Windows Vista ya Başlamak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Windows Vista ya Başlamak"

Transkript

1 Windows Vista ya Başlamak

2 Bilgisayarın açılması 1. Önyükleme: Bilgisayarınızı her açtığınızda, sizinle ve çevresel aygıtlarla etkileşimde bulunmak için gerekli sistem dosyalarının yüklenmesi 2. Çalışma ortamını (kullanıcı arabirimi) temsil eden kullanıcı profilinizde kayıtlı olan Windows Vista yla ilişkili izinler ve tercihler paketiyle oturum açılır 3. Bilgisayarınız bir etki alanının parçasıysa, Windows Vista da oturum açtığınızda etki alanında da oturum açarsınız

3 Windows u Etkinleştirmek Windows Vista yüklenmiş yeni bir bilgisayarı ilk kez başlattığınızda, Windows kopyanızı etkinleştirmeniz istenir. Windows Vista nın her kopyası ilk kullanımdan sonra 30 gün içinde etkinleştirilmelidir. Bu süre bittikten sonra, Windows un işlevlerini kullanamazsınız.

4 Yapın: Windows u Etkinleştirmek Denetim Masası nda, Sistem ve Bakım ı sonra da Sistem i tıklayın. Windows kopyanız etkinleştirilmişse, pencerenin altındaki Windows Etkinleştirme alanında Windows etkinleştirildi görünür.

5 Yapın: Windows u Etkinleştirmek Windows henüz etkinleştirilmemişse, Sistem penceresinde, Windows etkinleştirme alanında, Windows'u Şimdi Etkinleştir'i tıklayın. Yönetici olarak oturum açtıysanız, Kullanıcı Hesabı Denetimi iletişim kutusunda, Devam ı tıklayın. Yoksa, yönetici parolası girin ve Tamam ı tıklayın.

6 Yapın: Windows u Etkinleştirmek Windows Etkinleştirme iletişim kutusunda, Windows'u Şimdi Etkinleştir i tıklayın. Windows kopyanızın eşşiz olduğunu doğruladıktan sonra, Kapat ı tıklayın.

7 Güncelleştirmeler Windows Vista da ilk kez oturum açtığınızda, bulunan sistem güncelleştirmelerini denetlemeniz ve yüklemeniz iyi olur. Daha sonra Windows a gerekli olduğu zaman kendisini güncelleştirmesini bildirerek bilgisayar sisteminizin en geçerli özellikleri, araçları ve güvenlik önemlerini içerdiğinden emin olabilirsiniz.

8 Önemli Güncelleştirmeleri Otomatik Olarak Yüklemek ve Kurmak Denetim Masası nda, Güvenlik i ve Windows Update i tıklayın. Sol bölmede, Ayarları değiştir'i tıklayın. Seçilmemişse Güncelleştirmeleri otomatik olarak yükle seçeneğini seçin. Yeni güncelleştirmeleri yükle listesinde, bilgisayarınızın genellikle açık ve çevrimiçi olduğu zamanı seçin. Güncelleştirme işlemi üzerinde daha çok denetime sahip olmak ancak otomatik güncelleştirmelerden de yararlanmak isterseniz, Güncelleştirmeleri karşıdan yükle, ancak kurma konusunda kararı bana bırak seçeneğini seçin. Önerilen güncelleştirmeleri ekle onay kutusu seçiliyken, Tamam ı tıklayın. Yönetici olarak oturum açtıysanız, Kullanıcı Hesabı Denetimi iletişim kutusunda Devam ı tıklayın. Yoksa, yönetici parolası girin ve Tamam ı tıklayın.

9 Kullanılabilir Windows güncelleştirmelerini yüklemek Denetim Masası nda Güvenlik i ve Windows Update i tıklayın. Güncelleştirmeler varsa, güncelleştirme durum kutusunda Kullanılabilir güncelleştirmeleri görüntüle'yi tıklayın. Kullanılabilir güncelleştirme listesinde, istediğiniz herhangi bir güncelleştirmenin onay kutusunu seçin. Yükle yi tıklayın. Yönetici olarak oturum açtıysanız, Kullanıcı Hesabı Denetimi iletişim kutusunda Devam ı tıklayın. Yoksa, yönetici parolası girin ve Tamam ı tıklayın.

10 Kullanıcılar Arasında Hızla Geçiş Yapmak Hızlı Kullanıcı Geçişi özelliği, aynı anda tek bir bilgisayarda çok sayıda kişinin kendi kullanıcı hesaplarında oturum açmalarına olanak tanır. Kullanmak istediğiniz bilgisayarda başka biri çalışıyorsa, diğer kişinin çalıştığı dosya ya da programları kapatmasını istemeden kendi hesabınızda oturum açabilirsiniz. Hızlı Kullanıcı Geçişi Windows XP de isteğe bağlı bir seçenekti, Windows Vista da her zaman açıktır.

11 Bir kullanıcı hesabı etkinken bir başkasında oturum açmak Başlat menüsünde, Kapatma Seçenekleri düğmesini tıklayın, Kullanıcı Değiştir i tıklayın. Hoş Geldiniz ekranında, oturum açmak istediğiniz kullanıcı hesabını tıklayın ve gerekirse bir parola girin.

12 Bilgisayar Kilidi/Uyku Modu Bilgisayarı kilitlemek Başlat menüsünde, bu bilgisayarı kilitle düğmesini tıklayın. Bilgisayarın kilidini açmak Hesabınız parola korumalıysa, Hoş Geldiniz ekranında, Parola kutusuna parolanızı girin ve Enter a basın. Yoksa, kullanıcı hesap resminizi tıklayın. Bilgisayarı Uyku moduna geçirmek Masaüstü bilgisayar uyuduğunda normal olarak çalışması gereken gücün yüzde 10 unu kullanır. Taşınabilir bir bilgisayar uyuduğunda saate yaklaşık pil gücünün yüzde 2 sini kullanır. Başlat menüsünde, Uyku düğmesini tıklayın. Bilgisayarı Uyku modundan çıkarmak Donanımına bağlı olarak, bilgisayarınızı uyandırmak için Enter a ya da bilgisayarınızın güç düğmesine basın.

13 Windows oturumundan çıkmak Başlat menüsünde, Kapatma Seçenekleri düğmesini ve Oturumu Kapat ı tıklayın. Kaydedilmemiş bir işiniz yoksa, işlemi tamamlamak ve Hoş Geldiniz ekranını görüntülemek için Oturumu Kapat ı tıklayın. Yoksa, bilgisayar oturumunuza geri dönmek için İptal ı tıklayın; sonra açık dosyaları kaydedip kapatın, çalışan programları kapatın ve işlemi tamamlamak için Kapatma Seçenekleri listesinde Oturumu Kapat ı tıklayın.

14 Bilgisayarı kapatmak Bilgisayar oturumunuzu zaten kapattıysanız, Hoş Geldiniz ekranın sağ alt köşesinde, Kapat düğmesini tıklayın. Henüz oturumu kapatmadıysanız, Başlat menüsünde, Kapatma Seçenekleri düğmesini tıklayın ve Kapatma Seçenekleri listesinde, Bilgisayarı Kapat ı tıklayın.

15 Erişim Kolaylığı Merkezi ni açmak Denetim Masası nda Erişim Kolaylığı nı ve Erişim Kolaylığı Merkezi ni tıklayın. Erişim Kolaylığı Merkezi ni ilk kez açtığınızda bir sesli rehber ekranın üstündeki metni okur ve Büyüteç, Ekran Okuyucusu ve Ekran Klavyesi hizmetlerine ya da yüksek karşıtlık görüntüsüne faresiz erişim sağlar

16 Erişim Kolaylığı Sesli Açıklama özelliği video dosyasının içinde varsa, oynarken videoyu anlatır. Yüksek Karşıtlık ekranınızın görünümünü alışılmış Windows Vista renklerinden, öğelerin ekranda daha belirgin olmasını sağlayan daha keskin bir renk düzenine dönüştürür. Büyüteç fare işaretçisinin altında kalan ekranının dokuz kat büyütülmüş halinin görüntülendiği bir büyütme bölmesi açar. Büyütme bölmesinin boyutunu ve konumunu ayarlayabilirsiniz. Ekran Okuyucusu Windows kur, Windows masaüstü, Denetim Masası programları, Windows Gezgini, Notepad ve WordPad le çalışan bir metin okuma aracıdır. Kullanılabilir seçenekleri ve onları nasıl kullanacağınızı bildirmek için menü komutlarını, iletişim kutusu seçeneklerini ve diğer ekran özelliklerini yüksek sesle okur. Ayrıca siz yazarken tuş vuruşlarınızı da okur ve farenizi çevrede hareket ettirdiğinizde işaretçi konumunu bildirir. Ses Nöbetçisi sistemin yerleşik hoparlörü bir ses çaldığında belirlediğiniz ekran unsurunu (seçiminiz etkin başlık çubuğu, etkin pencere ya da masaüstüdür) yakıp söndürür.

17 Erişim Kolaylığı Ekran Klavyesi fare, kalem ya da başka bir aygıtı kullanarak tuşları seçebileceğiniz bir görsel klavye sunumu görüntüler. Konuşma Tanıma Windows u, açık programları denetlemenizi ve mikrofona konuşarak metni dikte ettirmenizi sağlar. Yapışkan Tuşlar başka bir tuşa basana dek Ctrl, Shift ve Alt tuşlarını yapıştırarak klavyeyi tek elle kullanmanızı kolaylaştırır. Filtre Tuşları Windows un kısa ya da yinelenen tuş vuruşlarını göz ardı etmesini sağlar veya yineleme hızını yavaşlatır. Fare Tuşları sayısal tuş takımı üzerindeki Ok tuşlarına basarak imleci ekran üzerinde hareket ettirmenizi sağlar. Geçiş Tuşları Caps Lock, Num Lock ya da Scroll Lock tuşuna bastığınızda bir ses çıkarır. Tuşlar etkinleştirildiğinde yüksek tonlu ve devre dışı bırakıldığında alçak tonlu bir ses çıkar.

18 Önemli Noktalar Oturum açarak bir Windows Vista oturumunu başlatabilir ya da oturumu kapatarak sonlandırabilirsiniz. Oturumu kapatıp bilgisayarı çalışır durumda bırakabilir ya da kapatma işleminin bir parçası olarak oturumu kapatabilirsiniz. Bilgisayarı kullanan herkes kendi kullanıcı hesabında oturum açabilir. Windows Vista ortam tercihleriniz kullanıcı hesabınızda depolanır, böylece oturum açtığınızda, Windows Vista istediğiniz gibi görünür ve çalışır. İlk kullanımdan sonra Windows Vista kopyanızı 30 gün içinde etkinleştirmelisiniz. Bu süreden sonra Windows Vista yı etkinleştirene dek dosya oluşturmayı ve kaydetmeyi başaramazsınız.

19 Önemli Noktalar Windows Vista bilgisayarınıza erişimi kolaylaştırmak için tasarlanmış birçok alternatif girdi ve çıktı seçeneği içerir. Ekranı görmeyi ve bilgisayarı kullanmayı kendiniz için kolaylaştırmak amacıyla Windows Vista nın görünüşünü ve bilgisayarınızın işlevlerini değiştirebilirsiniz. Bu değişiklikleri Hoş Geldiniz ekranının yanı sıra Erişim Kolaylığı Merkezi nden de yapabilirsiniz. Bilgisayarınızı en geçerli yükseltmeler ve güvenlik güncelleştirmeleriyle güncel tutmanız önemlidir. Windows Update bunu otomatik olarak ya da manuel yapmayı kolaylaştırır. Bilgisayarınızı uyutarak dosyaları kapatmadan ve programlardan çıkmadan güç tasarrufu yapabilirsiniz.

20 Klavye Kısayolları Başlat menüsünü görüntülemek Ctrl+Esc ya da Windows logosu tuşu Bilgisayarınızı kilitlemek Windows logosu tuşu+l Filtre Tuşları nı açmak ya da kapatmak Sekiz saniye boyunca Sağ Shift Yüksek Karşıtlık ı açmak ya da kapatmak Sol Alt+Sol Shift+Print Screen Fare Tuşları nı açmak ya da kapatmak Sol Alt+Sol Shift+Num Lock Yapışkan Tuşlar ı açmak ya da kapatmak Beş kez Shift tuşu Geçiş Tuşları nı açmak ya da kapatmak Beş saniye Num Lock Erişim Kolaylığı Merkezi ni açmak Windows logosu tuşu+u

21 Windows Vista da Etkin Olarak Çalışmak

22 Windows Masaüstünde Yolunuzu Bulmak Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level

23 Başlat menüsünü kullanmak ve değiştirmek Başlat menüsünün sol bölümünün üstündeki tutturulmuş programlar alanı olarak adlandırılan özel alana kısayollar ekleyerek sık kullandığınız programlarınıza hızla erişebilirsiniz.

24 Başlat menüsünü kullanmak ve değiştirmek: Sol bölüm 1. Tutturulmuş programlar alanı olarak adlandırılan alana kısayollar ekleyerek sık kullandığınız programlarınıza hızla erişebilirsiniz. 2. En son kullanılan dokuz programın bağlantısı vardır. 3. Tüm Programlar bağlantısı bilgisayarınızda yüklü tüm programların listesine erişim sağlar.

25 Başlat menüsünü kullanmak ve değiştirmek: Sağ bölüm Üst kısım, dosyalarınızı depoladığınız klasörlere bağlantıların yanı sıra kullanıcı hesap resminizi ve kişisel klasörünüze bir bağlantı görüntüler. Orta kısım, Arama Sonuçları penceresine; en son açtığınız 15 dosyaya; bilgisayarınızın içeriğini görüntüleyen bir pencereye; ağ üzerinden erişebileceğiniz bilgisayarları, programları, dosya ve klasörleri gösteren bir pencereye ve oluşturduğunuz ağ bağlantılarına bağlantılar görüntüler. Alt kısım, tüm Windows Vista ayarlarına erişebileceğiniz Denetim Masası na, belirli türdeki dosya ve ortamları açmak için varsayılan programları, çeşitli bilgileri ve sorun giderme kaynaklarını bulabileceğiniz Windows Yardım ve Destek e bağlantılar görüntüler.

26 Başlat menüsünü özelleştirmek Son kullanılan programların listesini görüntüleyebilir ya da gizleyebilir ve ekranınızda görünen programların sayısını (max. 30 a kadar) belirleyebilirsiniz. Belgeler, Sık Kullanılanlar, Resimler ve Kişisel klasörlerinizin yanı sıra Bilgisayar,Denetim Masası ve Oyunlar pencerelerinin bağlantılarını görüntüleyebilir ya da gizleyebilirsiniz. Yönetimsel Araçlar ve Sık Kullanılanlar menülerini görüntüleyip gizleyebilirsiniz. Bağlan, Varsayılan Programlar, Yardım, Ağ, Yazıcılar ve Ara pencerelerinin bağlantılarını görüntüleyip gizleyebilirsiniz. Bu bağlantılar menü olarak kullanılamaz, çünkü başka grup ya da klasörler içermez. Arama işlemiyle kullanılan öğe ve alanları denetleyebilirsiniz. Başlat menüsünde görünen simgelerin boyutunu değiştirebilir, bir Başlat menüsü öğesini farenin sağ düğmesiyle tıkladığınızda içerik menülerinin görüntülenmesini etkinleştirebilir, Başlat menüsü öğelerini sürükleyerek yeniden yerleştirebilir, yeni yüklenen programları vurgulayabilir, tıklamak yerine işaret ederek alt menüleri açabilir ve Tüm Programlar listesini alfabetik olarak sıralayabilirsiniz.

27 Yapın: Başlat menüsündeki son açılan program sayısını değiştirmek Başlat düğmesini farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Özellikler i tıklayın. Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri iletişim kutusunun Başlat Menüsü sekmesinde, Başlat menüsü seçeneği seçiliyken, Özelleştir i tıklayın. Başlat Menüsü nü Özelleştir iletişim kutusunun Başlat menüsü boyutu alanınada, görüntülemek istediğiniz program sayısını yazın ya da seçin ve Tamam ı tıklayın. Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri iletişim kutusunda, Tamam ı tıklayın.

28 Yapın: Başlat menüsünden bir program başlatmak Başlat menüsünde, Tüm Programlar ı tıklayın. Tüm Programlar listesinde, program adını ya da açmak istediğiniz programı içeren bir klasörü tıklayın, program adını tıklayın.

29 Yapın: Başlat menüsündeki tutturulmuş programlar alanına bir kısayol eklemek Başlat menüsünün Tüm Programlar listesinde ya da Windows Gezgini nde bir program simgesini farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Başlat Menüsüne Tuttur u tıklayın. Son açılan programlar alanından ya da Başlat menüsünün Tüm Programlar listesinden bir program simgesini tutturulmuş programlar alanına sürükleyin. Windows Gezgini ndeki bir program simgesini Başlat düğmesine sürükleyin ve Başlat menüsü açılınca, tutturulmuş programlar alanına sürükleyin.

30 Yapın: Başlat menüsündeki tutturulmuş programlar alanındaki bir kısayolu kaldırmak Tutturulmuş programlar alanında, program simgesini farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Başlat Menüsüden Al ı tıklayın.

31 Bilgisayarda Yolunuzu Bulmak Programlar, araçlar ve bilgiler bilgisayarınızda hiyerarşik bir yapıda bulunur. Bilgiler, sabit disk sürücülerinde ve diğer depolama aygıtlarında (CD, DVD ya da USB flash sürücü vb.) bulunan klasörlerde düzenlenmiş dosyalara depolanır. Kullanılabilir sürücülerdeki disklerin içeriğini görüntüleyerek bu depolama yapısına bakabilirsiniz.

32 Bilgisayarda Yolunuzu Bulmak Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level

33 Sistem dosyaları Program Files. Birçok program (Windows Vista yla gelen program ve araçlar dahil) gereksinim duydukları dosyaları Program Files klasörüne yükler. Yükleme sırasında farklı bir klasör de oluşturulabilir. Bu dosya ve klasörleri taşımamalı, kopyalamamalı, yeniden adlandırıp silmemelisiniz, böyle yaparsanız büyük olasılıkla hem program düzgün çalışmaz hem de onu kaldırmayı başaramazsınız. Kullanıcılar. Bir kullanıcı bilgisayarda ilk kez oturum açtığında Windows Vista 12 alt klasör içeren bir kullanıcı profili oluşturur: AppData, Kişiler, Masaüstü, Belgeler, Karşıdan Yüklenenler, Sık Kullanılanlar, Bağlantılar, Müzik, Resimler, Kaydedilen Oyunlar, Aramalar ve Videolar. Bunların tümüne, Başlat menüsünün üstündeki kullanıcı adınızı tıklayarak açtığınız kişisel klasörünüzden erişebilirsiniz. Windows. Önemli işletim sistemi dosyalarının çoğu bu klasörde depolanır. Bu klasöre bakabilirsiniz ancak ne yaptığınızdan emin değilseniz dokunmayın! Windows Vista kullanıcısının Windows klasöründeki bu dosyalara erişmesine gerek olmayacaktır.

34 Yapın: Bilgisayarınızın klasör yapısına göz atmak Gezinti bölmesinde, Klasörler listesini görüntüleyin. Bir klasör adının yanındaki oku tıklayın ya da alt klasörlerinin listesini görmek için klasör adını çift tıklayın veya Adres çubuğunda, alt klasörlerini görüntülemek için klasör adının sağındaki oku tıklayın, listede istediğiniz klasör adını tıklayın.

35 Yapın: Bir pencereyi yeniden boyutlandırmak Açık bir pencerede, pencerenin sağ üst köşesindeki Ekranı Kapla ya da Aşağı Geri Getir düğmesini tıklayın. Büyütülmemiş bir pencerede, pencere çerçevesini işaret edin. İşaretçi çift yönlü oka dönüştüğünde, çerçeveyi istediğiniz boyuta sürükleyin.

36 Yapın: Bir pencereyi gizlemek/kapatmak Bir pencereyi gizlemek: Açık bir pencerede, pencerenin sağ üst köşesindeki Simge Durumuna düğmesini tıklayın. Bir pencereyi kapatmak: Açık bir pencerede Kapat düğmesini tıklayın ya da pencere gizliyse, pencerenin görev çubuğu düğmesini tıklayın, Kapat ı tıklayın.

37 Görev Çubuğunu Kullanmak ve Değiştirmek İpucu: Hızlı Başlat araç çubuğu görünür değilse, görev çubuğunun boş bir alanını farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Araç Çubukları nı işaret edin ve Hızlı Başlat ı tıklayın.

38 Görev Çubuğunu Kullanmak ve Değiştirmek Hızlı Başlat araç çubuğu program ve komutlara tek tıklamalı bağlantılar görüntüler. Görev çubuğu düğmesi, her açık pencere, dosya ya da programı (iletişim kutuları, ileti kutuları, uyarılar ya da Windows Kenar Çubuğu hariç) temsil eder. Bir programda birden fazla dosya açıksa, her pencere için görev çubuğunda bir düğmeyle yer kaplamaktan kaçınmak için Windows görev çubuğu düğmelerini gruplandırabilir. Bildirim alanı belirli sistem komutlarının bağlantılarının yanı sıra arka planda çalışanlar dahil (etkileşim kurmanız gerekmeyen programlar) programların durumuyla ilgili bilgi görüntüler.

39 Bir görev çubuğu düğmesi altında çok sayıda pencere gruplandırıldığında: Görev çubuğunu tıkladıktan sonra listeden istediğiniz pencereyi tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. Görev çubuğu düğmesini farenin sağ düğmesiyle tıklayıp istediğiniz düzeni tıklayarak gruptaki pencereleri görüntüleyebilirsiniz. Basamakla seçeneği, pencereleri birbiri üzerinde her birinin başlığı ve yalnızca en üstteki pencerenin içeriği görünür olacak biçimde görüntüler. Pencereleri Üst Üste Göster seçeneği, tüm pencereleri içeriklerinin bir kısmı görünecek şekilde yatay yığınlanmış olarak görüntüler. Örneğin, sekiz pencere dörderden iki sütun olarak yerleştirilir. Pencereleri Yan Yana Göster seçeneği, tüm pencereleri içeriklerinin bir kısmı görünecek şekilde dikey yığınlanmış olarak görüntüler. Örneğin, sekiz pencere ikişerden dört sütun olarak yerleştirilir.

40 Bir görev çubuğu düğmesi altında çok sayıda pencere gruplandırıldığında: Her yerleşim düzeninde açık pencereler önceki boyutları göz önünde bulundurulmadan yaklaşık olarak aynı boyuta getirilir. Görev çubuğu düğmesini farenin sağ düğmesiyle tıklayıp Grubu Küçült ü tıklayarak tüm pencereleri simge durumuna küçültün. Görev çubuğu düğmesini farenin sağ düğmesiyle tıklayıp ardından Grubu Kapat I tıklayarak tüm pencereleri kapatın. Windows Vista kaydedilmemiş değişiklikleri kaydetmeniz için sizi uyarır.

41 Yapın: Çok sayıda pencere arasında geçiş yapmak Hızlı Başlat araç çubuğunda, Pencereler arasında geçiş yap düğmesini tıklayın, görüntülemek istediğiniz pencereyi tıklayın.

42 Yapın: Tüm açık pencereleri simge durumuna küçültmek Hızlı Başlat araç çubuğunda, Masaüstünü göster düğmesini tıklayın.

43 Yapın: Bir pencere grubuna aynı anda bakmak Program grubunun görev çubuğu düğmesini farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Pencereleri Üst Üste Göster i tıklayın.

44 Görev çubuğunu kilitlemek/kilidini açmak/yeniden boyutlandırmak Görev çubuğunu kilitlemek ya da kilidini açmak Varsayılan ayar olarak, görev çubuğu kilitlidir, bu nedenle taşıyamaz ya da özelliklerini değiştiremezsiniz. Görev çubuğunun boş bir alanını farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Görev Çubuğunu Kilitle yi tıklayın. Görev çubuğunu yeniden boyutlandırmak Görev çubuğunun kenarlığını işaret edin. İşaretçi çift yönlü oka dönüştüğünde, kenarlığı istediğiniz boyuta gelene kadar aşağı ya da yukarı sürükleyin.

45 Görev çubuğunda görünenleri değiştirmek Görev çubuğunun boş bir alanını farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Özellikler i tıklayın. Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri iletişim kutusunda, her sekmenin üzerinde istediğiniz seçenekleri seçin ve Tamam ı tıklayın.

46 Bir masaüstü kısayolu oluşturmak Kısayollar, program, klasör ve diğer konumlardaki dosyalara bağlı olan masaüstündeki ya da Hızlı Başlat araç çubuğundaki simgelerdir. Birçok program yükleme sırasında bir ya da daha çok kısayol oluşturma seçeneği verir ya da bazı durumlarda sormadan kısayollar oluşturur. Masaüstünün boş bir alanını farenin sağ düğmesiyle tıklayın ve Yeni yi işaret edin ve Kısayol u tıklayın. Kısayol Oluştur sihirbazında, öğenin konumunu yazın ya da Gözat ı tıklayın, istediğiniz programı bulup tıklayın, Tamam ı tıklayın. Kısayol Oluştur sihirbazında, İleri yi tıklayın. Bu kısayol için bir ad yazın kutusunda, bir ad yazın ve Son u tıklayın.

47 Masaüstündeki öğeleri yeniden yerleştirmek 1. Masaüstünüzdeki bir kısayolu görünmesini istediğiniz konuma sürükleyin. 2. Masaüstünün boş bir alanını farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Görünüm ü işaret edin ve Otomatik Düzenle yi tıklayın.

48 Masaüstünüzden bir öğeyi silmek Kısayolu farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Sil i tıklayın, onaylama ileti kutusunda Evet i tıklayın.

49 Önemli Noktalar Windows Vista kullanıcı arabirimi, verimli bir şekilde çalışmak için gereksinim duyduğunuz araç ve bilgilere basit ve kolay erişim sağlamak için tasarlanmıştır. Dosyalar bilgisayarınızda bir klasör yapısında düzenlenir. Dosyalar arasında gezinerek ya da Aramaya Başla kutusuna dosya bilgisini girerek dosyaları bulabilirsiniz. Denetim Masası ndaki bağlantıları tıklayarak ya da Denetim Masası Ara kutusuna arama öğelerini girerek Windows Vista ayarlarını ve araçlarını bulabilirsiniz. Başlat menüsü son açılan dosya ve programların izini sürer, böylelikle onları kolaylıkla yeniden açabilirsiniz. Programlar, klasörler ve dosyalar için kısayollar oluşturabilir ve bunları yeniden yerleştirebilirsiniz, böylece onları Başlat menüsünden, masaüstünden ya da Hızlı Başlat araç çubuğundan doğrudan açabilirsiniz. Daha verimli çalışmanıza yardım etmesi için Başlat menüsünü, görev çubuğunu, Hızlı Başlat araç çubuğunu ve Windows masaüstünü özelleştirebilirsiniz.

50 Klavye Kısayolları Başlat menüsünü açmak ve kapatmak Ctrl+Esc ya da Windows logosu tuşu Masaüstünü görüntülemek Windows logosu tuşu+d Tüm pencereleri simge durumuna küçültmek Windows logosu tuşu+m Tüm küçültülmüş pencereleri önceki durumuna getirmek Windows logosu tuşu+shift+m Bilgisayar penceresini açmak Windows logosu tuşu+e Açık öğeler arasında geçiş yapmak Alt+Tab Windows Flip 3-D kullanarak pencereler arasında gezinmek Windows logo tuşu+tab Öğeler arasında açıldıkları sıralamaya göre gezinmek Alt+Esc

51 Dosya ve Klasörlerle Çalışmak

52 Dosya türleri Programları çalıştırmak için kullanılan ya da programlar tarafından oluşturulan dosyalar: Bunlar yürütülebilir dosyaları ve dinamik bağlantı kitaplıklarını (DLL) içerir. Bu dosyalar bazen korunması için gizlidir (standart klasör görünümünde gösterilmez). Gizli dosyalar seçilemez ve silinemez. Sizin oluşturduğunuz dosyalar: Bunlar bir ya da birden çok uygulama kullanarak açabileceğiniz, bakabileceğiniz ve değiştirebileceğiniz belge, elektronik tablo, grafik, metin dosyası, slayt gösterileri, ses klipleri, video klipleri ve diğerlerini içerir. Bir programı çalıştırmak için gerekli dosyalar ve programın kendisi için oluşturduğu dosyalar, programın onları bulacağı biçimde düzenlenir ve yerlerini değiştirmemeniz gerekir.

53 Klasör, sürücü ve depolama aygıtlarının içeriğini görüntülemek Tüm Programlar ı işaret edin, Başlat menüsünde, Donatılar ı tıklayın, Belgeler klasörünüzün içeriğini görüntülemek için Windows Gezgini ni tıklayın. Bir klasörü farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Araştır ı tıklayın. Bir klasörü açmak için Başlat menüsünde klasör bağlantısını tıklayın. Örneğin, bilgisayarınızla erişilebilen tüm sabit disk sürücüleri ve depolama aygıtlarının listesini görüntülemek için Bilgisayar ya da Ağ ı tıklayın.

54 Windows Gezgini Microsoft Windows Gezgini nde, tüm sürücü, klasör, dosya ve bilgisayarınızın parçası olan çevresel aygıtların yanı sıra, bağlı olduğunuz ağdaki herhangi bir bilgisayardakileri de görürsünüz. Windows Gezgini dosya ve klasörleri çeşitli yollarla yönetmeniz için araçlar sağlar.

55 Klasörler arasında gezinmek Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level

56 Windows Gezgini ndeki son dosyaları bulmak İçerik bölmesinde görüntülediğiniz klasörlerin içeriklerini tekrar görüntülemek için Geri ya da İleri düğmesini tıklayın. Görüntülemek istediğiniz klasörlerin listesini görüntülemek için Son Sayfalar düğmesini tıklayın.

57 Sık Kullanılan Bağlantılar listesine bir klasör eklemek Windows Gezgini nin İçerik bölmesinde, listeye eklemek istediğiniz klasörü sürükleyin.

58 Bir sürücüye bağlanmak Düzenli olarak belirli bir ağ sürücüsü ya da kaynağına erişmek isterseniz (örneğin, belirli bir sunucuya sürekli bağlanıyorsanız) bunu kolayca yapmak için sürücüyü Windows Gezgini ne bağlayabilirsiniz.

59 Bir sürücüye bağlanmak Başlat menüsünde, Bilgisayar ı tıklayın. İçerik bölmesinin üstündeki araç çubuğunda, Ağ sürücüsüne bağlan ı tıklayın. Ağ Sürücüsüne Bağlan penceresinde, bu sürücüyü tanımlamak istediğiniz harfi belirleyin. Gözat ı tıklayın, bağlanmak istediğiniz sürücü ya da klasörü bulun ve Klasör kutusuna yolu girilmiş olarak Ağ Sürücüsüne Bağlan penceresine geri dönmek için Tamam ı tıklayın. Yalnızca geçerli Windows oturumunun sonunda bu konuma bağlanmak isterseniz, Oturum açıldığında yeniden bağlan onay kutusunu temizleyin. Son u tıklayın.

60 Bağlandığınız bir sürücü ya da klasörden bağlantınızı kesmek Windows Gezgini nde, sürücü ya da klasörü farenin sağ düğmesiyle tıklayın, Bağlantıyı Kes i tıklayın.

61 Windows Gezgini Penceresi Geri ve İleri düğmeleri, Adres çubuğu, Ara kutusu, araç çubuğu ve İçerik bölmesi her zaman görüntülenir. Araç çubuğunda Düzenle yi, Yerleşim i ve öğeyi tıklayarak diğer öğeleri gizleyip görüntüleyebilirsiniz. Gezinti bölmesi. Adres çubuğundan gezinmeye alıştığınızda İçerik bölmesine daha çok alan sağlamak için Gezinti bölmesini kapatmayı isteyebilirsiniz. Ayrıntılar bölmesi. Pencerenin altındaki bu bölme bir klasördeki öğe sayısı ya da seçili bir dosyanın dosya türü gibi görüntülenen içerikle ilgili bilgi sağlar. Bu bilgiler İçerik bölmesi görünümüne bağlı olarak yararlı olabilir ya da olmayabilir. Menü çubuğu. Araç çubuğu düğmeleri yerine menü ve komutlarla çalışmayı yeğliyorsanız araç çubuğunun üstünde Menü çubuğunu görüntüleyebilirsiniz. Önizleme bölmesi. Pencerenin sağındaki bu bölme seçili bir dosyanın içeriğinin önizlemesini görüntüler. Ara bölmesi. Bilgisayarınızda bir bilgiyi araştırırken araştırmayı derinleştirmek için bu bölmeyi araç çubuğunun üstünde görüntüleyebilirsiniz.

62 Windows Gezgini nde bölmeleri görüntülemek ya da gizlemek Düzenle menüsünde, Yerleşim i işaret edin ve listede, değiştirmek istediğiniz bölmeyi tıklayın.

63 İçerik bölmesi görünümleri Simgeler. Dört Simge görünümü (Çok Büyük, Büyük, Orta Boy ve Küçük) geçerli klasördeki her dosya ve klasör için bir simge ve dosya adı görüntüler. Küçük Simgeler hariç tüm görünümlerde simgeler dosya boyutunu görüntüler. Listele. Dosya türünü temsil eden küçük bir simgenin eşlik ettiği dosya ve klasör adlarını gösterdiği için bu görünüm Küçük Simgeler görünümüne benzer. Ayrıntılar. Bu görünüm dosya ya da klasör listesini ve onların özelliklerini görüntüler. Her dosya ya da klasör için gösterilen varsayılan özellikler Ad, Değiştirme Tarihi, Tür, Boyut ve Etiketler dir. Bu özelliklerden herhangi birini gizleyebilir, Yazar ve Unvan gibi belirli dosya türleriyle ilgili birçok farklı özellik görüntüleyebilirsiniz. Döşemeler. Bu görünüm orta boyutta bir simge ve seçili klasördeki dosya ya da klasörün adını, türünü ve boyutunu görüntüler.

64 Yapın: Klasör ya da dosyaların görünüşünü değiştirmek Windows Gezgini araç çubuğunda, dört görünüm arasında geçiş yapmak için Görünümler düğmesini ya da Görünümler okunu tıklayın ve kaydırıcıyı sürükleyerek istediğiniz görünümü seçin.

65 Yapın: Windows Gezgini liste görünümünde sıralama düzenini değiştirmek Sıralama yapmak istediğiniz başlığı tıklayın. Sıralama düzenini tersine çevirmek için yeniden tıklayın.

66 Yapın: İçerik bölmesi görünümleri Windows Gezgininde AA_Office2007 klasörü altındaki Bölüm04 alt klasörünü açın. 1. Görünümler listesini görüntüleyin ve Ayrıntılar ı tıklayın. 2. Beş sütun başlığını (Ad, Değiştirme Tarihi, Tür, Boyut ve Etiketler) sırasıyla işaret edin. 3. İşaretçi her başlığın üzerinden geçerken, başlık seçili olduğunu belirtmek için renk değiştirir ve başlığın sağ köşesinde ok görünür. İçerikleri farklı yollarla süzmek için oku tıklayabilirsiniz. 4. Boyut başlığını (oku değil) tıklayın. 5. Dosyalar, dosya boyutuna göre Boyut başlığının üstündeki aşağıyı gösteren okla belirtilerek azalan düzende sıralanır. 6. Boyut u yeniden tıklayın. 7. Dosyalar dosya boyutuna göre artan düzende yeniden sıralanır ve ok, düzenin değiştiğini belirtmek için yön değiştirir. 8. Sütun başlıklarında herhangi bir yeri farenin sağ düğmesiyle tıklayın. 9. Bir dosya ya da klasöre eklenebilecek nitelikler listesi görünür. Ayrıntılar görünümde geçerli olarak görüntülenenler onay işaretleriyle belirtilir. Ad kullanılmaz (gri renktedir) çünkü dosya adı mutlaka görüntülenmelidir.

67 Yapın: İçerik bölmesi görünümleri 10.Nitelikler listesinde Yazarlar ı tıklayın. 11.Yazarlar adlı yeni bir sütun görüntülenir ve dosyaları oluşturan kişilerin adları listelenir. 12.Sütun başlıklarında herhangi bir yeri farenin sağ düğmesiyle tıklayın ve nitelikler listesinde Tümü nü tıklayın. 13.Ayrıntıları Seç iletişim kutusu açılır. Geçerli olarak görüntülenen özellikler listenin en üstünde görünür. 14.Ayrıntılar görünümünde görüntüleyebileceğiniz yaklaşık 240 dosya niteliğini görmek için listeyi kaydırın. Yazarlar onay kutusunu temizleyin ve Tamam ı tıklayın. 15.Yazarlar sütunu pencereden kaybolur. Varsayılan düzene geri dönmek için Ad sütun başlığını tıklayın. Görünümler listesinde Döşemeler i tıklayın. 16.Döşemeler görünümü ad, dosya türü ve dosya boyutuyla birlikte her öğe için bir küçük resim ya da simge görüntüler.

68 Bir Dosya ya da Klasörle İlgili Bilgilere Bakmak 1. Dosya ve klasörleri Ayrıntılar görünümünde görüntüleyin. 2. Bir dosya ya da klasörü seçin ve bazı bilgilerini Ayrıntılar bölmesinde görün. 3. Bazı bilgi öğelerinin olduğu bir Ekran İpucu görüntülemek için bir dosyayı işaret edin. 4. Bir dosya ya da klasörü farenin sağ düğmesiyle tıklayın ve Özellikler iletişim kutusundaki tüm kullanılabilir bilgileri görmek için Özellikler i tıklayın.

69 Bir dosyanın özelliklerini değiştirmek Windows Gezgini nde dosyayı içeren klasörü görüntüleyin. Dosyayı tıklayın ve Ayrıntılar bölmesinde özelliklerini değiştirin.

70 Yapın: Bir dosyaya başlık (unvan) ekleme AA_Office2007 klasörü altındaki Bölüm04 alt klasöründeki 03_Video klasörünü ve uygulama dosyalarını kullanın. 1. MSP\AA_Office2007\Bölüm04 alt klasörünün içeriğini Döşemeler görünümünde görüntüleyin. 2. Ayrıntılar bölmesi açık değilse, Düzenle menüsünde Yerleşim i işaret edin ve listede Ayrıntılar Bölmesi ni tıklayın. 3. Ayrıntılar bölmesi Bölüm04 klasöründe 34 öğenin olduğunu belirtir. 4. İçerik bölmesinde 03_Maliyet çalışma sayfasını tıklayın. 5. Ayrıntılar bölmesi dosyanın simgesini, adını, türünü, yazarını, boyutunu ve değiştirme tarihini, unvanı ve etiketler yertutucularını görüntüler. 6. Ayrıntılar bölmesinde Başlık Ekle yi tıklayın. Unvanı kutusu düzenlenebilir olur. 7. Unvanı kutusuna, Dağınıklık yazın ve Kaydet i tıklayın. Windows Vista dosya özelliklerini güncelledikten sonra başlık Ayrıntılar bölmesinde görünür.

71 Yapın: Bir dosyaya etiket eklemek 03_Maliyet Özellikleri iletişim kutusunda Ayrıntılar sekmesini tıklayın. 1. Bu sekme, tüm dosya özelliklerini görüntüler. Bir özelliği değiştirebiliyorsanız, onun sağını işaret etmek bilgileri ekleyebileceğiniz ve düzenleyebileceğiniz bir kutu görüntüler. 2. Ayrıntılar sekmesinde Etiketler in sağını işaret edin, görünen kutuyu tıklayın, e yazın ve birkaç saniye bekleyin. 3. Bu klasördeki dosyalara atanmış e harfi ile başlayan etiketleri görüntüleyen bir liste görünür (bu alıştırmada iki tanedir: etkinlik ve ev). 4. Etiketi eklemek için etkinlik i seçin. 5. Artık etkinlik sözcüğüyle ilişkili tüm dosyaları araştırdığınızda, bu sözcük dosyada görünmese bile bu dosya arama sonuçlarında yer alır.

72 Bir dosyadan özellikleri kaldırmak Windows Gezgini nde bir dosya seçin ve Düzenle menüsünde, Özellik Kaldır ı tıklayın. Özellik Kaldır iletişim kutusunda, kaldırmak istediğiniz özellikleri seçin.

73 Windows Gezgini nde bir klasör oluşturmak Bilgisayarınızda kullandığınız her programla belirli bir türde dosyalar oluşturursunuz. Örneğin, Microsoft Office Word 2007 yle belgeler (.docx dosyaları); Microsoft Office Excel 2007 yle elektronik tablolar (.xlsx dosyaları) ve Microsoft Office PowerPoint 2007 yle sunular (.pptx dosyaları) oluşturursunuz. Ayrıca Windows Vista yla gelen araçları kullanarak basit metin belgeleri ve resimler oluşturup düzenleyebilirsiniz. Dosyaları daha sonra kolay erişmek için klasörlerde oluşturursunuz.

74 Windows Gezgini nde bir klasör oluşturmak Düzenle menüsünde, Yeni Klasör ü tıklayın. Yeni Klasör dosya adı vurgulanmışken, klasör için istediğiniz adı yazın ve Enter a basın.

75 Bir dosyayı sıkıştırmak Windows Gezgini nde, sıkıştırmak istediğiniz dosyayı farenin sağ dümesiyle tıklayın, Gönder i işaret edin ve Sıkıştırılmış Klasör ü tıklayın.

76 Çok sayıda dosya silmek Windows Gezgini nde, silmek istediğiniz ilk dosyayı tıklayın, CTRL tuşunu basılı tutun ve silmek istediğiniz diğer dosyaları tıklayın ya da bir dosya aralığı seçmek için ilk dosyayı tıklayın, SHIFT tuşunu basılı tutun ve son dosyayı tıklayın. DEL tuşuna basın, Birden Çok Öğe Sil ileti kutusunda, Evet i tıklayın.

77 Geri Dönüşüm Kutusu ndan öğeleri kalıcı olarak silmek Geri Dönüşüm Kutusu nu açın, herhangi bir öğeyi saklamak istemediğinizi onaylayın ve araç çubuğunda, Geri Dönüşüm Kutusu nu Boşalt ı tıklayın. Birden Çok Öğe Sil ileti kutusunda, tüm öğeleri kalıcı olarak silmek için Evet i tıklayın. Masaüstünde ya da Klasörler listesinde, Geri Dönüşüm Kutusu nu farenin sağ düğmesiyle tıklayın, gözden geçirmeden tüm öğeleri silmek için Geri Dönüşüm Kutusu nu Boşalt ı tıklayın. Geri Dönüşüm Kutusu nu açın, kalıcı olarak silmek istediğiniz öğeleri seçin, Enter a basın ve Dosya Sil ileti kutusunda, Evet i tıklayın.

78 Geri Dönüşüm Kutusu ndaki dosyaları geri yüklemek Geri Dönüşüm Kutusu nu açın, hiçbir öğeyi seçmeden araç çubuğunda, Tüm öğeleri geri yükle yi tıklayın. Geri Dönüşüm Kutusu nu açın, geri yüklemek istediğiniz öğeleri seçin ve araç çubuğunda, Bu öğeyi geri yükle yi tıklayın.

79 Diğer klasörlere dosya kopyalamak Windows Gezgini nde, kopyalamak istediğiniz dosyayı tıklayın, Düzenle menüsünde, Kopyala yı tıklayın. Dosyayı kopyalamak istediğiniz klasörü görüntüleyin ve Düzenle menüsünde, Yapıştır ı tıklayın. Farenin sağ düğmesiyle, dosyayı yeni konuma sürükleyin, düğmeyi bıraktığınızda, Buraya Kopyala yı tıklayın. CTRL tuşunu basılı tutarak kopyayı yeni konumuna sürükleyin, farenin düğmesini ve CTRL tuşunu bırakın.

80 Bilgisayarınızdaki ve İnternet teki öğeleri aramak Başlat düğmesini tıklayın ve Aramaya Başla kutusunda, aramak istediğinizi yazın. Aramanız için İnternet i kullanmak üzere, Başlat menüsünün altında, İnternet te Ara bağlantısını tıklayın. Başlat menüsünde, Ara yı tıklayın, Ara kutusunda, aramak istediğinizi yazın. Aramanıza odaklanmanızı sağlaması için gelişmiş ölçütü kullanmak üzere, Gelişmiş Arama okunu tıklayın ve bilgileri doldurun.

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir.

Microsoft Word 2010 ara yüzündeki bölümler aşağıda gösterilmiştir. Başlangıç Bu dersin amacı, öğrencilerin çalışma hayatlarında Microsoft Word programını daha etkili ve verimli kullanmalarını sağlamak ve karşılaştıkları sorunların çözümlerine ulaşma konusunda deneyim

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Word 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu Buradaki komutlar her zaman

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Güvenli erişim, paylaşım ve dosya depolama sayesinde her yerde daha fazlasını yapın. Office 365 aboneliğinizde oturum açın ve uygulama başlatıcıdan SharePoint'i seçin. Arama Siteler,

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

WINDOWS 7. Enformatik Bölümü

WINDOWS 7. Enformatik Bölümü 2015 Bandırma Onyedı Eylül Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu WINDOWS 7 1 İÇERİK Giriş Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev çubuğu Başlat menüsü Pencere Yapısı Pencereler Arası Geçiş ve Boyutlandırma

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Excel 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu'na komutlar ekleme Şeridi

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler 8 2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Windows 2000 İşletim Sistemi Windows 2000 kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiş bir Windows işletim sistemidir. Windows

Detaylı

Bu kılavuzda çoğu modelde ortak olan özellikler anlatılmaktadır. Bazı özellikler bilgisayarınızda olmayabilir.

Bu kılavuzda çoğu modelde ortak olan özellikler anlatılmaktadır. Bazı özellikler bilgisayarınızda olmayabilir. Buradan Başlayın Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş

Microsoft Access 2003 ten. Access 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Access 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma

Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Android telefonunuzda Office 365'i kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için Android telefonunuzu ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Access 2013 önceki sürümlerden farklı görünmektedir, dolayısıyla öğrenme eğrisini en aza indirmenize yardımcı olmak üzere bu kılavuzu hazırladık. Ekran boyutunu değiştirme

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

iphone veya ipad'inizde Office 365 kullanma

iphone veya ipad'inizde Office 365 kullanma iphone veya ipad'inizde Office 365 kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için iphone veya ipad'inizi ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2012 için DataPage+ 2012 için Son Güncelleme: 29 Ağustos 2012 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım 2: Lisans

Detaylı

Microsoft Office Publisher 2016

Microsoft Office Publisher 2016 Microsoft Office Publisher 2016 Publisher 2016 Publisher görsel açıdan zengin, profesyonel görünümlü yayınlar oluşturmanıza yardımcı olan bir masaüstü yayımcılık uygulamasıdır. Bilgisayarınızda Publisher'la

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

LABORATUVAR ÇALIŞMASI #2

LABORATUVAR ÇALIŞMASI #2 DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ LABORATUVAR ÇALIŞMASI #2 Amaç: Bilgisayar kasasına parçaların takılması ve bilinmesi gereken belli

Detaylı

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz.

Yazıcı camından veya otomatik belge besleyicisinden (ADF) taramaları başlatabilirsiniz. Posta kutusunda saklanan tarama dosyalarına erişebilirsiniz. Fiery Remote Scan Fiery Remote Scan, uzak bir bilgisayardan Fiery server üzerindeki taramayı ve yazıcıyı yönetmenizi sağlar. Fiery Remote Scan'i kullanarak şunları yapabilirsiniz: Yazıcı camından veya

Detaylı

Laboratuvar Çalışması 3.6.5 Kaynak Paylaşma

Laboratuvar Çalışması 3.6.5 Kaynak Paylaşma Laboratuvar Çalışması 3.6.5 Kaynak Paylaşma Hedefler Aşağıdaki görevleri tamamlamak için Windows XP kullanın: Dosyaları ve klasörleri paylaşma. Ağ sürücülerini eşleme. Arkaplan / Hazırlık PC leri bir ağ

Detaylı

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için

Kurulum ve Başlangıç Kılavuzu. DataPage+ 2013 için DataPage+ 2013 için En Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2013 İçindekiler Tablosu Önkoşul Olan Bileşenleri Yükleme... 1 Genel Bakış... 1 Adım 1: Setup.exe'yi Çalıştırın ve Sihirbazı Başlatın... 1 Adım

Detaylı

Donatlar-NotePad DONATILAR

Donatlar-NotePad DONATILAR Donatlar-NotePad DONATILAR Donatılar işletim sistemiyle birlikte gelen programların yer aldığı bölümdür. Bu programlara Başlat-Tüm Programlar- Donatılar adımlarıyla ulaşılır. Not Defteri (Notepad) Sadece

Detaylı

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Sürüm B TUR 1 Toplu bakış 1 Brother Universal

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU

XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU XTRA CONTROLLER PRO KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER İlgili bölümü göstermesi için içindekiler tablosundaki bir başlığı tıklayın 1. GİRİŞ... 3 2. TRAVELLING ZOOM ÖZELLİĞİ... 5 3. CHAT AND SHOW FOTOĞRAF/VİDEO/MÜZİK

Detaylı

Office 365'i Windows Phone'unuzda kullanma

Office 365'i Windows Phone'unuzda kullanma Office 365'i Windows Phone'unuzda kullanma Hızlı Başlangıç Kılavuzu E-postayı denetleme Office 365 hesabınızdan e-posta göndermek ve almak için Windows Phone'unuzu ayarlayın. Takviminizi nerede olursanız

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Microsoft Windows Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft

Detaylı

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8)

Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Ağınız üzerinde tarama yapmak için Web Hizmetleri'ni kullanma (Windows Vista SP2 veya üzeri, Windows 7 ve Windows 8) Web Hizmetleri protokolü, Windows Vista (SP2 veya üstü), Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının,

Detaylı

Outlook 2010 a geçiş

Outlook 2010 a geçiş Bu Kılavuzda Microsoft Microsoft Outlook 2010 un görünüşü çok farklı olduğundan, öğrenme çabasını en aza indirmede size yardımcı olmak amacıyla bu kılavuzu hazırladık. Yeni arabirimin önemli bölümlerini

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

HP Mobil Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu

HP Mobil Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu HP Mobil Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ve Windows Vista, Microsoft Corporation şirketinin ABD'de kayıtlı

Detaylı

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak

MS POWERPOINT 2010. Şekil 111 Powerpoint 2010 Programını Başlatmak MS POWERPOINT 2010 1.Giriş: PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

Ekranı simge durumunda küçültür

Ekranı simge durumunda küçültür B. Windows Penceresi Windows penceresi yapısını inceleyelim Programın menüleri Programın başlık çubuğu Araç çubukları Ekranı simge durumunda küçültür Pencereyi büyültür Pencereyi kapatır Şekil 5 Şekil

Detaylı

Quick Installation Guide. Central Management Software

Quick Installation Guide. Central Management Software Quick Installation Guide English 繁 中 簡 中 日 本 語 Français Español Deutsch Português Italiano Türkçe Polski Русский Česky Svenska Central Management Software Ambalajın İçindekileri Kontrol Edin Yazılım CD

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Ürün bildirimi Bu kullanıcı

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye

İşaret Aygıtları ve Klavye İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Telif Hakkı 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows; Microsoft Corporation kuruluşunun A.B.D de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın

Giriş. Memeo Instant Backup Hızlı Başlangıç Kılavuzu. 1. Adım: Ücretsiz Memeo hesabınızı oluşturun. 2. Adım: Depolama aygıtınızı bilgisayarınıza takın Giriş Memeo Instant Backup, karmaşık dijital dünya için basit bir yedekleme çözümüdür. Memeo Instant Backup, C sürücünüzdeki değerli dosyalarınızı otomatik ve sürekli olarak yedekleyerek verilerinizi korur

Detaylı

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu

Archive Player Divar Series. Kullanım kılavuzu Archive Player Divar Series tr Kullanım kılavuzu Archive Player İçindekiler tr 3 İçindekiler 1 Giriş 4 2 Çalışma 5 2.1 Programın başlatılması 5 2.2 Ana pencere tanıtımı 6 2.3 Açma düğmesi 6 2.4 Kamera

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Temel Bilgisayar kullanımı

Temel Bilgisayar kullanımı Temel Bilgisayar kullanımı Bu kısımda öğreneceğimiz bilgiler Bilgisayarı Açma Kapama Bilgisayarı yeniden başlatma Yanıt vermeyen programı kapatma Masaüstü ekranını tanıyalım Bilgisayarı Açma Reset Güç

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ YAZILIM (SOFTWARE) YAZILIM TÜRLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ UNIX UNIX LINUX LINUX DAĞITIMLARI GÖRÜNÜMLERİ

Detaylı

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler

Program Tercihleri. Bölüm 5 Tercihler Bölüm 5 Tercihler Windows masaüstü çalışırken ZoomText in nasıl başladığını, oluştuğunu ve göründüğünü kontrol eden özelliklerdir. Ayrıca buradan otomatik güncellemelerde yapılabilir. Böylece ZoomText

Detaylı

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi...

ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... ecyber Kullanıcı Kılavuzu 1 / 1 1. ecyber hakkında... 1 2. Sistem gereksinimleri:... 2 Donanım:... 2 Yazılım:... 2 3. Kullanım Rehberi... 3 İndirme... 3 Sunucu yazılım kurulumu... 3 Kurulum sayfası çıkacaktır...

Detaylı

Dokunmatik Yüzey ve Klavye

Dokunmatik Yüzey ve Klavye Dokunmatik Yüzey ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan

Detaylı

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Bu yayın içerisinde yer alan tüm bilgiler, bu ürüne ilişkin Yasal Bildirimler kapsamında korunmaktadır. 16 Kasım 2015 İçindekiler 3 İçindekiler Fiery Driver Configurator...5

Detaylı

Dokunmatik Yüzey ve Klavye

Dokunmatik Yüzey ve Klavye Dokunmatik Yüzey ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation şirketinin ABD'de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu

Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Güncelleştirmesi Adım Adım Kılavuzu Windows 8.1 Yükleme ve Güncelleştirme BIOS yazılımını, uygulamaları, sürücüleri güncelleştirme ve Windows Update'i çalıştırma Yükleme türünü seçme Windows

Detaylı

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran

1. BELGE İŞLEMLERİ. Şekil 1.2: Open Office ilk açıldığında gelen ekran 1.1. Arayüz 1. BELGE İŞLEMLERİ Open Office içerisinde hesap tablosu programının arayüzünü inceleyelim. Şekil 1.1:Sunum programını çalıştırma Sunum programını çalıştırmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebiliriz.windows

Detaylı

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ

OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Çalışma Kitapları Oluşturmak OFFICE EXCEL 2007 TEMEL EĞĐTĐMĐ Var olan verilerinizin hiçbiriyle ilişkili olmayan verileri toplamak ve depolamak istediğinizde, yeni bir çalışma kitabı oluşturmanız gerekir.

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA IV. ELEKTRONİK TABLOLAMA Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER 99 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Excel le Word ün farklılıkları neler olabilir?

Detaylı

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ

1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 1 MİCROSOFT FRONTPAGE 2003 E GİRİŞ 6 1.1 Frontpage 2003 ün açılması Frontpage 2003 ü çalıştırabilmek için Başlat/Programlar/ Microsoft Office Microsoft Office Frontpage 2003 yolu izlenir. FrontPage 2003,

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

Dokunmatik Yüzey ve Klavye

Dokunmatik Yüzey ve Klavye Dokunmatik Yüzey ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

HP Mini Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu

HP Mini Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu HP Mini Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ve Windows Vista, Microsoft Corporation şirketinin ABD'de kayıtlı

Detaylı

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu

İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu İşaret Aygıtları ve Klavye Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Ürün bildirimi Bu kullanıcı

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu

5.Slayt ana hat görünümü 6.Görev bölmesi penceresi 7.Not alanı 8.Durum çubuğu MS POWERPOINT 2010 PowerPoint, Windows ortamında çalışan bir sunu paket programıdır. Metin, taslak, çizim ve grafikler kullanılarak sunular, slaytlar, broşürler, bildiriler, konuşmacı notları ve taslaklar

Detaylı

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR

TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM. Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR TEMEL POWERPOİNT ÖĞRENİYORUM Esra TÜRK Halil İbrahim NACAR İÇİNDEKİLER A ) MICROSOFT OFFICE POWERPOİNT 2007 PROGRAMI GENEL 1 Microsoft Office Powerpoint 2007 Programına Giriş.1 Powerpoint 2007 Ekranı.1

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 4 Powerpoint bir prezentasyon yani sunu hazırlama programıdır. Anlatılan her konuya görsel olarak güçlü bir destek sağlarken hareketli resim, yazı ve efektlerle kişileri etkilemektedir.

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yard. Doç. Dr. Seyit Okan KARA İÇERİK Excel program penceresi elemanlarının tanıtımı. Menüler ve araç çubuklarının içerikleri ve uygulamaları. Dosya, Düzen ve Görünüm menülerinin

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

Microsoft Office Kurulumu 2012-09-12 Sürüm 2.1

Microsoft Office Kurulumu 2012-09-12 Sürüm 2.1 Microsoft Office Kurulumu 2012-09-12 Sürüm 2.1 İÇİNDEKİLER Microsoft Office Kurulumu... 2 Kurulum Öncesİ Bİlgİsİ... 2 Microsoft Office Kurulumu... 3 Başlarken... 7 Daha Fazla Yardım mı Gerekiyor?... 7

Detaylı

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 WINDOWS 7. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 WINDOWS 7 İÇERİK Giriş Sürümler Windows u kişiselleştirmek Masaüstünü Görev çubuğunu Başlat menüsünü Dosya ve Klasör İşlemleri 2 Pencereler Arası Geçiş ve Boyutlandırma Genel bilgiler Windows

Detaylı

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi:Giriş ekranınd dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılaraksisteme giriş yapılır. Sistem Ekranı: 4 2 Klasörler Dosyalar

Detaylı

DOSYALAR VE KLASÖRLER

DOSYALAR VE KLASÖRLER DOSYALAR VE KLASÖRLER Dosya ve klasörlerin yapılarının anlaşılması önemlidir. Çoğunlukla klasörlerimiz Windows Başlat menüsünde bulunan Kütüphaneler klasörüne kaydedilir (Windows 7 de dokümanlar, müzik,

Detaylı

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu

Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Bilgisayar Kurulum Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de kayıtlı ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

Motorola Phone Tools. Hızlı Başlangıç

Motorola Phone Tools. Hızlı Başlangıç Motorola Phone Tools Hızlı Başlangıç İçerik Minimum Gereksinimler... 2 Motorola Phone Tools Yüklemeden Önce... 3 Yükleme Motorola Phone Tools... 4 Cep Telefonu Cihazını Yükleme ve Yapılandırma... 5 Çevrimiçi

Detaylı

Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu

Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu Microsoft Windows 7: Başlangıç Kılavuzu Windows 7 Kurulumu Dell bilgisayarınız Microsoft Windows 7 işletim sistemiyle yapılandırılmış olarak gelir. Windows Vista işletim sistemini ilk kez kurmak için,

Detaylı

HP ScrollSmart Mobil Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu

HP ScrollSmart Mobil Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu HP ScrollSmart Mobil Uzaktan Kumanda (Yalnızca Belirli Modellerde) Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows ve Windows Vista, Microsoft Corporation şirketinin

Detaylı

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu

Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Dell P2715Q/P2415Q Dell Display Manager Kullanıcı Kılavuzu Model: P2715Q/P2415Q Regulatory model: P2715Qt/P2415Qb NOT: NOT, bilgisayarınızdan daha iyi yararlanmanız için yardımcı olan önemli bilgileri

Detaylı

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI)

BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ (MEB ONAYLI) WİNDOWS İŞLETİM SİSTEMİ Genel Konu Başlıkları :Bilgisayar kavramı, Farenin kullanılması, Masa üstü kavramı, Klavye kullanımı, Bir uygulama penceresi özellikleri, Dosya

Detaylı

Computer Setup Kullanıcı Kılavuzu

Computer Setup Kullanıcı Kılavuzu Computer Setup Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD de tescilli ticari markasıdır. Bu belgede yer alan bilgiler önceden

Detaylı

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI 1. Disk birleştirme programı aşağıdaki yollardan hangisi ile çalıştırılır? a) Başlat > Ayarlar b) Donatılar > Sistem araçları c) Donatılar > Erişebilirlik d) Donatılar

Detaylı