VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN ÖNERİLEN ÇEŞİTLİ ÇALIŞMA METODLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN ÖNERİLEN ÇEŞİTLİ ÇALIŞMA METODLARI"

Transkript

1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMA İÇİN ÖNERİLEN ÇEŞİTLİ ÇALIŞMA METODLARI Etkili olduğu görülmüş çalışma formülleri vardır. Bunlara formül diyoruz çünkü izlenecek belirli işlemleri kapsar. Değişik çalışma işlemlerinin etkinliği her öğrenci için farklıdır, bir ya da daha fazlası size uygun olabilir. P-A-T METODU (GÖZDEN GEÇIRME-AKTIF OKUMA-TEST) A. Gözden Geçirme 1. Ödevi veya çalışılacak bölümü çabucak gözden geçirin; başlıkları, resimleri, grafikleri, tabloları ve her paragrafın ilk cümlesine dikkat edin. 2. Ödevin başlangıç ve sonuç paragraflarını dikkatle okuyun, başlangıç cümlelerine özel dikkat gösterin. (Başlangıç cümlesi her zaman olmamakla birlikte genel olarak paragrafın ana fikrini verir. 3. Ödev malzemesinin başlangıcında veya sonunda sorular yer almışsa, çabucak bunlara bakın. B. Aktif Okuma 1. Aktif bir şekilde okuyun; malzemeyi zihninize yerleştirecek birşey yapın. Altını çizin, kenara notlar alın, paragrafları özetleyin ya da öğrenmenize etkili olacak herhangi bir yol bulun. A. Test 1. Bir sınavda sorulabilecek gibi kendinizde sorular sorun. 2. Birkaç öğrenci bir araya gelip, sırayla sorular sorun. 3. Varsa konu ile ilgili soruları cevaplayın. 4. Bu çalışma sırasında iyi anlamadığınızı gördüğünüz kısımları tekrar okuyun.

2 BASAMAKLI ÇALIŞMA PLANI 1. Basamak-Üzerinden Geçmek Ödevi 4-5 dakika inceleyin, sayfaları dikkatlice gözden geçirin. Başlıkları, sonra da her paragrafın ilk cümlesini ve özet paragraflarını dikkatlice okuyun. Elinizdeki malzemenin genel fikrini anlamaya çalışın. 2. Basamak-Kim? Ne? Niçin? Ne Zaman? Elinizdeki malzemeye karşı ilginizi arttırın. Okumanızın bir amacı olabilmesi için elinizdeki malzemeye göz gezdirirken bir kaç soru geliştirin. Okurken neler kapmak istediğinizi önceden bilmek için bu soruları kafanızın bir köşesinde tutun. 2. Basamak-Okuma ve Hatırlama Şimdi dersinizi baştan sona okuyun. Kendi kendinize sorduğunuz sorulara geldikçe yanıtları zihninize not edin. Önce kendinize sormamış olduğunuz, fakat önemli olan şeylere özellikle dikkat edin. Okumaya devam ederken, nelere önem verdiğini anlayın. 3. Basamak-Düşünün-Hakkında Konuşun Bütün dersleri bitirince, her paragrafa ya da alt başlığa bir daha göz atın ve kapsamını belirleyin. Bütün dersi iyice anlayana kadar notlar alın. 4 Basamak-Test-Okuduğunuz Şey İz Bıraktı mı? Daha sonra, ertesi gün ya da derse girmeden önce, fikirleri ve kavramı tekrarlayarak hafızanızı test edin. Detayları unutmuşsanız, yeniden okuyun. BAŞLIK METODU Bir konuyu okurken konunun kısa başlıklarını yazmak ezberlemeye yardımcı olur ve okumanın dikkatli yapılabilmesini sağlar. Bu metod herhangi bir konuda yapılabilir. Konudaki en önemli düşünceleri tespit etmeye yardımcı olur.

3 SORU-CEVAP METODU Bu çalışma sisteminde, 3x5 boyutlarındaki bir kartın bir yüzüne soru, diğer yüzüne de cevap yazılır. Her soru cevaplandırıldıkça, kartın cevap yüzü çevrilip kontrol edilir. Kartlar cepte taşınabildiğinden bu metod her yerde ve her zaman kullanılabilir. Öğrenmede, ezberlemede ve muhtemel test sorularını saptamada çok yardımcıdır. İSOAT İzle Sor Oku Anlat Tekrarla İzle : Çalışılacak konuya baştan sona göz atmaktır. Bu göz atma esnasında;. Ana başlıklara. Alt başlıklara. Koyu renkte yazılmış yerlere. Şekillere, grafiklere ve resimlere dikkat edilir.. Varsa konunun özeti okunur. Başlıklar arasında bağlantılar incelenir. Bu aşama 3-4 dakika sürer. Sor : İzle aşamasında dikkat ettiğimiz yerleri yani ana başlıkları, alt başlıkları, tanımları bir yere soru olarak yazınız. Konu ile ilgili sorular çıkarılır. Örneklerle ilgili sorular çıkarılır. Bir kağıda not edilir. Bu aşama 5 dakika sürer. Oku : Bu aşamada çıkardığınız sorulara cavep bulmak amacıyla okumaya başlayın. Okuma esnasında kitap üzerinde işaretlemeler yapılmalıdır. Ana fikirlere dikkat edilmelidir. Bu aşama 20 dakika sürer. Anlat : Bu aşamada defter kitap kapatılır. Çıkardığımız soruların cevapları anlatılır. Anlatma aşaması sesli yapılmalıdır. Soruları cevapları kartlara yazılabilir. Bu aşama 10 dakika sürer. Tekrarla: Hafızadan tekrarlanılmamış bilgi öğrenilmemiş demektir. Bu aşamada bütün notlar ortadan kaldırılarak hafızamızdan tekrar yapmamız gerekir. İlk tekrar çalışmadan hemen sonra, ikinci tekrar çalışmadan 2 saat sonra, ertesi gün ve bir hafta sonra yapılmalıdır. İlk aşama 10 dakikamızı alır.

4 SINAVLARDA NASIL BAŞARILI OLABILIRIZ Sınavdan önce: - Her gün düzenli çalışan bir öğrenci sınavlara yeterince hazırlanmış demektir.bu nedenle sınav öncesi aşırı çalışarak kendinizi yormayın. Daha önce çalıştığınız konuları ve tuttuğunuz notları tekrar etmek yeterli olacaktır. - Sınavın nasıl yapılacağı hakkında önceden öğretmenlerden bilgi edinin. İyi bilmediğinizi düşündüğünüz konuları daha dikkatli çalışın. - Ödev ve sınav kağıtlarını bir dosyada toplayın. Sınav öncesinde bunları gözden geçirip eski hatalarınızı tekrarlamamaya çalışın. - Ben öğretmen olsaydım, neler sorardım diyerek soruları hazırlayıp onlara cevaplar bulun. - Konuları özetleyin ve sınavdan önce bu özetlerle konuyu hatırlayın. - Sık sık yapılan sınavları, konuyu pekiştirici çalışmalar olarak görün. - Sınavlar bilginizi ölçer. Kişiliğinizi değil. Sınavlardan korkmayın. - Sınav kendi kendinizle yarıştır, daha ileri gitmenizi sağlar. - Konularla ilgili yeni sözcük ya da kuralları odanızda görünen yerlere asın. - Sınavdan önce kitaptaki soruları cevaplayarak alışltırma yapın. Sınav esnasında: - Sınava girerken herşeyden önce kendinize güvenin. - Belli bir sınav heyecanı normaldir ve sizi uyanık tutar.ama fazla heyecan dikkatsizliğe yol açar ve başarınızı artırı. - Sınav korkusunun ilacı düzenli çalışmak ve kendine güvenmektir. - Sınavdan önce aklınıza olumsuz düşünceler getirmemeye çalışın.

5 Ya bildiklerimi unutursam, ya kötü not alırsam anneme ne söylerim? Karneme zayıf gelirse ne yaparım?elinizden geleni yaptığınızı ve başaracağınızı düşünün,böyle düşünmek başarıyı artırı. -Sınav kağıdı dağıtıldığında önce bütün olarak inceleyin Ne tip bir sınav,kaç sorudan oluşmuş,hangi soruları daha iyi biliyorsunuz,sorular ne kadar zamanınızı alacak? -Sınav süresinin ne kadar olduğunu düşünüp,her soru için uygun bir zaman ayırın. -En iyi bildiğiniz sorudan başlayın.önce zorlandığınız sorular için daha fazla zaman olur.zor gelen soruları işaretleyip bırakın,daha sonra tekrar yapmaya çalışın.her soruyu mutlaka okumaya çalışın.zor ve karmaşık olarak gözüken sorular aslında çok basit olabilir. -Çevapları açık ve anlaşılır yazmzya çalışın,gerekirse örnek verin. -Test tipi sorularda açıklama kısmını dikkatlice okuyun. -Sizden nasıl bir cevap istendiğini iyice anlayıp cevaplamaya öyle başlayın. -Herhangi bir soruya takılıp kalmayın ve zamanı boşa harcamayın. -Sınavı bitirdiğinizde mutlaka tüm soru ve cevapları gözden geçirin,atladığınız veya yanlış anladığınız sorular olabilir. -Özellikle matematik sınavında işleminizi ve cevabınızın doğruluğunu kontrol edin.

6 BAŞARILI OLMA YOLLARI Başarısızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir. Derse plansız çalışma: Derse çalışmaya başlamadan önce, hangi derslere çalışacağınızı ve hangi sırayla çalışacağınızı belirleyin. Bu yaptığınıza göre çalışmalarınızı sürdürün. Ders kitaplarındaki problem, alıştırma ve tartışmaların çözümlenmesi: Konu arkalarındaki alıştırma problem ve tartışmalar, konuyu hatırlatma ve tekrarlama açısından sizlere yarar sağlayacaktır. Bunları cevapladığınız zaman konuyu da kavramış olacaksınız. Dikkatini toplayamama: Evde ders çalışırken mümkün olduğu kadar sessiz ve sakin bir ortam bulmaya çalışınız. Etrafın dağınıuklığı, çeşitli gürültüler ve düzensiz çalışma dikkati dağıtır. Öğrendiklerini hatırlayamama: Bir konunun bütünler halinde öğrenilmesi parça parça öğrenilmesinden daha kolaydır. Öğrendiğiniz konuları günlükl yaşantı ile ilgili konulara uygulayarak unutma olasılığını azaltabilirsiniz. Devamlı çalışma yerine belli aralıklarla çalışma daha verimli olacaktır. Ders kitabı dışındaki kaynaklar: Kitap tek öğrenme aracı değildir. Her şeyden önce araştırıcı olmaya çalışınız. Ders kitabının dışındaki kaynaklar bilginizi genişletebileceği gibi ilginizi de çekecektir. Sınavlarda heyecanlanma: Sınavlar bazı kimselerde heyecan yaratır. Bunun nedeni iyi hazırlanmamış olması ve kendine güvenmemesidir. Bu duyguyu yenmeye çalışmak için derslerin dışında bol bol kitap okumak gerekir. Not tutma alışkanlığının olmaması: Not tutma, özet çıkarma çalışma sistemleri arasında en geçerli olanıdır. Tutulan notlar konunun önemli kısımlarını size hatırlatacak ve çalışma kolaylaşacaktır. Ders çalışırken bu hususlara dikkat etmeniz, anlamadığınız konuların çözümüne gerek öğretmeninizden, gerek ailenizden bilgi almanız başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME, uygun yöntem ve teknikleri kullanarak öğrenme amacını gerçekleştirmektir. ETKİLİ ÖĞRENME İÇİN, Zamanı planlama, Çalışma ortamı düzenleme, Etkili okuma, Etkili

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

TEOG YAZ TATİLİNDE KAZANILIR

TEOG YAZ TATİLİNDE KAZANILIR TEOG YAZ TATİLİNDE KAZANILIR Sevgili öğrencim, Yoğun bir yılı bitirdin ve artık TEOG sınavı hazırlık sürecinde geri sayıma başladın. Öncelikle TEOG un düzenli çalışan her öğrencinin kolaylıkla başarabileceği

Detaylı

HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞMALIYIM?

HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞMALIYIM? HANGİ DERSE NASIL ÇALIŞMALIYIM? EYLÜL, 2014 Sevgili Öğrencilerimiz ve Velilerimiz, Bu bültenimizde öğrencilerimizin ihtiyaçlarını ve sizlerden gelen talepleri de değerlendirerek öğrencilerimizin hangi

Detaylı

ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ÇORLU ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon

Detaylı

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları

Verimli Çalışma. Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Verimli Çalışma Edinilmiş çalışma alışkanlıkları Bir üniversite öğrencisi olarak sizden beklenilen, bağımsız bir öğrenci olmanızdır. Kimse nasıl çalışmanız gerektiğini sizden daha iyi bilemez, ancak size

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

Nasıl Daha İyi Öğrenirim?

Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Nasıl Daha İyi Öğrenirim? Farklı Öğrenme Yöntemleri Öğrenciler farklı yöntemlerle öğrenirler. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir: okuyarak ve okuduğunu hatırlayarak, önemli bölümlerin altlarını çizerek,

Detaylı

Yeni konularla ilgili test çözerken kolaydan zora doğru bir yol izlenmelidir

Yeni konularla ilgili test çözerken kolaydan zora doğru bir yol izlenmelidir Yeni konularla ilgili test çözerken kolaydan zora doğru bir yol izlenmelidir Öğrenilen her konu ile ilgili yeterince soru çözülmelidir. Mümkün olduğunca farklı kaynaklardan yararlanılmalı; fakat amaca

Detaylı

ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME VE VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Nasıl Çalışmalıyım? Etkili Öğrenmek İçin; Zamanı iyi planlama Çalışma ortamını düzenleme Çalışma sürelerini ve aralıklarını planlama Not tutma Hızlı ve

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÖZEL 3 MART AZİZOĞLU İLKÖĞRETİM KURUMU REHBERLİK SERVİSİ BÜLTENİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Verimli çalışma, ZAMANI amacımız doğrultusunda planlı ve programlı kullanmaktır. Okula başlamayla

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL BASINKÖY OKULLARI OKUL BAŞARISINI GELİŞTİREN VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

MEV KOLEJİ ÖZEL BASINKÖY OKULLARI OKUL BAŞARISINI GELİŞTİREN VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ MEV KOLEJİ ÖZEL BASINKÖY OKULLARI OKUL BAŞARISINI GELİŞTİREN VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Rehberlik Servisi Ekim 2018 Değerli Veliler, Öğrenciler çoğu zaman ders çalışmaya başlamakta güçlük çektiklerinden,

Detaylı

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN: Handan SAMİ ALPAY Psikolojik Danışman Test çözmede üç unsur önemlidir. Bilgi: Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini

Detaylı

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası

Okuyarak kelime öğrenmenin Yol Haritası Kelime bilgimin büyük bir miktarını düzenli olarak İngilizce okumaya borçluyum ve biliyorsun ki kelime bilmek akıcı İngilizce konuşma yolundaki en büyük engellerden biri =) O yüzden eğer İngilizce okumuyorsan,

Detaylı

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon sorununuz

Detaylı

SON BASAMAK: II.TEOG

SON BASAMAK: II.TEOG SON BASAMAK: II.TEOG TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI NEDİR? (TEOG) Ortaokuldan liseye geçiş için yapılan sınavdır. Ortak sınavlardır ve 6 tane dersi kapsar. Yanlışlar doğru sayısını etkilemez.

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

HANGİ DERS NASIL ÇALIŞIMALI?

HANGİ DERS NASIL ÇALIŞIMALI? HANGİ DERS NASIL ÇALIŞIMALI? Rehberlik Servisi 2014-2015 ÖZEL TARKMANCAS ERMENI ORTAOKULU Sevgili Öğrencilerimiz; Sizler için hazırladığımız bu kitapçıkta öğrenmenizi kolaylaştıracak ve edindiğiniz bilgileri

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi

Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi E T K İ L İ Ö Ğ R E N M E V E NEDEN VE NASIL VERİMLİ DERS ÇALIŞMA? K o n s a n t r a s y o n S o r u n u Ders çalışmak

Detaylı

PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ

PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ Ders başarısızlığı, zekâ seviyesinin düşüklüğünden değil ders çalışma yöntem ve tekniklerinin bilinmemesinden, programlı çalışılmamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

Türkçe dersinin amacı; Türk dilini sevdirmek, dilimizin kurallarını öğreterek,dili

Türkçe dersinin amacı; Türk dilini sevdirmek, dilimizin kurallarını öğreterek,dili Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız? Türkçe Dersine Nasıl Çalışmalıyız? Türkçe dersinin amacı; Türk dilini sevdirmek, dilimizin kurallarını öğreterek,dili doğru kullanmalarını sağlamaktır.türkçe derslerinde

Detaylı

ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR 1

ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR 1 ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR 1 Bir önceki ders.. BDE yazılımlarının genel özellikleri o Yazılıma giriş bölümü o Öğrenci kontrolü özellikleri o Bilginin sunulması o Yardım bölümü o Yazılımın sonlanması 2 Bu ders..

Detaylı

Üniversiye Geçişte Fizik Dersine Nasıl Çalışmalıyım!

Üniversiye Geçişte Fizik Dersine Nasıl Çalışmalıyım! Üniversiye Geçişte Fizik Dersine Nasıl Çalışmalıyım! SINAV PÜF NOKTALARI Hidayet TERECİ www.fencebim.com Emek En verimli yağmur alın teridir. Cenap Şahabettin YGS Ortalama Başarı EDEBİYAT 2015 Ort. başarı

Detaylı

HANİFİ ÖZEL PSİKOLOJİK DANIŞMAN

HANİFİ ÖZEL PSİKOLOJİK DANIŞMAN HANİFİ ÖZEL PSİKOLOJİK DANIŞMAN TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Test tekniğine dayalı sınavlarda

Detaylı

ÖĞRENMEDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER. Öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olma. Öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma

ÖĞRENMEDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER. Öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olma. Öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma ÖĞRENMEDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olma. Öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma Yeteneklerinize uygun bir çalışma planı geliştiripolumlu ders çalışma

Detaylı

ÇAY MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ. Psikolojik Danışman Ebru AKIN

ÇAY MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ. Psikolojik Danışman Ebru AKIN ÇAY MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Psikolojik Danışman Ebru AKIN SON TUR YGS 12 Mart 2017 (Pazar), 10.00, 160 dakika SINAVA GİRERKEN YANIMIZDA BULUNDURMAMIZ GEREKENLER

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ A. ÇALISMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ 1. Çalışma odasının ısısı normal olmalı, mümkün olduğunca fazla sıcak veya soğuk olmamalıdır. 2. Çalışma odası sık sık havalandırılmalıdır.

Detaylı

Toplum ve Kimlik Bilinci

Toplum ve Kimlik Bilinci 8.SINIF Vatandaşlık ISBL Toplum ve Kimlik Bilinci Anahtar Beceriler Araştırma becerileri Bilgiyi yorumlama Bilgisayar kullanma Kişisel değerlendirme ve yansıtma Öğrenme Hedefleri: Okulumuzdaki ve toplumumuzdaki

Detaylı

... KULLANARAK DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENİN Aralıklı Alıştırma DERS ÇALIŞMANIZI UZUN ZAMANLARA YAYIN

... KULLANARAK DERS ÇALIŞMAYI ÖĞRENİN Aralıklı Alıştırma DERS ÇALIŞMANIZI UZUN ZAMANLARA YAYIN ... KULLANARAK MAYI ÖĞRENİN Aralıklı Alıştırma MANIZI UZUN ZAMANLARA YAYIN Sınavlar için önceden plan yapmaya başlayın ve her güne biraz zaman ayırın. İki haftaya yayılmış beş saat, bir oturuştaki aynı

Detaylı

9. SINIF 5. ETKİNLİK Etkinliğin Adı: Sınıf: Yeterlik Alanı: Kazanım: Kazanım Nu: Öğrenci Sayısı: Süre: Ortam: Sınıf Düzeni: Araç-gereç: SÜREÇ

9. SINIF 5. ETKİNLİK Etkinliğin Adı: Sınıf: Yeterlik Alanı: Kazanım: Kazanım Nu: Öğrenci Sayısı: Süre: Ortam: Sınıf Düzeni: Araç-gereç: SÜREÇ 9. SINIF 5. ETKİNLİK Etkinliğin Adı: VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ NELERDİR? Sınıf: 9.sınıf Yeterlik Alanı: Eğitsel Başarı Kazanım: Verimli ders çalışma tekniklerini açıklar. Kazanım Nu: 6 Öğrenci Sayısı:

Detaylı

- Türkçe bizim anadilimizdir.onu sevelim ve her gün hiç değilse 5-10 sayfa okumak alışkanlığını gösterelim.

- Türkçe bizim anadilimizdir.onu sevelim ve her gün hiç değilse 5-10 sayfa okumak alışkanlığını gösterelim. DERSLERİMİ NASIL ÇALIŞACAĞIM? Sevgili öğrenciler, Sizler bir yandan okullarınızdaki dersler de başarılı olmak, bir yandan da sınavlarda iyi bir sonuç alarak gönlünüzdeki liseye girebilmek için çalışıyorsunuz.

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR...

SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR... SINAV ÖNCESİ SON UYARILAR... Gereksiz yere kaygılanmayın! Kendinizi rahat hissederseniz sınavda panik yaşamazsınız. Sınav için daima olumlu düşünün. Sınavı ölüm kalım savaşına dönüştürmeyin. Sınav sadece

Detaylı

ÖNERİLER. Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011

ÖNERİLER. Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011 ÖNERİLER Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011 Düzenli ve Planlı Çalışma Aşırı çalışmak veya stres yapmak yerine planlı ve yöntemli çalışmayı tercih edin. Çok zorunlu kalmadıkça uykusuz kalmayın. Sadece sınav öncesi

Detaylı

Bilgi : Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder.

Bilgi : Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. Test çözmede üç unsur önemlidir. Bilgi : Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. Yorum: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Verimli(Etkin) çalışabilmek için AMAÇ BELİRLEMEK çok önemlidir Hedefi olmayan bir gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez. MONTAİGNE Verimli ders çalışmak SAATLERCE ÇALIŞMAK

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK KASIM AYI BÜLTENİ

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK KASIM AYI BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK KASIM AYI BÜLTENİ BAŞARIDA PLANLI ÇALIŞMA, AKILDA TUTMA ve KOLAY ÖĞRENME TEKNİKLERİ Başarılı olmak için çok çalışmak tek başına yeterli olmayabilir. Çok çalıştıkları

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ «TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ»

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ «TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ» TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ «TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ» ODAKLANMAK TEKNOLOJİ DETOKSU YAP KENDİNE RİTÜELLER YARAT GÜNÜNÜ DEĞERLENDİR BOŞ ZAMANINI YÖNET NASIL ÇALIŞACAKSIN SINAVLARDA BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ

Detaylı

Ara Sınav 1. Algoritmalara Giriş 14 Ekim 2005 Massachusetts Institute of Technology Profesörler Erik D. Demaine ve Charles E. Leiserson Kitapçık 14

Ara Sınav 1. Algoritmalara Giriş 14 Ekim 2005 Massachusetts Institute of Technology Profesörler Erik D. Demaine ve Charles E. Leiserson Kitapçık 14 Algoritmalara Giriş 14 Ekim 2005 Massachusetts Institute of Technology 6.046J/18.410J Profesörler Erik D. Demaine ve Charles E. Leiserson Kitapçık 14 Ara Sınav 1 Dağıtılan sınav kitapçığını, size söylenene

Detaylı

Her sorunun kendine has mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

Her sorunun kendine has mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. Her sorunun kendine has mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil, sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz. Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabının düşünülmesi gerekir.

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ HEDEF BELİRLENMELİDİR Nereye gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgarın faydası olmaz. Bir insanın başarılı olabilmesi için önce hedefini belirlemesi gerekir. Hedefler ulaşılabilir

Detaylı

xxxxxxx ÖĞRENME RİSK FAKTÖRLERİ RAPORU

xxxxxxx ÖĞRENME RİSK FAKTÖRLERİ RAPORU xxxxxxx ÖĞRENME RİSK FAKTÖRLERİ RAPORU Test, Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın tarafından geliştirilmiştir. Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz, çoğaltılamaz ve kullanılamaz. OKUL EV VE AİLE KİŞİSEL ÖĞRENME

Detaylı

DUA ETTİĞİNİZDE. J. Robert Ashcroft. ICI Elemanlarıyla İşbirliği İçinde Hazırlanmıştır Resimler: David Cahill Çeviren: Hande Taylan ICI

DUA ETTİĞİNİZDE. J. Robert Ashcroft. ICI Elemanlarıyla İşbirliği İçinde Hazırlanmıştır Resimler: David Cahill Çeviren: Hande Taylan ICI DUA ETTİĞİNİZDE J. Robert Ashcroft ICI Elemanlarıyla İşbirliği İçinde Hazırlanmıştır Resimler: David Cahill Çeviren: Hande Taylan ICI Yeni Yaşam Yayınları İsteme Adresi: ICI P.K.: 33 Bakırköy İstanbul

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

ÇALIŞMA DAVRANIŞINI DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ

ÇALIŞMA DAVRANIŞINI DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ ÇALIŞMA DAVRANIŞINI DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ YÖNERGE: Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa "doğru" anlamına gelen D harfinin altına X işareti, her zaman veya genellikle

Detaylı

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri

Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri Akademik Rapor Hazırlama ve Yazışma Teknikleri 10.DERS TEZ YAZIMI Gündem Tez Yazımı Tezin Parçaları Özet Giriş Ana Bölümler Sonuçlar Referanslar Ekler Teze Örnekler Tez Süreci Literatür taraması Planlama

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? Ders Çalışmanızın Nedenleri ve Sonuçları Verimli Ders Çalışma Yolları Nelerdir? Amaçların ve Önceliklerin Belirlenmesi Her

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Anne, baba ve öğretmenlerinn öğrenciden genel beklentisi, onların Derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni,

Detaylı

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Üniversite Öğrencilerine Altın Değerinde Tüyolar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Prof. Dr. Erol ÖZMEN erolozmen@yahoo.com Üniversiteye başlamak her gençte büyük bir heyecan yaratır. Yaşamının önemli bir dönemecinde olduğunu fark etmesi yanında genci üniversite yaşamının albenisi de

Detaylı

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 1.ANALİZ 1.1 PROBLEM 10. Sınıf Bilişim Teknolojileri öğrencilerinin Mesleki Gelişim dersini gereksiz bulmaları ve bu nedenle derse olan ilgisizlikleri. 1.2 OLMASI GEREKEN DURUM Öğrencilerin bu dersi diğer

Detaylı

BAŞARI. Önce kendi kanatlarına güven! Büyük başarı kalpten gelir, beyinde büyür, ellerden hayata akar.

BAŞARI. Önce kendi kanatlarına güven! Büyük başarı kalpten gelir, beyinde büyür, ellerden hayata akar. BAŞARI Önce kendi kanatlarına güven! Büyük başarı kalpten gelir, beyinde büyür, ellerden hayata akar. Dışımızdaki limitler, içimizdekiler kadar büyür ya da küçülürler. Kafesten çıkınca değil, kafesi içimizden

Detaylı

Fen Bilgisi konularının zihnimizde kalıcı olmasını sağlamak için, konuyu dinlediğiniz akşam mutlaka en az bir 10 dakika tekrarını yapın.

Fen Bilgisi konularının zihnimizde kalıcı olmasını sağlamak için, konuyu dinlediğiniz akşam mutlaka en az bir 10 dakika tekrarını yapın. SBS Fen Bilgisi Derslerine Nasıl Çalışılır? Fen Bilgisi dersi, derste (okulda) öğrenilir. Sizler de dersi çok iyi takip ederek ayrıntıları yakalamaya çalışın. Kaçırdığınız veya anlayamadığınız noktaları

Detaylı

--- ZEKÂ SORULARI ---

--- ZEKÂ SORULARI --- --- ZEKÂ SORULARI --- 1- Bakalım matematiğinize güveniyor musunuz? İşte, kolay bir soru? Elimdeki çiçeklerin ikisi hariç hepsi papatya, ikisi hariç hepsi gül ve ikisi hariç hepsi karanfil olduğuna göre

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU EKİM 2015 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU EKİM 2015 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU EKİM 2015 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Sınavla İlgili Şikayetler Test Çözmedeki Önemli Unsurlar Soru Çözerken Dikkat Edilmesi

Detaylı

Arkadaşınız Kutsal Ruh

Arkadaşınız Kutsal Ruh Yardımsever Arkadaşınız Kutsal Ruh 2 Yardımsever Arkadaşınız Kutsal Ruh L. Jeter Walker ICI University Elemanlarıyla İşbirliği İçinde Hazırlanmıştır. Çeviren: Hande Taylan Redaktör: Doug Clark ICI University

Detaylı

SINAVLARDA DİKKATSİZLİK HATALARINI ÖNLEME VE TEST TEKNİĞİ MURAT KARADUMAN REHBER ÖĞRETMEN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AFYONKARAHİSAR-2015

SINAVLARDA DİKKATSİZLİK HATALARINI ÖNLEME VE TEST TEKNİĞİ MURAT KARADUMAN REHBER ÖĞRETMEN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AFYONKARAHİSAR-2015 SINAVLARDA DİKKATSİZLİK HATALARINI ÖNLEME VE TEST TEKNİĞİ MURAT KARADUMAN REHBER ÖĞRETMEN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ AFYONKARAHİSAR-2015 1 TURLAMA TEKNİĞİ SINAVDA YANITLANACAK TÜM TESTLERDE 1.TURDA

Detaylı

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM?

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? 1. Planlarınızı Paylaşın: Düzenli olarak yaptığınız aile toplantılarında, çocuğunuza model rolünde bir ebeveyn olarak kendi planlarınızdan bahsedin. Planlı olunduğu

Detaylı

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU 1 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU İÇİNDEKİLER BİLSEM GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU... 3 UYGULAYICI ÖĞRETMENLER TARAFINDAN... 4 UYGULAMA SIRASINDA OKUNACAK YÖNERGE... 9 UYGULAMADA

Detaylı

DERS 2. Aylin in Eğitim Hikâyesi

DERS 2. Aylin in Eğitim Hikâyesi DERS 2 Aylin in Eğitim Hikâyesi DERS 2 Aylin in Eğitim Hikâyesi * Seviye: 3-4. sınıf Süre: 40-60 dakika Amaçlar: 1. Erişim sorunlarının toplumsal çevrenin herkes için tasarlanmamasından kaynaklandığını

Detaylı

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal ATA ANADOLU LİSESİ BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Matematik Fen Bilimleri

Detaylı

SINAV TAKTİKLERİ VE ZAMAN YÖNETİMİ

SINAV TAKTİKLERİ VE ZAMAN YÖNETİMİ SINAV TAKTİKLERİ VE ZAMAN YÖNETİMİ İlk doğru gördüğüm cevabı işaretliyorum diğerlerine bakmıyorum Uzun soruları hiç okumuyorum Çok telaşa kapılıyorum Sınavda çözemediğim soru ile karşılaşınca sinirlenip

Detaylı

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ

1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ ÇALIŞMAYA DAİR BİLGİLER 1 ÇALIŞMANIN NASIL SUNULACAĞINI İŞARETLEYİNİZ SUNUM:(X) ATÖLYE ÇALIŞMASI: ( ) 2 UYGULAMADA YER ALAN DİĞER PAYDAŞLAR(DERSLER/KURUMLAR) Tüm derslerde uygulanabilecek bir çalışmadır.

Detaylı

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA

TATİL VAKTİ KISA BİR ARA OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ Lise Veli Bülteni TATİL VAKTİ KISA BİR ARA KISA BİR ARA! Öğrencilerimiz yoğun bir eğitim öğretim dönemini geride bıraktılar. 2 hafta sürecek

Detaylı

D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613

D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613 D218 Sosyal Siyaset: Sosyal Yardım, Güç ve Çeşitlilik CDA1: CDA5613 Bölüm 2 Clarke Bu programda D218 ya da bir başka derse çalışmak için en önemli becerilerden birini konuşacağız. Konumuz, not tutmak.

Detaylı

ETKILI SUNUM SıRLARı

ETKILI SUNUM SıRLARı ETKILI SUNUM SıRLARı Temel Hazırlıklar Başarılı bir sunum yaptığınız hazırlığa bağlıdır. Bu bölümde etkili bir sunum yapmak için gereken sağlam zemini nasıl kuracağınız anlatılıyor. Bu zemin yaratıcı düşünmeyi,

Detaylı

İNGİLİZCE YETERLİK SINAVINI (İYS) GEÇMENİZ İÇİN SİZE YARDIMCI OLACAK STRATEJİLER:

İNGİLİZCE YETERLİK SINAVINI (İYS) GEÇMENİZ İÇİN SİZE YARDIMCI OLACAK STRATEJİLER: İNGİLİZCE YETERLİK SINAVINI (İYS) GEÇMENİZ İÇİN SİZE YARDIMCI OLACAK STRATEJİLER: Bir sınavı geçmeniz o sınavda belirli sayıda soruyu doğru cevaplamanızı gerektirmektedir. Ne var ki, bunu başarabilmek

Detaylı

Verimli Ders Çalışma Yolları Recep Uysal >

Verimli Ders Çalışma Yolları Recep Uysal > Verimli Ders Çalışma Yolları Recep Uysal > Sınava hazırlık sürecini planlı ve verimli değerlendiren öğrenciler doğal olarak amaçlarına ulaşacaklardır. Dileğimiz hepinizin beklentilerinin gerçekleşmesidir.

Detaylı

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ DİKKAT: 1. Soru kitapçıklarını kontrol ederek, baskı

Detaylı

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU MÜLAKAT BECERİLERİ Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU İçindekiler MÜLAKAT MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ MÜLAKAT ÖNCESİ HAZIRLIK MÜLAKATTA NELER YAPILMALI/YAPILMAMALI MÜLAKAT SORULARI Mülakat Hakkında Mülakat ; Sınırlı

Detaylı

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI?

SINIRLARIMIZ SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? SINIRLARIMIZ EKİM 2016-İLKOKUL SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI? Yumuşak sınırlar karmaşık mesajlar iletir, sert sınırlar kural ve beklentilerimizle ilgili net sinyaller gönderir. Günümüzde ebeveynlerin

Detaylı

Eldesiz Toplama. Gerçek Yaşamdan ÖĞRETME VE ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ GÜNLÜK PLAN

Eldesiz Toplama. Gerçek Yaşamdan ÖĞRETME VE ÖĞRENME ETKİNLİKLERİ GÜNLÜK PLAN Dersin adı Alanı Alt Alanı Kazanımlar Öğretme Yöntem ve Teknikleri Kullanılan Eğitim Teknolojileri Araç, Gereçler ve Kaynakça Matematik Sınıf..Sayılar ve İşlemler..2. Doğal Sayılarla İşlemler Önerilen

Detaylı

Etkili bir öğrenmeye ulaşmak isteyen bir insan, her şeyden önce dört şeyi bilmek zorundadır:

Etkili bir öğrenmeye ulaşmak isteyen bir insan, her şeyden önce dört şeyi bilmek zorundadır: ÖĞRENME YÖNTEMLERİ 1 Hazırlayan : R. FİLİZOK Öğrenmesini bilen, yeterli şey biliyor demektir. Henry Brooks ADAMS Düşünmeksizin öğrenmek, kaybedilmiş bir çalışmadır. CONFİCİUS Etkili bir öğrenmeye ulaşmak

Detaylı

Matematik bilgileri öğrenilirken anlamlı kılınmalı Bunu yapabilmek için de bilgiler nedenleriyle birlikte öğrenilmeli. Öğrenim sırasında öğrenci

Matematik bilgileri öğrenilirken anlamlı kılınmalı Bunu yapabilmek için de bilgiler nedenleriyle birlikte öğrenilmeli. Öğrenim sırasında öğrenci Matematik bilgileri öğrenilirken anlamlı kılınmalı Bunu yapabilmek için de bilgiler nedenleriyle birlikte öğrenilmeli. Öğrenim sırasında öğrenci kendi kısaltmalarıyla, kendi yöntemleriyle notlar tutmalı.

Detaylı

Verimli Çalışma Teknikleri

Verimli Çalışma Teknikleri Verimli Çalışma Teknikleri İlham, fikir gelince bunu mutlaka not alın! Ord.Prof.Dr. Süheyl ÜNVER evinin her tarafında kağıt ve kalem bulundururmuş. Duyduğu, aklına geldiği her şeyi yazarmış. 50 den fazla

Detaylı

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu

Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu Betül SAYGIN Esma İNAH Emre BOZKAYA Bilişim Gülen Muharrem Pakoğlu Ortaokulu 15.04.2014 1 Dinleyici kitlenizi belirleyin. Sunumun ana mesajını belirleyin. Sunumun 1. ve 2. slaytında olması gerekenler.

Detaylı

SINAV TEKNİKLERİ YAZILI / KLASİK SINAVLAR. Başarılı Olmak İçin Adımlar:

SINAV TEKNİKLERİ YAZILI / KLASİK SINAVLAR. Başarılı Olmak İçin Adımlar: Sınavlarda başarılı olabilmek ve zamanı etkin kullanabilmek için bilgi sahibi olmanın yanısıra, sınav tekniklerini bilmek ve uygulayabilmek de önemlidir. Sınav teknikleriyle ilgili bu bilgileri evdeki

Detaylı

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY

SINAV ÖNCESİ SON 1 AY SINAV ÖNCESİ SON 1 AY Sık sık deneme sınavlarına katılın. Son 5 yılda çıkmış soruları çözün. Hatırlamakta güçlük çektiğiniz konuları tekrar edin. Ders aralarında düzenli olarak 10-15 dk. bedensel egzersizlere

Detaylı

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİLERİ VE ÖĞRETİMİ

ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİLERİ VE ÖĞRETİMİ ÖĞRENME GÜÇLÜKLERİ OLAN ÖĞRENCİLERİN OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİLERİ VE ÖĞRETİMİ Sadece bir cümleyi anlamaktan daha geniş kapsamlı bir anlamayı ifade eder. Birçok birleşik veya ardışık cümleyi anlamayı, paragrafı,

Detaylı

Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme

Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme Yerleştirme sınavları test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Çünkü bu sınavlara müracaat eden aday sayısı her yıl artmakta kontenjanlar

Detaylı

TAT İ L ÖNER İ LER İ

TAT İ L ÖNER İ LER İ TATİL ÖNERİLERİ 20 OCAK 2017 GÜNÜ SÖMESTR TATİLİ BAŞLIYOR! Yoğun geçen bir döneminin ardından karneler alınıyor ve sömestr tatili başlıyor! Karne ne anlama gelir? Geçen bir dönemin ardından öğrenim sürecinin

Detaylı

Çocukların karnesini elimize aldığımız zaman karnedeki notları görmekten öte bizler, bu çocuklar için neler yaptık? diye düşünmemiz gerekir.

Çocukların karnesini elimize aldığımız zaman karnedeki notları görmekten öte bizler, bu çocuklar için neler yaptık? diye düşünmemiz gerekir. Çocukların Karnesindeki Notlar Kimin? Çocukların okul başarılarının temelinde, ailenin çocuğa ve okula karşı tutumuyla yakından ilgilidir. Ailenin çocuğa ve okula karşı tutumu, çocuğun karnesini etkilemektedir.

Detaylı

DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI

DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI BAŞARININ ÖZETİ M.KEMAL ATATÜRK E ORDU YOK! DEDİLER : KURULUR! DEDİ. PARA YOK! DEDİLER : BULUNUR! DEDİ. DÜŞMAN ÇOK! DEDİLER : YENİLİR! DEDİ. VE BÜTÜN DEDİKLERİ OLDU. ÖĞRENME AŞAMALARI

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NEDEN BAŞARISIZ OLDUM? Sadece,ilgimi çeken gelen konulara çalıştım Dersten derse konudan konuya atladım. Zaman zaman hayale dalıp

Detaylı

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi 1. Amaçlarınızı belirleyin Başarılı olabilmek için mutlaka amacın açık ve net bir tanımının yapılmış olması, kişinin buna inanması gerekir.

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ve 1.SINIF EĞİTİM PROGRAMI

OKUL ÖNCESİ ve 1.SINIF EĞİTİM PROGRAMI DERS KİTAP SAYFA ÇALIŞMA OKUL ÖNCESİ ve 1.SINIF EĞİTİM PROGRAMI 1 Çalışma Kitabı 1 6-7 Mental aritmetik derslerine başlamak için 1 'den 100'e kadar, sayı okur yazarlığı gereklidir. Öncelikle çocuğunuza

Detaylı

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÇALIŞMA ORTAMI Sessiz olmalı. Tv olan veya radyo çalan oda da ders çalışılmamalı. Çalışma masada olmalı. Yatarak uzanarak ders çalışılmamalı. Çalışma masasının etrafında

Detaylı

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi

www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi www.turkceciler.com Türk Dili ve Edebiyatı Kaynak Sitesi OKUMA GELİŞİM DOSYASI 204 OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI Okuma; kelimeleri, cümleleri veya bir yazıyı bütün unsurlarıyla görme, algılama, kavrama

Detaylı

8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA

8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA HAZIRLAYAN: MATEMATİK 2017 ds DENEME 1 (ÇARPANLAR VE KATLAR ) 8.SINIF 1. DÖNEM MATEMATİK DERSİ SORUMAT MERKEZİ ORTAK SINAVI SORU SAYISI: 20 SINAV SÜRESİ: 40 DAKİKA A KİTAPÇIK TÜRÜ Adı ve Soyadı :... Sınıfı

Detaylı

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR GÜNDEM MADDELERİ 1. OKULUMUZUN YIL SONU ETKİNLİKLERİ -KERMES VE BİLİM ŞENLİĞİ, OKUL GECESİ 2. ÖĞRENCİLERİN DURUMU 3. DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI 4. OKULUMUZA GELİŞ GİDİŞLERDE İZLENECEK YOL- ÖĞRETMEN VE

Detaylı

Planlı Çalışın. Gerçek başarı, başarısız olmak korkusunu yenmektir.

Planlı Çalışın. Gerçek başarı, başarısız olmak korkusunu yenmektir. Planlı Çalışın Plan; günlük, haftalık veya aylık olabilir. Planlı çalışma alışkanlığı lise öğreniminden önce mutlaka kazanılması gereken bir alışkanlıktır ve hayat boyu başarı için şarttır. Plan yaparken

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ERKEN YAŞTA DİL ÖĞRENME... 1 Erken Yaşta Dil Öğrenenler... 1 Çocuklar ana dillerini nasıl öğrenirler?... 2 Ana dil ediniminin aşamaları... 3 Yabancı dil öğrenimine erken başlamak faydalı

Detaylı

Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013

Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013 Koç Üniversitesi nde ders verme tecrübelerim BURAK ÖZBAĞCI 2013 2002 yılından beri Koç Üniversitesi nde lisans ve lisansüstü toplam 16 farklı dersi, 35 farklı şubede anlattım. 8-10 kişilik küçük sınıflara

Detaylı

ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR

ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR ÖĞRENME NEDİR? ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR Öğrenme, davranışlarımızda ve zihnimizde meydana gelen sürekli değişikliklerdir. İnsanın öğrenme düzeyi ve öğrenme hızı çeşitli sebeplerden etkilenmektedir.

Detaylı

ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI

ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENME VE BAŞARI Anlamlı ve kalıcı öğrenme ancak bireyin(kişinin) kendi isteği, çabası ve bilinçli bir şekilde bilgileri işlemesi ile

Detaylı

Öğrenme stilleri görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere 3 gruba ayrılır.

Öğrenme stilleri görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere 3 gruba ayrılır. ÖĞRENME STILLERI ÖĞRENME STILI NEDIR? Öğrenme stilleri her bir öğrencinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendine özgü yollar kullanmasıdır. Her öğrencinin

Detaylı

Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar 2013 / 2014 SAYI: 22. Haftanın Bazı Başlıkları

Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar 2013 / 2014 SAYI: 22. Haftanın Bazı Başlıkları 2013 / 2014 SAYI: 22 Haftanın Bazı Başlıkları 25 Kent, 25 Kolej Projesi Ziyaretleri 25 Kent 25 Kolej Minik Salvador Dali'ler Seramik Kaplumbağalar Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar Ödev Yapmak İstemeyen Çocuklar

Detaylı

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Beş önemli kritik nokta 1. Bir kez, hedef çizim NUMARASINI yazdığınızda, hemen ardından, AŞAMA 1 deki, sağ üst köşedeki

Detaylı

Streslere karşı 7 etkin uygulama

Streslere karşı 7 etkin uygulama Streslere karşı 7 etkin uygulama Stres ve huzursuzluklarda, mide kazınmalarında korku ve kaygı durumlarında aşağıdaki uygulamalar size her zaman yardımcı olabilir: 1. Dikkati başka yere yönlendirmek Şarkı

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA Planlı Çalışma Nedir? Amacımıza ulaşmak için hangi dersi ne kadar

Detaylı

Math 103 Lineer Cebir Dersi Final Sınavı

Math 103 Lineer Cebir Dersi Final Sınavı Haliç Üniversitesi, Uygulamalı Matematik Bölümü Math 3 Lineer Cebir Dersi Final Sınavı 3 Araliık 27 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: 2: Bitiş Saati: 3:4 Toplam Süre: Dakika Lütfen adınızı ve soyadınızı

Detaylı