BİLGİSAYARIN KISA TARİHÇESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLGİSAYARIN KISA TARİHÇESİ"

Transkript

1 BİLGİSAYARIN KISA TARİHÇESİ İnsanoğlunun ilk zamanlarda ihtiyaçları çok basit ve azdı. Zaman geçtikçe nüfusun artmasıyla ihtiyaçlar da arttı. İnsan bu ihtiyaçlarını karşılamak için değişik araçlar ve aletler üretmeye başladı. İlk başta insanlar hesap yapmak için parmaklarını kullanırken yetmediği yerde taşları, fasulye, vs.. kullandılar. Bunlarında yetmediği nokta da, 2000 yıldan fazla zamandır hesaplama aleti olarak bilinen abaküsü icat ettiler. Abaküs, bilgisayarın ilk temel hali olarak bilinmektedir. Teller üzerine dizili boncuklardan oluşan bu hesaplayıcı M.Ö.1000 yılında ilk kez Çinliler tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Pascalline, 1642 yılında Fransız Blaise Pascal tarafından ilk hesap makinesi sayılabilecek bir icattır. Pascal, bu aleti abaküsten yola çıkarak yapmış ve daha büyük sayıların hesabını yapabilecek hale getirmiştir. Değişik çarkları olan bu makine toplama ve çıkartma yapabiliyordu yılında ilk bilgisayarın temel prensibini oluşturan mantıksal işlem birimi, veri depolama birimi, giriş çıkış üniteleri içeren Fark Makinesi bilgisayarın babası olarak da adlandırılan Charles Babbage tarafından icat edildi. Günümüz bilgisayarlarının temel mantığını oluşturan ikili sayı sistemi George Boole tarafından 1848 yılında geliştirilmiştir. Bu cebir prensibine göre sayılar ikili sayı sisteminde kullanılırlar. Yani bu sistemde 0 ve 1 sayısından başka sayı yoktur.bilgisayarda her türlü bilginin işleniş ve saklanış şekli 1 ve 0 sayılarından oluşmaktadır. Mark I denilen ilk analog sayılacak bilgisayarlar 1890 lı yıllarda Herman Hollerith tarafından geliştirildi. Bu bilgisayarların işleme mantığı kart sistemine dayanıyordu. Bilgisayar verilen kodlara göre kartları delerek bilgiyi saklıyor, tekrar okuyabiliyor ve kullanabiliyordu. İnsan müdahalesi ile işlem gördüğünden yarı otomatikti.

2 1940lı yıllarda kurulan ilk bilgisayar şirketi IBM, yıllar içerisinde yeni modeller geliştirdi. İlk kişisel bilgisayarı ise 1981 yılında piyasayı sürdü. Monitörü, klavyesi ve bir işletim sistemi olan bu bilgisayarlar çok rağbet gördü. Ve ilk 4 yıl içerisinde bir milyonun üzerinde satış yaptı yılında ilk kez kişiye bilgisayar dönemine geçiş olan, klavyesi ve monitörü olmayan APPLE marka bilgisayarlar iki genç tarafından bir evin garajında geliştirildi. Bu dönemden sonra evlerde ve işyerlerinde de yaygın olarak kullanıma başlandı. İkinci Dünya Savaşı nda ordular için hızlı bilgisayarlara ihtiyaç duyulmasıyla bu alanda çalışmalar daha da hızlandı ve ilk elektronik dijital bilgisayar olan ENIAC 1945 yılında ortaya çıktı.bu ilk bilgisayar 167 m² yer kaplıyordu ve çok fazla enerji harcıyordu. Bu bilgisayarlar saniyede 5000 toplama işlemi yapıyordu.askeri amaçla üretildiler ve top atış mesafesini hesaplamak için kullanıldılar. İlk üretilen bilgisayarların kullanımı çok zordu, çok büyüktü ve çok fazla enerji harcıyorlardı. Günümüz bilgisayarları ise elimizde taşıyabileceğimiz hatta ve hatta cebimize sığacak duruma bile geldi. Markalar çoğaldı ve piyasada ki rekabet inanılmaz bir hal aldı. Peki bu cebimize kadar giren bilgisayar nedir ve neden bu kadar önemlidir?

3 BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kendisine verilen bilgileri alan, saklayan, gerektiğinde üzerinde işlem yapan elektrik enerjisi ile çalışan elektronik bir makinedir. Bu bilgileri gerektiğinde yazıcı birimine çıktı olarak verir. Basit bir açıklamayla bilgisayar, kendisine verilen bilgileri kullanarak yeni bilgiler elde eden bir makinedir. Bir bilgisayar iki temel birimden oluşur: Donanım ve Yazılım Donanım: Bilgisayarın elektronik kısmını oluşturan parçalarına donanım denir. Donanımın gözle görülen kısımları (Dı Donanım): Monitör Kasa Yazıcı Fare Klavye Modem Monitör: Diğer adı ekrandır. Bilgisayarın gönderdiği sinyalleri, gözle görülür şekle dönüştüren alettir. Bir diğer deyişle bilgileri işleyerek kullanıcıya ileten bir çıkış birimidir.renk sayısı ekrandaki görüntünün kalitesi ve netliğini doğrudan etkiler. Daha fazla renk, gerçeğe yakın ve daha net görüntü demektir. Bilgisayar Kasası: Bilgisayarın çalışmasını sağlayan parçaların takıldığı metal kutuya denir. Kasalar dik ya da yatay olabilirler. Bilgisayar kasasında bilgisayarı açmak için Açma/ Kapama (On/Off) ve reset tuşları bulunur. Reset tuşu, açma/kapama düğmesine basmadan bilgisayarı yeni açılmış hale getirir. Makine özellikle kilitlendiyse, yani komutlara uymuyorsa kullanılır.

4 Klavye: Üzerinde harf, rakam, özel karakter ve özel fonksiyon tuşları bulunan, bilgisayara bilg,ileri girmek için kullanılan bir giriş birimidir. Klavyenin tuşlarına basıldığında, basılan tuşun kodu bilgisayarın beyninde işlenir ve sonucu ekrana gelir. Klavyeler üzerindeki harf dizilişlerine göre F veya Q klavye olabilirler. Fare : Ekranda bulunan öğeleri seçmeyi,hareket ettirmeyi ve bu öğelerin yaptığı işlemleri başlatmaya yarayan, üzerinde iki veya üç tıklama tuşu bulunan bir giriş birimidir.fare, tabanında bulunan bir topun düz yüzeyde hareket etmesi ile çalışır.genelde İngilizcesi olan Mouse kullanılır. Yazıcı: Bilgisayardaki bilgileri kağıt üzerine aktarmaya yarayan çıkış birimidir. Bir ya da daha fazla kopya alınabilir. Bu çıktılar, yazıcıdaki mürekkebin siyah-beyaz veya renkli olup olmamasına göre istenilen şekilde alınabilir. Modem: Bir bilgisayardan aldığı veri kodlarını telefon kabloları sayesinde ses sinyallerine çevirerek diğer bilgisayarlara taşır ve bilgisayarlar arası iletişimi sağlar. Yaygın olarak iş yerlerinde bir çok bilgisayarın birbirini görebilmesi ve internete bağlanabilmesi için kullanılır. Donanım biriminin diğer kısımları ise giriş ve çıkış birimlerinden başka aritmetik ve mantık birimi, kontrol birimi, bellek birimidir. Kontrol Birimi: Bilgisayara diğer ünitelerin ne yapması gerektiğini bildiren kısımdır. Böylece bilgisayarı yönlendirerek programda verilen emirlerin eksiksiz olarak yapılamasını, gerekli bilgilerin belleğe yerleştirilip alınmasını ve yapılan işlemlerin kontrolünü sağlar. Aritmetik ve Mantık Birimi: Tüm mantıksal ve matematiksel işlemlerin yapıldığı kısımdır. Bilgisayarda yapılan dört işlem gibi aritmetiksel işlemlerle küçük, büyük, küçük eşit, büyük eşit gibi mantıksal işlemlerde bu bölümün mantık devrelerinde yapılır. Bellek Birimi: Girilen bilgileri kodlara çevirerek hafızada daha sonraki kullanımlar için saklayan birimdir. Bellek içinde kullanılan, 0 ve 1 kodlarını alan en küçük hafıza biriminin adı bit dir. 1 Karakter: Harf veya sembollerin her birine denir. 1 Byte: 8 bitten oluşmuş 1 karakterlik bilgidir. 1 Byte=1 karakterdir Byte: 1 Kilo Byte (KB) 1024 KB : 1 Mega Byte (MB) 1024 MB: 1 Giga Byte (GB) 1024 GB : 1 Tera Byte (TB)

5 Yazılım: Bilgisayarın donanımını kullanabilmek, çalıştırabilmek, değişik ve çeşitli görevler yapabilmek için geliştirilmiş programlardır. Günümüzde yaygın olarak Windows işletim sistemi kullanılmaktadır. Ancak muhasebe, satış, vs.. gibi işletmeler için de farklı yazılım programları vardır. Bilgisayarın 4 ana işlevi hep aynı kalmıştır: 1- Bilgi girişi Giriş birimleri: klavye, modem, fare, kamera, vs.. 2- Bilginin saklanması CD, hafıza, bellek, vs.. 3- Bilginin işlenmesi Merkezi işlem birimi 4- Bilginin Çıkışı Çıkış birimleri: Ekran, yazıcı, hoparlör,vs.. BİLGİSAYAR NASIL AÇILIR? Bilgisayar, kasanın üzerinde bulunan açma/kapama düğmesinden açılır. Bilgisayar ilk açıldığında önümüze bir ekranın gelmesini bekleriz. Masaüstü Ekranı ve Simgeleri: Bu ekrana masaüstü denir. Masaüstünde, fare hareket ettirildiğinde bir okun hareket ettiği görülür. Bu okun herhangi bir simge ya da dosya üzerine getirilerek farenin tuşlarına basılma işlemine tıklama denir. Görev Çubuğu:

6 Masaüstü ekranının en altında görev çubuğu bulunur.bu çubukta o andaki saat, birden fazla pencere açıksa açık olan pencerelerin isimleri ve kişisel olarak seçilen kısa yollar ve Başlat düğmesi ile diğer simgeler görülür. Başlat Düğmesi: Görev çubuğunda bulunan Başlat düğmesine tıklandığında şekilde görülen menü açılır ve kullanıcı açılan bu menüden yapacağı işi seçer.

7 Pencere Başlık Çubuğu Simge Durumuna Küçült Ekranı Kapla Menü Çubuğu Pencere Kapat Dikey Kaydırma Çubuğu Yatay Kaydırma Çubuğu Bir klasörün veya simgenin üzerine iki kere tıklandığında masaüstünde açılan çerçeveye pencere denir. Açılan klasörün veya dosyanın içerisindekileri görmemizi sağlar. Başlık Çubuğu: Kullanılan programın ve dosyanın adını gösterir. Menü Çubuğu: Programda kullanılacak menüleri gösterir. Burada yer alan her bir komut açılan menüdür. Bu menülerdeki komutlardan en önemli olanları ve en çok kullananları açılır. Yatay Kaydırma Çubuğu: O pencerede o anda görülmeyen bilgilerin görülmesi için fare ile veya işareti üzerinde tıklayarak sayfanın sağa sola hareket ettirilmesine yarar. Ya da farenin oku ile üzerine gelerek sol düğmesine basılı tutarak sağa sola hareket ettirilebilir. Dikey kaydırma Çubuğu: O pencerede o anda görülmeyen bilgilerin görülmesi için fare ile veya işareti üzerinde tıklayarak sayfanın yukarı ve aşağıya hareket ettirilmesine yarar. Ya da farenin oku ile üzerine gelerek sol düğmesine basılı tutarak yukarı ve aşağıya hareket ettirilebilir. Pencerenin başlık çubuğuna farenin okunu getirip sol tıkladığımızda pencerenin masaüstünde istenilen yere taşınmasını sağlar.herhangi bir pencere, başlık çubuğundaki düğmelere tıklanarak simge durumuna küçültülebilir, ekranı kapatılabilir veya önceki boyutuna çevrilebilir. Tüm Programlar:

8 Başlat menüsündeki Tüm Programlar menüsü kullanıcıya, istediği programı kolayca seçme olanağı verir. Belgelerim: Mektupları, raporları ya da diğer notların saklanabileceği dosyanın adıdır.

9 En Son Kullandıklarım: En son kullanılan 15 dosyayı gösterir. Bilgisayarım: Açılan bu pencerede kullanılan sürücülerin simgeleri ile belgeler, Denetim Masasına, Çevirmeli Ağa ve sisteme kolayca ulaşılabilecek diğer simgeler vardır

10 Geri Dönüşüm Kutusu: Silinen dosyaların gönderildiği yerdir. Silinen dosyalar bu kutuya gittiğinde tekrar kullanılabilir hale getirilebilir. Kutu boşken 1. şekildeki gibi dolu iken de 2. şekilde ki gibi gözükür.kesin silme işlemi geri dönüşüm kutusu boşaltıldığında gerçekleşir. Geri Dönüşüm Kutusuna yollanmak istenen dosya, farenin sağ tuşuna tıklanarak Sil komutu seçilir ve yukarıdaki ekranda ki görüntü çıkarak silme işlemini onaylamanız istenir. Yanlışlıkla yapılan silme işlemlerinden bu yolla kurtulunabilir. Denetim Masası: Denetim Masası bilgisayardaki her türlü ayarı yapmanızı ve kişiselleştirmenizi sağlar. Program ekleyip kaldırmak, ekran özelliklerini ayarlamak, tarih/saat ayarlarını yapmak, vs.. gibi görünüm ve çalışma özellikleri özelleştirmek için seçenek sağlar.

11 Ara: Ara komutu, bilgisayar içerisinde istediğimiz belgeyi, dosyayı, vs.. bulmanıza yardımcı olur. Masaüstü Ekranı Sağ Tuş Menüsü: Masaüstün ekranında fare ile sağ tuşa basıldığında karşımıza komutlar çıkar. Komutların yanında bulunan küçük oklar, bir alt menünün olduğunu gösterir. Yeni komutu seçildiğinde masaüstünde ya da bulunulan konumda yeni başka bir klasör, kısayol ya da istenilen bir belge oluşturulabilir.

12 Program ya da Dosya Açma: Bir dosyayı, belgeyi, klasörü açmak istediğimizde farenin sol tuşuna iki kere tıklayarak bilgisayara açma komutunu veririz. Kısayol ve Oluşturma: Bir belge, bir dosya veya klasörü temsil eden simgenin, masaüstünden ya da tercih edilen diğer yerlerden kolay ulaşımı için tanımlanan grafiksel simgedir. Kısayol oluşturmak için istenilen dosyanın üzerine gelinerek sağ tıklanır ve Kısayol Oluştur komutu seçilir. Oluşturulan kısayol, masaüstünde ya da seçilen dosya içerisinde görüntülenir.

13 MICROSOFT WORD: Microsoft Word programında açılan sayfaya belge adı verilir. Bu program metin yazmaya yarar. Cetvel Araç Çubuğu Başlık Çubuğu Durum Çubuğu Menü Çubuğu Yatay Kaydırma Çubuğu Dikey Kaydırma Çubuğu Başlık çubuğu, Menü Çubuğu, Araç Çubuğu, Yatay ve Dikey Kaydırma Çubuklarından yukarıda öğrenmiştik. Araç Çubuğu: Üzerinde küçük resimler ve simgeler bulunan düğmelerin yer aldığı çubuktur. Komutları temsil eden bu düğmeler, herhangi bir işlemin yaptırılabilmesi için üzerine fare ile tıklanması yeterlidir. Durum Çubuğu: O andaki durum ile yani kaçıncı sayfa da, kaçıncı satırda ya da kaçıncı karakterde olduğumuza dair bilgi verir. Cetvel: Bu cetvel kullanılarak sayfanın sol, sağ, alt ve üst kenar boşlukları ayarlanabilir.

14 MENÜLER: Dosya: Genel olarak belge ile ne yapacağımızı gösterir. Yeni komutu, yeni bir sayfa açmaya yarar. Aç, komutu belgeyi kaydedeceğimiz dosyayı açmamıza yarar. Kapat, belgeyi kapar. Kaydet, belgeyi.doc uzantısı ile kaydeder. Farklı kaydet, belgeyi bulundu yerden farklı bir yere kaydetmeye yarar. Sayfa Yapısı ise kenar boşlukları ayarlama, kağıdın yönünü belirleme, kağıt boyutu seçme, düzenleme gibi seçenekleri belirleyerek sayfa tasarımını özelleştirmeye yarar. Baskı önizleme ile yazıcıya göndereceğiniz işin son halini görüntülemeye yarar. Yazdır komutu ise belgenin son halinin çıktısını almamıza yarar. Düzen: Sayfa içerisinde yapılanları kesme, yapıştırma, kopyalama yoluyla düzenleme, gerçekleştirilen komutların vazgeçilerek iptal edilmesi gerektiğinde ve son yapılan bir işin tekrarlanması istendiğinde, bir kelime ya da kelime grubunun aranması ya da değiştirilmesi istendiğinde bu menü kullanılır.

15 Görünüm: Bu menü başlığı altında sayfa üzerinde çalışırken sayfanın ekrandaki görünümünü kendimize göre ayarlamamızı sağlar. Araç çubukları, üzerinde çalıştığımız belgenin özelliklerine göre çalışacağımız çubukları ekleme ya da kaldırmaya yarar. Belge bağlantıları, çalıştığımız belge üzerinde yazdığımız başlıkları bir arada görmemizi ve üzerine tıkladığımızda o başlığın olduğu sayfaya kolayca gitmemizi sağlar. Küçük resimler, resim kullandığımız sayfaları gösterir. Üst ve Alt bilgi ise sayfanın üzerine ve altına her sayfada sabit olacak şekilde bilgiler koymamıza ve değiştirmenize yarar. Tam ekran ve yakınlaştır komutları da, çalıştığımız sayfanın ekranda istenilen büyüklükte ayarlamamızı sağlar. Ekle: Ekle menüsü başlığı altında anlaşıldığı üzere çalışılan belgeye istenilen öğeler eklenebilir. Küçük resim, diyagram, simge gibi düzenlemelerde kullanabileceklerimizi gösterir. Sayfa numaralarının eklenmesi isteniyorsa bu komut ile sayfa üzerindeki yerinin ve biçiminin belirlenmesine yardımcı olur. Tarih ve saat komutu ile çalışılan belgeye istenilen biçim tıklanarak eklenebilir. Simge komutu, klavyede bulunmayan özel karakterlerin eklenmesini sağlar. Resim komutu ile bilgisayarda varolan veya başka bir dosyada bulunan resmi ekler.

16 Biçim: Üzerinde çalışılan metinde çeşitli biçimlendirme işlemleri gerçekleştirmemize yardımcı olur. Yazı tipi ile harflerin tipi, boyutu ve biçimi değiştirilebilir. Paragraf komutu ise paragraflar arası uzaklıklar, sağ ve sol kenarlardan uzaklıkları, satır mesafeleri ve netindeki istenilen hizalama yapılır. Madde imleri ve numaralı ise metinde maddeler halinde verilecek bilgilerin işaretlenmesi veya numaralandırılması istendiğinde bu komut kullanılır. Kenar ve gölgelendirme, istenen metne kenarlık konmasına ve gölgelendirme yapabilir. Araçlar: Bu menü, yazım denetimi, dil ayarlaması, metinde sözcük sayımı gibi işleri mümkün kılar. Yazım ve Dilbigisi, metindeki yazım hatalarını kontrol eder. Dil komutu, yazılan metnin diline göre dil ayarı yapar ve o dildeki yazım ve dilbilgisi denetimi yapma olanağı sağlar. Böylece farklı diller kullanırken de bize yardımcı olur. Sözcük sayımı komutu ile de anlaşılacağı üzere metinde kaç kelime kullanıldığını sayar. Otomatik Düzeltme Seçenekleri ile metin içerisinde harfleri ve yazı kurallarını istediğimiz şekilde ayarlayabiliriz.

17 Tablo: Kullanacağımız metinde bazen tablolar kullanmak durumunda kalabiliriz. Ekle, tablo menüsü seçildiğinde kaç sütun ve satırdan oluşan bir tablo çizeceğimizi ayarlar. Otomatik tablo, tabloları istediğimiz biçimde kolayca yerleştirmemizi sağlar. Pencere: Bu menü, kullanıcıya birden fazla açık pencereyi anı anda kullanma özelliği sağlar. Birden fazla word dosyasını açarak aynı anda kullanıyorsak bu dosyaların ekranda yerleşimini veya istediğine geçerek kullanılmasını sağlar. Yardım: Daha yeni word kullanmaya başlayan kullanıcılar için bazı konularda yardım almak istediğinde bu menüye başvurmalıdır.

18 MICROSOFT EXCEL Microsoft Excel programında açılan sayfaya kitap denir. Bu program genelde tablo yapmaya yarar. Word programında olduğu gibi menü çubuğunda bulunan başlıklar Excel programında da hemen hemen aynıdır. Bir Excel kitabında, birden fazla sayfa bulunur böylece bir konu başlığı altında ayrı ayrı sayfalarda bir çok tablo çalışabilir, hepsini tek bir kitap içerisinde toplayabiliriz.

19 Dosya Genel olarak belge ile ne yapacağımızı gösterir. Yeni komutu, yeni bir sayfa açmaya yarar. Aç, komutu belgeyi kaydedeceğimiz dosyayı açmamıza yarar. Kapat, belgeyi kapar. Kaydet, belgeyi.xls ile kaydeder. Farklı kaydet, belgeyi bulundu yerden farklı bir yere kaydetmeye yarar. Sayfa Yapısı ise kenar boşlukları ayarlama, kağıdın yönünü belirleme, kağıt boyutu seçme, düzenleme gibi seçenekleri belirleyerek sayfa tasarımını özelleştirmeye yarar. Baskı önizleme ile yazıcıya göndereceğiniz işin son halini görüntülemeye yarar. Yazdır komutu ise belgenin son halinin çıktısını almamıza yarar. Düzen Sayfa içerisinde yapılanları kesme, yapıştırma, kopyalama yoluyla düzenleme, gerçekleştirilen komutların vazgeçilerek iptal edilmesi gerektiğinde ve son yapılan bir işin tekrarlanması istendiğinde, bir kelime ya da kelime grubunun aranması ya da değiştirilmesi istendiğinde bu menü kullanılır.

20 Görünüm: Bu menü başlığı altında sayfa üzerinde çalışırken sayfanın ekrandaki görünümünü kendimize göre ayarlamamızı sağlar. Araç çubukları, üzerinde çalıştığımız belgenin özelliklerine göre çalışacağımız çubukları ekleme ya da kaldırmaya yarar. Üst ve Alt bilgi ise sayfanın üzerine ve altına her sayfada sabit olacak şekilde bilgiler koymamıza ve değiştirmenize yarar. Açıklamalar; kutular içerisine yazdığımız bilgi ile ilgili fazladan eğer yapılması gereken ek bilgilerin yazılmasına yarar. Tam ekran ve yakınlaştır komutları da, çalıştığımız sayfanın ekranda istenilen büyüklükte ayarlamamızı sağlar. Ekle: Ekle menüsü başlığı altındaki komutlar, Excel kitabına istenilen öğeler eklenebilir. Tabloları yaparken araya eklemek istenilen bilgiler olduğunda fazladan satır ya da sütun ekleyebiliriz. Çalışma sayfası ekle diye seçtiğimizde kitabın aşağısında bulunan sayfa sayısını dilediğimiz kadar arttırabiliriz. Grafik ile istenilen grafik şekli, simge komutu ile de klavyede bulunmayan özel karakterleri ekleriz. İşlev komutunu seçtiğimizde bir sütunda bulunan sayıları programa girdiğimiz formüller ile yaptırabiliriz. Resim komutu ile bilgisayarda varolan veya başka bir dosyada bulunan resmi ekleriz.

21 Biçim: Bu menü başlığının altındaki komutlar, kitaptaki sütun veya satırlarım boyutunu, görünümünü ayarlamaya yardımcı olur. Sayfa komutu ile de içerisinde çalıştığımız sayfanın düzenini yapmamıza yardımcı olur. Araçlar: Yazım kılavuzu kitapta kullandığımız kelimelerin doğruluğunu denetler. Araştır komutu kitap içerisinde bulmak istediğimiz başlıkları ya da kelimeleri aramamıza yardımcı olur. Hata denetimi, kitap içerisinde yazım denetlemesi yapar. Özelleştir komutuyla araç çubukları, komutları kendimize göre kişiselleştirmemize yardımcı olur.

22 Pencere: Bu menü, kullanıcıya birden fazla açık pencereyi anı anda kullanma özelliği sağlar. Birden fazla word dosyasını açarak aynı anda kullanıyorsak bu dosyaların ekranda yerleşimini veya istediğine geçerek kullanılmasını sağlar. Yardım: Daha yeni excel kullanmaya başlayan kullanıcılar için bazı konularda yardım almak istediğinde bu menüye başvurmalıdır. Kitapta Sağ Tıklama: Hücrenin üzerinde fareye sağ tıkladığımızda açılan menü aşağıdaki gibidir. Kitap içerisinde yapılanları kesme, yapıştırma, kopyalama yoluyla düzenlemeler yapılmasını sağlar. Hücreleri biçimlendir komutu ile sayı düzenlemesi, yazı tiplerini, kenarlıkların şeklini, desenleri düzenlememizi sağlar. Hizalama ise aşağıda açıklanmıştır.

23 Hücreleri Biçimlendir: Hizalama komutu; Hücrelerin içerisinde yazılan metinlerin yerini, düzenini, konumunu ve yönünü düzenlemek ile birden çok hücreyi birleştirerek tek bir hücre yapmamıza yardımcı olur.

24 INTERNET: İnternet, birçok bilgisayarın birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve gittikçe büyüyen bir iletişim ağıdır. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir. İnternet i bu haliyle bir bilgi denizine, ya da büyükçe bir kütüphaneye benzetebiliriz. İnternete farklı tanımlamalar da getirebiliriz. Internet: 1997 sonu itibarıyla 100,000,000 u aşkın insanın kendi arasında etkileştiği, bilgi değiş-tokuşu yapabildiği ve kendi yazısız kuralları olan büyük bir topluluktur. Bu, internetin sosyal yönüdür. Pek çok yararlı bilginin bir tuşa basmak kadar yakın olduğu dev bir kütüphanedir sonu itibarıyla, 20,000,000 u aşkın bilgisayarın bağlı olduğu çok büyük bir bilgisayar ve iletişim ağıdır. Kişilerin değişik konularda fikirlerini serbestçe söyleyebilecekleri ortamlar barındıran bir demokrasi platformudur. Evden alış-veriş, bankacılık hizmetleri, radyo-televizyon yayınları, günlük gazete servisleri vb gibi uygulamaları ile aslında internet aynı zamanda bir hayat kolaylaştırıcıdır. Tüm bu tanımlamalar aslında "Bilgiye Ulaşım ve onu Paylaşım, sonrasında da elde edilen bilgiyi kullanım" dır. Sonuç olarak internet, üretilen ve üretilecek bilgilerin dolaşım sistemidir. Ticari boyutunun da ortaya çıkmasıyla yaşamla daha çok iç içe geçmeye başlamıştır. Internet yazılı olmayan ama kuralları olan; kendi toplumu olan çok farklı bir ortamdır. Klasik yaşama biçimlerini, değer yargılarını değiştiren; hayatımıza yeni kavramlar, yeni uğraşlar getirmektedir. Kişi bilgisayarı ile İnternet'e bağlanabilmek için genellikle bir telefon hattı gereklidir.,bilgisayarlar arasındaki bu iletişim telefon hatları yardımı ile olur. Bunun yanında uydu, kablo ve radyo dalgalarıyla da ağların ağına bağlanılabilir. En yaygın olanı ise bir analog modem ile belli hızda bir İnternet servisi veren bir şirketin hizmetinden yararlanmaktır. Modemin ayarları şirketin verdiği servis telefon numarası ve özelliklerine göre ayarlanıp, bağlan komutu verilir. Analog modem bilgisayarın dijital verileri (bits) çeşitli ses frekanslarına çevirip telefon hattından internet servisine ulaştırmakta olup tersine aynı yöntemle verileri almaktadır.

25 Günümüzde, analog modemlerin yerini daha hızlı ve daha az hatalı olan dijital ( ADSL) modemler almaktadır. Bunların kullanım ücretleri, çoğul katılımın artması sayesinde makul ödenebilir düzeye inmektedir. ADSL bir analog modemden 10x x kez hıza sahip olup, canlı videolu sohbet imkânı yanında bir sinema filmini kısa bir zaman dilimi içinde yükleme imkânı vermektedir. WWW. dünyası yanında dosya indirimi sanal sohbet odaları, sanal ticaret, tartışma mekânları (forum), İnternet üzerinden sohbet doğrudan mesaj gibi kullanım alanlarını, bugün bütün dünyada yüz milyonlarca insan kullanmaktadırlar. Radyo, televizyon ve İnternet'in bulunuşundan 50 milyon kullanıcıya ulaşmak için geçen süre incelendiğinde; radyo için 38 yıl, televizyon için 13 yıl iken, internet için sadece 5 yıldır. İnternet Türkiye'ye 1994 yılında gelmiştir ve geldikten sonra Türkiye'de kullanımı yaygınlaşmıştır. İnternet günümüzde de yaygın olan 7 den 70'e herkesin kullandığı teknoloji ürünü olan ve her gün yenilenen bir bilgi kaynağı teknoloji ürünüdür. İnternet iletişim ağına bağlı bir bilgisayarın bir tek kullanıcısı olabildiği gibi, birden çok (bazen yüzlerce, binlerce) kullanıcısı da olabilir. Kişisel bilgisayarlar ve evden bağlantılar tek kullanıcılı internet bağlantılarına örnek olarak verilebilirler. İnterneti bir "iletişim ağı" olarak tanımladıktan ve bu ağ üzerinde bilgi dolaştığını belirttikten sonra, internetin bu altyapı üzerinde neler sunduğunu tahmin etmek aslında o kadar da güç değil. Bu "iletişim ağı"nın içinde bulunan her hangi iki bilgisayar arasındaki en temel işlem çift yönlü bilgi aktarımıdır. Burada bilgiden kasıt, bilgisayarlardan birinde bulunan bir dosya, bir bilgisayar programı ya da bir mesaj olabilir. Internet erişimi olan bir kullanıcı, eğer kendisine yetki verilmişse, internete bağlı diğer herhangi bir bilgisayardaki bilgilere erişebilir, onları kendi bilgisayarına alabilir, kendi bilgisayarından da Internet erişimi olan başka bir bilgisayara dosya/bilgi gönderebilir. Bu özellik, dosya transfer protokolü olarak bilinir. Benzer şekilde, internet üzerindeki kullanıcılar birbirlerine elektronik posta gönderebilirler. Bu da, posta iletim protokolü olarak bilinir.

26 Internet Explorer ve WEB Siteleri: Türkçe adıyla internet kaşifidir. Dünya Çapında Ağ (İngilizce : World Wide Web, kısaca WWW veya web), örümcek ağları gibi birbiriyle bağlantılı sayfalardan, internet üzerinde çalışan ve "www" ile başlayan adreslerdeki sayfaların görüntülenmesini sağlayan servistir. İnternette ziyaret ettiğimiz sayfalara site denir. Bu sitelere daha önce servis sağlayıcısı tarafından tanımlanmış gibi adreslerden ulaşabilinir. Örnek: Katılmak istediğimiz bir bilimsel toplantıya bildirimizi Internet üzerinden gönderebilir, Afrika da yapılan ameliyatı diğer doktorlarla canlı seyredebiliriz.. Nasa servislerine bağlanıp, son uydu fotoğraflarını tarayabiliriz; ya da şiir arşivlerine bağlanıp şiirler okuyabiliriz. Örnekleri arttırmak mümkün. İnternetin sundukları; onu kullananların istekleri, hayal güçleri ve gelişen İnternet teknolojisi ile hep çoğalmaktadır. İnternet ile artık yapabileceklerimiz sonsuzdur. İnternet ile dünyayı avucunuzun içinde tutabilirsiniz.

27 Arama Motorları Nedir? Internet, bilgiye ulaşmayı kolaylaştırmak için değişik 'bilgi arama/tarama' yöntemleri de sunar. Internet'in sundukları çok geniştir ve bu kadar bilgi arasında, bilinçsiz bir kullanımla, insan yolunu çok kolay kaybedebilir. Arama motorları ile hayatımızı olduğundan daha kolay hale getirebilir, araştırmalarımızı yapabiliriz. Bir konuyla ilgili araştırma yapmak isteyebilirsiniz. Bunlar aklınıza takılan bilimsel veya iş dünyasıyla ilgili bir sorun ya da hobilerinizle ilgili araştırdığınız bir konu olabilir. Bunun dışında haberler, hava durumu, sinemalar ve tüm toplumsal etkinlikler hakkında da araştırma yapmak istiyor olabilirsiniz. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, ulaşacağınız her bilgi doğru olmayabilir, aradığınız bilgiye ulaşmak için istemediğiniz bilgileri almak ve içinden ayıklama yapmak durumunda kalabilirsiniz ve bu durumda da kendinizi bir anda internette amaçsız bir şekilde dolaşırken bulabilirsiniz. Zamanla göreceğiniz gibi, internette aradığınız bilgi mutlaka vardır ve ulaşması oldukça kolaydır. Sorun, yolunu bulamamaktır. Bilgiye kolay ulaşmanın ilk yolu "arama motorları" kavramını ve arama motorları kullanımını öğrenmekten geçer. Arama motorlarını, büyük ansiklopedilere benzetebiliriz. Bu arama motorlarını, internette yer alan çeşitli kurum, kuruluş, kişi ya da firmalar tarafından tasarlanmış ve yayınlanmış sayfaların içindekiler kısmına benzetebiliriz. En çok kullanılan arama motorları " ", " " ve " "dur. Arama motorlarında arama yapma yöntemleri: Komut satırına araştırma yapmak istediğiniz konuyu açıkça yazarsınız ve bu motorlar, ansiklopediye kaydedilmiş tüm sayfalar arasında aradığınız konunun geçtiği sayfaları size liste şeklinde sıralar. Siz ise karşınıza çıkan özetlerden ilgilendiğiniz sayfanın bağına tıklayarak ilgili sayfaya ulaşırsınız. Bağlantıya "Shift" tuşu ile birlikte tıklarsanız ya da sağ tıklayıp "Yeni Pencerede Aç"

28 seçeneğini seçerseniz arama motorunun içindekiler sayfasını kaybetmeden tarayıcıda yeni bir sayfa açarsınız ve aradığınız bilgiye ulaşamazsanız o pencereyi kapatıp "İçindekiler" sayfasından bir sonraki bağlantıya yine aynı yöntemle tıklayarak aramanıza devam edersiniz. Arama motorlarındaki komut satırında bazı özel komutlar vardır. Bu komutların amacı daha özellikli araştırma yapmak ve aradığınız konuya daha çabuk ulaşmanızı sağlamaktır. Çünkü, örneğin "Kimya" gibi genel bir kelime yazdığınızda karşınıza milyonlarca sayfa adresi çıkacaktır. Organik Kimya gibi bir konu yazarsanız, içinde "Organik" ve "Kimya" geçen dokümanlar ayrı ayrı sıralanacak. Sadece yan yana Organik Kimya kelimeleri yazanlar listelenmeyecektir. Bu parametrelerin bazıları aşağıda belirtilmiştir; + parametresi : Ekleme anlamına gelir, "ve" bağlacı gibi işlem yapar. Komut satırına "+organik +kimya" ya da "organik +kimya" yazdığınızda içinde hem "organik" hem de "kimya" kelimelerinin aynı anda bulunduğu dokümanları listeler. Ama bu ifadeleri ararken kelimelerin yan yana olmasıyla ilgilenmez. Yani dokümanın başında "organik", dokümanın sonuna doğru "kimya" ifadeleri geçiyor ya da dokümanın başında "kimya", dokümanın sonuna doğru "organik" ifadeleri geçiyor olabilir. Eğer bu iki kelime yan yana geçsin istiyorsanız aşağıdaki parametreyi kullanmalısınız. " " parametresi : Bu parametreyi kullanarak tırnak işaretleri arasına birden fazla kelime yazabilirsiniz. Arama motorları tam olarak tırnak içinde yazılan cümleyi arama yapar. Mesela "organik kimya" şeklinde yazım yaparak arama yaparsanız yan yana organik ve kimya yazılı dokümanların geçtiği sayfaların listesi sıralanır. - parametresi : Bu parametre çıkarmak anlamına gelir. Aranılan dokümanda istemediğiniz bir kelime varsa, o kelimenin geçmediği dokümanları arar. Mesela ("organik kimya" -Gıda) şeklinde bir yazım ifadesi kullandığınızda, internette içinde "organik kimya" kelimesi geçen fakat gıda kelimesi geçmeyen dokümanları geçtiği sayfaların listesi sıralanır. * parametresi : Aynı bilgisayar dosyalarında olduğu gibi, genelleme yapmak için kullanılabilir. Mesela "Kim*" denildiğinde "Kim" harfleri ile başlayan kelimeleri arar. Bu durumda "Kimya" kelimesi dışında, "Kimse", "Kimlik", "Kimsesiz" vb. gibi kelimelerin de geçtiği sayfaların listesi sıralanır. Başarılı bir arama yapmak, aradığınız bilgiye çabucak ulaşmak ve internette kaybolmamak için bu parametrelerin etkin şekilde kullanılması çok faydalı olacaktır.

29 Bazı arama motorları web adresleri şöyledir: İNTERNETİ DOĞRU KULLANMAK İnternetin günümüzde yaygın bir iletişim aracı olarak kullanılması, beraberinde dikkat edilmesi gereken bazı kuralları da getirmektedir. İnternet üzerinde kabul edilebilir ya da edilemez davranışları tanımlayan kurallar " internet etiği " olarak adlandırılır. İnternet etiği olarak adlandırılan bu kurallar, internet kullanılırken diğer insanların haklarına saygılı olmak için ne yapılıp ne yapılamayacağına ilişkindir İnternette genişleyen bilgi ağı ve bilgi paylaşımının artması ve kolaylaşmasıyla her bireyin ulaşabileceği bilgi kaynakları da değişmiş ve genişlemiştir. İletişim kurduğunuz ortam, ister e-posta olsun, ister haber grupları ve tartışma listeleri olsun, isterse sohbet olsun, uyulması gereken bazı hususlar vardır. Kanuna, ahlâka ve kamu düzenine aykırı mesaj içeriği göndermek, uygunsuz, yalan ve/veya iftira içerik ya da mesaj ve bilgileri göndermek, tehdit etmek, küfür, vb. fiilleri işlemek, kişi ve/veya kuruluşların gizli bilgilerini yayınlamak, reklam ve internet sitesi tanıtımını yapmak doğru bir davranış değildir. Unutmayın ki; sohbette tamamen tanınmaz durumda değilsiniz. Tüm sohbet sunucuları giriş bilgileriniz üzerinden IP adresinizi (bilgisayarınızın numarası) ve hangi ISS (internet servis sağlayıcı) üzerinden internete girdiğinizi tespit edebilir. ISS de ise sizin ile ilgili bir çok bilgiler bulunmaktadır. IP adresiniz tespit edilebileceği için bilgisayarınızı başkalarının kullanması durumunda sorumluluğun size ait olduğunu unutmayınız. İnternet ortamında tanışılan kimselerle hiç bir surette buluşulmamalı adres ve telefon verilmemelidir. İnternette düzgün Türkçe kullanılmalı, nazik ve saygılı olunmalı, karşılıklı tartışmalar belirli bir seviyede olmalıdır.

30 İnternet aracılığıyla bilgi isteniyorsa, sitenin güvenli olup olmadığı mutlaka araştırılmalı, verilecek bilgiler 3. şahıslar tarafından kullanılmamalıdır. İnternette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken ya da mektup arkadaşınızla mektuplaşırken adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız, parolanız gibi kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı numaranızı asla vermemelisiniz. Özellikle arama motorlarını kullanırken verimli bir arama için doğru anahtar kelimeyi seçmeye dikkat ediniz. Konunun sınırlarını daraltmak için bir-iki ilgili sözcükte karar kılın. Eğer yan yana geçen kelimeler arıyorsanız, tırnak içinde yazmalısınız. Daha öncede belirttiğimiz üzere bu servisleri kullanmanın en büyük avantajı kendi bilgisayarınızdan uzakta, dünyanın herhangi bir yerinden ya da herhangi bir bilgisayardan e-postanızı okuyabilmenizdir. Bilgi paylaşımlarında karşılıklı gönderilecek dosyalar virüs kontrolünden geçirilmelidir. Kısaca: Altın kuralı uygulayın: Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi başkalarına yapmayın. İletişimin diğer tarafında başka bir insan olduğunu unutmayın. Nerede olduğunuzu unutmayın ve uygun davranış biçimlerini sergileyin. Diğer kullanıcıların ve özellikle de yeni gelenlerin hatalarını bağışlayın. Her zaman sakin olun, özellikle de size hakaret ediliyorsa (veya edildiğini düşünüyorsanız) sakinliğinizi koruyun. Sözlerinizi vurgulamak için BÜYÜK HARF kullanmaktan kaçının, bazıları bunu "bağırma" olarak algılayabilir. Uygunsuz sözcükler veya rahatsız edebilecek ifadeler kullanmayın. Sürekli olarak çevrimiçi adınızı veya takma adınızı kullanın, tüm iletileri bu adla imzalayın (tam adınızı hiçbir zaman kullanmayarak gerçek kimliğinizi koruyun). Önemsiz e-posta (istenmeyen posta olarak da bilinir) göndermeyin veya

31 iletmeyin. Süregelen duygusal tartışmalardan veya "atışmalardan" uzak durun. Yazım denetimi yapın, anlaşılır olun ve iletilerinizi kısa tutun. Sohbet odalarına katıldığınızda, diğerlerinin sözünü kesmeyin ve konuya bağlı kalın. Gerçek hayatta kabul edilen davranış kurallarına uyun. Komik ve alaycı düşünceleri iletmek için ifadeler kullanın ve Internet'te sık kullanılan kısaltmaları öğrenin.

32 MICROSOFT OFFICE OUTLOOK: E-posta nedir? En çok kullanılan ve bilinen internet uygulaması e-posta ( ) dır. E-posta kullanıcıların internetle dünyanın her yeriyle kişisel bağlantı kurmalarını sağlayan bir sistemdir. E-posta ile dünyanın her yerinde internet bağlantısı bulunan kullanıcılara mesaj gönderip onlardan mesaj alabilirsiniz. E-posta ile mektuplarınızı normal postadan çok daha hızlı bir şekilde gönderebilirsiniz. E-postanızda düz yazının yanı sıra, resim, grafik, ses, program, dosya formatındaki bilgilerinizi de gönderebilirsiniz. E-posta ve web sayfaları adreslerinde Türkçe karakterler (ç, ş, ı, ö, ü, ğ) kullanılmaz. Örneğin; adresine bir e-posta göndermek istiyorsanız ve bu adresi şeklinde yazarsanız ileti gönderilemeyecektir. Çünkü burada kullanılan "ş" ve "ı" harfi İngilizce alfabede yer almamaktadır. Doğru e-posta adresi işareti kullanıcı ismi ile sunucuyu ayırmaya yarar. E-postanız gönderilemezse genelde bir hata mesajı (sekme, bounce) alırsınız. e- posta sekmelerine yol açan en genel sebepler şunlardır: Geçersiz adres: Adresi yanlış yazdıysanız ya da alıcı bu hesabı kapatmışsa mesajınız gönderilemez. En azından doğru kişiye gönderilemez. Tek çözüm adresi kontrol edip tekrar denemektir. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi Türkçe karakterlere dikkat etmenin yanı sıra, örneğin bir e-posta adresinin nokta ile mi (deneme.ornek@masal.com) yoksa alt çizgi ile mi (deneme_ornek@masal.com) ayrıldığına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Sonuçta bu iki e-posta adresi tamamen farklı iki alıcıyı işaret etmektedir. Alıcının posta kutusu dolu: Bazı internet tabanlı, internet hizmeti veren siteler (Hotmail, Mynet, Yahoo vb.) bir kişinin posta kutusunda saklayabileceği mesaj sayısına bir sınırlama getirmiştir. Eğer uzun süre posta kutunuzu kontrol etmezseniz posta kutunuz dolabilir. Dolu bir posta kutusuna gönderilen iletiler ise alıcıya geri döner. Bu durumda yapabileceğiniz tek şey bekleyip iletiyi daha sonra göndermek ya da alıcıyı arayıp e-postasını kontrol etmesini sağlamak olmalıdır.

33 Gönderen ya da Kimden (From): İletiyi gönderenin bulunağı (adres) ve adı. Burada otomatik olarak kişinin adı olarak gözükse de başka kişinin adı ile de gönderim yapmak mümkündür. Alıcı ya da Kime (To): İletiyi alanın bulunağı ve adı. İletinin kime yolladığını gösterir. İleti bulunağının arasına "," virgül koyarak birden fazla kişiye yollamak olanaklıdır. Eğer bulunağınız gozükmüyorsa, BCC ile gizlenmiş olabilir. Konu (Subject): İletiyi özetleyen başlık, genelde daha sonradan anımsanmakta ve iletileri ayırmakta yardımcı olur. Etik olarak yazılması önerilir. Tarih (Date): İleti gönderildiğindeki yerel tarih ve saat. Genelde yollayan sunucu veya ileti programı bu saati otomatik olarak ekler. Bazen saat ve gün ayarı bozuk olarak yeni bir ileti, eskiymiş gibi gözükebilir. İleti gövdesi (Body): Burada iletinin kendisi ve genel olarak kullanıcı imzası yer alır. Karbon Kopya "KK" (CC, Carbon Copy): Aslen gönderilen kişiye ek olarak iletinin başka alıcılara gönderilmesini sağlar. İleti buraya yazılan kişilere doğrudan hitap etmemektedir, ileti bu kişilere bilgilendirme amacı ile yollanmıştır. Gizli Karbon Kopya "GKK" (BCC, Blind Carbon Copy): Kapalı Karbon Kopya olarak da bilinir. Buraya yazılan bulunaklar iletide gözükmez. Etik olarak birçok kişiye gönderilen gayrı resmi iletiler için bu alanın kullanılması uygun düşer. Bu tür bulunak gizleme yığın iletiye karşı da koruma sağlar.

34 Yanıtlama (Reply): Belli bir bulunaktan gelen iletiyi yanıtlamak icin kullanılır. Alıcı kısmına otomatik olarak ileti yollayanın bulunağı alınır. En çok kullanılan fonksiyonlardan biridir. Herkesi yanıtla (Reply All): Yanıtlanan iletiyi, gelen iletinin To: ve CC: kısmında yazılmış olan tüm bulunaklara yollamak için kullanılır. En çok suistimal edilen fonksiyonlardan biridir. Genelde tüm bulunaklar açık olarak ve gereksiz bulunaklara gider. Bilgisayara giren virüslerin kullandığı düzeneklerdendir. Yönlendirme (Forward, Fwd): Gelen bir iletinin bir başka ağa yönlendirilmesini sağlar. Ek (Attachment): Yazıya ek olarak yollanan dosyalardır. Dosyalar eklenmeden önce Base64 yöntemiyle kodlanırlar. Ses, resim, video, yazı başta olmak üzere birçok değişik formatta dosya eklenebilir. Virüslerin başlıca yayılma yollarından biridir. Bilinmeyen dosya eklerinin açılması önerilmez E-posta Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyiz? Konu kısmı boş iletiler göndermeyiniz. İletinin ne hakkında olduğunu bildiren bir satırın olması hem sizin hem alıcının işini kolaylaştırır. İletileri depoluyorsanız, tekrar bakma gereği duyduğunuzda konu satırının faydasını görürsünüz. Konu alanına yazacaklarınız iletinizin içeriğine uygun anahtar kelimeler veya kısa bir tanım olabilir. Aldığınız e-postayla beraber gelen eklentileri açarken dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü virüsler en çok bu şekilde bulaşıyor. Sizde başkalarına dosya göndereceğiniz zaman virüs taramasından geçirdikten sonra gönderiniz. Uzantısı.exe olan dosyaları emin olmadıkça asla çalıştırmayınız. Çoğu virüs e-posta okunduğu anda aktif olduğu için, Outlook Express yazılımda ön izleme penceresini aktif yapmayınız. Gönderilen iletilerin sizi yansıttığını unutmayın. İleti gönderdiğiniz kişiler sizi tanımıyor veya görmüyor olabilir. Ancak iletilerinizin dilinin ve biçiminin sizin hakkınızda ip uçları vereceğini unutmayın. İletinizin diline, imlâ ve yazım kuralları ile genel ahlâk kurallarına uygun olmasına dikkat ediniz. İletinizde yazacaklarınızı kısa, açık ve öz olarak yazmalısınız. İletilerinizin içeriğini saygı çerçevesi içinde ve karşınızdakini rahatsız etmeyecek ölçüde hazırlamalı ve göndermelisiniz. E-posta kutunuzu her gün kontrol edin ve postalarınızı limitinizi aşacak kadar sistemde tutmayınız.

35 Size özel yazılmış bir iletiyi, ileti sahibinin haberi olmaksızın başkasına göndermeyiniz. Birden fazla kişiye gönderdiğiniz iletileri CC (Carbon Copy) ile değil BCC (Blind Carbon Copy) ile gönderiniz. Böylece alıcıların birbirlerinin adreslerini görmesine engel olursunuz. E-postalarınızda kredi kartı numarası, herhangi bir şifre, vb. özel bilgileri, yazarken dikkatli olunuz. Unutmayın ki e-posta hâlâ çok güvenli değildir. Hiç bir zaman e-postanızın sadece siz ve gönderdiğiniz kişi tarafından okunacağını zannetmeyiniz. Telefonda söyleyemeyeceğiniz şeyleri e-posta ile de göndermeyiniz. Şifrenizi kimseye vermeyiniz ve zaman zaman değiştiriniz (3-5 ayda bir). E-posta programınız bazı formatlama seçenekleri sunabilir (metni koyu, italik, renkli kullanma, animasyon, resim, ses vb. özellikler). Ancak karşı tarafın e-posta programı bunları desteklemeyebilir. Dolayısıyla karşı tarafın e-posta programının bu tip formatları desteklediğinden emin olmadıkça bu tip özel formatlı mesajlar göndermeyiniz. Özellikle tanımadığınız kişilere e-posta gönderirken iletinizin sonuna elektronik imzanızı (adı, soyadı, adres, internet sitesi adresi, telefon, faks no, vb.) ekleyiniz. Bu imzanın en çok 4 satır olmasına dikkat ediniz. İmzalar metninizin yapı elemanları gibidirler. Bunlar otomatik olarak her e-posta altına yerleştirilirler. Tüm modern e-posta yazılımlarında bu fonksiyon bulunur. Outlook Express yazılımında Araçlar/Seçenekler/İmzalar komutunu kullanarak imzalara ulaşabilirsiniz ve düzenleyebilirsiniz. Özel ve ticarî işleriniz için resmî e-posta adresini kullanmayınız. Eğer e-posta ile soru soruyorsanız, çok açık ve sade biçimde sorunuzu yazmalısınız. Birisine ya da bir gruba/listeye bir konu hakkında soru sorduğunuzda "lütfen" demeyi unutmayınız. Sizin için birisi cevap yazmış, probleminizle ilgilenip çözüm üretmeye çalışmışsa bir e-posta ile, ilgili kişiye "teşekkür ederim" demeyi unutmayınız. Mesajınızda dikkat çekmek istediğiniz noktaları "*" işareti arasına alınız.

36 Outlook Express'in temel ayarlarını değiştirerek yazım ve dil bilgisi hatalarını kontrol edebilirsiniz. Bunun için "Araçlar/Seçenekler" komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki "Yazım Denetimi" kartını aktif hâle getiriniz. KAYNAKLAR: Liseler için Bilgisayar 1 Prof. Dr. Tahsin Kesici-Prof. Dr. Zahide Kocabaş- MEB Yayınları

Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı.

Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı. Bilgisayarların birbirine bağlanması ve bir ağ oluşturmasının temel amacı veri alışverişi yapabilmekti. Yani bir nevi haberleşmeyi sağlamaktı. İşte E-posta yada diğer adıyla E-Mail bu haberleşme işlevini

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

E-Posta Hesabı Oluşturma

E-Posta Hesabı Oluşturma E-Posta Hesabı Oluşturma Elektronik Posta (E-posta) Nedir? Elektronik posta (e-posta) internet ortamından gönderilen dijital (elektronik) mektuptur. Bir başkasına e-posta gönderebilmemiz için öncelikle

Detaylı

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak.

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Amaçlarımız 2 İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Dosya transferi ve arama motoru kavramlarını tanımlamak.

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI

ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI ÜNİTE 1: KELİME İŞLEMCİ PROGRAMI Kelime İşlemci Nedir? Bilgisayarda yazıların(metinlerin) yazılmasını ve düzenlenebildiği, resimlerin ve tabloların eklenebildiği yazılımların(programların) genel adıdır.

Detaylı

2) Hesabınıza Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelir.

2) Hesabınıza Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza gelir. MEB.K12.TR Uzantılı E-Posta Hesabının Kullanımı 1) http://mail.meb.k12.tr internet adresinden e-posta hesabına giriş yapılır. Kullanıcı Adı : KURUM KODUNUZ (meb.k12.tr kısmını yazmayınız.) Şifre : Hesabınıza

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Microsoft Office Kursu Eğitim İçeriği Microsoft WORD 1. PENCERE ELEMANLARI VE GÖRÜNTÜLEME BİÇİMLERİ 1.1. Genel Bilgiler 1.2. Ekran Görünümleri 1.3. Metin Sınırları ve Basımda Çıkmayan

Detaylı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı

.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken sürümlerinde.doc tur.) 1.Belge Başlığı MİCROSOFT WORD (KELİME İŞLEMCİ) Dosya Uzantısı.docx veya.doc (2007 ve üzeri sürümlerde.docx iken 1997 2003 sürümlerinde.doc tur.) Genel Ekran Görünümü 1.Belge Başlığı 2.Sekmeler 3.Sekme Şeridi 5.Cetveller

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları

Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları Microsoft Office Word Kelime işlemci, görsel nesnelerin veya çizimlerin resim ya da arka plan olarak kullanıldığı metinler oluşturabilen, harita ve tablo gibi şekiller

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik Programıdır Kelime İşlem Programıdır İşletim Sistemidir BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ WORD 2007 SORULARI 9-) Yandaki butonun görevi nedir? Kes Kopyala Yapıştır

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA IV. ELEKTRONİK TABLOLAMA Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER 99 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Excel le Word ün farklılıkları neler olabilir?

Detaylı

08.11.2015 WORD KULLANIMI

08.11.2015 WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE OFFICE DÜĞMESİ HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU MENÜLER ŞEKİL, RESİM EKLEME TABLO EKLEME ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı sağlar. Yeni

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi

Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Seçenekler Menüsünden Genel Sekmesi Word 2003 açtıktan sonra ARAÇLAR>SEÇENEKLER tıklanır. Karşımıza bu tür ekran çıkar. İlk komut Arka planda yeniden sayfalandır ; Siz çalışırken belgeleri otomatik olarak

Detaylı

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek

Yazdır Menüsü. Yazdır menüsü resimli anlatım. Yazdır Menüsü. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazdır Menüsü Yazdır menüsü resimli anlatım. Baskı Önizleme Gerçekleştirmek Yazıcıdan çıktı almadan önce, çıktısını aldığımız belgenin son bir kontrolünü yapmak için baskı önizleme yapmak bir alışkanlık

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ E-posta sunucusuna erişmek için http://posta.odu.edu.tr/ adresini kullanınız. E-posta giriş ekranında adınıza tanımlanan kullanıcı adı (@odu.edu.tr uzantısı

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI III. KELİME İŞLEM PROGRAMI Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER 71 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bildiğiniz kelime işlemci programlarını

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için:

Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: Biçimleme Metin biçimleme Hizalama Word dokümanlarınızda oluşturduğunuz veya oluşturacağınız metinlerin hizalamasını yapabilirsiniz. Bu işlem için: 1. Hizalamak istediğiniz metni seçin. 2. Giriş sekmesini

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI

KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI KELİME İŞLEMCİLERE GİRİŞ 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KÂĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma

8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı Denetimi Düğmeleri ve Uzaklaştırma Genel Ekran Görünümü 1.Ofis Düğmesi 2.Hızlı Erişim Araç Çubuğu 3.Belge Başlığı 4.Menüler 5.Menü Şeridi 6.Kaydırma Çubuğu 7.Cetveller 8.Sayfa ve 9.Yazım 10.Belge Görünüm 11.Ekran Yakınlaştırma Sözcük Sayısı

Detaylı

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları

Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1 BÖLÜM 1 BELGE İŞLEMLERİ Microsoft Word 2007 Çalışma Soruları 1. Aşağıdakilerden hangisi Word Programının tanımıdır? A) Hesap Programıdır. B) Tablo Grafik Programıdır. C) Kelime İşlem Programıdır. D)

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 1 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın.

a. Giriş sekmesi: 1. Paragraf bölümünde Madde İşaretleri veya Numaralandırma seçeneklerinden istediğinize tıklayın. Madde İmleri ve Numaralandırma Sıralı veya sırasız listeler oluşturmak için madde imleri ve numaralandırma seçeneğini kullanabilirsiniz. Madde İşaretli ve Numaralandırılmış Listeler Oluşturma Yazılı olan

Detaylı

OUTLOOK EXPRESS'E @MEB.K12.TR E-POSTA HESABI KURULUMU

OUTLOOK EXPRESS'E @MEB.K12.TR E-POSTA HESABI KURULUMU OUTLOOK EXPRESS'E @MEB.K12.TR E-POSTA HESABI KURULUMU Bilgisayarınızda Windows içinde kurulu bulunan Outlook Express programı içine kendi kurumunuza ait e-posta hesabını mutlaka tanıtmanız/kurmanız gerekmektedir.

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 4-5-6: Microsoft Word Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Sık kullanılan komutlar buraya eklenip, kullanılacağında hızlı erişim sağlanabilir. Office Word

Detaylı

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir

1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 1-) Word 2007 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında kağıt boyutu, kenar boşlukları ile ilgili

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu -2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Sayfa Görünümünün Değiştirilmesi: Belgenin normal, anahat, taslak, tam okuma sayfası ve web görünümlerinde gösterilmesini

Detaylı

Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H.

Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H. VII. İNTERNET VE İLETİŞİM Ünite A. BAŞLANGIÇ B. WEB DE DOLAŞMA C. WEB DE ARAMA D. YER İŞARETLERİ (BOOKMARK) E. BAŞLANGIÇ F. İLETİLER G. İLETİNİN İLETİLMESİ H. İLETİ YÖNETİMİ 179 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ Zimbra Webmail GENEL ÖZELLİKLER Zimbra yüksek performanslı bir e-posta programı olup, e-posta, adres defteri, takvim, görev listeleri ve web dokümanları gibi özelliklere sahip bir uygulamadır. e-posta

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 4. SAYFA YAPISI ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 4 Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda hazırlamıģ olduğunuz belgenin özelliğine göre sayfa yapısı ve yazdırma ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA

Detaylı

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI

SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI SUPHİ KOYUNCUOĞLU ORTAOKULU 5.SINIF BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ ÇALIŞMA KAĞIDI Microsoft Office Word programı, Amerika da bulunan ve Bill Gates in sahibi olduğu yazılım firması Microsoft tarafından

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB İçindekiler MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA... 3 MEB Yeni E-posta Sistemi Kullanım Detayları;... 4 MEBBİS ile Giriş... 5 E-posta Şifresi İle Giriş... 6 Şifre Hatırlatma Ekranında Karşılaşılan

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Isparta / Yenişarbademli Yenişarbademli Halk Eğitim Merkez Eğitim-Öğretim Yılı Kurs Planı (163 Saat)

Isparta / Yenişarbademli Yenişarbademli Halk Eğitim Merkez Eğitim-Öğretim Yılı Kurs Planı (163 Saat) Isparta / Yenişarbademli Yenişarbademli Halk Eğitim Merkez 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı Kurs Planı (163 Saat) Aylar Günler Saatler Hedef ve Davranışlar Konular Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Ölçme

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI . ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR

MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR MICROSOFT WORD ÖRNEK SORULAR 1.Microsoft Word uygulamasını başlatmanın yolu aşağıdakilerden hangisidir? A) Başlat Tüm Programlar - Microsoft Office B) Başlat Ayarla r- Microsoft Office C) Başlat Tüm Programlar

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI

NAZMİYE DEMİREL ORTAOKULU BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ 1. DÖNEM 6. SINIFLAR DERS NOTU EXCEL 2007 DERS NOTLARI EXCEL 2007 DERS NOTLARI Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

MİCROSOFT OUTLOOK 2010

MİCROSOFT OUTLOOK 2010 İçindekiler BÖLÜM 1: HESAP YÖNETİMİ... 2 E-posta Hesaplarını Oluşturmak ve Yapılandırmak... 2 İmza Eklemek... 5 Görünüm Ayarlarını Düzenlemek... 7 BÖLÜM 2: GÜVENLİK YÖNETİMİ... 8 Güvenlik Yapılandırması...

Detaylı

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti.

Bilin tarafından verilen Kullanıcı Adı ve Şifresini bu alanlara giriniz. Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı Ltd. Şti. Çağrı Takip Sistemi Bilin Çağrı Takip Sistemi ne, Internet Explorer adres sahasına http://www.bilin.com yazarak ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada Çağrı Sistemine girebilmeniz için gerekli olan Kullanıcı

Detaylı

Connection Manager Kullanım Kılavuzu

Connection Manager Kullanım Kılavuzu Connection Manager Kullanım Kılavuzu Baskı 1.0 2 İçindekiler Bağlantı yöneticisi uygulaması hakkında 3 Başlarken 3 Bağlantı yöneticisi uygulamasını açma 3 Geçerli bağlantı durumunu görüntüleme 3 Uygulama

Detaylı

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz.

düğmesine ile bir sayfa yukarıya, düğmesi ile bir sayfa aşağı gidebilirsiniz. Metin işlemleri Bu bölümde belgenizde değişiklik veya düzenleme yapmak istediğinizde ihtiyaç duyacağınız işlemler ile metin girişini kolaylaştıracak araçlara yer verilmiştir. Dolaşma Belge içinde dolaşmak

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Ali ATALAY a ait ders notları. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN DEVAMI ---WORD NOTLARI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Ali ATALAY a ait ders notları.   TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN DEVAMI ---WORD NOTLARI 11 2007 ve üsü versiyonlarında Word *.docx uzantısı alır. Bu uzantı 2007,2010,2013 versiyonlarında açılır. Ancak 2003 ve daha eski versiyonlarında açılmayabilir. Bunun nedeni eski versiyonlar docx uzantısını

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN beren@sakarya.edu.tr 0264 295 5642 MİCROSOFT EXCEL Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ HAFTA 1 İÇERİĞİNE AİT UYGULAMA FÖYÜ

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ HAFTA 1 İÇERİĞİNE AİT UYGULAMA FÖYÜ SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ HAFTA 1 İÇERİĞİNE AİT UYGULAMA FÖYÜ Ek Uygulama 1. Bilgisayar temel bileşenlerinin öğrenilmesi, Windows işletim sisteminde

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Word Programı Penceresinde Bulunan Elemanların Tanıtımı Menüler,, İçerik ve Uygulamaları Dosya, Düzen ve Görünüm Menülerinin İçerikleri

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - II Ayrıntılı Ders İçerikleri Hesap Tabloları(Excel 2007) HAFTA 1 1. Hesap Tablolarına Giriş 1.1. Hesap tablosu tanımı, kullanım amacı ve yerleri 1.2. MS Excel Uygulamasına giriş

Detaylı

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR BİLİŞİM İLE TANIŞIYORUM Teknoloji: İnsanoğlunun tasarlayarak ürettiği ya da uygulamaya koyduğu faydalı, faydasız veya zararlı her türlü aletler ve araçlardır. Bir aracın teknolojik olması için elektronik

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. 1. Forum Kullanım Koşulları Forumlara Kayıt İşlemleri 3

Akdeniz Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi. 1. Forum Kullanım Koşulları Forumlara Kayıt İşlemleri 3 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2012 İçindekiler 1. Forum Kullanım Koşulları.2 2. Forumlara Kayıt İşlemleri 3 3. Forumların Kullanımı.5 4. Forumlar Hakkında Sıkça Sorulan

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÇIKMIŞ SORULAR Ders Adı : Temel Bilgi Teknolojileri-1 Sınav Türü : Bütünleme WWW.NETSORULAR.COM Sınavlarınızda Başarılar Dileriz... Temel Bilgi Teknolojileri

Detaylı

Temel Bilgisayar kullanımı

Temel Bilgisayar kullanımı Temel Bilgisayar kullanımı Bu kısımda öğreneceğimiz bilgiler Bilgisayarı Açma Kapama Bilgisayarı yeniden başlatma Yanıt vermeyen programı kapatma Masaüstü ekranını tanıyalım Bilgisayarı Açma Reset Güç

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 Kelime İşlemci I. Uygulamanın Kullanımı A. Kelime İşlemcisiyle İlk Adımlar B. Ayarların Yerleştirilmesi C. Kaydetmek D. Yardım Fonksiyonlarını Kullanma II. Temel İşlemler

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4

ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 ÖĞRENME FAALİYETİ 4 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında çalışma sayfasının özelliğine göre estetiğe uygun sayfa ayarlarını hatasız yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA

Detaylı

WORD KULLANIMI

WORD KULLANIMI KELİME İŞLEMCİ-MİCROSOFT OFFİCE q OFFICE DÜĞMESİ q HIZLI ERİŞİM ARAÇ ÇUBUĞU q MENÜLER q ŞEKİL, RESİM EKLEME q TABLO EKLEME q ETKİNLİKLER 1 OFFICE DÜĞMESİ: Çalışmamız ile ilgili dosya işlemleri yapmamızı

Detaylı