ASPİR TOHUMUNUN HIZLI PİROLİZİ İLE SIVI ÜRÜN ELDESİ VE İYİLEŞTİRİLMESİ. Büşra KURTUL Danışman : Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ASPİR TOHUMUNUN HIZLI PİROLİZİ İLE SIVI ÜRÜN ELDESİ VE İYİLEŞTİRİLMESİ. Büşra KURTUL Danışman : Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR"

Transkript

1 ASPİR TOHUMUNUN HIZLI PİROLİZİ İLE SIVI ÜRÜN ELDESİ VE İYİLEŞTİRİLMESİ Büşra KURTUL Danışman : Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR İki Eylül Kampüsü, 26555, Eskişehir Teknolojik gelişmeler, sanayileşme ve dünya nüfusundaki artış enerjiye olan talebi hızla arttırmaktadır. Üretimde temel girdi olan enerji, toplumların refah seviyesinin yükselmesi için gerekli bir unsur olup, günlük yaşamda hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları sera gazı emisyonları yaratmayan çevre dostu kaynaklardır. Yenilenebilir enerji kaynağı olan biyokütle, artan enerji gereksinimini çevreyi kirletmeden ve sürdürülebilir olarak sağlayan önemli bir enerji kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada aspir tohumlarından hızlı piroliz yöntemi ile petrol eşdeğeri sentetik sıvı ürün elde edilmesi araştırılmıştır. Piroliz işlemi sonucuda elde edilen sıvı ürünün içeriğinin iyileştirilmesi amacı ile yağlı tohumlara farklı oranlarda katalizör eklenerek sıvı ürün içeriği incelenmiştir. En yüksek sıvı ürün veriminin belirlenmesi amacı ile aspir tohumunun 500 C ve 550 C sıcaklıklarında 100 C/dk, 200 C/dk ve 300 C/dk ısıtma hızlarında, 100cm 3 /dk ve 200 cm 3 /dk N2 akış hızlarında piroliz deneyleri gerçekleştirilmiştir. En yüksek sıvı ürün veriminin elde edildiği 550 C de, 300 C/dk ısıtma hızında ve 100cm 3 /dk N2 akış hızında farklı yüzdelerde katalizörlerin etkileri araştırılmıştır.

2 UÇUCU KÜL ESASLI JEOPOLİMER KÖPÜK ÜRETİMİ VE HİDROJEN PEROKSİT ORANININ KÖPÜKLERİN YAPILARI ÜZERİNE ETKİSİ Emel OĞUZ Danışman : Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR Jeopolimer köpükler, endüstri atıklarından elde edilen, düşük üretim enerjili, düşük CO2 emisyonu ve yüksek ısı yalıtımına sahip çevre dostu yapı malzemeleridir. Sürdürülebilirlik kavramının her alanda benimsenmesinden sonra alternatif yapı malzemesi arayışının bir ürünü olan bu malzemeler, alümina silikatların alkali aktivasyonu ile üretilirler. İçerisine eklenen köpükleştirici ajan sayesinde gözenekli bir yapıya sahip olurlar. Bu çalışmada jeopolimer köpük üretiminde F sınıfı uçucu kül, sodyum hidroksit, sodyum silikat ve hidrojen peroksit kullanılmıştır. Farklı oranlarda köpükleştirici ajan kullanılarak hazırlanan jeopolimer köpükler, farklı sürelerde ısıl işleme tabi tutulmuştur. Elde edilen jeopolimer köpük numuneleri 7 ve 28 gün laboratuvar ortamında yaşlandırıldıktan sonra basınç dayanımları ölçülmüştür. Ayrıca numunelerin bağ yapıları Fourier Dönüşümlü Infrared (FT-IR) Spektrofotometresinde incelenmiştir.

3 ŞEKER FABRİKASI YAN ÜRÜNÜ OLAN KÜSPENİN GAZLAŞTIRILMASI İLE HİDROJENCE ZENGİN GAZ ÜRETİMİ Fatma DURAN, Barış ÇINAR, Alattin ÇAKAN, Burcu KİREN Danışman : Prof. Dr. Nezihe AYAS İki Eylül Kampüsü, 26555, Eskişehir Dünyadaki sürekli artan nüfus ve giderek büyüyen sanayileşme ile enerjiye duyulan ihtiyaç artmıştır. Bu ihtiyacı karşılamak için fosil yakıtlar, nükleer yakıtlar ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmaktadır. Fosil yakıtlarının, sınırlı olması ve çevreye geri dönüşü olmayan zararlar vermesi sebebi ile alternatif kaynak arayışına girilmiştir. Bu enerji ihtiyacının tarımsal ürünlerin, biyokütle enerjisine kaynak olması ile karşılanabileceği düşünülmektedir. Bu durumun uzun vadede hem tarımsal üretimin hem de enerji üretiminin sürdürülebilirliği üzerinde olumlu etkileri olacağı düşünülmektedir. Bu amaçla, sürdürülebilir, ekonomik ve çevre dostu olan biyokütleye ilgi artmıştır. Bu projede Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası nın atığı olan küspe kullanılmıştır.gazlaştırmaya etki eden parametrelerden sıcaklık (650, 750, 850 C) ve kütlece K2CO3 katalizör oranının (% 0, 20, 30, 40) gaz ürün karışımındaki hidrojen içeriğine etkisi araştırılmıştır. Gaz ürün kompozisyonu Mikro- GC analizi ile belirlenmiş olup en yüksek hidrojen içeriğine sahip gaz ürün 650 C de %20 katalizör oranında en uygun koşulda elde edilen verim 5,197 mol H2/kg küspe ye ulaşılmıştır.

4 Polikarboksilat Esaslı Süper Akışkanlaştırıcı Sentezi ve Çimento Harçlarının Mekanik Özelliklerine Etkileri Mehmet Emrah Şahin, Mehmet Ege Gündüz Danışman : Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR Beton, yapı sektörü ve inşaat sanayinde en çok tercih edilen taşıyıcı ve dekoratif amaçlı kullanılan malzemedir. Beton; çimento, su, iri agrega ve özel durumlarda kimyasal ve mineral beton katkı maddelerinden oluşur. Beton katkı maddeleri betonun özelliklerini değiştirip geliştirerek performansını arttırmak ve betonun daha ekonomik olarak üretilmesini sağlayabilmek amacıyla kullanılmaktadırlar. Polikarboksilat esaslı super akışkanlaştırıcı katkılar son yıllarda oldukça dikkat çekmektedir. Süper akışkanlaştırıcı katkılar su/çimento oranını azaltarak yüksek oranda yayılma sağlar. Bu çalışmada laboratuvar ortamında farklı sıcaklık ve sürelerde sentezlenen süper akışkanlaştırıcı katkılar, çimento harcı üretiminde kullanılmıştır. Su/çimento oranı %50 ve katkı oranı %1 olarak sabit tutulmuştur. Elde edilen her bir beton harcının yayılma değerleri ölçülmüştür. Numuneler 7 ve 28 gün su banyosunda kür edilerek basınç dayanım testlerine tabi tutulmuştur. En yüksek yayılma değeri 60 0 C sıcaklıkta 8saat süreyle bekletilen numunede 17,5 cm olarak bulunmuştur.

5 Montmorillonit Destekli Alüminyum Katalizör Sentezi ve Glikozdan Hidroksimetilfurfural Üretiminde Kullanılması Oytun TİRYAKİ Tuğçe ŞAHİN Danışman : Prof. Dr. Berrin BOZAN, Araş.Gör. Dr. Emir Zafer HOŞGÜN Dünya nüfusunun artması ile tüketim alışkanlıkları değişmekte ve doğal kaynaklar her geçen gün azalmaktadır. Mevcut durumda fosil yakıtların yetersizliği küresel bir endişe haline gelmiştir. Fosil yakıtların yakılması sırasında kirletici emisyon uzun süredir iklim değişikliği ve çevre sorunları üzerinde de ciddi bir etki yapmıştır. Yenilenebilir enerji, bu problemlerin üstesinden gelmek için sürdürülebilir çözümlerden biridir. Bu çalışmada dünyada en bol bulunan biyokütle olan lignoselülozik biyokütleden elde edilen glikozun, gelecek vadeden bir biyoyakıt olarak kullanılacak Hidroksimetilfurfurala (HMF) a dönüşümü incelenmiştir. Glikozun HMF ye dönüşümü Alüminyum-Montmorillonit katalizörlüğünde farklı sıcaklık, farklı alüminyum yükleme oranlarında ve katalizör yükleme oranlarında incelenmiş ve HMF verimini maksimize eden koşullar belirlenmiştir.

6 Ksilozun Furfurala Montmorillonit Destekli Alüminyum Katalizör ile Katalitik Dönüşümü Beyza BALKAYA Merve TEREK Danışman : Prof. Dr. Berrin BOZAN, Araş.Gör. Dr. Emir Zafer HOŞGÜN Değişen dünya koşullarında, hızla artan nüfusun da etkisiyle enerji talebindeki artışa ve enerji kaynaklarının kısıtlı olmasına bağlı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen önem ve duyulan ihtiyaç artmıştır. Günümüz dünyasında etkin olarak kullanılmakta olan fosil kaynakların çevreye verdiği zarar ve tükenebilir oldukları göz önüne alındığında, gelecekte yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımının artacağı öngörülmektedir. Biyokütle enerjisi dünya üzerinde geniş bir alana sahip yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olmakla beraber güneş ışığı var olduğu sürece karbon depolayan bir enerji türüdür. Çevre dostu olması, kolay depolanabilirliği ve sürdürülebilirliği önemli avantajlarındandır. Bu çalışmada lignoselülozik biyokütleden elde edilen ksilozun, katma değeri yüksek kimyasal olan furfurala dönüşümü hedeflenmiştir. Ksilozun furfurala dönüşümü sentezlenen Al- MMT katalizörü varlığında olup farklı sıcaklık, alüminyum yükleme oranı ve katalizör yükleme oranlarında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonucu olarak ksiloz içeriği yüksek olan biyokütle kaynaklarından yüksek verimde furfural dönüşümü sağlamak adına gerekli olan uygun reaksiyon koşulları belirlenmiştir.

7 Glikoz ve Ksilozun Kimyasal Maddelere Dönüşümünde Jeopolimer Destekli Katalizör Kullanımı Mustafa KALKANDELEN, Elçin TAŞÇIKAN Danışman : Prof. Dr. Berrin BOZAN, Araş. Gör. Dr. Emir Zafer HOŞGÜN Hayatımızda çok büyük yer edinmiş olan ve birçok kimyasalın üretiminde kullanılan petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlar artan talebe bağlı olarak hızla tükenmektedir. Bu gerçek fosil yakıtlardan elde edilen kimyasalların üretimi üzerinde araştırmalar yapılmasını gerektirmiştir. Yaptığımız çalışmada katalizör kullanarak seçtiğimiz maddelerin istenilen kimyasallara dönüşümü araştırıldı. Bu çalışmada atık bir madde olan uçucu külden üretilen jeopolimerin glikoz ve ksilozun dönüşümü reaksiyonlarında katalizör olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Jeopolimer herhangi bir işlem yapılmadan, %5 krom meteli yüklenerek ve %5 H2SO4 ile sülfatlanarak kullanılmıştır. Çalışmamızda hammadde olarak lignoselülozik biyokütleden elde edilebilen glikoz ve ksiloz kullanılmıştır. Katalitik dönüşüm işlemleri 180 C sıcaklıkta 6 saatte boyunca gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak jeopolimerin katalizör desteği olarak kullanılabileceği ve glikoz ve ksiloz dönüşümünde etkili olduğu gözlemlenmiştir.

8 AYÇİÇEĞİ SAPI ATIKLARINDAN KARBOKSİMETİL SELÜLOZ SENTEZİ, YENİLEBİLİR FİLM ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Burak Berkay HAVLE, Zeynep SEVİLEN Danışman: Prof. Dr. Hasan Ferdi GERÇEL Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biridir. Türkiye'de bol miktarda ayçiçeği üretimi gerçekleştirilmekte ve ayçiçeği sapı tarımsal atık olarak doğaya terk edilmektedir. Ancak ayçiçeği sapları yüksek oranda selüloz içermektedir.bu çalışmada, selülozun değerlendirilmesi amacıyla tarımsal atık olan ayçiçeği sapları kullanılarak selüloz ekstraksiyonu yapılmıştır. Çeşitli oranlarda sodyum hidroksit (NaOH) ve sodyum monokloroasetat (NaMCA) kullanılarak eterleşme ve karboksimetilasyon tepkimeleri sonucunda karboksimetil selüloz (CMC) sentezlenmiştir. Ardından saf su çözücü ortamında katkı malzemesi olarak film çözeltilerine gliserin ilave edilmiştir. Deneysel yöntemlerin son aşamasında dökme yöntemiyle CMC filmler hazırlanmıştır. Ekstrakte edilen selülozun, sentezlenen CMC nin ve gliserin katkılı CMC filmlerin kimyasal yapılarını incelemek amacıyla Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopi (FTIR) ile karakterizasyon işlemleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen malzemelerin termal kararlılığı termogravimetrik analiz (TGA) yöntemiyle incelenmiştir ve filmlerin bozunma sıcaklığı belirlenmiştir. CMC filmlerin mekanik davranışları incelenmek üzere mekanik testler yapılmıştır. Farklı koşullarda yapılan her iki deneyde de CMC için suda çözünürlüğün önemli bir göstergesi olan yer değiştirme derecesi ASTM standartları göz önünde bulundurularak 0,51 ve 0,49 olarak hesaplanmıştır.

9 PİRİNA YAĞININ MİKRODALGA SENTEZ ÜNİTESİ İLE ESTERLEŞMESİ VE TRANSESTERLEŞMESİ İLE BİYODİZEL ELDESİ Şenay ÖNGÖREN Tuba Elçin ÇETİN Danışman : Prof. Dr. Nezihe AYAS Artan nüfus, gelişen sanayi ile birlikte kişi başına düşen enerji gereksinimi günden güne artmaktadır. Yapılan çalışmalar doğrultusunda enerji ihtiyacını karşılamada kullanılan petrol türevi fosil yakıtlar günümüzde tükenme tehlikesi altındadır. Bu durum insanları alternatif enerji arayışına itmiştir. Bu alternatif enerjilerden bir tanesi biyokütleden yağ eldesi ve elde edilen yağın transesterleşme reaksiyonu ile biyodizel üretimidir. Bu çalışmada Zeytinyağı fabrikasından sağlanan pirina yağının asitlik değeri yüksek olduğundan mikrodalga sentez ünitesi kullanılarak önce esterleşme reaksiyonu ile yağın asitlik değeri düşürüldükten sonra trans esterleşme reaksiyonu ile biyodizel elde edilmiştir. Elde edilen biyodizelin metilester içeriği gaz kromatografi analizi sonucuna göre EN Avrupa standardı ile uyumlu olduğu belirlenmiştir.

10 ETANOLÜN ALKOLLÜ YAKITLARDAN GERİ KAZANILMASI VE YAKIT OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Nisa ALTINCABA Danışman: Prof. Dr. Funda ATEŞ Enerji günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Enerjinin bu kadar önemli olduğu bugünlerde fosil yakıtlar giderek azalmış ve bu da insanoğlunu alternatif enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Biyokütle, uygulanan biyokimyasal ve termokimyasal dönüşüm süreçlerine bağlı olarak çok farklı şekillerde enerji kaynağı olarak değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada; barlarda bardakta bırakılan biranın içilmeyen kısmı değerlendirilmiştir. Bira yaklaşık %6 alkol içerdiği için etanol, fermantasyon prosesine gerek duyulmadan sadece distilasyon yöntemiyle elde edilmiştir. Distilasyon işlemi için uygun sıcaklık C dir. Bu amaçla hammadde kaynağı olarak bardaklarda tüketilmemiş biralar, Eskişehir de barlar sokağındaki farklı mekânlardan elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonucu olarak elde edilen etanolün analizleri yapılarak saf etanol değerleri ile karşılaştırılmış ve büyük benzerlik gösterdiği saptanarak yakıt olarak kullanılabileceği öngörülmüştür. Etanol yakıtı; petrol ürünlerinden daha ucuzdur, diğer bitkisel yağlardan daha temiz yanma ve daha yüksek oktan derecesine sahiptir; oktan sayısının yüksek olması sebebiyle motor daha az emisyonla tam yanma gerçekleştirir, fosil yakıtlara göre daha avantajlıdır, etanol birçok biyokütleden elde edilebildiği için bulunması kolaydır, CO2 emisyonunu azaltır.

11 NAFION 112 İLE HAZIRLANAN STANDART TEK HÜCRENİN PERFORMANSININ İNCELENMESİ Doruk DURUNESİL, Murat KEKEÇ Danışman : Prof. Dr. Süleyman KAYTAKOĞLU Yakıt hücreleri anot ve katotunda gerçekleşen elektrokimyasal reaksiyonlar ile oluşan potansiyel farklar sayesinde kimyasal enerjiyi doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Bu sistemler için geliştirilmiş olan katı Nafion polimer elektrolit membranlar yüksek proton iletkenliğine, kimyasal ve termal kararlılığa, düşük gaz geçirgenliği gibi özelliklere sahiptirler. Bu çalışma kapsamında yakıt hücresi çalışma şartlarının performans üzerine etkisi ve bilgi altyapısı oluşturmak için Nafion 112 temelli membran elektrot yığını eldesi ve bu yapının incelenmesi üzerine çalışmalar yürütülmüştür. Yine aynı sistemde anot ve katot katalizörü olarak Karbon destekli Platin metali 0,4 mg/cm2 olacak şekilde ultrasonik püskürtme cihazı ile karbon kâğıt üzerine kaplama yapılarak elektrotlar oluşturulmuştur. Ticari Nafion 112 serisi membranlar ön işlemler ile organik ve inorganik kirlikleri giderilerek, membran elektrot yığını (MEY) oluşturmak üzere sıcak pres ile birbirleri üzerine yapıştırılmıştır. Elde edilen MEY, yakıt hücresi test sistemine bağlanıp, elektrokimyasal sistemler ile farklı nemlendirme, sıcaklık ve Hidrojen ve Oksijen/Hava besleme hızlarında çalışılarak karakterize edilmiştir. Sonuç olarak bir yakıt hücresinin bileşenlerinin hazırlanması ve performansını etkileyen parametreler hakkında bilgi sahibi olunmuştur.

12 NAFION 115 ELEKTROLİTLİ PEM TİPİ YAKIT HÜCRESİNİN PARAMETRİK OLARAK İNCELENMESİ Gökhan KORKMAZ Danışman : Yrd. Doç. Dr. Levent AKYALÇIN Perfluorosülfonik asit yapısındaki Nafion membranlar, doğrudan kimyasal enerjiden elektrik enerjisi üreten sistemler olan hidrojen ile çalışan polimer elektrolit membran (PEM) yakıt hücreleri için geliştirilmiş en yüksek performansa sahip katı polimerik elektrolitlerdir. Bitirme projesinin kapsamında ileriye dönük olarak hem yüksek enerji elde edilebilen yakıt hücresi yığınları (stack) oluşturabilmek hem de bilgi altyapısı oluşturmak için Nafion temelli membran elektrot yığını eldesi ve bu yapının incelenmesi üzerine çalışmalar yürütülmüştür. Ayrıca sistemde anot ve katot katalizörü olarak Platin metali kullanılmıştır. Ticari boyutta performans/fiyat oranını mantıklı çerçevede tutmak ve homojen bir dağılım sağlamak için 0,4 mgpt/cm 2 olarak ultrasonik püskürtme cihazı ile karbon kâğıt üzerine kaplama yapılarak elektrotlar oluşturulmuştur. Ticari Nafion 115 serisi membranlar ön işlemler ile organik ve inorganik kirlikleri giderilerek, membran elektrot yığını (MEY) oluşturmak üzere sıcak pres ile birbirleri üzerine yapıştırılmıştır. Elde edilen MEY, yakıt hücresi test istasyonu, elektrokimyasal sistemler ve analitik teknikler kullanılarak çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yapının aydınlatılabilmesi için karakterize edilmiştir.

13 NAFION 212 İLE STANDART MEA OLUŞTURULMASI VE KARAKTERİZASYONU Bahadır Mert ERDUĞAN, Şeyma EKİNCİOĞLU Danışman : Prof. Dr. Süleyman KAYTAKOĞLU Yakıt hücreleri anot ve katotunda gerçekleşen elektrokimyasal reaksiyonlar ile kimyasal enerjiyi doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Günümüzde bu sistemler için geliştirilmiş en popüler polimer elektrolitler perfluorosülfonik asit yapısındaki Nafion membranlardır. Bu çalışma kapsamında yakıt hücresi çalışma şartlarının performansa etkisi üzerine bilgi altyapısı oluşturmak için Nafion 212 temelli membran elektrot yığını eldesi ve bu yapının incelenmesi üzerine çalışmalar yürütülmüştür. Yine aynı sistemde anot ve katot katalizörü olarak Platin metali kullanılmıştır. Ultrasonik püskürtme cihazı ile karbon kağıt üzerine 0,4 mg Pt/cm 2 olacak şekilde kaplama yapılarak elektrotlar oluşturulmuştur. Ticari Nafion 212 serisi membranlar ön işlemler ile organik ve inorganik kirlikleri giderilerek, membran elektrot yığını (MEY) oluşturmak üzere sıcak pres ile birbirleri üzerine yapıştırılmıştır. Elde edilen MEY, elektrokimyasal sistemler ile farklı nemlendirme, sıcaklık ve Hidrojen ve Oksijen/Hava besleme hızlarında çalışılarak karakterize edilmiştir.

14 NAFION 117 TEMELLİ PEM TİPİ YAKIT HÜCRELERİNİN ÇALIŞMA PERFORMANSLARININ VE FARKLI PARAMETRELERE DAYALI REAKSİYON KİNETİĞİNİN İNCELENMESİ Aysu Sena DURAK, Ayşe FIRAT Danışman : Yrd. Doç. Dr. Levent AKYALÇIN Polimer elektrolit yakıt hücreleri doğrudan kimyasal enerjiden elektrik enerjisi üreten sistemlerdir. Enerji üretimi sırasında yalnızca su ve ısı açığa çıkarmasından dolayısıyla çevreye duyarlı ve pratik olarak görülmektedir. Bu sistemlerde en yaygın olarak kullanılan elektrolit yapısı ise perflorosülfonik asit yapısındaki katı Nafion membranlardır. Yapılan lisans bitirme çalışması sırasında yakıt hücresi çalışma şartlarının performansa etkisi üzerine bilgi altyapısı oluşturulması amaçlanmıştır. Hazırlanan Nafion 117 temelli membran elektrot yığını (MEY) standart bir test hücresinde farklı sıcaklıklarda, nemlendirmede ve yakıt besleme hızlarında parametrik olarak incelenmeye çalışılmıştır. Anot ve Katot kısımlarında kullanılan katalizörlerin reaksiyon etkinliğinin incelenmesinde Tafel eğrilerinden, yakıt hücresi performansının değerlendirilebilmesinde Akım/Güç yoğunluğu ve potansiyel eğrilerinden (polarizasyon eğrileri), membran etkinliğinin incelenmesinde ise iyonik iletkenlik ve su tutma kapasitesi analizinden yararlanılmıştır.

15 PROJE FUARI 2017 SIVI EKSFOLİASYON YÖNTEMİ İLE GRAFEN ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Firuze YÜKSEL Danışman: Doç. Dr. Esin APAYDIN VAROL Yakın tarihlerde iki boyutlu (2D) kristal halinde materyaller tanımlanmış ve analizleri yapılmıştır. Bu yeni sınıftaki en gözde materyallerden biri karbon atomlarının bal peteği görünümünde bir atom tabakası kalınlığında düzenlenmiş formu olan grafendir. Grafen, hem gelecek çalışmalarına ışık tutacak hem de temel çalışmaları ilginç kılacak birçok benzersiz özelliğe sahip bir maddedir. Grafen üretim teknikleri kimyasal ve fiziksel olmak üzere iki ana grupta incelenmektedir. Mikromekanik ayrıştırma, grafitin sıvı faz ayrılması, epitaksiyel büyüme ve GO nun kimyasal ya da termal indirgenmesi gibi yöntemler tek ve çok tabakalı grafen üretimi için en çok kullanılanlar arasında sayılmaktadır. Bu çalışmada; grafitten sıvı eksfoliasyon yöntemi ile yüksek verimde, ölçeklendirilebilir grafen üretimi amaçlanmıştır. İyonik organik çözücü olan sodyum kolat (C24H39NaO4) ile uygun miktarlarda hazırlanan grafit çözeltilerinden eksfoliasyon işlemi ile tek ve çok tabakalı grafen üretilmiş ve en yüksek verime ulaşılan koşullar belirlenerek yığın üretime geçilmiştir. Elde edilen grafenin ilerleyen çalışmalarda metal kaplama alanlarında kullanılması planlanmıştır.

16 BİYOKÜTLEDEN BOR İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BİYOCHAR ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Burçin AKGÜL Semanur KAYHAN Danışman : Doç. Dr. Esin APAYDIN VAROL Son yıllarda yüksek karbon kapasitesine sahip biyokütleden ısıl dönüşüm yöntemleri ile yüksek enerjili biyochar üretimi dikkat çekmektedir. Biyokütle davranışlarını incelemek, biyochar ve sıvı ürün üretmek için geliştirilen termokimyasal teknolojilerden biri olan yavaş piroliz işlemi, biyochar üretimde en çok kullanılan teknolojidir. Biyochar çevresel ve tarımsal amaçlarla kullanılan bir biyokömür çeşididir. Biyocharın toprakla karıştırıldığı zaman, toprak verimliliğini arttırdığı ve mikro gözenekli yapısı ile geniş yüzey alanı sağladığı bilinmektedir. Bu çalışmada ayçiçeği bitkisi tarla atıklarından yavaş piroliz ile 500 oc de biyochar üretimi incelenmiş, toprak düzenleyicisi olarak kullanılması durumunda bor ile zenginleştirilmesinin etkileri araştırımıştır. Farklı oranlarda bor ile zenginleştirilen hammaddeden biyochar üretilmiş, ürün verimleri karşılaştırılmış ve karakterizasyonu yapılmıştır.

17 GLİSEROL ASETİLASYONU Özgecan ÇAĞLAYAN, Ece ÇELİK, Tuğçe AKGÜL Danışman : Yard. Doç. Dr. Elif ÖDEŞ AKBAY İki Eylül Kampüsü, 26555, Eskişehir Günümüzde çevreci bir yakıt olan biyodizel çeşitli avantajlarından dolayı alternatif bir yakıt olarak kullanılmaktadır. Atık bitkisel yağın metanol ile transesterleşmesiyle biyodizel üretilmekte ve yan ürün olarak da eser miktarda saf olmayan gliserol oluşmaktadır. Biyodizel üretiminden artan gliserolün saflaştırıldıktan sonra asetik asitle esterleşmesi, değerlendirilmesi açısından alternatif bir çözümdür. Yapılan çalışmada gliserolün asetik asitle esterleşmesi iyon değiştirici reçine katalizörleri varlığında kesikli reaksiyon ile incelenmektedir. Yapılan reaksiyon çalışmalarında farklı sıcaklıklarda kısa sürede %100 gliserol dönüşümüne ulaşılması ve gliserolün asetatlarında(monoasetin, diasetin, triasetin) ürün seçiciliğinin yüksek olması amaçlanmaktadır. Bu raporda da çalışılan ürünlerin özellikleri kullanım alanları ve yapılan deneyin koşulları açıklanmaktadır.

18 GRAFEN OKSİT SENTEZİ ve GRAFEN OKSİT TEMELLİ SÜPER KAPASİTÖR YAPIMI Gamze AYDOĞAN Danışman : Prof. Dr. Hasan Ferdi GERÇEL İki Eylül Kampüsü, 26555, Eskişehir Grafen dayanıklılığı, iletkenliği, kullanım alanlarının çeşitliliği gibi birçok özelliği ile son yılların en çok dikkat çeken nano malzemelerinden biridir. Grafen oksit ise grafenin çeşitli yöntemlerle oksitlenmesi ile sentezlenir. Bu çalışmada grafen oksit basit ve ucuz bir yöntem olan modifiye Hummers metodu ile sentezlenmiştir. Elde edilen grafen oksit, daha sonra süper kapasitör yapımında kullanılmıştır. Son yıllarda kapasitörler, pillerden daha az enerji depolamasına rağmen, daha hızlı dolum ve boşaltım yaparak, oldukça yavaş bir şekilde dolum ve boşaltım yapan pillerin eksik kaldığı alanlarda kullanılmaya başlanmışken daha fazla enerji depolama kapasitesine sahip grafen ve grafen oksit bazlı süper kapasitörler hem hızlı dolum ve boşaltım yapması hem daha ucuz ve kolay imal edilebilmesi gibi nedenlerden hem pillerin hem de kapasitörlerin önüne geçmiştir. Bu çalışmada grafen oksit temelli süper kapasitör, özel bir DVD yazıcı ile elde edilmiştir. Bu yöntem ile birlikte grafen oksit bazlı süper kapasitörler hem daha kısa sürede, hem daha kolay ve ucuz bir yöntemle elde edilebilmekte olup dünyanın artan enerji ihtiyacına bir cevap olacağı düşünülmektedir.

19 SÜPERKAPASİTÖRLER İÇİN ATIK SİGARA FİLTRESİNDEN AKTİF KARBON ELDESİ Deniz Yekta SÖZER Danışman : Prof. Dr. Hasan Ferdi GERÇEL Gelişen dünyada pek çok ülke, artan nüfus ve sanayileşmeden kaynaklanan enerji ihtiyacını karşılamak için büyük bir çaba harcamaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte enerjiye duyulan ihtiyaç artarken, bunun aksine enerji kaynakları sınırlıdır. Enerji talebindeki bu hızlı yükselişin karşılanması için, yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarından üretiminin arttırılmasının yanı sıra üretilen enerjinin verimli bir şekilde depolanması da çok önem arz etmektedir. Kullanılmış sigara filtreleri büyük oranda selüloz asetattan oluşmaktadır. Tek kullanımlık, biyolojik olarak parçalanmaz olan sigara filtreleri kullanımdan sonra çevre için büyük bir tehdit olarak görülmektedir. Yapılan bu çalışmada, kullanılmış sigara filtreleri tek aşamalı bir piroliz işlemden sonra, enerji depolama talepleriyle yeşil çözümleri aynı anda sunan, yüksek performanslı karbon tabanlı malzemeye dönüştürülmüştür. Elde edilen aktif karbonların yalıtkan ve iletken alüminyum plakalara kaplanmasıyla süper kapasitör hücreler elde edilmiş ve testleri yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Enerji Depolama, Selüloz Asetat, Sigara Filtresi, Karbon Tabanlı Malzeme, Süper Kapasitör

20 MODİFİYE EDİLMİŞ KATALİZÖRLER VARLIĞINDA BENZENİN BENZİL ALKOL İLE TEPKİMESİNİN İNCELENMESİ Fatih TEPELİ Danışman: Yard. Doç. Dr. Sema AKYALÇIN Benzen ile benzil alkolün benzilasyon tepkimesi sonucu elde edilen difenilmetan yaygın olarak parfüm endüstrisinde ve zirai kimyasallarda ayrıca ilaçlarda ara ürün olarak kullanılmaktadır. Difenilmetanın bir kullanım yeri de boya sanayinde boyama özelliklerinin iyileştirilmesi içindir. Bunların yanı sıra difenilmetanın doygun lineer poliesterlere eklenmesi ısıl kararlılığı ve jet yakıtlara eklenmesi yakıtın dayanıklılığını ve yağlama özelliklerini arttırmaktadır. Bu çalışma kapsamında 0,2-0,6 N NaOH çözeltisi ile muamele edilmiş HZSM-5 katalizörleri ve bu katalizörlere metanol çözeltilerinde yaş emdirme metodu ile ağırlıkça %20 ve %40 12-tungstofosforik asit eklenmiştir. Hazırlanan tüm katalizörler XRD ile karakterize edilmiş ve katalitik aktiviteleri benzen ile benzil alkolün benzilasyon tepkimesinde incelenmiştir. Tepkime 80 C sıcaklıkta, 56/1 reaktant mol oranında 120 mg katalizör varlığında kesikli bir reaktörde gerçekleştirilmiştir. Beş saat tepkime süresi sonunda elde edilen sonuçlara göre 0,6N NaOH ile muamele edilmiş HZSM-5 katalizörüne kütlece 40% 12-tungstofosforik asit depolanması ile oluşan katalizör, diğer destekli katalizörlere göre daha yüksek benzil alkol dönüşümüne ve difenilmetan seçiciliğine sahiptir.

Bilinen en eski yöntemdir. Bu alanda verim yükseltme çalışmaları sürdürülmektedir.

Bilinen en eski yöntemdir. Bu alanda verim yükseltme çalışmaları sürdürülmektedir. 1) Biyokütle Dönüşüm Teknolojileri Doğrudan yakma (Direct combustion) Piroliz (Pyrolysis) Gazlaştırma (Gasification) Karbonizasyon (Carbonization) Havasız çürütme, Metanasyon (Anaerobic digestion) Fermantasyon

Detaylı

Biyoenerjide Güncel ve Öncelikli Teknoloji Alanları ve TTGV Destekleri

Biyoenerjide Güncel ve Öncelikli Teknoloji Alanları ve TTGV Destekleri Biyoenerjide Güncel ve Öncelikli Teknoloji Alanları ve TTGV Destekleri Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı TIREC 2010 Türkiye Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kongresi Türkiye Biyoenerji Piyasası

Detaylı

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ

MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ MODERN ENERJİ DEPOLAMA SİSTEMLERİ VE KULLANİM ALANLARİ Muhammed Aydın ARSLAN 16360007 İÇERİK Hidrojen Depolama Sistemleri Batarya Volan Süper Kapasitörler Süper İletken Manyetik Enerji Depolama HİDROJEN

Detaylı

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ

Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt İTÜ Kojenerasyon Teknolojileri Yavuz Aydın, Yağmur Bozkurt 13.04.2017 - İTÜ 11.04.2017 2 Kombine Çevrim Santraller Temel amaç elektrik üretimidir En son teknolojilerle ulaşılan çevrim verimi %62 civarındadır.

Detaylı

ATIKTAN ENERJİYE: MUZ KABUĞUNUN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI OLARAK YAKIT PİLLERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

ATIKTAN ENERJİYE: MUZ KABUĞUNUN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI OLARAK YAKIT PİLLERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ ATIKTAN ENERJİYE: MUZ KABUĞUNUN ALTERNATİF ENERJİ KAYNAĞI OLARAK YAKIT PİLLERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ Hazırlayan Öğrenciler Oğuzhan YILDIRIM 8-C Gökhan ÇETİN 8-C Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL

YAKIT PİLLERİ. Cihat DEMİREL YAKIT PİLLERİ Cihat DEMİREL 16360030 İçindekiler Yakıt pilleri nasıl çalışır? Yakıt Pili Çalışma Prensibi Yakıt pilleri avantaj ve dezavantajları nelerdir? 2 Yakıt Pilleri Nasıl Çalışır? Tükenmez ve hiç

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

İÇİNDEKİLER 2

İÇİNDEKİLER 2 Özgür Deniz KOÇ 1 İÇİNDEKİLER 2 3 4 5 6 Elektrotlar Katalizörler Elektrolit Çalışma Sıcaklığı Karbon Nikel, Ag, Metal oksit, Soy Metaller KOH(potasyum hidroksit) Çözeltisi 60-90 C (pot. 20-250 C) Verimlilik

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI KONULAR 1-Güneş Enerjisi i 2-Rüzgar Enerjisi 4-Jeotermal Enerji 3-Hidrolik Enerji 4-Biyokütle Enerjisi 5-Biyogaz Enerjisi 6-Biyodizel Enerjisi 7-Deniz Kökenli Enerji 8-Hidrojen

Detaylı

ICHET LABORATUVARLARI

ICHET LABORATUVARLARI ICHET LABORATUVARLARI UNIDO-ICHET hidrojen enerjisi araştırma laboratuvarlarına bir bakış ULUSLARARASI HİDROJEN ENERJİ TEKNOLOJİLERİ MERKEZİ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen bir

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

Grup:İcat Çıkartma Mahmut KARADAĞ Adem DOĞU Kemalettin ARVAS

Grup:İcat Çıkartma Mahmut KARADAĞ Adem DOĞU Kemalettin ARVAS KIZARTILMIŞ ATIK YAĞ, YEMEKLİK KATI YAĞDAN ve ZEYTİNYAĞINDAN BİYDİZEL YAPIMI Grup:İcat Çıkartma Mahmut KARADAĞ Adem DĞU Kemalettin ARVAS Bilim, gerçeği bilmektir. BİYDİZEL NEDİR? Biyodizel, yağlı tohum

Detaylı

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ ENERJİ DEPOLAMA YÖNTEMLERİ 1 BEYZA BAYRAKÇI ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ 2 Mekanik Enerji Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji Yerçekimi Enerjisi Elektrik Enerjisi 2. ENERJİ DEPOLAMANIN

Detaylı

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU

HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU HİDROJENLİ ENERJİ ÜRETEÇLERİ MESUT EROĞLU 15360027 HİDROJEN Hidrojen bilinen tüm yaķıtlar içerisinde birim kütle başına en yüksek enerji içeriğine sahiptir. Üst ısıl değeri 140.9 Mj / kg, alt ısıl değeri

Detaylı

Hidrojen Depolama Yöntemleri

Hidrojen Depolama Yöntemleri Gazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü Maltepe-Ankara Hidrojen Depolama Yöntemleri Y.Doç.Dr.Muhittin BİLGİLİ İçerik Enerji taşıyıcısı olarak H 2 ve uygulamaları, Hidrojen depolama metodları, Sıkıştırılmış

Detaylı

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU

2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU 2010-2011 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL ÇAMLICA KALEM İLKÖĞRETİM OKULU OKULLARDA ORMAN PROGRAMI ORMANDAN BİO ENERJİ ELDE EDİLMESİ YIL SONU RAPORU AYLAR HAFTALAR EYLEM VE ETKİNLİKLER 2 Okullarda Orman projesini

Detaylı

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1 Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) 28.10.2015 12:16:57 1 I. DERS İÇERİĞİ 1.KİMYA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNİN TANIMI 2.KİMYA MÜHENDİSLİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 3. MÜHENDİSLİK

Detaylı

GRAFEN OKSİT VE POLİANİLİN KULLANARAK SÜPER-KAPASİTÖR HAZIRLANMASI Fırat PINAR Danışman : Prof. Dr. Hasan Ferdi GERÇEL

GRAFEN OKSİT VE POLİANİLİN KULLANARAK SÜPER-KAPASİTÖR HAZIRLANMASI Fırat PINAR Danışman : Prof. Dr. Hasan Ferdi GERÇEL GRAFEN OKSİT VE POLİANİLİN KULLANARAK SÜPER-KAPASİTÖR HAZIRLANMASI Fırat PINAR Danışman : Prof. Dr. Hasan Ferdi GERÇEL Enerji, insanlığın her alanda vazgeçilmez bir ihtiyacı haline gelmiştir. Bu sebepten

Detaylı

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ALKOL ELDE EDİLME TEPKİMELERİ ALKOL KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Alkollerin Elde Edilme Yöntemleri 1. Alkil Halojenürlerin Bazlarla Tepkimesi: Alkil halojenürlerin seyreltik NaOH ya da KOH gibi bazlarla ısıtılması

Detaylı

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU

HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU ÖZET HYDROTERMAL YÖNTEMİYLE NİKEL FERRİT NANOPARTİKÜLLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Zeynep KARCIOĞLU KARAKAŞ a,*, Recep BONCUKÇUOĞLU a, İbrahim H. KARAKAŞ b a Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir?

İçerik. Giriş. Yakıt pili bileşenlerinin üretimi. Yakıt pili modülü tasarımı ve özellikleri. Nerelerde kullanılabilir? Prof. Dr. İnci EROĞLU ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Savunma Sanayiinde Borun Kullanımı Çalıştayı (SSM) 14 Haziran 2011 1 İçerik Giriş Yakıt pili bileşenlerinin üretimi Yakıt pili

Detaylı

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ

BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ BİYOKÜTLE SİSTEMLERİ VE TÜRKİYE KAZAN SEKTÖRÜ KBSB Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği - 2014 Ahmet Cevat Akkaya www.kbsb.org.tr Milyar Kaçınılmaz Son? Misyon? Tek gerçek kaynak - Dünya Dünya popülasyon

Detaylı

SODYUM BOR HİDRÜR: ÜRETİMİ, HİDROLİZİ VE KULLANIMI

SODYUM BOR HİDRÜR: ÜRETİMİ, HİDROLİZİ VE KULLANIMI SODYUM BOR HİDRÜR: ÜRETİMİ, HİDROLİZİ VE KULLANIMI Prof. Ali Ata, Prof. Rafig Alibeyli 1 Ana Başlıklar Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü HİDROJENİN BOR HİDRÜRLERDE DEPOLANMASI SODYUM BOR HİDRÜRÜN (SBH)

Detaylı

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması 2015 Güz Dönemi Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili Ders içeriği 1) Yakıt pillerine giriş 2) Yakıt pillerinin çalışma prensibi: - Elektro-Kimyasal Prosesler ve Elektrik

Detaylı

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması. Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili

MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması. Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili MM548 Yakıt Pillerinin Prensibi ve Uygulaması Yrd.Doç.Dr. Muhittin Bilgili MM548 Ders içeriği 1) Yakıt pillerine giriş 2) Yakıt pillerinin çalışma prensibi: - Elektro-Kimyasal Prosesler ve Elektrik Üretimi

Detaylı

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT

HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 1 HİDROJEN ÜRETİMİ BUĞRA DOĞUKAN CANPOLAT 16360018 2 HİDROJEN ÜRETİMİ HİDROJEN KAYNAĞI HİDROKARBONLARIN BUHARLA İYİLEŞTİRİMESİ KISMİ OKSİDASYON DOĞAL GAZ İÇİN TERMAL KRAKİNG KÖMÜR GAZLAŞTIRMA BİYOKÜTLE

Detaylı

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ BİOKAREN ENERJİ BİYOKÜTLE SEKTÖRÜ Türkiye birincil enerji tüketimi 2012 yılında 121 milyon TEP e ulaşmış ve bu rakamın yüzde 82 si ithalat yoluyla karşılanmıştır. Bununla birlikte,

Detaylı

Biyokütle Nedir? fosil olmayan

Biyokütle Nedir? fosil olmayan Biyokütle Enerjisi Biyokütle Nedir? Yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yolu ile kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucu oluşan biyolojik kütle, biyolojik kökenli fosil olmayan organik

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

ULUSAL BOR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI

ULUSAL BOR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI ULUSAL BOR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI BİRİNCİL ENERJİ KAYNAKLARININ GİDEREK AZALMASI ENERJİ KAYNAKLARI ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN ARTMASI CO 2 EMİSYONU ELEKTRİK ENERJİSİNİN DEPOLANAMAMASI BİRİNCİL ENERJİ KAYNAKLARINDA

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI ENERJİ Artan nüfus ile birlikte insanların rahat ve konforlu şartlarda yaşama arzuları enerji talebini sürekli olarak artırmaktadır. Artan enerji talebini, rezervleri sınırlı

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KAYISI PULP ININ DEĞERLENDİRİLMESİ

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KAYISI PULP ININ DEĞERLENDİRİLMESİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KAYISI PULP ININ DEĞERLENDİRİLMESİ Nurgül Özbay* Başak Burcu Uzun** Esin Apaydın** Ayşe Eren Pütün** *Anadolu Üniversitesi Bozuyük Meslek Yüksekokulu Bozuyük.BİLECİK

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III

T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III 1 T.C Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği KMB 405 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III Deney 1: Yenilenebilir Enerji Sistemleri Yrd.Doç.Dr. Berker FIÇICILAR Ekim 2015 2 Deneyin

Detaylı

ıda olarak tüketilen tarım ürünlerinden biyoyakıt üretilebilir mi?

ıda olarak tüketilen tarım ürünlerinden biyoyakıt üretilebilir mi? TÜRKİYE 12. GIDA KONGRESİ, 5-7 EKİM 2016 EDİRNE ıda olarak tüketilen tarım ürünlerinden biyoyakıt üretilebilir mi? Ayşe Avcı arya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, 54187, Serdivan

Detaylı

PAMUK SAPI NIN TERMAL BOZUNMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ VE KİNETİĞİ

PAMUK SAPI NIN TERMAL BOZUNMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ VE KİNETİĞİ PAMUK SAPI NIN TERMAL BOZUNMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ VE KİNETİĞİ Özge ÇEPELİOĞULLAR a, Murat KILIÇ b, Ayşe E. PÜTÜN b,* a İstanbul Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, İstanbul, 34469 b

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ BARTIN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MALZEME LABORATUARI II DERSİ AKIMLI VE AKIMSIZ KAPLAMALAR DENEY FÖYÜ Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ

GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ GÖNEN BİYOGAZ TESİSİ Ülkemizde, gıda ve elektrik enerjisi ihtiyacı, ekonomik gelişme ve nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı hızla artmaktadır. Gıda miktarlarında, artan talebin karşılanamaması sonucunda

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

SUSAM SAPININ KATALİZÖRLÜ PİROLİZİ

SUSAM SAPININ KATALİZÖRLÜ PİROLİZİ SUSAM SAPININ KATALİZÖRLÜ PİROLİZİ Funda ATEŞ, Ersan PÜTÜN, Başak B. UZUN, Esin APAYDIN, Ayşe E. PÜTÜN Anadolu Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Müh. Bölümü, 26470 Eskişehir ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması

Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması 1* Ceyhun Akarsu, 1 Fadime Taner and 2 Azize Ayol 1 Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü MersinUniversitesi, Türkiye 2 Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Hazırlayan: Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU MAYIS 2013. KAYNAK:http://www.hidronerji.com.tr/?olay=yakit_pili

YAKIT PİLLERİ. Hazırlayan: Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU MAYIS 2013. KAYNAK:http://www.hidronerji.com.tr/?olay=yakit_pili YAKIT PİLLERİ Hazırlayan: Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU MAYIS 2013 KAYNAK:http://www.hidronerji.com.tr/?olay=yakit_pili 1 Yakıt Pili Yakıt Pilleri; yanma olmaksızın, kullanılan yakıtın ve oksitleyicinin sahip

Detaylı

BOR UN ROKET YAKITLARINDA KULLANIMI

BOR UN ROKET YAKITLARINDA KULLANIMI 15.06.2011 1/28 Roketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş. BOR UN ROKET YAKITLARINDA KULLANIMI SAVUNMA SANAYİİ NDE BORUN KULLANIMI ÇALIŞTAYI 14 HAZİRAN 2011 Emre ERDEM Serhat ÖZTÜRK 15.06.2011 2/28 Sunum Planı

Detaylı

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ

NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ NOHUT SAMANI HIZLI PİROLİZİNİN DENEY TASARIMI İLE MODELLENMESİ Görkem Değirmen a, Ayşe E. Pütün a, Murat Kılıç a, Ersan Pütün b, * a Anadolu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLERİN GERİ KAZANIMINDA PİROLİZ YÖNTEMİ Onursal Yakaboylu Aslı İşler Filiz Karaosmanoğlu 1 Onursal Yakaboylu - Atık Sempozyumu / Antalya 19/04/2011 İÇERİK Lastik Atık lastik Atık

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI

BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI BİYOKÜTLE OLARAK PİRİNANIN ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILMASI Sebahat Akın Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Balıkesir sakin@balikesir.edu.tr ÖZET Dünyada fosil yakıtların tükenmekte

Detaylı

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ

Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ PROJENİN ADI: POLİMER KATKILI ASFALT ÜRETİMİNİN ARAŞTIRILMASI Zeyfiye TEZEL Mehmet KARACADAĞ ( Kimya Bilim Danışmanlığı Çalıştayı Çalışması 29 Ağustos-9 Eylül 2007) Danışman: Doç.Dr. İsmet KAYA 1 PROJENİN

Detaylı

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş

KİMYA-IV. Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş KİMYA-IV Yrd. Doç. Dr. Yakup Güneş Organik Kimyaya Giriş Kimyasal bileşikler, eski zamanlarda, elde edildikleri kaynaklara bağlı olarak Anorganik ve Organik olmak üzere, iki sınıf altında toplanmışlardır.

Detaylı

ALUPAM A.Ş. ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013

ALUPAM A.Ş. ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013 ALUPAM İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER A.Ş. BURSA-2013 ALUPAM A.Ş. 2013 yılı başlarında ileri teknolojik malzemelerin tasarım ve imalatını yapmak amacıyla kurulmuştur. Alüminyum ve alaşımları ile yapılan çalışmalarına

Detaylı

Bölüm 2. Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir.

Bölüm 2. Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. Bölüm 2 Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. *Hidrojen evrende en bol bulunan elementtir (%70). Dünyada ise oksijendir. Tüm yıldızlar ve birçok gezegen çok

Detaylı

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu

Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Gönen Enerji Biyogaz, Sentetik Petrol, Organik Gübre ve Hümik Asit Tesisleri: Ar-Ge Odaklı Örnek Bir Simbiyoz Çalışması Hasan Alper Önoğlu Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu

Detaylı

Trigliserid : Bitkisel Yağ Alkol : Metanol, Etanol, Bütanol, Katalizör : Asit ve Baz Katalizörler Ester : Biyodizel Gliserin : Yan Ürün

Trigliserid : Bitkisel Yağ Alkol : Metanol, Etanol, Bütanol, Katalizör : Asit ve Baz Katalizörler Ester : Biyodizel Gliserin : Yan Ürün BİYODİZEL BİYODİZEL NEDİR? Kolza (kanola), ayçiçek, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen bitkisel yağların veya hayvansal yağların bir katalizatör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

DENEY-1: NEWTON KURALINA UYMAYAN AKIŞKANLARIN REOLOJİK DAVRANIŞLARI

DENEY-1: NEWTON KURALINA UYMAYAN AKIŞKANLARIN REOLOJİK DAVRANIŞLARI DENEY-1: NEWTON KURALINA UYMAYAN AKIŞKANLARIN REOLOJİK DAVRANIŞLARI 1-) Viskozite nedir? Kaç çeşit viskozite vardır? Açıklayınız. 2-) Kayma incelmesi ve kayma kalınlaşması nedir? Açıklayınız. 3-) Reoloji

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (ÇALIŞTAY 2012) SUYUN DANSI

TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (ÇALIŞTAY 2012) SUYUN DANSI TÜBİTAK-BİDEB Lise Öğretmenleri (Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı LİSE-2 (ÇALIŞTAY 2012) SUYUN DANSI Ali EKRİKAYA Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi KAYSERİ Ömer

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

KOROZYON. Teorik Bilgi

KOROZYON. Teorik Bilgi KOROZYON Korozyon, metalik malzemelerin içinde bulundukları ortamla reaksiyona girmeleri sonucu, dışardan enerji vermeye gerek olmadan, doğal olarak meydan gelen olaydır. Metallerin büyük bir kısmı su

Detaylı

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar

Gaz arıtımı sonucu oluşan ve tehlikeli maddeler içeren çamurlar ve filtre kekleri dışındaki gaz arıtımı sonucu oluşan çamurlar Düzenli Depolama - 1. Sınıf (Tehlikeli Atık Düzenli Depolama) 01 03 04* Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden kaynaklanan asit üretici maden atıkları 01 03 05* Tehlikeli madde içeren diğer maden atıkları

Detaylı

Enerji Verimliliği : Tanımlar ve Kavramlar

Enerji Verimliliği : Tanımlar ve Kavramlar TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ 2012 15-16 17 Şubat 2012 Enerji Verimliliği : Tanımlar ve Kavramlar Prof. Dr. Sermin ONAYGİL İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi ve A.B.D. onaygil@itu.edu.tr İTÜ Elektrik

Detaylı

Termal Enerji Depolama Nedir

Termal Enerji Depolama Nedir RAŞİT AYTAŞ 1 Termal Enerji Depolama Nedir 1.1. Duyulur Isı 1.2. Gizli Isı Depolama 1.3. Termokimyasal Enerji Depolama 2 Termal Enerji Depolama Nedir Termal enerji depolama sistemleriyle ozon tabakasına

Detaylı

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi)

Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Kanalizasyon Atıklarının Geri Dönüşümü Projesi (Antalya Tesisi) Hakkımızda Şirketimiz DEMİREKEN ENERJİ AŞ. 2012 yılından bu yana yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmayı hedef olarak benimsemiştir.

Detaylı

FİZİKSEL VE MİKRODALGA YARDIMLI AKTİVASYONLA BİYOKÜTLEDEN AKTİF KARBON ÜRETİMİ. Danışman : Prof. Dr. Funda Ateş. Cansu ÇELİK, Hanife Duygu YILDIZ

FİZİKSEL VE MİKRODALGA YARDIMLI AKTİVASYONLA BİYOKÜTLEDEN AKTİF KARBON ÜRETİMİ. Danışman : Prof. Dr. Funda Ateş. Cansu ÇELİK, Hanife Duygu YILDIZ FİZİKSEL VE MİKRODALGA YARDIMLI AKTİVASYONLA BİYOKÜTLEDEN AKTİF KARBON ÜRETİMİ Cansu ÇELİK, Hanife Duygu YILDIZ Danışman : Prof. Dr. Funda Ateş İki Eylül Kampusu, 26555, Eskişehir Aktif karbon, adsorpsiyon

Detaylı

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ 26.09.2007 2 Giriş İnsan kemiği kendini yenileyebilme özeliğine sahiptir Kemikler kırıldığında iyileşmenin sağlanabilmesi için ilave desteğe gereksinim duyarlar

Detaylı

DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI DİYARBAKIR MERMER TOZ ARTIKLARININ TAŞ MASTİK ASFALT YAPIMINDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI 1.GİRİŞ Mermer üretiminde ülkemiz dünyada önemli bir yere sahiptir. Mermer ocak işletmeciliği ve işleme

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI

ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, 44280 MALATYA GİRİŞ Dünya petrol rezervlerinin birkaç

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir

Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir Nanokompozitlerin sentezi Kil Nedir? Kristal yapıları birbirinden farklı birkaç mineralin oluşturduğu bir karışımın genel ismidir KİL=Ana kil minerali + Diğer kil mineralleri + Eser organik maddeler Yapısında

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

HAŞHAŞ TOHUM YAĞI EKSTAKSİYONU VE MİKRODALGA SENTEZ ÜNİTESİNDE TRANSESTERLEŞME İLE BİYODİZEL ÜRETİMİ. Danışman : Prof. Dr.

HAŞHAŞ TOHUM YAĞI EKSTAKSİYONU VE MİKRODALGA SENTEZ ÜNİTESİNDE TRANSESTERLEŞME İLE BİYODİZEL ÜRETİMİ. Danışman : Prof. Dr. HAŞHAŞ TOHUM YAĞI EKSTAKSİYONU VE MİKRODALGA SENTEZ ÜNİTESİNDE TRANSESTERLEŞME İLE BİYODİZEL ÜRETİMİ Ahmet Ali ÖZDEMİR Danışman : Prof. Dr. Nezihe AYAS İki Eylül Kampusu, 26555, Eskişehir Bu çalışmanın

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

YAKIT PİLİ ve GÜÇ KOŞULLANDIRMA

YAKIT PİLİ ve GÜÇ KOŞULLANDIRMA TÜBİTAK MARMARA ARAŞTIRMA MERKEZİ YAKIT PİLİ ve GÜÇ KOŞULLANDIRMA Betül ERDÖR Betul.Erdor@mam.gov.tr 20 Ocak 2007 ANKARA TÜBİTAK MAM ENERJİ ENSTİTÜSÜ SUNUM PLANI Giriş Yakıt pili nedir? Yakıt pili modülü

Detaylı

Biliyor musunuz? Enerji. İklim Değişikliği İle. Mücadelede. En Kritik Alan

Biliyor musunuz? Enerji. İklim Değişikliği İle. Mücadelede. En Kritik Alan Biliyor musunuz? Enerji İklim Değişikliği İle Mücadelede En Kritik Alan Enerji üretimi için kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımı sanayileşme devriminden beri artarak devam etmektedir.

Detaylı

Hidrojenin izotopları Protiyum ( 1 H) kararlıdır. Döteryum ( 2 H) kararlıdır. Trityum ( 3 H) kararsızdır.

Hidrojenin izotopları Protiyum ( 1 H) kararlıdır. Döteryum ( 2 H) kararlıdır. Trityum ( 3 H) kararsızdır. Renksiz, kokusuz, tatsız bir element Atom Ağırlığı :1.00797g/ mol Yoğunluğu :0.0899g/L Kaynama Noktası:-252.87 O C Kaynama Noktası: 20,13 K Erime Noktası :-259.14 O C Hidrojenin izotopları Protiyum ( 1

Detaylı

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ

TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ TEHLİKELİ ATIK ÖN İŞLEM TESİSLERİ i. Elleçleme (Handling) Tesisi Elleçleme tesisi, uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıkların, parçalanması ve termal bertaraf tesislerinin istediği fiziksel şartları

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İstanbul, Eylül 2017 Hayatımızda

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

DOLGULU KOLONDA AMONYAK ÇÖZELTİSİNE KARBON DİOKSİTİN ABSORPSİYONU

DOLGULU KOLONDA AMONYAK ÇÖZELTİSİNE KARBON DİOKSİTİN ABSORPSİYONU DOLGULU KOLONDA AMONYAK ÇÖZELTİSİNE KARBON DİOKSİTİN ABSORPSİYONU Duygu UYSAL, Ö. Murat DOĞAN, Bekir Zühtü UYSAL Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü ve Temiz Enerji Araştırma

Detaylı

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi

Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi Türkiye nin Elektrik Üretimi ve Tüketimi -Çimento Sanayinde Enerji Geri Kazanımı Prof. Dr. İsmail Hakkı TAVMAN Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Kaynakları Kullanışlarına Göre

Detaylı

YAKIT PİLLERİ. Mücahit COŞKUN

YAKIT PİLLERİ. Mücahit COŞKUN YAKIT PİLLERİ Mücahit COŞKUN 16360019 1 İÇİNDEKİLER YAKIT PİLİ NEDİR? YAKIT PİLİ TARİHÇESİ YAKIT PİLİNİN KULLANIM ALANLARI 2 YAKIT PİLİ NEDİR? 3 Yakıt pili; uygun bir yakıt ve oksitleyicinin elektrokimyasal

Detaylı

SODYUM BOR HİDRÜR ÜRETİMİ VE DOĞRUDAN SODYUM BOR HİDRÜRLÜ YAKIT PİLİ ÜRETİMİ VE ENTEGRASYONU. Erk İNGER. Mustafa TIRIS. Zeynep ÖZDEMİR.

SODYUM BOR HİDRÜR ÜRETİMİ VE DOĞRUDAN SODYUM BOR HİDRÜRLÜ YAKIT PİLİ ÜRETİMİ VE ENTEGRASYONU. Erk İNGER. Mustafa TIRIS. Zeynep ÖZDEMİR. SODYUM BOR HİDRÜR ÜRETİMİ VE DOĞRUDAN SODYUM BOR HİDRÜRLÜ YAKIT PİLİ ÜRETİMİ VE ENTEGRASYONU Zeynep ÖZDEMİR Erk İNGER İbrahim YAŞAR Tahsin BAHAR Mustafa TIRIS Fatma Gül Boyacı SAN Ulusal Bor Araştırma

Detaylı

BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI

BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI BELEDİYE ATIKLARININ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE EVSEL ATY OLARAK KULLANILMASI 2017 ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU -ATIKTAN ENERJİ oturumu- 27.02.2017 Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği İSMAİL BULUT, CEO Türkiye Çimento

Detaylı

ÇANAKKALE BOĞAZINDAKİ CHLOROPHYTA ENTEROMORPHA YOSUNUNDAN POTASYUM HİDROKSİT DESTEKLİ KATALİZÖR VARLIĞINDA BİYODİZEL ELDESİ

ÇANAKKALE BOĞAZINDAKİ CHLOROPHYTA ENTEROMORPHA YOSUNUNDAN POTASYUM HİDROKSİT DESTEKLİ KATALİZÖR VARLIĞINDA BİYODİZEL ELDESİ TÜBİTAK-BİDEB KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ VE KİMYA MÜHENDİSLİĞİ KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (KİMYA-2 ÇALIŞTAY 2011) ÇANAKKALE BOĞAZINDAKİ CHLOROPHYTA ENTEROMORPHA YOSUNUNDAN

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI. Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve ENERJİ TARIMI Prof. Dr. Fikret AKINERDEM Yrd. Doç. Dr. Özden ÖZTÜRK S.Ü. Ziraat Fakültesi ENERJİ TARIMI VE ÜLKE GERÇEĞİ Canlılığın vazgeçilmezleri; enerji ve tarım: Devletin-varlığın, Bağımsızlığın,

Detaylı

Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ

Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ Kireçtaşlarından Çöktürülmüş Kalsiyum Karbonat Üretimi Doç. Dr. Özen KILIÇ Ç.Ü. Müh. Mim. Fak. Maden Müh. Bölümü e-posta: zenkilic@cu.edu.tr PCC (ÇKK) NEDİR? PCC (Precipitated Calcium Carbonate), çöktürülmüş

Detaylı

ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU

ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU ATAKTİK POLİPROPİLENİN MALEİK ANHİDRİD İLE MODİFİKASYONU Göksun DEVECİLER DİZBAY, Enver DEMİRHAN Kocaeli Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü 41040, KOCAELİ ÖZET Ziegler-Natta katalizörü sistemi ile

Detaylı

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ

Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ BİYO KÜTLE ENERJİ Geri Dönüşüme Katıl,Dünyaya Sahip Çık İLERİ PİROLİZ «Son balık tutulduğunda, Son kuş vurulduğunda, Son ağaç kesildiğinde, Son nehir kuruduğunda, Paranın yenilecek bir şey olmadığını anlayacaksınız!»

Detaylı

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI BENZENİN NİTROLANMASINDA GRAFİTİN KATALİZÖR OLARAK ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMACIMIZ: Günümüz kimya endüstrisinde ideal katalizörler ekonomik olan, bol bulunan, geri kazanılan ve tepkime mekanizmasında

Detaylı

KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU KARBON AEROJEL ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Derya BALKABAK a, Burak ÖZTÜRK a,*, Aylin AYTAÇ b, H. Canan CABBAR a a Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Ankara, 06570 b Gazi Üniversitesi Kimya Bölümü,

Detaylı

ÇD45 PAMUK YAĞINDAN TRANSESTERİFİKASYON İLE BİYODİZEL ELDESİ

ÇD45 PAMUK YAĞINDAN TRANSESTERİFİKASYON İLE BİYODİZEL ELDESİ ÇD45 PAMUK YAĞINDAN TRANSESTERİFİKASYON İLE BİYODİZEL ELDESİ Nezihe AZCAN 1, Ayşegül DANIŞMAN 1 1 Anadolu Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, İki Eylül Kampusü 264

Detaylı

BİYODİZEL BİYOETANOL BİYOGAZ

BİYODİZEL BİYOETANOL BİYOGAZ BİYODİZEL BİYOETANOL BİYOGAZ Prof. Dr. Bülent B KESKİNLER BİYODİZEL Biyodizel Üretim Prosesleri Kesikli (500-10000 ton/yıl) Yarı kesikli Sürekli (>30000 ton/yıl) 1. Homojen Kataliz a) Asit katalizör: H

Detaylı

ISIDAÇ 40 Esaslı Yüksek Performanslı Beton. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

ISIDAÇ 40 Esaslı Yüksek Performanslı Beton. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ISIDAÇ 40 Esaslı Yüksek Performanslı Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ISIDAC 40 ın Beton İmalatlarında Kullanımı - ISIDAC 40 Esaslı Beton İmalatları 20. YY başlarından bu yana üzerinde sıklıkla

Detaylı

KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN VE ATIK YAĞDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ

KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN VE ATIK YAĞDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, i, Kimya Mühendisliği) i) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-2 ÇALIŞTAY 2011 KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN

Detaylı

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ

KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ Ek 2 ULUSAL ÖĞRENCİ TASARIM YARIŞMASI PROBLEM TANIMI KÖMÜRÜN GAZLAŞTIRILMASI YOLUYLA ELDE EDİLEN SENTEZ GAZINDAN METANOL ÜRETİMİ 1. Giriş Türk kömür rezervlerinden metanol üretimi Kömürden metanol üretimi,

Detaylı

Filiz KARAOSMANOĞLU İTÜ 19 Nisan 2008 BĐYOYAKIT

Filiz KARAOSMANOĞLU İTÜ 19 Nisan 2008 BĐYOYAKIT Filiz KARAOSMANOĞLU İTÜ 19 Nisan 2008 TÜRKİYE DE BİYOYAKIT B GELİŞ İŞMELERİ BĐYOYAKIT İÇERİK Niçin Biyoyakıtlar? Biyoyakıt Teknolojisi Dünya Enerji Profili ve Biyoyakıtlar Türkiye Enerji Profili ve Biyoyakıtlar

Detaylı