ORMAN KORUMA I-GİRİŞ Ormanlar gerek sağladıkları faydalar, gerek yok olduklarında ortaya çıkan sonuçlar itibariyle yalnız ait oldukları ülke için

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ORMAN KORUMA I-GİRİŞ Ormanlar gerek sağladıkları faydalar, gerek yok olduklarında ortaya çıkan sonuçlar itibariyle yalnız ait oldukları ülke için"

Transkript

1 ORMAN KORUMA I-GİRİŞ Ormanlar gerek sağladıkları faydalar, gerek yok olduklarında ortaya çıkan sonuçlar itibariyle yalnız ait oldukları ülke için değil, tüm insanlık için son derece önemli varlıklardır.

2 Bu nedenle ormanların korunması hem dünya hem de ülkemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Yurdumuzun da içinde yer aldığı iklim kuşağının orman yetiştirmeye çok elverişli olmaması, tahrip olan ekosistemin yeniden orman yetiştirmeye hazır duruma gelmesinin çok uzun yıllar gerektirmesi, dik ve engebeli topografik yapımızın bozulmaya çok yatkın olması, mevcut ormanların korunmasının önemini daha da arttırmaktadır.

3 ORMANLARI TEHDİT EDEN FAKTÖRLER Ülkemiz ormanları diğer ülkelerde olduğu gibi çeşitli biyotik ve abiyotik faktörlerin tehdidi altındadır. Orman yangınları, Zararlı böcek ve hastalıklar, insanların çeşitli usulsüz müdahaleleri, biyotik zararlılar olarak sıralanırken, yıldırım, fırtına, heyelan, güneş yakması ve benzeri etkenler ise abiyotik zararlılar olarak tasnif edilir.

4 TEDBİRLER Ormanların korunmasında alınacak tedbirler iki gurupta toplanabilir. Bunlar: 1- Koruyucu tedbirler, 2- Müdahale (savaş) tedbirleridir.

5 KORUYUCU TEDBİRLER Ormanlarda tehlikeli olabilecek tüm faktörlerin önceden görülerek meydana gelecek tahribatın önlenmesine ait tüm çalışmalardır. Bu çalışmalar gerek amenajman, gerek konu bazında hazırlanacak diğer planlarda belirtilir. SAVAŞ TEDBİRLERİ Ormanda alınacak koruyucu tedbirlere rağmen ortaya çıkabilecek zararlı etkenleri bertaraf etmeye veya doğacak zararın şiddetini azaltmaya yönelik tedbirlerdir.

6 ULUSAL ORMANCILIĞIMIZIN AMAÇLARI dönemini kapsayan Ulusal Ormancılık Programı na göre Türkiye ormancılığında; TEMEL AMAÇ: Orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ile toplum refahına ve ülkenin kalkınmasına optimum katkıların sağlanması, ANA AMAÇLAR: Ormanların korunması, ormanların geliştirilmesi, orman kaynaklarından faydalanma dır.

7 ORMANLARI KORUMA AMACI Ülkemizde Milli ormancılık politikamızın daima birinci sırasında yer almakta olan ormanların korunması konusu, 1- Orman alanlarının ve sınırlarının, 2- Ormanları biyolojik çeşitliliğini, 3- Ormanların biyotik ve abiyotik zararlara karşı korunması hususlarını içermektedir.

8 II- ÜLKEMİZDE ORMAN KORUMANIN TARİHÇESİ Ormanların korunmasında ilk düzenleme; 1839 yılında yürürlüğe konulan Orman Nizamnamesi dir. Bunu sırası ile: 1856 yılında çıkarılan Arazi Kanunnamesi 1870 yılında çıkarılan Orman Nizamnamesi 1917 yılında çıkarılan Devlet Ormanlarının İdaresi Kanunu 1920 yılında çıkarılan Baltalık Kanunu 1924 yılında çıkarılan Mevcut Bütün Ormanların İdaresi ve İşletilmesi Hakkında Kanun izlemiştir.

9 Ormancılığa bütünlük kazandıran en geniş kapsamlı ilk yasa 1937 yılında yürürlüğe konulan 3116 sayılı Orman Kanunu olmuştur. Aynı yıl 3157 sayılı Kanunla Tarım Bakanlığına bağlı, Tümen çapında Orman Genel Komutanlığı kurulmuştur yılında ayrıca Orman Genel Müdürlüğünün ilk Teşkilat Kanunu olan 3204 sayılı Yasa çıkarılmış, 1942 yılından itibaren İl Merkezlerinde Çevirge Müdürlükleri kurulmuş zamanla isimleri Revir Amirlikleri olarak değiştirilmiştir.

10 1945 yılında çıkarılan 4767 sayılı Yasa ile (1937 de kurulan) Orman Genel Komutanlığı lağv edilmiş, Revir Amirliklerinin adı Orman İşletme Müdürlüğü olmuş, Orman Koruma görevleri de tamamen Orman İşletme Müdürlükleri, Orman Bölge Şefleri ve Orman Bakım Memurları na verilmiştir.

11 Merkezde Ormanların Korunması ile ilgili görevler başlangıçta Koruma ve Mülkiyet Dairesi ne verilmişken 1970 yılında bu daire Koruma Dairesi Başkanlığı ile Mülkiyet Dairesi Başkanlığı olarak ikiye ayrılmış, Koruma Dairesine; Koruma, Yangın ve Telekominikasyon, Zararlılarla Mücadele Şubeleri bağlanmıştır.

12 Halen koruma hizmetleri merkezde; Orman Genel Müdürlüğünün ana hizmet birimleri olan Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı ve Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Bu dairelere sırasıyla: Orman Yangınlarını Önleme, Orman Yangınlarıyla Mücadele, Elektronik Haberleşme, Havacılık, Meteoroloji ve Simülasyon, Yangın Güvenliği Şube Müdürlükleri ile Orman Zararlıları ile Mücadele, Ormancılık Karantina, Orman Koruma, Orman İçi Korunan Alanlar, Otlatmanın Düzenlenmesi ve Kontrolü, Orman Ekosistemlerini İzleme Şube Müdürlükleri bağlı bulunmaktadır.

13 Ormanların yasadışı insan müdahalelerinden korunması işi; yılları arasında Orman Muhafaza Memurları, yılları arasında Orman Askerleri tarafından, yürütülmüş, bu tarihten sonra yeniden Orman Muhafaza Memurlarının sorumluluğuna verilmiştir.

14 yılları arasında Bölüm (ayrım) sistemi ile yürütülen orman hizmetlerinde yılları arasında Toplu Koruma sistemi uygulanmış, 1993 yılından 2006 yılına kadar; Toplu Koruma, Bölüm Koruma, Sabit Ekip ve Seyyar Ekip lerden oluşan karma sistem halinde çalışılmıştır yılından itibaren ise Toplu Koruma, Bölüm Koruma, Hassas Alan Koruma ve Acil Müdahale Ekipleri halinde çalışılmaktadır.

15 Orman Genel Müdürlüğünün Taşra örgütü Koruma hizmetlerini de yürütmekte ve 27 Orman Bölge Müdürlüğü, 241 Orman İşletme Müdürlüğü, 1366 Orman İşletme Şefliği, 1734 Toplu Koruma Ekibi, 145 Bölüm Koruma Ekibi, 29 Hassas Alanlar Koruma Ekibi, 1 Acil Müdahale Ekibi halinde teşkilatlanmış bulunmaktadır.

16 III- ANAYASADA VE ORMAN KANUNUNDA KORUMA HÜKÜMLERİ Ormanlarımızın korunması hususu 1961 Anayasasının 131 nci, 1982 Anayasasının 169 ncu maddesiyle koruma güvencesi altına alınırken yürürlükteki 6831 sayılı Orman Kanununda da bu korumanın hangi usul ve esaslar dahilinde yürütüleceği belirlenmiştir.

17 Kanunun 1 nci maddesinde Orman sayılan yerler belirtilirken 7-12 nci maddeleri Orman Kadastrosuna ilişkin hususları düzenlemektedir. Yasanın 14 ncü maddesi Ormanlardan Ağaç, Fidan, Tıbbi ve Sınai Bitkilerinin Kesilmesini Orman Örtüsünün Alınmasını yasaklarken 15 nci maddesi gerekli ve faydalı hallerde bu işlerin Orman İdaresinin izni ile yapılabileceğini düzenlemektedir.

18 Kanunun 17 nci maddesi Ormanlarda Yapılaşma ve İşgali yasaklarken kamu yararı gerekçesi ile verilecek izinleri düzenlemekte, 19 ncu maddesi hayvan otlatmayı yasaklarken zorunlu hallerde verilecek izinleri düzenlemektedir. 23 ncü madde Muhafaza Ormanlarına, 25 nci madde Milli Parklara ilişkin hususları belirlemektedir.

19 27 nci madde kesilecek ağaçların dipleri ile bu ağaçlardan elde edilecek ürünlere vurulacak damgalara ve orman emvaline verilecek nakliye ve sevk irsaliyelerine ilişkin hususları düzenlemekte, ncı maddeler Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesine dair esasları tanzim etmektedir.

20 77-78 nci maddeler Orman Memurlarının orman suçlarının takibi konusundaki yetkilerini, silah taşıma haklarını, nci maddeleri Genel Kolluk Güçleri ile Köy Muhtarlarının Orman Memurlarına Yardım Etmekle Yükümlü Olduğunu, 82 nci madde Orman Muhafaza Memurlarının Suç Tutanağı Düzenlerken Uyacağı esasları, 84 ve 85 nci maddeler yakalanan emval ve suç aletleri hakkında yapılacak işlemleri, 88 nci madde Orman Memurlarının Arama Yetkisini belirlemektedir.

21 Kanunun nci maddeleri, Kanunda yasaklanan fiillere tertip edilen cezaları, ncü maddeleri ise Orman İdaresinin tazminat ve ağaçlandırma bedeli talebine ilişkin hususları, 116 ncı maddesi Orman sayılmayan yerlerdeki ağaçlardan sahiplerinin faydalanma esaslarını düzenlemektedir.

22 IV-ORMAN SUÇLARINA İLİŞKİN TUTANAKLARIN DÜZENLENMESİ Orman Memurları Tarafından yaygın olarak; 1- Dikiliden ağaç kesilmesi, 2- Bulundurma ve Sarf, 3- Nakil, 4- Açma İşgal ve Faydalanma, 5- Otlatma, 6- Ocak Açma, Tesis Kurma, 7- Odun Kömürü yapma, 8- Zati ve Müşterek İhtiyacı Amaç Dışı Kullanma, 9- Avlanma, 10- Orman Yangınına Sebebiyet konularında suç tutanakları düzenlenmektedir.

23 KESME SUÇLARI Yasadışı eyleme maruz kalan ağacın hayatiyetini kaybetmesi halinde işlenen suçlar kesme suçlarıdır. (çapın üçte ikisi kesilmişse, ibrelilerde dalların tamamı yada ağacın tepe sürgünü kesilmişse suç kesme suçudur) Göğüs çapı (130 cm) 7.9 cm ve daha küçük ağaçların sökülmesi, kesilmesi halinde bunlar için suç zaptı fidan olarak tanzim edilir. Ancak, göğüs çapı 7.9 cm den aşağı olmasına rağmen kuru olan, büyüme enerjisine sahip olmayan, müstakil kök ve gövdesi olmayan fertlerle, sürgünden gelen şah ve filizler ile 11 yaşından büyük olan fertler fidan sayılmaz.

24 Bulundurma-sarf Suçu: Orman emvalini yasadışı olarak bulunduran veya sarf eden ancak ağacı dikili vaziyette keserken görülemeyen (kestiği kanıtlanamayan) şahısların eylemleri bu kategoriye girmektedir. Nakil suçları: Kaçak orman emvalinin yüklendiği aracın, ilk yüklendiği yerden harekete geçerek yol alması ve bu esnada durdurulması halinde oluşan suçlardır. Araç kaçak orman emvali ile yüklenmiş olsa dahi hareket etmeden yakalanmış ise kaçak nakil eylemi oluşmaz.

25 Açma ve işgal - faydalanma suçları: Açma suçunda orman örtüsü kaldırılmaktadır. İşgal ile faydalanma suçunda orman örtüsü kaldırılması söz konusu değildir.

26 Otlatma suçları: Orman Kanununun 19 uncu maddesinde yasaklanan eylemler otlatma suçunu oluşturmaktadır. Zarar gören fidanların cins, tür, yaş ve adedi çok önemlidir. Tepe sürgünü tahrip edilmiş fertler de hayatiyetini kaybetmiş fertler gibi değerlendirilir. Hayvan otlatılan sahanın orman durumu (muhafaza ormanı, gençleştirme sahası, ağaçlandırma sahası, yanık saha, milli park sahası) verilecek ceza bakımından önem taşır. (6831 madde 111) Otlatma eylemi sonucu tazminat talebinde bulunulabilecek fidan sayısı, ağaçlandırma faaliyetlerinde kullanılan fidan sayısını geçemez.

27 İzinsiz tesis kurma, ocak açma: Orman ürünlerini işleyecek her türlü fabrika kurulması Çevre ve Orman Bakanlığının, Devlet ormanları hudutları içerisinde veya bu orman sınırlarına bir kilometre olan yerlerde taş, kum ve toprak, dört kilometreye kadar olan yerlerde ise hızar, şerit kurulması ve kireç, kömür, terebentin, katran, sakız ve benzeri gibi, işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılması, balık üretilmek üzere tesis kurulması Orman Genel Müdürlüğünün iznine bağlıdır. (6831 madde 18) Devlet ormanları içinde maden ocakları açmak, aramak, işletmek orman idaresinin iznine bağlıdır. (6831 madde 16) Bu maddelere göre izinsiz kurulacak ve açılacak tesis ve ocaklar hakkında suç tutanakları düzenlenir.

28 Zati ve müşterek ihtiyaç suçları: Zati ve müşterek ihtiyaçlarını yerinde kullanmayanlar, her ne surette olursa olsun elden çıkaranlar, veriliş gayesine uygun kullanmayanlar hakkında suç tutanağı düzenlenecektir. Avlanma suçları: Merkez Av Komisyonunca belirlenen usul ve esaslara uyulmadan, av tezkeresi ve avlanma izin belgesi olmadan avlanma yapılması, avlanma suçunu oluşturur. Orman yangını suçları: Orman alanlarında kasten veya dikkatsizlik sonucu çıkan yangınlar, Orman yangını suçlarını oluşturur.

29 V- ORMAN KORUMA GÖREVLİLERİNİN ARAMA VE EL KOYMADA DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR Orman suçlarının takibi konularında başvurulan yöntemler arasında Arama ve El koyma hususları da yer almaktadır. Arama, el koyma ve ifade alma ile ilgili konularda Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği hususlarına göre davranılması esastır. İki çeşit arama vardır. Bunlar: 1- Adli Arama, 2- Önleme Aramasıdır.

30 ADLİ ARAMA Suç işlendikten sonra yapılan araştırma işlemidir. Arama hakim kararı ile yapılır. Acil hallerde Cumhuriyet Savcısının yazılı emri üzerine yapılabilir. Bu durumda 24 saat içinde Hakim kararı alınır. C.Savcısına ulaşım imkanı olmayan hallerde (Konut, İşyeri ve Kamuya açık olmayan kapalı alanlar dışında) İşletme Şefinin yazılı emri ile yapılabilir. Gece vaktinde, konutta, işyerinde ve diğer kapalı yerlerde arama için hakim kararı şarttır.

31 ÖNLEME ARAMASI Suç işlenmesinin önlenmesi, taşınma veya bulundurulması yasak eşyanın tespiti için yapılan araştırma işlemidir. Hakim kararıyla olur. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Mülki Amirin yazılı emri ile yapılabilir. Her arama kararı aksine bir hüküm içermiyorsa sadece bir kez arama yetkisi verir. Adli aramalar kural olarak gündüz, önleme aramaları, denetimler ve kontroller her zaman yapılabilir.

32 EL KOYMA Orman suçlarında kullanılan nakil araçları suç aletleri ve suç konusu emvale el koyma işlemleri 6831 sayılı O.K. 79 uncu maddesi gereğince 5271 sayılı Ceza Muh. Kanununa göre yürütülür. Arama kararı aynı zamanda el koyma işlemini de kapsar. Konut, işyeri ve kapalı alanlarda olmayan suça ilişkin delil emval ve suç aletleri hakkında da arama kararı olmaksızın el koyma kararı verilebilir.

33 EL KOYMADA YETKİ El koyma kararı Hakim tarafından verilir. Gecikmesinde sakınca olan hallerde Cumhuriyet Savcısının yazılı emri ile, Savcıya ulaşılamadığı hallerde ise İşletme Şefi tarafından yazılı olarak verilir. Taşınmazlara, kara, deniz ve hava ulaşım araçlarına el koyma işlemlerinde Hakim kararı şarttır. Hakim kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi el koymanın gerçekleştirildiği andan itibaren 24 saat içinde C.Savcılığı tarafından Hakim onayına sunulur. Hakim el koymanın devamına ilişkin kararını 48 saat içinde açıklar. Aksi halde el koyma kendiliğinden kalkar. Bu durumda el konulan eşyalar sahibine yetkili makamın yazılı talimatına istinaden tutanakla teslim edilir.

34 VI-DAMGA İŞLERİ 6831 sayılı O.K.27maddesinde ; Devlet Ormanlarından Kesilecek veya Herhangi bir Sebeple Devrilmiş Veya Kesilmiş Ağaçlardan Hangilerinin Diplerinin ve Hangi Ürün Çeşidinin Kimler Tarafından Numaralanıp Damgalanacağına nakliye tezkerelerinin tanzim ve kullanılmasına ait şekil ve esaslar Orman Genel Müdürlüğünce tayin ve tespit olunur. Damga çekiçleri 4 çeşit olup denilmektedir. Konuya açıklık getirmek üzere Orman Genel Müdürlüğü tarafından Damga Yönetmeliği hazırlanmıştır.

35 DAMGA ÇEŞİTLERİ Damga Yönetmeliğine göre dört çeşit damga vardır. Dikili Ağaç Damgası: Kesilecek ağaçları belirlemek üzere dip kütükte kalacak şekilde, siyah boya kullanılarak tatbik edilen, T.C. OUM rumuzlarını ve sıra numarasını ihtiva eden oval bir çekiçtir. Orman İşletme Şefi ile Orman İşletme Müdürünün yazılı emri ile yetkilendirilmiş Orman Teknik elemanı tarafından kullanılır.

36

37 Devrik Ağaç Damgası: Ormanlarda tabi sebeple devrilmiş veya kırılmış ağaçların dip kütüklerine ve zati, müşterek, göçmen ve felaketzede ihtiyacı olarak verilen emvalin her iki başına; kesilecek ağaçlar için siyah boya, zati ihtiyaç emvalinde kırmızı boya kullanılarak tatbik edilen, T.C. OUM rumuzlarını ve sıra numarasını ihtiva eden sekiz köşeli bir çekiçtir. Orman İşletme Şefi ile Orman İşletme Müdürünün yazılı emri ile yetkilendirilmiş Orman Teknik elemanı tarafından kullanılır. Zati ihtiyaç emvaline ve devrilmiş ağaçlara tatbiki için Orman Muhafaza Memurları da yetkilendirilebilir.

38

39 Usulsüz ve Nizamsız Ürünlere Ait Damga: Yasadışı olarak kesilen ağaçların kütükleri ile aynı yolla elde edilmişken yakalanıp zapt edilen emvalin her iki başına kırmızı boya kullanılarak tatbik edilen, T.C. OD rumuzlarını ve sıra numarasını ihtiva eden altı köşeli bir çekiçtir. Orman İşletme Şefi ile Orman İşletme Müdürünün yazılı emri ile yetkilendirilmiş Orman Teknik elemanı tarafından kullanılır. Münferit olaylarda Orman Muhafaza Memurlarına da yetki verilir.

40

41 Mamul Damga: Ölçü birimi m3 olan emvalin istif yerine taşınmasından önce emvalin tek tarafına, istif yerinde satılan emvalin tesliminden önce her iki tarafına çapraz olarak siyah boya kullanılarak tatbik edilen, T.C. OD rumuzlarını ve sıra numarasını ihtiva eden daire şeklinde bir çekiçtir. Orman İşletme Şefi veya yetkilendireceği bir teknik eleman veya Orman Muhafaza Memurları tarafından kullanılır.

42

43 DAMGALARIN MUHAFAZASI Damgaların Muhafazasından İşletme Şefleri sorumludur. Kaybolan, sahtesine rastlanan veya numarası okunmaz hale gelen damgalar teşkilata duyurularak kullanımdan kaldırılır. Bunlardan elde mevcut olanlar Orman Genel Müdürlüğü tarafından imha edilir.

44 VII- ORMAN ÜRÜNLERİNE VERİLECEK TAŞIMA BELGELERİ 6831 sayılı OK ve 42 nci maddelerine göre bazı orman ürünlerinin ancak nakliye tezkeresi veya sevk irsaliyesi ile taşınabileceği öngörülmüştür. Konuya açıklık getirmek üzere OGM tarafından Orman Ürünlerine Verilecek Taşıma Belgelerine Ait Yönetmelik hazırlamıştır. Yönetmeliğe göre dört çeşit Taşıma tezkeresi mevcuttur.

45 TEZKERE ÇEŞİTLERİ 1- Devlet Ormanlarından Üretilen Endüstriyel Odunlara Ait Nakliye Tezkeresi (Orman İdaresinden teslim alınan endüstriyel odunun istenilen yere taşınmasında kullanılır.) 2- Devlet Ormanlarından Üretilen Yakacak Odun İle Odun Dışı Ürünlere Ait Nakliye Tezkeresi (Orman İdaresinden teslim alınan yakacak odun ve odun dışı ürünlerin istenilen yere taşınmasında kullanılır.)

46 sayılı Kanundan Yararlananlara Verilecek Yapacak ve Yakacak Odunun Kesme ve Taşımasına Ait Nakliye Tezkeresi (Orman Kanununun 31,32 ve 33 maddelerine göre verilen yapacak ve yakacak taşınmasında (gerektiğinde kesilmesinde) kullanılır.) 4- Devletten Başkasına Ait Ormanlarla Orman Sayılmayan Yerlerden Üretilen Orman Ürünlerine Ait Nakliye Tezkeresi

47

48

49

50 .

51 DAMGA VE TEZKEREYE TABİ ÜRÜNLER Devlet ormanları, Devletten başkasına ait ormanlar ve orman sayılmayan yerlerden elde edilip ölçü birimi m3 olan gayri mamul ürünler damga ve nakliye tezkeresine tabidir. m3 ile ölçülen gayrı mamullerin şekil değiştirmeden tekrar nakli halinde de yeniden tezkere gerekir.

52 YALNIZCA TEZKEREYE TABİ ÜRÜNLER Ölçüsü ster veya ağırlık birimi ile ifade edilen ürünler sadece nakliyeye tabidir. ( 40 ster yakacak odun, 500 kg kekik vb.) DAMGA VE TEZKEREYE TABİ OLMAYAN ÜRÜNLER Yasal yollarla sağlanmış olmak kaydı ile yukarıda belirtilenlerin dışında kalan tüm ürünler (işlenmiş kereste, parke, kapı-pencere, talaş, çıta vb. ile 6831 sayılı Orman Kanununun özel hükümleri gereği damga ve nakliyeden muaf tutulan ağaç türlerine ait ürünler) damga ve tezkereden muaftır.

53 İTHAL ÜRÜNLERİN TAŞINMASI Türkiye ormanlarında bulunmayan ithal orman ürünleri fatura ve sevk irsaliyesi ile taşınabilir. Türkiye ormanlarında bulunan ithal orman ürünleri mavi renkte mamul damga ile damgalanır. İthal belgelerine dayanılarak kesilecek mevcuduna nakliye tezkeresi müstenit yapılarak fatura ve sevk irsaliyesi ile sevk olunur. RESMİ DAİRELE VERİLEN ÜRÜNLERİN NAKLİ Bu ürünler (damgaya tabi olanlar damgalı olmak kaydı ile) nakliye tezkeresi alınmaksızın kurumların kendi özel belgeleri ile nakledilebilirler.

54 TOPLANMASI İZİNE BAĞLI ODUN DIŞI ÜRÜNLER 6831 sayılı OK.17 nci maddesi gereği toplanması izne bağlı ürünlerin ormandan çıkarılması nakliyeye tabidir. Bu ürünler şekil değiştirdikten sonra ayrıca nakliye gerekmez. Sahipli araziden elde edilen odun dışı ürünler Muhtarlıktan alınacak belge ile taşınabilir. Orman sayılmayan sahipli yerlerden elde edilen ürünler için ürün çeşidine göre yönetmelik hükümleri geçerlidir. Ancak Kanun ile damga ve nakliyeden muaf tutulmaya dair hükümler saklıdır. (6831 sayılı OK.116 ncı madde)

55 DEVLETTEN BAŞKASINA AİT ORMANLARDAN ELDE OLUNAN ÜRÜNLER Bedele ait hususlar saklı kalmak kaydı ile kamu kuruluşlarına ait özel ormanlarla diğer özel ormanlardan elde edilecek orman ürünleri de ürün çeşidinin gerektirdiği işleme tabidir. Tezkerelerle sevk irsaliyelerinin düzenleme esasları, müstenit yapılacak belgeler şekil değiştirmeler, kontrol ve denetim işleri, tezkereleri kaybı halinde yapılacak işlemler yönetmelikte detaylı olarak belirtilmiştir.

56 VIII- YANGINLAR Yangınların 4 tipi vardır. Bunlar: Ahşap ve diğer yanıcı malzemelerin oluşturduğu A sınıfı yangınlar. Petrol, Gaz, Benzin gibi petrol ürünlerinin oluşturduğu B sınıfı yangınlar. Enerji yüklü elektrik hatlarının oluşturduğu C sınıfı yangınlar. Magnezyum gibi yanabilen maddeleri kapsayan D sınıfı yangınlardır. Orman yangınları A sınıfı yangınlar arasındadır.

57 ORMAN YANGINLARI TANIM: Orman Yangını :Serbest yayılma eğiliminde olan ve ormanda yaşama birliği içinde bulunan canlı ve cansız bütün yakıtları yok edebilen ateştir. Yanma olayı ısı, oksijen ve yanıcı maddelerden oluşan üç unsurun bir arada olmasıyla meydana gelir. Yangının sönmesi için de bu üç unsurdan birinin ortadan kaldırılması gerekmektedir.yanma olayı için, C 0 den, oksijenin %15 den fazla olması ve yeterli miktarda yanıcı maddenin bulunması şarttır.

58 YANGIN TÜRLERİ Ülkemizde iki çeşit orman yangını vardır. Bunlar örtü ve tepe yangınlarıdır. Örtü Yangını : Orman toprağını örten ölü ve diri örtüyü yakan yangındır.( Ot, çayır, funda, fide, fidan, yaprak, yosun,humus, kuru dal, kütük, devrik, kesim artıkları v.b) Tepe Yangını : Ağaç ve ağaçcıkların tepelerini de yakarak ilerleyen yangındır. En tehlikeli yangın türüdür.

59 YANGININ KISIMLARI Bir yangının muhtelif kısımları spesifik isimlerle tanınır Yaygın terminoloji, yangın emniyet şeridi üzerinde kesin doğrulukta bir iletişim için önemlidir. Aşağıdakiler yaygın şekilde kullanılan terimlerdir: Menşe, (orijin): Yangının başladığı yerdir. Yangının sebebinin tayin edilmesi için bu alan korunmalıdır. Baş: Yangının yayılan kenarı olup, genellikle en yüksek hızda yayılmaya sahiptir. Rüzgâr veya topografya etkisiyle tahrik edilir. Bir yangında iki veya daha fazla baş oluşabilir. Arka, Yangının arkası genellikle baş kısmın aksi tarafıdır ve yangının kaynağına en yakın olan kısımdır. Yangının arka kenarı diğer bölümlerine nazaran ekseriya daha yavaş yanar. Bazen yangının topuk veya taban kısmı olarak da adlandırılır.

60

61 Kanatlar: Yangının kenarlarıdır. Bunlar genelde baş kısmı kadar sıcak yanmazlar. Sol kanat, yangının menşe veya taban kısmından baş kısmına doğru bakıldığında sol tarafıdır. Sağ kanat ise yangının sağ tarafıdır. Çevre: Yanmakta olan veya yanan dış kenarın toplam uzunluğudur. Taşmalar: Bir yangın, yangın emniyet şeridini aştığında oluşur. Yangın ve taşma kısmı, aralarında her hangi bir yanmamış yakıt olmaksızın birbirine bitişiktir.

62

63 Parmaklar: Topografyada veya rüzgarda bir kayma sonucudur. Bunlar baş kısmının arkasında gelişerek kanatlardan dışa uzanırlar. İkinci baş haline gelişebilirler. Adalar: Yangının çevresi içerisinde kalan yanmamış yakıt içeren yama bölgeleridir. Yangın hattına yakın olan adalar üzerine bir biçimde söndürme işlemi yürütülmelidir. Cepler: Yanmamış yakıtın yangının çevresi boyunca oluşturduğu derin girintilerdir. Normalde, yangın emniyet şeridi ceplerden öteye inşa edilir ve bunlar daha sonra yakılır. Spot (Sıçrama) yangınlar: Yangının ana çevresi dışında yanmakta olan ve genellikle rüzgarın taşıdığı közler veya yuvarlanan döküntü malzemeyle sebep olunur.

64

65 Yangın Yerine Ulaşıldığında Yapılacak İşler Yangın yerine ulaşan sorumlu veya yetkilinin yapacağı öncelikli iş, yangınla ilgili olarak öğrendiği tüm bilgilerin katkısı ile yangını en emin, en faydalı ve en etkili şekilde kontrol altına almak için bir organizasyonu oluşturmak ve söndürme planı geliştirmektir. Bu maksatla sırası ile yapılması gereken işlemler aşağıda belirtilmeye çalışılmıştır. Unutulmamalıdır ki yangınla savaşın her zaman birden çok metodu vardır. İyi bir yangın yöneticisine düşen görev, elde bulunan kaynakları doğru yerde, doğru saatte ve en uygun yöntemle kullanmaktır. Yine unutulmamalıdır ki hazırlanacak müdahale planları şartlara göre değiştirilebilecek elastikiyette olmalıdır.

66 Durum Tespiti: Ne ile savaştığınızın farkında değilseniz, anlamlı ve mantıklı bir müdahale planı geliştirmeniz mümkün değildir. Bu maksatla aşağıdaki suallerin ışığında ise çok iyi bir değerlendirme yaparak başlamalısınız. Yangın Durumu ve Yangın Eğilimi Nasıldır? Yangın, Emniyet İlkeleri Çerçevesinde Müdahaleye Müsait midir.? Topoğrafik Yapı Nasıldır? Geniş açıklık, kayalık göl gibi yanıcı maddeden arınmış doğal engeller mevcut mu?

67 Yakıtın Tipi Nedir? Yangının hali hazır büyüklüğü nedir? Tehlike altında bulunan veya bulunabilecek yerleşim alanı var mı dır? Yangın cereyan ettiği orman arazisinin tasarrufu kime aittir? Bölgeye giriş çıkışlarda herhangi bir sınırlama var mı? Elde mevcut olan ekip ve eleman sayısı araç ve alet durumu nedir?

68 Müdahale Stratejisinin Tespiti ve Planının Hazırlanması: Bütün bu bilgiler ışığında sıra; Yangını ne zaman ve nerede durdurabilecekseniz, bunu sağlamak için ne tür ekip ve ekipmana ihtiyaç duyacaksanız? gibi soruların cevaplandırılmasına gelmiştir. Yangının ne zaman ve nerede söndürülmesi gerektiğini hedefleyen plan, Stratejik Söndürme Planıdır. Yangına karşı uygulanacak eylem biçimi, yangınların büyüklüğüne göre oluşup gelişecek Yangın Yönetim Organizasyonu içindeki Komuta Kademesi tarafından belirlenecektir.

69 Yangın Söndürme Hattı Yerinin Tespiti Orman yangınlarını söndürme çalışmalarında nihai hedef; *Yangının etrafında yanıcı maddeden arındırılmış veya yanmaz hale getirilmiş güvenli bir hat tesis etmek, *Tesis edilen hattı ayakta tutmaktır.

70 Yangın Söndürme Hattının tesis Edilme Kuralları: Söndürme hattı düz hat şeklinde tesis edilmeli, dar açılı keskin hatlardan kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunca yangın kenarına yakın tutulmalıdır. Mevcut doğal ve yapay bariyerler değerlendirilmelidir. Yangın hattının geri emniyeti ihmal edilmemelidir. Civardaki nokta yangınları hattın içine alınmalıdır. Ağır yanıcı maddelerden sakınılmalıdır. Yanmamış materyal yangının dışına atılmalıdır. Yangın hatları daima emniyetli yerlere bağlanarak kapalı devreler oluşturulmalıdır. Hatlar aşağıdan yukarıya tesis edilmelidir. Gerekenden az veya çok hat tesis edilmemelidir. Söndürme hattı ile yangın arasında kalan yakıtlar kontrol altında mutlaka etkisizleştirilmelidir.

71 Yangının yoğun olduğu yerlerin kuşatılmasına özellikle itina gösterilmelidir. Yamacın alt kısmındaki hatların tesisinde yuvarlanmalara karşı önlemler alınmalıdır. Yangın hattının tesisi için yeterli zaman mutlaka ayrılmalı, bu zaman hesaplanandan daha fazla tutulmalıdır. Yangın söndürme faaliyetleri esnasında çevreyi tahrip edici etkinliklerden kaçınılmalıdır.(1 dekarlık yangının etrafına 2 dekarlık geniş dozer hattı çekilmesi gibi hoş olmayan görüntülerden imkan nispetinde sakınılmalıdır.) Gerekmedikçe ağaç kesilmemeli, kesilenler yere ve meyil istikametine paralel bulundurulmalıdır.

72 Yangın Söndürme Hattının Genişliği Pratik Olarak ne Kadar Olmalıdır? Yangın söndürme çalışmalarında karar vericileri en fazla uğraştıran konulardan birisi de tesis edilecek söndürme hattının genişliğinin tespiti oluşturmaktadır. Bilindiği üzere orman yangınlarında ısı naklinde etkili olan 3 unsur; radyasyon, konveksiyon ve muhtelif sıçramalardır. Yangın hattının genişliğini belirleyen ana faktörler; yakıt, topoğrafya ve hava şartlarıdır. Yangın söndürme şeridi yanmaya katılan yanıcı maddenin en az 1.5 katı genişlikte olmalıdır. Ekstrem yangın şartlarında bu genişlik yanıcı madde boyunun 2 katına çıkabilir. Yanıcı maddeden temizlenmiş şeritlerin her yanında mineral toprağın açığı çıkarılmasına ihtiyaç yoktur. 50 cm ile 1 metre arasında bir mineral şerit genişliği genellikle maksada kifayet eder.

73 YANGIN SÖNDÜRME TAKTİKLERİ Yangınla Mücadele faaliyetleri esnasında özel durumlarda uygulanacak yol ve yöntem seçimi ile ilgili olan yangın söndürme taktikleri, esas itibariyle yangının büyüklüğünü, yerini ve davranışını dikkate alarak geliştirilir. Başlangıç halinde veya çok küçük yangınlarda herhangi bir taktik düşünceden söz edilmesine gerek yoktur. Kuralına uygun basit bir müdahale maksada kafidir. Orman yangınlarına müdahalenin başlangıcında, durum tespitini müteakip düşünce ve planlama anlamında gerçekleştirilecek ilk karar; yapılacak işlemlerin defansif mi yoksa ofansif düzen içerisinde mi? gerçekleştirileceğinin belirlenmesidir.

74 Defansif Taktik: Bu taktik daha ziyade yangının kontrol altına alınması yerine belli noktaların savunulması,buralardaki hasar ve zararın en aza indirilmesi amaçlı olup ofansif hareketin çok tehlikeli olacağının anlaşıldığı yangın durumlarında uygulanır. Kaynakların yetersiz olduğu veya mevcut imkanların insan hayatı ile çok değerli varlıkların mutlak korunmasına tahsis edilmesinin gerekli görüldüğü hallerde de bu taktik geçerlidir.

75 Ofansif Taktik: Yangına karşı müdahaleye yönelik düzenlemeyi ifade eder. Bu taktikte amaç, belli bir yangın hattı inşa ederek yangının kontrol altına alınması ve çevrelenmesidir. Ofansif harekette dikkate alınması gereken en önemli husus, gerçekleştirilmesi istenen amacın mevcut ve muhtemel kaynaklar yardımı ile güvenlik ilkeleri içinde elde edilebilir olmasıdır. Ofansif taktikte doğrudan ve dolaylı yangın söndürme metotları uygulanabilir. Söndürme metotlarında öncelik, emniyet kurallarını ihlal etmemek kaydıyla en aktif kısımlardaki yayılma hızının düşürülmesine verilmelidir.

76 YANGIN SÖNDÜRME METOTLARI: Hazırlanan Taktik Müdahale Planlarının uygulamaya konulması maksadı ile çeşitli yangın söndürme metotları geliştirilmiştir. Doğrudan Müdahale Metotları Genellikle hafif yakıtların oluşturduğu yangınlarla, başlangıç halindeki yangınlarda ve büyük yangınların kanat ve geri kısımlarında yangının kenarına bitişik halde mineral toprağı çıkaracak tarzda açılacak bir söndürme hattı ile yanan ve yanmayan materyalin ayrılması şeklinde veya doğrudan yangın hattı kenarına su tatbik etmek sureti uygulanır. Metodun uygulama kabiliyetini alev boyu ve yakıt tipi dikte eder. Alev boyu 120 cm den fazla olduğu taktirde yangın yoğunluğu doğrudan müdahale metodu için fazla sayılır.

77 Direkt Müdahale

78

79 Direkt Müdahale yönteminin 4 varyasyonu vardır: 1.Yandan Müdahale Metodu: Bu metot, tesis edilecek bir dayanak noktasından itibaren yangının bir kanat boyunca başlangıç noktasına doğru söndürülerek çevrelenmesi şeklinde uygulanır. Söndürücü ile arazöz operatörü devamlı irtibat halinde olmalıdır. İlerlememenin hızı tamamen söndürme işleminin hızı ile aynı olmayıdır. Aksi taktirde geriden riskli gelişmeler olabilir. Çalışılacak kanat, emniyet ilkelerine ters düşmemek kaydı ile korunma önceliği olan kaynakların bulunduğu yandır.

80

81 2.Peşi sıra Metot (Tandem): Bu metot; kuvvetlerin yangının büyük tehdit altında bulunan kenarında kullanılması ile uygulanır. Metot en aza iki kişi, iki arazöz veya iki uçak vs gerektirir. Bu yöntem hızlı giden ot yangınlarında arazözlerin peş peşe çalıştırılması sureti ile çok etkili olur. Önde giden araç yada ekip yangının hızını keser, arkadan gelen ise tamamen kontrol eder. Yöntem uygulanışı esnasında araçlar veya çalışanların atlayıp yer değiştirmesi suretiyle öncü gücün sürekli olarak sıcak ve dumana maruz kalmasını bertaraf eder.

82

83 Hava Tanker Atışlarını Destekleyen Dozerler Yangının sol kanadında tandem olarak çalışan dozerlerden birincisi öncülük ederken İkincisi sıcak materyali içe atarak hattı genişletir.

84 3.Kıskaç Metodu: Bu metot yangının her iki kenarına eş zamanlı olarak müdahaleyi öngörür. Müdahale, yangının arka kısmında oluşturulacak bağlantı noktalarından başlar ve yangının baş kısmına doğru ilerletilerek yangının kıskaca alınması şeklinde uygulanır.

85

86 4.Kuşatma Metodu: Bu metot söndürme eylemlerinin yangının etrafında aynı anda birkaç dayanma noktasından başlatılması şeklinde uygulanır. Çok iyi koordine edilmesi gereken bu metotta kuvvetler, hatları birbirine bağlamak üzere çalışırlar. İyi koordine edilmezse yangın kaçabilir ve ekipleri kuşatabilir.

87

88 Direkt Metodun Kritiği: Avantajları : Dezavantajları : En az sahanın yanmasını sağlar. İsteyerek ilave alan yakılmaz. Çalışma için emniyetlidir. Acil Durumlarda ekipler yanmış sahaya kaçabilirler. Yangının tac a tırmanma ihtimali azaltılır. Yakma ve karşı ateşin sonu belirsiz ihtimallerini elimine eder. Yangıncılar sıcak, duman ve alev tarafından rahatsız edilir. Kontrol hatları çok uzun ve düzensiz olabilir. Yangıncılar kaza ile ateşi yayabilir. Tabii ve suni engellerin avantajı kullanılmamış olur. Fiili hattın uzunluğu nedeniyle genellikle daha çok söndürme ve gözetim işlemi uygulanır.

89 Paralel Metot : Bu metotta yangın söndürme hattı, yangının kenarına veya 2-15 metre uzağında ve yangının arka kısmındaki dayanma noktasından başlayarak tesis edilir. Materyal yanmamış kısma atılır. Mineral toprağın ortaya çıkarılması sağlanır. Arada kalan yanıcı madde acele olarak yakılarak hat tamamlanır. Hat boyunca gidildikçe ateş de taşınır. Nokta yangınlarının ana kontrol hattı içine alınmasında uygun kuvvetler olması halinde başarıyla kullanılır. Dozer veya arazöz ekipleri ile koordinasyon içinde metot daha etkili olarak uygulanır.

90 Paralel Metot

91

92 Paralel Metodun Kritiği : Avantajları Yangıncılar yangını dumandan ve sıcaktan uzak olarak keserler. Yangın hattındaki cepler ve uçlar dıştan katedilerek kuşatılabilir. Yangın hattı hafif yakıtlar içinden tesis edilebilir. Dezavantajları Yangın aradaki kısım yakılmadan önce hattı geçebilir. Yanmış alan, aradaki materyal yüzünden emniyet zonu olarak kullanılmaya hazır değildir. Yanan saha artabilir. Hat genellikle kısa ve düzdür.

93 Ateş Kullanılarak Dolaylı Müdahale : Yangınlarda tahsis edilmiş söndürme hatları ile yangın hattı arasındaki yanıcı maddenin tehlike olmaktan çıkarılması, yangının sağlam hatlara bağlanması, hatların güvenliğinin temin edilmesi, kaçış yolu veya emniyet bölgesi tesis edilmesi maksatları ile ateşin kullanılması da bir müdahale biçimidir. Bu yöntemin paralel yöntemden farkı, yakma işlemi için hatların tamamlanmasının beklenmesidir.

94

95 Karşı Ateş Operasyonları Hızlı yayılan ve doğrudan müdahale imkanı olmayan bir yangını yavaşlatmak için karşı ateş uygulaması etkili bir dolaylı müdahale yöntemidir. Bu yöntem; esas itibariyle ana yangına doğru oluşacak bir hava akımı ile ters yangının ana yangınla birleştirilmesi, bu arada yangın ilerleme hızının azaltılması, yönünün değiştirilmesi ve yangının müdahale edilebilir bir hale getirilmesini amaçlar. Yangın Amiri veya Operasyon Amiri tarafından uygulanabilir. Orman alanında mevcut yangın emniyet yol ve şeritleri, orman yolları, tabii engeller ve açılacak yangın söndürme şeritlerine dayandırılır. Karşı ateş yangının ilerlediği yamacın arka yüzünde eğimin % 20 den fazla olduğu durumlarda uygulanmaz.

96 Özel ihtiyaçlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş çeşitli şekillerde uygulanır. Bunların başlıcaları şunlardır. 1-Rüzgara karşı ve yokuş aşağı yakmak, 2-Rüzgara karşı cepheden ve paralel olarak kanatlardan yakmak, 3-Rüzgarla beraber yokuş yukarı yakmak, 4-Şeritler halinde yakmak. 5-Halka Yangını

97

98

99

100 Rüzgara karşı cepheden ve paralel olarak kanatlardan kuşatma

101 Rüzgarla Beraber Yokuş Yukarı Yakma

102

103

104 Dolaylı Müdahale Metotlarının Kritiği: Avantajları -Yangın söndürme hattı en uygun topoğrafik mekanda yer alabilir. -Tabi ve suni engellerin avantajlarından istifade edilir. -Yangıncılar duman ve sıcaktan uzakta çalışırlar. -Hattın hafif yakıtların bulunduğu yerde tesisi mümkündür. Dezavantajları -Çok alan yanabilir. -Yangıncılar için bu durum tehlike yaratabilir. Yangından uzak oldukları için göremeyebilirler. -Yangınlar hat yakılmadan kaçabilirler. -Yakma işlemi yanmamış adacıklar bırakabilir.

105 YANGIN MÜDAHALE DURUMLARI Bütün yangınlara aynı yöntemle müdahale edilmez. Bazı yangınlara baş kısımdan müdahalede bulunulurken, bazı yangınlara ancak kanatlardan müdahalede bulunulabilir. Aşağıda bazı muhtelif örnek yangın durumları ile bunlara karşı yürütülecek müdahale tarzına ilişkin örnekler gösterilmiştir.

106 KÜÇÜK BİR YANGINA MÜDAHALE DURUM: Hafif yakıtlar içinde cereyan etmekte olan küçük yangın. EYLEM: Direkt Yöntemle yangının baş kısmından hızlı müdahale, süratle etrafını çevirme. GEREKÇE: Yangın küçükken yapılacak müdahale kısa hat uzunluğu ve düşük alan kaybıyla yangını kontrol altına alacaktır.

107 HIZLI YANMAKTA OLAN BİR YANGINA MÜDAHALE DURUM: Hafif yakıtlardan orta yakıtlara hızla hareket etmekte olan ve alev boyu 2 m. civarında olan yangına müdahale. EYLEM: Oluşturulacak bir dayanak noktasından hareketle yangına kanatlardan müdahale ederek baş kısmının ilerlemesi durdurulmalıdır. Baş kısımda ilerleme durdurulduktan sonra kanatlarda kontrol çalışmaları sürdürülür. Ekip durumu müsait ise her iki kenardan da müdahale edilir. GEREKÇE: Yeterli ekipman olmadan yüksek alev boyuna sahip bir yangının baş kısmına müdahale etmek etkisiz ve tehlikelidir.

108 BÜYÜK YANGINA MÜDAHALE DURUM: 5 Hektardan büyük alana yayılmış bulunan ve yüksek ısı yayarak devam eden, baş kısımdan müdahale imkanı vermeyen bir yangına ilk giden ekip ne yapmalıdır? EYLEM: Yangın etraflıca incelenir, değerli sahalar belirlenir, derhal ek kaynak için talepte bulunulur, müteakiben tesis edilecek bir dayanak noktasından başlanarak müdahaleye geçilir. Müdahale hattını seçerken, yangının yoğun yakıtlara gitmekte olan kısmının durdurulmasına çalışılır. GEREKÇE: Yangının yüksek enerji veren yakıtlara ulaşması engellendiğinde yayılma hızı düşürülecektir.

109 NOKTA YANGINLARINA MÜDAHALE DURUM: Tesis edilen yangın hattının dışında görülen nokta yangınlarına müdahale. EYLEM: Mümkün olduğu kadar hızla bunlara müdahale edilir, gerekli hallerde bunların etrafına yangın söndürme şeritleri açılır. GEREKÇE: Bu tür yangınlar küçükken yok edilmez ise büyük yangından daha büyük zararlara yol açabilir.

110 AĞIR YAKITLARA DOĞRU İLERLEYEN YANGINA MÜDAHALE DURUM: Ağır yakıtlara ilerleyen yangına müdahale. EYLEM: Yangın ile ilerlemekte olduğu ağır yakıtların arası kesilmelidir. GEREKÇE: Yangının ağır yakıtlara ulaşmasının engellenmesi büyük enerjinin açığa çıkmasına ve yangının ekstrem davranış göstermesine engel olacaktır.

111 HER İKİ YAMAÇTA CEREYAN EDEN YANGINLARA MÜDAHALE DURUM: İki yamaçta ateş var. EYLEM: Öncelikle daha küçük olanına ekibin bütünüyle müdahale edilip yangın devreden çıkarılır ve daha sonra tek yangın ile mücadele edilir. GEREKÇE: İki ayrı küçük yangın, bir adet büyükçe yangından daha tehlikelidir.

112 YERLEŞİM ALANLARINA DOĞRU İLERLEYEN YANGINLARA MÜDAHALE DURUM: Yangın orman içindeki meskun binaya ilerliyor. EYLEM: Ev ile yangın arasına müdahale edilerek, yangının eve ulaşması engellenir, müteakiben söndürülür. GEREKÇE: Yaşam ve yapılar yüksek değerlerdir, yangın mücadelesinde korunmaları öncelik alır.

113 TEPE YANGINI BİÇİMİNDE İLERLEYEN YANGINA MÜDAHALE DURUM: Yangın yerde başlamış, yoğun ısınma sonucu öğleden sonra genç tabaka üzerinden tepeye sirayet etmiştir. EYLEM: Yangının tepede yayılması engellenmelidir. Bu amaçla; yapılabilirse su ve toprak atarak yerdeki ısı azaltılmalı, merdiven tipi yakıtların uzaklaştırılmasına da çalışılmalıdır. GEREKÇE: Tepe yangını engellenirse, yanan sahanın genişlemesi ve yangının sıçraması önlenmiş olur.

114 YOL BOYUNCA BAŞLAMIŞ BİR DİZİ KÜÇÜK YANGINLARA MÜDAHALE DURUM: Asfalt yolun kenarında yeni başlatılmış 3 adet yangın, yangına ilk giden 3 kişilik bir ekip ne yapmalı? EYLEM: En küçük yangına ekibin tüm mevcuduyla müdahale ederek söndürmesi, müteakiben sırayla diğer yangınlara müdahale edilmesi uygundur. GEREKÇE: Ekip kesinlikle bölünmeden müdahale edilen yangın devreden çıkarılmalıdır. Cereyan etmekte olan 3 yangın, nispeten büyük de olsa bir yangından daha zordur.

115 GÜVENLİKSİZ ÇALIŞMA EMRİ ALINDIĞINDA YANGINA MÜDAHALE TARZI DURUM: Aşağıdan yukarıya gelmekte olan bir nokta yangınına yamacın üst kısmından aşağıya inerek müdahale etmeniz isteniyor, yakıtlar ağır, suyunuz ve ilave destek imkanınız yok, durumu endişeli görüyorsunuz. EYLEM: Amirinizle açık görüşerek yeni bir plan geliştirmesini söyleyin. GEREKÇE: Güvenlik yangınla mücadelede birinci önemdedir. Güvenlik tedbirlerini sorgulamaktan kaçınma.

116 YANGIN HATTININ DIŞINDA YAŞLI BİR AĞAÇ YANIYOR DURUM: Yangın hattının yakınında yanmakta olan yaşlı bir dikili kuru mevcut. EYLEM: Dikili kuruların etrafında güvenli bölge tesis edilmeli, mümkünse devrilerek yamaç eğimine paralel konuma getirilerek yuvarlanma tehlikesi ortadan kaldırılmalıdır. GEREKÇE: Dikili kurular umulmadık anda yıkılabilirler.yangınların yeniden başlamasına yol açarlar.

117 YAMAÇTAN YUVARLANAN MATERYALİN ÇOK OLDUĞU YANGINLARA MÜDAHALE DURUM: Yangın hattında Yamaçtan yuvarlanan materyal var. EYLEM: Hendekli hat oluşturulur, bu yapılamıyorsa hattın yeri değiştirilir. Yamaçtaki materyali yuvarlanmaz konuma getirme tedbirleri alınır.

118 SON OLARAK YANGINDAN KORKMAYALIM ANCAK POTANSİYEL OLARAK YAPABİLECEKLERİNE DE HER ZAMAN SAYGI GÖSTERELİM ONU HER ZAMAN CİDDİYE ALALIM.

119 TEŞEKKÜR BU TAKDİMİN HAZIRLANMASI SIRASINDA YAKIN DESTEK VEREN ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE DAİRESİ BAŞKANLIĞINDA GÖREVLİ BÜTÜN PERSONELE, ÖZELLİKLE ORMAN MÜHENDİSİ FUAT AYDIN VE ŞUBE MÜDÜRÜ UĞUR BALTACI YA TEŞEKKÜRLERİMİ SUNARIM

120 SAYGI DUYANINIZ, CİDDİYE ALANINIZ BOL OLSUN SAYGILARIMLA

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Üretim İşlerinde Sorumluluk Yöneticiler Kesim alanında tehlikeli bölgenin kontrol edilmesi ve tehlikeli

Detaylı

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ

ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Orman Koruma Dersi ORMAN YANGIN DAVRANIŞINA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 1.2. Orman Yangını Tanımı Orman yangını, çevresi açık olması nedeniyle serbest yayılma eğiliminde olan ve ormandaki

Detaylı

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SUNU PLANI 1. Define Arama-Arkeolojik Kazı Restorasyon İzinleri 2. Ocak İzinleri 3. Fabrika-Hızar-Şerit İzinleri 4. Balık Üretmek Üzere

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI VII. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL DKMP ve OGM Protokolü DKMP Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında korunan Milli

Detaylı

ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ

ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ ORMAN KORUMA ORMAN KORUMA YA GİRİŞ Prof. Dr. Ertuğrul BİLGİLİ Ekim 2014 Foto: İ.BAYSAL Balıkesir, 2006 Orman Korumanın Tanımı Modern ormancılığın amacı, ormanın devamlılığını sağlayarak en uygun yararlanmayı

Detaylı

EK NO: 10/a TAAHHÜT SENEDİ

EK NO: 10/a TAAHHÜT SENEDİ TAAHHÜT SENEDİ EK NO 10/a (Devlet ormanı sayılan yerlerde yapılacak Özel Ağaçlandırma/Özel İmar-İhya/Özel Erozyon Kontrolü izinleri için) İzin Sahibi T.C.Kimlik No/ Vergi Sicil No İzin Konusu Orman Bölge

Detaylı

YÖNETMELİK. Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan: RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan: RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİK Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan: RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, radyasyon

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ

RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan: RADYASYON GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ VE YAPTIRIMLARI YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 31.7.2010-27658 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 -(1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Orman Mühendisleri Odasından ORMAN KANUNUNUN 16. MADDESİ İLE 17/3 VE 18 İNCİ MADDELERİNİN UYGULAMA YÖNETMELİKLERİNE GÖRE VERİLECEK İZİNLERDE MESLEK MENSUPLARININ

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V ÜÇÜNCÜ BASKIYA SUNUŞ... VII İKİNCİ BASKIYA SUNUŞ... IX SUNUŞ... XI İÇİNDEKİLER... XIII KISALTMALAR...XIX BİRİNCİ BÖLÜM KOLLUK HUKUKU KAPSAMINDA KOLLUĞUN ÖNEMLİ GÖREV VE YETKİLERİ

Detaylı

Yürürlüğe giriş tarihi: 25/06/2004 tarih ve 21 sayılı OLUR ORMAN ÜRÜNLERİNE VERİLECEK TEZKERELERE AİT TALİMAT

Yürürlüğe giriş tarihi: 25/06/2004 tarih ve 21 sayılı OLUR ORMAN ÜRÜNLERİNE VERİLECEK TEZKERELERE AİT TALİMAT Yürürlüğe giriş tarihi: 25/06/2004 tarih ve 21 sayılı OLUR ORMAN ÜRÜNLERİNE VERİLECEK TEZKERELERE AİT TALİMAT Amaç ve Kapsam Madde 1-Orman Ürünlerine Verilecek Taşıma Belgelerine Ait Yönetmeliğin 36. maddesi

Detaylı

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI 1-ORMAN KAYNAKLARI VE NİTELİKLERİ Türkiye ormanlarının tamamına yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında olup Orman Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülebilirlik ilkesi

Detaylı

SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİNE İLİŞKİN HARP SANAYİİ FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİNE İLİŞKİN HARP SANAYİİ FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK 3357 SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİNE İLİŞKİN HARP SANAYİİ FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 19/12/1996, No: 96/9012 Dayandığı Kanunun Tarihi : 28/2/1995, No:

Detaylı

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı) tan:27.10.2008 tarih ve 27037 sayılı R.G. Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

ÇIĞ ÖNCESİNDE ÖNCELİKLE ÇIĞ BÖLGELERİNE YENİ YERLEŞİM BİRİMLERİ KURULMAMALI. ÇIĞ VE SEL YATAKLARINDA VAR OLAN YAPILAR DERHAL KALDIRILMALI.

ÇIĞ ÖNCESİNDE ÖNCELİKLE ÇIĞ BÖLGELERİNE YENİ YERLEŞİM BİRİMLERİ KURULMAMALI. ÇIĞ VE SEL YATAKLARINDA VAR OLAN YAPILAR DERHAL KALDIRILMALI. ÇIĞ VE KORUNMA ÇIĞ ÖNCESİNDE ÖNCELİKLE ÇIĞ BÖLGELERİNE YENİ YERLEŞİM BİRİMLERİ KURULMAMALI. ÇIĞ VE SEL YATAKLARINDA VAR OLAN YAPILAR DERHAL KALDIRILMALI. Mevcut yapılar, çığ bölgesinden kaldırılana kadar

Detaylı

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Orman Genel Müdürlüğü

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Orman Genel Müdürlüğü Sayı : 57301711-010.07.01/567393 13.04.2015 Konu : Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların orman rejimine alınma usul ve esasları Tamim No:2015/1 TÜM

Detaylı

b) Tabiat parkları; bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını,

b) Tabiat parkları; bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçalarını, MİLLİ PARKLAR KANUNU KANUN NO : 2873 Kabul Tarihi : 9 Ağustos 1983 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı : 11 Ağustos 1983 - Sayı: 18132 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ VE TANIMLAR AMAÇ MADDE 1 - Bu Kanunun amacı, yurdumuzdaki

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Mehmet Yaşar KURUÇELİK Şube Müdürü 23.11.2016 MEVZUAT ANAYASA HÜKMÜ A. Ormanların korunması

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK

ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarihi: 19/03/1993 Resmi Gazete Sayısı: 21529 BİRİNCİ KISIM : Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (7 Nisan 2004/25426 R.G.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Madde 1 Bu Yönetmelik, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak

Detaylı

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI

ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI Amaç ORMAN MÜHENDİSLİĞİ, ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ VE AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BİLİRKİŞİLİK ALT UZMANLIK ALANLARI DÜZENLENMESİ USUL VE ESASLARI (Oda Yönetim Kurulunun 02/10/2017 tarihli ve 149/1

Detaylı

DİKKAT: ORMANCILIK HUKUKU sayılı Orman Kanununa göre ormanın hukuki tanımı hangisidir?

DİKKAT: ORMANCILIK HUKUKU sayılı Orman Kanununa göre ormanın hukuki tanımı hangisidir? DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29361

Resmî Gazete Sayı : 29361 20 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29361 TEBLİĞ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAVZA YÖNETİM HEYETLERİNİN TEŞEKKÜLÜ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat

SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Su Şebeke ve Arıtma

Detaylı

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI SUNU PLANI 1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI -1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME

Detaylı

ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAHSİSLİ SATIŞLARI HAKKINDA ESASLAR

ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAHSİSLİ SATIŞLARI HAKKINDA ESASLAR T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı ORMAN ÜRÜNLERİNİN TAHSİSLİ SATIŞLARI HAKKINDA ESASLAR ANKARA 2012-1- 6831 SAYILI ORMAN KANUN UNUN İLGİLİ

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ SIRA NO 1. VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ FETHİYE ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) C ve D tipi

Detaylı

15. ORMAN YANGIN YOLLARI VE ŞERİTLERİ. Planlanması Yapım Bakım. Yangın Emniyet Yol ve Şeritleri

15. ORMAN YANGIN YOLLARI VE ŞERİTLERİ. Planlanması Yapım Bakım. Yangın Emniyet Yol ve Şeritleri 15. ORMAN YANGIN YOLLARI VE ŞERİTLERİ Planlanması Yapım Bakım Yangın Emniyet Yol ve Şeritleri Akdeniz coğrafyası ve iklim kuşağında yer alan ülkemiz ormanları, yaz aylarında yoğun bir yangın tehdidi altında

Detaylı

TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME PAZARLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KTÜ 30.11.2016 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞLETME VE PAZARLAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1-Üretim Şube Müdürlüğü 2-Pazarlama

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ GEÇ) (EN 1.Talep Dilekçesi

Detaylı

6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET KANUNUN UYGULANMASI

6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET KANUNUN UYGULANMASI 6284 SAYILI AİLEN LENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDET DDETİN ÖNLENMESİNE NE DAİR KANUNUN UYGULANMASI Türkiye önce aile içi şiddetin önlenmesi için; kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesine

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ GÜVENLİĞİ KANUNU

SAVUNMA SANAYİİ GÜVENLİĞİ KANUNU SAVUNMA SANAYİİ GÜVENLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 5202 Kabul Tarihi : 29/6/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 3/7/2004 Sayı :25511 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 43 Sayfa: Amaç Madde 1- Bu Kanunun

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 18.11.2003 Sayı: 25293 )

(Resmi Gazete ile yayımı: 18.11.2003 Sayı: 25293 ) -172- ORMAN KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 18.11.2003 Sayı: 25293 ) Kanun No Kabul Tarihi MADDE 1. - 31.8.1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun 1 inci maddesinin

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI RES İZİNLERİNDE İZİN SÜREÇLERİ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI RES İZİNLERİNDE İZİN SÜREÇLERİ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI RES İZİNLERİNDE İZİN SÜREÇLERİ Ahmet ÇELİK Daire Başkan Yardımcısı 02/ Kasım / 2016 RES İZİNLERİ Orman Kanunu ve Orman Kanununun 17/3 ve 18 İnci Maddelerinin Uygulama

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

09 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

T.C. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI

T.C. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI T.C. İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI PARK VE BAHÇELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI YEŞİL ALANLAR PLANLAMA PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Madde 1- Bu Yönetmelik, işyerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği [Resmi Gazete: 09.12.2003 Salı, Sayı: 25311 (Asıl)] Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmelik,

Detaylı

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

(*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği (*09/12/2003 tarih ve 25311 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır.

Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde hem de iş güvenliği mevzuatlarında Acil durum hazırlığı ve bu durumda yapılması gerekenler tanımlanmıştır. ACİL DURUM Afet olarak değerlendirilen olaylar ve dikkatsizlik, tedbirsizlik, ihmal, kasıt ve çeşitli amaçlarla meydana getirilen olayların tümünün yol açtığı hallerdir. Hem OHSAS 18001 yönetim sisteminde

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİMİZ

İŞ GÜVENLİĞİ DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİMİZ İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATI DANIŞMANLIĞI İŞYERİ TEHLİKE SINIFININ TESPİTİ RİSK ANALİZİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ACİL DURUM PLANI RİSK ANALİZİ - Tesisin tüm çalışma

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde(1)- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ZABITA DAİRE BAŞKANLIĞI ZABITA DESTEK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 -

Detaylı

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Konya Büyükşehir Belediyesi Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı Görev Yetki ve Çalışma Yönetmeliği Kabul Tarihi: 18/04/2008 Kabul Sayısı: 183 Sayılı Belediye Meclis Kararı Yayım Tarihi:

Detaylı

Yangınlarla mücadelede taktik ve tekniklerin uygulanması

Yangınlarla mücadelede taktik ve tekniklerin uygulanması Ünite EF2: Madde 1.1: Madde 1.2: Yangınlarla mücadelede taktik ve tekniklerin uygulanması Yangınlarla mücadele çalışmalarına hazırlık Yangınlarla mücadele Bölüm Hakkında: Bu ünite, kırsal bölgelerde meydana

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Gümrük Mevzuatı Tanım ve Kavramları 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla

Detaylı

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİMLİ ARAZİLERDE TERASLAMA TEKNİĞİ BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS (BUROR : Bursa Orman Terası) 2009 Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu

Detaylı

VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 3-1 VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : 31/ 12/ 2010 tarihli

Detaylı

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM

Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon. Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Ulusal KBRN Yönetmeliği ve Kurumlar Arası Organizasyon Dr. Ayça ÇALBAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servis AD, ERZURUM Amaç Halk sağlığı ve çevreyi korumak Can ve mal kaybını azaltmak Tehlike

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Dal Alma Kalın dallarda motorlu testere, ince dallarda balta kullanılır. Özellikle ergonomik ve ekonomik

Detaylı

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4)

TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) TOHUMLUK İHRACATI UYGULAMA GENELGESİ (2013/4) Amaç MADDE 1 (1) Ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen tohumlukların

Detaylı

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM

Korunması Hakkında Yönetmelik. (26 Aralık 2003 tarih ve sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik (26 Aralık 2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

2013-2014 YILI ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE UYGULANACAK CEZALAR

2013-2014 YILI ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE UYGULANACAK CEZALAR 2013-2014 YILI ÇEVRE KANUNU GEREĞİNCE UYGULANACAK CEZALAR 2872 Sayılı Kanunun 5491 Sayılı Yasa ile Değişik 20 nci Maddesindeki Cezai işlemler HAVA KİRLİLİĞİ İLE İLGİLİ CEZALAR Kanundaki Ceza Miktarı 1/1/2013-31/12/2013

Detaylı

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik

Yönetmelikler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik Yönetmelikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ

SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine ilişkin işlemler 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Su Ürünleri Ruhsat

Detaylı

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ?

ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? ORMANLARIMIZ ve ORMANCILIĞIMIZ OLASI İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI DİRENEBİLİR Mİ? Yücel ÇAĞLAR ormanlarindelisi@gmail.com (Resim:Jakub Roszak (Yaş 8) Nedenleri mi? Sonuçları mı? Önlemleri mi? Ekolojik

Detaylı

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ

HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ HAZIRLAYAN MELEK YAĞCI EĞİTİM HEMŞİRESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Tüm sağlık çalışanlarının güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmalarının sağlanması için 14.05.2012 tarihinde çalışan güvenliğinin sağlanmasına

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLAR TARIM ORMAN İŞLERİ ASKERİ İŞYERLERİNDE İSG

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLAR TARIM ORMAN İŞLERİ ASKERİ İŞYERLERİNDE İSG BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLAR TARIM ORMAN İŞLERİ ASKERİ İŞYERLERİNDE İSG BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KURULUŞLARDA KAZALARIN ÖNLENMESİ HAKKINDAKİ YÖNETMELİK Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik mevcut, bulundurulması

Detaylı

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN 7475 HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4070 Kabul Tarihi : 16/2/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 19/2/1995 Sayı : 22207 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt :

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

KTU ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMANCILIK UYGULAMALARI II DERSİ TEKNİ GEZİ RAPORU KASTONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (

KTU ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMANCILIK UYGULAMALARI II DERSİ TEKNİ GEZİ RAPORU KASTONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ( KTU ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMANCILIK UYGULAMALARI II DERSİ TEKNİ GEZİ RAPORU KASTONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (13.05.2016 15.05.2016) Ormancılık Uygulamaları Dersi II kapsamında 13.05.2016

Detaylı

6- ORMAN KADASTRO VE MÜLKİYETİ İLE İZİNLER

6- ORMAN KADASTRO VE MÜLKİYETİ İLE İZİNLER 6- ORMAN KADASTRO VE MÜLKİYETİ İLE İZİNLER 1- Orman Kadastro Komisyonu aşağıda belirtilen kimlerden ve kaç kişiden oluşur? I- Genel Müdürlükçe atanacak başkan, ormancı üye, ziraatçı üye ile mahalli ziraat

Detaylı

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Versiyon 4 16 Ekim 2012 TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Bölüm 1: Genel 1. Kısa Başlık 2. Yetkili Kurum 3. Kapsam 4. Tanımlar 5. Denetim Türleri 6. Çevre Hususlarının Kapsamı 7. İşletmecinin Sorumlulukları

Detaylı

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ SEFERBERLİK KANUNU

MİLLİ AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ SEFERBERLİK KANUNU MİLLİ AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ SEFERBERLİK KANUNU Kanun Numarası : 4122 Kabul Tarihi : 23/7/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 26/7/1995 Sayı : 22355 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 34

Detaylı

T.C. ANTALYA İLİ KAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİRİMLERİN GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

T.C. ANTALYA İLİ KAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİRİMLERİN GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK T.C. ANTALYA İLİ KAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI BİRİMLERİN GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve İlkeler Amaç Madde 1- (1) Bu Yönetmelik, 5393 Sayılı

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 68 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 68 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Resmi Gazete Tarihi: 16.08.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26969 TOPLU YAPILARDA KAT MÜLKİYETİ VE KAT İRTİFAKI TESİSİNE DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU UYARINCA VERİLECEK İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN GENELGE (2006/2)

2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU UYARINCA VERİLECEK İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN GENELGE (2006/2) Çevre ve Orman Bakanlığından: 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU UYARINCA VERİLECEK İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN GENELGE (2006/2) (24 Ocak 2006 tarih ve 26059 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) 2872 sayılı

Detaylı

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE 12 Mayıs 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29710 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TAŞKIN YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

SATIN ALMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar

SATIN ALMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar SATIN ALMA DAİRE BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Satın Alma

Detaylı

c) Erişim: Herhangi bir vasıtayla internet ortamına bağlanarak kullanım olanağı kazanılmasını,

c) Erişim: Herhangi bir vasıtayla internet ortamına bağlanarak kullanım olanağı kazanılmasını, BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; internet toplu kullanım sağlayıcıları ve ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

Söz konusu yönetmelikte;

Söz konusu yönetmelikte; 15.05.2013 (SİRKÜLER 2013 37) Konu: Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. İş yerlerinde çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenlik eğitimlerinin usul

Detaylı

Uygulamalı tatbikata geçmeden önce Koruma Şube Müdürü tarafından kullanılacak bu aparatlar ile ilgili bilgi verildi.

Uygulamalı tatbikata geçmeden önce Koruma Şube Müdürü tarafından kullanılacak bu aparatlar ile ilgili bilgi verildi. Her Şey Bir Ağaç Daha Fazla Kurtarabilmek İçin 06.07.2011 00:00 Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü gelecek nesillere bırakmak üzere emanet aldığı ormanları korumak için var gücü ile çalışırken, olası orman

Detaylı

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ESPİYE BELEDİYESİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin amacı; Espiye Belediyesi İtfaiye teşkilatının kuruluş,

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

PHA210 PREHİSTORİK ARKEOLOJİ METOTLARI KONU 4: 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU

PHA210 PREHİSTORİK ARKEOLOJİ METOTLARI KONU 4: 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU PHA210 PREHİSTORİK ARKEOLOJİ METOTLARI KONU 4: 2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU Beşinci Bölüm - Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İle Koruma Kurulları Kuruluş, görev,

Detaylı

[(13.10.1988 R.G. 94 EK III A.E. 441 Sayılı Tüzüğün), (10.2.1989 R.G. 15 EK III A.E.

[(13.10.1988 R.G. 94 EK III A.E. 441 Sayılı Tüzüğün), (10.2.1989 R.G. 15 EK III A.E. ARAZİ YANGINLARI İLE MÜCADELE VE ÖNLEMLER TÜZÜĞÜ [(13.10.1988 R.G. 94 EK III A.E. 441 Sayılı Tüzüğün), (10.2.1989 R.G. 15 EK III A.E. 62), (1.9.1989 R.G. 90 EK III A.E. 399), (6.8.2004 R.G. 114 EK III

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Kesim İşlerinde Kullanılan Bazı Alet ve Makineler Baltalar Kesim baltaları Yarma baltaları Geniş

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

Orman Fonksiyonları -Zonlama Biyoçeşitlilik Koruma Alanları Estetik-Ekotuirzm İğneada: Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler Fonksiyonlar: Ölçüt, Gösterge ve Aktiviteler (Camili) Fonksiyonlar Ölçüt

Detaylı

YEDEK PERSONEL ERTELEME YÖNETMELİĞİ

YEDEK PERSONEL ERTELEME YÖNETMELİĞİ 5687 YEDEK PERSONEL ERTELEME YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 23/8/2010 No : 2010/912 Dayandığı Kanunun Tarihi : 16/6/1927 No : 1076 21/6/1927 No : 1111 16/7/1965 No : 697 4/11/1983 No :

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı YASAL DAYANAK İşyerinde Çalışanların Sağlık ve Güvenliklerini İyileştirmeye Yönelik Tedbirler Alınmasına İlişkin 12.06.1989

Detaylı

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ 1. Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 2. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 1- GEMİLERDEN ATIK

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

MİLLİ PARKLAR KANUNU (1) Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 11/8/1983 Sayı : 18132. Yayımlandığı Düstur: Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 508 BİRİNCİ BÖLÜM

MİLLİ PARKLAR KANUNU (1) Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 11/8/1983 Sayı : 18132. Yayımlandığı Düstur: Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 508 BİRİNCİ BÖLÜM 5919 MİLLİ PARKLAR KANUNU (1) Kanun Numarası :2873 Kabul Tarihi :9/8/1983 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 11/8/1983 Sayı : 18132 Yayımlandığı Düstur: Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 508 Amaç: BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

MİLLİ PARKLAR KANUNU (1)

MİLLİ PARKLAR KANUNU (1) 5919 MİLLİ PARKLAR KANUNU (1) Kanun Numarası : 2873 Kabul Tarihi : 9/8/1983 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 11/8/1983 Sayı : 18132 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 508 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

MİLLİ PARKLAR KANUNU

MİLLİ PARKLAR KANUNU MİLLİ PARKLAR KANUNU Kanun Numarası: 2873 Kanun Kabul Tarihi: 09/08/1983 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 11/08/1983 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18132 BİRİNCİ BÖLÜM: AMAÇ VE TANIMLAR AMAÇ: Madde

Detaylı

T.C. Düzce Belediye Başkanlığı VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. Düzce Belediye Başkanlığı VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. Düzce Belediye Başkanlığı VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve İlkeler Amaç MADDE 1- (1)Bu Yönetmeliğin amacı Veteriner İşleri Müdürlüğü nün

Detaylı

İşverenin yükümlülükleri YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

İşverenin yükümlülükleri YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 18 Haziran 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28681 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERLERİNDE ACİL DURUMLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN

DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN DOĞU KARADENĠZ BÖLGESĠNDE HEYELAN Heyelan ya da toprak kayması, zemini kaya veya yapay dolgu malzemesinden oluşan bir yamacın yerçekimi, eğim, su ve benzeri diğer kuvvetlerin etkisiyle aşağı ve dışa doğru

Detaylı

DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Amaç, Kapsam, Dayanak, Kuruluş ve Tanımlar

DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Amaç, Kapsam, Dayanak, Kuruluş ve Tanımlar DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik Amaç, Kapsam, Dayanak, Kuruluş ve Tanımlar Amaç : BİRİNCİ BÖLÜM Bu yönetmeliğin amacı; Araklı Belediye Başkanlığı Destek

Detaylı