ORTADOĞU GÜNCESİ HAZİRAN Günce No: 103. Firuze Yağmur GÖKLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORTADOĞU GÜNCESİ HAZİRAN Günce No: 103. Firuze Yağmur GÖKLER"

Transkript

1 ORTADOĞU GÜNCESİ HAZİRAN 2017 Günce No: 103 Firuze Yağmur GÖKLER

2 AYLIK ORTADOĞU GÜNCESİ HAZİRAN Haziran ABD yönetimi, 2018 mali yılı için Irak ta yürütülen eğit-donat programına 1 milyar 269 milyon, Suriye deki eğit-donat programına ise 500 milyon dolar ayırdı. 04 Haziran Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Washington büyükelçisi Yusuf el-uteybe'ye ait olduğu iddia edilen ve bazı hacker gruplar tarafından yayınlanan e-postalar, Büyükelçinin İsrail yanlısı Demokrasiyi Savunma Vakfı (FDD) ile yakın ilişki içinde olduğunu ve Türkiye ile Katar'a karşı ortak politikalar geliştirmeye çalıştıklarını gösterdi. 05 Haziran Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Yemen, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Suudi Arabistan Resmi Haber Ajansı SPA'da yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ülkenin milli güvenliği için Katar ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiği, deniz ve hava sınırlarının da kapatıldığı bildirildi. - Katar Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) diplomatik ilişkileri kesme kararından üzüntü duyulduğunu bildirdi. - Katar Hava Yolları, Suudi Arabistan seferlerini askıya aldığını duyurdu. - Mısır yönetimi Katar'ın Kahire Büyükelçisi'ne ülkeden ayrılması için 48 saat süre tanıdı. 06 Haziran Afganistan Devlet Başkanı Gani, ''Taliban, hükümet ile barış görüşmelerini yapmak istiyorsa onların ofis açmasına izin vereceğiz. Bu da Taliban'ın son şansı olacak" dedi. - Filipinler, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz devam ederken vatandaşlarının işçi olarak Katar'a gitmesini geçici olarak durdurduğunu açıkladı. - İsrail Başbakanı Netanyahu, "Siyasi çözüm sağlansın veya sağlanmasın, Ürdün Nehri'nin batısında bulunan toprakların tamamında güvenlik kontrolünü devam ettirecek'' dedi. - Cezayir, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin diyalog temelinde ve iyi komşuluk ilkeleri ile çözülmesi çağrısında bulundu. - ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye'nin El Tanf ilçesi yakınlarında "Suriye rejimi yanlısı kuvvetlere" yönelik hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. 07 Haziran Hamas, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'nın Katar ve Hamas'la ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. - İran Meclisi'ne silahlı ve devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin türbesine bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıyı terör örgütü IŞİD in üstlendiği bildirildi. - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), "bağımsızlık referandumu"nu 25 Eylül'de yapmayı planladığı belirtildi. 08 Haziran İran'ın başkenti Tahran'ın güneyinde bir kişinin çevredekilere asitli saldırısı sonrası 14 kişinin yaralandığı bildirildi. - İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Rıza Seyfullahi, İran meclisi ve Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıların faillerinin İran asıllı olduğunu söyledi. - Musul'un batı yakasında, terör örgütü IŞİD in son iki haftada çatışmalardan kaçan 231 sivili öldürdüğü bildirildi.

3 - Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani için "Ülkesi abluka altındayken ülkeden ayrılmayacak." dedi. 09 Haziran Bahreyn Katar'a destek olmayı 5 yıla varan hapisle cezalandırılacak suç kapsamına aldı. - Irak'ın Kerbela kentinde düzenlenen intihar saldırısında 4 kişi yaralandı. - Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, krizin taraflarını uzlaştırmak için çaba sarf edeceğini bildirdi. - Irak'ın Babil (Hille) kentinde düzenlenen bombalı saldırıda 20 kişinin öldüğü bildirildi. - Katar Dışişleri Bakanı, 5 ülkenin ortak yayınladığı listeyle ilgili, "Listeye baktık ve yer alan kişilerin ve örgütlerin büyük bölümünün Katar ile ilişkisi olmadığını gördük" dedi. - Rusya'nın Suriye'deki birliklerinin komutanı Orgeneral Surovikin, terör örgütü PKK/YPG'nin IŞİD in çatışmadan Rakka'dan çekilmesi için örgüt liderleriyle anlaştığını belirtti. 10 Haziran Kuveytliler, sosyal medyada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın abluka uyguladığı Doha yönetimine destek verdi. 11 Haziran Katar yönetimi, kendisi ile diplomatik ilişkilerini kesen ülkelerin vatandaşlarıyla ilgili işlem yapmayacağını açıkladı. - Libya'da Kasım 2011'den bu yana tutuklu bulunan devrik lider Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam'ın serbest bırakıldığı bildirildi. - Katar'ın, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in uyguladığı abluka kararından mağdur olanlara tazminat ödenmesi için dava açmaya hazırlandığı bildirildi. - Pakistan, bazı yabancı medya kuruluşlarınca ortaya atılan "Pakistan'ın Katar'a asker göndereceği" iddialarını reddetti. 12 Haziran Haseke Ulusal Devrim Güçleri ve Muhalifleri Topluluğu Başkanı Mustafa: "Rakka operasyonu ile IŞİD'li teröristlerin bölgeden kaçmasına göz yumacaklar." dedi. - Suudi Arabistan'ın Katif kentinde devriye gezen güvenlik güçlerinin aracına yönelik düzenlenen terör saldırısında bir binbaşı hayatını kaybetti. - Suriye Beşşar Esed rejiminin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı'na yönelik sızma girişimi muhaliflerce geri püskürtüldü. - Üst düzey Pentagon yetkilisi, rejim yanlısı kuvvetlerin Suriye ile Irak sınırına ulaştıklarının ve rejim ile Irak arasında bir koridor açtıklarının farkında olduklarını belirtti. 13 Haziran Körfez ülkeleriyle yaşanan Katar krizinde, tarafsız kalmayı tercih eden Somali'ye, Suudi Arabistan 80 milyon dolar teklif etti. - Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el- Cubeyr, Katar'a yönelik bir ablukanın olmadığını havaalanları ve limanlarının hizmete devam ettiğini bildirdi. - Suriye'nin Halep kırsalında, YPG ve ÖSO arasında çıkan çatışmada 25 YPG'li öldü, 17 ÖSO mensubu şehit oldu. 14 Haziran Irak'ta Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinin üç ayrı köyüne terör örgütü DEAŞ tarafından düzenlenen saldırılarda 2 Peşmerge öldü, 6'sı yaralandı.

4 - BAE'nin Washington Büyükelçisi Uteybe, Katar'daki ABD hava üssünün taşınması önerisinde bulundu. - Knesset, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklular ile İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinlilerin ailelerine verilen maddi desteğe el koyacak. - Suriye'nin yüzde 23'ünü işgal eden terör örgütü PYD/PKK, ülkenin en büyük üç barajına hakim oldu. -Doha ya ambargo harekâtında başı çeken Riyad ın sert tavrının arkasında taht mücadelesi olduğu öğrenildi. 15 Haziran Katar Savunma Bakanlığı, 12 milyar dolar değerinde F15 savaş uçağı alımı için ABD ile anlaşma imzaladı 17 Haziran Libya Sahil Güvenlik birimlerinin Akdeniz'de 906 yasa dışı göçmeni yakaladığı bildirildi. - Salih Müslim, Suudi Arabistan ile akrabalık bağı olan birçok Arap aşiretinin YPG yönetimindeki Kuzey Suriye deki yönetimde yer aldığını ve bundan gurur duyduklarını söyledi. 18 Haziran Mısır'ın Suriyeli muhaliflere gerginliğin azaltılması üzerinde anlaşma sağlanan bölgelerde ateşkes çağrısında bulunduğu bildirildi. -İran Devrim Muhafızları, Suriye'nin Deyru'z Zur kentine füze saldırısında bulundu. 19 Haziran Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn'in, Katar'daki vatandaşlarına geri dönmeleri ve kendi topraklarında yaşayan Katarlılara ülkelerini terk etmeleri için verdiği 14 gün son buldu. - İsrail in Gazze ye elektrik arzını 8 megavat daha düşürdüğü bildirildi. - Katar, ABD ile yaptığı deniz tatbikatının ardından güneydeki El-Kalayil bölgesinde savunma tatbikatını da icra etti. -Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Katar ile ilişkilerini kesen Arap ülkeleriyle ancak ablukanın kalkmasıyla diyalog görüşmelerinin başlayabileceğini belirtti. 20 Haziran Rusya'nın Suriye hava sahasında koalisyon güçleri ile işbirliğini askıya alması üzerine Avustralya Hava Kuvvetleri bölgedeki operasyonlarını durdurdu. - Suriye nin Rakka ilinde ABD destekli PYD/PKK ile çatışan IŞİD, elebaşlarını kent dışına gönderdi. - Irak ordusunun, Musul kent merkezinin ortasından geçen Dicle Nehri üzerindeki son köprü konumundaki "Beşinci Köprü'yü" de terör örgütü IŞİD den geri aldığı bildirildi. -Suriye de tüm denklem değişti. DEAŞ ile mücadele adı altında ittifak kurup ülkeye yerleşen ABD, Rusya ve İran karşı karşıya geldi. 21 Haziran Katar, ablukaya katılan komşu ülkeleri, resmi haber ajansı QNA'ya siber saldırı gerçekleştirmekle suçladı. - Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in Hamas'ın terör örgütleri listesine dahil edilmesi talebine tepki gösterdi.

5 - Irak'ın Musul kentinde bulunan terör örgütü IŞİD in tarihi Büyük Nuri Camisi ile birlikte minaresini havaya uçurduğu bildirildi. - BM Genel Sekreter Yardımcısı Laborde, IŞİD in yabancı savaşçılarının yüzde 40-50'si Avrupa ve diğer ülkelere geri döndü" dedi. 22 Haziran Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Irak'ta 5 milyondan fazla çocuğun acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve ülkede yılbaşından bu yana 152 çocuğun öldürüldüğünü duyurdu. - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, "bağımsızlık referandumu" yapma kararlarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. - Suudi Arabistan'ın yeni seçilen Veliaht Prens Muhammed bin Selman için Mekke'de biat töreni yapıldı. -İsrailli iki radikal milletvekili, Türkiye'nin işgal altındaki Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik yardım faaliyetlerinin parlamento tarafından masaya yatırılmasını talep etti. 23 Haziran ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Yemen'in Şebva ilinde düzenlenen hava saldırısında terör örgütü El Kaide nin Şebva lideri Ebu Hattab el Evlaki'nin öldürüldüğünü açıkladı. - Fas İçişleri Bakanlığı, Suvayra kentinde faaliyet gösteren 4 kişilik IŞİD yanlısı bir terör hücresinin çökertildiğini duyurdu. - Katar yönetimi, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) bağlı uydu kanallarında Katarlı bir istihbarat subayına ait olduğu iddia edilen itirafların işkence ve zorlama altında alındığını bildirdi. -Körfez ülkeleri, Katar ile ilgili şikayet ve yaptırım listesinde, Türkiye'nin Katar'daki El Rayyan Askeri Üssü'nü kapatmasını da istedi. 24 Haziran Suudi Arabistan'ın Mekke ve Cidde kentlerinde 3 hücre evine düzenlenen operasyonda, 5 polis, 6 yabancı uyruklu kişi hafif yaralandı, 1'i kadın 5 terörist gözaltına alındı. - Beyaz Saray Sözcüsü Spicer, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizin "aile içi bir mesele" olduğuna inandıklarını söyledi. - Yemen, Husilerden alınan bölgelerde, BAE tarafından desteklenen güçlerin denetiminde "gizli hapishaneler" bulunduğu yönündeki iddiaların araştırılması için ortak komite kurdu. - Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan a geçmesini öngören Kızıldeniz sınır anlaşmasını onayladı. -Pakistan'ın Paraçinar ve Kuetta kentinde düzenlenen bombalı saldırılarda 81 kişi öldü, 220'ye kişi yaralandı. 25 Haziran Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'in nisan ayından bu yana kolera salgını vakasında "dünyanın en kötü durumdaki ülkesi" konumunda olduğunu açıkladı. 26 Haziran Dünyada kanıtlanmış en fazla doğalgaz rezervine sahip ülke, 33,5 trilyon metreküple İran oldu. - ABD'de Yüksek Mahkeme, Trump tarafından alınan ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülke vatandaşlarına vize yasağı getiren kararnamesiyle ilgili başvuruyu kabul etti.

6 -İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye'de Golan tepelerindeki Suriye rejimine ait iki topçu birliğinin bulunduğu mevzilerin ve mühimmat dolu bir kamyonun vurulduğu belirtildi. İsrail tarafında kayıp olmadığı bildirildi. 27 Haziran İsrail ordu sözcüsü Ovijaa Odraei'nin Gazze'den İsrail'e roket atıldığını iddia ettiği açıklamasının ardından İsrail uçakları, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-kassam Tugayları'nın Gazze'nin batısı ile Refah'ın kuzeyindeki iki mevzisinin yanı sıra Gazze'nin merkezinde boş bir alanı vurdu. - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Suriye rejiminin Şayrat Hava Üssü'nde yeni ve büyük bir kimyasal saldırıya hazırlandığını tespit ettiklerini açıkladı. -Muammer Kaddafi nin oğlu Saadi, Katar ın Kaddafi nin Suudi Kralı Abdullah a suikast planına destek verdiği suçlamaları ile ilgili açıklamalar yaptı. Oğul Kaddafi yaptığı açıklamada suikast zanlısı olan Libyalı Casus un Katar ile değil BAE Emiri Zayed ile bağlantılı olduğunu söyledi. sunulan maddelerin talep değil mesnetsiz iddialar olduğunu söyledi. - Irak ordusunun, terör örgütü IŞİD in elinde tuttuğu Musul kent merkezinin batı yakasında yer alan iki mahalleyi daha geri aldığı belirtildi. - Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in yerine 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi. Devrim niteliğindeki kararname ile Prens Muhammed bin Nayif başbakan ve içişleri bakanlığı görevinden de alındı. -Batı Şeria'daki Yahudi Yerleşim Dosyası sorumlusu Gassan Daglas, Nablus'un güneyinde yaşayan Yahudi işgalcilerin, Borin beldesindeki tarım arazilerini ateşe verdiğini söyledi. 29 Haziran İsrail hapishanelerindeki Hamas mensubu Gazzeli tutuklulara ziyaret yasağı getirildiği bildirildi. 28 Haziran Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el- Cubeyr, ABD'de yaptığı açıklamada Katar kriziyle ilgili olarak ortaya koydukları koşulların "müzakereye açık olmadığını" söyledi. - Eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkililerinden ve Washington merkezli Hudson Enstitüsü uzmanı Michael Doran, ABD yönetiminin Suriye'de terör örgütü PYD/PKK'ya silah vermesinin hatalı bir adım belirterek, YPG konusunda Türk hükümetiyle aynı kaygıları taşıdığını söyledi. - Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Katar'a abluka uygulayan ülkeler tarafından çözüm için

ORTADOĞU GÜNCESİ TEMMUZ Günce No: 104. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ TEMMUZ Günce No: 104. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 01 31 TEMMUZ 2017 Günce No: 104 Firuze Yağmur GÖKLER AYLIK ORTADOĞU GÜNCESİ 01-31 TEMMUZ 2017 01 Temmuz 2017 - Suriye'den atılan 3 füzenin Ürdün topraklarına düştüğü 03 Temmuz 2017 - Sudan'daki

Detaylı

Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu

Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu Bush, Suudi Kralıyla petrol fiyatı konuştu Orta Doğu gezisinin son durağı Suudi Arabistan'da bulunan ABD Başkanı George W. Bush, Suudi Kralı Abdullah'la, yüksek petrol fiyatlarının ABD'yi nasıl etkilediği

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ŞUBAT - 29 ŞUBAT Günce No: 87. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ŞUBAT - 29 ŞUBAT Günce No: 87. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ŞUBAT - 29 ŞUBAT 2016 Günce No: 87 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-29 Şubat 2016 01 Şubat 2016: - Yemen topraklarından Suudi Arabistan'ın Necran kentine Ensarullah Hareketi

Detaylı

Katar'a karşı kim nerede duruyor?

Katar'a karşı kim nerede duruyor? Katar'a karşı kim nerede duruyor? Bir anda dünyanın gündemine oturan Katar meselesinde hangi ülke nerede duruyor? 06.06.2017 / 12:37 Dün sabah saatlerinde, Suudi Arabistan'ın başı çektiği ülkelerin Katar

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ TEMMUZ Günce No: 92. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ TEMMUZ Günce No: 92. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 01-31 TEMMUZ 2016 Günce No: 92 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01 31 Temmuz 2016 01 Temmuz 2016: Lübnan'da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan

Detaylı

ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu

ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu ABD Suriye Rejimi'nin hava üssünü vurdu Saldırı Rusya bilgilendirilerek yapıldı. 07.04.2017 / 10:52 Pentagon'da gazetecilere açıklama yapan Albay Jeff Davis, "Başkan'ın talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ NİSAN

ORTADOĞU GÜNCESİ NİSAN ORTADOĞU GÜNCESİ 01-30 NİSAN 2016 Günce No: 89 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-30 Nisan 2016 01 Nisan 2016: - Irak'ın Ninova vilayetine bağlı Mahmur ilçesinde bir polis merkezine düzenlenen

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ EYLÜL Günce No: 94. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ EYLÜL Günce No: 94. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 01-30 EYLÜL 2016 Günce No: 94 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01 30 Eylül 2016 01 Eylül 2016 Suudi Arabistan'ın Yemen halkına yaklaşık 140 milyon dolar yardım ettiği Rejime

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ OCAK Günce No: 98. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ OCAK Günce No: 98. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 01 31 OCAK 2017 Günce No: 98 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-31 Ocak 2017 02 Ocak 2017 -Sünni Topluluğu ve Cemaat Müftüsü Sumaydai, konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıdan

Detaylı

Ortadoğu Güncesi 21 Eylül-20 Ekim 2011

Ortadoğu Güncesi 21 Eylül-20 Ekim 2011 Ortadoğu Güncesi 21 Eylül-20 Ekim 2011 Günce No: 35 Hazırlayan: ORSAM Asistanı Arda Koral TOBB Uluslararası İlişkiler Bölümü 88 21 Eylül: Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Suriye Resmi Haber Ajansı SANA ve

Detaylı

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler

İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler İslam Dünyasından Darbe Girişimine Tepkiler Dünya üzerindeki birçok İslami kurum, kuruluş ve şahsiyetler Türkiye'de yaşanan darbe girişimi hakkında mesajlar yayımladı. 16.07.2016 / 22:09 15 Temmuz gecesi

Detaylı

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum

ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum ABD'nin iki seçeneği kaldı: Ya gücünü artır ya da Taliban'a göz yum Kunduz'da yaşanan savaş ABD için iki seçeneği ortaya çıkardı; ya işgal güçlerini artıracak yada Taliban'ın ilerleyişine göz yummak zorunda

Detaylı

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor!

Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! Hackerlar ortaya çıkardı: Birleşik Arap Emirlikleri İsrail yanlısı kurumları fonluyor! BAE Washington büyükelçisi Yusuf el-uteybe'ye ait olduğu iddia edilen ve bazı hacker gruplar tarafından yayınlanan

Detaylı

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI Eski adıyla İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) günümüzde nüfusunun çoğunluğu veya bir kısmı Müslüman olan ülkelerin üye olduğu ve üye ülkeler arasında politik, ekonomik, kültürel,

Detaylı

Devrim Öncesinde Yemen

Devrim Öncesinde Yemen Yemen Devrimi Devrim Öncesinde Yemen Kuzey de Zeydiliğe mensup Husiler hiçbir zaman Yemen içinde entegre olamaması Yemen bütünlüğü için ciddi bir sorun olmuştur. Buna ilaveten 2009 yılında El-Kaide örgütünün

Detaylı

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı / Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı / Temmuz - Ağustos 2013 - Sayı: 27 15 Temmuz 2013: Tuzhurmatu olaylarının araştırılması

Detaylı

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu

TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK'dan Sınır Ötesi IŞİD Operasyonu TSK Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Cerablus bölgesinin IŞİD'ten geri alınması için operasyon başlatıldı 24.08.2016 /

Detaylı

DAEŞ, Amaq Agency üzerinden servis ettiği habere göre 13 Temmuz da Sermin de 1 HTŞ mensubunu öldürdüğünü iddia etmiştir.

DAEŞ, Amaq Agency üzerinden servis ettiği habere göre 13 Temmuz da Sermin de 1 HTŞ mensubunu öldürdüğünü iddia etmiştir. Haftalık DAEŞ raporu 13-19 Temmuz İdlib bölgesi: DAEŞ, Amaq Agency üzerinden servis görüntülerle birlikte 13 Temmuz da Han Şeyhun kentinde gerçekleştirdiği IED saldırısı neticesinde 3 muhalif unsurun yaralandığını

Detaylı

IKBY-Irak Merkezi Hükümeti Çekişmesi ve Türkmenlerin Durumu

IKBY-Irak Merkezi Hükümeti Çekişmesi ve Türkmenlerin Durumu IKBY-Irak Merkezi Hükümeti Çekişmesi ve Türkmenlerin Durumu Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı Irak ta 7 Mart 2010 seçimlerinin ardından hükümet kurma konusunda siyasi çekişmenin etkileri halen devam

Detaylı

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Macron Komple saldırı mı komplo tezgâh mı? -PARİS- İki devlet düşünün. Biri, güçlü ve etkili bazı devletler tarafından kuşatılmak istenirken, diğeri ise

Detaylı

Ortadoğu'nun en büyüğü Şammar aşireti Vehhabi Suudilere şamar vurur mu?

Ortadoğu'nun en büyüğü Şammar aşireti Vehhabi Suudilere şamar vurur mu? Ortadoğu'nun en büyüğü Şammar aşireti Vehhabi Suudilere şamar vurur mu? Ömür Çelikdönmez Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Ramazan bayramı vesilesi ile Suudi vatandaşlarının yanı sıra dünyanın

Detaylı

Irak'ın çeşitli kentlerinde meydana gelen şiddet olaylarında 10 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. (Türkmeneli TV)

Irak'ın çeşitli kentlerinde meydana gelen şiddet olaylarında 10 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. (Türkmeneli TV) GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ I 09 ŞUBAT 2010 IRAK Irak'ta yapılacak parlamento seçimlerine katılan bir kadın milletvekili adayı, Musul'un batısında, 2 silahlı kişi tarafından düzenlenen suikast sonucu hayatını

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 KASIM - 30 KASIM 2015. Günce No: 83. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 KASIM - 30 KASIM 2015. Günce No: 83. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 KASIM - 30 KASIM 2015 Günce No: 83 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-30 Kasım 2015 01 Kasım 2015: - Mısır, Birleşmiş Milletler Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanımı Komitesine

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ MART Günce No: 100. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ MART Günce No: 100. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 01 31 MART 2017 Günce No: 100 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-31 Mart 2017 01 Mart 2017 - Tunus'ta Eğitim Bakanlığı önünde toplanan binlerce öğretmen, Bakan Naci Cellul'un

Detaylı

07 Nisan -13 Nisan 2014 SAYI: 32

07 Nisan -13 Nisan 2014 SAYI: 32 07 Nisan -13 Nisan 2014 SAYI: 32 GÜNDEM Türkiye deki Suriyelilere Yönelik Neler Yapılabilir? İngiltere nin Müslüman Kardeşlere Yönelik Yeni Politikası Irak Anbar da Devam Eden Çatışmalar Su Yönetimini

Detaylı

20-26 Ocak 2014 SAYI: 21

20-26 Ocak 2014 SAYI: 21 20-26 Ocak 2014 SAYI: 21 GÜNDEM Cenevre 2 Konferansı ve Kürtler Kerry nin Ürdün ve Suudi Arabistan Ziyaretleri Mısır Nil Sorununu Uluslararasılaştırıyor Küresel Riskler 2014 Değerlendirmesinde ve Su Krizi

Detaylı

Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz

Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz Gerçekleştirilen röportajda, Taliban'ın diplomasi anlayışına, ülkede artan askeri hareketliliğe ve barış görüşmeleriyle ilgili iddialara

Detaylı

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları'

Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Sahtekarlıkta tüm sınırlar aşıldı : Beyaz Miğferler'in Suriye'deki 'icraatları' Şam'a bağlı Doğu Guta'nın Duma ilçesinde kimyasal saldırı mizanseni sahneleyerek ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye hükümetine

Detaylı

10-16 Mart 2014 SAYI: 28

10-16 Mart 2014 SAYI: 28 10-16 Mart 2014 SAYI: 28 GÜNDEM Irak ta Bütçe Krizi Libya da Kaçak Petrol Sevkiyatı Depremi Kırım Krizi Suriye İçin Ne Anlam İfade Ediyor? Nil Nehri Uyuşmazlığında Mısır a Suudi Desteği Fildişi Sahilleri

Detaylı

Fırat Kalkanı harekatı Başladı

Fırat Kalkanı harekatı Başladı Fırat Kalkanı harekatı Başladı Suriye nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı harekatı kapsamında tank birlikleri, Suriye sınırından içeri girdi. Cerablus a doğru hareket eden tanklar, IŞİD hedeflerini vuruyor.

Detaylı

İşgal medyası, direnişin bu saldırısı sonucunda 7 yerleşimcinin yaralandığını açıkladı.

İşgal medyası, direnişin bu saldırısı sonucunda 7 yerleşimcinin yaralandığını açıkladı. Siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları beşinci güne girdi. Saldırıların sonucunda oluşan bilanço; 69 şehit, bir kısmı ağır olmak üzere, aralarında kadın, yaşlı ve çocukların da bulunduğu 600'den

Detaylı

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt

Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Körfez'in petrol zengini ülkesi: Kuveyt Kuveyt, dünyada bilinen ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 10 una sahip ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliğinin (OPEC) 5. büyük petrol üreticisi konumunda.

Detaylı

Mağdur olmayın!...

Mağdur olmayın!... Mavi Çarşı kararı Mavi Çarşı davasında karar... Mahkeme çarşı sahibini mahkemeye veren kişiye, Zararın ilgilinin kişisel kusurundan kaynaklanması durumunda idarenin tazmin sorumluluğundan söz edilemeyeceğini

Detaylı

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya

NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya NATO Zirvesi'nde Gündem Suriye ve Rusya Zirveye, aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama nın da bulunduğu 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılıyor. 09.07.2016 / 10:21 Türkiye'yi Cumhurbaşkanı

Detaylı

20 Mart-20 Nisan. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Analiz Mayıs 09 Cilt 1 - Sayı 5 > 72

20 Mart-20 Nisan. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Analiz Mayıs 09 Cilt 1 - Sayı 5 > 72 > 72 Esra Dere - esradere@orsam.org.tr Seda Akkaya - sedaakkaya@orsam.org.tr Selçuk Aydın - selcukaydin@orsam.org.tr Togay Türkay - togayturkay@orsam.org.tr > 20 Mart-20 Nisan > 73 20 Mart: Amerikan yönetimi,

Detaylı

Özal'dan şok açıklama

Özal'dan şok açıklama Özal'dan şok açıklama Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal şok bir fotoğrafı basın mensuplarıyla paylaştı. Ahmet Özal meclise seslenerek ölümü şüpheli kişilerin ve faili meçhullerin şüpheli ölümlerde

Detaylı

Siyonist cinayet şebekesi MOSSAD'ın suikastlar zinciri

Siyonist cinayet şebekesi MOSSAD'ın suikastlar zinciri Siyonist cinayet şebekesi MOSSAD'ın suikastlar zinciri Filistin topraklarında kan üzerinde kurulu bir zulüm rejimi oluşturan Siyonist İsrail in cinayet şebekesi MOSSAD, bugüne dek onlarca Filistinli lider

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 TEMMUZ - 31 TEMMUZ Günce No: 79. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 TEMMUZ - 31 TEMMUZ Günce No: 79. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 TEMMUZ - 31 TEMMUZ 2015 Günce No: 79 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-31 Temmuz 2015 01 Temmuz 2015: - İran ile P5+1 ülkeleri arasında kapsamlı anlaşma metninin yazımı

Detaylı

14-20 Nisan 2014 SAYI: 33

14-20 Nisan 2014 SAYI: 33 14-20 Nisan 2014 SAYI: 33 GÜNDEM Suudi Arabistan-Katar Gerginliği ve Suriye Libya Başbakanı Tini nin İstifası III. IPCC Hükümetlerarası İklim Değişikliği Berlin Paneli Raporu Açıklandı Etiyopya nın Değişen

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ AĞUSTOS Günce No: 93. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ AĞUSTOS Günce No: 93. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 01-31 AĞUSTOS 2016 Günce No: 93 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01 31 Ağustos 2016 01 Ağustos 2016 Irak güçlerinin, Enbar vilayetindeki El Halidiyye Adası bölgesinde terör

Detaylı

GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ I 20 OCAK 2010

GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ I 20 OCAK 2010 GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ I 20 OCAK 2010 IRAK İngiltere nin eski Başbakanı Tony Blair, devam eden Irak soruşturmasında, 29 Ocak 2010 tarihinde yer alacak. Blair'e iki bölümde, altı saat boyunca ülkenin Irak

Detaylı

Menbiç'teki ABD'li komutan Funk'tan Türkiye sorusuna yanıt : Bizi vurursanız agresif karşılık veririz

Menbiç'teki ABD'li komutan Funk'tan Türkiye sorusuna yanıt : Bizi vurursanız agresif karşılık veririz Menbiç'teki ABD'li komutan Funk'tan Türkiye sorusuna yanıt : Bizi vurursanız agresif karşılık veririz IŞİD'le mücadele koalisyonunun en üst düzey ABD'li komutanı Korgeneral Paul E. Funk, ABD birliklerinin

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon On5yirmi5.com Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon Cumhurbaşkanı Hadi'nin çağrısına yanıt veren Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. 10 ülkenin katıldığı operasyonda

Detaylı

Körfez'deki krizde İsrail faktörü

Körfez'deki krizde İsrail faktörü Körfez'deki krizde İsrail faktörü Körfez'da Katar eksenli olarak başlayan krizde İsrail'in rolü ne? 11.06.2017 / 12:35 Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinin, ABD nin Körfez ülkeleriyle var olan ilişkileriyle

Detaylı

Zeytin Dalı Harekâtı Suriye DURAP OCAK 2018 Önemli Gelişmeler

Zeytin Dalı Harekâtı Suriye DURAP OCAK 2018 Önemli Gelişmeler Zeytin Dalı Harekâtı Suriye DURAP 20-26 OCAK 2018 Önemli Gelişmeler Suriye Kuzey Batısı Genel Durum TÜRKİYE TÜRKİYE 25 km Zeytin Dalı Harekâtının Hukuki Dayanakları Uluslararası Hukuk Bakımından Birleşmiş

Detaylı

Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi'

Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi' Muhalifler Şam'daki son kalesini savunuyor: Beşinci senesine yaklaşan 'Cobar direnişi' Muhaliflerin Şam'ın merkez mahallelerinden Cobar'daki hakimiyeti beşinci senesine girerken, bölge tam kuşatma tehdidi

Detaylı

Polis kuvvetlerinin Basra da terör ve kamu davası suçları nedeniyle aranan 21 kişiyi ele geçirdiği bildirildi. (Aswat Al Iraq)

Polis kuvvetlerinin Basra da terör ve kamu davası suçları nedeniyle aranan 21 kişiyi ele geçirdiği bildirildi. (Aswat Al Iraq) GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ I 17 ŞUBAT 2010 IRAK Polis kuvvetlerinin Basra da terör ve kamu davası suçları nedeniyle aranan 21 kişiyi ele geçirdiği bildirildi. (Aswat Al Iraq) Irak ın Musul kentinde sabah

Detaylı

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ

ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ ORSAM AYLIK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı / Bilgay Duman, ORSAM Ortadoğu Uzmanı -HAZİRAN 2011- Sayı: 2 1 Haziran: Irak Türkmen Cephesi nin Kerkük İl Başkanlığı

Detaylı

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016

ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ. No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ No.12, ARALIK 2016 TOPLANTI DEĞERLENDİRMESİ NO.12, ARALIK 2016 ORTADOĞU DA BÖLGESEL GELIŞMELER VE TÜRKIYE-İRAN İLIŞKILERI ÇALIŞTAYI 30 Kasım 2016 Çarşamba günü Ortadoğu Stratejik

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 HAZİRAN - 30 HAZİRAN 2015. Günce No: 78. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 HAZİRAN - 30 HAZİRAN 2015. Günce No: 78. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 HAZİRAN - 30 HAZİRAN 2015 Günce No: 78 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-30 Haziran 2015 01 Haziran 2015: -Mısır'da 2013'te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesinden

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:30 GBP Sanayi Üretimi (Aylık) (Şub ) ORTA 0,2% -0,4% 11:30 GBP Sanayi Üretimi (Yıllık) (Şub ) AZ 3,7% 3,2% 11:30 GBP İmalat Üretimi (Aylık)

Detaylı

> 83. Ortadoğu Güncesi. Bilgay Duman bilgayduman@orsam.org.tr. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Analiz Şubat 09 Cilt 1 - Sayı 2

> 83. Ortadoğu Güncesi. Bilgay Duman bilgayduman@orsam.org.tr. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Analiz Şubat 09 Cilt 1 - Sayı 2 83 Bilgay Duman bilgayduman@orsam.org.tr 20 Aralık-20 Ocak 2009 84 21 Aralık: Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi, Türkiye de temaslarda bulundu. 22 Aralık: Kerkük kentinde taraflar arasında

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 OCAK - 31 OCAK Günce No: 85. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 OCAK - 31 OCAK Günce No: 85. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 OCAK - 31 OCAK 2015 Günce No: 85 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-31 Ocak 2016 01 Ocak 2016: -Irak ordusunun, ülkenin ikinci büyük Sünni kenti Ramadi'yi terör örgütü IŞİD

Detaylı

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE

BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANE Aralık 03, 2006-12:00:00 BAŞBAKAN ERDOĞAN İRAN DA BAŞBAKAN ERDOĞAN, CUMHURBAŞKANI AHMEDİNEJAD, DİNİ LİDER HAMANEY

Detaylı

> 107. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Güncesi. Zafer Çömez, ORSAM Ortadoğu Asistanı. Ortadoğu Analiz Mayıs 10 Cilt 2 - Sayı 17

> 107. Ortadoğu Güncesi. Ortadoğu Güncesi. Zafer Çömez, ORSAM Ortadoğu Asistanı. Ortadoğu Analiz Mayıs 10 Cilt 2 - Sayı 17 107 Zafer Çömez, ORSAM Ortadoğu Asistanı 21 Mart 20 Nisan 2010 108 21 Mart: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Uluslararası Darfur Donörler Konferansı na katılmak üzere Mısır ın başkenti Kahire ye gitti.

Detaylı

''Dar elbiseyi reddediyoruz''

''Dar elbiseyi reddediyoruz'' ''Dar elbiseyi reddediyoruz'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye ile ilgili konuşmasında, Biz bu oyunları ve bizimle ilgili tüm planları boşa çıkarıyoruz. Giydirilmek istenen o dar elbiseyi reddediyor,

Detaylı

GÜNDEM Suriye Türkmenlerinin Örgütlenme Süreci Irak ta Seçim Sonuçları

GÜNDEM Suriye Türkmenlerinin Örgütlenme Süreci Irak ta Seçim Sonuçları 19-25 Mayıs 2014 SAYI: 38 GÜNDEM Suriye Türkmenlerinin Örgütlenme Süreci Irak ta Seçim Sonuçları Libya da Darbe Teşebbüsünde İkinci Sahne Su Kaynakları Irak ta İç Politika Çekişmelerinde Önemli Bir Aktör

Detaylı

OYUN İÇİNDE OYUN KERKÜK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim OYUN İÇİNDE OYUN KERKÜK ALİ KERKÜKLÜ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. BÖLÜM - IRAK TÜRKLERİ 1 / 14

OYUN İÇİNDE OYUN KERKÜK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim OYUN İÇİNDE OYUN KERKÜK ALİ KERKÜKLÜ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. BÖLÜM - IRAK TÜRKLERİ 1 / 14 OYUN İÇİNDE OYUN KERKÜK ALİ KERKÜKLÜ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 1. BÖLÜM - IRAK TÜRKLERİ 1 / 14 Irak'ın Tarihçesi Türkmenlerin Kökeni Türkmenlerin Irak'a Yerleşmeleri Türkmenlerin Irak'ta Kurdukları Devletler ve

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ARALIK - 31 ARALIK 2015. Günce No: 84. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ARALIK - 31 ARALIK 2015. Günce No: 84. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ARALIK - 31 ARALIK 2015 Günce No: 84 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-31 Aralık 2015 01 Aralık 2015: - Mısır'da parlamento seçimlerinin ikinci turu için yurt dışındaki

Detaylı

Türkiye 1991 den sonra İsrail ile ilişkilerinde genelde İsrail in en çok sorun yaşadığı Filistin

Türkiye 1991 den sonra İsrail ile ilişkilerinde genelde İsrail in en çok sorun yaşadığı Filistin İsrail, Siyonizm denilen uluslararası Yahudileri destekleme siyasi hareketiyle yani, İkinci Dünya Savaş ında büyük bir katliamla karşı karşıya kalan Yahudilerin, Filistin de yaşayan Arapları yerlerinden

Detaylı

İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü?

İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü? İsrailli casus Eli Cohen'in saati, Suriye'de idam edilmesinden yarım asır sonra ülkesine nasıl geri döndü? İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 1965'te Suriye'de idam edilen ünlü casus Eli Cohen'in kol

Detaylı

Katar Ablukası Kime Ne Katar? Mustafa KİBAROĞLU. Prof. Dr. MEF Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

Katar Ablukası Kime Ne Katar? Mustafa KİBAROĞLU. Prof. Dr. MEF Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Körfez Ülkeleri Katar Ablukası Kime Ne Katar? Mustafa KİBAROĞLU Prof. Dr. MEF Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 36 Stratejist - Ağustos 2017/3 Katar a uygulanan abluka, bölgede

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 EKİM- 31 EKİM 2014. Günce No: 70. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 EKİM- 31 EKİM 2014. Günce No: 70. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 EKİM- 31 EKİM 2014 Günce No: 70 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-31 Ekim 2014: 01 Ekim 2014: - ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Kirby, IŞİD in hala etkili bir güce

Detaylı

12-18 Mayıs 2014 SAYI: 37

12-18 Mayıs 2014 SAYI: 37 12-18 Mayıs 2014 SAYI: 37 GÜNDEM Suriye Türkmen Meclisi 2. Genel Kurul Sonuçları Nil sorununda Askeri Seçenek Güçleniyor Küresel Ölçekte Yeraltısularının Aşırı Kullanımı Artıyor Ortadoğu Güncesi Editör:

Detaylı

GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ 11 ARALIK 2009 IRAK

GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ 11 ARALIK 2009 IRAK GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ 11 ARALIK 2009 IRAK Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD deki görüşmelerde ABD Başkanı Barak Obama dan Kerkük ün özel statüsü için Irak ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin ikna edilmesini

Detaylı

27 Ocak- 2 Şubat 2014 SAYI: 22

27 Ocak- 2 Şubat 2014 SAYI: 22 27 Ocak- 2 Şubat 2014 SAYI: 22 GÜNDEM Suriye de İslami Cephe IŞİD Savaşı İsrail-AB İlişkilerinde Yahudi Yerleşim Yerleri İnşası Krizi Su ve Enerji İlişkisi İran, Huzistan da Su Sıkıntısı Ortadoğu Güncesi

Detaylı

Ortadoğu Güncesi 21 Mayıs-20 Haziran 2011 Günce No: 31-32

Ortadoğu Güncesi 21 Mayıs-20 Haziran 2011 Günce No: 31-32 Ortadoğu Güncesi 21 Mayıs-20 Haziran 2011 Günce No: 31-32 Hazırlayanlar: Göksenin Üstün ORSAM Asistanı TOBB ETU Uluslararası İlişkiler Bölümü 109 21 Mayıs: Suriye nin çeşitli kentlerinde bugün gerçekleştirilen

Detaylı

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi

Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi 28.11.2016-22:02 Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi Sudan'da Türk-Sudan İlişkileri Sempozyumu düzenlendi - Sudan Stratejik Çalışma ve Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin: - "Türkiye,

Detaylı

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ

İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ İÇİNDEKİLER EDİTÖR NOTU... İİİ YAZAR LİSTESİ... Xİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ NİN SURİYE KRİZİNDEKİ TUTUMU... 1 Giriş... 1 1. BM Organı Güvenlik Konseyi nin Temel İşlevi ve Karar Alma Sorunu...

Detaylı

USTAD Tahlil Nisan-2011

USTAD Tahlil Nisan-2011 Meydana Dökülme ve Öfke Bahreyn de 14 Şubat hareketi USTAD Tahlil Nisan-2011 Çalışma No:5 Nisan 2011 Mardin -TURKEY ÖZET: Bahreyn e Bahreyn den penceresinden baktığınızda, onu diğer ülkelerden ayıran önemli

Detaylı

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi

BÜLTEN İSTANBUL AZİZ BABUŞCU. FİLİSTİN MESELESİ 2 5 te B İ L G İ NOTU. Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi 2 de Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya geldi AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları nda AK Öğretmenler ile öğrenciler yıllar sonra bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. 8 de YIL: 2012 SAYI

Detaylı

Ortadoğu birliğine doğru ilk adım mı?

Ortadoğu birliğine doğru ilk adım mı? 1/5 ページ Ortadoğu birliğine doğru ilk adım mı? Ekonomi / 10/06/2010 Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Suriye arasında ortak bir deklarasyon imzalandı. Dört ülke arasında ticaret, gümrük, tarım, sağlık, ve enerji

Detaylı

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi

Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi Trinidad ve Tobago 1990: Latin Amerika'nın ilk ve tek İslam devrimi 1990 yılında Latin Amerika'nın ada ülkesinde bir grup Müslüman ülkedeki yönetimi ele geçirmek için silahlı darbe girişiminde bulunmuştu.

Detaylı

Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el-kahtani : Bana kafasını getirin

Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el-kahtani : Bana kafasını getirin Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud bin Abdullah el-kahtani : Bana kafasını getirin Veliaht Prens Selman ın en yakınındaki isimlerden Abdullah el-kahtani, gazeteci Cemal Kaşıkçı nın katledildiği anlara Skype

Detaylı

DEVRİM MUHAFIZLARI VE İRAN ELÇİLİKLERİ

DEVRİM MUHAFIZLARI VE İRAN ELÇİLİKLERİ DEVRİM MUHAFIZLARI VE İRAN ELÇİLİKLERİ Birkaç yıl öncesinde Ġran Ġslam Devrim Muhafızları (ĠĠDM) aktif bir Ģekilde güvenlik alanında, geniģ bir Ģekilde de siyasi ve ekonomi benzeri alanlarda geniģ Ģekilde

Detaylı

15 GÜNLÜK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ. Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı Firuze Yağmur Gökler, ORSAM Araştırma Asistanı.

15 GÜNLÜK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ. Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı Firuze Yağmur Gökler, ORSAM Araştırma Asistanı. 15 GÜNLÜK IRAK TÜRKMENLERİ GÜNCESİ Hazırlayanlar: Habib Hürmüzlü, ORSAM Danışmanı Firuze Yağmur Gökler, ORSAM Araştırma Asistanı 16-30 Eylül 2018 KERKÜK Ü İŞGAL PLANI 17 Eylül 2018 Irak Türkmen Cephesi

Detaylı

Ömür Çelikdönmez : İran ve İsrail istihbaratı birlikte çalışıyor, MOSSAD casusları İran'da...

Ömür Çelikdönmez : İran ve İsrail istihbaratı birlikte çalışıyor, MOSSAD casusları İran'da... Ömür Çelikdönmez : İran ve İsrail istihbaratı birlikte çalışıyor, MOSSAD casusları İran'da... Hikâye bu ya; "Suriye cumhurbaşkanı Hafız El Esad bir gün İsrail başbakanı Simon Peres ile karşılaşmış. Peres,

Detaylı

Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği'

Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği' Türkiye ve İran arasında 'mantık evliliği' İki ülke, Suriye ve Irak'ta ortak hareket etmenin yollarını arıyor. 21.08.2017 / 16:22 Ahmad Majidyar Middle East Institute Geçtiğimiz Çarşamba günü İran Genelkurmay

Detaylı

GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ 18 ARALIK 2009 IRAK

GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ 18 ARALIK 2009 IRAK GÜNLÜK ORTADOĞU BÜLTENİ 18 ARALIK 2009 IRAK Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El-Haşimi, geçtiğimiz hafta meydana gelen bombalı saldırılardan dolayı Başbakan Nuri El Maliki yi istifaya çağırdı. Haşimi,

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 NİSAN- 30 NİSAN 2014. Günce No: 64. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 NİSAN- 30 NİSAN 2014. Günce No: 64. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 NİSAN- 30 NİSAN 2014 Günce No: 64 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01 Nisan-30 Nisan 2014 01 Nisan 2014: Irak'ın Anbar iline bağlı Felluce kentinde ordu tarafından açılan

Detaylı

KATAR KRİZİ VE BÖLGESEL GÜÇ DENGELERİ

KATAR KRİZİ VE BÖLGESEL GÜÇ DENGELERİ KATAR KRİZİ VE BÖLGESEL GÜÇ DENGELERİ Suudi Arabistan ın öncülüğünde hareket eden, Umman ve Kuveyt dışındaki Körfez- Arap Ülkeleri, İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan Altı Gün Savaşı nın yıldönümü

Detaylı

Araştırma Notu 15/179

Araştırma Notu 15/179 Araştırma Notu 15/179 27.03.2015 2014 ihracatını AB kurtardı Barış Soybilgen* Yönetici Özeti 2014 yılında Türkiye'nin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 152 milyar dolardan 158 milyar dolara

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Altın fiyatları, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısının ardından gelen güvenli liman alımları ile sert yükseldi

Altın fiyatları, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısının ardından gelen güvenli liman alımları ile sert yükseldi Ekonomik Gündem ABD Başkanı Donald Trump, Beşşar Esad rejimine ait askeri bir üssün Amerikan füzeleriyle vurulmasına ilişkin, "Bu gece kimyasal saldırının yapıldığı askeri üssü hedef alan bir saldırı emrini

Detaylı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı

Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı. Ali SEMİN. BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı Orta Doğu Kuzey Irak ta Siyasi Dengeler ve Bağımsızlık Referandumu Kararı Ali SEMİN BİLGESAM Orta Doğu ve Güvenlik Uzmanı 56 Stratejist - Temmuz 2017/2 Orta Doğu da genel olarak yaşanan bölgesel kriz ve

Detaylı

ABD İLE YAPTIĞIN GİZLİ ANLAŞMAYI AÇIKLA -(TAMAMI) Çarşamba, 03 Temmuz :11 - Son Güncelleme Perşembe, 04 Temmuz :10

ABD İLE YAPTIĞIN GİZLİ ANLAŞMAYI AÇIKLA -(TAMAMI) Çarşamba, 03 Temmuz :11 - Son Güncelleme Perşembe, 04 Temmuz :10 Gül, ABD ile hizmet sözleşmesi yapmıştır İşçi Partisi Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey, dün Ankara da bir basın toplantısı düzenledi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ü ABD ile yaptığı gizli anlaşmayı

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 EYLÜL - 30 EYLÜL 2015. Günce No: 81. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 EYLÜL - 30 EYLÜL 2015. Günce No: 81. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 EYLÜL - 30 EYLÜL 2015 Günce No: 81 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-30 Eylül 2015 01 Eylül 2015: -Lübnan'da yolsuzluk ve çöp krizini protesto etmek amacıyla sosyal medya

Detaylı

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ŞUBAT- 28 ŞUBAT 2014. Günce No: 62. Firuze Yağmur GÖKLER

ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ŞUBAT- 28 ŞUBAT 2014. Günce No: 62. Firuze Yağmur GÖKLER ORTADOĞU GÜNCESİ 1 ŞUBAT- 28 ŞUBAT 2014 Günce No: 62 Firuze Yağmur GÖKLER Aylık Ortadoğu Güncesi 01-28 Şubat 2014 01 Şubat 2014: Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Amet Carba, Suriye krizinin

Detaylı

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ

11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES S A E STRATEJİK ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KASIM, 2003 11 EYLÜL SALDIRISI VE YENİ DÜNYA: SOĞUK BARIŞ DÖNEMİ 11 EYLÜL SALDIRISI SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ FİZİKİ SONUÇ % 100 YIKIM

Detaylı

YABANCI TERÖRİST BİLGİ NOTU TUTUKLU GAZETECİLER. Bilgi Notu

YABANCI TERÖRİST BİLGİ NOTU TUTUKLU GAZETECİLER. Bilgi Notu YABANCI TERÖRİST TUTUKLU GAZETECİLER SAVAŞÇILAR HAKKINDA (YTS) Bilgi Notu BİLGİ NOTU Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Milletvekilimiz, Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik

Detaylı

5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi

5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi 5 bin PKK lı ve peşmergeye terör eğitimi ABD, 50 yıldır Irak ı parçalayıp kukla bir Kürt devleti kurmanın altyapısını yapıyor. Son olarak 1996 da 5 bin peşmerge ve PKK lı, Guam Adası nda gayrinizami savaş,

Detaylı

5-11 Mayıs 2014 SAYI: 36

5-11 Mayıs 2014 SAYI: 36 5-11 Mayıs 2014 SAYI: 36 GÜNDEM Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Hükümet Kurma Sürecinde KDP- KYB Anlaşmazlığının Nedeni ABD-Mısır arasındaki Buzlar Eriyor Çatışmalarda ve Savaşlarda Hedef Olan Su Yapıları:

Detaylı

ABD Başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık görev süresinde Rusya Kırım'ı işgal etti ve başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da etkinliğini artırdı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık görev süresinde Rusya Kırım'ı işgal etti ve başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'da etkinliğini artırdı. AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES OBAMA'NIN RUSYA KARNESİ - 06.12.2016 Gazetevatan, 05 Aralık 2016 ABD Başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık görev süresinde Rusya Kırım'ı işgal etti

Detaylı

21 Ağustos 20 Eylül 2013

21 Ağustos 20 Eylül 2013 Ortadoğu Güncesi 21 Ağustos 20 Eylül 2013 Günce No: 58 Hazırlayan: Seval KÖK 21 Ağustos 2013: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun u arayarak, BM Güvenlik Konseyi ni Suriye konusunda

Detaylı

03-09 Şubat 2014 SAYI: 23

03-09 Şubat 2014 SAYI: 23 03-09 Şubat 2014 SAYI: 23 GÜNDEM Halep te Türkmenlerin Çobanbey Direnişi Başbakan Erdoğan ın Tahran Ziyareti: Türkiye-İran İlişkilerinde Yeni Bir Dönüm Noktası Tunus ta Yeni Anayasa Sonrası Irak ta Vilayetler

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? EURUSD GBPUSD ALTIN USDTRY BRENT PETROL Clinton FBI Soruşturmasında Aklandı Piyasalar haftaya Clinton a dair iyimserlik

Detaylı

İkrime Sabri: Mescidi Aksa nın. Bir Karışından Bile Taviz Vermeyiz

İkrime Sabri: Mescidi Aksa nın. Bir Karışından Bile Taviz Vermeyiz İkrime Sabri: Mescidi Aksa nın Bir Karışından Bile Taviz Vermeyiz Mescidi Aksa hatibi Şeyh İkrime Sabri, Filistinlilerin Mescidi Aksa daki haklarına bağlı olduklarını, bunun bir karışından bile taviz vermeyeceklerini

Detaylı

Ortadoğu Güncesi 21 Nisan-20 Mayıs 2011

Ortadoğu Güncesi 21 Nisan-20 Mayıs 2011 Ortadoğu Güncesi 21 Nisan-20 Mayıs 2011 Hazırlayanlar: ORSAM Asistanları Göksenin Üstün & Halim İlker Güzey 95 21 Nisan 2011: Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bakanlar kurulunun, olağanüstü halin kaldırılmasına

Detaylı

Suudi Arabistan ın Yemen Çıkmazı: Pakistan-İran Denklemi

Suudi Arabistan ın Yemen Çıkmazı: Pakistan-İran Denklemi Suudi Arabistan ın Yemen Çıkmazı: Pakistan-İran Denklemi Ali SEMİN Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyon güçlerinin 26 Mart 2015 tarihinde Yemen deki Husiler in kontrolündeki bölgelere hava

Detaylı