Intron A Pen 18 MIU Enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi SUBKUTAN KULLANIM İÇİNDİR. Sterildir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Intron A Pen 18 MIU Enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi SUBKUTAN KULLANIM İÇİNDİR. Sterildir."

Transkript

1 Intron A Pen 18 MIU Enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi SUBKUTAN KULLANIM İÇİNDİR. Sterildir. FORMÜLÜ Mililitrede 15 MIU rekombinant interferon alfa-2b, 1.8 mg dibazik sodyum fosfat, 1.3 mg monobazik sodyum fosfat, 0.1 mg disodyum edetat, 7.5 mg sodyum klorür, 1.5 mg m-krezol ve 0.1 mg polisorbat 80 içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikler INTRON A, rekombinant DNA teknikleriyle üretilen yüksek düzeyde saflaştırılmış steril, stabil bir interferon alfa-2b formülasyonudur. Rekombinant interferon alfa-2b proteini yaklaşık 19,300 dalton molekül ağırlığına sahip, suda çözünen bir proteindir. Rekombinant interferon alfa-2b, insan lökositlerinden alınmış interferon alfa-2b geninin gen mühendisliği yoluyla yerleştirildiği hibrid plazmidi içeren bir E.coli klonundan elde edilmektedir. INTRON A nın aktivitesi uluslararası ünite (International Unit -IU-) şeklinde ifade edilmektedir; 1 mg rekombinant interferon alfa-2b, 2.6x10 8 IU ye eşdeğerdir. Uluslararası üniteler, rekombinant interferon alfa-2b nin aktivitesinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen insan lökosit interferonu uluslararası referans preparatının aktivitesiyle karşılaştırılması yoluyla belirlenmektedir. Rekombinant interferon alfa-2b, hem hücre kültür sistemleri, hem de hayvanlarda insan tümör zenogreftleri ile yapılan preklinik çalışmalarda antiproliferatif etkiler ve in vitro olarak anlamlı immünomodülatör aktivite göstermiştir. Rekombinant interferon alfa-2b in vitro ve in vivo olarak viral replikasyonu da inhibe etmektedir. İnterferonlar, hücresel aktivitelerini hücre yüzeyinde spesifik membran reseptörlerine bağlanarak göstermektedirler. Çeşitli çalışmalardan elde edilen sonuçlar interferonun hücre membranına bir kez bağlandığında, belli enzimlerin indüksiyonunu da içeren karmaşık bir hücre içi olaylar dizisi başlattığını düşündürmektedir. Bu sürecin, en azından kısmen, virüs ile enfekte hücrelerde virüs replikasyonunun inhibisyonu, hücre proliferasyonunun baskılanması da dahil olmak üzere interferona karşı değişik hücresel yanıtlardan ve makrofajların fagositik aktivitelerinin artırılması ve lenfositlerin hedef hücreler için spesifik toksisitesinin yükseltilmesi gibi immünomodülatör aktivitelerden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bu aktivitelerin herhangi biri ya da tümü, interferonun terapötik etkilerine neden olabilmektedir. Alfa interferonun hepatit virüslerine karşı in vitro antiviral aktivitesi, insan hepatoblastoma hücre dizisinde (HB 611) hepatit B viral DNA sının inhibisyonu ve insan embriyo fibroblast (akciğer) hücre kültürlerinde persistan hepatit A enfeksiyonunu elimine etme yeteneği ile gösterilmiştir. İnterferonların türe spesifik oldukları bilinmektedir.

2 Farmakokinetik Özellikler Rekombinant interferon alfa-2b enjeksiyonluk çözeltinin farmakokinetiği 12 sağlıklı erkek gönüllüye 5 MIU /m 2 tek dozun intramüsküler, subkutan ve 30 dakika süreyle intravenöz infüzyon şeklinde çapraz dizaynda uygulanmasını takiben incelenmiştir. İntramüsküler ve subkutan enjeksiyonlardan sonraki serum konsantrasyonları kıyaslanabilir düzeydedir. Bu yoldan elde edilen maksimum serum konsantrasyonu IU/ml olup uygulamadan 3 ile 12 saat sonra elde edilmiştir. İnterferon alfa-2b minimum eliminasyon yarılanma ömrü her iki uygulamadan sonra 2 ile 3 saattir. Enjeksiyonlardan 16 saat sonra serumda interferon alfa-2b tesbit edilememiştir. İntravenöz uygulamadan sonra 30 dakikalık enfüzyonu takiben pik serum konsantrasyonları 135 ile 273 IU/ml olup, intramüsküler ve subkutan uygulamalara kıyasla daha hızlı bir azalma göstermiştir. Enfüzyondan 4 saat sonra serum konsantrasyonları tesbit edilememiştir. Eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 2 saattir. Parenteral hiçbir uygulama sonrasında idrarda interferon alfa-2b tesbit edilememiştir. ENDİKASYONLARI VE KULLANILIŞI Sistemik uygulama 1. Kronik Hepatit B Kompanse karaciğer hastalığı olan erişkin ve pediyatrik ( 1 yaş) hastaların tedavisinde kullanılır. Bu hastalarda en az 6 ay süreyle serum HbsAg pozitif olması ve yükselmiş serum ALT ile birlikte HBV replikasyonu (serum HbeAg pozitif) olması gerekmektedir. INTRON A tedavisine başlanmadan önce, kronik hepatit varlığını ve karaciğer hasarının boyutlarını belirlemek için karaciğer biyopsisi yapılması önerilmektedir. Klinik çalışmalarda, aşağıda belirtilen kriterler kullanılmıştır ve kronik hepatit B hastaları, INTRON A ile tedavi edilmeden önce, bu kriterlerin göz önünde tutulması gerekmektedir: Hepatik ensefalopati, varis kanaması, assit veya başka klinik dekompansasyon belirtilerinin olmaması Bilirubin Normal Albümin Stabil veya normal sınırlarda Protrombin zamanı Erişkin Pediyatrik < 3 saniye uzama 2 saniye uzama Lökosit 4000/ mm 3 Trombosit Erişkin Pediyatrik / mm / mm 3 2. Kronik Hepatit C Karaciğer dekompansasyonu olmaksızın yüksek karaciğer enzimleri olan kronik hepatit C li erişkin hastalarda hastalık aktivitesinin azaltılması için tek başına

3 (monoterapi) ya da ribavirin ile kombine edilerek kullanılır. Bu hastalardaki çalışmalar, INTRON A tedavisinin serum ALT düzeyinde normale dönüş, serum HCV RNA sının temizlenmesi ve karaciğer histolojisinde düzelme ortaya çıkarabileceğini göstermektedir ay boyunca INTRON A tedavisi gören hastalardan edinilen mevcut klinik deneyim, uzun süreli tedavi alan hastalarda, altı aydan sonra tedaviyi kesen hastalara kıyasla kalıcı cevap oranının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Kronik hepatit tanısını koymak için karaciğer biyopsisi yapılmalıdır. Klinik çalışmalarda, aşağıda belirtilen kriterler kullanılmıştır ve kronik hepatit C hastaları, INTRON A ile tedavi edilmeden önce, bu kriterlerin göz önünde tutulması gerekmektedir: Hepatik ensefalopati, varis kanaması, assit veya başka klinik dekompansasyon belirtilerinin olmaması Bilirubin 2 mg/dl Albümin Stabil veya normal sınırlarda Protrombin zamanı < 3 saniye uzama Lökosit 3000/ mm 3 Trombosit / mm 3 Serum kreatinini normal veya normale yakın olmalıdır. Hepatit C nin optimal tedavisinin, INTRON A ve ribavirin kombinasyonu uygulaması olduğu düşünülmektedir. Ribavirin e karşı bir intolerans veya kontrendikasyon mevcutsa, INTRON A tek başına kullanılmalıdır. INTRON A ile ribavirin kombine kullanıldığında, ürün doz kılavuzları, uyarılar, önlemler ve kontrendikasyonlar konusunda, lütfen ribavirinin ürün bilgilerine de başvurunuz. 3. Kronik Delta Hepatiti Kronik delta hepatiti olan hastaların tedavisinde kullanılır. 4. Tüylü Hücreli Lösemi Tüylü hücreli lösemi tedavisinde kullanılır. 5. Kronik Miyeloid Lösemi Kronik miyeloid lösemili (KML) hastaların tedavisinde tek başına (monoterapi) ya da sitarabin (Ara-C) ile kombine edilerek kullanılır. 6. Multipl Miyelom İndüksiyon tedavisi ile objektif remisyon elde edilen hastaların idame tedavisinde ve nüks gösteren hastalarda kullanılır. 7. Non-Hodgkin Lenfoma Yüksek tümör kitleli foliküler lenfomanın (Evre III ya da IV) tedavisinde, CHOP-benzeri rejimler gibi uygun kemoterapi ile birlikte kullanılır. 8. Edinsel İmmün Yetersizlik Sendromu (AIDS) İle İlişkili Kaposi Sarkomu Fırsatçı enfeksiyon öyküsü olmayan ve CD4 sayısı > 250/mm 3 olan AIDS ile ilişkili Kaposi sarkomu hastalarının tedavisinde kullanılır.

4 9. Renal Hücreli Karsinom İlerlemiş renal kanseri olan hastaların tedavisinde kullanılır. 10. Metastatik Karsinoid Tümör (Pankreatik Endokrin Tümörler) Metastatik karsinoid tümörlü hastaların tedavisinde kullanılır. 11. Malign Melanom Cerrahi sonrası hastalıksız, ancak yüksek nüks riski altında olan malign melanomlu erişkin hastalarda adjuvan tedavide kullanılır. KONTRENDİKASYONLARI Rekombinant interferon alfa-2b ya da INTRON A bileşenlerinin herhangi birine karşı aşırı duyarlılık öyküsü olanlarda kontrendikedir. Ciddi renal yetmezliği olan ya da kreatinin klerensi <50ml/dak. olan hastalar ribavirin ile kombine olarak INTRON A tedavisi almamalıdır. UYARILAR/ÖNLEMLER INTRON A, Hepatit C tedavisi için ribavirin ile kombinasyon şeklinde kullanıldığında, lütfen aynı zamanda ribavirin prospektüsüne başvurunuz. INTRON A Pen enjektabl çözelti koruyucu olarak m-krezol içerir; bazı hastalarda bu maddeye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. INTRON A tedavisi sırasında nadiren ilaca karşı akut, ciddi aşırı duyarlılık reaksiyonları (örn. ürtiker, anjiyoödem, bronkokonstriksiyon, anaflaksi) gözlenmiştir. Böyle bir reaksiyon gelişirse ilaç kesilmeli ve uygun tıbbi tedaviye hemen başlanmalıdır. Geçici deri döküntüleri tedavinin kesilmesini gerektirmez. Akciğer hastalığı (örn., kronik obstrüktif akciğer hastalığı) veya ketoasidoza eğilimli Diabetes mellitus gibi güçten düşürücü hastalığı olan bireylerde INTRON A dikkatle kullanılmalıdır. Pıhtılaşma bozukluğu (örn. tromboflebit, akciğer embolisi) veya ciddi miyelosupresyonu olan hastalarda da dikkatli davranılmalıdır. INTRON A nın diğer kemoterapötik ajanlarla kombinasyon halinde uygulanması, birlikte uygulanan ilaca bağlı olarak yaşamı tehdit edici ya da fatal olabilen toksisite riski artışına (şiddet ve süre olarak) yol açabilmektedir. En sık bildirilen yaşamı tehdit edici ya da fatal istenmeyen olaylar mukozit, diyare, nötropeni, renal bozukluk ve elektrolit bozukluğudur. Artan toksisite riski nedeniyle INTRON A ve birlikte kullanılan kemoterapötik ajanlar için dikkatli doz ayarlamaları gerekmektedir. Ateş, interferon tedavisi sırasında sıklıkla bildirilen grip-benzeri sendrom ile ilişkili olabilmekle birlikte, persistan ateşin diğer nedenleri ekarte edilmelidir.

5 INTRON A, dekompanse karaciğer hastalığı olan kronik hepatitli hastalara uygulanmamalıdır. Ayrıca, otoimmün hepatit veya otoimmün hastalık öyküsü olan hastalar ve immünosupresyonu olan transplantlı hastalara da uygulanmamalıdır. Bu hastalarda karaciğer hastalığının kötüleşmesine yol açabileceği için INTRON A tedavisi tavsiye edilmez. Ölümle sonuçlanan hepatotoksisite nadiren gözlenmiştir. Bu nedenle INTRON A tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon bozukluğu gelişen hastalar yakından izlenmeli ve semptomlarda ilerleme gözlenirse tedavi kesilmelidir. INTRON A, dekompanse karaciğer hastalığı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Azalan hepatik sentez fonksiyonu bulgusu (örn. albuminde azalma ya da protrombin süresinde uzama) olan, bununla birlikte tedavi kriterlerine uyan kronik hepatit B li hastalarda INTRON A tedavisi sırasında aminotransferazlarda bir alevlenme olursa klinik dekompansasyon riski artabilir (Bkz. Laboratuar testleri). Bu hastaları INTRON A tedavisi için değerlendirirken, potansiyel riskler ile tedavinin potansiyel yararları dikkate alınmalıdır. Ön veriler, interferon alfa tedavisinin böbrek transplantlarında greft reddi oranında artış ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Karaciğer greft reddi de bildirilmiş fakat interferon-alfa tedavisi ile nedensel bir ilişkisi kurulamamıştır. INTRON A tedavisi alan hastalarda yeterli hidrasyon sağlanmalıdır, çünkü bazı hastalarda sıvı kaybına bağlı hipotansiyon görülmüştür. Sıvı replasmanı gerekebilmektedir. Öyküsünde kalp hastalığı (örn., konjestif kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü veya eski ya da yeni aritmik bozukluklar) veya AIDS ile ilişkili Kaposi Sarkomu olan ve INTRON A tedavisi gerekli olan hastalar yakından izlenmelidir. INTRON A tedavisi alan AIDS ile ilişkili Kaposi Sarkomu hastalarında nadir olarak geçici geri dönüşümlü kardiyomiyopati bildirilmiştir. Daha önceden kardiyak anomalileri olan ve/veya ileri kanser evrelerinde bulunan bu hastalarda, tedavi öncesinde ve tedavi sırasında elektrokardiyogram çekilmelidir. Önceden mevcut durumlarla ve kardiyotoksik ajanların kullanımı ile ilişkili gibi gözüken kardiyak aritmiler (başlıca supraventriküler) nadir olarak görülmüştür. Bu advers reaksiyonlar genellikle konvansiyonel tedaviye yanıt verirler, ancak INTRON A tedavisinin kesilmesi gerekebilir. İnterferon alfa tedavisi alan hastalarda nadiren, fatal da olabilen pulmoner infiltratlar, pnömonit ve pnömoni gözlenmiştir. Etiyoloji tanımlanmamıştır. Ateş, öksürük, dispne ya da diğer solunum semptomları gelişen her hastada göğüs röntgeni çekilmelidir. Göğüs röntgeninde pulmoner infiltratlar görülürse ya da pulmoner fonksiyon bozukluğu gelişirse hasta yakından izlenmeli ve eğer uygunsa interferon alfa tedavisi kesilmelidir. Bu durum interferon alfa ile tedavi edilen kronik hepatit C hastalarında daha sık olmakla birlikte, interferon alfa ile tedavi edilen onkolojik hastalığı olan bireylerde de bildirilmiştir. İnterferon alfa uygulamasının hemen kesilmesi ve kortikosteroidlerle tedavinin pulmoner yan etkilerin gerilemesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Dahası, bu semptomlar, interferon alfa ile bir Çin bitkisel ilacı olan shosaikoto bir arada uygulandığında daha sık görülmektedir. Ciddi psikiyatrik rahatsızlık durumu veya öyküsü olan hastalar : Ciddi psikiyatrik bir rahatsızlık durumuna veya öyküsüne sahip olan hastalarda INTRON A tedavisinin gerekli olduğu düşünülüyorsa;

6 INTRON A tedavisine ancak, psikiyatrik rahatsızlık durumunun uygun bireyselleştirilmiş tanısal ve terapötik yönetimi sağlandıktan sonra başlanmalıdır. Önceden psikiyatrik rahatsızlık durumu, özellikle depresyon veya ciddi psikiyatrik bozukluk öyküsü olan pediyatrik hastalar, INTRON A ile tedavi edilmemelidir. Mevcut psikiyatrik bozukluğu olan hastalar (özellikle ciddi psikiyatrik bozukluk öyküsü veya depresyon) INTRON A ile tedavi edilmemelidir. Özellikle depresyon olmak üzere ciddi nöröpsikiyatrik etkiler gözlenirse INTRON A tedavisi kesilmelidir. INTRON A ile tedavi edilen bazı hastalarda depresyon, konfüzyon ve diğer mental durum değişiklikleri ile kendini gösteren merkezi sinir sistemi (MSS) etkileri gözlenmiştir. İntihar düşüncesi, intihar girişimi ve agresif davranış nadiren görülmüştür. Bu istenmeyen etkiler INTRON-A nın yüksek dozları kadar önerilen dozları ile tedavi edilen hastalarda da ortaya çıkmıştır. Yüksek dozlarla tedavi edilen genellikle yaşlı bazı hastalarda daha belirgin bilinç bozukluğu ve koma gözlenmiştir. Tüm bu etkiler geri dönüşümlü olmakla birlikte, az sayıda hastanın tam olarak iyileşmesi üç hafta sürmüştür. Çok nadir olarak yüksek INTRON A dozları ile nöbetler görülmüştür. Eğer hastalarda, klinik depresyon gibi psikiyatrik sorunlar veya santral sinir sistemi (SSS) problemleri gelişirse, hastanın tedavi sırasında ve 6-aylık takip süresi boyunca, tedaviyi reçete eden hekim tarafından dikkatle izlenmesi önerilir. Bu tür semptomların ortaya çıkması durumunda, reçeteyi yazan hekimin, istenmeyen etkilerin potansiyel ciddiyetini dikkate alması gerekir. Eğer psikiyatrik semptomlar inatçı hale gelir veya kötüleşirse ya da intihar eğilimi veya diğer kişilere karşı saldırgan davranışlar ortaya çıkarsa, INTRON A tedavisinin kesilmesi ve hastanın uygun bir psikiyatrik tedavi ile takip edilmesi önerilir. Eğer hastada klinik depresyon dahil olmak üzere psikiyatrik problemler gelişirse, bu istenmeyen etkilerin potansiyel ciddiyeti nedeniyle, hastanın dikkatle izlenmesi önerilmektedir. Psikiyatrik semptomların kontrol altına alınmasında psikiyatrik müdahale ve / veya doz azaltımı başarısız kalırsa tedavinin kesilmesi düşünülmelidir. İnterferon alfa ile tedaviden sonra nadiren, retinal kanamalar, pamuk atığı lekeler ve retinal arter veya ven obstrüksiyonu gibi oftalmolojik bozukluklar gözlenmiştir (Bkz. Yan Etkiler / Advers Etkiler). Tüm hastalarda bazal göz muayenesi yapılmalıdır. Tedavi sırasında görme keskinliği ya da görme alanında bozukluk dahil oküler semptomlardan şikayetçi olan hastalara hemen bir tam göz muayenesi yapılmalıdır. Bu oküler olaylar başka hastalık durumlarına bağlı olarak da ortaya çıkabildiğinden; diabetes mellitus ve hipertansiyon gibi retinopati ile ilişkili olabilecek bozukluğu olanlar hastalar periyodik olarak göz muayenesinden geçmelidir. Oftalmolojik bozukluk gelişen ya da bozukluğu kötüleşen hastalarda INTRON A tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir. Tiroid disfonksiyonu varlığında, eğer TSH düzeyleri ilaçla normal sınırlarda tutulabiliyorsa INTRON A tedavisine başlanabilir ya da tedavi sürdürülebilir. INTRON A tedavisinin kesilmesi, tedavi sırasında ortaya çıkan tiroid disfonksiyonunu geriye döndürmemiştir. Ribavirin ve interferon kombinasyon tedavisi alan hastalarda, dental ve periodontal bozukluklar bildirilmiştir. Buna ek olarak, rebetol ve interferon alfa-2b kombinasyonu ile uzun süreli tedavi gören

7 hastalarda, ağız kuruluğunun dişler ve ağzın müköz membranı üzerinde hasar verici etkisi olabilir. Hastalar, dişlerini gün boyunca iki kez fırçalamalı ve rutin diş bakımlarını yaptırmalıdırlar. Ek olarak, bazı hastalarda kusma görülebilir. Eğer bu reaksiyon görülürse, kusmanın hemen ardından hastalara ağızlarını çalkalamaları önerilmelidir. Bazen ciddi hipertrigliseridemi ve hipergliseridemi alevlenmesi gözlenmiştir. Bu nedenle lipid düzeylerinin izlenmesi önerilmektedir. Önceden var olan psoriyatik hastalık ve sarkoidozis, INTRON A tedavisi sırasında alevlenebilmektedir. Psöriyazis ya da sarkoidozisi olan hastalarda eğer potansiyel yarar potansiyel riskten üstünse INTRON A kullanılmalıdır. AIDS e bağlı Kaposi Sarkomu olan hastalarda, hızla ilerleyen viseral hastalık mevcutsa INTRON A tedavisi kullanılmamalıdır. Zidovudin dışında, INTRON A ile revers transkriptaz inhibitörlerinin kombine kullanımları hakkında yeterli güvenilirlik verisi yoktur. Zidovudinin birlikte kullanıldığı hastalarda, zidovudinin tek başına kullanımına kıyasla nötropeni insidansı daha yüksek olmuştur. AIDS ile ilişkili hastalığın tedavisinde kullanılan diğer ilaçların INTRON A ile kombine kullanımındaki etkiler ise bilinmemektedir. Tedavi sırasında alfa-interferonlara karşı farklı otoantikorların geliştiği bildirilmiştir. Otoimmün bozukluk gelişimine yatkınlığı olan hastalarda, interferon tedavisi sırasında, otoimmün hastalığın klinik bulguları daha sık ortaya çıkabilir. Schering-Plough nun izlediği klinik çalışmalarda, INTRON A alan hastaların serum örneklerinde interferon nötralize edici faktörlere ilişkin deneyler gerçekleştirilmiştir. Interferon nötralize edici faktörler interferonun antiviral etkisini nötralize eden antikorlardır. Nötralize edici aktivitenin klinik insidansı sistemik tedavi alan kanser hastalarında ortalama %3, kronik hepatitli hastalarda %6.2 dir ve düşük titrelere bağlı yanıt kaybı olmamaktadır. Kondiloma akuminata için intralezyonal INTRON A alan hastaların yaklaşık %1 inde serum interferon nötralize edici aktivite saptanmıştır. Ölçülebilen titreler hemen tüm olgularda düşüktür ve yanıt kaybı ya da başka bir otoimmün fenomen ile düzenli bir ilişki göstermemiştir. Bazal hücreli karsinom tedavisinde intralezyonal INTRON A uygulanan hastalar ya da mesane kanseri tedavisinde intravezikal INTRON A uygulanan hastalarda nötralize edici antikor gelişimi gösterilmemiştir. Kronik hepatit B için haftada üç kez 6 milyon IU/m 2 INTRON A tedavisi alan pediyatrik hastaların %9 unda serumda interferon nötralize edici antikorlar saptanmıştır. Saptanan titreler düşüktür ve serumda anti-interferon nötralize edici aktivitenin ortaya çıkmasının INTRON A nın güvenilirlik ya da etkinliğini etkilemediği düşünülmektedir. Pediyatrik Uygulama 10 milyon IU/m 2 ye kadar olan dozlar bir yaşında ya da daha büyük kronik aktif hepatit B li çocuklarda güvenle uygulanmıştır.

8 Fertilite Üzerine Etkisi İnterferon, fertiliteyi bozabilmektedir. İnsan dışı primatlardaki interferon kullanımı çalışmalarında menstrüel siklus bozuklukları gözlenmiştir. İnsan lökosit interferonu ile tedavi edilen kadınlarda serum estradiol ve progesteron konsantrasyonlarında düşüş bildirilmiştir. Bu nedenle doğurganlık çağındaki kadınlarda, tedavi süresince etkin bir kontrasepsiyon kullanılmadığı sürece INTRON A uygulanmamalıdır. INTRON A fertil erkeklerde de dikkatli kullanılmalıdır. Gebelikte ve Emziren Annelerde Kullanımı INTRON A nın hamilelik kategorisi C dir. INTRON A ile gebe kadınlarda yapılmış kontrollü inceleme yoktur. INTRON A gebelik sırasında, potansiyel yararların fetus üzerindeki potansiyel riskten üstün olması durumunda kullanılmalıdır. INTRON A nın intravezikal uygulaması gebe kadınlarda kullanılmamalıdır. Not: INTRON A nın ribavirin ile birlikte kullanımında hamilelik kategorisi X dir. Gebe kadında veya gebe kalma olasılığı bulunanlarda kombinasyon tedavisi kullanılmamalıdır. Bu ilacın bileşenlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Emzirilen çocuklarda INTRON A enjeksiyonuna bağlı istenmeyen reaksiyon potansiyeli nedeniyle, ilacın anne için önemi de dikkate alınarak emzirmeyi ya da ilacı kesme yönünde karar verilmelidir. INTRON A, Hepatit C tedavisi için ribavirin ile kombinasyon şeklinde kullanıldığında, lütfen aynı zamanda ribavirin prospektüsüne başvurunuz. Araç ve Makina Kullanmaya Etkisi INTRON A ile tedavi sırasında bitkinlik, uyku hali ya da zihin bulanıklığı gelişen hastaların araç ya da makina kullanmaktan kaçınmaları konusunda dikkatleri çekilmelidir. YAN ETKİLER/ADVERS ETKİLER Sistemik uygulama En sık bildirilen istenmeyen etkiler ateş, yorgunluk ve miyaljidir. Ateş ve yorgunluk tedavinin kesilmesi ya da bırakılmasından sonraki 72 saat içinde ortadan kalkar ve doz ile ilişkilidir. Ateş interferon tedavisi sırasında sıklıkla bildirilen grip-benzeri sendrom ile ilişkili olabilmekle birlikte, kalıcı ateşin diğer nedenleri ekarte edilmelidir. Sık rastlanan istenmeyen etkiler rigor/titreme, anoreksi ve bulantıdır. Daha az sıklıkla rastlanan istenmeyen etkiler ise kusma, diyare, artralji, asteni, somnolans, baş dönmesi, ağız kuruluğu, alopesi, grip benzeri semptomlar (spesifik olmayan), sırt ağrısı, kas-eklem ağrısı, depresyon, intihar düşüncesi, intihar girişimleri, intihar, kırıklık hali, ağrı, terleme artışı, tat almada değişiklik, iritabilite, uykusuzluk, konfüzyon, konsantrasyon azalması ve hipotansiyondur.

9 Nadiren bildirilen istenmeyen reaksiyonlar ise karın ağrısı, sağ üst kadran ağrısı, döküntü (örn. eritematöz ve makülopapüler), sinirlilik, enjeksiyon bölgesindeki rahatsızlıklar, parestezi, viral enfeksiyon, herpes simpleks, ciltte kuruluk, eritem, kaşıntı, konjonktivit, göz ağrısı, anormal / bulanık görme, lakrimal gland bozukluğu, anksiyete, emosyonel labilite, halusinasyonlar dahil psikozlar, agresif davranış, ajitasyon, epistaksis, migren, nazal konjesyon, sinüzit, rinit, öksürük, farenjit, direnç mekanizması bozuklukları (örn. enfeksiyona karşı direncin azalması; bu etkiler nadir olarak hayatı tehdit edici ya da fatal olarak ortaya çıkmıştır), solunum bozuklukları, pulmoner infiltrasyon, pnömonit ve pnömoni, nöbetler, bilinç bozukluğu, kilo kaybı, yüzde ödem, dispne, dispepsi, göğüs ağrısı, taşikardi, hipertansiyon, iştah artışı, libidoda azalma, menstrüel bozukluklar (örn. amenore, menoraji), hipoestezi, tat alma bozukluğu, glosit, stomatit, dışkıda yumuşama, kabızlık, dişeti kanaması, bacak krampları, periferik iskemi, nöropati polinöropati, periferik nöropati, rabdomiyoliz (bazen şiddetli), işitme bozukluğu, vertigo, hiperürisemi ve renal yetmezliktir. Hiper- ve hipotiroidiye de nadiren rastlanmıştır. Bazen fatal olabilen hepatotoksisite de nadiren gözlenmiştir (Bkz. Uyarılar / Önlemler). İnterferon alfa ile tedavi edilen hastalarda nadiren retinal kanamalar, retinopatiler (maküler ödem dahil), pamuk atığı lekeler ve retinal arter ya da ven obstrüksiyonu; görme keskinliği veya görme alanının kaybı, optik nevrit ve papilödem görülmüştür (Bkz. Uyarılar / Önlemler). INTRON A nın kullanıma sunulmasından bu yana çok nadir olarak nefrotik sendrom, böbrek yetmezliği, diabetes mellitus un alevlenmesi, diabetes mellitus, hiperglisemi, kolit, pankreatit, hipertrigliseridemi, işitme bozuklukları, kardiyak iskemi miyokard infarktüsü, serebrovasküler iskemi (beyin kan damarlarında dolaşımın azalması), serebrovasküler hemoraji (beyin kan damarlarında kanama), eritema multiforme, Stevens Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz ve enjeksiyon yeri nekrozu olguları da bildirilmiştir. Alfa-interferonların kullanımı ile ilişkili olarak, idiyopatik trombositopenik purpura ve trombotik trombositopenik purpura gibi bozuklukları da içeren çok çeşitli otoimmün ve immün aracılı bozukluklar bildirilmiştir. Özellikle aritmi olmak üzere advers kardiyovasküler (KVS) reaksiyonların, çoğunlukla önceden var olan KVS hastalık ve önceki bir kardiyotoksik tedavi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Daha önceden kardiyak hastalığı olmayanlarda geçici geri dönüşümlü kardiyomiyopati nadiren bildirilmiştir. INTRON A hidroksiüre ile birlikte kullanıldığında, kütanöz vaskülitit oluşumu artabilir. En sık günde 10 milyon IU dan yüksek dozlarda ortaya çıkan, klinik olarak anlamlı laboratuvar anormallikleri ise granülosit ve lökosit sayılarında azalma, hemoglobin düzeyi ve trombosit sayısında azalmalar; alkalen fosfataz, laktat dehidrojenaz (LDH), serum kreatinin, serum üre, serum üre azotu ve TSH düzeylerinde artışlardır. Serum ALT/AST (SGPT/SGOT) düzeylerinde artış, hepatitli olmayan bazı hastalar ve viral DNAp i temizlenmiş kronik hepatit B li bazı hastalarda da gözlenmiştir. INTRON A nın kullanıma sunulmasını takiben nadiren böbrek yetmezliği ve böbrek fonksiyon yetersizliği bildirilmiştir.

10 Çok nadir olarak, INTRON A dahil alfa interferonların, tek başlarına veya ribavirin ile kombinasyon şeklinde kullanılmaları aplastik anemi veya saf eritrosit aplazisi ile ilişkili olabilir. Çok nadir olarak sarkoidozis ve sarkoidozis alevlenmesi bildirilmiştir. Pediyatrik Kronik hepatit B için tedavi edilen çocuklardaki istenmeyen olaylar, erişkinlerde bildirilenler ile benzerdir. En sık bildirilen olaylar grip-benzeri semptomlar ve gastrointestinal bozukluklardır (örn. kusma ve karın ağrısı). Benzer biçimde, nötropeni ve trombositopeni de bildirilmiştir. Bu yaş grubunda beklenebileceği gibi iritabilite sıklıkla bildirilmektedir. Olayların hiçbiri yaşamı tehdit edecek şiddette değildir; çoğunluğu orta veya şiddetli yoğunluktadır ve doz azaltımı ya da ilacın kesilmesi ile ortadan kalkmıştır. INTRON A ile tedavi edilen 1-17 yaş arasındaki çocuklar arasında, kilo artışı olmaksızın, geçici bir büyüme hızı azalması gözlenmiş, tedavi kesildikten sonra normal büyüme hızına dönülmüştür. Pediyatrik hastalarda gözlenen klinik laboratuar anormallikler erişkinlerde gözlenenler ile karşılaştırılabilirdir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ. İLAÇ ETKİLEŞMELERİ VE DİĞER ETKİLEŞMELER INTRON A tedavisi ile ortaya çıkabilecek ateş ve baş ağrısı semptomlarını gidermek üzere asetaminofen (parasetamol) kullanımı iyi sonuç vermektedir. Önerilen asetaminofen dozu 500 mg 1 g dır ve INTRON A uygulamasından 30 dakika önce verilir. Verilecek maksimum asetaminofen dozu günde 4 kez 1 g dır. Narkotik, hipnotik ya da sedatifler INTRON A ile birlikte dikkatle uygulanmalıdır. INTRON A ve diğer ilaçlar arasındaki etkileşmeler henüz tam anlamıyla değerlendirilmemiştir. INTRON A yı potansiyel miyelosupresif ajanlarla birlikte uygularken dikkatli davranılmalıdır. INTRON A, zidovudin ile birlikte uygulandığında, lökosit sayısı üzerinde sinerjistik istenmeyen etki ortaya çıkabilir. Bu iki ajanı birlikte kullanan hastalar, zidovudinin tek başına kullanılması ile beklenenden daha yüksek oranda doza bağlı nötropeni göstermektedir. LABORATUAR TESTLERİ INTRON A ile tedavi öncesinde ve tedavi boyunca, periyodik olarak tüm hastalara standart hematolojik testler ve kan biyokimyası testleri (tam kan sayımı ve diferansiyeller, trombosit sayımı, elektrolitler, serum ALT dahil karaciğer enzimleri, serum bilirubin ve albumini, serum proteini ve serum kreatinini) uygulanmalıdır. Tiroid stimülan hormon (TSH) düzeyleri, INTRON A tedavisinin

11 başlangıcından önce normal sınırlar içinde olmalıdır. INTRON A tedavisi sırasında muhtemel tiroid disfonksiyonu ile uyumlu semptomlar gelişen bir hastada tiroid fonksiyonları değerlendirilmelidir. Hepatit için tedavi edilen hastalarda önerilen test şeması 1, 2, 4, 8, 12, 16. haftalar ve daha sonra tedavi boyunca iki ayda bir şeklindedir. INTRON A tedavisi sırasında ALT yükselirse (başlangıcın 2 katı), karaciğer yetmezliğine ilişkin belirti ve semptomlar gözlenmediği sürece INTRON A ya devam edilebilir. ALT yüksekliği sırasında protrombin zamanı, ALT, alkalen fosfataz, albumin ve bilirubin düzeyleri gibi karaciğer fonksiyon testleri iki haftalık aralıklarla yapılmalıdır. Malign melanom için tedavi gören hastalarda, karaciğer fonksiyonları, lökosit sayıları ve diferansiyeller, indüksiyon fazı süresince haftada bir, idame fazı süresince ise ayda bir kez izlenmelidir. KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU Parenteral ilaçlar, uygulanmadan önce partikül ve renk değişimi açısından kontrol edilmelidir. INTRON A Pen içindeki çözelti berrak ve renksizdir. Subkutan uygulanan idame doz rejimleri için hasta, hekimin de onayı ile dozu kendi kendine uygulayabilir. Trombosit sayısı /mm 3 den düşük olan hastalara, INTRON A intramüsküler olarak verilmemeli, subkutan yoldan uygulanmalıdır. Herhangi bir endikasyon için INTRON A ile tedavi sırasında istenmeyen reaksiyonlar gelişirse doz ayarlanmalı (%50 düşürülmeli) ya da istenmeyen reaksiyonlar kayboluncaya kadar tedavi kesilmelidir. Yeterli doz ayarlamasını takiben tekrar intolerans gelişirse ya da hastalık ilerlerse, INTRON A enjeksiyonu ile tedavi durdurulmalıdır. 1. Kronik Hepatit B Erişkinler Önerilen doz 16 ile 24 hafta süreyle, haftada üç kez (gün aşırı) 10 milyon IU ya da günde 5 milyon IU şeklinde subkutan ya da intramüsküler yolla uygulanan, haftada 30 ile 35 milyon IU dir. Pediyatrik (1 ile 17 yaş arası) Önerilen doz, toplam 16 ile 24 hafta süreli tedavi için subkutan yolla uygulanan, ilk hafta haftada 3 kez (gün aşırı) 3 milyon IU/m 2 ve bunu takiben haftada 3 kez 6 milyon IU/m 2 (maksimum haftada 3 kez 10 milyon IU) şeklindedir.

12 Klinik Çalışmalarda lökosit, granülosit ve trombosit sayısında azalma olan hastalar için, aşağıdaki yönergeleri izleyerek doz ayarlaması yapılmıştır. INTRON A dozu Lökosit sayısı Granülosit sayısı Trombosit sayısı %50 doz azaltımı <1500/mm 3 (erişkinler ve çocuklar) İlacın kesilmesi <1200/mm 3 (erişkinler ve çocuklar) <750/mm 3 (erişkinler) <1000/mm 3 (çocuklar) <500/mm 3 (erişkinler) <750/mm 3 (çocuklar) <50,000/mm 3 (erişkinler) <100,000/mm 3 (çocuklar <30,000/mm 3 (erişkinler) <70,000/mm 3 (çocuklar) Lökosit, granülosit ve/veya trombosit sayıları normal ya da başlangıç değerlerine döndükleri zaman INTRON A başlangıç dozunun %100 ü yeniden verilebilir. INTRON A enjeksiyonunun en düşük etkili dozu haftada üç kez, subkütan veya intramusküler olarak uygulanan 3 milyon IU dir. INTRON A enjeksiyon tedavisine en iyi yanıt, düşük bazal HBV-DNA (örneğin, <100 pg/ml) düzeyine sahip hastalarda elde edilir ve tedaviye yanıt verenlerin büyük çoğunluğu, bir ay içinde HBV-DNA oranlarında %50 azalma göstereceklerdir. Yüksek risk altındaki hastalarda (HBV-DNA >100 pg/ml) veya tedaviye bir ay içinde yanıt vermeyen hastalarda, haftada 3 kez 5 milyon IU den günde 5 milyon üniteye dek varan dozlar denenebilir. Dozaj, hastanın ilaca karşı toleransına göre ayarlanabilir.yanıt alınması durumunda, ciddi bir intolerans gelişmedikçe, seçilen rejime dört ay kadar devam edilmelidir. (Azalmış granülosit ve platelet sayıları için yukarıdaki kılavuzlara bakınız.). 2. Kronik Hepatit C Monoterapi Önerilen doz, haftada üç kez (gün aşırı) subkutan yoldan uygulanan 3 milyon IU dir. Yanıt veren hastaların çoğunda 12 ile 16 hafta içinde ALT düzeylerinde düzelme görülür. 16 haftalık tedavide ALT nin normale döndüğü hastalarda kalıcı yanıt oranını artırmak için INTRON A tedavisi 18 ile 24 aya (72 ile 96 hafta) kadar uzatılmalıdır. 12 ile 16 haftalık tedavi sonrası ALT nin normale dönmesi ile yanıt göstermeyen hastalarda INTRON A tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir. INTRON A tedavisini takiben nüks gösteren hastalar, daha önce yanıt verdikleri doz rejiminin aynısı ile tekrar tedavi edilebilir. Ribavirin ile kombinasyon tedavisi: INTRON A ribavirin ile birlikte kronik hepatit C li hastalarda kullanılacak ise onaylı ribavirin ürün prospektüsündeki doz önerileri, uyarılar/önlemler ve kontrendikasyonlar dikkate alınmalıdır. INTRON A ribavirin ile kombinasyon şeklinde uygulandığında, böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalar ve/veya 50 yaşın üzerinde olanlar, anemi gelişimi açısından daha dikkatli izlenmelidir.

13 3. Kronik Delta Hepatiti Daha uzun bir tedavi süresi de endike olabilmekle birlikte, INTRON A başlangıçta en az 3 ile 4 ay süreyle haftada üç kez 5 milyon IU/m 2 dozunda subkutan yolla uygulanabilir. Hastanın ilaca toleransına göre doz ayarlanabilir. 4. Tüylü Hücreli Lösemi - INTRON A enjeksiyonunun önerilen dozu, haftada üç kez (gün aşırı) subkutan ya da intramüsküler yolla uygulanan 2 milyon IU/m 2 dir. Hastanın ilaca toleransına göre doz ayarlanabilir. Splenektomi yapılmamış olan hastalar splenektomili hastalara benzer yanıtlar vermektedirler ve transfüzyon gereksinimlerinde de benzer düşüşler görülmektedir. Bir ya da daha fazla hematolojik değişkendeki normale dönüş, genellikle tedavinin ilk iki ayı içinde başlamaktadır. Üç hematolojik değişkenin (granülosit sayısı, trombosit sayısı ve hemoglobin düzeyi) tümündeki düzelme altı ay ya da daha uzun bir süre gerektirebilmektedir. Tedavinin başlangıcından önce periferik kanda hemoglobin, trombosit, granülosit, tüylü hücre ve kemik iliği tüylü hücrelerinin düzeyini belirlemek için gerekli testler uygulanmalıdır. Tedaviye yanıt ortaya çıkıp çıkmadığını belirlemek için tedavi sırasında bu parametreler periyodik olarak izlenmelidir. Eğer yanıt ortaya çıkarsa, herhangi bir ilerleme olmayıncaya ve laboratuar parametreleri yaklaşık üç ay stabil kalana kadar tedavi sürdürülmelidir. 6 ay içinde tedaviye yanıt ortaya çıkmazsa tedavi kesilmelidir. Hastalıkta hızlı bir ilerleme olmadığı ya da ciddi intolerans ortaya çıkmadığı sürece bu rejim sürdürülmelidir. INTRON A ile tedaviye ara verilmişse, tekrar INTRON A ile tedavi uygulandığında hastaların %90 ından fazlasında yanıt alındığı unutulmamalıdır. 5. Kronik Miyeloid Lösemi Monoterapi INTRON A enjeksiyonunun önerilen dozu, subkutan yoldan uygulanan günlük 4 ile 5 milyon IU/ m 2 dir. Lökosit sayısının kontrolünü sürdürebilmek için 0.5 milyon IU/m 2 ile 10 milyon IU/m 2 arasında değişen dozlara gereksinim duyulabilmektedir. Lökosit sayısı bir kez kontrol altına alındığında, hematolojik remisyonu sürdürebilmek için tolere edilen maksimum doz (4 ile 10 milyon IU/m 2 /gün) uygulanmalıdır. En azından kısmi bir hematolojik remisyon ya da klinik açıdan anlamlı sitoredüksiyon sağlanamazsa 8 ile 12 haftalık tedaviden sonra INTRON A kesilmelidir. Sitarabin (Ara-C) ile kombinasyon tedavisi: INTRON A ve sitarabin kombine olarak kullanıldığında tedaviye subkutan olarak günde 5 milyon IU/m 2 INTRON A dozu ile başlanır. İki hafta sonra subkutan olarak uygulanan günlük 20 mg/m 2 sitarabin dozu her ay için birbirini takiben 10 gün boyunca verilir (günlük maksimum doz 40 mg) hafta sonra en azından kısmi hematolojik iyileşme ya da klinik olarak anlamlı sitoredüksiyon elde edilmemişse tedavi kesilir. Çalışmalarda hastalığın kronik fazında bulunan hastalarda INTRON A tedavisine yanıt olasılığının daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Tedaviye, tanı konduktan sonra olabildiğince erken başlanmalı ve tam bir hematolojik yanıt elde edilene kadar ya da en az 18 ay süreyle tedavi sürdürülmelidir. Yanıt veren hastalar genellikle tedavinin ilk iki ya da üç ayı içinde hematolojik yanıt göstermektedirler. Bu hastalar lökosit sayısı 3.0 ile 4.0x10 9 /L olarak

14 tanımlanan tam hematolojik yanıt elde edilinceye kadar tedavi edilmelidir. Tam hematolojik yanıt veren tüm hastalar sitogenetik yanıt elde etmek için tedaviyi sürdürmelidir; bazı hastalarda bu yanıt iki yıllık tedaviden önce gözlenmeyebilir. Tanı sırasında lökosit sayısı 50x10 9 /L den yüksek olan hastalar için hekim tedaviye standart dozda hidroksiüre ile başlayıp daha sonra lökosit sayısı 50x10 9 /L den daha düşük bir düzeye indiğinde bunu INTRON A ile değiştirme seçeneğini de kullanabilir. Yeni tanı konmuş Ph-pozitif kronik faz KML li hastalar da INTRON A ve hidroksiüre kombinasyonu ile tedavi edilmişlerdir. INTRON A tedavisine, subkutan yolla uygulanan günlük 6 milyon ile 10 milyon IU arasında değişen dozlarda başlanmıştır; başlangıçtaki lökosit sayısı > 10x10 9 /L ise tedaviye günde iki kez 1.0 ile1.5 g lık dozlarda hidroksiüre eklenmiş ve lökosit sayısı 10x10 9 /L nin altına düşünceye kadar bu tedaviye devam edilmiştir. Bunun ardından hidroksiüre kesilmiş ve nötrofilleri (bandlı hücreler ve segmentli polimorfonükleer hücreler) 1.0 ile 5.0x10 9 /L arasında ve trombositleri > 75x10 9 /L düzeyinde tutmak için INTRON A dozu azaltılmış ya da artırılmıştır. 6. Multipl Miyelom İdame tedavisi İndüksiyon kemoterapisini takiben plato fazında olan hastalarda, INTRON A haftada 3 kez 3 ile 5 milyon IU/m 2 dozunda, monoterapi olarak, subkutan yoldan uygulanabilir. Nüksü takiben ya da refrakter hastalıkta tedavi Kemoterapiyi takiben nüks gösteren ya da kemoterapiye refrakter hastalığı olan hastalarda haftada 3 kez 3 ile 5 milyon IU/m 2 dozunda INTRON A, monoterapi şeklinde uygulanabilir. 7. Non-Hodgkin Lenfoma Kemoterapi ile birlikte, haftada üç kez (gün aşırı) 5 milyon IU dozunda INTRON A subkutan enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. 8. AIDS İle İlişkili Kaposi Sarkomu Optimal doz henüz bilinmemektedir. Subkutan ya da intramüsküler yolla uygulanan haftada 3 ile 5 kez 30 milyon IU/m 2 dozunun etkinliği gösterilmiştir. Daha düşük dozlar da (örn. 10 ile 12 milyon IU/m 2 /gün) etkinlik kaybı olmaksızın kullanılmıştır. Hastalık stabilize olduğunda ya da tedaviye yanıt ortaya çıktığında, tümör varlığına ilişkin başka kanıt kalmayana ya da ciddi fırsatçı enfeksiyon veya istenmeyen etki nedeniyle ilacı kesmeye gerek kalmayıncaya kadar tedaviye devam edilmelidir. INTRON A tedavisi, ayaktan tedavi şeklinde uygulanmıştır. Zidovudin (AZT) İle Birlikte Uygulama Klinik çalışmalarda, Kaposi sarkomu olan AIDS li hastalar, AZT ile birlikte INTRON A almışlardır. Hastaların çoğunda, aşağıdaki rejim iyi tolere edilmiştir: günde 5 ile 10 milyon IU/m 2 dozunda INTRON A; her dört saatte bir 100 mg AZT. Başlıca doz kısıtlayıcı toksisite nötropenidir. INTRON A dozu günde 3 ile 5 milyon IU/m 2 şeklinde başlatılabilir. İki ile 4 haftalık tedaviden sonra hastanın toleransına bağlı olarak INTRON A dozu günde 5 milyon IU/m 2 den günde 10 milyon IU/m 2 ' ye, AZT dozu ise her dört saatte bir 200 mg a çıkarılabilir.

15 Hasta yanıtı ve ilaca gösterilen toleransa göre doz bireyselleştirilmelidir. 9. Renal Hücreli Karsinom Monoterapi olarak Optimal doz ve şema henüz belirlenmemiştir. INTRON A, haftada üç kez, haftada beş gün ya da günlük olarak 3 ile 30 milyon IU/m 2 arasında değişen dozlarda intravenöz ya da subkutan yolla uygulanmıştır. En yüksek yanıt oranları, INTRON A haftada üç kez 3 ile 10 milyon IU/m 2 dozlarda subkutan yoldan uygulandığında elde edilmiştir. İnterlökin 2 gibi diğer terapötik ajanlarla kombinasyon halinde Optimal doz belirlenmemiştir. INTRON A, interlökin-2 ile kombinasyon şeklinde 3 ile 20 milyon IU/m 2 arasında değişen dozlarda subkutan yolla uygulanmıştır. En yüksek toplam yanıt oranlarını bildiren çalışmalarda, INTRON A haftada 3 kez 6 milyon IU/m 2 dozunda subkutan yolla uygulanmıştır; doz, tedavi süresince gerektiği ölçüde ayarlanmıştır. 10. Metastatik Karsinoid Tümörler (Pankreatik Endokrin Tümörler) Metastatik karsinoid tümörleri olan ve karsinoid sendromu olan hastalarda INTRON A nın terapötik aktivitesi, her gün ya da iki günde bir subkutan yoldan uygulanan 3 ile 4 milyon IU/m 2 ve ardından haftada 3 kez 2 milyon IU/m 2 ile başlayarak toksisiteye göre iki haftalık aralıklarla 3, 5, 7 ve 10 milyon IU/m 2 'ye çıkan dozlarda INTRON A uygulamasını takiben gösterilmiştir. Objektif tümör regresyonu ortaya çıkmamış olmasına karşın hastaların %20 sinde 24 saatlik üriner 5- hidroksiindol asetik asit (5-HIAA) düzeylerinde %50 düşüş görülmüştür. Altı ay süreyle INTRON A alan hastalarda (ilk üç gün subkutan yoldan 2 milyon IU/m 2 /gün, ardından haftada üç kez subkutan yoldan 5 milyon IU/m 2 artırılarak) uzun süreli tedavide yaklaşık %50 yanıt oranı görülmüştür. Malign karsinoid tümörlü hastalarda özellikle otoantikorlar mevcutsa INTRON A tedavisi sırasında otoimmün hastalık gelişebilir. Bu nedenle hastalar tedavi sırasında otoimmünite belirtileri ve semptom açısından izlenmelidir. 11. Malign Melanom İndüksiyon tedavisi olarak, INTRON A tedavisi intravenöz yoldan dört hafta süreyle haftada beş gün 20 milyon IU/m 2 /gün dozunda başlatılarak 48 hafta süreyle haftada 3 kez (gün aşırı) subkutan yoldan uygulanan 10 milyon IU/m 2 dozunda sürdürülmektedir. Eğer INTRON A ile tedavi sırasında ciddi istenmeyen reaksiyonlar gelişirse ve özellikle granülositler 500/mm 3 'ün altına düşerse ya da ALT/AST normal üst sınırın 5 kat üstüne çıkarsa, istenmeyen reaksiyon ortadan kalkıncaya değin tedavi geçici olarak durdurulmalıdır. INTRON A tedavisine, önceki dozun %50 si oranında tekrar başlanmalıdır. Doz ayarlandıktan sonra da intolerans sürerse ya da granülositler 250/mm 3 'ün altına düşerse veya ALT/AST normal üst sınırın 10 katından daha fazla yükselirse INTRON A tedavisi kesilmelidir. Optimal (minimum) doz bilinmemesine karşın tam klinik yarar için, tanımlandığı gibi toksisite için doz modifikasyonu yapılarak hastalar önerilen dozlarla tedavi edilmelidir.

16 Klinik Araştırmalar Uzun dönemli etkinlik verileri Geniş bir çalışma kapsamında, daha önce pegile olmayan bir interferon alfa-2b ya da pegile olmayan bir interferon alfa-2b/ribavirin çalışmasında tedavi görmüş 1,071 hasta, kalıcı virolojik yanıtın sürekliliğini incelemek ve viral negativite sürekliliğinin klinik sonuçlanımlar üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla çalışmaya alınmıştır. 446 hasta en az 5 yıllık bir uzun dönemli izlemeyi tamamlamış durumdadır ve bu çalışma süresince 492 hasta arasından sadece 12 kalıcı yanıtlı hastada nüks gelişmiştir. Tüm hastalar için, kalıcı yanıtın 5 yıl süreyle devamlılığına yönelik Kaplan-Meier tahmini %95 lik bir güven aralığı ile (%95, %99) %97 olarak bulunmuştur. Kronik HCV nin pegile olmayan interferon alfa-2b ile (tek başına ya da ribavirin ile birlikte) tedavisinden sonraki kalıcı virolojik yanıt, virüsten uzun dönemli temizlenme ile sonuçlanmakta, ve böylece karaciğerdeki infeksiyonun iyileşmesini ve kronik HCV de klinik kür elde edilmesini sağlamaktadır. Ancak bu durum, sirozlu hastalarda hepatik olayların (hepatokarsinoma dahil) ortaya çıkmasını engellememektedir. Çok-dozlu kalemin kullanılışı INTRON A Pen 18 MIU çok-dozlu kalemler deri altına uygulanmak üzere önceden doldurulmuş, çok-dozlu bir kartuş içerir. 18 MIU INTRON A Pen özel olarak 6 doz 3 MIU INTRON A vermek üzere dizayn edilmiştir. Gerektiğinde 1.5, 3, 4.5 ve 6 MIU gibi farklı dozların verilmesi için de kullanılabilir. Bu kalemin bir kerede verebileceği maksimum doz 6 MIU dur. Intron A Pen kullanımı sırasında aşağıdaki önemli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Intron A Pen sadece ambalaj içinde verilen Novofine iğneler ile kullanılmalıdır. Başka iğne kullanılması kalemin doğru çalışmaması ve/veya Intron A dozunun yanlış verilmesi ile sonuçlanabilir. Kullanılmış iğne ve kalemlerin çöpe atılması sırasında dikkatli olunmalı, üzerinde iğne olan kalemler çöpe atılmamalıdır. Intron A Pen her zaman bu talimatlara uyularak kullanılmalı, kalemin zarar görmesine izin verilmemelidir. Kalemler çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Her Intron A Pen, Kalem enjektör sadece bir hastanın kullanımı içindir. Çok-dozlu kalem uygulama sırasında 15 ile 25 C arasındaki oda sıcaklığında olmalıdır. Her kullanımdan yaklaşık 30 dakika önce kalem buzdolabından çıkarılmalı ve çözeltinin oda sıcaklığına ulaşması sağlanmalıdır.

17 Her kalem maksimum dört haftalık bir süre içinde kullanılmalı ve daha sonra atılmalıdır. Her doz için yeni bir iğne kullanılmalıdır. Kullanılan her iğne emniyetli bir şekilde atılmalı ve kalem tekrar buzdolabına koyulmalıdır. Kalemin yanlışlıkla 15 ile 25 C arasındaki oda sıcaklığında tutulması halinde dört haftalık süre içerisinde oda sıcaklığına maksimum toplam 48 saat (2 gün) maruz kalmasına izin verilebilir. Kullanmadan önce Intron A Çözeltisinin berrak olması gerekir. Berrak ve homojen olmayan çözeltiler kullanılmamalı, doktor veya eczacının görüşü alınmalıdır. Son kullanma süresi kontrol edilmeli ve bu tarihten sonra kullanılmamalıdır. Intron A Kalem Enjektörün tanımı Şekil A ve B Kalem Enjektörün ve Novofine iğnenin değişik kısımlarını göstermektedir. En önemli kısımlar şunlardır:

18 Basma Butonu skalası hangi dozun ayarlandığını gösterir. Kalemin kapağı yukarıyı gösterecek şekilde tutulduğu zaman Renkli Halka ve Basma Butonu kalemin alt kısmında kalır (18 MIU Pen renk halkası kahverengidir). Intron A kalem ancak kapak üzerindeki üçgen gövde üzerindeki Doz Göstergesi ile aynı hizaya getirildiği zaman tam olarak kapanabilir. Intron A Kalemin Kullanılışı (Not : Koyu renk yazılar işlemleri gösterir) 1. Önce doktorunuzun reçetede belirttiği doğru INTRON A Kalemini kullandığınızdan emin olmalısınız (18 MIU Kalemin basma butonu ve renk halkası kahverengidir). 2. Kalemin kapağını çekerek çıkarın ve kauçuk membranı alkol ile dezenfekte edin. 3. Novofine iğne üzerindeki koruyucu kağıdı çıkarın. Koruyucu kağıt çıkarıldığı zaman iğnenin arka ucu ortaya çıkar 4. Şekil C de gösterildiği şekilde Novofine iğneyi hafifçe iterek kalemin üzerine yerleştirin (İğnenin arka ucunun daha önce dezenfekte ettiğiniz kauçuk membranı delerek geçtiğini fark edeceksiniz.) Şimdi de iğneyi saat yönünde çevirerek Intron A kalemine iyice tesbit edin (Şekil D). Şekil C Şekil D 5. Önce, iğnenin dış kapağını çekerek çıkarın. Sonra, iğnenin iç kapağını dikkatle çekerek çıkarın. Bu işlem ile iğnenin ortaya çıkacağını unutmayın. Dış kapağı daha sonra kullanmak üzere saklayın. Kalem şimdi kullanıma hazırdır. Saklama sırasında bir miktar hava iğne ve hazne içinde kalmış olabilir; havanın aşağıda tarif edildiği gibi uzaklaştırılması gerekir.

19 6. Intron A kalemini iğne ucu yukarıyı gösterecek şekilde tutun. 7. Hazneye parmak uçları ile vurarak varsa hava kabarcıklarının yukarıda toplanmasını sağlayın (Şekil E). Şekil E 8. Kalemi gövdeden tutarak hazneyi Şekil F de görüldüğü gibi klik sesi duyuluncaya kadar saat yönünde çevirin. Şekil F 9. Kalemi iğne yukarıda kalacak şekilde dik tutarak basma butonuna basın ve iğne ucunda bir damla çözeltinin görülüp görülmediğini izleyin (Şekil G de iğne ucundaki damlaya dikkat edin).

20 Şekil G 10. Herhangi bir damla görülmez ise damla görülene kadar 7 ve 8 no lu işlemleri tekrarlayın. Not : Hava çıkarma işleminden sonra da kalem içinde bir miktar hava kalabilir, ancak bunun önemi yoktur. İğnedeki havayı uzaklaştırdığınız için doz tam olacaktır. 11. Intron A Kalemin kapağını Şekil H de görüldüğü gibi kapaktaki üçgen gövde üzerindeki dozaj indikatörünün karşısına gelecek şekilde yerleştirin. Şekil H Kalem şimdi dozun ayarlanması için hazır durumdadır. Bir sonraki işlem için kalemi gövdenin ortasından tutun. Böylece basma butonu serbest olarak hareket ettirilebilecek ve doz doğru olarak ayarlanabilecektir.

21 12. İstenilen dozu ayarlamak için kalem gövdesinden tek elle yatay olarak tutun. Diğer elinizle kapağı Şekil I de gösterildiği gibi saat yönünde çevirin. Basma butonu yükselirken ayarladığınız dozu göreceksiniz. Dozu doğru olarak ayarlamak için aşağıda belirtilen sayıda çevirin. 1 klik = 0.3 MIU Şekil I Basma butonu skalası (aşağıda Şekil J ye bakın) size doz ayarlarını gösterecektir. Bu aşamada dozun doğru ayarlanmış olduğunu kontrol edin. Şekil J 13. Her tam turdan sonra üçgen ile doz indikatörünün karşılıklı geldiğinden emin olun. Yanlış bir doz ayarlamış iseniz sadece basma butonu yerine yerleşinceye kadar kapağı ters çevirin (saatin aksi yönünde) ve yeniden başlayın. Doz doğru ayarlandıktan sonra enjeksiyonu yapabilirsiniz.

22 14. Kapağı çıkarın ve iğneyi doktor veya hemşirenizin gösterdiği şekilde batırın. Sonra basma düğmesine iyice bastırın (Şekil K ya bakın). Şekil K 15. İğneyi birkaç saniye cildin altında tutarak INTRON A nın yayılmasını bekleyin ve sonra çekin. 16. İğnenin dış kapağını dikkatle yerine yerleştirin. 17. Saati ters yönde çevirerek iğne başlığını çıkarın. Dikkatle kalemin üzerinden uzaklaştırın ve içkapağı kapatılmış olan iğneyi atın. 18. Kapağı bir kez daha Şekil H de görüldüğü gibi dozaj indikatörünün tam karşısına gelecek şekilde yerine yerleştirin. Şekil H Not: Kalemdeki tüm dozlar kullanıldıktan sonra kartuş içerisinde bir miktar çözelti kalabilir. Bu, dozunuzun parçası olmayıp, fazladan konulmuştur.

23 DOZ AŞIMI Intron A enjeksiyonu ile doz aşımı bildirilmemiştir, ancak farmakolojik aktiviteye sahip herhangi bir bileşik ile olduğu gibi, doz aşımı durumunda, yaşamsal belirtilerin sık izlenmesi ve hastanın gözlenmesi gerekir. SAKLAMA KOŞULLARI Intron A Pen 2 C ile 8 C arasında buzdolabında saklanmalı, buz gözüne yakın bir yere koyulmamalı ve dondurulmamalıdır. 2 ile 8 C de saklanmak koşuluyla her kullanım günü 4 saat süreyle 25 C ye kadar sıcaklıkta bozulmadan saklanabilir, ancak toplam süre 48 saati aşmamalıdır. Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve orijinal ambalajında saklanmalıdır. TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ Karton kutuda 1.2 ml çok dozlu kartuş içinde 18 MIU (1.5 ml) Interferon alfa 2-b içeren kalem enjektör ve 6 adet Novofine iğne ile 6 adet alkollü mendil. PİYASADA MEVCUT DİĞER FARMASÖTİK DOZAJ ŞEKİLLERİ Karton kutuda 1.2 ml çok dozlu kartuş içinde 30 MIU (1.5 ml) İnterferon alfa 2-b içeren kalem enjektör ve 6 adet Novofine iğne ile 6 adet alkollü mendil. Karton kutuda 1.2 ml çok dozlu kartuş içinde 60 MIU (1.5 ml) İnterferon alfa 2-b içeren kalem enjektör ve 6 adet Novofine iğne ile 6 adet alkollü mendil. 1.0 ml çözelti içinde 10 MIU rekombinant İnterferon alfa 2b içeren 1 flakon. RUHSAT SAHİBİ Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti. Esentepe-İSTANBUL

24 ÜRETİM YERİ Schering-Plough (Brinny) Co. Innıshannon County Cork İrlanda RUHSAT NUMARASI /95 Reçete ile satılır. PIPB SPC SB onay tarihi:

Implanon 68mg Implant SUBKUTAN, İNTRAMÜSKÜLER YA DA İNTRAVENÖZ UYGULAMA İÇİNDİR.

Implanon 68mg Implant SUBKUTAN, İNTRAMÜSKÜLER YA DA İNTRAVENÖZ UYGULAMA İÇİNDİR. Implanon 68mg Implant SUBKUTAN, İNTRAMÜSKÜLER YA DA İNTRAVENÖZ UYGULAMA İÇİNDİR. FORMÜLÜ Mililitrede 10 MIU interferon alfa-2b, 1.8 mg sodyum fosfat dibazik anhidr, 1.3 mg sodyum fosfat monobazik monohidrat,

Detaylı

Intron A nın aktivitesi Uluslararası Ünite (IU) şeklinde ifade edilmektedir; 1 mg rekombinant interferon alfa-2b, 2.6x108 IU ye eşdeğerdir.

Intron A nın aktivitesi Uluslararası Ünite (IU) şeklinde ifade edilmektedir; 1 mg rekombinant interferon alfa-2b, 2.6x108 IU ye eşdeğerdir. Intron - A Pen 60 MIU Enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalem SUBKUTAN KULLANIM İÇİNDİR. Sterildir Formülü Mililitrede 50 MIU rekombinant interferon alfa-2b, 1.8 mg dibazik sodyum fosfat, 1.3

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ETACİD % 0,05 Nazal Sprey 2. BİLEŞİM Etkin madde: Mometazon furoat 50 mikrogram/püskürtme 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ETACİD erişkinler, adolesanlar ve 6-11 yaş arasındaki çocuklarda

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. INTRON-A PEN 30 MIU Enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi. Mililitrede Etkin madde: Interferon alfa-2b...

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. INTRON-A PEN 30 MIU Enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi. Mililitrede Etkin madde: Interferon alfa-2b... 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KISA ÜRÜN BİLGİLERİ INTRON-A PEN 30 MIU Enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Mililitrede Etkin madde: Interferon alfa-2b...

Detaylı

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant)

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 1 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 2 Prospektüs 3 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) Steril,apirojen Formülü Beher Zoladex LA Subkütan implant, enjektör içinde, uygulamaya hazır, beyaz

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. Mililitrede Etkin madde: İnterferon alfa-2b... 10 MIU

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ. Mililitrede Etkin madde: İnterferon alfa-2b... 10 MIU 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI INTRON A 10 MIU/1 ml Enjektabl çözelti KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Mililitrede Etkin madde: İnterferon alfa-2b... 10 MIU Yardımcı maddeler: Sodyum

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4.1. Terapötik endikasyonlar Kas-iskelet sistemi ile ilişkili akut ağrılı kas spazmlarının semptomatik tedavisinde endikedir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4.1. Terapötik endikasyonlar Kas-iskelet sistemi ile ilişkili akut ağrılı kas spazmlarının semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tiyokolşikosid 4 mg Yardımcı maddeler: Sodyum klorür

Detaylı

Kronik HCV İnfeksiyonlarında Güncel Tedavi Yaklaşımları Dr. Kaya Süer

Kronik HCV İnfeksiyonlarında Güncel Tedavi Yaklaşımları Dr. Kaya Süer Kronik HCV İnfeksiyonlarında Güncel Tedavi Yaklaşımları Dr. Kaya Süer Near East University Faculty of Medicine Infectious Diseases and Clinical Microbiology HCV tarihçesi 1989 Hepatitis C (HCV) genomu

Detaylı

Navelbine 30 mg Yumuşak Kapsül

Navelbine 30 mg Yumuşak Kapsül Navelbine 30 mg Yumuşak Kapsül FORMÜLÜ Herbir Navelbine 30 mg Yumuşak Kapsül: Vinorelbin tartarat 41.55mg (30 mg vinorelbin baza eşdeğerdir.) (Titanyum dioksit, kırmızı demir oksit, alkol ve sorbitol içerir.)

Detaylı

İNNOHEP 10 000 IU / ml KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR 0.45 ml PROSPEKTÜS

İNNOHEP 10 000 IU / ml KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR 0.45 ml PROSPEKTÜS PROSPEKTÜS FORMÜLÜ : 0.45 ml lik enjektör içinde; Tinzaparin sodyum 4 500 IU Anti-Xa Sodyum asetat, 3H2O 2.25 mg Enjeksiyonluk su k.m. 0.45 ml FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Farmakodinamik Özellikler: Tinzaparin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. INTRON-A PEN 30 MIU enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi Deri altına uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. INTRON-A PEN 30 MIU enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi Deri altına uygulanır. KULLANMA TALİMATI INTRON-A PEN 30 MIU enjektabl çözelti içeren çok dozlu enjeksiyon kalemi Deri altına uygulanır. - Etkin madde: INTRON-A PEN, rekombinant DNA teknikleriyle üretilen yüksek düzeyde saflaştırılmış

Detaylı

Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI DACOGEN 50 mg, tek doz IV enjeksiyonluk çözelti için toz Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her flakon 50 mg desitabin içerir. Yardımcı maddeler: Monobazik potasyum fosfat, sodyum hidroksit,

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 1. ÜRÜN ADI ÜRÜN BİLGİSİ CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 5 ml de; Amoksisilin Klavulanik asit 250.00 mg 62.5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde : 1 g STİLEX, etkin madde olarak 15 mg Mepiramin maleat, 15 mg Lidokain hidroklorür ve 50 mg Dekspantenol

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI İNSUFOR 500 mg Film Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Metformin hidroklorür

ÜRÜN BİLGİSİ. 1. ÜRÜN ADI İNSUFOR 500 mg Film Tablet. 2. BİLEŞİM Etkin madde: Metformin hidroklorür ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI İNSUFOR 500 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Metformin hidroklorür 500 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR İNSUFOR, tip 2 diabetes mellitus tedavisinde, özellikle fazla kilolu

Detaylı

PROCTOLOG hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir.

PROCTOLOG hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI PROCTOLOG rektal krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 100 g. kremde, Etkin madde: Ruskogenin Trimebutin Yardımcı maddeler: Setostearil alkol Propilen glikol

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Kuru göz sendromunun semptomatik tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI EYESTIL 10 ml göz damlası 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐM Etkin madde : 100 ml de : 0.150 g hiyalüronik asit sodyum tuzu içerir. Yardımcı maddeler : Yardımcı

Detaylı

CİSPLATİNUM - ONKO INJECTION 10 mg/20 ml

CİSPLATİNUM - ONKO INJECTION 10 mg/20 ml CİSPLATİNUM - ONKO INJECTION 10 mg/20 ml FORMÜLÜ Aktif madde Cisplatinum 10 mg Yardımcı maddeler: Sodyum klorür 180 mg (stabilizatör olarak), Hidroklorik asit 9.8 mg (ph'ı ayarlamak amacıyla), Enjeksiyonluk

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI: DİCLORAL gargara 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml 0,74 mg diklofenak (serbest asit şeklinde) içerir. Yardımcı madde(ler): Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. RESCUE FLOW 250 ml enfüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. RESCUE FLOW 250 ml enfüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır. RESCUE FLOW 250 ml enfüzyon çözeltisi Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 1000 ml çözelti; 60 g enjeksiyonluk dekstran 70, 75 g sodyum klorür içerir. Yardımcı maddeler: Hidroklorik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI VOTRON 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: 5 ml çözelti 250 µg Palonosetrona eşdeğer Palonosetron hidroklorür içermektedir. (Her

Detaylı

DOÇ. DR. GÜNAY ERTEM S. B. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

DOÇ. DR. GÜNAY ERTEM S. B. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği DOÇ. DR. GÜNAY ERTEM S. B. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği *FG, *38 yaşında, bayan *İlk başvuru tarihi: Kasım 2010 *7 ay önce saptanan HBsAg pozitifliği

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NIZORAL 400 mg Ovül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir ovül etkin madde olarak 400 mg ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler: Bütil hidroksianizol

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI VICKS VapoSyrup Ekspektoran Şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI VICKS VapoSyrup Ekspektoran Şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI VICKS VapoSyrup Ekspektoran Şurup 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ Her 15 ml de, 200 mg Guaifenesin bulunur. Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1 e bakınız.

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. FENİSTİL Jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. FENİSTİL Jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI FENİSTİL Jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1 g jel, 1 mg dimetinden maleat içerir. Yardımcı maddeler: Propilen glikol, benzalkonyum klorür

Detaylı

1g losyon, 1.0 mg Metilprednisolon aseponat içerir (% 0.1).

1g losyon, 1.0 mg Metilprednisolon aseponat içerir (% 0.1). 1 ADVANTAN M Losyon Formülü 1g losyon, 1.0 mg Metilprednisolon aseponat içerir (% 0.1). Yardımcı maddeler Benzil alkol Polioksietilen-2-stearil alkol Polioksietilen-21-stearil alkol Disodyum edetat Farmakolojik

Detaylı

Kronik Hepatit C Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar

Kronik Hepatit C Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Kronik Hepatit C Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Asıl Dr. Alpay alt başlık ARIstilini düzenlemek için tıklatın İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Detaylı

Ercefuryl Oral Süspansiyon

Ercefuryl Oral Süspansiyon Ercefuryl Oral Süspansiyon FORMÜLÜ Bir ölçekte (5 ml): Nifuroksazid 200 mg (Nipajin M, şeker, alkol ve portakal aroması içerir.) FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikleri: Bir nitrofuran türevi

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİPİN kapsül Ağızdan alınır. Etkin maddeler: Her bir kapsül; etkin madde olarak 250 mg Parasetamol ve 15 mg Kafein içermektedir. Yardımcı maddeler: Mısır nişastası, Magnezyum Stearat,

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

VECTAVIR, gün içinde yaklaşık iki saatlik aralıklarla uygulanmalıdır. Tedaviye 4 gün devam edilmelidir.

VECTAVIR, gün içinde yaklaşık iki saatlik aralıklarla uygulanmalıdır. Tedaviye 4 gün devam edilmelidir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI VECTAVIR %1 Krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 g krem 10 mg pensiklovir içerir. Yardımcı maddeler: Her 1 g kremde Ketostearil alkol..

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

Etoposid hem renal yolla hem de non-renal yolla ( metabolizma ve safra yoluyla) atılır. Nonrenal yolun büyük kısmını metabolizma oluşturmaktadır.

Etoposid hem renal yolla hem de non-renal yolla ( metabolizma ve safra yoluyla) atılır. Nonrenal yolun büyük kısmını metabolizma oluşturmaktadır. LASTET İnj. FORMÜLÜ Aktif madde Etoposid Yardımcı madde Sitrik asit Polisorbat 80 Polietilen glikol Dehidrate etanol 100 mg 10 mg 400 mg 3000 mg 5 ml'ye tamamlayacak kadar FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. COLİSTİMCİN İ.M./İ.V. Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Steril-Apirojen Kas içine ya da damar içine enjekte edilir.

KULLANMA TALİMATI. COLİSTİMCİN İ.M./İ.V. Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Steril-Apirojen Kas içine ya da damar içine enjekte edilir. KULLANMA TALİMATI COLİSTİMCİN İ.M./İ.V. Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Steril-Apirojen Kas içine ya da damar içine enjekte edilir. Etkin madde: Her bir flakon 150 mg kolistin bazına eşdeğer

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Kullanıma hazır oral süspansiyon. Hafif, krem sarısı, homojen, vişne/nane aromalı opak süspansiyon.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Kullanıma hazır oral süspansiyon. Hafif, krem sarısı, homojen, vişne/nane aromalı opak süspansiyon. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MIKOSTATIN oral süspansiyon 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Nistatin 100.000 ünite/ml Yardımcı maddeler: Etanol Sukroz 8,07 mg/ml 500 mg/ml

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI. Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Adana Devlet Hastanesi 2016 Ecz. Gonca DURAK Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılmıştır. Kişilerin

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Droser Burun Damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Droser Burun Damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Droser Burun Damlası KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Sodyum klorür % 0.9 (a/h) Yardımcı maddeler: Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1 e bakınız.

Detaylı

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir.

RECBUTİN hemoroid krizleri sırasında ağrılı ve kaşıntılı anal semptomların ve fissürlerin semptomatik tedavisinde endikedir. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI RECBUTİN rektal krem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM 1 g kremde; Etkin madde: Trimebutin baz Ruskogenin 58.00 mg 5.00 mg Yardımcı maddeler: Setostearil alkol

Detaylı

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. VERTİN 16 mg Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: Betahistin dihidroklorür... 16 mg

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. VERTİN 16 mg Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM. Etkin madde: Betahistin dihidroklorür... 16 mg KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI VERTİN 16 mg Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Betahistin dihidroklorür... 16 mg Yardımcı maddeler: Mannitol... 50 mg Yardımcı maddeler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PRESLON 1000 mg/4 ml İ.M./İ.V. Ampul Kas içine veya damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PRESLON 1000 mg/4 ml İ.M./İ.V. Ampul Kas içine veya damar içine uygulanır. PRESLON 1000 mg/4 ml İ.M./İ.V. Ampul Kas içine veya damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampul 1000 mg sitikoline eşdeğer 1045.05 mg sitikolin sodyum içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. KULLANMA TALİMATI ZADİTEN 1 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablet 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.380 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir. Yardımcı maddeler: Magnezyum stearat, mısır nişastası,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. INTRON-A, 1 ml çözelti içinde 10 MIU interferon alfa-2b içeren 1 flakon luk ambalajda sunulmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. INTRON-A, 1 ml çözelti içinde 10 MIU interferon alfa-2b içeren 1 flakon luk ambalajda sunulmaktadır. KULLANMA TALİMATI INTRON-A 10 MIU/1 ml enjektabl çözelti Deri altına, kas içine veya damar içine uygulanır. Etkin madde: Mililitrede 10 MIU interferon alfa-2b içerir. Yardımcı maddeler: Dibazik sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MUSCOFLEX 4 mg/2 ml I.M. enjeksiyon için solüsyon içeren ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su

Detaylı

Trental i.v. 300 Enfüzyon Ampulü

Trental i.v. 300 Enfüzyon Ampulü Trental i.v. 300 Enfüzyon Ampulü FORMÜLÜ 15 ml'lik bir enfüzyon ampulü, 300 mg pentoksifilin, 105 mg sodyum klorür ve ad. 15 ml enjeksiyonluk distile su içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik

Detaylı

GEBELİK VE MEME KANSERİ

GEBELİK VE MEME KANSERİ GEBELİK VE MEME KANSERİ Doç. Dr. Ramazan YILDIZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, 27 Kasım 2014, Ankara Gebelikte Kanser Gebelikte kanser insidansı % 0.07-0.1 arasında Gebelik

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi: Etkilenmiş göze günde 4 defa veya gerekli olduğu sürece 1 2 damla damlatılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi: Etkilenmiş göze günde 4 defa veya gerekli olduğu sürece 1 2 damla damlatılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI OPTIVE %0.5 Lubrikant Göz Damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir mililitrede 5 mg karmeloz sodyum (CMC sodyum) içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TERKUR %19 krem

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TERKUR %19 krem 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TERKUR %19 krem KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1 g krem içerisinde; Alüminyum hidroksiklorit 190 mg Yardımcı maddeler: 1 g krem içerisinde;

Detaylı

HCV ye Bağlı Dekompanze Karaciğer Sirozu Hastalarında Pegileİnterferon Alfa-2a + Ribavirin Tedavisi

HCV ye Bağlı Dekompanze Karaciğer Sirozu Hastalarında Pegileİnterferon Alfa-2a + Ribavirin Tedavisi HCV ye Bağlı Dekompanze Karaciğer Sirozu Hastalarında Pegileİnterferon Alfa-2a + Ribavirin Tedavisi Fatih Tekin, Fulya Günşar, Zeki Karasu, Ulus Akarca, Galip Ersöz Ege ÜTF Gastroenteroloji Bilim Dalı,

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de;

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de; KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DROPLEKS kulak damlası 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler: Her 1 ml de; Fenazon 45.52 mg Lidokain hidroklorür 11.38 mg Yardımcı maddeler: Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI ROFERON-A ROCHE 3 mio I.U. enjeksiyona hazır şırınga Deri altına uygulanır. Etkin madde: Her şırınga 0.5 ml de 3 milyon internasyonal ünite (MIU) interferon alfa-2a içerir. Yardımcı madde(ler):

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ZOVİRAX TM Tablet 400 mg Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. ZOVİRAX TM Tablet 400 mg Ağızdan alınır. ZOVİRAX TM Tablet 400 mg Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her tablet 400 mg asiklovir içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz, FD ve C mavi no:2 Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su

Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk su KULLANMA TALİMATI KEPLERON 4 mg / 2 ml IM Enjektabl Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, enjeksiyonluk

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Her URFAMYCİN flakon 750 mg tiamfenikol (946.8 mg tiamfenikol glisinat hidroklorür olarak) içerir.

KULLANMA TALİMATI. Her URFAMYCİN flakon 750 mg tiamfenikol (946.8 mg tiamfenikol glisinat hidroklorür olarak) içerir. KULLANMA TALİMATI URFAMYCİN 750 mg İ.M./İ.V. enjektabl toz içeren flakon Kas içine veya damar içine uygulanır. Etkin madde: Her 1 flakon 750 mg tiamfenikole eşdeğer 946.8 mg tiamfenikol glisinat hidroklorür

Detaylı

CARBOPLATIN-TEVA 150mg/15ml Enjeksiyonluk Çözelti

CARBOPLATIN-TEVA 150mg/15ml Enjeksiyonluk Çözelti CARBOPLATIN-TEVA 150mg/15ml Enjeksiyonluk Çözelti FORMÜLÜ Her bir flakon; 150 mg karboplatin, 150 mg mannitol ile enjeksiyonluk su y.m. 15 ml içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikleri

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TIENAM 500 mg I.V. enjektabl flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde(ler): Her bir flakon steril olarak 500 mg imipenem (imipenem monohidrat olarak) ve 500 mg silastatin (silastatin

Detaylı

Sağlıklı gönüllülerde plazma konsantrasyonu grafiğinden hesaplanmış nispi dağılım hacmi 0.32 L/kg dır ( i.v. dozu, 0.4 mg/ kg vücut ağırlığı).

Sağlıklı gönüllülerde plazma konsantrasyonu grafiğinden hesaplanmış nispi dağılım hacmi 0.32 L/kg dır ( i.v. dozu, 0.4 mg/ kg vücut ağırlığı). Glucobay 100 Tablet Akarboz Formülü : 1 tablet Glucobay 100, 100 mg akarboz içerir. Farmakolojik Özellikleri Farmakodinamik özellikler: Glucobay ın aktif maddesi olan akarboz bir alfa - glukozidaz inhibitörüdür.

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NOVAQUA tek dozluk göz damlası KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir.

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ROXİPİME 2 g IV Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Toz İçeren Flakon

ÜRÜN BİLGİSİ. ROXİPİME 2 g IV Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Toz İçeren Flakon 1. ÜRÜN ADI ÜRÜN BİLGİSİ ROXİPİME 2 g IV Enjeksiyon ve İnfüzyon İçin Toz İçeren Flakon 2. BİLEŞİM Etkin madde: Sefepim 2.00 g 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ROXİPİME aşağıdaki belirtilen enfeksiyonların tedavisinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon. Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon. Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI BENLYSTA 120 mg IV İnfüzyonluk Çözelti Hazırlamak İçin Toz İçeren Flakon Damar içine uygulanır. Steril, Apirojen Etkin madde: Her flakonda 120 mg liyofilize belimumab Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ZOMEBON 4 mg/5 ml I.V. İnfüzyon için Konsantre Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Şırınga Damar yoluyla kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. ZOMEBON 4 mg/5 ml I.V. İnfüzyon için Konsantre Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Şırınga Damar yoluyla kullanılır. KULLANMA TALİMATI ZOMEBON 4 mg/5 ml I.V. İnfüzyon için Konsantre Çözelti İçeren Kullanıma Hazır Şırınga Damar yoluyla kullanılır. Etkin madde: Her 5 ml çözelti 4 mg zoledronik aside eşdeğer 4.264 mg zoledronik

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ Pozoloji ve uygulama şekli Sadece berrak ve partikül içermeyen ampuller kullanılmalıdır.

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ Pozoloji ve uygulama şekli Sadece berrak ve partikül içermeyen ampuller kullanılmalıdır. KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI SERUM FİZYOLOJİK İZOTONİK % 0.9 10 ml Ampul 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Sodyum klorür 9 mg/ml Yardımcı maddeler: Yardımcı maddeler için

Detaylı

Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Mannitol ve tartarik asit

Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı maddeler: Mannitol ve tartarik asit K U L L A N M A T A L İ M A T I HYCAMTİN TM i.v. liyofilize toz içeren enjektabl flakon Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her bir flakonda,4 mg topotekana eşdeğer topotekan hidroklorür içerir. Yardımcı

Detaylı

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ III. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE

Detaylı

5 ml lik bir ampul 100 mg pentoksifilin, 35 mg sodyum klorür ve ad. 5 ml enjeksiyonluk distile su içerir.

5 ml lik bir ampul 100 mg pentoksifilin, 35 mg sodyum klorür ve ad. 5 ml enjeksiyonluk distile su içerir. Trental i.v. 100 Enfüzyon ampulü Formülü: 5 ml lik bir ampul 100 mg pentoksifilin, 35 mg sodyum klorür ve ad. 5 ml enjeksiyonluk distile su içerir. Farmakolojik özellikleri: Farmakodinamik özellikleri:

Detaylı

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba

KULLANMA TAL MATI MAXTH O 4 mg/2 ml M Enjeksiyon çin Çözelti çeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde Yardımcı maddeler : Bu ilacı kullanmaya ba KULLANMA TALİMATI MAXTHİO 4 mg/2 ml İM Enjeksiyon İçin Çözelti İçeren Ampul Kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, sitrik asit monohidrat,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ALOXĐ 250 µg/ 5 ml I.V. Enjeksiyonluk Çözelti Đçeren Flakon Steril, apirojen Damar içine uygulanır. Etkin madde: Palonosetron (hidroklorür olarak). 5 ml lik flakon 250 mikrogram Palonosetron

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI TEARON % 0.05 Oftalmik Emülsiyon Đçeren Tek Dozluk Flakon

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI TEARON % 0.05 Oftalmik Emülsiyon Đçeren Tek Dozluk Flakon KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI TEARON % 0.05 Oftalmik Emülsiyon Đçeren Tek Dozluk Flakon 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐM Etkin madde: Her 1 ml de etkin madde olarak 0.5 (%0.05) mg siklosporin

Detaylı

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya

1. OLGU. Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 1. OLGU Tüberküloz Kursu 2008 Antalya 49 yaşında kadın hasta, ev hanımı Yakınması: Öksürük, balgam Hikayesi: Yaklaşık 2 aydır şikayetleri olan hasta akciğer grafisinde lezyon görülmesi üzerine merkezimize

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ALZAMED 5 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Donepezil hidroklorür 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ZİNCOPLEX 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Gliserin, sorbitol, esans olarak raspberry

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir EMFER 100 mg/5 ml i.v. Ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde (5ml); 100.0 mg (20 mg/ml) demir (III) e eşdeğer demir hidroksit sükroz kompleksi içerir Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür KULLANMA TALİMATI XYZAL 5 mg film tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir film tablette 5 mg Levosetirizin dihidroklorür Yardımcı maddeler: Mikrokristalin selülöz, laktoz monohidrat, kolloidal anhidrus

Detaylı

Pazoloji ve Kullanım Şekli Çocuklar ve erişkinlerde kullanımı aşağıdaki tabloda verilmiştir;

Pazoloji ve Kullanım Şekli Çocuklar ve erişkinlerde kullanımı aşağıdaki tabloda verilmiştir; KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NAC 200 mg efervesan tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Asetilsistein 200 mg Yardımcı madde(ler): Aspartam (E 951) Sodyum hidrojen karbonat

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. TIENAM 500 mg I.V. enjektabl flakon Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde(ler): Her bir flakon steril olarak 500 mg imipenem (imipenem monohidrat olarak) ve 500 mg silastatin (silastatin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BİTERAL 250 mg Film Kaplı Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Ornidazol Her film kaplı tablet 250 mg ornidazol içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. BİTERAL 250 mg Film Kaplı Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Ornidazol Her film kaplı tablet 250 mg ornidazol içermektedir. KULLANMA TALİMATI BİTERAL 250 mg Film Kaplı Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Ornidazol Her film kaplı tablet 250 mg ornidazol içermektedir. Yardımcı Maddeler: Diğer yardımcı maddeler için 6.1 e

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI GRİZİNC 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat bulunur. Yardımcı maddeler: Şeker (sükroz), gliserin, nipajin

Detaylı

rekombinan interferon betabulunmakta olup, her ml çözücü 5.4 mg sodyum klorür içermektedir.

rekombinan interferon betabulunmakta olup, her ml çözücü 5.4 mg sodyum klorür içermektedir. BETAFERON Etkin madde: betamilyon IU) rekombinan interferon beta1b içerir. Liyofilize toz içeren flakon, human albumin ve mannitol uygun su içerir. okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. SUPRAX 100mg/5 ml Pediatrik Oral Süspansiyon Hazırlamak Đçin Kuru Toz Oral yoldan kullanılır.

KULLANMA TALĐMATI. SUPRAX 100mg/5 ml Pediatrik Oral Süspansiyon Hazırlamak Đçin Kuru Toz Oral yoldan kullanılır. KULLANMA TALĐMATI SUPRAX 100mg/5 ml Pediatrik Oral Süspansiyon Hazırlamak Đçin Kuru Toz Oral yoldan kullanılır. Etkin madde: Hazırlanmış süspansiyonun her 5 ml sinde (1 ölçek) 100 mg sefiksim bulunur.

Detaylı

PROSPEKTÜS. FLUOROURACIL - KOÇAK 250 mg/ 5 ml I.V Enjeksiyon için Solüsyon içeren Flakon. Her ml de

PROSPEKTÜS. FLUOROURACIL - KOÇAK 250 mg/ 5 ml I.V Enjeksiyon için Solüsyon içeren Flakon. Her ml de PROSPEKTÜS FLUOROURACIL - KOÇAK 250 mg/ 5 ml I.V Enjeksiyon için Solüsyon içeren Flakon FORMÜLÜ Fluorourasil Sodyum hidroksit (ph 9.0 için) Enjeksiyonluk su k.m. Her ml de 50 mg k.m. 1 ml FARMAKOLOJİK

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. ADELEKS IM 4 mg/2 mi Ampul Kas içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, enjeksiyonluk su. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

CARDURA 4 mg, mesilat şeklinde aktif madde olan doksazosinin 4 mg'a eşdeğer miktarlarını ihtiva eden beyaz tabletler halindedir.

CARDURA 4 mg, mesilat şeklinde aktif madde olan doksazosinin 4 mg'a eşdeğer miktarlarını ihtiva eden beyaz tabletler halindedir. CARDURA 4 mg Tablet FORMÜLÜ CARDURA 4 mg, mesilat şeklinde aktif madde olan doksazosinin 4 mg'a eşdeğer miktarlarını ihtiva eden beyaz tabletler halindedir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ FARMAKODİNAMİK ÖZELLİKLERİ

Detaylı

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK

KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK KULLANMA TALİMATI NEOFLEKS HİPERTONİK % 3 sodyum klorür sudaki çözeltisi 50 ml, 100 ml, 150 ml ve 250 ml Damar içine (intravenöz) uygulanır. Etkin madde : Her 100 ml çözelti 3.0 gr sodyum klorür Yardımcı

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI MYODİN 4mg/2ml IM ampul Kas üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampulde 4 mg Tiyokolşikosid Yardımcı maddeler: Sodyum klorür, hidroklorik asit, sitrik asit monohidrat, susuz sodyum

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup. Ağızdan alınır. BUTAMCOD 7.5 mg/ 5ml Şurup Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her 5 ml şurupta 7.5 mg Butamirat sitrat Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70, sakarin sodyum, benzoik asit, etanol, vanilin, sükroz,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MERONEM 1 gram IV enjeksiyon için toz içeren flakon Enjeksiyon yoluyla uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. MERONEM 1 gram IV enjeksiyon için toz içeren flakon Enjeksiyon yoluyla uygulanır. KULLANMA TALİMATI MERONEM 1 gram IV enjeksiyon için toz içeren flakon Enjeksiyon yoluyla uygulanır. Etkin Madde: 1 gram meropeneme eşdeğer 1140 mg meropenem trihidrat içerir. Yardımcı Maddeler: Anhidr

Detaylı

RİBASPHERE TABLET 400 mg

RİBASPHERE TABLET 400 mg RİBASPHERE TABLET 400 mg Formülü: Bir tablet 400 mg ribavirin içermektedir. Tabletler boyar madde olarak 16,50 mg Opadry II Blue 85 F90553 içerir. İnterferon alfa ile kombine kullanılır. Endikasyonları

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. KEMOSET 4 mg / 2 ml im/iv enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine veya kas içine uygulanır.

KULLANMA TALĐMATI. KEMOSET 4 mg / 2 ml im/iv enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine veya kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI KEMOSET 4 mg / 2 ml im/iv enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine veya kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul (2 ml) 4 mg Ondansetron a eşdeğer Ondansetron hidroklorür

Detaylı

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır.

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon 1 m l si kalibrasyon tarih ve saatinde 250 MBq/ml sodyum florür

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

NAPROSYN EC 250 mg. TABLET

NAPROSYN EC 250 mg. TABLET NAPROSYN EC 250 mg. TABLET FORMÜLÜ : Bir enterik tablet, 250 mg. Naproksen içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ : Farmakodinamik Özellikler : Naproksen antiromatizmal, antienflamatuar ve antipiretik etkiye

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZEFFĐX 100 mg film tablet Ağızdan alınır Etkin madde: Her tablette; 100 mg lamivudin içerir. Yardımcı maddeler: Titanyum dioksit, sentetik kırmızı demir oksit, sentetik sarı demir oksit

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 3,5 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. Ürünün İsmi. EUCARBON tablet. 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi. Etkin maddeler: KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. Ürünün İsmi EUCARBON tablet 2. Kalitatif ve Kantitatif Bileşimi Etkin maddeler: Bir tablette; 180,0 mg bitkisel kömür, 50,0 mg kükürt, 105,0 mg senne (sinameki) yaprağı tozu ve 25,0

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. EMADINE steril oftalmik solüsyon Göze uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. EMADINE steril oftalmik solüsyon Göze uygulanır. EMADINE steril oftalmik solüsyon Göze uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin maddeler: Emedastin. Çözeltinin 1ml si 0.5 mg emedastin içerir (difumarat olarak). Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür, trometamol,

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI ZĐNCOBEST 15 mg / 5 ml şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: Her 5 ml şurupta 15 mg çinkoya eşdeğer 66 mg çinko sülfat heptahidrat Yardımcı maddeler: Metil paraben sodyum, sükroz, portakal

Detaylı

MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır.

MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI MİAMBUTOL 500 mg Tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir tablette 500 mg etambutol HCl. Yardımcı maddeler: Nişasta, jelatin, magnezyum stearat, talk, koloidal silikon dioksit Bu ilacı

Detaylı

Çözelti, insan albümini içeriği en az % 95 olacak şekilde protein içerir.

Çözelti, insan albümini içeriği en az % 95 olacak şekilde protein içerir. Human Albumin Grifols 20% 100ml FORMÜL Steril, apirojen Etkin madde İnsan albümini; 20 g/100 ml Çözelti, insan albümini içeriği en az % 95 olacak şekilde protein içerir. Yardımcı maddeler Sodyum kaprilat

Detaylı