GAP TARIM ALANLARINDA KULLANILAN PESTİSİTLER İLE GÜVENİLİR GIDA VE TARIM ETİĞİNİN MEVCUT DURUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GAP TARIM ALANLARINDA KULLANILAN PESTİSİTLER İLE GÜVENİLİR GIDA VE TARIM ETİĞİNİN MEVCUT DURUMU"

Transkript

1 GAP TARIM ALANLARINDA KULLANILAN PESTİSİTLER İLE GÜVENİLİR GIDA VE TARIM ETİĞİNİN MEVCUT DURUMU Arş.Gör. Emin KAPLAN Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

2 GİRİŞ Ülkemiz tarım alanlarının çok önemli bir kısmını oluşturan GAP Bölgesi nin arazi varlığı yaklaşık 7,5 milyon hektar olup, bu alanın yaklaşık 3,2 (%42,6) milyon hektarı tarıma elverişli alanlardır. Türkiye nin arazi varlığının %9,6'sını GAP bölgesi oluşturmaktadır.

3 GİRİŞ Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan en kapsamlı ve maliyetli projelerinden olup, bugüne kadar hazırlanan bölgesel kalkınma plan ve programları arasında en aktif olarak uygulananıdır. GAP, entegre bölgesel kalkınma yaklaşımı ve sürdürülebilir insani gelişme fikri ile uluslararası literatüre geçen ve marka değeri olan bir projedir.

4 GİRİŞ Proje alanı bereketli hilal olarak adlandırılan Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak) kapsamaktadır.

5 GİRİŞ Son yıllarda GAP ın büyük bir çoğunluğunun hayata geçirilmesiyle birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde tarımsal üretimde önemli mesafeler kat edilmiştir. Bu gelişmeler ile birlikte GAP Bölgesi Türkiye ölçeğinde kuşkusuz önemli bir tarımsal üretim merkezi haline gelmiştir.

6 GİRİŞ Bununla birlikte bölgemiz üretim deseninde buğday ve mercimeğin yanı sıra GAP ile birlikte kuru tarımdan sulu tarıma yaşanan geçişin neticesinde çok miktarda pamuk ve mısır üretimi yer almaktadır.

7 GİRİŞ Türkiye pamuk üretiminin %58 i, Kırmızı Mercimeğin %97,5 i, Antepfıstığı nın %93,5 i, Arpanın %16 sı, Buğdayın %52,1 i ile Mısırın %29,9 u GAP Bölgesi nde karşılanmaktadır.

8 GİRİŞ Son yıllarda sulama imkânlarının artmasıyla beraber bölgenin üretim deseninde de önemli değişimler neticesinde üreticilerin farklı üretim yöntemlerini kullanmalarından dolayı arazilerin üretim kapasitesi düşmüş ve tarıma elverişli olma özelliklerinde çok önemli düşüşler gözlenmiştir.

9 GİRİŞ Ayrıca bölge ekolojisinde bazı farklılıklar gözlenmiş olup bölgede daha önce görülmeyen hastalık, zararlı ve yabancı otlar görülmeye başlanmıştır.

10 GİRİŞ Bu nedenle hastalık, zararlı ve yabancı ot ile kimyasal mücadele kapsamında üreticilerin daha fazla ürün elde etmek adına doğal dengeyi bozacak düzeylerde insan ve çevre sağlığını tehdit edecek oranda kimyasal pestisitlerin kullanıldığı söylenebilir. Bu minvalde kullanılmaya başlanan kimyasal pestisitler birçok çevresel sorunu da beraberinde getirmiştir.

11 GİRİŞ Çünkü kimyasal pestisitler uzun yıllar canlılığını koruyabilmekle beraber toprak, su ve hava ile kolayca uzak alanlara ulaşabilme yeteneğine sahiptirler.

12 GİRİŞ Yüksek oranda kullanılan kimyasal pestisitler, insan ve çevre sağlığında olumsuz gelişmeler yaşanmasıyla beraber bölge ekolojisinde de bazı olumsuzlukların yaşanmasına ve bölgedeki mevcut zararlıların bu ilaçlara karşı direnç kazanmasına neden olmuştur.

13 GİRİŞ Bu nedenle önümüzdeki yıllarda kimyasal pestisit kullanımındaki artış devam etmesi durumunda yakın gelecekte kullanılan kimyasal pestisitlerin bölgedeki mevcut hastalık, zararlı ve yabancı otlara artık etki edemeyeceği bilinen bir gerçektir.

14 GİRİŞ Böylece bölgede tarımsal üretimin yıllar içerisinde giderek düşeceği ve artık bu alanlarda üretimin yapılamayacağı söylenebilir.

15 GİRİŞ Bununla birlikte insanların güvenilir gıda elde etme haklarına saygı duyarak yapılan üretim sistemlerinin bütünü Tarım Etiğini oluşturmaktadır. Bu üretim sistemleri gerek hayvansal üretim gerekse bitkisel üretimde ürünlerin hem tarlada hem de sanayide görmüş olduğu muamelelerin bütünüdür.

16 GİRİŞ Dolayısıyla üretim yöntemlerini tarım etiğinden ayrı düşünmek olanaksızdır. Zira güvenilir gıda elde etmenin tek yolu üretim yöntemlerini uygularken tarım etiğini benimsemekten geçer.

17 GİRİŞ Dolayısıyla bu çalışmada GAP tarım alanlarında kullanılan pestisitlerin güvenilir gıda ve tarım etiği yönünden önemi değerlendirilmiştir.

18 MATERYAL VE METOT MATERYAL Araştırmanın asıl materyalini, belirlenen bölgedeki çiftçiler, teknik elemanlar ve bölgede faaliyet gösteren zirai ilaç bayileri ile çalışmanın hedefine uygun olarak yapılan görüşmelerden elde edilen temel bilgilerin tarım etiği açısından değerlendirilmesinden meydana gelmiştir.

19 Çalışmalar Güneydoğu Anadolu Bölgesinde tarımın ve pestisit uygulamasının yoğun olarak yapıldığı Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinde faaliyette bulunan çiftçi, ilaç bayi ve teknik eleman ile yapılan görüşmelerden elde edilen bilgilerden faydalanılmıştır. MATERYAL VE METOT METOT

20 MATERYAL VE METOT METOT Yürütülen bu araştırmadan elde edilen sonuçlarla çiftçi, teknik eleman ve ilaç bayilerin kimyasal pestisitler ve tarım etiği yönünden davranışları saptanarak elde edilecek sonuçların insan sağlığı, çevre kirliliği ile güvenilir gıda bakımından oluşturabileceği olumsuz durumlar ve çözüm yolları tartışılmıştır.

21 BULGULAR VE TARTıŞMA GAP bölgesindeki üretici, ilaç bayi ve teknik elemanların bitki koruma açısından tutum ve davranışları incelendiğinde;

22 BULGULAR VE TARTıŞMA Özellikle GAP bölgesinde üreticilerin eğitim seviyesinin düşük olması bitkisel üretimde bazı aksaklıkların oluşmasına zemin hazırlamıştır. GAP bölgesinde üreticilerin üretim aşamasında teknik bilgiye olan gereksinimlerinin çok yüksek seviyelerde olduğu ve bu bilgiye ulaşmada ilaç bayilerin daha aktif görev aldığı görülmüştür. 10% 8% 4% 21% Tarım Teşkilatı İlaç Bayileri 57% Komşu üreticiler Tecrübe ve Alışkanlıklarım Diğer İlaç seçiminde tavsiye aldığınız kesimler hangileridir?

23 BULGULAR VE TARTıŞMA Ancak bölgedeki üreticilerin yarıdan fazlası teknik teşkilat ile belli zamanlarda ve belli aralıklarla sadece dosya işlemleri için işbirliği kurdukları ve özellikle teknik destek alma, araştırma ve öğrenme gibi diğer işlemler için teknik teşkilat yerine zirai ilaç bayileri ile irtibata geçtiği söylenebilir. 61% 2% 2% 6% 29% Araziye çağırarak veya örnek götürüp danışarak Yeni ilaçlar hk. bilgi alarak Yeni hastalık ve zararlı hk. bilgi alarak İlaç hazırlanması ve uygulama hk.bilgialarak Diğer (Dosya işlemleri) Tarımsal kuruluşlardan en çok nasıl yararlanıyorsunuz?

24 BULGULAR VE TARTıŞMA Zira bu pek arzu edilen bir durum değildir. Çünkü zirai ilaç bayi üreticilere ilaç pazarladıklarından dolayı tarım alanlarında hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı pestisitleri önerirken dikkat edilmesi gereken; Zararlıların ekonomik zarar eşikleri, Arazideki zararlı böceklerin popülasyon yoğunlukları Faydalı böceklerin varlığı ve optimum çevre koşulları gibi parametrelere yeterince uyulmadığı aşikardır.

25 BULGULAR VE TARTıŞMA Bu kurallara yeterince dikkat edilmediğinden dolayı hem gereksiz pestisit uygulamaları yapılmakta hem de faydalı ve zararlı böcekler arasında bulunan doğal dengenin bozulmasına neden olunmaktadır.

26 BULGULAR VE TARTıŞMA Bu yoğun pestisit uygulamaları neticesinde GAP bölgesinde üretilen ürünlerde; Pestisit kalıntılarının yanı sıra, Ürün kayıpları, Zararlı böceklerde pestisitlere karşı direnç, Faydalı böcek popülasyonlarında düşüş olduğu kuvvet ile muhtemeldir.

27 BULGULAR VE TARTıŞMA Ayrıca bölge üreticileri pestisitleri çok yüksek oranlarında reçetesiz olarak aldıkları görülmüş olup bu durum uygulanan pestisitlerin kayıt altına alınamamaları ve yeterince izlenememelerine neden olmaktadır. 18% 82% Evet Hayır GAP Bölgesinde Reçete İle Satılan Pestisitlerin Oranı

28 BULGULAR VE TARTıŞMA GAP bölgesinde faaliyette bulunan üreticiler arazide rastladıkları bir soruna karşı pestisit satın alırken insan çevre sağlığına en az zararlı pestisit yerine her zaman bu soruna karşı en etkili pestisiti tercih etmektedirler. 2% Ucuz, etkili, denenmiş olmasına 55% 17% 0% 26% Etkili olmasına, çevre ve insan sağlığına zararlılık düzeyine Yeni ürün olması ve daha önce kullanılmış olmamasına Çok etkili olmasına Diğer İlaç satın alırken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?

29 BULGULAR VE TARTıŞMA Bu durum üreticilerin karşılaştıkları bir sorunu kökünden çözme isteklerinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu durum asla arzu edilen bir durum değildir. Çünkü bir sorunu kökünden yok etme başka bir sorunun oluşmasına zemin hazırlamaktadırlar.

30 BULGULAR VE TARTıŞMA Son yıllarda kimyasal mücadele kapsamında uygulan kimyasal pestisitlerin insan ve çevre sağlığında yarattığı tahribatlar anlaşıldığından kimyasal mücadeleye alternatif mücadele metotlarının araştırması, geliştirmesi ve tanıtılmasına önem verilmiştir.

31 BULGULAR VE TARTıŞMA Oysaki GAP bölgesindeki üreticilerin biyolojik mücadele ve entegre mücadele gibi alternatif mücadele metotları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür. 15% 66% 34% Evet Hayır 85% Evet Hayır Biyolojik Mücadele terimini daha önce hiç duydunuz mu? Entegre Mücadele hakkında bilginiz var mı?

32 BULGULAR VE TARTıŞMA Kuşkusuz bu sonuç tarımın çok yoğun olarak yapıldığı GAP bölgesi için ürkütücü bir durumdur. GAP bölgesi başta olmak üzere ülke tarımı için ne kadar vahim bir tablo ile karşı karşıya olunduğu açıkça görülmektedir. Ayrıca bu durum güvenilir gıda elde etme yollarından biri olan organik ürün yetiştiriciliği konusunda ne kadar geride olduğumuzun ispatı niteliğindedir.

33 BULGULAR VE TARTıŞMA Arazide uygulanan kimyasal pestisitlerin boş ambalaj kutularını genellikle tarla kenarlarına veya dereye atmakla birlikte bazen de bu kutuların başka bir amaç için kullanıldığı izlenmiştir. Ancak bu insan ve çevre sağlığı bakımından çok ciddi risk teşkil etmektedir. Bu nedenle bölgede bu gibi nedenlere bağlı olarak akut veya kronik zehirlenmelere yol açtığı öğrenilmiştir.

34 BULGULAR VE TARTıŞMA GAP bölgesi üretim deseninde genellikle Kuru Tarımda Buğday Arpa Mercimek Sulu Tarımda Pamuk Mısır Gibi ürünlerde aşırı ilaçlama yapıldığı ve bu ilaçlamaların özellikle sulu tarım yapılan alanlarda daha çok olduğu gözlemlenmiştir.

35 BULGULAR VE TARTıŞMA Yapılan alanlarda ilaçlamalar daha çok Sulu Tarım Yabancı Ot Zararlı Böcekler karşı yapılmaktadır. Kuru Tarım Yabancı Ot

36 BULGULAR VE TARTıŞMA GAP bölgesinde faaliyette bulunan ilaç bayileri gerek arazide bulunan bitki hastalık ve zararlılarının teşhisi olsun gerekse tespit edilen zararlılara karşı önerilecek mücadele yöntemi konularında aktif rol üstlendiklerinden dolayı ilaç bayilerin konu hakkındaki bilgi düzeyleri önem arz etmektedir.

37 BULGULAR VE TARTıŞMA Zira GAP bölgesindeki ilaç bayilerin yaklaşık yarısı üniversite mezunu bile değildirler(%52). Üniversite mezunu olanların büyük bir çoğunluğu bitki koruma bölümü dışındaki bölümlerden mezundurlar(%97). Dolayısıyla bölgedeki ilaç bayilerin bilgi düzeylerinin çok iyi olduğu söylenemez.

38 BULGULAR VE TARTıŞMA Konu ile alakalı eğitim seviyesi bu kadar düşük ilaç bayilerinin gerek insan ve çevre sağlığı gerekse güvenilir gıda elde etme konusunda hayati bir öneme sahip teknik konularda üreticilere yardımcı olabilmesi mümkün değildir. Hatta bazı bölgelerde faydalı böceklere veya yumurtalarına karşı kimyasal pestisit önerdiği öğrenilmiştir.

39 BULGULAR VE TARTıŞMA Bölgedeki ilaç bayi potansiyeline bakıldığında ilaç bayilerin çoğunlukla konunun ehli kişiler olmadıkları ve ticari kâr elde etmek maksadıyla herhangi bir teknik personelde çalıştırmayıp sadece zirai ilaç bayi açma belgesini kiralayarak ilaç bayi işlettikleri görülmüştür. Hatta bazı bölgelerde hiç zirai ilaç bayi açma belgesini kiralamadan derme çatma kulübelerde veya hiç mekân bile açmadan bazı üreticilerin ilaç firmaları ile anlaşıp tamamen kaçak olarak insan ve çevre sağlığını hiçe sayılarak ilaç pazarladıkları görülmüştür.

40 BULGULAR VE TARTıŞMA Ayrıca bölgedeki ilaç bayilerinde büro ve ilaç depolarının aynı yerde olduğu ilaç depolarının ise büro ile herhangi bir yapı malzemesiyle ayrılmadığı ve bu durumun genellikle ilaç bayinde bulunan ve ilaçların ağır kokularına maruz kalan çalışanların sağlığında ciddi sorunlara neden olabileceği gözlemlenmiştir. 0% 21% 79% Aynı yerde Farklı yerde İlaç bayinin bürosu ve deposu aynı yerde mi?

41 BULGULAR VE TARTıŞMA Bununla birlikte bölgede teknik teşkilat bünyesinde çalışan teknik personel büyük çoğunluğu bitki koruma mezunu olmadıkları (%70) gibi uzmanlık alanları göz önünün de bulundurulmadan görev dağılımı yapıldığı görülmüştür. 7% 23% 26% 30% 14% Bitki Koruma Bahçe Bitkileri Tarla Bitkileri Zootekni Diğer Hangi bölümden mezun oldunuz?

42 BULGULAR VE TARTıŞMA Bu şartlar altında çalışan teknik personelin verimli çalışması olanaksızdır. Ayrıca teknik personelin mesleki yaşantılarında da pek çok hatalar yapmaları muhtemeldir. Bu hatalar hem insan ve çevre sağlığı hem de güveniler gıda elde etme konularında ciddi sıkıntılara yol açabileceği kuvvetle muhtemeldir.

43 BULGULAR VE TARTıŞMA Bununla beraber GAP bölgesinde teknik teşkilat bünyesinde çalışan teknik personelin; üreticilerin dosya işlemleri adı altında ÇKS ve prim işlemleri için çok yoğun bir tempoda çalıştığı görülmüştür. Oysa teknik personelin görevi sadece dosya işlemleri yapmak olmamalıdır.

44 BULGULAR VE TARTıŞMA Üreticilere tarımsal konularda teknik destek vermek teknik teşkilatın asıl görevidir. Teknik teşkilatın üreticilerle işbirliği konusunda bir gayret içinde oldukları aşikârdır. Ancak bu pekte yeterli olamadığı görülmüştür. Zira bazı bölgelerde teknik personelin hiç araziye gitmeyerek sadece üreticinin gözlemlerine dayanak pestisit önerdiklerine şahit olunmuştur. Bölgede teknik teşkilata karşı üreticilerin aşırı bir memnuniyetsizlik içinde oldukları izlenmiştir(%62).

45 SONUÇ GAP bölgesinde kullanılan pestisitler ile güvenilir gıda ve tarım etiğinin mevcut durumunu belirlemek maksadıyla yapılan bu çalışmadan şu sonuçlar elde edilmiştir.

46 SONUÇ GAP bölgesinde bitkisel üretimde zarara neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla kimyasal mücadele kapsamında doğal denge ile çevre ve insan sağlığı hiçe sayılarak her zaman gereğinden fazla kimyasal pestisit kullanımı olduğu, kimyasal mücadele dışındaki diğer mücadele tekniklerini neredeyse hiç kullanılmadığı görülmüştür.

47 SONUÇ Genellikle bölgede pamuk ve mısırda çok yoğun sistemik pestisit uygulamalarının olduğu saptanmıştır. Sistemik pestisitler bitki özsuyuna kadar nüfuz ettiklerinden dolayı kalıntı miktarları çok yüksek oranlarda olmaktadır. Bu şartlarda GAP bölgesinde güvenilir gıda elde etme durumunun giderek azaldığı ve ileride artık imkânsız bir hal alacağı söylenebilir.

48 SONUÇ GAP bölgesinde gerek üretici gerekse zirai ilaç bayi ve teknik personelin ne insan ve çevre sağlığı nede tarım etiği ve insanların güvenilir gıda elde etme ihtiyacına saygı duydukları asla söylenemez. Zira tarımla iştigal olan unsurların çoğu minimum masrafla maksimum gelir elde etme isteğinde oldukları sürece GAP bölgesinde tarım etiği ve güvenilir gıdanın gündeme gelmesi söz konusu değildir.

49 SONUÇ Bu nedenle ehil insan yetiştirmek en önemli görevimiz olmalıdır. Yani üretimin her safhasında görev alan insanları çevre ve insan sağlığı ile birlikte tarım etiği ve insanların güvenilir gıda elde etme hakkına saygı duyan ve sadece bu günü değil geleceği de düşünüp atalarımızdan gelecek nesillere verilmek üzere emaneten aldığımız bu dünya üzerinde gelecek nesillerin hakları olduğuna inanan insanlar yetiştirmek esas görevimiz olmalıdır.

50 SONUÇ Bu nedenle ehil insan yetiştirmek en önemli görevimiz olmalıdır. Yani üretimin her safhasında görev alan insanları çevre ve insan sağlığı ile birlikte tarım etiği ve insanların güvenilir gıda elde etme hakkına saygı duyan ve sadece bu günü değil geleceği de düşünen insanlar eğitmek esas görevimiz olmalıdır.

51 REFERANSLAR Anonim (2011). T.C. Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, (2011). Erişim tarihi: Akkaya, A.(1995). Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Baklagil Yem Bitkilerinde Entomolojik Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. GAP Bölgesi Bitki Koruma Sorunları Ve Çözüm Önerileri Sempozyumu Nisan 1995, Şanlıurfa, Bayhan,E., Sağır, A., Uygur, F., N., Ölmez Bayhan, S., Eren, S., Bayram, Y.(2012). GAP Bölgesi Pamuk Alanlarındaki Bitki Koruma Sorunlarının Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü DİYARBAKIR, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ADANA, Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü- DİYARBAKIR. Çıkman, E., Yarba, M. M.(2007). Harran Ovası nda sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan bitki koruma sorunları. HR.Ü.Z.F. Dergisi, 2008, 12(1):7-12. Emeli, M., Ulusoy, R.(2006). Seyhan ve Yüreğir Havzasında Bitki Koruma Yöntemlerinin Uygulamadaki Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma ABD. Yüksek Lisans Tezi, 123 s., Adana. Kaplan, E., BAYHAN, E. (2014) GAP Bölgesindeki Bitki Koruma Uygulamalarına Ait Sorunların Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 125 s. Karataş, E., Alaoğlu, Ö.(2011). Manisa İlinde Üreticilerin Bitki Koruma Uygulamaları. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2011, 48 (3): ISSN Karaca, V., Gözüaçık, C. ve Şimşek, Z.(2012). Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Hububatın Entomolojik Sorunları ve Çözüm Önerileri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 5 (2): Özcan, S., Usanmaz, H., Karadağ. S., Şahan, Y. B., (2014). Gaziantep Üreticilerinin Bitki Koruma Etmenleriyle Mücadelede Mevcut Durumu. Türkiye V. Bitki Koruma Kongresi, 3-5 Şubat 2014, Antalya

Emin KAPLAN a. Özgün Makale / Original Article

Emin KAPLAN a. Özgün Makale / Original Article GAP Bölgesinde Kullanılan Pestisitlerin Güvenilir Gıda ve Tarım Etiğine Etkisi The Effect of Pesticides Used in the GAP Region on Safe Food and Agricultural Ethics Emin KAPLAN a a ÖZET: Türkiye dört mevsimin

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Pestisit Uygulama Davranışları ve Sağlık Etkilerine İlişkin Bilgi Durumu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Pestisit Uygulama Davranışları ve Sağlık Etkilerine İlişkin Bilgi Durumu Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Pestisit Uygulama Davranışları ve Sağlık Etkilerine İlişkin Bilgi Durumu Z. Ş İ M Ş E K, C. D E M İ R, Z. KEKLİK, B. K A R A, M. A K B A B A Toplumların üretim biçimi, erken

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÜRETİM ALANLARI İNCELEME GEZİSİ RAPORU

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÜRETİM ALANLARI İNCELEME GEZİSİ RAPORU GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÜRETİM ALANLARI İNCELEME GEZİSİ RAPORU Gezi Tarihleri : 07-10 Nisan 2013 Katılanlar : Hakan Öziç Yıl içerisindeki gelişmelere bağlı olarak bölgesel bazda gerçekleştirilen inceleme

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE EĞİTİMİ (2015-9)

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE EĞİTİMİ (2015-9) PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE EĞİTİMİ (2015-9) 04 06 Ağustos 2015, Şanlıurfa Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 15.08.2015 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli İbrahim Hakkı

Detaylı

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-12)

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-12) ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-12) 19 23 Ekim 2015, Bornova, İZMİR Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 05.11.2015 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli İbrahim

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ 2018 ÜLKESEL HUBUBAT REKOLTE DEĞERLENDİRME RAPORU (21.05.2018) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2017-2018 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamdan daha

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU

TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU TÜRKİYE DE PESTİSİT KONUSUNDA YAPILAN ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN SON DURUMU Dr. Suat KAYMAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı Dünya

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08

Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 2008 Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ SON DURUMU( GAP): Dünyadaki toplam su tüketiminin %70 i sulama

Detaylı

BİTKİ KORUMA TEKNİKERİ

BİTKİ KORUMA TEKNİKERİ TANIM Bitkisel üretimin her aşamasında, ürünün ortaya çıkabilecek olumsuz etkilerden (hastalıklar, böcekler, yabancı otlar vb.) korunması ve üretimde kalitenin yükseltilmesi konusunda çalışan teknik ara

Detaylı

SULAMA SİSTEMLERİNİ PROJELENDİRME VE SZP EĞİTİMİ (2015-1)

SULAMA SİSTEMLERİNİ PROJELENDİRME VE SZP EĞİTİMİ (2015-1) SULAMA SİSTEMLERİNİ PROJELENDİRME VE SZP EĞİTİMİ (2015-1) 19 23 Ocak 2015, Şanlıurfa Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 08.07.2014 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli

Detaylı

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

NİSAN 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta çok azda olsa özellikle İç Anadolu Bölgesinde artış olacağı tahmin edilmektedir.

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

ARALIK 2013 DİCLE ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ A.Ş. TABLO-7 TİCARİ KALİTEYE İLİŞKİN GERÇEKLEŞMELER

ARALIK 2013 DİCLE ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ A.Ş. TABLO-7 TİCARİ KALİTEYE İLİŞKİN GERÇEKLEŞMELER İŞLEM NO: TİCARİ KALİTE KOD NO ARALIK 2013 DİCLE ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ A.Ş. TABLO-7 TİCARİ KALİTEYE İLİŞKİN GERÇEKLEŞMELER İL ADI SÜRECİN İŞLEMEYE BAŞLADIĞI TARİH VE ZAMAN HİZMETİN YERİNE GETİRİLDİĞİ

Detaylı

2013 OCAK DİCLE ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ ŞİRKETİ TABLO-7 TİCARİ KALİTEYE İLİŞKİN GERÇEKLEŞMELER

2013 OCAK DİCLE ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ ŞİRKETİ TABLO-7 TİCARİ KALİTEYE İLİŞKİN GERÇEKLEŞMELER 2013 OCAK DİCLE ELEKTRİK PERAKENDE SATIŞ ŞİRKETİ TABLO-7 TİCARİ KALİTEYE İLİŞKİN GERÇEKLEŞMELER SIRA NO TİCARİ KALİTE KOD NO İL ADI SÜRECİN İŞLEMEYE BAŞLADIĞI TARİH VE ZAMAN HİZMETİN YERİNE GETİRİLDİĞİ

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ Selin ŞEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ II. TARIMSAL AR-GE PROJELERİ DESTEK SÜRESİ VE TUTARI III. DESTEKLENEN

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

Antepfıstığı ve Bademde Entegre Mücadele ve Budama Eğitimi (2016-1)

Antepfıstığı ve Bademde Entegre Mücadele ve Budama Eğitimi (2016-1) Antepfıstığı ve Bademde Entegre Mücadele ve Budama Eğitimi (2016-1) 15 17 Şubat 2016, Gaziantep Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 01.04.2016 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile uygulanan kültürel önlemlerden biri de tarım ilacı uygulamalarıdır.

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM TEKNİKERİ

BİTKİSEL ÜRETİM TEKNİKERİ TANIM Gıda ve gıda dışı amaçlı tarla ve bahçe bitkilerinin üretiminden, verimliliğinin artırılmasından, ürünlerinin değerlendirilmesinden ve satışından sorumlu ara meslek elemanıdır. A- GÖREVLER Bitkisel

Detaylı

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Ağustos 2014 2013-2014 kış döneminde ülke genelinde etkisi hissedilen meteorolojik kuraklık, 2014 ün ilk yarısında bölgesel olarak devam etti. Türkiye

Detaylı

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248

ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 ULUDAĞ YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ ÜYELERİNE SİRKÜLER NO.: 248 T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü nden alınan yazıda; Türkiye de kiraz-vişne

Detaylı

Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı

Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı Doç. Dr. Seral YÜCEL Dr. Hale GÜNAÇTI Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Dünyanın en önemli sorunlarından biri hızla artan nüfusudur. Dünya nüfusunun gittikçe

Detaylı

SULAMA ve İŞLETME BAKIM YÖNETİM (İBY) EĞİTİMİ (2015-7)

SULAMA ve İŞLETME BAKIM YÖNETİM (İBY) EĞİTİMİ (2015-7) SULAMA ve İŞLETME BAKIM YÖNETİM (İBY) EĞİTİMİ (2015-7) 10 15 Mayıs 2015, İzmir Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 02.06.2015 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli İbrahim

Detaylı

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Tarım İl Müdürlüğü MEVZUATLAR KANUNLAR 6968 Sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu. 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin

Detaylı

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE

PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE PAMUKTA ENTEGRE MÜCADELE Uzm. Sedat EREN AĞUSTOS-2015 Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/DİYARBAKIR Konu Başlıkları Entegre Mücadelenin Tanımı Zararlılara Karşı Savaşım Yöntemleri Entegre Mücadelenin

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

GAP Bölgesinde Mekanizasyonun Gelişimi ve Sorunları. Development and Problems of Agricultural Mechanization in GAP

GAP Bölgesinde Mekanizasyonun Gelişimi ve Sorunları. Development and Problems of Agricultural Mechanization in GAP GAP Bölgesinde Mekanizasyonun Gelişimi ve Sorunları İbrahim TOBİ 1, Ramazan SAĞLAM 1, Ferhat KÜP 2, M. Yavuz Çevik 1 1 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Şanlıurfa 2 Harran

Detaylı

Türkiye Mikro & KOBİ Finansman Programı Tarımsal Müşteri Değerlendirme Programı - CAP

Türkiye Mikro & KOBİ Finansman Programı Tarımsal Müşteri Değerlendirme Programı - CAP Türkiye Mikro & KOBİ Finansman Programı Tarımsal Müşteri Değerlendirme Programı - CAP. Müşteri Bilgileri. Kredi Talebi (kredi tutarı, vade, taksit sayısı). Kredi Başvurusu. Tarım dışı gelir ve giderler

Detaylı

Entegre Biyolojik Mücadele Eğitimi (2016-2)

Entegre Biyolojik Mücadele Eğitimi (2016-2) Entegre Biyolojik Mücadele Eğitimi (2016-2) 7 11 Mart 2016, Adana Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 01.04.2016 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli Ġbrahim Hakkı GÜRBÜZ,

Detaylı

Biyolojik Mücadele. Öğretim Elemanları Entomoloji Fitopatoloji Toplam Prof. Dr. - 1 1 Doç. Dr. 2 2 Yrd. Doç. Dr. 3 1 4 Araş. Gör - - - Toplam 5 2 7

Biyolojik Mücadele. Öğretim Elemanları Entomoloji Fitopatoloji Toplam Prof. Dr. - 1 1 Doç. Dr. 2 2 Yrd. Doç. Dr. 3 1 4 Araş. Gör - - - Toplam 5 2 7 D. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ Tarihçesi D. Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü 1995 yılında açılmıştır. 2002-2003 eğitim-öğretim döneminde öğrenci almaya başlanmıştır. Bölümden şimdiye

Detaylı

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR 2015 BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR Bitki Koruma Ürünleri 1 Bitki Koruma Ürünü Nedir? İlaç Seçimi ve Hazırlanması BKÜ Kullanırken Uyulması Gereken Kurallar BKÜ Kullanımı

Detaylı

MEHMET AÇIKGÖZ Başkan Yardımcısı

MEHMET AÇIKGÖZ Başkan Yardımcısı MEHMET AÇIKGÖZ Başkan Yardımcısı ÖĞRENİM DURUMU: Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkiler Bölümü Yüksek Lisans 1986 1989 Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkiler Bölümü 1982 1986

Detaylı

ISBN: YAYIN NO: GAPUTAEM-K-01

ISBN: YAYIN NO: GAPUTAEM-K-01 TARIMSAL VERİLER TARIMSAL VERİLER GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü Tarımsal Ekonomi ve Politika Araştırmaları Bölüm Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır. Bu yayının 5846

Detaylı

TÜRKİYE İŞ BANKASI GAP BÖLGESİNDE HAYATIN İÇİNDE

TÜRKİYE İŞ BANKASI GAP BÖLGESİNDE HAYATIN İÇİNDE TÜRKİYE İŞ BANKASI GAP BÖLGESİNDE HAYATIN İÇİNDE Adnan BALİ Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Konferansı Diyarbakır Medeniyetler Beşiği: Güneydoğu Anadolu Bölgesi. Birçok Farklı Kültür ve

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 2013. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 1999

EĞİTİM BİLGİLERİ. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 2013. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi / 1999 KİŞİSEL BİLGİLER Adı-Soyadı Osman Sedat SUBAŞI Unvan Dr. Telefon (0324) 518 00 52 İç hat: 128 E-posta sedatsbs@gmail.com Doğum Yeri- Gölbaşı - 1972 Doktora Yüksek Lisans Lisans EĞİTİM BİLGİLERİ Çukurova

Detaylı

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ SATIŞ YERLERİNİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ AÇISINDAN DURUMU. devci@yahoo.com

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ SATIŞ YERLERİNİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ AÇISINDAN DURUMU. devci@yahoo.com BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ SATIŞ YERLERİNİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ AÇISINDAN DURUMU devci@yahoo.com Prof. Dr.E.Didem Evci Kiraz Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD., AYDIN Pestisit Kullanımı

Detaylı

İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA

İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA İÇ ANADOLU ANKARA KONYA EGE İZMİR AYDIN MANİSA MARMARA İSTANBUL BURSA KARADENİZ ÇORUM TRABZON GİRESUN AKDENİZ MERSİN ANTALYA BURDUR ISPARTA GÜNEYDOĞU GAZİANTEP MALATYA DOĞU ANADOLU ERZURUM 1. Proje Pazarının

Detaylı

TARIM. 2013 2005 2010 2013 Ürünler Ekilen. Ekilen. Ekilen. Üretim(ton) Üretim(ton) alan(da) alan(da) alan(da) Tahıllar

TARIM. 2013 2005 2010 2013 Ürünler Ekilen. Ekilen. Ekilen. Üretim(ton) Üretim(ton) alan(da) alan(da) alan(da) Tahıllar TARIM Bölgesi nde ve de Tahıllar ve Diğer Bitkisel in Alan ve Üretim Miktarları (Seçilmiş ) 2005-2010-2013 TÜRKİYE 2005 2010 2013 2005 2010 2013 Tahıllar / TÜRKİYE (%) 2005 2010 2013 Buğday (Durum) 5.907.280

Detaylı

Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı

Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin GÜLHAN T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı 1 Kredilerde Son 8 Yılda 54 Kat Artış 2 Tarımsal Kredilerin Sektörel Dağılımı (%) 3 Son 7 Yılda 3,8 Milyon Çiftçiye 39 Milyar TL Kredi

Detaylı

Adana İlinde Tarımsal Mücadelede Kullanılan Pestisitlerin Satıcılarının Bilgi Düzeylerinin Araştırılması

Adana İlinde Tarımsal Mücadelede Kullanılan Pestisitlerin Satıcılarının Bilgi Düzeylerinin Araştırılması Adana İlinde Tarımsal Mücadelede Kullanılan Pestisitlerin Satıcılarının Bilgi Düzeylerinin Araştırılması Ersin Nazlıcan*, Volkan Recai Ötegen*, Muhsin Akbaba*, Hüseyin İlter** *Çukurova Üniversitesi Tıp

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Detaylı

PAMUK MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-5)

PAMUK MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-5) PAMUK MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-5) 14-17 Nisan 2015, Şanlıurfa Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 2 Mayıs 2015 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli İbrahim

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK

ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarihi: 19/03/1993 Resmi Gazete Sayısı: 21529 BİRİNCİ KISIM : Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI

STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI STRATEJİK ÜRÜN PAMUKTA TEHLİKE ÇANLARI Gözde SEVİLMİŞ-Şebnem BORAN 1. Giriş Pamuk, çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kağıt sanayisinin

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM BAYBURT ÜNİVERSİTESİ GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bayburt Üniversitesi Gıda

Detaylı

HUBUBAT - BAKLAGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-4)

HUBUBAT - BAKLAGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-4) HUBUBAT - BAKLAGİL YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ (2015-4) 07-09 Nisan 2015, Diyarbakır Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 2 Mayıs 2015 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli

Detaylı

MEKANİZASYON EĞİTİMİ. Değerlendirme Raporu Temmuz 2017/ Şanlıurfa

MEKANİZASYON EĞİTİMİ. Değerlendirme Raporu Temmuz 2017/ Şanlıurfa MEKANİZASYON EĞİTİMİ 16-21 Temmuz 2017/ Şanlıurfa Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 07.08.2017 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli Ahmet V. COŞANDAL, GAP-TEYKOB Eğitim

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI ( MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI (10-12.05.2017-MERSİN) ÖZEL SEKTÖR AÇISINDAN SORUNLAR ÖNERİLER Dr. Nilgün SEZER AKMAN Türkiye Tohumculuk Sektöründe Önemli Gelişmeler 1923-1960 Geleneksel tedarik 1961

Detaylı

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI

GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI GAP BÖLGESİNDE YER ALAN İLLERİN YATIRIM FAALİYETLERİ BÖLGESEL TOPLANTISI Prof. Dr. Veysel EROĞLU Çevre ve Orman Bakanı 18 Ağustos 2009 - Şanlıurfa GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ

Detaylı

Gübreleme Programı Hazırlama Eğitimi (2016-3)

Gübreleme Programı Hazırlama Eğitimi (2016-3) Gübreleme Programı Hazırlama Eğitimi (2016-3) 22 24 Şubat 2016, Şanlıurfa Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 01.04.2016 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli İbrahim

Detaylı

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI MERKEZE BAĞLI TAŞRA TEŞKİLATI BİRİMLERİNİN İDARİ BAĞLILIKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İyi Tarım Uygulamaları (GAP) İyi Tarım Uygulamaları (GAP- Good Agricultural Practices); bitkisel ve hayvansal ürünlerin mikrobiyolojik gıda zararlarını en

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama Taslak 24.11.2014 Mesut GÖLBAŞI Ersin AKILLI Hüseyin AYDIN Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının

Detaylı

Kuraklık Pamuğu da Vurdu

Kuraklık Pamuğu da Vurdu Kuraklık Pamuğu da Vurdu Bilindiği gibi pamuk dünyada söz sahibi olduğumuz ürünlerimizden biri. İhracatımızda önemli paya sahip ve lokomotif sektörlerimizden olan tekstil ve konfeksiyon başta olmak üzere

Detaylı

Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Abdullah SESSİZ 1, M. Murat TURGUT 2, F. Göksel PEKİTKAN 3 1 Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Detaylı

NEDEN ISUBÜ TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ?

NEDEN ISUBÜ TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ? NEDEN ISUBÜ TARIM BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ FAKÜLTESİ? Öğrencilerimize Ar-Ge altyapısı ve eğitim kalitesiyle, kamu ve özel sektörün gereksinimlerine yanıt verecek donanımda Ziraat Mühendisleri yetiştirmeyi

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI GAP TARIMSAL EĞİTİM VE YAYIM PROJESİ (GAP-TEYAP)

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI GAP TARIMSAL EĞİTİM VE YAYIM PROJESİ (GAP-TEYAP) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI GAP TARIMSAL EĞİTİM VE YAYIM PROJESİ (GAP-TEYAP) GAP İÇİN EL ELE Aylık Faaliyet Raporu (Ağustos 2013) GAP-TEYAP Proje

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ İÇİN YEREL ÇERÇEVENİN PLANLANMASI PAYDAŞLAR ÇALIŞTAYI. GAP Tarımsal Sorunlar, Çözüm Önerileri ve GAP TEYAP

BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ İÇİN YEREL ÇERÇEVENİN PLANLANMASI PAYDAŞLAR ÇALIŞTAYI. GAP Tarımsal Sorunlar, Çözüm Önerileri ve GAP TEYAP BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ İÇİN YEREL ÇERÇEVENİN PLANLANMASI PAYDAŞLAR ÇALIŞTAYI GAP Tarımsal Sorunlar, Çözüm Önerileri ve GAP TEYAP GAP Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKİ), T.C. Kalkınma Bakanlığının temel misyonuna

Detaylı

Sizi geleceğe taşır...

Sizi geleceğe taşır... Sizi geleceğe taşır... HAKKIMIZDA Elizi Reklam İnşaat Turizm Tarım Gıda ve Hayv. San. Tic.Ltd.Şti. firması olarak 2001 yılında Antalya da faaliyetine başlamıştır. Şirketimizin ana faaliyet konusu sera

Detaylı

Prof.Dr.ABUZER YÜCEL

Prof.Dr.ABUZER YÜCEL Prof.Dr.ABUZER YÜCEL Doğum Yeri ve Tarihi: Adıyaman, 1951 İletişim Bilgileri: Tel: 0414/318 37 39 Faks: 0414 318 36 82 e-mail: ayucel@harran.edu.tr Posta Adresi: Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dekanlığı,

Detaylı

Gıdalardaki Pestisit Kalıntıları. Dr. K.Necdet Öngen

Gıdalardaki Pestisit Kalıntıları. Dr. K.Necdet Öngen GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Tükettiğimiz gıdaların güvenilirliği hayati derecede önemlidir Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz? Tükettiğimiz gıdalar

Detaylı

Basınçlı Sulama Sistemleri Projelendirme ve SZP Eğitimi (2016-5)

Basınçlı Sulama Sistemleri Projelendirme ve SZP Eğitimi (2016-5) Basınçlı Sulama Sistemleri Projelendirme ve SZP Eğitimi (2016-5) 14-18 Mart 2016, Şanlıurfa Değerlendirme Raporu Proje Hazırlayan Teslim Tarihi 01.04.2016 GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım

Detaylı

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir?

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir? Tükettiğimiz imiz gıdalarg daların n güvenilirlig venilirliği i hayati derecede önemlidir KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz? Tükettiğimiz

Detaylı

Zeytin ağacı (Olea europaea L.) en iyi yetişme şartlarını Akdeniz iklim kuşağında bulmuş ve bu bölgeye zeytin medeniyeti adı verilmiştir.

Zeytin ağacı (Olea europaea L.) en iyi yetişme şartlarını Akdeniz iklim kuşağında bulmuş ve bu bölgeye zeytin medeniyeti adı verilmiştir. 3. ZEYTİN İSTATİSTİKLERİ 4 ağacı (Olea europaea L.) en iyi yetişme şartlarını Akdeniz iklim kuşağında bulmuş ve bu bölgeye zeytin medeniyeti adı verilmiştir. Akdeniz ülkelerinde milyonlarca insanın geçim

Detaylı

Ü N İ V E R S İ T E S İ ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ.

Ü N İ V E R S İ T E S İ ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ Ü N İ V E R S İ T E S İ ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ http://bilecik.edu.tr/ Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde 2013 yılında Tarım Bilimleri ve Teknolojileri adı ile

Detaylı

GAP Bölgesi pamuk alanlarındaki bitki koruma sorunlarının belirlenmesi

GAP Bölgesi pamuk alanlarındaki bitki koruma sorunlarının belirlenmesi DOI:http://dx.doi.org/10.16969/teb.92735 Türk. entomol. bült., 2015, 5(3): 135-146 ISSN 2146-975X Orijinal araştırma (Original article) GAP Bölgesi pamuk alanlarındaki bitki koruma sorunlarının belirlenmesi

Detaylı

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Şanlıurfa Kuru Tarım lerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Cevdet SAĞLAM 1, Refik POLAT 2 1 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineları Bölümü,

Detaylı

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU Ağustos 2013, Adana Hazırlayanlar Sabahattin Yumuşak; Adana Güçbirliği Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı; Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

Türkiye de Bölgesel Kalkınma

Türkiye de Bölgesel Kalkınma economicpolicyresearchinstitute ekonomipolitikaları araş t ı rmaenstitüsü Türkiye de Bölgesel Kalkınma Emin Dedeoğlu 7 Aralık 2006, Konya Türkiye'de Bölgesel Kalkınma Slide 2 Türkiye de Bölgeler Arası

Detaylı

ENTEGRE VE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJELERİ 2015 UYGULAMALARI

ENTEGRE VE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJELERİ 2015 UYGULAMALARI ENTEGRE VE KONTROLLÜ ÜRÜN YÖNETİMİ PROJELERİ 2015 UYGULAMALARI 1-2015 yılında Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projeleri Ek-2 belirtilen programlar kapsamında yürütülecektir. 2-EKÜY projeleri uygulanacak

Detaylı

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI 2007 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, Genel Yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık

Detaylı

25 Ağustos 2014 PAZARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

25 Ağustos 2014 PAZARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) YÖNETMELİK. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 25 Ağustos 2014 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29099 (Mükerrer) YÖNETMELİK Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ PESTİSİTLERİN MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Toprak ve Su; en güvenilir iki liman

Toprak ve Su; en güvenilir iki liman Toprak ve Su; en güvenilir iki liman 21. Yüzyılın Uluslararası Politikaları ve Planları (ULUSLARARASI SAVAŞLAR) Gıda, Su ve Enerji temeline dayalıdır ve söz konusu bu üç unsurun güvenliği arazi ve topraklarla

Detaylı

HARRAN OVASINDA SULAMAYA AÇILAN ALANDA ÜRÜN DESENİNDEKİ DEĞİŞMELER VE GAP TA ÖNGÖRÜLEN ÜRÜN DESENİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

HARRAN OVASINDA SULAMAYA AÇILAN ALANDA ÜRÜN DESENİNDEKİ DEĞİŞMELER VE GAP TA ÖNGÖRÜLEN ÜRÜN DESENİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI HARRAN OVASINDA SULAMAYA AÇILAN ALANDA ÜRÜN DESENİNDEKİ DEĞİŞMELER VE GAP TA ÖNGÖRÜLEN ÜRÜN DESENİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI Arş. Gör. Yusuf ÇELİK1 Doç. Dr. Bahri KARLI 1 Arş. Gör. Sadettin PAKSOY1 1. GİRİŞ

Detaylı

SEZONU EGE BÖLGESİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU

SEZONU EGE BÖLGESİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU 2004-2005 SEZONU EGE BÖLGESİ ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİ TAHMİN HEYETİ RAPORU 2004 2005 sezonu zeytin ve zeytinyağı rekoltesini tespit etmekle görevlendirilen heyetimiz, çalışmalarına 06.09.2004 tarihinde

Detaylı

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL YERLEŞİMLERDEKİ NÜFUS %'Sİ... 4 EK 1.2... 6 KİŞİ BAŞI REEL GSYİH,

Detaylı

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 20 Şubat 2017 Resmi Gazete Sayısı: 29985 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ARICILIK GELİŞTİRME UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ MADDE

Detaylı

Kim.Müh. Saadet ODACI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı

Kim.Müh. Saadet ODACI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Kim.Müh. Saadet ODACI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı 1 İnsektisitlere karşı direnç İnsektisitlere karşı direnç, zararlı bir türe karşı mücadelede kullanılan insektisitin etkinliğinde,

Detaylı

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU İl Müdürü İl Müdürü Yardımcısı (Teknik) İl Müdürü Yardımcısı (İdari) Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri

Detaylı

EGE BÖLGESİ 2017 YILI PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN BELİRLENMESİ PROJE RAPORU

EGE BÖLGESİ 2017 YILI PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN BELİRLENMESİ PROJE RAPORU EGE BÖLGESİ 2017 YILI PAMUK EKİLİ ALANLARININ VE ÜRÜN REKOLTESİNİN BELİRLENMESİ PROJE RAPORU İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası işbirliğinde, Ege

Detaylı

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ

IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ IPUD İYİ PAMUK UYGULAMALARI DERNEĞİ AMAÇ Türkiye de pamuk üretimini, pamuğu üreten kesimler için, pamuğun yetiştirildiği çevre için ve sektörün geleceği için daha iyi

Detaylı

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ALAŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU

MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ALAŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ALAŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU Tel: (236) 654 12 01-654 31 53 Adres: Baklacı Mevkii Alaşehir MANİSA web sayfası: http://alasehirmyo.cbu.edu.tr/ YÖNETİM Prof.Dr. Şenay AYDIN

Detaylı

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ 30 Havza 1 Sunum Planı 1. Tarım havzalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum değerlendirmesi 3. Amaç ve gerekçe

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Ünvanı Adı Soyadı : Yrd. Doç. Dr. : Abdulveli SİRAT Telefon : (456) 233 10 32/3602 Fax : (456) 511 86 79 e-posta : awsirat@gumushane.edu.tr

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BATMAN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI BİLGİ FORMU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI BİLGİ FORMU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ ESPİYE MESLEK YÜKSEKOKULU BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI BİLGİ FORMU Bölüm Bölüm Başkanı Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

Detaylı

Manisa İlinde Üreticilerin Bitki Koruma Uygulamaları 1

Manisa İlinde Üreticilerin Bitki Koruma Uygulamaları 1 Yıldıztekin ve Tuna Araştırma Makalesi (Research Article) Elvan KARATAŞ * Özdemir ALAOĞLU 2 2 Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Konya * Salihli İlçe Tarım Müdürlüğü, Manisa, e-posta:

Detaylı

Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu

Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu Abdullah SESSİZ 1, M. Murat TURGUT 2, H. Deniz ŞİRELİ 3 1 Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Diyarbakır 2 Çukurova

Detaylı