Girişimcilik 5. Dr. YILDIZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Girişimcilik 5. Dr. YILDIZ"

Transkript

1 Girişimcilik 5 Dr. YILDIZ

2 STRATEJİK GİRİŞİMCİLİK İşletmeler bir yandan yeni fırsatları tespit edip onlardan faydalanmaya çalışırken, diğer yandan rekabet avantajı yaratmayı ve sürdürmeyi nasıl başarabilirler? Bu soru stratejik girişimciliğin temelinde yatan ve onu stratejik yönetimin ve girişimciliğin kesişme noktasına yerleştiren sorudur. Stratejik bakış açısıyla gerçekleştirilen girişimsel eylemleri ifade etmektedir. Refah yaratmaya yönelik tasarlanmış eylemleri uygulamada girişimsel (fırsat arayışına yönelik) ve stratejik (fayda arayışına yönelik) bakış açılarının birbirini tamamlaması olarak tanımlanabilir. Stratejik Yönetim + Girişimcilik = Stratejik Girişimcilik

3 KURUMSAL GİRİŞİMCİLİK Girişimciliğin bireysel sahadan kurumsal alana kayması, örgütler için rekabetçi bir avantajı mümkün kılar ve bir örgütsel davranış biçimidir. Rekabetin giderek yoğunlaştığı ve arttığı günümüzün kurumsal olimpiyatlarında rekabet avantajı yaratmak ve daha da önemlisi bu avantajı sürdürülebilir kılmak için gerekli bir değer yaratma sürecinin örgüt içinde uygulanmasıdır. Klasik anlamda girişimcilik kavramı yeni bir girişimin ortaya atılarak uygulanmasını kapsar. Kurumsal girişimcilik ise, (1) herhangi bir işletmenin kendi bünyesinde süreçlerde yenilik yapması, (2) işletmenin başka işletmelerle işbirliğine girmesi, (3) işletmenin başka işletmelerle ortak girişim yolunu kullanması sonucu yeni işletmelerin ortaya çıkması ve (4) işletmenin sahip olduğu kaynakları birleştirerek rekabet avantajı sağlamak suretiyle yeni bir girişime yönelmesidir. Corporate Entrepreneurship, örgütsel düzeyde yürütülen şirket bazlı girişimcilik faaliyetlerini ifade etmektedir.

4 GÖÇMEN GİRİŞİMCİLİĞİ Yabancı bir ülkede kendi işlerini kuran göçmenler olarak nitelendirilirler. Etnik girişimcilikte iş kuranlar sadece kendilerine iş yaratmakla kalmayıp, kendi etnik toplum nüfuslarına (kendi ülke bireylerine) de iş fırsatı sağlarlar. İngiltere de Pakistanlılar, Hintliler, Bangladeşliler ve Çinliler yerli nüfustan daha fazla girişimcidirler. Dolayısıyla kendi işinin sahibidirler. Göçmen girişimciler, göç ettikleri ülkelerde daha evvel göç eden ve aynı kökenden gelen yerleşmiş kişilerle bireysel etkileşimlerini kullanarak kendi işlerini kurmaktadırlar. Göçmen girişimciliği üzerindeki farklı görüşler şunlardır: Kültürel kuram (Sürükleyici faktörler): Bazı etnik gruplar diğerlerine nazaran girişimciliğe kültürel olarak eğilimlidir ve güçlü aile, sosyal sermaye ve etnik grup kaynaklarını kullanarak kendi girişimlerini kurarlar. Yapısal kuram (Zorlayıcı faktörler): Irksal ayrımcılık nedeniyle, göçmenlerin çalıştıkları kurumlarda terfi imkanının kısıtlanması, uygun iş imkanı eksikliği, eğitim ve lisan eksikliği, dini nedenler gibi dışsal güçler göçmenleri girişimciliğe yönlendirmektedir. Karışık yerleşiklik kuramı (Bağlamsal/durumsal faktörler): Hem mikro kültürel bağlantıların ve şebekelerin hem de makro ekonomik ve kuramsal bağlamların da göçmenlerin girişimcilik faaliyetlerini açıklamada önemli yeri olduğunu belirtir. Yani sadece kültürel faktörlerle değil aynı zamanda yasa ve kamu politikaları da girişimciliği şekillendiren nedenlerdendir. Örneğin, bölgesel ve

5 ÜLKEMİZDE GİRİŞİMCİLİĞİ DESTEKLEMEK İÇİN ÖNERİLER 1. Girişimcilik kültürü geliştirilmelidir. (Aileler, okullarda ilköğretimden itibaren etkinlikler düzenlenmeli, atak, sorumluluk alacak bireyler yetirilmeli) 2. Staj sistemi tesis edilmeli. (Genç girişimcilere tecrübeliler tarafından destek, kuşaklar arası bilgi transferi sağlanmalı) 3. Girişimcilik Bakanlığı kurulmalı 4. Üniversite-Sanayi işbirliği merkezleri kurulmalı (Girişimciliği özendirme merkezleri oluşturulmalı) 5. Bürokratik işlemler kısaltılmalı (İş kurma süreçleri ve mevzuat iyileştirilmeli) 6. Yerel aktörlere destek sağlanmalı ve yerel aktörler işin içinde olmalı (Yerel yönetimler, STK, Dernekler, Ticaret ve Sanayi Odaları) 7. Düşük vergi, kredi programları sağlanmalı 8. Yatırım yapılacak sektörler tespit edilmeli, sektörel envanter çıkarılmalı 9. Kadın girişimciliği için destek kurumlar ve eğitimler oluşturulmalı. (Karadal, 2016)

6 İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI / TÜRLERİ Amaçlarına göre (Kar amaçlı, Sosyal değer amaçlı) Üretilen mal ve hizmet çeşidine göre (Sanayi, Ticaret, Hizmet) Kullandıkları teknolojiye göre (Emek yoğun [İşçilik giderleri çoktur], Sermaye yoğun [Amortisman, Faiz Giderleri çoktur]) Ulusal kökenlerine göre (Ulusal, Uluslararası, Çokuluslu, Küresel) Tüketici veya Alıcı türüne göre (Başka işletmeler için mal üretenler [torna tezgahı], Nihai tüketiciler için mal üretenler[gıda], İkisine de mal üretenler[kumaş]) Büyüklüğüne göre (Mikro, Küçük, Orta, Büyük, Dev [2000 ve fazla çalışan, Gemicilik, Nükleer santral, Barajlar, Limanlar, Petrol rafineri, Silah sanayi]): Üretim Araçlarının Mülkiyetine Göre (Özel, Kamu, Karma, Yabancı sermayeli)

7 İşletmelerin Sınıflandırılması / Türleri Büyüklüğüne göre (KOBİ, Büyük): Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ): İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan ve bu Yönetmelikte mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik birimleri veya girişimleri, [KOBİ Yönetmeliği, 2012, Md.3] Mikro işletme: On kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler. Küçük işletme: Elli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri sekiz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler. Orta büyüklükteki işletme: İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri kırk milyon Türk Lirasını aşmayan işletmeler. [KOBİ Yönetmeliği, 2012, Md.4]

8

9

10 İşletmelerin Sınıflandırılması / Türleri (Devamı) Üretim Araçlarının Mülkiyetine Göre (Özel, Kamu, Karma, Yabancı sermayeli) Özel İşletmeler: Sermayesinin tamamı veya büyük çoğunluğu özel kişilerde olan işletmelerdir. Özel banka (Yapı Kredi), özel hastane (Acıbadem), bir ayakkabı firması (Kemal Tanca), Giysi (Kığılı), Turkcell. Kamu İşletmeleri: Sermayesinin tamamı veya büyük çoğunluğu devlete ait olan işletmelerdir. Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT). (BOTAŞ, EÜAŞ, TCDD, TMO, DHMİ, SGK) Karma İşletmeler: Hem kamu hem de özel sermaye katkısı ile kurulmuş işletmelerdir. Özel sektör payı %50 den fazladır (Türk Hava Yolları %49,12 Başbakanlık ve %50,88 Halka açık). Yabancı Sermayeli İşletmeler: Mülkiyeti başka ülkelerin girişimcilerine ait olan işletmelerdir. Kabul eden ülkenin izniyle sadece yabancı girişimciler tarafından veya kabul eden ülkedeki özel ve kamu kuruluşlarıyla ortaklık şeklinde kurulabilir. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, İzmir Hilton Enternasyonel Otelcilik A.Ş, Siemens Ev Aletleri Tic. A.Ş.

11 İşletmelerin Sınıflandırılması / Türleri Hukuki Yapısına Göre İşletmeler nasıl sınıflandırılır? (1)Tek Şahıs İşletmeler (Kurulumu kolay mı, Sorumluluk sınırsız mıdır, Karar süreci kısa mıdır, Büyüme imkanı kısıtlı mıdır) (2)Şirketler/Ortaklıklar: Adi Şirketler (Sermaye birikimi sağlar fakat sorumluluk sınırsızdır, BK) ve Ticaret Şirketleri (Şahıs [Kollektif, Komandit] ve Sermeye şirketleri [Limited, Anonim ve Sermayesi paylara bölünmüş komandit]) (3) Kooperatifler (1163 sayılı Kooperatifler kanunu, Amacı, Ortak sayısı, Türleri: Konut, Kredilere kefil, Satış, Risturn-Gelir gider farkının iadesi)

12 İşletmelerin Sınıflandırılması / Türleri Hukuki Yapısına Göre İşletmeler nasıl sınıflandırılır? (Devamı) Ticaret Şirketleri? TTK ya göre Şahıs ve Sermaye şirketleridir. Ticari Unvan/Tüzel (Sözleşme, Tasdik, Tescil, İlan). Şahıs [Kollektif, Komandit] : Ortak sayısı az ve ortaklık devri güçtür. - Kollektif: En az iki gerçek kişi kurabilir. Sorumluluk sınırsızdır/malvarlığı. - Komandit: Komandite (Gerçek kişi ve sınırsız sorumluluk) ve komanditer (Gerçek veya Tüzel kişi olabilir. Sorumluluk sınırlıdır) ortakça kurulur. Sermeye [Limited, Anonim ve Sermayesi paylara bölünmüş komandit]): Sorumluluk sınırlıdır, ortaklık değişimi kolaydır. - Limited: 1-50 gerçek veya tüzel kişice kurulabilir. Asgari sermaye tutarı TL dir. İnternet sitesi zorunludur. Bankacılık, sigortacılık, leasing, faktoring, holding? - Anonim: 1 veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi ile kurulabilir. Asgari sermaye tutarı TL dir. En gelişmiş hukuki yapıdır. İnternet sitesi zorunludur. Ani ve Tedrici. Profesyonel yöneticiler, pay devri kolay, hisse senedi çıkarabilir. - Sermayesi paylara bölünmüş komandit: Kollektif ve anonim şirket ortağı gibi sorumluluk vardır. Komandite ve komanditer ortak vardır. Beş kişi.

13 İşletmelerin Sınıflandırılması / Türleri İşletmeler arası anlaşma/birleşmelere göre işletme türleri nelerdir? Neden işletmeler birleşir? Pazarda güç sağlamak, Yeni ürün/faaliyet alanı yaratmak, Riskleri minimize etmek, Finansman ve nakit imkanı yaratmak, Ticari engelleri aşma ve avantaj sağlamak, Kârı arttırmak, Sinerjiden yararlanmak, Ürünleri ortak pazarlamak, Ölçek ekonomisinden yararlanmak. (1) Centilmenlik: Güven esastır. Bankaların ortak kredi/faiz politikaları (2) Ortak girişim (Joint venture): Bir sözleşmeye dayanır. Hukuki ve ekonomik bağımsızlık devam eder. Yeni kimlik. Beşeri, Mali, Teknolojik, Hammadde birleşimi. A+B= C (3) Konsorsiyum: Büyük yatırım projeleri gerçekleştirilir. Ortak girişimde müteselsil sorumluluk varken konsorsiyumda her ortak üstlendiği kısımdan sorumludur. Geçicidir. (4) Birleşme (Merger): Hukuki ve ekonomik olarak yeni bir işletmenin kurulduğu bir türdür. A+B= C (5) Satın alma (Acquisition): Devralma yoluyla kendi bünyesine dahil etmedir. Bağlı işletme olarak devam eder.

14 İşletmelerin Sınıflandırılması / Türleri İşletmeler arası anlaşma/birleşmelere göre işletme türleri nelerdir? (Devamı) (6) Kartel ve tröst: Kartel (geçici) aynı sektördeki anlaşmalardır: Fiyat, kota, koşul, bölge. Tröst (sürekli) ise aynı veya farklı sektördeki işletmelerin tekel oluşturmak üzere Ekonomik ve Hukuki bağımsızlıklarını yitirdiği türdür. Rekabetin korunması hakkında kanun. (7) Holding: Bir ana şirket ve yavru şirketlerden oluşur. Yavru şirketin %50 den fazla hissesini elinde bulundurur. (8) Stratejik işbirliği/ittifaklar (Strategic alliance): Bilgi, deneyim, yetkinlik birleştirir. Üretim, dağıtım, AR-GE ve tedarikte sinerji, Ortak dağıtım kanalları vb: Lisans (Üretim hakkı), Acentelik (satış yetkisi verme), Franchising (Üretim imtiyaz hakkı, lisans+acentelik, McDonalds), Outsourcing (Büyüme/küçülme, Taşeronlama, Fason), Yönetim anlaşmaları (Yönetim sistemleri, Havayolu), Anahtar teslimi/yapişlet-devret modeli (Yatırımın bedelini kim öder, fabrika binası, sanayi tesisleri, 3.köprü, 10 yıl 2 ay 20 gün; İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi (İtalyan) Ortak Girişim Grubu. Royalty nedir?

15 Örnekler A B AYGAZ A B YAPIKREDİ TOFAŞ OPET, Öztürkler A ARÇELİK TÜPRAŞ C AKBANK TEKNOSA B CARREFOURSA TEMSA AVİVASA AKÇANSA

16 GİRİŞİMCİLİK SÜRECİ Girişimcilik iş fikri ile başlayıp, işletmenin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Girişimci iş kurma fikrinin doğmasından fiilen iş yapma aşamasına gelene kadar bir takım adımlar atmak zorundadır. Bu sürecin adımları şunlardır: Adımlar: 1. İş kurma fikrinin doğması 2. Fikri Hazırlık: Düşünme, araştırma, manevi destek arama vb 3. Fiziki hazırlık: Sermaye bulma, temasa geçme, işbirliği arama vb 4. İş kurma hazırlıkları: Fizibilite, altyapı, dekorasyon 5. Resmi işletme kuruluş işlemleri 6. İş yeri açılışı

17 GİRİŞİMCİLİK SÜRECİ (Devamı) 1. Fırsatların Tanımlanması ve Belirlenmesi: İş fikri bu aşamada ortaya çıkar. Başarılı olmak isteyen bir girişimcinin elindeki en değerli kaynaklarından birisi hiç şüphesiz iyi bir iş fikridir. İş fikrinin değişik kaynakları vardır. İş fikrinin kaynakları nelerdir? - Mesleki Deneyimler (Çalıştıkları meslek ve endüstri alanındaki ilişki ağlarını bilme) - Üretilmekte olan ürün ve hizmetler (Yeni ürün gerekliliği); - Tüketiciler (İhtiyacın yenilikçi biçimde karşılanması); - Devlet/Yönetim (Patent enstitülerinden kayıtları incelemek kaynak ve zaman israfını önler); - Araştırma ve Geliştirme (kendi çabaları); - Dağıtım Kanalları (Tüketiciden satıcıya ilişkilerde iyileşme); - Çevredeki Kişiler (İlham kaynağı ve iyi bir dinleyici olmak); - Bilimsel Kaynaklar (Önceki araştırmalar fikir verebilir); - Yeni Trendlerin Öğrenilmesi (Gazete, ekonomi dergileri, üniversite yayınları vb) İhtiyaçlardan ve değişimden kaynaklanan fırsatlar, girişimciler tarafından dikkatle tanımlanmalıdır. Bu fırsatlar piyasaya yeni bir ürün veya hizmeti sunma şansını yakalamak, güçlü ve avantajlı bir ortaklık için gerekli ilişkilere ulaşmak, rakiplerine karşı rekabet üstünlüğü sağlayacak ürün veya hizmetleri temin etmek olabilir.

18 GİRİŞİMCİLİK SÜRECİ (Devamı) 2. Gerekli Kaynakların Belirlenmesi: Bu aşamada gerekli girdiler belirlenir ve temin edilir. Girdilerle ilgili çalışma iş fikrinden sonra yapılmalıdır. 3. İş Planının Geliştirilmesi: İş planı, girişimcinin özelliklerinin, iş fikrinin ve hedeflerin yer aldığı bir taslaktır. Bu doküman işletme kurma sürecinde bir yol göstericidir. İşin fiilen kurulmasında ve devam ettirilmesinde önemli bir aşamadır. 4. İşletmenin Kurulması ve Yönetilmesi: Girişimci iş kurarak, iş fikrini iş planına uygun olarak hayata geçirir.

19 İş Planı İşi tanımlayan bir belgedir, girişimciye yol gösteren bir rehberdir. Hem girişimcinin kendisi için kullanacağı bir planlama ve yönetim aracıdır, hem de üçüncü kişilerle (banka, melek yatırımcı, risk sermayesi, KOSGEB vb) kuracağı bir iletişim için bir unsurdur. Hem girişimcinin hem de girişimin aynasıdır. İyi hazırlanmış bir iş planı, hem önemli riskleri bugünden aydınlatır, hem de önemli fırsatları vurgular. Girişimci risk alan kişidir fakat buradaki risk körü körüne bilinmez bir risk değildir, önceden sınırları çizilmiş bir risk olmalıdır. İş planı girişimcinin kendisi tarafından hazırlanmalı, farklı uzmanlık alanlarındaki kişilerden destek alınmalıdır. İş planını sadece yeni bir iş kurarken hazırlanmaz.

20 İş Planı İçeriği 1. Genel Bilgiler (Girişimci, Faaliyet konusu, İş kurma süreci) 2. Girişimciye/Ortaklarına ve İşletmeye İlişkin Bilgiler (Kişisel bilgiler, iş fikri, hukuki statüsü, misyon, vizyon, hedefleri) 3. Pazar Bilgileri ve Pazarlama Planı 4. Üretim Planı 5. Yönetim Planı 6. Finansal Plan 7. KOSGEB den Talep Edilen Destekler

21 İş Planı Kimin İçin Hazırlanır Girişimcinin kendisi Girişim ekibi (çalışanlar, uzamanlar) Potansiyel müşteriler Potansiyel tedarikçiler Potansiyel ortaklar Banka Melek yatırımcılar Risk sermayedarları Diğer potansiyel sermaye sağlayıcıları Devlet kurumları Sivil toplum örgütleri Yarışmalar

22 İş Planını Hazırlanmasında Yaşanan Zorluklar İş planına gerekli önemi vermeme (Büyük bir yük, gereksiz ayrıntı, zaman kaybı) Mevcut durumu analiz etmemek (SWOT, Güçlü, Zayıf, Fırsat, Tehdit) Bilgi/tecrübe eksikliği (Alan bilgisi eksikliği, uzman yardımı gerekir) İşletme bilgisine sahip olmamak (İş planı kişinin işletme bilgilerini sınar, İyi aşçı?) İş planının bütünlükten uzak olması / Tutarsızlık (İçeriktekilerin uyum eksikliği) İş planının kararlılık yansıtmaması (Neden bu işi yapacağı, ne üretip, nasıl satarım) Odaklanmamak (Alanımız ne? Kırtasiye açıp, tereyağı bal satmak? Hedef Pazar?) Hedeflerin yanlış konulması, konulamaması (amaç ve hedef farkı, 2 fuara katılmak) Tahminlerdeki başarısızlık (Akla dayalı kestirim, fal değil, enflasyon, tercihler vb. Veri) Müşterilerin/ Rakiplerin yeterince tanınmaması (Anne sofrası için müşteri Türkiye mi) Finansal verilerin yetersizliği (Nakdi yönetmek çok önemlidir. Ürün karlılığı mı işletme karlılığı mı? Başabaşa gelene kadar olan işletme sermayesi hesap edilmelidir. Mal satmak para kazanmakla aynı anlamda değildir, Vadeli satış)

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletmeleri gruplandırırken genellikle 6 farklı ölçüt kullanılmaktadır. Bu ölçütler aşağıdaki şekilde sıralanabilir: 1. Üretilen mal ve hizmet çeşidine

Detaylı

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI

10/7/13 BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI BÖLÜM II İŞLETMENİN AMAÇLARI EKONOMİ İÇİNDEKİ YERİ VE SINIFLANDIRILMASI Ogr. Gor. Yunus Ozsu İŞLETMENİN AMAÇLARI Genel Amaçları Uzun dönemde kar elde etmek, Topluma hizmet etmek yoluyla sosyal sorumluluk

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma

- İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma - İşletmelerin Sınıflandırılması - Şirket Türleri - Kurumsallaşma İşletmeleri genellikle değişik açılardan sınıflandırmak ve inceleme konusu yapmak mümkündür. Böyle bir sınıflandırmada işletmeler: -Tüketici

Detaylı

İşletmelerin Büyüme Şekilleri

İşletmelerin Büyüme Şekilleri Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ İşletmelerin Büyüme Nedenleri Optimum büyüklüğe ulaşma Piyasalarda etkinliği arttırarak kar elde etme olanaklarını arttırma

Detaylı

STRATEJİ FORMÜLASYONU

STRATEJİ FORMÜLASYONU STRATEJİ FORMÜLASYONU ULUSLARARASI STRATEJİLER Uluslararası Strateji Uluslararası düzeydeki dağınık iştiraklere ait faaliyetlerin birbirlerinden bağımsız biçimde ve aynı zamanda ana şirket ile min koordinasyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI BİRİNCİ BÖLÜM FRANCHISING SİSTEMİNİN TANIMI, KAPSAMI VE ÇEŞİTLERİ 1. FRANCHISING KAVRAMI VE TANIMI... 1 1.1. Franchising Kavramı.. 1 1.2. Franchising Sistemi 2

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE ORTAYA ÇIKIŞI

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE ORTAYA ÇIKIŞI İÇİNDEKİLER 1. Bölüm GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE ORTAYA ÇIKIŞI 1.1. Girişimcilik Kavramı, Tanımı ve Kapsamı... 1 1.2. Girişimcilikte Yaratıcılık (Creativity) ve Yenilik (Innovation)... 9 1.3. Yaratıcılığın

Detaylı

A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR

A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR girişimci kimdir? girişimcilik örnekleri iş fikri ve özellikleri sermaye kaynakları Girişimci, bir ihtiyacı teşhis ederek, iş fikrine dönüştüren ve gerekli

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek (bilinçli/sistemli) Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak

İŞLETME KAVRAMI. Üretim faktörlerini bir araya getirmek Üretim yapmak GENEL MUHASEBE İŞLETME KAVRAMI Toplumun gereksinimlerini sağlayan mal ve hizmetleri üreten ekonomik birimlere işletme denir. İşletme, ihtiyaç duyulan mal ve hizmetleri üretmek ve pazarlamak, böylece var

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ A. MİKROEKONOMİK GÖSTERGELER... 2 1. Ekonomik Sistemler... 2 1.1. Kapitalist Sistem... 2 1.2. Sosyalist Sistem... 3 1.3. Karma Ekonomik Sistem...

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ İçindekiler Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ I. YATIRIM VE YATIRIM PLANLAMASI... 1 A. YATIRIM KAVRAMI VE TANIMLAR... 2 1. Halk Dilinde Yatırım... 3 2. Ekonomi Biliminde (Makro Açıdan)

Detaylı

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI ÖN SÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI 11 1.1 İş 12 1.2 İşgören 12 1.3 İşveren 13 1.4 Yönetim ve Yönetici 13 1.5 İhtiyaç 14 1.6 Tüketim ve Tüketici 14 1.7 Bir Sistem Olarak İşletme

Detaylı

Girişimciliğin Fonksiyonları

Girişimciliğin Fonksiyonları Girişimciliğin Fonksiyonları 1-Yeni üretim yöntemleri geliştirmek ve uygulamak, üretimi organize etme fonksiyonu: Girişimciler mevcut ürün ve hizmetler ile yetinmeyip, sürekli olarak farklı ve tüketici

Detaylı

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER

FATİH YEGİN Vergi Müfettişi. TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER FATİH YEGİN Vergi Müfettişi TTK ve Vergi Kanunları Açısından SERMAYE ŞİRKETLERİNDE BİRLEŞME, BÖLÜNME İŞLEMLERİ VE UYGULAMALI ÖRNEKLER İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX TABLOLAR VE ŞEKİLLER... XVII

Detaylı

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK Kaynaklar: Harun Büber vd. (2016), Girişimcilik Tutum ve Algısı İle Altyapı Algısı

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Editörler Prof.Dr.Mustafa Kara &Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Ertan GENEL İŞLETME

Editörler Prof.Dr.Mustafa Kara &Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Ertan GENEL İŞLETME Editörler Prof.Dr.Mustafa Kara &Yrd.Doç.Dr.Hayrettin Ertan GENEL İŞLETME Yazarlar Yrd.Doç.Dr. Ali Erbaşı Yrd.Doç.Dr. Aydın Şenol Yrd.Doç.Dr. Aysel Güney Yrd.Doç.Dr. Gönül Konakay Yrd.Doç.Dr. Hayrettin

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi

İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi İŞLETMENİN KURULUŞU (6) DOÇ.DR.HAKAN SUNAY A.Ü.Spor Bilimleri Fakültesi İşletme Kurma Kavramı ve Aşamaları İşletmeyi kurucu müteşebbisler kurar. Yatırım projesinin hazırlanması güç, masraflı, karmaşık

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ. Öğr.Gör. Şebnem ADA

ŞİRKETLER MUHASEBESİ. Öğr.Gör. Şebnem ADA ŞİRKETLER MUHASEBESİ Öğr.Gör. Şebnem ADA ŞİRKET (şerik) Toplum içindeki kişilerin tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri iş ve faaliyetleri gerçekleştirip bundan bir kar sağlamak amacıyla emek ve sermayelerini

Detaylı

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler İŞ PLANI Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler 1 İş Planı Nedir? İşletmenin l i başarılı olması, en azından ekonomik anlamda varlığını ğ sürdürebilmesi için neler

Detaylı

İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 24.03.2014. Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri

İŞLETME TÜRLERİ İŞLETME TÜRLERİ 24.03.2014. Faaliyet Alanlarına Göre İşletme Türleri Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu 1. Faaliyet alanlarına göre 2. Tüketici türlerine göre 3. Üretilen mal veya hizmet çeşitlerine göre 4. Üretim araçlarının mülkiyet biçimine göre

Detaylı

İŞLETME TÜRLERİ. Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları. Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma. Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma

İŞLETME TÜRLERİ. Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları. Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma. Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma 1 İŞLETME TÜRLERİ Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları Faaliyet Konularına Göre Sınıflandırma Sermaye Mülkiyetleri Açısından Sınıflandırma Hukuki Şekilleri Bakımından Sınıflandırma 2 Ekonomik Yapı Sınıflandırmaları

Detaylı

- Finansman Teknikleri

- Finansman Teknikleri - Finansman Teknikleri Leasing (Finansal Kiralama): Finansal Kiralama (Leasing), kiracı tarafından seçilen bir yatırım malının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalarak, belirlenen sözleşme süresi

Detaylı

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci)

İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İŞLETME POLİTİKASI (Stratejik Yönetim Süreci) İşletmenin uzun dönemde yaşamını devam ettirmesine ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamasına yönelik bilgi toplama, analiz, seçim, karar ve uygulama

Detaylı

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri KOBĐ LERDE ĐŞ PLANI HAIRLANMASI ve KOBĐ DESTEK KREDĐLERĐ 30 Nisan Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Okan Universitesi KOBĐ LER NEDEN ÖNEMLĐDĐR? KOBĐ lerin ekonomiye

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan EROL un Şirket Finansmanı ve Halka Açılmada Yeni Yol Haritası: Girişim Sermayesi ve Özel Sermaye Şirketleri Panelinde Yaptığı Konuşma 21.03.2008 Oditoryum,

Detaylı

KOSGEB Dernekler. Buluşması. 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul

KOSGEB Dernekler. Buluşması. 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul KOSGEB Dernekler Yayıncılar Buluşması 5 Ekim 2011 Yapı Endüstri Merkezi / İstanbul SUNUM PLANI GENEL BİLGİ KOSGEB DESTEK VE HİZMETLERİ GENEL BİLGİ GENEL BİLGİ 1.KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN Stratejik Pazarlama Planlaması Tolga DURSUN 1 İŞLETME YÖNETİM SÜRECİ PLANLAMA UYGULAMA DENETLEME o Amaçları Belirleme o Strateji ve taktikleri belirleme Örgütleme Kadrolama Yürütme Performans sonuçlarını

Detaylı

ZAMANIN RUHUNU OKUMAK

ZAMANIN RUHUNU OKUMAK KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU ZAMANIN RUHUNU OKUMAK KURUMSAL DEĞERLER Kurucumuz Vehbi Koç un belirlediği değerler, dün ve bugün olduğu gibi gelecekte de Topluluğumuza yön vermeye devam edecektir. Müşterilerimiz

Detaylı

İşletme Biliminin Temel İlkeleri

İşletme Biliminin Temel İlkeleri İşletme Biliminin Temel İlkeleri Bölüm 3:İşletmelerin Sınıflandırılması 1. İşletmelerin Ekonomik Fonksiyonları Bakımından Sınıflandırılması 1.Mal Üreten İşletmeler: Bu işletmeler insanların ihtiyaçlarını

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

2015 YILI GİRİŞİMCİLİK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM MODÜLLERİ KATALOĞU

2015 YILI GİRİŞİMCİLİK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM MODÜLLERİ KATALOĞU 2015 YILI GİRİŞİMCİLİK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM MODÜLLERİ KATALOĞU ZORUNLU EĞİTİM MODÜLLERİ ( 30 SAAT) Kodu Adı Açıklama Modül Saati Eğitim Yöntemi (*) GSER01 GSER02 GSER04 GSER14 Girişimciliğin Temelleri

Detaylı

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri

İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletmeciliğin Diğer Bilim Dallarıyla İlişkisi İşletmecilik ve Ekonomi İşletmecilik ve Hukuk İşletmecilik ve Matematik / İstatistik İşletmecilik ve Davranış Bilimleri İşletme Çevresi Çevre; genel anlamıyla

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı İstanbul, 2012 Kutluşah, yönetim, finans ve süreç danışmanlığı alanlarında hizmet veren güvenilir bir iş ortağıdır Toplamda 85 yılı aşkın finansal kuruluşlar, girişimcilik ve yönetim

Detaylı

İşletmeye Giriş Dersi. İşletmeye Giriş. Ders notları ve duyurular için; in; 4 adet soru 4 adet cevap. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir?

İşletmeye Giriş Dersi. İşletmeye Giriş. Ders notları ve duyurular için; in; 4 adet soru 4 adet cevap. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir? İşletmeye Giriş Dersi Ders Notu - 1 Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara.edu.tr vturker@gmail.com www.volkanturker.com.tr Ders notları ve duyurular için; in; www.volkanturker.com.tr Ana menü

Detaylı

Yayın No : 2495 İşletme-Ekonomi Dizisi : 501. 5. Baskı Ağustos 2011 İSTANBUL ISBN 978-605 - 377 518 4

Yayın No : 2495 İşletme-Ekonomi Dizisi : 501. 5. Baskı Ağustos 2011 İSTANBUL ISBN 978-605 - 377 518 4 İŞLETME Prof. Dr. Zeyyat SABUNCUOĞLU Prof. Dr. Tuncer TOKOL (zeyyatsabuncuoglu@yahoo.com) (ttokol@uludag.edu.tr) Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Bursa-2011 Yayın

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK. Dr. İbrahim Bozacı. Örnekler ve İş Planı Rehberli. Kırıkkale Üniversitesi, Keskin Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi.

GİRİŞİMCİLİK. Dr. İbrahim Bozacı. Örnekler ve İş Planı Rehberli. Kırıkkale Üniversitesi, Keskin Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi. Dr. İbrahim Bozacı Kırıkkale Üniversitesi, Keskin Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi GİRİŞİMCİLİK Örnekler ve İş Planı Rehberli İş Fikri Küçük İşletme Pazarlama Aile İşletmeleri İnsan Kaynakları Hedef Kitle

Detaylı

İşletmenin temel özellikleri

İşletmenin temel özellikleri 5. Hafta İşletmenin Tanımı İşletme, üretim faktörlerini planlı ve sistematik bir biçimde bir araya getirerek mal ya da hizmet üretmek amacı güden üretim birimine denir. İşletmelerin temel özellikleri ve

Detaylı

HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT HUKUKİ AÇIDAN İŞLETME ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT EKONOMİK BİR BİRİM OLARAK İŞLETME Her ülkede işletmelerin türlü yönlerden bağlı olacakları hususlar çeşitli kanunlarla düzenlenmiştir. Ülkemizde;

Detaylı

İşletmeye Giriş. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir? İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. karşı. larını

İşletmeye Giriş. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir? İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. karşı. larını İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı İşletmeye Giriş Ders Notu - 1 Giriş Temel Kavramlar İşletme Nedir? Öğr. Grv. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK 1. Girişim... 3 2. Girişimcilik Kavramı... 4 3. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar... 5 4. Dünyada Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi...

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI BÖLÜM 10 -- KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI DIŞ SORUNLAR Küçük işletmelerin gelişmekte olan ülkelerde önüne çıkan engeller aşağıdaki gibi listelenebilir: 1. Finansman sorunu - Kaynak çeşidi

Detaylı

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik

Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Bölüm 13.Tarımsal Kooperatifçilik Kooperatifçiliğin Tanımı ve Kapsamı Kooperatif ve Diğer Kuruluşlar Kooperatifçilik İlkeleri Türkiye de Kooperatifler Tarım Kooperatiflerinin Yararları Kooperatif sözcüğünün

Detaylı

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir.

Türkiye deki başlıca şirket türlerinin temel özellikleri aşağıdaki gösterilmektedir. YABANCI SERMAYELİ ŞİRKET KURULUŞU Türkiye deki yabancı sermaye mevzuatının temelinde, ayrım gözetmeme ve eşit muamele ilkeleri yatar. Yabancı yatırımcılar yerli bir şirketle aynı konuma sahiptirler. Yabancı

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies (guldem.okem@ceps.eu) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application)

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI İş planı: Kurulması düşünülen işletmenin detaylarını içeren yazılı belgeye

Detaylı

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır?

İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? İşletme türleri nelerdir? Nasıl Sınıflandırılır? KONUYA BAŞLARKEN Yaşadığınız çevredeki işletmeleri dikkate alarak hukuki bakımından sınıflandırmaya çalışınız. İşletmelerin genellikle ortaklık şeklinde

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

ŞİRKETLER MUHASEBESİ

ŞİRKETLER MUHASEBESİ Editörler Doç. Dr. İhsan Yıldıztekin & Yrd.Doç.Dr.Şefika Demirkan ŞİRKETLER MUHASEBESİ Yazarlar Anıl İlkem Özcan Atakan Büyükbostancı Doğan Demirci Ebru Aslantaş Hande Özolgun İsmail Kılıç Mehmet Ünal

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI AR-GE DESTEKLERİ

SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI AR-GE DESTEKLERİ Sanayi Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI AR-GE DESTEKLERİ Recep UZUNGİL San-Tez ve Ar-Ge Merkezleri Birimi Ar-Ge ve İnovasyon Ar-Ge ve yenilikçilik (İnovasyon) günümüzde

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

HAKKIMIZDA Araba Ekspertiz, girişimci bir proje olup, ülkedeki en yaygın ekspertiz ağına sahip olan firmadır. Araba Ekspertiz in amacı 2. el araç alım/satımı esnasında alıcının talep ettiği ekspertiz raporunun

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS TİCARET HUKUKU Yrd. Doç. Dr. Orhan Aldanmaz

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS TİCARET HUKUKU Yrd. Doç. Dr. Orhan Aldanmaz DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat TİCARET HUKUKU 0102401 4 3+0 3 5 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Zorunlu

Detaylı

TEMEL İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ

TEMEL İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ MESLEK YÜKSEKOKULLARI İÇİN TEMEL İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ İKMEP Müfredatına Uyumlu Prof. Dr. Canan Çetin İstanbul-2014 Yay n No : 3132 İşletme-Ekonomi Dizisi : 673 1. Bask Eylül 2014 STANBUL ISBN 978-605 -

Detaylı

İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI

İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI İŞLETMELERİN HUKUKSAL YAPISI I. ÖZEL İŞLETMELERİN HUKUKSAL BİÇİMLERİ Özel işletmelerin hukuksal biçimlerinin neler olabileceği Türk Ticaret Kanununda gösterilmiştir. Bu kanuna göre işletmelerin hukuksal

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) 2011 İşletme Sayısı % Toplam İstihdam % Ortalama Çalışan Sayısı Mikro 1-19 2.522.011 97,30% 5.362.905 46,60% 2

Detaylı

1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER...

1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: EKONOMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER... 1 1.1. Ekonomi, İhtiyaç, Kıtlık ve Tercih... 1 1.2. Mal, Hizmet ve Fayda... 3 1.3. Üretim Faktörleri... 3 1.3.1. Emek... 4 1.3.2. Doğa... 4 1.3.3.

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI

İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.2. İhtiyaç... 2 1.3. Üretim Faktörleri... 4 1.4. Girişim (Teşebbüs)... 5 1.5. Girişimci-Yönetici...

Detaylı

GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK

GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK Şubat 2018 Girişimci ve girişim kavramları nedir? Girişimciliğin temel odakları ve yetenekleri nelerdir? Türkiye de ve Dünya da girişimcilik hangi yönde ilerliyor? infoloji.com AJANDA 1 2 3 4 5 6 7 8 Girişimci

Detaylı

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET Av. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) FU Berlin Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı Date: 2/11/2017 ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASASI

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

KOBİ GERÇEĞİ MEHMET ATİLLA SÖĞÜT BAŞKAN DANIŞMANI.

KOBİ GERÇEĞİ MEHMET ATİLLA SÖĞÜT BAŞKAN DANIŞMANI. KOBİ GERÇEĞİ MEHMET ATİLLA SÖĞÜT BAŞKAN DANIŞMANI http://atillasogut.8k.com asogut@kosgeb.gov.tr REKABET GÜCÜ YÜKSEK BİR TÜRKİYE İÇİN GÜÇLÜ KOBİ LER 1 Ülkemizde İstihdam (2000 yılı Sivil Kesim) İstihdam

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies(CEPS) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği ne Üyelik

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

ŞİRKETİN ÜNVANI : HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Sayfa No: 1

ŞİRKETİN ÜNVANI : HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 I.GİRİŞ HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. 01/01/2013-30/06/2013 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU 1.Raporun Dönemi : 01.01.2013 30.06.2013 2.Ortaklığın Unvanı : Hedef Girişim Sermayesi Yatırım

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2012 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 70 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2016 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 80 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ

ŞİRKET TÜRLERİ. Almanya da söz konusu şirket türleri şunlardır: ADİ (KOLLEKTİF) ŞİRKET -GbR- KOLLEKTİF ORTAKLIK ŞİRKETİ -ohg- ŞAHIS ŞİRKETLERİ ŞİRKET TÜRLERİ Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ve siyasi yakınlık birçok Türk şirketi için Almanya piyasasının çekici hale gelmesine neden olmuştur. Türk yatırımcılar Almanya da yeni bir şirket

Detaylı

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 İşletme Finansmanı ix İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28 I. Finans, Finansman ve Finansal Yönetim Nedir? 5 Finansal Hizmetler, 6; Finansal Yönetim, 6; Finansal Yönetimin Öğrenilmesi,

Detaylı

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu

VI. Çözüm Ortaklığı Platformu VI Çözüm Ortaklığı Platformu Geleceği Hazırlayan Bir Düzenleme: Yeni TTK Tasarısı ve UFRS Uyumlu KOBĐ Muhasebe Standartları Aralık 2007 Burak Özpoyraz, Ortak, Denetim Hizmetleri PwC Slide 2 KAPSAMLI UFRS

Detaylı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Üretim İşletmenin Fonksiyonları Pazarlama Yönetim Lojistik Finansman İnsan Kaynakları Halkla İlişkiler Muhasebe Ar-Ge 1 2

Detaylı

Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Girişim Sermayesi Fonu (SETF)

Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Girişim Sermayesi Fonu (SETF) Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Girişim Sermayesi Fonu (SETF) TÜRKİYE DE ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMİNE YÖNELİK TEKNOLOJİ PROJELERİNE YATIRIM YAPAN TEK ÖZEL FON Özet Kısaca SETF 20 milyon USD Venture Capital

Detaylı

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI İÇİNDEKİLER İçindekiler Tablo ve şekil listesi

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI SOYADI: İŞ FİKRİ : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız) 1.2 İşletmenin Faaliyet Konusu (Bu kısımda kurduğunuz işi

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde;

TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; TÜBİTAK DESTEKLERİ 1. SANAYİ AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI (1501) Destek Kapsamı Bu destek programı kapsamında, yenilik tanımı çerçevesinde; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi,

Detaylı

Birinci Bölüm. İşletme Finansmanına Giriş

Birinci Bölüm. İşletme Finansmanına Giriş Birinci Bölüm İşletme Finansmanına Giriş İş hayatında iyi bir finansman bilgisine gereksinim vardır. Mali müşavir, finansal yönetici olmak istiyorsanız bilgisayarlı muhasebeyi, Türk vergi sistemini ve

Detaylı

1. KİT ler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 2. Aşağıdaki işletmelerden hangisi İktisadi Devlet Teşekkülü değildir?

1. KİT ler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 2. Aşağıdaki işletmelerden hangisi İktisadi Devlet Teşekkülü değildir? 1. KİT ler hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A. Sermayenin tamamı devlete aittir. B. Bakanlar Kurulu kararıyla kurulurlar. C. Yöneticileri devletçe belirlenir. D. Zararları genel

Detaylı

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi

Bölüm 3. Dış Çevre Analizi Bölüm 3 Dış Çevre Analizi 1 2 Çevre Analizi Ç E V R E A N A L İ Z İ D I Ş Ç E V R E İ Ç Ç E V R E Genel / Uzak Dış Çevre Analizi Sektör / Yakın Dış Çevre Analizi İşletme İçi Çevre Analizi Politik Uluslararası

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA

GİRİŞİMCİLİK VE İŞ KURMA SORULAR 1- Aşağıdakilerden hangisi yeni girişimciliğin görüldüğü sektörlerden değildir? A) Nanoteknoloji B) İletişim teknolojisi C) Yenilenebilir enerji D) Geri dönüşüm E) Ağır sanayi 2- Avusturya Ekolü

Detaylı

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014 YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK Eylül 2014 İÇİNDEKİLER Şirketlerin Karşılaşabileceği Finansal Problemler Yeniden Yapılandırma Kavramı ve Yöntemleri Yeniden Yapılandırma Süreci ve

Detaylı

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş.

TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. TÜRK EXİMBANK (TÜRKİYE İHRACAT KREDİ BANKASI A.Ş.) DÜNYA BANKASI AVRUPA YATIRIM BANKASI İSLAM KALKINMA BANKASI Ortaklık Yapısı İlk özel

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

herkesin i herkesin i www.bi. 0850 7 400 500 HAKKIMIZDA 20 yılı aşkın süredir, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren EFT ailesinin ürünü bi. ; Türkiye de 2.el oto alım / satım sırasındaki ilişkiyi kurumsal

Detaylı