. Buna karşın, bu tarımsal peyzaj, zamanının büyük bölümünü tek bir yamada (ağaç kümesinde) geçiren ak ayaklı fare (Peromyscus leucopus) için iri dokulu bir habitat olmaktadır.

36 Şekil 6. Her biri 400 m 2 olan 12 adet deneme parselinin havadan görünüşü. Bu deneme deseninde dört adet bitki örtüsü bakımından zenginleştirilmiş parsel, dört adet fakirleştirilmiş parsel, dört adet de doğal halinde bırakılmış kontrol parseli bulunmaktadır (Peles ve Barrett 1996)

37 Bir peyzaj matrisi içinde peyzaj yamaları doğal olarak bulunabildiği gibi, bilimsel amaçlı çalışmalar için yapay olarak da oluşturulabilir. Örneğin, Peles ve Barrett (1996), bitki örtüsü ile tarla faresinin (Microtus pennsylvanicus) populasyon dinamiği arasındaki ilişkileri sayısal verilerle ortaya çıkarmak amacıyla bir araştırma yapmışlardır. Hazırladıkları bir deneme desenine göre, arazideki kontrol parsellerine ek olarak, bitki örtüsü bakımından zengin ve fakir deneme parselleri de oluşturmuşlardır (Şekil 6). Araştırmanın yürütüldüğü her iki yılda da zenginleştirilmiş parsellerde yaşayan dişi farelerin ortalama vücut ağırlıklarının, fakirleştirilmiş parsellerdekine göre istatistiksel olarak önemli ölçüde fazla olduğunu saptamışlardır.

38 R.J. Collins ve Barrett (1997) bir başka araştırmada, habitat bölünmesinin yine tarla faresinin populasyon dinamiği ve sosyal davranışları üzerine etkilerini araştırmışlardır. Çalışma için kurulan deneme deseninde iki grup arazi ele alınmış ve her grup arazide dört yineleme yapılmıştır. Birinci grup arazide yer alan dört parselden her biri 160 m 2 büyüklüğündedir. İkinci grup arazide ise her bir parsel yine 160 m 2 dir, fakat her biri kendi içinde dört eşit parçaya bölünmüştür (her bir alt parça = 40 m 2 ) (Şekil 7A). Her iki grup arizide de büyük tilkikuyruğu bitkisinin (Setaria faberii; Şekil 7B) baskın olduğu, yüksek kaliteli peyzaj yamaları (parselleri) kullanılmıştır.

39 Bu yamaları kuşatan peyzaj matrisi ise aynı bitki türü ile örtülü, fakat düşük kaliteli ve sürekli biçilen bir alandır. Araştırma sonucunda, her biri dört parçaya bölünmüş parsellerde daha fazla sayıda dişi fare olduğu saptanmıştır. Collins ve Barrett aynca, habitat bölünmesi ile tarla faresi populasyonunun sosyal yapısı arasında, populasyon büyüklüğünü düzenleme işlevi gören bir ilişki olduğunu da ortaya çıkarmıştır.

40

41 Bir peyzaj unsuru olarak peyzaj koridorlarının önemi, her geçen gün daha da artmaktadır. Çünkü bu koridorların bir çok olumlu katkıları vardır. Örneğin; Peyzaj koridorları hayvan türlerinin araziye yayılmasına yardımcı olmakta, Toprak ve rüzgar erozyonunu azaltmakta, Peyzaj yamaları arasında gen ve genetik bilgi akışına olanak vermekte, Zararlılarla entegre mücadeleye yardım etmekte ve Av hayvanı olmayan bir çok türe habitat oluşturmaktadır.

42 Ancak, bu koridorlar olumlu olduğu kadar olumsuz etkilere de sahip olabilirler. Örneğin; Bulaşıcı hastalıkların taşınması, Yangın ve benzeri zararların genişlemesi ve Hayvanların yırtıcılara yem olma riskinin artması gibi (Simberloff ve Cox 1987).

43 Peyzaj koridorları, birkaç gruba ayrılabilirler. Bunlardan biri olan kalıntı koridorları, bir alandaki orijinal vejetasyonun büyük bölümünün yok edildiği, küçük bir bölümünün ise bir hat boyunca bırakıldığı durumlarda oluşurlar. Örneğin bir akarsu, demiryolu veya mülk sınırları boyunca yer alan ve kesilmeden bırakılan bitki örtüsünün oluşturduğu koridorlar kalıntı koridorlarıdır. Kalıntı yamaları ve koridorları, genç ve olgun eko- sistemlerdeki ekolojik süreçlerin karşılaştırılmasına olanak veren açık eğitim-öğretim laboratuvarları olma özelliği de taşırlar (Barrett ve Bohlen 1991).

44 Kalıntı koridorları bir bölgedeki tür çeşitliliğini artırır, besin döngüsünü iyileştirir, doğal sermayeyi korur ve birçok av hayvanının yer aldığı K-Seçilimli kenar türleri için (bkz. Bölüm 6) habitat oluştururlar (Şekil 8A). Eğer bir peyzaj matrisinde meydana gelen tahribatlar doğrusal bir hat boyunca gerçekleşmiş ise, o takdirde peyzajda oluşan koridorlar tahribat koridorları adını alır. Hiç kuşkusuz bir tahribat koridoru oluşunca, daha tekdüze yapıda olan doğal peyzajlar bölünmüş olur. Ancak bu tip koridorlar, doğal yapısı tahrip görmüş alanlara uyum sağlayan bazı fırsatçı yerli bitki ve hayvan türleri için önemli bir yaşam ortamı oluştururlar.

45 Şekil 8. Peyzaj koridoru örnekleri. (A) Ormanda bir kesim sonrasında, kesilmeden bırakılan ağaçların oluşturduğu ve bakir orman parçalarını birbirine bağlayan kalıntı koridorları. Bu gibi koridorlar, yaban hayatı ve benzeri orman kaynaklarının ormanın değişik parçaları arasında dolaşımını sağladıkları için oldukça yararlıdır.

46 Şekil 8. Peyzaj koridoru örnekleri. (B) Bir orman habitatını boydan boya kesen bu elektrik hattı, tahribat koridoruna bir örnektir.

47 Şekil 8. Peyzaj koridoru örnekleri. (C) ABD Orta Batı eyaletlerinde Koruma Kuşağı Projesi kapsamında 1930 lu yıllarda oluşturulan ve rüzgâr, kar fırtınası ve toprak erozyonuna karşı koruma sağlayan bitkilendirilmiş bir ağaçlık koridor.

48 Şekil 8. Peyzaj koridoru örnekleri. (D) Soya Fasulyesi (Glycine max) tarlaları arasında sınır belirlemek için oluşturulan bu koridor, bitkilendirilmiş bir otsu koridoru temsil eder.

49 Şekil 8. Peyzaj koridoru örnekleri. (E) Peyzajda kıvrım kıvrım akıp giden bu akarsu, bir doğal koridor oluşturmaktadır.

50 Şekil 8. Peyzaj koridoru örnekleri. (F) Farklı mülkler arasında uzanan bir çit boyunca doğal yollarla zamanla gelişen bitkiler, yeniden oluşan koridora bir örnektir

51 Aynı durum, ikincil süksesyonun erken evrelerinde yaygın olarak görülen türler için de geçerlidir (bkz. Bölüm 8). Örneğin, bir orman arazisinden elektrik hattı geçirmek amacıyla bir hat boyunca ağaçlar kesilirse, o peyzaj matrisinde bir tahribat koridoru oluşur (Şekil 8B). Orman içi hayvan türleri, yuva yapmak ve üremek için bu koridorları nadiren kullanırlar. Ancak, orman kenarına uyum sağlamış türler, bu tip koridorları daha çok tercih ederler. Tahribat koridorları bazı türlerin çevrede dolaşmalarını engelleyebilir. Bununla birlikte, ak ayaklı fare (Peromyscus leucopus) ve Amerikan Doğu Sincabı (Tamias striatus; bkz. Henderson ve ark. 1985) gibi bazı türlerin ise kolayca yayılmasını sağlayan bir yol görevi görürler.

52 Tahribat koridorları bazı türlerin geçmesini engelleyen bir süzgeç görevi de üstlenebilirler. Bu süzgeç etkisi, koridordaki vejetasyonda yer yer boşluklar bırakarak veya kavşaklar oluşturarak en az düzeye indirilebilir. Bu şekilde oluşturulan boşluk ve kavşaklar bazı türlere geçiş kolaylığı sağlarken, diğerlerini engellerler.

53 Bitkilendirilmiş koridorlar, çeşitli ekonomik ve ekolojik nedenlerle insanlar tarafından ekilip dikilen bitkilerin oluşturduğu hatlardır. Örneğin, 1930 lu yıllarda ABD nin Great Plains (Büyük Ovalar) bölgesinde bir Koruma Kuşağı Projesi gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında (Şekil 8C) rüzgâr erozyonunu azaltmak, odun sağlamak ve yaban hayatına habitat oluşturmak amacıyla binlerce kilometre uzunluğundaki alanlara ağaçlar dikilerek bitkilendirilmiş koridorlar oluşturulmuştur (Shelterbelt Project 1934). Bitkilendirilmiş koridorlar böcekçil kuşlar ve avcı (yırtı-cı) böcekler için oldukça uygun yaşam ortamları, küçük memeli hayvanların yayılmaları için de güvenli hareket yolları sağlamaktadır.

54 Bitkilendirilmiş koridorlar bazı ekolojik amaçlar için tarımsal peyzajlarda da uygulanmaktadır. Kemp ve Barrett (1989) yaptıkları bir çalışmada, soya fasulyesi agroekosistemlerinde ergin patates çekirgesinin (Empoasca fabae) hareket alanını daraltmak amacıyla, çayır türlerinden oluşan bitki koridorları oluşturmuşlardır (Şekil 8D).

55 Bu koridorların bir diğer yararı da şu olmuştur: Bölgedeki tarım bitkilerine zarar veren bir tırtıl (yeşil yoncakurdu, Plathypena scarba) vardır. Bir mantar türü (Nomuraea rileyi) bu tırtıla bulaşarak hastalık yapar. Çayırlık koridorların oluşturulmasıyla, mantarın tırtıla bulaşma hızı ve oranı artmıştır. Bu şekilde oluşturulan koridorlarla, ABD nin Orta Batı bölgesinde tarım alanlarında önemli zararlara yol açan tırtıl zararlısına karşı, adı geçen mantar türü etkin ve doğal bir biyolojik kontrol ajanı olmuş ve olmaktadır.

56 Uzun yıllardan beri yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) ve gül (Rosa multiflora) gibi bazı bitki türleri dikilerek, tarlalar arasında şerit halinde uzanan canlı sınır çitleri oluşturulmaktadır. Bu uygulamayla; odun ve çit direği elde edilmekte, yaban yaşamına habitat oluşturulmakta ve çiftlik hayvanlarının dolaşımı kontrol altına alınmaktadır.

57 Canlı çit yetiştirme uygulaması, hem çiftçiler ve hem de av ve avcılık konusunda çalışan yöneticiler tarafından yapılmaktadır (bkz. Forman ve Baudry 1984). Ne yazık ki, ABD nin Orta Batı bölgesinde daha önce oluşturulan bitkilendirilmiş sınır koridorlarının birçoğu, tahıl üretimini artırmak amacıyla, 20. yüzyılın son çeyreğinde kesilerek ortadan kaldırılmıştır.

58 Doğal koridorlar peyzaj içinde bir şerit halinde uzayıp giden (bir akarsu boyunca uzanan galeri ormanı gibi) doğal habitatlardır. Şekil 8E de, bir akarsu boyunca uzanan ve doğal bitki örtüsü ile kaplı bir akarsu-boyu koridoru görülmektedir.

59 Bu gibi akarsu-boyu koridorlarının tarım arazilerinden besin elementi ve toprak akışını engelleyerek tarımsal peyzajlara önemli katkılarda bulunduğu belirtilmektedir (Lowrance ve ark. 1984; Karr ve Schlosser 1987). Akarsu-boyu bitki koridorlarının olmadığı yerlerde, yüzeysel akışla taşınan besin elementleri ve toprak parçacıkları akarsulara karışmakta ve tarımsal kökenli ötrofikasyon sorunları ortaya çıkmaktadır. Akarsu boyunca uzanan bitki koridorları sadece su kalitesini iyileştirmekle kalmamakta, aynı zamanda akarsu yatağındaki yükselip alçalmaları da kontrol altında tutmaktadır. Bu da tarımsal peyzaj mozaiğindeki doğal biyolojik çeşitliliğin korunmasına yardımcı olmaktadır.

60 Peyzaj matrisi içinde yer alan bir arazide, bir hat boyunca vejetasyonun yeniden büyümesi ile ortaya çıkan koridorlara yeniden-oluşan koridorlar adı verilir (Şekil 8F). Mülk sınırları boyunca ikincil süksesyon sonucunda doğal olarak gelişen bitkilerin oluşturduğu çitler, bu tip koridorlara çarpıcı bir örnektir.

61 Yeniden-oluşan koridorların en çok görülen sakinleri, değişik kuş türleridir. Kuşlar, bitki tohumlarının dağılmasına yardımcı olmak suretiyle, bu koridorların gelişmesini ve bitki türü çeşitliliğinin artmasını sağlar. Bu tip koridorlarda yaşayan bazı hayvan türleri, özellikle zararlı böcekler, komşu arazilerdeki tarım ürünleriyle beslenerek ekonomik bakımdan zararlı olabilmektedir. Bununla birlikte bu koridorlar, komşu arazilere zarar veren birçok zararlının doğal düşmanlarını da barındırmakta ve böylece bu zararlıların biyolojik kontrolüne yardımcı olmaktadır (Price 1976, Forman ve Baudry 1984).

62 Orman kenarı habitatlara uyum sağlamış kuş türleri ile tarlalarda beslenen kuş türleri, genellikle, yeniden-oluşmuş ağaçlık koridorlarda yuva yaparlar. Bu gibi kuş türleri tarımsal ürünlere zarar veren böcekleri yiyerek onları kontrol altında tutarlar.

63 Kızıl tilki (Vulpes vulpes), akkuyruklu karaca (Odocoileus virginianus) ve yer sincabı (Marmota monax) da yenidenoluşmuş koridorları sıklıkla kullanan hayvanlardır. Nispeten ayrı kalmış habitat yamalarında (örn., birbirinden uzakta yer alan küçük orman parçalarında) yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bazı küçük yapılı memeli hayvan türleri, populasyonlarını ve metapopulasyonlarını yeniden oluşturmak için ağaçlardan oluşan bu tip koridorları kullanırlar (Middleton ve Merriam 1981; Henderson ve ark. 1985; G. Merriam ve Lanoue 1990; Fahrig ve Merriam 1994; Sanderson ve Haris 2000).

64 Şekil 9A ve B de bir dizi deney parselleri (habitat yamaları) görülmektedir. Şekil 9. Bitki örtüsü İle kaplı olan ve değişik amaçlarla kurulan deneme parselleri. (A) Yama büyüklüğü ve yama kalitesinin, küçük yapılı memeli hayvan (kemirgen) populasyonlarının dolaşmalarına, davranışlarına ve populasyon dinamiğine etkilerini araştıran bir deneme deseni.

65 Şekil 9A ve B de bir dizi deney parselleri (habitat yamaları) görülmektedir. Şekil 9. Bitki örtüsü İle kaplı olan ve değişik amaçlarla kurulan deneme parselleri. (B) Yama kalitesinin, küçük yapılı memeli hayvanların populasyon dinamiğine ve ağır metal alıntılarına etkilerini araştıran bir deneme deseni.

66 Buradaki parsellerden bazıları, bitkilerle kaplı çeşitli koridorlarla birbirine bağlanmıştır. Bu gibi deneme desenleri kurularak küçük yapılı memeli hayvanların dolaşma ve hareket şekli, koridorların varlığına ya da yokluğuna bağlı olarak gösterdikleri davranışsal tepkiler, parsel (yama) büyüklüğü ile populasyon yoğunluğu arasındaki ilişkiler ve türlerin neslini sürdürebilmesi için gereken minimum yama büyüklüğü gibi konular araştırılmaktadır. Peyzaj unsurlarını taklit edecek şekilde yinelemeli deneme parselleri kurulması, peyzaj ekolojisi bilim dalında oldukça çekici ve verimli bir araştırma yaklaşımı olarak benimsenmiştir.

67 Bir peyzaj unsuru olarak koridorlar, kökenlerine bağlı olarak, peyzaj mozaiği içinde çok yönlü işlevler görürler. G. Merriam (1991) koridorların etkisinin her hayvan türü için ayrıca belirlenmesi gerektiğini belirtir. Nitekim yakın geçmişte yapılan çalışmalar, küçük yapılı memeli hayvanların türe özgü tepkiler verdiklerini ortaya koymuştur (Mabry et al. 2003). Bu nedenle çeşitli peyzaj tiplerinde değişik bitki ve hayvan türü birliktelikleri dikkate alınarak çok sayıda araştırmanın yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu araştırmalar, basamaklı değişim (gradient) gösteren zaman ve mekân ölçeklerinde yapılırsa, koridorların peyzaj mozaiği içindeki rolü daha iyi anlaşılacaktır.

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 2. Peyzajın Unsurları 3. Komünite ve Peyzaj Düzeyinde Biyoçeşitlilik 4. Ada Biyocoğrafyası 5. Tarafsız Teori 6. Zaman ve Mekân

Detaylı

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 2. Peyzajın Unsurları 3. Komünite ve Peyzaj Düzeyinde Biyoçeşitlilik 4. Ada Biyocoğrafyası 5. Tarafsız Teori 6. Zaman ve Mekân

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

7.2 Peyzajın yapısı/strüktürü: Organizmaların Kolonizasyon Deseni

7.2 Peyzajın yapısı/strüktürü: Organizmaların Kolonizasyon Deseni 7.2 Peyzajın yapısı/strüktürü: Organizmaların Kolonizasyon Deseni 7.2.1 Leke-Koridor-Matris Yaklaşımı: Leke Yapısı Çeviri: Doç. Dr. Şükran Şahin Şükran Şahin 2018/Sayfa No 1 7.2.1.1 Leke Boyutu P1. SINIR

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Ekolojinin bütünlük içinde anlaşılmasında, temel birim olarak ekosistemler ön plana çıkmaktadır. Ekosistemlerin yapı ve fonksiyonunun daha iyi anlaşılması

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 2. Peyzajın Unsurları 3. Komünite ve Peyzaj Düzeyinde Biyoçeşitlilik 4. Ada Biyocoğrafyası 5. Tarafsız Teori 6. Zaman ve Mekân

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 2. Peyzajın Unsurları 3. Komünite ve Peyzaj Düzeyinde Biyoçeşitlilik 4. Ada Biyocoğrafyası 5. Tarafsız Teori 6. Zaman ve Mekân

Detaylı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı

Ekosistem Ekolojisi Yapısı Ekosistem Ekolojisi, Ekosistemin Yapısı Ekosistem Ekolojisi Yapısı A. Ekoloji Bilimi ve Önemi Ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Günümüzde teknolojinin

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS PEYZAJ EKOLOJİSİNDE TEMEL PRENSİPLER Peyzaj ekolojisinde 7 önemli ana prensipten söz edilebilir. Bunlardan ilk ikisi peyzajın strüktürüne odaklanmaktadır.

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

Tanımlar. Bölüm Çayırlar

Tanımlar. Bölüm Çayırlar Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 1 1 1.1. Çayırlar Bölüm 1 Tanımlar Genel olarak düz ve taban suyu yakın olan alanlarda oluşmuş, gür gelişen, sık ve uzun boylu bitkilerden meydana gelen alanlardır. Toprak

Detaylı

Dersin Kodu 1200.9133

Dersin Kodu 1200.9133 Çevre Bilimi Dersin Adı Çevre Bilimi Dersin Kodu 1200.9133 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 3,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 3 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar Saati

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ

12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ 12. SINIF KONU ANLATIMI 28 EKOLOJİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ KOMÜNİTE EKOLOJİSİ Bir alan ya da habitat içerisindeki tüm popülasyonların oluşturduğu birliğe komünite denir. Komüniteyi oluşturan türler arasında

Detaylı

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 4- Organik Tarım ve Koruma

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 4- Organik Tarım ve Koruma Eco new farmers Modül 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 4- Organik Tarım ve Koruma Modul 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 4 Organik Tarım ve Koruma www.econewfarmers.eu 1. Giriş Organik tarım kültür alanlarında

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

POPÜLASYON EKOLOJİSİ

POPÜLASYON EKOLOJİSİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ Herhangi bir türün populasyonuna ait bir fert bazı durumlarda (ya da özel durumlarda) o populasyonun temsilcisi olarak kabul edilebilir, ancak genel anlamda bir fert hiçbir zaman bir

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Habitat ve biyotop çoğu zaman Yaşam Yeri anlamında kullanılan deyimlerdir. Hiyerarşi düzeninde yer alan populasyon; tek bir türe ait bireyler topluluğu anlamına

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÜNİTE1: BİTKİ BİYOLOJİSİ (6 saat) GÜN SAAT KONULAR ÖĞRENCİLERİN KAZANACAĞI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

Önemleri. rk Prof. Dr. İzzet. II. Ulusal Taşkın n Sempozyumu Mart Afyonkarahisar

Önemleri. rk Prof. Dr. İzzet. II. Ulusal Taşkın n Sempozyumu Mart Afyonkarahisar nların Çevresel Yrd. Doç.. Dr. Ali Ertürk rk Prof. Dr. İzzet Öztürk II. Ulusal Taşkın n Sempozyumu 22-24 24 Mart Afyonkarahisar Taşkın n Nedir? Hidrolojik tanım: Suyun yükselerek akarsu kenarlarını aşması

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa Ülkemizde sulakalanların tarihi, bataklıkların kurutulmasının ve tarım alanı olarak düzenlenmesinin tarihiyle birlikte

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları 10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Mitoz ve Eşeysiz Üreme Canlılarda hücre bölünmesinin gerekliliği Mayoz ve Eşeyli Üreme Kalıtımın Genel İlkeleri Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik Kalıtımın genel

Detaylı

1-EKOLOJİNİN KAPSAMI. Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Cahit Arf oda no: 408 kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu

1-EKOLOJİNİN KAPSAMI. Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Cahit Arf oda no: 408 kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu 1-EKOLOJİNİN KAPSAMI Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Cahit Arf oda no: 408 kisi.deu.edu.tr/asli.memisoglu asli.memisoglu@deu.edu.tr Ekoloji nedir? Çevre sorunları ekolojinin büyük bir parçasını oluştursa

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 29 EKOLOJİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ

12. SINIF KONU ANLATIMI 29 EKOLOJİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ 12. SINIF KONU ANLATIMI 29 EKOLOJİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ Belirli bir alanda yaşayan aynı tür canlılar topluluğuna popülasyon denir. Ekosistemin en küçük birimi popülasyondur. Belirli

Detaylı

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi

1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 1. Peyzaj Ekolojisi: Tanımı ve Biyolojide Hiyerarşi Düzeni Kavramıyla İlişkisi 2. Peyzajın Unsurları 3. Komünite ve Peyzaj Düzeyinde Biyoçeşitlilik 4. Ada Biyocoğrafyası 5. Tarafsız Teori 6. Zaman ve Mekân

Detaylı

Tarımsal Ekoloji. Tarım Sistemlerinde Ekonomik Anlayış. 1. Giriş. Tanımlar İçerik. Perspektif. Doç.Dr. Kürşat Demiryürek

Tarımsal Ekoloji. Tarım Sistemlerinde Ekonomik Anlayış. 1. Giriş. Tanımlar İçerik. Perspektif. Doç.Dr. Kürşat Demiryürek Tarımsal Ekoloji Tarım Sistemlerinde Ekonomik Anlayış 1. Giriş Tanımlar İçerik Perspektif Doç.Dr. Kürşat Demiryürek 1 Tarımsal Ekoloji - Tanımlar Gliessman 2000: Sürdürülebilir tarım sistemlerinin yönetimi

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Yazarlar Doç.Dr.Hasan Genç Doç.Dr.İbrahim Aydın Doç.Dr.M. Pınar Demirci Güler Dr. H. Gamze Hastürk Yrd.Doç.Dr. Suat Yapalak Yrd.Doç.Dr. Şule Dönertaş Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Doğa, Çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik

Doğa, Çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik TEMEL KAVRAMLAR Doğa, çevre, Doğal Kaynak ve Biyolojik Çeşitlilik Kavramları Yabanıl Alan, Yabanıllık ve Yaban Hayatı Kavramları Doğa Koruma Kavramı ve Kapsamı Doğal Kaynak Yönetiminin Genel Kapsamı Doğa,

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

Çayır-Mer a Ekolojisi

Çayır-Mer a Ekolojisi Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 4 19 Bölüm 4 Çayır-Mer a Ekolojisi 4.1. Bitki Ekolojisine Etkili Olan Etmenler 1) İklim faktörleri 2) Toprak ve toprak altı faktörler 3) Topografik faktörler 4) Biyotik faktörler

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR

GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR GÖL EKOSİSTEMİNDE EKOLOJİK KUŞAKLAR ILIMAN KUŞAK GÖLLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN TABAKALAŞMA VE KARIŞMA Ilıman veya subtropikal bölgelerde 20 metreden derin ve büyük göllerde mevsimsel sıcaklık

Detaylı

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS Eski Yunanca da oikos, «ev, eve ait»; logos ise «bilim, çalışma, araştırma» anlamına gelmektedir. Ekoloji bu iki sözcüğün birleştirilmesiyle oluşmuştur. Buradaki

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI V. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Uzun Devreli Gelişme Planı-Uludağ MP Uludağ, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 25. maddesi gereğince, 20.09.1961 tarih ve 6119-5 sayılı Bakanlık

Detaylı

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA

EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİ #1 EKOLOJİK TERİMLER EKOSİSTEMİN CANSIZ BİLEŞENLERİ SELİN HOCA EKOLOJİK TERİMLER EKOLOJİ: Canlıların kendi aralarındaki ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına EKOLOJİ denir.

Detaylı

Orman Koruma Dersi YANGIN EKOLOJİSİ

Orman Koruma Dersi YANGIN EKOLOJİSİ Orman Koruma Dersi YANGIN EKOLOJİSİ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 Orman Yangınları Karadeniz Ege Akdeniz Yangın Ekolojisi KONULAR: Konu I: Yangın Tarihi Konu II: Konu III: Konu IV: Konu V: Konu

Detaylı

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan

HAYVANLAR ÂLEMİ. Nicholas Blechman. Hazırlayan Simon Rogers. Çeviren Egemen Özkan HAYVANLAR ÂLEMİ Nicholas Blechman Hazırlayan Simon Rogers Çeviren Egemen Özkan 180 HAYVANLAR ÂLEMI Nicholas Blechman 8 17 TÜRLER 18 25 DUYULAR 26 35 REKORTMENLER 36 45 YİYECEK VE İÇECEK 46 55 AİLE 56 63

Detaylı

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde

Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde Bu sorunun doğru cevabını verebilmek için öncelikli olarak bazı kavramların iyi bilinmesi gerekir. Zira bu kavramların anlaşılabilmesi neticesinde orman mühendisinin sadece ağaç mı kesip kesmediği belli

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir.

Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. . Biyoloji bilimi kısaca; canlıları, bu canlıların birbirleriyle ve çevreleri ile olan ilişkisini inceleyen temel yaşam bilimidir. Biyolojik Çeşitlilik ise; Populasyonların gen havuzlarındaki gen çeşitliliği

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL İşletme Amaçları Biyolojik çeşitliliği korumak, Rekreasyon ve estetik değerleri topluma sunabilmek, Yangın riskini azaltmak, Net karbon

Detaylı

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA ÇEVRE. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA ÇEVRE Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Çevre Kirlenmesi İnsanoğlu, dünyada 1,5 milyon yıl önce yaşamaya başlamıştır. Oysa yer küre 5,5 milyar yaşındadır. Son 15 yıl içinde insanoğlu, doğayı büyük ölçüde

Detaylı

Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü

Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü TÜRKİYE DE YENİ İLLERİN KENTSEL GELİŞİM SÜRECİNİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE BELİRLENMESİ: AKSARAYÖRNEĞİ H.M.Yılmaz, S.Reis,M.Atasoy el

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ KORUNAN ALAN İSTATİSTİKLERİ METAVERİLERİ I. Analitik Çerçeve ve Kapsam, Tanımlamalar ve Sınıflamalar a) Analitik Çerçeve ve Kapsam: Korunan alan istatistikleri; korunan alanlar (milli park, tabiat parkı,

Detaylı

Anadolu nun Biyoçeşitliliğini oluşturan sebepler

Anadolu nun Biyoçeşitliliğini oluşturan sebepler Anadolu nun Biyoçeşitliliğini oluşturan sebepler BYL118 Çevre Biyolojisi-II Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü lisans dersi Çağatay Tavşanoğlu 2016-2017 Bahar Biyoçeşitlilik - Tür çeşitliliği - Genetik

Detaylı

«İnsanoğlu, evrimin uzun yolculuğunda, yalnızca diğer canlılarla birlikte bir YOLCUdur» Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr.

«İnsanoğlu, evrimin uzun yolculuğunda, yalnızca diğer canlılarla birlikte bir YOLCUdur» Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. «İnsanoğlu, evrimin uzun yolculuğunda, yalnızca diğer canlılarla birlikte bir YOLCUdur» Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS TEMEL KAVRAMLAR 1. Peyzaj: Almanca =Landschaft=manzara_arazi parçası,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ

İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ İNSAN VE ÇEVRE A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? B. DOĞAYI KONTROL EDEBİLİYOR MUYUZ? C. İNSANIN DOĞAYA ETKİSİ A. DOĞADAN NASIL YARARLANIYORUZ? Canlıların hareket etme, büyüme ve yaşamlarını sürdürebilmeleri

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası

Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi, 01-02 Kasım 2017, JW Marriott, Ankara Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası Dr. Yasin İLEMİN Yaban Hayatı Uzmanı Öğretim Görevlisi Muğla Sıtkı Koçman

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır.

Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. *Populasyon: Belli bir bölgede yaşayan, (1) türe ait bireylerin oluşturduğu topluluğa

Detaylı

AKARSU KÖPRÜLERİNDE EKOLOJİK TASARIM VE DOĞA ONARIMI

AKARSU KÖPRÜLERİNDE EKOLOJİK TASARIM VE DOĞA ONARIMI 3. KÖPRÜLER VİYADÜKLER SEMPOZYUMU TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ 08-09-10 MAYIS 2015 AKARSU KÖPRÜLERİNDE EKOLOJİK TASARIM VE DOĞA ONARIMI H. Ülgen Yenil, Osman Uzun ve Şükran Şahin Sav Doğaya

Detaylı

TÜBİTAK-Isparta Korunan Doğal Alanlarında Doğa Eğitimi Projesi (IDE) DOĞAL ALANLAR VE PEYZAJ Yrd.Doç Dr. Ulvi Erhan EROL uerhane@yahoo.

TÜBİTAK-Isparta Korunan Doğal Alanlarında Doğa Eğitimi Projesi (IDE) DOĞAL ALANLAR VE PEYZAJ Yrd.Doç Dr. Ulvi Erhan EROL uerhane@yahoo. TÜBİTAK-Isparta Korunan Doğal Alanlarında Doğa Eğitimi Projesi (IDE) DOĞAL ALANLAR VE PEYZAJ Yrd.Doç Dr. Ulvi Erhan EROL uerhane@yahoo.com DOĞAL ALANLAR VE PEYZAJ PEYZAJ NEDİR? Peyzaj; Fotoğraf karesinde

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM. Özet

TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM. Özet TÜRKİYE DE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ VE ENDEMİZM Mesut Uyanık 1*, Ş. Metin Kara 2, Bilal Gürbüz 1, Yasin Özgen 1 1 Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Dışkapı-Ankara 2 Ordu Üniversitesi,

Detaylı

TEMA Vakfı, İstanbul Projeleri Raporu nu Açıkladı

TEMA Vakfı, İstanbul Projeleri Raporu nu Açıkladı TEMA Vakfı, İstanbul Projeleri Raporu nu Açıkladı İstanbul un geleceğini etkileyecek üç proje olan 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul un hayata geçirilmesi halinde meydana gelebilecek etkiler TEMA

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar Ölçüt Gösterge Silvikültürel Müdahale Odun Ürünleri Üretimi Yetişme ortamı özellikleri,

Detaylı

Konu 3 Ekosistemlerde Enerji

Konu 3 Ekosistemlerde Enerji Konu 3 Ekosistemlerde Enerji Konular Yaşamın enerjisi Termodinamik yasaları Fotosentez ve hücresel solunum Ekosistemlerde enerji akışı Üreticiler, Tüketiciler ve Ayrıştırıcılar Ekolojik piramit Ekosistem

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER

ADIM ADIM YGS LYS. 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER ADIM ADIM YGS LYS 94. Ve 95. Adım EKOLOJİ 1 EKOLOJİK TERİMLER ABİYOTİK FAKTÖRLER EKOLOJİK TERİMLER EKOLOJİ: Canlıların kendi aralarındaki ve çevreleri ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalına EKOLOJİ

Detaylı

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla

Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Düzce ve Batı Karadeniz Bölgesindeki Endemik ve Nadir Bitki Taksonlarının Ex-situ Korunması Amacıyla Küçük Ölçekli Botanik Bahçesi Oluşturulması ve Süs Bitkisi Olarak Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi

Detaylı

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ?

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? Yücel ÇAĞLAR ormanlarindelisi@gmail.com (Resim:Jakub Roszak (Yaş 8) Nedenleri mi? Sonuçları mı? Önlemleri mi? Ekolojik

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım, yeryüzünde en yaygın olan faaliyetlerden olup, gıda maddeleri ve giyim eşyası için gerekli olan hammaddelerin büyük bölümü

Detaylı

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir.

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir. HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. H A R İ T A Yeryüzü şekillerinin, yerleşim

Detaylı

ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ

ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 Foto: İ.BAYSAL Balıkesir, 2006 Orman Korumanın Tanımı Modern ormancılığın amacı, ormanın devamlılığını sağlayarak en uygun yararlanmayı

Detaylı

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi

Eco new farmers. Modül 1- Organik Tarıma Giriş. Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi Eco new farmers Modül 1- Organik Tarıma Giriş Bölüm 1- Organik Tarımın Tarihçesi Module 1- Organik Tarıma Giriş Section 1 Organik Tarımın Tarihçesi www.econewfarmers.eu 1. Giriş Bu bölümde organic tarım

Detaylı

Çevre Yüzyılı. Dünyada Çevre

Çevre Yüzyılı. Dünyada Çevre Çevre Yüzyılı Çevre; canlıların yaşamı boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Hava, su ve toprak bu çevrenin fizikî unsurlarını; insan, hayvan, bitki ve diğer mikroorganizmalar ise, biyolojik unsurlarını

Detaylı

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri On5yirmi5.com Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri Bir bölgedeki canlı varlıklarla cansız varlıkların oluşturduğu bütünlüğe ekosistem denir. Ekosistemdeki canlı ve cansız varlıklar birbiriyle

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) Hızlı nüfus artışı, sanayi ve teknolojideki gelişmeler, küresel ısınmanın etkileriyle birleşerek ekosistem dengesi üzerinde yoğun baskı

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-3 COĞRAFYA-1 TESTİ 18 HAZİRAN 2017 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir.

Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Etoloji(Davranış Bilimi) :Doğal koşullarda hayvan davranışını inceleyen bilim dalına denir. Uyarı: İç ya da dış ortamda meydana gelen ve canlıda tepki oluşturabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişikliklerdir.

Detaylı

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI

Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 9 73 9.1. Kapsam Bölüm 9 ÇAYIR-MER A ISLAHI Çayır-mer a ıslahı, yem kaynaklarını ıslah etmek veya bu yemi otlayan hayvanların yararlanmalarını kolaylaştırmak için, çayır-mer

Detaylı

Orman Fonksiyonları -Zonlama Biyoçeşitlilik Koruma Alanları Estetik-Ekotuirzm İğneada: Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler (Camili) Fonksiyonlar Ölçüt

Detaylı

KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI

KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI KORUNAN ALANLAR ULUSAL SINIFLANDIRMASI 01a Mutlak Koruma Alanı 01a.01 Kesin Korunacak Hassas Alan Kaynak değerlerinin korunması için alan kullanımı ve alana tüm etkilerin sınırlandırıldığı, gerektiğinde

Detaylı

FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ

FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ FLORA, FAUNA TÜRLERİ VE YABAN KUŞLARININ KORUNMASI TÜZÜĞÜ (13.2.2014 R.G. 33 EK III A.E. 99 Sayılı Tüzük) ÇEVRE YASASI (18/2012 ve 30/2014 Sayılı Yasalar) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu,

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Biyoloji Dersi Öğretim Programının temelleri üreme, kalıtım ve yaşadığımız çevre konularıyla ilgili somut ve öğrencileri motive edici örnekler üzerine kurulmuştur.

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ PEYZAJ PROJESİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE PLANI KAMPÜS İNŞAATI ÖNCESİ ve SONRASI ARAZİ GÖRÜNTÜLERİ; DÜNDEN BUGÜNE a. Ana kapı çevresi b. Ana Binalar c. Lojmanlar d. Yurtlar

Detaylı

Araştırma Oyunu Avrupa Bilimsel Araştırma Oyunu Oyun rehberi

Araştırma Oyunu Avrupa Bilimsel Araştırma Oyunu Oyun rehberi Araştırma Oyunu Avrupa Bilimsel Araştırma Oyunu Oyun rehberi Oynarken nelere ihtiyacınız olacak? Kayıt oldunuz mu? Bir takımınız var mı? Öyleyse şimdi oyuna başlama zamanı! Adımları takip et ve Aşama 1

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YER KABUĞUNUN GİZEMİ TESTİ

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YER KABUĞUNUN GİZEMİ TESTİ 1) Aşağıdaki anıtlardan hangisi diğerlerinden farklıdır? A) B) C) D) 2) I Arazide daha önce olmayan, kaynak suların, suya doygun alanların ve su sızıntılarının oluşması. II Bina temelleri altında çatlama,

Detaylı

Büyükşehir Alanlarında Kırsal Arazisi Kullanımına Yönelik Plan Altlık Gereksinimleri,

Büyükşehir Alanlarında Kırsal Arazisi Kullanımına Yönelik Plan Altlık Gereksinimleri, Büyükşehir Alanlarında Kırsal Arazisi Kullanımına Yönelik Plan Altlık Gereksinimleri, KIRSAL ARAZİ YÖNETİMİNDE ANALİTİK VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE SENTEZ PAFTALARININ ÜRETİLMESİ; Prof. Dr. Yusuf KURUCU

Detaylı

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 3 Prof. Dr. Nilsun DEMİR SINIFLANDIRMA; MORFOLOJIK, FIZYOLOJIK VE EKOLOJIK ÖZELLIKLERINE GÖRE Su üstü makrofitleri; su kıyılarında yaşayan, bir kısmı su içinde olan ve su dibine tutunan bitkilerdir.

Detaylı

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ

SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ SABANCI ÜNİVERSİTESİ AĞAÇLANDIRMA VE ÇEVRE DÜZENLEMELERİ İçindekiler I. GİRİŞ II. III. ÜNİVERSİTE KONUMU İNŞAAT ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜNTÜLER a. 1998-İnşaat öncesi b. 2013-Kampusun bugünü Sabancı Üniversitesinin

Detaylı

SU ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SEMPOZYUMU. Çukurova Deltası Arazi Örtüsü/Kullanımı Değişimlerinin İzlenmesi

SU ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SEMPOZYUMU. Çukurova Deltası Arazi Örtüsü/Kullanımı Değişimlerinin İzlenmesi SU ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SEMPOZYUMU Çukurova Deltası Arazi Örtüsü/Kullanımı Değişimlerinin İzlenmesi Yrd.Doç.Dr. Anıl AKIN Bursa Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, aakin@student.cu.edu.tr

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ Enerji Yönetimi A.B.D Lisansüstü Programı Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilen öğrenciler zorunlu dersleri tamamlamak

Detaylı

Eğitmen : Doç.Dr. Kürşad ÖZKAN

Eğitmen : Doç.Dr. Kürşad ÖZKAN Doğal Ekosistemler İçin CBS ve Uydu Görüntüleri Kullanılarak Çevresel Altlıkların Hazırlanması İklim Değişim Senaryoları ve Bioiklim Verileri Eğitmen : Doç.Dr. Kürşad ÖZKAN 30 Kasım 6 Aralık 2015 / ANTALYA

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı