T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Orman Bölge Müdürlüğü..Orman İşletme Müdürlüğü İLİ, İLÇESİ, KÖYÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Orman Bölge Müdürlüğü..Orman İşletme Müdürlüğü İLİ, İLÇESİ, KÖYÜ"

Transkript

1 EK NO: 7/a ÖZEL AĞAÇLANDIRMA PROJESİ DİSPOZİSYONU T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Bölge Müdürlüğü.Orman İşletme Müdürlüğü İLİ, İLÇESİ, KÖYÜ A AİT ÖZEL AĞAÇLANDIRMA PROJESİ Proje No: ÖA.13.

2 KURULUŞ KODU ADI Orman Bölge Müdürlüğü Orman İşletme Müdürlüğü Orman İşletme Şefliği Serisi İli İlçesi Beldesi / Köyü /Mahallesi Proje Numarası 2 AĞAÇLANDIRMA YAPMAK İSTEYENİN: Adı Soyadı : T.C. Kimlik No. : (x) Tebligat Adresi : Telefon Numarası : adresi : Köy Tüzel Kişiliği adına muhtarın, şirket, dernek, vakıf v.b. adına yetkilinin adı yazılmayacaktır. Ortak başvurularda tüm ortakların adı ve soyadı yazılacaktır. (x) Şirketlerde Vergi Sicil No yazılacaktır. 3 AĞAÇLANDIRILACAK SAHANIN: 3.1 Genel Alanı: Ağaçlandırılacak saha Devlet ormanında ise bölme numaraları, Hazine arazisinde ise adaparsel no ları itibariyle dökümü yapılacaktır. Tablo-1 Bölme/Ada- Parsel No Sahası (m 2 ) TOPLAM 3.2 Amenajman Planına ve Aktüel Duruma Göre Sahanın Dökümü (Devlet ormanı statüsündeki sahalarda) : Amenajman planının uygulama süresi ( gibi) belirtilerek, amenajman planı süresi dolmuş veya dolmamış orman alanlarında planda bozuk koru, bozuk baltalık veya orman toprağı olarak nitelenen yerlerin aktüel durumu tespit edilerek aşağıdaki tablo doldurulacaktır.

3 Bölme No. Amenajman Planına Göre Meşçere Tipi Aktüel Duruma Göre Meşçere Tipi Tablo 2 Sahası TOPLAM Bugünkü Arazi Kullanma Durumu (Hazine veya sahipli arazilerde): Sahipli arazilerde ve Hazine arazilerinde bugünkü arazi kullanma durumu belirtilecek, amenajman planı bilgilerine yer verilmeyecektir Mülkiyet Durumu: Ormanlık sahalarda izin raporunun onay tarihi belirtilerek izin raporu ve ekleri projeye eklenecektir. Hazine arazilerinde ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki arazilerde ön izin/tahsis yazısının tarih ve no su belirtilerek projeye eklenecektir. Sahipli arazilerde: tapu senedi, tapu çapı (koordinatlı aplikasyon krokisi), tapu üzerinde takyidat (kısıtlama) ve başka hissedarı olup-olmadığını belirten belge (taşınmaza ait tapu kaydı), taşınmazın varisli veya kiralık olması halinde noter tarafından düzenlenen kira sözleşmesi, vekaletname veya muvafakatname hakkında bilgi verilerek tüm belgeler projeye eklenecektir. 3.4 Diri Örtü Durumu: Sahayı kaplayan diri örtüyü oluşturan bitki türleri belirtilecek, diri örtünün kapalılığı, türlerin karışım oranları, ağaç ve ağaççıkların ortalama boyu ve gövde dip çapları yazılacaktır. Sahada korunması gereken bitkiler ile yeşil bant ve dere içi vejetasyonu olarak bırakılan (muhafaza edilecek) saha miktarı mutlaka belirtilecektir. Saha üzerinde değerlendirilecek olan orman ürünü varsa bu ürünün kimin tarafından değerlendirileceği ve sahanın boşaltıldıktan sonra başvuru sahibine teslim edileceği konusunda da açıklama yapılacaktır. Diri örtü durumunu gösteren fotoğraflar projeye eklenecektir. 3.5 Jeolojik Yapı ve Toprak Özellikleri: Anakayanın türü ve yapısı, toprak tipi, sahanın en alt, en üst ve ortalama rakımı, bakısı, yamaç meyli, teknik yönden ağaçlandırılamayacak alanlar belirtilecektir. Sahada açılan profil sayısı ve her profil için; profil horizonları, her horizondaki toprağın türü, bünyesi, profil taşlılığı, mutlak ve fizyolojik derinliği, reaksiyonu (ph), drenaj ve taban suyu seviyesi hakkında doyurucu bilgiler verilerek tüm profiller yorumlanacak ve tablo-3 düzenlenecektir. Farklı kriterlere sahip alanların miktarı (brüt olarak) belirtilecektir. Yukarıda belirtilen bilgilere göre 1/25000 ölçekli, tesviye eğrili Toprak Haritası düzenlenecek ve profil noktaları harita üzerinde işaretlenecektir. Toprak analiz raporu verileri bu bölümde irdelenerek arazi hazırlığı metotları hakkında görüş belirtilecektir.

4 Projede, sulama koşulu olan türlerin kullanılması halinde sulamada kullanılacak suyun analizi yaptırılacak, analiz raporundaki ph, tuzluluk ve su sınıfı burada belirtilecektir. Yetişme ortamı etüt çizelgesi, toprak ve sulama suyu analizlerine ait bilgiler verilecek, verilen bilgilerle etüt çizelgesi ve analiz raporları uyumlu olacaktır. Toprak ve sulama suyu analizleri projeye eklenecektir. Profil çukurlarına ait fotoğraflar projeye eklenecektir. Jeolojik Yapı ve Toprak Özellikleri Bölme/Ada- Parsel No. Anakaya Toprak Türü Ortalama Yükseklik (m) Toprak Derinliği (cm) 0 31 > Eğim Grupları Tablo 3 >60 Bakı TOP. 3.6 İklim Özellikleri: Meteoroloji istasyonunun adı, rakımı (m) ve sahaya uzaklığı (Km) belirtilecek. Sahaya en yakın meteoroloji istasyonuna ait veriler Tablo-4 de gösterilecektir. Enterpolasyon yapılmayacaktır. Erinç formülüne göre iklim tipi ve bitki örtüsü tespit edilecektir. İklim özellikleri göz önüne alınarak çalışmaların (arazi hazırlığını, ekim-dikim ve bakımların) zamanı ile bu çalışmalarda dikkat edilecek hususlar bu bölümde vurgulanacaktır. Meteorolojik Veriler Meteorolojik Elemanlar Ortalama Yüksek Sıcaklık (ºC) Ortalama Sıcaklık (ºC) En Düşük Sıcaklık (ºC) En Yüksek Sıcaklık (ºC) Yağış Miktarı (mm) Ortalama Nisbî Nem (%) Vejetasyon Gün Sayısı Erken ve Geç Don Tarihleri A Y L A R Tablo-4 YILLIK 3.7-Biotik ve Abiotik Zararlar: Saha çevresinde biotik (Çam Kese Böceği, Çekirge, Tavşan, Fare, Böcek, Mantar zararı vb.) ve abiotik (Fırtına, Hava Kirliliği, Orman Yangını zararı vb.) zararların görülüp görülmediği, görüldüyse mücadele tekniği, metodu ve zamanı açıklanacaktır.

5 4 AĞAÇLANDIRMA İŞLERİ: 4.1-Ağaçlandırmanın Amacı, İşletme Şekli ve İdare Süresi: Ağaçlandırmanın amacı ( endüstriyel, rekreasyon, yeşillendirme vb.)belirtilerek türlerin idare süreleri ve tesisin işletme şekli yazılacaktır. 4.2-İç Taksimat Şebekesi Orman yol şebeke planına göre mevcut yollar, yapılması planlanan yollar, kadim yollar, ihtiyaç duyulan servis yolları ve tesis edilecek yangın emniyet yolları, çevre bandı, yangın koruma bandı belirtilecektir. 4.3-İş Programı: Tesis ve bakım çalışmalarının yıllara göre dağılımı yapılacak ve tablo-5 düzenlenecektir. Yıllık İş Programı YILLAR B-Tipi veya Servis Yolu (Km) Yangın Emniyet Yolu ARAZİ HAZIRLIĞI Diri Örtü Toprak Temizliği İşleme DİKİM BAKIM 4.4 Arazi Hazırlığı: Arazi hazırlı çalışmaları aşağıdaki bölümlerde detaylı olarak anlatılacak ve tablo-6 düzenlenecektir Diri Örtü Temizliği: Sahada bulunan diri örtünün işçi veya makine ile temizlenmesinde uygulanacak metotlar, çalışma zamanı, tekniği, kullanılacak makine ve ekipmanlar, çalışılacak alan miktarı belirtilecektir. Yukarda belirtilen çalışmalar esnasında dikkat edilecek hususlar hakkında açıklamalar yapılacaktır Toprak İşleme: Çalışılacak alan miktarı, alt ve üst toprak işleme metodu, zamanı, tekniği, kullanılacak makine ve ekipmanlar belirtilecektir. Yukarda belirtilen çalışmalar esnasında dikkat edilecek hususlar hakkında açıklamalar yapılacaktır.

6 Arazi Hazırlığı Tablo- 6 Diri Örtü Temizliği Toprak İşleme Bölme Alanı Muhafaza Edilecek Makine İşçi Gücü Gücü İle No Alan İle (Km) Servis Yolu Tesisi (Km) Yangın Em.Yolu Tesisi İşçi Gücü İle Makine Gücü İle Toplam 4.5-Dikim: Fidanların taşınması, korunması, dikim metodu, tekniği, zamanı ve kullanılacak dikim malzemeleri vb. hakkında detaylı açıklamalar yapılacaktır. 4.6-Ağaçlandırmada Kullanılacak Türler, Aralık- Mesafeler: Sahaya dilecek fidanların türleri, dikim aralık-mesafesi, orijinleri, yaşları, ambalaj şekli v.b. hakkında bilgiler verilecek ve tablo 7 düzenlenecektir. Aralık Mesafeler Tablo 7 Dikilecek Fidanların Türü Aralık Mesafesi (m) 1 Hektarda Yapılacak Teras Miktarı (m) 1 Hektara Dikilecek Fidan Adedi 4.7 Tohum ve Fidan Miktarları, Temin Yerleri: Tesis ve tamamlamada kullanılacak fidanların nereden, hangi fidanlıklardan temin edileceği belirtilecek ve tablo-8 düzenlenecektir. Tohum ve Fidan Miktarları Tablo 8 Böl. No. Dikim Alanı Dikilecek Fidanların Türü Orijini Yaşı Aralık x Mesafesi Kuruluş İçin Gerekli Fidan (1000) Adet Tohum (Gr) Tamamlama İçin Gerekli Fidan (1000) Adet Tohum (Gr) TOPLAM Fidan (1000) Adet Tohum (Gr) Top.

7 4.8-Bakım: İşçi gücü ve makine ile yapılacak bakımın metodu, tekniği, alanı, kaç yıl bakım yapılacağı, tamamlama oranı, bakımda kullanılacak malzeme ve ekipmanlar açıklanacak ve tablo 9 düzenlenecektir. Ceviz, Badem v.b. meyveli ağaç türlerinde Sulama, Gübreleme, Budama, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele den bahsedilmelidir. Projede, sulama koşulu olan türlerin kullanılması halinde idare süresi sonuna kadar su açığının olduğu aylarda sulamaya uygun su ile yeterli sayıda sulama yapılacağı net olarak ifade edilecektir. Su kaynağının ne olduğu ve sahaya olan mesafesi ile su kaynağından alınacak suyun tesise ne şekilde ulaştırılacağı (cazibe, motopomp, boru hattı, tankerle taşıma v.b.) hususu belirtilecektir. Su kaynağının idare müddeti sonuna kadar kullanılması gerektiğinden bu kaynak için herhangi bir kişi, kurum veya tüzel kişilikten izin alınmasına ihtiyaç duyulup duyulmayacağı hususu irdelenecek, izin alınması gerekli görülüyor ise alınan izin belgesi projeye eklenecektir. Bakım Bölme No Alanı İşçi Gücü ile Bakım Fidan Çevresinde (1000 Adet) Fidan Sıralarında (1000 Adet) Makine ile Bakım Diskaro + Las. Tek. Traktör Y. E. Yolu Bakımı Tablo-9 Servis Yolu Bakımı (Km) Toplam 4.9-Koruma: Sahanın koruması (kendisi, bekçi, dikenli tel çit v.b.) ile ilgili bilgi verilerek yapılacak ihata miktarı ve standardı belirtilecektir Tesisler Özel ağaçlandırma sahasında yapılacak ve/veya sahaya yerleştirilecek hangar-depo, konteynır, su tankı, toprak havuz, gölet, kuyu, enerji nakil hattı v.b. tesisler hakkında bilgi verilerek tesislerin koordinatları tablo halinde belirtilecek ve Yapılacak İşler Haritasında gösterilecektir. 5- Proje Yatırım Giderleri: Projede yapılması planlanan faaliyet türlerine göre yatırım giderlerinin hesaplanmasında Bakanlığımızca her yıl yayımlanan İhale ile Yaptırılacak Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza, Mera Islahı, Kavak ağaçlandırması, Fidanlık ve Etüt Proje Çalışmalarına ait Birim Fiyat Cetvelleri ndeki birim fiyatlar esas alınacak ve Projeye Esas Yatırım Giderleri Cetveli düzenlenecektir. Haritaların çizgi ve yazı normları 4125 numaralı tamime uygun olacaktır. 6- Haritalar: Haritalarda proje sahasının yakın çevresi de gösterilecek, proje sınırlarının doğal sınırlara (sırt, dere, tepe, v.b.) oturması sağlanacaktır. Bugünkü Arazi Kullanma Durumu Haritası: Amenajman Planına (Meşcere Haritası) ve fiziki duruma göre düzenlenecektir. Toprak Haritası: 1/25000 ölçekli memleket haritası kullanılacaktır numaralı tamimdeki lejanta uygun olarak çizilip renklendirilecek, sahada açılan profiller, Yetişme Ortamı Etüt Çizelgesinde verilen bilgilerle uyumlu olacak şekilde harita üzerinde işaretlenecektir.

8 Yapılacak İşler Haritası: Sahaya dikilecek fidan türleri, sahada yapılacak diri örtü temizliği ve toprak işleme metotları, dikenli tel çit hattı, muhafaza edilecek bölümler, tesis edilecek servis yolları ve yangın emniyet yolları gösterilecektir. Yapılan İşler Haritası: Uygulamalar işaretlenecektir. Projeye Esas Yatırım Giderleri Cetveli, 7- Ekler: Dilekçe (Sahipli araziler için) Saha İzin Raporu ve Ekleri (Hazine arazilerinde ön tahsis/izin yazısı, sahipli arazilerde tapu senedi, tapu kayıt örneği, tapu çapı veya krokisi), Yetişme Ortamı Etüt Çizelgesi, Fotoğraflar, (diri örtü, profil çukurları ve sahanın genel görünümü) Toprak ve sulama suyu analiz raporları, UTM 6 Derecelik Projeksiyonda ED-50 Datumundaki Noktaların Koordinat Listesi, Projeye ait CD (Proje metni, Haritalar, Etüt Çizelgesi ve Koordinat özet çizelgesi içerisinde olacak.) Orman Mühendisleri Odası tarafından yapılan vizeye ait belgeler

9 EK NO:7/b ÖZEL İMAR-İHYA PROJESİ DİSPOZİSYONU T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Bölge Müdürlüğü.Orman İşletme Müdürlüğü İLİ, İLÇESİ, KÖYÜ A AİT ÖZEL İMAR-İHYA PROJESİ Proje No: ÖİH.13.

10 1 PROJE SAHASININ YERİ: KURULUŞ KODU ADI Orman Bölge Müdürlüğü Orman İşletme Müdürlüğü Orman İşletme Şefliği Amenajman Planı (Serisi) İli İlçesi Beldesi / Köyü /Mahallesi Proje Numarası 2 İMAR-İHYA YAPMAK İSTEYENİN: Adı Soyadı : T.C. Kimlik No. : (x) Tebligat Adresi : Telefon Numarası : adresi : Köy Tüzel Kişiliği adına muhtarın, şirket, dernek, vakıf v.b. adına yetkilinin adı yazılmayacaktır. Ortak başvurularda tüm ortakların adı ve soyadı yazılacaktır. (x) Şirketlerde Vergi Sicil No yazılacaktır. 3 İMAR-İHYA YAPILACAK SAHANIN : 3.1 Genel Alanı: İmar-ihya yapılacak saha Devlet ormanında ise bölme numaraları, Hazine arazisinde ise ada-parsel no ları itibariyle dökümü yapılacaktır. Tablo 1 Bölme/Ada- Parsel No Sahası (m 2 ) TOPLAM 3.2 Amenajman Planına ve Aktüel Duruma Göre Sahanın Dökümü (Devlet Ormanı statüsündeki sahalarda): Amenajman planının uygulama süresi ( gibi) belirtilerek, amenajman planı süresi dolmuş veya dolmamış orman alanlarında planda bozuk koru, bozuk baltalık veya orman toprağı olarak nitelenen yerlerin aktüel durumu tespit edilerek aşağıdaki tablo doldurulacaktır.

11 Bölme No. Amenajman Planına Göre Meşçere Tipi Aktüel Duruma Göre Meşçere Tipi Tablo-2 Sahası TOPLAM Bugünkü Arazi Kullanma Durumu (Hazine Arazilerinde Sahipli Arazilerde): Sahipli arazilerde ve Hazine arazilerinde yukarıda istenilen bilgilerden sadece bugünkü arazi kullanma durumu belirtilecek, amenajman planı bilgilerine yer verilmeyecektir Mülkiyet Durumu: Ormanlık sahalarda izin raporunun onay tarihi belirtilerek izin raporu ve ekleri projeye eklenecektir. Hazine arazilerinde ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki arazilerde ön izin/tahsis yazısının tarih ve no su belirtilerek projeye eklenecektir. Sahipli arazilerde: tapu senedi, tapu çapı (koordinatlı aplikasyon krokisi), tapu üzerinde takyidat (kısıtlama) ve başka hissedarı olup-olmadığını belirten belge (taşınmaza ait tapu kaydı), taşınmazın varisli veya kiralık olması halinde noter tarafından düzenlenen kira sözleşmesi, vekaletname veya muvafakatname hakkında bilgi verilerek tüm belgeler projeye eklenecektir Mevcut Bitki Örtüsü ve Boşlukların Durumu: Bu bölümde; imar-ihya çalışması yapılacak türlerden sahada mevcut olanların türler itibarı ile dekardaki adedi, karışım yüzdesi, ortalama dip çapları ve ortalama boyları belirtilecek, boşlukların toplam alanı ile genel alana oranından bahsedilerek tablo-3 düzenlenecektir. İmar-İhyaya Konu Olacak Mevcut Bitki Türleri ile Boşlukların Genel Sahadaki Durumu Tablo- 3 Mevcut Türlerin Bölme ve Bölmecik No Ad/Da Karışım Oranı (%) Ort. Dip Çapı (cm) Ort. Boyu (m) Ad/Da Karışım Oranı (%) Ort. Dip Çapı (cm) Ort. Boyu (m) Boşlukların Top. Alanı (Da) Genel Alana Oranı (%)

12 3.5- Jeolojik Yapı ve Toprak Özellikleri: Anakayanın türü ve yapısı, toprak tipi, sahanın en alt, en üst ve ortalama rakımı, bakısı, yamaç meyli, teknik yönden ağaçlandırılamayacak alanlar belirtilecektir. Sahada açılan profil sayısı ve her profil için; profil horizonları, her horizondaki toprağın türü, bünyesi, profil taşlılığı, mutlak ve fizyolojik derinliği, reaksiyonu (ph), drenaj ve taban suyu seviyesi hakkında doyurucu bilgiler verilerek tüm profiller yorumlanacak ve tablo-4 düzenlenecektir. Farklı kriterlere sahip alanların miktarı (brüt olarak) belirtilecektir. Yukarıda belirtilen bilgilere göre 1/25000 ölçekli, tesviye eğrili Toprak Haritası düzenlenecek ve profil noktaları harita üzerinde işaretlenecektir. Toprak analiz raporu verileri bu bölümde irdelenerek arazi hazırlığı metotları hakkında görüş belirtilecektir. Projede, sulama koşulu olan türlerin kullanılması halinde sulamada kullanılacak suyun analizi yaptırılacak, analiz raporundaki ph, tuzluluk ve su sınıfı burada belirtilecektir. Yetişme ortamı etüt çizelgesi, toprak ve sulama suyu analizlerine ait bilgiler verilecek, verilen bilgilerle etüt çizelgesi ve analiz raporları uyumlu olacaktır. Toprak ve sulama suyu analizleri projeye eklenecektir. Profil çukurlarına ait fotoğraflar projeye eklenecektir. Jeolojik Yapı ve Toprak Özellikleri Böl No. Anakaya Toprak Türü Ortalama Yükseklik (m) Toprak Derinliği (cm) 0 31 > Eğim Grupları >60 Tablo -4 Bakı TOP İklim Özellikleri: Meteoroloji istasyonunun adı, rakımı (m) ve sahaya uzaklığı (Km) belirtilecek. Sahaya en yakın meteoroloji istasyonuna ait veriler Tablo-4 de gösterilecektir. Enterpolasyon yapılmayacaktır. Erinç formülüne göre iklim tipi ve bitki örtüsü tespit edilecektir. İklim verileri yönünden imar-ihya çalışmalarını etkileyecek faktörlerin bulunup bulunmadığı açıklanacak tablo 5 doldurulacaktır.

13 Ortalama Sıcaklık C En düşük Sıcaklık C En Yüksek Sıcaklık C Yağış Miktarı (mm) Ortalama Nem Oranı (%) Vejetasyonun Başlangıç ve Bitiş Tarihi Erken ve Geç Don Tarihleri Tablo 5 A Y L A R YILLIK 3.7- Biotik ve Abiotik Zararlılar : Saha çevresinde biotik (Çam Kese Böceği, Çekirge, Tavşan, Fare, Böcek, Mantar zararı vb.) ve abiotik (Fırtına, Hava Kirliliği, Orman Yangını zararı vb.) zararların görülüp görülmediği, görüldüyse mücadele tekniği, metodu ve zamanı açıklanacaktır. 4-İmar-İhya İşleri : 4.1- İmar-ihyanın Amacı, İşletme Şekli ve İdare Süresi: Sahada mevcut tali ürün veren ağaç ve ağaççıklar ile bitki örtüsünden hangi tür üzerinde imar-ihya çalışması yapılacağı ve önceliklerinin neler olduğu açıklanmalı ve idare süreleri belirtilmelidir. Eğer sahada birden fazla tür var ise; türlerin dekardaki fert sayısı, karışım yüzdesi oranı, ekonomisi ve yöredeki pazar payları dikkate alınarak işletme amaçları ve idare süreleri açıklanmalıdır. Yönetmelikte belirtilen türlerle saf veya karışık halde imar-ihya çalışması yapılabilecektir. 4.2-Canlandırma Kesimi: Canlandırma kesiminin hangi türler için yapılacağı, tekniği ve zamanı açıklanacaktır Aşılama: Hangi türlerin aşılama suretiyle imar-ihya edileceği belirtilecek ve aşılamanın tekniği, zamanı vb. hususlar açıklanacaktır Boşlukların doldurulması: Dikim ve ekimlerde tamimde belirtilen esaslara uyulacaktır Arazi Hazırlığı: Diri örtü temizliğinin sadece aşılama veya canlandırma kesimi yapılacak fertlerin etrafında yapılmasına, boşluklara ekilecek ya da dikilecek aşılı veya aşısız türün havzada doğal olarak bulunmasına veya emekle yetiştirilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Arazinin yapısına bağlı olarak makineli veya işçi ile arazi hazırlığı yapılabilir, hangi tekniğin ne kadar sahada uygulanacağı burada açıklanacaktır Boşlukların Ekim Yoluyla Doldurulması: Sahadaki mevcut boşlukların hangi türe ait tohumlarla ekim yapmak suretiyle doldurulacağı belirtilecek ve tohumların nereden temin edileceği ve toplama zamanı ile tohumun biyolojisine ait hususlar açıklanacak ve ekim yapılacak saha miktarı yazılacaktır.

14 Boşlukların Dikim Yoluyla Doldurulması: Dikimde kullanılacak fidanların türleri, yaşları, dikim aralık-mesafeleri, dikim metodu ve fidanların nereden temin edilecekleri gibi hususlar açıklanacak ve dikim yapılacak saha miktarları türler itibariyle yazılacaktır. Diri Örtü Temizliği- Canlandırma Kesimi Tablo- 6 No Bölme Alan (Da) Diri Örtü Temizliği (Dekar) Canlandırma Kesimi (Dekar) Aşıya Hazırlama ve Aşılanacak Fert Sayısı (Adet) Tohum ve Fidan Miktarları Böl. No. Dikim Alanı (Da) Dikilecek Fidanların Türü Orijini Yaşı Aralık x Mesafesi Kuruluş İçin Gerekli Fidan (1000) Adet Tohum (Gr) Tamamlama İçin Gerekli Fidan (1000) Adet Tohum (Gr) TOPLAM Fidan (1000) Adet Tohum (Gr) Top. Dikim Aralık x Mesafeleri Tablo- 8 Kullanılacak Fidanın Türü Aralık Mesafesi (m) Toplam Dikim Alanı (Da) Dekarda Yapılacak Teras Uzunluğu (m) İşçi İle Makine İle Dekarda Dikilecek Fidan Adedi (000) 4.5- Bakım: Uygulanan imar-ihya metoduna göre bakım tedbirleri önerilecektir. Örneğin canlandırma kesimi yapılan bölümlerde, tekleme yapılacaksa zamanı ve tekniği gibi hususlar açıklanacaktır. Aşılama yapılan türler için ne gibi bakım tedbirleri alınacağı, ekim veya dikim yoluyla tesis edilen sahalarda ot alma, çapa ve sürgün kontrolü çalışmalarının tekniği, zamanı, alanı, kaç yıl bakım yapılacağı ve tekerrürü, tamamlama oranı, bakımda kullanılacak malzeme ve ekipmanlar açıklanacaktır. Ceviz, Badem v.b. meyveli ağaç türlerinde Sulama, Gübreleme, Budama, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele den bahsedilmelidir.

15 Projede, sulama koşulu olan türlerin kullanılması halinde idare süresi sonuna kadar su açığının olduğu aylarda sulamaya uygun su ile yeterli sayıda sulama yapılacağı net olarak ifade edilecektir. Su kaynağının ne olduğu ve sahaya olan mesafesi ile su kaynağından alınacak suyun tesise ne şekilde ulaştırılacağı (cazibe, motopomp, boru hattı, tankerle taşıma v.b.) hususu belirtilecektir. Su kaynağının idare müddeti sonuna kadar kullanılması gerektiğinden bu kaynak için herhangi bir kişi, kurum veya tüzel kişilikten izin alınmasına ihtiyaç duyulup duyulmayacağı hususu irdelenecek, izin alınması gerekli görülüyor ise alınan izin belgesi projeye eklenecektir Koruma: Sahanın koruması (kendisi, bekçi, dikenli tel çit v.b.) ile ilgili bilgi verilerek yapılacak ihata miktarı ve standardı belirtilecektir. 4.7-Tesisler Özel imar-ihya sahasında yapılacak ve/veya sahaya yerleştirilecek hangar-depo, konteynır, su tankı, toprak havuz, gölet, kuyu, enerji nakil hattı v.b. tesisler hakkında bilgi verilerek tesislerin koordinatları tablo halinde belirtilecek ve Yapılacak İşler Haritasında gösterilecektir. 4.8-İç Taksimat Şebekesi Orman yol şebeke planına göre mevcut yollar, yapılması planlanan yollar, kadim yollar, ihtiyaç duyulan servis yolları ve tesis edilecek yangın emniyet yolları, çevre bandı, yangın koruma bandı belirtilecektir Yıllık İş Programı: İmar-ihya sahasının, saha teslimi tarihine, yörenin çalışma koşullarına ve yıllık yapabilirlik gücüne göre yıllara göre dağılımı yapılacaktır ve aşağıdaki Yıllık İş Programı Çizelgesi doldurulacaktır Yıllar Yıllık İş Programı Çizelgesi Canlandırma Kesimi (Da) İmar-İhya Metotları Boşlukların Doldurulması Aşılama Ekim(Da) Dikim(Da) (Adet/Da) Tablo- 9 Bakım (Da) 5- Proje Yatırım Giderleri : Projede yapılması planlanan faaliyet türlerine göre yatırım giderlerinin hesaplanmasında Bakanlığımızca her yıl yayınlanan İhale ile yaptırılacak Ağaçlandırma, Toprak Muhafaza, Mera Islahı, Kavak Ağaçlandırması, Fidanlık, Etüt Proje çalışmalarına ait birim fiyat cetvellerindeki fiyatlar esas alınacaktır.

16 6- Haritalar: Haritaların, çizgi ve yazı normları 4125 nolu tamime uygun olacaktır. Haritalarda proje sahasının yakın çevresi de gösterilecek, proje sınırlarının doğal sınırlara (sırt, dere, tepe.) oturması sağlanacaktır. Proje sahasını tanıtacak kadar fotoğraf (diri örtü, toprak profilleri ) eklenecektir Bugünkü Arazi Kullanma Durumu Haritası: Amenajman planına ve aktüel duruma göre düzenlenecektir Toprak Haritası: 4125 No lu tamimdeki lejant a uygun olarak çizilip renklendirilecek, açılan profil noktaları haritada işaretlenecektir Yapılacak İşler Haritası: Sahada uygulanacak metotlar, ekim veya dikim yapılacak alanlar türler itibariyle gösterilecektir Yapılan İşler Haritası: Uygulamalar işlenecektir. 7- EKLER: Projeye Esas Yatırım Giderleri Cetveli, Dilekçe (Sahipli araziler için) Saha İzin Raporu ve ekleri (Hazine arazilerinde ön tahsis/izin yazısı, sahipli arazilerde tapu senedi, tapu kayıt örneği, tapu çapı veya krokisi) Yetişme Ortamı Etüt Çizelgesi, Fotoğraflar (diri örtü, profil çukurları ve sahanın genel görünümü) Toprak ve sulama suyu analiz raporları, Projeye ait CD (Proje metni, Haritalar, Etüt Çizelgesi ve Koordinat özet çizelgesi içerisinde olacak.) UTM 6 Derecelik Projeksiyonda ED-50 Datumundaki Noktaların Koordinat Listesi, Orman Mühendisleri Odası tarafından Yapılan Vizeye Ait Belgeler

17 EK NO.7/c ÖZEL EROZYON KONTROLU PROJESİ DİSPOZİSYONU T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Bölge Müdürlüğü.Orman İşletme Müdürlüğü İLİ, İLÇESİ, KÖYÜ A AİT ÖZEL EREZYON KONTROLU PROJESİ Proje No: ÖE.13.

18 1 PROJE SAHASININ YERİ: KURULUŞ KODU ADI Orman Bölge Müdürlüğü Orman İşletme Müdürlüğü Orman İşletme Şefliği Amenajman Planı (Serisi) İli İlçesi Beldesi / Köyü /Mahallesi Proje Numarası 2 EROZYON KONTROLU YAPMAK İSTEYENİN: Adı Soyadı : T.C. Kimlik No. : (x) Tebligat Adresi : Telefon Numarası : adresi : Köy Tüzel Kişiliği adına muhtarın, şirket, dernek, vakıf v.b. adına yetkilinin adı yazılmayacaktır. Ortak başvurularda tüm ortakların adı ve soyadı yazılacaktır. (x) Şirketlerde Vergi Sicil No yazılacaktır. 3 EROZYON KONTROLU YAPILACAK SAHANIN : 3.1 Genel Alanı: Erozyon kontrolu yapılacak saha Devlet ormanında ise bölme numaraları, Hazine arazisinde ise ada-parsel no ları itibariyle dökümü yapılacaktır. Tablo-1 Bölme/Ada- Parsel No Sahası (m 2 ) TOPLAM 3.2 Amenajman Planına ve Aktüel Duruma Göre Sahanın Dökümü : (Devlet Ormanı statüsündeki sahalarda) Amenajman planının uygulama süresi ( gibi) belirtilerek, amenajman planı süresi dolmuş veya dolmamış orman alanlarında planda bozuk koru, bozuk baltalık veya orman toprağı olarak nitelenen yerlerin aktüel durumu tespit edilerek aşağıdaki tablo doldurulacaktır.

19 Tablo-2 Sahası Bölme No Amenajman Planına Göre Meşçere Tipi Aktüel Duruma Göre Meşçere Tipi TOPLAM Bugünkü Arazi Kullanma Durumu (Hazine veya sahipli arazilerde): Sahipli arazilerde ve Hazine arazilerinde yukarıda istenilen bilgilerden sadece bugünkü arazi kullanma durumu belirtilecek, amenajman planı bilgilerine yer verilmeyecektir Mülkiyet Durumu: Ormanlık sahalarda saha izin raporunun onay tarihi belirtilerek, izin raporu ve ekleri projeye eklenecektir. Hazine arazilerinde ve Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki arazilerde ön izin/tahsis yazısının tarih ve no su belirtilerek projeye eklenecektir. Sahipli arazilerde: tapu senedi, tapu çapı (koordinatlı aplikasyon krokisi), tapu üzerinde takyidat (kısıtlama) ve başka hissedarı olup-olmadığını belirten belge (taşınmaza ait tapu kaydı), taşınmazın varisli veya kiralık olması halinde noter tarafından düzenlenen kira sözleşmesi, vekaletname veya muvafakatname hakkında bilgi verilerek tüm belgeler projeye eklenecektir. 3.4 Diri Örtü Durumu: Sahayı kaplayan diri örtüyü oluşturan bitki türleri belirtilecek, diri örtünün kapalılığı, türlerin karışım oranları, ağaç ve ağaççıkların ortalama boyu ve gövde dip çapları yazılacaktır. Sahada korunması gereken bitkiler ile yeşil bant ve dere içi vejetasyonu olarak bırakılan (muhafaza edilecek) saha miktarı mutlaka belirtilecektir. Saha üzerinde değerlendirilecek olan orman ürünü varsa bu ürünün kimin tarafından değerlendirileceği ve sahanın boşaltıldıktan sonra başvuru sahibine teslim edileceği konusunda da açıklama yapılacaktır. Diri örtü durumunu gösteren fotoğraflar projeye eklenecektir. 3.5 Jeolojik Yapı ve Toprak Özellikleri: Anakayanın türü, yapısı, toprağın türü, bünyesi, reaksiyonu (ph), mutlak ve fizyolojik derinliği, profil taşlılığı ve profil horizonları, drenaj, taban suyu, sahadaki yüzeysel taşlılık, sahanın en alt, en üst ve ortalama rakımı, bakısı, yamaç meyli hakkında doyurucu bilgiler verilecek, jeolojik yapı ve toprak özellikleri yönünden çalışmaları kısıtlayıcı faktörler açıklanıp tablo-3 doldurulacaktır.

20 Jeolojik Yapı ve Toprak Özellikleri Ortalama Böl Anakaya Toprak Yükseklik No. Türü (m) Toprak Derinliği (cm) > Eğim Grupları >60 Tablo-3 Bakı TOP.

21 Tablo:4 Sıra No Yandere veya Derecik Adı Mülkiyeti Çalışılması Mümkün Olmayan Saha (ha) Toprak Muhafaza Çalışması Yapılacak Sahalar Genel Toplam Saha (ha) Orman (ha) Hazine (ha) Sahipli (ha) Teraslama Örme Çit (ha) Enerji Ormanı Tesisi (ha) İmarihya Tesisi (ha) Otlandırılacak Saha (ha) Toplam (ha) Makineli (ha) İşçi İle(ha) TOPLAM

22 3.6 Topoğrafik Yapı: Proje sahasının genel olarak düz, dalgalı, tepelik, dağlık v.b. olup olmadığı, bunların yükseklikleri, yandere havzaları itibariyle eğim grupları ve alanları, genel bakı, topoğrafik yönden çalışmaları kısıtlayıcı faktörler açıklanarak tablo-5 doldurulacaktır Hidrolojik Durum: Devamlı akarsu ve kaynaklar, bunların kullanma durumu, ana ve tali derelerin uzunlukları ve ortalama eğimleri, ana derenin 5, 10, 25, 100 yıllık maksimum bir saatlik yağışa (DSİ tarafından hazırlanmış Türkiye de Maximum Yağışların Frekens Atlası ından alınacaktır) göre azami debileri hesaplanacaktır. Böl. No. Anakaya Toprak Türü YANDERE VE DERECİK HAVZALARI Ortalama Yükseklik (m) Alanı Tablo-5 Toprak Eğim Grupları Bakı (ha) 60 < < (ha) (ha) (ha) (ha) (ha) (ha) TOP. 3.8 Erozyon, Taşkın ve Rusubat Durumu: Erozyon Durumu: Erozyonun şekli, şiddeti ve zararı açıklanıp Tablo- 6 doldurulacaktır Taşkın Durumu: Taşkın yapan derelerin mecra karakteristlikleri ( taban kıyı oyulmaları yamaç arazi kaymaları vb.) geçmiş yıllarda görülen taşkınlar, tekerrürleri, mevsimi ve yaptığı zararlar (Can ve mal kaybı, taşkın alanı mal kaybının parasal değeri), taşkın nedenleri, (mecra kapasitesinin yeterli olmayışı, kaplamalı olmasına rağmen rusubatla dolarak kapasitenin azalması vb.) açıklanacaktır Rusubat Durumu: Rusubatla kaplanan saha miktarı, havza dışına taşınan rusubat miktarı, rusubatın cinsi (Kaba iri materyal, mil, kum vb.) rusubatla kaplanmış üretime sokulmayan eski ve yeni sahalar, bu yüzden uğranılan üretim kayıpları, bu sahaların üretime sokulması için saha temizliğine harcanan iş gücü miktarı, karayolu, demiryolu kapanması, yerleşim yerlerinin taşkına uğraması nedeniyle rusubat temizliği için her yıl yapılan masraflar, taşkının yaptığı diğer zararlar ve taşkının neden olduğu toplam zarar belirtilecektir.

23 3.9- İklim Özellikleri: En yakın meteoroloji istasyonuna göre, aylık en düşük en yüksek ve ortamla sıcaklıklar, aylık yağış, günlük ve saatlik maksimum yağış, nisbi nem en erken ve en geç don tarihleri, ortalama, en hızlı rüzgar yönü ve hızı (m/sn), iklim yönünden çalışmaları kısıtlayan faktörler belirtilecektir Biotik ve Abiotik Zararlılar: Biotik Zararlılar: Gerek proje alanı içerisinde ve gerekse yakın çevre ormanlarında ve ağaçlandırma sahalarında görülen böcek, mantar, fare vb. biotik zararlıların cinsi, yaptıkları zararlar, yapılan mücadele şekli belirtilecektir Abiotik Zararlılar: Gerek proje alanı içerisinde ve gerekse yakın çevre ormanlarında ve ağaçlandırma sahalarında görülen yangın, rüzgâr, kar, fırtına, don vb. zararlar belirtilecektir.

24 Sıra No Y.dere Veya Derecik Yok Veya Hafif EROZYON ÇEŞİTLERİ YÜZEY EROZYONU OYUNTU EROZYONU RÜZGÂR EROZYONU Şiddeti Şiddeti Şiddeti Çok Çizgi Orta Şiddetli Şiddet Erozyonu Sel Dereciği Sel Deresi Hafif Orta Şiddetli li Kumul Teşekkülü Ha Ha Ha Ha Ha Ad Ha m Ad Ha m Ha Ha Ha Ha Ha EK NO:6 Heyelan TOPLAM

25 4- Islah Tedbirleri: 4.1 -Yamaç Islahı: Arazinin gelecekteki kullanma şekline ve saha üzerindeki mevcut materyal imkânlarına göre yamacın hangi kısımlarında ne miktar sahada, hangi tedbirlerin planlandığı açıklanacaktır Ağaçlandırma İşleri: Ekolojik özellikleri elverişli olan sahalarda yapılacak ağaçlandırmalar Tesis Amacı, İdare Süresi, İşletme Şekli: Ağaçlandırmada kullanılacak türler, dikim yapılacak saha miktarı, türlerin orijinleri, yaşları ve miktarları: (Dere içlerindeki türler aynen korunmalı, boşluklara Y. Akasya, ceviz, kavak, iğde, okaliptüs vb. türler dikilebilir.) Arazi Hazırlığı: İç Taksimat Şebekesi: Yangın koruma yolları erozyona neden olmayacak sahalarda tesis edilmelidir Saha Temizliği: Erozyon durumu dikkate alınarak diri örtü temizliği yapılmalı, diri örtü temizliği gerekli görülen yerlerde kritik erozyon mesafesine göre şeritler halinde örtü temizliği yapılmalıdır Toprak İşleme: Toprak işleme tekniği, zamanı, hektardaki teras uzunluğu açıklanacaktır Dikim ve Ekim Tekniği, Zamanı: Türlere göre ekim-dikim aralık x mesafeleri, zamanı, tekniği açıklanacaktır Bakım İşleri: Tamamlama: Tamamlama oranı, zamanı, tekniği, tamamlama için gerekli fidanlar ve tohumlar Bakım: Ot alma, çapa, sürgün kontrolu, teras onarımı tekniği, zamanı, kaç yıl yapılacağı açıklanacaktır. 25

26 Var olan Bitki Örtüsünün Geliştirilmesi: Koruma İle Bitki Örtüsünün Geliştirilmesi: Taşkın ve sel tehlikesine maruz havzalarda can kaybı söz konusu değilse orman yetiştirmeye elverişli olmayan sahalar sadece korunmaya alınarak herhangi bir işlem yapılmayacaktır Örme Çitler: Karayolları, piknik sahaları, köy ve diğer yerleşme yerlerinin kenarındaki alanlarda yapılacaktır. Örme çitlerin yerleri haritalarda gösterilecek metre olarak miktarı yazılacaktır Otlandırma: Orman kurmaya elverişli olmayan çok sığ ve sığ topraklı araziler de erozyonu önlemek için alınan tedbirlerdendir. Teras ile kombine edilir veya teras yapmadan yalnız ekimle otlandırılır Rüzgâr Erozyonu Kontrol Tedbirleri: Sahada rüzgâr erozyonu varsa tesis edilecek rüzgâr perdeleri ve koruyucu orman şeritleri hakkında bilgi verilecektir Oyuntuların Tahkimi: Yamaç arazide oyuntular meydana geldikleri noktadan itibaren toprak sedde, çalı demeti, canlı çit, miks ıslah şekilleri ve kuru duvar eşikle tahkim edilecektir. Projede oyuntuların ne şekilde tahkim edileceği açıklanıp, miks ıslah şekilleri ve kuru duvar eşikler adet ve m³ olarak, çit eşiklerin ise sayısı belirtilecektir. Tip projelere göre yapılacak kuru duvar, canlı ve cansız eşiklerde denge meyili ortalama %6-10 olarak alınacaktır Ana ve Tali Derelerin Islahı: Havzada; ağaçlandırma, enerji ormanı tesisi, teraslandırma ve otlandırma(yamaç arazi ıslahı tedbirleri) çalışmaları yapıldıktan sonra ana ve yan derelere gidecek su miktarları ve oyulmaların devam edip etmeyeceği göz önünde tutularak aşağıda vurgulanan tesisler planlanacaktır Harçlı Islah Sekileri: Kâğıt, betonarme ıslah şekilleri ile taban kuşaklarının sıra numarası, adedi, ebadları ve m³ olarak miktarı hesaplanacaktır Kaplamalar: Kurutaş, moloz taş, harçlı beton kaplamaların sayısı ve m³ olarak miktarı. 26

27 4.3 -Kumul Tespiti: Geçici Tedbirler: Ön Kumul Teşkili: Kıyıdan m. içerde 9-11 m., nadiren 30 m. genişliğinde bir ön kumul teşkil edilir. Ön kumulun teşkili için bir veya iki sıra 1.0 m. yüksekliğinde ahşap parmaklıklar veya dal örgü perdeden faydalanılır. Yeterli kum varsa iş makinaları ile ön kumul teşkil edilebilir Fiziki-Mekanik Tedbirler: Ön kumulun üstünde ve arkasında alınan tedbirlerdir. Kamış rüzgâr perdeleri Saz rüzgâr perdeleri Çalı rüzgâr perdeleri Kamış demetleri(carex) ile karelaj(4x4 m. veya 2X4 m) Çalı demetleri ile karelaj Dal örtüsü Yüzey kum uçuşlarını önlemek gayesiyle yapılır. İki şekli vardır. Yatay örtüsü;50-70 cm. uzunluğundaki dallar 3 m. aralıklarla rüzgâra dik şeritler teşkil edecek şekilde yere serilir. Dikey perde; kuru dalların 20 cm. kısmı kuma sokulur, cm si dışarıda kalır. 2X2 m,4x4 m. karelaj meydana getirilir Biyolojik Tedbirler: Fiziki ve mekanik tedbirlerin devamlılığını temin için alınan tedbirlerdir. Tesis edilen perde ve karelajlarda kenardan m. uzunlukta, o yörede yetişen çeşitli kum bitkilerinden kum çavdarı, katırtırnağı ve benzeri türlerin tohumları ekilir ve böylece fiziki ve biyolojik tedbirlerle kumullar geçici olarak tespit edilmiş olur Ağaçlandırma(Daimi stabilizasyon): Fidan Türleri: İbreliler: P. Pinea, P. Maritima, P. Brutia, P. Halepensis, Cupressus sempervirens var. Horizontalis başlıca türlerdir. Yapraklılar: Acacia cyanopylla, Eucalyptus Camaldulendis (Güneyde), Spartium junceum, Robinia pseudoacia, Alnus(Kuzeyde) Populus, söğüt cinsleri ile iğde de dikilir Dikim Tekniği: -İbrelilerde 1+1 ve 1+2 topraklı, 1+0 ve 1+1 tüplü, -Yapraklılarda 1+1 topraksız fidanlarla çukur dikimi yapılır. Çukurlar fidan boyuna göre 40X40, 50X50, 50X60 cm. olabilir. Her çukura birer kürek orman toprağı (mikoriza ve mikroorganizma için) konur. İbrelilerde aralık mesafe 2X2, 1X1,5, 1,5X1,5 metre (yapraklılarda daha fazladır). Çelikten üretilebilenlerin çelikleri aynı aralık mesafelerde dikilebilir. 27

28 5- Yıllık İş Programı Çizelgesi: Yamaç ıslahı, yan dere ve dere ıslahı, bakım çalışmaları en geç beş yılda bitirilecek şekilde iş programı düzenlenecektir. Yıllık İş Programı YILLAR B-Tipi veya Servis Yolu (Km) Islah Çalışmaları İşçi (Km.) Toprak İşleme Makineli DİKİM veya EKİM BAKIM 6 -Koruma: Korumanın nasıl ve ne kadar süre ile yapılacağı açıklanacaktır. 7 -Yatırım Giderleri: Projede yapılması planlanan faaliyet türlerine göre yatırım giderlerinin hesaplanmasında Bakanlığımızca her yıl yayımlanan İhale ile Yaptırılacak Ağaçlandırma, Rehabilitasyon, Toprak Muhafaza, Mera Islahı, Kavak ağaçlandırması,fidanlık ve Etüt Proje Çalışmalarına ait Birim Fiyat Cetvelleri ndeki birim fiyatlar esas alınacak ve projenin Yatırım Giderleri Cetveli düzenlenecektir. 8- Haritalar: Haritaların çizgi ve yazı normları 4125 numaralı tamime uygun olacaktır. Haritalarda proje sahasının yakın çevresi de gösterilecek, proje sınırlarının doğal sınırlara (sırt, dere, tepe, v.b.) oturması sağlanacaktır. Proje sahasının genel görünümü, diri örtü durumu ve toprak profillerine ait fotoğraflar projeye eklenecektir. Bugünkü Arazi Kullanma Durumu Haritası: Amenajman Planına ve fiziki duruma göre düzenlenecektir. Toprak ve Erozyon Haritası: 1/ ölçekli memleket haritası kullanılacaktır numaralı tamimdeki lejanta uygun olarak çizilip renklendirilecek, sahada açılan profiller, Yetişme Ortamı Etüt Çizelgesinde verilen bilgilerle uyumlu olacak şekilde harita üzerinde işaretlenecektir. Açılan profillerin yeri mutlaka bu haritada belirtilecektir. Toprak haritasında istenilen bilgilere ilave olarak, erozyon sınırları, heyelanlar, kıyı göçmeleri, çıplak ve akan yamaçların bulunduğu yerler haritada gösterilecektir. Yapılacak İşler Haritası: Sahaya dikilecek fidan türlerinin bölümleri, sahada yapılacak diri örtü temizliği ve toprak işleme metotları, dikenli tel çit hattı, muhafaza edilecek bölümler, tesis edilecek servis yolları ve yangın emniyet yolları gösterilecektir. Yapılan İşler Haritası: Uygulamalar işaretlenecektir. 28

29 9- Ekler: Projeye Esas Yatırım Giderleri Cetveli, Dilekçe (Sahipli araziler için) Saha İzin Raporu ve ekleri (Hazine arazilerinde ön tahsis/izin yazısı, sahipli arazilerde tapu senedi, tapu kayıt örneği, tapu çapı veya krokisi), Yetişme Ortamı Etüt Çizelgesi, Fotoğraflar, (diri örtü, profil çukurları ve sahanın genel görünümü) Projeye ait CD (Proje metni, Haritalar, Etüt Çizelgesi ve Koordinat özet çizelgesi içerisinde olacak.) UTM 6 Derecelik Projeksiyonda ED-50 Datumundaki Noktaların Koordinat Listesi, Orman Mühendisleri Odası tarafından Yapılan Vizeye Ait Belgeler 29

30 EK NO: 7/d... ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ... İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ... İŞLETME ŞEFLİĞİ ya AİT... UYGULAMA PROJESİ ONAY SAYFASI Projeyi Düzenleyen.../.../201 Proje Yapım Tekniğine, Çalışma Tekniğine ve Mevzuata Uygundur. Ağaç. ve Top. Muhafaza Şefi.../.../201 İşletme Şefi.../.../201 Orman İşletme Müdürü.../.../201 Kontrol Edilmiştir. Etüt Proje Başmühendisi (yoksa) Ağaçlandırma Şb.Md. (veya)ağaç-silvikültür Şb.Müd..../.../201 Orman Bölge Müdür Yrd..../.../201 ONAY Orman Bölge Müdürü.../.../201 30

31 31

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ.. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ. ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ. ÇOK AMAÇLI UYGULAMA PROJESİ 201 (BU KAPAK SAYFASI

Detaylı

T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.. ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ. ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ. ÇOK AMAÇLI UYGULAMA PROJESİ 201 (BU KAPAK SAYFASI CİLDİN ÜSTÜNDE AYNI ŞEKİLDE BULUNACAKTIR. PROJE ADI VE YILI CİLDİN SIRT KISMINDA

Detaylı

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU 1- GİRİŞ : 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet şekilleri, tesiste ulaşılmak istenilen amaç ve tesisi

Detaylı

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU

REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU REHABİLİTASYON PROJE DİSPOZİSYONU 1- GİRİŞ : 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet şekilleri, tesiste ulaşılmak istenilen amaç ve tesisi

Detaylı

1. GİRİŞ. 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı :

1. GİRİŞ. 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : 1. GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı : Proje kapsamına giren sahaların uygulama programına alınan nedenleri, var olan problemler ve bunların çözüm yolları, önerilen tedbirlerin esaslarını teşkil eden

Detaylı

REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1

REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 REHABİLİTASYON VE RESTORASYON PROJESİ YAPIM ESASLARI Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 1. GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak

Detaylı

1.2.3- İl Kuruluşuna Göre Yeri...: 1.2.3.1- İli...: 1.2.3.2- İlçesi...: 1.2.3.3- Beldesi...: 1.2.3.4- Köyü/Mahallesi...: 1.2.3.5- Özel Mevkii...

1.2.3- İl Kuruluşuna Göre Yeri...: 1.2.3.1- İli...: 1.2.3.2- İlçesi...: 1.2.3.3- Beldesi...: 1.2.3.4- Köyü/Mahallesi...: 1.2.3.5- Özel Mevkii... EK NO: 21 ÖZEL ORMAN FİDANLIĞI PROJESİ DİSPOZİSYONU 1- FİDANLIĞIN GENEL TANIMI 1.1.1- Adı Soyadı : 1.1.2- Adresi : 1.1.3- Proje Numarası : 1.2- Kuruluş Yeri...: 1.2.1- Coğrafi Yer 1.2.1.1-1/25000 ölçekli

Detaylı

Müracaatların./ /201... -./ /201... tarihlerinde ilgili Orman İşletme Müdürlüğü'ne yapılması gerekmektedir.

Müracaatların./ /201... -./ /201... tarihlerinde ilgili Orman İşletme Müdürlüğü'ne yapılması gerekmektedir. EK NO1...ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İLAN CETVELİ SIRA BÖLGE İŞLETME İŞLETME BÖLME PARÇA MEŞÇERE TİPİ ALAN İLİ İLÇESİ BELDE/KÖYÜ SERİSİ Amenajman NO MÜDÜRLÜĞÜ MÜDÜRLÜĞÜ ŞEFLİĞİ NO NO Aktüelde (Ha.) Planında

Detaylı

Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet çeşitleri, tesisle ulaşılmak istenen amaç, pazarlama imkanları vb. bilgiler.

Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet çeşitleri, tesisle ulaşılmak istenen amaç, pazarlama imkanları vb. bilgiler. 1- GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet çeşitleri, tesisle ulaşılmak istenen amaç, pazarlama imkanları vb. bilgiler. 1.2- Özet Proje

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA PROJE DİSPOZİSYONU

AĞAÇLANDIRMA PROJE DİSPOZİSYONU AĞAÇLANDIRMA PROJE DİSPOZİSYONU 1- GİRİŞ 1.1- Projenin Amacı ve Kapsamı Projesi yapılacak sahanın programa alınma nedenleri, yapılacak faaliyet çeşitleri, tesisle ulaşılmak istenen amaç, pazarlama imkânları

Detaylı

PROJE ÖZETĠ. 1- Projenin Nev i: Özel Ağaçlandırma. 2- Proje Sahibi: 3- İli: 4- İlçesi: 5- Belde veya Köyü: 6- Mülkiyeti: (Orman, Hazine, Sahipli)

PROJE ÖZETĠ. 1- Projenin Nev i: Özel Ağaçlandırma. 2- Proje Sahibi: 3- İli: 4- İlçesi: 5- Belde veya Köyü: 6- Mülkiyeti: (Orman, Hazine, Sahipli) EK: 1 PROJE ÖZETĠ 1- Projenin Nev i: Özel Ağaçlandırma 2- Proje Sahibi: 3- İli: 4- İlçesi: 5- Belde veya Köyü: 6- Mülkiyeti: (Orman, Hazine, Sahipli) 7- Alanı: (Hektar) 8- Kullanılacak Türler: Sahanın

Detaylı

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr

3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU. Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr 3. ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU Sıtkı ERAYDIN Dağlık Alan Yönetimi Şube Müdürlüğü sitkieraydin@ogm.gov.tr İSTANBUL- NİSAN 2013 TAŞKIN VE SEL KORUMADA YUKARI HAVZADA ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN www.ogm.gov.tr AĞAÇLANDIRMA VE SİLVİKÜLTÜR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞ NÜN SİLVİKÜLTÜR, AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROL VE TOPRAK MUHAFAZA, FİDANLIK ve TOHUM İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIKLARININ TAŞRADAKİ

Detaylı

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR

AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Ağaçlandırma çalışmalarında amaç tespiti ile işe başlamak ilk hedeftir. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Amaç tespiti ülkemizin ormancılık

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1

AĞAÇLANDIRMA PROJESİ YAPIM ESASLARI. Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 AĞAÇLANDIRMA PROJESİ YAPIM ESASLARI Muharrem MARAZ Orman Mühendisi 24/05/2016 ANKARA 1 Mülkiyet Orman Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş olacak Tescil harici ve mülkiyeti kesin olmayan yerlerde çalışılmayacak

Detaylı

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Endüstriyel Ağaçlandırma Alanlarının Seçimi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 5 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AĞAÇLANDIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AĞAÇLANDIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AĞAÇLANDIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİBE VE KREDİ ESASLARI Gerçek ve tüzel kişilere onaylı uygulama projesine göre, asli veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleri ile yaptıkları

Detaylı

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ

RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ T.C. ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI RİZE BALSU SEL VE HEYELAN KONTROL PROJESİ www.cem.gov.tr 2012 PROJE YERĠ 2 Akma heyelanlı alanlar YağıĢ, yüzeysel akıģa geçmeden, toprak içerisine infiltre olmadan açık

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ SIRA NO 1. VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ FETHİYE ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) C ve D tipi

Detaylı

YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI

YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI YUKARI HAVZA SEL KONTROLU EYLEM PLANI VE UYGULAMALARI SEL NEDİR? Sel; Şiddetli yağışların ardından yan derelerden gelen ve fazla miktarda katı ve iri materyal içeren büyük su kitlesidir. Isparta-Senirkent,

Detaylı

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Karpelli Sedir Ekim Ağaçlandırması Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Rehabilitasyon çalışması da denilmektedir 2 Ağaçlandırma Çalışması-Mersin Karpelli Sedir ekimi ile kazanılan sahalar

Detaylı

PROJE ÖZETĠ. 1- Projenin Nev i: Özel Ağaçlandırma. 2- Proje Sahibi: 3- İli: 4- İlçesi: 5- Belde veya Köyü: 6- Mülkiyeti: (Orman, Hazine, Sahipli)

PROJE ÖZETĠ. 1- Projenin Nev i: Özel Ağaçlandırma. 2- Proje Sahibi: 3- İli: 4- İlçesi: 5- Belde veya Köyü: 6- Mülkiyeti: (Orman, Hazine, Sahipli) EK: 1 PROJE ÖZETĠ 1- Projenin Nev i: Özel Ağaçlandırma 2- Proje Sahibi: 3- İli: 4- İlçesi: 5- Belde veya Köyü: 6- Mülkiyeti: (Orman, Hazine, Sahipli) 7- Alanı: (Hektar) 8- Kullanılacak Türler: Sahanın

Detaylı

Ceviz ve Badem için teşvik var-özel AĞAÇLANDIRMA

Ceviz ve Badem için teşvik var-özel AĞAÇLANDIRMA Ceviz ve Badem için teşvik var-özel AĞAÇLANDIRMA 1. ÖZEL AĞAÇLANDIRMANIN TANIMI 2. ÖZEL AĞAÇLANDIRMANIN AMACI 3. ÖZEL AĞAÇLANDIRMANIN YASAL DAYANAĞI 4. ÖZEL AĞAÇLANDIRMANIN GELİŞİMİ 5. ÖZEL AĞAÇLANDIRMAYA

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü Alanların Ekim ve Dikime Hazırlanması Ön etüt tamamlandıktan sonra arazi hazırlığına başlanır. Bu kapsamda; İç taksimatın uygulanması Diri örtü temizliği ve Toprak

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 KAVAK FİDANI ÜRETİMİ VE FİDANLIK TEKNİĞİ Kavak fidanı yetiştirilmesinde en önemli konuların başında, kaliteli kavak fidanı yetiştirilmesine

Detaylı

ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ALANYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ALANYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ALANYA ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER (şirket ise imza sirküsü, yetki belgesi ve vekâletname) HİZMETİN

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

İşletme Amaçları ve Koruma Hedefleri Ormancılığın ve orman işletmesinin en önemli görevi, toplumun orman ürün ve hizmetlerine olan ihtiyacını karşılamak olduğundan, işletmenin amaç veya hedeflerini saptaya

Detaylı

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU

IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Rapor No. :1 Tarihi: 04/12/2012 IĞDIR ARALIK RÜZGÂR EROZYONU ÖNLEME PROJESİ İZLEME RAPORU Projenin Adı: Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır İli Aralık İlçesinde

Detaylı

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ 1.1. Ruhsat Sahasının İli : İlçesi : Beldesi : Köyü : Ruhsat Numarası : Ruhsat Grubu : I (a) Maden Cinsi : BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ 1.2. Ruhsat Sahibinin Adı Soyadı : Adres :

Detaylı

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü DURUSU KUMUL AĞAÇLANDIRMASI İSTANBUL ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü DURUSU KUMUL AĞAÇLANDIRMASI İSTANBUL ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü DURUSU KUMUL AĞAÇLANDIRMASI KONUM DURUSU KONUM DENİZE KONULAN DOĞAL SINIR ÇALIŞMA SAHASI TERKOS KUMUL AĞAÇLANDIRMA ALANI 2102 Ha. PROJE AMACI HER YÖNÜYLE

Detaylı

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi

Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Iğdır Aralık Rüzgâr Erozyonu Önleme Projesi Proje Alanının Genel Özellikleri: Iğdır ili Türkiye nin en kurak ili olup yıllık yağış miktarı 250 mm civarındadır (Meteoroloji kayıtları). Yağan yağış ya da

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KONYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI 1. A, B, C ve D tipi Mesire yerlerinin kuruluşu BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1.

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ KASTAMONU ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ GEÇ) (EN 1.Talep Dilekçesi

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Orman Genel Müdürlüğü Göynük Orman İşletme Müdürlüğü

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Orman Genel Müdürlüğü Göynük Orman İşletme Müdürlüğü T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Orman Genel Müdürlüğü Göynük Orman İşletme Müdürlüğü TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMI GÖYNÜK ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ AĞAÇLANDIRMA, EROZYON İLE MÜCADELE VE ÇEVRE TEMİZLİĞİ

Detaylı

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 3 Sulama Suyu, Toprak Analizi ve İçmesuyu Analizleri Gölet, Liman, Baraj gibi Projelerin inşasında kullanılacak yapı ve inşaat 4

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

EROZYON GENEL DURUM Türkiye; coğrafi konumu, topografik yapısı, iklimi, yanlış tarım uygulamaları, mera ve orman tahribatı ve toprakların erozyona duyarlı olması sebepleri ile dünya üzerinde

Detaylı

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi

Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi FİDAN ÜRETİMİNDE BAKIM ÇALIŞMALARI Sulama Ot Mücadelesi ve Çapalama Gübreleme ve Toprak Islahı Seyreltme Gölgeleme veya Siperleme Budama Yerinde Kök Kesimi SULAMA Sulamada kullanılan suyun miktarı; toprağın

Detaylı

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Çalışma Ruhsatı Yer Seçimi ve Tesisi Kurma İzni (GSM 1-2-3) 1- Başvuru

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA, ÖZEL AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROLÜ, MERA ISLAHI VE FİDANLIK

AĞAÇLANDIRMA, ÖZEL AĞAÇLANDIRMA, EROZYON KONTROLÜ, MERA ISLAHI VE FİDANLIK DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER

KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER KAVAK VE HIZLI GELİŞEN TÜRLER Populus nigra Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 1 Fidanlık Bakımları Yabancı ot mücadelesi Sulama Gübreleme Tekleme Budama Dr. Süleyman GÜLCÜ - 2008 2 Yabancı ot mücadelesi(mekanik

Detaylı

YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER

YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER ÇÖLLEġME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YUKARI HAVZALARDA SEL KONTROLUNDE KULLANILAN TESĠSLER Mustafa COġKUN Daire BaĢkanı Ekim-2012 Ġstanbul ÇÖLLEġME VE TÜRKĠYE NĠN DURUMU Yurdumuzun %62,5 inde

Detaylı

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ

TOPRAK İLMİ, ORMAN EKOLOJİSİ, HAVZA AMENAJMANI VE ETÜD-PROJE İŞLERİ DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü

AĞAÇLANDIRMA. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü AĞAÇLANDIRMA Yrd. Doç. Dr. Süleyman Gülcü İşçi ile Diri Örtü Temizliği Sahanın erozyon durumu ve Çalışmanın ekonomisi göz önüne alınarak ŞERİTLER halinde yapılır İşçi İle Diri Örtü Temizliği Diri örtü

Detaylı

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 KUMUL ALANLARININ AĞAÇLANDIRILMASI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 3 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 4 Kumul esas öğesi kum olup, kil gibi bağlayıcı maddelerden

Detaylı

Meyva Bahçesi Tesisi

Meyva Bahçesi Tesisi Meyva Bahçesi Tesisi Meyve bahçesi tesisinde dikkate alınması -gereken koşullar 1. Yer seçimi 2. Tür ve çeşit seçimi 3. Anaç seçimi 4. Tozlanma isteğinin bilinmesi 5. Dikim sistemleri ve dikim sıklığı

Detaylı

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA)

ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) ORMANCILIĞIMIZ (TOHUM-FİDAN-AĞAÇLANDIRMA) Prof. Dr. İbrahim TURNA Orman Nedir? Orman, sadece ağaç ve ağaççık toplulukları değildir. Orman canlı ve büyük bir sistemdir. Bu sistem; ağaçlar, çalılar, otlar,

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI

SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURAKLIK YÖNETİMİ İHTİSAS HEYETİ 2.TOPLANTISI TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA ISLAHI DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALİYETLERİ DR.HAVVA KAPTAN ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MUHAFAZA VE HAVZA

Detaylı

II. AĞAÇ TÜRÜ SEÇİMİ YETİŞME ORTAMI VE AMAÇ İLİŞKİSİ. Prof. Dr. İbrahim TURNA

II. AĞAÇ TÜRÜ SEÇİMİ YETİŞME ORTAMI VE AMAÇ İLİŞKİSİ. Prof. Dr. İbrahim TURNA II. AĞAÇ TÜRÜ SEÇİMİ YETİŞME ORTAMI VE AMAÇ İLİŞKİSİ 1 Ağaçlandırma çalışmalarında en önemli kararlardan biri, ekim ya da dikim yoluyla getirilecek ağaç türünün ne olacağı bir başka söyleyişle Tür Seçimi

Detaylı

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI BURSA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİMLİ ARAZİLERDE TERASLAMA TEKNİĞİ BUROR HENDEKLİ TERAS BUROR ÇUKURLU SEKİ TERAS (BUROR : Bursa Orman Terası) 2009 Arazi Yetenek Sınıfları ve Bu

Detaylı

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul

3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu, 29-30 Nisan 2013, İstanbul Taşkınların Sebepleri, Ülkemizde Yaşanmış Taşkınlar ve Zararları, CBS Tabanlı Çalışmalar Taşkın Tehlike Haritaları Çalışmaları Sel ve Taşkın Strateji

Detaylı

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMLARI PROJESİ

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMLARI PROJESİ ÇAL ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA PROGRAMLARI PROJESİ (ÇEVRE TEMİZLİĞİ, AĞAÇLANDIRMA ve EROZYON ENGELLEME ÇALIŞMALARI) 2012 TYÇP HİZMETLERİ BAŞVURU FORMU Hizmet Sağlayıcının Unvanı ve

Detaylı

MUHAFAZA ORMANLARININ AYRILMASI VE İDARESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. İKİNCİ BÖLÜM Muhafaza Ormanlarının Ayrılma Şekil ve esasları

MUHAFAZA ORMANLARININ AYRILMASI VE İDARESİ HAKKINDA YÖNETMELİK. İKİNCİ BÖLÜM Muhafaza Ormanlarının Ayrılma Şekil ve esasları MUHAFAZA ORMANLARININ AYRILMASI VE İDARESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam Amaç : Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı 6831 Sayılı Orman Kanununun muhafaza ormanlarına ilişkin 23 ve 24. maddelerinin

Detaylı

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak etütleri; Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Toprak haritası Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 Toprak ağaçlandırma başarısını en çok etkileyen faktörlerden birisidir. İklim koşulları bakımından yeterlilik olsa

Detaylı

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY

YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY YABAN HAYATINDA BİTKİLENDİRME Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY Ağaçlandırma kavramı geniş anlamda, yapay gençleştirmenin de dahil edildiği orman rejimi içine giren sahalardaki ağaçlandırmalar ile orman dışı alanlarda

Detaylı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Ek-3: Faaliyet Ön Bilgi Formu T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Faaliyet Ön Bilgi Formu Kod No:... Tarih:.../.../... Bu form, toprak kirliliği potansiyeli bulunan endüstriyel faaliyetler ile ilgili genel

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI

TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI TÜRKİYE ORMANLARI VE ORMANCILIĞI 1-ORMAN KAYNAKLARI VE NİTELİKLERİ Türkiye ormanlarının tamamına yakını devletin hüküm ve tasarrufu altında olup Orman Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülebilirlik ilkesi

Detaylı

İLYAKUT FİDANLIK MÜHENDİSLİĞİ TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA KAPSAMINDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU İÇİN FİDAN ÜRETİM PROJESİ

İLYAKUT FİDANLIK MÜHENDİSLİĞİ TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA KAPSAMINDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU İÇİN FİDAN ÜRETİM PROJESİ İLYAKUT FİDANLIK MÜHENDİSLİĞİ TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA KAPSAMINDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU İÇİN FİDAN ÜRETİM PROJESİ 1.TANIM: 1.1 Projenin Başlığı: İstihdam 1.2 Projenin Konusu: Ankara İlinde Ağaçlandırma,

Detaylı

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M

BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 19M BALIKESİR İLİ BANDIRMA İLÇESİ SUNULLAH MAHALLESİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU 723 ADA 337 PARSEL (ESKİ 723 ADA 336-164 PARSEL) 1/5000 19M 2016 1 2 1. Planlama Alanı Tanımı Planlama alanı

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Tarım Agro silvikültürel Agro silvipastoral Ormancılık Agropastoral Silvipastoral Hayvancılık Agroforestry de ağaçların çok tabakalı kuruluşu

Detaylı

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA AĞAÇLANDIRMA FİDAN DİKİMİ VE BAKIMI PROJESİ

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA AĞAÇLANDIRMA FİDAN DİKİMİ VE BAKIMI PROJESİ TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA AĞAÇLANDIRMA FİDAN DİKİMİ VE BAKIMI PROJESİ 1.TANIM: 1.1 Projenin Başlığı: İstihdam 1.2 Projenin Konusu: Sakarya ilinde 2012 Yılında ağaçlandırma ve fidan dikim çalışmaları, kültür

Detaylı

İşte Taşkesen in sorularımıza verdiği yanıtlar ve aktardığı o bilgiler

İşte Taşkesen in sorularımıza verdiği yanıtlar ve aktardığı o bilgiler Çevre ve Orman Bakanlığı nca uygulanan ve Bingöl ün pilot il seçildiği Özel Ağaçlandırma Projesi nin tüm detaylarını aktarıyor, bu çalışmaların iyi değerlendirilerek kent ekonomisine katkı sağlanmasını

Detaylı

EK NO: 10/a TAAHHÜT SENEDİ

EK NO: 10/a TAAHHÜT SENEDİ TAAHHÜT SENEDİ EK NO 10/a (Devlet ormanı sayılan yerlerde yapılacak Özel Ağaçlandırma/Özel İmar-İhya/Özel Erozyon Kontrolü izinleri için) İzin Sahibi T.C.Kimlik No/ Vergi Sicil No İzin Konusu Orman Bölge

Detaylı

TÜRKİYE DE ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINI TEŞVİK UYGULAMALARI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

TÜRKİYE DE ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINI TEŞVİK UYGULAMALARI. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 TÜRKİYE DE ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINI TEŞVİK UYGULAMALARI Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Özel Ağaçlandırma Nedir? Ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, toprak, su ve bitki arasındaki

Detaylı

ARAZİ HAZIRLIĞI HİZMETİ ALINACAKTIR ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

ARAZİ HAZIRLIĞI HİZMETİ ALINACAKTIR ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ARAZİ HAZIRLIĞI HİZMETİ ALINACAKTIR ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Çankırı ATM Şefliği Topuzsaray Revize Erozyon Kontrolu Proje Sahası Arazi Hazırlığı İşi hizmet alımı 4734 sayılı Kamu

Detaylı

Kitap Poz No. Kodu İçTaksimat Şebekesinin Tesisi: OGM

Kitap Poz No. Kodu İçTaksimat Şebekesinin Tesisi: OGM Sayfa : 1 Poz 1 İçTaksimat Şebekesinin Tesisi: 2 0 Fidan Dikimi 3 1 Piketaj yapılması 4 1.01 Tam alan makineli toprak işlemesi yapılan ve makineli bakıma konu edilecek sahalarda, fidan aralık mesafesine

Detaylı

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır.

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. Bu çalışmada kullanılacak haritalar, 1/25 000 ölçekli, eş yükselti

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ANKARA 2015 PROJE APLİKASYONU Doç. Dr. Aydın ÖZDEMİR Araş. Gör. Pelin ŞAHİN KÖRMEÇLİ 1 PROJE APLİKASYONU NEDİR? Yapılan imar planlarını, yapı

Detaylı

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1

ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI. Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 ENDÜSTRİYEL AĞAÇLANDIRMA ALANININ DİKİME HAZIRLANMASI Prof.Dr. Ali Ömer Üçler 1 Endüstriyel Ağaçlandırma faaliyetlerinin önemli bir bölümünü alanın ekim ve dikime hazır hale getirilebilmesi için yapılacak

Detaylı

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLÜ. Bayram Ali TAŞ Orman Mühendisi 2016

ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLÜ. Bayram Ali TAŞ Orman Mühendisi 2016 ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLÜ Bayram Ali TAŞ Orman Mühendisi 2016 SEL Toplanma Bölgesi SEL Boğaz Bölgesi Birikme Bölgesi TAŞKIN Şanlıurfa İli Direkli Havzası SEL OLUŞUMU VE

Detaylı

Ağaçlandırma Tekniği. Prof. Dr. İbrahim TURNA

Ağaçlandırma Tekniği. Prof. Dr. İbrahim TURNA Ağaçlandırma Tekniği 1 İÇERİK TEMEL KAVRAMLAR AĞAÇLANDIRMALARDA UYGULAMA ÖNCESİ ÇALIŞMALAR AĞAÇ TÜRÜ SEÇİMİ-YETİŞME ORTAMI VE AMAÇ İLİŞKİSİ AĞAÇLANDIRMA ALANLARINDA İÇ BÖLÜMLEME AĞAÇLANDIRMA ALANLARININ

Detaylı

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir.

Doğal ve doğal olmayan yapı ve tesisler, özel işaretler, çizgiler, renkler ve şekillerle gösterilmektedir. HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir. H A R İ T A Yeryüzü şekillerinin, yerleşim

Detaylı

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ

SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROLU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEL KONTROLUNDA AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL ÇALIġMALARININ ÖNEMĠ Hanifi AVCI Genel Müdür ġubat-2011 SEL AFETĠNĠN SEBEBĠ

Detaylı

HATIRA ORMANLARI PROJESİ

HATIRA ORMANLARI PROJESİ HATIRA ORMANLARI PROJESİ 2013 YILSONU RAPORU TEMA VAKFI ORMAN ve KIRSAL KALKINMA BÖLÜMÜ 31 Ekim 2013 1. TEKİRDAĞ HATIRA ORMANI (Malkara-Ahmetpaşa Köyü Mevkii) 1.1. Proje Sahası Hakkında Genel Bilgi Proje

Detaylı

MNHRP Ağustos- 2014 TUB Çalışma Raporu

MNHRP Ağustos- 2014 TUB Çalışma Raporu MNHRP Ağustos- 2014 TUB Çalışma Raporu 1. Büyükçay Mikrohavzası nda Sarıkamış Köy Tüzel Kişiliği ne ait ceviz türleriyle yapılan gelir getirici tür ağaçlandırma sahası sulama havuzu ve damla sulama sistemi

Detaylı

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

Teras aralıklarının belirlenmesi. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teras aralıklarının belirlenmesi Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Teraslar arasında verilmesi gerekli olan mesafe ile teras boyutları; günlük azami yağışı taşıyabilecek hacimde olmak üzere (yağış şiddeti), toprak

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Bölge geniş ovalar ve alçak platolardan

Detaylı

b) Hazine Arazilerinde: Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan yerler, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler.

b) Hazine Arazilerinde: Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan yerler, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler. İlgili kurumların izini vermesi halinde; Turizm Alan ve Merkezleri ile Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri kapsamında bulunan alanlar, doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanları, Bakanlar Kurulu kararıyla

Detaylı

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ

FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANCILIK TEKNİĞİ DERS 2: FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ 2. AÇIK ALAN FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ FİDANLIK İŞLETMELERİ İÇİN YER SEÇİMİ Genel ve özel mevki özellikleri İklim özellikleri

Detaylı

YAMAÇ VE OYUNTU ISLAHI TEKNİK ŞARTNAMESİ

YAMAÇ VE OYUNTU ISLAHI TEKNİK ŞARTNAMESİ EĞİMLİ TERASLAR (AKITICI TERASLAR) YAMAÇ VE OYUNTU ISLAHI TEKNİK ŞARTNAMESİ Akıtıcı teraslar; esas itibariyle eğimli yamaçlar üzerinde, ani sel tahribatının ve toprak erozyonunun önlenmesi amacı ile tesis

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ, KOORDİNAT SİSTEMLERİ, 1/25000 ÖLÇEKLİ HARİTALARIN TANITIMI VE KULLANMA TEKNİKLERİ İLE TOPRAK HARİTALARININ YAPILMASI

HARİTA BİLGİSİ, KOORDİNAT SİSTEMLERİ, 1/25000 ÖLÇEKLİ HARİTALARIN TANITIMI VE KULLANMA TEKNİKLERİ İLE TOPRAK HARİTALARININ YAPILMASI HARİTA BİLGİSİ, KOORDİNAT SİSTEMLERİ, 1/25000 ÖLÇEKLİ HARİTALARIN TANITIMI VE KULLANMA TEKNİKLERİ İLE TOPRAK HARİTALARININ YAPILMASI HARİTA Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe

Detaylı

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI?

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLANDI? BİR GÜN REKTÖRÜMÜZ SAYIN PROF. DR. M. LÜTFÜ ÇAKMAKÇI YA BİR MİSAFİR GELİR. PENCEREDEN KAMPÜSÜ İNCELERLERKEN MİSAFİR ÜNİVERSİTEYİ KASTEDEREK GÜZEL BİR B R ESER

Detaylı

AMENAJMAN HARİTALARI ÇİZİM TEKNİĞİ

AMENAJMAN HARİTALARI ÇİZİM TEKNİĞİ AMENAJMAN HARİTALARI ÇİZİM TEKNİĞİ Orman Amenajman Haritalarının oluģturulması sırasında karģılaģılan güçlükler göz önüne alınarak, bu güçlüklerin giderilmesi ve birlikteliğin sağlanması amacı ile haritaların

Detaylı

Seller çoğu durumlarda şiddetli sağanak yağışlar sırasında toprağın infiltrasyon kapasitesinin aşılması sonucunda oluşmaktadır.

Seller çoğu durumlarda şiddetli sağanak yağışlar sırasında toprağın infiltrasyon kapasitesinin aşılması sonucunda oluşmaktadır. SEL VE TAŞKIN Sel terimi; çoğunlukla şiddetli yağışların ardından yan derelerden ani olarak gelen ve fazla miktarda katı materyal (asılı yük ve yatak yükü halinde taşıntı) içeren büyük su kitlesini ifade

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

Uygulama Projesi tanzimine, uygulama projesine konu sahaya ait bilgi ve belgelerin teminine dönük büro çalıģmaları ile baģlanır.

Uygulama Projesi tanzimine, uygulama projesine konu sahaya ait bilgi ve belgelerin teminine dönük büro çalıģmaları ile baģlanır. KURAK VE YARIKURAK ALANLARIN PROJELENDİRİLMESi Kurak ve yarıkurak alanlarda yapılacak ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı, sel kontrolü ve benzeri faaliyetlerin tümü, konusunda uzman orman mühendisleri

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay / Ankara Tel: (0 312) 294 30 00 - Faks: (0 312) 294 30 88 www.imo.org.tr imo@imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL

Detaylı

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA

12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA 12. BÖLÜM: TOPRAK EROZYONU ve KORUNMA TOPRAK EROZYONU Toprakların bulunduğu yada oluştuğu yerden çeşitli doğa kuvvetlerinin (rüzgar, su, buz, yerçekimi) etkisi ile taşınmasıdır. Doğal koşullarda oluşan

Detaylı

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO 1 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI ( I.Sınıf Gayrisıhhi Müessese Ruhsatı Verilmesi ) DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1) Ruhsat Başvuru/Beyan Formu,

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI RES İZİNLERİNDE İZİN SÜREÇLERİ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI RES İZİNLERİNDE İZİN SÜREÇLERİ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI RES İZİNLERİNDE İZİN SÜREÇLERİ Ahmet ÇELİK Daire Başkan Yardımcısı 02/ Kasım / 2016 RES İZİNLERİ Orman Kanunu ve Orman Kanununun 17/3 ve 18 İnci Maddelerinin Uygulama

Detaylı

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Planlama Alanı : Bolu ili, Mengen ilçesi, Kadılar

Detaylı

T.C. TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET STANDARTLARI TABLOSU PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ SIRA 1 İMAR PLANI BAŞVURU İŞLEMLERİ I. Başvuru Dilekçesi. 2. Güncel Tapu

Detaylı

EK-1 TERSANE ALANI ORGANİZASYONU VE YERLEŞİM PLANI KRİTERLERİ

EK-1 TERSANE ALANI ORGANİZASYONU VE YERLEŞİM PLANI KRİTERLERİ EK-1 TERSANE ALANI ORGANİZASYONU VE YERLEŞİM PLANI KRİTERLERİ 1) Plan; Tersane Alanı Organizasyonu ve Yerleşim Planı Kriterleri, Yapılacak Yatırımın Donatıları, Koordinat Listeleri ve Baş Pafta Bölümlerinden

Detaylı

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ

VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ VATANDAŞA SUNULAN HİZMETLERDE İSTENİLEN BELGELER ve İŞ BİTİRME SÜRELERİ ESKİŞEHİR ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ ) 1. Talep

Detaylı

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER

Fonksiyonlar. Fonksiyon tanımı. Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER. Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyonlar Fonksiyon tanımı Fonksiyon belirlemede kullanılan ÖLÇÜTLER Fonksiyon belirlemede kullanılan GÖSTERGELER Fonksiyona uygulanacak Silvikültürel MÜDAHALELER 2) ETÇAP Planlarının Düzenlenmesine

Detaylı

KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ

KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI KAMULAŞTIRMA VE KENTSEL ALANLARIN DÜZENLENMESİ Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ 1 Ünite: 7 KAMULAŞTIRMA DOSYALARININ HAZIRLANMASI Prof. Dr. Sebahattin BEKTAŞ

Detaylı