Ekvator Ödülü Akdeniz Koruma Derneği'nin Ankara nın Güneşli Bot u

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ekvator Ödülü Akdeniz Koruma Derneği'nin Ankara nın Güneşli Bot u"

Transkript

1 Sayı: 103 Temmuz 2014 Yoksullukla mücadele için yaratıcı ve açık diyalog Ekvator Ödülü Akdeniz Koruma Derneği'nin Ankara nın Güneşli Bot u Düşler Akademisi yeni merkezini Kaş ta açtı Çilek sürdürülebilir kalkınma ve istihdamın diğer adı

2

3 Ankara, Temmuz 2014 Yoksullukla mücadele için daha büyük bir kalkınma etkisi oluşturacak yaratıcı ve açık diyalog İstanbul da kuruldu Daha büyük bir kalkınma etkisi yaratmak için, farklı paydaşların bir araya gelerek kalkınma işbirliğindeki güncel eğilimleri tartıştığı uluslararası konferans İstanbul da başladı Haziran'da düzenlenen "Uluslararası Kalkınma İşbirliği: Eğilimler ve Yükselen Fırsatlar - Yeni Aktörlerin Bakış Açıları" konferansına Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ev sahipliği yapıyor. Uluslararası Kalkınma İşbirliği konferansında, kalkınma işbirliği alanında faaliyet gösteren yeni ve farklı aktörler ile pratikte nasıl çalışılabileceği tartışılacak. Konferansın açılış konuşmalarını, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile UNDP Başkanı ve Yeni Zelanda'nın eski Başbakanı Helen Clark yaptı. İki gün sürecek konferans, pek çok ülkeden bakanları, kalkınma işbirliği ajanslarının başkanlarını ve yükselen ve gelişmekte olan diğer ekonomiler ile geleneksel donör ülkelerden üst düzey hükümet yetkililerini, ayrıca kalkınma işbirliği alanında çalışan önemli uluslararası kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenleri bir araya getirdi. Konferansta, yoksulluk ve açlığı ortadan kaldırma, enerji yoksulluğu, altyapı eksiklikleri, iklim değişikliği ve yasa dışı para akışının engellenmesi gibi önemli kalkınma güçlükleri ile mücadele edilmesi için, yenilenmiş ve kapsayıcı küresel ortaklıkların ve kalkınma işbirliğinde yeni bir anlayışın gerekli olduğu vurgulanıyor. Konferansta ayrıca, Güney-Güney işbirliği ile üçlü işbirliklerin kapsamının ve ölçeğinin son yıllarda önemli ölçüde arttığı belirtilerek, bu artışın gelecekteki sürdürülebilir kalkınma fırsatları için taşıdığı önemin de altı çiziliyor. Bu bağlamda, en az gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan küçük ada devletleri ve çatışma sonrası kalkınmaya çalışan ülkeler gibi daha zorlu koşullarla mücadele eden ülkeleri desteklemek için çabaların nasıl artırılacağı ve uygulanacağı da konferansın konuları arasında. Konferans, Nisan 2014'te Meksika'da düzenlenen Etkin Kalkınma İşbirliği için Küresel Ortaklık üst düzey toplantısı ve Temmuz 2014'te New York'ta düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler Kalkınma İşbirliği Forumu gibi kalkınma işbirliğine ilişkin çok önemli iki küresel toplantının arasında düzenleniyor.

4

5 Engelsiz yaşamı gerçek yapan Düşler Akademisi yeni merkezini Kaş ta açtı Engelli bireylerin düşlerini gerçekleştirmek için uyuyan devi uyandırmayı amaçlayan Düşler Akademisi, Kaş ta yeni merkezini açtı. Ankara, Temmuz 2014 Düşler Akademisi, Türkiye nüfusunun yüzde 12 sini oluşturan engelli bireylerin sosyal hayata dâhil olmasını amaçlayan çalışmalarını 2008 yılından beri sürdürüyor. Kaş ın Çukurbağ Köyü nde açılan Düşler Akademisi nin yeni merkezi, engellilik ve süreğen hastalıklar başta olmak üzere, gerekçesi ne olursa olsun toplumsal dışlanmayı yaşayan tüm birey ve gruplara alternatif, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemlerle ücretsiz eğitim, üretim ve ortak yaşam hizmetleri sunacak. Akademinin açılış etkinlikleri 12 Haziran gecesi Echo Bar sahnesinde Social Inclusion Band in muhteşem performansı ile başladı ve 13 Haziran da yöre halkı ile düzenlenen törenle etkinlikler devam etti. Etkinliklere Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, diğer kurul üyeleri, UNDP Türkiye Program Yöneticisi Hansın Doğan, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Kaş Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Muğla Engelsiz Basketbol Takımı, İstanbul Düşler Kumpanyası, basın mensupları da katıldı. Uyuyan devi uyandıracağız Projenin ortaklarından Alternatif Yaşam Derneği nin (AYDER) Kurucu Başkanı Ercan Tutal Akademi nin açılışında şunları söyledi: Kaş ta sırtınızı denize verip dağlara baktığınızda uyuyan bir devin siluetini görürsünüz. Türkiye de nüfusun yüzde 12 si engelli ve süreğen hastalığa sahip bireylerden oluşuyor. Bu bireyler, evlerinden dışarı çıkamayan veya aileleri tarafından çıkarılmayan, engelleri yüzünden ötekileştirilmiş, topluma ve sosyal hayata dâhil olamamış, spor yapamayacağına, kültür ve sanattan anlamayacağına inandırılmış, bu coğrafyanın en büyük azınlığı Biz bu uyuyan devi uyandıracağız.

6

7 Ankara, Temmuz 2014 UNDP ve Türkiye, bölgede sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için 15 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde kalkınmayı desteklemek için 5 yıl geçerli olacak 15 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, Türkiye nin bölgedeki sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümeye olan artan ilgisine işaret ediyor. İmza töreni sırasında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu şu hususları belirtti: Kalkınma işbirliği Türk dış politikasının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu çerçevede, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile ortaklığımız, sadece bölgemizde değil, küresel düzeyde sürdürülebilir kalkınmaya katkımızı artırmak amacıyla güçlendirilmiştir. Türkiye, UNDP ana bütçesine yapmakta olduğu yıllık gönüllü yardımları 3 milyon Dolara çıkarmıştır. Bugün imzalanan anlaşma ile Türkiye UNDP Avrupa ve BDT Bölgesel Programına 15 milyon Dolar katkıda bulunmaktadır. Bu Program İstanbul da mukim olacak UNDP Avrupa ve BDT Bölgesel Hizmet Merkezi tarafından uygulanacaktır. Bu fırsattan istifadeyle, BM ve diğer uluslararası örgütler için hızla bölgesel bir merkez haline gelen İstanbul un UNDP ve diğer BM birimlerine ev sahipliği yapmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. UNDP Başkanı Helen Clark ise, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti nin Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesi program ülkelerine yönelik taahhüdü için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na teşekkürlerini sundu. Anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte Türkiye, UNDP nin bölgesel programına önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık 3 milyon ABD Doları katkıda bulunacak. Helen Clark, UNDP adına, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti nin yaptığı bu önemli finansal katkılar için teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile harika bir işbirliği yürütüyoruz ve bölge insanlarının hayatlarında somut ve dönüşümsel değişimlerin elde edilmesi amacıyla birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz dedi. Anlaşma, Türk hükümetinin güçlü desteğiyle İstanbul da kurulan ve bölgesel programları uygulamakla sorumlu olan UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Ofisi nin açılışı sürecinde imzalandı. Helen Clark, UNDP Bölgesel Merkezi'nin kusursuz coğrafi konumu, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesi program ülkeleri ile daha iyi bir iletişim kurulmasını sağlayacak, dedi. Helen Clark sözlerine şöyle devam etti: UNDP'nin İstanbul'daki diğer Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarıyla eş konumlu olması da önemli bir fayda sağlayacak. Aralarında BM Kadın Örgütü ve BM Nüfus Fonu'nun da bulunduğu bu kurumlar, BM kalkınma sisteminin içindeki işbirliğini ve uyumu artıracak.

8 Yeni bölgesel program şu alanları kapsıyor: Kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme ve kalkınma; hukukun üstünlüğü ve hesap verilebilirliğin de dâhil olduğu geliştirilmiş demokratik yönetişim. Bölgesel program, bunların yanı sıra, çatışma ihtimalini azaltma ve iklim değişikliği de dâhil olmak üzere doğal afet risklerinin azaltılması konularında da destek sağlayacak. Helen Clark, İstanbul da Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve UNDP tarafından düzenlenen Uluslararası Kalkınma İşbirliği Konferansı nın da UNDP ve Türkiye arasında gün geçtikçe güçlenen ortaklığın somut bir örneği olduğuna dikkat çekti.

9 Engelsiz Yaşam projesine Altın Pusula ödülü verildi Engelli bireylerin sosyal hayata entegre olmalarına destek olmak amacıyla çalışmalar yürüten Engelsiz Yaşam projesi, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği nin Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri Kurumsal Sorumluluk kategorisinde ödül kazandı. Ankara, Temmuz 2014 Istanbul - Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen 13. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri Yarışması nın sonuçları, 3 Haziran da yapılan ödül töreni ile açıklandı. Özel sektör, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve genç iletişimcilerin yarıştığı halkla ilişkiler sektörünün tek ödül programı olan Altın Pusula da Engelsiz Yaşam projesi Kurumsal Sorumluluk Diğer kategorisinde Altın Pusula ya layık görüldü yılında engellilerin hayata uyumları konusunda çalışmalar yapma hedefiyle başlayan "Engelsiz Yaşam" projesi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nın desteği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, UNDP ve Peugeot işbirliği ile çalışmalarına devam ediyor.

10 Ankara, Temmuz 2014 Ekvator Ödülü, toplum temelli denizel biyoçeşitlilik çalışmalarıyla Akdeniz Koruma Derneği'nin oldu GEF Küçük Destek Programı (SGP) ve UNDP tarafından deniz kaynaklarını koruma çalışmaları için desteklenen Akdeniz Koruma Derneği, 2014 Ekvator Ödülü'nün kazananlarından biri oldu Ekvator Ödülü; bireyler, doğa ve güçlü toplumlar için sürdürülebilir kalkınma çözümleri geliştiren başarılı 35 yerel girişime takdim edildi. Ekvator Girişimi nin küresel çağrısından sonra, 121 ülkeden rekor sayıda, 1,234 başvuru, alındı. Son birkaç aydır uluslararası uzmanların yer aldığı Teknik Danışma Komitesi tarafından yapılan kapsamlı değerlendirmeler sonucunda ödülün 35 kazananı açıklandı. Türkiye'den Akdeniz Koruma Derneği birinciler arasında Denizel ekosistemin bozulması, balık çeşitliliği ve bolluğunda görülen azalma ile balıkçıların gelirinde buna bağlı yaşanan düşüşlere yanıt olarak Akdeniz Koruma Derneği, denizel biyoçeşitliliğin korunmasında yerel balıkçı topluluklarını öncü haline getiren "balıkçılığa kapalı alanlar ağı nın korunmasını sağladı. Akdeniz in güney kıyılarına odaklanan kuruluş, "deniz koruma alanı" uygulaması güçlendirme çalışmaları yapıyor ve yerel balıkçılığın uzun vadede yaşayabilirliğini garanti altına alarak sürdürülebilir balıkçılık tekniklerinin değeri ile ilgili olarak etkin bir biçimde balıkçılarla iletişime geçiyor. Toplum temelli uygulama stratejileri, bölgesel ve ulusal yetkililerin ortaklığıyla tamamlandı. Uygulamanın başlatılmasından sonra balık stoklarında ve kooperatif üyelerinin ortalama gelirinde hızlı bir artış görüldü. Hızlı denetleme botunda görev yapan korucuların denetlemeleri de büyük kum köpek balığı gibi birçok tür için bakım bölgesi olan koyda balık türlerinin çeşitlendiğini ve sayıca arttığını gözler önüne serdi. Dolayısıyla, Türkiye'den ödülü kazanan aslında toplum oldu. Ödül töreni Eylül'de

11 Ekvator Ödülleri nin sahibi olan 26 girişim, 22 Eylül 2014 Pazartesi günü New York ta Lincoln Merkezi nde BM Genel Sekreteri'nin İklim Zirvesi sırasında düzenlenecek üst düzey ödül törenine katılmaları için desteklenecek. Ekvator ödülü, insanlar, doğa ve güçlü toplumlar için gelişen ve yerel olan sürdürülebilir kalkınma çözümlerini takdir etme amacıyla iki yılda bir veriliyor. Dünyanın dört bir yanındaki yerel gruplar sürdürülebilir kalkınmaya yön verirken, Ekvator Ödülü onları uluslararası platformda onurlandırarak hak ettikleri değeri görmelerini sağlıyor. Ödülle ilgili daha çok bilgi edinmek için buraya tıklayın.

12 Ulusal toplumsal cinsiyet eşitliği sistemini güçlendirmeyi amaçlayan BM Ortak Programı sona erdi Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasa yapma ve karar verme süreçlerinde yer alması için çalışmalar yapan BM Ortak Programı kapanış toplantısı Türkiye Büyük Millet Meclisi nde yapıldı. Ankara, Temmuz 2014 Türkiye de Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Birleşmiş Milletler Ortak Programının kapanış toplantısı 4 Haziran da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ev sahipliğinde yapıldı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Azize Sibel Gönül, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Kamal Malhotra ve BM Kadın Birimi Program Destek Birimi Direktörü Gülden Türköz Cosslett toplantının açılış konuşmalarını yaptı. Toplantıda program sonucunda elde edilen çıktılar ve yürütülen faaliyetler konuşuldu. Türkiye de Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, UNDP ve BM Kadın Birimi ortaklığında Ekim 2011'de başlatılmıştı. Yasa yapma ve karar alma süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği Ortak programda 2009 da kurulan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile birlikte ulusal toplumsal cinsiyet sisteminin güçlendirilmesi faaliyetleri yapıldı. Böylece program, kadın ve erkek için daha duyarlı ve elverişli bir ortam sağlanması hedefiyle 1990 dan bu yana Türkiye nin toplumsal cinsiyet eşitliği gündemindeki ilerleme üzerine kuruldu. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yasa yapma ve karar alma süreçlerinde yer almasını, takibinin ve değerlendirilmesinin yapılmasını ve gereken durumlarda uyarlanarak mükellef bir şekilde uygulamaya aktarılmasını sağlamak amacıyla program çerçevesinde kurumsal yapılar ve kapasiteler güçlendirildi. Tüm Türkiye de toplumsal cinsiyet eşitliği savunuculuğu Temmuz 2014 tarihinde sona eren programda, ulusal yasa taraması, toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık çalışmaları, yerelde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik faaliyetlerin yaygınlaştırılması için 26 ili kapsayan bölge toplantıları ve

13 tanıtım kampanyaları yapıldı. TBMM, toplumsal cinsiyet eşitliği faaliyetlerinin savunuculuğunu üstlendi ve faaliyetler Ankara dışına da taşındı. Düzenlenen bölge toplantıları ile 1500 den fazla kamu, özel sektör ve STK temsilcisine ulaşıldı. PTT ile yapılan işbirliği çerçevesinde program broşürleri basıldı ve tüm Türkiye ye dağıtıldı. Bir yıl süre ile posta pullarında toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mesajlar kullanıldı ve son olarak STK-kamu işbirliği sağlandı.

14 15 aday proje ile sürdürülebilir turizm atölye çalışması yapıldı Gelecek Turizmde nin ön başvurusundan geçen 15 projenin yaratıcıları sürdürülebilir turizm konulu atölye çalışmasında bir araya geldi. Ankara, Temmuz 2014 Sürdürülebilir turizmle yerel ekonomiye ve kalkınmaya destek verecek projelerin hayata geçirilmesi için ikinci kez çağrıda bulunan Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu ön değerlendirme sonucu Mayıs sonunda açıklanmıştı. 66 ilden 417 başvuru alındı ve 15 proje ön değerlendirme aşamasında başarılı bulundu. 15 projenin yetkilileri için 6-7 Haziran da Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu atölye çalışması yapıldı. İstanbul da yapılan atölyeye her projeden iki temsilci katıldı ve iki gün boyunca adaylar projelerini geliştirmek ve nihai başvuru tekliflerini hazırlamak için sürdürülebilir turizm, yerel kalkınma ve proje yönetimi konularında eğitim aldılar. Atölye sırasında ön başvuruları hakkında geri bildirim de alan katılımcılar, nihai başvurularını 20 Haziran a kadar teslim edecekler. Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projesi 2012 yılından beri Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülüyor.

15 UNDP'nin özel ödülü bu yıl "Enerjimizi Harekete Geçiriyoruz un oldu Türkiye Halkla İlişkiler Derneği'nin (TÜHİD) düzenlediği 13. Altın Pusula Ödülleri'nde UNDP özel ödülü, "Enerjimizi Harekete Geçiriyoruz" projesi için Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (YEDAŞ) verildi. İstanbul, Temmuz Altın Pusula Ödülleri'nin kazanan proje ve şirketleri İstanbul'da 3 Haziran akşamı belli oldu. UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi Direktörü Simona Marinescu, milletvekilleri, valiler ve belediye başkanları, jüri üyeleri, kamu ve özel sektör temsilcileri, halkla ilişkiler yetkilileri, medya mensupları, akademisyenler ve genç iletişim uzmanları törene katıldı. Kapsamlı bir sürdürülebilir kalkınma programı Bu yıl birçok başarılı proje arasından Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), "Enerjimizi Harekete Geçiriyoruz" projesiyle UNDP Özel Ödülü'ne layık görüldü. YEDAŞ, hizmet alanının dâhil olduğu beş şehre öncelik tanıyan ve 3 milyondan fazla kişiye ulaşan bir sürdürülebilir kalkınma programı başlattı. Bu program sosyal, kültürel ve çevresel alanlarda yerel kalkınma zorlukları ile mücadeleye destek vermeyi amaçlıyor. Enerjimizi Harekete Geçiriyoruz programının parçası olan tüm projelerin içerik, kapsam, hitap ettiği alanlar ve insanlar açısından benzeri bulunmuyor.

16 Ankara, Temmuz 2014 UNDP nin fotoğraf sergisi, korunan alanların sürdürülebilir kalkınmaya katkılarını gözler önüne seriyor UNDP nin "Kalkınma için Parklar" isimli biyoçeşitlilik konulu fotoğraf sergisi, GEF tarafından finanse edilen ve UNDP tarafından da desteklenen korunan alanlar ile ilgili projelerin başarısına dikkat çekiyor. UNDP ve GEF Küçük Destek Programı nın (SGP) Türkiye'deki deniz ve kıyı koruma alanlarında yaptığı çalışmalar ile ilgili olan Gökova Koyu'ndan bir fotoğraf da bu sergide yer alıyor. İnsanoğlu gezegeni hızla geliştirirken hayatımızın ve geleceğimizin aslında doğanın paha biçilemez dokusunda olduğunu kolayca unutabiliyoruz. Korunan alanlar biyolojik çeşitliliği koruyor ve aynı zamanda insanlığın refahını da güvenceye alıyor. Fotoğraf sergisi, korunan alanların insan refahına ve sürdürülebilir kalkınmaya yaptığı katkıları gözler önüne seriyor. Korunan alanlar, 21. yüzyılın pek çok zorluğunun çözümünde önemli bir rol oynuyor. Çünkü korunan alanlar geçim kaynaklarını güvenceye alıyor, iklim değişikliğini azaltıyor ve dayanıklılığı artırıyor. Fakat potansiyellerinden tam anlamıyla faydalanılması için korunan alanların etkin bir biçimde yönetilmesi ve sürdürülebilir olarak finanse edilmesi gerekiyor. GEF'in finansman yardımıyla UNDP, korunan alan ağlarını genişletmek ve güçlendirmek için ülkeleri destekliyor. Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Küresel Çerçevesi belgesinden sonra UNDP nin stratejisi, deniz ve kıyı koruma alanı sistemlerinin potansiyelini ortaya çıkararak bu alanların etkin biçimde yönetilmesini, finanse edilmesini ve sürdürülebilir çevreye katkıda bulunmasını sağlamayı hedefliyor. 2,500'ü aşkın deniz ve kıyı koruma alanı ile 102 ülkede 353 milyon hektarı kapsayan yerli ve toplum koruma alanı; kontrol, yönetim ve geçim kaynağı oluşturulması amacıyla yapılan GEF'in finanse ettiği ve UNDP'nin destek verdiği yatırımlardan faydalandı. Daha iyi yönetilen, daha sıkı bağlar kurmuş ve daha iyi finanse edilen korunan alanlar herkes için faydalı olacaktır ve bu alanlar da yerel ve ulusal kalkınmanın itici gücü olacaktır.

17

18 Çilek, sürdürülebilir kalkınma ve istihdamın diğer adı oldu Batman ın Sason ilçesinde yaklaşık 353 aileye istihdam sağlayan ve bu bölgede yetişmesiyle ün kazanmaya başlayan Sason Çileği, bir ilkokula ismini verdi. Ankara, Temmuz 2014 Batman halkı için çilek artık hem istihdam hem de sürdürülebilir kalkınma anlamına geliyor. Dört yıl önce Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma projesi kapsamında ilk çilek bahçelerinin kurulduğu Yeniköy ün ilkokuluna da bu nedenle Çilekli İlkokulu ismi verildi. Çilek ile çiftçilerin kazancı üç kat arttı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve UNDP Türkiye ortaklığında yürütülen Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma projesi ile üç ilde 8500 dönüm alanda toplam 690 adet tam donanımlı kapalı meyve bahçesi kuruldu den beri devam eden çalışmalarla proje illerinde meyveciliği yaygınlaştırmak ve çiftçilerin gelirlerinde kayda değer bir artış sağlamak amaçlandı. Projeye başlanmadan önce Batman ın Sason ilçesi için tütün en büyük ve en önemli geçim kaynağı idi. Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma projesinin sağladığı desteklerle yetiştiriciliği oldukça zahmetli olan tütün yerini pazarda daha rahat alıcı bulan ve kar oranının yüksek olduğu çilek yetiştiriciliğine bıraktı. Çiftçilere çilek yetiştiriciliği konusunda eğitim veren Araştırmacı Prof. Dr. Sevgi Paydaş Kargı bölge için çileğin önemini şöyle anlatıyor: Çilek gerçekten bu bölge için bence çok önemli oldu. Burada çilek yazın ve sonbaharda da olacak. Türkiye nin de bu açığı var ve hem çevre illere hem de bitişik komşulara ihraç etme şansı olacak. İlçede çilek yetiştiriciliğinin önemli bir geçim kaynağı haline gelmesi ile önceden mevsimlik işçi olarak çalışan ya da göç etmek zorunda kalan yerel halkın yüzde 20 sine istihdam olanağı sağlandı ve çilek bahçesinden elden edilen ürünler sayesinde çiftçilerin kazancı eskiye oranla 3 kat arttı. Suyu verimli kullanan sürdürülebilir tarım Çiftçilerin bahçelerinde kullandıkları suyu etkin, verimli ve dönemlere göre gerektiği kadar kullanabilmeleri için teknik

19 eğitim gezileri düzenlendi. Gereğinden fazla ve uygun olmayan sulama sistemleriyle toprağın verimsizleşmesini sağlayan eski geleneksel yöntemlerin yerine fidenin ihtiyacına yönelik geliştirilen damla sulama sistemleri, çiftçilere anlatıldı. Daha sonra verilen hibelerle, bölge çiftçileri modern sulama teknikleri ile buluşturuldu. Böylelikle proje ile damlama sulama sistemini kuran çiftçiler, toprağın tuzluluk oranını artıran ve fidenin alması gereken yararlı bileşiklerin alımını zorlaştıran sulama sistemlerini kullanmamaya başladı. Ayrıca Araştırma Enstitüsü ve Tarım İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılan periyodik kontroller ile çiftçilere konu ile danışmanlık hizmeti verildi sonu itibari ile proje katkısı ile 2,016 dönümde 1 milyon 200 bin adet fide dikildi. Çilek yetiştiriciliği için verilen hibe oranının 2014 te yüzde 70 e çıkması ile 2014 yılında kurulacak 420 dönüm bahçede yaklaşık 2 milyon 300 bin adet fide dikilmesi planlanıyor. Proje faaliyetleri sonucunda, Sason ilçesine yapılan destekler ile Türkiye genelinde çilek fidesi üretiminin ise yüzde 4,3 oranında artması amaçlanıyor.

20 Ankara nın Güneşli Bot u* Engin Kıran, Hacettepe Üniversitesi nde görevli bir fizikçi. Haziran ayının ilk günlerinde Ankara daki Eymir Gölü nde suya indirilen Güneşli Bot u o tasarlamış. Tekne, bu tasarıma dayalı olarak, 2014 ün başlarında Ankara da üretilmiş. Ankara, Temmuz 2014 *Faik Uyanık, Ankara, 25 Haziran 2014 Eymir Gölü, Ankara da Orta Doğu Teknik Üniversitesi ne (ODTÜ) ait bir arazide yer alıyor ve Türkiye de doğası en iyi korunan göllerden biri. Aynı zamanda, biyolojik çeşitlilik anlamında öne çıkan bir rekreasyon alanı. Gölde Güneşli Bot ile yaptığımız gezintide bize Temiz Enerji Vakfı ndan Engin Kıran kaptanlık yapıyor. Başkanlığını yine bir fizikçi olan Prof. Demir İnan ın yaptığı Temiz Enerji Vakfı, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları ile ilgili uygulamaların, Türkiye'de daha geniş çapta kullanılması için çalışıyor. Tamamen güneş enerjisine dayalı olarak çalışan ulaşım araçları aslında sanıldığı kadar yaygın değil. Engin Kıran ın verdiği bilgiye göre, güneş panelleri ile donatılmış pek çok vasıtaya, her ihtimale karşı, başka enerji kaynakları da ekleniyormuş. Oysa Güneşli Bot ta güneş enerjisinin dışında sadece iki kürek var. Dolayısıyla UNDP nin GEF Küçük Destek Programı aracılığıyla desteklediği bu teknenin dünyadaki örneklerinin sayısı çok az. Tekne, açık ve güneşli bir havada dört saat içinde tamamen şarj edilebiliyor. Bu dört saatlik şarj, onu yine dört saat boyunca idare ediyor. Tekne ayrıca açık havada yapılan bir gezinti sırasında, deposundaki enerjiyi harcamak yerine, anlık olarak ürettiği güneş enerjisi ile ilerliyor ve depoladığı enerjiyi güneşsiz anlara veya akşam saatlerine saklıyor. Güneşli Bot un çok hızlı olduğunu söylemek mümkün değil. Aslında bir prototip olan bu teknenin hızı saatte 10 kilometre. Ancak bu bilinçli bir seçim. Çünkü teknenin daha hızlı gitmesi için yerleştirilecek daha güçlü bir motor, bu kez seyir süresini kısaltabilir. Bu da daha büyük bir güneş paneli gerektiriyor. Dolayısıyla, güneş paneli ve tekne boyutu ile doğru orantılı bir motor seçimi, optimum sürati de beraberinde getiriyor. Tekne, gürültüsüz bir şekilde çalıştığı için sualtı dünyasını rahatsız etmiyor, hatta gölde yaşayan su kuşlarından dahi az ses çıkarıyor. Tekne, bu haliyle gezinti için ideal. Sürdürülebilir turizm yatırımcıları ve belediyeler, birim maliyeti yaklaşık 18 bin dolar olan bu tekne ile turizm bölgelerine veya şehir yaşamına çevre dostu, sıfır karbon emisyonuna sahip bir boyut ekleyebilir.

21 Ancak güneş enerjili teknelerin farklı panel ve motor alternatifleri ile daha zorlu amaçlar için de kullanılabildiğini eklemek gerekiyor. Almanya da üretilen ve dev güneş panellerine sahip PlanetSolar adlı tekne, 2012 yılında bütün dünyayı dolaşan ilk güneş enerjili deniz aracı olmuştu. Dolayısıyla potansiyel büyük. Güneş enerjisinin verimliliği Güneş enerjisi ile elde edilen elektrik, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye ya da termik santraller gibi farklı yollarla elde edilen elektriğe göre çok daha verimli. Örneğin benzinli bir araba, birim petrolden elde edilebilecek potansiyel enerjinin çok az bir kısmını harekete dönüştürebiliyor (yaklaşık yüzde 28). Oysa elektrik enerjisi ile çalışan bir vasıtada, yakıt yerine kullanılan birim enerjinin harekete dönüşme yüzdesi çok daha fazla (yaklaşık yüzde 85). Engin Kıran ın verdiği bilgiye göre, güneş panellerinin kendisi de geri dönüşüme uygun malzemeden imal ediliyor. Dolayısıyla büyük ölçüde alüminyumdan üretilen Güneşli Bot un karbon ayak izi, neredeyse hiç yok. Kıran, güneş enerjili tekne tasarımında panelin tekne üzerinde olmasının şart olmadığını, kısa mesafeli sefer yapan panelsiz teknelerin, kıyıda kurulan istasyonlarda kendilerini şarj ederek, belirlenmiş hatlarda sürekli çalışabileceğini söylüyor. Yani kıyılarda kurulacak güneş panelleri, yakın gelecekte, göllerde veya denize kıyısı olan şehirlerde toplu ulaşıma da temiz ve ciddi bir alternatif oluşturabilir. İşletme maliyeti Tabloyu daha net olarak anlayabilmek için konvansiyonel petrol motorları ile çalışan ve güneş enerjisi ile çalışan teknelerin işletme maliyetlerini de karşılaştırmak gerekiyor. Bir kere, petrol motorunu çalıştırmak için petrol satın almak gerekiyor; motorun yağı, suyu ve bakımını sağlamak da şart. Oysa güneş enerjili teknede kullanılan güneş panellerinin ömrü 20 yıl. Kullanılan bataryaların ömrü ise yaklaşık 4 yıl. Dört yeni akünün maliyeti ise yaklaşık olarak sadece 300 dolar. En önemlisi, güneş enerjili tekne elbette hiç bir yakıt gerektirmiyor ve bedava çalıştırılabiliyor. KISA KISA Temiz Enerji Vakfı tarafından üretilen güneş enerjili tekne ODTÜ ye bağışlandı ve Eymir Gölü nde ODTÜ Biyoloji Bölümü'nün su altı çalışmalarında kullanılacak. Tekne, gürültüsüz bir şekilde çalıştığı için sualtı dünyasını rahatsız etmiyor, hatta gölde yaşayan su kuşlarından dahi az ses çıkarıyor. Teknede bir sonda ile su altını inceleme imkanı sunuluyor. Temiz Enerji Vakfı bugüne kadar, afet bölgelerinde her gün yüzlerce kişinin banyo için ihtiyaç duyduğu sıcak suyun güneş panelleri ile elde edilmesi, deniz suyundan güneş enerjisi ile temiz su elde edilmesi, otobüs durakları, sokaklar ve kamu binalarının güneş panelleri ile aydınlatılması, güneş enerjisi ile çalışan bisiklet gibi projeler geliştirmişti. Projeyi destekleyen Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun projenin Türkiye de bir benzerinin daha olmadığını söylüyor. ### GEF Küçük Destek Programı (SGP) ülkemizde 20 yıldır sivil toplum kuruluşlarının biyoçeşitlilik, iklim değişikliği ve toprak bozunumu konularında geliştirdiği kucuk butceli projeleri destekler. Bugüne kadar 236 projeyi desteklenmiş olan SGP; UNEP, UNDP ve Dünya Bankası'nın ortak programıdır.

22

23 Yapı denetiminde enerji verimliliğinin sağlanması eğitimleri Ankara, İzmir, Erzurum ve İstanbul da yapıldı Türkiye de enerji verimliliği politikaları ve hedefleri, yapı denetimi ve binalarda enerji verimliliği mevzuatlarının konuşulduğu eğitimler Haziran ayında dört ilde düzenlendi. Ankara, Temmuz 2014 Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması projesi kapsamında Yapı Denetiminde Enerji Verimliliğinin Sağlanması eğitim seminerleri yapıldı. Eğitim seminerleri 17 Haziran da Ankara da, 19 Haziran da İzmir de, 24 Haziran da Erzurum da ve 26 Haziran da İstanbul da yapıldı. Eğitimlerde Türkiye de enerji verimliliği politikaları ve hedefleri, yapı denetimine ilişkin mevzuat, binalarda enerji verimliliği mevzuatı, binalarda enerji verimliliğinin temel prensipleri, yapı denetiminde enerji verimliliği uygulamalarında karşılaşılan sorunlar değerlendirildi. Ayrıca, proje kapsamında hazırlanan Enerji Verimliliği Proje Kontrol Formu ve Açıklama Kılavuzu tanıtıldı ve nasıl kullanılacağı aktarıldı. Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması projesi; Küresel Çevre Fonu (GEF) desteğiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı projenin diğer ortakları. Projeyle; Türkiye de binalarda enerji verimliliğinin artırılması ve buna bağlı sera gazı salımlarının azaltılması amaçlanıyor. Enerji verimliliği yönetmelik ve uygulamaları ile ilgili yapı denetim kapasitesinin güçlendirilmesi en önemli proje hedefleri arasında yer alıyor. Yapı Denetiminde Enerji Verimliliğinin Sağlanması Eğitim Seminerleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ile birlikte gerçekleştiriliyor.

24

25 Enerji verimli ürünlerle ilgili piyasa tarama programının ikinci aşaması başladı Ev aletlerinin eko-tasarım ve enerji etiketleme mevzuatına uygunluğunun test edildiği piyasa tarama programı ikinci aşamasına Mayıs ayında başladı. Ankara, Temmuz 2014 Birinci aşaması 2013 yılında yapılan piyasa tarama programı çerçevesinde soğutucu cihazlar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli fırın, klima ve TV den oluşan altı ürün grubuna ait farklı marka ve modellerden, Türkiye deki pazar profilini yansıtacak şekilde numuneler alınıyor. Toplanan numuneler yürürlükteki eko-tasarım ve enerji etiketleme mevzuatına uygunluk açısından test ediliyor. Program kapsamında birinci aşamada toplam 114 adet numune alınarak Türk Standardları Enstitüsü laboratuvarlarında test edildi. İkinci aşamada ise uygun olmayan ürünlere daha fazla odaklanılıyor. Yine aynı sayıda numune alınarak, ürünlerin uygunluk durumundaki değişiklik tespit edilecek. Bu şekilde, ürünlerin mevzuata uygunluk durumuna dikkat çekilerek, üreticilerin ve tedarikçilerin piyasaya arz ettikleri ürünlerin enerji sınıfı beyanları konusunda daha titiz davranmaları sağlanacak. Piyasa tarama programı, Türkiye de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi kapsamında yapılıyor.

26 Danışmanlık firmaları ve sanayi temsilcileri ISO çalıştayında bir araya geldi Enerji Yönetim Sistemleri (ISO 50001) çalıştay ve eğitim çalışmaları Türkiye de Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması projesi ile düzenlenmeye devam ediyor. Ankara, Temmuz 2014 Eğitimler; Haziran da İstanbul da Avrupa yakasında, Haziran da ise İstanbul Anadolu yakasında başarıyla tamamlandı. Düzenlenen eğitimlere, danışmanlık firmaları ve sanayi tesislerinden temsilciler katıldı. İkişer günlük her iki eğitim de UNIDO Enerji Yönetim Uzmanları olan Erik Gudbjerg (Lokalenergi A/S Direktörü ve Uluslararası Enerji Yönetim Sistemi Uzmanı) ve Gerard Doherty nin (Sıfır Karbon Asli Danışmanı ve Uluslararası Enerji Yönetim Sistemi Uzmanı) katkılarıyla yapıldı. Eğitimlerle temel olarak sanayi tesisleri ve danışmanlık firmalarına ISO kullanıcı eğitimi verilerek kapasite artırılması amaçlandı.

27 Sivas ın artık Bilişim Akademisi var Özellikle dezavantajlı gençlerin dijital okuryazarlığını artırmak için çalışacak akademi Haziran ayında Sivas ta açıldı. Ankara, Temmuz 2014 Türkiye nin E-Dönüşümü için Gençliğin Etkin Kılınması projesi kapsamında açılan akademi, özellikle imkânı olmayan gençlerin bilişim ve iletişim teknolojisi alanında okuryazarlıklarını artırmayı ve aktif bir şekilde ülkenin e-yönetişim mekanizmalarına dâhil olmaları için iş fırsatları yaratmayı hedefliyor. Gönüllü desteği Projenin uygulanması sırasında gönüllü gençlerin çok büyük bir desteği alınıyor. 79 şehir ve 129 ilçeden 1200 genç, temel bilgisayar ve internet kullanımı becerilerini (Windows Office, dijital hayat, internet emniyeti, güvenliği), web sitesi tasarımı ve sosyal medya bilgisi eğitimlerini yaşıtlarına anlatmak için gönüllü oldu. Microsoft'un Dijital Okuryazarlık çevrimiçi eğitim kiti bu amaçla Türkçe'ye çevrildi. Bugüne kadar 158 bin genç, çocuk, kadın, kamu personeli, yerel yönetici, topluluk lideri, işçi, küçük şirket sahibi, asker ve tutuklu bu eğitimlerden faydalandı. Bölgesel Bilişim ve İletişim Teknolojisi Akademileri 25 şehirde, illerdeki yerel yöneticilerle ortaklaşa olarak hayata geçirildi. Bu bağlamda Sivas'ta proje ortaklarıyla yeni bir Bilişim ve İletişim Akademisi açıldı.

28

29 PODCAST Bilişimde gençlerin etkin kılınması Bora Caldu, Microsoft Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uzmanı Too Small! play audio pause audio UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği nin hazırladığı Yeni Ufuklar programıyla karşınızdayız. Bu bölümde Türkiye de e-yönetişimin gelişimi için gençlerin etkin kılınmasını amaçlayan bir projenin başarı hikâyesini anlatmaya çalışacağız ve konuğum da Microsoft dan, Microsoft Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uzmanı Bora Caldu. Hoş geldiniz! Bora Caldu: Hoşbulduk. UNDP Türkiye: Kısa süre öncesine kadar aslında projenin diğer taraflarındaydınız şimdi Microsoft tarafındasınız, dolayısıyla her yönüyle projeyi anlatabilecek durumdasınız, hem UNDP, hem Habitat Kalkınma Yönetişim Derneği. Böyle bir girişten sonra projeden bahsedelim. Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor ismini taşıyor bu proje, konuşacağımız. Kalkınma Bakanlığı, UNDP Türkiye, Microsoft ve Habitat Kalkınma Yönetişim Derneği işbirliğinde 2005 yılında başlatılmıştı, isterseniz projenin ilk aşamalarından bahsederek başlayalım ve Microsoft Türkiye niçin bu projeye dâhil oldu onu anlatalım. Bora Caldu: Dediğiniz gibi aslında proje dokuzuncu yılına giren bir proje, dokuzuncu yılına girmeden de ilk vizyonu aslında sadece bilgisayar okuryazarlığı, Türkiye de toplumun tüm kesimlerinin bilgisayar okuryazarlığı oranının arttırılmasını hedefliyordu. Bu amaçla bir eğitim müfredatı aslında geliştirildi, bu eğitim müfredatı özellikle Microsoft un temel Windows ve Office Programları konusunda bir müfredat oluşturuldu. Bu müfredatın gönüllü gençler aracılığıyla Türkiye de yaygınlaştırılması, toplumun tüm kesimlerinin eğitilmesi konusu amacıyla başlatıldı 2005 yılında ilk defa aslında ve bu şekilde devam etti. Microsoft Türkiye bu projeye neden dâhil oldu? Microsoft Türkiye nin kurumsal sosyal sorumluluk bakışı çerçevesi açısından yaklaştığımızda o zamanki vizyonu ve hala devam eden vizyonu Türkiye nin

30 bilişimle kalkınması vizyonu benimsemiş bir şirket Microsoft Türkiye, özellikle sosyal sorumluluk çerçevesinde de bu projeye dâhil oldu ve topluma özellikle, ülkeye bir katkıda bulunmak açısından bu projeye dâhil oldu diyebiliriz. UNDP Türkiye: Şimdi aslında ismi üstünde, Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor, ortada bir müfredat var sizin tarafınızdan geliştirilmiş olan daha sonra bu müfredat eğitmenler aracılığıyla bilmeyenlere gidiyor vs. Sürdürülebilir kalkınmanın itici gücü gençlerin bilgi teknolojilerini etkin kullanımı günümüz dünyasında büyük önem taşıyor tabi. Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor projesi de Türkiye nüfusunun yaklaşık %17 sini oluşturan gençlerin bilgisayar okuryazarı olmasını hedefliyor, bu hedefe ulaşmak için nasıl çalışmalar yapıldı ve ne kadar, kaç kişiye ulaşıldı acaba? Bora Caldu: Bu projenin aslında temel katalizörleri diyebiliriz gençler. Gençler bahsettiğim bu temel bilgisayar okuryazarlığı dediğimiz eğitim müfredatlarını alıyorlar bölgesel eğitme eğitimleri aracılığıyla, o bölgesel eğitme eğitimlerine katılmak için de belirli şartlar var, temel bilgisayar bilgisine sahip olmak, sunum teknikleri açısından yeterli bilgiye sahip olmak gibi temel kriterleri var. Biz açık çağrı yapıyoruz bölgesel eğitme eğitimleri için, bu bölgesel eğitme eğitimleri sonucunda, bir haftalık bölgesel eğitme eğitimleri bunlar, gençler, farklı bölgelerden gelen gençler bir haftalık bir eğitimden geçiyorlar bu eğitimin sonrasında kendi yerellerine dönüp bu eğitim müfredatını vermeye başlıyorlar. Aslında burada sadece, bilgisayar eğitimlerinde sadece gençler hedeflenmiyor, gençler sadece kendi akranlarına eğitim vermiyorlar, muhtarlara da eğitim veriyorlar, bazı yerlerde imamlar da eğitim aldılar, kamu çalışanlarına da eğitim veriyorlar. Bu modelde, bu gençler aracılığıyla, burada aslında bir toplumsal kalkınmaya katkı söz konusu. Gençler burada bir sorumluluk alıyorlar ve toplumun diğer kesimlerinin kapasitesini geliştirmeye yönelik, özellikle bilişim alanında sorumluluk alıyorlar ve eğitim veriyorlar kendi yerellerinde. Şu ana kadar biz bu modelle yani gençler aracılığıyla, gençlerin sorumluluk almasıyla birlikte 78 ilde eğitimlerimizi vermişiz günümüze baktığımızda, dokuz yılda. İlçe açısından baktığımızda da 129 kente şu ana kadar bu eğitimlerimizi ulaştırmışız ve bu eğitimleri de 1196, şu anda net rakam, gönüllü eğitmen şu anda Türkiye çapında sahibiz proje kapsamında ve bu gönüllü eğitmenler de şu ana kadar yüz yüze eğitim olarak dersek eğer 158 bin kişiye eğitim vermiş. Aslında bu proje sürekli kendini yenileyen bir proje, biz bu proje kapsamında aynı zamanda gönüllü eğitmenleri bir araya getirdiğimiz ulusal zirveler düzenliyoruz, ulusal koordinasyon toplantıları düzenliyoruz. Saydığınız dört ana ortak ile yaptığımız koordinasyon toplantıları dışında, bu ulusal koordinasyon zirvelerinde, gençler bilişim alanında özellikle önemli kişilerle birlikte bir araya gelme fırsatı yakalıyorlar. Farklı konularda eğitimler alıyorlar ve burada onların projenin bu dokuz yıl içerisinde de sürekli yaptığımız, her yıl iki kere yaptığımız bir şey bu, bu ulusal koordinasyon zirvelerinde özellikle onlar projede neler istediklerine dair bizlere geri dönüş yapıyorlar. Onların isteklerine göre de proje yönleniyor. Biz sadece bu projeye dediğim gibi Office ve Windows konularında temel bilgisayar okuryazarlık eğitimleri ile başladık ama şu anda sadece bu müfredatlarımız yok. Web tasarımları müfredatı eklendi günümüze kadar, yazılım geliştirme müfredatı eklendi, internet güvenliği müfredatı eklendi, e-devlet kullanımı üzerine ayrı bir müfredat eklendi bu konular üzerine de, bu dokuz yıl içerisinde eğitme eğitimleri düzenlendi bu konuda da gönüllü gençler yetiştirildi. Bu eğitim müfredatları da şu anda Türkiye de yaygınlaştırılmaya devam ediyor. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye: Dolayısıyla bu anahtar kelime aslında bahsettiğiniz e-devlet gibi çeşitli konuların da müfredata dâhil olması kalkınma ve yönetişim bağlamında bunun neden, nereye oturduğunu bize anlatan önemli bir anahtar oldu. bilenlerbilmeyenlerebilgisayarogretiyor.net bu projenin adresi,

31 buradan bilgi edinmek mümkün projeye ilişkin olarak bunu belirtelim, #yeniufuklar etiketiyle bu tartışmamıza ilişkin görüş bildirmek isteyenler programımıza katkıda bulunabilirler Twitter üzerinden. 25 kentte kurulan bilişim akademileri var yerel yönetimlerin ortaklığında projeniz kapsamında bu işbirliklerinden de biraz bahsedebilir misiniz çeşitli kurum ve kuruluşlarla yaptığınız işbirlikleri ana ortaklıkların dışında? Bora Caldu: Şimdi bu proje kapsamında olabildiğince farklı kesimlere ulaşabilmek için, toplumun farklı kesimlerine ulaşabilmek için çeşitli modeller geliştiriyoruz Habitat Bilişim Akademileri modeli de aslında bunlar bir tanesi. Proje kapsamında yerel yönetimlerle işbirliği geliştirdik. Yerel yönetimler bizlere mekân sağlıyorlar, bilgisayar laboratuarı sağlıyorlar ve en az 15 bilgisayarlık bir mekân oluyor bu ve oranın bütün teknik bakımlarını üstleniyorlar. Bunun karşılığında bu saydığımız tüm eğitim müfredatlarını o merkezde verilmesi konusunda gönüllü eğitmenlerimiz orada sorumluluk alıyorlar yani bilişim akademilerine sürekli eğitim merkezleri diyebiliriz. Bir protokol çerçevesinde açılış gerçekleştirdikten sonra sürekli bizim proje eğitimlerimiz oralarda veriliyor. Bunun en büyük şeylerinden bir tanesi Bilişim Akademileri olmayan yerlerde gönüllü gençler gidip kurumlarla görüşüyorlar, gençlik merkezleriyle görüşüyorlar, kamu kurumlarıyla görüşüyorlar, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyorlar ildeki yer bulabilmek ve katılımcı bulabilmek için. Bu Habitat Bilişim Akademileri modeli bize şunu sağlıyor, hem mekân sağlıyor, hem yerel yönetimler işbirliğinde eğitimin duyurumunu sağlıyor, hem de eğitimlerin sürekliliğini sağlıyor o yüzden iyi bir model oldu bu. UNDP Türkiye: Startup Weekend diye adlandırdığınız Bilişim ve Girişimcilik Kampları diye Türkçeye çevirdiğiniz bir proje kapsamında yaptığınız önemli bir çalışma da var, iki gün süren kamplar, Türkiye de pek çok ilde yapıldı şu ana kadar, çok kısaca birkaç cümle, bu kamplardan da biraz bahsedebilir miyiz? Bora Caldu: Dediğim gibi proje dokuz yıl içerisinde sürekli farklı aktivitelerle genişliyor, müfredatı da genişliyor, Habitat Bilişim Akademi modeli ortaya çıkıyor bu da yeni faaliyetlerimizden bir tanesi proje kapsamında. Startup Weekend aslında 48 saatlik bir serüven diyebiliriz, mentörler eşliğinde özellikle fikri olan gençler kendi takımlarını oluşturuyorlar 48 saatlik etkinlikte, hiç uyumadan fikirlerini şekillendirerek 48 saatin sonunda özellikle melek yatırımcıların da yer aldığı, proje ortaklarının da yer aldığı bir jüriye kendi fikirlerini sunuyorlar. Bu fikri sunduktan sonra da tabi ki birkaç ödüller var, Startup Weekend sürekli devam edecek, kendilerine çeşitli ödüller veriliyor ama eğer melek yatırımcılar onlara destek verirse eğer fikirlerini beğenirlerse yatırım alma fırsatı da yakalıyorlar aslında. UNDP Türkiye: Şimdi projeniz ne zaman sona eriyor acaba? Bora Caldu: Projemiz aslında şu an dokuzuncu yılında söylediğim gibi, bizim amacımız projenin sona ermemesine yönelik, sürekli sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik yeni fikirler geliştirmek. Şu an projemiz önümüzdeki yıl da devam edecek hatta tam da bu noktada bahsetmek gerekirse projeye yeni bir şey de ekliyoruz, özellikle eğitim verdiğimiz gençlerin kariyer süreçlerinde de onlara destek vermek amacıyla neler yapabiliriz konusunda biraz düşündük, bu konuda da onların özellikle faydalanabileceği bilgilerin yer alacağı, bilgi dokümanlarının yer alacağı, online eğitimlerin yer alacağı, özellikle online mentorship desteği alabilecekleri bir online bir araç yaratabilir miyiz diye biraz kafa yorduk bunu için de bir özellikle kariyerlerine destek vermek amacıyla geleceginitasarla.net portalı hazırlıyoruz. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye: 2014 ün ikinci yarısından itibaren aktif bir şekilde bu portaldan, istihdam portalı diyebiliriz, bilgi edinmek mümkün olacak konuyla ilgili olarak, geleceginitasarla.net.

32 Bora Caldu: Aynen. UNDP Türkiye: Çok teşekkürler Bora Caldu programımıza katıldığınız için. Bora Caldu: Sağolun, teşekkürler. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye: Microsoft Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Uzmanı Bora Caldu ydu konuğumuz ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Türkiye Temsilciliğinin hazırladığı Yeni Ufuklar ın bu haftalık da sonuna geldik. Programı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu Radyo İlef de hazırladık. Programımıza İstanbul da FM bandında ve internette Açık Radyo dan, 50 ye yakın ilde Polis Radyosundan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından, Kıbrıs ta MYCY radyosundan ve podcast formatında itunes, Soundcloud ve Audioboo üzerinden, ayrıca tr.undp.org adresinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.

33 PODCAST Gelecek Turizmde Pelin Kihtir Öztürk, Proje Yöneticisi Too Small! play audio pause audio UNDP Türkiye: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliğinin hazırladığı Yeni Ufuklar programıyla karşınızdayız. Bu bölümde yerelde sürdürülebilir turizm çalışmalarına destek veren Gelecek Turizmde projesinden bahsedeceğiz ve konuğum da projenin yöneticisi Pelin Kihtir Öztürk, hoş geldiniz. Pelin Kihtir Öztürk: Hoşbulduk, teşekkür ederim. UNDP Türkiye: Bu hafta bu programda 98. kez dinleyicilerimizle birlikteyiz. Sizinle aslında ilk bölümlerden birinde birlikteydik ve daha önce yaptığınız bir projeden söz etmiştik, bu aslında onun devamı niteliğinde sayılabilecek bir proje biraz sonra bahsederiz. UNDP, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde projesi kapsamında Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu veriliyor ve bu fon da yerelde sürdürülebilir turizme ilişkin projelere destek vermeyi amaçlıyor, böyle özetleyebiliriz. Şubat 2013 te başlamıştı bir yıla yakın bir süre geçti aradan, isterseniz önce bu kavramla başlayalım, sürdürülebilir turizm. Sürdürülebilir turizmle nasıl bir turizm anlayışından söz ediyoruz ve bu neden önemli? Pelin Kihtir Öztürk: Özellikle yerelde, yerel ekonomik kalkınmaya katkı olması amacıyla, çevresel, sosyal ve ekonomik olarak, turizm girişimlerinin, destinasyonların, sürdürebilirliği öne çıkararak ve yerel ekonomik kalkınmalarını da sağlamak amacıyla desteklediğimiz bir fon. Şöyle aslında, ilk başlarda bahsettiğiniz gibi, geçmişten başlarsak, Gelecek Turizmde 2007 yılından beri devam eden bir proje, yine aynı ortaklarla UNDP, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Efes ortaklığıyla Çoruh Vadisi nde, Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi ile başlayan bir program. Orada Çoruh Vadisi nde bir sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla ilk pilot denemeler yapıldı ve ondan sonra da aslında ulusala yaymak ve orada öğrendiğimiz deneyimi ulusalda aslında farklı alanlarda neler yapabilirizi görmek amacıyla bir hibe

34 programı formatına dönüştü Şubat ayında ilk hibe çağrısına çıkıldı, 250 nin üzerinde başvuru oldu ve ondan sonra da çok uzun süreli bir değerlendirme aşamasından sonra 3 proje ile devam etti. UNDP Türkiye: Şimdi bu 3 projeden bahsedelim. Sürdürülebilir turizm kavramı sizin de bahsettiğiniz gibi iki tane anahtar kelime var, sürdürülebilir bir kere doğal kaynaklara zarar vermeden bu işin yapılması, turizm sektörüne ilişkin yeni yatırımların güçlendirilmesi ve gelir kaynaklarının oluşturulması yani aslında yoksulluğa yönelik de bir tarafı var, bir yandan kültürel varlıkların değerlendirilmesi boyutu var, bir yandan da çevre boyutu var ki doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanımı yoluyla bu gelirin elde edilmesi. Şimdi bahsettiniz Sürdürülebilir Turizm Destek Fonuna başvurular Şubat 2013 te başladı, Eylül 2013 te de ilk yararlanıcılar saptandı ki rakamlara baktığımda 63 ilden 252 proje başvurmuş Sürdürülebilir Turizm Destek Fonuna, 3 proje de hak kazanmış bu fondan yararlanmaya, şimdi bunlardan bahsedelim hangi projeleri destekliyor proje ve neden onlar seçildi? Pelin Kihtir Öztürk: Birinci Bursa da Misi Köyü nde desteklediğimiz bir proje, Misi Kadınları Kültür ve Dayanışma Derneğinin projesi Yüzde 100 Misia. Oradaki amaç, kaybolmakta olan ipek böcekçiliğini aslında biraz canlandırma amacıyla ve onu aslında turizme kazandırma amacıyla oluşturulmuş bir proje. Bir ikincisi Seferihisar da, Seferihisar ın Geleneksel Mutfağı projesi, orada da aynı şekilde Hıdırlık Tarımsal Kooperatifi bir kadın kooperatifi, tamamen yerelde üretilen doğal ürünleri toplayarak seferipazar.com üzerinden satış yaptıkları bir kooperatif, satış yapan bir kooperatif. Bizim desteklediğimiz proje de aslında hem bu çalışmaları destekleyen bir mutfak kurulması, hem mutfakta yerel üreticinin kullanabileceği bir formata hem de dışarıdan gelen turist olarak nitelendirdiğimiz işte misafirlerin orada kurslar alabileceği ve bir turizm faaliyeti gibi aslında kullanılabilecek bir mutfak alanı. Üçüncü proje de Mardin de Kadınlar Liderliğinde Sürdürülebilir Turizm Girişimlerinin Desteklenmesi projesi, o da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve İpek Yolu Kooperatifi Mardin İpek Yolu Kooperatifi ortaklığıyla yürütülen, o da yine bir kadın kooperatifi. Orada da bir misafir evi kurulmuş aslında biz tam kurulma aşamasında destek olmaya başladık ama eksikleri var iyileştirilmesi gereken alanlar var, hizmet kalitesinin arttırılması gerekiyor bu amaca yönelik desteklediğimiz bir proje. UNDP Türkiye: Dolayısıyla başta bahsettiğimiz temalara ek olarak yerel üretimin desteklenmesi, geleneksel üretim yöntemlerinin günümüze belki uyarlanması ve kadın boyutu da projenin belki bir birini kesen alt temaları arasında yer alıyor. Bu bahsettiğiniz desteklenen projelere ilişkin bilgi almak isteyen dinleyicilerimiz gelecekturizmde.com adresinden projenize ilişkin bilgileri ve desteklenen projelere ilişkin bilgileri edinebilirler bunu vurgulayalım. Bize katkıda bulunmak isteyen dinleyicilerimiz bu tartışmaya #yeniufuklar etiketiyle Twitter üzerinden görüşleri bizlere iletebilirler. Şimdi tekrar bu üç projeye dönelim, Bursa da var, İzmir de var ve Mardin de var. Şu anda desteklenmekte olan projeler, hibelerden yararlananlara Gelecek Turizmde projesi kapsamında nasıl destek veriliyor? Pelin Kihtir Öztürk: Şimdi belli bir mali destek var hibe şeklinde, STK lara, işte dernek, vakıf, kooperatif onlara ilettiğimiz. Onun dışında, her üç ortağın, proje ortağının kendi uzmanlık alanlarına verdiği destekler var. Kültür Turizm Bakanlığı özellikle eğitim ve tanıtım alanında destek oluyor, Anadolu Efes özellikle basın ilişkileri, medya ve tanıtım konusunda ekstra bir destek veriyor, UNDP ise sadece maddi kaynakla sınırlı kalmayıp bir danışmanlık, bir eğitim aslında mentoring dediğimiz tüm o projelerini en iyi şekilde uygulayabilecekleri ekstra danışmanlık hizmeti veriyor. UNDP Türkiye: Teknik destek.

35 Pelin Kihtir Öztürk: Teknik destek veriyor, evet. UNDP Türkiye: Peki şimdi isterseniz birkaç sene öncesine dönelim bu projeyi beraberinde getiren ve çok iyi sonuçlarla bitmiş olan bir önceki öncül proje diyebileceğimiz projeden bahsedelim. UNDP, Kültür Bakanlığı ve Anadolu Efes yine ortaklar aynıydı, Doğu Anadolu da bölgesel bir turizm projesini birlikte yürütmüşlerdi bahsettiğiniz gibi 2012 de son buldu. Pilot il de Erzurum du, Uzundere ilçesi ve geçtiğimiz aylarda Bakanlar Kurulu tarafından turizm merkezi ilan edildi, elbette herkesi çok memnun eden bir sonuçtu bu. Bu önemli gelişmeden de biraz söz eder misiniz? Pelin Kihtir Öztürk: Evet, aslında bu Kültür Turizm Bakanlığında da bir ilk. Bunun ilk yani Uzundere ilçesinin ilk olması yerelden talebin gelmesi. Bizim orada yıllardır beş yıl süresince yaptığımız çalışmalar sonunda belediye ve diğer kamu, kaymakamlık, valilik destekli çalışmalar ya dosyaları kendileri hazırlayıp bakanlığa sundular, bakanlık da çok destekledi elbette Kültür Turizm Bakanlığı Bakanlar Kuruluna sunma yolunda çok büyük destek oldu, o nedenle hem bir ilk hem de çok sevindirici elbette. UNDP Türkiye: Uzundere ilçesi dendiğinde belki pek çok kişinin aklında bir şey canlanmıyor olabilir ama Çoruh Vadisi dediğimizde herhalde son yıllarda neden bu kadar çok duyduğumuzu da açıklayan bir projeydi bu Çoruh Vadisi nin önemli bir turizm destinasyon haline gelmesine destek veren bir projeydi. datur.com diye bir adresi var hala bu projeye ilişkin yani bitmiş projeye ilişkin bilgiler, o bölgedeki turizm potansiyeline ilişkin bilgiler datur.com adresinden edinilebilir diyerek son soruma geçeyim çünkü başta bahsettik, hibelerden bahsettik ve bizi dinleyen belki de ilk kez bu projeden haberdar olanlar olabilir Gelecek Turizmde projesinden ve ben de başvurmak istiyorum diyenler çıkabilir Türkiye nin dört bir yanına bu sefer hitap eden bir proje, sadece pilot bir ilde değil, proje kapsamında yeni hibe çağrıları da söz konusu nasıl destek olacaksınız daha çok sürdürülebilir turizm projelerine? Pelin Kihtir Öztürk: Aynı şekilde evet 2013 Şubat ayında çıkarılan duyuru gibi bu yıl da yine Şubat sonunda açıklandı duyurularımız yeni projeleri destekleyeceğiz, şartlarımız gelecekturizmde.com dan ulaşılabilir, online bir ön başvuru sistemimiz var, çok aslında zorlamadık biz başvuranları zorlamıyoruz ama yine de açıkçası proje fikirlerini net anlayabilmek için sorularımız var, onları yanıtladıkları sürece başvurularını kabul ediyoruz. UNDP Türkiye: Yerelde sürdürülebilir turizm çalışmalarına ilişkin her türlü projeye açık bir başvuru sistemi var, gelecekturizimde.com adresi üzerinden başvurulara erişilebilir diyelim. Çok teşekkürler Pelin Kihtir Öztürk programımıza katıldığınız için. Pelin Kihtir Öztürk: Biz teşekkür ederiz. UNDP Türkiye: UNDP Türkiye: Bu bölümde Gelecek Turizmde projesini, projenin yöneticisi Pelin Hanımla konuştuk ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP Türkiye Temsilciliğinin hazırladığı Yeni Ufuklar ın bu haftalık da sonuna gelmiş oluyoruz. Programı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu Radyo İlef de hazırladık. Programımıza İstanbul da FM bandında ve internette Açık Radyo dan, 50 ye yakın ilde Polis Radyosundan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından, Kıbrıs ta MYCY radyosundan ve podcast formatında itunes, Soundcloud ve Audioboo üzerinden, ayrıca tr.undp.org adresinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi 12.12.12 Atılım Üniversitesi, Ankara Pelin Kihtir Öztürk pelin.kihtir@undp.org UNDP Türkiye üç alanda çalışıyor: 1. Demokratik

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ

GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ GAP BÖLGESİ NDE TARIM VE TARIMA DAYALI SANAYİDE ENTEGRE KAYNAK VERİMLİLİĞİ PROJESİ PROJENİN GEREKÇESİ VE AMACI Tarım sektörü Türkiye nin Gayri Safi Katma Değerinin yaklaşık %9 unu oluştururken, bu oran

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI PROJE HAKKINDA Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesi Hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ile Koç Holding arasında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ

ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM KATEGORİLER KATILIMCI KATILIM KOŞULLARI BAŞVURU FORMU VE TESLİM MATERYALİ ŞARTNAME AMAÇ VE KAPSAM Özelkalem Dergisi nce düzenlenen Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri; yerel yönetim alanında yenilik getiren ve kentsel sorunların çözümüne yönelik olarak geliştirilen özgün

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı

Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Avrupa Birliğine Uyum Danışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı Sakarya Ticaret Borsası Sakarya da Tarım ve Hayvancılık Sektör Analizi ve Öneriler Raporu Projesi 1. Proje fikrini oluşturan sorunları nasıl

Detaylı

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi İŞ REHBERLERİ TEKNİK REHBERLER Turkey SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK REHBERLERİ YARIŞMA JÜRİSİ VE PANELİSTLER TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!..

Detaylı

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz...

Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi Fark Ettikçe, Birlikte Güçleniyoruz... Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen Kadın Örgütlerinin

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU

GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI BİLGİLENDİRME SUNUMU içerik Bölgesel Kalkınma Ajanslarına Genel Bakış Düzey 2 Bölgeleri ve Kalkınma Ajansları Güney Ege Kalkınma Ajansı Yatırım Destekleme Süreci Ajansın Gelecek

Detaylı

2016 Ankara Mali Destek Hibeleri

2016 Ankara Mali Destek Hibeleri 2016 Ankara Mali Destek Hibeleri Ankara Kalkınma Ajansı, 2015 yılı ikinci teklif çağrısı kapsamında üç ayrı mali destek programı ile toplam 21.000.000 TL tutarında desteği aşağıda belirtildiği şekilde

Detaylı

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya

MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı. 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya MFİB Tarafından Açılan Üç Yeni Hibe Programının Tanıtımı 6 Temmuz 2012 2012 yılı 2. ABUDYK Toplantısı Antalya 1 1) Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel ve Ulusal STK ların Kapasitesinin Güçlendirilmesi

Detaylı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı

2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı 2011 YILI FAALİYET RAPORU Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı YÖNETİM KURULU 2011 FAALİYETLERİ 13.07.2011 Batı Akdeniz bölgesinin istihdam sorununa çözüm yaratmak amacıyla Akdeniz Radyo Televizyon

Detaylı

Kırsaldaki yaşamı geleceğe hazırlıyoruz

Kırsaldaki yaşamı geleceğe hazırlıyoruz Kırsaldaki yaşamı geleceğe hazırlıyoruz ÇALIŞMALARIMIZ Tarimsalpazarlama.com ve Tarim.com.tr Türkiye nin ilk tarımsal bilgi ve ticaret odaklı portalları Mobil Çözümler Çiftçi haber servisleri, SMS,

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır.

Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Sivil Düşün bir Avrupa Birliği programıdır. Facebook / SivilDusun Twitter / SivilDusun YouTube / sivildusunab Instagram / sivildusun Çalışmalarınızla ilgili duyuruları haber@sivildusun.eu adresine iletebilirsiniz.

Detaylı

ARTIK VERİMLİLİK DE GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ!

ARTIK VERİMLİLİK DE GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ! ARTIK VERİMLİLİK DE GÜVENLİK KADAR ÖNEMLİ! Necmettin TOKUR / Proje Yöneticisi (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - UNDP) Yasemin DEMİRCİOĞLU / Mühendis (Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel

Detaylı

Araştırma Notu 12/124

Araştırma Notu 12/124 Araştırma Notu 12/124 05.01.2012 YENİLENEBİLİR ENERJİ HABERLERİNDE REGÜLASYON ve FİNANSMAN ÖNE ÇIKIYOR Barış Gençer Baykan Yönetici Özeti Yenilenebilir enerjiler, gerek fosil yakıtların tükeneceği öngörüsü

Detaylı

Mardin Batman Siirt Şırnak

Mardin Batman Siirt Şırnak Savurkapı Mahallesi Nusaybin Caddesi No: 31 Meydanbaşı Mevki, Mardin T: (+90 482) 212 11 07 F: (+90 482) 213 14 95 info@dika.org.tr www.dika.org.tr Mardin Batman Siirt Şırnak Mardin Yatırım Destek Ofisi

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011

SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım Eylül 2011 SAĞLIKLI ŞEHİR HAREKETİ KADIN ÇALIŞMALARI Kasım 2009- Eylül 2011 ESKİŞEHIR TEPEBAŞI BELEDİYESİ NCE YAŞANABİLİR BİR KENT Güçlü Dayanışma içinde Kendi yaşamını etkileyen kararlara katılımı olan bir toplum

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

TEGEP te Neler Oluyor?

TEGEP te Neler Oluyor? Gündem Mayıs 2013 02 TEGEP te Neler Oluyor? Eğitim ve gelişim alanında referans olabilecek çalışmalar kapıda! 07 TEGEP - ASTD İşbirliği 05 Zirvede Buluşalım! 09 Tegep Eğitim Profesyonellerini Geliştiriyor

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR)

Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) 1. Dönem İlerlemesi ve 2. Dönem Önerileri Proje neyi hedefledi? Temel vurgu Çoruh vadisinde turizm aracılığıyla yerel ekonomik kalkınmanın sağlanması için

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ÖZEL SEKTÖR Atila Uras BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı 1 Sürdürülebilir Kalkınma Sürdürülebilir Kalkınma, günümüzün ihtiyaçlarının

Detaylı

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ 11.09.2008, Kamu- STK Diyalog Toplantısı: Çölleşme ile Mücadelede Ortaklıklar AB Deneyimi ve CRIC7 için Fırsatlar ANKARA DRYNET PROJESİ Birleşmiş Milletler

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI Gül Özcan Mesleki Eğitim Programı Programa dahil ülkelerin, mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir mesleki eğitim programıdır.

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik

Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik AGORADA 2012 BÖLGESEL İNOVASYON STRATEJİSİNİN UYGULANMASI: BİR ADIM SONRASI 19.10.2012 / Samsun Küme Bazlı Yerel Ekonomik Kalkınma Girişimleri ve Yenilikçilik Bülent Açıkgöz BM Ortak Program Yöneticisi

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER

AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER İŞLETME 2023 AKILLI, SÜRDÜRÜLEBİLİR VE KAPSAYICI ÇÖZÜMLER KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK PAZARYERİ 10 ARALIK 2O14 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL KSS Pazaryeri Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Çözümlerin

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl

Global Compact Türkiye Üye Etkileşim Toplantısı. 25 Ekim yıl Global Compact Türkiye 2002-2017 Üye Etkileşim Toplantısı 25 Ekim 2017 Rakamlarla Global Compact Türkiye* 151 Şirket 62 STK 22 İş Dünyası Derneği 10 Üniversite 6 Diğer Dünyada 15. Avrupa da 6. Ağ *Ekim

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN PROJE GELİŞTİRME

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN PROJE GELİŞTİRME SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN PROJE GELİŞTİRME Yaşanabilir bir dünya, Yaşanabilir bir bugün ve yarın için Proje gelişlriyoruz! Proje Belirlenmiş bir hedefe ulaşmak amacıyla, belirli bir yerde ve süre içinde,

Detaylı

Gelecek vaat eden TEMİZ TEKNOLOJİ İŞ FİKİRLERİNİ arıyor, kaynak sağlıyor ve teşvik ediyoruz.

Gelecek vaat eden TEMİZ TEKNOLOJİ İŞ FİKİRLERİNİ arıyor, kaynak sağlıyor ve teşvik ediyoruz. Turkey Gelecek vaat eden TEMİZ TEKNOLOJİ İŞ FİKİRLERİNİ arıyor, kaynak sağlıyor ve teşvik ediyoruz. BAŞVURULAR 2 Haziran - 1 Temmuz 2014 PROGRAM KATEGORİLERİ YENİLENEBİLİR ENERJİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ ATIKTAN

Detaylı

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ

KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ Karınca Dergisi, Ekim 2014, Sayı:934 KOOPERATİFLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ 1. GİRİŞ Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER 1- Kalkınma Ajansı Destekleri A. Mali Destekler 50.000 500.000 TL arasında değişen bölgesel önceliklere göre farklı konu başlıklarında

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kırsal Kesimde Kadın Kooperatifleri Uzm.Nimet KALELİ Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü 20 OCAK 2013 Tarımsal üretimi

Detaylı

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir

Aktivist Programı - Başvuru. Kimler Başvurabilir Aktivist Programı - Başvuru Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Türkiye deki aktif bireylerin, sivil toplum örgütlerinin ve platformların desteklenmesi amacıyla 2012 yılı sonlarında Sivil Düşün AB Programını

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları Y. Doç. Dr. Tamer Atabarut Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü atabarut@boun.edu.tr Avrupa 2020 Stratejisi: Akıllı, Sürdürülebilir

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI)

İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI. EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) İSTİHDAM VE SOSYAL YENİLİK PROGRAMI EMPLOYMENT AND SOCIAL INNOVATION PROGRAMME (EaSI) T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve MALİ YARDIMLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI Hülya TEKİN AB Uzmanı

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor!

MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! BASIN BÜLTENİ MediaCat Felis 2013 Ödülleri ne Başvurular Başlıyor! MediaCat dergisi tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenen Felis Ödülleri ne başvurular 8 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. Başvuruda bulunmak

Detaylı

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ.

EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. EVDE ÇOCUK BAKIM PROJESİNİN TANITIMI İZMİR DE GERÇELEŞTİRİLDİ. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI. Mart 2011 ANTALYA

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI. Mart 2011 ANTALYA KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI Mart 2011 ANTALYA Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nın 2011-2015 Tarım Strateji Belgesi

Detaylı

TEB KOBİ BANKACILIĞI

TEB KOBİ BANKACILIĞI TEB KOBİ BANKACILIĞI Türkiye de KOBİ ler İşletme Büyüklüğü İstihdam Grubu (Çalışan Sayısı) İşletme Sayısı (2013) % Mikro 1 9 3.303.073 93,68% KüçükÖlç.İşl. 10 49 190.514 5,40% OrtaB.İşl. 50 249 27.330

Detaylı

Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni

Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni Samandağ da İpekböcekçiliğinin Canlandırılması Projesi Sertifika T öreni Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteklediği Samandağ Kaymakamlığı, Antakya Belediyesi, üniversitemiz Ziraat Fakültesi nin ve Samandağ

Detaylı

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI 25-26 Kasım 2005, İstanbul Sivil Toplumun Geliştirilmesi İçin Örgütlenme Özgürlüğünün Güçlendirilmesi Projesi,

Detaylı

MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları

MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları MMKD Stratejik İletişim Planı Araştırma Sonuçları 29 Mayıs 2013 tarihinde MMKD Stratejik İletişim Planı nı oluşturmak amacıyla bir toplantı yapıldı. Toplantının ardından, dernek amaç ve faaliyetlerinin

Detaylı

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ

HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ HİBE VEREN KURUMLAR TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ Gaziantep ve AB Projeleri SIRASI KURULUŞ SÖZLEŞME ADEDİ YÜZDESİ HİBE TUTARI ( ) YÜZDESİ 1 Ankara 206 6,39 23.461.895,52 5,83 2 İstanbul 203 6,29 25.963.219,98

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak

Hedef Çalışan Memnuniyetini Arttırmak Kurumsal Yapının Güçlendirilmesine İlişkin Amaç Stratejik Amaç 1.1 Borsanın Kurumsal Yönetim Yaklaşımı ile Yönetilmesi Hedef 1.1.1 Borsada Kurumsal Yönetim İlkeleri Konusunda Farkındalık Oluşturmak Strateji

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

TİSK YARIŞMA VE ÖDÜL DUYURUSU. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu nun (TİSK)

TİSK YARIŞMA VE ÖDÜL DUYURUSU. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu nun (TİSK) TİSK YARIŞMA VE ÖDÜL DUYURUSU Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu nun (TİSK) Geleneksel Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri 2018 Yarışma Süreci Başladı. Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2018 Türkiye

Detaylı

Sosyal Yatırım Programı

Sosyal Yatırım Programı Sosyal Yatırım Programı İGA SOSYAL YATIRIM PROGRAMI İstanbul Yeni Havalimanı Projesi (İGA), Havalimanı inşaat alanına komşu olan yerel halk ve ilgili paydaşlar ile şeffaf ve zamanında bilgi temini ve açık

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ VALİLİKLERİN AB SÜRECİNDE ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ Proje Değerlendirme ve İllerimiz AB ye Hazırlanıyor Programı Bilgilendirme Toplantısı 23 Şubat 2011 Mehmet Cangir

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI KAMPANYASI DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN YANIMDA OL

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNDE GERİ SAYIM BAŞLADI KAMPANYASI DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN YANIMDA OL Arka Plan: BM Kadın, UNDP ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ortaklığında yürütülmekte olan Türkiye de Cinsiyet Eşitliği ne Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi Ortak Programı kapsamında

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

etur-türkiye GÜNEŞ ENERJİSİ YOLLARI ELEKTRİKLENDİRİYOR TUR PROGRAMI SPONSORLUK DOSYASI SÜRDÜRÜLEBİLİR bir dünya için el ele

etur-türkiye GÜNEŞ ENERJİSİ YOLLARI ELEKTRİKLENDİRİYOR TUR PROGRAMI SPONSORLUK DOSYASI SÜRDÜRÜLEBİLİR bir dünya için el ele Turkey SÜRDÜRÜLEBİLİR bir dünya için el ele etur-türkiye GÜNEŞ ENERJİSİ YOLLARI ELEKTRİKLENDİRİYOR TUR PROGRAMI SPONSORLUK DOSYASI 2016 www.turkey.cleantechopen.org Turkey Günümüzün temel sorunlarını çözecek

Detaylı

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Hibe Programı Tarih 07Kasım 2015 Saat 15.00-16.00

Detaylı

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Barış sosyal birlik beraberlik kültürler arası diyalog katılım

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

Proje alanı, süresi ve bütçesi

Proje alanı, süresi ve bütçesi 1 Proje Gelişim Süreci Projenin amacı Proje alanı, süresi ve bütçesi İşbirliği yapılan kurumlar Proje Bileşenleri Proje Faaliyetleri 2/21 Mart 2011 Mart 2011 Mart 2012 Mart 2012 Haziran 2012 Haziran 2013

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

Anna Lindh Vakfı Türkiye Ağı Toplantısı

Anna Lindh Vakfı Türkiye Ağı Toplantısı Anna Lindh Vakfı Türkiye Ağı Toplantısı 12 Haziran 2014 http://annalindhturkey.net annalindhfoundation.org Toplantı Gündemi Tanışma ALV Nedir? Neler Yapıyor? İyi Örnekler ALV Türkiye ağı ve STEP 6 Faaliyetleri

Detaylı

Türkiye de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi

Türkiye de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi Türkiye de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek Projesi Adli Yardım «Ortak Sorunlar, Ortak Çözümler» Konferansı 10-11 Aralık Antalya Proje detayları Proje adı: Toplam

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 16 Ekim Dünya Gıda Günü Herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu

SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU. Ankara Deklarasyonu SÜRDÜRÜLEBİLİR ARAZİ YÖNETİMİ İŞ FORUMU Ankara Deklarasyonu Özet 2015 yılının Eylül ayında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında Arazi Bozulumunun Dengelenmesi

Detaylı

Müjgan Şan. Bilişim Enstitüleri, Ulusal Girişimler ve Proje Finansman Araçları

Müjgan Şan. Bilişim Enstitüleri, Ulusal Girişimler ve Proje Finansman Araçları Bilişim Enstitüleri, Ulusal Girişimler ve Proje Finansman Araçları Devlet Planlama Teşkilatı Yönetim Bilgi Merkezi Dairesi Başkanlığı Bilgi Yöneticisi Neden? Bilişim Enstitüleri (BE) ile DPT çalışmaları

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi 1. BAŞLIK Platformun adı: Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) 2. AMAÇ SİTAP ın kuruluş amacı, afet risklerinin azaltılması, afet sonrası müdahale

Detaylı

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor

ENERJİ GÜNDEMİ SAYI 57 MART Enervis, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'nın iki farklı etkinliğinde konuşmacı olarak yer alıyor SAYI 57 MART 2019 ENERJİ GÜNDEMİ 2 4 Enervis 6. İstanbul Karbon Zirvesi nde Mart Ayında Elektrik Üretimi ve Tüketimi Azaldı 5 6 Enerji depolama maliyetleri hızla düşüyor Küresel Karbondioksit Emisyonu

Detaylı

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi (ÇEKAP) Projesi Ankara da düzenlenen Kapanış Toplantısı ile tamamlandı. Paydaşlar toplantıya

Detaylı

Bu Program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI

Bu Program Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI tarafından finanse edilmektedir. BİRLİKTE YEREL STÖ LER KURUMSAL DESTEK PROGRAMI BİRLİKTE DESTEK PROGRAMI Uygulama Modalitesi IPA 2015 Programlaması içinde AB tarafından desteklenen Yerel Örgütler için

Detaylı

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE

AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 13 Ocak 2017 İKV Kamuoyu Araştırması 2016 Araştırmanın Künyesi: Nisan 2016 Türkiye genelinde 18 il 1254 katılımcı 7 bölge Araştırmayı nerede yaptık? AB yi duydunuz

Detaylı

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK

2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK 2014-02 KALKINMA KURULU TOPLANTISI 13.11.2014 UŞAK GÜNDEM 1 2 3 4 5 Açılış ve Yoklama 2014 Yılı Ajans Ara Faaliyet Raporunun Görüşülmesi Bölge İllerinin Turizm Potansiyellerinin Değerlendirilmesi ve Kurul

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Kalkınmanın amacı; ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insan yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Detaylı