Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI"

Transkript

1 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte kavramı Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

2 1. Hafta Ölçme Değerlendirme Teknikleri Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde; Ara Sınav : %30 (Test + Klasik) Final Sınavı : %70 (Test + Klasik) oranında etki yapacaktır.

3 Donanım Bilgisayar Bilgisayar, kullanıcının girdiği v erileri alan (sayılar, harfler, semboller, ses sinyalleri veya bunların karışımı) bu verileri kullanıcının isteğine göre işleyebilen, veriler üzerinde aritmetik ve mantıksal işlemler yaparak kullanıcıya tekrar sunabilen ve gerektiğinde bu verileri saklayabilen elektronik makinedir. B i l g i s a y a r i n g i l i z c e h e s a p l a y ı c ı ( c o m p u t e r ) a d ı n ı a l m ı ş t ı r. G i r d i ğ i n i z v e r i l e r i m a k i n e d i l i n e ç e v i r i r. S a d e c e 0 v e 1 l e r l e ç a l ı ş ı r a m a b u ç a l ı ş m a ç o k h ı z l ı v e s ü r e k l i d i r.

4 Bilgisayar Donanım BİLGİ GİRİŞİ BİLGİ ÇIKIŞI İNSAN SANİYEDE EN FAZLA BİR KAÇ MATEMATİKSEL İŞLEM YAPABİLİR BİLGİSAYARLAR İSE SANİYEDE MİLYONLARCA MATEMATİKSEL İŞLEM YAPABİLİR

5 Donanım Bilgisayar Bilgisayarlar işlemleri doğru ve hatasız yaparlar. Bilgisayarlar işlemleri çok hızlı yaparlar. Bilgisayarlar verilen komutları yerine getirirler, düşünmezler. Müzik, film, çalışma dosyaları, programları Bilgisayarda kaydedebilir Daha sonra kullanabilir Daha sonra değiştirebilir Daha sonra silebiliriz

6 Bilgisayarın Tarihçesi Donanım

7 Bilgisayarın Tarihçesi Donanım Abacus(Abaküs): M.Ö yıllarında Çinliler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Pascaline(Paskal makinası): 1642 yılında Blaise Pascal tarafından toplamaçıkarma işlemini yapan ilk mekanik bilgisayar. Leibniz Çarkı: 1670 yılında Wilhelm Leibniz Pascal dört işlem ve karekök hesaplayan makinayı icat etti. Fark Makinası: 1842 yılında Charles Babbage kamaşık problemleri çözebilen Fark makinasını icat etti. İkili Sayı Sistemi: 1854 te George Boole bilgisayarda veri işleyişinin temel mantığı olan ikili sayı sistemini oluşturdu. Yani 0 ve 1 i. MARK 1 : 1937 yılında ilk elektro-mekanik bilgisayar Howard Aiken ve Browne tarafından geliştirildi. ENIAC: 1946 yılında Pensilvanya Üniversitesinde icat edilen ilk sayısal elektronik bilgisayardır. Tarihteki ilk bilgisayar olarak kabul edilir. ENIAC; 150KW gücünde ve 50 ton ağırlığında 167 m 2 yer kaplıyordu. UNIVAC: 1951 yılında ilk ticari amaçlı olarak geliştirilen bilgisayar. IBM 7090: 1958 yılında üretilen ilk transistörlü bilgisayar modeli yılında ilk birleşik devreli bilgisayarlar oluşturuldu yılında Steve Jobs ve Steve Wozniac Apple II yi geliştirdiler yılında ilk kişisel bilgisayarlar(personal Computer- PC) oluşturuldu. (IBM PC)

8 Bilgisayarın Tarihçesi Pascaline(Paskal makinası) Donanım Leibniz Çarkı

9 Bilgisayarın Tarihçesi Fark Makinası: Donanım

10 Bilgisayarın Tarihçesi FARK MAKİNASI: Donanım

11 Bilgisayarın Tarihçesi MARK 1: Donanım

12 Bilgisayarın Tarihçesi MARK 1: Donanım

13 Bilgisayarın Tarihçesi ENIAC : Donanım 1943 te yapımına başlanan ENIAC adlı bilgisayar 1946 yılında tamamlanmıştır. ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) mali kaynakları Pentagon tarafından karşılanan bir deneme çalışması olarak başlamıştır. ENIAC, 30 ton ağırlığında ve 10 x 15 m yani 150 metrekarelik bir alanı kaplayan dev bir makine idi. Bu makine on haneli 5000 sayıyı bir saniye içinde toplayabiliyordu. Mekanik hesap makinelerinden 1000 kat daha hızlıydı ve o güne kadar elde edilen en büyük işlem hızının (Mark-1) yaklaşık 20 katına sahipti. Tümüyle elektronik olarak çalışan ilk bilgisayar, ENIAC tır.

14 Bilgisayarın Tarihçesi Donanım Electronic Numerical Integrator and Computer - ENIAC

15 Bilgisayarın Tarihçesi Donanım ENIAC ın üretilmesiyle, bilgisayar üretiminde de gözle görülür bir gelişme meydana gelmiştir. ENIAC tan sonra benzer ilkelerle yapılan ilk bilgisayar UNIVAC-1 (Univesal Automatic Computer) olmuştur. ENIAC ın tasarımcıları tarafından yapılan UNIVAC-1, 1951 de tamamlanmış ve ABD Sayım Bürosuna satılmıştır. UNIVAC-1 ticari olarak üretilen ilk bilgisayardır de, ilk defa manyetik teyp kullanarak verileri depolayan bilgisayardır. Ayrıca 1954 te General Electric e satılan Univac, iş dünyasına giren ilk bilgisayar olmuştur.

16 Bilgisayarın Tarihçesi Donanım Universal Automatic Computer - UNIVAC-1

17 Bilgisayarın Tarihçesi Donanım 1981 de, ilk kişisel bilgisayar IBM PC nin üretilmesi

18 Bilgisayarın Tarihçesi İlk dizüstü bilgisayar? Donanım Osborne 1 (1981) Tandy 100 (1983)

19 Donanım Türkiye deki Bilgisayarın Tarihçesi Türkiye de bilgisayar kullanımı, Karayolları Genel Müdürlüğünde, 1960 yılında hizmete giren ve yaklaşık 12 yıl kullanılan «IBM-650 Data Processing Machine» ile başlamıştır. İkinci olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Taşkışla binasına geldi. Ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi bilgisayara sahip oldu. Dördüncü bilgisayar ise Devlet Planlama Teşkilatı'na gelmiştir.

20 Birinci Kuşak (Vakum Tüplü) Bilgisayarlar ( ) İlk programlama dili makine dilinde yazılmaya başlandı ve bilgiler bellekte saklanıyordu. Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır: İşlemci olarak çok büyük vakum tüpleri kullanılırdı. Fazla enerji harcarlardı. Çevreye fazla ısı yayarlardı. Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler Veri programlarını ana belleklerinde tutarlardı. Saklama aracı olarak manyetik teyp kullanılırdı. Programlar fazla detay gerektiren makine dilinde yazılırdı.

21 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler İkinci Kuşak (Transistörlü) Bilgisayarlar ( ) İlk dönemde kullanılan Vakum Tüplerinin yerine transistörler kullanılmaya başlandı. Bununla beraber daha hızlı ve daha az elektrik harcamaktaydı. ASSEMBLY makine dili kullanılmaktaydı. Transistorlü bilgisayarlar döneminde, IBM serisi ve BURROUGHS serisi bilgisayarları söyleyebiliriz. Bu dönemde FORTRAN, COBOL ve ALGOL gibi bilgisayar dillerinin kullanılmış olması bu dönem özelliklerine eklenebilir.

22 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler İkinci Kuşak (Transistörlü) Bilgisayarlar ( ) Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır: İşlemci olarak vakum tüpleri kullanılırdı Ortalama transistör ile çalışırlardı Az enerji kullanırlardı Daha az ısı yayarlardı Transistörler tablolar üzerine el ile monte edilirdi.

23 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler Üçüncü Kuşak (Entegre Devreli) Bilgisayarlar ( ) Transistörler bir araya getirilerek Entegre Devreler yapıldı. İlk Merkezi İşlem birimi CPU yapıldı. Bu kuşağın en temel özelliği entegre (tümleşik) devrelerin kullanılmasıdır. Bu dönemde IBM Sistem-360/370, RCA Spectra 70 ve HONEYWELL 2200 serileri üretilmiştir diyebiliriz.

24 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler Üçüncü Kuşak (Entegre Devreli) Bilgisayarlar ( ) Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır: İşlemci olarak entegre devreler kullanılırdı Düşük maliyet ile yüksek güvenirlik sağlanmaya başlandı Manyetik diskler kullanılmaya başlandı Program ve veriler ihtiyaç duyulduğu sürece saklanabiliyordu.

25 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler Dördüncü Kuşak (Mikroişlemcili) Bilgisayarlar (1970-?) İşlem ve kontrol birimlerinin tümünün bir arada bulunduğu çipler geliştirildi.bu kuşak, bilgisayar üretiminde önemli olan mikroişlemcilerin, buna paralel olarak gelişendisk kapasitelerinin, tasarım açısından gelişmişlik ve ağ sistemlerinin gelişmesi veyakullanılması, yazılım alanında sağlanan gelişmeler gibi süreçlerle daha etkinleşmiştir.apple I, IBM PC örnek olarak verilebilir. Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır: Mikroişlemcilerle daha hızlı işlemler yapılmaktadır Daha fazla bilgi ve program saklanabilen disk ve CD'ler kullanılabilmektedir Yapay zekâ kavramı hayata geçirilmiştir Ağ sistemleri oluşturulup bilgisayarlar arasında iletişim sağlanabildi Bilgisayarlar fiziksel olarak küçülerek kullanışlı ve taşınabilir hale geldi

26 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler Beşinci Kuşak (Yapay Zekâlı) Bilgisayarlar (1990-?) Yapay zeka geliştirme yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Bilgisayar teknolojisinde yeni bir araştırma konusu olan yapay zekâ "kendi kendini denetleyebilen, daha akıllı ve insanlarla tam bir uyum içerisinde olabilen zeki makineler yapmak" şeklinde tarif edilebilir. Bu alanda yapılan çalışmalar henüz istenilen düzeyde değildir.

27 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler Beşinci Kuşak (Yapay Zekâlı) Bilgisayarlar (1990-?) Bu kuşaktaki bilgisyarlardan beklenen hedefler şunlardır: Üretkenliğin düşük olduğu alanlarda, üretkenliği arttırmak amacıyla pratik metotlar geliştirmek Kalkınmada ve gelişmede, uluslar arası dayanışmaya katkıda bulunmak Enerji ve kaynak tasarrufunda bulunmak Toplumun sorunlarına pratik çareler bularak, toplumsal huzur ve güvenin sağlanmasında katkıda bulunmak

28 Donanım Bilgisayarın Geçirdiği Evreler

29 Donanım Bilgisayar Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Güvenlik Önlemleri Topraklı priz kullanılmalı, Voltaj düşmelerine karşı kesintisiz güç kaynağı(ups) kullanılmalı, Bilgisayar, işletim sisteminde verilen yönergelere uygun olarak açılıp kapatılmalı, Ortam temiz ve havadar olmalı, nemli olmamalı, Manyetik alan oluşturacak cihazlardan uzak tutulmalı, Bilgisayar işlem yaptığı sırada kapatılmamasına özen gösterilmeli ve tüm programlar kapatıldıktan sonra bilgisayar kapatılmalı, Gereksiz bilgiler silinerek kapasite rahatlatılmalıdır, Bilgisayar başında yeme-içme yapılmamalıdır, Sağlığınız açısından uzun süre bilgisayar başında bulunmayıp, ara sıra başka işlerle meşgul olunmalıdır, Bilgisayara sinirlenildiğinde ona kötü muamele yapılmamalıdır

30 Donanım Bilgisayarların Sınıflandırılması Süper Bilgisayar (Supercomputer) Ana Bilgisayar (Mainframe) Sunucu (Server) Kişisel Bilgisayar (Personel Computer) Taşınabilir Bilgisayar Dizüstü Bilgisayar (Laptop, Notebook, Netbook, Ultrabook) Tablet Bilgisayar Akıllı Telefon (Smart Phone) ve Fablet (Tablet+Telefon)

31 Donanım Bilgisayarların Sınıflandırılması Süper Bilgisayar: Geniş kapasiteli en hızlı bilgisayarlardır. Ana Bilgisayar: Özel bir merkezde istemci bilgisayarların isteklerine cevap veren geniş kapasiteli hızlı sunucu bilgisayarlardır. Sunucu Bilgisayar: Ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan bilgisayarlardır. Kişisel Bilgisayar: Bireysel kullanım için tasarlanmış masaüstü bilgisayarlardır. Taşınabilir Bilgisayar: Kendi bataryasını barındıran mobil kullanım için tasarlanmış bilgisayarlardır.

32 Donanım Bilgisayarların Sınıflandırılması

33 Taşınabilir Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlar Donanım Bilgisayarların Sınıflandırılması

KBÜ. TBP111 Bilgisayar Donanımı. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ.

KBÜ. TBP111 Bilgisayar Donanımı. Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ. KBÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ TBP111 Bilgisayar Donanımı «B İ LG İ S AYA R D O N A N I M A G İ R İ Ş» Öğr. Gör. Dr. Abdullah ELEN Karabük Üniversitesi T.O.B.B. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Demir Çelik

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI İÇERİK 2 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK Ders izlencesi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır?

Detaylı

EYLÜL 2012 ENFORMATİK. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 ENFORMATİK. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 ENFORMATİK İÇERİK Ders izlencesi Muafiyet sınavı hakkında bilgi Bilgisayara giriş 2 Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte

Detaylı

İÇERİK. Dersin işlenişi Bilgisayara giriş

İÇERİK. Dersin işlenişi Bilgisayara giriş 2017 GUZ TBT Giris İÇERİK Dersin işlenişi Bilgisayara giriş Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte kavramı 2 Enformatik Bölümü Dersin

Detaylı

Bilgisayara Giriş Konular

Bilgisayara Giriş Konular Bilgisayara Giriş Konular Bilgisayara Giriş Bilgisayarın Tanımı Bilgisayarların Tarihçesi İlk Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlar ve Sonrası Bilgisayarların Yapısı ve Bileşenleri Bilişim Sistemleri ve

Detaylı

BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar

BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar, kullanıcıların girdiği bilgileri veri giriş ünitesine alan, işlem ünitesi ile girilen bilgileri işleyen, elde ettiği sonuçları kendi içinde saklayabilen ve işlenen verilerin

Detaylı

ENFORMATİK. Enformatik Bölümü

ENFORMATİK. Enformatik Bölümü 2015 ENFORMATİK İÇERİK Ders izlencesi Bilgisayara giriş 2 Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarların sınıflandırılması Bilgisayar nasıl çalışır? Bit-Byte kavramı Ders İzlencesi 3 Dersin amacı

Detaylı

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör. Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi

Bilgisayar Dersi. Öğr. Gör. Kağan GÜL. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilgisayar Dersi Öğr. Gör. Kağan GÜL Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilgisayara Giriş Öğr. Gör. Kağan GÜL h5ps://kagan.ahievran.edu.tr Bilgisayar Nedir? Sayısal olarak çalışan dışarıdan aldığı verilerle

Detaylı

Bölüm-1 Temel Bilgisayar

Bölüm-1 Temel Bilgisayar Bölüm-1 Temel Bilgisayar - 1 - Bilgisayar Nedir? Bilgisayar, çok hızlı elektronik bir hesaplama makinesi olup, özel olarak hazırlanmış verileri alır, hafızasında yüklü olan programa göre işler ve sonucu

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 2. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1 Konular 1. Bilgisayar Nedir? 2. Bilgisayarın Tarihçesi 3. Günümüz Bilgi Teknolojisi 4. Bilgisayarların Sınıflandırılması

Detaylı

GMB 103 Bilgisayar Programlama. 1. Bilgisayar Tarihi

GMB 103 Bilgisayar Programlama. 1. Bilgisayar Tarihi GMB 103 Bilgisayar Programlama 1. Bilgisayar Tarihi Yrd.Doç.Dr. İbrahim Sönmez Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü isonmez@omu.edu.tr

Detaylı

Mikrobilgisayar ve Assembler

Mikrobilgisayar ve Assembler Mikrobilgisayar Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ 2011 - Birecik MYO 1 Mikrobilgisayar Bilgisayar Nedir? 2 Mikrobilgisayar Bilgiyi giriş olarak alan, bunu belli bir kurala göre işleyen sonucu çıktı olarak ren sisteme

Detaylı

MSC2018 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

MSC2018 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI MSC2018 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR DEÜ Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Dersin İçeriği Hafta 1: Bilgisayarın tarihçesi, İkilik sayı sistemi, Bilgisayar bileşenleri (yazılım donanım)

Detaylı

BİLGİSAYAR NEDİR? mantıksal ve aritmetiksel işlemler. işlemlerin sonucunu saklama. saklanan bilgilere ulaşılma

BİLGİSAYAR NEDİR? mantıksal ve aritmetiksel işlemler. işlemlerin sonucunu saklama. saklanan bilgilere ulaşılma BİLGİSAYAR NEDİR? BİLGİSAYAR NEDİR? mantıksal ve aritmetiksel işlemler işlemlerin sonucunu saklama saklanan bilgilere ulaşılma Bilgisayarın Genel Yapısı Bellek Giriş Birimleri M.İ.B. Çıkış Birimleri Bilgisayarın

Detaylı

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar

Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Bilgisayar Kavramına Giriş, Bilgisayar Kullanımı ile İlgili Temel Kavramlar Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgiye gereksinim daha da artmaktadır. Bilginin toplanıp derlenerek anlamlı bir duruma getirilmesi

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE BİLGİSAYAR

DÜNDEN BUGÜNE BİLGİSAYAR DÜNDEN BUGÜNE BİLGİSAYAR HAZIRLAYANLAR 4C SINIFINDAN SEZİN ÖNAL EGE DEMİRKOL ARDA ÇAKALOZ MELİH PULLUK BUSE KISAKÜREK DANIŞMAN ÖĞRETMEN ASLI ÇAKIR İZMİR, 2007 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 2. BİLGİSAYAR NEDİR?...

Detaylı

Bilgisayara Giriş Konular

Bilgisayara Giriş Konular Bilgisayara Giriş Konular Bilgisayara Giriş Bilgisayarın Tanımı Bilgisayarların Tarihçesi İlk Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlar ve Sonrası Bilgisayarların Yapısı ve Bileşenleri Bilişim Sistemleri ve

Detaylı

BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI

BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Yard. Doç. Dr. Ayşe Övgü KINAY DEÜ Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü Ders Hakkında Genel Bilgi Ders Kodu BİL1007 Dersin Adı Bilgi Teknolojileri ve Uygulamaları

Detaylı

Bilgisayarın Tarihi. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net

Bilgisayarın Tarihi. Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Bilgisayarın Tarihi Prof. Dr. Eşref ADALI www. Adalı.net Hesaplama ve Hesap Makinesi Harizmili Musa (Musal El Harizmi) 0 ve bilinmeyen için «x» değişkenini yazdığı cebir kitabında kullandı 780 yılında

Detaylı

Islem: Gereken verilere göre, programin yetenekleri ölçüsünde yapilan islemler.

Islem: Gereken verilere göre, programin yetenekleri ölçüsünde yapilan islemler. 1. BILGISAYAR TEKNOLOJILERINE GIRIS 1.1. BILGISAYAR NEDIR? Bilgisayar, kullanicidan aldigi verilerle aritmetik ve mantiksal islemleri yapabilen ve yaptigi islemlerin sonucunu saklayabilen, sakladigi bilgilere

Detaylı

1. HAFTA TBT181. Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı. Öğr. Gör. E. Ekmel SULAK. ekmelsulak@karabuk.edu.tr

1. HAFTA TBT181. Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı. Öğr. Gör. E. Ekmel SULAK. ekmelsulak@karabuk.edu.tr 1. HAFTA TBT181 Temel Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı Öğr. Gör. E. Ekmel SULAK ekmelsulak@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Genel Bilgiler...

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Öğr. Gör. GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR HAFTA 1 SAPANCA Meslek Yüksekokulu BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ BİLGİSAYARIN TANIMI BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar

BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI. 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1-Bilgisayar, donanım ve yazılım kavramları 2-Bilgisayar çeşitleri 3-Bilgisayarlar arsındaki farklılıklar Yılmaz DEMİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENİ Ünitelerimiz

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Temel Kavramlar

Bilişim Teknolojileri ve Temel Kavramlar Bilişim Teknolojileri ve Temel Kavramlar Amaçlarımız Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Bilgisayarı tanımlayabilecek Bilgisayarın tarihi gelişimini açıklayabilecek Kişisel bilgisayarların temel parçalarını

Detaylı

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net

Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu. www.cengizcetin.net Ünite-2 Bilgisayar Organizasyonu Bilgisayar Nedir? Belirli bir sonuç üretmek amacıyla; mantıksal kıyaslamalardan sonuç çıkarabilen, büyük miktarlarda bilgiyi depolayabilen ve gerektiğinde bu bilgileri

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Teknolojileri Kullanımı Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında Genel Bilgiler Oda No: ------ Görüşme Saatleri:

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ I KISA ÖZET

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 1. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 1. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 1 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Dersinin içeriği Bilgisayar nedir? Dünü, bugünü ve yarını? Veri ve bilgi kavramları İnternet kullanımı Dosya, klasör, disk

Detaylı

Bilgisayar ve Bilgisayarın Tarihçesi

Bilgisayar ve Bilgisayarın Tarihçesi ÖĞRETMENİN ADI: ARŞ. GÖR. GÜRKAN YILDIRIM 2011 Bilgisayar ve Bilgisayarın Tarihçesi ATATÜRK ÜNİVERSTESİ BÖTE BÖLÜMÜ II SINIF DONANIM DERSİ Mehmet KÜÇÜKKALEM SONER DEMİRBİLEK NESLİHAN KUNDAKÇI 05.10.2011

Detaylı

OFİS PROGRAMLARI Sunum 1 MEHMET YURDAYAN

OFİS PROGRAMLARI Sunum 1 MEHMET YURDAYAN OFİS PROGRAMLARI Sunum 1 MEHMET YURDAYAN BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayarların tarihçesi 1943 senesinde ENIAC adlı bilgisayar ile başlamıştır. ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer-Elektronik

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Uludağ Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü BİLGİSAYARA GİRİŞ ve ALGORİTMA KAVRAMI Prof. Dr. Necmettin Kaya 1 KONULAR 1. Bilgisayara giriş,

Detaylı

BLM1011 Bilgisayar Bilimlerine Giriş I

BLM1011 Bilgisayar Bilimlerine Giriş I BLM1011 Bilgisayar Bilimlerine Giriş I by Z. Cihan TAYŞİ İçerik Bilgisayar sisteminin bileşenleri Bilgisayar organizasyonu Tarihçe Yazılım türleri Programlama dilleri Yıldız Teknik Üniversitesi - Bilgisayar

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır?

Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgi ve iletişim teknolojileri Dersi Ders Notlarıdır? Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim

Detaylı

BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ Tarihsel olarak en önemli eski hesaplama aleti abaküstür; 2000 yildan fazla süredir bilinmekte ve yaygın olarak

BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ Tarihsel olarak en önemli eski hesaplama aleti abaküstür; 2000 yildan fazla süredir bilinmekte ve yaygın olarak BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ Tarihsel olarak en önemli eski hesaplama aleti abaküstür; 2000 yildan fazla süredir bilinmekte ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Blaise Pascal, 1642 de dijital hesap makinesini

Detaylı

Bilgisayar Mimarisi Nedir?

Bilgisayar Mimarisi Nedir? BİLGİSAYAR MİMARİSİ Bilgisayar Mimarisi Nedir? Bilgisayar mimarisi, diğer mimariler gibi, bir yapı kullanıcısının ihtiyaçlarını belirleme ve bu ihtiyaçları ekonomik ve teknolojik kısıtlamalar dahilinde

Detaylı

BİLGİSAYARLARIN TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN ANA BİLEŞENLERİ DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI

BİLGİSAYARLARIN TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN ANA BİLEŞENLERİ DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI BİLGİSAYARA GİRİŞ BÖLÜM 1 BİLGİSAYARLARIN TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ KİŞİSEL BİLGİSAYARLARIN ANA BİLEŞENLERİ DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI 2 BİLGİSAYARLARIN TARİHÇESİ VE GELİŞİMİ Bilgisayar Kavramı Nedir? Bilgisayar

Detaylı

1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI. KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 1. HAFTA KBT104 BİLGİSAYAR DONANIMI Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 Konu Başlıkları 1. Bilgisayara Giriş Bilgisayar Nedir? Bilgisayar ile Neler Yapabiliriz? Yeni Bilgisayar

Detaylı

Bilgi ve iletişim teknolojileri

Bilgi ve iletişim teknolojileri Bilgi ve iletişim teknolojileri 1 Bilgisayar, Hesap makinesi gibi araçlara neden ihtiyaç duyulmuştur? Zaman tasarrufu Bilginin depolanması ihtiyacı Hatasız işlem yapma isteği İletişim ihtiyacı 30\2 Bilişim

Detaylı

Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Kişisel Bilgisayarlar(PC)

Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Kişisel Bilgisayarlar(PC) Ana Bilgisayarlar, Mini Bilgisayarlar (Netbook), Ağ Bilgisayarı, Kişisel Bilgisayar (PC), Dizüstü Bilgisayar (Laptop), Tablet Bilgisayar Kişisel Bilgisayarlar(PC) Şahsi kullanımına yönelik özel olarak

Detaylı

Bilgisayar aldığı komutlar uyarınca veri işleyerek problem çözen otomatik elektronik aygıtların ortak adıdır.

Bilgisayar aldığı komutlar uyarınca veri işleyerek problem çözen otomatik elektronik aygıtların ortak adıdır. Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler üzerinde aritmetiksel, mantıksal ve karşılaştırma işlemleri yaparak sonuçları çıktı birimlerine gönderen elektronik bir alettir. Bilgisayar çok hızlı işlem

Detaylı

Bilişim Teknolojilerine Giriş

Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilişim Teknolojilerine Giriş Bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve iletilmesini sağlayan teknolojilerin bütününe bilişim teknolojileri denir. Bilişim Teknolojisi Girilen verileri saklayan, işleyen,

Detaylı

Bilgisayarların Tarihi Gelişimi

Bilgisayarların Tarihi Gelişimi Bilgisayarların Tarihi Gelişimi Basit bir hayale dalın, bir kişinin islediği bilgiye anında internet denilen dünya bilgisayarlar arası bağlantı ile erişebildiğini, günlerce sürecek hesaplamaların sonucunu

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011. Dijital Dünyada Yaşamak Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kullanıcı tarafından girilen bilgileri(veri) işleyen, depolayan istendiğinde girilen bilgileri ve sonuçlarını

Detaylı

Bilgisayar Programlama. Giriş

Bilgisayar Programlama. Giriş Bilgisayar Programlama Giriş Bilgisayar, verileri saklayan, bunlar üzerinde çok hızlı işlem yapan ve istenen verileri sunan bir aygıttır. Donanım (hardware) ve yazılım(software) diye iki bölüme ayrlır.

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM Bilgisayar : Kullanıcıdan aldığı bilgiyi işleyip, tekrar kullanıcaya sunan teknolojik alete denir.üç çeşit bilgisayar vardır.bunlar ; Masaüstü,Dizüstü,Tablet. Bilgisayarın Özellikleri : 1. Hızlıdır. 2.Hatasızdır.

Detaylı

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU

Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Temel kavramlar - Donanım -Yazılım Ufuk ÇAKIOĞLU Bilgisayar Nedir? Bilgisayar; Kullanıcıdan aldığı bilgilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen, Yaptığı işlemleri saklayabilen, Sakladığı

Detaylı

GEÇMĐŞE BAKIŞ. Nilgün KARAKÜÇÜK. MMO Merkez. John Atanasoff ve Clifford Berry ilk elektronik bilgisayarı icat etti.

GEÇMĐŞE BAKIŞ. Nilgün KARAKÜÇÜK. MMO Merkez. John Atanasoff ve Clifford Berry ilk elektronik bilgisayarı icat etti. GEÇMĐŞE BAKIŞ Nilgün KARAKÜÇÜK MMO Merkez BĐLGĐSAYAR 1904 Sir John Ambrose Fleming vakum tüpü ve diyotu icat etti. 1939 John Atanasoff ve Clifford Berry ilk elektronik bilgisayarı icat etti. 1940 Konrad

Detaylı

Çalışma Açısından Bilgisayarlar

Çalışma Açısından Bilgisayarlar Çalışma Açısından Bilgisayarlar Ölçme sistemi ile hesaplama sistemi birbiriyle ilgili olmasına rağmen aynı değillerdir. Suyun sıcaklığı ve gürültünün şiddeti ile evdeki lambaların ölçülmesi aynı değillerdir.

Detaylı

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür.

İŞLEMCİLER (CPU) İşlemciler bir cihazdaki tüm girdilerin tabii tutulduğu ve çıkış bilgilerinin üretildiği bölümdür. İŞLEMCİLER (CPU) Mikroişlemci Nedir? Mikroişlemci, hafıza ve giriş/çıkış birimlerini bulunduran yapının geneline mikrobilgisayar; CPU' yu bulunduran entegre devre çipine ise mikroişlemci denir. İşlemciler

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı

Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK DERSLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 1.HAFTA Genel Kavramlar Öğr.Gör.Dr. M.Cemil KARACADAĞ Bu ders içeriğinin basım,

Detaylı

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir?

Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Başlangıç Düşünelim? Günlük hayatta bilgisayar hangi alanlarda kullanılmaktadır? Bilgisayarın farklı tip ve özellikte olmasının sebepleri neler olabilir? Bilgisayar Bilgisayar, kendisine verilen bilgiler

Detaylı

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 1 DERS İZLENCESİ 2 SİSTEM MİMARİLERİNE GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Giriş MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Elektronik Öncesi Kuşak. Bilgisayar Tarihi. Elektronik Kuşak. Elektronik Kuşak. Bilgisayar teknolojisindeki gelişme

Giriş MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Elektronik Öncesi Kuşak. Bilgisayar Tarihi. Elektronik Kuşak. Elektronik Kuşak. Bilgisayar teknolojisindeki gelişme Giriş MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Bilgisayar teknolojisindeki gelişme Elektronik öncesi kuşak Elektronik kuşak Mikroişlemci kuşağı Yrd. Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü 1 Bilgisayar Tarihi Elektronik Öncesi Kuşak

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi

Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. İşler. Bilgi İşlem Çevrimi Bilgisayar nedir? Bilgisayar, elektronik bir cihazdır ve kendi belleğinde depolanan talimatları sırasıyla uygulayarak çalışır. Veriyi toplar (girdi) İşler Bilgi üretir (çıktı) Bilgi İşlem Çevrimi 1 Bir

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Bilgisayar I ve Bilgi İletişim Teknolojileri Dersi Öğr.Gör. Günay TEMUR

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Bilgisayar I ve Bilgi İletişim Teknolojileri Dersi Öğr.Gör. Günay TEMUR TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Bilgisayar I ve Bilgi İletişim Teknolojileri Dersi Öğr.Gör. Günay TEMUR BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHÇESİ Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel

Detaylı

Masaüstü Bilgisayarlar

Masaüstü Bilgisayarlar Bilgisayar Nedir? Girilen bilgileri alan işleyen, istenildiği takdirde saklayan veya kullanıcıya sunan çok maksatlı programlanabilen elektronik bir makinedir. Bilgisayar Nedir? İnsan beyni bilgi toplama,

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO103 2. HAFTA BİLGİSAYAR SİSTEMİ, BİLGİSAYARI OLUŞTURAN BİRİMLER VE ÇALIŞMA PRENSİPLERİ ANAKART, İŞLEMCİ VE BELLEKLER SABİT DİSKLER, EKRAN KARTLARI MONİTÖRLER VE DİĞER DONANIM BİRİMLERİ

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU

BİLGİSAYAR KULLANMA KURSU 1 2 KURS MODÜLLERİ 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI 3 1. Bilişim (Bilgi ve İletişim) Kavramı Bilişim, bilgi ve iletişim kelimelerinin bir arada kullanılmasıyla meydana gelmiştir. Bilişim, bilginin teknolojik araçlar

Detaylı

Programlama Temelleri. Ders notları 1. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Programlama Temelleri. Ders notları 1. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Programlama Temelleri Ders notları 1 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemleri yapan; yaptığı işlemlerin sonucunu

Detaylı

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta.

DONANIM KURULUMU. Öğr. Gör. Murat YAZICI. 1. Hafta. 1. Hafta DONANIM KURULUMU Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi Programı Dersin İçeriği Bilgisayara Giriş, Kısa Tarihçe,

Detaylı

21. Yüzyılın Baş Aktörü. Bilgisayar

21. Yüzyılın Baş Aktörü. Bilgisayar 21. Yüzyılın Baş Aktörü Bilgisayar BİLGİSAYAR NEDİR? Bilgisayar; verileri kabul eden, saklayabilen, değerlendiren ve sonuçları kullanıcının istediği biçimde verebilen elektronik cihazlardır. Verileri,

Detaylı

Verileri, program adı verilen bir dizi komuta göre işleyip bunun sonucunda insanlara bilgi üretir.

Verileri, program adı verilen bir dizi komuta göre işleyip bunun sonucunda insanlara bilgi üretir. BĐLGĐSAYAR NEDĐR? Bilgisayar; verileri kabul eden, saklayabilen, değerlendiren ve sonuçları kullanıcının istediği biçimde verebilen elektronik cihazlardır. Verileri, program adı verilen bir dizi komuta

Detaylı

Dersin Amacı. 1. Bilgisayarın temel işlemlerini anlamak. 2. Bilgisayarların geçmişi ve geleceği hakkında fikir sahibi olmak

Dersin Amacı. 1. Bilgisayarın temel işlemlerini anlamak. 2. Bilgisayarların geçmişi ve geleceği hakkında fikir sahibi olmak Dersin Amacı 1. Bilgisayarın temel işlemlerini anlamak 2. Bilgisayarların geçmişi ve geleceği hakkında fikir sahibi olmak 3. Yazılımlar hakkında bilgi sahibi olmak 4. Bilgisayarların temel türlerini sıralamak

Detaylı

BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ

BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠ NEDĠR? BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠ NEDĠR? Bilgisayar mühendisliği, bilgi işlem teknolojisi ile ilgilenen elektrik mühendislerinin yeni bir alana kayması

Detaylı

Bİ LGİ SAYAR DONANİMİ

Bİ LGİ SAYAR DONANİMİ EHP1112 Bİ LGİ SAYAR DONANİMİ 1. HAFTA BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Doygun DEMİROL - 1 - İçindekiler 1 Bilgisayara Giriş... 2 1.1 Bilgisayar Nedir?... 2 1.2 Bilgisayarlarla

Detaylı

1694 yılında alman matematikçisi ve filozofu olan Gottfried Wilhem von Leibniz (1646-1716), çarpma işlemlerinde de kullanılabilecek pascalini

1694 yılında alman matematikçisi ve filozofu olan Gottfried Wilhem von Leibniz (1646-1716), çarpma işlemlerinde de kullanılabilecek pascalini BİLGİSAYARLAR ve TARİHİ GELİŞİMİ İnsanlar, her an gelişme ve kendini yenileme eğilimindedirler. Bu gelişme ve kendini yenileme süreci içerisinde,zamanlarının çoğunu düşünmeye, araştırmaya ve uygulamaya

Detaylı

THE ORIGINS INTRODUCTION TO COMPUTER SCIENCES BY Z. CIHAN TAYSI

THE ORIGINS INTRODUCTION TO COMPUTER SCIENCES BY Z. CIHAN TAYSI THE ORIGINS INTRODUCTION TO COMPUTER SCIENCES BY Z. CIHAN TAYSI İÇERİK Tarihçe Bilgisayar mimarisi Bilgisayar donanımı Programlama dilleri 1 TARİHÇE Abacus: Bilinen en eski abaküs M.Ö. 300 yılında Babil

Detaylı

DONANIM & YAZILIM Modül 2

DONANIM & YAZILIM Modül 2 Modül 2 MODÜL 2 DONANIM & YAZILIM Donanım Yazılım Nedir? Temel Donanım Bileşenleri İşletim Sistemleri (Win,Pardus,MAC) Laptop Projeksiyon Bağlantıları Projeksiyon Açma Kapama İşletim Sistemi ile Görüntü

Detaylı

Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Kişisel Bilgisayarlar(PC)

Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Bilgisayar Çeşitleri. Kişisel Bilgisayarlar(PC) Ana Bilgisayarlar, Mini Bilgisayarlar (Netbook), Ağ Bilgisayarı, Kişisel Bilgisayar (PC), Dizüstü Bilgisayar (Laptop), Tablet Bilgisayar Kişisel Bilgisayarlar(PC) Şahsi kullanımına yönelik özel olarak

Detaylı

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Bilgi teknolojileri ve Programcılığı Bölümü DERS 1 - BİLGİSAYAR VE ÇEVRE ÜNİTELERİ Bilgisayar, kendine önceden yüklenmiş program gereğince

Detaylı

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi

DERS NOTLARI. Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS NOTLARI Yard. Doç. Dr. Namık AKÇAY İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi DERS-1 08.02.2016 ELEKTRONİK II Lab Routine 1. Deney Föyünü okuyarak gelin. 2. Deney Föyünü her hafta yanınızda getirin. 3. İmzaları

Detaylı

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları. K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Ders Notları K. Selçuk GÜLİTER / Bilişim Teknolojileri Öğretmeni BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEMEL KAVRAMLAR-1 BT Temel Kavramları Bilişim teknolojilerinden bahsederken akla

Detaylı

BÖLÜM 1 BİLGİSAYARLAR VE SİZ

BÖLÜM 1 BİLGİSAYARLAR VE SİZ BÖLÜM 1 BİLGİSAYARLAR VE SİZ Bilgisayar, kullanıcıdan aldığı verilerle mantıksal ve aritmetiksel işlemleri yapan; yaptığı işlemlerin sonucunu saklayabilen; sakladığı bilgilere istenildiğinde ulaşılabilen

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

ÜNİTE:1. Bilgisayara Giriş ÜNİTE:2. İşletim Sistemleri ÜNİTE:3. Ofis Yazılımları-Sözcük İşlemciler ve Belge Sistemleri ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Bilgisayara Giriş ÜNİTE:2. İşletim Sistemleri ÜNİTE:3. Ofis Yazılımları-Sözcük İşlemciler ve Belge Sistemleri ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Bilgisayara Giriş ÜNİTE:2 İşletim Sistemleri ÜNİTE:3 Ofis Yazılımları-Sözcük İşlemciler ve Belge Sistemleri ÜNİTE:4 Ofis Yazılımları-Sözcük İşlemciler ve Belge Sistemleri ÜNİTE:5 1 Ofis Yazılımları-Sözcük

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Mikroişlemci Nedir? Bir bilgisayarın en önemli parçası Mikroişlemcisidir. Hiçbir bilgisayar mikroişlemci olmadan çalışamaz. Bu nedenle Mikroişlemci

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Kullanıcıdan aldığı veri ya da bilgilerle kullanıcının isteği doğrultusunda işlem ve karşılaştırmalar yapabilen, veri ya da bilgileri sabit disk,

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Bilgisayar Sistemlerinin Gelişimi 1830 Analitik Makine (Charles Babbage) 1850 Boole Cebiri (George Boole) 1890 Elektro Mekanik Cihaz (Herman Hollerith) 1931 Analog Bilgisayar

Detaylı

Bilgisayar Programlama Dilleri

Bilgisayar Programlama Dilleri Bilgisayar Programlama Dilleri Ömer YÜCEL 13253072 1/32 Sunum İçeriği 1. Program ve Programlama Dili Nedir? 2. Programlama Dillerinin Tarihçesi 3. Programlama Dillerinin Sınıflandırılması 4. Programlama

Detaylı

Konular MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Giriş. Bilgisayar Tarihi. Elektronik Kuşak. Elektronik Öncesi Kuşak

Konular MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ. Giriş. Bilgisayar Tarihi. Elektronik Kuşak. Elektronik Öncesi Kuşak Konular MİKROİŞLEMCİ SİSTEMLERİ Giriş: Bilgisayar Tarihi Mikroişlemci Temelli Sistemler Sayı Sistemleri Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü http://ninova.itu.edu.tr/tr/dersler/bilgisayar-bilisim-fakultesi/30/blg-212/

Detaylı

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Bilgisayarın Temelleri (Basics of Computers)

Temel Bilgisayar (Basic Computer) Bilgisayarın Temelleri (Basics of Computers) Temel Bilgisayar (Basic Computer) Bilgisayarın Temelleri (Basics of Computers) Konular Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Tarihçesi o ENIAC o ENIAC dan Kareler o Türkiye de Kullanılan İlk Bilgisayar Bilgisayar

Detaylı

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Bilgisayar Programlamaya Giriş Doç. Dr. İrfan KAYMAZ KAYNAKLAR 1. * MATLAB, Ömer Gündoğdu, Osman Kopmaz, M. Akif Ceviz, Paradigma Akademi, 2003. 2. * MATLAB ve

Detaylı

Bilgisayara Giriş. Bilgisayarlar ilk geliştirilmeye başlandıklarından bugüne kadar geçen süre içerisinde oldukça değişmişlerdir.

Bilgisayara Giriş. Bilgisayarlar ilk geliştirilmeye başlandıklarından bugüne kadar geçen süre içerisinde oldukça değişmişlerdir. Bilgisayara Giriş Bilgisayarlar ilk geliştirilmeye başlandıklarından bugüne kadar geçen süre içerisinde oldukça değişmişlerdir. Bilgisayarın Gelişimi Bilgisayarlar daha hızlı hesap yapmak için geliştirilen

Detaylı

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu

Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr. Gölhisar Meslek Yüksekokulu Öğr.Gör. Gökhan TURAN www.gokhanturan.com.tr Gölhisar Meslek Yüksekokulu Bilgisayarın Yapısı Donanım (Hardware): Bir bilgisayara genel olarak bakıldığında; Kasa, Ekran, Klavye, Fare, Yazıcı, Hoparlör,

Detaylı

Bilgisayar Mimarisi ve Organizasyonu Giriş

Bilgisayar Mimarisi ve Organizasyonu Giriş + Bilgisayar Mimarisi ve Organizasyonu Giriş Bilgisayar Mimarisi Bilgisayar Organizasyonu Programcının görebileceği bir sistemin nitelikleri Bir programın mantıksal yürütülmesi üzerinde direk bir etkisi

Detaylı

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat

1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat 1 DERS İZLENCESİ 2 BİLGİSAYARA GİRİŞ Bilgisayar nedir? Bilgisayarın tarihçesi Bilgisayarın kullanıldığı alanlar Bilgisayarın kullanılmasında dikkat edilmesi gereken alanlar Bilgisayarların sınıflandırılması

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN

Bilgisayar Mühendisliğine Giriş. Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Yrd.Doç.Dr.Hacer KARACAN BĠLGĠSAYAR MÜHENDĠSLĠĞĠNDE TEMEL KAVRAMLAR Bilgisayar Mühendisliği Merkezi Ġşlem Birimi Bellek ve saklama birimleri Bilgisayar ağları Bilgisayar

Detaylı

Bilgisayara Giriş. Öğr. Gör Fırat YÜCEL

Bilgisayara Giriş. Öğr. Gör Fırat YÜCEL Bilgisayara Giriş Öğr. Gör Fırat YÜCEL Ders Hakkında Dersin Adı: ENF101 Bilgi Teknolojileri Kullanımı ENF102 Bilgi ve İletişim Teknolojisi Kredisi : K:3 + U:1 = 4 (AKTS) İçerik : Bilgisayar Donanımı Yazılım,

Detaylı

Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır.

Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır. I. GİRİŞ Günümüz bilgi toplumunda bilgisayar, her alanda kendine yer edinmiş ve insana, bir çok işlemde yardımcı olarak büyük kolaylık sağlamaktadır. İnsanların elle yaptığı ve yapmakta olduğu bir çok

Detaylı

Mikrobilgisayar ve Assembler

Mikrobilgisayar ve Assembler Mikrobilgisayar ve Assembler Mikrobilgisayar ve Assembler Öğr. Gör. Serkan KORKMAZ 2011 - Birecik MYO 1 Mikrobilgisayar ve Assembler Mikrobilgisayar ve Assembler Bilgisayar Nedir? 2 Mikrobilgisayar ve

Detaylı

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi

Ham Veri. İşlenmiş Veri Kullanıcı. Kullanıcı. Giriş İşleme Çıkış. Yazılı Çizili Saklama. Doç.Dr. Yaşar SARI-ESOGÜ-Turizm Fakültesi Kullanıcı Ham Veri İşlenmiş Veri Kullanıcı Giriş İşleme Çıkış Yazılı Çizili Saklama Server PC Laptop PDA (Personal Digital Assitance) Netbook Tablet PC BİLGİSAYAR DONANIM YAZILIM Scanner (Tarayıcı)

Detaylı

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU

BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU BİLGİSAYAR ORGANİZASYONU Donanım Bilgisayarın fiziksel bölümü Monitor, klavye, fare Entegreler, kartlar Kablolar Yazılım: Bilgisayarın mantıksal bölümü Programlar: Bilgisayarın gerçekleştireceği komutlar

Detaylı

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ

Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ Yazılım Mühendisliğine Giriş 2018 GÜZ İkinci Kuşak Bilgisayarlar -1956-1963 Transistör 1947 yılında keşfedilmiştir. 50 li yılların sonuna kadar bilgisayarlarda yaygın kullanımı görülmez. Vakum tüplere

Detaylı

BİLGİSAYAR I BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

BİLGİSAYAR I BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER BİLGİSAYAR I BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1 Yrd.Doç. Dr. Nuray Gedik Bilgi Çağı Gereksinimleri Bilgisayarların Tarihçesi Bilgisayarların Sınıflandırılması Bilgisayar Birimleri Mikro Bilgisayarlar

Detaylı

İşletim Sistemlerine Giriş

İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerine Giriş İşletim Sistemlerinin Tarihçesi ve Genel Yapısı İşletim Sistemlerine Giriş - Ders02 1 İşletim Sistemi Tarihçesi İLK NESİL işletim SİSTEMLERİ (1945 1955) 1940 larda Howard Aiken,

Detaylı

MİKROİŞLEMCİLER. Mikroişlemcilerin Tarihsel Gelişimi

MİKROİŞLEMCİLER. Mikroişlemcilerin Tarihsel Gelişimi MİKROİŞLEMCİLER Mikroişlemcilerin Tarihsel Gelişimi Mikroişlemcilerin Tarihi Gelişimi Mikroişlemcilerin tarihi gelişimlerini bir kerede işleyebildikleri bit sayısı referans alınarak dört grupta incelemek

Detaylı

Bilişim Teknolojileri

Bilişim Teknolojileri Temel Kavramlar Bilişim Teknolojileri Bilginin toplanmasında, işlenmesinde, depolanmasında, bir yerden bir yere iletilmesinde ve kullanıcıların hizmetine sunulmasında yararlanılan bütün teknolojiler, bilgi

Detaylı

BİT in Temel Kavramları

BİT in Temel Kavramları 2 ANKARA MAMAK MEHMET ÇEKİÇ ORTAOKULU 1.3. BİT İN TEMEL KAVRAMLARI 1.3. BİT İN TEMEL KAVRAMLARI Ankara, 2014 Hazırlayan: Mustafa KATLANÇ BİT in Temel Kavramları BİT in Temel Kavramları 3 4 Bilgisayar,

Detaylı