FİZİKSEL TIP ve REHABİLİTASYON. Prof. Dr. Aydan Oral İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FİZİKSEL TIP ve REHABİLİTASYON. Prof. Dr. Aydan Oral İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı"

Transkript

1 FİZİKSEL TIP ve REHABİLİTASYON Prof. Dr. Aydan Oral İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

2 Öğrenim amaçları Bu dersin sonunda öğrenciler Fiziksel tıp ve rehabilitasyon tıp branşını tanımlayabilmiş Fiziksel tıp ve rehabilitasyon tıp branşı ve İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması (ICF) arasındaki ilişkiyi irdelemiş Fiziksel Tıp ve rehabilitasyon tıp branşınının kapsamını açıklayabilmiş Fiziksel tıp ve rehabilitasyon yaklaşımlarını sayabilmiş Fiziksel tıp ve rehabilitasyon tıp branşının önemini kavramış olacaklardır

3 Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) özürlülük deneyimi yaşayan veya yaşaması muhtemel olan bireylerin çevre ile etkileşim içinde en uygun fonksiyon görmelerini sağlamayı ve sürdürmeyi mümkün kılmayı hedefleyen tıpta uzmanlık alanıdır Stucki G, Melvin J. The International Classification of Functioning, Disability and Health: a unifying model for the conceptual description of physical and rehabilitation medicine. J Rehabil Med 2007; 39: FTR akut hastane bakımından topluma kadar uzanan stratejileri uygulayan, bu yönüyle sadece tanı ve tedaviyle ilgilenen diğer tıpta uzmanlık alanlarından farklı çok özel ve benzersiz bir tıpta uzmanlık alanıdır

4 Özürlülük/Sağlık modelleri Biyopsikososyal model Engel GL.The need for a new medical model: a challenge for biomedicine.science 1977;196(4286): Nagi tasarısı Nagi SZ. Disability concepts revisited: implications to prevention. In: Pope AM, Tarlov, AR, eds. Disability in America: toward a national agenda for prevention. Washington, DC: National Academy Press, 1991: ICIDH WHO.International Classification of Impairments, Disabilities and Handicaps. Geneva:World Health Organization, ICF WHO. International Classification of Functioning, Disability and Health. Geneva:World Health Organization, International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması

5 İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması [International Classification of Functioning, Disability, and Health (ICF)] Sağlığa biyolojik, bireysel ve sosyal perspektiflerden bağdaşık bir bakış açısı ve bütünsel bir sağlık durumu portresi sağlar Sağlığı, biyolojik, kişisel ve sosyal yönleri de dahil olmak üzere birçok açıdan ele alır Biyopsikososyal bir modeldir Bireylerin fonksiyon görmelerinde/ işlevselliklerinde sosyal ve fiziksel çevrenin etkisini belirlemeye yönelik bir mekanizmayla yeti yitimi olan birey ve sosyal çevre arasındaki dinamik süreci vurgular

6 ICF in kullanım alanları Araştırma aracı olarak - sonuçları, yaşam kalitesini ve çevresel faktörleri ölçebilmek için Klinik araç olarak ihtiyaçların belirlenmesinde, spesifik sağlık durumlarında tedavinin belirlenmesinde, mesleki değerlendirme, rehabilitasyon ve sonuç ölçümlerinde Sosyal politika aracı olarak sosyal güvenlik planlamalarında, tazminat sistemlerinde ve politika oluşturma ve uygulamada WHO. International Classification of Functioning, Disability and Health. Geneva:World Health Organization, 2001.

7 ICF Part 1 Vücut fonksiyonları (b) Part 2 Çevresel faktörler (e) Vücut Yapıları (s) Kişisel faktörler (pf) Aktivite ve katılım (d) World Health Organization. International Classification of Functioning, Disability and Health: ICF. Geneva: World Health Organization; 2001.

8 İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması (ICF) komponentleri arasındaki ilişkiler World Health Organization. International Classification of Functioning, Disability and Health: ICF. Geneva: World Health Organization; 2001.

9 ICF Komponentleri gösteren b,s,d, ve e harfleri ilgili alanı kodlayan tek haneli bir rakam ile takip edilir Vücut fonksiyonları b b1 mental fonksiyonlar İkinci seviye iki haneli rakamlardan meydana gelir b180 kişi ve zaman fonksiyonları Üçüncü seviye ise tek haneli rakamdan meydana gelir b vücut imajı

10 ICF e göre FTR nin kavramsal tanımı I. Sağlık durumlarına tanı koyar II. Sağlık durumlarına ilişkin fonksiyon görmeyi, kişisel ve çevresel faktörleri değerlendirir III.Bozulmuş vücut fonksiyonları ve yapılarını stabilize etmek, geliştirmek veya düzeltmek, bozuklukları ve tıbbi komplikasyonları önlemek ve riskleri yönetmek, vücut fonksiyonları ve yapılarınının yokluğu veya kaybını telafi etmek amaçlarıyla sağlık durumlarını tedavi etmek için biyomedikal ve teknolojik girişimleri gerçekleştirir, uygular ve/veya reçeteler Gutenbrunner C, Meyer T, Melvin J, Stucki G. Towards a conceptual description of Physical and Rehabilitation Medicine. J Rehabil Med 2011;43:760-4.

11 ICF e göre FTR nin kavramsal tanımı IV.Aktivite ve katılımı en uygun seviyeye getirmek için biyomedikal ve teknolojik psikolojik ve davranışsal eğitimsel ve yönlendirici uğraşıyla ilgili ve mesleksel, sosyal ve destekleyici ve fiziki çevreyle ilgili girişimleri gerçekleştirerek, uygulayarak ve bütünleştirerek girişim programlarına liderlik yapar ve koordine eder Gutenbrunner C, Meyer T, Melvin J, Stucki G. Towards a conceptual description of Physical and Rehabilitation Medicine. J Rehabil Med 2011;43:760-4.

12 ICF e göre FTR nin kavramsal tanımı V. Sağlık, eğitim, istihdam ve sosyal olaylarla ilişkili hastalara ve onlara en yakın sosyal çevrelere, hizmet verenlere ve ödeme sağlayanlara önerilerde bulunur VI.Fonksiyon görme ve sağlığı geliştirmek için hastalara, yakınlarına ve hastayla ilgili diğer önemli kişilere eğitim sağlar. Gutenbrunner C, Meyer T, Melvin J, Stucki G. Towards a conceptual description of Physical and Rehabilitation Medicine. J Rehabil Med 2011;43:760-4.

13 ICF e göre FTR nin kavramsal tanımı VII. Sağlık hizmetlerinin tüm alanlarında rehabilitasyon ve sağlığı yönetir VIII. Sağlık sektöründe ve sektörlerarası kolaylaştırıcı geniş fiziksel ve sosyal çevre sağlamak, bir insan hakkı olarak rehabilitasyon hizmetlerine ulaşımı sağlamak ve FTR uzmanlarını zamanında ve etkin bakım sağlamaları için güçlendirmek amaçlarıyla kamuyu ve karar vericileri uygun politika ve programlarla ilişkili olarak bilgilendirir ve tavsiyelerde bulunur Gutenbrunner C, Meyer T, Melvin J, Stucki G. Towards a conceptual description of Physical and Rehabilitation Medicine. J Rehabil Med 2011;43:760-4.

14 FTR uzmanlarının yetkinlik alanları I.Tıbbi girişimler 1.Vücut yapıları ve /veya fonksiyonun düzeltilmesi veya geliştirilmesi için ilaç tedavileri a. Ağrı tedavisi b. Enflamasyon tedavisi c. Kas tonusunun düzenlenmesi d. Bilişin geliştirilmesi Gutenbrunner C, Ward AB, Chamberlain MA. White Book on Physical and Rehabilitation Medicine in Europe. J Rehabil Med 2007; 39 Suppl 45: Gutenbrunner C, Lemoine F, Yelnik A, Joseph PA, de Korvin G, Neumann V, Delarque A. The field of competence of the specialist in physical and rehabilitation medicine (PRM). Ann Phys Rehabil Med 2011;54(5):

15 FTR uzmanlarının yetkinlik alanları I.Tıbbi girişimler e. Fiziksel performansın geliştirilmesi 2. Enjeksiyonlar ve diğer ilaç uygulama teknikleri gibi pratik işlemler 3. Girişimlerin gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi 4. Prognoz belirleme Gutenbrunner C, Ward AB, Chamberlain MA. White Book on Physical and Rehabilitation Medicine in Europe. J Rehabil Med 2007; 39 Suppl 45: Gutenbrunner C, Lemoine F, Yelnik A, Joseph PA, de Korvin G, Neumann V, Delarque A. The field of competence of the specialist in physical and rehabilitation medicine (PRM). Ann Phys Rehabil Med 2011;54(5):

16 FTR uzmanlarının yetkinlik alanları II.Fiziksel tedaviler 1.Eklem ve yumuşak dokulara ilişkin manüel tedavi teknikleri 2.Kineziyoterapi ve egzersiz tedavisi 3. Elektroterapi 4. Ultrason, sıcak ve soğuk uygulamalar gibi diğer fiziksel tedaviler Gutenbrunner C, Ward AB, Chamberlain MA. White Book on Physical and Rehabilitation Medicine in Europe. J Rehabil Med 2007; 39 Suppl 45: Gutenbrunner C, Lemoine F, Yelnik A, Joseph PA, de Korvin G, Neumann V, Delarque A. The field of competence of the specialist in physical and rehabilitation medicine (PRM). Ann Phys Rehabil Med 2011;54(5):

17 FTR uzmanlarının yetkinlik alanları II.Fiziksel tedaviler 5. Ultraviyole tedavisi gbi fototerapi 6. Hidroterapi ve balneoterapi 7. Masaj tedavisi 8. Manüel lemfatik drenaj gibi lemf tedavisi 9. Akupunktür Gutenbrunner C, Ward AB, Chamberlain MA. White Book on Physical and Rehabilitation Medicine in Europe. J Rehabil Med 2007; 39 Suppl 45: Gutenbrunner C, Lemoine F, Yelnik A, Joseph PA, de Korvin G, Neumann V, Delarque A. The field of competence of the specialist in physical and rehabilitation medicine (PRM). Ann Phys Rehabil Med 2011;54(5):

18 FTR uzmanlarının yetkinlik alanları III. İş ve uğraşı ile ilgili tedaviler 1.Günlük yaşam aktiviteleri ve mesleki aktivitelerin analizi ve eğitimi 2. Günlük yaşam aktivitelerinde engellerle başa çıkabilme becerilerinin geliştirilmesi 3. Bozulmuş vücut yapılarının desteklenmesi (ateller vb.) 4. Ev ve iş çevrelerinin uyarlanması 5.Bilişsel bozukluklarla başa çıkma stratejilerinin öğretilmesi 6. Motivasyonun arttırılması Gutenbrunner C, Ward AB, Chamberlain MA. White Book on Physical and Rehabilitation Medicine in Europe. J Rehabil Med 2007; 39 Suppl 45: Gutenbrunner C, Lemoine F, Yelnik A, Joseph PA, de Korvin G, Neumann V, Delarque A. The field of competence of the specialist in physical and rehabilitation medicine (PRM). Ann Phys Rehabil Med 2011;54(5):

19 FTR uzmanlarının yetkinlik alanları IV.Kompleks özel fiziksel tıp ve rehabilitasyon programları çerçevesinde konuşma ve dil tedavisi V.Disfaji tedavisi VI. Nörofizyolojik girişimler VII.Psikolojik girişimler ve hastaların ve ailelerinin yönlendirilmesi VIII. Nutrisyonel tedavi IX.Özürlüler için araç ve gereçler, yardımcı teknoloji, ortez ve protezler, teknik destek ve yardımcılar X. Hastalar, aileler ve profesyonellerin eğitimi Gutenbrunner C, Ward AB, Chamberlain MA. White Book on Physical and Rehabilitation Medicine in Europe. J Rehabil Med 2007; 39 Suppl 45: Gutenbrunner C, Lemoine F, Yelnik A, Joseph PA, de Korvin G, Neumann V, Delarque A. The field of competence of the specialist in physical and rehabilitation medicine (PRM). Ann Phys Rehabil Med 2011;54(5):

20 FTR: İşlevsellik tıbbı Tanı Medikal tedavi ICF te tanımlanan vücut fonksiyonları ve yapıları, aktivite ve katılım ve aynı zamanda çevresel faktörleri de içeren komponentlerdeki tüm problemleri analizi ve uygun tedavi stratejileri Stucki G, Melvin J. The International Classification of Functioning, Disability and Health: a unifying model for the conceptual description of physical and rehabilitation medicine. J Rehabil Med 2007; 39:

21 FTR: İşlevsellik tıbbı Medikal ve rehabilitasyon girişimlerinin birlikte uygulanması Problemlere bütünsel bir yaklaşımla fonksiyon görmenin sağlanması veya sürdürülmesi Hastanın otonomisinin ve eğitim, iş ve sosyal yaşam dahil olmak üzere topluma katılımının sağlanması Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi Stucki G, Melvin J. The International Classification of Functioning, Disability and Health: a unifying model for the conceptual description of physical and rehabilitation medicine. J Rehabil Med 2007; 39:

22 Rehabilitasyon ekibi FTR uzmanı Fizyoterapistler İş ve uğraşı terapistleri Rehabilitasyon hemşireleri Konuşma ve dil terapistleri Klinik psikologlar Sosyal hizmet uzmanları Ortez ve protez terapistleri Diyetisyenler

23 FTR nin önemi Dünya Engellilik Raporu Dünya nüfusunun %15 i engeli olan bireylerden oluşmaktadır Birleşmiş Milletler Engeli Olan Bireylerin Hakları Sözleşmesi Yüksek kalitede rehabilitasyon hizmetlerine ulaşım bir insan hakkıdır World Health Organisation, World Bank. World Report on Disability. Geneva. WHO; United Nations. Convention on the Rights of Persons with Disabilities. New York,

Rehabilitasyon, ICF, Temel Kavramlar ICF bağlamında hasta değerlendirimi

Rehabilitasyon, ICF, Temel Kavramlar ICF bağlamında hasta değerlendirimi Rehabilitasyon, ICF, Temel Kavramlar ICF bağlamında hasta değerlendirimi Prof. Dr. Ayşe A. Küçükdeveci Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ayse.kucukdeveci@gmail.com

Detaylı

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel REHABİLİTASYONA GİRİŞ Prof.Dr.Sibel Çubukçu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin

Detaylı

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ T.C. İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASTON BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. Yarıyıl Ders Planı FTR101 Anatomi I 4 4 6 FTR103 Fizyoloji I 4 0 4 FTR105 İlkyardım 2 0 3

Detaylı

HAFTALIK DERS PLANI. Uzmanlık Modeli. İnsan Hakları Yaklaşımı Engelli Haklarının Gelişimi V. Hafta Özürlülüğün Nedenleri

HAFTALIK DERS PLANI. Uzmanlık Modeli. İnsan Hakları Yaklaşımı Engelli Haklarının Gelişimi V. Hafta Özürlülüğün Nedenleri HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ 2011-2012 ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ SHO 326 ÖZÜRLÜLERLE SOSYAL HİZMET DERSİ ANAHATTI Dersin Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Gülsüm

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YARIYIL (GÜZ) TAR 101 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I 2 0 2 2 Zorunlu TUR

Detaylı

NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI 1.SINIF/1. YARIYIL FTR 101 Fizyoterapiye Giriş ve Etik Zorunlu 2+0+2

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Pediatrik Rehabilitasyon Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

Program Çıktıları. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Program Çıktıları. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Program Çıktıları Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015 Program Çıktılarının telif hakları Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ne aittir. 2015 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Yeditepe Üniversitesi

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Fiziksel olarak aktif kişilerde; - yaralanmaları önleme - değerlendirme - tedavi - rehabilitasyon - performans artışını amaçlayan özelleşmiş bir

Fiziksel olarak aktif kişilerde; - yaralanmaları önleme - değerlendirme - tedavi - rehabilitasyon - performans artışını amaçlayan özelleşmiş bir SPORDA FİZYOTERAPİ Fiziksel olarak aktif kişilerde; - yaralanmaları önleme - değerlendirme - tedavi - rehabilitasyon - performans artışını amaçlayan özelleşmiş bir çalışmadır Spor Fizyoterapisi Spor ve

Detaylı

Kayropraktik. WHO Klavuzu ve Literatürler

Kayropraktik. WHO Klavuzu ve Literatürler Kayropraktik WHO Klavuzu ve Literatürler Kayropraktik; Sinir kas iskelet sistemleri bozukluklarının teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ve bu bozuklukların genel sağlık üzerindeki etkileri ile ilgili sağlık

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ FTR 319 YAZ STAJI I, FTR 419 YAZ STAJI II YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ FTR 319 YAZ STAJI I, FTR 419 YAZ STAJI II YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GAZİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ FTR 319 YAZ STAJI I, FTR 419 YAZ STAJI II YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM KAPSAM MADDE 1: Bu yönerge Gazi Üniversitesi Ön Lisans,

Detaylı

FİZYOTERAPİST KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ADANA A 1.1 2014/I

FİZYOTERAPİST KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ADANA A 1.1 2014/I TANIM Yaralanma, hastalık, engel, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona

Detaylı

BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma

BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma İÇİNDEKİLER Giriş... x Çeviri Editörünün Ön Sözü...xii Resimsel İçerik Tablosu...xiii BÖLÜM 1 Emzirme: Normal Emme ve Yutma 1 Normal Emme... 1 Anatomi...2 Emme ya da Biberon Kullanma: Memeden Emme ya da

Detaylı

FİZYOTERAPİST TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER TÜRKİYE İŞ KURUMU

FİZYOTERAPİST TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER TÜRKİYE İŞ KURUMU FİZYOTERAPİST TANIM Yaralanma, hastalık, özür, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona

Detaylı

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni

TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni TFD Nö rölöjik Fizyöterapi Grubu Bu lteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:7 Temmuz/July 2017 www.norofzt.org NÖROLOJİK REHABİLİTASYONDA GÖREV ODAKLI EĞİTİM YAKLAŞIMLARI Dr. Fzt. Kamer Ünal Eren Bezmialem Vakıf Üniversitesi

Detaylı

PROTEZ VE REHABİLİTASYON. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 1-3 FTR. 3.YIL/ 1.

PROTEZ VE REHABİLİTASYON. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 1-3 FTR. 3.YIL/ 1. PROTEZ VE REHABİLİTASYON Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Protez Rehabilitasyon ve FTR 309 3.YIL/ 1.yarıyıl Güz (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 1-3 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe

Detaylı

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi SBF Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal)

Detaylı

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım

Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Risk Altındaki Çocuklara Yaklaşım Prof. Dr. Betül Ulukol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Risk Yüksek riskli gebeliklerin sonucu dünyaya gelenler Özel sağlık gereksinimi olan

Detaylı

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON STAJI TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI

İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON STAJI TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON STAJI TEORİK VE PRATİK DERS PROGRAMI GRUP 6 (31.08.2015 18.09.2015) DERSİN SAATİ DERSİN KONUSU

Detaylı

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI

DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI DİYABET HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ DİYABET EĞİTİMCİSİNİN EĞİTİMİ KURSU PROGRAMI Hazırlayan : Julie A. KUENZİ, RN,MSN,CDE,CPT Medical College of Wisconsin Çeviren: Doç.Dr. Nermin OLGUN Marmara Üniversitesi Hemşirelik

Detaylı

Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi

Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi Transkültürel psychosomatik rehabilitasyon tedavisi MediClin Klinik am Vogelsang Donaueschingen Psikosomatik ve davranışsal tıp alanında uzman klinik Prävention l Akut l Reha l Pflege MediClin Ein Unternehmen

Detaylı

Engellilik Modelleri ve Ölçüleri

Engellilik Modelleri ve Ölçüleri Engellilik Modelleri ve Ölçüleri Sophie Mitra Fordham Üniversitesi mitra@fordham.edu Konferans: Engellilik ölçümünün ve engellilerin fiziksel erişiminin iyileştirilmesi: Uluslararası deneyimlerden çıkarılan

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 20 D Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu Asistan:

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2011 F Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu

Detaylı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarının veya Yüksekokul ve Fakültelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER Sağlık

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ. ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1. YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ ve REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ ZORUNLU ve SEÇMELİ DERSLER 1.YARIYIL (GÜZ) ADI Teorik Pratik Kredi AKTS ANA 101 Anatomi I 4 2 5 5 Zorunlu TAR

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI 31.07.2012 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyon Karar No: 195 Sağlık Bilimleri Fakültesi nin Ergoterapi Bölümü nün Bologna süreci kapsamında eğitimöğretim programlarının düzenlemesi hakkındaki

Detaylı

X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Program Yeterlilikleri TYYÇ Yaşam Bilimleri Temel Alanı Yeterlilikleri 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 BİLGİ (Kurumsal ve Olgusal) 1-Lisans düzeyi yeterliliklerine

Detaylı

NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ

NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ UYGULAMA DERSİ ESASLARI AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 Bu esaslar Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Ön Lisans, Lisans

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2010 G Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu Asistan:

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Ergonomi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin Türü Dersin

Detaylı

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar MANİPULATİF TEDAVİ TEKNİKLERİ 2 Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Manipulatif teknikleri 2 tedavi FTR 208 2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 3-3 Önkoşullar Yok

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER

RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER RUH SAĞLIĞI ALANINDA ÇALIŞAN MESLEKLER Sağlık Dünya Sağlık Örgütü tanımlaması Biyolojik, ruhsal ve sosyal iyilik hali. Tıp Özgül bir kurama ve bu kuramdan biçimlenen yöntemle belirlenen uygulamalarla biyolojik,

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 5 Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı 1 FİZİKSEL

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2011 E Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu Asistan:

Detaylı

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı Müfredat

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı Müfredat ve Programı Müfredat Kodu Adı Tipi * Yeni Öğrenci için KSTU101 NC 3 Oryantasyon Programı * Bu 3 günlük program yeni kayıtlı lisans öğrencilerinin akademik, kültürel ve sosyal hayata adaptasyonu için organize

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Salı Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2010 B Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Pratik

Detaylı

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı. Müfredat

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı. Müfredat Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ve Programı Müfredat Kodu Adı Tipi * Yeni Öğrenci için KSTU101 NC 3 Oryantasyon Programı * Bu 3 günlük program yeni kayıtlı lisans öğrencilerinin akademik,

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Biyomedikal Anabilim Dalı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Biyomedikal Anabilim Dalı Biyomedikal Anabilim Dalı Biyomedikal Mühendislik Nedir? Biyomedikal Mühendislik Nedir? Mühendislik ilkelerinin ve problem çözme tekniklerinin biyoloji ve tıp problemlerini analizine ve sağlık hizmetlerinin

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş Cu ma T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2011 G Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyeleri: gül

Detaylı

NÖROFİZYOLOJİK YAKLAŞIMLARII. Uygulama. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) FTR. 3.YIL/ 1.

NÖROFİZYOLOJİK YAKLAŞIMLARII. Uygulama. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) FTR. 3.YIL/ 1. NÖROFİZYOLOJİK YAKLAŞIMLARII Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Nörofizyolojik YaklaşımlarII FTR 311 3.YIL/ 1.yarıyıl Güz (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 3 1-4 Önkoşullar Yok Dersin dili

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2012 D Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: gül Sorumlu

Detaylı

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

Resmî Gazete YÖNETMELİK. Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç 8 Mart 2010 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27515 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: HEMŞİRELİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; sağlık hizmeti

Detaylı

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015

NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 NÜTRİSYONDA YALIN VE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM Dyt.Veysel Ciğerli 13.06.2015 Nütrisyon Nütrisyon: İnsanların gelişmeleri ve yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan besin maddelerini dışarıdan sağlamaları

Detaylı

DERSİN ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU

DERSİN ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU SBES141 Psikoloji 10.11.2018 15:00 B219-B220 BES161 Temel Kimya I 12.11.2018 13:30 B219-B220 BES101 Mesleki Oryantasyon 13.11.2018

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI 11.04.2013 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyon Karar No: 366 Sosyal Bilimler Enstitüsü Enstitü Kurulu nun Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı altında Yüksek Lisans, Doktora,

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

Pratik ve Teorik Derslerin Listesi

Pratik ve Teorik Derslerin Listesi Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2009 C Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyesi: Sorumlu Asistan:

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Psikiyatri Hastalıkları 0401701 7 6+16 14 19 Hemşireliği Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe

Detaylı

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI AMAÇ VE KAPSAM

T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI AMAÇ VE KAPSAM T.C. NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ STAJ ESASLARI AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 Bu esaslar Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Ortez ve Ortez Uygulamaları Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

mekanizmalarını, sebep olduğu bulguları, yapı ve fonksiyon bozukluklarını ve organizmayı nasıl etkilediğini tanımlar.

mekanizmalarını, sebep olduğu bulguları, yapı ve fonksiyon bozukluklarını ve organizmayı nasıl etkilediğini tanımlar. BİLGİ BİLGİ BİLGİ 1 İnsan vücudunun ve spesifik olarak ağız bölgesindeki yapıların ve dişlerin hücre, doku, organ ve sistem bazında normal yapı ve işlevlerini, birbirleri ile olan etkileşimlerini bilir.

Detaylı

Deomed Medikal Yay nc l k

Deomed Medikal Yay nc l k Deomed Medikal Yay nc l k Schiltenwolf / Henningsen Muskuloskeletal A r lar Biyopsikososyal Yaklafl mla Tan ve Tedavi Türkçe Editörü / M. Sar do an Çeviri / A. Kasabal gil 16.5 x 24 cm, XVI + 320 Sayfa

Detaylı

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.

İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA. Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu. İŞYERİNDE SAĞLIĞI GELİŞTİRME ve PROGRAM PLANLAMA Prof.Dr.Ayşe Beşer Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ayse.beser@deu.edu.tr 1 HEDEFLER.Sağlığı, koruma ve geliştirme kavramlarını bilme İşyerlerinde

Detaylı

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar

Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Fizyoterapi Rehabilitasyon da Kanıta Dayalı Uygulamalar Doç. Dr. Bülent ELBASAN Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümü FİZYOTERAPİ REHABİLİTASYON Amaç: Duruş, hareket

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ YÜKSEKOKULU FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ YÜKSEKOKULU FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ YÜKSEKOKULU FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ STAJ YÖNERGESİ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Mevlana

Detaylı

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI

T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2012 E Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyeleri: gül Sorumlu

Detaylı

T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu

T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu 2013 2014 Eğitim Öğretim Yılı FTR 315 Klinik Staj Değerlendirmesi Öğrencinin Adı-Soyadı : Öğrencinin Numarası : ÖĞRENCĠ GENEL BĠLGĠLERĠ

Detaylı

OKUL SOSYAL HİZMETİ NİN OKUL ERKEN TERKİ ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİSİ

OKUL SOSYAL HİZMETİ NİN OKUL ERKEN TERKİ ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİSİ OKUL SOSYAL HİZMETİ NİN OKUL ERKEN TERKİ ÜZERİNE POTANSİYEL ETKİSİ UZM. OZAN SELCİK RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. YASEMİN ÖZKAN HACET TEPE ÜNİVERSİTES İ SOSYAL HİZMET SEMPOZYUMU 2015 Sunum

Detaylı

Pazartesi BES LAB 10:00 Çocuk (Uygulama) 11:00 Yetişkin (Uygulama)

Pazartesi BES LAB 10:00 Çocuk (Uygulama) 11:00 Yetişkin (Uygulama) SAĞLIK YÜKSEKOKULU BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ 2012-2013 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI ARA SINAV TAKVİMİ 22.04.2013 Pazartesi 9-10-11 8.30 Psikoloji ve Davranış Bilimi 22.04.2013 Pazartesi 9-10-11

Detaylı

PULMONER REHABİLİTASYON. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 1-3. Pulmoner Rehabilitasyon

PULMONER REHABİLİTASYON. Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori. Uygulama AKTS. (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 1-3. Pulmoner Rehabilitasyon PULMONER REHABİLİTASYON Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Pulmoner Rehabilitasyon FTR 307 3.YIL/ 1.yarıyıl Güz (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 2 1-3 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI 2. SINIF 4.

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI 2. SINIF 4. T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ DÖKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI 2. SINIF 4.DÖNEM Kodu: TSH202 Adı: Toplum Sağlığına Hizmet Teorik + Uygulama: 1+ 2 AKTS:

Detaylı

T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu

T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu T.C. Ahi Evran Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 421132501 Yaz Stajı (3. Sınıf) Klinik Staj Defteri Öğrencinin Adı-Soyadı : Öğrencinin Numarası : ÖĞRENCİ

Detaylı

İnme Sonrası Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

İnme Sonrası Fizyoterapi ve Rehabilitasyon İnme Sonrası Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 2016 İNME SONRASI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON ISBN: 978-605-6305-83-2 Tüm hakları saklıdır. 5846 ve 2936 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasası gereği; bu kitabın

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU Sağlık Turizminin Çeşitleri 2 Termal ve spa-wellness turizmi İleri yaş ve engelli turizmi Medikal turizm 3 Termal ve Spa-Wellness Turizmi Mineralize termal sular

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Yaşam Boyu Spor Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin

Detaylı

GRUP C 11 Gün Tarih Saat Ders Öğretim Üyesi Asistan. İskelet Sistemi Radyolojisi Prof. Dr. Dilşad

GRUP C 11 Gün Tarih Saat Ders Öğretim Üyesi Asistan. İskelet Sistemi Radyolojisi Prof. Dr. Dilşad Çarşamba Perş T.C. İÜ/ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI TIP FAK. 5. SINIF PRATİK ve TEORİK DERS PROGRAMI 2012- C Grubu Ders Programı Sorumlu Öğretim Üyeleri: gül Sorumlu

Detaylı

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KLİNİK DURUM / HASTALIK Staj: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili İş ve Uğraşı Fizyolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer (

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı Dönem V Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Stajı Eğitim Programı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Eğitim Yılı Dönem V Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Stajı Eğitim Programı ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017-2018 Eğitim Yılı Dönem V Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Stajı Eğitim Programı GENEL BİLGİLER: Staj Eğitim Sorumlusu Staj süresi AKTS kredisi : Yrd.

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Akılcı İlaç Kullanımı ( ) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Akılcı İlaç Kullanımı (29.05.2016) Uzm. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sunu Planı 1. Akılcı İlaç Kullanımı Tanım 2. Akılcı İlaç Kullanımı Sorumluluk Sahibi

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLI BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 1. Sınıf Güz Dönemi Ders Programı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLI BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ 1. Sınıf Güz Dönemi Ders Programı T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞL BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU 1. Sınıf Güz Dönemi Ders Programı Cumartesi Yabancı Dil Tıbbi Terminoloji Yabancı Dil Pratik Temel Fizik 10.15-11.00 Yabancı Dil Tıbbi Terminoloji

Detaylı

I. SINIF İngilizce-I Tıbbi Biyoloji ve Genetik-I Salı Beslenmeye Giriş

I. SINIF İngilizce-I Tıbbi Biyoloji ve Genetik-I Salı Beslenmeye Giriş BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ 11 09.00 İngilizce-I 9 10.00 Tıbbi Biyoloji ve Genetik-I 05.02.2013 Salı 10-11 09.00 Beslenmeye Giriş 06.02.2013 Çarşamba 08.02.2013 Cuma 05.02.2013 Salı 9 9 09.00 Psikolojiye

Detaylı

TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ

TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ TÜRKİYE DE AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI VE KORUYUCU UYGULAMALARIN ÖNEMİ 28 Ocak 2015 Türkiye de Ağız ve Diş Sağlığı Durumu 0-14 yaş grubunda; süt ve daimi dişlerde ortalama 3.7 çürük+dolgulu+çekilen diş (DMFT indeksi)

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

FTR 2005 Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirme 2 3 4 2 0 6 Z

FTR 2005 Fizyoterapide Ölçme ve Değerlendirme 2 3 4 2 0 6 Z MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ MUĞLA SAĞLIK YÜKSEKOKULU FĠZYOTERAPĠ VE REHABĠLĠTASYON BÖLÜMÜ Ders Kodu Ders Adı Sınıf Yarıyıl Kredi 1 1 T U L K Z/S ATB 1801 Atatürk İlkeleri ve İnk. Tarihi - I 1 1 2 0

Detaylı

SAĞLIĞI GELİŞTİRME KAVRAMI

SAĞLIĞI GELİŞTİRME KAVRAMI İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE İŞYERİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖNEMİ ROLÜ KURSU 4 MAYIS 2014 İSTANBUL VII. ULUSLARARASI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KONFERANSI SAĞLIĞI GELİŞTİRME KAVRAMI Uzm.

Detaylı

1.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

1.YIL/ 2.yarıyıl Bahar ISI-IŞIK VE HİDROTERAPİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Isı-Işık ve Hidroterapi FTR 1.YIL/ 2.yarıyıl Bahar 134 Önkoşullar Yok Dersin dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin öğrenme ve Teorik

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015

Akılcı İlaç Kullanımı. Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015 Akılcı İlaç Kullanımı Uzm.Dr.M.Bünyamin GÜCÜYENER 2015 Akılcı İlaç Kullanımı Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin klinik bulgularına

Detaylı

SPORDA SAĞLIK ORGANİZASYONU

SPORDA SAĞLIK ORGANİZASYONU SPORDA SAĞLIK ORGANİZASYONU Yarışma öncesi tıbbi inceleme Yaralanma tanı ve tedavisi Sağlık kontrolü ve izlenmesi Beslenme, kuvvet,esneklik,antropometrik ölçümler Aerobik ve anaerobik kapasitelerin takibi

Detaylı

ACİL HEMŞİRELİĞİN TANIMI

ACİL HEMŞİRELİĞİN TANIMI ACİL HEMŞİRELİĞİN TANIMI TANISI KONMAMIŞ, STABİL OLMAYAN, TIBBİ VE CERRAHİ SORUNLARI OLAN, KÜLTÜREL VE EKONOMİK DURUMU BİRBİRİNDEN FARKLI HER YAŞ GRUBUNDAKİ BİREYLERE GEREKLİ HEMŞİRELİK BAKIMINI ZAMAN

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Mehdi Zoghi

Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Mehdi Zoghi Akılcı İlaç Kullanımı Prof. Dr. Mehdi Zoghi http://www.cardiovascularacademy.org/ Orijinal İlaç Geliştirme Süreci Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023 Raporu Akılcı İlaç Kullanımı Nedir? Kişilerin hastalığına

Detaylı

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ);

SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); SAĞLIK KAVRAMI SAĞLIK NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir. şeklinde tanımlamıştır. SAĞLIK KAVRAMI

Detaylı

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ NÖROFİZYOLOJİ (FTR

I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ NÖROFİZYOLOJİ (FTR T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) İLERİ NÖROFİZYOLOJİ

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar

2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar TEDAVİ HAREKETLERİ PRENSİPLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Laboratuar AKTS Tedavi Hareketleri Prensipleri FTR 202 2.YIL/ 2.yarıyıl Bahar (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 3 2-3 Önkoşullar Yok Dersin

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. NURİYE TAŞDELEN FIŞGIN İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. NURİYE TAŞDELEN FIŞGIN İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. NURİYE TAŞDELEN FIŞGIN İNFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Akılcı İlaç Kullanımı Nedir? Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Kenya da Dünya Sağlık Örgütü

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği

HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği HARRAN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği 0401701 7 6+16 14 19 Ön Koşul Ders Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. PINAR DAL KONAK ESKİŞEHİR ONKOLOJİ GÜNLERİ

AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. PINAR DAL KONAK ESKİŞEHİR ONKOLOJİ GÜNLERİ AKILCI İLAÇ KULLANIMI DR. PINAR DAL KONAK 20.05.2017 ESKİŞEHİR ONKOLOJİ GÜNLERİ Akılcı ilaç kullanımı (AİK), ilk defa 1985 te Kenya da gerçekleştirilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) toplantısında, kişilerin

Detaylı