Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri"

Transkript

1 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Aloe vera jel Aloe vera yaprak Amber paris kökü (berberis vulgaris) Bearberry (arctostaphylos uva-ursi) Yaban mersini- Billberry vaccinum myrtillus Yüksek fiber içerik nedeniyle lipid ve bazı ilaçlara bağlanarak absorbsiyonunu azaltır. Laksatifdir. Dijestiyonu artırarak absorbsiyonu azaltır. Kronik kullanımında potasyum absorbsiyonu azalıp kardiak glukozidlerin ve antiaritmiklerin etkisini artırır. Beraberinde tiazid diüretikler, kortikosteroidler ve meyan kökü kullanımı bu etkiyi artırır. Koagülandır. Warfarin gibi antikoagülan ilaçların etkisini engeller. Yüksek tannin içeriği kalsiyum gibi katyonik mineralllerin emilimini engelleyip bazı ilaçların absorbsiyonunu azaltabilir.

2 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Karaceviz ağacı (juglans nigra) Bromelain-Ananas (ananas comosus) Barut ağacı kabuğu (rhamnus frangula) Altın ağaç (rhamnus phurshiana) Yüksek tannin içeriği kalsiyum gibi katyonik mineralllerin emilimini engelleyip bazı ilaçların absorbsiyonunu azaltabilir. Laksatifdir. Dijestiyonu artırarak absorbsiyonu azaltır. Kronik kullanımında potasyum absorbsiyonu azalıp kardiak glukozidlerin ve antiaritmiklerin etkisini artırır. Beraberinde tiazid diüretikler, kortikosteroidler ve meyan kökü kullanımı bu etkiyi artırır. Laksatifdir. Dijestiyonu artırarak absorbsiyonu azaltır. Kronik kullanımında potasyum absorbsiyonu azalıp kardiak glukozidlerin ve antiaritmiklerin etkisini artırır. Beraberinde tiazid diüretikler, kortikosteroidler ve meyan kökü kullanımı bu etkiyi artırır.

3 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Kırmızı biber (capsicurn annuum) Papatya (chamaelum nobile) Antikoagülan aktivite gösterir. Warfarin gibi Cola nut (cola acuminata) Coleus (coleus foiskohlii) Karahindibağ (taraxacum officinale) % 2.5 metilksantin ile kafein ve theobromine içerir. Psikoanaleptik ilaç ve kaffeinli içeçeklerin etkisini artırır Potasyumdan zengindir. Diüretik etkisi diüretiklerin aktivitesini artırabilir.

4 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Melek otu (angelica sinensis) Echinacea Antikoagülan aktivite gösterir. Warfarin gibi Kabızlık önler, sinirleri teskin eder, astmaya iyi. İmmünsuppresiflerle etkileşebilir. Ephedra Stimulanların yan etkilerini artırabilir. Rezene meyvası (foeniculum vulgare) Solucan otu (tanacetum parthenium) Yüksek fiber içerik nedeniyle lipid ve bazı ilaçlara bağlanarak absorbsiyonunu azaltır.

5 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Keten tohumu (linum usitatissum) Keten tohumu yağı (linum usitatissum) Sarımsak (allium sativum) Zencefil (zingiber officinale) Ginkgo (ginkgo biloba) Yüksek fiber içerik nedeniyle lipid ve bazı ilaçların absorbsiyonunu azaltır. Östrojen agonist veya antagonistlerinin etkisini azaltabilir. Teorik olarak tamoxifen, raloksifen, hormon replasman tedavisinde ve endojen östrojenlerin etkini azaltabilir.

6 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Ginseng (panax quinquefolium) Goldenseal (camelia sinensis) Alıç (cratageus oxyacantha) Yeşil çay Atkestanesi (aesculus hippocstanum) İzlanda algi (rhammus purshiana) Stimulanların yan etkilerini artırabilir. Antiplatelet aktivite gösterir. Warfarin gibi antikoagülan ilaçların etkisini artırıp kanamaya Kan şekerini düşürür. Uzun süreli alımında vitamin B absorbsiyonu, özellikle B1 in absorbsiyonu ile etkileşebilir. Koagülandır. Warfarin etkisini engelleyip kanamaya neden olabilir. Kardiac glikozid etki ve yan etkisini artıran flavaoid içerir. Antikoagülan aktivite gösterir. Warfarin gibi Yüksek fiber içerik nedeniyle lipid ve bazı ilaçlara bağlanarak absorbsiyonunu azaltır.

7 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Kava kava (piper methmethysticum) Meyan kökü (glycyrrhiza glabra) Hatmi çiçeği (althaea officinalis) Tekesakalı (filipendula ulmaria) Aslan kuyruğu (leonurus cardiaca) Yorgunluk, sersemlik ve entoksikasyona neden olabilir. Sedatif ve hipnotiklerin etkisini artırabilir. Alkolle alınmamalı. Araç kullanan ve 18 yaşından küçükler kullanmamalı. Potasyum kaybını artıran ilaçlarla etkileşebilir. Kortikosteroidlerin etkisini artırır. Hipertansiyon ilaçlarının etkisiyle ters etkileşir. Kan tansiyonunu ayarlayan aldosteron ile etkileşebilir. Yüksek tansiyonlu, ödemli veya elektrolit imbalansı olan hastalarda sodyum retansiyonu, aşırı potasyum salınımı ve su retansiyonuna neden olabilir. Yüksek fiber içerik nedeniyle lipid ve bazı ilaçlara bağlanarak absorbsiyonunu azaltır.

8 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Meşe mazısı (quercus alba) (berberis aquifolium) Kavak tomurcuğu (populus spp.) Sinirotu (plantago spp.) Yüksek tannin içeriği kalsiyum gibi katyonik mineralllerin emilimini engelleyip bazı ilaçların absorbsiyonunu azaltabilir. Antikoagülan aktivite gösterir. Warfarin gibi Yüksek fiber içerik nedeniyle lipid ve bazı ilaçlara bağlanarak absorbsiyonunu azaltır. Ahududu yaprağı (rubus idaeus) Yüksek tannin içeriği kalsiyum gibi katyonik mineralllerin emilimini engelleyip bazı ilaçların absorbsiyonunu azaltabilir.

9 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Kırmızı yonca (trifolium pratense) Ravent kökü (rheum palmatum) Sinameki (cassia senna) İzoflavone biochanin A içerir. Laboratuvar testlerinde bu maddenin östrojen reseptörlerine bağlandığı tesbit edilmiştir. Özel in vivo etkiler karakterize edilememiştir. Biochanin A estrojen agonisti veya antagonisti olarak davranabilir. Tamoksifen, raloksifen, hormon replasman tedavisi veya diğer östrojenik ilaçların etkilerini modüle eder. Laksatifdir. Dijestiyonu artırarak absorbsiyonu azaltır. Kronik kullanımında potasyum absorbsiyonu azalıp kardiak glukozidlerin ve antiaritmiklerin etkisini artırır. Beraberinde tiazid diüretikler, kortikosteroidler ve meyan kökü kullanımı bu etkiyi artırır. Laksatifdir. Dijestiyonu artırarak absorbsiyonu azaltır. Kronik kullanımında potasyum absorbsiyonu azalıp kardiak glukozidlerin ve antiaritmiklerin etkisini artırır. Beraberinde tiazid diüretikler, kortikosteroidler ve meyan kökü kullanımı bu etkiyi artırır.

10 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Kuzu kulağı (rumex acetosella) Çoban çantası (capsella bursa) Karaağaç (Ulmus rubra) Binbir delikotu (st.john s worth Hypericum perforatum) Yüksek miktarda oxalic asit içerir. Gıda ile alınan minerallere bağlanıp emilimlerini engeller. Bazı ilaçların emilimini de engelleyebilir. Koagülandır. Warfarin gibi antikoagülan ilaçların etkisini engeller. Yüksek fiber içerik nedeniyle lipid ve bazı ilaçlara bağlanarak absorbsiyonunu azaltır. Narkotik ve selektif serotonin reuptake inhibitörlerinin (SSRI) etkilerini artırır. Fotosentetik ilaç, alkol ve melatoninlerin yan etkilerini artırır. Laboratuvar çalışmalarında MAO inhibisyonu, SSRİ inhibisyonu ve artmış melatonin yapımı bildirilmiş. Buna göre, bildirilen vaka olmamasına rağmen tyramin içeren yiyecek alımı kesilmeli.

11 Bitki, Vitamin ve Minerallerle Tedavilerde ilaç etkileşimleri Zerdeçal-turmeric (Curcuma longa) Kediotu (Valeriana officinalis) Sedatif ve hipnotik ilaçların etkisini artırır. Hayat meyvası- Beşparmakotu (vitex agnuscactus) Prolaktini stimüle ederek annesütü yapımını artırabilir. Sex hormonlarıyla etkileşim nedeniyle doğum kontrol hapları ve diğer hormonoterapilerle alınmamalı.

12 FDA nın zararlı bitkiler listesi Yohimbin (Corynanthe johimbe) Katırtırnağı (cytisus scoparious) Büyüotuboruotu (datura stramonium) Yohimbin isimli toksik alkoloidi içerir. Erkeklik gücünü artıran karışımlarda kullanılmış Toksik olan spartein, isospartein, hydroksityramin ve diğer alkoloidleri içerir. Atropin, hyosyamin ve scopalamin gibi alkoloidleri içerir. Yasadışı uyuşturucudur. Zehirlidir. Dipteryx odorata Kumadinin hammaddesi olan kumarin içerir. Yüksek doz alımları kanamaya neden olabilir. Papaz kulağı Aşırı laksatif ve purgatif. İbni sina otu (eupatorium purga) Katartik ve purgatifdir. Aşırı alımı hiperkatarismle sonuçlanır.

13 FDA nın zararlı bitkiler listesi Siğilotu, aygünçiçeği, bozot (heliotropium eropaeum l.) Banotu (Hyoscyamus niger) Boruçiçeği (ipomoea) Lobelia inflata Adamotu kökü (mandagora officinarum) Zehirli bir bitki. Karaciğer hasarı yapan alkoloid içerir Hyoscyamine, scopalamin ve atropin gibi alkoloidleri içerir. Purgatif bir reçine içerir. Ayrıca lyseric acid içerir ancak LSD den çok daha az potensiyel. Nikotinin akrabası olan lobeline içerir ve bunun için bitkisel sigara biraktırma karışımlarında kullanılır. Astım krizlerinde kullanılmış ancak çok kusturucu. Zehirlidir. Belladonna benzeri olan hyoscyamine adlı alkoloidi içerir.

14 FDA nın zararlı bitkiler listesi Podophyllum petatum Zehirlidir. Podophyllotoxin içerir. Etoposid ve teniposid gibi kanser kemoterapi ilaçlarının esasını teşkil eder. Yerli amerikalılar tümör tedavisinde kullandıkları gibi intihar amaçlıda kullanmışlar. Yaban yasemin solanum dulcamara) Sanguinaris canadensis Küçük cezayir menekşesi (vinca major) Ökseotu (viscum flavescens) Zehirlidir. Solanin adlı toksik bir alkoloid yanısıra solanid ve dulcamarin içerir. Sanguinarine gibi zehirli alkoloidleri içerir. Az dozlarda oral bakterileri öldürdüğü için dişmacunlarında kullanılmış. Vinblastine ve vincristine içeren zehirli bir bitkidir. Vinka alkoloidlerinin esasını teşkil eder. Beta-phenylethylamin ve tyramin içerir. Şifacılar tarafından artrit, kanser ve hipertansiyonda kullanılmış. Zehirlidir.

Onkolojide İlaç Etkileşimleri. Prof Dr Gökhan Demir İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

Onkolojide İlaç Etkileşimleri. Prof Dr Gökhan Demir İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Onkolojide İlaç Etkileşimleri Prof Dr Gökhan Demir İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı FARMAKOLOJİK İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ FARMASÖTİK FARMAKOKİNETİK FARMAKODİNAMİK Genellikle parenteral yolla

Detaylı

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır.

Bu bitkilerin bir çoğu kaynatılarak suyu içilmekte ya da direkt olarak yenilerek alınmaktadır. Hamilelikte bitki çayları ve şifalı otlar Bitki çayları son zamanlarda giderek popülerite kazanan içecekleridir. Eskiden sadece aktarlarda satılan bitkiler ve bunlardan elde edilen çaylar günümüzde hemen

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

6) Konstipasyon. Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu.

6) Konstipasyon. Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu. 6) Konstipasyon Barsak hastalıklarının yavaşlaması ve zorlanması ile ilgili sindirim bozukluğu. Defekasyon sıklığı 2-3 gün ise konstipasyon (kabızlık) durumu düşünülür. Prof. Dr. G.SALTAN 1 Tedavi Lifli

Detaylı

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ

ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ ÇAY HAZIRLAMA TEKNİKLERİ A) İnfüzyon: Parçalanmış drog (2 g) üzerine sıcak su (80 C) ilave edilir. Karıştırılıp kapağı kapatılır. Çok hafif ateş üzerinde 5 dakika tutulur. Dekante edilir ya da süzülüp

Detaylı

İlaç Kullanımı ve Böbrek Hastalığı İlişkisi

İlaç Kullanımı ve Böbrek Hastalığı İlişkisi 13 Mart 2014 İlaç Kullanımı ve Böbrek Hastalığı İlişkisi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı 13 Mart 2014 2006 Böbrekleriniz sağlıklı mı? 2007

Detaylı

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER SANTRAL SİNİR SİSTEMİ DEPRESSANI OLARAK KULLANILAN BİTKİLER Doç.Dr. Özlem BAHADIR ACIKARA Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı SSS ETKİLİ İLAÇ/BİTKİLER 1. SSS depressanları

Detaylı

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar

Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Zayıflama Amaçlı Kullanılan Bitkisel Çaylar Neden Çay? İlaçların yan etkileri Maliyetin yüksek oluşu İlaç için reçete gerekliliği/bitkisel çaya erişim kolaylığı Bitkilerin güvenli olduğuna dair inanç Son

Detaylı

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ

Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ 2 Bir Fincan Şifa İSMEK BAĞLARBAŞI TÜRK İSLAM SANATLARI İHTİSAS MERKEZİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİ BİLİMSEL BİTKİ ÇİZİMİ SERGİSİ Bu katalogdaki ürünler canlı bitki örneklerinden suluboya tekniği ile el yapımı

Detaylı

Kabızlık. Kalın Bağırsak Fizyolojisi

Kabızlık. Kalın Bağırsak Fizyolojisi Kabızlık İstatistiklere göre modern toplumlar içerisindeki her üç kişinin en azından biri kabızlık çekmiştir. Modern tıpta bu çok yaygın ve sık görülen bir hastalık olarak kabul edilir. Bilim adamlarına

Detaylı

BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ

BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ Yard. Doç.Dr. Nil Hocaoğlu Aksay Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı 28.04.2010 Olgu Sunumu 61 yaşındaki kadın hasta, Acil servise, ajitasyon,

Detaylı

REMINOL DK KULLANMA TALİMATI

REMINOL DK KULLANMA TALİMATI REMINOL DK KULLANMA TALİMATI REMINOL DK Kapsül Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir REMINOL DK kapsül, 485 mg dır. Her bir REMINOL DK kapsül içinde aşağıda belirtilen miktarlarda açık kahverengi toz şeklinde

Detaylı

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür

ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI. Doç.Dr. Şükran Kültür ECZANELERDE BİTKİLERİN GÜVENLİ KULLANIMI Doç.Dr. Şükran Kültür Ders programı 14 Ekim 2014 Doç.Dr. Şükran Kültür 21 Ekim 2014 28 Ekim 2014 03-14 Kasım Vize Haftası 18 Kasım 2014 Prof. Dr. Emine Akalın 25

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ Hyoscyamus niger (Banotu) Batbatotu, Bengildek, Dağdağan, Diş otu, Gavurhaşhaşı Kullanılan Kısımları ve İçerikleri : Çiçekli halde iken toplanıp gölgede kurutulmuş yaprakları kullanılır.

Detaylı

Gastrointestinal Bozukluklar

Gastrointestinal Bozukluklar Antidiyareikler 1 Gastrointestinal Bozukluklar Günlük yaşantıda, gastrointestinal problemler de sıklıkla şikayetlere yol açar. Pek çok durumda, alınan yiyecek ve içeceklerle, karşılaşılan problemler düzeltilmeye

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÇAYLAR Prof. Dr. GÜLÇİN SALTAN İŞCAN Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Soğuk algınlığı Virüslerin neden olduğu rinit,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MULTİCOLD 200/250/50 mg efervesan tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. MULTİCOLD 200/250/50 mg efervesan tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI MULTİCOLD 200/250/50 mg efervesan tablet Ağızdan alınır. Etkin madde(ler): 200 mg parasetamol, 250 mg asetilsalisilik asit ve 50 mg kafein Yardımcı madde (ler): Sitrik asit anhidr, sodyum

Detaylı

- Bebeğin gecikmesi durumunda kullanılabilecek bitkiler:

- Bebeğin gecikmesi durumunda kullanılabilecek bitkiler: - Bebeğin gecikmesi durumunda kullanılabilecek bitkiler: Bebeğin doğumunun beklenen tarihten 14 gün gecikmesi nadir olmayan, tamamen benign bir durumdur. Beklenen tarihi 10 gün geçince bitkisel ilaçların

Detaylı

Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD

Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD Farmakognozi ABD AÜEF Vitamin K 2-metil-1,4- naftokinon Yağda Çözünür. Vitamin K1 Vitamin K2 Vitamin K aktivitesine sahip bileşikler Yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, lahana, karnıbahar, domates, bezelye),

Detaylı

ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ VE TOKSİKOLOJİSİ UZM.DR. AYNUR ŞAHİN KARTAL DR.LÜTFİ KIRDAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ- ACİL TIP ABD

ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ VE TOKSİKOLOJİSİ UZM.DR. AYNUR ŞAHİN KARTAL DR.LÜTFİ KIRDAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ- ACİL TIP ABD ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ VE TOKSİKOLOJİSİ UZM.DR. AYNUR ŞAHİN KARTAL DR.LÜTFİ KIRDAR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ- ACİL TIP ABD ALTERNATİF TIP DSÖ ne göre geleneksel tıp, fiziksel ve ruhsal hastalıklardan

Detaylı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı

Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar. Eczacılar İçin El Kitabı Ülkemizde Kullanılan Bazı Bitkisel Droglar Eczacılar İçin El Kitabı 1 TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ Willy Brandt Sokak No: 9 06690 Çankaya/ANKARA Tel : 0312 409 81 00 Fax : 0312 409 81 32

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler: KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. Ürünün İsmi EUCARBON tablet 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi Etkin maddeler: Bir tablette; 180,0 mg bitkisel kömür, 50,0 mg kükürt, 105,0 mg senne (sinameki) yaprağı tozu ve 25,0

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ LIQUIDAMBAR ORIENTALIS ANADOLU SIĞLA AĞACI Muğla Relikt Tarihteki Önemi Kleopatra aşk iksiri ve parfüm olarak kullanmıştır Hipokrat döneminden beri ilaç olarak kullanılmıştır.

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

22.08.2012. Herbal Ürünler ve Anestezi. Tarihçe. Herbal ürünlere ilgi niçin artmıştır?

22.08.2012. Herbal Ürünler ve Anestezi. Tarihçe. Herbal ürünlere ilgi niçin artmıştır? Herbal Ürünler ve Anestezi Doç. Dr. Leyla İyilikçi DEÜTF Anesteziyoloji AD, İzmir Günümüz tıbbında geleneksel sistemlere, özellikle bitkisel ilaçlarla tedaviye ilgi giderek artmaktadır. Bitkiler dünyanın

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği İlaçlar hamilelik esnasında rutin olarak kullanılmaktadır. Kronik hastalığı olan (astım, diyabet, hipertansiyon, epilepsi, depresyon ve

Detaylı

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir?

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? 100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? A) Karbamazepin B) Lamotrijin C) Lityum karbonat D) Valproik asit E) Duloksetin Referans:

Detaylı

İlaç-bitki etkileşim örnekleri Doç.Dr.Gül Özhan

İlaç-bitki etkileşim örnekleri Doç.Dr.Gül Özhan İlaç-bitki etkileşim örnekleri 2015-2016 Doç.Dr.Gül Özhan Ginkgo biloba (Mabet ağacı) Başlıca etkileri; serebral kan akımında artış, vazodilatasyon, kapiler geçirgenliğinde azalma, antioksidan etki, platelet

Detaylı

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve

Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Bitki Morfolojisi Lab. 11 Meyve Öğrenim Hedefleri Meyve tanımı ve meyve sınıflandırması, Kuru meyvelerin sınıflandırılması ve tanımları, Etli meyve, bakka ve druppa tanımı, Agregat meyve tanımı, Bileşik

Detaylı

Türkiye nin Yenilebilir Bitkileri

Türkiye nin Yenilebilir Bitkileri Bilgilendirme Doğada gerçekten de hayatta kalma durumunda kullanabileceğiniz bitkilerin bulunduğu bu içeriklerin, kullanım sorumluluğu tamamen size aittir. Bitkilerin bazıları birbirine benzeyebilir o

Detaylı

FİTOTERAPİ PROGRAMI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( )

FİTOTERAPİ PROGRAMI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ ( ) T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FARMAKOGZİ ANABİLİM DALI FİTOTERAPİ PROGRAMI BİTİRİLEN TEZLER LİSTESİ (2005-2017) Ankara-Ocak 2018 FİTOTERAPİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ARŞİV FTR-YL1 GÖNÜL

Detaylı

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng)

Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Panax ginseng kök ekstresi (Ginseng) Çin, Japonya ve Kore de doğal olarak yetişmekte olan kökü şekil olarak insana benzeyen çok yıllık otsu bir bitkidir. Kimyasal içeriğinde dammaran yapısında triterpen

Detaylı

BİTKİSEL İLAÇLAR VE ZEHİRLENMELER

BİTKİSEL İLAÇLAR VE ZEHİRLENMELER BİTKİSEL İLAÇLAR VE ZEHİRLENMELER Prof. Dr. Hülya Güven 1 Özellikle son 10 yıl içinde dünyada alternatif tıp olarak tanımlanan bitkisel ilaçlara ilginin arttığı görülmektedir 2 1 Bitkisel ilaçların yanlış

Detaylı

1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak)

1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak) İlaç tedavisinde yöntem: 1. Yağ depolanmasını engellemek (iştahı kesmek, yağ emilimini azaltmak) 2. Yağ kullanımını artırmak olmalıdır (termogenezi artırmak, lipolizi artırmak) İştah kesiciler: Hem katokolaminerjik

Detaylı

[embeddoc url= /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ]

[embeddoc url=  /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] VÜCUT SIVILARI [embeddoc url= http://enfeksiyonhastaliklari.com/wp-content/uploads/2015 /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] SODYUM ( Na+) Na+; Sodyum klor ile birlikte serumun en

Detaylı

FİTOTERAPİ- TAMAMLANAN YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMALARI

FİTOTERAPİ- TAMAMLANAN YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMALARI FİTOTERAPİ- TAMAMLANAN YÜKSEK LİSANS TEZ ÇALIŞMALARI 2005 yılı EMĠRDOĞAN, G., Ankara daki Ticari Ihlamur Örneklerinin Kalite Kontrolleri Üzerinde AraĢtırmalar, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık

Detaylı

İlaç Etkileşimleri. Dr. Hakan Harputluoğlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji BD - Malatya

İlaç Etkileşimleri. Dr. Hakan Harputluoğlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji BD - Malatya İlaç Etkileşimleri Dr. Hakan Harputluoğlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji BD - Malatya İlaç Etkileşimleri İlaç İstenmeyen Etkileri Yılda 2 milyonun üzerinde ciddi olgu Yılda 100.000 ölüm

Detaylı

KAFEİN. HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN

KAFEİN. HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN KAFEİN HAZIRLAYANLAR Harun ÇOBAN Murat ALTINKAYA Soner SARUHAN KAFEİN NEDİR? Önemli fizyolojik etkileri olan alkoloid grubunun azotlu organik bir bileşiğidir. Kimyasal ismi trimethylxanthine dir ve formülü

Detaylı

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı İdrar söktürücüler İdrarı asitleştiren veya alkalileştiren Vücutta su

Detaylı

KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI VE KUSMA. Prof Dr Deniz Yamaç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD

KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI VE KUSMA. Prof Dr Deniz Yamaç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD KEMOTERAPİYE BAĞLI BULANTI VE KUSMA Prof Dr Deniz Yamaç Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Kemoterapiye bağlı bulantı/kusma hastanın yaşam kalitesini etkilediği gibi, devam edecek

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Tarifname ANDROPOZUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON

Tarifname ANDROPOZUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON 1 Tarifname ANDROPOZUN TEDAVİSİNE YÖNELİK BİR KOMPOZİSYON Teknik Alan Buluş, düşük doz izoflavonların andropozun tedavisinde kullanımına yönelik oluşturulmuş bir kompozisyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

ZAYIFLAMA AMAÇLI BİTKİSEL DESTEKLER VE ŞOK DİYETLERİN ZARARLARI DYT. ŞEYMA KEMAHOĞLU

ZAYIFLAMA AMAÇLI BİTKİSEL DESTEKLER VE ŞOK DİYETLERİN ZARARLARI DYT. ŞEYMA KEMAHOĞLU ZAYIFLAMA AMAÇLI BİTKİSEL DESTEKLER VE ŞOK DİYETLERİN ZARARLARI DYT. ŞEYMA KEMAHOĞLU Şişmanlık (obezite), vücutta yağ dokusunun normalden fazla olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Yetişkin erkeklerde

Detaylı

Rhizoma Rhei (RAVENT)

Rhizoma Rhei (RAVENT) Ravent ekstresi halinde kull. Rheum palmatum R.officinale (Polygonaceae) bitkilerinin veya bu türlerin hibritlerinin ya da karışımlarının rizomlarıdır. Rizomlar; yassı, silindir veya koni biçiminde, 7-10

Detaylı

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU ICSD-2 (International Classification of Sleep Disorders-version 2) 2005 Huzursuz bacaklar sendromu Uykuda periyodik hareket bozukluğu Uykuyla

Detaylı

Gebelikte Beslenme Vitaminler

Gebelikte Beslenme Vitaminler Gebelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli preparatları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde

Detaylı

Bitkisel ilaçlarda standardizasyon, emniyet ve etkinlik. 8. Hafta Doç.Dr.Müge Kılıçarslan

Bitkisel ilaçlarda standardizasyon, emniyet ve etkinlik. 8. Hafta Doç.Dr.Müge Kılıçarslan Bitkisel ilaçlarda standardizasyon, emniyet ve etkinlik 8. Hafta Doç.Dr.Müge Kılıçarslan Emniyet Emniyet Rehberinde: 1) Karsinojenite 2) Genotoksisite 3) Toksikokinetikler ve farmakokinetikler 4) Toksisite

Detaylı

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal Ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi.

Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal Ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi. Ağız Kokusuna Karşı Dilinizi de Fırçalayın Memorial Hastanesi İç Hastalıkları Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Baykal Ağız kokusunun nedenleri ve önlemenin yolları hakkında bilgi verdi. İSTANBUL - Sağlıklı

Detaylı

Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra

Foeniculum vulgare. Melissa oficinalis. Matricaria chamomilla. Glycyrrhiza glabra Türkçe isim Sinameki Rezene Isırgan Limon otu Limon otu Şahtere Melisa Anason Stevya Zencefil Gül Papatya Sinameki Kişniş Meyan Kantaron Şerbetçi otu Çörek otu Yasemin Lavanta Latince isim Cassia acutifolia

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır. KULLANMA TALİMATI ANTI-POTASIUM, 880 mg granül Ağız yoluyla alınır veya makattan uygulanır. Etkin madde: 1 gram granül 880 mg Polistiren sülfonat kalsiyum tuzu içerir. Yardımcı Maddeler: Metil sellüloz,

Detaylı

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41

ÖLÇÜ BİRİMİ BİRİM FİYATI ÜRÜN CİNSİ NO NO Ton/Kg/Adet TL. GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 TARİFE BEDELİ CETVELLERİ-1 GÖVDE DAL ve ÇALILAR 1 Çıra Ton 1,38 2 Şimşir(Odun) Ton 4,55 3 Süpürge Çalısı Ton 0,41 A 4 Kamış Adet 0,03 5 Diğer Gövde ve Dallar Ton 0,85 6 Diğer Çalılar Ton 0,55 7 Delice(Yabani

Detaylı

Farmakoloji IV (2 0 2)

Farmakoloji IV (2 0 2) Farmakoloji IV (2 0 2) 1 Kardiyovasküler sistem fizyolojisi, hastalıkları ve tedavide kullanılan ilaçlar 2 Konjektif kalp yetmezliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar 3 Aritmi ve tedavisinde kullanılan

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. AROMASİN 25 mg draje. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. AROMASİN 25 mg draje. Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI AROMASİN 25 mg draje Ağızdan alınır. Etkin madde: 25 mg eksemestan Yardımcı maddeler: Mannitol, hipromelloz, polisorbat 80, krospovidon, kolloidal silika (hidrate), mikrokristalize selüloz,

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ ECZ 405 FARMASÖTİK KİMYA III PAZARTESİ 10:00, 12:00, DERSLİK: Z11

GÜZ DÖNEMİ ECZ 405 FARMASÖTİK KİMYA III PAZARTESİ 10:00, 12:00, DERSLİK: Z11 ECZ 405 FARMASÖTİK KİMYA III PAZARTESİ 10:00, 12:00, DERSLİK: Z11 Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Nesrin GÖKALP-KELEKÇİ Yrd. Doç. Dr. Hanif SHIRINZADEH Yrd. Doç. Dr. Yalçın EROĞLU 1. Hafta Otonom Sinir Sistemine

Detaylı

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER Siren SEZER, Şebnem KARAKAN, Nurhan ÖZDEMİR ACAR. Başkent Üniversitesi Nefroloji Bilim

Detaylı

ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM. Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü

ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM. Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü ANALJEZİKLERDE ETKİLEŞİM Dr. Sevil Bavbek İ.T.F. İçhastalıkları ABD, Tıbbi Onkoloji BD İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü ETKİLEŞİMDE PRENSİPLER Farmasötik Farmakokinetik Emilim Dağılım infüzyon sıvılarındakimyasal

Detaylı

İlaçların Veriliş Yerleri. Lokal Uygulama Yerleri. Sistemik Uygulama Yerleri. Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Absorbsiyon.

İlaçların Veriliş Yerleri. Lokal Uygulama Yerleri. Sistemik Uygulama Yerleri. Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Absorbsiyon. İlaçların Veriliş Yerleri Lokal Uygulama Yerleri Sistemik Uygulama Yerleri Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Absorbsiyon Dağılım Metabolizma Atılım İlaçların Vücuttaki Etkisi (Farmakodinamik

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ İLAÇ İlaç, canlı hücrelerde oluşturduğu etki ile bir hastalığın teşhisini, iyileştirilmesi veya belirtilerinin azaltılması amacıyla tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan,

Detaylı

ECF301 BİYOKİMYA LABORATUVARI

ECF301 BİYOKİMYA LABORATUVARI ECF301 BİYOKİMYA LABORATUVARI Öğrencileri biyokimyasal analiz yöntemleri hakkında bilgilendirmek ve temel biyokimyasal analiz tekniklerinin uygulanışı ile ilgili laboratuvar becerisi kazandırmak. Bu derste,

Detaylı

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler:

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler: Obezite alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla oluşur. Bunu genetik faktörler, metabolizma hızı, iştah, gıdaya ulaşabilme, davranışsal faktörler, fiziksel aktivite durumu, kültürel faktörler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K )

KULLANMA TALİMATI. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K ) KULLANMA TALİMATI OMEGUARD Yumuşak Jelatin Kapsül Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Balık yağı (Omega 3) ve Kırmızı Pirinç Mayası Ekstresi (% 1.5 Monakolin K ) Yardımcı maddeler: Askorbik asit, Sıvı Vitamin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. EXETU 25 mg Film Kaplı Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: 25 mg Eksemestan Yardımcı maddeler: Mannitol, mikrokristalin selüloz, krospovidon, sodyum nişasta glikolat (Tip A), hipromelloz

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

Progestinler ve Metabolik Risk

Progestinler ve Metabolik Risk Progestinler ve Metabolik Risk Dr. Erkut ATTAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji ve İnferitlite Bilim Dalı Cumhuriyet Bayramı Kutlu

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II Kontrendikasyonlarla (KE) ilişkili ve kesin potansiyel riskler: Kesin KE ile indüklenmiş potansiyel risk: ventriküler aritmi- Torsade de Pointe, Hipertansiyon, koroner vazokonstraksiyon,

Detaylı

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 TOKSİDROMLAR Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 Toksidrom tanım Toksidrom (=toksik sendrom) kelimesi, zehirlenmelerde tanı ve ayırıcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PURSENNİD draje Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. PURSENNİD draje Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI PURSENNİD draje Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir draje 12 mg senna glikozitlerine eşdeğer 20 mg senna ekstresi kalsiyum tuzu içerir. Yardımcı maddeler: Jelatin, stearik asit,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. AROMASİN 25 mg draje. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. AROMASİN 25 mg draje. Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI AROMASİN 25 mg draje Ağızdan alınır. Etkin madde: 25 mg eksemestan Yardımcı maddeler: Mannitol, hipromelloz, polisorbat 80, krospovidon, kolloidal silika (hidrat), mikrokristalin selüloz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BEKUNİS draje Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BEKUNİS draje Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI BEKUNİS draje Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir draje en az 3 mg Sennosid B biçiminde standardize edilmiş hidroksi antresan derivesi içeren Senna meyvası yaprağı ve ekstresi karışımı

Detaylı

İBH da osteoporoz. Dr. Ahmet TEZEL Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İBH Okulu Mayıs 2013

İBH da osteoporoz. Dr. Ahmet TEZEL Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İBH Okulu Mayıs 2013 İBH da osteoporoz Dr. Ahmet TEZEL Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İBH Okulu Mayıs 2013 WHO a göre osteoporoz «Osteoporoz; azalmış kemik kitlesi, kemik dokusunun mikroçatısında bozulma, kemik frajilitesinde

Detaylı

ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ

ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ Adrenal rezerv testi; Synacten stimülasyon testi; ACTH stimülasyon testi adrenal yetmezlik teşhisinde kullanılır. ACTH stimülasyon testi neyi ölçer? ACTH beyinde hipofiz

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

Bu sayfa Süzer Farmakoloji kitabından alıntıdır.

Bu sayfa Süzer Farmakoloji kitabından alıntıdır. BİTKİSEL İLAÇLAR* Mine Sibel GÜRÜN, Öner SÜZER KONU 62 Bitkisel tıp Günümüz tıbbında geleneksel sistemlere, özellikle bitkisel ilaçlarla tedaviye ilgi giderek artmaktadır. Bu artış gelişmiş ülkelerde son

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

(trankilizan ilaçlar)

(trankilizan ilaçlar) Anksiyolitik ilaçlar (trankilizan ilaçlar) Anksiyete nedir? Anksiyete bozuklukları nedir? Anksiyete > Otonomik belirtiler Kalp hızında, tansiyonda, kalp kasılmasında, nefes hızında vs artış Norepinefrin

Detaylı

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır.

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ Önei Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. Saygılarıa... Uğur AYDOĞAN - Gazi Üniversitesi ugur@hipogonadizm.org ugur.aydogan@gazi.edu.tr

Detaylı

Ağız yoluyla kullanılır

Ağız yoluyla kullanılır KULLANMA TALĐMATI PAROL 120 mg/5 ml Oral Süspansiyon Ağız yoluyla kullanılır Etkin madde: Her 5 ml süspansiyonda 120 mg Parasetamol Yardımcı maddeler: Metil parahidroksibenzoat, sodyum sakkarin, şeker,

Detaylı

BUĞDAYGİL EKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OTLAR

BUĞDAYGİL EKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OTLAR BUĞDAYGİL EKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN YABANCI OTLAR Yabancı ot mücadelesinde ilk adım, tarlalardan yabancı ot tohumlarının mümkün olduğunca uzak tutulması ve yayılmalarının engellenmesidir. Bunun için bazı

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir.

Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Emzirme dönemindeki beslenmeniz en az hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz kadar önemlidir. Bir anne adayı anne olduğunu öğrendiği andan itibaren yavrusu ve kendisi için en iyi şekilde yaşamaya çalışır

Detaylı

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER ZERO-P 100 mg DEVA Film Tablet FORMÜL Her film tablet; 100 mg Flurbiprofen, Yardımcı madde olarak kroskarmeloz sodyum, laktoz monohidrat FD&C Mavi # 2 indigo karmine- aluminyum lak, sarı demir oksit ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir. KULLANMA TALİMATI ANTISTAX 180 mg Sert Jelatin Kapsül Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Her bir kapsül, 180 mg kırmızı üzüm yaprağı kuru ekstresi (4-6:1) içerir. Yardımcı maddeler: Susuz kolloidal silisyum

Detaylı

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk 62 y., kadın, emekli bankacı İzmir de oturuyor. Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk Öykü: 12 yıldır hipertansif. İlaçlarını düzenli aldığını ve diyete

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. CALTRIOJECT 1 mcg/ml i.v. ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampul 1 mikrogram kalsitriol içerir. Yardımcı maddeler: Polisorbat 20, sodyum klorür, sodyum askorbat, disodyum

Detaylı

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında

ÜRÜN KATOLOĞU EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında. Ağız içi Yaralarda. Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında EMR KERVAN HERBS GARDEN (İSVEÇ ŞURUBU) Sinüzit Rahatsızlığında Ağız içi Yaralarda Kolit ve Mide Rahatsızlıklarında Egzama ve Sedef Rahatsızlıklarında Diş Ağrılarını Gidermeye Yardımcıdır Safra Kesesi Ağrılarında

Detaylı

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta

İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta İLAÇ ŞEKİLLERİ VE TIBBİ MALZEME I (ECH203) 1. Hafta 1 Genel giriş - İlaç şekilleri Farmakopeler, Reçete bilgisi Ölçü ve Birimler İlaç Şekillerinde Kullanılan Su ve Özellikleri Çözelti Formundaki İlaç Şekilleri

Detaylı

Sağlıklı, lezzetli, pratik

Sağlıklı, lezzetli, pratik Daldır ve karıştır Kalem çayınızı ambalajından çıkartıp, TEASTİR logosundan tutarak bir bardak kaynamış suya daldırıp, 1-2 dakika kaşığa gerek duymadan, dilerseniz şeker ekleyerek karıştırın. Özel dizayn

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 5.4. Tarımsal Ormancılıkta Kullanılabilecek Bazı Önemli Yem Bitkileri ve Özellikleri Serin mevsim yem bitkileri: Baklagiller: Trifolium (üçgüller),

Detaylı

Dolaşım sistemi, vücudumuzda önemli işlevlere sahiptir. Organizmanın gereksinim duyduğu maddeler, dolaşım sistemi aracılığıyla iletilir.

Dolaşım sistemi, vücudumuzda önemli işlevlere sahiptir. Organizmanın gereksinim duyduğu maddeler, dolaşım sistemi aracılığıyla iletilir. Dolaşım sistemi, vücudumuzda önemli işlevlere sahiptir. Organizmanın gereksinim duyduğu maddeler, dolaşım sistemi aracılığıyla iletilir. Bu nedenle dolaşım sistemi hastalıkları diğer doku ve organları

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 KISIM I: Şifalı Bitkiciliğin Kalbi: Bitkileri Tanımak...5 Bölüm 1: Bitkileri Tanımayı Öğrenme...7

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 KISIM I: Şifalı Bitkiciliğin Kalbi: Bitkileri Tanımak...5 Bölüm 1: Bitkileri Tanımayı Öğrenme...7 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 KISIM I: Şifalı Bitkiciliğin Kalbi: Bitkileri Tanımak...5 Bölüm 1: Bitkileri Tanımayı Öğrenme...7 Deva Hikayesi Menekşe Bahçesi...6 Bir Başlangıç...9 Tam Olarak Aşina Olma...9 Bitkileri

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 6- ÇELİK İLE ÇOĞALTMA Yeni

Detaylı

DÜNYANIN SAĞLIKLI ŞEKER ALTERNATİFİ : AGAVE HAZIRLAYANLAR SEZER BAŞ AYHAN ABALI İSMAİL BAYCAN MÜCAHİDE COŞKUR BENGÜL SAPSIZOĞLU KAPSAM AGAVE Yİ TANIYALIM AGAVE ŞURUBU NEDİR? AGAVE ŞURUBU NASIL YAPILIR?

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı