METRO VE KARAYOLU TÜNELLERİNİN DERİN KAZILAR VE YÜKSEK YAPILAR İLE ETKİLEŞİMİ. Ahmet SAĞLAMER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "METRO VE KARAYOLU TÜNELLERİNİN DERİN KAZILAR VE YÜKSEK YAPILAR İLE ETKİLEŞİMİ. Ahmet SAĞLAMER"

Transkript

1 METRO VE KARAYOLU TÜNELLERİNİN DERİN KAZILAR VE YÜKSEK YAPILAR İLE ETKİLEŞİMİ Ahmet SAĞLAMER

2 GİRİŞ Şehir merkezlerinde genelde derin kazıları olan yüksek binalar inşa edilmesi, İstanbul gibi bütün megapollerin ortak problemidir. Yüksek katlı iş merkezleri, rezidanslar ve alışveriş merkezlerinin bir çoğu için derin kazılar yapılmaktadır. Bu yüksek yapılar mevcut veya planlanmış olup yakın gelecekte inşa edilecek karayolu ve metro tünellerine komşu alanlarda veya tünellerin üzerinde inşa edilmektedir. IC Kongre Merkezi Arista Residence

3 GİRİŞ Geoteknik mühendisleri için geliştirilmiş yeni yazılımlar ile, tünellerin yakın çevresinde yapılan derin kazılar ile bu kazıları destekleyen iksa sistemlerinin ve yüksek binaların tünel çevresindeki zemin/kaya ortamda ve tünel kaplamasında oluşturduğu yeni gerilme ve deformasyon durumları incelenebilmekte ve bu karmaşık mühendislik problemi modellenebilmektedir. Tünelin dairesel veya atnalı kesite sahip olması ve kaya ortamda kemerlenmenin mobilize olması durumunda tünel kalıcı kaplamasına sınırlı iç tesirler etkimektedir. Ancak, tünel inşa edildikten sonra, komşu alanlarda yapılan inşai faaliyetler, tünel kaplamasında ve tünel zemininde denge durumuna erişmiş gerilmedeformasyon durumunu değiştirir.

4 GİRİŞ Özellikle, tünel radyesi altına inen kazılarda, tünel etrafındaki zemin/kaya ortamda meydana gelen ferahlama (yatay gerilmelerin azalması) nedeniyle tünel, kazı yönünde önemli yer değiştirmeler yapabilir. Yüksek bir binanın temel sisteminden aktarılan ilave gerilmeler nedeniyle tünel daimi kaplamasında, projelendirme sırasında dikkate alınan iç tesirleri aşan kesit tesirleri ortaya çıkar. Herhangi bir tünele komşu alanda yapılacak derin temel kazısı ve kazı çukurunun içerisine inşa edilecek yapının tünel üzerindeki olası etkisinin incelenmesi gerekir.

5 GİRİŞ Karayolu ve metro tünellerine yakın alanlarda yapılacak kazılardan veya inşa edilecek binalardan tünellerin olumsuz etkilenmemesi için tünel çevresinde koruma bantları belirlenmiştir. Koruma bantlarında inşai faaliyet yapılmasına hatta sondajın koruma bandı içine girmesine izin verilmemektedir.

6 ANTHILL PROJESİ Anthill Projesi, İstanbul da Şişli İlçesinde, Bomonti semtinde inşa edilmiştir. Her biri 60 katlı 2 adet yüksek bloktan ve blokların oturum alanını çevreleyen 8 katlı alışveriş merkezinden oluşmaktadır. Projenin inşaatı tamamlanmıştır. Ant Hill in Güney Batı sında +50.0m olan saha yüzeyi kotları Kuzey Doğu sınırında +89.0m lere yükselmektedir. Temel alt kotu +36.0m olarak belirlenen proje kapsamında 53.0m derinliğe varan temel kazısı yapılmıştır.

7 ANTHILL PROJESİ

8 ANTHILL PROJESİ Temel çukurunun en kritik kazı aynası, inşaat sahasının Kuzey Doğu sundan geçen Bomonti Dolmabahçe Karayolu Tünelleri ne komşu cephedir. Temel kazısının yapılabilmesi için inşa edilen iksa sistemi ile karayolu tünellerinin ilişkisi bu kesitte gösterilmektedir.

9 ANTHILL PROJESİ Anthill için imal edilen iksa sisteminin, Karayolu tünellerine en yakın sistem kesiti için sonlu elemanlar modeli oluşturulmuş ve çeşitli analizler yapılmıştır. İksa sistemi projelendirmesinde, ankraj köklerinin tünel koruma bölgesine girmemesi amaçlanmıştır. Temel kazısı sırasında, zayıf kaya ortamdaki yatay gerilmelerin ortadan kalkması veya azalması sonucu derin kazının özellikle kazıya yakın olan tünelde oluşturacağı etkiler araştırılmıştır. İksa sistemi bu bölgede üç kademeli bir kesit olarak projelendirilmiştir. İksa sistemi kesitinin en üstünde fore kazıklı, takiben zemin çivili duvar ve kaya koşullarının iyileşmesiyle aç kapa perdeli, ankrajlı bir iksa sistemi inşa edilmiştir. Analizler sırasında, iksa sisteminin düşey yapısal elemanları sabit tutularak farklı ankraj aralıkları ve ankraj seviyeleri için çok sayıda sonlu elemanlar analizleri yapılmış ve iksa sistemi bu yaklaşımla optimize edilmiştir.

10 ANTHILL PROJESİ

11 ANTHILL PROJESİ Analizlerde, Tünelin temel kazısına yakın yan duvarında 1.9cm mertebesinde yer değiştirme ve maksimum 130 knm/m (13 tm/m) ilave eğilme momenti oluşabileceği hesaplanmıştır. Tünel yapısında, bu ilave kesit tesirlerine izin verilebildiği için iksa sistemi projesi uygulanmış ve derin kazı yapılmıştır. Uygulama sırasında tünel içinde enstrümantasyon yapılmadığı için tünelde ortaya çıkan gerçek deformasyonlar ve kalıcı kaplamadaki gerçek kesit tesirleri bilinmemektedir.

12 ARISTA RESIDENCE Ant Hill kulelerinin inşa edildiği alana komşu alanda, Bomonti Dolmabahçe Karayolu tünellerinin üzerinde Arista Residence projesi inşa edilmektedir. Söz konusu proje ile ilgili ön çalışmalara 2010 yılında, inşaatına ise 2011 yılında başlanmıştır. Arista Residence ın inşa edildiği alandaki zemin profili, Ant Hill in inşa edildiği alandaki ile aynı olmakla birlikte saha yüzeyindeki kontrolsüz dolgu kalınlığı daha fazladır.

13 ARISTA RESIDENCE Bu projedeki radye temel alt kotu ile karayolu tünellerinin üst kotu arasında 18m yükseklikte kaya örtü tabakası bulunmaktadır. Sondajlar sırasında tünellerin delinmesi gibi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması ve bölgedeki Trakya Formasyonunun (zayıf kumtaşı-silttaşıkiltaşı) özelliklerinin bilinmesi sebebiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu alanda zemin araştırma sondajı yapılmasına izin vermemiştir. Buna karşın, Trakya Formasyonu üyesi kaya birimin saha yüzeyine olan derinliğini (dolgu kalınlığını) belirlemek amacıyla sahada çok sayıda araştırma çukuru açılmıştır.

14 ARISTA RESIDENCE Arista Residence örneğinde iki aşamalı ve kritik bir problemin incelenmesi gerekmiştir. Öncelikle, karayolu tünellerinin hemen üzerinde temel kazısı yapılacak ve sonrasında kazılarak elde edilen platforma 28 katlı, 350 kpa temel taban gerilmesi aktaran bir yüksek yapı inşa edilecektir. Dolayısı ile tüneller öncelikle temel kazısı ile oluşan gerilme dağılımından etkilenmiş ve sonrasında inşa edilen yapıdan etkiyen gerilmeler altında mobilize olacak yeni iç tesirlere maruz kalmıştır.

15 ARISTA RESIDENCE Sonlu elemanlar analizlerinde, tünelin NATM metodu ile açılmış bir tünel olması durumu dikkate alınmıştır. Tünel kazısı sonrasında tünelin püskürtme beton geçici kaplama ile desteklenmesini takiben tünel çevresindeki kaya birimin ferahlamasına izin verilmiştir. Tünel kalıcı kaplamasının kaya ortamın ferahlamasının ve deformasyona bağlı olarak kemerlenmesinin belirli bir oranda tamamlanmasını takiben inşa edildiği dikkate alınmıştır. Temel kazısı ve devamında bina inşaatını içeren aşamaları kapsayan analizler neticesinde, 28 katlı olarak inşa edilecek Arista İş ve Ticaret Merkezi nin tünel kaplamasında maksimum 11mm lik bir deformasyon oluşturabileceği hesaplanmıştır.

16 VAKIFBANK MECİDİYEKÖY İŞ MERKEZİ

17 VAKIFBANK MECİDİYEKÖY İŞ MERKEZİ Vakıfbank a ait Mecidiyeköy hizmet binası, mevcut binanın yıkılmasını takiben toplam 14 katlı olarak inşa edilmektedir. Hizmet binasına ait iksa sisteminin inşaatına 2012 nin Mayıs ayında başlanmıştır. Taksim 4. Levent Metro tüneline komşu alanda yapılmakta olan kazının derinliği 20.0m olup en derin temel kazısı bu cephede yapılmaktadır. Düşey iksa elemanlarının kuyu perde, yatay destek elemanlarının ise ankraj yerine içten çelik boru destekler olarak seçilmesinin başlıca sebebi, temel kazısının metro tünellerine çok yakın bir alanda yapılmasıdır.

18 VAKIFBANK MECİDİYEKÖY İŞ MERKEZİ Yapılan analizler, metro tünellerinin Vakıfbank temel kazısından ve kazıyı takiben inşa edilecek hizmet binasından etkilenmeyeceğini göstermiştir.

19 ÖZDİLEK OTEL REZİDANS VE AVM İNŞAATI

20 ÖZDİLEK OTEL REZİDANS VE AVM İNŞAATI İstanbul Şişli de, Özdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil Sanayi A.Ş. tarafından AVM-İş Merkezi ve Otel Kompleksinden oluşan İstanbul Projesi inşa edilmektedir. İnşaat, Büyükdere Caddesi tarafında Levent Metro İstasyonuna komşu olup istasyon yapısının beden duvarı ile inceleme konusu inşaatın derin temel kazısı arasında 6.00m lik bir mesafe kalmaktadır. Proje kapsamında yaklaşık 22.0m derinlikte temel kazısı yapılmıştır.

21 ÖZDİLEK OTEL REZİDANS VE AVM İNŞAATI

22 ÖZDİLEK OTEL REZİDANS VE AVM İNŞAATI İksa sisteminde, metro istasyonu tarafında, temel alt kotu m olan bir giriş yapısı bulunmaktadır. Metro istasyonunun giriş yapısının perde duvarı sebebiyle, saha yüzeyinden bu kota kadar herhangi bir iksa sistemi yapılmasına ihtiyaç duyulmamıştır. Bu sebeple, iksa sistemine ait kuyu perdelerin üst kotu m olarak seçilmiştir.

23 ÖZDİLEK OTEL REZİDANS VE AVM İNŞAATI

24 ÖZDİLEK OTEL REZİDANS VE AVM İNŞAATI METRO İSTASYONU Δhmax=18.80 mm

25 ÖZDİLEK OTEL REZİDANS VE AVM İNŞAATI Özdilek Levent AVM projesinde temel kazısı kadar kritik bir aşamayı kuyu perdelerin imalatı oluşturmuştur. Kuyu perde imalatının kontrolsüz yapılması durumunda, kuyu kazısının tamamlanarak beton dökülmesi ile kademeli temel kazısına başlanmasına kadar olan süreçte, kuyu perdeler yatayda desteksiz olarak çalışmaktadır. Bu durumda, kuyu perde ile desteklenen kazı cephesine komşu yapılarda, daha temel kazısı başlamadan istenilmeyen deplasmanlar oluşabilmekte ve yapılar hasar görebilmektedir. Özdilek Levent AVM projesi kapsamında kuyu perdeler bir program dâhilinde imal edilmiş, her bir kuyu perdenin imalatının tamamlanmasını takiben, perde sınırı ile kuyu sınırı arasında kalan boşluk grobeton ile doldurulmuştur.

26 RÖNESANS MECİDİYEKÖY OFİS BİNASI İNŞAATI Rönesans Teknik İnşaat San. ve Tic. A.Ş. tarafından Mecidiyeköy de inşa edilen Ofis binası yaklaşık 4000m 2 oturum alanına sahiptir. Bina, 4. Levent Taksim Metrosunun 2 no.lu hat tünelinin KM ile KM kesimi üzerinde yer almaktadır. Proje kapsamında inşa edilecek yapının temel alt kotu m olarak belirlenmiş olup metro tüneli üst kotu ile temel tabanı arasında yaklaşık 10.0m mesafe kalmaktadır. Güncel arazi kotlarının m ila m arasında değiştiği proje sahasında 9.70m ila 17.00m dolaylarında derin temel kazısı yapılmıştır.

27 RÖNESANS MECİDİYEKÖY OFİS BİNASI İNŞAATI

28 RÖNESANS MECİDİYEKÖY OFİS BİNASI İNŞAATI Projeye ait iksa sistemi projeleri Kilci Mühendislik ve Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından tasarlanmıştır. Temel kazısı ile tünel üzerindeki yükün hafiflemesi ve tünelde deformasyonların oluşması söz konusu olacağından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Raylı Sistem Müdürlüğü, tünelde deformasyon gözlemleri yapılmasını ve iksa sistemi inşaatının tesis edilecek gözlem elemanları ile izlenmesini istemiştir. Aletsel gözlem şebekesi kapsamında 14 adet mekanik çatlak ölçer yerleştirilmiştir. Ayrıca, 15.0m ara ile tünelin kesiti boyunca oluşabilecek distorsiyonların belirlenmesi amacı ile reflektörlerle jeodezik gözlem kesitleri ve açısal dönme gözlem istasyonu olarak tiltmetre plakları yerleştirilmiştir.

29 RÖNESANS MECİDİYEKÖY OFİS BİNASI İNŞAATI 15 m ara ile 11 aksta Reflektör ile Jeodezik Okuma Alınması

30 RÖNESANS MECİDİYEKÖY OFİS BİNASI İNŞAATI 15 m ara ile 10 aksta Tiltmetre Okumaları Alınarak Ray Döşemesindeki Açısal Dönmelerin Gözlenmesi

31 RÖNESANS MECİDİYEKÖY OFİS BİNASI İNŞAATI 14 adet Mekanik Çatlak Ölçerler ile Tünel Kaplamasındaki Kılcal Çatlakların Gözlenmesi

32 RÖNESANS MECİDİYEKÖY OFİS BİNASI İNŞAATI 10 noktaya tesis edilen tiltmetre plakaları ile, yapısal olmayan 14 çatlağa tesis edilen mekanik çatlak ölçerde ve 12 aksta tesis edilen 36 reflektörden tarihinde başlayan haftalık periyotlarla okumalar alınmış ve raporlanmıştır tarihine kadar tünel içerisinde yapılan aletsel gözlem sonuçları, referans okumaları temel alınarak değerlendirilmiş ve metro tünelinde deformasyon oluşmadığı görülmüştür.

33 NUROL ÇAĞLAYAN TOWER PROJESİ İstanbul İli, Şişli İlçesi, Mecidiyeköy Mahallesi nde, Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş tarafından Nurol Çağlayan Tower adlı, 36 normal katlı gökdelen inşa edilmektedir.

34 NUROL ÇAĞLAYAN TOWER PROJESİ Proje sahasının, güney sınırını O-1 İstanbul Çevre Yolu, batı sınırını Lale Sokak, kuzey sınırını ise Yeni Yol Caddesi belirlemektedir. İnceleme alanı O-1 İstanbul Çevre Otoyoluna komşu olup bu kesimde çevre yolu kısmen üstgeçitte kısmen dolgu üzerinde ilerlemektedir. Projenin inşa edildiği saha, önümüzdeki yıllarda inşa edilmesi planlanan, Beşiktaş-Şişli-Otogar Raylı Sistem Hattı na ait tünellerin üzerinde yer almaktadır. KM ila KM arasında kalan 92.0m lik kesimde planlanan tüneller inceleme sahasının altından geçecektir. Analizlerde tünel üst kotu ile temel tabanı kotu arasında 10 m kalınlıkta kaya tabakası bulunması durumu incelenmiştir. Mimari revizyonlardan ötürü temel taban kotu yükseltilmiş ve radye temelin, tünel tavanından 15m yukarıda kalması sağlanmıştır.

35 NUROL ÇAĞLAYAN TOWER PROJESİ

36 NUROL ÇAĞLAYAN TOWER PROJESİ İnceleme alanındaki zemin profilini, yüzeyde 0.70m ila 3.0m kalınlıktaki dolgu tabakası ve devamında ise Trakya Formasyonu üyesi silttaşı, kiltaşı ve kumtaşı zayıf kaya birimi oluşturmaktadır. Üst seviyeleri, kahve-sarı renkli tamamen ayrışmış olan ana kaya tabakası derinlemesine orta derecede ayrışmış nitelik kazanmaktadır. Metro hattının inşası öncesinde tamamlanmış olması beklenen Nurol Çağlayan Tower bodrum katlarının ve temel yapısının metro tünellerinin inşasına bir engel teşkil etmemesi ve aynı zamanda tünel inşaatının yapıya olumsuz bir etkisinin olmaması gerekmektedir. Bu amaçla, geometrik sınır koşulları ile zemin parametreleri esas alınarak bir nümerik analiz yapılmıştır. Analizlerde, tünel inşası sonrasında temel zemininde ortaya çıkacak deformasyonlar belirlenmiştir.

37 NUROL ÇAĞLAYAN TOWER PROJESİ Yüksek yapılardaki açısal dönme toleranslarının sınırlı olması, yapı temelinin toplam oturmasının 40-50mm değerleri ile sınırlandırılmasını gerektirmektedir. Yapılan analizler sonucunda bulunan ve tünel inşaatı sırasında yüksek binanın oturmasını gösteren = 4.00mm lik değer, sınır değer olarak kabul edilen 40-50mm toplam oturma değerinin 1/10 u mertebesindedir.

38 NUROL ÇAĞLAYAN TOWER PROJESİ Analizler sonucunda, tünel projesinde yüksek binanın altında yapılması düşünülen ve iki hattı bağlayan acil kaçış tünelinin yerinin değiştirilmesi gerektiği Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığına rapor edilmiştir. Diğer önemli bir konu da, bu kesimdeki tünellerin geçici kaplama ile bekletilmemesi ve kalıcı kaplamanın kısa sürede yapılmasıdır. Aksi taktirde, tünellerdeki deformasyonların hesaplanan değerlerin çok üzerinde olacağı aşikardır.

39

METRO İNŞAATININ KAZI VE DESTEKLEME AŞAMASIN DA TARİHİ SARKUYSAN BİNASINDA RİSK OLUŞTURMA MASI İÇİN ALINAN ÖNLEMLER ve YAPILAN JEOTEKNİK ÇALIŞMALAR

METRO İNŞAATININ KAZI VE DESTEKLEME AŞAMASIN DA TARİHİ SARKUYSAN BİNASINDA RİSK OLUŞTURMA MASI İÇİN ALINAN ÖNLEMLER ve YAPILAN JEOTEKNİK ÇALIŞMALAR METRO İNŞAATININ KAZI VE DESTEKLEME AŞAMASIN DA TARİHİ SARKUYSAN BİNASINDA RİSK OLUŞTURMA MASI İÇİN ALINAN ÖNLEMLER ve YAPILAN JEOTEKNİK ÇALIŞMALAR * H. Namık ERDİRİK ** Yusuf ECEL *** Sadık AYHAN ÖZET:

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ GEOTEKNİK UYGULAMA PROJESİ ÖRNEĞİ 08.07.2014 Proje Lokasyonu Yapısal/Geoteknik Bilgiler Yapı oturum alanı yaklaşık 15000 m2 Temel alt kotu -13.75 m Konut Kulesi

Detaylı

KALICI ZEMİN ÇİVİLİ İKSA DUVARI PROJELENDİRME, UYGULAMA VE ALETSEL GÖZLEM ÇALIŞMALARI

KALICI ZEMİN ÇİVİLİ İKSA DUVARI PROJELENDİRME, UYGULAMA VE ALETSEL GÖZLEM ÇALIŞMALARI KALICI ZEMİN ÇİVİLİ İKSA DUVARI PROJELENDİRME, UYGULAMA VE ALETSEL GÖZLEM ÇALIŞMALARI Dr. Mahmut Baran ÖZSOY BSc MSc PhD CEng MICE İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Mayıs 2016 Sunum İçeriği: 1.

Detaylı

AntHill Bomonti Rezidans ve Çarşı / Sosyal Tesis Projesi

AntHill Bomonti Rezidans ve Çarşı / Sosyal Tesis Projesi AntHill Bomonti Rezidans ve Çarşı / Sosyal Tesis Projesi Dr. Gökhan Tunç Macit Yurtsever Dr. Ali R. Özuygur Adnan Tanfener İnşaat Mühendisi Özet Bu makale Şişli de inşaatı devam etmekte olan AntHill Bomonti

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay / Ankara Tel: (0 312) 294 30 00 - Faks: (0 312) 294 30 88 www.imo.org.tr imo@imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL

Detaylı

Seyrantepe Yaya Tünelleri Seyrantepe Pedestrian Tunnels

Seyrantepe Yaya Tünelleri Seyrantepe Pedestrian Tunnels Seyrantepe Yaya Tünelleri Seyrantepe Pedestrian Tunnels Özgür KURUOĞLU 1 Atilla HOROZ 2 Anıl ERCAN 3 Kürşad ELMALI 3 ÖZ Bu makale kapsamında, İstanbul Metrosu 3. Aşama - 4.Levent Ayazağa Kesimi İnşaat

Detaylı

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş

Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi. Giriş 1 Kirişli Döşemeli Betonarme Yapılarda Döşeme Boşluklarının Kat Deplasmanlarına Etkisi İbrahim ÖZSOY Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Kınıklı Kampüsü / DENİZLİ Tel

Detaylı

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş

İSTİNAT YAPILARI TASARIMI. İstinat Yapıları-Giriş İNM 0424122 İSTİNAT YAPILARI TASARIMI İstinat Yapıları-Giriş Doç. Dr. Mehmet BERİLGEN İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı İstinat (Dayanma) Yapıları Geoteknik mühendisliğinde yanal zemin

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ ZEMİNLERİN KYM İRENİ Problem 1: 38.m çapında, 76.m yüksekliğindeki suya doygun kil zemin üzerinde serbest basınç deneyi yapılmış ve kırılma anında, düşey yük 129.6 N ve düşey eksenel kısalma 3.85 mm olarak

Detaylı

DORUK ULAŞIM PLANLAMA MÜH. ve İNŞ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

DORUK ULAŞIM PLANLAMA MÜH. ve İNŞ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. DORUK ULAŞIM PLANLAMA MÜH. ve İNŞ. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. Adres : Nispetiye Mah. Barbaros Bul. Tel. : + 90 212 274 74 77 Gazi Güçnar Sok. Uygur İş Mrk. Kat:5 Fax. : + 90 212 273 26 43 Beşiktaş / İstanbul

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ YARIYILI Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 1 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Geoteknik

Detaylı

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014 İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları Oyak Beton Mart/2014 İçerik Genel Bakış Beton Özellikleri Keson İnşaatı o Kuru Havuz o Yaş Havuz-Deniz Dökümleri o Kesonların Batırılması

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

22.10.2009 KAĞITHANE PİYALEPAŞA VE BOMONTİ DOLMABAHÇE KARAYOLU TÜNELLERİ KAĞITHANE PİYALEPAŞA VE BOMONTİ DOLMABAHÇE KARAYOLU TÜNELLERİ

22.10.2009 KAĞITHANE PİYALEPAŞA VE BOMONTİ DOLMABAHÇE KARAYOLU TÜNELLERİ KAĞITHANE PİYALEPAŞA VE BOMONTİ DOLMABAHÇE KARAYOLU TÜNELLERİ KAĞITHANE PİYALEPAŞA VE BOMONTİ DOLMABAHÇE KARAYOLU TÜNELLERİ Tünel güzergahları ve bağlantı yolları KAĞITHANE PİYALEPAŞA VE BOMONTİ DOLMABAHÇE KARAYOLU TÜNELLERİ Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli Teknik Bilgiler

Detaylı

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Temel Çukuru Güvenliği; Destekli Kazıların Tasarımı. Hafta_13

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Temel Çukuru Güvenliği; Destekli Kazıların Tasarımı. Hafta_13 Hafta_13 INM 405 Temeller Temel Çukuru Güvenliği; Destekli Kazıların Tasarımı Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN İçten Destekli Kazılar İçerik: Giriş Uygulamalar Tipler Basınç diagramları Tasarım Toprak Basıncı Diagramı

Detaylı

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat

Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Adım İnşaat TANITIM DOSYASI 1978 yılından bugüne çok sayıda sanayi tesisi projesini başarı ile gerçekleştirmiş olan Adım İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 2012 yılında yapısal tasarım ve teknik uzmanlık hizmetleri

Detaylı

GERÇEK ZAMANLI YAPI SAĞLIĞI İZLEME SİSTEMLERİ

GERÇEK ZAMANLI YAPI SAĞLIĞI İZLEME SİSTEMLERİ GERÇEK ZAMANLI YAPI SAĞLIĞI İZLEME SİSTEMLERİ Erdal Şafak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Çengelköy, İstanbul erdal.safak@boun.edu.tr

Detaylı

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU AR TARIM SÜT ÜRÜNLERİ İNŞAAT TURİZM ENERJİ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇESİ SÜLEYMANİYE KÖYÜ TEPELER MEVKİİ Pafta No : ÇANAKKALE

Detaylı

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar

Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBESİ 7 Eylül 2018 Döşeme ve Temellerde Zımbalamaya Dayanıklı Tasarım Üzerine Güncel Yaklaşımlar Cem ÖZER, İnş. Yük. Müh. EYLÜL 2018 2 Cem Özer - İnşaat Yük.

Detaylı

SANCAKTEPE FATİH ve MEVLANA MAHALLELERİNDEKİ DUVAR YIKILMALARI HAKKINDA TEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU

SANCAKTEPE FATİH ve MEVLANA MAHALLELERİNDEKİ DUVAR YIKILMALARI HAKKINDA TEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU SANCAKTEPE FATİH ve MEVLANA MAHALLELERİNDEKİ DUVAR YIKILMALARI HAKKINDA TEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU İstanbul ili Sancaktepe ilçesi Fatih ve Mevlana mahallelerinde 27 Temmuz 2018 ve 28 Temmuz 2018 tarihlerinde

Detaylı

Karayolu Üstyapıları (Rijit-Esnek) İçin Alternatif Prefabrik Plak Yönteminin Geliştirilmesi

Karayolu Üstyapıları (Rijit-Esnek) İçin Alternatif Prefabrik Plak Yönteminin Geliştirilmesi Karayolu Üstyapıları (Rijit-Esnek) İçin Alternatif Prefabrik Plak Yönteminin Geliştirilmesi Doç.Dr. Muhammet Vefa AKPINAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAZ STAJI MARMARAY PROJESİ FURKAN ERDEM ADIM 1: STAJ ÖNCESİ İŞLEMLER Staj bilgilendirme toplantısı Staj Komisyonu tarafından yapılır. Staj yapılacak yerin

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

Temel sistemi seçimi;

Temel sistemi seçimi; 1 2 Temel sistemi seçimi; Tekil temellerden ve tek yönlü sürekli temellerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Zorunlu hallerde ise tekil temellerde her iki doğrultuda rijit ve aktif bağ kirişleri kullanılmalıdır.

Detaylı

Tescilli Şirket Adı: MERSİS No: Türkiye 8/1322. Merkez Ofis Adresi: Telefon: Faks: E-posta:

Tescilli Şirket Adı: MERSİS No: Türkiye 8/1322. Merkez Ofis Adresi: Telefon: Faks: E-posta: HAKKIMIZDA Likom İnşaat A.Ş., 2013 yılında inşaat mühendisi Sarp Sağtekin tarafından kurulmuştur. Firmamızın kurucusu Sarp Sağtekin, meslek hayatına 2007 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği nden mezun olduktan

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

İSTİNAT DUVARLARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN İSTİNAT DUVARLARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN İstinat Duvarları Yol kenarlarında, dere kenarlarında ve meyilli arazide toprağın kaymasını veya suyun zemini aşındırmasını önlemek amacı ile yapılan duvarlara

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR BELEDİYESİ

T.C. ÜSKÜDAR BELEDİYESİ T.C. ÜSKÜDAR BELEDİYESİ İSTANBUL İLİ ÜSKÜDAR İLÇESİ 77 Pafta, 24 ADA, 11 Parsel 3A Mühendislik Müşavirlik ve Danışmanlık A.Ş. Adına Kayıtlı Parsel GEÇİCİ İKSA SİSTEMİ AVAN PROJESİ HAKKINDA TEKNİK RAPOR

Detaylı

Wassara sondaj sistemiyle Şehir Tünellerinde Enjeksiyon Delgisi Delimi İşi, Malmö - İsveç

Wassara sondaj sistemiyle Şehir Tünellerinde Enjeksiyon Delgisi Delimi İşi, Malmö - İsveç Wassara sondaj sistemiyle Şehir Tünellerinde Enjeksiyon Delgisi Delimi İşi, Malmö - İsveç Proje Tarifi: Malmö Şehri nin altından geçen metro tüneli inşaatı projesinde tünel yapısı etrafında bulunan yer

Detaylı

AKÇANSA HAMMADDE (KLİNKER) STOKHOLÜ AKÇANSA ÇİMENTO FABRİKASI ÇANAKKALE Hakan EZCAN - Mustafa ALKAN

AKÇANSA HAMMADDE (KLİNKER) STOKHOLÜ AKÇANSA ÇİMENTO FABRİKASI ÇANAKKALE Hakan EZCAN - Mustafa ALKAN AKÇANSA HAMMADDE (KLİNKER) STOKHOLÜ AKÇANSA ÇİMENTO FABRİKASI ÇANAKKALE Hakan EZCAN - Mustafa ALKAN YAPININ AMACI Çimento fabrikası dahilinde geniş ve kapalı bir stok sahasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu yapının

Detaylı

Hayatı sağlama alır. Tünel Altyapı Üstyapı Geoteknik. www.asistekyapi.com.tr

Hayatı sağlama alır. Tünel Altyapı Üstyapı Geoteknik. www.asistekyapi.com.tr Hayatı sağlama alır Tünel Altyapı Üstyapı Geoteknik www.asistekyapi.com.tr Hayatı sağlama alır 1 ASİSTEK YAPI MÜHENDİSLİK İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Deneyimli yönetici kadrosu, uzman ekip ve yüksek

Detaylı

Hafta_3. INM 405 Temeller. Temel Türleri-Yüzeysel temeller. Doç.Dr. İnan KESKİN.

Hafta_3. INM 405 Temeller. Temel Türleri-Yüzeysel temeller. Doç.Dr. İnan KESKİN. Hafta_3 INM 405 Temeller Temel Türleri-Yüzeysel temeller Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri 2 Arazi

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Şişli. 339 Milyon YTL (Üçyüz Otuz Dokuz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Şişli. 339 Milyon YTL (Üçyüz Otuz Dokuz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Şişli Toplam Yatırım 339 Milyon YTL (Üçyüz Otuz Dokuz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Şişli. 339.000 Milyon YTL. (Üçyüz Otuz Dokuz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI. Şişli. 339.000 Milyon YTL. (Üçyüz Otuz Dokuz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YATIRIMLARI Şişli Toplam Yatırım 339.000 Milyon YTL (Üçyüz Otuz Dokuz Milyon YTL) İLÇELERİMİZE HİZMETE 4 YILDIR HIZ KESMEDEN DEVAM 04 05 06 07 08 Mahalle mahalle sokak sokak

Detaylı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı 1. Temel zemini olarak Üst yapıdan aktarılan yükleri güvenle taşıması Deformasyonların belirli sınır değerleri aşmaması 2. İnşaat malzemesi olarak 39 Temellerin

Detaylı

KONYA KARAPINAR 300 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU İnceleme Dosyası

KONYA KARAPINAR 300 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU İnceleme Dosyası 2012 KONYA KARAPINAR 300 KİŞİLİK ÖĞRENCİ YURDU İnceleme Dosyası Konya Karapınar da yapılması planlanan 300 Kişilik Öğrenci yurduna ait genel bilgi ve maliyet çalışması Halil ATLI ESEER İNŞAAT 03.02.2012

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp

. TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 1 . TAŞIYICI SİSTEMLER Çerçeve Perde-çerçeve (boşluklu perde) Perde (boşluksuz perde) Tüp Iç içe tüp Kafes tüp Modüler tüp 2 Başlıca Taşıyıcı Yapı Elemanları Döşeme, kiriş, kolon, perde, temel 3 Çerçeve

Detaylı

Hafta_3. INM 405 Temeller. Temel Türleri-Yüzeysel temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

Hafta_3. INM 405 Temeller. Temel Türleri-Yüzeysel temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Hafta_3 INM 405 Temeller Temel Türleri-Yüzeysel temeller Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri 2

Detaylı

teframuhendislik @teframuh

teframuhendislik @teframuh www.tefra.com.tr teframuhendislik @teframuh www.tefra.com.tr l info@tefra.com.tr İçindekiler Hakkımızda 5 Faaliyet Alanlarımız 6-7 Derin Temel Uygulamaları 9 Derin Temeller 9 Fore Kazık 9 Mini Kazık 9

Detaylı

YANGINDAN ETKİLENMİŞ BİR BETONARME GÜÇLENDİRMESİNİN PLANLANMASI ÜZERİNE. erdemli.

YANGINDAN ETKİLENMİŞ BİR BETONARME GÜÇLENDİRMESİNİN PLANLANMASI ÜZERİNE. erdemli. YANGINDAN ETKİLENMİŞ BİR BETONARME YAPININ MEVCUT DURUM ANALİZİ VE GÜÇLENDİRMESİNİN PLANLANMASI ÜZERİNE BİR ÖRNEK ÇALIŞMA Ş Dr. Kerem PEKER erdemli Proje Müşavirlik San. Ve Tic. Ltd. Şti peker@erdemli.com

Detaylı

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır.

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır. ŞEV STABİLİTESİ VE GÜVENSİZ ŞEVLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ŞEVLERİN DURAYLILIĞI Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Geoteknik

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Geoteknik İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Geoteknik Bütün mühendislik yapıları yapıldıkları zeminle yakından ilgilidir. Taşıyıcı sistemlerin temelleri, yollardaki yarmalar, istinad duvarları, barajlar, tüneller hep

Detaylı

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM TDY 2007 Öğr. Verildi BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak yeni binalar ile deprem performansı değerlendirilecek veya güçlendirilecek

Detaylı

İsmail KARTAL. Bölge Müdürü

İsmail KARTAL. Bölge Müdürü İsmail KARTAL Bölge Müdürü 25.11.2014 ASMA KÖPRÜ LOKASYONU ( KM: 4+175-7+082) DİLOVASI HERSEK BURNU İSTANBUL-BURSA-İZMİR OTOYOLU ( İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞİ VE BAĞLANTI YOLLARI DAHİL) YAP-İŞLET-DEVRET PROJESİ

Detaylı

İzmir Bergama. Adapazarı Kandıra. Kocaeli Kandıra. Aydın Denizli. İzmit Yalova. Eskişehir Bilecik. Bandırma Bursa

İzmir Bergama. Adapazarı Kandıra. Kocaeli Kandıra. Aydın Denizli. İzmit Yalova. Eskişehir Bilecik. Bandırma Bursa 1 SU-YAPI Mühendislik Mişavirlik A.. 1999 Bergama Altı Adet Köprüye Ait Temellerin Tasarımı Ve Geoteknik 2 Alaçatı Turizm Ve Yatırım A.. 1999 Alaçatı İstinat Duvarları Hakkında Değerlendirme 3 ESER Müşavirlik

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı TOPRAK İŞLERİ Dersin Amacı Ulaştırma projelerinin yapımında gerekli olan toprak işleri konularında temel kavramların öğretilmesi. 1 Dersin Hedefleri Toprak işlerin hakkında genel bilgiye sahip 1 : olmak

Detaylı

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır.

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır. PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Bursa İli, Gemlik İlçesi, Yeni Mahallesinde, H22-A-09-A-1-C, pafta, 956, 957 nolu imar adaları ile çevresini

Detaylı

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ

ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ ÇOK KATLI BİNALARIN DEPREM ANALİZİ M. Sami DÖNDÜREN a Adnan KARADUMAN a a Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Konya Özet Bu çalışmada elips, daire, L, T, üçgen,

Detaylı

DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK

DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK DERİN KAZI ÇUKURU İKSA PROJELENDİRİLMESİNE BİR ÖRNEK Ender ÇETİN (*), Yasin BAYRAKLI (*), Erol GÜLER (**) ÖZET Bu çalışmada, Şişli, Harbiye Mahallesi, Taşkışla Caddesi, 95 Pafta, 808 Ada, 2 Parselde inşa

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI 9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI Birçok mühendislik probleminin çözümünde, uygulanan yükler altında toprak kütlesinde meydana gelebilecek gerilme/deformasyon özelliklerinin belirlenmesi

Detaylı

GEOTEKNİK PROJE TASARIM SÜRECİ VE ANKRAJLI İKSA UYGULAMA ÖRNEKLERİ

GEOTEKNİK PROJE TASARIM SÜRECİ VE ANKRAJLI İKSA UYGULAMA ÖRNEKLERİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ MESLEK İÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ 16 Nisan 2015 GEOTEKNİK PROJE TASARIM SÜRECİ VE ANKRAJLI İKSA UYGULAMA ÖRNEKLERİ Ozan DADAŞBİLGE, İnş.Y.Müh. İÇERİK 2 Tanım

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Düzensizlik Durumları Yapının Geometrisi ve Deprem Davranışı 5. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı

Detaylı

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI 9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI Birçok mühendislik probleminin çözümünde, uygulanan yükler altında toprak kütlesinde meydana gelebilecek gerilme/deformasyon özelliklerinin belirlenmesi

Detaylı

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 UYGULAMA-1 AB ve CD çelik çubuklar rijit BD platformunu taşımaktadır. F noktasından uygulanan 10 Kip yük etkisinde

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

PİN TASARIM PROJE MÜHENDİSLİK ZİRAAT İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

PİN TASARIM PROJE MÜHENDİSLİK ZİRAAT İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. PİN TASARIM PROJE MÜHENDİSLİK ZİRAAT İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ. FİRMA TANITIM DOSYASI HAKKIMIZDA Pin kurucu ortaklarının harita ve inşaat mühendislik hizmetlerinde 10, ziraat mühendislik hizmetlerinde

Detaylı

İç duvar detayı. Prensip detayıdır, projeye göre değişebilir.

İç duvar detayı. Prensip detayıdır, projeye göre değişebilir. UYGULAMA DETAYLARI İç duvar detayı. Yükseltilmiş iç duvar detayı. Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı - Dış cephe uygulama detayı

Detaylı

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI

KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI KOLEKSİYON A.Ş. TEKİRDAĞ MOBİLYA FABRİKASI DEPREM GÜVENLİĞİ VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI Danyal KUBİN İnşaat Y. Mühendisi, Prota Mühendislik Ltd. Şti., Ankara Haluk SUCUOĞLU Prof. Dr., ODTÜ, Ankara Aydan SESKİR

Detaylı

Yrd.Doç.Dr Muhammet Vefa AKPINAR, PhD, P.E.

Yrd.Doç.Dr Muhammet Vefa AKPINAR, PhD, P.E. Yrd.Doç.Dr Muhammet Vefa AKPINAR, PhD, P.E. Cell phone: 05558267119 School: +0904623774011 mvakpinar@yahoo.com Desteklenen Araştırma Projeleri Proje adı: Karayolu Alttemel Dolguların Güçlendirilmesinde

Detaylı

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir.

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir. TÜNEL KALIP ELÇĐN TAŞ TÜNEL KALIP Tünel kalıp sistemi, yapıların döşeme ve duvarlarının büyük kalıp elemanları ile bir kerede döküldüğü, yerinde beton dökülmesine dayalı bir yapım sistemidir. Tünel kalıplar

Detaylı

DERİN KAZI İSTİNAT YAPILARI. İnş. Müh. Ramazan YILDIZ Genel. Müdür.

DERİN KAZI İSTİNAT YAPILARI. İnş. Müh. Ramazan YILDIZ Genel. Müdür. DERİN KAZI İSTİNAT YAPILARI İnş. Müh. Ramazan YILDIZ Genel. Müdür. İSTİNAT YAPISINA NEDEN GEREK VAR? Şehir Merkezilerinde, Göçler, şehirleşme, Kentin daha değerli olması, Nüfus yoğunluğu ile yerin üstündeki

Detaylı

EXCEL VBA İLE ANKRAJLI VE ANKRAJSIZ İKSA YAPISI TASARIMI

EXCEL VBA İLE ANKRAJLI VE ANKRAJSIZ İKSA YAPISI TASARIMI PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ EXCEL VBA İLE ANKRAJLI VE ANKRAJSIZ İKSA YAPISI TASARIMI Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA PAÜ İnş. Müh. Böl. İnş. Müh. Burak YEŞİL PAÜ (yüksek lisans) İçerik Giriş Fore Kazıklar Fore Kazıkların

Detaylı

34. Dörtgen plak örnek çözümleri

34. Dörtgen plak örnek çözümleri 34. Dörtgen plak örnek çözümleri Örnek 34.1: Teorik çözümü Timoshenko 1 tarafından verilen dört tarafından ankastre ve merkezinde P=100 kn tekil yükü olan kare plağın(şekil 34.1) çözümü 4 farklı model

Detaylı

Konsol Duvar Tasarımı

Konsol Duvar Tasarımı Mühendislik Uygulamaları No. 2 06/2016 Konsol Duvar Tasarımı Program: Konsol Duvar Dosya: Demo_manual_02.guz Uygulama: Bu bölümde konsol duvar tasarımı ve analizine yer verilmiştir. 4.0 m yüksekliğinde

Detaylı

Yapının bütün aks aralıkları, enine ve boyuna toplam uzunluğu ölçülerek kontrol edilir.

Yapının bütün aks aralıkları, enine ve boyuna toplam uzunluğu ölçülerek kontrol edilir. Temel Demiri Nasıl Kontrol Edilir Radye Jeneral Temel, Tekil Temel, Sürekli Temel demir-kalıp kontrolü ve aplikasyon kontrolü nasıl yapılır? Aplikasyon Kontrolü Mimari projeden, vaziyet planına bakılarak,

Detaylı

Geoteknik Mühendisliği

Geoteknik Mühendisliği Geoteknik Mühendisliği 1 Mühendislik malzemesi nedir? İnşaat mühendisi inşa eder Paslı çelik Hala çelik Çelik Çelik 2 1 Mühendislik malzemesi nedir? İnşaat mühendisi inşa eder Beton Beton Hala beton 3

Detaylı

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr

Mühendislik. www.sksmuhendislik.com.tr Mühendislik 2015 HAKKIMIZDA Firmamız SKS MÜHENDİSLİK tavan sistemleri, duvar kaplama ve zemin döşeme sistemleri,izalasyon malzemeleri,alüminyum doğrama ve pvc doğrama olmak üzere 4 ana grupta 40 ayrı

Detaylı

DEPREME DAVRANIŞI DEĞERLENDİRME İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZ. NEJAT BAYÜLKE 19 OCAK 2017 İMO ANKARA ŞUBESİ

DEPREME DAVRANIŞI DEĞERLENDİRME İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZ. NEJAT BAYÜLKE 19 OCAK 2017 İMO ANKARA ŞUBESİ DEPREME DAVRANIŞI DEĞERLENDİRME İÇİN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZ NEJAT BAYÜLKE nbayulke@artiproje.net 19 OCAK 2017 İMO ANKARA ŞUBESİ Deprem davranışını Belirleme Değişik şiddette depremde nasıl davranacak?

Detaylı

FORE KAZIK - MİNİ KAZIK - KUYU PERDE - SHOTCRETE - ANKRAJ - ZEMİN ÇİVİSİ - JET GROUT

FORE KAZIK - MİNİ KAZIK - KUYU PERDE - SHOTCRETE - ANKRAJ - ZEMİN ÇİVİSİ - JET GROUT FORE KAZIK - MİNİ KAZIK - KUYU PERDE - SHOTCRETE - ANKRAJ - ZEMİN ÇİVİSİ - JET GROUT www.temelkon.com.tr Temelkon 2017 www.temelkon.com.tr 1989 yılında kurulan Temelkon Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret

Detaylı

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü 2013 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü YAKLAŞIK 400 YATAKLI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASI İLE MEVCUT HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASININ POLİKLİNİK BİNASI OLARAK

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü. TÜNEL DERSİ Ergin ARIOĞLU

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü. TÜNEL DERSİ Ergin ARIOĞLU YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İ 2. Bölüm Ek Notları (Marmaray Projesi nde Yapılan Sondaj Çalışmalarının Sayısal Değerlendirilmesi) Prof. Dr. Müh. Yapı Merkezi AR&GE Bölümü Mart

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul Ölçme Bilgisine Giriş Haritaların ve Ölçme Bilgisinin Kullanım Alanları Ölçmeler sonucunda üretilen haritalar ve planlar pek çok mühendislik

Detaylı

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ

HEYELANLAR HEYELANLARA NEDEN OLAN ETKENLER HEYELAN ÇEŞİTLERİ HEYELANLARIN ÖNLENMESİ HEYELANLARIN NEDENLERİ HEYELANLAR Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA Pamukkale Üniversitesi Doğal zemin veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın; yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru hareketidir.

Detaylı

KONU: Önyüzü Beton Kaplı Barajların Türkiye Pratiğinden Örnekler SUNUM YAPAN: Mehmet Harun ASKEROĞLU

KONU: Önyüzü Beton Kaplı Barajların Türkiye Pratiğinden Örnekler SUNUM YAPAN: Mehmet Harun ASKEROĞLU KONU: Önyüzü Beton Kaplı Barajların Türkiye Pratiğinden Örnekler SUNUM YAPAN: Mehmet Harun ASKEROĞLU Baraja Ait Ana Birimler a)plint Betonu ve geometrisi ( A hattı teşkili) b)gövde Zonları Ön yüzü Beton

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2

İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2. 1.1 Genel... 2 İÇİNDEKİLER 1 TERFİ MERKEZİ PROJE YAPIM TEKNİK ŞARTNAMESİ... 2 1.1 Genel... 2 1.2 Pompa İstasyonları Ön Raporlarının Hazırlanmasında Yapılacak Çalışmalar... 2 1.2.1 Jeoteknik Etütler... 2 1.2.2 Harita

Detaylı

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina

RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR. 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina RİSKLİ YAPILARIN TESPİT EDİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR 5- Risk Tespit Uygulaması: Betonarme Bina İncelenen Bina Binanın Yeri Bina Taşıyıcı Sistemi Bina 5 katlı Betonarme çerçeve ve perde sistemden oluşmaktadır.

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500)

10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) TS 500 / Şubat 2000 Temel derinliği konusundan hiç bahsedilmemektedir. EKİM 2012 10 - BETONARME TEMELLER ( TS 500) 10.0 - KULLANILAN SİMGELER Öğr.Verildi b d l V cr V d Duvar altı temeli genişliği Temellerde,

Detaylı

YOL İNŞAATINDA GEOSENTETİKLERİN KULLANIMI

YOL İNŞAATINDA GEOSENTETİKLERİN KULLANIMI YOL İNŞAATINDA GEOSENTETİKLERİN KULLANIMI Erhan DERİCİ Selhan ACAR Tez Danışmanı Yard. Doç. Dr. Devrim ALKAYA Geotekstil Nedir? İnsan yapısı bir proje, yapı veya sistemin bir parçası olarak temel elemanı,

Detaylı

33. Üçgen levha-düzlem gerilme örnek çözümleri

33. Üçgen levha-düzlem gerilme örnek çözümleri 33. Üçgen levha-düzlem gerilme örnek çözümleri Örnek 33.1: Şekil 33.1 deki, kalınlığı 20 cm olan betonarme perdenin malzemesi C25/30 betonudur. Tepe noktasında 1000 kn yatay yük etkimektedir. a) 1 noktasındaki

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

AKADEMİK BİLİŞİM Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GEOTEKNİK RAPORDA BULUNAN HESAPLARIN SPREADSHEET (MS EXCEL) İLE YAPILMASI

AKADEMİK BİLİŞİM Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GEOTEKNİK RAPORDA BULUNAN HESAPLARIN SPREADSHEET (MS EXCEL) İLE YAPILMASI AKADEMİK BİLİŞİM 2010 10-12 Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GEOTEKNİK RAPORDA BULUNAN HESAPLARIN SPREADSHEET (MS EXCEL) İLE YAPILMASI 1 ZEMİN İNCELEME YÖNTEMLERİ ZEMİN İNCELEMESİ Bir alanın altındaki arsanın

Detaylı

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIK VE ÖĞRETİM ELEMANLARI BİNASI VE G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DERSLİK VE LABORATUVAR

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Yapı ve Deprem Uygulama Araştırma Merkezi

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Yapı ve Deprem Uygulama Araştırma Merkezi İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Yapı ve Deprem Uygulama Araştırma Merkezi GLOBAL MT FİRMASI TARAFINDAN TÜRKİYE DE PAZARLANAN LİREFA CAM ELYAF KUMAŞ İLE KAPLANAN BÖLME DUVARLI BETONARME ÇERÇEVELERİN DÜZLEMİNE

Detaylı

Ankara Yıldız. İstanbul Altunizade. Ankara Balgat. Ankara Dışkapı

Ankara Yıldız. İstanbul Altunizade. Ankara Balgat. Ankara Dışkapı 1 Erener İnşaat Ltd. ti. 1998 Ankrajlı Kazıklı İzmir Ankrajlı Kesişen Fore Kazıklı Projesi. (Kazı Derinliği Yaklaşık 7.5 M.) 2 CBO İnşaat Müh. San. Ve Tic. 1998 Ankrajlı Mını Kazıklı Yıldız irket Merkezi

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 5. HAFTA 1 V. TEMELLER Yapının ağırlığı ve faydalı yüklerini zemine aktaran yapı elemanlarına "TEMEL" denilmektedir. Temelin oturacağı doğal zemine ise "TEMEL YATAĞI" denir.

Detaylı

.HAKKIMIZDA .İŞTİRAKLERİMİZ

.HAKKIMIZDA .İŞTİRAKLERİMİZ .HAKKIMIZDA 1999 yılında kurulan İHK İNŞAAT TİCARET LTD.ŞTİ projeden anahtar teslimine kadar gerek kamu binaları gerekse özel sektöre taahhüt edilen işlerde işverenlerinin ihtiyaçlarını koşulsuz işveren

Detaylı

DÜZEY İNŞAAT ENDÜSTRİ FİRMA TANITIM KATALOĞU

DÜZEY İNŞAAT ENDÜSTRİ FİRMA TANITIM KATALOĞU DÜZEY İNŞAAT ENDÜSTRİ FİRMA TANITIM KATALOĞU FİRMA TANITIMI HAKKIMIZDA Düzey İnşaat, mimari tasarım ve projelendirme, genel müteahhitlik, proje ve tesis yönetimi, üst yapı, çevre düzenlemesi vb. alanlarda

Detaylı

DERZ TASARIMI 1. YAPILARDA DERZLER

DERZ TASARIMI 1. YAPILARDA DERZLER DERZ TASARIMI 1. YAPILARDA DERZLER Çağdaş inşaat sektörünün gelişimi ile daha büyük, geniş ve yüksek yapılar yapılmaya başlandı. Bu nedenle sıcaklık etkisi ile malzemenin boyutsal değişimi ve bunun yarattığı

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ

RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ RÜZGAR ENERJİ SEKTÖRÜNDE KULE ve TEMEL TEKNOLOJİLERİ Mert GENÇ, İnş. Y. Müh. Kasım, 2013 İSTANBUL www.genseres.com İÇERİK 1) Kule tipleri 2) Kule-temel bağlantı tipleri 3) Temel sistemleri 4) Uygulama

Detaylı

Adres: İstanbul Yolu 25. Km Sarayköy Girişi Kazan/ANKARA Web: Tel: Fax: 0312

Adres: İstanbul Yolu 25. Km Sarayköy Girişi Kazan/ANKARA Web:    Tel: Fax: 0312 Web: http://www.sonarsondaj.com e-mail: sonar@sonarsondaj.com Tel: 0312 815 47 15 Fax: 0312 815 45 78 SONAR, Ankara Merkez Ofisi ve Atölyesi SONAR, 1977 yılında Muzaffer Çevik tarafından "sondajcılık"

Detaylı

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 1 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 2 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 6 3 TRİGONOMETRİK NİVELMAN 7 H B - H A = Δh AB = S AB * cotz AB + a t H B = H A + S AB * cotz AB + a - t TRİGONOMETRİK

Detaylı

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1. Su Yapıları II Dolgu Barajlar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli

Detaylı