Dr Arif Keleşoğlu, Göğüs Hastalıkları Uzmanı İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı TCSB Dışkapı YBEA Hastanesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dr Arif Keleşoğlu, Göğüs Hastalıkları Uzmanı İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı TCSB Dışkapı YBEA Hastanesi"

Transkript

1 Dr Arif Keleşoğlu, Göğüs Hastalıkları Uzmanı İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı TCSB Dışkapı YBEA Hastanesi

2 İnsanoğlu neolitik çağlarda gıda, tahıl ve elyafı ekerek üretmeyi öğrendi; o zamandan beri süregelen tarım sektöründe şimdi 5 milyar işgücü çalışmaktadır.

3 Küresel çapta her yıl 4 milyon kişi kronik solunumsal hastalıklar nedeni ile erken ölmektedir; 300 milyon civarında insan astımdan 210 milyon insan da KOAH dan etkilenmektedir. Bu durum paydaşların, hava kirliliği dahil, solunumsal hastalıklar için major risk faktörlerine karşı ortak haraket etmelerine yol açmaktadır.

4

5 Yabancı otlar ve zararlılar (tarlalarda böcekler ve ambarlarda fare ve sıçanlar)verimliliği etkiliyordu. İlk zamanlar tarım süreci topraktan tüm besleyici maddeleri almaktaydı; toprağın kendini yenilemesi de bazen 50 yıldan fazla zaman almaktaydı

6 Jenerik terim olan pestisid 1000 den daha fazla çeşitte kimyasal maddeden oluşmakta ve 1950 lerden beri, artan bir şekilde, tarımsal ve hayvansal üretimde kullanılmaktadır.

7 Pestisidler hedeflerine göre üç ana grupta sınıflandırılırlar: 1) İnsektisitler( böceklere karşı); organoklorinler, organofosfatlar, karbamatlar, pretiroidler ve neonikotinoidler ve fenilpirazoller olmak üzere yeni gruplardır. 2) Herbisidler (zararlı bitkilere karşı); amidler, klorofenoksi, bipridiller, dinitroanilinler, triazinler, üreli herbisidler ve aminofosfonatlar. 3) Fungusidler; inorganik, ditiyokarbamatlar, anilidler, dikarboksimidler, strobilurin, aromatikler, imidazoller ve konazollar.

8 Pestisidler aynı zamanda hedef organizmalara göre de sınıflandırılırlar: nematositler, akarisitler, rodentisitler (kemirgenlere karşı) ve fumigantlar (tütsü). Ancak pestisidlerin sınıflandırması, farklı hedefler, farklı kimyasal gruplar ve farklı etki yolları olması nedeni ile, hala oldukça karışıktır.

9 Pestisidlere mesleki yoldan maruz kalma: pestisidin üretimi, taşınması, depolanması, kullanıcı tarafından kullanıma hazırlanması ve uygulaması sırasında olduğu kadar, uygulanan bölgeye sonradan girilmesi, ekipmanın temizlenmesi ve hasat sırasında da söz konusu olabilmektedir.

10 Tarımsal alandaki mesleki pestisid maruziyeti: deri yoluyla solunumsal yolla ya da ağız yoluyla olabilir. Pestisid inhalasyonu ana olarak tütsü yapılması sırasında, kapalı alanlarda uygulamada (seralarda) ve maddenin kullanıma hazırlanması sırasında olur. Meslek-dışı ve meskun bölge maruziyetleri de artık ilgi çekmektedir.

11 Yaygın kullanılan pestisidlerin solunum yolu ile alınmasının yaratacağı toksisite in vitro sıçanların hegzaklorobenzene(aromatik fungusid) maruz kalması eozinofilik havayolu inflamasyonuna ve metakolin aşırı duyarlılığına yol açtığı gösterilmiş.

12 İnsektisidlerin çoğu, bazı fungusitler ve herbisidler nörotoksikdir. Bazı türleri genotoksik, bazıları üreme üzerine toksiktir ve tohumların, böceklerin ve mantar hastalıklarının üzerindeki etkilerinden bağımsız olarak insan üzerine toksik etkileri de vardır.

13 Bunun yanı sıra organofosfat ve karbamat gibi kolinesteraz inhibisyonu yapan pestisitlerin insanda yarattığı akut toksidrom etki: asetil kolinesterazı etkileyerek nöral iletimi bloke etmektedir. Bu etki solunum duyu nöronlarını uyarmakta ve proinflamatuvar sinyal başlatmaktadır.

14 Bipiridil herbisid (parakuat ve diskuat) iyi bilinen bir akciğer toksikanıdır ve etkisini reaktif oksijen ürünleri (ROS) yolu ile gösterir. Folpelin (fitalimid fungusid) insan bronş epitel hücreleri üzerine olan invitro sitotoksisitesi gösterilmiştir. Bu etki maruziyetten sonraki bir saat içinde ve serbest oksijen ürünleri yolu ile olmaktadır. (maruziyetin akut ya da kronik inflamatuvar solunum yolu hastalığı patogenezinde rol aldığını desteklemektedir).

15 Son yıllarda yapılan çalışmalarda neonikotinoid insektisitlerin akciğere zararlı olduğu saptandı. Bipridilium, alveolo-kapiller difüzyonu bozarak, solunum fonksiyonlarında restriktif patoloji yapmaktadır.

16

17

18

19 Pestisit kullanımı ile astım arasında sıkı bir ilişki bulunduğunu iddia eden birçok çalışma vardır. Aynı zamanda pestisit kullanımı ile kronik bronşit ve KOAH arasında da ilişki saptanmıştır.

20 Ana çalışmada (Agricultural Health Study, AHS) Iowa ve Kuzey Karolina da arasında çiftlikte pestisid uygulayan ve eşi değerlendirilmeye alınmıştır. Ortalama yaş 40 üzerindeydi. Katılımcılar 50 den fazla çeşitte pestisid uygulamışlardı. Mesleki pestisid ile ilgili birçok çalışma bu çalışmayı referans göstermektedir.

21 Aynı AHS çalışmasında erkek çiftçide 441 (%2.2) (127 allerjik, 314 non allerjik) astım tespit edilmiştir. Zehirlenme ya da kazaen karşılaşma nedeni ile yüksek maruziyet hem allerjik (OR:1.98 ) hem de non-allerjik (OR: 1.96) astım riskini iki katına çıkarmaktadır.

22 AHS çalışmasında, kadın çiftçide 702 sinde (%2.7)astım saptanmış. 282 sinde saman nezlesi ve egzema da dahil allerjik astım, 420 sinde non-allerjik astım tespit edilmiştir. Yedi insektisid 2 herbisid ve bir fungusidde (toplam 10 pestisid) yüksek oranda allerjik astım saptanmıştır.

23 Üç adet kesitsel çalışma 1990 larda yapılmıştır. Kanada da 1939 erkek çiftçi üzerinde çalışma yapılmıştır; burada 5 yıl içinde doktor tarafından tanısı konulmuş astım bildirimi ile karbamat insektisid kullanımı arasında ilişki bulunmuştur (OR 1.8 %95, ).

24 Pestisit kullanımı astım atakları ve hastaların hastane başvurularını etkilemektedir. Avusturalya da DDT ve asetil kolinesteraz insektisitleri ( karbaril ve klorprifos) kullananların astımdan ölümleri genel toplulukla kıyaslandığında daha yüksek bulunmuştur (SMR= 3.45%95 CI: ).

25 2005 yılında 1379 Brezilya lı ve pestisid zehirlenme öyküsü olan tarım işçisi değerlendirmeye alınmıştır. Yüksek oranda astım semptomu (OR: 1.48 %95; ) ve kronik solunum hastalığı semptomu (OR:1.57%95; ) göstermiştir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla etkilenme bulunmuştur.

26 2006 yılında Lübnan da yapılan 2 vaka-kontrol çalışması vardır. Bu çalışma kişilerin 3 tür maruziyete karşı( mesleki, meslek-dışı ve evsel ya da çiftliklere yakın yaşam nedeni ile) kişisel yanıtlarını değerlendirmek üzere kurgulanmıştır. Birinci çalışmada 245 astımlı ile 262 kontrol vaka tespit edilmiştir. Her tip maruziyet sonrası belirgin oranda artmış astım riski tespit edilmiştir (OR:2.11,%95; ); mesleki maruziyet ile bu oran daha da fazla artmıştır (OR:4.98, %95; ). İkinci çalışmada 110 kronik bronşitli hasta 262 kontrol ile kıyaslanmıştır. Burada da kronik bronşit pestisid kullanımı ile artmış risk göstermiştir (OR:2.46, %95; ); bu oran mesleki maruziyetle çok daha fazla artmıştır (OR:15.92, %95; ).

27 Çok merkezli EUROPIT adlı prospektif çalışmaya 248 mesleki olarak pestiside maruz kalan çiftçi alındı (Bulgaristan ve Hollanda). Astım tanısı ile herhangi bir pestisid maruziyeti arasında bir ilişki saptanamadı (OR:1.19, %95; ).

28

29 Pestisit maruziyetine bağlı solunumsal semptomlar: Hırıltı soluma, havayolu iritasyonu, boğaz kuruluğu/yanması, öksürük, göğüs sertliği ve nefes darlığıdır. Bunun yanı sıra burun akıntısı ve kuruluğu da olabilir.

30 Hırvatistan da 1993 yılında167 sera çalışanı 81 ofis çalışanı ile solunum sağlığı açısından kıyaslanmıştır. Kronik öksürük, dispne ve rinit pestiside maruz kalanlarda ve erkeklerde daha çok görülmüştür. Hırvatistan da 1997 yılında 174 üzüm bağı ve orkide üretimi çalışanında maruziyeti olmayan gıda endüstrisinde çalışanlarla kıyaslandığında daha çok dispne, göğüs sertliği, kronik balgam şikayeti saptanmıştır.

31 Ohio da tahıl üreticilerine yönelik 1999 da 1793 erkek çiftçi ile yapılan bir çalışmada geçmişte traktör sürücüsü olmak ile kronik öksürük arasında bir ilişki tespit edilmiştir (OR:3.8). Mısır ile silaj ya da hayvan yemi yapan çalışanlarda kronik öksürük yüksek bulunmuştur (OR:3.85). Pestisid ile doğrudan temas ile kronik öksürük ve nefes darlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.

32 Hindistan Uttar Pradesh de 2011 de yapılan bir çalışmada 108 erkek pestisid kullanıcı (42 sırtta taşıyan 66 traktör ile) değerlendirilmiştir. Traktör kullananlarda, kontrol grubuna göre, anlamlı bir solunum sistemi semptomu yüksekliği tespit edilirken (OR:51.4 %95; ) sırtta taşıyanlarda anlamlı olmayan (OR:3.41, %95 ; ) bir yükseklik saptanmıştır.

33 Hayvan barınaklarında son 12 ay içinde insektisid kullanımı ile artmış kronik balgam arasında ilişki bulunmuştur (OR:1.91); influenza benzeri semtomlar arasında ilişki de bulunmuştur (OR: 2.93 % ). Buna karşın İowa da herbisid veya insektisid kullanan çiftçilerde bir solunum semptomu bulunamamıştır.

34 2004 yılında palmiye ağacı ve muz ekim alanlarında çalışıp parakuat maruziyeti olan Kosta Rika lı çiftçileri araştırmıştır. Kişisel koruyucu ekipman kullanımının da dikkate alındığı birikimli maruziyet indeksi hesaplanmıştır. İndeksteki her bir ünitelik artış kronik öksürük riskini ikiye katlarken (OR: 1.8 %95; ) nefes darlığı ve hırıltılı solunumu iki katından daha fazla artırmaktadır (OR:2.3 %95; )..

35 2003 de ABD de yapılan çalışmada uçaklapestisid ilaçlaması yapan pilotlarla pestiside maruz kalmayan 100 kontrol karşılaştırılmış solunum semptomu açısından bir fark görülmemiştir. Son olarak da meyve ve sebze yetiştiren ve organofosfat pestisid kullanan250 Filistinli ile yapılan çalışmada solunum sistemi semptomları arasında ilişki saptanamamıştır.

36

37 Çok sayıda yayın mesleki olarak pestisit kullanımı ile bozulmuş solunum fonksiyonları arasında ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Kesitsel çalışmalar FEV1, FVC ve FEF25-75 de belirgin azalma ile pestisit kullanımı arasında güçlü bir ilişki ortaya koymuştur.

38 2004 de Etiyopya da tahıl ve sebze ekiminde çalışan102 pestisid uygulayan çiftçi 69 pestisid uygulamayan çiftlik işçisi ile karşılaştırılmış. Sırtındaki depo ile klorprifos ve diazinon uygulayan yaş aralığındaki grupta maruz kalmayanlara göre belirgin FVC ve FEV 1 düşüklüğü saptanmış.

39 İspanya da Andalusia da sera işçilerinde 89 pestisid uygulayıcısı ile kontrol olarak 25 pestisid maruziyeti olmayan işçide solunum fonksiyonları kıyaslanmış. Yakın zamanlı maruziyet kolinesteraz ölçümü ile tespit edilmiş ve bu işçilerde FEV 1 de azalma gösterilmiştir. Birikimli yaşam boyu maruziyette ise FEF düşüklüğü bulunmuş, her ikisinde de solunum semtomları fazla bulundu.

40 Chakroborty, Bengal bölgesinde sigara içmeyen 376 erkek çiftçide araştırma yapmıştı, bunlar çeltik, yulaf ve sebze tarımında organofosfat kullanıyordu. Kontrol grubu 348 tarım dışı işçiydi. Tarım grubunda FVC ve FEV 1 /FVC oranında belirgin bir azalma vardı.

41 Başka bir çalışmada Güney Kore de 2508 parakuat kullanıcısı 374 kullanmamış kontrol grubu ile karşılaştırıldı. FVC ve FEV 1 değerlerinde parakuat grubunda belirgin derecede düşüklük bulundu; bu dozyanıt ilişkisinin doğrudan etkili olduğu bir durumdu ( >30 yıl, OR:1.89,%95; ).

42 Bazı çalışmalarda pestisid maruziyeti değerlendirilmesi ve maruziyet öyküsü ya yapılmamış ya da çok kısa tutulmuştur. Tarımsal sektörde çalışma pestisidlerle maruziyet için aslında yeterli bir şarttır; sadece birkaç çalışma yaşam boyu maruziyet ve birikimli maruziyet indeksini kullanmıştır, ki bu çalışmaların hepsinde doz-etki ilişkisi tespit edilmiştir.

43

44 Mesleki amaçlı kullanımda pestisitlerin KOAH ve kronik bronşit ile ilişkili olduğu iddia edilmiştir. Hindistan da organofosfat ve karbamat pestisitleri kullanan kişilerde kronik bronşitin daha yüksek prevalans gösterdiği bildirilmiştir

45 AHS cohortundaki ( erkek ve 508 kadın) çiftçiler ve/veya pestisidleri ticari olarak uygulayan çalışanda 19 yaşından sonra doktor tarafından bildirilmiş tanılı kronik bronşit 654 adet (%3) tespit edilmiştir. Kronik bronşit 11 pestisid ile yakın ilişki göstermiştir; en güçlü ilişki bir organoklor insektisid olan heptaklorla gösterilmiştir (OR:1.50,%95; 1.19, 1.89). Kronik bronşit prevalansı akut pestisid maruziyeti ile de ilişkili bulunmuştur (OR:1.85,%95; ) sigara içmeyen çiftçi eşinde 5 pestisid türü kronik bronşit ile ilişkili bulunmuştur

46 Bir Fransız tarımsal kohort çalışmasında pestisit zehirlenmesinin uzun süreli düşük doz maruziyetten daha fazla kronik bronşit yapıcı etkisinden söz edilmiştir.

47 Tarımsal alanda maruz kalınan mesleki pestisit maruziyetinin akciğer kanseri ile ilişkisi iddia edilmiştir. Ancak, dioksin ve dioksin benzeri güçlendiriciler ve katkı maddeleri de bazı pestisitlerle akciğer kanseri arasındaki ilişkiyi etkileyebilmektedir. Bu nedenle hali hazırdaki çalışmalar pestisitlerle akciğer kanseri arasındaki ilişkiyi kesinleştirememiştir.

48 Pestisit maruziyeti ile diğer akciğer hastalıkları arasında ilişki olabileceği iddia edilmiştir. ACCESS adlı sarkoidoz çalışmasında Newman ve ark. insektisitlere mesleki olarak maruz kalınmasının sarkoidoz riskini artırdığını ortaya koymuşlardır.

49 Bir organofosfat pestisid olan diazinonun genotoksik etkileri olduğu biliniyordu. AHS ile akciğere olan kanser yapıcı etkisi gösterilmişti(iowa ve Kuzey Karolina da). Burada ömür boyu kullanım süresi ve ömür boyu ağırlıklı kullanım yükü hesaplanarak araştırılmıştır. ÖBK a göre RR 1.60 %95, ve ÖBAKY göre RR 1.41, %95, bulunmuştur.

50 Böbrek kanseri için de RR 1.77, %95, ile oldukça artmış bulunmuştur. Böbrekle ilgili de kesinleştirecek diğer çalışmalara gerek vardı. Bu çalışma arası maruziyet, arası takip ile toplanmış verilerin 2010 da değerlendirilmesi ile elde edilmiştir. J Agromedicine, 2015,20(2)

51 Cad Saude Publica 31(3) Butinof M Arjantin in cordoba bölgesinde karasal iklimde pestisid kullanan 880 çalışanla yapılan çalışmada %47.4 ünde irritasyon, %35.5 inde yorgunluk, %40.4 ünde baş ağrısı ve %27.6 sında sinirlilik ve depresyon gözlenmiş.

52 Health place 2015 May, 33; Weimann H. İsveçte yapılan bir çalışmada çevresel yeşil çevrenin mental ve bedeni sağlığı etkileyip etkilemediği araştırılmış. OR 1.04 % olarak bulunmuş çok küçük bir etkisinin bulunduğu ve istatistiki bir anlamının olmadığı tespit edilmiş. Ancak sosyo-ekonomik ve uygarlık gelişmişliğin çok daha fazla etkilediği ortaya konulmuş. Bu etkinin OR si 1.24 % olarak bulunmuş.

53 1960 lardan itibaren Kore tarım ekonomisinden endüstriyel ekonomiye geçiş yapmış. Bu giderek artan sayıda genç nüfusun kırsal alandan kentsel alana göç etmesine neden olmuştur. İşgücünün giderek azalması hem dışarıda hem de evde yoğun bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu durum yaşlı olan bu nüfusun hızla bedensel ve mental sağlığını yitirmesine yol açmaktadır.

54 Gözden geçirilen tarımsal pestisid maruziyeti ile solunumsal semptomlara odaklanmış 15 kesitsel çalışmanın 12si kronik öksürük, hırıltılı soluma, nefes darlığı ve göğüs sertliği arasında belirgin bir ilişki saptamıştır. Dört çalışma mesleki maruziyet ile astım, üç çalışma da kronik bronşit arasında ilişki tespit etmiştir. Dört çalışma da obstrüktif ve restriktif olan bozulmuş spirometrik değerlerin pestisidlerin kimyasal sınıfı ile ilişkili olduğunu önermektedirler.

55

56 Tayland da 16.7 milyondan daha fazla (çalışan topluluğun %42 si) tarım kesiminde bulunmaktadır, Tay toplumunun düşük sosyo-ekonomik kesimini oluşturmaktadır. Tarım çalışanlarının çoğu (%93) koruma olmaksızın ve kuralsız ya da sağlık ve güvenlik kanunları kapsamı dışında ya da sosyal güvenlik şemsiyesi dışında kayıt dışı olarak çalışmaktadır.

57 Tarımsal çalışma fiziksel güce dayanmaktadır; işler mevsimsel değişikliklere bağlı olarak dikim, gübreleme ve hasat gibi farklı konuları içermektedir. Tarımsal çalışma açık alanda olduğu için, çalışanlar, Tayland ın ağır ekvatoryal iklimine ve aynı zamanda bunun getirdiği böcek, parazit, hayvan ısırması kaynaklı hastalık riskine ve hayvan allerjenlerine, yakılan pirinç tarlalarından gelen dumana, potansiyel olarak yüksek düzeyde deri ve solunum yolu irritasyonu etkinliğine sahip kimyasallara açıktır.

58 Tayland ın yıllık pestisid ithalatı giderek aratmaktadır. En sık ithal edilenleri, herbisidlerdir; bunu insektisidler ve fungusidler takip etmektedir. Tay tarım işkolu çalışanlarının tipik olarak çok sayıda pestisid kullandıkları ve ayda üç ya da dört kere uyguladıkları tespit edilmiştir.

59 Tayland da pestisid uygulaması tipik olarak sırtta deposu taşınan motorize cihazlarla yapılmaktadır. Her ne kadar çoğu bir ya da iki saat ethion (organofosfat pestisid) uygulamaktaysalar da %18 gibi bir kısmı America Conference of Governmental Industrial Hygenists lere göre TLW düzeyi 0.05 mg/m 3 olması gereken düzeyin üzerinde 8 saat çalışmaktadır. Sebze üreticileri tarafından uygulanan dikrotofos adlı ürünle ilgili yapılan hemen tüm maruziyet ölçümleri, sadece 30 dakika ya da bir saat uygulama sonrası, NIOSH un 8 saat süresince izin verilen sınır (PEL) olan 0.25 mg/m 3 üzerinde olduğunu ortaya koymuştur.

60 Tayland da geniş ve çok jenerasyonu içinde barındıran aileler şeklinde yaşam sıktır. Bu aileler tarımsal üretim yaptıkları için tarım alanlarının yanında yaşamakta ve aile bireylerinin bir kısmı buralarda çalışmaktadır. Böylece, sadece iş olarak pestisid uygulayan çiftçiler değil bu ailenin yanında yaşayan ve bunu uygulamayan aile bireyleri de risk altında kalmaktadır.

61 Uygulama sırasında sıkılan ilaçlar evlere veya okullara kadar ulaşmakta ve kontamine toprak veya bina yüzeylerinden maruz kalınabilmektedir. Tarım işçileri giysileri ya da derileri yoluyla eve taşıma şeklinde aile bireylerini kontamine edebilmektedir. Pestisidler yaşam alanlarının yanında depolanmakta ve evleri kontamine debilmektedir. Çocuklar, kendisi de bir tarım işçisi olan, annenin rahminden ya da anne sütünden de bulaşla karşılaşabilmektedir.

62 Tay kadınları gebeliklerinin ortalama 26 haftasını tarım sahasında ve tarım işçisi olarak geçirmektedirler Başka çalışmalarda organofosfat pestisidlerin fetüsü nöro-gelişimsel bozukluk riski altında bıraktığı tespit edilmiştir.

63 Chiangmai bölgesinde, ebeveynleri tarım işçisi olan, orta okul çocuklarının idrarlarında bir insektisid metaboliti olan piretiroide diğer çocukların idrarından daha yüksek düzeyde rastlanılmıştır. Tarım alanlarının yanında yaşayan çocuklarda ilaçlama mevsiminde dialkilfosfat metabolitlerine tarım alanı dışında yaşayan çocuklara göre daha yüksek oranlarda rastlanmıştır. Klorpirifos pestisidi düzeyi tarım ailelerinin ev yüzeyleri ve havasında, tarım ailesi olmayanlara göre,daha yüksek çıkmıştır. Bu çalışmalar tarım işçisi olanların çocuklarının, gelişimleri süresince kronik olarak bunlara maruz kalmalarının, onların sağlıklarını riske edeceğini iddia etmektedirler.

64 Tayland da Bangkok daki zehir kontrol merkezi 2001 den 2004 e kadar telefonla bildirilmiş 15,016 vakaya sahiptir. Bu zehirlenmelerin %42 pestisidlere aittir. Bu sonuç batı ülkelerinden faklıdır; oralarda ev ürünleri ve ilaçlarla zehirlenmeler olmaktadır.

65 Tarım çalışanlarının yüksek düzeyde insektisidlere maruz kalmaları durumunda inhibe olacak, plazma psödokolinesteraz düzeylerini ölçmek için parmak uçlarından kan alınmıştır. Sonuç olarak 173,243 tarım çalışanının %32 sinde PCE düzeyleri riskli ve güvenli değil (>75 ünite/ml) şeklinde tespit edilmiştir.

66 Tay tarım işçilerinde kendilerinin bildirdiği zehirlenme ile ilişkili semptomların değerlendirildiği ve 420 çeltik işçisinin olduğu bir çalışmada %53 çiftçi nöromuskuler belirti, %34 ü solunumsal semptom ve %10 u ise sindirim sistemi semptomu göstermiştir. Bir yıllık bir dönemde %68 çiftçi bu semptomları hem de göz, deri ve tırnak etkilerini bildirmiştir.

67 380 acı biber işçisinin takibinde, pestisid kullanımı ile, %38 i baş dönmesi, %31 i baş ağrısı, %27 si bulantı-kusma ve %27 si ateş gözlenmiştir.

68 Tay tarım işçileri ile ilgili bir çalışmada, bölgesel pestisid kullanımı ile Parkinson hastalığı arasında ekolojik ilişki kurulmuştur. Tayland ın orta kesimlerinde yer alan 2 bölgede çok yüksek oranda pestisid kullanılmaktadır ve bu bölgelerde Parkinson hastalığı yüksek oranlarda görülmektedir.

69 Hastane kayıtlı aplastik anemi ile organofosfatlar (OR:3.20; ), karbamatlar (OR: 4.75; ), organoklorinler (OR: 6.04; ) ve parakuat (OR:2.17; ) maruziyeti arasında yüksek ilişki bulunmuştur.

70 Çok sayıda çalışma tarım çalışanlarında eğitim, hijyen, kullanım şekli ve kişisel koruyucu kullanımını değerlendirmiştir. Sukhothai bölgesindeki %77 çeltik çiftçisi güvenli pestisid kullanımı ile ilgili hiçbir eğitim almadıklarını bildirmiştir. Acı biber çiftçilerinde de %77 oranında pestisid uygularken kullandılacak kişisel koruyucularla ilgili çok az bilgileri olduklarını bildirmişlerdir. Pestisid karıştırırken ya da uygularken eldiven kullanmayan oranı %60 dır. Çeltik, sebze ve meyve yetiştiren Phitsanulok bölgesi çiftçilerinin yalnızca %21 I spreyleme yaparken uzun kollu elbise ve bot giymekte ve sadece %9 u pestisidle uğraştıktan sonra duş almaktadır. Her ne kadar %64 ü uygulama esnasında ağzını ve burnunu kapattığını bildirmiş olsa da bunların çoğu bunu pamuk giysiler ya da örgü giysilerle yapmaktadırlar.

71 Tay tarımında pestisid uygulamak ve ürün toplamak için bir eğitim veya bilgilenme gerekmeksizin tarım işçisi olunabilir. Nakornsawan bölgesinde yapılan bir çalışmada çiftçilerin hangi tür pestisidi kullanacağı ile ilgili bilgi %80 oranında onu satan firma ya da temsilcileri tarafından verilmektedir. Karşılıklı görüşmelerde tarım çalışanlarına şirketler doğrudan kendi ürünlerini önermekte ve onları kullananları gezilere ve partilere götürmekte ve gıda temin etmektedir.

72 Supanburi de çeltik ve şeker kamışı çiftçilerinin %48 I çeşitli pestisidlerin karıştırılmasının ve kullanılan miktarın artırılmasının etkiyi artırdığına ve ekim alanlarını koruduğuna inanmaktadırlar. Onlar aynı zamanda, her hangi bir hastalık olmaksızın da, haftada bir pestisid uygulanması gerektiğine inanmaktadırlar.

73 Devlet destekli organik tarım ve buna bağlı zararlı mücadelesi yaklaşımı proaktif bir yaklaşımdır. Pestisid satışı üzerine konulacak çevre vergisi organik tarıma geçecek köylülerin bu sürede desteklenmesine yardımcı olabilir. Devlet desteğinde uygun pestisid kullanımı eğitimi ve satın alma sırsında bilgilendirme önemlidir.

74 WIND programı kimyasalların sağlık risklerinin anlaşılması ve kişisel koruyucu kullanımının artırılması konusunda önemli ilerlemeler sağlamıştır. Katılımcılar organik gübre ve organik böcek petisidleri kullanmaya başlamıştır. Bugün WIND programı sadece gönüllülük esasına göre bölgesel köy klinikleri ile yürümekte ve özel bir finansman uygulanmaktadır.

75

76 Pathumthani de biyo-gübre ve biyozararlıkontrol, kimyasal gübre ve zararlıkontrol ile kıyaslandı; biyolojik alanlarda kimyasal kullanılan alanlar ile aynı miktarda ürün elde edildi; ancak çeltik yetiştirmek için daha az harcama yapılmış oldu. Çalışmanın sonunda araştırıcılar sonuçların komşu çiftçilere ve okullarda gösterilmesi ve yaygınlaştırılması sayesinde kullanıcıların bölgesel ağı yolu ile biyolojik yöntemlerin geliştirilebileceğini ve sürdürülebilir alternatif tarım modelinin geliştirilebileceğini bildirdiler.

77

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Pestisit Uygulama Davranışları ve Sağlık Etkilerine İlişkin Bilgi Durumu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Pestisit Uygulama Davranışları ve Sağlık Etkilerine İlişkin Bilgi Durumu Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Pestisit Uygulama Davranışları ve Sağlık Etkilerine İlişkin Bilgi Durumu Z. Ş İ M Ş E K, C. D E M İ R, Z. KEKLİK, B. K A R A, M. A K B A B A Toplumların üretim biçimi, erken

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

Tekstil Sektöründe Kadın Solunum Sağlığı. Dr. Fatma EVYAPAN Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD TTD Çevre Meslek Çalışma Grubu

Tekstil Sektöründe Kadın Solunum Sağlığı. Dr. Fatma EVYAPAN Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD TTD Çevre Meslek Çalışma Grubu Tekstil Sektöründe Kadın Solunum Sağlığı Dr. Fatma EVYAPAN Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD TTD Çevre Meslek Çalışma Grubu Sunum Akışı Solunum Sisteminin Biyolojik Davranışında

Detaylı

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER

HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER HİDROJEN PEROKSİT, SAÇ BOYALARI ve KANSER A)HİDROJEN PEROKSİT Hidrojen peroksit; ısı, kontaminasyon ve sürtünme ile yanıcı özellik gösteren, renksiz ve hafif keskin kokuya sahip olan bir kimyasaldır ve

Detaylı

TARIM ZEHİRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Cem ERTAN İzmir Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı

TARIM ZEHİRLERİ. Yrd. Doç. Dr. Cem ERTAN İzmir Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı TARIM ZEHİRLERİ Yrd. Doç. Dr. Cem ERTAN İzmir Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Pestisidler Tarım ürünlerini ve insan sağlığını tehdit eden etkenlere karşı kullanılan kimyasallardır İnsektisidler Böcek

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile uygulanan kültürel önlemlerden biri de tarım ilacı uygulamalarıdır.

Detaylı

İçerik. Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler

İçerik. Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler İçerik Çevre tanımı Sağlık çevre ilişkisi Verdiği Zararlar Önlemler ÇEVRE Çevre insanların ortak varlığını oluşturan değerler bütünündür. Bir canlının üzerinde etkili olabilen tüm faktörleri içeren ekosisteme

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi

Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi Tekstil endüstrisinde sağlık gözetimi Millworkers by Laurence Stephen Lowry (1948) Prof.Dr. Nadi Bakırcı Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.D. Tekstil Sektörü Elyaf ve ipliği kullanım eşyasına

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü,

İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, TOZ İşyerlerinde çalışanlarımızın sağlığını olumsuz yönde tehdit eden, üretimi etkileyen ve İşletmeye zarar veren toz, gaz, duman, buhar, sis, gürültü, Termal Konfor gibi unsurlardan biriside Tozdur. Organik

Detaylı

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ Dr. Aydan Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları

Detaylı

MERSİN ÖRTÜ ALTI ÜRETİM ÇALIŞANLARI ARAŞTIRMASI: İŞLE İLİŞKİLİ CİLT, SOLUNUM SİSTEMİ VE KAS-İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI

MERSİN ÖRTÜ ALTI ÜRETİM ÇALIŞANLARI ARAŞTIRMASI: İŞLE İLİŞKİLİ CİLT, SOLUNUM SİSTEMİ VE KAS-İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI MERSİN ÖRTÜ ALTI ÜRETİM ÇALIŞANLARI ARAŞTIRMASI: İŞLE İLİŞKİLİ CİLT, SOLUNUM SİSTEMİ VE KAS-İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI Dr. ALİ KORAY KENZİMAN MERSİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bu araştırmanın sonuçları Annals

Detaylı

TOPRAK. Bitki ve Toprak İlişkisi ÇAKÜ Orman Fak. Havza Yönetimi ABD. 1

TOPRAK. Bitki ve Toprak İlişkisi ÇAKÜ Orman Fak. Havza Yönetimi ABD. 1 TOPRAK TOPRAK Toprak arz yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayan, Kayaların ve organik maddelerin türlü ayrışma ürünlerinin karışımından meydana gelen, İçerisinde ve üzerinde geniş bir canlılar alemini

Detaylı

Alevlenmelerin en yaygın nedeni, trakeobronşiyal enfeksiyonlar ve hava kirliliğidir. Şiddetli alevlenmelerin üçte birinde neden saptanamamaktadır

Alevlenmelerin en yaygın nedeni, trakeobronşiyal enfeksiyonlar ve hava kirliliğidir. Şiddetli alevlenmelerin üçte birinde neden saptanamamaktadır Toraks Derneği, Göğüs Hastalıkları Uzmanları ve solunum hastalıkları alanında çalışan diğer uzmanlık dallarındaki hekimler tarafından 1992 de kurulan bir ulusal uzmanlık derneğidir. Toraks Derneği nin

Detaylı

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Bu hasta bilgisini doktorunuzdan/hemşirenizden aldınız Turkiska DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Neden bana DuoResp Spiromax reçete edildi? DuoResp Spiromax astım ve kronik obstrüktif

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri TÜTÜN VE ASTIM Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri Kısa Dersimizin Hedefleri KISA DERSİMİZİN AMACI: Öğrencileri tütünün astım üzerindeki zararlı etkileri ile astım hastalarına ve ebeveynlerine

Detaylı

İSTANBUL ANADOLU YAKASI HAVA KİRLİLİĞİNİN PM10 ve PM2.5 AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ufuk MALAK Prof.Dr. Kadir ALP

İSTANBUL ANADOLU YAKASI HAVA KİRLİLİĞİNİN PM10 ve PM2.5 AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ. Ufuk MALAK Prof.Dr. Kadir ALP İSTANBUL ANADOLU YAKASI HAVA KİRLİLİĞİNİN PM10 ve PM2.5 AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ufuk MALAK Prof.Dr. Kadir ALP Hava Kirliliği Hava kirliliğinin, özellikle Partiküler madde PM10 ve PM2.5 in sağlık üzerine

Detaylı

Gübre Kullanımının Etkisi

Gübre Kullanımının Etkisi 1 Gübre Kullanımının Etkisi Tarımsal üretimi artırmanın en kolay yollarından biri gübre Dünyada gübre kullanımı sürekli artıyor. En çok tüketilen azotlu ve fosforlu gübreler Kirlilik açısından ahır gübresi

Detaylı

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum Bölüm 28 Çocuğum Astımlı mı Kalacak? Dr. S. Tolga YAVUZ Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum yollarında ortaya çıkan ve şiddeti zaman içinde değişmekle

Detaylı

Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri

Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri Besin maddelerinin üretimi, tüketimi ve depolanmaları sırasında, besin değerini bozan ve besinleri yok eden, zarar veren haşereleri, mikroorganizmaları

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür 13 Aralık 2012 TARİHSEL SÜREÇ 1 MÖ 8000 Tarımın Başlangıcı MÖ 1200 İlk Herbisid Kullanımı MÖ 1000 İlk Kükürt Kullanımı

Detaylı

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır.

Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Bölüm 9 Astım ve Gebelik Astım ve Gebelik Dr. Metin KEREN ve Dr. Ferda Öner ERKEKOL Genellikle çocukluk ve gençlik döneminde başlayan astım kronik bir solunum sistemi hastalığıdır. Erişkinlerde astım görülme

Detaylı

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Temel SFT Yorumlama Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD SPİROMETRİ ENDİKASYONLARI A. Semptom, bulgu veya anormal laboratuar sonuçları varlığında akciğer hastalığı tanısını doğrulamak

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI 1 DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama Taslak 24.11.2014 Mesut GÖLBAŞI Ersin AKILLI Hüseyin AYDIN Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının

Detaylı

Manisa'da tütün kullanımı, meslek ve seçili hastalıklara göre mesane kanseri riski

Manisa'da tütün kullanımı, meslek ve seçili hastalıklara göre mesane kanseri riski Manisa'da tütün kullanımı, meslek ve seçili hastalıklara göre mesane kanseri riski Koray Ömer Erdurak 1, Pınar Erbay Dündar 2, Beyhan Cengiz Özyurt 2, Eva Negri 3, Carlo La Vecchia 3, Ziya Tay 1 1 Manisa

Detaylı

Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri

Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri Environment International Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri Hoş Geldiniz 23 Temmuz 2010 Wim van Doorn TEMĠZ HAVA NEDĠR? Temiz hava bileşimi Azot Oksijen Su buharı Diğer kirleticiler Karbon dioksit Organik

Detaylı

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Çalışanlarının İşyeri Ortam Koşulları Tarım sektörü, erken ölüm, yaralanma ve hastalık açısından inşaat ve madencilikten sonra en tehlikeli üçüncü iş koludur.

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI VE PASİF ETKİLENİM TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ TÜTÜN ÜRÜNLERİ Başlıca tütün ürünleri nelerdir? SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ESRAR

Detaylı

Modern Biyoteknolojinin Tarımda Kullanımının Politik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi

Modern Biyoteknolojinin Tarımda Kullanımının Politik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Modern Biyoteknolojinin Tarımda Kullanımının Politik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi Emine OLHAN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü GDO GMO Transgenik Biyoteknolojik yöntemlerle

Detaylı

Kronik Öksürük. Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı

Kronik Öksürük. Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Kronik Öksürük Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Epidemiyoloji Polikliniklerde en sık 5. şikayet %88-100 neden saptanıyor Spesifik tedavi

Detaylı

Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri de hızla artan dünya nüfusudur. Tarıma elverişli alanlar giderek azalmaktadır.

Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri de hızla artan dünya nüfusudur. Tarıma elverişli alanlar giderek azalmaktadır. Prof. Dr. İ. Halil ELEKCİOĞLU Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Doç. Dr. Naime Zülal ELEKCİOĞLU Karaisalı Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından

Detaylı

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA

RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA RUS BUĞDAY AFİTLERİNE KARŞI BİYOLOJİK KORUMA HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-F Miray DAĞCI Ömür Mehmet KANDEMİR DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. Projenin Amacı ve Hedefi.. 2 2. Afit

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

BATMAN TİCARET BORSASI

BATMAN TİCARET BORSASI BATMAN TİCARET BORSASI 10-14 KASIM 2014 EURO TIER 2014 TARIM VE HAYVANCILIK FUARI & HANNOVER/ALMANYA İŞ SEYAHATİ RAPORU 1.EURO TIER 2014 TARIM VE HAYVANCILIK FUARI 1.1. FUAR İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER Euro

Detaylı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı

KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH Zararlı gaz ve partiküllere karşı havayolları ve akciğerin artmış kronik inflamatuar yanıtı ile ilişkili ve genellikle ilerleyici özellikteki kalıcı hava akımı

Detaylı

BİTKİSEL ÇAYLAR. Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI. Prof. Dr. G.

BİTKİSEL ÇAYLAR. Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI. Prof. Dr. G. BİTKİSEL ÇAYLAR Prof. Dr. Gülçin SALTAN İŞCAN ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ FARMAKOGNOZİ ANABİLİM DALI Prof. Dr. G.SALTAN 1 GIDA SİLAH YAKACAK BARINMA ZEHİR İLAÇ BİTKİLERİN KULLANIMI Prof. Dr.

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER (GDO) ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME. Mahmut ARIKAN

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER (GDO) ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME. Mahmut ARIKAN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER (GDO) ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME Mahmut ARIKAN GENETİK YAPISI DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizma (GDO) nedir? GDO lar, biyoteknolojik

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

AÜTF İBN-İ SİNA HASTANESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE HASTALIKLARININ SİGARAYLA OLAN İLİŞKİSİ

AÜTF İBN-İ SİNA HASTANESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE HASTALIKLARININ SİGARAYLA OLAN İLİŞKİSİ AÜTF İBN-İ SİNA HASTANESİ GÖĞÜS HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİNE BAŞVURAN HASTALARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE HASTALIKLARININ SİGARAYLA OLAN İLİŞKİSİ BARAN E 1, KOCADAĞ S 1, AKDUR R 1, DEMİR N 2, NUMANOĞLU

Detaylı

Türkiye de ve Dünyada Astım Epidemiyolojisi

Türkiye de ve Dünyada Astım Epidemiyolojisi Türkiye de ve Dünyada Astım Epidemiyolojisi Doç. Dr. Bülent Karadağ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hast. BD, İstanbul Dünyada Astım 300 milyon hasta Gittikçe artıyor. Dünyada Astım ISAAC

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 29 Nisan 2015 17. Hafta (20-26 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 17. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Doğum Mevsimi İlişkisi. Dr. Özlem HEKİM BOZKURT Dr. Koray KARA Dr. Genco Usta

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Doğum Mevsimi İlişkisi. Dr. Özlem HEKİM BOZKURT Dr. Koray KARA Dr. Genco Usta Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Doğum Mevsimi İlişkisi Dr. Özlem HEKİM BOZKURT Dr. Koray KARA Dr. Genco Usta Giriş DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), çocukluk çağının en sık görülen

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Amaç İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye deki İSG durumu hakkında bilgi sahibi olmak. 2 Öğrenim hedefleri ILO İSG verileri, WHO meslek

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR?

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR? 5. TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ KONGRESİ HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNDE STANDARTLAR NELERDİR? Araş. Gör. Sevcan TOPÇU Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Değişen sağlık

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 20 Mayıs 2015 20. Hafta (11-17 Mayıs 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 20. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ NECLA TÜLEK, METİN ÖZSOY, SAMİ KıNıKLı Ankara Eğitim Ve Araştırma HASTANESİ İnfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji GİRİŞ Mevsimsel influenza

Detaylı

Çullas İlarslan N.E, Günay F, Bıyıklı Gençtürk Z, İleri D.T, Arsan S Ankara Üniv. Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D.

Çullas İlarslan N.E, Günay F, Bıyıklı Gençtürk Z, İleri D.T, Arsan S Ankara Üniv. Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları A.B.D. Yaşamın İlk İki Yılında Demir Profilaksisinin Önemi ve Anemi Taramasında Hemogram ile Birlikte Ferritin Ölçümü: Rutin Taramanın Bir Parçası Olabilir Mi? Çullas İlarslan N.E, Günay F, Bıyıklı Gençtürk Z,

Detaylı

Renksiz, Kokusuz ve Tatsız Kimyasal Tehlike: Sarin

Renksiz, Kokusuz ve Tatsız Kimyasal Tehlike: Sarin Renksiz, Kokusuz ve Tatsız Kimyasal Tehlike: Sarin Öğr. Gör. Ezgi ATALAY MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ, HATAY SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Kimyasal silahlar; Katı, sıvı ve gaz (buhar, aerosol) halde

Detaylı

KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) TANIMI SINIFLAMASI RİSK FAKTÖRLERİ PATOFİZYOLOJİSİ EPİDEMİYOLOJİSİ

KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) TANIMI SINIFLAMASI RİSK FAKTÖRLERİ PATOFİZYOLOJİSİ EPİDEMİYOLOJİSİ KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) TANIMI SINIFLAMASI RİSK FAKTÖRLERİ PATOFİZYOLOJİSİ EPİDEMİYOLOJİSİ ÖĞRENİM HEDEFLERİ KOAH tanımını söyleyebilmeli, KOAH risk faktörlerini sayabilmeli, KOAH patofizyolojisinin

Detaylı

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI

İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI RAPOR BÜLTENİ İSTATİSTİK, ANALİZ VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI Tarih :11.09.2015 Kanser Vakaları ve Kanserden Ölüm Oranları Sayı :10 Hazırlayan H. Erkin SÜLEKLİ Katkıda Bulunanlar Saadet TURHAL Nurdan

Detaylı

Organik Gıdalarda Gıda Güvenliği. Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü MANİSA

Organik Gıdalarda Gıda Güvenliği. Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü MANİSA Organik Gıdalarda Gıda Güvenliği Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü MANİSA Organik Gıda; Yetiştirilmesinde ve işlenmesinde tohumdan son

Detaylı

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Kahramanmaraş 1. Biyokimya Günleri Bildiri Konusu: Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Mehmet Aydın DAĞDEVİREN GİRİŞ Fetuin-A, esas olarak karaciğerde

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Türkiye Mikro & KOBİ Finansman Programı Tarımsal Müşteri Değerlendirme Programı - CAP

Türkiye Mikro & KOBİ Finansman Programı Tarımsal Müşteri Değerlendirme Programı - CAP Türkiye Mikro & KOBİ Finansman Programı Tarımsal Müşteri Değerlendirme Programı - CAP. Müşteri Bilgileri. Kredi Talebi (kredi tutarı, vade, taksit sayısı). Kredi Başvurusu. Tarım dışı gelir ve giderler

Detaylı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı

Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Ali ERGİN-ali.ergin@tarim.gov.tr HAZİRAN-2014 KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi

Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Kronik Böbrek Hastalarında Eğitim Durumu ve Yaşam Kalitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniği, Prediyaliz Eğitim Hemşiresi Giriş: Kaliteli yaşam; kişinin temel ihtiyaçlarını karşıladığı,

Detaylı

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir?

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir? Tükettiğimiz imiz gıdalarg daların n güvenilirlig venilirliği i hayati derecede önemlidir KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz? Tükettiğimiz

Detaylı

SİGARANIN ZARARLARI VE İÇİNDEKİ ZARARLI MADDELER

SİGARANIN ZARARLARI VE İÇİNDEKİ ZARARLI MADDELER SİGARANIN ZARARLARI VE İÇİNDEKİ ZARARLI MADDELER TÜTÜN DUMANININ ZARARLARI 1 / 5 Tütün dumanına maruziyet, başkalarının içtikleri tütün ürününden soluduğumuz duman ya da yanan bir sigara, puro, pipo ve

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 8 Nisan 2015 14. Hafta (30 Mart 5 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 14. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

Gübre Kullanımının Etkisi

Gübre Kullanımının Etkisi Gübre Kullanımının Etkisi Tarımsal üretimi artırmanın en kolay yollarından biri gübre Dünyada gübre kullanımı sürekli artıyor. En çok tüketilen azotlu ve fosforlu gübreler Kirlilik açısından ahır gübresi

Detaylı

Hidrasyon ve Sağlık Paneli. Moderatör : Prof Dr Ferit Saraçoğlu, YİSAV

Hidrasyon ve Sağlık Paneli. Moderatör : Prof Dr Ferit Saraçoğlu, YİSAV Hidrasyon ve Sağlık Paneli Moderatör : Prof Dr Ferit Saraçoğlu, YİSAV Neden Hidrasyon Paneli Konuldu? SU : Unuttuğumuz çok önemli bir besin Su hayati öneme sahip 6 besinden birisidir Karbonhidratlar Yağlar

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI Türkiye de Tarım Finansmanı Konferansı 18 Nisan 2012 İstanbul Dedeman Oteli, Türkiye Bu proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir Bu proje EBRD tarafından

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

Sigaranın Vücudumuza Zararları

Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın Vücudumuza Zararları Sigaranın vücudumuza olan zararları ve sigarayı bıraktıktan sonra vücudumuzdaki değişimler burada anlatılmaktadır. Sırt ve Bel Ağrısı: Sigara içmek bel ile ilgili hastalıkların

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

KORUMA. Doç. Dr. Levent GÖRENEK GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD.

KORUMA. Doç. Dr. Levent GÖRENEK GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD. SALGINDA KONTROL VE KORUMA Doç. Dr. Levent GÖRENEK GATA İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD. Salgın inceleme basamakları 1. Saha çalışması için hazırlık yapılması 2. Bir salgının varlığının ğ gösterilmesi

Detaylı

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA GÜNÜMÜZDE ve GAP KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ *Bahar Kandemir, *İbrahim Erayman, **Sevgi Pekcan, ***Ümmügülsüm Dikici, *Selver Can, ***Mehmet Özdemir, *Mehmet Bitirgen *

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK

İYİ TARIM UYGULAMALARI ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK BİOÇEŞİTLİLİK - GELECEĞİMİZDİR İYİ TARIM UYGULAMALARI ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK Prof. Dr. Hüseyin ÖNEN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü - TOKAT BİOÇEŞİTLİLİK - GELECEĞİMİZDİR

Detaylı

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM

9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM 9-ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM ZEHİRLENMELER Zehirlenme nedir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin girmesi sonucu normal fonksiyonların bozulmasıdır. Vücuda dışarıdan giren bazı yabancı maddeler, vücudun

Detaylı

Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği

Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği 2010-2011 Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği Mehmet Ceyhan, Eda Karadağ Öncel, Selim Badur, Meral Akçay Ciblak, Emre Alhan, Ümit Sızmaz Çelik, Zafer Kurugöl,

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri

Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri Bir zamanlar tarımsal üretimde kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye Cumhuriyeti 1980 li yıllardan sonra uygulanan yanlış tarım politikaları

Detaylı

Biyosistem Mühendisliğine Giriş

Biyosistem Mühendisliğine Giriş Biyosistem Mühendisliğine Giriş TARIM Nedir? Yeryüzünde insan yaşamının sürdürülmesi ve iyileştirilmesi için gerekli olan gıda, lif, biyoyakıt, ilaç vb. diğer ürünlerin sağlanması için hayvanlar, bitkiler,

Detaylı

Gıdalardaki Pestisit Kalıntıları. Dr. K.Necdet Öngen

Gıdalardaki Pestisit Kalıntıları. Dr. K.Necdet Öngen GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Tükettiğimiz gıdaların güvenilirliği hayati derecede önemlidir Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz? Tükettiğimiz gıdalar

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA YEM SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ, BEKLENTİLER, FIRSATLAR. Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü Genel Sekreter

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA YEM SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ, BEKLENTİLER, FIRSATLAR. Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü Genel Sekreter TÜRKİYE DE VE DÜNYADA YEM SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ, BEKLENTİLER, FIRSATLAR Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü Genel Sekreter Gıda Üretimindeki Küresel Güçlükler Nüfus artışı İklim değişikliği Kuraklık Su kaynaklarının

Detaylı

Pestisit Uygulamasına Bağlı Akciğer Sağlığı Sorunları

Pestisit Uygulamasına Bağlı Akciğer Sağlığı Sorunları Pestisit Uygulamasına Bağlı Akciğer Sağlığı Sorunları Dr Zafer Hasan Ali Sak Harran Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Türk Toraks Derneği Çevre ve Meslek Hastalıkları Çalışma Grubu Birçok kişi tarımda çalışanların

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

Sebigas: Kaynaklarınızı enerjiye çeviriyor

Sebigas: Kaynaklarınızı enerjiye çeviriyor Sebigas: Kaynaklarınızı enerjiye çeviriyor Sebigas ve Maccaferri Endüstriyel Grubu Maccaferri Endüstriyel Grubu yüzyılı aşkın bir süredir aktif olup enerji alanı dahil birçok farklı endüstriyel sektörde

Detaylı

GARD Türkiye Projesi. Kronik solunum hastalıkları Evde Sağlık Hizmetleri

GARD Türkiye Projesi. Kronik solunum hastalıkları Evde Sağlık Hizmetleri GARD Türkiye Projesi Kronik solunum hastalıkları Evde Sağlık Hizmetleri KBYM Triaj Bilgilendirme Eğitim İleri teknoloji hastaneleri 2. Basamak hastane Evde bakım I. basamak Acil Servisler Özel bakım kuruluşları

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? KOAH NE DEMEKTİR? KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hastalar için özet bilgiler KOAH nedir? KOAH, hastalığın belli başlı özelliklerinin tanımını içinde barındıran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı teriminin

Detaylı

KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD OLGU 58 y E hasta 10.01.2017 de son aylarda eforla artan nefes darlığı, öksürük, yorgunluk Özgeçmiş: 10 yıldır

Detaylı

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182

HEPATİTLER (SARILIK HASTALIĞI) VE 0212 5294400 2182 KRONİK BÖBREK HASTALIKLARI VE 0212 5294400 2182 İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 2013 YILI HASTA OKULU PLANI HASTANE ADI TARİH SAAT KONU EĞİTİM YERİ HASTA OKULU PROGRAMI İÇİN HASTA VE YAKINLARININ İLETİŞİM KURABİLECEKLERİ TELEFON NUMARASI HASEKİ 28/01/2013

Detaylı

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY)

ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ULUSAL KAZA YARALANMA VERİTABANI (UKAY) EĞİTİM MODÜLÜ I Kodlama İlkeleri 1 21-23 Haziran 2012 ANKARA UKAY KAPSAMI Ulusal Kaza Yaralanma

Detaylı

Çocuklarda Olgularla Ağır Astım Yönetimi: Konvansiyonel Tedaviler

Çocuklarda Olgularla Ağır Astım Yönetimi: Konvansiyonel Tedaviler Çocuklarda Olgularla Ağır Astım Yönetimi: Konvansiyonel Tedaviler Dr.Ersoy Civelek Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji SUAM ersoycivelek@gmail.com Çocuklar

Detaylı

SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS

SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS SĠLĠKOZĠS KĠP ASBESTOZĠS Prof. Dr. Metin Akgün Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Çiçek TaĢıyıcısı, Diego Riviera Sunum Planı Meslek hastalığı tanısı İlliyet bağı Ġndeks

Detaylı

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler

DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Respiratory Turkiska DuoResp Spiromax ile tedavi edilenler için bilgiler Astım ve KOAH semptomlarının nedenleri nelerdir? Astım ve KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) semptomları bir havayolu inflamasyonundan

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MESLEK HASTALIKLARI-3 PROF.DR.SARPER ERDOĞAN Meslek Hastalıkları-3 Meslek Hastalıkları Listesi Meslek Hastalıklarının Tıbbi ve Yasal Tanı Koyma Süreci

Detaylı

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi

LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ. İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi LABORATUVARLARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ İş Güvenliği Uzmanı Elif BAYHATUN İş Sağlığı & Güvenliği Birimi 06.03.2018-ANTALYA GEREKÇE 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimyasal Maddelerle

Detaylı

4. Organik Tarımda Türkiye nin Yeri

4. Organik Tarımda Türkiye nin Yeri Dünyada organik ürün ticareti de giderek artmaktadır (Yussefi ve Willer, 2007). Günümüzde sadece gelişmiş ülkeler organik ürünlerin temel tüketicileri olarak görülmekte ve ihracata yönelik çalışan ülkeler

Detaylı