ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 1 1-ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI 2-ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİNİN NİTELİĞİ KAPSAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 1 1-ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI 2-ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİNİN NİTELİĞİ KAPSAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ"

Transkript

1 ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 1 1-ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI 2-ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİNİN NİTELİĞİ KAPSAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ

2 ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI

3 Politika Kavramı Yunanca KENT ve KENT DEVLET demektir. PEKİ POLİTİKA GERÇEKTEN NE DEMEKTİR? Toplumda yaşayan insanlar arasında bir çatışma, bir eylem ve kavgadır. Bu anlamda Politika Kimin neyi, ne zaman, nasıl elde ettiğini belirleyen bir etkinlik olarak tanımlanır. Bir başka, anlayış tarzına göre ise, politika bir toplumun bütün üyelerinin yararına olabilecek bir düzen yaratma aracıdır. Politika, genellikle devlet yönetiminin yüksek düzeydeki konu ve sorunlarını içeren bir kavram olarak kullanıldığı gibi, bir kuruluş ve hatta bir bireyin konu ve sorunlarını da kapsayan bir kavramdır.

4 Politika sadece siyasi partilerin faaliyetleri ile ilgili bir kavram da değildir. Politika kavramı, varılmak istenen amaçların saptanması, bu amaçlara ulaşılmak için kullanılacak araçların seçimi ve sosyal güçler arasında denge kurulması gibi konuları da içermektedir. Bir toplumun çok sayıda amaçları ve bu amaçları gerçekleştirmeye yönelik çeşitli eylem ve davranışları bulunduğundan dolayı çeşitli politikalara sahip olması gerekir. Örneğin, eğitim politikası, tarım politikası, ormancılık politikası, iktisat politikası, kalkınma politikası, pazarlama politikası, üretim politikası gibi.

5 Politika ile ilgili olarak sayılabilecek belli başlı özellikler a) Politika, zaman ve mekan bakımından evrensellik ve süreklilik niteliklerine sahiptir. b) Politikanın özü, toplumdaki çıkar çatışması ve iktidar mücadelesi olup, bunun da asgari temeli toplumsal barış ve düzendir. c) Politika sadece bir çatışma değil, aynı zamanda bir uzlaşmadır. d) Politika ve politika biliminin temel kavramlarından biri de Meşruluk kavramıdır. Siyasal iktidara itaat onun doğruluğu ve haklılığı hakkında yani Meşruluğu beslenen inançla doğru orantılıdır

6 Politika Biliminin Konusu Politika kavramı, bir topluluğun yararına yapılan eylem ve davranışları ifade ettiği gibi, aynı zamanda bu eylem ve davranışları konu olarak ele alan ve inceleyen bir bilim dalını da belirlemektedir. Günümüzde İktidar kavramı, politika biliminin ana konusu olarak yerini almış bulunmaktadır. Toplum biliminin dallarından biri olarak politika bilimi, öteki toplum bilimlerinde kullanılan yöntemlerden ve özellikle sosyoloji ve psikolojide hızla gelişen araştırma tekniklerinden yararlanmaktadır. Öteki toplum bilimlerinde olduğu gibi, politika biliminde de istatistik analizlerin kullanımı artmış, matematik ve istatistikteki gelişmelerin kullanımı da yaygınlaşmıştır

7 Orman Ürünleri Endüstri Politikası Kavramı ve Tanımı Orman Ürünleri Endüstri Politikası ile bu endüstrinin yapısının şekillenmesi ve ekonomi içindeki yerinin belirlenmesi için, devletin uluslararası örgütlerin, siyasi partilerin ve girişimcilerin almış oldukları karar ve önlemler anlaşılır. Ormancılık etkinliklerinin sonunda elde edilen son ürünlerden biri odun hammaddesidir. Aynı odun hammaddesi, orman ürünleri endüstrisi için bir hammadde niteliğindedir. Her iki sektörün birbirlerinden çok değişik beklentileri vardır. Orman ürünleri endüstrisi için odun hammaddesinin ucuza satın alınması önem kazanırken, ormancılık için odun hammaddesinin pahalı satılması önemlidir.

8 Özellikle büyük endüstri kuruluşları, mensup oldukları endüstri dalını ilgilendiren konuların iyileştirilmesi, Personel sorununun halledilmesi, Piyasa koşullarının düzenlenmesi, Araştırma ve eğitim çalışmalarının geliştirilmesi gibi konularda gayret gösterir. Buna karşılık, orman ürünleri endüstrisinde sayıca ağırlıklı bulunan küçük işletmeler, adı geçen etkinlikleri kendi başlarına gerçekleştiremezler. Ormancılıkla ilgili Bakanlıkların çeşitli yıllarda kuruluşlarında orman ürünlerinin üretimi, ithalatı ve ihracatı ile ilgili hükümlere yer verildiği görülmektedir.

9 Devletin orman ürünleri endüstri politikasını belirlerken yaptığı etkinliklerden biri de, 2006 yılında 5531 sayılı Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun çıkarmasıdır. Bu yasanın çıkarılması ile orman endüstri mühendislerinin hak, yetki ve sorumlulukları belirlenmiş bulunmaktadır. Söz konusu yasanın amacı, ülkemizdeki orman fakültelerinden ve ağaç işleri endüstri mühendisi yetiştiren en az dört yıllık lisans düzeyinde yüksek öğretim kurumlarından ya da denkliği onaylanmış yurt dışı yüksek öğretim kurumlarından mezun olup, mühendis unvanına haiz olanların aşağıda belirtilen faaliyet konuları ile ilgili işlemlerin ilgili mevzuata uygun olarak, sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini ve gerçekleştirilmesini sağlamaktır.

10 Orman endüstri mühendislerinin etkinlik konuları 1. Odun hammaddesinin yarma, kesme, soyma, biçme, şekil değiştirme işlemlerini yapmak, 2. Odun Hammaddesini yongalayarak veya liflere ayırarak ve yapıştırıcı maddeler kullanarak ya da kullanmadan presleme, buharlama, kurutma ve emprenye etme gibi işlemlerle yapısını değiştirmeden veya fiziksel ve kimyasal yollarla değiştirerek işlemek, 3. Kereste, ağaç kaplama levha, kâğıt, selüloz ve benzeri yarı mamulleri üreten ve bunları kullanan, orman ürünleri fabrikalarında, ahşap olmak kaydıyla sabit ve hareketli mobilyalar, doğramalar, kapı, pencere, yer döşemeleri, ahşap yapılar ve elemanların üretim faaliyetlerini yapmak, 4. Odun dışı orman ürünlerini işleyen tesislerde, kalite kontrol, maliyet hesaplama, stok kontrolü ve tasarım faaliyeti yapmaktır.

11 Orman Ürünleri Endüstri Politikası ve İktisat Politikası İlişkileri Bu kısımda orman ürünleri endüstri politikası ile ilişkisi nedeniyle genel iktisat politikası üzerinde durmak yerinde olacaktır. İktisat politikası siyasal tercihlere göre açıklanan iktisadî ve sosyal amaçların gerçekleşebilmesi için siyasi otoritenin iktisadî olaylara bilinçli bir şekilde müdahale etmesidir. İktisat politikasının amacı, genel bir çerçeve içinde yorumlanacak olursa, toplum refahının arttırılmasıdır. Günümüzde iktisat politikasının amaçları olarak genellikle, millî gelirin daha hızlı artması, işsizliğin giderilmesi, kişiler ve bölgeler arası gelir bölüşümünün düzeltilmesi, fiyat istikrarının sağlanması ve dış ödemeler dengesi açığının giderilmesi kabul edilmektedir. İktisat politikasının amaçlarının ve bunlara verilecek ağırlığın belirlenmesinde politikanın uygulanacağı ülkenin iktisadî ve sosyal yapısının yanı sıra doğal olarak, toplum refahı ile ilgili siyasal tercihler de rol oynar.

12 İktisat politikasının araçları 3 gruba ayrılmaktadır. (1) Kontrolü mümkün olmayan değişkenler: Gelenek, görenek ve kişilerin iktisadî olaylara tepkisini belirleyen diğer değer yargıları ile toplumun genel kültür yapısı çoğu zaman uzun sürede değişir. (2) Kontrolü mümkün olup, siyasal düzenin değiştirilmesine izin vermediği değişkenler: Bu gruba giren değişkenler, kabul edilen siyasal düzene göre değişir. Bunları bir ülkenin temel yasaları ile tanınmış haklar olarak tanımlayabiliriz. (3) Kontrolü mümkün olan ve siyasal düzenin değiştirilmesine izin verdiği değişkenler: İktisat politikasının araç değişkenlerini bu grup oluşturur.

13 Kontrolü mümkün olan iktisat politikasının araçları Kamu hizmetlerinin, gelirlerinin ve harcamalarının büyüklüğü ve bileşimi ve kamu teşebbüslerinin faaliyetleri (maliye politikası). Para ve kredi arzı, faiz ve reeskont oranları, kredi tayınlaması (para politikası) Döviz kuru, kotalar, ülkelerarası sermaye hareketleri (dış ticaret politikası) Asgarî ücretin belirlenmesi ve ücretlerin, kiraların ve kâr oranlarının sınırlaması ve gelir transferleri (gelir politikası) Destekleme alımları, sübvansiyonlar ve fiyat kontrolleri (fiyat politikası) Kurumsal yapı ile ilgili düzenlemeler.

14 ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİSİNİN NİTELİĞİ, KAPSAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ

15 Endüstri Kavramı Dilimizde sanayi deyimi ile eş anlamda kullanılan endüstri deyimi genel olarak bir şey yapma; bir eser ortaya koyma; bunun için gerekli bilgiye, yeteneğe ve tecrübeye sahip olma, yaratma, başarma azmine sahip bulunma; bir işi başarılı sonuca ulaştırma çabasına malik olma anlamlarına gelmektedir.. Ekonomik alanda yapılmış tanımlardan birinde endüstri hammaddelerin işlenmesi ve ıslahı demektir diye belirtilmektedir Bir başka tanımda da endüstri, doğadan kazanılan maddeleri işleyerek insan gereksinmelerine yarayışlı hale getirir denmektedir. Endüstri kesimi başlıca üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar, madencilik, imalat sanayi ve enerji dir.

16 1-Madencilik Maden çıkarımı ile ilgili olmakla beraber, çoğu kez maddenin işlenmesi ve biçiminin değiştirilmesi eylemlerini de kapsamaktadır. Bir demir madeni işletmesi, cevheri toprak altından çıkartmakla yetinmez, aynı zamanda onu izabe ocaklarında eritir ve yarı mamul hale getirir. Böylece cevherin eritilerek yarı mamul hale getirilmesi maden işletmesi dışında ayrı bir işletmede yapılmadığı zaman madencilik sayılmaktadır. Şayet, çıkarılan demir cevherini işleyen ayrı bir işletme, örneğin bir demir-çelik fabrikası ise, o takdirde bunu imalat sanayi grubuna sokmak gerekir

17 2-İmalat Gıda, içki, tütün mamulleri, dokuma ve giyim, orman ürünleri işleme, kağıt, basım ve deri, lastik, plastik işleme, kimya, gübre, petrol ürünleri, seramik, cam, çimento, madeni eşya, makine imalat, gemi, uçak gibi bütün endüstri dalları da imalat sanayi grubunda yer almaktadır

18 İmalat sanayi 3 alt kesime ayrılmaktadır Tüketim malları sanayii: Tüketim malları sanayi, elektrikli ev eşyaları, giyim, gıda vb. gibi her türlü tüketim malını imal eden endüstri dallarını kapsar. Yatırım malları sanayii: Yatırım malları sanayini, makine imalat sanayi, gemi yapımı sanayi, tarım aletleri sanayi gibi diğer sanayi dalları meydana getirir. Ara malları sanayii: Ara malları sanayi ise, kağıt, lastik, cam, çimento gibi tüketim mallarını imal eden endüstri dallarından oluşur.

19 3-Enerji Taşkömürü, linyit, petrol ürünleri, hidrolik, doğalgaz güneş, rüzgar, gibi enerji kaynaklarından elektrik, havagazı ve LPG üreten bir endüstridir.

20 Orman Ürünleri Endüstrisinin Tanımı Genel olarak endüstri, hammaddelerin işlenmesine ve biçim değiştirmesine yönelik eylemler olduğuna göre, ormandan elde edilen odun ve odun dışı ürünlerin işlenmesine ve biçim değiştirilmesine yönelik eylemleri de orman ürünleri endüstrisi diye tanımlamak mümkündür. ERASLAN «Yuvarlak odunların bünyesini bozmadan işleyen ve dayanıklılığını arttıran fabrika ve tesisler, yuvarlak odunları ince levhalar halinde kesmek, soymak ve yongalamak suretiyle materyal sağlayan, bunları birleştirerek odunun çalışmasını azaltan fabrika ve tesisler, odunun yapısının mekanik, fiziksel ve kimyasal yolla değiştiren fabrika ve tesisler, işlenmiş materyali kullanarak çeşitli eşya yapan fabrika ve tesisler ile yan ürünleri işleyen fabrika ve tesislerin tümüdür»

21 Orman Ürünleri Endüstrisinin Ana Kolları A- Yuvarlak odunları işleyen ve işlenmiş materyali kullanan tesisler. 1-Yuvarlak odunları işleyen fabrika ve tesisler. a) Yuvarlak odunları yapısını bozmadan işleyen, dayanıklılığını ve direncini arttıran, bunlara biçim veren fabrika ve tesisler. b) İnce levhalar halinde biçmek, kesmek, soymak ve yongalamak suretiyle materyal sağlayan ve bunları birleştirilerek odunun çalışmasını azaltan fabrika ve tesisler. c)fiziksel yolla odunun yapısını değiştiren fabrika ve tesisler. d)kimyasal yolla odunun yapısını değiştiren fabrika ve tesisler. 2-İşlenmiş materyali kullanan ve çeşitli eşya yapan fabrika ve tesisler. B-Yan ürünleri işleyen fabrika ve tesisler

22 Orman Ürünleri Endüstrisinin Tarihsel Gelişimi Yazılı belgeler ve eski resimlerden insanların ilk zamanlardan beri barınak, eşya ve çeşitli araçların yapımında odun kullandıkları anlaşılmaktadır. Odunun değişik biçimlerde işlenmesine ilişkin ilk çabalara ise eski Mısır da rastlanmıştır. Zamanla, odunun biçilmesinde kullanılan el testerelerinin yerini el hızarlarının aldığı anlaşılmaktadır. XVIII. yüzyılın ikinci yarısında başlayan sanayi devrimi sonucu çeşitli endüstri kollarında büyük gelişmeler ortaya çıkmıştır. İlk önce İngiltere de başlayıp zamanla diğer ülkelere yayılan endüstrileşme hareketi geniş ölçüde makinelerin endüstride kullanılmasına yol açmıştır.

23 Endüstrinin çeşitli kollarında girişilen makineleşme çabaları, orman ürünleri endüstrisinde ancak XIX. yüzyılda kendisini göstermiştir. Nitekim, İngiltere de 1860 yılında kaplama imalinde kullanılan daire testere yapılmış (Berkel, 1956) ve 1808 yılında ilk şerit testere patentini Londralı William New Berry almıştır (Gülen, 1965). Fransa da 1830 yılında buharla işleyen bir rende makinesi yapılmış olup bu makine bugünkü modern kaplama kesme makinelerinin bir başlangıcı sayılmaktadır. XIX. yüzyılın ikinci yarısından sonra ise demir gövdeli katraklar, daire ve şerit testere tezgahları gibi odun işleyen makineler geliştirilerek hızla yaygınlaşmıştır.

24 Başlangıçta, daha çok kereste endüstrisinde görülen makineleşme çabaları ve gelişmeler, orman ürünleri endüstrisinin diğer kollarında da ortaya çıkmıştır. Yine XIX. yüzyılın sonlarında İngiltere de kereste endüstrisinde lif levhaları imali üzerinde durulmuş ve XX. yüzyılın başlarında Amerika da gerek odun liflerinden gerekse odun hamurundan lif levhaları üretilmiştir. Parke imali ilk defa Viyana da basit planyalarda elde rendelemek suretiyle ilkel biçimde olmuş ve 1901 yılında planya makineleri için otomatik itme tertibatının bulunması ile parke imalinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Kağıt imalinde odun kullanılması XIX. yüzyılın ortalarında olmuştur yılında bir Kanadalının denemeye giriştiği ve odundan kağıt imalinde başarı elde ettiği saptanmıştır.

25 20. yy ın ilk yarısında yonga levha endüstrisi, ikinci yarısında ise orta yoğunlukta yonga levha endüstrisi gelişmiştir. Yonga levhanın ilk endüstriyel üretimi 1941 yılında Almanya da Tortif-Werken A.G. firması tarafından Bremen Hemelin de başlatılmıştır. Daha sonra yılları Orta Avrupa da yonga levha fabrikalarının kuruluş yılları olmuştur. Bu endüstri kolunun ilk olarak Orta Avrupa ülkelerinde doğması ve gelişmesi nedeni, II. Dünya Savaşının bu ülkelerde yaptığı tahribatın sonucu, diğer yapı malzemelerinde olduğu gibi kereste kullanımında da tasarruf sağlanması ve kereste yerine daha ucuz, kullanımı ve boyutları daha uygun bir yapı malzemesi olarak yeni bir malzemenin ikame edilmesi isteğidir.

26 Yonga levha üretimi ülkemizde ilk kez 1954 yılında İstanbul- Kartal da SUNTA Tahta Sanayi T.A.Ş nin fabrikasında başlamıştır. Görülüyor ki, orman ürünleri endüstrisi çok eski bir tarihe sahip olup genel endüstriye paralel olarak el sanayi biçiminde başlamış ve genellikle insan gücüne dayanmıştır. Zamanla rüzgar, su ve hayvan gücünden de yararlanılmış ise de, endüstride geniş ölçüde makineleşme ve dolayısıyla modern fabrika sanayii ne geçiş ancak XVIII. yüzyılın ikinci yarısında başlayan Sanayi Devrimi ile olmuştur. Başlangıçta kereste endüstrisinde görülen bu yöndeki gelişmeler daha sonraları orman ürünleri endüstrisinin diğer kollarında da ortaya çıkmıştır.

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu. Prof. Dr. Semra ÇOLAK Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu. Prof. Dr. Semra ÇOLAK Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu Prof. Dr. Semra ÇOLAK Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Ülkemizin ilk Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü KTÜ Orman Fakültesi içinde

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HASAN ACAR 2017

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HASAN ACAR 2017 ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HASAN ACAR 2017 ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ Orman ürünlerini en yeni ve modern tekniklerle işlenmesi, katma değer üretecek ürünlere çevrilmesi, kompozit malzemeler, kağıt ürünleri,

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI Amaç ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI (Oda Yönetim Kurulunun 02/10/2017 tarihli ve 149/1

Detaylı

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ TANIM Ahşap veya ahşap kökenli malzemelerin, istenilen kalite standardında, belirlenen sürede, en düşük maliyetle üretilebilmesi için üretim sistemini tasarlayan, projelendiren, üretim sürecini denetleyen

Detaylı

PORTEKİZ ÜLKE NOTU & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ

PORTEKİZ ÜLKE NOTU & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ PORTEKİZ ÜLKE NOTU & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ A. GENEL BİLGİLER Temel Sosyal Göstergeler Portekiz, ya da resmî adıyla Portekiz Cumhuriyeti (Portekizce: República Portuguesa) Avrupa nın güneybatısında

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YAPI DENETİMİNDE YER ALMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN TEKNİK RAPOR

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YAPI DENETİMİNDE YER ALMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN TEKNİK RAPOR ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YAPI DENETİMİNDE YER ALMASI GEREKTİĞİNE İLİŞKİN TEKNİK RAPOR Raporun tarihi: 08/3/2017 Raporun No : 2017/01 I- AMAÇ VE KAPSAMI: Orman Mühendisleri

Detaylı

OREM1004 Genel Botanik Z. OREM1005 Genel Kimya Z. OREM73495 Mathematics I Z. OREM73497 General Physıcs I Z

OREM1004 Genel Botanik Z. OREM1005 Genel Kimya Z. OREM73495 Mathematics I Z. OREM73497 General Physıcs I Z ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 016-017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. YARIYIL OREM1004 Genel Botanik 3 5 OREM1005 Genel Kimya 3 4 OREM73495 Mathematics I 3 3 OREM73497 General Physıcs I 3 4 OREM100

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ TANIM Orman endüstri mühendisi, ormandan ana ürün olarak elde edilen odun, reçine, sığla yağı, defne, palamut gibi ürünleri işleyerek parke, yonga levha, karton vb. ürünlere dönüştüren ve bu alanda fabrika

Detaylı

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ

TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ ALİ UZUN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ TÜRKİYEDE KİMYA ENDÜSTRİSİ Yaşadığınız ortamı incelediğinizde kullandığınız pek çok malzemenin kimya endüstrisi sayesinde üretildiğini görürsünüz. Duvarlarda, kapılarda

Detaylı

Seçmeli Ders ,5 Seçmeli Ders ,5 Seçmeli Ders ,5 Seçmeli Ders ,5 TOPLAM

Seçmeli Ders ,5 Seçmeli Ders ,5 Seçmeli Ders ,5 Seçmeli Ders ,5 TOPLAM 1. Yarıyıl T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Doktora Programı Öğretim Planı TOPLAM 12 0 12 30 2. Yarıyıl OEM 997 Doktora Seminer 0 2 0 7,5 TOPLAM 9 2 9 30 3. Yarıyıl

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI EKİM 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI TEMMUZ 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI HAZİRAN 2015 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ RAPORU

AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ RAPORU İçindekiler 1.DÜNYA AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 2 1.1.DÜNYA TİCARETİ... 2 2.TÜRKİYE AĞAÇ VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 4 2.1.Üretim... 4 2.1.1.Endüstriyel Odun (Kereste) Üretimi... 4 2.1.2.Ahşap Kaplama

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI ARALIK 214 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre Yazı İşleri ve Kararlar Müdürlüğü nce düzenlenmiştir. 214 EKİM AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI 1 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI 1 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 ENERJİ VERİMLİLİĞİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 ENERJİ VERİMLİLİĞİ Türkiye de Sektörel Enerji Verimliliği Konut Sektörü Ulaştırma Sektörü Elektrik Sektörü Türkiye de İmalat Sektöründe Enerji Verimliliği

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EĞİTİM PLANI I. YARIYIL OREM1004 Genel Botanik 3 5 OREM1005 Genel Kimya 3 4 OREM1006 Matematik I 3 3 OREM1001 Genel Fizik I 3 4 OREM100 Teknik Resim 3 4 ODAI0001 Atatürk

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI 1 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI MART 2016

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI MART 2016 MART 2016 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI 1-ORMAN KAYNAKLARI VE NİTELİKLERİ Türkiye ormanlarının tamamına yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında olup Orman Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülebilirlik ilkesi

Detaylı

ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ. Ülke Profili

ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ. Ülke Profili ASEAN (GÜNEYDOĞU ASYA ÜLKELERİ İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ Genel Bilgiler Ülke Profili 8 Ağustos 1967 yılında, ASEAN (Bangkok) Deklarasyonu ile kurulan ASEAN" Güneydoğu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI

KAHRAMANMARAŞ TİCARET VE SANAYİ ODASI 1 AĞUSTOS 217 Türkiye-Kahramanmaraş Açılan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Kapanan Şirketler Türkiye-Kahramanmaraş Yatırım Teşvikleri Türkiye-Kahramanmaraş Yıllar İtibariyle İhracat ve İthalatı Türkiye-Kahramanmaraş

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI EKİM 214 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre Yazı İşleri ve Kararlar Müdürlüğü nce düzenlenmiştir. 214 AĞUSTOS AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından 5531 SAYILI KANUNUN 4 MADDESİNDEKİ MESLEKİ FAALİYET KONULARI İLE 5 İNCİ MADDEDEKİ MESLEKİ HAKLARA YÖNELİK HİZMETLERİ SATIN ALMA VE MESLEK

Detaylı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı Kaynak : Tutku yayınları 2016-2017 Ders Kitabı c Kimya sanayisi, modern dünyadaki endüstriyel üretimin temel bileşenlerinden biridir. Üretiminde girdi olarak kimya sanayi ürünü kullanılmayan ürün miktarı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR KASIM 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI ŞUBAT 215 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre Yazı İşleri ve Kararlar Müdürlüğü nce düzenlenmiştir. 214 ARALIK AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EYLÜL 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.A.1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Burdur İl Koordinatörleri Teknoloji Nedir? Teknoloji, insanların gereksinimlerine(ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Temmuz 2015 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA OTOMOTİV SANAYİİNDE DIŞ TİCARET Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UİB Verisine Göre 1 : 1. 2015 yılı Ocak-Temmuz

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YASAL HAKLARI, İSTİHDAMI VE BU KONULARDA ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASININ YAPTIĞI ÇALIŞMALAR

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YASAL HAKLARI, İSTİHDAMI VE BU KONULARDA ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASININ YAPTIĞI ÇALIŞMALAR ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNİN YASAL HAKLARI, İSTİHDAMI VE BU KONULARDA ORMAN MÜHENDİSLERİ ODASININ YAPTIĞI ÇALIŞMALAR Eşref GİRGİN Orman Yük. Müh.&İşletmeci Orman Bakanlığı (E)Müsteşar Yardımcısı Orman

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI. ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI ÜLKEMİZ ORMAN VARLIĞI ve ODUN ÜRETİMİ Kenan AKYÜZ İşletme ve Pazarlama D. Başkanı kenanakyuz@ogm.gov.tr AHŞAP NEDİR? AHŞAP; ağaçtan üretilmiş

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI OCAK 215 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre Yazı İşleri ve Kararlar Müdürlüğü nce düzenlenmiştir. 214 KASIM AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.*

BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.* ARALIK Sayı: 18 BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.* * BÜLTENDE KULLANILAN VERİLER EKİM AYINA AİT OLUP TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ VE TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMUNDAN ALINMIȘTIR. İHRACAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ... 2 İTHALAT

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI Temmuz 213 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre İç Ticaret Müdürlüğümüzce düzenlenmiştir. 213 MAYIS AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT %24,3

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Nisan 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,26 11,14 8,21 7,65 Yıllık Ort. 6,79 8,59 9,17 10,72 Aylık 0,87 1,52 0,61 0,08 2012

Detaylı

Sanayi kuruluşlarının ayrımı

Sanayi kuruluşlarının ayrımı SANAYİ Sanayi kentin yapısını birincil ölçüde değiştiren, işgücü ve hizmet yaratan tarımsal üretimden farklı bir üretim organizasyon, ulusal ve uluslar arası ekonominin buluştuğu bir güç olarak tanımlanabilir

Detaylı

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI 2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI Ege Bölgesi Sanayi Odası nın 1982 den beri sürdürmekte olduğu Ege Bölgesi nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, bölgemiz sanayiinin içinde bulunduğu duruma,

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Mayıs 2015 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA OTOMOTİV SANAYİİNDE DIŞ TİCARET Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UİB Verisine Göre 1 : 1. 2015 yılı Ocak-Mayıs

Detaylı

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ

DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ DOĞU MARMARA BÖLGESİ NDE 2006-2010 DÖNEMİNDE YATIRIM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA DURUMU DEĞERLENDİRMESİ Yayın Tarihi: Mayıs, 2011 MARKA Yayınları Serisi DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI DOĞU MARMARA BÖLGESİ

Detaylı

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu. Prof. Dr. Ümit C. YILDIZ Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı

Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu. Prof. Dr. Ümit C. YILDIZ Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Oryantasyon Programı Sunumu Prof. Dr. Ümit C. YILDIZ Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Öncelikle büyük KTÜ ailesine; sonra, Orman Fakültemize ve Orman Endüstri

Detaylı

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü. Temmuz 2010 ANKARA

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü. Temmuz 2010 ANKARA Belirli Göstergelerle İmalat Sanayindeki Aylık Gelişmeler TÜRKİYE KALKINMA BANKASI A.Ş. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü Temmuz 21 ANKARA Hazırlayanlar Sektör Adı Sayfa No Dr. Serdar Şahinkaya

Detaylı

MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ

MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Medya Ekonomisi Kavram ve Gelişimi Ünite 1 Medya ve İletişim Önlisans Programı MEDYA EKONOMİSİ VE İŞLETMECİLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurhayat YOLOĞLU 1 Ünite 1 MEDYA EKONOMİSİ KAVRAM VE GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

MAKİNE VE AKSAMLARI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 HAZİRAN DÖNEMİ İHRACAT RAKAMLARI

MAKİNE VE AKSAMLARI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 HAZİRAN DÖNEMİ İHRACAT RAKAMLARI MAKİNE VE AKSAMLARI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ HAZİRAN DÖNEMİ İHRACAT RAKAMLARI TÜRKİYE'NİN SEKTÖREL BAZDA İHRACAT VERİLERİ (1 OCAK-30 HAZİRAN)-MİLYON $ Değişim 13.970 11.970 9.970 7.970 10.488 11.720 8.156

Detaylı

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN

Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN AHŞAP Ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen, ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir yapı malzemesidir. Ahşap, en eski yapı malzemelerinden

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI MART 215 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre Yazı İşleri ve Kararlar Müdürlüğü nce düzenlenmiştir. 215 OCAK AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT

Detaylı

İHRACATTA KULLANILAN AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN KONTROLÜ İÇİN TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE DAİR TEKNİK RAPOR

İHRACATTA KULLANILAN AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN KONTROLÜ İÇİN TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE DAİR TEKNİK RAPOR İHRACATTA KULLANILAN AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİNİN KONTROLÜ İÇİN TEBLİĞ DÜZENLEMESİNE DAİR TEKNİK RAPOR I- AMAÇ Bu Teknik Raporun amacı; ihraç ürünlerinde kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ve ahşap paletlerin

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Mayıs 2009

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Mayıs 2009 www.etonet.org.tr 1 Ocak Mart ihracat performansı %13 azaldı. İlimizin Ocak Mart ihracat performansı bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 azalmıştır. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye istatistik

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU Hazırlayan: Erhan DEMİRCAN Uzman Bu Rapor Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından, Türkiye ve TRC2 (Diyarbakır, Şanlıurfa) Bölgesi güncel ekonomik gelişmelerinin bölge aktörlerince

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ocak 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,90 10,61 10,80 11,13 Yıllık Ort. 8,28 6,95 8,89 11,11 Aylık 0,41 0,56 2,36 0,38 Yeni

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MÜCAHİT COŞKUN

ENERJİ VERİMLİLİĞİ MÜCAHİT COŞKUN ENERJİ VERİMLİLİĞİ MÜCAHİT COŞKUN 16360019 1 İÇİNDEKİLER Enerji Yoğunluğu 1. Mal Üretiminde Enerji Yoğunluğu 2. Ülkelerin Enerji Yoğunluğu Enerji Verimliliği Türkiye de Enerji Verimliliği Çalışmaları 2

Detaylı

PAKİSTAN PLASTİK VE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ DIŞ TİCARETİ. Barbaros Demirci Genel Müdür - PAGEV

PAKİSTAN PLASTİK VE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ DIŞ TİCARETİ. Barbaros Demirci Genel Müdür - PAGEV PAKİSTAN PLASTİK VE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ DIŞ TİCARETİ EKONOMİK DURUM : Barbaros Demirci Genel Müdür - PAGEV Pakistan, 176,3 milyon nüfusu ve % 2,1 nüfus artış hızı ile dünyanın nüfus açısından ilk

Detaylı

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu

Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Rapor 2014/6 Otomotiv Sanayii Dış Ticaret Raporu Mart 2014 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA OTOMOTİV SANAYİİNDE DIŞ TİCARET Otomotiv Sanayi Ürünlerini İçeren UİB ve OAİB Verilerine Göre 1 : 1.

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 DÜNYA VE AVRUPA ORMANLARI

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 DÜNYA VE AVRUPA ORMANLARI ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 DÜNYA VE AVRUPA ORMANLARI DÜNYA ORMANLARI Orman Alanı FAO 2007 ye göre dünya orman alanı yaklaşık olarak 3.9 milyar hektardır. Bu miktar, dünya genel alanının % 30 udur.

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ DIYARBAKıR ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 DIYARBAKıR GENEL BİLGİLER Nüfus Diyarbakır: 1.607.437 Türkiye:76.667.864 KOBİ

Detaylı

İthal Edilen Kimyasallar İhraç Edilen Kimyasallar Kimya Temelli Meslekler

İthal Edilen Kimyasallar İhraç Edilen Kimyasallar Kimya Temelli Meslekler İthal Edilen Kimyasallar İhraç Edilen Kimyasallar Kimya Temelli Meslekler KİMYA SEKTÖRÜ : Kimya sektörü ürünleri oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Sektör; mineral yakıtlar/yağlar, inorganik

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2011 yılı dördüncü döneme ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

TABLO 1: 100 BÜYÜK FİRMANIN KAMU VE ÖZEL KURULUŞ İTİBARİYLE DAĞILIMI KAMU FİRMA SAYISI 3 3 ÖZEL FİRMA SAYISI 97 97

TABLO 1: 100 BÜYÜK FİRMANIN KAMU VE ÖZEL KURULUŞ İTİBARİYLE DAĞILIMI KAMU FİRMA SAYISI 3 3 ÖZEL FİRMA SAYISI 97 97 TABLO 1: 100 BÜYÜK FİRMANIN KAMU VE ÖZEL KURULUŞ İTİBARİYLE I KAMU FİRMA SAYISI 3 3 ÖZEL FİRMA SAYISI 97 97 TABLO 2: 100 BÜYÜK FİRMANIN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Üretimden Satışlar 12.556.397 15.058.058

Detaylı

2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri 2017 yılı Ekim

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU 05.11.2018 RUSYA- Ülke Raporu Resmi Adı : Rusya Federasyonu Kısa Şekli : Rusya Yönetim Biçimi : Federal Yarı Başkanlık Başkent : Moskova Nüfus : 142.257.519 (Temmuz,

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI Haziran 211 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre İç Ticaret Müdürlüğümüzce düzenlenmiştir. 211 NİSAN AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT %17,1

Detaylı

10/7/13. Isletme Bilimlerine Giris. Insan Ihtiyaclari. Maslow un ihtiyaclar dizisi. Insanlari harekete geciren temel faktor ihtiyactir.

10/7/13. Isletme Bilimlerine Giris. Insan Ihtiyaclari. Maslow un ihtiyaclar dizisi. Insanlari harekete geciren temel faktor ihtiyactir. Isletme Bilimlerine Giris Temel Isletmecilik kavramlari Ogr. Gor. Yunus OZSU Insan Ihtiyaclari Insanlari harekete geciren temel faktor ihtiyactir. Ihtiyaclarin pek cogu tekrar ortaya cikar. Ihtiyaclari

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - MART 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

1.SINIF KODLAR 1.YARIYIL (GÜZ) T+U K AKTS Z/S KODLAR 2.YARIYIL (BAHAR) T+U K AKTS Z/S

1.SINIF KODLAR 1.YARIYIL (GÜZ) T+U K AKTS Z/S KODLAR 2.YARIYIL (BAHAR) T+U K AKTS Z/S .SINIF KODLAR.YARIYIL (GÜZ) T+U K AKTS Z/S KODLAR 2.YARIYIL (BAHAR) T+U K AKTS Z/S OREM002 Teknik Resim 2+2 4 Z OREM00 Organik Kimya 2+2 4 Z OREM00 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı +2 2 Z OREM02 Orman

Detaylı

ALAN SEÇİMİ. Ali PARMAKSIZ Rehberlik Öğretmeni

ALAN SEÇİMİ. Ali PARMAKSIZ Rehberlik Öğretmeni ALAN SEÇİMİ Ali PARMAKSIZ Rehberlik Öğretmeni Alan seçimi ne zaman yapılır? Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında; Alan seçimi 9 uncu sınıfın sonunda yapılır. Dal seçimi 10 uncu sınıfın sonunda yapılır.

Detaylı

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3

ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 ORMAN ENDÜSTRİ POLİTİKASI DERS 3 1-ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ POLİTİKASI UYGULAMA SİSTEMLERİ 2-ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ POLİTİKASININ OLUŞUMUNDA ETKİLİ OLAN KURUM VE KURULUŞLAR ORMAN ÜRÜNLERİ ENDÜSTRİ POLİTİKASININ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU ARALIK 2013 Türkiye İstatistik Kurumu 31/12//2013 tarihinde 2013 yılı ayı Dış Ticaret İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılı ayında; İhracat geçen yılın

Detaylı

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması 2010 yılında 113,9 milyar dolar olan Türkiye ihracatı, 2011 yılında

Detaylı

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015

TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE BU HAFTA 7 11 EYLÜL 2015 PERAKENDE SATIŞ HACMİ ARTTI Perakende satış hacmi, temmuzda aylık bazda yüzde 1,3, yıllık bazda ise yüzde 7,1 arttı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin

Detaylı

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır.

İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak makinelerle yapılır. İmalatın amacı, ham madde halinde bulunan herhangi bir malzemeyi belirli bir şekle dönüştürmektir. İmalat işlemi; -İnsan veya hayvan gücü kullanarak ilkel yöntemlerle yada -Mekanik enerji kullanılarak

Detaylı

TARIM POLİTİKASININ ARAÇLARI Ulusal Tarım Politikası Araçları

TARIM POLİTİKASININ ARAÇLARI Ulusal Tarım Politikası Araçları TARIM POLİTİKASININ ARAÇLARI Ulusal Tarım Politikası Araçları Devletin tarım politikasını yönlendirmek için aldığı kararların, önlemlerin, doğrudan ya da dolaylı çabaların tümü tarım politikası araçlarını

Detaylı

I.ULUSAL KARADENİZ ORMANCILIK KONGRESİ

I.ULUSAL KARADENİZ ORMANCILIK KONGRESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ I.ULUSAL KARADENİZ ORMANCILIK KONGRESİ BİLDİRİLER 2.CİLT (Orman Endüstri Mühendisliği) 23-25 Ekim 1995 Trabzon Sülfat (Kraft) Selülozu Üretimi ve Ağartılması

Detaylı

BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.*

BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.* KASIM Sayı: 17 BATI KARADENİZ KALKINMA AJANSI DIŞ TİCARET BÜLTENİDİR.* * BÜLTENDE KULLANILAN VERİLER EYLÜL AYINA AİT OLUP TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ VE TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMUNDAN ALINMIȘTIR. İHRACAT

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LÜKSEMBURG ÜLKE RAPORU E.B. Şubat 2009 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Lüksemburg Büyük Dukalığı Yönetim Şekli : Anayasal Monarşi

Detaylı

1. Tabakalı Ağaç Malzeme Üretimi. Öğr.Gör. Emre BİRİNCİ - Orman Ürünlerinden Faydalanma

1. Tabakalı Ağaç Malzeme Üretimi. Öğr.Gör. Emre BİRİNCİ - Orman Ürünlerinden Faydalanma 1. Tabakalı Ağaç Malzeme Üretimi 1 Öğr.Gör. Emre BİRİNCİ - Orman Ürünlerinden Faydalanma Kaplama, ağacın belirli kısımlarından elde edilmiş prizmalardan biçme, kesme ve soyma yöntemleri ile elde edilen,

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü Polimer Nedir? Monomer olarak adlandırılan basit moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir.

Detaylı

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8 KİMYA SEKTÖR RAPORU İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 TÜRKİYE DE KİMYA SEKTÖRÜ... 4 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İHRACAT... 6 İTHALAT... 8 DÜNYA TİCARETİ Dünyada kimya sanayinin yaklaşık % 38 ini ana kimyasallar,

Detaylı

METALÜRJİ TEKNİSYENİ

METALÜRJİ TEKNİSYENİ TANIM Metalürji Teknisyeni, topraktan çıkarılan maden filizlerinin (cevherlerinin) işlenmesi, hammaddeye ve mamul maddeye dönüştürülmesi aşamalarında metalürji mühendisi ve teknikerine yardım eden kişidir.

Detaylı

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır.

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI VE EKONOMİK FAALİYETLER TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. Buğday Un,Pamuk dokuma, zeytin, ayçiçeği- yağ, şeker

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI Ekim 2012 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre İç Ticaret Müdürlüğümüzce düzenlenmiştir. 2012 AĞUSTOS AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT 0,1

Detaylı

MOBİLYA, KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2017 RAPORU

MOBİLYA, KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2017 RAPORU MOBİLYA, KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2017 RAPORU I. DÜNYA MOBİLYA TİCARETİ 2015 yılında dünya mobilya ihracatı bir önceki yıla göre %3,8 oranında düşerek 171 milyar $ seviyesinde gerçekleşmiştir. 2015

Detaylı

İlgi: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı nın tarih ve 658 sayılı yazısı.

İlgi: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı nın tarih ve 658 sayılı yazısı. ZİRAİ KARANTİNA YÖNETMELİĞİ, ZİRAİ KARANTİNA İNSPEKTÖR YÖNETMELİĞİ VE BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞ USUL VE ESASLARI YÖNETMELİĞİ HAKKINDA KOMİSYON RAPORU İlgi: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU Aralık 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 31/01/2017 tarihinde 2016 yılı Aralık ayı Dış Ticaret İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2016 yılı Aralık ayında; İhracat

Detaylı

2017 YILI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 YILI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 217 YILI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri İhracat bir önceki yıla göre

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 213 AYDIN DIŞ TİCARET BÜLTENİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 91 AYDIN Tel: +9 256 211 5 +9 256 211 61 45 Faks:+9 256 211 63 15 www.aydinticaretborsasi.org.tr

Detaylı

T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ

T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ 2005-2011 YILLARI ARASINDAKİ ENERJİ DENGESİ İSTATİSTİKLERİ PODGORİCA-AĞUSTOS 2012 İÇİNDEKİLER SAYFA NO BÖLÜM 1 1 1 GİRİŞ 2 2 Metodolojik açıklamalar 3 2.1

Detaylı

MOBİLYA, KÂĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

MOBİLYA, KÂĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2018 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ MOBİLYA, KÂĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ MOBİLYA, KÂĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Fadime Şelardis CANTÜRK MOBİLYA, KÂĞIT

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ Eksen Başlığı HABER BÜLTENİ 1.4.213 Sayı 13 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış

Detaylı

İhracatın Yıllar İçindeki Gelişimi

İhracatın Yıllar İçindeki Gelişimi İhracatın Yıllar İçindeki Gelişimi 2001-2015 Yıllar İtibariyle İhracatın Gelişimi DEĞER VE MİKTAR BAZINDA İHRACAT 31,3, TİM Yıllar İtibariyle İhracatın Gelişimi ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞİM (%) 40,0 30,0 Miktar

Detaylı

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ

GENEL BİLGİLER DIŞ TİCARET BİLGİLERİ GENEL BİLGİLER Resmi Dil : İngilizce Başkenti : Akra Yüzölçümü : 238.537 km 2 Nüfus : 25,3 milyon (2012) Önemli Şehirler : Akra, Kumasi, Sekondi-Takoradi, Tamale GSYİH (2012 ) : 36,952 Milyon $ Kişi Başına

Detaylı

aylık ekonomi bülteni

aylık ekonomi bülteni ADANA TİCARET ODASI Temmuz 212 *Aylık bültenimiz ilgili ay içinde açıklanan en son verilere göre İç Ticaret Müdürlüğümüzce düzenlenmiştir. 212 MAYIS AYINDA GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE İHRACAT %5,4 İTHALAT

Detaylı