Multithreading & Asynchronous Programlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Multithreading & Asynchronous Programlama"

Transkript

1 Multithreading & Asynchronous Programlama

2 Concurent : Aynı zamanda olan olayları tanımlamak için kullanılır. Multithreaded : Çoklu yürütme içeriklerini tanımlar. Parallel : Aynı anda gerçekleşen işlemler paralel işlemler olrak isimlendirilir. Asynchronous : Bekleme gerektirmeyen işlemlerde kullanılır.

3 Multithreading

4 Process in Yapısı Process bir tür depodur. Kendi sanal adres uzayı (virtual address space) vardır. Bir process in içeriği diğer bir process tarafından adreslenmez. Kod kütüphaneleri bu adres uzayına haritalanırlar.

5 Process ve Thread Thread ler kodu icra ederler (execution). Thread, bir process deki tüm kod boyunca var olan icra yoludur. Bir process deki tüm dataya veya hiçbirine erişebilir. Her bir thread in kendi callstack ı ve CPU registerlerinin kopyası vardır. Thead i olmayan process çalışmasını bitirir.

6 Çoklu Threadlerin Kullanım Alanları CPU ya bağlı işlemlerin paralelleştirilmesine olanak verir. (multi-core / multi-processor desteği ile) I/O işlemleri nedeniyle bekleme yaşanırken CPU ya bağlı işlemlerin gerçekleşmesini sağlar. UI nin kullanıcıya cevap verebilen (responsive) şekilde olmasına olanak sağlar.

7 Sanılanın aksine tek işlemci tek bir core a sahip olan makine üzerinde de çok thread li yapı kullanılabilir. Böyle bir durumda ise;

8 Çok thread li program yazımı aşağıdaki sonuçları doğurur. Program karmaşıklığını arttırır. Kod sayısı artar. Okunabilirlik ve yönetilebilirliğin önüne geçer. Debug yapmak zorlaşır. Test etmek zorlaşır.

9

10 Thread olarak çalıştırılacak olan metotların imzası aşağıdaki şekilde olmalıdır: void EntryPointMethod() void EntryPointMethod(object statearg)

11

12 Nesne üzerinden tanımlanmış olan metotlar da farklı bir thread şeklinde çalıştırılabilirler.

13 Thread lerin Yaşam Süreleri (Lifetime) Yürütme, thread in çalışmaya başladığı noktaya dönünceye kadar devam eder. Thread çalışmasını 3 tür şekilde sonlandırır. Görevini tamamlayıp çalışmaya başladığı noktaya geri döndüğünde, Çalışmasını sırasında thread in kendinden meydana gelecek bir exception meydana geldiğinde, Diğer herhangi bir thread in çalışmakta olan thread i Interrupt() ve Abort() metotlarını çağırmasıyla. IsAlive özelliği ile thrad in hangi evrede olduğu öğrenilebilir.

14

15 Sonlandırırken Koordinasyon

16 Thread Pool CLR her process için bir thread pool sağlar. Eş zamanlı işlemler için bu havuzdan threadleri ödünç alır. Gelen istekler doğrultusunda havuzdan threadler alınır veya iade edilir. Havuzdan alınan threadlerin IsBackground özellikleri true olarak belirtilir. Thread havuzu ile 3 farklı şekilde etkileşime girmek mümkündür. ThreadPool.QueueUserWorkItem Delegate.BeginInvoke Asynchronous I/O

17 ThreadPool.QueueUserWorkItem

18 Delegate Temsilciler thread havuzuna arayüzler sağlar. Hatırlanacağı gibi delegate ler fonksiyon göstericileridir. BeginInvoke metotdu ile delegate ile işaret edilmiş metot Thread havuzundan istekte bulunur.

19 Senkronizasyon (Synchronization)

20 Birçok kaynağa eş-zamanlı olarak (concurrently) erişmek mümkün değildir. Kaynaklar; Kolleksiyonlar(diziler, linked-list ler, vd.) Dosyalar Intgeter gibi temel veri türleri olabilir.

21 Böyle bir durumda, program ekrana hangi değeri basmalıdır? Gerçekte hangi değeri basmaktadır?

22

23 Yarış Durumu (Race Condition) HATA

24 Çözüm 1 Birçok işlemci kelime boyutunda atomik güncellemeleri desteklemektedir.

25 FCL, işlemciden bağımsız olarak atomik güncellemeleri gerçekleştirebilir. Bunun için System.Threading.Interlocked sınıfı içerisindeki metotlar kullanılır.

26 Çözüm 2 Bazen, veri seti bir çok thread in çalışmasına imkan verecek şekilde parçalara ayrılır (data partitioning). Bu tekniğin uygulanabilmesi için problemin bu tarz bir çözüme uygun olması gerekmektedir.

27 Çözüm 3 (Bekleme temelli zamanlama) (Wait-Based Synchronization) Bazen, threadler aynı kaynağa (parçalara ayrılamayan) erişime ihtiyaç duyarlar. Verideki bağımlılıklar (data dependency) veri setini parçalanmasını olanaksız kılar. Örn: Fibonacci işlemi islem[0] = islem[1]=1 islem[n] = islem[n-1]+ islem[n-2] Bu gibi durumlarda wait-based yaklaşımıyla senkronizasyon sağlanır. Thread izin verilinceye kadar bloklanmak durumunda kalınır.

28 Bu teknik programcı tarafından isteyerek gerçekleştirilir. Öncelikli olarak paylaşılan kaynak (shared resource) belirlenir. Senkronizasyonu sağlayacak araç belirlenir (Monitor, Mutex vb) Belirlenen bu aracın bir örneği (instance) kullanılarak bloklama işlemi gerçekleştirilir. Kaynağa erişmek isteyen bir thread; Kaynağın sahipliğini elde etmeli Ardından kaynağa ulaşmalı Sonrasında ise sahipliği bırakır.

29

30 CLR da pek çok wait-based senkronizasyon tekniği bulunmaktadır. Monitor Mutex ReaderWriterLockSlim ManualResetEvent, AutoResetEvent Semaphore System.Threading namespace inde bulunan sınıflar

31 System.Threading.Monitor CLR, belirli bir zamanda sadece tek bir threadin monitöre girmesine izin verir. Diğer threadler bloklanır. Thread kaynak ile işi bittiğinde monitor den çıkar.

32

33

34

35 Tut ve Bekle Hold & Wait Bazen bir thread bir kilidi tutarken beklemesi gerekebilir. Kaynağın yeniden beslenmesi vb. Diğer bir anahtar Bu gibi senaryolar Hold&Wait senaryosu olarak nitelendirilir.

36

37 Ölümcül Kilitlenmeler (DeadLocks) Hold-wait senaryosunun olduğu bütün durumlarda deadlock oluşabilir. Örn: bir thread bir kilide sahipken, diğer bir kilide de sahip olmak isteyebilir. Eğer iki veya daha fazla thread aynı kilit için yarışıyorlarsa deadlock oluşabilir. Sistemde çok fazla sayıda thread, işlemci veya core varsa deadlock oluşması muhtemeldir. Eğer kilitlerde zamanlama faktörü kullanılırsa deadlock geçici süreyle oluşur.

38

39

40

41 Mutex Mutex, Win32 kernel nesnesidir. System.Threading.Mutex, yönetilebilir kod için FCL wrapper sağlar. Zaman aşımı limitli kilit edinimlerini destekler. Aynı makine üzerinde processler arası thread senkronizasyonuna izin verir. Elde edilmesi ve salınması için kernel mode ile etkileşime geçmeyi gerektirir.

42 Zamanlamaya bağlı olaraktan bir kilit başka bir thread tarafından ele geçirilmiş olabilir. Böyle bir durum ise ölümcül kilitlenmeye neden olacaktır.

43

44 Asenkron Programlama ve Task Parallel Library (TPL)

45 Asynchronous Programlama Yükleme sembolünü ekranda göster Asenkron işlemi başlat Büyük boyutlu bir CSV dosyasını diskten oku Her bir satırı say Asenktron işlemi bitir Sonucu ekranda göster Yükleme sembolünü ekrandan kaldır.

46 Asynchronous ve Parallel Programlama Yükleme sembolünü ekranda göster Asenkron işlemi başlat Büyük boyutlu bir CSV dosyasını diskten oku Her bir satırı paralel bir şekilde say Asenktron işlemi bitir Sonucu ekranda göster Yükleme sembolünü ekrandan kaldır.

47 Amaç

48 Async & Parallel Programlama Her ikisi de Tasklara ve TPL kütüphanesini temel alır..net 4.0 dan itibaren desteklenmektedir. TPL in alternatifleri nelerdir? Threadler Asenkron delegate çağrıları (Async delegate invocation) Arka planda çalışan sınıflar QueueUserWorkItem TPL in avantajı nedir? Kolay exception yönetimi Kolay iptal edilebilme Daha az deadlock

49 Thread & Task İş parçacığı (thread), processin en küçük yürütme birimidir. Bir processin çok sayıda threadi olabilir. Diğer bir deyişle iş parçacığı (thread), bir process deki tüm kod boyunca var olan icra yoludur. Task, iş birimidir (unit of work). Sürmekte olan bir işleme veya hesaplamaya işaret eden bir nesnedir.

50 Task Oluşturmak(En Basit Yöntem)

51 Code-based task lar threadler tarafından icra edilirler. Thread task bitinceye kadar ilgili taskla ilişkilidir.

52 Task ın Sonlandırılması Task, code bloğu sonlandığında veya exception fırlatarak sonlanır.

53 Continuation

54 Task Oluşturmak(Yöntem 2)

55 TPL i kullanırken lambda ifadelerinden yararlanmak mümkündür.

İş Parçacıkları Thread(s)

İş Parçacıkları Thread(s) İş Parçacıkları Thread(s) Bir çok geliştirici programlarını doğrusal(linear) bir şekilde oluşturmaktadır. Böyle bir durumda tek bir processin işini bitirmesi beklenmekte ve ardından bir sonraki kod parçasına

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Süreçler ve İş Parçacıkları(Thread) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders03 1 Süreç -Tüm modern bilgisayarlarda bir çok iş aynı anda yapılabilir. *kullanıcı programları çalışır *disk

Detaylı

İşletim Sistemleri (Operating Systems)

İşletim Sistemleri (Operating Systems) İşletim Sistemleri (Operating Systems) 1 Thread (İşlemcik) Thread (İşlemcik) Nedir? Thread (işlemcik-iplik); Belli bir process e bağlıdır. Bağlı bulundukları process in adres uzayını kullanırlar, Thread

Detaylı

YZM 3102 İşletim Sistemleri

YZM 3102 İşletim Sistemleri YZM 3102 İşletim Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği BÖLÜM - 5 Bu bölümde, Thread (İş Parçacığı) Thread lerin Faydaları

Detaylı

Bölüm 7: Kilitlenme (Deadlocks)

Bölüm 7: Kilitlenme (Deadlocks) Bölüm 7: Kilitlenme (Deadlocks) Mehmet Demirci tarafından çevrilmiştir. Silberschatz, Galvin and Gagne 2013 Bölüm 7: Kilitlenme (Deadlocks) Sistem modeli Kilitlenme Belirleme Kilitlenme Yönetim Yöntemleri

Detaylı

Görsel Programlama DERS 11. Görsel Programlama - Ders11/ 1

Görsel Programlama DERS 11. Görsel Programlama - Ders11/ 1 Görsel Programlama DERS 11 Görsel Programlama - Ders11/ 1 ÇOKLU KULLANIM(Multi Threading) Günümüz işletim sistemleri çok görevli(multi tasking) dir. Aynı anda farklı programlar çalışmakta, görevler yerine

Detaylı

PROCESS YARATIMI (TEKRAR):

PROCESS YARATIMI (TEKRAR): PROCESS YARATIMI (TEKRAR): Gecen haftaki dersten hatırlayabileceğiniz üzere, bir process başka bir process yaratabilmesi için UNIX sistemlerinde fork() sistem çağrısı kullaılıyordu. Başka bir process yaratan

Detaylı

İş Parçacıkları (Threads)

İş Parçacıkları (Threads) İş Parçacıkları (Threads) Bir elin nesi var iki elin sesi var -Atasözü- Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 11 1 İŞ PARÇACIKLARI (THREADS) Geçen bölümlerde yapılan uygulama örnekleri

Detaylı

İşletim Sistemleri (Operating Systems)

İşletim Sistemleri (Operating Systems) İşletim Sistemleri (Operating Systems) 1 İşletim Sistemleri (Operating Systems) Genel bilgiler Ders kitabı: Tanenbaum & Bo, Modern Operating Systems:4th ed., Prentice-Hall, Inc. 2013 Operating System Concepts,

Detaylı

Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312

Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312 Giriş Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312 İplikler geleneksel işletim sistemlerinde her prosesin özel adres uzayı ve tek akış kontrolü vardır bazı durumlarda, aynı adres uzayında birden fazla akış kontrolü

Detaylı

Montoya montoya@csharpturk.net http://www.csharpturk.net

Montoya montoya@csharpturk.net http://www.csharpturk.net Montoya montoya@csharpturk.net http://www.csharpturk.net Thread (İş Parçacığı) 03.04.2007 Bir çok yerde, makalede ya da kitapda threadler hakkında yazı okudum ama hepsi parça parçaydı ve birleştirmesi

Detaylı

Multicore/Multithread Programlama

Multicore/Multithread Programlama Multicore/Multithread Programlama Onur Tolga Şehitoğlu Bilgisayar Mühendisliği 7 Şubat 2008 Başlıklar 1 Gereksinimi Dal ile Süreç Çok İşlemci ve Dal Modelleri Neden Çoklu Dal Programlama? 2 Çok İşlemci/Çok

Detaylı

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşletim Sistemleri Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Abraham Silberschatz, Greg Gagne, Peter B. Galvin, Operating System Concepts 9/e, Wiley,

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ - 2. Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine

İŞLETİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ - 2. Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine İŞLETİM SİSTEMLERİNE GİRİŞ - 2 Kaynakların Paylaşımı (Resource Sharing) Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine sunar. Bir işletim sisteminde paylaşılan kaynaklar

Detaylı

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşletim Sistemleri Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Abraham Silberschatz, Greg Gagne, Peter B. Galvin, Operating System Concepts 9/e, Wiley,

Detaylı

REALTIME LINUX. 3. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği Murat Demirten, 16 Mayıs 2004, Ankara

REALTIME LINUX. 3. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği Murat Demirten, 16 Mayıs 2004, Ankara REALTIME LINUX 3. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği Murat Demirten, 16 Mayıs 2004, Ankara Bu belgeyi, Free Software Foundation tarafından yayınlanmış bulunan GNU Genel Kamu Lisansının 2 ya da daha sonraki

Detaylı

BMS-302 İleri Web Programlama. İş Parçacığı (Thread) ve Soket (Socket) Programlama

BMS-302 İleri Web Programlama. İş Parçacığı (Thread) ve Soket (Socket) Programlama BMS-302 İleri Web Programlama İş Parçacığı (Thread) ve Soket (Socket) Programlama İş Parçacıkları (Threads) Ana programa paralel çalışan işler oluşturmak için kullanılır Makine birden fazla çekirdeğe sahipse

Detaylı

Windows'da çalışırken pek çok durumda bir işe başlamadan önce işletim sisteminin o işe ilişkin bilgileri depolayacağı bir alan yaratması gerekir.

Windows'da çalışırken pek çok durumda bir işe başlamadan önce işletim sisteminin o işe ilişkin bilgileri depolayacağı bir alan yaratması gerekir. Handel Kavramı: Windows'da çalışırken pek çok durumda bir işe başlamadan önce işletim sisteminin o işe ilişkin bilgileri depolayacağı bir alan yaratması gerekir. Alanın yaratıldığı bölge Windows'un kendi

Detaylı

Giriş. geleneksel işletim sistemlerinde her prosesin. aynı adres uzayında birden fazla akış kontrolü gerekebilir

Giriş. geleneksel işletim sistemlerinde her prosesin. aynı adres uzayında birden fazla akış kontrolü gerekebilir 3 İPLİKLER Giriş geleneksel işletim sistemlerinde her prosesin özel adres uzayı ve tek akış kontrolü var. aynı adres uzayında birden fazla akış kontrolü gerekebilir aynı adres uzayında çalışan paralel

Detaylı

& WIN 32 DEN BAKIŞ AÇISI İSMAİL YALÇIN

& WIN 32 DEN BAKIŞ AÇISI İSMAİL YALÇIN WINDOWS XP SCHEDULING ALGORITHMS & WIN 32 DEN BAKIŞ AÇISI İSMAİL YALÇIN WIN 32 Win 32 de süreçler oluştuğu bir sınıf önceliği üzerine verilmiştir. >>Idle(tembel),below,below normal,normal,above normal,high,ve

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş 2. Kaynakların Paylaşımı. Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ

İşletim Sistemlerine Giriş 2. Kaynakların Paylaşımı. Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ İşletim Sistemlerine Giriş 2 Kaynakların Paylaşımı Öğr.Gör. Dr. Şirin KARADENİZ Kaynakların Paylaşımı Sistem, sistem kaynaklarını belli bir hiyerarşi içinde kullanıcının hizmetine sunar. Bir işletim sisteminde

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312

Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312 Prosesler Bilgisayar İşletim Sistemleri BLG 312 Prosesler ve Proses Yönetimi bilgisayar sisteminde birden fazla iş aynı anda etkin olabilir kullanıcı programı diskten okuma işlemi yazıcıdan çıkış alma

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemleri ve Donanım İşletim Sistemlerine Giriş/ Ders01 1 İşletim Sistemi? Yazılım olmadan bir bilgisayar METAL yığınıdır. Yazılım bilgiyi saklayabilir, işleyebilir

Detaylı

LINQ (Temel Kavramlar)

LINQ (Temel Kavramlar) LINQ (Temel Kavramlar) Ele Alınacak Başlıklar Temel Kavramlar Lambda İfadeleri (*Lambda Expressions) Query İfadeleri (*Query Expressions) Tür Çıkarsama (*Type Inference) Anonim Türler (*Anonymous Types)

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK TASARIM SÜRECİ

NESNEYE YÖNELİK TASARIM SÜRECİ NESNEYE YÖNELİK TASARIM SÜRECİ GİRİŞ Nasıl? sorusuna yanıt aranır. Nesne modeli: Analizden tasarıma. Doğrudan problem alanı ile ilgili nesnelerden oluşan model, yardımcı nesnelerle zenginleştirilir. Ana

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Girdi/Çıktı (I/O) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders11 1 Girdi/Çıktı (I/O) İşletim sisteminin temel fonksiyonlarından biride bilgisayardaki tüm I/O aygıtlarını kontrol etmesidir.

Detaylı

Giriş. İplik Modeli. geleneksel işletim sistemlerinde her prosesin özel adres uzayı ve tek akış kontrolü var.

Giriş. İplik Modeli. geleneksel işletim sistemlerinde her prosesin özel adres uzayı ve tek akış kontrolü var. Giriş 3 İPLİKLER geleneksel işletim sistemlerinde her in özel adres uzayı ve tek akış kontrolü var. aynı adres uzayında birden fazla akış kontrolü gerekebilir aynı adres uzayında çalışan paralel ler gibi

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Bellek Yönetimi (Memory Management) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders09 1 SANAL BELLEK(Virtual Memory) Yıllar önce insanlar kullanılabilir olan belleğe sığmayan programlar ile

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi. Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

BM-311 Bilgisayar Mimarisi. Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Bilgisayar Bileşenleri Bilgisayarın Fonksiyonu Instruction Cycle Kesmeler (Interrupt lar) Bus

Detaylı

YZM 3102 İşletim Sistemleri

YZM 3102 İşletim Sistemleri YZM 3102 İşletim Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği BÖLÜM 6.2 Bu bölümde, Mutex ve Semafor Farkları Klasik Senkronizasyon

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Donanım performans kriterleri Eş zamanlı çalışma Güç tüketimi Yazılım performans kriterleri

Detaylı

Bölüm 4: İş Parçacıkları. Operating System Concepts with Java 8 th Edition

Bölüm 4: İş Parçacıkları. Operating System Concepts with Java 8 th Edition Bölüm 4: İş Parçacıkları 14.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 4: İş Parçacıkları Genel Bakış Çoklu İş Parçacığı Modelleri İş Parçacığı Kütüphaneleri İş Parçacıkları ile İlgili Meseleler İşletim

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ DÖNEMİÇİ SINAVI

İŞLETİM SİSTEMLERİ DÖNEMİÇİ SINAVI İŞLETİM SİSTEMLERİ DÖNEMİÇİ SINAVI 31 Mart 2011 1) (20 puan) Aşağıdaki soruları kısaca cevaplayınız. a) Bir proses çalışmış ve kısa bir süre sonra sonlanmıştır, bu arada sistemde çalışan başka prosesler

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Süreçler Arası İletişim (IPC-Inter Process Communication) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders02 1 Süreçler Arası İletişim Süreçler, sıklıkla birbirleri ile iletişim kurarlar. Bir

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 8 DB içerisinde CLR Bileşenleri" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı SQL Server ve.net CLR SQL Server içerisinde

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Bilgisayar Bileşenleri Bilgisayarın Fonksiyonu Instruction Cycle Kesmeler (Interrupt lar)

Detaylı

PARALEL HESAPLAMA ÇAĞRI GİDER ENES BİLGİN

PARALEL HESAPLAMA ÇAĞRI GİDER ENES BİLGİN PARALEL HESAPLAMA ÇAĞRI GİDER 13011016 ENES BİLGİN - 13011004 Paralel Hesaplama Nedir? Paralel Hesaplamanın Avantajları Paralel Hesaplamanın Kullanım Alanları Paralel Hesaplama Yöntemleri, Donanım ve Yazılım

Detaylı

State Yönetimi. Bir web sayfası ile sunucu arasındaki etkileşim ;

State Yönetimi. Bir web sayfası ile sunucu arasındaki etkileşim ; State Yönetimi State Yönetimi Web Page sınıflarının nesneleri, sayfa sunucu tarafına her defasında gönderildiğinde oluşturulur. Böyle bir durum sayfada kullanıcının girmiş olduğu ve sayfa ile ilişkili

Detaylı

BİL 542 Paralel Hesaplama. Dersi Projesi. MPJ Express Java Paralel Programlama

BİL 542 Paralel Hesaplama. Dersi Projesi. MPJ Express Java Paralel Programlama BİL 542 Paralel Hesaplama Dersi Projesi MPJ Express Java Paralel Programlama Recep Ali YILMAZ 131419106 Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans Programı

Detaylı

İŞ SIRALAMA. İş Sıralamanın Amaçları. İş Sıralama Türleri - 1. İş Sıralama. İş Sıralama Türleri - 2

İŞ SIRALAMA. İş Sıralamanın Amaçları. İş Sıralama Türleri - 1. İş Sıralama. İş Sıralama Türleri - 2 İş Sıralamanın Amaçları İŞ SIRALAMA İşleri zaman içinde işlemciye yerleştirmek Sistem hedeflerine uygun olarak: İşlemci verimi Cevap süresi (response time) Debi (throughput) 23 İş Sıralama İş Sıralama

Detaylı

Proses. Prosesler 2. İşletim Sistemleri

Proses. Prosesler 2. İşletim Sistemleri 2 PROSESLER Proses Bir işlevi gerçeklemek üzere ardışıl bir program parçasının yürütülmesiyle ortaya çıkan işlemler dizisi Programın koşmakta olan hali Aynı programa ilişkinbirdenfazlaprosesolabilir. Görev

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi kullanıcıyla bilgisayar donanımı arasında iletişim sağlayan programdır.

İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi kullanıcıyla bilgisayar donanımı arasında iletişim sağlayan programdır. İŞLETİM SİSTEMİ İşletim sistemi kullanıcıyla bilgisayar donanımı arasında iletişim sağlayan programdır. Programların ve donanımların kullanılması için bir çalıştırılması platformu oluşturur. Sistemin yazılım

Detaylı

İşletim Sistemleri-II

İşletim Sistemleri-II EGE ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İşletim Sistemleri-II Ödev-II Barış Taşkend 05090000006 16.02.2012 İçindekiler 1. Barrier... 2 1.1. Giriş... 2 1.2. Barrier Nedir ve Nasıl Çalışır?... 2 1.2.1.

Detaylı

İŞ SIRALAMA. İş Sıralama 6. İşletim Sistemleri

İŞ SIRALAMA. İş Sıralama 6. İşletim Sistemleri 6 İŞ SIRALAMA İş Sıralama Çok programlı ortamlarda birden fazla proses belirli bir anda bellekte bulunur Çok programlı ortamlarda prosesler: işlemciyi kullanır bekler giriş çıkış bekler bir olayın olmasını

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

İşletim Sistemleri. B L M Mesleki Te r minoloji I I Ö ğ r e n c i S unumu

İşletim Sistemleri. B L M Mesleki Te r minoloji I I Ö ğ r e n c i S unumu İşletim Sistemleri 1 4011029 R. Serkan Ke s kin 1 401103 9 Ö zcan Akdora B L M4811 - Mesleki Te r minoloji I I Ö ğ r e n c i S unumu Nedir? Bilgisayar donanımını yöneten yazılımdır. Bilgisayar yazılımlarının

Detaylı

Bölüm 6: İşlem Senkronizasyonu (1) Operating System Concepts with Java 8 th Edition

Bölüm 6: İşlem Senkronizasyonu (1) Operating System Concepts with Java 8 th Edition Bölüm 6: İşlem Senkronizasyonu (1) 6.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 İşlem Senkronizasyonu Arkaplan Bilgisi Kritik-kısım Problemi Peterson Çözümü Senkronizasyon Donanımı Semaforlar Senkronizasyonun

Detaylı

İşletim Sistemlerine Genel Bakış

İşletim Sistemlerine Genel Bakış İşletim Sistemlerine Genel Bakış 1.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayar donanımı ile bilgisayar kullanıcısı arasında bir ara katman olarak aracılık etmek İşletim sisteminin

Detaylı

PROSESLER. Proses. Proses

PROSESLER. Proses. Proses Proses 2 PROSESLER Bir işlevi gerçeklemek üzere ardışıl bir program parçasının yürütülmesiyle ortaya çıkan işlemler dizisi Programın koşmakta olan hali Aynı programa ilişkin birden fazla proses olabilir.

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşletim Sistemleri Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Abraham Silberschatz, Greg Gagne, Peter B. Galvin, Operating System Concepts 9/e, Wiley,

Detaylı

Bölüm 8: Ana Bellek 8.1

Bölüm 8: Ana Bellek 8.1 Bölüm 8: Ana Bellek 8.1 Arka Plan Bilgisi Çalıştırılmak istenen program öncelikle diskten belleğe alınmalı ve bir işleme dönüştürülmelidir CPU nun direk olarak erişebileceği kayıt birimleri yalnızca ana

Detaylı

C# nedir,.net Framework nedir?

C# nedir,.net Framework nedir? 1 C# nedir,.net Framework nedir? C# nedir? C#, C/C++ ve Java dillerinde türetilmiş,bu dillerin dezavantajlarının elenip iyi yönlerinin alındığı, güçlü basit, esnek, tip-güvenli(typesafe,tür dönüşümlerindeki

Detaylı

Problem - Unix / Windows PROCESS-Süreçleri "ağır" dır. Hafta 07: Threads (İş Parçacıkları) Örnek - 1. Proses=Bir iş parçacığı (single thread)

Problem - Unix / Windows PROCESS-Süreçleri ağır dır. Hafta 07: Threads (İş Parçacıkları) Örnek - 1. Proses=Bir iş parçacığı (single thread) Hafta 07: Threads (İş Parçacıkları) Overview (Genel Bakış) Multithreading Models (Çoklu Thread Modelleri) Threading Issues (Thread Sorunları) Pthreads (Pthreadler) Solaris 2 Threads (Solaris 2 Threadleri)

Detaylı

Sanal Makineler ve Linux Konteynerlerin Performans Karşılaştırması

Sanal Makineler ve Linux Konteynerlerin Performans Karşılaştırması Sanal Makineler ve Linux Konteynerlerin Performans Karşılaştırması Emre Can YILMAZ 1, Recai OKTAŞ 2 1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı, Samsun

Detaylı

Bölüm 4: Threads (İş Parçaları)

Bölüm 4: Threads (İş Parçaları) Bölüm 4: Threads (İş Parçaları) Mehmet Demirci tarafından çevrilmiştir. Silberschatz, Galvin and Gagne 2013 Bölüm 4: Threads (İş Parçaları) Genel bakış Çok çekirdekli programlama Çok iş parçalı modeller

Detaylı

Bölüm 8: Ana Bellek. Operating System Concepts with Java 8 th Edition

Bölüm 8: Ana Bellek. Operating System Concepts with Java 8 th Edition Bölüm 8: Ana Bellek 8.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 8: Ana Bellek Arka Plan Bilgisi Yer Değiştirme (Swapping) Bitişik Bellek Yerleşimi (Contiguous Memory Allocation) Sayfalama (Paging) Sayfa

Detaylı

ÇOK ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİLER VE PARALEL YAZILIM GELİŞTİRME OLANAKLARI HAKKINDA BİR İNCELEME

ÇOK ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİLER VE PARALEL YAZILIM GELİŞTİRME OLANAKLARI HAKKINDA BİR İNCELEME ÇOK ÇEKİRDEKLİ İŞLEMCİLER VE PARALEL YAZILIM GELİŞTİRME OLANAKLARI HAKKINDA BİR İNCELEME Ecem İren Halilcan Can Akince Aylin Kantarcı Bilgisayar Müh. Bölümü Bilgisayar Müh. Bölümü Bilgisayar Müh. Bölümü

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Tasarım Şablonları Üst Düzey Programlama-ders02/ 1 FAÇADE ŞABLONU Facade bir nesnedir ve çok büyük kodları, karmaşık sınıfları basitleştirerek birleştirmek ve ortak bir arayüz sağlamak

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI (ARAYÜZ TASARIMI)

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI (ARAYÜZ TASARIMI) Adı Soyadı - No: Sinan Sefa GÜLER / 120805004 OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI (ARAYÜZ TASARIMI) OYUN PARKURU Farklı zemin renkleri bulunmaktadır. Parkurun etrafı ağaçlar ve tepelerle çevrelenmiştir. Aynı zamanda

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Donanım performans kriterleri Eş zamanlı çalışma Güç tüketimi Yazılım performans kriterleri

Detaylı

Bölüm 4: İş Parçacıkları. Operating System Concepts with Java 8 th Edition

Bölüm 4: İş Parçacıkları. Operating System Concepts with Java 8 th Edition Bölüm 4: İş Parçacıkları 14.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 4: İş Parçacıkları Genel Bakış Çoklu İş Parçacığı Modelleri İş Parçacığı Kütüphaneleri İş Parçacıkları ile İlgili Meseleler İşletim

Detaylı

F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA.

F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA. F.Ü. Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Sistemleri Laboratuvarı DENEY NO: 6 JAVA İLE DAĞITIK PROGRAMLAMA Deneyin Amacı: Bu deneyde nesne tabanlı bir programlama dili olan JAVA

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş Ölümcül Kilitlenme (Deadlock) İşletim Sistemlerine Giriş - Ders06 1 Ölümcül Kilitlenme (Deadlock) Bilgisayar sistemleri, bir anda sadece tek bir kullanıcı tarafından kullanılabilecek

Detaylı

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler İşlem Kavramı İşlem Zamanlaması (Process Scheduling) İşlemler Üzerindeki Faaliyetler İşlemler Arası İletişim (Interprocess Communication)

Detaylı

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009

Bölüm 3: İşlemler Operating System Concepts with Java 8th Edition 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler 3.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 3: İşlemler İşlem Kavramı İşlem Zamanlaması (Process Scheduling) İşlemler Üzerindeki Faaliyetler İşlemler Arası İletişim (Interprocess Communication)

Detaylı

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI

Veritabanı. Ders 2 VERİTABANI Veritabanı Veritabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili verilerin bir arada uzun süreli bulundurulmasıdır. Veritabanı bazen Veritabanı Yönetim sistemi veya Veritabanı Sistemi yerine de kullanılır. Gerçek dünyanın

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10. Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10. Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 10 Yrd.Doç.Dr.Hacer Karacan İçerik Grafik Kullanıcı Arayüzü Uygulamaları AWT, Swing Arayüz Yerleşim Düzeni Temel GKA Bileşenleri Olay Yönetimi Olay Dinleyiciler Olay

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

Bölüm 7: Kilitlenmeler. Operating System Concepts with Java 8 th Edition

Bölüm 7: Kilitlenmeler. Operating System Concepts with Java 8 th Edition Bölüm 7: Kilitlenmeler 7.1 Silberschatz, Galvin and Gagne 2009 Bölüm 7: Kilitlenmeler Kilitlenme Problemi Sistem Modeli Kilitlenme Tarifi Kilitlenmeler için Çözüm Yöntemleri Kilitlenme Önleme Kilitlenmeden

Detaylı

FONKSİYONLAR. Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır.

FONKSİYONLAR. Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. C PROGRAMLAMA FONKSİYONLAR Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en kolay yolu onları küçük parçalar halinde yazıp sonra

Detaylı

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci

1.1. Yazılım Geliştirme Süreci Kazanımlar Bu bolümde; Yazılım geliştirme sureci konusunda bilgi sahibi olacak, Yazılım geliştirme surecinde gerekli olan araçları tanıyacak, Python dilinde program geliştirme ortamlarını inceleyebileceksiniz.

Detaylı

BM-311 Bilgisayar Mimarisi

BM-311 Bilgisayar Mimarisi 1 BM-311 Bilgisayar Mimarisi Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Processor organization Register organization Instruction cycle 2 Processor organization İşlemci

Detaylı

DERS 10 İŞLETİM SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBLERİ VE HATA MESAJLARI

DERS 10 İŞLETİM SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBLERİ VE HATA MESAJLARI Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi Teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 10 İŞLETİM SİSTEMİ ÇALIŞMA PRENSİBLERİ VE HATA MESAJLARI Bilgisayarlarda işletim sistemi,

Detaylı

Bilgisayarların Gelişimi

Bilgisayarların Gelişimi Bilgisayarların Gelişimi Joseph Jacquard (1810) Bilgisayar tabanlı halı dokuma makinesi Delikli Kart (Punch Card) Algoritma ve Programlama 6 Bilgisayar Sistemi 1. Donanım fiziksel aygıtlardır. 2. Yazılım

Detaylı

Bölüm 13: Giriş-Çıkış (I/O) Sistemleri

Bölüm 13: Giriş-Çıkış (I/O) Sistemleri Bölüm 13: Giriş-Çıkış (I/O) Sistemleri Mehmet Demirci tarafından çevrilmiştir. Silberschatz, Galvin and Gagne 2013 Bölüm 13: Giriş-Çıkış (I/O) Sistemleri Genel bakış I/O donanımı Uygulama I/O arayüzü Çekirdek

Detaylı

Windows Eski Sürümleri Bellek Yapısı

Windows Eski Sürümleri Bellek Yapısı Windows Eski Sürümleri Bellek Yapısı -Intel 8086/8088 mimarili işlemciler//640k RAM -Segment Modeli(Segmented Model) -Her segment 64K uzunluğunda -Intel 80286,640K dan daha fazla RAM i destekledi -Windows

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ DERS NOTLARI BÖLÜM 1 GİRİŞ. Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ

İŞLETİM SİSTEMLERİ DERS NOTLARI BÖLÜM 1 GİRİŞ. Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERS NOTLARI BÖLÜM 1 GİRİŞ Yard. Doç. Dr. Deniz KILINÇ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ, YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ 2015-2016 1. DERS İÇERİĞİ VE KAYNAKLAR İşletim sistemi (Operating System - OS) dersinde

Detaylı

4. Bölüm Programlamaya Giriş

4. Bölüm Programlamaya Giriş 4. Bölüm Programlamaya Giriş Algoritma ve Programlamaya Giriş Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 4.1. C# ile Program Geliştirme Net Framework, Microsoft firması tarafından açık internet protokolleri ve standartları

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay.

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ. Öğr. Gör. Ayhan KOÇ. Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay. PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Öğr. Gör. Ayhan KOÇ Kaynak: Algoritma Geliştirme ve Programlamaya Giriş, Dr. Fahri VATANSEVER, Seçkin Yay., 2007 Algoritma ve Programlamaya Giriş, Ebubekir YAŞAR, Murathan Yay., 2011

Detaylı

VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA (BTP104)

VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA (BTP104) VERİ YAPILARI VE PROGRAMLAMA (BTP104) Yazar: Doç.Dr. İ. Hakkı CEDİMOĞLU S1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Adapazarı Meslek Yüksekokulu Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir.

Detaylı

Dağıtık Sistemler CS5001

Dağıtık Sistemler CS5001 Dağıtık Sistemler CS5001 Th. Letschert Çeviri: Turgay Akbaş TH Mittelhessen Gießen University of Applied Sciences İstemci-Sunucu Uygulamaları: Aktive Monitörler Pasif monitörden(paylaşılan durum) aktif

Detaylı

1. GİRİŞ Kılavuzun amacı. Bu bölümde;

1. GİRİŞ Kılavuzun amacı. Bu bölümde; 1. GİRİŞ Bu bölümde; Kılavuzun amacı EViews Yardım EViews Temelleri ve Nesneleri EViews ta Matematiksel İfadeler EViews Ana Ekranındaki Alanlar 1.1. Kılavuzun amacı Ekonometri A. H. Studenmund tarafından

Detaylı

Çekirdek Nedir? Ne yapar?

Çekirdek Nedir? Ne yapar? Çekirdek Nedir? Ne yapar? Erkan Esmer Nisan, 2014 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Çekirdek Tipleri.............................................. 3 2.1 Mikrokernel............................................

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR

Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR Bilgisayar Mimarisi Ara Bağlantı Yapıları ve Bus Kavramı Yrd.Doç.Dr. Celal Murat KANDEMİR ESOGÜ Eğitim Fakültesi - BÖTE twitter.com/cmkandemir Ara Bağlantı Yapıları Bir bilgisayar sistemi MİB, bellek ve

Detaylı

Bilgisayar Sistemlerine Genel Bakış

Bilgisayar Sistemlerine Genel Bakış Süleyman Demirel Üniversitesi / Mühendislik Fak. / Bilgisayar Mühendisliği Carnegie Mellon Bölümü Bilgisayar Sistemlerine Genel Bakış BIL-304: Bilgisayar Mimarisi Dersi veren öğretim üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Bölüm 10. Eşzamanlılık (Concurrency) ISBN

Bölüm 10. Eşzamanlılık (Concurrency) ISBN Bölüm 10 Eşzamanlılık (Concurrency) ISBN 0-321-49362-1 Eşzamanlılık Nedir? Kodun iki veya daha fazla parçasının aynı anda eş zamanlı çalıştırılmasıdır Programlama dillerindeki eş zamanlılık kavramı ile

Detaylı

İşlem Yönetimi (Process Management)

İşlem Yönetimi (Process Management) İşlem Yönetimi (Process Management) 2 Bir işletim sisteminde, temel kavramlardan bir tanesi işlemdir. İş, görev ve süreç kelimeleri de işlem ile eşanlamlı olarak kullanılabilir. Bir işlem temel olarak

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

İsimler ve Kapsam. Hafta 4 Ders 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI

İsimler ve Kapsam. Hafta 4 Ders 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI Hafta 4 Ders 2 Yrd. Doç. Dr. Melike Şah Direkoğlu Alındığı kaynak: Addison-Wesley s Programming Language Concepts slaytları ve Prof. Dr. Tuğrul Yılmaz ın ders notlarından

Detaylı

Algoritma ve Akış Diyagramları

Algoritma ve Akış Diyagramları Algoritma ve Akış Diyagramları Bir problemin çözümüne ulaşabilmek için izlenecek ardışık mantık ve işlem dizisine ALGORİTMA, algoritmanın çizimsel gösterimine ise AKIŞ DİYAGRAMI adı verilir 1 Akış diyagramları

Detaylı

Normatif Çoklu Etmen Sistemlerinde Rol Tabanlı Etmenler İçin Politika Bazlı Bir Erişim Denetimi

Normatif Çoklu Etmen Sistemlerinde Rol Tabanlı Etmenler İçin Politika Bazlı Bir Erişim Denetimi Normatif Çoklu Etmen Sistemlerinde Rol Tabanlı Etmenler İçin Politika Bazlı Bir Erişim Denetimi Yaklaşımı, Arş. Gör. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İzmir 11 Şubat 2010 Çoklu Etmen Sistemleri Çoklu Etmen

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, kabuk ve diğer temel kavramlar) Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; 1. Performans: İşletim sistemi, makine

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ

İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar) Öğr.Gör. Dr. Dr. Şirin KARADENİZ Bir işletim sisteminin yazılım tasarımında ele alınması gereken iki önemli konu bulunmaktadır; Performans:

Detaylı

Ölümcül Kilitlenme. Ölümcül Kilitlenme Örneği - 1

Ölümcül Kilitlenme. Ölümcül Kilitlenme Örneği - 1 Ölümcül Kilitlenme 5 ÖLÜMCÜL L KİLİTLENMEK Sistem kaynaklarını ortak olarak kullanan veya birbiri ile haberleşen bir grup prosesin kalıcı olarak bloke olması durumu : ölümcül kilitlenme Birden fazla proses

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler

Programlama Dilleri 1. Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler Programlama Dilleri 1 Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler Genel Bakış Giriş Yer Belirleyicilerle Bildirim İşlemi auto Belirleyicisi register Belirleyicisi static Belirleyicisi Statik ve Global Değişkenlerin

Detaylı