ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 2. HAFTA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 2. HAFTA"

Transkript

1 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 2. HAFTA

2 Pnömatolitik Oluşum Yüksek basınçlı ve kısmen kritik üstü durumlardaki gazlar ve buharlar bu oluşumda egemendirler. Çok hareketli ve reaksiyon yeteneği olan bu gazların bir damar boyunca kristallenmeleri beklenemez. Bu nedenle, pnömatolitik oluşumda oluşan mineral toplulukları, tanımlanması olanaksız biçimler alırlar. Kristallenme, ya bozunmaya başlayan gaz karmaşıklarının çökelme ürünü ya da, en sık rastlanan, gazların yantaş ile reaksiyonlarının ürünüdür. Söz konusu gaz-yantaş reaksiyonundan oluşan mineraller, önceden yantaşta bulunan minerallerin yerlerini hacimce aldıklarından bu olaya yeralma (metazomatoz) olayı denir.

3 Pnömatolitik oluşumun en tipik örneği kassiterit (SnO2) oluşumudur. Bu reaksiyonda ortaya çıkan HF, karbonatlı yan kayaçlardaki kalsit ile reaksiyona girerek önemli bir endüstriyel hammadde olan fluorit (CaF2) mineralini oluşturabilir.

4 SnF4 + 2H2O Sn02+4HF kassiterit 4HF + 2CaC03 2 CaF2 + 2H2C03 kalsit fluorit

5 kassiterit

6 kassiterit kuvars

7 Fluorit

8 Pnömatolitik oluşumda bütün uçucu maddeler kolay (H20, H2S, S02, C0, C02, HF, HCL, H3B03 vs.) ürünler verirler. Örneğin içerimler halinde kassiteritleşme, fluoritleşme, topazlaşma, turmalinleşme gibi.

9 Bu yatakların en önemlilerini üç grupta toplamak mümkündür. 1-Fluoritli kassiterit yatakları (volframit ve molibdenitli) 2-Turmalinli kuvars damarları (Au, Cu, Pb, Ag, Bi, Co, lı) 3-Feldspat ve mikaların kaybolmasıyla oluşan Nadir Topraklı, spodumenli, berilli, topazlı, grafitli kuvars damarları.

10 Bu evrede yukarıda anlatılan yolla meydana gelen maden yataklarına skarn yataklar denir. Skarnlar endüstriyel hammadde yataklarının oluşumlarında çok önemli yere sahiptirler.

11 Bu tip yataklarda; beril, bor mineralleri, vollastonit, apatit, grafit, asbest, talk, kristal kuvars, kriyolit, pirop, mika, sillimanit, fluorit vb. pek çok mineral ile bazı süs taşları bulunmaktadır.

12 İşlenmemiş Beril İşlenmiş Kolemanit (bor minerali) vollastonit grafit Müskovit (beyaz mika)

13 2.1.4.Hidrotermal Oluşum Cevher damarları Mağmanın kristallenmesi ve gazların yoğunlaşmasından sonar geriye sıcak sulu çözeltiler kalır. Suyun kritik sıcaklığı olan 374 C altında ortaya çıkan bu çözeltiler içerisinde Fe,Co,Ni,Mn,Ag,Au,Cu,Pb,Zn gibi siderofil ve kalkofil elementler zenginleşmektedirler.yarık ve kırık sistemleri ve derinlere kadar inen tektonik kayaçlar,bu çözüntülerin yukarıya doğru çıkmalarına yardımcı olurlar.metallerin bu tektonik sistemler içinde çökelmeleriyle hidrotermal evrenin en karakteristik ürünleri olan damar biçimli hidrotermal maden yatakları meydana gelir.

14 Hidrotermal oluşumun ürünü cevherleşmeler, egemen sıcaklıklara göre cevher türü, yapısı ve dokusu açısından farklılıklar gösterirler. Buna göre hidrotermal oluşum üç altkola ayrılır.400 (374) C C arasında oluşmuş cevherlere katatermal cevherler, 300 C C arasında oluşmuş cevherlere mezotermal cevherler ve 200 C ile günlük sıcaklıklara kadar oluşmuş cevherlere epitermal cevherler denmektedir.

15 Damar biçimli hidrotermal maden yatakları kendi içerisinde 8 gruba ayrılır. (Schneiderhöhn e göre ÖZTUNALI 1973) 1. Au, Ag 2. Cu ve sulfur 3. Pb, Ag, Zn 4. Co, Ni, Bi, Ag, U formasyonları

16 5. Sn, Ag, Bi, W formasyonları 6. Sb,Hg,As, Se 7. Fe, Mn, Mg oksitleri 8. Cevhersiz formasyonlar

17 Hidrotermal çatlak kristallenmeleri ve otometamorfîzma Şimdiye kadar adı geçen oluşumlar ve alt oluşumlardaki çözüntüler içindeki metaller, diğer iyonlarla karşılıklı etkilerle çökelerek geriye çok seyrelmiş sulu çözüntüler kalmışlardır. Bu çözeltiler kristallenmenin çoktan tamamlandığı kayaç ve cevherlerin çatlaklarından geçerken, bünyelerindeki son içeriği de bırakırlar.

18 En genç çatlak kristallenmeleri olan bu kristallenmeler, örneğin granitlerde, kuvars ve feldspatları izleyen klorit, mika, epidot, titanit, çeşitli zoisitler ve kalsit gibi mineralleri verirler. Bazik kayaçlarda ise, hornblend, epidot, titanit ve klorit gibi mineraller, çatlak kristallenmesinin egemen mineralleridir.

19 Son içeriklerini de çatlaklarda bırakmış olan magmasal sulu çözeltilerden geriye pratikman sıcak su kalmıştır.

20 Hidrotermal oluşum ile apatit, flogopit, grafit, barit, fluorit, manyezit, dolomite, talk, kaolin, kuvars, sölestin, sepiyolit (lületaşı), bentonit, zeolit vb. Mineral yatakları oluşmaktadır.

21 Ham ve işlenmiş sepiyolit (lületaşı)

22 Pirit- kalkopirit damarları

23 2.1.5.Volkanik Oluşum Magmanın, yüzeyde veya yüzeye çok yakın yerlerde akan kısımları olan lavların soğuyup katılaşmasıyla yüzey kayaçları, bu katılaşmayla aynı zamanda veya hemen biraz sonra kolay uçucu maddelerin ayrışmasıyla volkanik maden yatakları oluşurlar.

24 Yüzeydeki magmasal olaylar, maden yatakları açısından oldukça monotondurlar. Volkanik olaylar sırasında maden yatakları, yalnız gaz ve buharların püskürmeleri ile meydana gelmektedirler. Fümerol ve salfator ismi verilen bu püskürmelerin yer kürenin en dış katmanlarına getirdikleri en önemli maddeler, boratlar ve kükürttür.

25 kükürt

26 Kolemanit (bor minerali)

27 Deniz altında gerçekleşen volkanik olaylar, maden yatakları açısından çok daha verimlidirler. Ekzalatif Sedimanter Yataklar adı verilen oluşumlar, deniz altında faaliyette bulunan volkanların püskürttükleri metallerin(fe,cu,zn,pb,ag, vs.)kısmen deniz suyundaki bakterilerin ürünü H2S ve kısmen volkanik faaliyetin ürünü olan H2S tarafından metal sülfürlere çevrilmeleri ve çökelmeleriyle oluşan yataklardır.

28 Bu tip bir yatakta volkanik olaylarla tortullaşma olaylarının karakterleri, birbirinin içine girmiş olduklarından ekzalatif sedimanter yataklar, doğadaki olayların elele birlikte etkilerinin tipik örneklerinden biridir.

29 Deniazaltı volkanizması ile gelişen yastık yapısı

30 Volkanik oluşumda kükürt ile bor mineralleri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca volkanik faaliyet ile meydana gelen bazalt, andezit, trakit, diyabaz, süngertaşı,pomza ve perlit gibi kayaçlar yapıtaşı, çimento hammaddesi, dolgu malzemesi ve izolasyon malzemesi olarak kullanılmaktadırlar.

31 2.2. Metamorfik Oluşum Isısal metamorfik oluşum Metamorfizma izleri gösteren maden yatakları, metamorf maden yatakları olarak isimlendirilir ve sınıflandırılırlar. Bu, yatakların doğrudan doğruya metamorfizma ürünü olarak oluştukları anlamına gelmemektedir. İlk oluşumlarında bunlardan bazıları tortul, bazıları magmasal kökenlidirler. Ancak metamorfizmaya uğramış bütün yatakların ortak bir özellileri vardır: Metamorfizma sırasında kükürt kaybetmişlerdir. Söz konusu kükürt kaybı, metamorfizma olaylarının gelişmesi süreci içinde piritin bozunması sonucu olarak açıklanabilir.

32 Bu bozunmada açığa çıkan pirit kükürdü kaybolmaz, silikat ve oksitler ile reaksiyona girerek, egemen koşullarda piritten daha duraylı olan sülfürler yapar. Bu nedenle, metamorfizma kükürt kaybolmasından ziyade metal miktarını çoğaltmaktadır. Ayrıca bu aşamada serbest kalan kükürt kendi yatağını da oluşturabilir.

33 Organik madde içeren sedimentlerin ısısal (kontakt) metamorfizması ile grafit yatakları oluşabilir. Alüminyumca zengin kayaçların metamorfizması sonucu korund, andalusit, sillimanit ve disten oluşumları gerçekleşebilir.

34 Yeralma metamorfizması oluşumları Bir mineralin veya bir kayaç karmaşığının maddeciklerinin bir başka yeni maddecik tarafından yerinin alınması (metazomatoz) olaylarıdır. Tanımlamadan da anlaşılacağı gibi, bu olaylar sonucunda brüt kimyasal bileşim değişmektedir. Olaylar, özellikle genç bir magmasal kayacın daha eski bir tortulun kontağında ve yüksek sıcaklıkta çok etkilidirler.

35 Bölüm te belirtildiği gibi, derinlik kayacı ile örtü kayacı kontaklarında oluşan cevherlere skarn denilmektedir. Postmagmasal çözüntülerin, kalker veya marnlarla yaptıkları yeralma reaksiyonları sonucu oluşan skarnlar, cevher ve silikat mineralleri karışımıdırlar. Mineral bileşimlerindeki en önemli silikat mineralleri, granatlar, vezüvian, skapolit, piroksenler, vollastonit, epidot ve amfibollerdir.

36 Cevher mineralleri ise, Fe, Cu, Pb, Zn, Mo, Au, Ag metallerinin sülfürleri, arsenidleri ve sülfoarsenidleri ile Mn ve Ti ile beraber demir oksitleridir. Aşağıda bu yolla gelişmiş mineral oluşumlarından vollastonit örneği verilmiştir.

37 500 C den daha düşük sıcaklıklarda kalsit ve kuvars yan yana birlikte bulunabilirler. Fakat daha yüksek sıcaklılarda bu iki mineral birleşerek vollastonit isimli yeni bir minerali ortaya çıkarırlar.

38 Mağmadan gelen kuvars ( SiO2) ve yan taşta bulunan kalsit (CaCO3 ) skarn türü oluşumda birleşerek vollastonit (2CaSiO3 ) mineralini meydana getirirler. 2CaCO3 + SiO2 2CaSiO3 + 2CO2 kalsit kuvars vollastonit

39 vollastonit

40 Yönlü basınç metamorfîzması oluşumları Bu olaylar, her yönden etki eden hidrostatik basınç etkisinden ziyade, yönlenmiş dış basınçların (stres) katılaşmış kayaç ve cevherlere yaptıkları etki ve değişimleri kapsar. Bilindiği gibi, kristallerin şebeke yapıları bu tür etkilere karşı plastik duruma gelme özelliğine sahiptirler. Bu nedenle belirli sınırlara kadar yönlü basınçlara karşı koyabilirler.

41 Basınç şiddeti plastiklik sınırını aşarsa, kristaller tamamen kırılıp öğütülmüş duruma gelmektedirler ki bu olaya milonitleşme, kayaçlara da milonit denmektedir. Kayaç öğütülüp, birey parçacıklar kolloidal tane sınırına yaklaşmışlarsa,«psödotakilit»lerden söz edilmektedir. Milonitler ve psödotakilitler küçük hacimler kaplayan kayaçlardır.

42 milonit

43 Ancak orojenez sürecinde kayaç minerallerinin bu derece küçük taneli oluşları, reaksiyon yüzeylerinin büyümesi, kristal içi ve çevresi reaksiyonların kolay başlayabilmelerine uygun ortam hazırlamış olmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak, tekrar kristallenmeler ve modifikasyon değişiklikleri çok kolay ve yaygın hale gelmiş olurlar. Söz konusu tekrar kristallenmeler ve modifikasyon değişiklikleri süreci içinde, kayaç karmaşığı içinde gaz veya sıvı haldeki çözeltiler, gayet az miktarlarda dahi olsalar, büyük madde dönüşümlerinin meydana gelmelerini sağlayabilmekte ve bu suretle yönlü basınç metamorfizmasından bölgesel metamorfizmaya geçilmektedir

44 Daha önceden farklı yollarla oluşmuş endüstriyel hammadde yatakları da sonradan metamorfizmaya uğrayabilir. Bu durumda kaliteleri artar (talkta olduğu gibi) veya yeni hammadde yatakları ortaya çıkar. Killerin metamorfizması ile şiferton, kiraçtaşı ve dolomitlerin metamorfizması ile mermerler gelişir.

45 Kil Şiferton Metamorfizma Kireçtaşı Mermer

46 2.3. Sedimanter Oluşum Yüzey ayrışması süreçleri ile ortaya çıkan çeşitli boyutlardaki değişme ürünlerinin (kil, silt, kum, çakıl ve blok) su, rüzgâr ve ağırlıkla tane büyüklüğü ve özgül ağırlığa göre ayrılmaları, bir doğal zenginleşme olayıdır. Bu olay sonucu, Si, Ti, Fe, Zr, Au, Pt, P gibi elementler ya başlangıçtaki bileşikleri veya doğrudan nabit (element) olarak tortul gruplaşmalar göstermektedirler.

47 Moloz ve döküntü yatakları Birincil yatakların yüzeyde dağılmaları ve gravitasyonla tekrar derişiklenmeleri ile oluşurlar. Bu yatak tipinde, birincil yatağın muhakkak işletme değeri olan bir yatak, yani bir cevher yatağı olmasına gerek yoktur. Örneğin: Denizel moloz yatakları uygun deniz kıyılarında, dalgaların etkisiyle kara parçasını yapan kayaç içindeki dağınık demir minerallerinin konsantrasyonu ile teşekkül edebilmektedir.

48 Maden yatağı Yamaç molozu

49 Plaserler Ekonomik değeri olan mineral veya mineraller içeren kumlara plaser, bu tür maden ya da endüstriyel hammadde yataklarına da plaser yatak ismi verilmektedir.

50 Plaserlerde, moloz yataklarından nehir, deniz plaserlerine kadar bütün geçiş halleri vardır. Farklı türdeki birincil kaynağın ayrışması sonucu serbest kalan mineraller çeşitli etmenlerle taşınarak sedimantsyon havzalarında birikir ve zenginleşirler.

51 Plaser

52 Kütle madenciliğindeki, cevher minerallerini gang minerallerinden ayırmak için yapılan kırma, eleme, öğütme ve mineral ayırma büyük maddi gidere sebep olan zenginleştirme işlemleri, plaser madenciliğinde doğada kendiliğinden oluşmaktadır. Bunun sonucu olarak tenörü düşük olduğu için işletilemeyen bir çok birincil yatak minerali, plaserlerde doğal olarak zenginleştiğinden işletilebilmektedir.

53 Örnek olarak, birincil titanyum yatakları % 10 TiO2 (rutil) ve üzerinde ekonomik olarak işletilebilirken, plaserlerde bu değer % 0,5 dir. Benzer şekilde birincil kaynaklarda 3-4 ppm (tonda gram) altın işletilebilirken plaserlerde 1 ppm altın işletilebilmektedir. Plaser mineralleri zirkon, elmas, kassiterit, rutil, ilmenit, altın, platinyum vb. gibi kimyasal ve fiziksel olarak dayanımlı minerallerdir.

54 ksidasyon ve Sedimantasyon Oluşumları Bu yatak tipi henüz tamamen değişip dağılmamış birincil sülfürlü cevherlere bağlı olduğundan tortullar arasına katılır. Bu tipin esasını üç kısıma ayırmak mümkündür: 1-Oksidasyon zonu (demir şapka ile beraber) 2-Sementasyon zonu 3-Henüz değişmeye başlamamış birincil, sülfürlü cevherler.

55

56 Oksidasyon zonu, demir şapka ile beraber cevherin atmosfer etkisi altında kaldığı bir kuşaktır. Yüzeyden süzülen suların içindeki yüksek oranlı oksijen tarafından oksitlenmiş olduğundan bu isim verilmiştir. Oksidasyon ve demir şapka kuşaklarında oksitler, hidroksitler, sülfatlar, karbonatlar, fosfatlar ile element halde Cu, Au ve Ag bulunabilmektedir. Oksidasyon zonundan daha derine sızan sular içindeki çözünmüş maddeler, henüz değişmemiş birincil sülfürlü cevherler tarafından çökeltilirler. Bu kuşağa sementasyon zonu denir.

57 Oksidasyon ve sementasyon kuşaklarının meydana gelmeleri ve kalınlıkları; birincil cevherlerin bileşim ve dokularına, yantaşların cinsine, topoğrafyaya ve mevsimlik yer altı suyu değişimlerine bağlıdır. Özellikle mevsimlik yer altı suyu seviyesi farklarının yüksek olduğu coğrafyalarda bu iki kuşağın kalınlıkları yüzlerce metreyi bulmaktadır. Bu iki kuşağın önemi, fakir cevherlerin doğal yollarla zenginleşerek işletilebilir hale gelmeleridir.

58 ksitlenme ve Hidroliz Oluşumları Bu grupta toplanan oluşumların bir önceki gruba nazaran farkı, orijinal bileşimdeki minerallerin değilde, doğrudan doğruya birincil minerallerin kimyasal ayrışımı ürünü maddelerin ekonomik önemde mineraller oluşlarıdır. Dış madde deveranının başlangıcında da işaret edildiği gibi, değişmeye başlayan kayaçlarda, zor taşınabilen elmentler olmaları nedeniyle, arta kalan Al, Si, Fe, Mn, Mg ve Ni bu grubun konusu olmaktadırlar.

59 Bu elementler değişme sırasında yaptıkları koloidal çözüntülerden, ya boksitler veya lateritler olarak çökelmekte (alüminyum hidratları, kısmen demir hidratları ile beraber) veya Fe,Mn oksitlerine dönüşmekte ya da ayrışmaların kısa bir süre sonra tekrar yeni alüminyum silikatları (kaolin ve kil mineralleri) veya Ni ve Mg hidrosilikatları olarak birleşmektedirler.

60 Evaporitik Oluşum (Buharlaşma Oluşumları) Bu grupta karasal ve denizsel çözüntülerin buharlaşması suretiyle meydana gelen ve kalsiyum karbonata nazaran çok daha kolay çözünebilen tuz sınıfından endüstriyel hammadde yatakları bulunmaktadır.

61 Buharlaşma ürünü tuz yatakları gayet karakteristik olarak kendilerine özgü madde bölgesi yaparlar. Bu bölgede iyon yarıçapı büyük olan bütün elementler zenginleşmektedir. Jips, anhidrit, kaya tuzu, silvin, soda, trona, bor tuzları, barit, sölestin, manyezit vb. mineraller ile bir kısım kireçtaşı ve dolomitler bu yolla oluşan önemli zenginliklerden bazılarıdır.

62 Tuz üretimi

63 a. Denizel Tuzlar Normal deniz suyunun yapay buharlaştırılması suretiyle vuku bulan kristallenme sırası, karakteristik olmakla beraber doğadakinden biraz farklıdır. Yapay buharlaşmada; NaCl (kaya tuzu, halit) ve CaSO4 sürekli olarak her aşamada kristallenmekte, diğerlerinin kristallenme sırası ise kalsit, jips, jips-kaya tuzu ikilisi, anhidrit, polihalit ve diğer tuzlar olarak devam etmektedir.doğal kristallenmede ise kalsitten sonra jips yerine anhidrit gelmektedir.

64 Bu tip çökelmeler sığ ve sıcak denizlerde gerçekleşmektedir. 100 m derinliğindeki deniz suyu 1,6 m evaporitik çökel vermektedir. Bu yüzden, kalın istiflerin tamamen açık deniz ile ilişkisi kopmuş iç denizlerde olamayacağı, bunların açık deniz ile bağlantılı kanallara sahip oldukları anlaşılmaktadır. Örneğin, Hazar Denizinden Karabuca Boğazı ve eşiği ile ayrılmış Acı Derya gibi.

65 Tuz yataklarında, K tuzlarına nazaran daima çok yüksek oranda mevcut bir Ca sülfat miktarına rastlanmaktadır. Bu gözlem, bol tuzlu bir derinlik akıntısı dolayısı ile Na ve K'un tekrar çözünüp aktığı şekilde yorumlanmaktadır. NaCl, CaSO4 a nazaran deniz suyunda 20 defa daha fazla, KC1 de aynı ağırlık oranında mevcuttur.

66 Buna rağmen sodyum ve potasyum klorürün çökelmeleri için, çökelme ortamında özel koşulların varlığı gerekmektedir. Aynı zamanda, çökelmiş olan tuzların karasal ve denizsel hareketler ile tekrar çözünmemeleri veya erozyona karşı koyabilmeleri için koruyucu killi bir katman ile örtülü olmaları zorunludur.

67 b. Karasal Tuzlar Karasal tuzlar geniş anlamda Al, Fe, Mn, elementlerini de içine alarak fevkalade çeşitli oluşumlar göstermektedir. Zira burada denizsel tuzlarda olduğu gibi oldukça homojen bir başlangıç çözüntüsü söz konusu değildir. Dar anlamda karasal tuzları, bataklık ve göllerde gelişen tortullaşma olarak sıralayabiliriz. Bu tuzlar esas itibari ile sodyum karbonatlı bileşikleri ile karakterize edilebilirler. Bunların sodyum sülfatlar ile (Tenardit),(Glaubersalz) sıkı bağları vardır ve kısmen de kayatuzu zenginleşmeleri göstermektedirler.

68 Kalsiyum borat bileşikleri (Kolemanit, Pandermit, Uleksit gibi bor mineralleri) ve alkali nitratları (Şili güherçilesi) bu teşekkül bölgesinin en önemli temsilcilerindendir. Güherçile oluşumu oksitlenme potansiyeli yüksek bir ortam istemektedir. Bu ortam Kordilleri sahillerinin Şili ve Arjantin yüksek Pampa'larında olağan üstü şekilde meydana gelmiş ve bu bölgelerde dünyanın en büyük güherçile yatakları oluşmuşlardır.

69 Ekzalatif Sedimanter Yataklar Hem volkanik hem de sedimanter oluşum özellikleri gösteren ( volkanotortul oluşum ) bu yataklar hakkında Bölüm ayrıntılı bilgi verilmiştir.

70 Biyojen Tortullar Bu grupta canlı faaliyetleri ile meydana gelen biyokimyasal kökenli mineral ve kayaçlar bulunmaktadır. Deniz ve göllerde yaşayan algler, mercanlar, süngerler, radiolarya gibi tek hücreli canlılar sudan aldıkları kimyasallarla iskelet ve kabuklarını oluşturular. Bu canlıların ölmeleri ile bu katı kısımları deniz ve göl tabanlarında çökelerek bir kısım karbonatları ve diatomit yataklarını oluşturmaktadırlar.

71 diatome diatomite Diatomit yatağı

72 Bu grubun önemli endüstriyel hammadde oluşumlarından bir tanesi fosfat yataklarıdır. Fosfor, biofil elementlerin en önemlilerindendir. Tortullaşma olayları sırasında, kimyasal bileşimi apatit mineraline çok yakın olan fosforit (Ca-F fosfat) halinde biokimyasal çökelmeler gösterir. Deniz suyunda çözünmüş fosfat, bakteri faaliyetleri sonucunda, deniz dibinde yoğunlaşmaktadır. Özellikle bol organizmalı çökellerde genellikle önemli oranlarda fosfata rastlanmaktadır.

73 Bu tür fosfat yatakları, omurgalıların kemik kalıntılarının kayaç yapıcı parça olarak bulundukları kemik breşleri halinde oluştukları gibi, yüzey değişmelerinin yoğun olduğu bölgelerde, transgresyon ve regresyon olayları nedeniyle daha kolay oluşma olanağı bulan fosforit konkresyonları olarak da meydana gelmektedirler.

74 Bu gruptaki zenginleşmelerin biri de sudaki kükürt döngüsü ile ortaya çıkmış metalik maden yataklarıdır.

1.Bölüm: Kayaçlar vetopoğrafya

1.Bölüm: Kayaçlar vetopoğrafya 1.Bölüm: Kayaçlar vetopoğrafya KAYAÇ (TAŞ) :Bir ya da birden fazla. doğal olarak birleşmesiyle oluşan katılardır. PAna kaynakları..' dır, P ana malzemesini oluştururlar, PYer şekillerinin oluşum ve gelişimlerinde

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 1. HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 1. HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 1. HAFTA 1. GİRİŞ VE TANIMLAR Endüstriyel hammadde terimi, çok çeşitli tanımlamaların yapılabileceği geniş kapsamlı bir terim olmakla birlikte, Glossary of Geology 'de verilen tanımı

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu.

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu. TOPRAK ANA MADDESİ Toprak Bilgisi Dersi 2011 2012 Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Ana Maddesi Topraklar, arz kabuğunu oluşturan kayalar, mineraller ve organik maddelerin

Detaylı

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI Katman (tabaka) uyumlu Pb-Zn yatakları Cevher, çok kalın karbonatlı istifler içerisinde bulunur. Katman, mercek, damar, karstik boşluk dolgusu şekillidir.

Detaylı

JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR

JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR JEOLOJĠ TOPOĞRAFYA VE KAYAÇLAR Bir nehir kenarında gezerken çakılların renk ve biçim bakımından birbirlerinden farklı olduğunu görürüz. Bu durum bize, kayaçların farklı ortamlarda oluştuğunu gösterir.

Detaylı

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I KAYAÇ ÇEŞİTLERİ VE OLUŞUMLARI soğuma ergime Mağmatik Kayaç Aşınma ve erosyon ergime Sıcaklık ve basınç sediment

Detaylı

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI

TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI TOPRAK OLUŞUMUNDA AŞINMA, AYRIŞMA VE BİRLEŞME OLAYLARI Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Oluşumunda Kimyasal Ayrıştırma Etmenleri Ana kayanın kimyasal bileşimini değiştirmek

Detaylı

Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI

Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI Bölüm 7 HİDROTERMAL EVRE MADEN YATAKLARI HİDROTERMAL YATAKLARIN GENEL ÖZELLİKLERİ Hidrotermal yataklar sıcak çözeltilerin neden olduğu oluşumlardır.mağmanın ayrımlaşması esnasında oluşan fazların en son

Detaylı

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar Dokanak başkalaşım kayaçlarında gözlenen ince taneli, yönlenmesiz ve yaklaşık eş boyutlu taneli doku gösteren kayaçlara hornfels denir.

Detaylı

EVAPORİTLER (EVAPORITES)

EVAPORİTLER (EVAPORITES) EVAPORİTLER (EVAPORITES) I) Tanım-Giriş: Sedimanter kayaçların kimyasallar grubu içerisinde karbonatlı kayalardan sonra en yaygın olanlarıdır. Bunlar genellikle deniz veya göl suyunun buharlaşmasıyla oluşurlar

Detaylı

CEVHER YATAKLARININ SINIFLANDIRILMASI

CEVHER YATAKLARININ SINIFLANDIRILMASI CEVHER YATAKLARININ SINIFLANDIRILMASI Kullanım alanlarına göre Türemsel(Jenetik) Sınıflandırma Jeolojik Sınıflandırma Doğal Sınıflandırma Kullanıldıkları yere göre yapılan sınıflamalar Yakıtlar : Kömür,

Detaylı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER Taşın Hammadde Olarak Kullanımı Odun ve kemik gibi, taş da insanın varlığının ilk evrelerinden bu yana elinin altında bulunan ve doğanın ona verdiği

Detaylı

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya Yer yüzeyinin

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar

TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR. Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar TOPRAK ANA MADDESİ KAYAÇLAR Oluşumlarına göre üç gruba ayrılırlar 1. Tortul Kayaçlar 2.Magmatik Kayaçlar 3.Metamorfik (başkalaşım) Kayaçlar 1. Magmatik Kayaçlar Magmanın arz kabuğunun çeşitli derinliklerinde

Detaylı

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ

2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ 2. Bölüm: TOPRAK ANA MADDESİ Topraklar, yerküresinin en üst bölümünde bulunan kayalar, mineraller ve organik maddelerin çeşitli doğal faktörlerin etkileriyle parçalanması, ayrışması ve ayrışan bir kısım

Detaylı

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI)

BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) BÖLÜM 3 AYRIŞMA (KAYA VE TOPRAK KAVRAMI) AYRIŞMA, EROZYON ve TAŞINMA Yer yüzeyindeki kayaçlar su, hava, sıcaklık değişimler ve diğer etkenler tarafından devamlı değişmektedir. Ayrışma Yer yüzeyinde veya

Detaylı

en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi

en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi METAMORFİZMA VE METAMORFİK KAYAÇLAR I en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi KAYAÇ DÖNGÜSÜ VE METAMORFİK KAYAÇLAR METAMORFİZMA Metamorfizma; Yunanca değişme anlamına gelen meta ve

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

SEDİMANTER MADEN YATAKLARI

SEDİMANTER MADEN YATAKLARI SEDİMANTER MADEN YATAKLARI Her hangi bir çökel havzasında, kimyasal veya klastik olarak oluşan malzemenin tortulaşması ile oluşan maden yataklarıdır. Daha çok demir ve mangan yatakları için önemlidir.

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı

SEDİMANTER (TORTUL) KAYAÇLAR

SEDİMANTER (TORTUL) KAYAÇLAR SEDİMANTER (TORTUL) KAYAÇLAR Kayaçların her çeşit şartlar altında fiziksel, kimyasal ve biyolojik ayrışma sonucu bozuşması ve dağılması, daha sonra oldukları yerde veya değişik yollarla taşınarak belirli

Detaylı

KONU 12: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: KAYAÇLAR

KONU 12: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: KAYAÇLAR KONU 12: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: KAYAÇLAR Yerkürenin iskeletini oluşturan kayaçlar kökenleri bakımından üç ana gruba ayrılırlar: 1. Magmatik Kayaçlar (Volkanik kayaçlar) 2. Tortul Kayaçlar (Sedimanter

Detaylı

KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL KĐMYA EĞĐTĐMĐ DERSĐ PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL SINIF : 12 DERS SAATĐ: 6 KONU: Kimyasal maddelerin kaynağı olarak jeolojik yapılar,kayalar, ve mineraller Kayaç çeşitleri Mineraller Maden Yatakları Metallerin

Detaylı

YERKÜRE VE YAPISI. Çekirdek (Ağır Küre) Manto (Ateş Küre (Magma)) Yer Kabuğu (Taş Küre) Hidrosfer (Su Küre) Atmosfer (Hava Küre)

YERKÜRE VE YAPISI. Çekirdek (Ağır Küre) Manto (Ateş Küre (Magma)) Yer Kabuğu (Taş Küre) Hidrosfer (Su Küre) Atmosfer (Hava Küre) YERKÜRE VE YAPISI Dünya iç içe kürelerden meydana gelmiştir. Bu katmanların kalınlıkları, yoğunlukları ve bileşimleri birbirinden çok farklıdır. Yoğunlukları dışarıdan Dünya nın merkezine doğru artar.

Detaylı

İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ MAGMATİK KAYAÇLAR TORTUL KAYAÇLAR METAMORFİK KAYAÇLAR. Kayaç nedir?

İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ MAGMATİK KAYAÇLAR TORTUL KAYAÇLAR METAMORFİK KAYAÇLAR. Kayaç nedir? İNM 102: İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İÇİN JEOLOJİ 24.03.2015 MAGMATİK KAYAÇLAR TORTUL KAYAÇLAR METAMORFİK KAYAÇLAR Dr. Dilek OKUYUCU Yerkürenin Yapısı Kayaç nedir? Kayaç, çeşitli minerallerin veya bir tek mineralin;

Detaylı

HALOJENLER HALOJENLER

HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER Bu grup bileşimlerinde flor (F), klor (Cl), brom (Br) ve iyot (I) gibi halojen iyonlarının hakim olmaları ile karakterize olurlar. Doğada 85 çeşit halojenli mineral tespit edilmiştir.

Detaylı

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ

TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bölüm 4 TOPRAK ALKALİ METALLER ve BİLEŞİKLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Magnezyum, kalsiyum, stronsiyum, baryum ve radyumdan

Detaylı

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu MAGMATİK KAYAÇLAR Magmanın Oluşumu Taş hamuru veya taş lapası anlamına gelen magma,yer kabuğundaki yükselişleri sırasında meydana gelen olaylarla Magmatik Kayaçlara dönüşür. Magma, ergime sıcaklıkları

Detaylı

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul Kayaçlar minerallerden oluşan Yer materyalidir. Çoğu kayaçlar birden fazla mineralden oluşmaktadır. Örnek: Granit Potasyum feldspat. Plajioklas (Feldspat). Kuvars. Hornblende. Biyotit MİNERALLER Tek mineralden

Detaylı

1 PÜSKÜRÜK ( MAGMATİK = KATILAŞIM ) KAYAÇLAR :

1 PÜSKÜRÜK ( MAGMATİK = KATILAŞIM ) KAYAÇLAR : Kayaçlar Nelerdir Kayaçlar su, gaz ve organik varlıkların dışında yerkabuğunu meydana getiren unsurlardır. Yol yarmaları, maden ocakları ve taş ocakları gibi yerlerle, toprak veya enkaz örtüsünden yoksun

Detaylı

3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^

3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^ 3. DÜNYA MİNERAL VE METAL İSTATİSTİKLERİ^ Dünya ve Türkiye Madenciliğine Toplu Bakış, Aralık, 1983 Madencilik Özel Sayısında 1982 yılına kadar verilen dünya mineral istatistiklerine kalındığı yerden devam

Detaylı

İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti;

İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti; İfade olarak: Hidrotermal = Sıcak çözelti; Alterasyon = Bozunma veya değişim; Yani Sıcak çözeltili bozuşma Bilimsel Olarak: Sıcak sulu çözeltilerin, geçtikleri yollar boyunca yan kayaçla giriştikleri fiziksel

Detaylı

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I SEDİMANTER KAYAÇLAR (1) Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I KAYAÇ ÇEŞİTLERİ VE OLUŞUMLARI soğuma ergime Mağmatik Kayaç Aşınma ve erosyon ergime Sıcaklık ve basınç sediment

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 4 Metaller, Aluminyum ve Çinko Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2013-2014 Güz Yarıyılı Al Aluminium 13 Aluminyum 2 İnşaat ve Yapı Ulaşım ve Taşımacılık; Otomotiv Ulaşım ve Taşımacılık;

Detaylı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 7 Seramikler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Aşınmaya dayanıklı parçalar Kesici takımlar Dekorasyon ve sanat Yalıtkan malzemeler Elektronik http://www.flickr.com

Detaylı

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ EĞİTİM KURUMLARI ANADOLU LİSESİ 10. SINIFLAR COĞRAFYA İZLEME SINAVI 1. 2. Kalker gibi tortul kayaçların metamorfik kayaçlarına dönüşmesinde etkili olan faktörler aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir (5 puan)? A. Soğuma - Buzullaşma B. Ayrışma - Erime C. Sıcaklık - Basınç

Detaylı

MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI

MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI A) Porfiri Yataklar 1) Porfiri Cu 2) Porfiri Mo 3) Porfiri Sn B) Skarn Yatakları C) Volkanojenik Masif Sülfit Yatakları D) Kordilleran Damar Tip Yataklar Porfiri Maden

Detaylı

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca B) FELDİSPAT GRUBU MİNERALLER: Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca Kumtaşlarında genellikle arkoz feldispatı

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl

Yeryüzünün en yaşlı kayacı milyar yıl KAYAÇLAR Tek bir veya birden fazla minerale ait kristal ve/ veya tanelerin bir araya gelerek oluşturdukları katı kütlelere kayaç veya taş adı verilir. Kayaçlar kökenleri ve oluşum koşullarına göre üç gropta

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF Tüm yayın ve kullanım hakları İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine aittir. Hiçbir şekilde kopyalanamaz, çoğaltılamaz ya

Detaylı

VOLKANOKLASTİKLER (PİROKLASTİKLER)

VOLKANOKLASTİKLER (PİROKLASTİKLER) VOLKANOKLASTİKLER (PİROKLASTİKLER) 1) Tanımı: Volkanik faaliyetler esnasında volkandan çıkan her çeşit parçalı-kırıntılı malzemenin depolanma süreçleri sonucu bir depolanma alanında birikmesiyle oluşan

Detaylı

Çok yaygın olmamakla birlikte CaCO 3 ın inorganik olarak sudan direkt çökelimi mümkün iken, çoğunlukla biyolojik ve biyokimyasal süreçler yaygındır.

Çok yaygın olmamakla birlikte CaCO 3 ın inorganik olarak sudan direkt çökelimi mümkün iken, çoğunlukla biyolojik ve biyokimyasal süreçler yaygındır. A) Tanım Karbonatlı sedimanter kayaçlar %50 nin üzerinde karbonat minerali içeren kayaçlardır. Ana mineral olarak kalsit (CaCO 3 ) içerenlere kireçtaşı, Dolomit (CaMg(CO 3 ) 2 ) içerenlere ise dolomit

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü Azot döngüsü Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar Azot döngüsü 1. Azot bitkiler tarafından organik moleküllerin (A.asit,organik baz vb.)yapısına katılır. 2. Bitkiler azotu sadece NO3-

Detaylı

JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları. Bu derste...

JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları. Bu derste... JEO 358 Toprak Mekaniği Ders Notları Bu derste... Toprak zeminlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinin anlaşılması Toprak zeminlerin gerilim-deformasyon davranışlarının tanımlanması Toprak zeminlerde konsolidasyon

Detaylı

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Doðal Sistemler ÜNÝTE - 1 TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR...12 Ölçme ve Deðerlendirme...14 Kazaným Deðerlendirme Testi...16 Ünite Deðerlendirme Testi...18 Doðal Sistemler ÜNÝTE - 2 LEVHA

Detaylı

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ

JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ JEM 419 / JEM 459 MAGMATİK PETROGRAFİ DERSİ 2. HAFTA Arş. Gör. Dr. Kıymet DENİZ GENEL BİLGİLER Petrografi Ve Petroloji Nedir? Latince Petr- taş kelimesinden türetilmiş petrografi ve petroloji birbirini

Detaylı

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron)

DENEY FİYAT LİSTESİ. MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) BİRİM: LAB.: DENEY FİYAT LİSTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KMY Kimya DENEY KODU DENEY ADI BİRİM FİYAT MDN.KMY.0001 Kimyasal analiz boyutuna numune hazırlama ( 100 mikron) 0,00 MDN.KMY.0002 Kimyasal analiz

Detaylı

Pik (Ham) Demir Üretimi

Pik (Ham) Demir Üretimi Pik (Ham) Demir Üretimi Çelik üretiminin ilk safhası pik demirin eldesidir. Pik demir için başlıca şu maddeler gereklidir: 1. Cevher: Demir oksit veya karbonatlardan oluşan, bir miktarda topraksal empüriteler

Detaylı

MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ

MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ Yapılar zemin veya kayalardan oluşan bir temel üzerine oturtulur. Kum, çakıl, şilt ve kil gibi malzemeler ve ayrık tortul kayaçlar zemin ortamını, KAYA Diyajeneze

Detaylı

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ

OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ OTEKOLOJİ TOPRAK FAKTÖRLERİ - Kayaların ayrışması + organik maddeler - Su ve hava içerir - Bitki ve hayvanlar barındırır - Mineral maddeler TOPRAKLARI OLUŞTURAN ANA MATERYAL TİPLERİ - Toprak tipi-ana materyalin

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA 17. ZİRKON 17.1. Mineralojik, kimyasal ve fiziksel özellikler Zirkonyum ( Zr ) elementi periyodik cetvelin 4. grubunda olup, atom numarası 40, atom ağırlığı 91.22 dir. Doğada

Detaylı

SEDİMANTER (TORTUL) KAYAÇLAR

SEDİMANTER (TORTUL) KAYAÇLAR SEDİMANTER (TORTUL) KAYAÇLAR Sediman terimi; - önceden var olan magmatik, metamorfik ve sedimanter kayaçların mekanik ve kimyasal ayrışmasıyla ortaya çıkan tüm katı parçacıkları (blok, çakıl, kum, silt

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 Gökçe, A., 2000. Maden Yatakları. İkinci Baskı, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, No:85, Sivas, 335 s. Temur, S., 2001. Endüstriyel Hammaddeler. Üçüncü baskı,

Detaylı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı

Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Kayaçlar Dünyanın şekli ve

Detaylı

METAMORFİK KAYAÇLAR. 8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

METAMORFİK KAYAÇLAR.  8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİK KAYAÇLAR http://www.earth.lsa.umich.edu/earth11 8/Metamorphics.html Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİZMA METAMORFİMA ETKENLERİ Ana kayaç bileşimi, Sıcaklık,

Detaylı

YÜZEYSEL AYRIŞMAYA BAĞLI MADEN YATAKLARI

YÜZEYSEL AYRIŞMAYA BAĞLI MADEN YATAKLARI YÜZEYSEL AYRIŞMAYA BAĞLI MADEN YATAKLARI Lateritik yataklar... Kimyasal ayrışma sonucunda oluşurlar ve oluşmaları için yağış oranı yüksek ortamlar gereklidir. Bu nedenle, kimyasal ve biyolojik ayrışmanın

Detaylı

KAYAÇLARIN DİLİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

KAYAÇLARIN DİLİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü KAYAÇLARIN DİLİ http://www.bilgicik.com/wp-content/uploads/2013/12/kaya.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Metamorfizma Metamorfizma (başkalaşım) olayı; sıcaklık ve basınç etkisiyle

Detaylı

Eczacıbaşı Topluluğu

Eczacıbaşı Topluluğu Eczacıbaşı Topluluğu Eczacıbaşı Topluluğu toplam 41 kuruluşu, 12.115 çalışanı ve 2013 sonu itibariyle 6,7 milyar TL cirosu ile Türkiye nin önde gelen sanayi toplulukları arasında yer almaktadır. Eczacıbaşı

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü Türkiye de Maden Sektörü Hande UZUNOĞLU Temel sanayi girdilerine ham madde sağlayan bir sektör olan Madencilik, ülkemiz temel sektörleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Nitekim ülkemiz hem çeşitlilik

Detaylı

YERKABUĞUNUN BİLEŞİMİ VE ÖZELLİKLERİ LEVHA TEKTONİĞİ İZOSTASİ

YERKABUĞUNUN BİLEŞİMİ VE ÖZELLİKLERİ LEVHA TEKTONİĞİ İZOSTASİ YERKABUĞUNUN BİLEŞİMİ VE ÖZELLİKLERİ LEVHA TEKTONİĞİ İZOSTASİ LİTOSFER VE ASTENOSFER LİTOSFER:Yeryuvarında katı kayaçlardan oluşan kesim Kabuk altında ortalama olarak 70-100 km derinliklere kadar uzanır

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler Genel Terimler Metalik Madenler Altın madeni, Gümüş madeni vs. Maden Metalik olmayan Madenler Ekonomik

Detaylı

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar)

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) Kaolinit Al 4 Si 4 O 10 (OH) 8 Serpantin Mg 6 Si 4 O 10 (OH) 8 Pirofillit Al 2 Si 4 O 10 (OH) 8 Talk Mg 3 Si 4 O 10 (OH) 8 Muskovit KAl 2 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Flogopit

Detaylı

TİCARİ BOR MİNERALLERİ

TİCARİ BOR MİNERALLERİ TİCARİ BOR MİNERALLERİ Esma CARUS, Sinem ARIĞ Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 55139 Kurupelit-Samsun e.carus19@hotmail.com.tr, sinem.arq@hotmail.com Bu çalışmada

Detaylı

GÜNLÜK YAŞAM OLAYI: Kedi kumunun emici, koku giderici ve toksik tutucu özelliklerinin kaynağını açıklama

GÜNLÜK YAŞAM OLAYI: Kedi kumunun emici, koku giderici ve toksik tutucu özelliklerinin kaynağını açıklama KEDĐM VE TUVALETĐ GÜNLÜK YAŞAM OLAYI: Kedi kumunun emici, koku giderici ve toksik tutucu özelliklerinin kaynağını açıklama KĐMYA KONUSUYLA ĐLGĐSĐ: Günlük hayatımızda minerallerin kullanım yeri alanı ve

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

AY KAYAÇLARI VE PETROGRAFİK

AY KAYAÇLARI VE PETROGRAFİK AY KAYAÇLARI VE PETROGRAFİK ANALİZLERİ Ercin KASAPOĞLU Pennsylvania Üniversitesi, A.B,D. İlk defa, 24 temmuz 1969 da dünyamızın uydusu olan aydan bazı numuneler, üzerlerinde ilmî araştırmalar yapılmak

Detaylı

3,4 3,4 4,0 4,7 H,4 6,0 4,7 3,0 (1.507,0) 135,0 932,0. 53,0 53,2 44,5 55,0 57,0 58,9 60,6 55,0 (-) 14,0 20,0 (Manyetit tenörü) 36,4 16,0 23,0

3,4 3,4 4,0 4,7 H,4 6,0 4,7 3,0 (1.507,0) 135,0 932,0. 53,0 53,2 44,5 55,0 57,0 58,9 60,6 55,0 (-) 14,0 20,0 (Manyetit tenörü) 36,4 16,0 23,0 Adana - Saimbeyli - Aşıhk Kayseri - Yahyalı - Karamadası Kayseri - Uzunpmar Ankara - Balâ - Kesikköprü Balıkesir - Havran - B. Eğmir Balıkesir - Merkez - Şamlı Balıkesir - Ayvalık - Ayazmant Aydın - Söke

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ

8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ 8. BÖLÜM: MİNERAL TOPRAKLARDAKİ BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİ GELİŞMESİNİ KONTROL EDEN ETMENLER IŞIK TOPRAK (durak yeri) ISI HAVA SU BİTKİ BESİN MADDELERİ BİTKİLER İÇİN MUTLAK GEREKLİ ELEMENTLER MUTLAK GEREKLİ

Detaylı

Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları

Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları Magmatik kayaçlar Sedimanter (tortul) kayaçlar Metamorfik (başkalaşım) kayaçları Magmanın derinlerde ya da yüzeye yakın kesimlerde soğumasıyla magmatik kayaçlar oluşur. Tektonik hareketler sonucunda

Detaylı

Çözünürlük kuralları

Çözünürlük kuralları Çözünürlük kuralları Bütün amonyum, bileşikleri suda çok çözünürler. Alkali metal (Grup IA) bileşikleri suda çok çözünürler. Klorür (Cl ), bromür (Br ) ve iyodür (I ) bileşikleri suda çok çözünürler, ancak

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 1605 Cadde, Dilek Binası BİLKENT 06800 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 444 50 57 Faks : 0 312 265 09 06

Detaylı

MİNERALLER

MİNERALLER MİNERALLER Yer kabuğu mineraller ve minerallerin oluşturduğu kayaçlardan meydana gelmektedir. Bütün inşaat işlerinde proje hazırlanmadan önce mühendislik yapısının (bina, tünel, baraj, yol vs.) yapılacağı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER. Prof.Dr. Atike NAZİK, Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER.  Prof.Dr. Atike NAZİK, Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER http://i.imgur.com/etx9gyz.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK, Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Alçı Taşı jips (CaSO 4 + 2 H 2 O) ve Anhidrit http://ileilgili.org/resimleri/nedir/1/6/alcitasi_hakkindaresim

Detaylı

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Elazığ ili Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında, Yukarı Fırat havzasında yer almakta ve Doğu Anadolu Bölgesini batıya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır.

Detaylı

SEDİMANTOLOJİ FİNAL SORULARI

SEDİMANTOLOJİ FİNAL SORULARI SEDİMANTOLOJİ FİNAL SORULARI 1. Tedrici geçiş nedir? Kaç tiptir? Açıklayınız Bunlar herhangi bir stratigrafi biriminin kendisi veya tabakalarının tedricen bir diğer litoloji biriminin içerisine geçerse

Detaylı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı

DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı DENİZ BİYOLOJİSİ Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞ Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı OKYANUSLARDA OLUŞAN SEDİMANTASYON OLAYI Okyanus ve denizlerin çok dik olan veya şiddetli

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur

Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur AY Ay Gezegenimizin bir uydusudur Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin uydularıyla karşılaştırıldığı zaman büyük bir uydudur Çapı 3476 km Kütlesi 7.349 x 10 22 kg. Dünyaya ortalama uzaklığı 384,400 km

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

KİREÇTAŞLARI (Limestone)

KİREÇTAŞLARI (Limestone) KİREÇTAŞLARI (Limestone) 1)Tanım: Sedimanter kayaçların biyokimyasallar grubundandır. Kimyasal bileşimi CaCO 3 olan kalkerli kayalara kireçtaşı denir. En tipik özellikleri mikro ve makro fosil içermeleridir.

Detaylı

Yerkabuğu Hakkında Bilgi:

Yerkabuğu Hakkında Bilgi: Yerkabuğu Hakkında Bilgi: Dünyamız dıştan içe veya merkeze doğru iç içe geçmiş çeşitli katlardan oluşmuştur. Bu katların özellikleri birbirinden farklıdır.dünyayı veya yerküreyi meydana getiren bu katlara

Detaylı

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)

BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM) Toprak Bilgisi Dersi Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Işık Enerjisinin Kimyasal Enerjiye Dönüştürülmesi Fotosentez, karbon (C), oksijen (O) ve hidrojen (H) atomlarını

Detaylı

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKALI YAPILAR, KIVRIMLAR, FAYLAR Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü TABAKA ve TABAKALANMA Sedimanter yapıların temel kavramı tabakadır. Bir tabaka, alt ve üst sınırlarıyla diğerlerinden

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

MADEN YATAKLARI CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER

MADEN YATAKLARI CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER MADEN YATAKLARI 3. HAFTA İÇERİĞİ CEVHER OLUŞTURUCU ERGİYİKLER A) Mağmatik Ergiyikler (Mağmanın kendisi) B) Hidrotermal Çözeltiler 1) Mağmatik çözeltiler 2) Yüzeysel çözeltiler 3) Deniz suyu 4) Formasyon

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu

Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu TOPRAK OLUŞUMU Toprak oluşum sürecinde önemli rol oynadıkları belirlenmiş faktörler şu şekildedir: 1. İklim (su, sıcaklık, oksijen ve karbondioksit) 2. Ana materyal 3. Bitki ve hayvanlar (organik faktörler)

Detaylı

DERS 6. Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar

DERS 6. Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar DERS 6 Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar Yerkabuğunu Oluşturan Maddeler: Mineraller ve Kayaçlar Mineraller Mineraller doğada bulunan, belirli kimyasal bileşimi ve muntazam atomik düzeni

Detaylı

Çorum Yöresi Tuğla Topraklarındaki Çözünebilir Alkali Tuzların Olumsuz Etkilerinin BaCO 3 ve SrCO 3 ile Giderilmesi

Çorum Yöresi Tuğla Topraklarındaki Çözünebilir Alkali Tuzların Olumsuz Etkilerinin BaCO 3 ve SrCO 3 ile Giderilmesi Çorum Yöresi Tuğla Topraklarındaki Çözünebilir Alkali Tuzların Olumsuz Etkilerinin BaCO 3 ve SrCO 3 ile Giderilmesi Atilla Evcin a *, Mürüvvet Bıyık a, Abdullah Küçük a ÖZET a Afyon Kocatepe Üniversitesi,

Detaylı

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz.

Bileşikteki atomların cinsini ve oranını belirten formüldür. Kaba formül ile bileşiğin molekül ağırlığı hesaplanamaz. BİLEŞİKLER Birden fazla elementin belirli oranlarda kimyasal yollarla bir araya gelerek, kendi özelligini kaybedip oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Bileşikteki atomların cins ve sayısını

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

VIII. FAYLAR (FAULTS)

VIII. FAYLAR (FAULTS) VIII.1. Tanım ve genel bilgiler VIII. FAYLAR (FAULTS) Kayaçların bir düzlem boyunca gözle görülecek miktarda kayma göstermesi olayına faylanma (faulting), bu olay sonucu meydana gelen yapıya da fay (fault)

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kırklareli ili Marmara Bölgesinin kuzeybatısında yer almakta olup, Dereköy sınır kapısıyla Türkiye yi Bulgaristan a bağlayan geçiş yollarından birine sahiptir.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA

Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEM304 JEOKİMYA UYGULAMA Arazi Çalışmaları ve örnek alımı Örneklerin makro ve optik incelemeleri Analiz için örneklerin seçimi Analiz

Detaylı

MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER

MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER MİNERALLERİ TANITAN ÖZELLİKLER A. Fiziksel Özellikler B. Kristal Şekilleri C. Optik Özellikler D. Kimyasal Özellikler E. Fizyolojik Özellikler A. Doku (Mineralin oluşu esnasında ortaya çıkar) B. Koku (Kükürt:

Detaylı

KARBONATLAR. Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3

KARBONATLAR. Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3 Doğada karbon, 3 oksijen atomu ile birleşerek Karbonat (CO 3-2 ) iyonunu oluşturur. Karbonat grubu arasındaki bağ her ne kadar kuvvetli ise de CO 2 de görülen kovalent bağdan daha azdır. Karbonatlar hidrojen

Detaylı