İçme suyu üretimi Koagülasyon ve flokülasyon ile ilgili genel bilgiler Organik koagülantlar Organik flokülantlar...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İçme suyu üretimi Koagülasyon ve flokülasyon ile ilgili genel bilgiler Organik koagülantlar Organik flokülantlar..."

Transkript

1 İÇME SUYU

2 2

3 3 İÇİNDEKİLER İçme suyu üretimi Koagülasyon ve flokülasyon ile ilgili genel bilgiler Organik koagülantlar Organik flokülantlar Laboratuvar testleri Aktif karbon Endüstriyel uygulama İçme suyu arıtma süreçleri Ürünler içme suyu onayı

4 4 İÇME SUYU ÜRETİMİ İçme suyu, son kullanıcı için son derece sağlıklı olması gereken sudur. Doğal ortamdan alınan su, insanların tüketebileceği uygunlukta olmasını sağlayacak işlemlerden geçirilmelidir. Çökelme Bu aşamada, koagülant ve flokülant asılı partiküllerin çökelmesini hızlandıracaktır. Statik çökeltici Koagülant Kum Kum filtresi Karıştırıcı Sıra tipi su pompası Bunlar, suda asılı kalan her türlü partikülü filtreler. Bu aşama suyun berraklığını büyük ölçüde arttırır.

5 5 Klorlama Bu aşama, suyun aktarımı sırasında mikrop oluşumunu önler. Bu, dağıtım şebekesi boyunca sağlıklı bir su garanti etmek için gereklidir. Ozonlama İçme suyu Klorlama Ozonun oksitleme özelliği, mikroorganizmaları yok ederek suyu dezenfekte eder. Ayrıca büyük boyutlu molekülleri indirger. Karıştırıcı Desatürasyon tankı Aktif karbon Aktif karbon filtreleri Ozonlama tankları Bu ikinci filtreleme hala suda mevcut bulunan olası organik bileşenleri filtreler.

6 6 İLGİLİ GENEL BİLGİLER Koagülasyon kelimesi Latincede "topaklanmak" anlamına gelen "coagulare" sözcüğünden gelmektedir. Su arıtma işlemlerinde, koagülasyon içme suyunun bulanıklığına, rengine, tadına ve kokusuna büyük ölçüde etki edebilen asılı koloidal partiküllerin uzaklaştırılması için temel mekanizmadır. Bu, ham suya özel kimyasal reaktifler ilave edilerek gerçekleştirilir. Bu koagülantlar, geniş bir alana dağılmış küçük koloidal partiküllerin çökelme, flotasyon ve filtreleme gibi katı-sıvı ayrıma işlemleri kullanılıp, flokülasyon uygulanarak arındırılabilen daha büyük kütleler (yüzen tabakalar) halinde toplanmasını sağlar. Koagülasyon, içme suyunun arıtılmasında fiziko-kimyasal işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan bir ara aşamadır. Koagülasyonun temel ilkeleri Ham sudaki tüm askıda katı maddeler, çeşitli temizleme sistemlerinin tasarım parametreleriyle kolayca arındırılabilecek kadar büyük olsaydı, kimyasal koagülasyon uygulamaya gerek olmazdı. Ancak, askıda katı maddelerin çoğu büyük bir bölümü koloidal olan, geniş bir alana dağılmış çok küçük katı parçacıklardan oluşur. Çok küçük olduklarından dolayı, koagülasyona tabi tutulmadıkları sürece bu partiküllerin çökeltilmesi, yüzdürülmesi veya filtrelenmesi neredeyse imkansızdır. Esasen, koagülasyon koloidal partikülleri elimine eder. Koagülasyon, dengesiz hale getirmenin ilk aşamasıdır, esas olarak işlevi elektrik yüklerini nötralize etmek ya da azaltmak ve bu partiküllerin bir araya toplanmasını sağlamaktır. Koloidal partiküller Koloitler, sulu yapılarda oldukça kararlı olan, 1 mm'den daha küçük boyutta suda asılı partiküllerdir. Koloidal partiküller neredeyse ham suların tümünde mevcuttur. Bunlar, içme suyundaki fark edilir bulanıklık, renk, tat ve kokunun temel nedenidir. Bu partiküller değişik maddelerden kaynaklanırlar: Mineral mil, kil, kum, hidroksitler ve metalik tuzlar, Organik bitki ve hayvansal maddelerin, renklendiricilerin, sürfaktif maddelerin vs. ayrışmasıyla tutulan humik ve fulvik asitlerdir. Biyolojik mikroorganizmalar (patojenik ya da patojenik olmayan). bakteri, plankton, su yosunu ve virüsler. Koagülasyon mekanizması Sulu süspansiyonda partiküllerin kararlılığı ve kararsızlığı birçok çekme ve itme kuvvetine bağlıdır: - Van der Waals çekim kuvvetleri, - Elektrostatik itme kuvvetleri, - Yerçekimi - Brown hareketi. Koagülasyon, koloidal partiküller ve koagülant kimyasallar arasındaki çarpışmaların tortulaşma ve yığın oluşturmayla sonuçlandığı bir kimyasal ve fiziksel süreçtir. Katyonik koagülantlar, koagülant partiküllerin yüzeyindeki negatif yükleri nötr hale getirirler ve yüzen tabaka olarak adlandırılan süngerimsi kütleler oluştururlar. Yüzen tabaka mineral partikülleri, organik maddeler ve mikro-organizmaları yakalayıp yüzeye çeker.

7 KOAGÜLASYON VE FLOKÜLASYON 7 Koloidal bir süspansiyonu kararsız hale getirmek için, koagülasyon aşağıdaki etkileri sağlayacaktır. Yük nötralizasyonu elektriksel itme kuvvetlerini azaltır Sabit katman Kimyasal köprüleme katyonik polielektrolit yardımıyla partikül birikimi. Koloid Koagülant Koloid <1 mikron Koagülant Koloid Koloid Katyonik koagülant koloidin negatif yükünü nötr hale getirir Başlangıç adsorpsiyonu koagülasyonu Başlangıç koagülasyonu Koagülasyon mekanizması için, katyonik yük moleküler ağırlıktan daha önemli gibi görünür. Aslında, katyonik yük asılı koloidlerin yüzeylerindeki yükleri nötr hale getirerek kararsız hale gelmelerini ve yığın oluşturmalarını kolaylaştırır. Flokülasyonun temel ilkeleri Koloidal süspansiyonlar koagülantlarla kararsız hale geldikten sonra, flokülant polimerler çoğunlukla berraklaştırma işlemlerinin performansını arttırmak için kullanılır. Kararsız hale getirilen partiküller Kararsız hale getirilen partiküllerin kök çeşitliliği büyük ölçüde arıtılan suyun kaynağına bağlıdır. Flokülant yükü (+ veya -) partiküllerin kendilerine göre seçilir. Genel olarak şunlar doğrudur: Mineral partikülleri için anyonik Organik partiküller için katyonik Flokülasyon mekanizması Kararsız koloidler Flok formasyonu Köprüleme Yüksek moleküler ağırlıkları (çok uzun monomer zincirleri) ve iyonik yüklerinden dolayı, flokülantlar kararsız hale getirilen partikülleri köprüleyerek birleştirir. Bu, suda asılı büyük partiküllerin formasyonuna neden olur. Bu yüzen tabaka formasyonu flokülasyon olarak adlandırılır. Partikül ve polimer arasındaki bu köprülemedeki kuvvetler temelde iyonik bağlar ve hidrojen bağlarıdır.

8 8

9 ORGANİK KOAGÜLANTLAR FLOQUAT Serisi 79 Organik polimerik flokülantlar, alüminyum ve demir gibi inorganik koagülantların ilavesini takiben, yıllardır koagülant desteği ve yüzen katman yapılandırıcısı olarak su arındırma işlemlerinde kullanılmaktadır. Ağırlıklı flokülasyon ve doğrudan filtrasyon ile içme suyu için düşük kaliteli doğal suların temizlenmesinde birincil koagülant olarak polimerlerin uygulanması tartışılır. Katyonik polielektrolit ile inorganik koagülantın tamamen veya kısmi değişimi hala içme suyu arıtma süreçlerini geliştirebilir. Organik koagülantların uygulama alanları şunlardır: - çökeltmeyle berraklaştırma - flotasyon - berraklaştırma - doğrudan filtrasyon ile berraklaştırma Organik Koagülasyonun Avantajları İşleme Sürecinin Optimizasyonu l Katı-sıvı ayrıma oranında artış l İnorganik tuzlara kıyasla daha düşük reaktif tüketimi l Daha düşük tortu hacmi oluşur (metal hidroksit tortusu oluşmaz) l Doğrudan filtrasyonda uzun filtre süresi elde edilir l Bu işlem daha az ph bağımlıdır l Diğer arıtma kimyasallarının kullanımında azalma olur l Arıtılmış suda çözülmüş tuz seviyesi daha düşüktür l Tek hücreli su yosunlarının giderilmesi Su arıtımında temel olarak iki çeşit katyonik polielektrolit kullanılır: - poliamin - polidadmak Koagülantların koloidlerin negatif yüklerini nötr hale getirmek için çok yüksek bir katyonik yük sağlamaları ve böylece yüzen tabaka formasyonu başlatmaları gerekir. Moleküler ağırlıkları, partiküller arasında iyi bir yük difüzyonunu garanti etmek için oldukça düşük olmalıdır. Düşük viskozitelerinden dolayı atık suya kolayca karışabilirler.

10 10 POLİAMİNLER FLOQUAT Serisi Kuarterner poliaminler -poli (2 hidroksi propil N, N dimetil amonyum klorid)- konsantre sulu çözeltide yüksek sıcaklıklarda dimetilamin gibi ikincil bir amin ve epiklorhidrinin halka açıklığı yoğuşma polimerizasyonu ile elde edilir. Moleküler ağırlıklar, monomerlerin reaksiyon kabına eklenme sırasıyla kontrol edilerek ile arasında değişebilir. Sonuçta meydana gelen polimer yapısı diğer polielektrolitlerden farklıdır, böylece katyonik yükler asılı yan grupların aksine temel zincirde yer alırlar. Epiklorhidrin Dimetilamin Poliamin Bu yolla oluşturulan endüstriyel polimerler aşağıdaki özellikleri gösterirler: l ile arası moleküler ağırlık l Sıvı form, %40 ile 50 arası aktif içerik l Ana zincirde katyonik bölge l Viskozite, 40 ile cp arasında %50 l Klor kararlılığı l Mineral koagülantlarla uyumluluğu l Uzun raf ömrü l Ön seyreltme ile ya da ön seyreltme olmaksızın kullanılabilme

11 POLİDADMAK FLOQUAT Serisi 11 7 DADMAK (Diallil dimetil Amonyum Klorid), allil klorid ve dimetilaminden sentezlenir. Allil grupları içeren diğer monomerlerle birlikte, DADMAK vinil polimerizasyon sırasında bağıl bir kararlı allil radikal biçimlendirir. Bu, polimerin moleküler ağırlığını sınırlar. Taban Allil klorür Dimetilamin DADMAK Döngüsel reaksiyonla kopolarizasyon. polidadmak Bu yolla oluşturulan endüstriyel polimerler aşağıdaki özellikleri gösterirler: l ile arası moleküler ağırlık l Sıvı form, %20 ile 50 arası aktif içerik l İkincil zincirde katyonik bölge l Viskozite, ile cp arasında %40 l Klor kararlılığı l Mineral koagülantlarla uyumluluğu l Uzun raf ömrü l Ön seyreltme ile ya da ön seyreltme olmaksızın kullanılabilme

12 12 ORGANİK FLOKÜLANTLAR FLOQUAT Serisi FLOPAM PWG (İçilebilir Su Derecesi) flokülantları, çökelme hızını arttırmak için koagülantlarla bağ oluşturulmasında kullanılır. Koloidal süspansiyonun koagülantla kararsız hale getirilmesinin ardından, Stokes kanununa göre flokülant, yüksek moleküler ağırlığıyla çökelmenin hızlanmasında etkilidir. İçme suyu için, yüksek moleküler ağırlığa sahip anyonik (%0 ila 50) ve düşük katyonik (< %15) ürünler başarıyla kullanılmaktadır. Kararlı koloidal süspansiyon Birincil koagülant organik ve/veya mineral Koagülasyon aşaması kararsız koloid mikroflok formasyon İkincil koagülant/flokülant organik polimer Flokülasyon aşaması büyük yüzen tabakalar Süspansiyonun çökelmesi Koagülasyon/flokülasyon süreci esnasında, organik ve mineral koagülant miktarı, koloidlerin kararsız hale getirilmesi için gerekli olan miktarla sınırlanır ve çökelecek bir süspansiyon oluşturmak için aşırı miktara gerek yoktur. Anyonik ve Non-iyonik Polimerler Non-iyonik polimerler Akrilamid homopolimerlerdir. Anyonik polimerler ise bir fonksiyonel grup tarafından farklılaştırılmıştır. İki monomer kullanılır: Akrilamid ve Akrilik asit. Non-iyonik FLOPAM AH 912 PWG - FA 920 PWG Serisi Bu polimerler akrilamid monomerin polimerizasyonu ile elde edilir - 5 ile 15 milyon arası moleküler ağırlık Akrilamid Noniyonikpolimer

13 13 7 Anyonik FLOPAM AN 900 PWG Serisi Bu polimerler akrilamid ve sodyum akrilatın kopolimerizasyonu ile elde edilir. Akrilamid Akrilik asit Kostik soda Anyonik polimer Polimer özellikleri: - 5 ile 22 milyon arası moleküler ağırlık - Mineral maddeler tarafından kolay emilebilme Katyonik Polimerler FLOPAM FO 4000 PWG Serisi Katyonik polimerler akrilamid ve trimetil amonyum atil akrilit kolorürün (metil klorür ADAM) kopolimerizasyonuyla elde edilir. Metil klorür ADAM Akrilamid Katyonik polimer Polimer özellikleri: - 5 ile 15 milyon arası moleküler ağırlık - Organik maddeler (humik ve fulvik asit) ve bazı mineral maddeler (kum) tarafından kolayca emilir

14 14 LABORATUAR TESTLERİ Bu laboratuar testlerinin amacı, koagülantın iyi bir berraklık ve çökelme sağladığı koşulları belirlemektir. Katyonik Polimerler Jar Test Metodu Bu standart metot, çok sayıda numune üzerinde berraklık ve çökelme performansını kontrol eder ve karşılaştırır: - reaktif kullanılarak (tip, dozaj, konsantrasyon, ilave sırası), - farklı çalışma koşullarında (çalkalama mesafesi ve sıklığı) Prosedür 1: Birincil koagülant dozajının seçilmesi bir prosedür örneği Aşama A - Aşama B - Aşama C - Aşama D - Aşama E - Aşama F - Aşama G - Ham suyun sıcaklığını, bulanıklığını ve ph değerini ölçün bir behere 1 litre ham su doldurun çözeltiye değişik dozajlarda organik koagülant ekleyin ya da saf halde (tek bir ürün olarak ya da mineral karışımlı bir koagülant olarak) bırakın hızlı çalkalama fazı (hidroliz) 2 dakika süreyle 250 dv/dk düşük çalkalama fazı (yüzen tabakaların oluşumu) 15 dakika süreyle 40 dv/ dk çökelme fazı (çalkalamayı durdurun) 20 dakika süreyle çökelmeye bırakın bulanıklıktaki gelişmeyi ölçmek için numune 3, 5 ve 20 dakika sonra numune supernatantı Bu test ile, ham sudaki bir koloidal süspansiyonun kararsız hale getirilmesi için kullanılan minimum koagülant dozajı belirlenir. Prosedür 2, «prosedür 1» gibi, en ideal çökelmeyi elde etmek için flokülant seçimidir.

15 15 7 Prosedür 2: Flokülant dozajının belirlenmesi Aşama A - Aşama B - Aşama C - Aşama D - Aşama E - Aşama F - Aşama G - Aşama H - Aşama I - ham suyun sıcaklığını, bulanıklığını ve ph değerini ölçün bir behere 1 litre ham su doldurun prosedür 1 de elde edilen sonuçlara göre organik koagülant ilave edin hızlı çalkalama fazı (hidroliz) 2 dakika süreyle 250 dv/dk ayrı beherlere çeşitli dozajlarda flokülant çözeltileri ilave edin hızlı çalkalama fazı: karıştırma düşük çalkalama fazı (flok oluşumu) 5 dakika süreyle 40 dv/dk çökelme fazı (çalkalamayı durdurun) 10 dakika süreyle çökelmeye bırakın bulanıklığı ölçmek için supernatant numuneleri alın Açıklamalar: Bu iki prosedür sadece, su arıtma tesislerinde bulunan koşullara uyarlanması gereken örneklerdir. Jar testi, çeşitli su arıtma tesislerine özgü benzer koşulların laboratuvarda yeniden oluşturulması için gösterilmektedir. Sonuç olarak, hızlı ya da yavaş, farklı çalkalama süreleriyle veya farklı çökeltme süreleriyle, jar testi metodu uygun kalitede su elde etmek için gerekli flokülant ya da koagülant dozajını net olarak gösterir. Ölçülen Sonuçlar - Yüzen tabaka boyutu: çalkalama fazında yüzen tabakaların gelişmesinin ve boyutunun görsel değerlendirmesi - Bulanıklık: çökelme fazı sırasında supernatant için eğriler: bulanıklık = f (koagülant dozajı) ve bulanıklık = f (çökelme süresi) - Organik maddeler: çökelme sonrası supernatant için - Alkalite, ph, artık Al

16 16 AKTİF KARBON SORBOPOR ve ANTHRAFILTER Serisi Aktif karbon gerektiren şeylerin başında; içme suyunun arıtılması gelir. Doğrusu, aktif karbon büyük ölçüde içme sularının saflaştırılmasında, gerek toz gerekse granül formunda, kullanılır. Yıllar boyunca, bu maliyet etkin ürün içme suyu kalitesi düzenleme standartlarını karşılayabileceğini kanıtlamıştır. Temel ilkeler Aktif karbon gelişmiş gözenek yapısı, oldukça geniş iç yüzey alanı ve gözenek hacmiyle karakterize edilmiş karbonlu bir maddedir. Aktif karbonun en önemli özelliği adsorpsiyon kapasitesidir. Adsorpsiyon, moleküller uyarılıp zayıf Van der Waals kuvvetleri (fiziksel adsorpsiyon) veya kimyasal bağlarla (kimyasal adsorpsiyon) karbon yüzeyinde tutulduğunda meydana gelir. Adsorpsiyon kapasitesi iki faktörle belirlenir: l İç yüzey alanı l Gözenek boyutu dağılımı A: mikrogözenekler B, F: mezogözenekler C, E, D: makrogözenekler Mikrogözenekler ve mezogözenekler adsorpsiyon olayının en etkili oluşumları olarak kabul edilir ve bunlar %80-90 gözenek dağılımı sunar. Avantajlar Temel arıtma amaçları şunlardır: l Organik kirletici madde adsorpsiyonu (pestisit, halojenli çözeltiler, hidrokarbonlar,...) l Oksidan giderme (klorür, ozon) l Tat ve koku giderme Saflaştırılacak suyun türüne, yerüstü ya da yeraltı suyu, kirlenme türü ve seviyesine göre en uygun teknoloji seçilecektir: l Toz karbon dozaj sistemi ve enjeksiyon noktası l Basınçlı ya da üstten beslemeli granül karbon filtreler Değişken veya ağır kirletici madde konsantrasyonlu sular için çoğunlukla toz aktif karbon tercih edilir. Filtre kullanım ömrünü uzatmak için genellikle granül karbon filtrelerden önce toz aktif karbon kullanılır.

17 17 7 Ürün ve hizmetler SNF Floerger, her biri karakteristik özellikleriyle alan gerekliliklerini karşılamak üzere, içme suyunun saflaştırılması için çeşitli aktif karbon türleri sağlar. Granül aktif karbon Temel türleri kömürden ya da hindistan cevizi kabuğu odun kömüründen üretilir. Çeşitli boyutları mevcuttur: 12x40, 8x30, 10x20 (A.B.D.). Aşağıdaki tabloda Anthrafilter aktif karbon uygulamaları özetlenmekte ve önerilen türleri belirtilmektedir. Bu, her bir işlemin özelliğine göre, teknik asistanımız tarafından durum bazında onaylanacak kaba bir gösterimdir. Uygulama Su türü Birincil filtrasyon (kum ön filtrasyonu yok) İkincil filtrasyon (kum filtrelerinden sonra) Tat ve koku Yüzey Zemin ZM 90 8x30 ZM 90 12x40 ZM 90 12x40 ZM 90 12x40 Pestisitler Yüzey Zemin ZM 85 8x30 ZM 85 12x40 ZM 85 12x40 - Klorlu HC Zemin YV x40 - AOX Yüzey Zemin ZM 90 8x30 ZM 90 12x40 ZM 90 12x40 Organik madde (humik, fulvik asit) Yüzey Zemin ZM 90 8x30 ZM 90 12x40 ZM 90 12x40 ZM 90 12x40 Ozon giderme Yüzey YV x40 - Kum filtresi dönüşümü Yüzey ZM 90 10x20 - Klordan arıtma Yüzey Zemin YV x40 YV x40 YV x40 YV x40

18 18 AKTİF KARBON SORBOPOR ve ANTHRAFILTER Serisi Toz aktif karbon Toz aktif karbonla ilgili olarak, Sorbopor MV 118, kömür bazlı ve Sorbopor MV 125, odun bazlı olmak üzere iki ürün gamı mevcuttur. Her ikisi de, arıtma amaçları ve müşteri ihtiyaçlarına göre, aktivasyon seviyesi ve boyutuna göre değişen, geniş bir yelpazede tedarik edilebilir. Hizmetler Ürünler küçük torbalarda (20 Kg, 25 Kg, 50 lb), büyük torbalarda (500 Kg, 600 Kg, 1000 lb) ya da ambalajsız olarak tedarik edilir. Ambalajsız teslimatlar için, silo kamyonları doğrudan büyük torbalardan ya da depolama silolarından toz ya da granül aktif karbonla doldurulabilir. Sahada, toz aktif karbon basınçlı havayla boşaltılırken, granüle aktif karbon, boşaltma sistemleriyle donatılmış özel silo kamyonları sayesinde hidro-pnömatik olarak boşaltılmalıdır. Bu silo kamyonlar ayrıca harcanan granül karbonları toplamak için de kullanılır: granül karbon basınçlı su ya da ejektörler yardımıyla filtrelerden silo kamyona aktarılır ve ardından devindirici su boşaltma sistemi yardımıyla boşaltılır. SNF Floerger, yetkili personel ve cihazlarla (ejektörler, borular, pompalar, kamyonlar) taşınan karbona ilişkin tüm durumları gerçekleştirebilmektedir. Aktif Karbon Seçimi Kapsamlı laboratuvar değerlendirmesi, gerçek tesis ölçeği uygulamalarda en iyi performansı en etkili ve ekonomik olarak sağlayacak aktif karbon arıtım özelliklerini belirlemek için temel teşkil eder. l Toz aktif karbon Toz aktif karbon bazlı bir adsorpsiyon arıtımının parametrelerini belirlemek için, genellikle jar testi denemeleri kullanılır. Bu, en uygun karbon ve gerekli dozajın belirlenmesiyle, bir sıvı faz adsorpsiyon izotermi oluşturan oldukça kolay bir prosedürdür. Çok az zaman gerektirir ve çoğu durumda doğrudan laboratuvardan endüstriyel ekipmana uygulanabilir. Bu tür denemeler N. D3860 ASTM standart test metoduna uygun olarak gerçekleştirilebilir. l Granül aktif karbon Sabit yataklarda granüle aktif karbonla arıtma durumunda, işlem temel olarak, difüzyon ilkelerine göre adsorpsiyon ilkeleriyle düzenlenir. Bu nedenle, karbon arıtım parametreleri dinamik koşullarda değerlendirilmelidir. Deney, saflaştırılacak suyun sabit ve denetimli bir debide, karbon yataktan aşağıya doğru döküleceği bir sabit yatak sütununda gerçekleştirilir. Bu test ile, pilot ve tesis ölçekli uygulama için tasarım kriteri elde edilecektir. Ayrıca bu durumda, sudaki çözülebilen kirleticilerin adsorpsiyonu sorgulanırken, test ASTM standart yöntemine, özellikle N. D 6586 ya başvurabilir.

19 19 7 Adsorpsiyon İzotermi Adsorpsiyon kapasitesi X/m* (mg/g) Aktif karbon 1 Konsantrasyon (mg/l) Aktif karbon 2 *X/m: aktif karbon gramı başına adsorbe edilen kirletici miligramı

20 20 ENDÜSTRİYEL UYGULAMA İçme suyunun organik polimerlerle arıtılması, ham suyun karakteristiklerine uyarlanmalıdır. Koagülant ve flokülant kullanımı ham suyun ph, bulanıklık, alkalite, sertlik ve organik bileşenlerine bağlıdır. Koagülantlar Organik katyonik koagülant için temel uygulama, bir birincil koagülant ve koagülant desteği olarak içme suyunun berraklaştırılmasındadır. Birincil koagülant olarak kullanılırken, organik koagülant, alüminyum ve demir tuzları gibi klasik inorganik koagülant dozaj gerekliliklerini etkili bir şekilde azaltır, bazı durumlarda ise tamamen ortadan kaldırır. Mineral koagülant dozajı genellikle yarıya kadar düşürülür ve organik koagülant dozajı, yeni mineral koagülant dozajının %10 undan daha azdır. Suyun türüne bağlı olarak, en ideal karıştırma durumunu belirlememiz gerekir. Organik ve mineral koagülant, enjeksiyondan önce karıştırılabilir, ancak iki reaktifin ayrı enjeksiyonun, iyi bir koagülasyon için daha etkili olduğu ortaya konulmuştur. İdeal koagülasyon için, inorganik koagülant ilave edilmesi ile organik koagülantın ilave edilmesi arasında yeteri kadar beklenilmelidir. İşlenmemiş su yumuşak olduğunda ve düşük mineral içerdiğinde (Britanya, ekvatoral Afrika), organik koagülantlar düşük alkalitede etkili oldukları gibi etkindirler. Çamur işlemleri pahalı olabileceği için (susuzlaştırma, yakma), daha düşük çamur hacmi oluşacağından dolayı organik koagülant daha ekonomik olabilir. Organik koagülantlar daha düşük ph duyarlılıktadırlar, bu nedenle daha geniş bir ph aralığında etkilidirler. Flokülantlar Mevcut çökelme süresi (tesisatın boyutuna ve debiye bağlı olarak) kısa olduğunda, koagülasyon sonrasında bir flokülant ilavesi gerekebilir. Flokülant kullanımı, yeterli çökelme sağlanırken, elde edilecek ürün akışının arttırılmasına olanak sağlar. İlave edilecek flokülant 0,01 ppm ila 0,5 ppm gibi oldukça küçük dozajdadır.

21 ENDÜSTRİYEL HAZIRLAMA EKİPMANLARI 21 7 Sıvı Organik Koagülantlar Çeşitli sıvı koagülantlar kolayca çözülebilir. Su ve organik koagülantın karıştırılması, bir karıştırma kabında mekanik karıştırmayla kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Tesis ölçeğinde, su ve organik koagülantın karıştırılması, sisteme konsantre edilmiş ürünün ölçülmesi ve hatta seyreltilmesiyle kolayca elde edilir. Sonuçları optimize etmek için, iyi bir başlangıç dağılımı ve uygun karıştırmayı sağlamak üzere yeterli türbülans olduğunda, sisteme organik koagülant ilave edilebilir. İdeal olarak, katkı akışlarının başlangıç noktası daha sonra uygulanabilir bir türbülans seviyesine düşürülmelidir. Koagülantlar mekanik parçalanmaya duyarlı değildir. Tüm pompa türleri kullanılabilmektedir (dişli, pistonlu pompalar vb.). Toz Organik Flokülantlar Endüstriyel ölçekte flokülantların çözülmesi, flokülant özelliklerine uyarlanması gereken bir prosedür gerektirir: l Konsantrasyon: seyreltildiğinde, flokülant çözeltileri hala oldukça vizkozdur, l Karıştırma sırasında, aşırı kesme önlenmelidir, l flokülant partikülleri düzgün dağılmamışsa, kolayca çözülmeyen flokülant grupları halinde bir araya toplanma eğilimindedirler. Hazırlayıcı ünitesinde aşağıdaki bileşenler bulunur: l Tozların topaklanmadan uygun şekilde ıslatılmasını sağlayan bir dağıtma sistemi. Statik ıslatma Dinamik ıslatma l Toz ejektörü (manuel sistem) l Islatma küreği (otomatik sistem) l FLOQUIP WU Tip l Daimi ve kesintili sistemi bulunan çözünme tankları l Aktarma ve dozaj pompaları Flokülantın mümkün olan en yüksek konsantrasyonda çözülmesi ve ölçme pompasından sonra seyreltilmesi tavsiye edilir. Ürünün Teknik Veri Sayfalarında (TDS), çeşitli viskozitelerde tavsiye edilen konsantrasyonlar verilmektedir. Açıklama: SNF FLOQUIP ticari markası altında hazırlayıcı üniteler üretmektedir.

22 22 İÇME SUYU ARITMA İŞLEMLERİ İçme suyu üretiminin çeşitli aşamalarına genel bakış l Birincil Arıtım (eleme ünitesi, süzme ünitesi, çakıl haznesi, yüzey yağ giderici) Müteakip arıtma proseslerini engelleyecek iri taneli partikülleri yok etmek için tasarlanmıştır. l Fiziksel (havalandırma ile) ya da kimyasal (O 3, Cl, CI 2 O 2 ön oksidasyon) fazla gazın çıkarılması için (CO 2, H 2 S). organik madde oksidasyonu için, Fe 2+ ya da Mn 2+. l Koagülasyon, flokülasyon başarılı bir katı-sıvı ayırma işleminin ilk aşaması. l Flotasyon hava kabarcığı ve reaktif enjeksiyonlarla katı-sıvı ayırma işlemi. l Çökelme çökelmeyle katı-sıvı ayırma işlemi. l Filtrasyon filtrasyonla katı-sıvı ayırma işlemi Filtrasyon, katı maddelerin tutulmasını, sıvı maddelerin geçişini sağlayan gözenekli bir malzeme üzerinden katı-sıvı karışımının geçişinden ibarettir. l İlave işlemler (O 3, aktif karbon adsorpsiyonu) organik madde fazlalığı atılır. l Dezenfeksiyon (O 3, UV, Cl, Cl ) Dezenfeksiyon, ısrarcı etkisiyle tüm patojenik mikroorganizmaları yok eder. l Özel işlem demirin atılması havalandırma yoluyla Fe 2+ nin oksidasyonu (CO2 nin azalması) manganezin atılması havalandırma yoluyla Mn 2+ nin oksidasyonu dekarbonizasyon suyun sertliğinin azaltılması (Kalsiyum fazlalığı) nötralizasyon tahriş edici su için (CO 2 bakımından zengin, karbonat bakımından fakir) membran filtrasyonu (m Filtrasyon, Ultra-Filtrasyon, Ters ozmoz)

23 23 7 İçme suyu üretimi ekipmanı Koagülasyon, Flokülasyon Kimyasal su arıtma iki bölüme ayrılabilir: koloidlerin kararsız hale gelmeleri ve yüzen tabakaların oluşumunu içeren bir reaksiyon fazı ve yüzen tabakaların sudan ayrıldığı ayırma fazı. Flokülasyon işlemi, reaktiflerle koloidal partiküllerin çarpışmasını sağlamak üzere enerji verilmesini gerektirir. Karıştırma işlemi koagülasyon için hızlı (hızlı karıştırma), flokülasyon için daha yavaş olmalıdır. Flokülasyon Çökeltme İşlemi İşlenmemiş su Çamur çıkarma işlemi Çökeltme bölgesi Atık su dağıtma bölgesi Çamur çukuru Duru su kanalı Köprü Çamur kazıyıcı

24 24 İÇME SUYU ARITMA İŞLEMLERİ Yüzdürme Partiküllerin çamur olarak ayrılabileceği şekilde, yüzeyde yüzdürülmesi için hava kullanılabilir. Yüzen kimyasal tabakaların yoğunluğu düşük, yüzey alanı büyüktür ve özellikle yüzdürme ayırma işlemi için uygundur. Yüzdürme İşlemi İşlenmemiş su Flokülant Karıştırma odaları Basınçlı su Yüzdürme basini Kazıyıcı köprü Çamur çıkarma işlemi Duru su

25 25 7 Çökeltme Çökeltme işlemi, yüzen tabakaların yatay ve dikey akışla bir çökelme tankının alt kısmında çökelmesini sağlar. Çökelme tanklarının farklı tipleri mevcuttur: l Dikdörtgen ve dairesel yatay akış tankları l Dikdörtgen ve dairesel dikey akış tankları l Lamel çökeltme tankları Dikey akış tankları, su yüzeyinden sökülen daha geniş bir yüzey sağladıkları için, kimyasal çamurun çökeltilmesi için önerilirler. Atık su girişi Yatay çökeltme tankı Arıtılmış suyun kendi ağırlığıyla çıkışı İşlenmemiş su girişi Duru su çıkışı Flokülasyon Lamel çökeltme tankları Dağıtma bölgesi Lamel çökeltme Çamur konsantrasyonu Çamur çıkarma işlemi

26 26 İÇME SUYU ARITMA SÜREÇLERİ Filtrasyon Filtreleme normalde sadece suyun arıtılmasında nihai bir temizleme sağlamak üzere, çökeltme ve flotasyonu tamamlayıcı olarak uygulanır. Ancak içme suyunda, bazı filtre türleri sadece kimyasal flokülasyon için ayırma safhası olarak görev yapmak üzere tasarlanmıştır (doğrudan filtrelemeyle berraklaştırma). İki tip filtre mevcuttur: l Aşağı akışlı filtrasyon l Yukarı akışlı filtrasyon Kum filtresi işlemi Kum Beton zemin Nozüller Hava başlığı Yıkama suyu girişi ve filtrelenmiş su çıkışı Çamur tahliyesi İşlenmemiş su

27 27 7 Aktif karbon filtresi İşlenmemiş su girişi Filtrelenmiş su çıkışı Yıkama suyu ve hava girişi (hücre 1) Yıkama suyu ve hava girişi (hücre 2) Yıkama suyu toplama bölgesi Yıkama suyu çıkışı Aktif karbon Nozüller Aktif karbon çıkışı Aktif karbon girişi Çamur Susuzlaştırma Çoğu ülkedeki düzenleme, yıkanan çamurların çökeltilmesini ve filtrelenmesini gerektirir. Susuzlaştırma işlemi genellikle belt filtre, filtre baskı yada santrifüj yardımıyla gerçekleştirilir. Genellikle, su nötralize edilir ve tesisin başında tekrar püskürtülür. Bu durumda, içme suyu için onaylı flokülantlar kullanılmaktadır. Normalde, çamurun bir katyonik flokülant ya da koagülant kombinasyonu ve anyonik flokülantlarla işlenmesi gerekecektir. Kullanılan polimer miktarı, kuru ton başına 5-15 kg dır. Açıklama: SNF ÇAMUR SUSUZLAŞTIRMA broşürü mevcut olan çeşitli işlemlerin ayrıntılarını göstermektedir.

28 28 A M E R İ K A V E A V R U P A İ Ç M E F L O Q U A T V E ÜRÜN FLOQUAT FL 2550 PWG FLOQUAT FL 2650 PWG FLOQUAT FL 2850 PWG FLOQUAT FL 3050 PWG FLOQUAT FL 2949 PWG FLOQUAT FL 3150 PWG FLOQUAT FL 4420 PWG FLOQUAT FL 4520 PWG FLOQUAT FL 4620 PWG FLOQUAT FL 4440 PWG FLOQUAT FL 4540 PWG FLOPAM AH 912 PWG FLOPAM FA 920 PWG FLOPAM AN 905 PWG FLOPAM AN 910 PWG FLOPAM AN 913 PWG FLOPAM AN 923 PWG FLOPAM AN 934 PWG FLOPAM AN 945 PWG FLOPAM AN 956 PWG FLOPAM FO 4115 PWG FLOPAM FO 4140 PWG FLOPAM FO 4190 PWG FLOPAM FO 4240 PWG FLOPAM FO 4290 PWG A.B.D. NSF EVET (maks. < 20 mg/l) EVET (maks. < 20 mg/l) EVET (maks. < 20 mg/l) EVET (maks. < 20 mg/l) EVET (maks. < 50 mg/l) EVET (maks. < 50 mg/l) EVET (maks. < 50 mg/l) EVET (maks. < 50 mg/l) EVET (maks. < 50 mg/l) EVET (maks. < 1 mg/i) EVET (maks. < 0,7 mg/l) İçme Suyu FLOPAMTM ve FLOQUATTM Not: Bu broşürdeki bilgi iyi niyetle sağlanmıştır. 1 Mart 2005 tarihinde bilgimize sunulmuştur.

29 S U Y U O N A Y L A M A L A R I F L O P A M P W G İ Ç İ N 29 7 Birleşik Krallık DWI FRANSA Sağlık Bakanlığı EVET (maks. < 10 mg/l) EVET (maks. < 10 mg/l) EVET (maks. < 10 mg/l) EVET (maks. < 10 mg/l) EVET (maks. < 10 mg/l) EVET (maks. < 10 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l) EVET (maks. < 0,5 mg/l)

30 30 NOTLAR

31 31 7

32 SNF FLOERGER KİMYA SAN. TİC. ve LTD. ŞTİ İnönü Mah. Muammer Aksoy Caddesi 37/B Sefaköy-Küçükçekmece İSTANBUL/ TÜRKİYE Tel: Faks: SNF FLOERGER ZAC de Millieux Andrézieux Cedex FRANSA Tel : + 33 (0) Faks : + 33 (0) floerger@snf.fr

SNF FLOERGER ZAC de Milieux Andrézieux Cedex FRANCE Tel: + 33 (0) Faks: + 33 (0)

SNF FLOERGER ZAC de Milieux Andrézieux Cedex FRANCE Tel: + 33 (0) Faks: + 33 (0) SNF FLOERGER KİMYA SAN. TİC. ve LTD. ŞTİ İnönü Mah. Muammer Aksoy Caddesi 37/B 34295 Sefaköy-Küçükçekmece İSTANBUL/ TÜRKİYE Tel: 90 212 549 96 40 Faks: 90 212 549 96 41 info@snfturk.com SNF FLOERGER ZAC

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir.

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. AKTİF KARBON NEDİR? TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. Bu nitelikler aktif karbona çok güçlü adsorpsiyon özellikleri

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER 9 ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ NDE KİMYASAL PROSESLER 1. Koagülasyon- Flokülasyon Prosesleri 2. Elektrokoagülasyon Prosesi 3. Kimyasal Çöktürme Prosesleri 4. Su Yumuşatma Prosesleri 5. Adsorpsiyon Prosesleri 6.

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KOAGÜLASYON Dr. Tamer COŞKUN 20 Mart 2012 Giriş Sularda genellikle bol miktarda askıda ve kolloidal maddeler bulunabilir. Askıda partiküller sudan daha

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 10. Endüstriyel Çamur Arıtımı Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Giriş Sıvı atıkların arıtılmasındaki en önemli nokta askıda veya çözünmüş katıların giderimidir. Sıvıdan

Detaylı

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ FİLTRASYON 1 GENEL BİLGİ Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI 01 03 09 01 03 07 dışındaki alüminyum oksit üretiminden çıkan kırmızı çamur 01 04 10 01 04 07 dışındaki tozumsu ve pudramsı atıklar 01 05 04 Temizsu sondaj ı ve

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar.

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar. VIIPOL CKS MEMBRAN TEMİİZLEME PROSEDÜRÜ 1.Giriş : Ne kadar iyi bir ön arıtma yapılırsa yapılsın, çalışan bir ters ozmoz ( RO ) sisteminde zaman içinde hamsu içinde bulunan ve ön arıtmadan geçebilen kolloidler,

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ

ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ Güncelleme: Eylül 2016 ELEKTROKOAGÜLASYON İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDELERİN GİDERİLMESİ DENEYİN AMACI: Sentetik olarak hazırlanmış bir boya çözeltisinden faydalanılarak elektrokoagülasyon işleminin

Detaylı

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ MAKİNA-İNŞAAT-ÇEVRE SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ Gaziteknik-Waterline Atıksu Arıtma sistemleri evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında kullanılmak üzere prosese göre projelendirilmektedir.

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 8.Kolloid Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Çapları 10-6 mm 10-3 mm ( 0.001-1μm) arasındadır. Kil, kum, Fe(OH) 3, virusler (0.03-0.3μm) Bir maddenin kendisi için

Detaylı

T.A.I Dış Ticaret Ltd. ve PROMED International LTD. CO. şirketleri Japon NİKUNİ firmasının KTM pompalarının,

T.A.I Dış Ticaret Ltd. ve PROMED International LTD. CO. şirketleri Japon NİKUNİ firmasının KTM pompalarının, T.A.I DIŞ TİCARET,PROJE,MAKİNA,MÜHENDİSLİK VE ARITMA TEKNOLOJİLERİ LTD.ŞTİ Gülbahçe Mah.Ulubatlı Hasan Bulvarı.Ar-kur Kuzey Han Kat 7,No:707 Osmangazi BURSA TÜRKİYE Tel: +90-224-4437896 PROMED INTERNATIONAL

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

www.ceyka.com.tr KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.

www.ceyka.com.tr KİMYA SANAYİ VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ. KİMYA SANAYİ Ceyka çevre teknolojileri ve kimya konusunda hizmet veren bir mühendislik, danışmanlık ve dış ticaret firmasıdır. Firmamız konusunda uzman uluslararası firmalarla işbirliği içinde endüstriyel

Detaylı

sektörün en iyileriyle hep yanınızda...

sektörün en iyileriyle hep yanınızda... sektörün en iyileriyle hep yanınızda... FİLTRASYON SİSTEMLERİ YUMUŞATMA SiSTEMLERi Yüzey borulamalı Multi Yüzey borulamalı Media Filtreler, 20 m 3 / Aktif Karbon filtreler saat ve üzeri kapasitelerde,

Detaylı

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu

On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu On-line Oksijen Tüketiminin Ölçülmesiyle Havalandırma Prosesinde Enerji Optimizasyonu Speaker: Ercan Basaran, Uwe Späth LAR Process Analysers AG 1 Genel İçerik 1. Giriş 2. Proses optimizasyonu 3. İki optimizasyon

Detaylı

VIPOL MEMBRAN KİMYASALLARI RO BESLEME SUYUNU, KİMYASAL ÇÖKMELERDEN; BAKTERİYEL BÜYÜMEDEN VE KİRLENMEDEN KORUYUN!!!

VIPOL MEMBRAN KİMYASALLARI RO BESLEME SUYUNU, KİMYASAL ÇÖKMELERDEN; BAKTERİYEL BÜYÜMEDEN VE KİRLENMEDEN KORUYUN!!! VIPOL MEMBRAN KİMYASALLARI RO BESLEME SUYUNU, KİMYASAL ÇÖKMELERDEN; BAKTERİYEL BÜYÜMEDEN VE KİRLENMEDEN KORUYUN!!! RO-NF-UF-MF MEMBRAN KİMYASALLARI Ters osmoz (RO) membran performansı operasyonlar sırasında

Detaylı

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Adsorbsiyon, malzeme(lerin) derişiminin ara yüzeyde (katı yüzeyinde) yığın derişimine göre artışı şeklinde tanımlanabilir. Adsorpsiyon yüzeyde tutunma olarak

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

0262 239 29 65 destek@cerenmed.com www.cerenmed.com REVERSE OSMOSİS SİSTEMLER Klasik su arıtma cihazlarıyla istenilen hassaslıkta su elde edilemediğinde Ters Osmoz uygulanır. Genellikle deniz suyu arıtımı,

Detaylı

GESU ARITMA. Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu. arıtmada güven ve tecrübe... ÇEVRE TEKNOLOJ LER

GESU ARITMA. Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu. arıtmada güven ve tecrübe... ÇEVRE TEKNOLOJ LER GESU ARITMA ÇEVRE TEKNOLOJ LER arıtmada güven ve tecrübe... Arıtma Prosesleri ve Örnek Tesisler Kataloğu Şirket Tarihçesi Dünyada giderek artan nüfusla birlikte gelişen teknoloji ve hızlı sanayileşme,

Detaylı

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI STANDART ÖZELLİKLER Membran kılıfları FRP veya Paslanmaz çelik TFC Spiral sarım membranlar 2,5 ve 4 çap SS304 kalite paslanmaz çelik dikey santrifüj yüksek basınç pompası

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI

SU VE ATIKSU. ipsum GERİ KAZANIMI SU VE ATIKSU lorem ARITIMI & ipsum GERİ KAZANIMI ekosistem mühendislik Kalıcı çözümler Ekosistem Mühendislik, geniş bir yelpazede Endüstriyel ve Evsel atıksu, içmesuyu, proses suyu arıtma ve geri kazanımı

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Çok kalın kaplamalarda bile esnek kaplamlara imkan verir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları ALKALİ ÇİNKO KAPLAMA PROSESİ AK 16 HI-Z ÜRÜN TANIMI ALKALİ ÇİNKO AK 16 HI-Z : Düzgün çinko kaplamalar elde etmek için kullanılan, çoklu poliamid özel katkı maddeleri içeren

Detaylı

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi

Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Bursa OSB Atıksu Arıtma Tesisi Açıklama: Bu çalışmada, konu atıksu arıtma çamurlarının en ekonomik şekilde uzun süreli ve problemsiz bir işletme ile susuzlaştırılması amacıyla HUBER Burgu Pres (Screw Press)

Detaylı

ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU

ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU ISITMA SİSTEMLERİ BİLGİ FORMU Tarih: Müşteri Adı Adresi Şehir Posta Kodu : Sistem Sorumlusu ve Görevi Tel. Faks : GSM e-mail : HİKAYESİ Müşteri şimdiki sonuçlardan memnun mu? Evet Hayır Sorunların derecesi

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ KONYA ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠNE GĠRĠġ (ÇMG) DERSĠ Doç. Dr. Senar AYDIN Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü V-HAFTA 17.12.2015 1 SULARIN ARITILMASI

Detaylı

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Hoş Geldiniz 1 Amacımız; Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Dezenfeksiyon, flokülasyon, ph ayarlama ve suyun dengesi için kullanılan kimyasalları incelemek Havuz bakım prosedürünü tekrarlamak

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ne göre atık su; evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirlenmiş veya özellikleri kısmen veya tamamen değişmiş sular ile maden

Detaylı

Best Water Su Arıtma Sistemleri

Best Water Su Arıtma Sistemleri 2011 Best Water Su Arıtma Cihazı Kurulum [ Best Water ] [ ] [ ] [ TEL: 0212 474 2212 0212 441 6349 ] [ FAX: 0212 474 2242 ] Best Water Su Arıtma Sistemini seçtiğiniz için teşekkür ederiz bu kullanım kılavuzu

Detaylı

HAKKIMIZDA. Saygılarımızla, Öz Doğa Su Arıtma Sistemleri Ltd.Şti. Detaylı bilgi için: www.ozdogasuaritma.com

HAKKIMIZDA. Saygılarımızla, Öz Doğa Su Arıtma Sistemleri Ltd.Şti. Detaylı bilgi için: www.ozdogasuaritma.com HAKKIMIZDA ÖZ DOĞA Su Arıtma Sistemleri, dünya standartlarında en son arıtma teknolojilerini kullanarak kaliteli, güvenilir ve sağlıklı su elde edilmesini sağlayan su arıtma cihazları ve çözümleri, aynı

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi

MAKRO-MEZO-MİKRO. Deney Yöntemleri. MİKRO Deneyler Zeta Potansiyel Partikül Boyutu. MEZO Deneyler Reolojik Ölçümler Reometre (dinamik) Roww Hücresi Kolloidler Bir maddenin kendisi için çözücü olmayan bir ortamda 10-5 -10-7 cm boyutlarında dağılmasıyla oluşan çözeltiye kolloidal çözelti denir. Çimento, su, agrega ve bu sistemin dispersiyonuna etki

Detaylı

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ

KURUMSAL HAKKIMIZDA YÖNETİCİLER ÜRETİM KALİTA POLİTİKAMIZ HİZMETLERİMİZ STS ARITMA SİSTEMLERİ ARITMA TESİSLERİ KURUMSAL HAKKIMIZDA STS ARITMA SİSTEMLERİ Çevre sağlığının ve doğal zenginliklerin korunmasına verilen önemin giderek arttığı günümüz şartlarında, bilinçli ve yetkin kadrosu ile bu doğrultuda hizmet etmek

Detaylı

FLAŞ HABER 10. Bölüm: Atıksu Muamelesi : Santrifüjler ( Merkezkaçlar) "Scalewatcher " yardımıyla tortu kaldırma ve önleme hakkında rapor

FLAŞ HABER 10. Bölüm: Atıksu Muamelesi : Santrifüjler ( Merkezkaçlar) Scalewatcher  yardımıyla tortu kaldırma ve önleme hakkında rapor FLAŞ HABER 10 Bölüm: Atıksu Muamelesi : Santrifüjler ( Merkezkaçlar) "Scalewatcher " yardımıyla tortu kaldırma ve önleme hakkında rapor 1. Şirket 600000 insanın yaşadığı bir şehir olanwinnipeg'in (resim

Detaylı

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com

GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. www.tematas.com GÜÇLÜ ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER www.tematas.com İNŞAAT, ENDÜSTRİ A.Ş. TEMATAŞ; 20 yılı aşkın tecrübeye sahip teknik kadrosu, profesyonel yönetim anlayışı ile işveren ve çalışan memnuniyetini sağlamayı kendisine

Detaylı

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Home Co mfort Yeni Electrolux Home Comfort Serisi ile profesyonel standartlarda, hava kalitesi, ev temizliği, temizlenmiş

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş

İçindekiler VII. Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI. I. Kısım Su teminine giriş Ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür XV XIX XXI I. Kısım Su teminine giriş 1 Su sektörü 3 1.1 Giriş 3 1.2 Su tüketimi 3 1.3 Kabul edilebilir su kalitesi 7 1.4 Su sektörü hizmetleri 10 1.5 Su koruma

Detaylı

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Michael Lyko Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner 1 1 Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner Wiesbaden da tam otomatik SPIRA-CEL spiral sarım üretim hattının işletmeye

Detaylı

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI

HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI HAZIRLAYAN-SUNAN İSMAİL SÜRGEÇOĞLU DANIŞMAN:DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI DÜNYADA yılda 40.000 km³ tatlı su okyanuslardan karalara transfer olmaktadır. Bu suyun büyük bir kısmı taşkın vb. nedenlerle kaybolurken

Detaylı

ARSENİK ARITMA UYGULAMALARI Köy ve Beldeler

ARSENİK ARITMA UYGULAMALARI Köy ve Beldeler ARSENİK ARITMA UYGULAMALARI Köy ve Beldeler ARSENIK ARITMA UYGULAMALARI Köy ve Beldeler ARSENİK NEDİR? Arsenik yerkabuğunda en çok bulunan elementlerden biridir. Doğada hem doğal hem antropojenik kaynaklı

Detaylı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI. Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN İŞLETİLMESİ-BAKIM VE ONARIMI Fatih GÜRGAN ASKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı UZUN HAVALANDIRMALI AKTİF ÇAMUR SİSTEMİ Bu sistem Atıksularda bulunan organik maddelerin mikroorganizmalar

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı

İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı İlk çamur arıtım ünitesidir ve diğer ünitelerin hacminin azalmasını sağlar. Bazı uygulamalarda çürütme işleminden sonra da yoğunlaştırıcı kullanılabilir. Çürütme öncesi ön yoğunlaştırıcı, çürütme sonrası

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri

AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile. Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su (SIW) Teknolojisi ile Kirletilmiş Suları Rehabilite Sistemleri AyDo Süper İyonize Su Teknolojisi www.ayhandoyuk.com.tr Nisan 2015 www.ayhandoyuk.name www.aydowater.com.tr www.aydosu.com

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Bölgemiz I. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi (yatırım bedeli 15 milyon $) 1995 yılında, II. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi ( yatırım bedeli 8 milyon

Detaylı

10 Mart 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29291 TEBLİĞ

10 Mart 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29291 TEBLİĞ 10 Mart 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29291 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: TEKSTİL SEKTÖRÜNDE ENTEGRE KİRLİLİK ÖNLEME VE KONTROL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA TEBLİĞ MADDE 1 14/12/2011

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI

RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE LERİ NİN AVANTAJL ARI RMF BS FT TAN D E M 900 FİLTRE S IS TEMLERI RMF BSFT Tandem 900 filtre ürünleri, hidrolik ve yağlama sistemlerinin bulunduğu her türlü endüstriyel uygulamada kullanılabilir. Sistem üzerindeki entegre pompa

Detaylı

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU Doç.Dr. K.Süleyman YİĞİT*, Mustafa GÜNDÜZ**, Gülay ŞERİT** Yrd.Doç.Dr. Mustafa YEĞİN*, Muhammet SARAÇ** İlhan BAYRAM***, Ünal BOSTAN***, Hakan PİR**

Detaylı

DİĞER ARITMA PROSESLERİ

DİĞER ARITMA PROSESLERİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DİĞER ARITMA PROSESLERİ Oksidasyon Havuzları Oksidasyon Havuzları Sürekli kanal tipinde tam karışımlı uzun havalandırmalı aktif çamur proseslerinin

Detaylı

ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ. Yukarıdaki denklemde FG, FB ve FS ifadeleri yerine açılımları yazılacak olursa; ifadesi ortaya çıkar.

ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ. Yukarıdaki denklemde FG, FB ve FS ifadeleri yerine açılımları yazılacak olursa; ifadesi ortaya çıkar. ÇÖKTÜRME DENEY FÖYÜ 1.1 GENEL BİLGİLER Danelerin yerçekiminin etkisiyle tek tek birbirinden bağımsız olarak hareket ettiği çökelme tipidir. Daneler arasında floklaşma olmaz. Bu yüzden çökelme hızı yükseklikle

Detaylı

Membran Teknolojilerinin Su Yönetiminde Sağladığı Faydalar

Membran Teknolojilerinin Su Yönetiminde Sağladığı Faydalar Membran Teknolojilerinin Su Yönetiminde Sağladığı Faydalar İsmail Koyuncu 1,2, Serkan Güçlü 1,2, Türker Türken 1,2, Derya İmer 1,2 1 İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, İTÜ Ayazağa

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇAMUR YOĞUNLAŞTIRMA. 09 Aralık 2013. Doç. Dr. Eyüp DEBİK

ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇAMUR YOĞUNLAŞTIRMA. 09 Aralık 2013. Doç. Dr. Eyüp DEBİK YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇAMUR YOĞUNLAŞTIRMA Doç. Dr. Eyüp DEBİK 09 Aralık 2013 1 Arıtma Çamuru Nedir? Atıksu arıtma işlemleri sonucu oluşan arıtma çamurları, uygulanan arıtma

Detaylı

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ

T.C. BURSA VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ TESİSE KABUL EDİLECEK TEHLİKESİZ ATIK KODLARI LİSTESİ EK-2 01 01 01, Metalik maden kazılarından kaynaklanan 01 01 02, Metalik olmayan maden kazılarından kaynaklanan 01 03 08, 01 03 07 dışındaki diğer tozumsu

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE İZİN VE LİSANS BELGESİ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE İZİN VE LİSANS BELGESİ ÇEVRE İZİN VE LİSANS BELGESİ Belge No : 232319280.0.1 Başlangıç Tarihi : 24.07.2018 Bitiş Tarihi : 24.07.2023 Tesis Adı Tesis Adresi : İşletmenin Vergi Dairesi ve No Çevre İzin ve Lisans Konusu : : MANİSA

Detaylı

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ATIKSULARIN ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 2 MEKANİK ARITMA 2.1. IZGARALAR... 5 2.1.1. Izgara Proje Kriterleri... 5 2.1.2. Izgara Yük Kayıpları... 7 2.1.3. Problemler... 9 2.2. DEBİ ÖLÇÜMÜ VE AKIM

Detaylı

HACH LANGE. Evsel Atık Su Arıtma Tesisine Giriş Öncesi Endüstriyel Deşarjların İzlenmesi İSKİ Örneği HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ

HACH LANGE. Evsel Atık Su Arıtma Tesisine Giriş Öncesi Endüstriyel Deşarjların İzlenmesi İSKİ Örneği HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ HACH LANGE Evsel Atık Su Arıtma Tesisine Giriş Öncesi Endüstriyel Deşarjların İzlenmesi İSKİ Örneği HACH LANGE TÜRKİYE OFİSİ Metin BARAN Proje Müdürü 24 Eylül 2014 Hach Lange Dünya üzerinde birçok noktada

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150.01/2882 23/10/2017 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi İSTAÇ İSTANBUL ÇEVRE YÖNETİMİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ - SEYMEN ATIK BERTARAF TESİSİ Seymen Mahallesi, Laiklik Caddesi,

Detaylı

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

ALIGAL. Yeniliklerinize hizmet eden kriyojenik çözümler. www.airliquide.com.tr

ALIGAL. Yeniliklerinize hizmet eden kriyojenik çözümler. www.airliquide.com.tr ALIGAL Yeniliklerinize hizmet eden kriyojenik çözümler www.airliquide.com.tr ALIGAL : AVANTAJLARI Müşteri ve çözüm odaklı bir ürün Gıda dondurucular, azot (N 2 ) ve karbondioksit (CO 2 ) gibi gıda dondurucu

Detaylı

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ SUNUM KONULARI PROFOKS NEDİR? ENERJİLENDİRİLMİŞ OKSİJEN MOLEKÜLÜ NASIL OLUŞUR? PROFOKS JENERATÖRÜ ÇALIŞMA PRENSİBİ DESALINATION PLANT İLE PROFOKS UYGULAMASI PROFOKS NEDİR?

Detaylı

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ

AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ AEROBİK BİYOFİLM PROSESLERİ Doç. Dr. Eyüp DEBİK 03.12.2013 GENEL BİLGİ Arıtmadan sorumlu mikroorganizmalar, sabit bir yatak üzerinde gelişirler. Aerobik biyofilm prosesleri : (1) batmamış biyofilm prosesler,

Detaylı

AWQ Serisi Otomatik Kum Filtreleri:

AWQ Serisi Otomatik Kum Filtreleri: AWQ Serisi Otomatik Kum Filtreleri: Tek tankta 15 m 3 /gün kapasiteye kadar hizmet verebilen, FLECK marka otomatik kontrol kafasına sahip filtrelerdir. Otomatik ters yıkamalı multi-media filtreler fiberglass

Detaylı

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352 Suyun sertliği, sabunu çökeltme kapasitesinin bir ölçüsüdür. Sabun suda mevcut kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından çökeltilir. Diğer çok değerlikli katyonlar da sabunu çökeltebilir. Fakat bunlar

Detaylı

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA NASIL ÇALIŞIR? YAĞMUR SUYU NASIL TOPLANIR? Başta çatılar olmak üzere, açık alanlar otoparklar, yollar ve drenaj borularından toplanabilir. NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör İçme-Kullanma Suları için Farklı Dezenfeksiyon Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör Organizmalar için İncelenmesi İ.Ethem KARADİREK, Selami KARA, Özge ÖZEN, Oğuzhan GÜLAYDIN, Ayşe MUHAMMETOĞLU

Detaylı

Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak. kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın

Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak. kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 1. Toprağın Bünyesi (Tekstürü) Toprağın katı fazını oluşturan kum, kil ve mil partiküllerinin toprak kütlesi içindeki nispi miktarları ve bunların birbirlerine oranları toprağın

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

1. Çamur Susuzlaştırma

1. Çamur Susuzlaştırma TARİH: 11.03.2015 1. Çamur Susuzlaştırma Çamurun su içeriğinin azaltılması için uygulanan fiziksel bir işlemdir. Çamurun katı madde miktarının artırılması akabinde gelen arıtma ünitelerinde kullanılacak

Detaylı

TEKSTİL VE METAL SANAYİ ARITMA ÇAMURLARININ SUSUZLAŞTIRMA İŞLEMLERİNİN İNCELENMESİ

TEKSTİL VE METAL SANAYİ ARITMA ÇAMURLARININ SUSUZLAŞTIRMA İŞLEMLERİNİN İNCELENMESİ TEKSTİL VE METAL SANAYİ ARITMA ÇAMURLARININ SUSUZLAŞTIRMA İŞLEMLERİNİN İNCELENMESİ Canan BAKKAL a, Hacer Elif ÖZÇELİK b, Dilek CANTÜRK c, Erdal KARADURMUŞ d a Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: 43986390-150//5134 24.04.2015 Konu: Geçici Faaliyet Belgesinin Yeniden Düzenlenmesi SOM ATIK DEPOLAMA LAB. İNŞ. SAN.VE TİC. A.Ş. ÇALTILIDERE KÖYÜ DÜMBÜLDEKTEPE MEVKİİ ALİAĞA ALİAĞA / İZMİR İlgi:

Detaylı

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61 Pool Fresh!up Vitro Sphere VitroSphere nano Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. Geprüft nach DIN 19603 & KSW-Richtlinie DIN 19603 NSF Certified to NSF/ANSI 61 Genel sorun

Detaylı

HAVUZLARDA OZON SİSTEMLERİ. www.atggroup.org atg@atggroup.org facebook.com/atghavuzozondezenfeksiyon +90 (216) 290 13 90

HAVUZLARDA OZON SİSTEMLERİ. www.atggroup.org atg@atggroup.org facebook.com/atghavuzozondezenfeksiyon +90 (216) 290 13 90 HAVUZLARDA OZON SİSTEMLERİ www.atggroup.org atg@atggroup.org facebook.com/atghavuzozondezenfeksiyon +90 (216) 290 13 90 Ozon Nedir? Dünyada bilinen en kuvvetli oksidandır Ozon Ne Kadar Güçlüdür? Klordan

Detaylı

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

A- LABORATUAR MALZEMELERİ 1- Cam Aktarma ve Ölçüm Kapları: DENEY 1 A- LABORATUAR MALZEMELERİ 2- Porselen Malzemeler 3- Metal Malzemeler B- KARIŞIMLAR - BİLEŞİKLER Nitel Gözlemler, Faz Ayırımları, Isısal Bozunma AMAÇ: Karışım ve

Detaylı

Araçlar: Çıkarma Parçaları şu şekilde etiketlenmiştir:

Araçlar: Çıkarma Parçaları şu şekilde etiketlenmiştir: Araçlar: Deney Hücresi Deney Çözeltileri o Soğutma Kulesinden Alınan Numuneler o Laboratuvarda Hazırlanan Çözeltiler Deney Numunesi (Numune Çıkarma sı, 30mm * 50mm * 2mm) Su devirdaim Havuzu (40 C) GRANDER

Detaylı

Sağlıklı bir çevre için temiz su. Martin Systems AG

Sağlıklı bir çevre için temiz su. Martin Systems AG Sağlıklı bir çevre için temiz su Martin Systems AG Biz, standartlara uymuyor, bizzat onları belirliyoruz! Martin Systems AG Su, yaşamın en temel ihtiyacıdır. MARTIN Systems, siclaro serisindeki membran

Detaylı

GAZ TÜRBİN TEMİZLEYİCİLER

GAZ TÜRBİN TEMİZLEYİCİLER TURBOT www.turbotect.com GAZ TÜRBİN TEMİZLEYİCİLER TURBOTECT KİMYASALLARININ GEREKLİLİKLERİ & FAYDALARI TURB TURBOTECT LTD., SWITZERLAND TEMİZLİK MEKANİZMALARI Yüzey Etkinleştirme Yüzey etkinleştirme maddeleri

Detaylı

İZSU - Halilbeyli Atıksu Arıtma Tesisi

İZSU - Halilbeyli Atıksu Arıtma Tesisi İZSU - Halilbeyli Atıksu Arıtma Tesisi Açıklama: Bu çalışmada, konu atıksu arıtma çamurlarının en ekonomik şekilde uzun süreli ve problemsiz bir işletme ile susuzlaştırılması amacıyla HUBER Burgu Pres

Detaylı

D U Y U R U ANKARA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NDEN

D U Y U R U ANKARA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NDEN D U Y U R U ANKARA SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NDEN ASKİ Yönetim Kurulu nda kabul edilen 2017 yılı Su ve Kanal Hizmet Tarifeleri, Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsat Bedelleri, Kimyasal, Bakteriyolojik

Detaylı

MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ

MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ MEKANİK FİLTRASYON PARTİKÜL GİDERİMİ MULTİ MEDYA FİLTRASYONU AKM, BULANIKLIK GİDERİMİ AKTİF KARBON FİLTRE KLOR, KOKU, TAD VE ORGANİK MADDE GİDERİMİ SU YUMUŞATMA SİSTEMLERİ - REÇİNE İLE SERTLİĞİN ALINMASI

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

Arçelik Su Arıtma Sistemleri Artık suyunuz daha temiz ve sağlıklı.

Arçelik Su Arıtma Sistemleri Artık suyunuz daha temiz ve sağlıklı. Arçelik Su Arıtma Sistemleri Artık suyunuz daha temiz ve sağlıklı. Yeniliği aşkla tasarlar İçme suyunuzun temizliği Arçelik güvencesi altında! Arçelik Su Arıtma Cihazları, şebeke suyunu Ters Ozmos teknolojili

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA Dr. Tamer COŞKUN 13 Mart 2012 Havalandırma Gerekli gazları suya kazandırmak (gaz halinden çözünmüş forma dönüştürmek)

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

TERS OZMOZ ENDÜSTRİYEL

TERS OZMOZ ENDÜSTRİYEL Sayfa 1 / 6 CULLIGAN TRC ÜRÜNLERİ TERS OZMOZ ENDÜSTRİYEL ÜRÜN LİSTESİ MFP R.O 2. IW IW E AQUA SERİLERİ E SERİSİ NFC SERİSİ CE kalite kriterlerine uygun olarak dizayn edilmiş ve üretilmiştir MFP Bu ekipman

Detaylı

RMF TANDEM 900 OFF-LINE FİLTRELERİ

RMF TANDEM 900 OFF-LINE FİLTRELERİ Değerli Kuruluşunuza uzun yıllar güvenle hizmet verecek olan ve filtrasyon teknolojisinde günümüzün en yüksek teknolojisine sahip RMF Filtre Sistemlerine ürünlerine göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür

Detaylı

T ecrübe, Kalite, Güven, Yenilik, Verimlilik,

T ecrübe, Kalite, Güven, Yenilik, Verimlilik, T ecrübe, Kalite, Güven, Yenilik, Verimlilik, 0262 239 29 65 destek@cerenmed.com www.cerenmed.com www.cerenmed.com Çok aşamalı arıtma sistemleri, kirleticilere özgü tedaviler tam otamatik cihazlar tamamlayıcı

Detaylı