Yaratıcı Düşünme Teknikleri Eğitim Özeti

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yaratıcı Düşünme Teknikleri Eğitim Özeti"

Transkript

1 Yaratıcı Düşünme Teknikleri Eğitim Özeti İnovasyon nedir? İnovasyonu ürünlerde, hizmetlerde ve süreçlerde katma değer yaratacak değişikliklerin ve yeniliklerin gerçekleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Yenilikçilik sözcüğü de inovasyonla aynı anlamı ifade etmektedir ve Türkçedir. İnovasyon, Yenilikçilik ve Yenileşim in aynı kavramı ifade eden 3 ayrı sözcük olduğunu söylemek mümkündür. İnovasyonu 2 kategoriye ayırabiliriz: a) Üründe veya hizmette küçük iyileştirmelerin sağlandığı adımsal inovasyon. b) Yepyeni bir konseptin oluşturularak genellikle başka bir ürün/hizmet/süreç modeline geçildiği radikal (çarpıcı) inovasyon. Sabit hatlı dijital telefonlarda yapılan iyileştirmeler genellikle Adımsal İnovasyon sınıfına girerken, sabit hatlı telefonlardan cep telefonlarına geçiş bir Radikal İnovasyon örneğidir. Çarpıcı inovasyona geçiş birçok handikabı da beraberinde getirdiğinden, iyileştirilme aşamalarının çoğu tamamlanmamış eski ürüne göre katma değeri başlangıçta düşük olabilir. Bu tür durumlarda bu yeni ürün/hizmet/sürece Adımsal İnovasyon uygulanır ve katma değeri yükselir. İlk cep telefonları son derece büyük, ağır ve çekim alanları ve fonksiyonları yetersiz iken, yapılan Adımsal İnovasyon uygulamaları sonucunda bu telefonlar kamera, fihrist, MP3 çalar, radyo, GPRS gibi birçok fonksiyonu içeren bugünkü konumlarına ulaşmış, katma değerleri artmıştır. 2 veya 2.5 nesil cep telefonlarından 3. nesil cep telefonlarına geçiş de belirli ölçüde Radikal İnovasyon örneğidir.

2 İnovasyonun yaratıcı düşünmeden farkı nedir? İnovasyon, yaratıcı bir fikri üretmenin çok daha ötesinde bir süreci ifade eder. İnovasyon içerisinde orijinallik, farklılık, değişiklik ve yenilik barındırdığı için yaratıcı bir fikirden kaynaklanır. Ancak, burada önemli olan bu yaratıcı fikri yaşama geçirmek, yani ürüne, hizmete ve sürece dönüştürebilmek ve de bundan bir kâr elde etmek gerekliliğidir. Eğer yaratıcı bir fikir uygulamaya yansıyamamışsa, kâr yani ticari bir başarı getirememişse veya topluma bir fayda üretmemişse inovasyon olarak kabul edilmemelidir. Yaratıcılık ile yenilikçilik (inovasyon) arasındaki en önemli farklılık budur. Bu bağlamda, yaratıcı bir fikrin inovasyona dönüştürülmesi genellikle ciddi bir seçme, projelendirme ve planlama sürecini ve çaba sarf etmeyi beraberinde getirir. Thomas A. Edison un Dehanın %1 i ilham, %99 u terdir/emektir. derken kastettiği de böyle bir zorluktur. Diğer taraftan, inovasyonu sadece orijinal tanımındaki kâr getirme kriteri ile sınırlandırmak doğru olmaz. Bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi çerçevesinde yenilikçi fikirlerle firma kendisine direkt olarak kâr oluşturmasa bile topluma bir katkı sağlayabilir. Böyle düşünüldüğünde, bir projenin bir yenilik getirerek başarılı olması halinde, işletmeye kazanç dışında topluma da bir kazanç sağlamasının, ya da bir Bakanlığın kâr üretmese bile yeni bir projeyle topluma katma değer yaratmasının, değişim getiren Atatürk devrimlerinin de yenilikçi birer faaliyet olduğunu belirtebiliriz. Herkes yaratıcı olabilir mi? Yanıt kısaca: Evet! Sanılanın aksine, doğuştan gelen kimi yetiler kısmen önemli rol oynasa da, yaratıcılık, üzerinde çalışılarak geliştirilen bir yetenektir. Yaratıcılık kişinin genetik yatkınlığıyla direkt olarak ilgilidir ama hangi seviyede olursa olsun bu genetik özellikleri geliştirilebilir. Kişi farklı bakış açıları kazanarak, değişik perspektiflerle bakma egzersizleri yaparak ya da bazı teknikleri kullanarak yaratıcılık yetkinliğini geliştirebilir. Kimi egzersiz ve tekniklerin yardımıyla ve ciddi bir çalışma disiplini sayesinde çok daha yaratıcı hale gelebiliriz. Ayrıca, kişinin genel kültürünün, gözlem yeteneğinin, öğrenme isteği ve merakının yüksek olması yaratıcılığını direkt olarak olumlu etkilemektedir. Örneğin; ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu birçok farklı konuya çok meraklı bir kişidir ve birçok karikatüründe ansiklopedik bilgilerin yarattığı çağrışımları kullanmaktadır.

3 Yaratıcı fikrin yenilikçi bir ürün, hizmet veya sürece dönüştürebilmesi için de ayrıca azim, kararlılık, projelendirebilme, ikna gibi başka yeteneklerin de devreye girmesi gerekmektedir. Herkes yenilikçi olabilir mi? Kendi kendimize koyduğumuz zihni sınırlamaları aşan herkes yenilikçi olabilir. Yeter ki bu konuda kendine olan inancını, azmini, çabasını yitirmesin; kaynaklarını, zamanını etkin kullansın ve bunlarla ilgili planlamaları doğru yapsın. Fikirler iyi bir ürüne, hizmete veya sürece dönüşmeleri sürecinde genellikle birçok zorlukla karşılaştıkları için, burada kişilerin veya kurumların girişimcilik, planlama ve pazarı iyi hissedebilme yetenekleri de ön plana çıkmaktadır. Her iyi fikir kâr getirmeyeceği gibi, böyle olanlar dahi belli bir yatırıma, sabra ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Ortaya atılan ilk fikrin içerisindeki yaratıcı ve yenilikçi olabilecek olumlu öz alınıp geliştirilmeli, daha sonra da buna destek verilip bunlar gerekirse bir ekip çalışmasıyla inovasyona dönüştürülmelidir. Özetle, herkes yenilikçi olabilir Ama bu süreç yaratıcı olmaktan çok daha fazlasını gerektirir. Ayrı bir uğraş, çaba, bilgi donanımı, araştırma ve tüm kaynakları ve zamanı etkin planlama gereklidir. Zihni sınırlamalara yenilmeyen bir azim ve sabır bu işin anahtarıdır.

4 Yaratıcı Düşünme Teknikleri 1. Tersyüz Et Tekniği Yaratıcı süreçte son derece yararlı ve çarpıcı sonuçlar veren metotlardan birisi ele alınan problem/üründeki tüm varsayımları birer birer tersine çevirmek ve tamamen farklı bir patikadan çok daha yaratıcı çözümlere gitmektir. 2. Nitelikleri Sıralama Nitelikleri Sıralama yönteminin temeli; basit bir gerçeğe dayanır. Bizler sorunu, ürünü, kavramı sadece adı üzerinde çalışarak değerlendirdiğimizden, bu kavramın içerdiği nitelikleri teker teker ele alma şansını kaçırırız. Diğer taraftan, zihnimiz kalıplar ve kodlamalar aracılığıyla düşünür. Kodlanmış, kısaltılmış bir isim veya sıfatla iletilmekte olan bir kavram da, bu kavramın içerdiği tüm özellikleri zihnimizde canlandırmak için yeterli olmayabilir. Dolayısıyla, bir kavram üzerinde tam anlamıyla düşünebilmek için onu kodlanmış halinden çıkartarak tüm unsurlarını görebileceğimiz ve bunların üzerinde ayrıntılı çalışma yapabileceğimiz bir duruma aktarmamız gerekir. Ele alınan sorunu veya ürünü önce parçalayıp sonra yeni bir düzende birleştirerek çözüme ulaşmanın temelini oluşturan yöntemlerden biri, Nitelikleri Sıralama metodudur. Nitelikleri Sıralama yönteminde geliştirilmesi düşünülen mevcut ürün veya sistemin nitelikleri belirlenir, bu nitelikler altında olabilecek farklı özellikler sıralanarak parçalar çoğaltılır ve özelliklerin farklı bağlantılarla birleştirilmesiyle ortaya çıkabilecek kombinasyonlar incelenir.

5 İnovasyon Türleri Nelerdir? Yenilikçiliği ürün, hizmet, süreç ve organizasyonun kendisinde yapacağımız değişikliklerle farklı boyutlarda gerçekleştirebiliriz. Bu 4 farklı alanda yapılacak değişimlerden katma değer üretmemizi belirtecek şekilde yenilikçiliği 4 türe ayırabiliriz: a) Ürün inovasyonu: Firmalarının kârlarını arttıran yenilikçi ürünleri örnek olarak verebiliriz. b) Hizmet inovasyonu: Müşteri nezdinde yapılan yenilikler, hizmet inovasyonu örneğidir. c) Süreç inovasyonu: Firmaların üretim, satın alma, tedarik ve teslimat süreçlerindeki adımları kısaltarak ve/veya hızlandırarak, mal veya hizmet üretimini kısaltarak, ürün/hizmetlerin iç veya dış müşterilere sunumunu hızlandırarak gerçekleştirilen inovasyonlardır. d) Organizasyonel inovasyon: Kendine ait üretimi olmayan firmaların da iyi bir organizasyon sistemi kurarak satış başarısı yakalayabilmesini sağlayan inovasyonlardır. Kurumlarda İnovasyon Süreci Nasıldır? Genellikle dört aşamalı bir süreç kullanılmaktadır: 1. Aşama 2. Aşama 3. Aşama 4. Aşama Problemin Doğru Teşhisi Doğru Konunun Belirlenmesi Yaratıcı Fikirlerin, Çözümlerin Oluşturulması Fikirlerin Değerlendirilmesi, Seçilmesi Projelendirme, Uygulamaya Geçirme, Kurumda Yaygınlaştırma, Müşteriye Sunma Gerekirse Hizmetin/Sürecin/ Projenin Revizasyonu

6 1. Adım: Problemin doğru tanımlanması, konunun, inovasyon yapılacak alanın doğru belirlenmesi İlk aşamada ele alacağınız konuyu çok iyi tespit etmeniz gerekir. Örneğin; karşınızda ürünün fazla büyük olması, hizmetin yavaş olması, ürünle/hizmetle ilgili bir kalite sorunu, süreçlerde üretim süresinin uzunluğu, işçilik maliyetlerinin yüksekliği, kayıp oranlarının yüksekliği vb. gibi bir problem varsa, bu sorunun kök nedeninin çok iyi irdelenmesi bu aşamada yapılır. Bu aşamada, iki önemli nokta vardır: a) Ele alınacak problemin ille de klasik tanımda bir problem olması, yani müşteriden gelen bir şikâyet olması gerekmez. Etkinliği veya verimliliği geliştirebilecek her konu, ele alınabilecek bir problemdir aslında. Örneğin, bir projektör üreticisiyseniz ve müşterileriniz ürünlerinizden memnunsa, bu sizin ürünü daha da ileriye götürmeyeceğiniz, iyi performans gösteren ürününüzü bir problem olarak algılamayacağınız anlamına gelmez. Texas Instrument tarafından yeni geliştirilen ve piyasaya sunulacak yeni cep telefonlarında kullanılması beklenen çip, cep telefonlarının projektör fonksiyonunu da içinde barındırmasına olanak tanıyor. Texas Instrument böyle bir ürünü geliştirirken nihai müşterilerin kendisinden bu spesifik ürünü geliştirmesini beklemedi. b) İçe doğru (convergent) düşünme stili gerektiren problemin bu teşhis aşaması, ülkemizde çok hızlı geçiştiriliyor ve sorunun veya konunun kök nedenine inilmiyor. Bu tutuma örnek olarak, firmalarımızda son yıllarda özellikle işe yeni giren genç kitlelerin devir hızlarının (işten ayrılma hızı) artmasındaki reaksiyonları verebiliriz. Firmalarımızın bu probleme inovatif çözümü ise İşe Alım Bölümleri ni takviye etmek şeklinde. Birkaç firma hariç kimse Burada ne sorun var da sirkülâsyon hızı yüksek? diye irdelemiyor. Dolayısıyla, ülkemizde bu aşamaya özel bir önem verilmesi gerekiyor. Sorunun, konunun çok net ve iyi teşhis edilmediği hiçbir inovasyon süreci sonraki aşamalarındaki başarının yardımıyla toplamda başarılı olamaz.

7 2. Adım: Yaratıcı fikirlerin ve çözümlerin oluşturulması: Bu aşamada belirlenen konu/problem üzerinde dışa doğru serbestçe ve engellenmeden düşünerek olabildiğince fazla sayıda farklı fikir üretmek gerekiyor. Ülkemizde kullanılmadığından 2. aşamanın üreme performansı düşük olsa da, burada kullanılabilecek birçok teknik var ve çok işe yaramaktadırlar. Burada gerekli yetkinlikler hem 1. hem de 3. aşamalardan çok farklıdır. Öneri Sistemleri nde fikirlerin ortaya konması da bu aşamanın bir parçasıdır. 3. Adım: Fikirlerin doğru değerlendirilmesi ve seçilmesi: Bu aşamada 2. aşamada ortaya atılan fikirler, bu sefer daha mantıklı ve eleştirel bir gözle irdelenir; aksaklıkları bulunur; yine de yaşatılmaya çalışılır. Fikirlerin değerlendirme kriterlerini, gerek ele alınan ürün, hizmet veya sürecin özelliğine, gerek kurum kültürüne, gerekse de inovasyonun sunulacağı kitlenin karakteristiğine göre, yani farklı durumlarda farklı şekillerde belirlemek gereklidir. 4. Adım: Projelendirme ve uygulamaya geçirme (Firmada yaygınlaştırma veya müşteriye sunma) Firmanın; zaman, önceliklendirme, ekip çalışması ve müşteri ilişkileri konularında ne kadar yetkin olduğu ve projelendirme sürecini ne kadar iyi koordine edebildiği gibi operasyonel mükemmeliyet konuları bu aşamadaki başarıyı etkilemektedir.

8 İnovasyonda şansın rolü var mıdır? Yaratıcı bir fikir genellikle, zihnin daha önce ulaşmadığı bir zihni bağlantıya ulaşması veya daha önce kurulmamış bir bağlantıyı kurmasıyla ortaya çıkıyor. Burada, doğal olarak tesadüflere de rastlanıyor. Örneğin; poşet çay 1904 yılında Thomas Sullivan tarafından, patates cipsi de 1853 yılında George Crum tarafından yüzeylerin kir tutmalarını engelleyen Scotchguard ise 1952 yılında 3M araştırmacısı Patsy Sherman tarafından yanlışlıkla bulunmuş ürünlerdir. Bizim çalıştaylarımızdan birisinde de ciddi bir inovasyon sayılabilecek teknolojik bir ürünün temel konsepti bir yanlış anlama sonucunda ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla, zihnin erişemediğimiz bölgelerine eriştirebildiği için hata ve/veya şans, fikrin doğuşu aşamasında işe yarayabiliyor. Genel anlamda beyin fırtınası da, beynin normal şartlarda bir şekilde erişemediğimiz bağlantılarına ve bölgelerine ulaşmamızı sağlamaktadır. Ancak inovasyonda esas önemli olan, parlak bir fikri düşünebilmekten daha çok onu ticari ve başarılı bir ürün, hizmet veya sürece dönüştürebilmektir. Thomas A. Edison dünyanın 2. en fazla patent sahibi kişisidir (sıralamada birinci kişi Japon Dr. Yashiro Nakamatsu dur). Ancak, inovasyona dönüşmüş icatlarının birçoğu orijinalinde kendi fikri değildir. Örneğin, ampul sanılanın aksine Edison un fikri değildir. Joseph Swan adlı bir İngiliz bilim adamınındır. Ancak, uzun denemeler ve geliştirmeler sonucunda onu ticari olarak satılabilir ürün haline getiren Edison olmuş, başkalarının zorlandığı inovasyon sürecini iyi yönetebilmiş ve ürün üzerinden ciddi bir gelir de elde etmiştir. Özetle; yaratıcı bir fikri şansın yardımıyla buluyor olabilirsiniz. Ancak, bunun inovasyona dönüşmesi çaba, emek, bilgi, cesaret ve süreç yönetimi gerektirir ki, burada şanstan çok daha fazlası gerekir.

9 Klasik Beyin Fırtınası Beyin Fırtınası katılımcıların bir kavram/problem/ürün hakkında hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan akıllarına gelen fikir ve kavramları serbestçe dile getirdikleri grup çalışmasıdır. Beyin fırtınası, beynin özellikle sezgisel, birleştirici, iletişimsel sağ bölümünden ve katılımcıların birbirleriyle etkileşiminden daha da fazla yararlanan, basit bir sistematik düşünme metodudur. Zihni kalıplarımızın dışına çıkabilmemiz kendi başımıza kolay olmadığı için, başka kişilerin fikirlerinden de birer uyarıcı, tetikleyici olarak yararlanmamızı sağlar. Bu nedenle de bireysel yaratıcı düşünme tekniklerinden daha etkilidir. Kaldı ki, birçok bireysel yaratıcı düşünme tekniğimiz beyin fırtınalarında kullanılarak fikir üretme etkinliği daha da artırılabilmektedir. Beyin Fırtınası nın etkili olabilmesi için öncesindeki süreçte problemin kök nedeni, ele alınacak inovasyon konusu çok net olarak belirlenmelidir. Hadi gel, bu konu üzerine beyin fırtınası yapalım. diyerek 3-4 kişinin bir araya geldiği, süreci belirlenmeden bir konu üzerinde saatlerce görüş alışverişinin yapıldığı oturumlar, beyin fırtınası değildir. Beyin fırtınası oturumunda fikirler ve kavramlar sonradan derlenerek değerlendirilir ve problemin çözümü, yeni bir ürünün tasarımı veya üretimi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi gibi bir amaç için kullanılır. Katılımcıların beyinleri bir anlamda fikir fırtınasına tabi tutulduğu için süreç bu adla anılmaya başlamıştır. Beyin fırtınası sayıları (bizim deneyimimize göre idealde) 4-7 arasında değişen, tercihen değişik disiplinlerden kişilerin önceden belirlenmiş bir problemi çözmek veya yenilikçi bir fikir geliştirmek üzere (gelişigüzel değil, daha fazla sayıda ve kaliteli fikir üretebilmek için belirli kuralları uygulayarak) bir araya gelmeleri sürecidir. Eğer, katılımcı sayısı sınırlı tutuluyorsa, grubun farklı tecrübelere sahip kişiler tarafından oluşturulması daha yararlı olacaktır.

10 Beyin Fırtınası oturumlarının başarılı olması için nelere dikkat edilmelidir? Beyin Fırtısınasından istenilen sonucu elde edebilmek için aşağıdaki 7 temel kurala mutlaka dikkat edin: 1. Toplantının başında ele alınacak problemi, süreci veya geliştirilecek ürünü çok iyi tanımlayın. Hakkında ayrıntılı bilgi verin ve unsurlarını sıralayın. 2. Olabildiğince fazla sayıda fikir üretin. İlk aşamalarda fikirlerin mantıklı, uygulanabilir veya kaliteli olmamasının hiçbir zararı yoktur; bu endişeyi taşımadan fikir sayısını artırın. 3. Belirtilen kavramlardan veya fikirlerden yola çıkarak, ortaya yeni fikir ve kavramların atılmasına olanak tanıyın. 4. Fikirlerin ortaya atılma aşamasında olumsuz yargılanmasına ve değerlendirilmesine izin vermeyin. 5. Kişilerin ortaya atılan fikirleri sahiplenmelerine ve daha sonraki süreçlerde tercih etmelerine olanak tanımayın. Buna dikkat edilmezse, Beyin Fırtınası oturumları kişilik savaşına dönüşecektir. 6. Beyinlerin grup çalışmasını takip eden ilk günlerdeki üretiminden de yararlanın. Beyin stresten uzak ortamlarda (Alfa, Teta modlarında) çok daha yaratıcı fikirler üretebilmektedir. Bu da genellikle iş ortamı dışına çıkarak rahatladığı ortamlarda olmaktadır. Grup çalışması bittikten sonraki günlerde katılımcıların akıllarına gelen yeni fikirleri kaydetmeleri, oluşan bu fikirleri geribildirim olarak vermeleri faydalıdır. 7. Oturumlarda katılımcılara zihinlerinde farklı çağrışımlar yaratabilecek görsel uyarılar sunun. Ülkemiz insanı görsel uyarılardan (fotoğraf, farklı ürünlerin resmi/slaytı, karikatür, süreç şeması vb.) kolay etkilenmekte ve bunlardan esinlenerek farklı ve yepyeni fikirler oluşturabilmektedir.

11 5N1K! Beyin Fırtınası metodunun daha yaratıcı olması ve etkili sonuç vermesi için fikir üretimine yeni bir boyut getirilebilir ve Biçimsel Analiz bölümünde bahsedilen gazetecilik mesleğinin temel öğretilerinden olan 5N 1K! soruları sorulabilir: Ne?: Ne olacak? Şu ana kadar ne yapıldı? Ne yapılmadı? Hata neydi? Ne başarı sağladı? Ne zaman?: Problem ne zaman ele alınmalıydı? Bulunan çözüm daha da hızlandırılabilir veya yavaşlatılabilir mi? Eğer X olursa Y ne zaman uygulanmaya konmalı? Nerede?: Çözüm nerede/nereden bulunabilir? Başka nerelerde alternatif çözümler olabilir? Benzer problemler başka nerelerde olmuş olabilir? Neden?: Bu problem/çözüm neden oluştu? Oluşmasına neden izin verildi/verilmedi? X çözümü neden yapılmalı/yapılmamalı? Nasıl?: Problem/çözüm nasıl olabilir/gelişebildi/gelişebilir/engellenebilir? Nasıl tanımlanabilir; nasıl daha iyi anlaşılabilir, yaklaşılabilir? Kim?: Bu problemle ilgili kişiler kimlerdir? Problemin insanları, toplumu ilgilendiren boyutu nedir? Ürünü kim kullanacak, çözümden kim yararlanacak? Kim(ler) hiçbir yarar sağlamayacak? vb. Burada amaç yukarıdaki soruların ve ilgili kavramların düzenli bir şekilde sorularak katılımcıların dikkatlerinin daha önce ihmal ettikleri konulara yönlendirilmesi, böylece BF çalışmasının perspektifinin genişletilmesi, yeni ve çok farklı bakış açısı olan fikirlerin doğmasını sağlamaktır.

12 Beyin Fırtınası Toplantılarından İlginç Örnekler Elektronik ile ilgili imalatlarda kullanılan timsah ağzı klip bir Beyin Fırtınası çalışmasının ürünüdür. General Electric firması mühendisleri elektronik devrelerde voltaj ölçümü için voltmetre kablolarını devreye nasıl takabileceklerini düşündüler. Bu kabloları ölçümü yapılacak bölüme vidalamak veya lehimlemek hem zor olacaktı, hem de voltmetre kablolarının geri çıkarılması sorun yaratacaktı. Beyin Fırtınası çalışmasında aralarından birisi iki kabloyu birbirine dokundurmayı önerdi. Söylentiye göre bir diğer kişi, buradan hareketle bir farenin ağzı iki kabloyu birden tutsa ne olur? diye bir fikir ortaya attı. Beyin Fırtınası oturumunda fikirlerin birbirini tetiklemesi sonunda, kabloları bir arada tutabilecek ve şekli gerçekten de timsah ağzına benzeyen klipler geliştirdiler. Yine, Pringles patates cipsleri bir Beyin Fırtınası çalışmasının sonucunda geliştirilmiş bir üründür. Amerikan P&G firması satılan patates cipslerinin paket içerisinde un ufak olmasından muzdaripti. Probleme çözüm ararlarken düzenledikleri Beyin Fırtınası çalışması sırasında doğadaki hangi nesnenin kırılan patates cipslerine benzediğini kendilerine sordular. Aralarından birisi cipsleri kuru yapraklara benzetti. Yaptıkları Analoji onları çözüme doğru yönlendirdi; kuru yapraklar da aynı cips gibi kırılıyor, hemen un ufak oluyordu. Yine grup olarak yaprakların özelliklerini incelediklerinde; ıslak yaprakların kırılmadığı, hatta üst üste istiflendiklerinde birbirlerinin şeklini aldıkları sonucuna vardılar. Böylece, 1968 yılında geliştirilen Pringles ürünü sadece paketlerdeki patates cipslerinin kırılmasını engelleyerek müşterilerin beğenisini kazanmadı; aynı zamanda, benzer şekildeki cipsler birbirlerine tam uyacak şekilde üst üste konarak paketlenmiş olduğundan süpermarket, bakkal ve depolarda çok daha az yer işgal ederek, lojistiğini de daha kolay hale getirdi.

YARATICILIK ve. Club métier du 14/03/06 İNOVASYON

YARATICILIK ve. Club métier du 14/03/06 İNOVASYON YARATICILIK ve Club métier du 14/03/06 İNOVASYON 1 YARATICI DÜŞÜNME Hayal gücünü de kullanarak, yeni proseslerin, nesnelerin ortaya çıkmasını sağlamak, yeni ve farklı çözümler üretebilmektir. 2 YARATICI

Detaylı

Isuzu Garaj (Kurum İçi Girişimcilik ve İnovasyon Takımı Kurulumu)

Isuzu Garaj (Kurum İçi Girişimcilik ve İnovasyon Takımı Kurulumu) II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK Isuzu Garaj (Kurum İçi Girişimcilik ve İnovasyon Takımı Kurulumu) Anadolu Isuzu Otomotiv San. ve Tic. A.Ş. Isuzu Garaj (Kurum İçi Girişimcilik

Detaylı

3. Hafta Ar-Ge Yönetimi Yeni Ürün İnnovasyon

3. Hafta Ar-Ge Yönetimi Yeni Ürün İnnovasyon 3. Hafta Ar-Ge Yönetimi Yeni Ürün İnnovasyon Ar-Ge Nedir? Araştırma, var olan bilgiye kullanılabilir ve kanıtlanabilir nitelikte yeni bilgiler eklemek amacını güden sistemli bir incelemedir. Araştırma

Detaylı

Kavramsal Tasarım - II

Kavramsal Tasarım - II Kavramsal Tasarım - II 25.12.2017 1 Genel çözüm bulma yöntemleri 25.12.2017 2 Kataloglar o Bir katalog, bazı teknik görev veya kısmi fonks (alt fonks) bilinen veya doğruluğundan emin olunan çözümler koleksiyonudur

Detaylı

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.

İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. İNOVASYON İNOVASYON NEDİR İnovasyon, farklı, değişik, yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır. Daha önce çözülmemiş sorunları çözmeyi, Daha önce karşılanmayan ihtiyaçlara cevap vermeyi, Var olan

Detaylı

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI

SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI BİLGİ SİSTEMİ GELİŞTİRME SÜRECİ Sistem Geliştirme Süreci ve Modelleri Sistem Geliştirme Yaşam Döngüsü Bilgi sistemlerinin geliştirilmesi için izlenen sürece Sistem Geliştirme

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 Risk kültürü (1/5) Etkin bir risk yönetimi için çok boyutlu düşünme kültürü geliştirilmeli, farklılıklar ve riskler fırsatlara dönüştürülmelidir.

Detaylı

Sektörel bakış açısı ve yenilikçi teknolojilerle GELECEĞİ KEŞFET!

Sektörel bakış açısı ve yenilikçi teknolojilerle GELECEĞİ KEŞFET! Sektörel bakış açısı ve yenilikçi teknolojilerle GELECEĞİ KEŞFET! Nesnelerin İnterneti Analitik İş Çözümleri Kurumsal Çözümler Dijital Yayıncılık Veri Merkezi ve Bulut İletişim Ağı ve Ses Güvenlik İş İstasyonları

Detaylı

GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK

GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK Şubat 2018 Girişimci ve girişim kavramları nedir? Girişimciliğin temel odakları ve yetenekleri nelerdir? Türkiye de ve Dünya da girişimcilik hangi yönde ilerliyor? infoloji.com AJANDA 1 2 3 4 5 6 7 8 Girişimci

Detaylı

- İş fikrinize yönelik girişimcilik beceri ve tutumlar analizi -

- İş fikrinize yönelik girişimcilik beceri ve tutumlar analizi - GENÇ İSTİHDAMININ ARTIRILMASI İÇİN ANKARA GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ- TRH1.2ADA/P-01 (GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI YEDP) - İş fikrinize yönelik girişimcilik beceri

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA

EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA M. DENİZ AYBEY EĞİTİM ŞUBE 2009 1 EĞİTİM İHTİYACI Çalışanların işe girerken beraberlerinde getirdikleri bilgi, beceri ve tutumlar ile işlerinin görev ve sorumluluklarını yerine

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

Örgütsel Yenilik Süreci

Örgütsel Yenilik Süreci Örgütsel Yenilik Süreci TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 5 Örgütsel Yenilikçilik Süreci-Planlaması Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 2 1 Örgütsel Yeniliğin Özellikleri Örgütsel bağlamda yenilik, örgütü ve üyelerini

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

Proje Önerisi Hazırlama Dokümanı

Proje Önerisi Hazırlama Dokümanı Proje Önerisi Hazırlama Dokümanı Son (online) Başvuru Tarihi: 29 Mart 2013 http://e-bideb.tubitak.gov.tr Hemen Kayıt Olun! Eğer hala TÜBİTAK Lise Öğrencileri Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması için

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

Senin tercihin. Yönetim Geliştirme ArGe, Eğitim ve Danışmanlık. Aksiyon un Ötesi

Senin tercihin. Yönetim Geliştirme ArGe, Eğitim ve Danışmanlık. Aksiyon un Ötesi 1 Senin tercihin? Yönetim Geliştirme ArGe, Eğitim ve Danışmanlık Aksiyon un Ötesi Hakkımızda SürAkSiYon (Sürdürülebilir Akılcı Sistematik Yönetim) markası ile TÜBİTAK Marmara Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Detaylı

İŞL 203U YENİLİK YÖNETİMİ

İŞL 203U YENİLİK YÖNETİMİ İŞL 203U YENİLİK YÖNETİMİ KISA ÖZET WWW.KOLAYAOF.COM 1 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 : Temel Kavramlar..3 ÜNİTE 2:Yenilik Çeşitleri ve Yeniliğin Yayılması..4 ÜNİTE 3:Yeniliğin Teorik Altyapısı, Modern Anlayış ve

Detaylı

YAPILACAKLAR 1. Yaratıcılık ve İnovasyon Eğitim Programı hakkında açıklama yapılması. 1

YAPILACAKLAR 1. Yaratıcılık ve İnovasyon Eğitim Programı hakkında açıklama yapılması. 1 HAFTA TARİH YAPILACAKLAR 1. Yaratıcılık ve İnovasyon Eğitim Programı hakkında açıklama yapılması. 1 2. Torrance Yaratıcı Düşünme Şekil Testi ön uygulama. 3. Öğrenci çalışma gruplarının belirlenmesi. 4.

Detaylı

KAŞİFLİK/MUCİTLİK ve YENİLİK ve GİRİŞİMCİLİK

KAŞİFLİK/MUCİTLİK ve YENİLİK ve GİRİŞİMCİLİK KAŞİFLİK/MUCİTLİK ve YENİLİK ve GİRİŞİMCİLİK Genellikle kaşiflik ve yeniliğin eş anlamı olduğu zannedilmektedir. Ancak bu iki kavram arasında belirgin farklılıklar vardır. Kâşiflik/mucitlik yeni fikirleri

Detaylı

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak Bana göre insani merkezli olmak, davranış ve anlayışın işbirliği içinde olduğu, insan yapımı her şeyin kullanıcıların kavradığı

Detaylı

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu Nisan 2013 Eğitim Kataloğu 8 Nisan 2013 Sedona, yazılım firmalarına ve büyük çaplı organizasyonların bilişim departmanlarına organizasyonel yapılanma, yöneticilik, takım çalışması ve kalite süreçleri alanlarında

Detaylı

Türkçe'de daha çok yenilik olarak kullanılan, Latince innovatus'tan türetilen, İngilizcede innovation sözcüğü karşılığında inovasyon kelimesi

Türkçe'de daha çok yenilik olarak kullanılan, Latince innovatus'tan türetilen, İngilizcede innovation sözcüğü karşılığında inovasyon kelimesi İNOVASYON Türkçe'de daha çok yenilik olarak kullanılan, Latince innovatus'tan türetilen, İngilizcede innovation sözcüğü karşılığında inovasyon kelimesi kullanılmıştır. Bu yaklaşımın benimsenmesindeki temel

Detaylı

7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT

7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT 7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 1 2 Ders İçeriği Kültürel Farklılıklar Yaklaşımı Toplam Kalite Yönetimi Öğrenen Örgütler Yaklaşımı 3 KÜLTÜREL FARKLILIKLAR YAKLAŞIMI Küreselleşme etkisi

Detaylı

Sedona. Eğitim Kataloğu

Sedona. Eğitim Kataloğu Eğitim Kataloğu 1. Organizasyonel yapılanma Organizasyonel yapılanma kapsamında yer alan takım yapıları, yönetim anlayışı, yazılım süreçleri gibi kavramlar, yazılım projelerini başarıya taşıyan yapıtaşları

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ. A.1.İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması

TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ. A.1.İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ A.1.İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması İNOVASYON İNOVASYON(YENİLİK) NEDIR? İnovasyon Türkçe karşılığı: Yenilik. Anlam olarak: Farklı, değişik, yeni

Detaylı

İnovasyon Projelerinin Stratejik Yönetimi. Dr. Merih Pasin

İnovasyon Projelerinin Stratejik Yönetimi. Dr. Merih Pasin İnovasyon Projelerinin Stratejik Yönetimi Dr. Merih Pasin 8.11.2018 ORTAK Dil ve Algı Eksikliği BÜTÜNSEL Yaklaşım Eksikliği STRATEJİK Yaklaşım Eksikliği ODAKLANMA Eksikliği ÜST YÖNETİM Sahiplenme Yetersizliği

Detaylı

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz

AJANDA HAKKIMIZDA EĞİTİMLERİMİZ. Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz. Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz AJANDA HAKKIMIZDA Biz Kimiz? Vizyonumuz Misyonumuz Değerlerimiz EĞİTİMLERİMİZ Eğitim Bölümlerimiz Eğitim İçeriklerimiz BİZ KİMİZ? Eğitim Sektöründe 11 yıllık tecrübe ve bilgi birikimine sahip olarak yola

Detaylı

Ancak işletmelerin ürün inovasyonu yapmak için illa ki yeni bir ürün üretmeleri gerekmez. Zaten var olan ürünlerini daha iyi, daha kaliteli, daha

Ancak işletmelerin ürün inovasyonu yapmak için illa ki yeni bir ürün üretmeleri gerekmez. Zaten var olan ürünlerini daha iyi, daha kaliteli, daha İNOVASYON TÜRLERİ ÜRÜN İNOVASYONU Yeni veya özellikleri ya da kullanım amaçları açısından önemli ölçüde geliştirilmiş/iyileştirilmiş bir mal veya hizmetin pazara sunulmasıdır. Bu teknik özelliklerde, parçalarda

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA Proje;

PROJE HAZIRLAMA Proje; PROJE HAZIRLAMA PROJE HAZIRLAMA Proje; önceden belirlenmiş bir süre içerisinde değişim yaratmayı hedefleyen, birbiriyle ilişkili amaç ve hedefleri olan, uygulanması sonucunda çeşitli ürünlerin elde edildiği

Detaylı

YARATICI GRUP ÇALIŞMALARI

YARATICI GRUP ÇALIŞMALARI 6 İyi bir fikir elde etmenin en iyi yolu çok sayıda fikir oluşturmaktır. _ Linus Pauling, İki Nobel Ödüllü Bilim Adamı Sahip olduğunuz tek bir fikirse, bu fikirden daha tehlikeli hiçbir şey yoktur. _ Emile

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Place image here with reference to guidelines Serhat Akmeşe

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU 2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU KAIZEN EĞİTİM KATALOĞU İÇİNDEKİLER TABLOSU KALİTE YÖNETİM EĞİTİMLERİ... 2 A. Kalite Yönetim Sistemi Programı... 2 A1. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Bilgilendirme

Detaylı

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip NEDEN DOĞULİNE Detaylı Analiz Yapılan tüm çalışmaların temeli ve ilk adımı, detaylı analizdir. Analiz adımında, ürünün teknik, anahtar kelime, UI & UX, backlink, hedef kitle ve rakip analizi yapılır. Analiz

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade

Detaylı

KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ

KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ KOÇLUK SATIN ALMA SÜRECİNİN YÖNETİLMESİ Şirketle çalışacak koç veya koçlar seçildikten sonra, koçun şirketi anlamasını ve koçluk ilişkisinin mümkün olduğunca sorunsuz ilerlemesini sağlamak için İnsan Kaynakları

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY)

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ (PDY) 9. HAFTA Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) başarısız proje deneyimleri sonucunda özellikle uluslararası kuruluşların öncülüğünde geliştirilmiştir. Proje döngüsü yönetimi ; projenin fikir aşamasından tamamlanmasına

Detaylı

inovasyon Metin Yurdagül

inovasyon Metin Yurdagül inovasyon Metin Yurdagül 1 inovasyon ciddi bir iştir 2 inovasyon nedir Bir inovasyon, işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD)

KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD) KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD) Yaşar ERAYMAN YÜKSEL FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI SEMİNER MAYIS 2017 Giriş Kalite Fonksiyon Dağılımı (QFD), ürün

Detaylı

YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; YEKTAMAK müşterilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesinden projenin teslim edilmesine kadar olan süreçte;

YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; YEKTAMAK müşterilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesinden projenin teslim edilmesine kadar olan süreçte; 1 HAKKIMIZDA YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; 2013 yılında akademik geçmişe sahip ortaklar tarafından kurulmuş bir firmadır. Yeni kurulmuş olmasına rağmen 35 yıla varan tecrübeye sahip personellerinden

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN 1. SINIF PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim- 16 Aralık 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ 2017 HEDEF KİTLE: Yöneticilik görevine yeni başlayanlar Yönetim pozisyonunda bulunanlar Şirket içi potansiyel yönetici adayları YÖNETİM DAVRANIŞI

Detaylı

Allianz Türkiye. İnovasyon Çağrısı Odak Alanları. Inovasyon Ofisi İstanbul / Mart Copyright Allianz

Allianz Türkiye. İnovasyon Çağrısı Odak Alanları. Inovasyon Ofisi İstanbul / Mart Copyright Allianz Allianz Türkiye İnovasyon Çağrısı Odak Alanları Inovasyon Ofisi İstanbul / Mart 2017 Copyright Allianz Copyright Allianz 1-Mar-17 2 Genel Beklentilerimiz Sıkı takımlar Geleceğin bugünden çok farklı olacağına

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

Lean Business Model Innovation. Gürcan Banger. SANGEM Genel Koordinatörü. Dr. Gülsüm Çalışır. SANGEM İletişim Koordinatörü

Lean Business Model Innovation. Gürcan Banger. SANGEM Genel Koordinatörü. Dr. Gülsüm Çalışır. SANGEM İletişim Koordinatörü Yalın İş Modeli İnovasyonu Lean Business Model Innovation Gürcan Banger SANGEM Genel Koordinatörü Dr. Gülsüm Çalışır SANGEM İletişim Koordinatörü Music: The Siamese Cat Song by Peggy Lee (Movie: Lady and

Detaylı

#TeknolojiÜretenTürkiye. Xnovate bir TTGV programıdır

#TeknolojiÜretenTürkiye. Xnovate bir TTGV programıdır 1 #TeknolojiÜretenTürkiye Xnovate bir TTGV programıdır teknoloji üreten Türkiye öyküsü... 2 vizyon/misyon Gelişmiş bir ekosistemin yeni modellerin geliştiricisi ve öncüsü olmak vizyonu ile; özel sektörün

Detaylı

Bilim veya ilim geniş bir tanımın karşılığı olmakla birlikte basite indirgediğimizde içinde bulunduğumuz fiziki ve doğal evrenin yapısının ve

Bilim veya ilim geniş bir tanımın karşılığı olmakla birlikte basite indirgediğimizde içinde bulunduğumuz fiziki ve doğal evrenin yapısının ve Bilim veya ilim geniş bir tanımın karşılığı olmakla birlikte basite indirgediğimizde içinde bulunduğumuz fiziki ve doğal evrenin yapısının ve hareketlerinin gözlem, deney, düşünme gibi birtakım yöntemler

Detaylı

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ

4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ 4. ÜRÜN GELİSTİRME İŞLEMİ Genel Problem Çözme İşlemi Adım adım analiz / sentezi içerir Önerilen işlemsel adımlar: - Fonksiyon yapıları geliştirilir - Çözümler geliştirilir - Sıralı / esnek olarak uygulanır

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor (Ph.D) 1. Yarı Yıl BES601 Spor Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri K:(3,0)3 ECTS:10 Spor alanında bilimsel araştırmaların dayanması gereken temelleri, araştırmaların

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

Yeni bir ürün, hizmet veya süreç keşfeden (bulan) veya yaratan kişiye mucit(buluşçu) denir. Bir mucidin buluş yapması onun kabul görmesi

Yeni bir ürün, hizmet veya süreç keşfeden (bulan) veya yaratan kişiye mucit(buluşçu) denir. Bir mucidin buluş yapması onun kabul görmesi Gürcan Banger Buluş Yeni bir ürün, hizmet veya süreç keşfeden (bulan) veya yaratan kişiye mucit(buluşçu) denir. Bir mucidin buluş yapması onun kabul görmesi anlamına gelmez. Bir buluşun kabul görmesi ve

Detaylı

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz...

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... OEM İŞ ORTAKLIĞI NEDİR? MDS ap SAP OEM iş ortaklığı modeli, SAP platformlarını

Detaylı

Proje Çevresi ve Bileşenleri

Proje Çevresi ve Bileşenleri Proje Çevresi ve Bileşenleri 1.3. Proje Çevresi Proje çevresi, proje performans ve başarısını önemli ölçüde etkiler. Proje takımı; sosyoekonomik, coğrafı, siyasi, yasal, teknolojik ve ekolojik gibi kuruluş

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK

ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK ÜRETİM STRATEJİSİ VE VERİMLİLİK İŞLETME VE ÜRETİM STRATEJİLERİ. Günümüzde rekabette farklılaşmanın giderek önem kazandığı bir piyasa ortamında işletmeler rakiplerine üstünlük sağlayabilmek için farklı

Detaylı

3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri,

3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri, 3. Global SATELLITE SHOW HALİÇ KONGRE MERKEZİ 9.11.2017 Sayın Bakanım, STK, Kurum ve Kuruluşlarımızın Değerli Başkan ve Temsilcileri, 1 İş Dünyamızın Değerli Temsilcileri, Kıymetli Basın Mensupları, Global

Detaylı

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz.

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz. AMAÇ ve TANIM PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri nin ana amacı, insan kaynakları yönetimi alanında yenilikçi/ yaratıcı ve başarılı uygulamaları tanımak, örnek teşkil eden nitelikteki çalışmaları sektöre kazandırmaktır.

Detaylı

Programın Denenmesi. Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır.

Programın Denenmesi. Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır. Programın Denenmesi Hazırlanan program taslağının denenmesi uygulama sürecinde programda gerekli düzeltmelerin yapılmasına olanak sağlamalıdır. Deneme sonuçlarından yararlı bilgiler edinilmesi için program

Detaylı

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA PROJE NEDİR? Öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak, istedikleri bir alanda/konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda

Detaylı

Zirve Takvimi

Zirve Takvimi 2016-2017 Zirve Takvimi İK profesyonellerinin buluşma noktası... 2016-2017 Zirve Takvimi 13. Seçme Yerleştirme & Yetenek Yönetimi Zirvesi 5-6 Ekim 2016, İstanbul Marriott Hotel Asia Performans, Ücret ve

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME Problem Nedir? Çözülmesi gereken mesele, soru, sorun veya aşılması gereken engel. Organizmanın karşılaştığı her türlü güçlük. Tek boyutlu veya çok boyutlu

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi

Sağlık Kurumları Yönetimi Sağlık Kurumları Yönetimi BAŞARILI BİR YÖNETİCİDE BULUNAN ÖZELLİKLER VE BUNLARI KAZANMA YOLLARI Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN Perihan ŞENEL TEKİN 1 Başarılı bir yöneticide bulunan özellikler ve bunları

Detaylı

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN " 12. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI

TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN  12. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI TÜSİAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CANSEN BAŞARAN-SYMES IN " 12. TEKNOLOJİ ÖDÜLLERİ ÖDÜL TÖRENİ KONUŞMASI 30 Mayıs 2016 Wyndham Grand İstanbul Levent Otel Sayın Başkanlar, Saygıdeğer Konuklar, Değerli Basın

Detaylı

Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde. birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu

Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde. birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu 'HAYDİ MATEMATİK OYNAYALIM' Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu çocuklar için matematik, problem

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

ŞİRKET İÇİ GİRİŞİMCİLİK SÜRECİ

ŞİRKET İÇİ GİRİŞİMCİLİK SÜRECİ II. AR-GE MERKEZLERİ İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ZİRVESİ GİRİŞİMCİLİK ŞİRKET İÇİ GİRİŞİMCİLİK SÜRECİ NETAŞ TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. SUNUM PLANI 1. UYGULAMANIN KISA AÇIKLAMASI 2. UYGULAMANIN YENİLİKÇİ VE ÖZGÜN

Detaylı

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR 2018 OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR 2018 OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇORLU CHAMBER OF COMMERCE AND INDUSTRY EĞİTİMLER BAŞLIYOR OCAK - ŞUBAT - MART EĞİTİM PROGRAMI OCAK PROGRAMI Marka/Patent Eğitimi (Ezel ŞAHİN & Hüseyin CAN) Marka; Marka Tanımı

Detaylı

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY «Arayüz yapılarının kullanıcı odaklı yaklaşımlarla ihtiyaca yönelik hizmetler verebilmesi için kapasitelerinin ve yetkinliklerinin arttırılması» Proje Ekibi Yürütücü: Marmara

Detaylı

30.12.2010 HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE ARAŞTIRMA. SBR 215 Halkla İlişkiler ve İletişim

30.12.2010 HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE ARAŞTIRMA. SBR 215 Halkla İlişkiler ve İletişim SBR 215 Halkla İlişkiler ve İletişim HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE ARAŞTIRMA Kamu kurumunun halkla ilişkiler uygulamasındaki aşamalar ile özel sektördeki aşamalar farklı ve değişik amaçlıdır. Özel kesimde

Detaylı

Konu II Yatırım m Projelerinin Hazırlanmas. rlanması

Konu II Yatırım m Projelerinin Hazırlanmas. rlanması Konu II Yatırım m Projelerinin Hazırlanmas rlanması Yatırım m Projesi Sabit Yatırım Önerisidir Genel olarak yatırım projeleri sabit sermaye yatırım önerileri olarak görülmektedir. Yeni bir girişimin başlatılmasına

Detaylı

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor!

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Mavi Akademi, bünyesinde barındırdığı yetki belgeleri ve alanında uzman akademisyenler, sektör tecrübesine sahip baş denetçiler ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DEVLET MALZEME OFİSİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMA VE ÖDÜL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde l - Bu Yönergenin amacı, Devlet Malzeme Ofisi Merkez, Taşra Teşkilâtı ve

Detaylı

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi TEKNOLOJĠ PLANLAMASI Başkent Üniversitesi ÖĞRENĠM KAZANIMLARI Bu dersi bitirdiğinizde; Teknoloji planlamasının ne olduğuna ilişkin bilgi edinecek, Teknoloji planlamasının amacını öğrenecek, Teknoloji planı

Detaylı

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci)

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik bilgi toplama, analiz, seçim, karar ve uygulama

Detaylı

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35 İçindekiler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 Küreselleşme... 4 Fütüristlerin Görüşleri... 7 Bilgi Toplumu... 8 Kağıtsız Fabrikalar... 9 Tek Kişilik Şirketler...10 Küresel Üretici...11 Küresel

Detaylı

50 SORUDA İNOVASYON 1. İNOVASYON NEDİR?

50 SORUDA İNOVASYON 1. İNOVASYON NEDİR? 50 SORUDA İNOVASYON 1. İNOVASYON NEDİR? İnovasyon (yenilikçilik) ile ilgili birçok tanım bulunsa da biz özetle inovasyonu ürünlerde, hizmetlerde ve süreçlerde katma değer yaratacak değişiklikleri ve yenilikleri

Detaylı

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L

2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 2- PROJE YÖNETİMİ BİLGİ ALANLARI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L 10 TEMEL BILGI ALANı (PMI YAKLAŞıMı) Proje Entegrasyon Yönetimi Proje Kapsam Yönetimi Proje Zaman Yönetimi Proje Maliyet Yönetimi

Detaylı

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004

III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* 22 Aralık 2004 III. PwC Çözüm Ortaklığı Platformu Şirketlerde İç Kontrol ve İç Denetim Fonksiyonu* *connectedthinking PwC İçerik İç kontroller İç kontrol yapısının oluşturulmasında COSO nun yeri İç denetim İç denetimi

Detaylı

Pazarlama Araştırması. Doç. Dr. Mehmet BAŞ

Pazarlama Araştırması. Doç. Dr. Mehmet BAŞ Pazarlama Araştırması 2016 1 Pazarlama Araştırması Bir karar almadan önce o kararla ilgili birtakım verilerin toplanması ve onun ışığında o kararın desteklenmeye çalışılmasıdır. 2 Pazarlama Araştırması

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-4/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi Yayın Tarihi: 26/12/2012 Rev. :01 EKLER EK 12UY0106-4/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının

Detaylı

28-29 Mayıs 2016 EĞİTİM KAPSAMI

28-29 Mayıs 2016 EĞİTİM KAPSAMI 28-29 Mayıs 2016 EĞİTİM KAPSAMI Şirketler için ihtiyaç analizinde kullanılabilecek araçlar Farklı ölçekteki firmalar için strateji belirlenmesi ve yol haritası geliştirilmesi Süreç analizi ve süreç iyileştirme

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

EN BEĞENİLENLER 70 CAPITAL 12 / _071_072_CP_12.indd 2 11/26/16 6:44 PM

EN BEĞENİLENLER 70 CAPITAL 12 / _071_072_CP_12.indd 2 11/26/16 6:44 PM EN BEĞENİLENLER 70 CAPITAL 12 / 2016 Türkiye nin En Beğenilen Şirketleri araştırmasının 16 ncısında dikkat çekici değişimler var. 2013, 2015 yıllarının lideri Koç Holding, liderlik koltuğuna iyice yerleşti.

Detaylı

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN

Yaşam alanları ihtiyaca ve koşullara göre değişiklik. gösterir. BULUNDUĞUMUZ MEKÂN VE ZAMAN ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (31 Ekim - 16 Aralık 2016 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

Satış, pazarlama, iletişim ve müşteri deneyimleriniz için yaratıcı çözümler sunmaktayız.

Satış, pazarlama, iletişim ve müşteri deneyimleriniz için yaratıcı çözümler sunmaktayız. reklam& pazarlama Bizim işimiz Tasarımdan yazılıma kadar farklı disiplinlerden oluşan uzman kadromuzla, hizmet standartlarını koruyarak, yüksek kaliteli içerikler yaratmaya odaklanıyoruz. Satış, pazarlama,

Detaylı