EPUB: YAŞAM BOYU ÖĞRENMEDE ELEKTRONİK YAYINLAR İÇİN AKIŞKAN, ERİŞİLEBİLİR, ETKİLEŞİMLİ VE AÇIK KAYNAK DOSYA FORMATI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EPUB: YAŞAM BOYU ÖĞRENMEDE ELEKTRONİK YAYINLAR İÇİN AKIŞKAN, ERİŞİLEBİLİR, ETKİLEŞİMLİ VE AÇIK KAYNAK DOSYA FORMATI"

Transkript

1 EPUB: YAŞAM BOYU ÖĞRENMEDE ELEKTRONİK YAYINLAR İÇİN AKIŞKAN, ERİŞİLEBİLİR, ETKİLEŞİMLİ VE AÇIK KAYNAK DOSYA FORMATI EPUB: REFLOWABLE, ACCESSIBLE, INTERACTIVE AND OPEN SOURCE FILE FORMAT FOR ELECTRONIC PUBLICATIONS IN LIFELONG LEARNING Sezgin ATAÇ & Duygu BAĞCI Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu İNOVED, 2015, İzmir

2 Giriş Amaç Bu çalışmada, yaşam boyu öğrenme sürecinde elektronik yayınlar için kullanılabileceğimiz; akışkan ve sabit sayfa düzenini destekleyen; herkes tarafından kolay erişilebilir; içeriği etkileşimli öğelerle zenginleştirilebilir ve açık standart özelliklerine sahip EPUB 3 (sürüm 3.0) dosya biçimi incelenmiştir.

3 Giriş Amaç Çalışmada aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1. EPUB 3 standardının temel özelikleri nelerdir? 2. EPUB 3 dosya içeriği (dosya ve klasör yapısı) nasıldır? 3. EPUB 3 yayınlarını üretmek için hangi tür yazılımlar, uygulamalar ve kaynaklar kullanılabilir?

4 Giriş EPUB:Electronic PUBlication EPUB (epub, epub, EPub, veya epub) ya da tam adıyla Electronic PUBlication (Elektronik Yayıncılık), web standartlarına dayanan dijital yayınlar ve belgeler için bir dağıtım ve yer değiştirme formatı standardıdır (IDPF, 2015; Özoğlu, Kaysi ve Özoğlu, 2014).

5 Giriş EPUB, yapılandırılmış ve semantik olarak zenginleştirilmiş web içeriğinin (XHTML, CSS, SVG, resimler ve diğer kaynakları kapsayan) tek bir dosya formatı içinde dağıtılmasına yönelik sunma, paketleme ve kodlama araçlarını tanımlar (IDPF, 2015). (EAST Co., 2011)

6 Giriş EPUB Dosya Sürümleri EPUB dosya biçiminin; EPUB 2.0 (2007 yılında), EPUB (2010 yılında), EPUB 3.0 (2011 yılında) ve en güncel olan EPUB (2014 yılında) dosya sürümleri bulunmaktadır (Özoğlu ve diğer., 2013a; EduTechWiki, 2015; IDPF, 2015).

7 Yöntem Bu çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Literatür taraması, araştırma probleminin seçilerek anlaşılmasına ve araştırmanın tarihsel bir perspektife oturtulmasına yardımcı olur (Karasar, 2005).

8 EPUB 3 Standardı EPUB 3, HTML5, CSS3 modüllerini temel alır ve modern Açık Web Platformu nun (Open Web Platform) diğer unsurları olan zenginleştirilmiş sayfa düzenini, çoklu medya desteğinin eklenmesini ve erişilebilirliğini, etkileşimliliği ve küresel dilleri destekler (McCoy, 2013). (Kasdorf, 2014a)

9 EPUB 3 Özelikleri EPUB 3.0 dosya sürümü HTML5, CSS3, XHTML5, MathML, XML, JavaScript, metadata, resim, ses ve video desteği özeliklerine sahiptir. (Özoğlu ve diğer., 2014). EPUB 3, erişilebilirliğe elverişli ve Web erişilebilirlik standartları ile uyumlu inşa edilir (Kasdorf, 2014a). (Götz, 2012)

10 EPUB 3 Özelikleri DRM ile Dijital Haklar Yönetimine imkân verme, animasyon, dipnot, yer imi (bookmarking), metin akıcılığı (reflowable), kopyalama / yapıştırma, sayfa döndürme (page turning), metin vurgulama, içerikte arama, sözlük, görme engeli erişimi (sesli okuma), font boyutlanabilirliği ve değişimi özeliklerine sahiptir (Özoğlu ve diğer., 2014).

11 EPUB 3 Dosya İçeriği EPUB 3 Dosya ve Klasör Yapısı EPUB, bağımsız bir web sitesine benzer;.epub uzantısına sahip, sıkıştırılarak tek bir pakette toplanmış bir grup dosyadan oluşur (Apple, 2015). EPUB dosyaları çeşitli gömülü ortam türleri (yayın kaynakları) içerebilir. Örneğin raster grafik, ses veya video gibi. (EAST Co., 2011)

12 EPUB 3 Dosya İçeriği (Ibáñez ve Delgado Kloos, 2012) (Götz, 2012)

13 EPUB 3 Üretim Süreci EPUB E-kitap Üretim Süreci EPUB üretim sürecinde kullanılacak yöntem oldukça önemlidir (Özoğlu ve diğer., 2014; Gümüş ve diğ.). Bir e-kitap oluşturulurken genellikle aşağıdaki 4 adım takip edilir. 1.İçerik Word ile doc/docx formatında, plain editor text veya html içeriği olacak şekilde düz metin olarak hazırlanır. 2.Hazırlanan içerik dosyası In Design, Sigil, MS-publisher gibi bir e-kitap editör programında içe aktarılır. 3.Eklenen içerik e-kitap editör programı tarafından düzenlenir. 4.Hazırlanan e-kitap bir e-okuyucu programı ile açılarak okunur (Chien-Yuan Chang & Hung-Jen Yang, 2013).

14 EPUB 3 Yazılımlar

15 Kaynaklar Faydalı Kaynaklar I EpubCheck ( EPUBTest ( EPUB samples project ( IDPF Bulut Okuyucu ( EPUB 3 Accessibility Guidelines (

16 Kaynaklar Faydalı Kaynaklar II EPUBZone ( EPUBZone ( EPUB 3 Ekosistemi hakkında daha fazla bilgi için ( EPUB 3.0 sürümü International Standards Organization (ISO) tarafından geçenlerde ISO/IEC TS (parts 1-7) olarak yayınlandı (IDPF, 2014).

17 Sonuçlar Yaşam Boyu Öğrenme Süreci Yaşam boyu öğrenme sürecindeki her birey kendisine uygun yer ve zamanda; bir birine uyumlu/tamamlayan fiziksel ve/veya dijital öğrenme-öğretme ortamında; bireysel ve işbirlikli eğitsel etkinliklerde; çeşitli araç-gereç yardımıyla basılı ve/veya elektronik kitaplardan bilgi edinip, paylaşım yapabilmekte veya kitaplar yazabilmektedir.

18 Sonuçlar EPUB 3.0 sürümü HTML5, CSS3, Çoklu Stil Desteği vb. özeliklerine sahip (Özoğlu ve diğer., 2014) olmasından dolayı yaşam boyu öğrenme sürecinde elektronik yayınlar için en uygun dosya formatıdır. Sonuç olarak, EPUB formatlı elektronik yayınlar etkileşim, erişilebilirlik, mobil ve diğer teknolojiler ile uyumluluk açısından yaşam boyu öğrenme sürecinde etkili ve verimli kullanılabilecek eğitsel materyallerdir.

19 Sonuçlar Bugün Web in evrimi ise devam etmektedir (URL, 2015). EPUB dijital yayınlar ve dokümanlar için bir dağıtım ve değişim standardıdır (Sistematik, 2012b). EPUB web standartlarına dayandığı için gelecekte web teknolojisindeki gelişmeler ve hedef kitlenin ihtiyaçlarıyla paralel olarak özelleşmesi beklenmektedir (Örn. EDUPUB).

20 Öneriler EPUB 3 editör yazılımlarının kapak tasarımı, metadata, içindekiler tablosu, SVG editör, MathML, stil tanımlayabilme, derleme (compile), hata denetimi, görüntüleyici ve erişilebilirlik araçlarına (media overlay, TTS) ve uygulama (android, ios) oluşturma yardımcı araçlarına sahip olması önerilir. Bu tür yazılımların çevrimiçi içerikle (görsel öğe, ses, video, witget, font, örnek e-kitap şablonları vb.) desteklenmesi önerilir.

21 Öneriler EPUB kitap oluşturmak için bazı dosya türlerinin (*.epub, *.doc, *.docx, *.odt, *.txt,*.pdf, *.html vb.) içe alma (import) ve/veya dışa aktarma (export) işlemlerine olanak sağlayabilmelidir.

22 Öneriler

23 Sezgin ATAÇ & Duygu BAĞCI Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu

24 KAYNAKÇA IDPF. (2015). EPUB. URL: (Erişim Tarihi: ) Özoğlu Y., Kaysi F. ve Özoğlu F. (2014). Mobil Cihazlar İçin Epub Standardında Müfredat Ders İçerik Üretimi, Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi - Journal of Research in Education and Teaching, cilt.3, no.19, ss McCoy, B. (2011). EPUB 3 First Look: IDPF Digital Book 2011 at BEA, URL: (Erişim Tarihi: ) Özoğlu Y., Özoğlu F. ve Kaysi F. (2013a). Epub 3.0 Üretim Kriterlerinin Belirlenmesi - Determination Of Epub 3.0 Pro duction Criteria, ICQH 2013 Proceedings Book, Sakarya/TURKEY EduTechWiki. (2015). EPub. URL: (Erişim Tarihi: ) IDPF. (2011a). EPUB 3 Overview URL: (Erişim Tarihi: ) Devlet Planlama Teşkilatı, Bilgi Toplumu Dairesi Başkanlığı, e-yazışma Projesi, Paket Standartları Analiz Raporu, URL: (Erişim Tarihi: ) McCoy, B. (2013). W3C Workshop on Electronic Books and the Open Web Platform: Position Paper. URL: (Erişim Tarihi: ) Kasdorf, B. (2014a). Apex Content Solutions, Collaboration & Convergence, How Today s Technology Standards are Work ing Together to Make Things Work. and_convergence.pdf Kaysi F. (2014). "Kitap İncelemesi: Garrish, M., & Gylling, M. (2013). Epub 3 Best Practices, O'Reilly Media, Inc.". Sakarya Un iversity Journal Of Education, 4 (2), ss URL: (Erişi m Tarihi: )

25 KAYNAKÇA Kaysi F. (2014). "Kitap İncelemesi: Garrish, M., & Gylling, M. (2013). Epub 3 Best Practices, O'Reilly Media, Inc.". Sakar ya University Journal Of Education, 4 (2), ss URL: (Erişim Tarihi: ) Apple. (2015). ibooks: EPUB nedir? URL: (Erişim Tarihi: ) Chien-Yuan Chang*, Hung-Jen Yang. (2013). A Study of EPUB 3.0 Authoring Tools Availability in Vertical Form Funct ion. Journal of Software Engineering and Applications, 2013, 6, Sistematik. (2012b). IPA bir ilk daha Seslendirmeli-interaktif-multimedya EPUB3 kitaplar. matikten-bir-ilk-daha-seslendirmeli-interaktif-multimedya-epub3-kitaplar/ (Erişim Tarihi: ) Web'in Evrimi URL: (Erişim Tarihi: ) Yıldırım, G., Karaman, S. Çelik, E. ve Esgice, M. (2011). E-Kitap Okuyucuların Kullanım Deneyimlerine Yönelik Alanyaz ın İncelemesi, 5th International Computer & Instructional Technologies Symposium, September 2011, Fırat U niversity, Elazığ- TURKEY. Götz, C. (2012). Erstellung elektronischer Bücher nach dem EPUB 3-Standard, Leipzig:Hochschule für Technik, Wirtsc haft und Kultur (FH), Fakultät Medien, Bachelorarbeit. EAST Co. (2011). EPUB Japanese Document Authoring Tutorials. URL: (Erişim Tarihi: )

Mobil Cihazlar için Etkileşimli E-Kitap Geliştirme Deneyimi

Mobil Cihazlar için Etkileşimli E-Kitap Geliştirme Deneyimi Mobil Cihazlar için Etkileşimli E-Kitap Geliştirme Deneyimi Mehmet Cem Bölen 1, Arif Daş 2 1 Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 2 Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Dersin

Detaylı

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Cihan Yıldırım Yücel - Cengiz Acartürk ODTÜ-BİDB Akademik Bilişim 2006 İçerik Erişilebilirlik nedir? Engellilik çeşitleri Görme engellilik

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi Öğretim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi Öğretim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ Giriş... 3 Teknoloji Kavramı... 3 Eğitim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi... 4 Öğretim Teknolojisi Kavramı ve Tarihi... 7 Eğitim ve Öğretim Teknolojisi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BİLGİSAYAR-II

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BİLGİSAYAR-II 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ BİLGİSAYAR-II Konu Kodu Konu/Alt Konu Adı VİZE FİNAL 01 MS PUBLISHER 0101 Programın genel yapısıyla ilgili temel elemanları tanır. 0102 Programın genel yapısıyla

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Bilgisayar II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (x) Dersin Türü Zorunlu (x) Seçmeli

Detaylı

Internet te Pazarlama

Internet te Pazarlama Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Reklâm Doğrudan posta Telepazarlama Internet Internet - Büyüklük Kullanıcı sayısı 665 milyon (International

Detaylı

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA

ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Instructional Technology Support Office ODTÜ BLOG SERVĐSĐ ve BLOG HAZIRLAMA Orta Doğu Teknik Üniversitesi Middle East Technical University Đletişim Bilgileri: Web adresi: http://its.metu.edu.tr Adres:

Detaylı

Yazılımlarının İncelenmesi

Yazılımlarının İncelenmesi LMS (Learning Management System) Yazılımlarının İncelenmesi Fulya Sarı Apple Bilkom Bilişim Eğitim Teknolojisi Danışmanı LMS CMS LCMS Uzaktan Eğitim LMS Karşılaştırması Uzaktan eğitimi geliştirme ortamı

Detaylı

Internet te Pazarlama

Internet te Pazarlama Internet te Pazarlama Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Reklâm Doğrudan posta Telepazarlama Internet Internet - Büyüklük Kullanıcı

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim ve Öğretim Teknolojisi Arasındaki Fark... 5

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ. Eğitim ve Öğretim Teknolojisi Arasındaki Fark... 5 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR VE TARİHSEL SÜREÇ Giriş... 3 Teknoloji Eğitim Teknolojisi, Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarım Kavramları... 3 Eğitim ve Öğretim Teknolojisi Arasındaki Fark... 5

Detaylı

R. Orçun Madran & Yasemin Gülbahar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

R. Orçun Madran & Yasemin Gülbahar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ Web Temelli Öğretim Yönetim Sistemleri ve İçerik Yönetim Sistemlerinin Bilginin Yönetilmesi ve Sunumu Açısından Değerlendirilmesi R. Orçun Madran & Yasemin Gülbahar BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ 28.12.2007 Madran

Detaylı

Arş. Gör. Raziye SANCAR

Arş. Gör. Raziye SANCAR Arş. Gör. Raziye SANCAR EĞİTİM DURUMU Derece Üniversite/Bölüm/Program Yıl Doktora Yüksek Lisans Lisans Eğitim Teknolojisi Doktora Programı. Eğitim Teknolojisi Yüksek Lisans Programı. Selçuk Üniversitesi,

Detaylı

MOBİL CİHAZLAR İÇİN EPUB STANDARDINDA MÜFREDAT DERS İÇERİK ÜRETİMİ

MOBİL CİHAZLAR İÇİN EPUB STANDARDINDA MÜFREDAT DERS İÇERİK ÜRETİMİ MOBİL CİHAZLAR İÇİN EPUB STANDARDINDA MÜFREDAT DERS İÇERİK ÜRETİMİ Yusuf Özoğlu İstanbul Üniversitesi yozoglu@gmail.com Feyzi Kaysi İstanbul Üniversitesi feyzikaysi@gmail.com Furkan Özoğlu İstanbul Teknik

Detaylı

Internet te Pazarlama

Internet te Pazarlama Internet te Pazarlama Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Reklâm Doğrudan posta Telepazarlama Internet Internet - Büyüklük Kullanıcı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Birim BALCI 2. Doğum Tarihi : 28.07.1975 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Teknik Eğitim, Elektronik- Bilgisayar Eğitimi Marmara Üniversitesi.

Detaylı

duralbend.com Web Sayfasının Seo Analiz Raporu

duralbend.com Web Sayfasının Seo Analiz Raporu duralbend.com Web Sayfasının Seo Analiz Raporu Seo Rapor Tarihi 19 Şubat 2019 Saat: 13:51 PM Seo Puanı 58/100 Temel SEO İçeriği Site Başlığı (Title) DuralBend Tube Processing Machines Karakter Sayısı :

Detaylı

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme

Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Mobil Teknoloji ve Uygulamaların Eğitsel Kullanımına Yönelik Bir Değerlendirme Nilgün KEÇEL & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Yüksek Öğretimde Mobil Eğitime Geçiş İçin Yol Haritası: Atılım Üniversitesi Örneği

Yüksek Öğretimde Mobil Eğitime Geçiş İçin Yol Haritası: Atılım Üniversitesi Örneği Yüksek Öğretimde Mobil Eğitime Geçiş İçin Yol Haritası: Atılım Üniversitesi Örneği Orçun Madran & Özalp Tozan & Hasan Akay omadran@atilim.edu.tr - otozan@atilim.edu.tr - hakay@atilim.edu.tr İçerik Neden

Detaylı

Özgeçmiş (CV) Web, Yazılım, Donanım : Samsun Barış Bilgisayar - (2006-2010)

Özgeçmiş (CV) Web, Yazılım, Donanım : Samsun Barış Bilgisayar - (2006-2010) Özgeçmiş (CV) Kişisel Bilgiler: Adı Soyadı : Durmuş KOÇ Uyruk : T.C. Doğum Tarihi : 1985 Adres : Karahallı MYO Yerleşkesi Karahallı Uşak Karayolu Üzeri 2. Km. 64700 Karahallı / UŞAK Tel : (+90) 276 221

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu Microsoft Publisher 2013 önceki sürümlerden farklı görünüyor, bu nedenle öğrenmenizi kolaylaştırmak için bu kılavuzu oluşturduk. Hızlı Erişim Araç Çubuğu En sevdiğiniz komutları

Detaylı

Matematik ve Geometri Eğitiminde Teknoloji Tabanlı Yaklaşımlar

Matematik ve Geometri Eğitiminde Teknoloji Tabanlı Yaklaşımlar Matematik ve Geometri Eğitiminde Teknoloji Tabanlı Yaklaşımlar Dr. Enis Karaarslan Dr. Burçak Boz Dr. Kasım Yıldırım Bilgisayar Mühendisliği Ortaöğretim Fen ve Matematik Sınıf Öğretmenliği Bölümü Alanlar

Detaylı

TEKNOLOJI ve MEDYA. We shape our tools, and thereafter our tools shape us. McLuhan (1995)

TEKNOLOJI ve MEDYA. We shape our tools, and thereafter our tools shape us. McLuhan (1995) TEKNOLOJI ve MEDYA We shape our tools, and thereafter our tools shape us. McLuhan (1995) Düsünelim Farkli iletisim teknolojilerinin ve medyanin özellikleri nelerdir, bunlar uzaktan egitimde nasil kullanilabilirler?

Detaylı

Internet te Pazarlama

Internet te Pazarlama Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Reklâm Doğrudan posta Telepazarlama Internet Internet - Büyüklük Kullanıcı sayısı 665 milyon (International

Detaylı

ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Ahmet Hançer @ahmethancer ahmet.hancer@enocta.com TEGEP 5. Eğitim ve Gelişim Zirvesi 4 Kasım 2015

Ahmet Hançer @ahmethancer ahmet.hancer@enocta.com TEGEP 5. Eğitim ve Gelişim Zirvesi 4 Kasım 2015 Zenginleştirilmiş Öğrenme Deneyimi ile Değer Yaratan Performans Ahmet Hançer @ahmethancer ahmet.hancer@enocta.com TEGEP 5. Eğitim ve Gelişim Zirvesi 4 Kasım 2015 Değişim 1 İş Hayatı Değişiyor Değişim Network

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. BEHİÇ ALP AYTEKİN

Yrd.Doç.Dr. BEHİÇ ALP AYTEKİN Yrd.Doç.Dr. BEHİÇ ALP AYTEKİN Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Eğitim Bilgileri İletişim Tasarımı Bölümü 2003-2007 Lisans Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Sanatlar Ve Görsel İletişim Tasarımı Pr. 2007-2009

Detaylı

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi

Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması. Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi Dersin Adı Kodu: Bilgisayar II Yarıyıl Teori Uyg. Lab. Programın Adı: Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Proje/Alan Çalışması Krediler Diğer Toplam Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 28 28 56 3 6 Ders Dili Türkçe Zorunlu

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yard. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com Fiziksel Arayüz

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi

Akdeniz Üniversitesi F. Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Akdeniz Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kullanımı Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi

Detaylı

CURRICULUM VITAE. Assistant Prof. Dr. Birim BALCI

CURRICULUM VITAE. Assistant Prof. Dr. Birim BALCI CURRICULUM VITAE Assistant Prof. Dr. Birim BALCI 1- Name and Surname : Birim BALCI 2- Date of Birth : 28.07.1975 3- Department : Computer Engineering 4- Education: Degree Department University Year Bachelor

Detaylı

SUBA. SUBA CRM. Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SMART TECHNOLOGY SOLUTIONS

SUBA. SUBA CRM. Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SMART TECHNOLOGY SOLUTIONS Bulut Teknoloji ile İşinizi Zirveye Taşıyın! SUBASOFT Hakkımızda Subasoft yazılım, yazılım projelerinizi bütün olarak ele alır. Web site projelerini sadece kod yazmak ya da arayüz eklemek olarak görmüyoruz.firmanızın

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi E-ÖĞRENME ve MOODLE ÇALIŞMA NOTLARI Literatür Araştırma Notları Sezgin

Dokuz Eylül Üniversitesi E-ÖĞRENME ve MOODLE ÇALIŞMA NOTLARI Literatür Araştırma Notları Sezgin Dokuz Eylül Üniversitesi E-ÖĞRENME ve MOODLE ÇALIŞMA NOTLARI Literatür Araştırma Notları Sezgin 2012 İzmir E-ÖĞRENME VE MOODLE ÇALIŞMA NOTLARI ÖNSÖZ Bu çalışma; E-öğrenme ve Moodle konusundaki literatür

Detaylı

E-ÖĞRENME ve WEB 2.0. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü

E-ÖĞRENME ve WEB 2.0. Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü E-ÖĞRENME ve WEB 2.0 Yrd.Doç.Dr. Nuray GEDİK Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü E-ÖĞRENME VE PLATFORMLAR E-Öğrenme: Tanımı Öğretim etkinliklerinin elektronik ortamlarda yürütülmesidir.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü

ÖZGEÇMİŞ. : Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Tülay GÖRÜ DOĞAN İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail : Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü : 0322 338 67 77 / 253 : tulaygoru@hotmail.com,

Detaylı

TR2009/0136.01-02/409 Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» Body of Knowledge for AC/HR Education

TR2009/0136.01-02/409 Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» Body of Knowledge for AC/HR Education Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» Body of Knowledge for AC/HR Education Benim için İnsan Hakları «Human Rights for Me» DVE/İHE için Bilgi Bankası FLOW CHART Overall framework: Bologna Functional

Detaylı

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Görme Engelli Görme engelli kime denir? Demografik yapıdaki yerleri ve veriler Dünyadaki durum Türkiye deki

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: CME 4423

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: CME 4423 Dersi Veren Birim: Bilgisayar Mühendisliği Dersin Türkçe Adı: MOBİL CİHAZLAR VE UYGULAMALAR Dersin Orjinal Adı: MOBILE DEVICES AND APPLICATIONS Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora)

Detaylı

2000 li Yıllar. 2010 sonrası. BT sınıflarının yanında tüm sınıflarımıza BT ekipmanları ve internet Bağlantısı

2000 li Yıllar. 2010 sonrası. BT sınıflarının yanında tüm sınıflarımıza BT ekipmanları ve internet Bağlantısı eğitimde 2000 li Yıllar İlköğretim ve ortaöğretim okullarımızın tamamına yakınında BT sınıfları (bilgisayar, internet bağlantısı, yazıcı, tarayıcı ve projeksiyon gibi BT ekipmanları) 2010 sonrası BT sınıflarının

Detaylı

Dersin Adı- Kodu: Eğitimde Bilişim Teknolojileri Programın Adı: Ortak Ders Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl. Diğer Toplam Çalışması

Dersin Adı- Kodu: Eğitimde Bilişim Teknolojileri Programın Adı: Ortak Ders Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Yarıyıl. Diğer Toplam Çalışması Dersin Adı- Kodu: Eğitimde Bilişim Teknolojileri Programın Adı: Ortak Ders Eğitim ve Öğretim Yöntemleri Krediler Yarıyıl Proje/Alan Teori Uyg. Lab. Diğer Toplam Çalışması Kredi AKTS Kredisi I (Güz) 56

Detaylı

KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ DİJİTAL YAYINCILIK E-TİCARET ÇÖZÜMLERİ MOBİL KONSEPT GELİŞTİRME SOSYAL MEDYA İÇERİK ÇÖZÜMLERİ

KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ DİJİTAL YAYINCILIK E-TİCARET ÇÖZÜMLERİ MOBİL KONSEPT GELİŞTİRME SOSYAL MEDYA İÇERİK ÇÖZÜMLERİ KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ DİJİTAL YAYINCILIK MOBİL KONSEPT GELİŞTİRME E-TİCARET ÇÖZÜMLERİ SOSYAL MEDYA İÇERİK ÇÖZÜMLERİ KURUMSAL İÇERİK ÇÖZÜMLERİ Kurumunuzu veya markalarınızdan birini tanıtmak, farkınızı

Detaylı

IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı. UASL Eğitim Programı. 10 Mayıs, 2006

IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı. UASL Eğitim Programı. 10 Mayıs, 2006 IEEE Online Mühendislikte Günümüz Araştırmacılarının Temel Bilgi Kaynağı UASL Eğitim Programı TÜBİTAK-ULAKBİM 10 Mayıs, 2006 2004 MIKRO 1 Institute of Electrical and Electronics Enineers (IEEE) Hakkında

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü HİZMETİÇİ EĞİTİM ETKİNLİK PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü HİZMETİÇİ EĞİTİM ETKİNLİK PROGRAMI -ETKİNLİĞİN ADI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü HİZMETİÇİ EĞİTİM ETKİNLİK PROGRAMI Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmenliği Kursu -ETKİNLİĞİN AMAÇLARI. Görevlendirme

Detaylı

Editör: Prof. Dr. Ahmet MAHİROĞLU (Gazi Üniversitesi) Hazırlayanlar: Prof. Dr. Ahmet ARIKAN (Gazi Üniversitesi)

Editör: Prof. Dr. Ahmet MAHİROĞLU (Gazi Üniversitesi) Hazırlayanlar: Prof. Dr. Ahmet ARIKAN (Gazi Üniversitesi) Editör: Prof. Dr. Ahmet MAHİROĞLU (Gazi Üniversitesi) Hazırlayanlar: Prof. Dr. Ahmet MAHİROĞLU (Gazi Üniversitesi) Prof. Dr. Ahmet ARIKAN (Gazi Üniversitesi) Doç. Dr. Kürşat ÇAĞILTAY (Orta Doğu Teknik

Detaylı

Prof.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ

Prof.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ Prof.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ İnternet sitelerinin pek çoğu kolay kullanılabilir olmadığı için kullanıcılarca eleştirilmektedir Zaman, Emek ve Mali Kayıplar Web sitelerinin kalitesini uluslararası standartlara

Detaylı

SONUÇ BİLDİRGESİ. Dijital Ekosistem: IoT ve M2M Teknoloji Platformu. 24 Ağustos 2017 CVK Park Bosphorus Hotel

SONUÇ BİLDİRGESİ. Dijital Ekosistem: IoT ve M2M Teknoloji Platformu. 24 Ağustos 2017 CVK Park Bosphorus Hotel Teknoloji Platformları, güncel Teknoloji konularının paylaşıldığı Etkinliği, BThaber Özel Dosyası ve Ek Yayını ile etkileşimli bir paylaşım platformudur. SONUÇ BİLDİRGESİ 24 Ağustos 2017 CVK Park Bosphorus

Detaylı

BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi

BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi EJER CONGRESS 2014 BÝLDÝRÝ KÝTABI EJER CONGRESS 2014 CONFERENCE PROCEEDINGS 24-26 NISAN 2014 Istanbul Üniversitesi Kongre Merkezi 24-26 APRIL 2014 Istanbul University Congress Center EJER COGRESS 2014

Detaylı

Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme

Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme Uzaktan Eğitim ve E-Öğrenme Gökhan Eryol III. ULAKNET Çalıştayı ve Eğitimi Adnan Menderes Üniversitesi Didim MYO/Aydın 31 Mayıs - 3 Haziran 2009 Gündem Tanımlar Uzaktan Eğitim E-Öğrenme kavramları Ürünler

Detaylı

Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı

Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı Sunu Planı Mendeley nedir? Kütüphanenizi oluşturun Belgelerinizin ve referanslarınızın yönetimi Referanslara alıntı yapılması Mendeley Nedir? Mendeley araştırmanızı

Detaylı

İngilizce (Intermediate B1 / PTE Academic Sınavı 42, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı 51.25)

İngilizce (Intermediate B1 / PTE Academic Sınavı 42, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı 51.25) Bilal Tahsin ALKAN Mehmet Akif Mahallesi Elalmış Caddesi Reyhan Sokak Erbay Sitesi C Blok No: 26 D: 6 Ümraniye / İstanbul Telefon: 0554 537 61 80 e-posta: bilaltahsin@gmail.com Web: www.bilaltahsin.com

Detaylı

SUNU İÇERİĞİ.

SUNU İÇERİĞİ. SUNU İÇERİĞİ EBA (Eğitim Bilişim Ağı)nedir? Neden EBA? EBA da neler var? EBA yı kimler kullanabilir? EBA ya nasıl giriş yapılır? EBA da çevrimiçi neler yapılabilir? EBA(Eğitim Bilişim Ağı) Eğitimin geleceğe

Detaylı

e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR

e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri e-öğrenme için Öğretim ve İçerik Yönetim Sistemleri ÖYS (Öğretim Yönetim Sistemi) İYS (İçerik Yönetim Sistemi) ÖİYS Açık Kaynak Kodlu bir ÖİYS: Moodle

Detaylı

Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ. ALINTI:

Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ. ALINTI: 1 Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ ALINTI: https://webmaster.kitchen Metin Editörleri 2 Bir web sitesi geliştirmek istiyorsanız, bir HTML düzenleyicisine ihtiyacınız olacaktır. Elbette

Detaylı

Eğitimde Yeni Teknolojiler

Eğitimde Yeni Teknolojiler Eğitimde Yeni Teknolojiler Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÖKTAŞ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi ERZURUM www.yukselgoktas.com 2 3 4 5 6 7

Detaylı

ENFORMATİK Dersin Amacı

ENFORMATİK Dersin Amacı ENFORMATİK - 2015 Dersin Amacı Bilgisayar ve donanımlarını tanıtmak, Temel bilgi teknolojisi kavramlarını ve uygulamalarını tanıtmak, İşletim sistemini etkin bir şekilde kullanmak, İnternet ve İnternet

Detaylı

Giriş(2) Yeterlik: Öğretmen Yeterlikleri

Giriş(2) Yeterlik: Öğretmen Yeterlikleri Giriş Bir toplum olarak ilerleyebilmek için okullarda iyi bir eğitimin veriliyor olması gerekir. Okullarda iyi bir eğitimin verilebilmesi, yani öğrencilerin başarılı olabilmeleri için okuldaki öğretimin

Detaylı

Seo Raporu halikoltukyikama.com

Seo Raporu halikoltukyikama.com Seo Raporu halikoltukyikama.com Oluşturulduğu Tarih: 03 Mayıs 2015 05:39 Seo Puanı 42/100 SEO İçeriği Title Helal Halı Yıkama 378 21 21 HELAL HALI YIKAMA Uzunluk : 45 Süper, sayfa başlığınız 10-70 karakter

Detaylı

Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci

Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci Açıköğretim Öğretim Sistemindeki Derslerin e-öğrenme Malzemesi Olarak Hazırlanma Süreci e-öğrenme malzemeleri geliştirme, yayınlama, kontrol ve güncelleme süreçlerini tasarlar, yönetir. Hazırlanacak olan

Detaylı

2012-2013 AKADEMİK YILI. Ders Öğretim Elemanı ve Ders Yardımcısı

2012-2013 AKADEMİK YILI. Ders Öğretim Elemanı ve Ders Yardımcısı 2012-2013 AKADEMİK YILI 1. SINIF 1.DÖNEM (Güz) A BÖTE 101 Eğitimde Bilişim Teknolojileri I 3 2 4 8 Öğr. Gör. Mefule Gökçe Enformatik Bölüm Başkanlığı A BÖTE 103 Matematik I 2 2 3 6 Yrd. Doç. Dr. Fatih

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 13 World Wide Web (WWW) Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik World Wide Web (WWW) Anlık Mesajlaşma

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi. Bilgi Yönetimi. İnternete Dayalı Önlisans Programı. Yrd. Doç. Dr. M. Emin Mutlu

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi. Bilgi Yönetimi. İnternete Dayalı Önlisans Programı. Yrd. Doç. Dr. M. Emin Mutlu Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Bilgi Yönetimi İnternete Dayalı Önlisans Programı Yrd. Doç. Dr. M. Emin Mutlu Uzaktan Eğitim Çalıştayı Süleyman Demirel Üniversitesi 7 Haziran 2002 İsparta -

Detaylı

Açık e-öğrenme. Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları. M. Emin Mutlu. İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004

Açık e-öğrenme. Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları. M. Emin Mutlu. İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004 Açık e-öğrenme Açıköğretim Fakültesinde e-öğrenme Uygulamaları M. Emin Mutlu İnternet Haftası Etkinlikleri 2004 Anadolu Üniversitesi 20 Nisan 2004 e-öğrenme Öğretimde elektronik teknolojilerin kullanıldığı

Detaylı

Bilgi Merkezi Web Siteleri

Bilgi Merkezi Web Siteleri Bilgi Merkezi Web Siteleri Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Çerçeve Klasik Karma Web Sitesi Yapıları Çerçeve Yapı Örnekler Bilgi Merkezi Web Siteleri Klasik Yapı

Detaylı

Giriş 4 Yazarın Özgeçmişi 5 İçindekiler 6. BT Sınıfı Kuralları 16 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 16

Giriş 4 Yazarın Özgeçmişi 5 İçindekiler 6. BT Sınıfı Kuralları 16 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 16 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Giriş 4 Yazarın Özgeçmişi 5 İçindekiler 6 Bölüm 2 BT Sınıfı Kuralları 16 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 16 Günlük Yaşamımızda Bilgisayarlar ve İnternet 17 Bilişim Teknolojileri

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ - EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KATALOĞU Ders Kodu Bim Kodu Ders Adı Türkçe Ders Adı İngilizce Dersin Dönemi T Snf Açıl.Dönem P

Detaylı

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME

1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ 2 1.4. BİT Nİ KULLANMA ve YÖNETME Mehmet Çekiç Ortaokulu Sayfa 1 / 13 Mustafa KATLANÇ, Ankara

Detaylı

Etkileşimli E-Kitapların Tasarım Aşamalarının İncelenmesi ve Tasarım Farklılıklarının Belirlenmesi

Etkileşimli E-Kitapların Tasarım Aşamalarının İncelenmesi ve Tasarım Farklılıklarının Belirlenmesi Etkileşimli E-Kitapların Tasarım Aşamalarının İncelenmesi ve Tasarım Farklılıklarının Belirlenmesi Arif Daş Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi arif.das@atauni.edu.tr Gürkan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1. Bilişim Teknolojileri Sınıfı Kuralları 09 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 10 Konu Sonu Değerlendirme Soruları 11

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1. Bilişim Teknolojileri Sınıfı Kuralları 09 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 10 Konu Sonu Değerlendirme Soruları 11 1 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Sınıfı Kuralları 09 BT Sınıfında Uyulması Gereken Kurallar Listesi 10 Konu Sonu Değerlendirme Soruları 11 Dünden Bugüne Bilgisayarların

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ E-posta:muniseseckin@hotmail.com 0(222) 239 3750/ 1657

ÖZGEÇMİŞ E-posta:muniseseckin@hotmail.com 0(222) 239 3750/ 1657 ÖZGEÇMİŞ Eposta:muniseseckin@hotmail.com 0(222) 239 3750/ 1657 1. Adı Soyadı : Munise SEÇKİN KAPUCU 2. Doğum Tarihi : 01.03.1982 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl

Detaylı

YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri)

YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri) YANSITILMAYAN GÖRSEL MATERYALLER (Klasik Öğretim Araç Gereçleri) Klasik Öğretim Araç-Gereçleri Gerçek nesneler Modeller Alan gezileri Yazılı/Basılı materyaller Resimler ve Grafikler Şemalar Çizgi Resimler

Detaylı

Prof.Dr.Çiler DURSUN. A.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Tezsiz Uzaktan Eğitim YL Programı /Haberi Anlamak/ Prof.Dr.

Prof.Dr.Çiler DURSUN. A.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Tezsiz Uzaktan Eğitim YL Programı /Haberi Anlamak/ Prof.Dr. Prof.Dr.Çiler DURSUN 1 Modüler Senkronize Otomasyona dayalı Hızlı Multimedya Etkileşimli Hipermetinsel Arşivsel 2 Yeni bir teknoloji ve metin biçimini ifade eder. İlk kez terim, 1945 yılında ABD Bilimsel

Detaylı

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin

Intel Eğitim Çözümleri. En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri En İleri Teknolojilerle, Dijital Eğitimde Yeni Bir Döneme Geçin Intel Eğitim Çözümleri Gelişmiş Öğrenci ve Öğretmen Sınıf Yönetim Yazılımı GELIŞMIŞ ÖĞRENCI VE ÖĞRETMEN ETKILEŞIMI

Detaylı

Zehra Taşkın Araştırma Veri Yönetimi ve Türkiye

Zehra Taşkın Araştırma Veri Yönetimi ve Türkiye Zehra Taşkın - @zehrataskin ztaskin@hacettepe.edu.tr Araştırma Veri Yönetimi ve Türkiye Plan Türkiye de durum Örnek çalışma Farkındalık düzeyleri ve kısıtlar Kurumların durumu Neler yapılıyor? Neler yapılabilir?

Detaylı

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy

EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy Sunum İçeriği Bilgisayar Nedir? Eğitim ve Öğretimde Bilgisayar Kullanımı Bilgisayar Destekli Öğretim ve Türleri Yönetimde Bilgisayar Kullanımı

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage Bir web sitesi birden fazla sayfadan oluşur. Bu sayfalarda içerik değişirken her sayfada tekrarlanan ögeler ve özellikler

Detaylı

Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni. www.eba.gov.tr

Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni. www.eba.gov.tr Hazırlayan Uğur Akkaş BT Rehber Öğretmeni SUNU İÇERİĞİ EBA (Eğitim Bilişim Ağı)nedir? Neden EBA? EBA da neler var? EBA yı kimler kullanabilir? EBA ya nasıl giriş yapılır? EBA da çevrimiçi neler yapılabilir?

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Grafik Tasarım Standartı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Grafik Tasarım Standartı Dök. No: AUZEF-SS-2.4-09 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 10 1. Amaç... 2 2. Kapsam... 2 3. Sorumlular... 2 4. Tanımlar... 2 5. Standartların Detayları... 2 Dök. No: AUZEF-SS-2.4-09

Detaylı

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojisi) Erişilebilirliği Axel Leblois, G3ict

Detaylı

MOBİL CİHAZLAR İÇİN ETKİLEŞİMLİ E-KİTAP GELİŞTİRME DENEYİMİ

MOBİL CİHAZLAR İÇİN ETKİLEŞİMLİ E-KİTAP GELİŞTİRME DENEYİMİ MOBİL CİHAZLAR İÇİN ETKİLEŞİMLİ E-KİTAP GELİŞTİRME DENEYİMİ Mehmet Cem BÖLEN Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi mcbolen@gmail.com Arif DAŞ Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma

Detaylı

AÇIK ERİŞİM VE KİTLESEL AÇIK ÇEVRİMİÇİ DERSLER. Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR Doç. Dr. Filiz Kalelioğlu

AÇIK ERİŞİM VE KİTLESEL AÇIK ÇEVRİMİÇİ DERSLER. Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR Doç. Dr. Filiz Kalelioğlu AÇIK ERİŞİM VE KİTLESEL AÇIK ÇEVRİMİÇİ DERSLER Prof. Dr. Yasemin GÜLBAHAR Doç. Dr. Filiz Kalelioğlu Açık Erişim ve Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler En çok İnternet Kullanan 10 Avrupa ülkesi (2015) Prof.

Detaylı

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız.

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız. 1.1 Web Kavramlar 117 Anahtar 7erim/er 1.1.1.1 Web ve Internet terimlerini tanımlayınız. Her birinin anahtar özelliklerini tanımlayınız. Web bir Internet hizmetidir. Web Internet üzerinde bağlantılı html

Detaylı

BOLD İSTANBUL Yeni Nesil İnteraktif & Mobil Ajans

BOLD İSTANBUL Yeni Nesil İnteraktif & Mobil Ajans BOLD İSTANBUL Yeni Nesil İnteraktif & Mobil Ajans İNTERNET PORTALI MOBİL UYGULAMALAR E-TİCARET PROJELERİ ÖZEL DİJİTAL PROJELER BOLD İSTANBUL Nerede Yaşar, Nerede Üretir? MERKEZ OFİS İSTANBUL AR-GE & ÜRÜN

Detaylı

2 Ders Kodu: BIL Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Yüksek Lisans

2 Ders Kodu: BIL Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Yüksek Lisans UZAKTAN EĞİTİMDE KURAM ve UYGULAMA 1 Ders Adi: UZAKTAN EĞİTİMDE KURAM ve UYGULAMA 2 Ders Kodu: BIL5109 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Yüksek Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 1 6 Dersin Verildiği Yarıyıl

Detaylı

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen 1 2 Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen yerden, istenildiği anda ulaşabilmeyi sağlamaktadır.

Detaylı

DOKÜMAN VE İŞ AKIŞI YÖNETİM SİSTEMİ. 2015, Bimser Çözüm Yazılım Tic. A.Ş.

DOKÜMAN VE İŞ AKIŞI YÖNETİM SİSTEMİ. 2015, Bimser Çözüm Yazılım Tic. A.Ş. DOKÜMAN VE İŞ AKIŞI YÖNETİM SİSTEMİ 2015, Bimser Çözüm Yazılım Tic. A.Ş. eba ile e-kurum Dönüşümü İş Akışı Yönetim Sistemi DOKÜMAN VE İŞ AKIŞI YÖNETİM SİSTEMİ Doküman Yönetim Sistemi Elektronik Belge Yönetim

Detaylı

Powered by www.etgigrup.com. www.vedubox.com

Powered by www.etgigrup.com. www.vedubox.com Powered by www.etgigrup.com www.vedubox.com Entegre E-Eğitim Sistemi Uzaktan Eğitim Sisteminiz 1DK da Hazır! Kolay Basit İnovatif Esnek Entegre Entegre Eğitim Platformu Uzaktan Eğitim, e-eğitim, Online

Detaylı

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI . ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Keyword web tasarım kurumsal web tasarım profesyonel web tasarım web tasarım nedir web tasarım fiyatları web tasarım firmaları web tasarım şirketleri

Keyword web tasarım kurumsal web tasarım profesyonel web tasarım web tasarım nedir web tasarım fiyatları web tasarım firmaları web tasarım şirketleri Keyword web tasarım kurumsal web tasarım profesyonel web tasarım web tasarım nedir web tasarım fiyatları web tasarım firmaları web tasarım şirketleri web tasarım ajansı web tasarım hizmetleri web tasarım

Detaylı

DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ

DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ Mustafa Dalcı ODTÜ BİDB Araştırma Görevlisi Erişilebilir Web Proje Sorumlusu Kurumlar Sunum Web Erişilebilirliği Türkiye deki Durum Türkiye deki Çalışmalar Dünyadaki

Detaylı

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih

Vodafone dan Office 365. Satış temsilcisi ismi Tarih Vodafone dan Office 365 Satış temsilcisi ismi Tarih Yeni Office 365 Paketleri Bir işletmenin tüm temel çalışma ihtiyaçlarını karşılayacak üretkenlik paketi Sadece Office uygulamalarını güncellemek isteyen

Detaylı

SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS

SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION SOFTWARE ENGINEERS EDUCATION RESEARCH FINANCIAL INFORMATION SYSTEMS DISASTER MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS SOFTWARE REQUIREMENTS/ INSPECTION Ö. Albayrak, J. C. Carver,

Detaylı

PBBI Konumsal Zeka (MapInfo Suite) 6. MapInfo Kullanıcılar Konferansı. Çözüm ve Ürün Tanıtımı

PBBI Konumsal Zeka (MapInfo Suite) 6. MapInfo Kullanıcılar Konferansı. Çözüm ve Ürün Tanıtımı PBBI Konumsal Zeka (MapInfo Suite) Çözüm ve Ürün Tanıtımı Luke Robinson Gelişmekte Olan Piyasalar, Teknik Muhasebe Müdürü 20 Ekim 2011 Gündem Konuları 2011 de konumsal zeka MapInfo Professional ve Masaüstü

Detaylı

Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi 2.1 Sürümü Güncellemeleri Hakkında Not

Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi 2.1 Sürümü Güncellemeleri Hakkında Not Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberi. Sürümü Güncellemeleri Hakkında Not Mayıs 0. Genel Güncelleme ve Değişiklikler.. Yeni Sınıflandırma Sistemi Kurumların, Birlikte Çalışabilirlik Esasları Rehberine

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişim Programı 1-ETKİNLİĞİN ADI FATİH Projesi Eğitimde Teknoloji Kullanımı Kursu -ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti

Detaylı

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR

CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam. Alper UĞUR CENG 302 Yazılım Mühendisliği Yazılım Mimarisi - Devam Alper UĞUR Yazılım Mimarisi Gereksinim: NE? Mimari : NE+NASIL GEREKSİNİMLER (software architecture) Requirements : WHAT? Architecture : WHAT + HOW?

Detaylı