MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI"

Transkript

1 T.C. Erzurum Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI Yrd. Doç. Dr. Serkan ÖRTÜCÜ Arş. Gör. Ayşenur YAZICI Mikrobiyal Biyoteknoloji Anabilim Dalı 2017

2 Ad Soyad Numara : : : Dersler Konu Tarih Deney Kontrolü Deney 1 Deney 2 Deney 3 Deney 4 Bölüm 1: Mikrobiyoloji Laboratuvarında Uyulması Gereken Kurallar Bölüm 2: Mikrobiyoloji Çalışma Alanları, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Bölüm 1: Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan Malzemeler Bölüm 2: Mikroskop Çeşitleri Bölüm 3: Işık Mikroskobu ve Kullanımı Bölüm 1: Örnek Hazırlama ve Mikrobiyolojide Boyalar Bölüm 2: Basit Boyama Bölüm 1: Gram Boyama Deney 5 Deney 6 Deney 7 Deney 8 Bölüm 1: Endospor Boyama Bölüm 1: Mikrobiyolojide Besiyerleri Bölüm 2: Saf Kültür Teknikleri ve Yayma Ekim Yöntemi Bölüm 1: Funguslar Bölüm 2: Fungus Boyama Yöntemleri Bölüm 1: Kirby-Bauer Test Deney 9 Bölüm 1: Topraktan Bakteri ve Fungusların İzolasyonu Deney 10 Bölüm 1: Topraktan izole edilen mikroorganizmaların saflaştırılması Sunumlar Öğrenci Sunumları Gerçekleştirilecektir.

3 Deney 1 Bölüm 1: Mikrobiyoloji Laboratuvarında Uyulması Gereken Kurallar Mikrobiyoloji Laboratuvarında uyulması gereken kurallar aşağıda maddeler halinde verilmiştir. Bu kuralların tamamına uyulması sağlığınız açısından önemli ve zorunludur. 1. Laboratuvar dersinde mutlaka önlük giyilmeli ve bu önlük ders sonunda çıkarılarak yıkanmalıdır. Bu önlük ile laboratuvar dışında veya başka bir laboratuvar dersinde kullanılmamalıdır. 2. Laboratuvarda yemek yenmemeli, sakız çiğnenmemeli ve bir şey içilmemelidir. 3. Laboratuvar dersinden önce ve sonra eller bol su ile yıkanmalıdır. Temizlik kullarına uyulmalıdır. 4. Laboratuvara çamurlu, ıslak ve tozlu ayakkabılarla girilmemelidir. 5. Çalışırken eller kesinlikle ağıza götürülmemelidir. Aynı şekilde kullanılan tüm malzemeler (Kalem, kağıt vb.) kesinlikle ağıda ve göze değdirilmemelidir. 6. Çalışma masalarının üzeri deneye başlanmadan önce ve deney bittikten sonra dezenfektan maddeler ile temizlenmelidir. 7. Ekim yaparken veya çalışırken pencereler kapalı olmalı, konuşmamalı, lüzumsuz el-kol hareketleri yapmamalıdır. 8. Öze veya iğneleri kullanmadan önce iyice sterilize etmeli (yakmalı), soğuduktan sonra kullanmalı ve tekrar yaktıktan sonra yerine koymalıdır. 9. Sterilitesinden şüphe edilen bir malzeme veya etiketi çıkmış, ne olduğu bilinemeyen maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır. 10. Çalışma masasının üzerinde deneyde kullanılacak malzemeler dışında hiçbir malzeme, çanta, mont, defter vb. bulunmamalıdır. 11. Mikroskop, ph metre, terazi, su banyosu, santrifüj vs. gibi lüzumlu ve her gün kullanılabilecek malzeme çok dikkatlice kullanılmalı, kullanılmadan önce ve sonra temizlenmelidir. 12. Laboratuvardan dışarı herhangi bir tehlikeli kültür, biyolojik örnek veya materyal çıkarılmamalıdır. 13. Çalışma yapılan ortamın canlı bakteri / spor taşıyan aerosoller ile kontamine olmasından kaçınılmalıdır. Aerosol; havada yayılmış çok küçük (invisable) katı veya sıvı partiküllerden oluşur. Aerosoller, kabarcıklar patladığında, bir sıvı diğerine eklendiğinde veya bir damla sıvı katı yüzeye düştüğünde oluşurlar (bu olaylar bakteriyolojik işlemlerde daima vardır). Birkaç mikrometreden de küçük olabilen bu partiküller havada süspanse olarak bir süre kalabilirler. Yani aerosoller potansiyel enfeksiyon kaynaklarıdır. 14. Çalışmalar her zaman alev altında yapılmalıdır. Bunzen beki veya alkol lambası bu amaçla kullanılır. Çalışmaların mikrobiyolojik steril kabinde yapılması ise en uygun olan yöntemdir. Bu şekilde mikroorganizmaların çevreye yayılması önlenir. Böylece hem çalışana hem de çalışma ortamına bulaşma önlenmiş olur. 15. Laboratuvarlarda sinek veya böcek bulunmamalı ve yok edilmelidir. Mikrop taşıyarak tehlikeli olabilirler. Laboratuvar havası temiz ve tozsuz olmalıdır. 16. Laboratuvarda aşırı hareketli davranılmamalıdır. Özellikle mikroorganizmaların havaya yayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 17. Mikroorganizma içeren tüp veya petri kutuları açık olarak masa üzerine bırakılmamalıdır.

4 18. Çalışma bittikten sonra kontamine olmuş çöpler direkt olarak çöp kutusuna kesinlikle atılmamalı, otoklava konulmak üzere uygun şekilde toplama kaplarına konulmalıdır. 19. Kültür sıvıları kesinlikle lavabolara dökülmemeli, bu sıvılar mutlaka içinde dezenfektan bulunan kaplara dökülmelidir. 20. Laboratuvar çalışması süresince, laboratuvar görevlilerinin ikaz, uyarı ve isteklerine uymalıdırlar. 21. Ellerde kesik, yara ve benzeri durumlar varsa bunların üzeri su geçirmez bir bantla kapatıldıktan sonra ya da su geçirmez eldiven giyildikten sonra çalışmaya başlanmalıdır. Aksi takdirde çalışmamak en uygun davranış olur. 22. Laboratuvar çantanızı derse gelirken mutlaka yanınızda getiriniz. Tüm bu kurallara uyacağımı taahhüt ederim. Ad :. Soy ad :. İmza :.

5 Bölüm 2: Mikrobiyoloji Çalışma Alanları, Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Birçok mikrobiyolojik proseste, çalışma malzemelerinin, besiyerlerinin ve stok kültürlerin çevrede bulunan mikroorganizmaların oluşturacağı kontaminasyondan korunması gerekmektedir. Bu bakımdan aseptik teknikler, çalışmanın güvenilirliği ve doğruluğu açısından önem taşımaktadır. Çalışma Alanları Bakteri ve Fungus çalışma alanlarının temizliği için gerekli olan malzemeler aşağıda verilmiştir. 1. Dezenfektan solüsyonları olarak %70 lik Etil Alkol, %4 lük Çamaşır suyu kullanılır. 2. Bünzen beki ve UV strerilizatörleri çalışma ortamının havasını temizler. Bakteri ya da funguslar ile çalışmaya başlamadan önce mutlaka eller yıkanmalıdır. Ardından çalışma ortamı %70 lik EtOH ile temizlenmelidir. Kültürlerle çalışırken veya inkübatör dışında kültürler varken kesinlikle yeme ve içme yapılmamalıdır. Birçok mikroorganizma yüksek sıcaklığa, kurutmaya ve kaynatmaya dirençli sporları üretirler. Bu sporlar yüksek basınç ve sıcaklık koşullarında belirli bir süre tutularak ortamdan uzaklaştırılabilir. Bu işlemi düdüklü tencere mantığı ile çalışan otoklav adlı cihaz otomatik olarak yapmaktadır. Şekil 1: Mikrobiyoloji laboratuvarı Planı 1. Havalandırma 2. Biyolojik Güvenlik Kabini 3.Çalışma alanları 5. Lavabo.

6 Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Antiseptik veya dezenfektan maddeler mikroorganizmaları öldüren veya üremelerini engelleyen kimyasal maddelerdir. Ancak bu öldürme %100 gerçekleşmez. Sterilizasyon için kullanılan maddeler ise mikroorganizmaları %100 öldürür. Bu bakımdan bir malzeme ya sterildir, yada değildir. Hemen hemen steril diye bir kavram kullanılamaz. Dezenfeksiyon ise ortamda bulunan patojen özellikteki mikroorganizmaların öldürülmesi işlemidir. Prionlar Çok dirençli Sporlar Mikobakteriler Funguslar Zarflı Virüsler Vejetatif Bakteriler Az dirençli Şekil 2: Mikroorganizmaların kimyasallara karşı olan dirençliliğinin karşılaştırılması Sterilizasyon iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan biri fiziksel sterilizasyondur. Fiziksel sterilizasyon ısı ve ışınlama ile yapılabilir. Diğer sterilizasyon yöntemi ise kimyasal sterilizasyondur. Kimyasal sterilizasyon ise alkilleyici ajanlar, ozon gazı, klorin dioksit gibi kimyasallar ile yapılan sterilizasyon işlemidir. a) Isı ile sterilizasyon: Cam, metal gibi yüksek ısıya dayanıklı malzemeler steril edilir. Burada yeterli derecede yeterli süre ısı vermek önemlidir. Şekil 3: Pastör Fırını

7 En hızlı ve güvenilir sterilizasyon yöntemi ise basınçlı buhar ile yapılan sterilizasyondur. Bu yöntemde otoklav adlı cihazlar kullanılır. Otoklav, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 C sıcaklıkta dakikada sterilizasyon yapar. Bu yöntemde toksik olmayan buharın taşıdığı yüksek enerji kullanılır. Bu enerji sayesinde proteinlerin degredasyonu sağlanır. Ameliyat malzemelerinin sterilizasyonundan, mikrobiyoloji besiyerlerinin sterilizasyonuna kadar çok geniş kullanım alanına sahiptir. B A Şekil 4: A. İlkel Otoklav B. Modern Otoklav Otoklavın Çalışma Mantığı Otoklavlarda 100 C nin üzerindeki sıcaklıklarda, içindeki suyun yüzeyine yapılan buhar basıncının artırılması ve böylece suyun kaynama noktasının yükseltilmesiyle sağlanmaktadır. Otoklava verilen buharla, otoklav içindeki su önce ısınır ve daha sonra oluşan buhar içeride hapsedilerek, basınç yükselir. Otoklav basıncı ile (doymuş buhar basıncı) sıcaklık arasında belli bir ilişki vardır. Buna göre otoklav basıncının ölçülmesiyle otoklav sıcaklığı da saptanır. Tablo 1: Otoklavda Sterilizasyonun Kontrolü İndikatörler Değişim Sterilizasyon Yöntemi Browne Tüpleri Kırmızıdan yeşile döner Kuru hava ve basınçta kullanılır. Steam-Clox Kağıtları Mordan yeşile döner Basınç altında buharda kullanılır. Diack Tüpleri Eriyerek bej renk kırmızıya döner Basınç altında buharda kullanılır. Bowie-Dick Şeritleri Açık renkten koyu renge döner Basınç altında buharda kullanılır. Otoklav Şeridi Açık renkten koyu renge döner Basınç altında buharda kullanılır.

8 b) Işınlar ile Sterilizasyon Radyasyon ile yapılan sterilizasyon yüksek ısıya duyarlı olan malzemelerin sterilizasyonunda kullanılmaktadır. UV, Alfa ve Gamma ışınları kullanılarak yapılır. Bu ışınlar suyu hidroliz ederek oksijen radikalleri oluştururlar. Bu oksijen radikalleri ise nükleik asitleri parçalayarak ve pirimidin dimerleri oluşturarak mikroorganizmaların ölümüne yol açmaktadır. UV lambaları özellikle hastahanelerde ve laboratuvarlarda kullanılmaktadır. Fakat bu lambaların bir dezavantajı vardır. Cam, su ve flimlerin arkasına geçememektedir. Bu yüzden yüzey sterilizasyonunda kullanılır. Şekil 5: UV lambası c) Filitre ile sterilizasyon Mekanik olarak yapılan sterilizasyon yöntemidir. Sıvı ve gazların sterilizasyonunda kullanılır. Filitrelerde kullanılan porun büyüklüğüne göre sterilizasyonun derecesi belirlenir. Şekil 6: Şırınga filitresi d) Kimyasallar ile sterilizasyon Çok çeşitli kimyasallar sterilizasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır. Mikroorganizmaların öldürülmesine veya inhibe edilmesinde kullanılan kimyasallar sıvı veya gaz formundadır. Sıvı kimyasallar daha çok yüzey sterilizasyonunda kullanılırken, gaz kimyasallar düşük sıcaklık fonksiyonları olan malzemelerin sterilizasyonunda kullanılır. Ethylene oxide, beta-propiolactone yada formaldehit gibi gazlar reaktif özellik gösterir. Alkilleyici özellikleri mikroorganizmaların öldürülmesinde kullanılmaktadır.

9 Laboratuvar Raporu 1 a. Aşağıdaki soruları cevaplandırınız. 1. Otoklavda kullanılan indikatörlerin isimlerini yazınız. 2. Filitre ile sterilizasyonda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?.. 3. Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve antiseptik terimlerinin farklarını belirtiniz. 4. Mikroorganizma çalışma alanları hangi solüsyonlar ile temizlenmelidir? b. Aşağıdaki bilgileri doğru ve yanlış olarak değerlendiriniz Ethylene oxide, beta-propiolactone ve formaldehit gazları reaktif özellik gösterir Sterilizasyon için kullanılan maddeler ise mikroorganizmaları %100 öldürmez. 3. Mikobakteriler zarflı virüslere göre daha direçlidirler. 4. Funguslar prionlara göre daha dirençlidirler. 5. Öldürülmesi en zor mikroorganizmalar sporlardır. 6. UV pirimidin dimerleri oluşturarak mikroorganizmaların ölümüne yol açmaktadır. 7. Mikroorganizma çalışma ortamları %100 lük EtOH ile temizlenmelidir. 8. Otoklav 121 C de kuru havada sterilizasyon yapmaktadır.

10 Deney 2 Bölüm 1: Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan Malzemeler Aşağıdaki şekilde genel bir laboratuvarda bulunması gereken cam malzemeler verilmiştir. Bir mikrobiyoloji laboratuvarında mutlaka bulunması gereken cihazlar; mikroskop, etüv, biyolojik güvenlik kabini, inkübatörler, otoklav, santrifüj, vortex, tartı, saf su cihazıdır. Bölüm 2: Mikroskop Çeşitleri Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük mikroorganizmaların objektif ve okuler adı verilen mercekler sistemiyle büyültülerek detaylı görüntüsünün incelenmesini sağlayan alet mikroskop olarak adlandırılır. İlk mikroskop 1660 da Hollanda'lı Leuvenhoek tarafından yapılmıştır. Şekil 7: İlk Işık mikroskobu

11 Mikroskop çeşitleri olarak; 1. Faz-Kontrast Mikroskobu: Mikroorganizmayı öldürmeden ve boyama yapmadan incelemeyi sağlayan mikroskop türüdür. İlk olarak 1933 yılında Frederick Zernike tarafından geliştirilmiştir. Bu nedenle Zernike mikroskobu olarak da bilinmektedir. Canlı protozoanları ve transparan hücreleri incelemek için iyi bir araçtır. Ayrıca, hücre içi yapıların, flagella ve sil gibi organellerin incelenmesinde kullanılır. Şekil 8: Faz-Kontrast mikroskobunun çalışma prensibi Şekil 9: Faz-Kontrast mikrokobu ile çekilmiş hücre görüntüleri

12 2. Işık Mikroskobu: Aydınlatma kaynağı olarak görünür ışığın kullanıldığı (550 nm) mikroskop türüdür. Işık mikroskobunun tüm kısımları şekil 10 da gösterilmiştir. Işık mikroskon-bunun optik kısımlar oküler ve objektiflerdir. Oküler genellikle 10X büyütmeli olmaktadır. Objektifler ise 4X, 5X, 10X, 20X, 40X, 60X ve 100 X olabilmektedir. Laboratuvarımızda kullandığımız ışık mikroskoplarının oküleri 10X, objektifleri ise, 4X, 10X, 40X ve 100X tir. 100X objektifi immersiyon objektifi olarak adlandırılmaktadır. Şekil 10: Işık mikroskobunun bölümleri Işık Mikroskobunun büyütme gücü = Objektif Büyütmesi X Oküler Büyütmesi Objektif Büyütmesi= = Tüp uzunluğu / Objektifin fokal uzunluğu Işık kaynağı: Mikroskoplarda objeyi aydınlatmak için, genellikle elektrikle çalışan, mikroskobun dışında bulunan veya mikroskobun içine monte edilen ışık kaynakları kullanılmaktadır. Işık kaynağı aydınlatma için gerekli ışığı verir, ayrıca bazı modellerde ışığı ayarlamak için özel diyaframlar bulunur. Filtre: Kondansatörün altında bulunan özel ve halka şeklindeki yere ışık kaynağından gelen ışınları süzen mavi, yeşil veya mat filtreler konarak iyi görüntü sağlanmaya çalışılır. Diyafram: Lambadan gelen ışığın, gereğine göre az veya fazla oranda kondansatöre girmesini sağlamak için kondansatörün altında diyafram bulunur. İmmersiyonla çalışmalarda genellikle diyafram tam açılarak içeri fazla ışık girmesi ve objenin aydınlatılması sağlanır.

13 Kondansatör: Bir mikroskopta kondansatörün esas görevi ışığı obje üzerinde toplamak ve yeterince aydınlatmaktır. Genellikle iki mercekten oluşan kondansatörler, bir düğme ile aşağı yukarı iner çıkar ve ışığın iyi odaklanmasını sağlar. Işık mikroskobunun kullanımı, mikrobiyoloji laboratuvarı dersimizin temel öğrenme hedeflerinden birini oluşturmaktadır. Mikroskobun uzun ömürlü olması, bakımlarının ve kullanımının iyi olmasına bağlıdır. Bunun için mikroskop kullanımının öncesinde ve sonrasında mutlaka uymanız gereken kuralları vardır. Bu kurallar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Işık Mikroskobu Kullanımı Tablo 1: Işık Mikroskobu Kullanımı ile ilgili Kurallar 1 Mikroskop ile incelemeye başlamadan önce parçalarının tam, sağlam, tozsuz ve lekesiz olmasına dikkat edilmelidir. Toz ve leke olması durumunda Ksilol ve etanolden oluşan özel temizleme solüsyonu ile silinmelidir. 2 Preparatın alt kısmı mikroskobun tablasına yerleştirilir ve kesinlikle objektiflere sürtülmemelidir. 3 Preparat tabla üzerindeki tutturucuya yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. 4 Kondansatör yukarı doğru kaldırılır. Diyafram tam açılır. 5 Işığın açıldığından emin olunmalıdır. 6 Objektifler örneğin tam üzerine getirilir. 7 4X objektifi ile başlanılarak örnek görüntülenmeye başlar. 8 Örnek görüntülenmesi sırasında ışık ayarı, ve netlik yeniden gözden geçirilir. 9 İnceleme işlemi bittikten sonra, tabladan preparat çıkarılır. 10 Mikroskop temizlenir. Örtüsü örtülür. Ve uygun taşıma şekli ile kaldırılır. 3. Karanlık alan Mikroskobu: Faz-Kontrast mikroskobuna alternatif olarak, canlı mikroorganizmaları yüksek kontrast altında incelemeyi sağlayan mikroskop çeşididir. Hücre Boyamasına gerek kalmadan inceleme yapmaya yarar. Şekil 11: Karanlık Alan mikroskobu çalışma prensibi

14 Laboratuvar Raporu 2 a. Aşağıdaki soruları cevaplayınız. 1. Mikroskop lensleri temizlemek için kullanılan solüsyonları yazınız. 2. Genellikle kondansör hangi poziyonda tutulmalıdır? 3. İmmersiyon yağı hangi objektif ile kullanılır? 4. Canlı bakterinin hangi karakteristiği faz kontrast mikroskobunda görülür? 5. Işık mikroskobunun bölümlerini liste halinde yazınız.....

15 Deney 3 Bölüm 1: Örnek Hazırlama Işık mikroskobunda mikroorganizma incelemesi yapmak üzere mikrobiyolojik örneklerin slide üzerinde hazırlanması ve belirli işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bu bakımdan aşağıda şekilsel olarak çeşitli örnek hazırlama yöntemleri gösterilmiştir. a) Lam üzerine yayılan bakteri örneğinin hava ortamında kurutulması yöntemi. b) Hücreleri lam üzerine tek tek düşünen smear yayma yöntemi. c) Su üzerine mikroorganizma örneğinin yayılması ve lamelin üzerine kapatılması yöntemi.

16 Bölüm 2: Mikrobiyolojide Boyalar Mikroorganizmaların boyanması morfoloji tayini ve gruplara ayrılmasında kullanılan en etkili yöntemdir. Mikrobiyolojide çok çeşitli boyalar mevcuttur. Mikrobiyolojik boyaların çoğunluğu organik bileşiklerdir. Bu boyalar benzen halkası ile birleşmiş kromofor ve okzokrom gruplarını içermektedir. Kromofor grubu taşıyan benzen halkasına kromogen halkası adı verilir. Kromogen grubu, birleşiğe boya özelliği verir. Ancak, böyle birleşik renkli olmasına karşın henüz boya karakterine değildir. Çünkü, bu boyanın doku veya lifle bağlanma yeteneği yoktur. Oluşan renk mekanik yoldan kolayca giderilebilir. Gerçek boya haline geçebilmesi için kromofor grubu yanı sıra, diğer grupları da (okzokrom) taşıması gerekmektedir. Okzokrom bileşiğe elektrolitik dissosiasyon özelliği kazandırarak, bileşikte tuz oluşumunu sağlar ve kromofor grubunun daha etkili olmasına yardım eder. Örneğin, nitro (NO 2) grubu kromofordur. Benzen halkasındaki 3 hidrojen atomu yerine NO 2 grubu girerse trinitro benzen oluşur. Sarı renkli bir kimyasal birleşik olan bu madde henüz boya değildir ve elektriksel olarak disosiye olmaz. Ancak, benzen halkasındaki diğer hidrojen atomu yerine bir okzokrom grubu (OH gibi) girerse birleşik boya haline dönüşür (pikrik asit) ve boyama kabiliyetini kazanır. Okzokrom grubu, aynı zamanda boyanın daha koyu boyanmasını sağladığı gibi boyanacak cisimle tuz oluşumuna sebep olur. Tablo 2: Kromofor ve Okzokrom grupları Kromofor grupları Azo Nitrozo Azoksi Thiocaronyl Nitro İmino Karbonil Ethenyl Okzokrom grupları - NR2 - NHR - NH2 - OH - OCH3 I Br Cl Bu boyaları yapılarına ve elektriksel yüklerine göre asidik, bazik ve nötral olmak üzere 3 ana gruba ayırabiliriz. a) Asidik Boyalar: Pozitif yüklü olan hücre ve bazı proteinlere bağlanma özelliği gösteren negatif yüke sahip boyalardır. Asidik boyalar genellikle zemin boyanmasında kullanılmaktadır. Örneğin Kapsül boyama yönteminde asidik boyalar kullanılır. Bu boyalara örnek olarak Nigrosin, Pikrik asit, Eosin, Asit fuschin, India ink verilebilir. b) Bazik Boyalar: Pozitif yüklü olan bu boyalar, negatif yüklü olan nükleik asit, -OH ve COOH gibi negatif grupları taşıyan moleküllere bağlanmaktadır. Bakterilerin hücre duvarları teikoik asit varlığından dolayı negatif yüklüdür. Bu bakımdan bakteri boyamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu boyalara örnek olarak, Crystal Violet, Methylene Blue, Safranin, bazik fuschin verilebilir.

17 c) Nötral Boyalar: Asit ve baz boyaların uygun oranda karışımlarından elde edilir. Bu boyalara örnek olarak Giemsa, Wright, Leishman verilebilir. Bölüm 3: Basit boyama Tek bir boya kullanılarak yapılan boyama yöntemine basit boyama denilir. Bu yöntemde en sık kullanılan boyalar metilen mavisi, kristal viole ve bazik funksin dir. Bu boyalar pozitif yüklüdür. Bu bakımdan bakteri görüntülemesinde kullanılırlar. Basit boyamada boyama süresi genellikle çok kısadır. (30 saniye ile 2 dakika arasında değişir.) Boyamanın ardından yıkama ve kurutma aşamaları yapılarak preparat hazırlanır. Materyaller Lam-Lamel Metilen Mavisi Laktofenol Mavisi dh 2O Kurutma kağıtları E. coli bakteri Kültürü Pennisilium türleri Uygulama 1.Basamak 2.Basamak Öncelikle bakteri örneği lama yayılır ve kurutma işlemi yapılır. Ardından 1 dakika metilen mavisi ile muamele edilir. Süre sonunda örnek yıkanır. Hava ortamında kurutularak inceleme yapılır.

18 Laboratuvar Raporu 3 Basit Boyama; Işık mikrokobu ile incelediğiniz E. coli ve Penicilium türlerinin görüntüsünü çiziniz. E. coli.. büyütme Penicillium.. büyütme 1. Hangi bazik boyalar asit boyalara göre bakteri görüntülemesinde daha başarılıdır? 2. Bakteri boyamada kullanılan 3 tane bazik boyayı yazınız. a).. b). c).. 3. Örnek hazırlamada niçin alevde fiksasyon yapılır? 4. Boyalardaki Kromofor ve Okzokrom gruplarının işlevlerini yazınız.

19 Deney 4 Bölüm 1: Gram Boyama 1884 yılında Christian Gram tarafından geliştirilmiş olan Gram boyama yöntemi bakterileri iki ana gruba ayıran ve mikrobiyolojinin günümüzde hala kullanılan en önemli boyama yöntemidir. Bu boyama yöntemi ile bakteriler Gram pozitif ve Gram negatif olarak iki gruba ayrılmaktadır. Şekil 12: Gram + ve Gram bakterilerin hücre duvarı yapılarındaki farklılıklar. Hücre duvarı farklılıkları sayesinde boyanmalarında farklılıklar oluşur. Materyaller Lam-lamel Kristal violet Safranin Gram s iodine Etil alkol Pseudomonas aeruginosa Staphylococcus aureus Kurutma kağıtları Distile su Boyama paneli

20 Uygulama Şekilde gösterildiği gibi hücre fiksasyonunun ardından sıra ile boyama işlemleri yapılır. 1. Kristal viole boyası ile 20 saniye boyama yapılır. 2. Ardından su ile yıkanır. 3. Gram Iodin ile 1 dakika sabitleme yapılır. 4. Tüm gram Iodine %95 lik Etil Alkol ile yıkanır. Bu aşama kritik aşamadır. Yıkama slide renksiz olana kadar devam etmelidir. 5. Su ile saniye yıkanır. 6. Safranin ile 20 saniye boyanır. 7. Su ile yıkanır. 8. Slide kurutulur. Işık mikroskobu ile inceleme yapılır.

21 Laboratuvar Raporu 4 Gram Boyama; S. aureus ve P. aeruginosa mikroorganizmalarının incelediğiniz görüntülerini çiziniz. S. aureus & P. aeruginosa Büyütme 1. Gram Boyamada S. aureus hangi renkte görülür? 2. Gram boyamada P. aeruginosa hangi renkte görülür? 3. Gram pozitif bakterilerde hangi hücre kompartmeni gram boyamada önemlidir? Niçin?.. 4. Gram boyamada son aşamada safranin boyası yerine Metilen mavisi kullanılabilir mi?

22 Deney 5 Bölüm 1: Endospor Boyama Basillus ve Clostridium gibi bazı bakteriler sıcaklığa dirençli yapılar üretirler. Bu yapılara endospor denir. Sıcaklık dışında çeşitli kimyasallara karşı da dirençlidirler. Endosporları incelemek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemler arasında, Schaeffer-Fulton ve Dorner metodları mikrobiyologlar tarafından en sık kullanılan metodlardır. Schaeffer-Fulton Metodu Bu metod da malaşit yeşili endosporu boyarken, safranin ise vejetatif hücreleri boyamaktadır. Endosporlar yeşil renkli olurken, vejetatif hücreler pembe renkli olarak görülmektedir. Aşağıdaki şekilde bu metodun aşamaları görülmektedir. Şekil 13: Schaeffer-Fulton Metodu Materyaller 24 saatlik nutrient agar Bacillus subtilis Hot plate Malaşit Yeşili Safranin Distile su Lam- Lamel Boyama Paneli

23 Uygulama 1. Bakteri örneği lamele yayılır. 2. Fiksasyonun ardından malaşit yeşili ile boyanır. 3. Hot plate ile lamele yüksek ısı verilir. 4. Örnek su ile yıkanır. 5. Ardından safranin ile boyanır. 6. Örnek yeniden su ile yıkanır. 7. Kurutularak ışık mikroskobunda inceleme yapılır.

24 Laboratuvar Raporu 5 Endospor boyama; ile incelediğiniz görüntüyü çiziniz. B. subtilis Büyütme 1. Endospor ve vejetatif hücreleri birbirinden nasıl ayırırsınız. 2. Endospor boyamada kullanılan diğer bir yöntem olan Dorner metodunu araştırarak yazınız...

25 Deney 6 Bölüm 1: Mikrobiyolojide Besiyerleri Laboratuvarda, mikroorganizmaların ihtiyaçlarına uygun içerikli besiyerleri hazırlanmalıdır. Mikrobiyolojik besiyeri (Medium /Media) bakterilerin yiyecekleridir. Besiyerleri 3 farklı tipte hazırlanabilir. a) Sıvı Besiyerleri: Nutrient broth, sitrat broth, glikoz broth, litmus milk gibi besiyerlerini kapsamaktadır. Bu sıvı besiyerleri genellikle mikroorganizmanın sayısını arttırma ve fermentasyon çalışmaları için tercih edilmektedir. b) Katı Besiyerleri: Sıvı besiyerlerine katılaştırıcı özellikteki agar, jelatin, silika jel gibi maddelerin eklenmesi ile elde edilmektedir. Katılaştırıcı ajanların mikroorganizmanı gelişmesini inhibe etmemesi önemli bir özelliktir. Ayrıca oda sıcaklığında da sıvılaşmaması gerekmektedir. Bu bakımdan katılaştırıcı olarak kullanılan agar ve silika jel oda sıcaklığında katı olmakta, jelatin ise sıvılaşabilmektedir. Jelatin ayrıca bazı mikroorganizmalar tarafından hidrolize edilebilmektedir. c) Yarı katı (Semisolid) besiyerleri: Sıvı ve katı arası özellikte olan besiyerleridir. Katılaştırıcı maddelerin miktarlarının az olması sebebiyle jel görünümünde olurlar. Genellikle bakteri hareketlerinin izlendiği çalışmalarda tercih edilmektedir. Mikrobiyolojik Besiyerlerinin İçeriği Beisyerlerinin içeriği araştırmacı tarafından, mikroorganizmanın ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenmelidir. Besiyerlerinde 7 faktör oldukça önemlidir. Bunlar su, karbon, enerji, nitrojen, mineraller, büyüme faktörleri ve ph dır. 1. Su: Protoplazmanın %70-80 ini su oluşturmaktadır. Hücrelerin dış ortamla besin alış verişinde önemli bir rolü vardır. Enzimatik reaksiyonlar su ortamında gerçekleşmektedir. Bu bakımdan su bir besiyerinin ham maddesidir. Besiyerlerinde kullanılan suyun kalitesi çok önemlidir. Besiyeri hazırlarken çeşme suyu kullanılmamalıdır. Çünkü çeşme suyu yüksek kalsiyum ve magnezyum iyonları içermektedir. Bu iyonlar, peptonların ve beef ekstrak gibi diğer besiyeri içeriğinin çökelmesine yol açar. Bu nedenle besiyeri hazırlarken mutlaka distile su kullanılmalıdır. 2. Karbon: Organizmanın ototrof veya heterotrof olmasına göre farklı karbon ihtiyaçları vardır. Organizmalar asetik asit, glikoz gibi tek çeşit karbon kaynağı kullanabilecekleri gibi, farklı çeşitlerde de karbon kaynakları da kullanabilirler. 3. Enerji: Fotoototrofik mikroorganizmalar pigment içerdiğinden besiyerlerinde enerji sağlayan bileşiklere ihtiyaç duymazlar. Ancak, bazı organizmalar enerjilerini üretebilmek için ortamda nitrat, nitrit, sülfit gibi bileşiklere ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle enerji üretebilmeleri için bu bileşiklerin besiyerine eklenmesi gerekmektedir. 4. Nitrojen: Organizmalar protein, peptid, pepton gibi bileşikleri besiyerinden alarak nitrojenleri oluşturabilirler. Heterotrofik mikroorganizmaların bu ihtiyaçları nutrient broth da bulunan beef ekstrak ve peptondan karşılanmaktadır. 5. Mineraller: Tüm mikroorganizmalar sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, manganez, demir, çinko, bakır, kobalt gibi metaik elementlere ihtiyaç duymaktadır. Bu elementlerin eser miktarları besiyerinde bulunmalıdır.

26 6. Büyüme faktörleri: Aminoasit ve vitaminleri içeren büyüme faktörleri, mikroorganizmaların karbon ve nitrojen kaynakları olarak sentez reaksiyonlarında önemli bileşiklerdir. Nutrient brothda bulunan beef extract büyüme faktörleri ile doyurulmuştur. Ayrıca patojen bakterilerin geliştirildiği kanlı agar da yine büyüme faktörleri içermektedir. 7. Hidrojen iyonu konsatrasyonu: Mikroorganizmaların büyümeleri besiyerinin ph derecesine bağlı olarak değişmektedir. Çünkü enzimlerin çalıştığı belirli bir ph derecesi vardır. Çoğu bakteri ph 7de iyi gelişme gösterirken, patojenler genellikle daha alkali ortamı tercih ederler. Örneğin trypticase soy broth bu patojenlerin gelişimi için uygun olan ph 7,3 olarak optimize edilmiştir. Besiyeri hazırlığı ile ilgili Ders Videosunu İzleyiniz Bölüm 2: Saf Kültür Teknikleri Toprak, su, besin, vücut gibi mikroorganizma popülasyonunun yoğun olduğu kaynaklarla çalışırken, saf kültürler elde etmek önemlidir. Mikroorganizmaları morfoloji ve fizyolojik karakterlerine göre ayırmak ilk olarak yapılacak saflaştırma basamağıdır. Birçok saf kültür elde etme metodu vardır. Bunlardan en sık kullanılan iki tanesi, streak plate (Yayma Plak) ve pour plate (Dökme Plak) yöntemleridir.

27 Şekil 14: Yayma ve Dökme plak Yöntemleri Materyaller Bunzen beki, Nurtient broth petri Karışık Kültür (Rhodotorula glutinis, E. coli, Serratia marcescens) Uygulama 1. Bencinizi uygun disinfektan maddelerle temizleyiniz. 2. Steril petrinize tarih, grup numarası ve kültür adını yazınız. 3. Kültür örneğinden 20 μl alarak petriye bırakınız. 4. Baget yardımıyla yayma ekim yapınız. 5. İnkübasyon süresi sonunda (1-2 gün) örneklerinizi inceleyiniz. Aşağıda uygulama basamakları görsel olarak verilmiştir. Yayma ekim yönteminde petri kutusunun içerisine 0,1-0,5 ml kültür pipetlenir. Arından Drigalski spatülü ile besiyeri üzerine yayılır. Spatül kullanılmadan önce ve sonra steril edilmelidir. Bu işlem alevden geçirme ile yapılabilir.

28 Laboratuvar Raporu 6 1. Besiyeri hazırlığında neden çeşme suyu tercih edilmez? 2. Yayma ve Dökme plak yöntemlerinden sizce hangisi ile daha çok tek koloni elde edilebilir? 3. Besiyerlerini kullanan ilk mikrobiyolog kimdir? Araştırınız. Kullandığı besiyerinin özelliklerini öğreniniz....

29 Deney 7 Bölüm 1: Funguslar Ökaryotik mikroorganizmaların önemli bir kısmı oluşturan funguslar heterotrof özelliktedir. Fungusların çoğu toprak ve suda saprofit olarak yaşarlar. Ekosistemde in üzerinde fungus türü bulunmaktadır. Ekonomik olarak faydalı olan fungusların yanında insan ve bitki patojeni olarak yaşayan fungus türleri de mevcuttur. Fungusları inceleyen bilim dalına mikoloji adı verilir. Fungusları oluşturan alemin içerisinde tek hücreli mayalar ve çok hücreli küfler ve şapkalı mantarlar bulunmaktadır. Fungusların genel özelliklerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz: 1. Bakterilerin aksine ökaryotik hücre yapısına sahiplerdir. 2. Fotosentez yapmazlar. 3. Doku farklılaşması geçirmezler. 4. Hücre duvarları kitin ve diğer polisakkaritlerden oluşmuştur. 5. Üreme yapıları olarak spor oluşturlar. Veya eşeysiz olarak üreyebilirler. Fungusların sınıflandırılmasında makroskobik ve mikroskobik morfolojileri, misel durumları, yaşam şekilleri, üremeleri gibi özelliklere bakılmaktadır. Şekil 15: Maya (Yeast), Filamentöz Fungus (Mold) ve bekterilerin yapısal olarak karşılaştırılması Materyaller 1 Saccharomyces cerevisiae sıvı kültürü, Lam-Lamel, Metilen mavisi, Işık Mikroskobu Uygulama 1 1. Kültürden alınan örnek ile preparat hazırlanır X de maya hücreleri görüntülenir.

30 Materyaller 2 Çeşitli filamentöz fungusların katı kültürleri, Lam-Lamel, Laktofenol mavisi, Işık Mikroskobu, şeffaf renkli bant. Uygulama 2 1. Petrideki katı kültüre hafifçe bant dokundurulur. 2. Bant lam üzerine koyulur ve üzerine bir damla laktofenol mavisi damlatılır. 3. Bant lam üzerine yapıştırılır X de görüntüleme yapılır.

31 Laboratuvar Raporu 7 Mikroskopta incelediğiniz görüntüleri çiziniz.

32 Deney 8 Bölüm 1: Kirby-Bauer Test Bir molekülünün veya kimyasalın antimikrobiyal etkisinin incelenmesi için geliştirilmiş olan bir testtir. U.S. FDA tarafından onaylanmış olan standart bir method olan bu testte ph ı 7,2 ve 7,4 olan Mueller Hiltone II agar kullanılmaktadır. Yöntemde S. aureus, P. aeruginosa, E. coli ve P. vulgaris mikroorganizmaları patojenik özelliklerinden dolayı tercih edilmektedir. Bu laboratuvar dersimizde çeşitli antiseptik özellikteki kimyasalların antimikrobiyal etkileri değerlendirilecektir. Agar Disk Difüzyon Deneyi: Bu yöntemde, Araştırılacak olan kimyasallar bir filitre kağıdına emdirilir. Ardınan bakterilerin yayıldığı petriye belirli aralıklarla yerleştirilir. İnkübasyon süresi sonunda ( genellikle 30 derece, 24 saat) bakterilerin gelişmediği bölgeleri oluşturan zonların çapları cetvel yardımıyla ölçülerek incelenen kimyasalın etkinlik derecesi belirlenir. Deneysel Aşamalar:

33 Materyal Muller Hiltone agar plate S. aureus, P. aeruginosa, E. coli sıvı kültürleri Bunzen beki Steril pamuklu yayma çubuğu Filter disk Cetvel Uygulama 1. Muller Hiltone agar petri üzerine sıvı kültürler pamuklu çubuk yardımıyla yayılır. 2. Petri 15 dk. oda sıcaklığında inkübe edilir. 3. Steril filitre disklerine kloroform, fenol, formaldehit, amfisilin emdirilir. 4. Petri üzerine önceden işaretlenmiş olan bölgelere bırakılır C de 24 saat inkübasyona bırakılır. 6. İnkübasyon sonunda oluşan zonların cetvel yardımıyla çapları ölçülerek, maddelerin antimikrobiyal etkileri karşılaştırılır.

34 Laboratuvar Raporu 8 1. Antimikrobiyal etki araştırmalarında Kirby-Bauer Testi dışında kullanılan diğer testleri araştırınız. Mantıksal olarak farklarını ve benzerliklerini değerlendiriniz. 2. Kloroform, fenol, formaldehit ve amfisilinin oluşturduğu zonların çaplarını yazınız. 3. Kloroform, fenol, formaldehit, amfisilinin antimikrobiyal etkilerini karşılaştırınız. 4. Gözlediğiniz petri görüntüsünü çiziniz.

35 Deney 9 Bölüm 1: Topraktan Bakteri ve Fungusların İzolasyonu Toprak ve su mikroorganizmaların başlıca yaşama alanlarıdır. 1 gram toprak örneğinde milyonlarca bakteri ve fungus bulunmaktadır. Yerel örneklerin izolasyonu için ideal bir kaynak olarak laboratuvar dersimizde topraktan bakteri ve fungus izolasyonu gerçekleştirilecektir. Materyaller Toprak, Distile su, Deney tüpleri, Vortex, Nutrient agar plate, Potato dextrose agar plate, Baget, İnkübatör, mikropipet. Uygulama 1. 1 gram toprak örneği 10 ml distile suya alınır. 2. İyice vorteks ile homojen hale getirilir. 3. Seri dilüsyon düzeneği hazırlanır dilüsyon yapılan deney tüpünden bakteri izolasyonu için Nutrient agar plate e fungus izolasyonu için Potato dextrose agar plate üzerine 100 μl örnek eklenir ve yayma ekimi yapılır. 5. Örnekler 25 C de 1 hafta inkübe edilir. 6. Koloni sayımı yapılır ve seçilen örnekler saflaştırılır.

36 Laboratuvar Raporu 9 1. Petrilerde elde ettiğiniz kolonileri sayınız. Mikroorganizma Koloni sayısı Bakteri Maya Fungus 2. Aşağıdaki şekilde gösterilen çizgi ekim yöntemini inceleyiniz. Yukarıdaki şekilde öze kullanılarak yapılan çizgi ekimi gösterilmektedir. Çizgi ekimi ile yayma ekimini araştırınız. Çizgi ekiminin avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendiriniz.

37 Deney 10 ve Laboratuvar Raporu 10 Bölüm 1: Topraktan İzole edilen Bakteri ve Fungusların Saflaştırılması Bir önceki laboratuvarda elde ettiğiniz karışık örnek içeren petrilerdeki örnekleri saflaştırma işlemini gerçekleştireceğiz. Bu amaçla, karışık örneklerde bulunan tek kolonileri seçerek yeni besiyerlerine çizgi ekimi yöntemi ile ekiniz. Aşağıdaki soruları cevaplayınız. 1. Kaç farklı örnek seçtiniz? Tercih sebebinizi belirtiniz. 2. Saflaştırma işlemi sırasında niçin yayma ekim yöntemini kullanmadık? 3. Mikrobiyoloji laboratuvarı dersinden çıkarımlarınız nelerdir? Çevredeki mikrobiyal çeşitlilik hakkında oluşan fikirlerinizi belirtiniz.

38 Science knows no country, because knowledge belongs to humanity, and is the torch which illuminates the world. Louis Pasterur

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 6 BOYAMA TEKNİKLERİ Mikrobiyolojide çeşitli organizmaları ve bunların farklı bölgelerini boyamak için

Detaylı

BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ VE PREPARAT HAZIRLAMA

BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ VE PREPARAT HAZIRLAMA BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ VE PREPARAT HAZIRLAMA BAKTERİLERİN BOYANARAK İNCELENMESİ Mikroorganizmalar, mikroskopta incelendikleri zaman yarı saydam ve renksiz oldukları için iyi görünemezler. Mikroorganizmaların

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Mikrobiyoloji Biliminin Gelişmesi...2 1.3. Mikroorganizmaların Hayatımızdaki Önemi...5 1.3.1. Mikroorganizmaların Yararları...5

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 5. DERS STERİLİZASYON; BİTKİ DOKU KÜLTÜRLERİNDE KULLANILAN STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ VE BU STERİLİZASYON

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ. Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ ÇALIŞMA PRENSİPLERİ Doç.Dr. Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI Histoloji: Dokuların yapısını inceleyen bilim dalı olduğu

Detaylı

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır.

STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. STERİLİZASYON 1 STERİLİZASYON Sterilizasyon: Bir üründeki tüm yaşayan mikroorganizmaların ve sporları ile virüslerin öldürülmesi veya uzaklaşerılmasıdır. Hücre kültüründe; kullanılan besi yeri, malzeme,

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON:

DEZENFEKTANLARA DİRENÇ TANIMLAR TANIMLAR STERİLİZASYON YAPMADAN TEMİZLİK YAPABİLİRSİNİZ TEMİZLİK YAPMADAN STERİLİZASYON YAPAMAZSINIZ DEZENFEKSİYON: Hidrojen peroksit sterilizasyon DEZENFEKSİYON EL ANTİSEPSİSİ iyod formaldehit gluteraldehit Perasetik asit fenol Çamaşır suyu Etilen oksit klor zefiran alkol ozon ppm Dr. Melda SINIRTAŞ TANIMLAR Hipokrat

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 10.04.2013 00-1-5 KYS.20 TE 11 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünleri, Kalite yönetim sisteminde mikrobiyoloji laboratuvarının, üretimi yapılan son ürün yoğurt ve ayranların kültür aktivasyon kontrolünün mikroskop

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVAR UYGULAMASI 1. MİKROBİYOLOJİK ÖRNEK ALMA VE KÜLTÜR YAPMA Kültür Tipleri Saf kültür: Tek bir mikroorganizma türü üretilmiş kültürlerdir. Karışık Kültür: iki yada daha fazla çeşitte mikroorganizma türü aynı besiyerinde

Detaylı

MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MİKROSKOBUN KULLANILIŞI DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON

MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MİKROSKOBUN KULLANILIŞI DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MİKROSKOBUN KULLANILIŞI DEZENFEKSİYON STERİLİZASYON Dr. Müjde Eryılmaz MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA KULLANILAN ALET VE MALZEMELER 1.) CAM MALZEMELER: Petri

Detaylı

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI Hazırlayan Öğrenciler Dila Berfin UÇAN 7-F Ekin Ladin TÜRKMEN 7-F Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (2 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 DÖNEM

Detaylı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü Araştırma Laboratuarları ve Üniteleri Biyoloji Bölümünde Merkezi Araştırma Laboratuarlarının Kurulumu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Biyoloji Bölümü

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR Kurallar Laboratuvar saatinde geç kalan öğrenciler, eğitim başladıktan sonra laboratuvara alınmayacaktır. Laboratuvarlar devamlılık arzettiği için

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

2013-2014 ÖĞRETİM YILI LABORATUVAR DERSLERİ BAŞLAMA, BİTİŞ VE SINAV TARİHLERİ

2013-2014 ÖĞRETİM YILI LABORATUVAR DERSLERİ BAŞLAMA, BİTİŞ VE SINAV TARİHLERİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LABORATUVAR DERSLERİ KAYIT DUYURUSU ÖNEMLİ UYARILAR LABORATUVAR DERSLERİNE KAYIT İŞLEMLERİ 05-09 MAYIS 2014 TARİHLERİ ARASINDA

Detaylı

3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER

3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER 3. ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUARINDA KULLANILAN CİHAZLAR VE MALZEMELER Bu kısımda mikrobiyoloji laboratuarı çalışmalarında kullanılan çeşitli cam malzeme, alet ve cihazların özellikleri kısaca anlatılacaktır

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü CİHAZLAR: Analitik Terazi (DENVER).3 Analitik Terazi (AND GX600)..3 Biyogüvenlik Kabini (NUAIRE)

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEVCUT LABORATUVAR OLANAKLARI

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEVCUT LABORATUVAR OLANAKLARI IĞDIR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU MEVCUT LABORATUVAR OLANAKLARI Iğdır Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda kurulan Teknoloji sınıfında; Bebek maketi pediatrik bakım,

Detaylı

2. HAFTA MİKROSKOPLAR

2. HAFTA MİKROSKOPLAR 2. HAFTA MİKROSKOPLAR MİKROSKOPLAR Hücreler çok küçük olduğundan (3-200 µm) mikroskop kullanılması zorunludur. Soğan zarı, parmak arası zarlar gibi çok ince yapılar, kesit almadan ve mikroskopsuz incelenebilir.

Detaylı

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon 1.5 Kalite Kontrol Günümüzde gıda mikrobiyolojisi laboratuarlarında yaygın olarak ticari dehidre formülasyonlardan hazırlanan besiyerleri veya kullanıma hazır besiyerleri kullanılmaktadır. Kullanıma hazır

Detaylı

SANİTER GIDA-ÇEVRE BİLİMİ LTD.ŞTİ.

SANİTER GIDA-ÇEVRE BİLİMİ LTD.ŞTİ. EK RAPOR IC-1001 İÇ CEPHE BİR KAPLAMADA MANTARLARA KARŞI FİLM KORUYUCULARIN ETKİNLİK TESTİ (TS EN 15457) MAYIS 2011 * BRT001-11 No lu raporun ekidir. Sayfa 1 / 6 İÇİNDEKİLER 01. GİRİŞ 02. NUMUNENİN TANITILMASI

Detaylı

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler

Dekontaminasyon. Manuel Dekontaminasyon. Temizlik. Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi için yapılan işlemler Dekontaminasyon Manuel Dekontaminasyon Dr. Aydan Özkütük Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bir nesnenin mikroorganizmalardan arındırılarak güvenli hale getirilmesi

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (3 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 (%15); 16.06.2017 (%15) DÖNEM SONU SINAVI 23.06.2017 ARA

Detaylı

ARB BOYAMA NASIL YAPILIR

ARB BOYAMA NASIL YAPILIR ARB BOYAMA NASIL YAPILIR EZN (ARB) BOYAMA = Ehrlich Ziehl Neelsen = ASİDE DİRENÇLİ BOYAMA Tüberküloz bakterileri gibi dış yüzeyidne mikolik asit içeren bakteriler gram boyama ile boyanamazlar bu bakteriler

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

Çizgi ekim yöntemleri

Çizgi ekim yöntemleri Tek tip mikroorganizmadan oluşan topluluğa saf kültür denir. Değişik ortamlarda saf veya karışık halde bulunan mikroorganizmları katı besiyeri yüzeylerine veya sıvı besiyerine ekmede değişik yöntemler

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Kimyasal Maddelerle 1) ETİLEN OKSİT (EO) Sterilizasyon 2) HİDROJEN PEROKSİT 3) PERASETİK ASİT 4) OZON 5) KLORİN DİOKSİT (ClO2) 6) DÜŞÜK

Detaylı

MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ. Doç.Dr.Engin DEVECİ

MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ. Doç.Dr.Engin DEVECİ MİKROSKOP ÇEŞİTLERİ Doç.Dr.Engin DEVECİ MİKROSKOP KULLANIMI Histoloji: Dokuların yapısını inceleyen bilim dalı olduğu için kendine özgü teknik ve araçlara gereksinim duyar. Kullanılan araçların en önemlisi

Detaylı

8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme

8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme Copyright McGraw-Hill companies, Inc. Permission required for reproduction or display. 8 HAFTA Mikrobiyal Beslenme 1 Copyright McGraw-Hill companies, Inc. Permission required for reproduction or display.

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

UYGULAMA 3- MİKROSKOP KULLANIMI

UYGULAMA 3- MİKROSKOP KULLANIMI UYGULAMA 3- MİKROSKOP KULLANIMI 1. MİKROSKOP Bakteriler çok küçük olduklarından çıplak gözle görülmezler. Görülebilmeleri için, çok fazla büyütülmeleri lazımdır. Bu büyütmeyi bize temin eden mikroskop,

Detaylı

Numuneden 10 gr tartılır, 90 ml BPW üzerine eklenerek stomacher de (stomacher yoksa elde) homojen hale getirilir. Bu, 1/10 luk ilk dilusyondur.

Numuneden 10 gr tartılır, 90 ml BPW üzerine eklenerek stomacher de (stomacher yoksa elde) homojen hale getirilir. Bu, 1/10 luk ilk dilusyondur. Besiyerlerinin genel özellikleri ile ilgili bilgi ve resimler aşağıdadır. Numuneden 10 gr tartılır, 90 ml BPW üzerine eklenerek stomacher de (stomacher yoksa elde) homojen hale getirilir. Bu, 1/10 luk

Detaylı

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi

Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Gram (-) Bakterilerde Duvar Yapısı Lipopolisakkaritin Önemi Gram (+)Bakterilerde Duvar Yapısı Çoğunluğu peptidoglikan yapıdır. Bunun yanında teikoik asitte içerirler. Bu yapı gliserol veya Ribitolün PO4 gruplarına bağlanmasıyla oluşur. Teikoik asitler peptidoglikan

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 9. Hafta (11.04.

Laboratuvar Tekniği. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 9. Hafta (11.04. Laboratuvar Tekniği Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBY 118 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 9. Hafta (11.04.2014) 1 9. Haftanın Ders İçeriği Beer-Lambert Kanunu Spektrofotometre 2 Beer-Lambert

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir.

1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1- GENEL BİLGİLER 1.1- AMAÇ Sağlık hizmetleri ile ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemektir. 1.2- KAPSAM Bu plan Kahramanmaraş Ağız ve Diş Sağlığı

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli FAST-BRCA Sequencing Kit BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR... 3 5

Detaylı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 1- MİKROBİYOLOJİDE KULLANILAN MALZEME VE CİHAZLAR 1. İnkübatör (Bakteriyolojik Etüv) Mikroorganizmalar kültür ortamlarına ekildikten sonra çoğalmalarını temini için, muayyen bir ısı derecesinde

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM

Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM Ġ.Ü. MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ Çevre Mikrobiyolojisi Dersi Laboratuvar Uygulama 4 MĠKROORGANĠZMALARIN ASEPTĠK TRANSFERĠ VE ÇĠZGĠ EKĠM 1. ASEPTĠK TEKNĠKLER Mikroorganizmalar, teneffüs

Detaylı

Laboratuar ortamındaki kullanımı

Laboratuar ortamındaki kullanımı Laboratuar ortamındaki kullanımı İçindekiler Velcorin Laboratuar ortamındaki kullanımı Sayfa 3 5 Giriş Sayfa 3 Güvenlik tedbirleri Sayfa 3 Çalışma metodu (sensorik) Sayfa 4 Çalışma metodu (mikrobiyolojik)

Detaylı

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakasında maya ve küf kolonileri kolayca sayılabilir. Gösterge boya, maya ve küf kolonilerini boyar, böylece kontrast sağlar ve sayım işlemini kolaylaştırır. Petrifilm Maya

Detaylı

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri

Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Asepsi - Antisepsi Tarihçesi Sterilizasyon Yöntemleri Prof.Dr.Hasan BESİM YDÜ Tıp Fak. Genel Cerrahi 1 Medikal aktivitelerin başlangından bu yana infeksiyonun tedavisi cerrahi pratiğin temelini oluşturmaktadır.

Detaylı

2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON

2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON 2. MİKROORGANİZMALARIN KONTROLÜNÜN ÖNEMİ VE STERİLİZASYON Bir ülkenin insanlarının sağlık durumunu, büyük ölçüde o ülkenin mikrobial topluluklarının etkili bir şekilde kontrol edebilmeleri ile tayin edilir.

Detaylı

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ

KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ KLİMALARDA ÜREYEN BAKTERİLERE BİTKİSEL YAĞLARIN ETKİSİ Hazırlayan Öğrenciler Fulya MORDOĞAN 7-B Pırıl ALP 7-B Danışman Öğretmen Demet EROL İZMİR, 2012 1 İÇİNDEKİLER 1. Proje özeti...3 2. Projenin amacı...3

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 6 MİKROBİYOLOJİDE BOYAMA TEKNİKLERİ: BASİT BOYAMA 1. GİRİŞ Mikroorganizmaları tanımlama yollarından birisi, onları boyayarak incelemektir. Boyama, kimyasal bir olaydır. Mikroorganizmaların pek

Detaylı

C AMAÇ 3 Gerekli ortam sağlandığında tekniğine uygun olarak preparat hazırlayabileceksiniz.

C AMAÇ 3 Gerekli ortam sağlandığında tekniğine uygun olarak preparat hazırlayabileceksiniz. ÖĞRENME FAALİYETİ-1 C AMAÇ 3 Gerekli ortam sağlandığında tekniğine uygun olarak preparat hazırlayabileceksiniz. > Mikrobiyolojide kullanılan boyalan, boyanma mekanizmalarını ve en sık kullanılan boyama

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü)

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) ADIM ADIM YGS LYS 100. Adım EKOLOJİ 7 MADDE DÖNGÜLERİ (Su, Karbon ve Azot Döngüsü) MADDE DÖNGÜLERİ Ekosistemde kimyasal elementler sınırlı sayıda bulunur. Bu nedenle bu kimyasal elementeler organik ve

Detaylı

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik)

Hücre Biyoloji Laboratuarı Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik) Hücre Biyoloji Laboratuarı 2014-2015 Güz dönemi Alıştırma Soruları (Dr.Selcen Çelik Konular: ph ve tamponlar, hücre kültür tekniği, mikrometrik ölçüm ph ve Tamponlar 1. ph sı 8.2 olan 500 ml. 20mM Tris/HCl

Detaylı

Steril Hücre Kültürü Tekniği h"ps://www.youtube.com/watch?v=ugcgo42vnqi

Steril Hücre Kültürü Tekniği hps://www.youtube.com/watch?v=ugcgo42vnqi Kontaminasyon Steril Hücre Kültürü Tekniği h"ps://www.youtube.com/watch?v=ugcgo42vnqi Kontaminasyon Kontaminasyon hücre kültürü laboratuvarlarında en çok karşılaşılan problemlerden birisidir. Hücrelerin

Detaylı

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM

7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 7. BÖLÜM MİKROBİYAL GELİŞİM 1 Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

Tarımsal mikrobiyoloji; tarımsal üretimi artırmak için mikroorganizmalardan yararlanılır.

Tarımsal mikrobiyoloji; tarımsal üretimi artırmak için mikroorganizmalardan yararlanılır. 1. Mikrobiyolojiye giriş,tanımlar, tarihçe, mikroskop çeşitleri Mikrobiyoloji genellikle çapları 1mm den küçük olan ve gözle görülemeyecek küçüklükteki canlılarla uğraşan bir bilim dalıdır. Bakteri, virüs,

Detaylı

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ

8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 8. BÖLÜM MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ 1 Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Hastalıkların engellenerek halk sağlığının korunması Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan

Detaylı

Sıkça kullanılan terimler

Sıkça kullanılan terimler MİKROORGANİZMALARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL YÖNTEMLERLE KONTROLÜ Mikroorganizmaların kontrolünün amacı Gıdaları mikrobiyal bozulmaya karşı korumak Bulaşmış konakçıyı mikroorganizmalardan arındırmak Hastalıkların

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI Behzat Balcı, F. Elçin Erkurt, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş İçme sularında dezenfeksiyon,

Detaylı

ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ. Koliform Bakteri Grubunun Tanımı

ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ. Koliform Bakteri Grubunun Tanımı ÇOKLU TÜP FERMANTASYON YÖNTEMİ İLE TOPLAM KOLİFORM TAYİNİ Koliform Bakteri Grubunun Tanımı Koliform grubunu oluşturan bakteriler; tamamı aerobik veya fakültatif anaerobik olan, gram negatif, spor oluşturmayan,

Detaylı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı

YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Çevre Mikrobiyolojisi 1 Laboratuarı UYGULAMA 2- CAM MALZEMELERİN TEMİZLENMESİ VE STERİLİZASYON Bir mikroorganizmanın teşhisi ancak saf kültür halinde üretilmesi ile mümkündür. Bu da, besi yeri cam eşya ve diğer aletlerle aseptik şartlarda

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON

FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON FLORESAN İN SİTU HİBRİDİZASYON Sağlık Teknikeri Hande ÇOLAKOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Patoloji AD SIVI ve DOKULARIN FISH UYGULAMASI ÖNCESİ HAZIRLIK İŞLEMLERİ FISH Çalışmalarında Ön Uygulama

Detaylı

Riketsia, Bedsonia, Klamidya ve virüsler canlı ortamlarda ürerler. Canlı ortamlar üç kısma ayrılır.

Riketsia, Bedsonia, Klamidya ve virüsler canlı ortamlarda ürerler. Canlı ortamlar üç kısma ayrılır. MİKRO ORGANİZMALARIN ÜRETİLMESİ İÇİN BESİYERLERİ Mikroorganizmaları izole etmek ve saf kültür olarak üretebilmek için birçok ortamlar geliştirilmiştir (Besiyerleri, vasatlar). Besi yerleri başlıca iki

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

1. Genel Laboratuar Kuralları

1. Genel Laboratuar Kuralları 1. Genel Laboratuar Kuralları Laboratuarın ciddi çalışma yapılan bir yer olduğu hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalıdır. Laboratuarda çalışıldığı sürece gerekli koruyucu ekipman (gözlük, maske, baret gibi)

Detaylı

Mikroskoplar, Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç Gereç ve Cihazlar

Mikroskoplar, Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç Gereç ve Cihazlar 2 ÜNİTE Mikroskoplar, Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç Gereç ve Cihazlar Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Mikrobiyoloji laboratuvarında en çok kullanılan malzemelerin neler olduğunu ve kısaca

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL

BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER. Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER Araş. Gör. Dr. Öğünç MERAL BİYOTEKNOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER Canlılık olayları hücreler içerisindeki biyolojik moleküllerin yapı ve işlevlerine bağlı olarak ortaya

Detaylı

Mitokondrial DNA Analiz Paneli

Mitokondrial DNA Analiz Paneli FAST-mtDNA Sequencing Kit Mitokondrial DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015

Mikrobiyal Gelişim. Jenerasyon süresi. Bakterilerde üreme eğrisi. Örneğin; (optimum koşullar altında) 10/5/2015 Mikrobiyal Gelişim Tek hücreli organizmalarda sayı artışı Bakterilerde en çok görülen üreme şekli ikiye bölünmedir (mikroorganizma sayısı) Çok hücreli organizmalarda kütle artışı Genelde funguslarda görülen

Detaylı

LABORATUVAR DONANIMI

LABORATUVAR DONANIMI LABORATUVAR DONANIMI «Tüberküloz laboratuvarlarında kullanılan donanımın takibi ve bakımı uygulamaları» Hülya ŞİMŞEK Ulusal Tüberküloz Referans Laboratuvarı 08-10 Mayıs 2015-Mersin Sunum İçeriği Laboratuvar

Detaylı

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-05 IVD İnsan kan örneklerinden in vitro tanı amaçlı genomik nükleik asit izolasyon ve saflaştırması için In vitro tanı amaçlı

Detaylı

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ Önce Zarar Verme HİPOCRAT Nevin ACAR Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız-Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi Sterilizasyon Sorumlu

Detaylı

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır?

3 )Peroksitlerle deney yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılmamalıdır? 1)Aşağıdakilerden hangisi kuvvetli patlayıcılar sınıfına girer? Dumansız barut Kibrit Roket yakıtı Havai fişek Dinamit** 2) Yanıcı sıvıları parlayıcı sıvılardan ayıran en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı

ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR. Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı ANTİSEPTİK VE DEZENFEKTANLAR Prof. Dr. Ayhan Filazi Ankara Üni. Veteriner Fak. Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı DEZENFEKTAN (JERMİSİD) Mikroorganizmaları öldürerek etkiyen ve genellikle cansız

Detaylı

Kitabınızın temiz olduğundan emin misiniz? Kitaplar,

Kitabınızın temiz olduğundan emin misiniz? Kitaplar, Kitabınızın temiz olduğundan emin misiniz? Kitaplar, Ortak kullanımda oldukları için binlerce kullanıcı tarafından dokunulmakta, Raflarda okuyucuları beklerken tozlara maruz kalmakta, Sayfa kenarlarında

Detaylı

LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR

LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR LABORATUVARDA ÇALIŞIRKEN UYULMASI GEREKEN KURALLAR Öğretim görevliniz size söylemediği sürece kimyasal bir maddenin kokusuna ve tadına bakmayınız. Koklanması gerekirse hafifçe koklayınız, kokuyu içinize

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

VOGES PROSKAUER TESTİ

VOGES PROSKAUER TESTİ VOGES PROSKAUER TESTİ HAZIRLAYANLAR Gamze ÖZLÜ (040559023) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Bu test, bazı mikroorganizmaların glukozu fermente ederek, nötral bir ürün olan acetylmethylcarbinol'u

Detaylı

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER

SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI. Aysu BESLER SU ÜRÜNLERİİŞLEME TESİSİNDEKİ MİKROBİYAL FLORANIN DEĞİŞİMİNDE TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Aysu BESLER SUNUM PLANI Konu ve kapsam Amaç Yöntem Bulgular Sonuç ve Öneriler http://kaymurgida.com.tr/murat_fab/isleme.html

Detaylı

İzolasyon ve İdentifikasyon

İzolasyon ve İdentifikasyon İzolasyon ve İdentifikasyon (9. Hafta) 1 İzolasyon : Ayırmak İzolasyon Mikrobiyolojide izolasyon? Hangi amaçlarla izolasyon yapılır? Endüstriyel mikroorganizmalar Bozulma ve/veya hastalık etmeni mikroorganizmalar

Detaylı

Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu olup bu üniteden

Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu olup bu üniteden Sterilizasyon Ünitesinin Yapılanması ve İş Akışı Hmş. Aycan YILDIRIM MESA Hastanesi Ameliyathane ve Sterilizasyon Sorumlu Hemşiresi, ANKARA Merkezi sterilizasyon ünitesi hastanelerin bir alt yapı kuruluşu

Detaylı

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu

1. Öğretmen Kılavuzu. 2. Öğrenci Kılavuzu 1. Öğretmen Kılavuzu a. Konu b. Kullanıcı Kitlesi c. Deney Süresi d. Materyaller e. Güvenlik f. Genel Bilgi g. Deney Öncesi Hazırlık h. Ön Bilgi i. Deneyin Yapılışı j. Deney Sonuçları k. Öğrenci Kılavuzundaki

Detaylı

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler

Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Dezenfeksiyon Dezenfeksiyonu Etkileyen Faktörler Yrd. Doç. Dr Özlem ALICI Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Cansız yüzeylerdeki patojen mikroorganizmaların

Detaylı

Nano-TiO2 Hava Temizleyici YH31XPTAA

Nano-TiO2 Hava Temizleyici YH31XPTAA Nano-TiO2 Hava Temizleyici YH31XPTAA KULLANMA KILAVUZU Cihazı kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatli bir şekilde okuyunuz ve daha sonra başvurmak üzere saklayınız. Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.

Detaylı

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü.

Rahim ağzı kanseri hücreleri doku kültürü mikroskopik görüntüsü. Doç.Dr.Engin DEVECİ HÜCRE KÜLTÜRÜ Hücre Kültürü Araştırma Laboratuvarı, çeşitli hücrelerin invitro kültürlerini yaparak araştırmacılara kanser, kök hücre, hücre mekaniği çalışmaları gibi konularda hücre

Detaylı

DENEY HAYVANLARI İNOKÜLASYON YÖNTEMLERİ BOYALAR, BOYAMA YÖNTEMLERİ

DENEY HAYVANLARI İNOKÜLASYON YÖNTEMLERİ BOYALAR, BOYAMA YÖNTEMLERİ DENEY HAYVANLARI İNOKÜLASYON YÖNTEMLERİ BOYALAR, BOYAMA YÖNTEMLERİ DENEY HAYVANI Hipotezi bilimsel kurallara göre oluşturulmuş deney ve araştırmalarda ilaç, madde, tedavi vb. etkinliklerin, canlı organizmadaki

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı