Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 95. M.Doğan KANTARCI 1 ) 1. GİRİŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 95. M.Doğan KANTARCI 1 ) 1. GİRİŞ"

Transkript

1

2

3 Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 95 TARIM VE ORMAN ÜRÜNLERİNİ İŞLEYEN SANAYİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ERGENE NEHRİ HAVZASI'NDA SULAMA SUYU İHTİYACI VE SULAMA SUYUNUN KAYNAKLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME M.Doğan KANTARCI 1 ) 1. GİRİŞ ÖZET Ergene Havzası ile Meriç Nehrine ulaşan diğer derelerin havzası Doğu Trakya'nın % 63'ünü oluşturmaktadır. Toplamı ha olan bu havzanın tümü Meriç Havzası adı ile anılmaktadır. Ancak Meriç Nehrinin tüm havzası gözönüne alındığında (Meriç, Arda, Tunca ve Ergene) Meriç Nehrinin Doğu Trakya' daki havzası için Ergene Havzası adını kullanmak daha doğrudur. Meriç ile Arda Nehirlerinin Türkiye dışındaki havza alanı ha, Tunca Nehrinin Türkiye dışındaki havza alanı ha'dır. Ergene Havzası İç Trakya Bozkırını ve çevresindeki eğimli,dağlık arazisini kapsamaktadır. Ergene Havzasının hemen tamamı yazları kurak, kışları orta derecede yağışlı ve soğuk karasal iklim tiplerinin etkisi altındadır. İç Trakya' daki ormanların tahribi ve çalılaşması, su kaynaklarının kıtlığı ekolojik bakımdan hassas olan dengeyi giderek bozmuştur. Ormanların ağaçlandırılması, tarım alanlarının sulanması ve kavak yetiştirilen alanların genişletilmesi, İç Trakya'nın iklimi ve dolayısı ile Bozkırın ekolojik dengesi üzerinde olumlu etkiler yapabilecektir. Ancak sulu tarımın ve kavakçılığın geliştirilmesi için su kaynaklarının geliştirilmesi gerekmektedir. Ergene Havzası ile Tunca Nehrine katılan Pravadi Dere ve Meriç Nehrine katılan İskender Dere Meriç Nehrinin Doğu Trakya'dakı havzasını oluşturmaktadır. Ergene Havzasında "İç Trakya Yetişme Ortamı Bölgesi" olarak ayırt edilmiş olan ekolojik birim tipik bir bozkır ikliminin etkisi altındadır. İç Trakya' mn bozkır niteliği iklim özelliklerinin yanında miosen yaşındaki marnlardan oluşmuş karakepir (kireçli kil) topraklarından da kaynaklanmaktadır. Bozkırın hassas ekolojik dengesi asırlar boyu süregelen orman tahnplen ve tarla açmaları ile giderek bozulmuştur. Son yıllarda sulu tarım alanlarının geliştirilmesi ve kavakçılığın yaygınlaşmağa başlaması İç Trakya 1 da önemli bir buharlaşma potansiyelinin oluşmasını sağlamıştır. Sulanabilen tarım alanlarının ha'a ve kullanılan sulama suyunun m 3 /YIL miktarına ulaşması İç Trakya'da havadaki nem oranının artmasına yeterli değildir. Ancak ekonomik olarak sulanabilir alanın ha ve su ihtiyacının m 3 /YIL olarak belirlendiği gözönüne alınırsa, buharlaşan suyun havanın nemliliği üzerinde etkisi beklenir. I+II+III. sınıf arazideki ha tarım alanının sulanabilmesi halinde kullanılması gereken sulama suyu miktarı 7.96 milyar mwll'dir (8000 m 3 /ha/yil hesabı ile). Sulu tanmda böylesine bir yaygınlaşma İç Trakya bozkırının yeşermesini ve havanın nemlenmesini sağlayacak bir gelişmedir. Havanın nemlenmesine Ergene. Havzasındaki ormanların ve kavak- 1) Prof.Dr.,İst.Üni.Orman Fakültesi.Toprak İlmi ve Ekoloji Abd.Bahçeköy-İSTANBUL.

4 [Şj Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 96 lıklann da önemli katkısı olacaktır. Ancak bu kadar su hangi kaynaklardan sağlanabilecektir. Sulu tarımda kullanılmış suyu bir defa daha kullanmak veya arıtıp kullanmak mümkün müdür? Sulama tekniklerinin geliştirilmesi, daha az kayıpla suyu kullanmak diğer bir yöntemdir. İç Trakya' mn gelecekte en önemli üretim faktörlerinden birincisi olabilecek su sorunu ayrıntıları ile incelenmelidir. 2. ERGENE HAVZASININ YETİŞME ORTAMI ÖZELLİKLERİ 2.1. ERGENE HAVZASININ KONUMU, ALANI ve YERYÜZÜ ŞEKLİ ÖZELLİKLERİ Ergene Havzası ile Tunca Nehrine katılan Pravadi Deresi ve Meriç Nehrine katılan İskender Deresinin toplam havza alanı ha'dır. Bu alan Doğu Trakya'nın % 63 üdür (Doğu Trakya ha' dır). Meriç Nehrinin Havzası ha 1 dır (Menç+Arda ha+tunca ha+ergene ha). Bu havza alanının ha'ı (Meriç+Arda+Tunca) Türkiye sınırları dışında olup, Bulgaristan ve Yunanistan arazısmdedir. Ergene Havzasının kuzeyinde Kuzey Trakya Dağlık kütlesi, güneyinde Güney Trakya Tepelik arazisi ile Güney Trakya Dağlık kütlesi yeralmaktadır. Ergene nehri ile kollarının çoğu Kuzey Trakya Dağlık kütlesini oluşturan Yıldız (Istranca) Dağlannm güney bakılı yamaçlarından kaynaklanmaktadırlar. Güney kolları ise, Güney Trakya Dağlık kütlesini oluşturan Işıklar Dağı ile Güney Trakya tepelik arazisinin kuzey bakılı yamaçlarından kaynaklanmaktadırlar. Kuzeydeki dağlık arazinin en yüksek tepesi Mahya Dağı 1031 m, güneydeki dağlık arazinin en yüksek tepesi Işıklar Dağı 945 m' dir. Bu dağlık araziler yüksek olmadığı için kar uzun süre yerde kalmamaktadır. Bu sebeple Ergene Nehri ile kollarındaki su akışı ilkbaharda yüksek olduğu halde, ilk yazdan itibaren pek azalmaktadır. İç Trakya alçak ve dalgalı bir ova arazisinden (peneplen) oluşmaktadır ERGENE HAVZASININ İKLİM ÖZELLİKLERİ Ergene Havzasını oluşturan 5 yetişme ortamı bölgesindeki meteoroloji istasyonlanmn verilerine göre yıllık,4 yaz ayı ve ocak ayındaki ortalama yağış ve sıcaklık değerlen aşağıda verilmiştir.

5 Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 97 Tablo 1. Ergene Havzası'ndaki 5 Yetiştirme Ortamı Bölgesinin İklim Değerleri 1. İç Trakya Yetişme Ortamı Bölgesi 2. Kuzey Trakya Dağlık Yetiştirme Ortamı Bölgesi 2. Günev Tralsya Tepelik Yetiştirme Ortamı Bölgesi 4.Güney Trakya Dağlık Yetiştirme Ortamı Bölgesi 5. Meriç-Hisarlıdağ Yetiştirme Ortamı Bölgesi YILLIK ORTALAMA Yağış Sıcaklık mm C YAZ AYI ORTALAMA Yağış Sıcaklık mm C OCAK AYI ORT. Yağış Sıcaklık mm «C Not: Meteoroloji istasyonları yerleşme yerlerinde bulunduğu için dağlık arazi değerleri tam olarak temsil edilememektedir. Trakya' da ayırtedilmiş 7 yetişme ortamı bölgesinin Erinç indisine göre iklim tipleri incelendiğinde İç Trakya ve Ergene Havzasının yıllık değerlere göre yarı kurak, 4 yaz ayı değerlerine göre kurak iklim tiplerinin etkisi altında bulunduğu, dağlık arazi yamaçlannda ise nemli iklim tiplerinin hakim olduğu görülmektedir (Bkz Kantarcı, M.D.1993 ve 1996) ERGENE HAVZASINDA ARAZİNİN YAPISI VE ARAZİ KULLANIMI Ergene Havzasında tarıma uygun olan I+II+III.sınıf arazinin toplamı ha'dır (% 82). Bu arazide tarım yapılan alan ile bağ+bahçe toplamı ha'dır (% 81). Aynı arazı sınıflarında orman alanı ha, çalılaşmış orman alanı ha olmak üzere toplam orman alanı ha'dır {% 11). Aynı arazi sınıflarında çayır ve mer'a alanı toplamı ha'dır {% 6). Yerleşme alanı ise ha olarak verilmiştir (Günümüzde artmıştır) (Tablo 2). I+II+III. sınıf arazideki orman alanlarının tarım alanına dönüştürülmesi Ergene Havzasındaki ekolojik denge bakımından doğru değildir. Bu orman alanlarının ağaçlandırılarak ve korunarak hem havayı nemlendirici etkisi, hem de tarımda haşere ile mücadelede kuşların barınağı olma görevi sağlanmalıdır. Ormanların diğer olumlu etki ve görevleri de gözönünde tutulmalıdır. IV. smıf arazi toprak koruma tedbirleri alınarak (erozyonun önlenmesi için) tarım yapılabilecek arazi olup, Ergene Havzasındaki alanı ha'dır {% 11). IV. smıf arazinin ha'ında (% 41.5) tarım ve bağcılık ile bahçecilik yapılmaktadır. Gen kalan alanın ha'ı {% 45.5) orman ve çalılaşmış orman artıkları ile kaplı olup, ha'ı da (% 12) çayır ve mer'a arazisidir (Tablo 2). Sazlık ve bataklık niteliğindeki V.smıf arazi ha'dır (% 1). Bu arazinin 2005 ha'ında tarım yapılmakta, 2780 ha'ı çayır ve mer'a olarak kullanılmakta olup, kalan ha 1 ı ise sazlık ve bataklık niteliğindedir.

6 Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 98 Ergene Havzasındaki VI+VII.sımf arazi ha (% 6) olup, bu arazinin 4680 ha'ı (% 5.3) tarım, ha'ı (% 81.3) orman ve çalılaşmış orman, ha'ı {% 13.2) mer'a olarak kullanılmaktadır (Tablo 2). Ergene Havzasında arazinin ha' ı % 6' dan daha az eğimli, ha 1 1 % eğimli, ha'ı da % 12'den daha fazla eğimlidir (Tablo 3). Eğimi % 6-12 arasında olan ha arazinin ha' mm I+II+III. sınıf arazi niteliğinde, ha 1 mm da rv+vi+vii.sımf arazi niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır (Tablo 3). Ergene Havzasında toprakların ha' mm derinliği 90 cm' den fazla olduğu halde ha'ınm derinliği 20 cm'den az, ha'ının derinliğinin cm arasında olduğu bildirilmiştir (Tablo 3). Toprakların ha'mda çok şiddetli, ha'mda şiddetli olmak üzere ha'mda erozyonun etkili olduğu anlaşılmaktadır (Tablo 3) ERGENE HAVZASINDA ORMAN İLE ÇAYIR VE MER'A ALANININ DURUMU Arazi yetenek sınıflan ile arazi kullanımı konusunda bu kadar ayrıntıya girmemizin sebebi, toplam ha orman alanı ile ha çayır ve mer' a alanı toplamı olan ha alanın Ergene Havzasının su üretim alanı olmasıdır. Çünkü orman ve otlak arazisine düşen yağış toprağa sızabilmekte ve akarsular ile yeraltı sulannı beslemektedir. Buna karşılık kış mevsiminde toprak yüzeyi açık olan ha tarım alanından IV+VI+VII. sınıf arazideki ha { ) alana düşen yağmur suyu yüzeysel akışa geçebilmekte, kar suyu sızıntı suyuna dönüşerek su kaynaklarını beslemektedir. I+II+III.smıf arazideki ha tarım alanına düşen yağışın önemli bölümünün (yağmur+kar) toprağa sızabildiği kabul edilebilir. Ancak çok fazla kil içeren Karakepir topraklarının yağmur sulannı yüzeyde (üst toprakta=a horizonu) tuttuğu, kar sularının ise toprağın derinliklerine ulaşabildiği bilinmektedir 2 " Ergene Havzasında bozuk veya çalılaşmış orman alanının ha olduğu tablo 2' de görülmektedir. Orman amenajman planlanna göre ağaçlandmlması öngörülen alanın ha olduğu, bu alanın ha' mm ağaçlandırılabilecek durumda bulunduğu, ha' mm ise teknik ve sosyal sebeplerle şimdilik ağaçlandmlamayacağı bildirilmiştir {Aladağ, V.1996). Havzada ve yakm çevresinde 1995 yılı sonu itibariyle ha orman alam ağaçlandınlmıştır {Aladağ, V.1996). Ergene Havzasında ve yakm çevresinde 1994 yılı sonuna kadar Devlet Orman İşletmeleri tarafından kavak dikilen alanın 1601 ha olduğu, daha 1156 ha alana da Devlet Orman İşletmelerince kavak dikilebileceği bildirilmiştir. Buna karşılık tüm Trakya' da şahıs ve özel şirket arazilerinde kavaklık kurulan alanın yaklaşık ha olduğu belirtilmiştir (Aladağ, V.1996). 2) Kuru tarımda nadas usulü yağışın azlığı ve killi toprakların geçirimsizliğinden dolayı uygulanagelmiştir.

7

8 Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu D ERGENE HAVZASINDA SULAMASI ÖNGÖRÜLEN ALAN VE SU KAYNAKLARI 3.1. SULANAN VE SULANMASI ÖNGÖRÜLEN ALAN Ergene Havzasında ekonomik olarak sulanabilecek alanın ha olduğu bildirilmiştir (DSİ 1995). Bu alanın ancak ha'ı sulanmakta olup, ha'ının sulanması için tesisler inşa edilmekte, ha'ınm ise sulama projeleri veya bu projelerin keşfi yapılmaktadır. Kalan ha alanın sulanması için henüz bir projelendirme veya keşif işlemine başlanmamıştır (Tablo 4) SULAMA SUYUNUN BİRİKTİRİLDİĞİ TESİSLER, YERALTI SULARI, SULAMA İŞLERİNİN GÜNÜMÜZDE VE GELECEKTEKİ DURUMU Sulanan ve sulanması için projelerin yapıldığı toplam ha alanın ha' ımn sulanmakta olduğu bildirilmiştir {DSİ 1995). Bu alan DSİ tarafından işletilen 8 baraj, 32 gölet

9 îtaıkya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II kuyu (yeraltı suyu) ile Köy Hizmetleri Genel Md'lüğünün tesisleri ve halk tarafından açılan kuyular veya akarsulardan alman sularla sulanmaktadır (Tablo 7). İnşaat halindeki 2 TABLO k. ERGENE HAVZASINDA SU BİBİKÎHİ VS KULMMIkUKA. AİT SOPLA.15 BB&RISB SULAMA ALASI SULANMAKEA OLAH ALAH SULAMA ÎÇÎH HAZIRLAKAK (BARA4 VB GÖLEÎISKt YAPHIYOE) (iaf) su p EDÎYACI (10 6 f?), SULAHMASI ÎÇİH PBOJBSÎ YAPILAB ALAH TOPLAM ÎÇİS İS KOLLAMA SUîU SULANMASI MÜMîaftî OLAH PLASLAJtt. YAPILMAMIŞ SABİM AMKL ÏOPLAM SDLAHABÎLÎR IARIK ALAHI % 4 213* ( ) baraj ve 6 gölet ile ha alanın daha sulanması mümkün olacaktır. Projelendirme sürecindeki 10 baraj ve 15 gölet ile ha alan daha sulamaya açılabilecektir (Tablo 5). Sulanan alanda kullanılan su miktarı m3/yil olup, sulamaya açılacak alanlar ha' a ulaştığında sulama suyu ile içme+kullanma suyu ihtiyacının m3/yil olacağı tahmin edilmektedir {Tablo 4 ve 5) ERGENE HAVZASINDA SULAMA SUYU İHTİYACININ POTANSİYEL DURUMU Ergene Havzasında I+II+III.sınıf arazide tarım yapılan ha alanın sulanması mümkündür. Bu alanın sulanması için 8000 m3/ha/yil hesabı ile 3 ) 7.96 milyar m3/yil suya ihtiyaç vardır. Sulama sistemlerinin IV ve V.smıf arazideki tarım alanlarına yaygınlaştırılması halinde, potansiyel sulama suyu ihtiyacı 8.6 milyar m3/yil değerine ulaşmaktadır (Tablo 6). Günümüzde yapılan sulama için 1.92 milyar m3/yil suyun kullanıldığı, sulanması planlanan arazi için de 1.94 milyar m3/yil suyun kullanılacağı hesaplanabilir (8000 m3/ha/yil değeri ile) 3 3)DSİ barajlarından verilen nrvyil su ile ha alan sulanmaktadır. Bu değerlere göre 1 ha alanın sulanması için 8028 m3/ha sulama suyu kullanılmaktadır (Ergene Havzası koşullarında).

10 lyakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II MERİÇ NEHRİNDEN ALINAN VE ALINMASI PLANLANAN SU MİKTARI Meriç Nehrinin (Meriç+Arda) Türkiye girişinde ölçülen su ( 103 nu' lı istasyon) mwll'dir (Tablo 9). Tunca Nehrinin Türkiye girişinde ölçülen su (104 nu'lı istasyon) m 3 /YIL'dır (Tablo 7). Sımrlanmızm dışındaki Meriç Nehri Havzasının Türkiye'ye getirdiği suyun m 3/ YIL olduğu sonucuna varılmaktadır. Buna karşılık Türkiye Meriç Nehrinden m 3 /YIL su almaktadır (Tablo 8). Alman suyun bir kısmı Altmyazı barajında depolanmaktadır (Yazın kullanılıyor). Bir kısım su ise sulama mevsiminde nehirden çekilmektedir. Ancak Bulgaristan'ın Meriç Havzasında toplam 13 barajda su biriktirmesinden dolayı yaz mevsiminde Meriç Yatağı susuz kalmaktadır (Tablo 8). Geliştirilen projelere göre gelecekte Meriç Nehrinden m 3 /YIL daha su alınması planlanmaktadır. Böylece Meriç Nehrinden alınması öngörülen su miktarı toplam m 3 /YIL değerine ulaşacaktır (Tablo 8). TABU 5. EROBİE HAVZASBIDA SUÏUH BİRİKTİRİLDİ5İ BARAJLAR, OÜLBÎU5R, BHAMS SULARI VB. XBRIEK lia SU KULLMŒKIHH CUHUMİZ» (1995 OCAK) VE QBIBCBKBKt PUHUMU 1. SULAMA SULARI TBSİSUSR. BARAJLAR (DSİ) GÖL8IL8R (DSİ) yiralsı sunu (osi) BBİIHB (KUMLAR) KOUCLAKBLt ( " ) TBKİREAS (» ) SAYI SULAHAK ALAH to IBStSHSR SU KİK. (10 6 B 3 ) İKŞAAI SAYI p HALtKIBldt TBSİSLBR SULAMA SU MİKTARI «E 1 (ıo 6. 3 ) PROJîLHHItRlB SIİRBCİHDBKİI2R SAYI SULAMA SU KtEtARI T ao 6 «3 ) DSİ'HİK SULAMA TBSİSLBKİ Köî HtZIBILSRtKtB SULAMA TBSİSIBRt 1.3. HAM SULAMALARI (SZ8L KUYULAR VB AKAR3ULARHAH ÇBKİIİB) IOFLAH SULAMA (995.79) TOPLAM DSİ (123828x8000] İCMS VB KULLAHKA SULARI BARAJLAR 1 3 TOPLAM SU tmtîaci,. PLAMLAKAH V/m (TABLO 2'den) JB KULLAIILAH * İNSAAIIA» PROJBD» % 37.8 KAÎBAKı ISt 1995'ten derlenmiştir. 4. ERGENE HAVZASININ SU BİLANÇOSU 4.1. SU BİLANÇOSU HESABINDA YÖNTEM Ergene Havzasının su bilançosunu hesaplamak için kullanılan yöntemi kısaca şu esaslara dayanmaktadır. Ortalama yağış 604 mm/m 2 (6040 m 3 /ha) olarak alınmıştır (DSİ) (Tablo 9). Havzada ortalama sağanak yağışlar Lüleburgaz' da 111 mm/gün, Edirne' de 110 mm/gün, Çorlu'da mm/gün, Kırklareli'de mm/gün olarak ölçülmüştür.

11 Wakya'da Sanayileşme we Çewe Sempcwytnîiîi II 103 Ortalama olarak 150 mm/gün değerinde sağanak yağış düştüğü kabul edilmiştir (Tablo 9). Kar yağışlarının da ortalama olarak 154 mm/m 2 yağış değerine karşılık olduğu kabul edilmiştir (Tablo 9). Yağmur halinde düşen yağışın da 300 mm/m 2 olduğu kabul edilmiştir (Tablo 9). Bu değerlere ve havzadaki arazi kullanım alanlarına göre düşen yağış çeşitleri hesabedilmiştir (Tablo 9). Havzaya düşen yağışın toprak derinliğine göre verilmiş alanlara düşen miktarları hesabedilmiştir (Tablo 10). Toprak yüzeyine düşen yağış çeşitlerine göre yüzeysel akışa geçen yağış miktarı ile toprağa sızan su miktarı hesaplanmıştır (Tablo 10). Bu hesaplamada kullanılan su sızma değerleri ile toprak suyu çeşitleri balçık toprakları için verilmiş araştırma sonuçlarından alınmıştır. Toprağa sızan suyun, hızla sızan su, yavaş sızan su ve kapillar su miktarlan hesaplanmıştır (Tablo 11 ). Kapillar suyun tamamının, yavaş sızan suyun % 50'sinin evapotranspirasyon ile buharlaştığı kabul edilmiştir (Tablo 11 ). Toprakta hızla sızan suyun tamamı ile yavaş sızan suyun % 50'sinin sızıntı suyu halinde akarsulara ulaştığı kabul edilmiştir (Tablo 11 ). Sonuçta, yüzeysel akışa geçen su ile topraktan sızan su miktannm toplamı Ergene Havzasının da akarsulara ulaşan su miktarı olarak hesabedilmıştir (Tablo 11). Akarsulara havzadan ulaşan su miktarı Ergene Nehri üstünde Uzunköprü' deki 105 no.lu ölçme istasyonunda ölçülen ortalama akış değeri milyon m 3 YIL'dır. Bu değere ek olarak; Tunca' ya su akacağı istasyonundan ( 104) sonra katılan Pravadi Dere ile Menç' e katılan İskender Dere, Uzunköprü' den sonra Ergene ve Meriç' e katılan sular da gözönüne alındığında Ergene Havzası,nm toplam akış değerinin 900 milyon m 3l ten fazla olacağı kabul edilmelidir. Tablo 11' de Ergene Havzası topraklarından sızıp geldiği hesaplanmış olan 968 milyon m 3 su yöntemdeki yaklaşımın uygun olduğunu göstermektedir.

12 Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu D TABLO 6.ERGHIE HAVZASUBA SRUKA SUïU ÎB2ÎXACÎ I+H+UI+IY+y.EIHI? ASAKÎSSKt ŒARDJ A1AEUBIHIH StttAKMASI SB SASXH AMBI su n 3 /ha TOPİAK soum susu I+H+UXeSIBIÎ 995OOO IV. « T.» «t SULAHAK ABAZlKtH SU SULAKKİEI PLMflAKiH UAZÎStS SU i > ÇXS VS EÜLUKMA SUÏTJ ( ) KAXRAK: DSİ 1995'ten derlenmiştir J - M. MĞAH KASTARCI J TABIO % KEEİÇ HA7ZA.SI ORÏALAHà SU AKIŞI (10 6 m 3 /îll) BSÎÇ+A Et& KBEdLRIEBİ TÜRKİYE *XB GİRİŞİ (103 HU«U ÖLÇME İSTASYONU IBSBRIEBİ) TUHCA HEHEÎNÎS TÜRKİYE'YE GİRİŞİ (104 KD'U ÖLÇÎE ÎSTASYOMU nbğerisrî) TUKCA'YA TRAKYA'DA KATILAM PARATADÎ DKREIEH GEIBK SU ERtSHE KEHRÎîdiH SUYU TOPLAM SU (lojtnu.li ÖİÇB6 İstasyonu) KAYHAKs SİE 1983'ten derlenmiştir. TABIO 8. UEBİÇ KEHRÎKIEH AUKAK VE GS BCBEZE A1IHMASI CESKBKEH SU KÎKIAHI AUHAH SU 1ÖECARI (1O 5 B 3 ) 1. ÖRÎŞHAHR SOlüttSI 2. KÜPÜ) SULAiaSI ' AXTIHYAZI-ALIS SÜUKASI KAEASAZ SUIAKASI 5, HAXE SULAMALARI AUHACAK SU KtKSARI ÇAKMK SULAMASI SUİTAHKÖY SULAMASI YBIÖKARPUZLU EULAMA.SI KOYUMSPB-HAMZA IEKB EIDIRKÖY-KORUCUKÖY ÇÖKİEKKÖY SUIA2SASZ SU AKACAÖI SUIA2İASI HALK SULAMALARI (10 6 B 3 ) TOPLAE B5.O3 KAYBAKJDSÎ 1995'ten derlenmiştir., KOI t Bulgaristan; Arda Hehrinde 3 barajda x 10V+Meris SéhriMÛa 7 barajda x 10 ur * lunca Kehxlxsäe 3 barajda 586 x 10 t? olraalc üzere 2872x10 6 a 3 su depolamaktauar.

13 Irakya'da Sanayileşme ve Çevre Semfùxyumu M EMENE HAVZASINDA YAĞIŞ TÜBLEHİ YAÖIŞ (ORTALAMA) m/tà Z SAÖÂNAK YAÖIŞ (ORTALAMA) _ WH/B 2 KAIAB YAÖIŞ em/n 2 KAH îaöıgı - ^ mm/» 2 ÎAÖMUR tm/ Z 6040 «3 /ha 1500 B 3 /ha (LUleburgas 111 m/iwh), (Çorlu 231 m/ 4540 srvha 1540 B 3 /ha 3000» 3 /ha OKMAH ALABIHA fiusbh YAÖIŞ CAYIR VB KER'A AIAHIHA DUŞBH YAöıg TARIM ALAIILARIKA SUŞBH XAÖI5 ha ORTALAMA YAÖIŞ? 6O4O Ei3 /ha ORSAIABA SAÖAHAK XAÖ. JCİ500» 3 /ha 4X YAÖHUH Z3000 B 3 /ha B KAR 10,540 p 3 /hrç YKRLBŞ18S ALAHLARUJA IÜŞBH YAĞIŞ DİĞBR ALAHLARA EÜŞBH YAÖIŞ SU YÜZBYLBRİMS CÜŞBH YAÖIŞ ERGEHE HAVZASIHA EÜŞBH YAÖIŞ " ^ M.DOĞAN KANTARCI- HOT ı DSİ Kxgene HaTsasınâa ortalama yağiş ürikten 604 mu/m olarak varmiş-tir«. TABLO 10. BRŒNB KAVZASMA DÜŞBH YAÖIŞIN IOPRAK BSRİSLİÖİ VB YAÛIŞ ÇEŞİTLSRİ Î1S İLİŞKİLİ OLARAK SOÎB&İU 3I2AİI VS TOPRAK DERİHIİÖİ ORTALAMA ALAH CB ba ALAHA BUSBB XAÖI8 (x6o4o n'/ha) (HtLYAB a 3 ) AKIŞA OBCBN HlXIARMRI < > 90 10PUB XBR^SSf! 10 35,, ha ha at>9» DÎÛBR ARAZİ KUKUL VB KAYAUKUR g(j YÜZSYISfiî JM) 0P2Aä AI^&S in = YAÜIŞ ÇBŞÎTLBRİHİB TOPRAÜA aizkv BÖÜJKU XA&IS ÇBSÎXISRÎHtH YÜZBXSBL AKX8A GEBÇBH BülDlÄJ TOPRACA SIZAE ÎAÖIŞ «ÜKTARI (2830 n^calah) (MtLYAH B3) YUZBÎSBL AKIŞA OEÇBU îaölg (3210 p3xalae) (HtLYAB B3> IOS YAalŞIHD! TAKAM 3AÖABAK YASIŞIK 7-26 BH'oi YAäKURU» Jt 25-50'si KAH YAVAŞ BKtBSB äauakajv xauxq^fl IABHÜHUB % 50-75'i » O.O «m 7-26 m ssq un/b esi e» Ban/m 2 ORTALAUA 283 um (* 46.9) 2830»3/1») ORTâMM 321 «M (» 53.1) 3210 B-Vha) JI.DOÖAH KAHTAROI.

14 Urakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 106

15 Trakya'da Sanayileşme ve Çevre empozyıunu II 107

16 T>akya 9 fla Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu H ERGENE HAVZASININ SU BİLANÇOSU Ortalama yıllık yağış miktarının 604 mm/m 2 (6040 m 3 /ha) olduğu kabul edilirse, Ergene Havzasına düşen yağış toplamı 9 milyar m 3 /YIL olarak hesaplanır (Tablo 9). Tablo 9' da belirtilmiş olan yağış çeşitlerine ait kabullere göre; Ergene Havzasındaki yağışın 2.2 milyar m 3l ü sağanak yağış, 4.5 milyar m 3 'ü yağmur, 2.3 milyar m 3l ü kar halinde düşmektedir. Ergene Havzasına düşen 9 milyar m 3 yağışın 8.9 milyar m 3l ü tarım, orman ve çayır+mer'a topraklarına düşmektedir (Tablo 10). Bu yağış miktarının 4.2 milyar m 3l ünün toprağa sızdığı, 4.7 milyar m 3l ünün de yüzeysel akışa geçtiği hesaplanmıştır (Tablo 10). Toprağa sızan suyun milyar m 3l ünün sızıntı suyu halinde akarsulara ulaştığı, 3.2 milyar nı 3f ünün ise evapotranspirasyon ile havaya buharlaştığı hesaplanmıştır (Tablo 11). Yüzeysel akışa geçen su (4.7 milyar m 3 /YIL) ile toprak sızıntı suyunun (0.968 milyar m 3 /YIL) toplamı 5.7 milyar m 3 /YIL miktarına ulaşmaktadır (Tablo 11 ). Ergene nehri üstünde Uzunköprü'deki 105 no.h istasyonun ölçmelerine göre; yıllık akış miktarları enaz milyar m 3 ençok milyar m 3 ve ortalama milyar m 3 /YIL miktarındadır. Ortalama yağışa (604 mm) göre hesaplanan milyar m 3 /YIL akış değeri, Tunca ile Meric'in Trakya'daki diğer kolları da gözönüne alındığında, ortalama akış değerinden çok uzakta bir değer sayılmamalıdır. Sağanak yağışlarla toprak yüzeyine düşen yağıştan yüzeysel akışa geçtiğini hesap ettiğimiz 4.7 milyar m 3 suyun bir kısmının arazinin yayvan yapısından dolayı toprak içinde ve yüzeyinde göllendiği ve buharlaştığı, önemli bir kısmının da geçirgen anamateryaller içinde depolandığı veya akarsu yataklarından derinlerdeki gevşek (kumlu) materyallerin içine sızdığı kabul edilebilir (yeraltı suyu). Tablo 7'de verilen ölçülmüş akış değerlerine göre; Meriç+Arda+Tunca ve Ergene Nehirlerinde toplam yıllık su akışı 6.1 milyar m 3 'tür (Tablo 7). Sulanan ( ha), sulanması için tesisleri inşa edilen ( ha) ve sulanması planlanan ( ha) olmak üzere sulanması öngörülen ha arazinin sulama suyu ihtiyacı 1.9 milyar m 3 /YIL'dır (Tablo 4). Ekonomik olarak sulanması mümkün görülen toplam ha alan ile içme+kullanma için su ihtiyacı 4.1 milyar m 3 Af İL ( m 3 ) olarak hesaplanmaktadır (Tablo 4 ve 6). Bu suyun 1.4 milyar m3/yil miktannm Meriç Nehrinden alınabileceği öngörülmüştür (Tablo 8). Geri kalan 2.7 milyar m3/yil miktarındaki suyun Ergene Havzasından karşılanması gerekmektedir. Ancak Ergene Havzasının akış değeri (0.844 milyar m 3 /YIL -Tablo 7) ile yeraltı sulan { milyar m 3 /YIL) bu ihtiyacı sağlamaktan uzak görünmektedirler. Öte yandan Ergene Havzasına düşen yağışın önemli bir bölümünün buharlaştığı veya yeraltı suyuna (iklimin kuraklığına da bağlı olarak) ulaştığı anlaşılmaktadır (Tablo 5). Bütün bu değerlendirmeler, Ergene Havzasında sulama suyunun sınırlı olduğunu, su üretiminin arttırılması için yeterli dağlık

17 [İj Drakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 109 arazi ve kar yağışının bulunmadığı Ergene havzasında (Bkz.Bölüm 2) önemli bir su sorununun sözkonusu olduğunu işaret etmektedir. 5. SONUÇ Ergene Havzasında su kullanımı üzerinde yapılan inceleme ve değerlendirmelere göre; Ekonomik olarak sulanabileceği belirtilen alan ha' dır (Tablo 4). Sulanan alan ha olup, bu alan için gerekli sulama suyu ile içme ve kullanma suyu miktarı 1.2 milyar nı 3 /YIL'dır ( ) (Tablo 4). Sulamaya açılması için çalışmalar yapılan alan ha olup, bu alanın su ihtiyacı milyar mwll'dir (Tablo 4, 5). Gelecekte sulanması planlanan alan ha olup, bu alanın sulama suyu ihtiyacı 0.79 milyar mwll'dir (Tablo 4, 5). Böylece sulanan, sulanması için tesisler yapılmakta olan ve planlaması ele alınmamış alan toplamı olan ha alan için gerekli sulama suyu ile içme ve kullanma suyu toplamının 2.1 milyar m 3 olacağı anlaşılmaktadır (Tablo 4, 5). Sulama planlamasına başlanmamış olan ha alanın sulama suyu ihtiyacı milyar mvyil' dır (Tablo 4). Ergene Havzasında ekonomik olarak sulanabileceği belirtilen ha alanm sulanması için gerekli su ihtiyacı ile içme ve kullanma suyu ihtiyacı toplamı 4.1 milyar m 3 /YIL olarak hesaplanmıştır (Tablo 4). Ergene Havzasında sulanabilecek potansiyel alanın sulama suyu ihtiyacı 8.6 milyar m 3 AIL olarak hesaplanmıştır (Tablo 6). Ergene Havzasına düşen yağışın önemli bölümü yeraltı suyuna ulaşmakta veya buharlaşmaktadır (Karasal iklim-bozkır etkisi) (Tablo 11). Bozkır ikliminin etkisi sulamada kullanılan suyun önemli bölümünün buharlaşmasına da sebep olmaktadır. Ergene havzası ile Meriç Havzasından gelen suyun kış yağışlarında arttığı gözönüne alınırsa, kış yağışlarının depolanacağı baraj ve gölet sayısının ve depolama kapasitesinin arttırılması gerekmektedir. Ancak arazinin yayvan yapısı dolayısı ile dere vadilerinde baraj ve gölet yapılacak yerler fazla değildir. Yayvan vadilerde yapılacak göletler ise önemli miktarda tarım alam kaybına sebep olabilir. Bu sebeple dağlık arazideki dar vadilere küçük göletlerin yapılması ve bu gölet sisteminde biriktirilen suyun tarım alanlarını sulumada kullanılması gerekmektedir. Bulgaristan'ın Meriç, Arda ve Tunca nehirleri üzerinde yaptığı 13 barajda (Tablo 8) toplanan su yaz aylannda Meriç nehri yatağında su bırakmamaktadır. Meriç nehrinin (Meriç+Arda+Tunca) Bulgaristan 1 daki geniş yağış alanında su üretiminin arttırılması gerekmektedir. Su üretiminin arttırılması için Bulgaristan' daki ibreli türlerle (özellikle karaçam) kurulmuş ormanların yapraklı (kışın yaprağım döken) ağaç türleri ile ağaçlandınlması gerekmektedir. Ergene Havzasında su üretiminin arttırılması için kullanılabilecek yöntemler sınırlıdır. Bu sebeple sulamada kullanılan tekniklerin geliştirilmesi ve daha az su kullanılmasına, böylece daha geniş

18 J Trakytfäa Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 110 alanın sulanmasına çalışılmalıdır. Ergene havzasında sulu tarım alanlarının geliştirilmesi iki önemli su birikimini kullanmaya bağlıdır. Bu su birikimlerinden birincisi yüzey sularını toplayan barajlar ve göletlerdir. İkinci su birikimi yeraltı suyudur. Sulu tarım alanının ha olarak geliştirilmesi ve bu alanda 4.1 milyar m 3 /YIL suyun kullanılması halinde yaklaşık 8000 m 3 /ha (0.8 m 3 /m 2 = 800 İt/m 2 ) suyun araziye verilmesi anlamına gelmektedir. Ergene Havzasmda sulama mevsimi mayıs ayının ikinci yansından başlayıp, ürünün alındığı ağustos ayının ortasına kadar süren yaklaşık 3 aylık süreyi kapsamaktadır. Bu 3 aylık süre içinde sulu tanm alanına verilen 800 It/m 2 (800 mm/m 2 ) su aylık ortalama mm/m 2 yağışa denktir. Eğer sulama suyunun tümünün evapotranspirasyonla buharlaşacağı kabul edilirse Ergene Havzasının her m 2 'sine sulama mevsiminde 91 mm/ay ek yağışa denk su buharlaşması ve havanın nem oranının artışı hesaplanabilir ( m 3 /l ha = 2743 m 3 /ha = 274 mm/m 2 /3 AY = 91 mm/m 2 /AY). Sulu tarım alanlarının geliştirilmesi ile hava nemine yapılacak bu katkı İç Trakya'nın bozkır ikliminde ekolojik dengeyi olumlu yönde etkileyebilecek önemli bir faktördür. Ergene Havzasında orman alanı ha olarak belirlenmiş olup, bu alanın ha'ının çalılaşmış olduğu belirtilmiştir (Tablo 2). Ergene Havzası ve yakın çevresindeki orman alanı ha olup, bu orman alanında ağaçlandırılması öngörülen alan ha' dır. Ağaçlandırılması gereken alanın ha' ı ağaçlandınlmış olup, ha' ı da ağaçlandırılacaktır. (Makineci, E. 1994). Daha sonraki değerlere göre ( 1994 yılı sonundaki) ağaçlandırılmış alanın ha, ağaçlandınlması gereken alanın ha olduğu, ancak bu alanın ha'lık bölümünün ağaçlandırmaya uygun olduğu (teknik ve sosyal sebeplerle) bildirilmiştir (Aladağ, V.1996). Ayrıca 1994 yılı sonu itibariyle Orman İşletmelerinin kavak dikim alanlarının 1601 ha olduğu ve kavak dikilebilecek alanın da 1156 ha olduğu, şahıslara ve özel kuruluşlara ait kavaklıkların da ha' a ulaştığı bildirilmiştir (Aladağ, V. 1996). Orman ağaçlan, kavaklar ve meyva ağaçlan 1 m ve daha derinlere kadar kök geliştirmekte ve bu derinliklerde depolanmış olan kapillar su ile yavaş sızan suyun bir kısmını emip, havaya vermektedirler. Derin köklü bitkilerin havaya verdikleri su da Ergene Havzasındaki kuru havanın biraz daha nemlenmesini sağlamaktadır. Ergene Havzasındaki tanm alanlarında sulu tarım için yeterli suyun sağlanamaması havza dışı su kaynaklannın kullanılmasını gerektirmektedir. Havza dışı su kaynaklarından biri Meriç Nehridir. Diğer önemli bir kaynakta Yıldız (Istranca) Dağlık Kütlesinden Karadeniz 1 e ulaşan sulardır. Tablo 12-2.' de Yıldız (Istranca) ve 4. grup projelerinin sağlayacağı su miktarı 320 mil-yon mvyil'dır. İstanbul'un bu suya ihtiyacı yoktur. Bu suyun İstanbul'da kullanıma sunulması yerine İç Trakya' da sulu tarıma (üretime) aktarılması ile yılda sulama yöntemine göre ha alan sulanabilir ( dönüm). Sonuç olarak; Ergene Havzasının en önemli sorunlarından birisi su sorunudur. Yukarıda özetlenerek sunulan bilgiler suyun kıt bir üretim kaynağı olduğunu işaret etmektedir. Sulama suyunu en iyi şekilde korumak ve kullanmak gerekmektedir. Ergene Havzasında su üretimi ve kullanımı çok yönlü bilimsel ve teknik incelemelere ve uygulamalara konu olacak kapsamda görünmektedir.

19 lï-akya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyıımıı II 111 KAYNAKLAR 1. ALADAĞ, V Trakya'da Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Çalışmaları. Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Semp.3-6 Ocak 1996 ( ). TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şb. Yay. Nu.183 (ISBN ) Edirne. 2. DSİ 1995, DSİ XI.Bölge Müdürlüp 1996 Yılı Program Bütçe Toplantısı Takdim raporu. EİE 1983, Aylık Ortalama Akımlar. Elektrik İşleri Etüd İdaresi Gnl.Direktörlüğü Ankara. İSKİ 1996, Faaliyet Raporu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, Lale Matbaacılık ve Ticaret-İstanbul. 3. KANTARCI, M.D.1993, Meriç Havzasında Ayırtedilen Ekolojik Birimlerin Özellikleri ve Havzadaki Çevre Sorunları Üzerine Bir İnceleme. Enez Çevre Semp.B-9 Eylül 1993 (27-43). Edirne Çevre Vakfı Yay.Nu.l Editör: E.Tülümen Edirne. 4. KANTARCI, M.D. 1996, Trakya'nın Çevre Sorunlarına Ekoloji Açısından Bakış. Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Semp.3-6 Ocak 1996 ( ). TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şb. Yay.Nu.183 (ISBN ) Edirne. 5. MAKİNECİ, E.1994, Meriç havzasındaki Orman Ağaçlandırmaları Üzerine Ekolojik Bir Dcğcrlendirme.Encz Çevre Sempozyumu 8-9 Eylül 1993 (69-75),Edirnc Çevre Vakfı Yayınları Nu.l Edirne 6. METEOROLOJİ Gn.Md'lüğü 1974, Ortalama ve Ekstrem Kıymetler Meteoroloji Bülteni Başbakanlık Basımevi-Ankara. 7. TOPRAKSU Gnl.Md'lüp 1970, Meriç Havzası Topraklan. Toprak Su Gnl.Md'lüğü Yay.Nu.205, Havza nu.l, Raporlar serisi 6, Köy İşleri bakanlığı yay.nu.122, Güven Matbaası.Ankara.

20

TRAKYA ORMAN ALANLARİ İLE ORMANLARIN AĞAÇ SERVETİ DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR İNCELENME

TRAKYA ORMAN ALANLARİ İLE ORMANLARIN AĞAÇ SERVETİ DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR İNCELENME Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II 127 T.C. ORMAN BAKANLIĞI O.G.M.. Çanakkale Bölge Müdürlüğü Çalışma Programı TRAKYA ORMAN ALANLARİ İLE ORMANLARIN AĞAÇ SERVETİ DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR İNCELENME

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK

PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK PERKOLASYON İNFİLTRASYON YÜZEYSEL VE YÜZETALTI AKIŞ GEÇİRGENLİK Toprak yüzüne gelmiş olan suyun, toprak içine girme olayına ve hareketine denir. Ölçü birimi mm-yağış tır. Doygunluk tabakası. Toprağın yüzündeki

Detaylı

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3

Tablo : Türkiye Su Kaynakları potansiyeli. Ortalama (aritmetik) Yıllık yağış 642,6 mm Ortalama yıllık yağış miktarı 501,0 km3 Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km3 tür. Bu suyun % 97'si denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca % 2'si tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılabilir

Detaylı

YUKARI HAVZA ISLAHI VE ÇAKIT HAVZASI ÖRNEĞİ. Prof.Dr. Doğan Kantarcı İ.Ü.Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Abd.

YUKARI HAVZA ISLAHI VE ÇAKIT HAVZASI ÖRNEĞİ. Prof.Dr. Doğan Kantarcı İ.Ü.Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Abd. YUKARI HAVZA ISLAHI VE ÇAKIT HAVZASI ÖRNEĞİ Prof.Dr. Doğan Kantarcı İ.Ü.Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Abd. HARİTA 1. İSKENDERUN KÖRFEZİ VE YAKIN ÇEVRESİ VE HAVA KÜTLELERİNİN DOLAŞIMI DENİZ VE

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası Trakya'nın Bugünü ve Geleceği İçin.. Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II

tmmob makina mühendisleri odası Trakya'nın Bugünü ve Geleceği İçin.. Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II tmmob makina mühendisleri odası Trakya'nın Bugünü ve Geleceği İçin.. Trakya'da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu II BİLDİRİLER KİTABI EDİRNE mmo yayın no: 0 KASıM 997 tmmob makina mühendisleri odası Sümer

Detaylı

UYGULAMALAR BUHARLAŞMA ve TERLEME

UYGULAMALAR BUHARLAŞMA ve TERLEME UYGULAMALAR BUHARLAŞMA ve TERLEME SU DENGESİ YÖNTEMİYLE BUHARLAŞMA HESABI Ortalama yüzey alanı 00 km olan bir göl üzerindeki yıllık yağış miktarının 70 cm, göle giren akarsuların yıllık ortalama debisinin

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım, yeryüzünde en yaygın olan faaliyetlerden olup, gıda maddeleri ve giyim eşyası için gerekli olan hammaddelerin büyük bölümü

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Ülkemizde Tarımsal Ormancılık Çalışmaları Ülkemizde tarımsal ormancılık çalışmalarını anlayabilmek için ülkemiz topraklarının yetişme ortamı özellikleri

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

BİTKİ SU TÜKETİMİ 1. Bitkinin Su İhtiyacı

BİTKİ SU TÜKETİMİ 1. Bitkinin Su İhtiyacı BİTKİ SU TÜKETİMİ 1. Bitkinin Su İhtiyacı Bitki, yapraklarından sürekli su kaybeder; bünyesindeki su oranını belirli seviyede tutabilmesi için kaybettiği kadar suyu kökleri vasıtasıyıla topraktan almak

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri

Doğal Su Ekosistemleri. Yapay Su Ekosistemleri Okyanuslar ve denizler dışında kalan ve karaların üzerinde hem yüzeyde hem de yüzey altında bulunan su kaynaklarıdır. Doğal Su Ekosistemleri Akarsular Göller Yer altı su kaynakları Bataklıklar Buzullar

Detaylı

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ

MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü MERİÇ NEHRİ TAŞKIN ERKEN UYARI SİSTEMİ Dr. Bülent SELEK, Daire Başkanı - DSİ Etüt, Planlama ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı, ANKARA Yunus

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

İçerik. Türkiye de Su Yönetimi. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları

İçerik. Türkiye de Su Yönetimi. İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları İçerik Türkiye de Su Yönetimi İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Çalışmaları 2 Türkiye nin Su Potansiyeli Yıllık Yağış : 501 milyar m 3 Yıllık Kullanılabilir Yerüstü Suyu : 98 milyar m 3 Yıllık

Detaylı

Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları

Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye nin Su Potansiyelinin Belirlenmesi Çalışmaları Türkiye Su Bütçesinin Belirlenmesi Çalıştayı 16 20 Mart 2015 / İstanbul A.Deniz

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

Kırklareli 15 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 25 Mayıs 2013, Cumartesi 15:30

Kırklareli 15 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 25 Mayıs 2013, Cumartesi 15:30 Kırklareli 15 Tesisin Açılış ve Temel Atma Merasimi 25 Mayıs 2013, Cumartesi 15:30 Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerim, Sayın Belediye Başkanlarım, Genel Müdürlerim, değerli konuklar, hanımefendiler,

Detaylı

MATERYAL VE YÖNTEM...

MATERYAL VE YÖNTEM... 2 İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ...6 2 MATERYAL VE YÖNTEM...8 2.1 MATERYAL...8 2.1.1 KURAKLIK VE ÇEŞİTLERİ...8 2.1.2 ÇALIŞMA ALANI VE ÇALIŞMADA KULLANILAN VERİLER...10 2.2 YÖNTEM...12 2.2.1 STANDART YAĞIŞ İNDEKSİ

Detaylı

Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu

Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu Hidroloji: u Üretim/Koruma Fonksiyonu Ormanların yağışlardan yararlanmayı artırma, su ekonomisini düzenleme ve sürekliliğini sağlama, su taşkınlarını önleme, dere, nehir, bent, baraj, su kanalı ve benzeri

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU

T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ. Dr. ġevki DANACIOĞLU T.C. BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ FEN-EDEBĠYAT FAKÜLTESĠ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETĠMĠ DERSĠ Dr. ġevki DANACIOĞLU Dersin içeriği Havza ve havza yönetimi tanımı, tarihsel gelişimi ve coğrafya bilimiyle ilişkisi

Detaylı

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 KAVAK ÖKALİPTUS VE KIZILAĞAÇTA YETİŞME ORTAMI İSTEKLERİ Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Kavaklar Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 2 İklim bakımından uzun vejetasyon mevsimine sahip, korumalı ve sıcak yerlerde daha iyi

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi

Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Karadeniz ve Ortadoğu Bölgesel Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi Hayreddin BACANLI Araştırma Dairesi Başkanı 1/44 İçindekiler Karadeniz ve Ortadoğu Ani Taşkın Erken Uyarı Projesi. Gayesi. Model Genel Yapısı.

Detaylı

Ergene Havzası nda Yağış ve Yeraltısuyu Seviye Verilerinin Değerlendirilmesi ÖZET

Ergene Havzası nda Yağış ve Yeraltısuyu Seviye Verilerinin Değerlendirilmesi ÖZET Ergene Havzası nda Yağış ve Yeraltısuyu Seviye Verilerinin Değerlendirilmesi Nurettin PELEN 1, Merve İŞLEK 2, Nuriye AYDIN 3 Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları

Detaylı

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları

Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları Su Kaynakları Ders Notları, Su Kaynakları Ders Notları Fatih TOSUNOĞLU Su Kaynakları Ders Notları, Prof.Dr. Ercan KAHYA, İTÜ Su Kaynakları Ders Notları, Prof. Dr. Recep YURTAL, Çukurova Üniversitesi Su Kaynakları Ders Notları, Yrd.Doç.Dr. Selim ŞENGÜL, Atatürk

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu

Şekil 1: Planlama Alanının Bölgedeki Konumu EDİRNE İLİ 1/25 000 ÖLÇEKLİ 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı, Edirne İli, Merkez İlçe, Tayakadın Köyü, Karakoltepe Mevkii, 34 Pafta, 164 Ada, 27 Parselin bulunduğu alanı kapsamaktadır.

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ:

ÇIĞLARIN OLUŞUM NEDENLERİ: ÇIĞ Genellikle boylu bitki örtüsü (orman) çok seyrek veya bulunmayan engebeli, dağlık ve eğimli arazilerde tabakalar halinde birikmiş olan kar kütlesinin iç ve dış kuvvetler etkisi ile başlayan bir ilk

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı 15 başlıktan meydana gelmektedir. ERGENE HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1. Dere yatakları temizleniyor, 2. Belediye AAT leri DSİ tarafından inşa ediliyor, 3. Islah Organize

Detaylı

HİDROLOJİ DERS NOTLARI

HİDROLOJİ DERS NOTLARI Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü umutokkan@balikesir.edu.tr HİDROLOJİ DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Umut OKKAN Hidrolik Anabilim Dalı Ders Kapsamında Yararlanılabilecek Bazı Kaynaklar Balıkesir

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır ili Türkiye nin en kurak ili olup yıllık yağış miktarı 250 mm civarındadır (Meteoroloji kayıtları). Yağan yağış ya da

Detaylı

BÖLÜM 3 BUHARLAŞMA. Bu kayıpların belirlenmesi özellikle kurak mevsimlerde hidrolojik bakımdan büyük önem taşır.

BÖLÜM 3 BUHARLAŞMA. Bu kayıpların belirlenmesi özellikle kurak mevsimlerde hidrolojik bakımdan büyük önem taşır. BÖLÜM 3 BUHARLAŞMA 3.1. Giriş Atmosferden yeryüzüne düşen yağışın önemli bir kısmı tutma, buharlaşma ve terleme yoluyla, akış haline geçmeden atmosfere geri döner. Bu kayıpların belirlenmesi özellikle

Detaylı

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı,

Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, GELECEĞİN SORUNLARI SU Su, evrende varolan canlı varlıkların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan en temel öğedir. İnsan kullanımı, ekosistem kullanımı, ekonomik kalkınma, enerji üretimi,

Detaylı

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 723 ADA 337 PARSEL (ESKİ 723 ADA 336-164 PARSEL) 1/5000 19M 2016 1 2 1. Planlama Alanı Tanımı Planlama alanı

Detaylı

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi

Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Konya Ovasında Su Yönetim ve Ağaçlandırma Stratejisi Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU Abdurrahman AYAN Mevlüt VANOĞLU KOP İdaresi Başkanlığı NEVŞEHİR - 2011 KONYA KAPALI HAVZASI Aksaray Konya Niğde Karaman KOP

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

TEKİRDAĞ- ERGENE MARMARACIK KONUT DIŞI KENTSEL ÇALIŞMA ALANI (ETAP 3) REVİZYON UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

TEKİRDAĞ- ERGENE MARMARACIK KONUT DIŞI KENTSEL ÇALIŞMA ALANI (ETAP 3) REVİZYON UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU TEKİRDAĞ- ERGENE MARMARACIK KONUT DIŞI KENTSEL ÇALIŞMA ALANI (ETAP 3) REVİZYON UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 1. PLANLAMA ALANININ YERİ Planlama alanı, Tekirdağ İli, Ergene İlçesi sınırları içerisinde

Detaylı

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Horzumalayaka-ALAŞEHİR (MANİSA) 156 ADA 17 PARSEL DOĞAL MİNERALLİ SU ŞİŞELEME TESİSİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde uygun jeolojik şartlarda doğal olarak oluşan,

Detaylı

SU HALDEN HALE G İ RER

SU HALDEN HALE G İ RER SU HALDEN HALE GİRER Doğada Su Döngüsü Enerji Kaynağı Güneş Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine

Detaylı

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ağaçlandırma çalışmalarında amaç tespiti ile işe başlamak ilk hedeftir. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Amaç tespiti ülkemizin ormancılık

Detaylı

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir.

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir. DERS 2 Yeraltısuları Türkiye'de yeraltısularından yararlanma 1950den sonra hızla artmış, geniş ovaların sulanmasında, yerleşim merkezlerinin su gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılmıştır. Yeraltısuları,

Detaylı

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi

(Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki Değişimin Toz Fırtınaları ile İlişkisi V. ULUSLARARASI KUM VE TOZ FIRTINASI ÇALIŞTAYI ORTA DOĞU TOZ KAYNAKLARI VE ETKİLERİ 23-25 EKİM 2017, İSTANBUL (Change of Water Masses-Dust Storms Interaction in Syria and Iraq) Suriye ve Irak taki Su Kütlelerindeki

Detaylı

Tablo 4.2 Saat Yağış yüksekliği (mm)

Tablo 4.2 Saat Yağış yüksekliği (mm) Soru-) 97 yılının ayları boyunca Dicle Barajı havzasında hesaplanan potansiyel evapotranspirasyon miktarları ve ölçülen aylık yağış yükseklikleri Tablo. de verilmiştir. Zeminin tutabileceği maksimum nemin

Detaylı

Ormanların havza bazında bütünleşik yaklaşımla çok amaçlı planlanması

Ormanların havza bazında bütünleşik yaklaşımla çok amaçlı planlanması Ormanların havza bazında bütünleşik yaklaşımla çok amaçlı planlanması Prof. Dr. Emin Zeki BAŞKENT Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, TRABZON Sunuş 1.Ormanların havza bazında ekosistem tabanlı

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN

HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN HİDROLOJİ Doç.Dr.Emrah DOĞAN 1-1 YARDIMCI DERS KİTAPLARI VE KAYNAKLAR Kitap Adı Yazarı Yayınevi ve Yılı 1 Hidroloji Mehmetçik Bayazıt İTÜ Matbaası, 1995 2 Hidroloji Uygulamaları Mehmetçik Bayazıt Zekai

Detaylı

HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü)

HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) HAVZA SÜREÇLERİ HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) Yer kürenin atmosfer, kara ve su olmak üzere üç ayrı bölümünde su, gaz durumdan sıvı veya katı duruma ya da katı veya sıvı durumdan gaz durumuna dönüşerek

Detaylı

BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS

BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS BUROR TERAS BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu Sınıfların Kullanım Biçimleri * Özel sınıf olarak belirtilen böyle araziler, daha detaylı araştırmalara dayalı ıslah

Detaylı

Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08

Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 2008 Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 Diyarbakır Ticaret Borsası Laboratuar Rapor No:002-08 GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ SON DURUMU( GAP): Dünyadaki toplam su tüketiminin %70 i sulama

Detaylı

YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ

YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ YAGIŞ-AKIŞ SÜREÇLERİ HİDROLOJİK DÖNGÜ (Su Döngüsü) Yer kürenin atmosfer, kara ve su olmak üzere üç ayrı bölümünde su, gaz durumdan sıvı veya katı duruma ya da katı veya sıvı durumdan gaz durumuna dönüşerek

Detaylı

2015-2016 Bahar. Hidroloji. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

2015-2016 Bahar. Hidroloji. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1. Hidroloji Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi naat Mühendislii Bölümü 1 2 Hidroloji

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI

TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI TÜRKİYE NİN YER ALTI SULARI ve KAYNAKLARI Yer altı Suları; Türkiye, kumlu, çakıllı ve alüvyal sahalar ile başta karstik alanlar olmak üzere, geçirimli kayaçlara bağlı olarak yer altı suları bakımından

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış. 2.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış. 2.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 2.Hafta Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-Yağış Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına süzülme

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YER KABUĞUNUN GİZEMİ TESTİ

5. SINIF FEN BİLİMLERİ YER KABUĞUNUN GİZEMİ TESTİ 1) Aşağıdaki anıtlardan hangisi diğerlerinden farklıdır? A) B) C) D) 2) I Arazide daha önce olmayan, kaynak suların, suya doygun alanların ve su sızıntılarının oluşması. II Bina temelleri altında çatlama,

Detaylı

KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI

KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI KİRLİLİK YÜKÜ HESAPLAMALARI Dr. Alpaslan EKDAL İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü ekdala@itu.edu.tr Kıyı Suları, Yer altı Suları ve Yüzeysel Suların Kalitesinin Belirlenmesi ve Yönetimi Hizmet İçi Eğitim Programı

Detaylı

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su

Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su Suyun yeryüzünde, buharlaşma, yağış, yeraltına süzülme, kaynak ve akarsu olarak tekrar çıkma, bir göl veya denize akma vs gibi hareketlerine su döngüsü denir. Su döngüsünü harekete geçiren güneş, okyanuslardaki

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

YAYIN YERİ: Mühendislikte, Mimarlıkta ve Planlamada ÖLÇÜ Dergisi Eylül 2007 (70 76) TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Istanbul

YAYIN YERİ: Mühendislikte, Mimarlıkta ve Planlamada ÖLÇÜ Dergisi Eylül 2007 (70 76) TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Istanbul YAYIN YERİ: Mühendislikte, Mimarlıkta ve Planlamada ÖLÇÜ Dergisi Eylül 2007 (70 76) TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Istanbul ISINMA VE KURAKLAġMA SÜRECĠNDE TÜRKĠYE DE SU ÜRETĠMĠ, SU KULLANIMI ĠLĠġKĠSĠ

Detaylı

TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME TMMOB 1. ENERJI SEMPOZYUMU1214 KASIM 1996 ANKARA TÜRKİYE'DE HİDROELEKTRİK POTANSİYELİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME İSMAİL KÜÇÜK* Ülkelerin ekonomilerindeki en önemli girdilerden birini enerji oluşturmaktadır.

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme. 3.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme. 3.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 3.Hafta Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Akış ve süzülme Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına süzülme ve

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Su Yapıları II. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü

Su Yapıları II. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü Su Yapıları II Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. 1 Dünya Su Kaynakları Tuzlu Sular; 97,20%

Detaylı

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail.

Ö:1/5000 25/02/2015. Küçüksu Mah.Tekçam Cad.Söğütlü İş Mrk.No:4/7 ALTINOLUK TEL:0 533 641 14 59 MAİL:altinoluk_planlama@hotmail. ÇANAKKALE İli, AYVACIK İLÇESİ, KÜÇÜKKUYU BELDESİ,TEPE MAHALLESİ MEVKİİ I17-D-23-A PAFTA, 210 ADA-16 PARSELE AİT REVİZYON+İLAVE NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU Ö:1/5000 25/02/2015 Küçüksu Mah.Tekçam

Detaylı

Dünyanın ısısı düzenli olarak artıyor. Küresel ortalama yüzey ısısı şu anda15 santigrat derece civarında. Jeolojik ve diğer bilimsel kanıtlar,

Dünyanın ısısı düzenli olarak artıyor. Küresel ortalama yüzey ısısı şu anda15 santigrat derece civarında. Jeolojik ve diğer bilimsel kanıtlar, Dünyanın ısısı düzenli olarak artıyor. Küresel ortalama yüzey ısısı şu anda15 santigrat derece civarında. Jeolojik ve diğer bilimsel kanıtlar, geçmişte yüzey ısısının en yüksek 27 santigrat,en düşük de

Detaylı

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları

Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hidrolojik Erken Uyarı Sistemleri ve DSİ Genel Müdürlüğü Uygulamaları Akif ÖZKALDI DSİ Genel Müdür Yardımcısı II. Ulusal Taşkın Sempozyumu/Afyonkarahisar

Detaylı

KONYA OVASINDA SU YÖNETİM VE AĞAÇLANDIRMA STRATEJİSİ

KONYA OVASINDA SU YÖNETİM VE AĞAÇLANDIRMA STRATEJİSİ KONYA OVASINDA SU YÖNETİM VE AĞAÇLANDIRMA STRATEJİSİ Prof. Dr. Mehmet BABAOĞLU¹, Abdurrahman AYAN² ¹Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı, ² Konya Ovası Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Özet:

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Ayla EFEOGLU Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü AB İle İlişkiler Şube Müdürü İÇERİK AB Su Çerçeve Direktifi hakkında genel

Detaylı

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri

Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Başlıca Toprak Tipleri ve Özellikleri Toprak, üzerinde tüm canlıların barınıp yaşadığı, insan ve hayvan beslenmesi için gerekli ürünlerin yetiştiği yaşayan canlı bir varlıktır ve yaşamın kaynağıdır. Toprak,

Detaylı

ÇAKÜ Orman Fakültesi, Havza Yönetimi ABD 1

ÇAKÜ Orman Fakültesi, Havza Yönetimi ABD 1 UYMANIZ GEREKEN ZORUNLULUKLAR HİDROLOJİ DR. SEMİH EDİŞ UYMANIZ GEREKEN ZORUNLULUKLAR NEDEN BU DERSTEYİZ? Orman Mühendisi adayı olarak çevre konusunda bilgi sahibi olmak Merak etmek Mezun olmak için gerekli

Detaylı

Türkiye'de Tarım. İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.

Türkiye'de Tarım. İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. Türkiye de Tarım Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. Türkiye Topraklarından Yaralanma Oranları Topraklarımızdan faydalanma

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler

Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler On5yirmi5.com Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler Ülkemizde Yaşanan Doğal Afetler Nelerdir? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 1/30/2019) Çevre sorunları, insanların yaşadıkları doğal ortamı

Detaylı

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ Doruk Aksel Anil YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Yüzlerce km² lik sahaları

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

16-20 Mart 2015-İstanbul 1/28

16-20 Mart 2015-İstanbul 1/28 16-20 Mart 2015-İstanbul 1/28 2/28 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun 167 Sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu 1053 sayılı

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

SU MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YRD. DOÇ. DR. FATİH TOSUNOĞLU

SU MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YRD. DOÇ. DR. FATİH TOSUNOĞLU SU MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ YRD. DOÇ. DR. FATİH TOSUNOĞLU DERS HAKKINDA GENEL BİLGİLER Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Kavramsal su mühendisliği, Prof.Dr. A.Melih Yanmaz, Prof. Dr. Nurunnisa

Detaylı

TEMA Vakfı, İstanbul Projeleri Raporu nu Açıkladı

TEMA Vakfı, İstanbul Projeleri Raporu nu Açıkladı TEMA Vakfı, İstanbul Projeleri Raporu nu Açıkladı İstanbul un geleceğini etkileyecek üç proje olan 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul un hayata geçirilmesi halinde meydana gelebilecek etkiler TEMA

Detaylı

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 Teslim tarihi: 30 Mart 2009 16:30 1. Yüzey alanı 40 km 2 olan bir gölde Haziran ayında göle giren akarsuyun ortalama debisi 0.56 m 3 /s, gölden çıkan suyun ortalama debisi 0.48 m

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

Akifer Özellikleri

Akifer Özellikleri Akifer Özellikleri Doygun olmayan bölge Doygun bölge Bütün boşluklar su+hava ile dolu Yer altı su seviyesi Bütün boşluklar su ile dolu Doygun olmayan (doymamış bölgede) zemin daneleri arasında su ve hava

Detaylı