GIDA GÜVENLİĞİ ve TARIMSAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GIDA GÜVENLİĞİ ve TARIMSAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ"

Transkript

1 QUECHERS EKSTRAKSİYON METODUNU MODİFİYE EDEREK SULARDA POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN BELİRLENMESİ İÇİN ÇEVRE DOSTU BİR ANALİZ YÖNTEMİ GELİŞTİRİLMESİ VE VALİDASYONU GIDA GÜVENLİĞİ ve TARIMSAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ Bülent Şık, Timur Tongur, Taner Erkaymaz, Hanife Aydan Yatmaz

2 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN KAYNAKLARI Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAH) sularda bulunması muhtemel kirletici maddeler arasında en çok önem arz edenlerden biridir. PAH lar çevresel bir kontaminant olarak hava, su, toprak gibi pek çok doğal ortamda bulunan, kararlı ve dirençli kimyasal yapıya ve yüksek bir toksisiteye sahiptir (1,2). Polisiklik aromatik hidrokarbon bileşikleri fosil yakıtların dökülmesi ve yanması, evsel-endüstriyel atıklar, enerji, madencilik ve imalat sektöründeki faaliyetler başta olmak üzere çok çeşitli nedenlerle açığa çıkarak sucul ortamlara bulaşabilmektedir (1,2,3). Doğada 500 ün üzerinde PAH bileşiği tespit edilmiştir. Ancak kanserojen ve toksik etkisinin daha fazla olduğu düşünülen 16 PAH bileşiği öncelikli kirleticiler arasında kabul edilmiştir (2,3).

3 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZ YÖNTEMLERİ PAH lar çok düşük konsantrasyonlarda dahi toksik, karsinojenik ve mutajenik bir etkiye sahiptir (4). Bu özellikleri nedeniyle PAH ların gıda, su ve çevresel ortamlarda düzenli izleme çalışmaları ile kalıntılarının araştırılması bir gerekliliktir. PAH analizlerinde örnek hazırlama aşamasında sıvı sıvı ekstraksiyonu (5), katı faz ekstraksiyonu (6), soğuk fiber katı faz mikroekstraksiyonu (1). Stir-Bar Sorptiv Ekstraksiyonu (7) ve Quechers (8) gibi çeşitli ekstraksiyon yöntemleri kullanılmaktadır. Gaz kromatografisi kütle spektrometresi, ile GCMSMS teknikleri PAH analizlerinde en çok kullanılan analitik tekniklerin başında gelmektedir (1, 9,10). Literatürde sıvı kromatografisi esaslı çeşitli yöntemler de bulunmaktadır (11,12,13).

4 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZ YÖNTEMLERİ Gaz Kromatografisi Kütle Spektrometresi çeşitli çevresel kirleticilerin kalitatif ve kantitatif olarak tespitinde rutin olarak kullanılan bir sistemdir. Bu çalışmada Quechers ekstraksiyon yöntemi üzerinde bazı değişiklikler yapılarak EPA tarafından sularda kontrol edilmesi gerektiği bildirilen 16 adet Polisiklik Aromatik Hidrokarbon un Gaz Kromatografisi Kütle spektrometresi cihazı ile belirlenmesi için bir yöntem geliştirilmiştir. Metot validasyon çalışması ile metodun doğruluk, kesinlik, doğrusallık, tespit ve ölçüm limiti gibi önemli performans ölçütleri de belirlenmiştir.

5 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZİ: GEREÇ-YÖNTEM Çalışmada ele alınan PAH lar sırasıyla; napthelene, acenaphthylene, acenaphthene, fluorene, phenanthrene, anthracene, fluoranthene, pyrene, benzo[a]anthracene, chrysene, benzo[b]fluoranthene, benzo[k]fluoranthene, benzo[a]pyrene, indeno(1,2,3-cd)pyrene, dibenz[ah]anthracene, benzo[ghi]perylene Yüksek saflıkta ( >%98) temin edilen toz standartlardan metanol içinde 1000 mg/l konsantrasyonda olmak üzere tek tek ana stok standart çözeltileri hazırlanmıştır. Bu ana stok standartlar kullanılarak 5 mg/l seviyesinde ana stok karışım hazırlanmıştır. Bu karışım standart çözeltisinden kalibrasyon ve geri kazanım çalışmaları yapılmıştır.

6 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZİ: GEREÇ-YÖNTEM Sularda PAH analizi için, QuEChERS yöntemi temel alınarak bir metot geliştirildi ve numune ön hazırlık işlemleri bu metot ile yapılarak ekstraksiyon gerçekleştirildi. GC-MS cihazı ile analizler yapıldı. Ekstraksiyon solventi olarak asetonitril kullanıldı ve yapılan ekstraksiyonun kalitesi iç (internal) standart olarak Antrasen D10 kullanılarak kontrol edildi.

7 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZİ: GEREÇ-YÖNTEM Kalibrasyon grafiği 6 farklı konsantrasyon noktasında çalışılmıştır. 6 farklı konsantrasyonda matriks uyumlu kalibrasyon çözeltisi hazırlamakta kullanılmak üzere 50 ml ultra saf su 250 ml lik teflon kapaklı sızdırmaz erlene tartılmış ve örneğe uygulanan tüm işlem basamakları aynı şekilde uygulanmıştır. Çalışma süresi boyunca yöntemin güvenilirliği test etmek için Kalite Kontrol çalışması yapılmıştır. Kalite kontrol çalışmasında örnek olarak kullanılmak üzere; 50 ml ultra saf su 250 ml lik teflon kapaklı erlene tartılmış ve üzerine 20 µl PAH standart çalışma çözeltisi (5 mg/l) otomatik pipet ile eklenmiştir. Bu şekilde ekleme yapılmış örnek teorik olarak her bir PAH analitinden 2 ng/g içerir.

8 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZİ: GEREÇ-YÖNTEM 250 ml lik teflon kapaklı sızdırmaz erlene 50 g örnek tartılır. Kör örnek çalışması için ise 50 ml ultra saf su 250 ml lik teflon kapaklı sızdırmaz erlene tartılmıştır. Örnek tartılmış olan her bir 250 ml lik erlene 10 ml % 1 glacial Asetik asit içeren asetonitril solventi eklendi. Analizi yapılacak örneğe, kör örneğe ve kalite kontrol örneğine 100 µl internal standart (ISTD) (5 mg/l) çözeltisi otomatik pipetle eklendi. Örnek teorik olarak 10 ng/g ISTD içerir. Matriks uyumlu kalibrasyon standartlarında kullanılacak kör örneklere ISTD çözeltisi eklenmemiştir.

9 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZİ: GEREÇ-YÖNTEM Her bir erlene 20 g susuz MgSO4 ve 1,0 g susuz NaAc (Sodyum asetat) eklenir ve erlenin kapağı sıkıca kapatılır. Ekstraksiyon sıcaklığının C ye yükselmesi beklenen bir olaydır. Erlenler 3 dk boyunca buz banyosu içerisinde tutularak çalkalandı ve böylece sıcaklık kontrol altına alındı. Sızdırma olmaması için erlenin kapağı sıkıca kapatıldı. Solventin tüm numune ile etkileşmesini sağlamak için çalkalama sırasında kristal haldeki kümeleşmenin etkili bir şekilde parçalandığı kontrol edildi.

10 POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLARIN ANALİZİ: GEREÇ-YÖNTEM Numune içeren erlenler 10 dk bekletildi ve organik faz ile su fazının ayrışması sağlandıktan sonra üstte kalan organik fazın tamamı alınacak şekilde 50 ml lik falkon tüplere aktarma yapıldı. Tüpler soğutmalı santrifüj cihazına yerleştirildi ve 10 dakika süreyle 3000 rpm de santrifüj edildi. Santrifüjleme işlemi bittikten sonra 4 ml MeCN ektraktı (üst faz) dikkatlice otomatik pipet yardımıyla içerisinde 400 mg PSA (her 1 ml ekstrakt için 100 mg) ve 1200 mg susuz MgSO4 (her 1 ml ekstrakt için 300 mg) içeren bir başka 15 ml lik kapaklı falkon santrifüj tüpüne aktarıldı. Santrifüj tüplerinin kapağı sıkıca kapatıldı ve 60 saniye süreyle el ile karıştırıldı (veya vortex ile) ve daha sonra 4000 rpm de 5 dakika hızda santrifüj edildi. Santrifüj sonrası elde edilen ekstraksiyon çözeltisinden GC MS cihazına enjeksiyon yapılmak üzere 1000 µl alınarak autosampler viallerine aktarıldı.

11 Gereç-Yöntem-GCMS Fırın Programı GC MS Cihazında PAH ları ayırmak için kullanılan fırın programı ve çalışma koşullarına ilişkin bilgiler aşağıda Tablo 1 ve Şekil 1 de sunulmuştur.

12 Kolonda kromatografik ayırımı gerçekleştirilen PAH ların kütle spektrometresi dedektöründe uygun iyonlar seçilerek tespiti yapılmıştır. GC-MS cihazında her bir PAH analitine ait alıkonma zamanları, analitlerin belirlenmesinde kullanılan kuantifikasyon ve doğrulama iyonları ile ilgili bilgiler Tablo 2 de gösterilmiştir. Gereç ve Yöntem Sıra No Tablo 2. PAH ların alıkonulma süreleri (RT), kuantifikasyon ve doğrulama iyonları RT PAHs Kuantifikasyon İyonu Doğrulama İyonları 1 3,12 napthelene , ,73 acenaphthylene , ,99 acenaphthene , ,80 fluorene , ,29 phenanthrene , ,36 anthracene D , ,40 anthracene , ,43 fluoranthene , ,75 pyrene , ,45 benzo[a]anthracene , ,50 chrysene , ,21 benzo[b]fluoranthene , ,25 benzo[k]fluoranthene , ,64 benzo[a]pyrene , ,95 indeno(1,2,3-cd)pyrene , ,99 dibenz[ah]anthracene , ,27 benzo[ghi]perylene , 277

13 Gereç ve Yöntem Tablo 1 ve Tablo 2 de belirtilen çalışma koşulları altında ve 50 ppb standart karışımı çözeltisinin enjeksiyonu ile elde edilen total iyon kromatogramı ve her bir PAH analitine ait alıkonma zamanlarına ilişkin bilgiler ise Şekil 2 de sunulmuştur. RT: RT: RT: 9.75 RT: 9.43 RT: Time (min) Şekil 2. Total İyon Kromatogramı Napthelene (1), Acenaphthylene (2), Acenaphthene (3), Fluorene (4), Phenanthrene (5), Anthracene (6), Anthracene D10 (7) Fluoranthene (8), Pyrene (9), Benzo[a]anthracene (10), Chrysene (11), Benzo[b]fluoranthene (12), Benzo[k]fluoranthene (13), Benzo[a]pyrene (14), Indeno(1,2,3-cd)pyrene (15), Dibenz[ah]anthracene (16), Benzo[ghi]perylene (17) RT: RT: RT: RT: NL: 2.02E7 TIC MS 50ppb_std

14 BULGULAR Yapılan çalışmalar sonucunda 16 adet PAH analitinin belirlenmesi için analiz süresi 18 dakika olan bir metot geliştirilmiştir. Ekstraksiyon yöntemi olarak gıdalarda pestisit başta olmak üzere çeşitli kimyasal maddelerin ekstraksiyonunda kullanılan bir yöntem olan Quechers ekstraksiyon yöntemi kullanılmış (14, 15, 16); ancak bu metot sulardan PAH ekstraksiyonunu gerçekleştirmek için modifiye edilmiştir. Gıdalarda kullanılan Quechers metodunda numune analiz için 10 gr olarak tartılır ve 10 ml asetonitril ile 15 gr olarak tartıldı ise 15 ml asetonitril ile ekstrakte edilir. Genel olarak ekstraksiyon basamağı aşamasında konsantrasyon değişimi gerçekleştirilmez. Modifiye ettiğimiz metot ile 50 gr su numunesi, 10 ml asetonitril ile ekstrakte edilerek orijinal yönteme kıyasla daha yüksek miktarda örneğin daha az miktarda solvent ile ekstraksiyonunun sağlanması suretiyle sularda oldukça düşük konsantrasyonlarda bulunan PAH ların olabildiğince yüksek oranda ekstrakte edilebilmeleri amaçlanmıştır. Yapılan denemeler sonucunda analizi yapılan PAH lar için LOQ seviyeleri 2 ng/g seviyesinin altına kadar çekilebilmiştir.

15 BULGULAR Gıdalarda kullanılan Quechers metodu ile yapılan çalışmalarda, genellikle ekstraksiyon aşamasında ortamda bulunan su miktarı maksimum 12 ml dir. Bu miktarda suyu organik faz olan asetonitrilden uzaklaştırmak için yaklaşık 6 gr susuz Magnezyum Sülfat yeterlidir. Magnezyum Sülfat kristal yapısına su alabilen bir tuzdur ve genellikle kurutma işlemlerinde kullanılır. Aynı zamanda suda çözünebilen ve organik fazda neredeyse hiç çözünmeyen özelliği sayesinde organik ve sulu fazların birbirlerinden kolayca ayrışmalarına imkân verir. Analizde kullanılan su miktarının fazlalığı nedeniyle ekstraksiyon solventi olan asetonitrilin su fazından ayrıştırılması basamağında 20 gr susuz Magnezyum Sülfat kullanmanın uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

16 BULGULAR Susuz Magnezyum Sülfatın kristal yapısına su alması ekzotermik bir olaydır ve ortama ısı verir. Ekstraksiyon basamağında sıcaklığın aşırı yükselmesinin bazı PAH ların ortamdan uzaklaşmasına ve tespit edilememelerine yol açacağı düşünülerek ekstraksiyon soğuk koşullarda gerçekleştirilmiştir. Orjinal Quechers metodu ile yapılan çalışmalarda, su miktarının az olması nedeniyle ekstraksiyon sıcaklığı 40 0 C yi geçmez ve bu nedenle herhangi bir soğutma işlemine gerek yoktur. Ancak geliştirilen metotta su miktarının 50 gr olması ve kullanılan magnezyum sülfatın da 20 gr olması nedeniyle açığa çıkacak ısıyı kontrol altına almak için ekstraksiyon sıcaklığı buz banyosu kullanılarak kontrol altına alınmıştır.

17 METOT VALİDASYONU Geliştirilen analiz yönteminin performans ölçütlerini belirlemek amacıyla metot validasyon çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda doğrusallık, geri kazanım, tekrarlanabilirlik ve tekrarüretilebilirlik çalışmaları yapılmıştır. Doğrusallık çalışmasında matriks uyumlu kalibrasyon eğrisi hazırlanmış ve 0, 2, 5, 10, 25 ve 50 ng/g aralığında çalışılmıştır. Çalışmadaki tüm PAH lar için doğrusallık (r 2 ) 0.99 değerinden yüksek bulunmuştur. Tespit limiti (LOD) ve ölçüm limiti (LOQ) çalışması her bir PAH standartının 2 ng/g konsantrasyonda olduğu su örneği ile 10 adet geri kazanım çalışması yapılarak belirlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen standart sapma değeri 3 ile çarpılarak LOD, 9 ile çarpılarak LOQ değerleri her bir analit için hesaplanmıştır. Doğrusallık, LOD, LOQ ve geri kazanım oranı değerleri ile ilgili bulgular Tablo 3 de sunulmuştur.

18 Doğrusallık, LOD-LOQ ve Geri Kazanım Oranı Değerleri Tablo 3. PAH lara ait R 2, LOD, LOQ ve geri kazanım oranı değerleri (2 ng/g) Ortalama Sonuç (2 ng/g) SD LOD (ng/g) LOQ (ng/g) % Geri Kazanım R 2 napthelene 1,19 0,20 0,61 2,02 59,51 0,9981 acenaphthylene 1,60 0,19 0,57 1,91 80,08 0,9981 acenaphthene 1,80 0,19 0,58 1,94 90,20 0,9984 fluorene 1,90 0,16 0,47 1,56 94,80 0,9966 phenanthrene 1,60 0,18 0,54 1,80 79,93 0,9994 anthracene 1,58 0,18 0,54 1,81 78,98 0,9994 fluoranthene 1,67 0,19 0,58 1,92 83,29 0,9995 pyrene 2,10 0,15 0,44 1,46 105,01 0,9994 benzo[a]anthracene 1,62 0,13 0,40 1,33 80,97 0,9967 chrysene 1,86 0,11 0,34 1,14 92,88 0,9975 benzo[b]fluoranthene 1,51 0,16 0,47 1,55 75,61 0,9962 benzo[k]fluoranthene 1,52 0,18 0,55 1,83 76,06 0,9960 benzo[a]pyrene 1,92 0,08 0,23 0,78 95,99 0,9960 indeno(1,2,3-cd)pyrene 1,71 0,13 0,39 1,30 85,69 0,9974 dibenz[ah]anthracene 1,77 0,05 0,16 0,55 88,64 0,9953 benzo[ghi]perylene 1,62 0,18 0,54 1,79 81,11 0,9991

19 Tekrarlanabilirlik ve Tekrar üretilebilirlik İki farklı konsantrasyonda, 2 farklı analist ile ve 5 tekrarlı olarak geri kazanım, tekrarlanabilirlik ve tekrarüretilebilirlik çalışmaları yapılmıştır. 2 farklı konsantrasyonda yapılan çalışma sonuçlarını içine alan % geri kazanım ve genel bağıl standart sapma oranları (%RSDpool) hesaplanmıştır. Geri kazanım ve tekrarlanabilirlik çalışmaları aynı günde, tekrarüretilebilirlik çalışması ise iki farklı günde yapılmıştır. Geri kazanım ve %RSDpool a ait değerler Tablo 4 de gösterilmiştir

20 Tekrarlanabilirlik Çalışmaları Tablo 4. Analist 1 için Tekrarlanabilirlik ve Genel %RSDpool Değerleri Ortalama Geri Kazanım Analist 1 (2,5 ng/g) Ortalama Geri Kazanım Analist 1 (10 ng/g) Analist 1 %RSD (2,5 ng/g) Analist 1 %RSD (10 ng/g) Analist 1 %RSDpool napthelene 1,51 5,91 6,69 8,08 7,42 acenaphthylene 1,90 9,22 5,80 7,59 6,76 acenaphthene 1,90 9,55 5,62 3,31 4,61 fluorene 1,93 10,40 5,58 4,74 5,18 phenanthrene 1,98 10,42 8,71 5,30 7,21 anthracene 1,95 10,46 7,50 5,07 6,40 fluoranthene 2,10 10,05 7,31 4,77 6,17 pyrene 1,98 8,75 7,89 7,66 7,78 benzo[a]anthracene 2,11 9,13 13,27 8,20 11,03 chrysene 1,86 8,47 6,39 7,74 7,10 benzo[b]fluoranthene 1,96 9,33 7,28 8,71 8,03 benzo[k]fluoranthene 2,06 9,75 4,87 10,28 8,04 benzo[a]pyrene 1,86 8,74 2,08 7,21 5,31 indeno(1,2,3-cd)pyrene 2,08 9,63 8,91 8,15 8,54 dibenz[ah]anthracene 2,03 9,27 5,80 7,05 6,46 benzo[ghi]perylene 2,14 9,54 8,54 5,,80 7,30

21 Tekrarlanabilirlik Çalışmaları Tablo 5. Analist 2 için Tekrarlanabilirlik ve Genel %RSDpool Değerleri Ortalama Geri Kazanım Analist 2 (2,5 ng/g) Ortalama Geri Kazanım Analist 2 (10 ng/g) Analist 2 %RSD (2,5 ng/g) Analist 2 %RSD (10 ng/g) Analist 2 %RSDpool napthelene 1,62 6,21 13,27 8,20 11,03 acenaphthylene 1,86 8,79 9,46 12,95 11,34 acenaphthene 1,83 8,64 6,19 4,81 5,54 fluorene 1,94 9,60 4,98 3,35 4,24 phenanthrene 1,90 9,61 7,08 6,34 6,72 anthracene 1,97 9,77 6,00 9,02 7,66 fluoranthene 2,11 9,41 6,79 8,71 7,81 pyrene 2,09 9,20 3,55 6,39 5,17 benzo[a]anthracene 2,03 9,41 12,45 6,88 10,06 chrysene 1,89 8,85 4,70 5,76 5,26 benzo[b]fluoranthene 1,98 9,03 5,94 6,37 6,16 benzo[k]fluoranthene 2,00 9,98 6,94 8,46 7,74 benzo[a]pyrene 1,82 8,67 4,73 4,19 4,47 indeno(1,2,3-cd)pyrene 2,03 9,36 12,42 8,39 10,60 dibenz[ah]anthracene 2,03 9,24 6,50 3,92 5,37 benzo[ghi]perylene 2,11 9,67 11,46 11,66 11,56

22 Tekrar üretilebilirlik Çalışmaları Tablo 6. Tekrar üretilebilirlik Çalışması Sonuçları Ortalama Geri Kazanım Analist 1 (2,5 ng/g) Ortalama Geri Kazanım Analist 2 (2,5 ng/g) Ortalama Geri Kazanım Analist 1 (10 ng/g) Ortalama Geri Kazanım Analist 2 (10 ng/g) Ortalama % Geri Kazanım % RSDpool napthelene 1,51 1,62 5,91 6,21 61,60 9,36 acenaphthylene 1,90 1,86 9,22 8,79 82,69 10,49 acenaphthene 1,90 1,83 9,55 8,64 82,81 11,08 fluorene 1,93 1,94 10,40 9,60 88,74 12,49 phenanthrene 1,98 1,90 10,42 9,61 88,88 13,16 anthracene 1,95 1,97 10,46 9,77 89,82 13,25 fluoranthene 2,10 2,11 10,05 9,41 90,74 8,78 pyrene 1,98 2,09 8,75 9,20 85,60 7,10 benzo[a]anthracene 2,11 2,03 9,13 9,41 87,77 9,83 chrysene 1,86 1,89 8,47 8,85 80,70 8,04 benzo[b]fluoranthene 1,96 1,98 9,33 9,03 85,29 8,84 benzo[k]fluoranthene 2,06 2,00 9,75 9,98 89,90 11,21 benzo[a]pyrene 1,86 1,82 8,74 8,67 80,31 8,25 indeno(1,2,3-cd)pyrene 2,08 2,03 9,63 9,36 88,57 10,17 dibenz[ah]anthracene 2,03 2,03 9,27 9,24 86,86 7,52 benzo[ghi]perylene 2,14 2,11 9,54 9,67 90,54 9,15

23 Tekrarlanabilirlik ve Tekrarüretilebilirlik Çalışması Sonuçlar Analistlerin elde ettiği sonuçlardan Genel %RSDpool hesaplaması yapılmış ve elde edilen sonuçların AOAC (17) tarafından önerilen metot validasyon kriterlerine uygun olduğu belirlenmiştir. 2 ayrı analist ile iki farklı günde yapılan tekrarüretilebilirlik çalışmasından elde edilen sonuçların da AOAC (17) tarafından önerilen metot validasyon kriterlerine uygun olduğu belirlenmiştir.

24 Sonuç Sularda araştırılması önem arzeden 16 adet PAH için 18 dakika içinde sonuç veren analiz süresi kısa, doğruluk ve kesinlik değeri yüksek bir metot geliştirilmiştir. Metodun performans ölçütlerini belirlemek için yapılan validasyon çalışması sonuçları AOAC (17) dokümanındaki metot validasyonu kabul kriterlerine göre değerlendirilmiştir. İlgili dokümanda 10 µg/kg seviyesinde ortalama % geri kazanım aralığında, tekrarlanabilirlik %RSD sinin 21 den, tekrarüretilebilirlik %RSD sinin 32 den küçük olması gerektiği belirtilmiştir. Validasyon çalışması sonucunda 16 adet PAH için elde edilen değerler yukarıda belirtilen kriterlere bütünüyle uymaktadır. Quechers ekstraksiyon yöntemi kullanılan solvent miktarının azlığı ve örnek temizleme işlem basamaklarının az miktarda kimyasal kullanılmasına dayalı olması nedeniyle çevre dostu yöntem olarak kabul edilmektedir. Geliştirilen analiz yöntemi, Quechers yönteminde yapılan bazı değişikliklerle sularda PAH analizi yapmayı mümkün kılmaktadır.

25 TEŞEKKÜRLER

26 Kaynaklar 1. H. C. Menezes and Friends; A sensitive GC/MS method using cold fiber SPME to determine polycyclic aromatichydrocarbons in spring water. Microchemical Journal 110; A.K.M. Kabzinski, J. Cyran, R. Juszczak, Determination of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Water (Including Drinking Water) of Lodz, Polish Journal of Enviromental Studies Vol. 11, No. 6, Sami Barrek and Friends; Multi-residue analysis and ultra-trace quantification of 36 priority substances from the European Water Framework Directive by GC MS and LC-FLD-MS/MS in surface waters. Talanta 79, T.R. Crompton Determination of Organic Compounds in Natural and Treated Waters. Taylor & Francis Group, 929 p. 5. E. Węgrzyn, S. Grześkiewicz, W. Popławska, and B. K. Głód, Modified Analytical Method for Polycyclic Aromatıc Hydrocarbons, Using Sec For Sample Preparation And RP-HPLC with Fluorescence Detection. Application To Different Food Samples. ACTA Chromatographica, No. 17, José Ricardo Lima Bispo, Sandro Navickiene, Haroldo Silveira Dórea; Method Validation for SPE Applied to Determination of PAH in Petroliferous Industry Effluent Water. American Journal of Analytical Chemistry, 2, M.S. Garcia-Falcón; B. C. Grande; J. Simal-Gándara, Stirring Bar Sorptive Extraction in The Determination of PAHs in Drinking Waters. Water Research A. Sadowska-Rociek, M. Surma and E. Cieślik, Comparison of Different Modifications on Quechers Sample Preparation Method for PAHs Determination in Black, Green, Red And White Tea. Environ Sci Pollut Res Int. 21(2): So-Young Jung, Ju-Sung Park, Min-Su Chang, Mi-Sun Kim, Sang-Mi Lee, Jung-Hun Kim, and Young-Zoo Chae; A Simple Method for the Determination of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAH) in Edible Oil Employing Solid Phase Extraction (SPE) Cartridge Purification. Food Sci. Biotechnol. 22(S): M. Bates, P. Bruno, M. Caputi, M. Caselli, G. de Gennaro, M. Tutino, Analysis of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in Airborn Particles by Direct Sample Introduction Thermal Desorption GC MS. Atmospheric Environment 42; S. J. Moja and F Mtunzi; Application Of Solid Phase Extraction (SPE) Method İn Determining Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (Pahs) İn River Water Samples. Journal of Environmental Chemistry and Ecotoxicology, Vol. 5(11), C. Becouze, L. Wiest, R. Baudot, J.L. Bertrand-Krajewski, C. Cren-Olivé; Optimisation of pressurised liquid extraction for the ultratrace quantification of 20 priority substances from the European Water Framework Directive in atmospheric particles by GC MS and LC FLD MS/MS. Analytica Chimica Acta 693, B. Ramsauer and Friends; A Liquid Chromatography/Tandem Mass Spectrometry (LC-MS/MS) Method For The Determination of Phenolic Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (OH-PAH) in Urine of Non-Smokers And Smokers. Anal Bioanal Chem 399: A.Wilkowska, M. Biziuk; Determination of pesticide residues in food matrices using the QuEChERS methodology. Food Chemistry 125, A.Sadowska-Rociek, M. Surma, E. Cieślik; Comparison of different modifications on QuEChERS sample preparation method for PAHs determination in black, green, red and white tea. Environ Sci Pollut Res. 21, A. Angioni, L. Porcu, M. Secci, P. Addis; QuEChERS Method for the Determination of PAH Compounds in Sardinia Sea Urchin (Paracentrotus lividus) Roe, Using Gas Chromatography ITMS-MS Analysis. Food Anal. Methods 5, AOAC Official Methods of Analysis; Guidelines for Standard Method Performance Requirements.

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım:

Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: Gıda Analizlerinde Toksik Madde Tayini LC-GC Aplikasyonu Tanım: İşlem görmüş gıda matrislerinde LC-MS/MS ve GC-MS ile Yüksek dozda toksik madde kalıntısı teşhis ve miktarlandırma analizleri için geliştirilmiş

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 1605 Cadde, Dilek Binası BİLKENT 06800 ANKARA/TÜRKİYE Tel : 444 50 57 Faks : 0 312 265 09 06 E-Posta

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS Sistemi ile Tekstil, Deri ve Kağıt Materyallerinde Perflor Gruplu (PFOSs) Kimyasal Bileşiklerin Tayini

UYGULAMA NOTU. LCMSMS Sistemi ile Tekstil, Deri ve Kağıt Materyallerinde Perflor Gruplu (PFOSs) Kimyasal Bileşiklerin Tayini UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M026 LCMSMS Sistemi ile Tekstil, Deri ve Kağıt Materyallerinde Perflor Gruplu (PFOSs) Kimyasal Bileşiklerin Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kim. Murat ONUL Ant

Detaylı

GC/MS ile Meyve ve Sebzelerde Pestisit Analizi

GC/MS ile Meyve ve Sebzelerde Pestisit Analizi UYGULAMA NOTU Gaz Kromatografi Kütle Spektrometri M006 GC/MS ile Meyve ve Sebzelerde Pestisit Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kim. Müh. Hacer Tanacı Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Meyve ve sebzelerde pestisit

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M027 LCMSMS ile Gıdalarda Sentetik Boyaların Analizi (Sudan Boyaları) HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Sudan Boyaları (SudanI,

Detaylı

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi

HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L019 HPLC ile Elma Suyunda HMF Analizi HAZIRLAYANLAR Kim. Akın Osanmaz ve Uzm. Kim. Ozan Halisçelik Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Elma suyu numunelerinde,

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M033 LCMSMS ile Bebek Devam Formülleri ve Süt Tozunda Melamin Analizi HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek devam formülü

Detaylı

Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları

Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları Yem, Tahıl ve Yağlı tohum matrislerinde LC-MS/MS ile Mikotoksin ve Aflatoksin Kalıntısı miktarlandırma analizi, aplikasyon Çalışması. (Varian 320 MS Tandem Gold

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 1. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 1. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M030 LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 1 HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek mamasında multitoksinlerin

Detaylı

PCBler 209 ayrı bileşikten oluşurlar Bifenil üzerinde artan klor miktarı ile Suda çözünürlük azalır Buhar basıncı düşer Toprak ve/veya sedimanda birikme eğilimi artar 3 ortho meta 2 2 3 4 4 para 5 6 6

Detaylı

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L018 HPLC ile Gıda Ürünlerinde Fenolik Bileşen Analizi HAZIRLAYAN Uzm. Kim. Ozan Halisçelik ve Kim. Ömer H. Turmuş Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi

LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M016 LCMSMS ile Gıdalarda Multitoksin Analizi HAZIRLAYAN Dr. Engin BAYRAM Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: İnsanlar ve hayvanlar için yüksek toksisiteye

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 2. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 2. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M031 LCMSMS ile Bebek Mamasında Multitoksin Analizi - 2 HAZIRLAYAN Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Bebek mamasında multitoksinlerin

Detaylı

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA

ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVARI EĞİTİM NOTU ÇÖZELTİ/MİX HAZIRLAMA ZENGİNLEŞTİRME (SPIKE) YAPMA Hazırlayan: Dr.Özge ÇETİNKAYA AÇAR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK

Detaylı

GCMS ile Ambalajda Fitalat Kalıntı Analizi

GCMS ile Ambalajda Fitalat Kalıntı Analizi UYGULAMA NOTU Gaz Kromatografi Kütle Spektrometri M036 GCMS ile Ambalajda Fitalat Kalıntı Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kim. Müh. Hacer ÖZKAN Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Ambalajda fitalat kalıntısının

Detaylı

Çalışmalarımız Binboğa Bal firmasında gerçekleştirilmiştir. Desteklerinden dolayı Sn. Mehmet Çürük e teşekkürlerimizi sunarız.

Çalışmalarımız Binboğa Bal firmasında gerçekleştirilmiştir. Desteklerinden dolayı Sn. Mehmet Çürük e teşekkürlerimizi sunarız. UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L005 HPLC ile Balda Sülfo Grubu Antibiyotik Analizi HAZIRLAYAN Kim. Mahmut Arıkan Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: HPLC ile balda sülfo grubu antibiyotik

Detaylı

Yöntemin Geçerliliği (Validasyon)

Yöntemin Geçerliliği (Validasyon) VALİDASYON Prof. Dr. A. Olcay Sağırlı Yöntemin Geçerliliği (Validasyon) Geçerlilik, (Validasyon) cihazın, metodun veya ölçüm prosedürünün belirlenen amaçlara uygunluğunun objektif olarak test edilerek

Detaylı

Analitik Kimya. (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği)

Analitik Kimya. (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) Analitik Kimya (Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) 1. Analitik Kimya Maddenin bileşenlerinin belirlenmesi (teşhisi), bileşenlerinin ayrılması veya bileşenlerinin bağıl miktarlarının tayiniyle ilgilenir.

Detaylı

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI

KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU VE BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi: 08.07.2011 Sayfa: 1 / 1 KROM (Cr +6 ) ANALİZ YÖNTEMİ VALİDAYON RAPORU BELİRSİZLİK HESAPLARI Doküman No: R.LAB.5.4.04 Rev.No/Tarih : 00/ Yayın Tarihi:

Detaylı

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Avertmectin Grubu Antiparazitik İlaçların Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYANLAR

UYGULAMA NOTU. LCMSMS ile Avertmectin Grubu Antiparazitik İlaçların Analizi. Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre HAZIRLAYANLAR UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M022 LCMSMS ile Avertmectin Grubu Antiparazitik İlaçların Analizi HAZIRLAYANLAR Dr. Engin Bayram Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Parazitler, diğer

Detaylı

ve Atık Suda VOC Analizi

ve Atık Suda VOC Analizi GC/MS ve Purge&Trap ile İçme Suyu ve Atık Suda VOC Analizi İ çme suyu ve atık sulardaki VOC bileşiklerin tespit edilmesi ve miktarlarının belirlenmesidir. Son yıllarda artan çevre bilinci kimyasal maddelerin;

Detaylı

UYGULAMA NOTU. HPLC ve RF-20Axs Dedektör ile Gıda Maddelerinde Aflatoksin Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN

UYGULAMA NOTU. HPLC ve RF-20Axs Dedektör ile Gıda Maddelerinde Aflatoksin Analizi. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi HAZIRLAYAN UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L17 HPLC ve RF-2Axs Dedektör ile Gıda Maddelerinde Aflatoksin Analizi HAZIRLAYAN Uzm. Kim. Ozan Halisçelik Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: HPLC ve

Detaylı

LC-MSMS ile Sularda. Bromat İyonu Tayini

LC-MSMS ile Sularda. Bromat İyonu Tayini UYGULAMA NOTU Sıvı Kromatografi Kütle Spektrometre M014 LC-MSMS ile Sularda (İçme / Kullanma ve Doğal Mineralli Sular) Bromat İyonu Tayini HAZIRLAYAN Dr. Engin BAYRAM Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU:

Detaylı

ÇEVRESEL ÖRNEKLERDE PESTİSİT ANALİZİ; SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ

ÇEVRESEL ÖRNEKLERDE PESTİSİT ANALİZİ; SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ 6. Ulusal Hava Kirliliği ve Kontrolü Sempozyumu-215 ÇEVRESEL ÖRNEKLERDE PESTİSİT ANALİZİ; SU VE TOPRAK KİRLİLİĞİ K M SIFATULLAH (*), Semra G. TUNCEL Orta Doğu Teknik Universitesi, Kimya Bölümü, 6531, Ankara,

Detaylı

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ FİYAT LİSTESİ AAS ANALİZ ÜCRETLERİ ANALİZ Ücret Iğdır Üniversitesi Personel Kurumları Bakır Analizi 70 TL 28 TL 56 TL Altın

Detaylı

ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI 6.ULUSAL HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ SEMPOZYUMU (HKK2015) 7-9 Ekim 2015, İzmir ANADOLU UOB PASİF ÖRNEKLEYİCİSİNİN TİCARİ PASİF ÖRNEKLEYİCİLERLE PERFORMANS KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMALARI Özlem ÖZDEN ÜZMEZ, Akif

Detaylı

* * TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 27

* * TEST RAPORU RAPOR NUMARASI : TURA Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Sayfa 1 / 27 TEST RAPORU Sayfa 1 / 27 RAPOR NUMARASI : TURA110081206 MÜŞTERĐ ĐSMĐ : ADRESĐ Şarkgülü Kırtasiye Tic.ve San.A.Ş. Atatürk San.Böl.Hacı Bektaş Veli Cad. Đltaş Binası Ömerliköyü Hadımköy Büyükçekmece Đstanbul

Detaylı

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI

BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI BT 42 TİROSİNAZ ENZİMİNİN EKSTRAKSİYONU, SAFLAŞTIRILMASI VE FENOLLERİN GİDERİMİNDE KULLANIMI D.Öztan 1, U.Gündüz Zafer 2 1 Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

Sularda pestisitlerin LC-MS/MS ile belirlenmesi

Sularda pestisitlerin LC-MS/MS ile belirlenmesi 2. ULUSLARARASI SU VE SAĞLIK KONGRESİ - 2017 Makale Dili Türkçe /Article Language Turkish Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi Sularda pestisitlerin LC-MS/MS ile belirlenmesi Determination of pesticides

Detaylı

HAVA KİRLETİCİLERİNİN ULTRASONİK BANYO İLE EKSTRAKSİYONU VE GC-MS İLE ANALİZİ

HAVA KİRLETİCİLERİNİN ULTRASONİK BANYO İLE EKSTRAKSİYONU VE GC-MS İLE ANALİZİ HAVA KİRLETİCİLERİNİN ULTRASONİK BANYO İLE EKSTRAKSİYONU VE GC-MS İLE ANALİZİ Tansel TOPAL, Sifatullah M K, Gülşah KESKİN, Rabia Büşra AKKARTAL, Toghrul ALMAMMADOV, Semra G. TUNCEL (*) Orta Doğu Teknik

Detaylı

MAIA Pesticide MultiTest

MAIA Pesticide MultiTest MAIA Pesticide MultiTest GIDALARDA PESTİSiT KALINTILARI İÇİN AB MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ İLE UYUMLU ÇOKLU KALINTI TARAMA TESTİ Microplate Acetylcholinesterase Inhibition Assay (MAIA) katı veya sıvı gıda

Detaylı

Zeytinyağı ve bitkisel yağlarla

Zeytinyağı ve bitkisel yağlarla Zeytinyağı ve Bitkisel Yağ Analizlerinde Gaz Kromatografisi Tekniğinin Önemi Yüksek Kimya Müh. Hacer Kaptanoğlu Ankara Bölge Aplikasyon Şefi Ant Teknik Cihazlar Zeytinyağı ve bitkisel yağlarla ilgili yasal

Detaylı

LOGO SPESİFİK MİGRASYON. Dr. Burcu ŞENGÜL Kimya Mühendisi. Ekim 2014 ANKARA

LOGO SPESİFİK MİGRASYON. Dr. Burcu ŞENGÜL Kimya Mühendisi. Ekim 2014 ANKARA LOGO SPESİFİK MİGRASYON Dr. Burcu ŞENGÜL Kimya Mühendisi Ekim 2014 ANKARA İçerik 1. Eğitimle ilgili genel bilgi 2. Fitalatların analizi 3. Spesifik Migrasyonun Tarama Metodu ile Yarıkantitatif Hesaplanması

Detaylı

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ

( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ TOA17 ( PİRUVİK ASİT + SU + ALKOL ) ÜÇLÜ SIVI-SIVI SİSTEMLERİNİN DAĞILIM DENGESİNİN İNCELENMESİ B. Başlıoğlu, A. Şenol İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 34320, Avcılar

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ GIDALARDA ESER ELEMENTLER VE BULAŞAN SEVİYELERİNİN RESMİ KONTROLÜ İÇİN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALİZ METODU KRİTERLERİ TEBLİĞİ (TASLAK)

Detaylı

Kömür Analiz Cihazları, www.u-therm.com. Su ve Atık Su Analiz Cihazları, www.chemetrics.com. Genel Laboratuvar Cihazları, www.lab-kits.

Kömür Analiz Cihazları, www.u-therm.com. Su ve Atık Su Analiz Cihazları, www.chemetrics.com. Genel Laboratuvar Cihazları, www.lab-kits. Trio Teknik Cihazlar 2010 yılında laboratuvar cihazları satışı ve teknik destek konusunda 10 yıllık tecrübeye sahip bir ekip tarafından kurulmuştur. Sahip olduğu birikim ve müşteri odaklı çalışma ile hedefimiz

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü...

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü... T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 95966346/010.06.02 Konu : Genelge 2015/14... 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği

Detaylı

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş.

MESS Entegre Geri Kazanım ve Enerji San. ve Tic. A.Ş. Sayfa : 1 / 12 1 ATIKLAR İÇİN NUMUNE SAKLAMA KOŞULLARI Parametre Numune Özelliği Numune Türü ICP ile Metal Tayinleri suları vb.), diğer her türlü sıvılar) Mikrodalgada (sıvı) yakılmış Minimum Numune Miktarı

Detaylı

RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU

RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU 1 Laboratuvarlar arası karşılaştırma test numunesinin hazırlanması ve çevrimin organizasyonunda görev alan

Detaylı

GC/MS ve Purge&Trap ile İçme Suyu ve Atık Suda VOC Analizi

GC/MS ve Purge&Trap ile İçme Suyu ve Atık Suda VOC Analizi UYGULAMA NOTU Gaz Kromatografi Kütle Spektrometri M004 GC/MS ve Purge&Trap ile İçme Suyu ve Atık Suda VOC Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kim. Müh. Hacer Tanacı Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Purge &Trap

Detaylı

METOT VALİDASYONU VE VERİFİKASYONU. Sedat Abuşoğlu Konya

METOT VALİDASYONU VE VERİFİKASYONU. Sedat Abuşoğlu Konya METOT VALİDASYONU VE VERİFİKASYONU Sedat Abuşoğlu Konya İki Tanım Validasyon (CLSI): Bir sistem veya yöntemin beklendiği şekilde çalıştığını kanıtlama eylemi veya sürecidir. Validasyon (WHO-BS/95.1793):

Detaylı

ŞEHİR ATMOSFERİNDE ÇOK HALKALI AROMATİK BİLEŞİKLERİN YAŞ ÇÖKELMESİ

ŞEHİR ATMOSFERİNDE ÇOK HALKALI AROMATİK BİLEŞİKLERİN YAŞ ÇÖKELMESİ 211 ŞEHİR ATMOSFERİNDE ÇOK HALKALI AROMATİK BİLEŞİKLERİN YAŞ ÇÖKELMESİ Eftade O.GAGA ( ), Semra G. TUNCEL ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, 06531, Ankara ÖZET Çok Halkalı Aromatik Bileşikler (PAH)

Detaylı

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU

PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU PETROKİMYA KOMPLEKSİ ARITMA ÇAMURLARININ EKSTRAKSİYONU T. GÜNGÖREN 1, H. MADENOĞLU 1, M. SERT 1, İ.H. METECAN 2, S. ERDEM 1, L. BALLİCE 1, M. YÜKSEL 1, M. SAĞLAM 1 1 Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/12

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇEVRE ÖLÇÜM VE ANALİZLERİ YETERLİK BELGESİ EK LİSTE-1/12 EK LİSTE-1/12 ph Elektrokimyasal Metot SM 4500 H + B Bulanıklık Nefelometrik Metot SM 2130 B Çözünmüş Oksijen/ Oksijen Doygunluğu Membran Elektrot SM 4500 O G İletkenlik Laboratuvar Yöntemi SM 2510 B Koku

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Prof.Dr. MEHMET AKYÜZ

ÖZGEÇMİŞ Prof.Dr. MEHMET AKYÜZ Yazışma Adresi : Telefon : +90 (372) 261 36 62 e-posta : ÖZGEÇMİŞ Prof.Dr. MEHMET AKYÜZ Eczacılık Fakültesi 67100 Zonguldak/Türkiye makyuz2004@yahoo.co.uk EĞİTİM BİLGİLERİ Ülke Üniversite Fakülte/Enstitü

Detaylı

Determination of Naphthalene Levels of Honey in Eastern Mediterranean Region

Determination of Naphthalene Levels of Honey in Eastern Mediterranean Region Determination of Naphthalene Levels of Honey in Eastern Mediterranean Region Özgür GÖLGE *1, Fatma HEPSAĞ 2, Osman KILINÇÇEKER 3 ¹Alaaddin Keykubat Üniversitesi, ALTSO Turizm MYO, Otel, Lokanta ve İkram

Detaylı

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi

Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi Amasya Üniversitesi Merkezi Araştırma Uygulama Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi 2017 Yılı Analiz Fiyat Listesi GAZ KROMATOGRAFİSİ ANALİZLERİ (GC/FID) GC Kalitatif 50 TL 75 TL 100 TL GC Kantitatif

Detaylı

Kaynak: EURACHEM / CITAC Guide CG 4 Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement Second Edition QUAM:2000.1

Kaynak: EURACHEM / CITAC Guide CG 4 Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement Second Edition QUAM:2000.1 Metot Validasyonu HAKAN ÇELIK HIDROJ EOLOJ I YÜKSEK MÜHENDISI Kaynak: EURACHEM / CITAC Guide CG 4 Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement Second Edition QUAM:2000.1 Metodun uygulanan laboratuvar

Detaylı

KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ

KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ KARBOKSİLİK ASİT-SU-1-OKTANOL SİSTEMLERİ SIVI-SIVI DENGELERİ S.ÇEHRELİ, B. TATLI, H. KUK* İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 343 Avcılar,İstanbul *Bio-Sel İlaç ve

Detaylı

Alınteri Bulvarı No: 29/A3 Ostim Ankara FAX NO : 0312 3859694 Đlgili Kişi : Cem Uslu (sales@renzturk.com.tr)

Alınteri Bulvarı No: 29/A3 Ostim Ankara FAX NO : 0312 3859694 Đlgili Kişi : Cem Uslu (sales@renzturk.com.tr) TEST RAPORU Page 1 of 12 RAPOR NUMARASI : MÜŞTERĐ ADI : ADRESĐ NUMUNE TANIMI : MÜŞTERĐ : TURA110126229 Renz Türk Kırtasiye Makine Đmalat San. Tic. Ltd. Şti. Alınteri Bulvarı No: 29/A3 Ostim Ankara FAX

Detaylı

Hediye Özgen YALÇIN Kimyasal Faktörler Birim Sorumlusu Kimya Yüksek Mühendisi Şubat,2015

Hediye Özgen YALÇIN Kimyasal Faktörler Birim Sorumlusu Kimya Yüksek Mühendisi Şubat,2015 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ASTM D 4490 Practice for Measuring the Concentration of Toxic Gases or Vapors Using Detector Tubes-Renk Karşılaştırma

Detaylı

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır.

Kimyasal analiz : bir örnekteki bileşenleri v bileşenlerin konsantrasyonların bulmak için yapılan işlemi genel adıdır. Analitik Kimya Kimyanın, maddelerin hangi bileşenlerden ve bileşenlerin hangi oranlarda (bağıl miktarlarda) olduğunu inceleyen dalı Analitik Kimya olarak isimlendirilir. bir ürünün istenen kalitede olup

Detaylı

HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ

HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ HPLC/YPSK HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ Kromatografi: Kimyasal bir karışımı oluşturan farklı yapıdaki maddelerin birbiriyle karışmayan biri hareketli, diğeri

Detaylı

METOTLARIN GEÇERLİ KILINMASI (VALİDASYON) PROSEDÜRÜ

METOTLARIN GEÇERLİ KILINMASI (VALİDASYON) PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR16/KYB Sayfa No: 1/20 1. AMAÇ VE KAPSAM: Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığı nda gerçekleştirilen

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Analiz Çeşitleri ve Temel Kavramlar Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY Analiz Nitel (Kalitatif) Analiz: Bir örnekte hangi bileşen ve/veya bileşenlerin (atom, iyon, molekül) olduğunun tayinine

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

TOPRAKTAKİ POLİKLORLU BİFENİLLER İN (PCBs) ANALİZİ

TOPRAKTAKİ POLİKLORLU BİFENİLLER İN (PCBs) ANALİZİ TOPRAKTAKİ POLİKLORLU BİFENİLLER İN (PCBs) ANALİZİ Rabia Büşra AKKARTAL, Tansel TOPAL, Semra G. TUNCEL (*) Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü 06531, Ankara, TÜRKİYE ÖZET Endüstriyel bölgelerdeki

Detaylı

min

min UYGULAMA NOTU Gaz Kromatografi G001 GC-FID Baca Gazında VOC (Uçucu Organik Karbon) Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kim. Müh. Hacer Kaptanoğlu Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Baca gazında uçucu organik karbon

Detaylı

I. Analitik duyarlılık ve özgüllük II. Klinik duyarlılık ve özgüllük III. Kesinlik tekrarlanabilirlik IV. Doğruluk V. Doğrusallık (lineerite)

I. Analitik duyarlılık ve özgüllük II. Klinik duyarlılık ve özgüllük III. Kesinlik tekrarlanabilirlik IV. Doğruluk V. Doğrusallık (lineerite) SORU 1 IVD/CE belgesi olan kantitatif HBV DNA PCR testi satın alma aşamasında yöntem doğrulama (verifikasyon) yapmak istiyorsunuz. Hangi parametreleri mutlaka kontrol etmek isterseniz? I. Analitik duyarlılık

Detaylı

HPLC. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi

HPLC. Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi HPLC Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi HPLC Nedir? HPLC nin Kısımları: Hareketli Faz Rezervuarı Pompa Sistemi Numune enjeksiyon Sistemi Kolon Dedektör HPLC Çeşitleri HPLC Uygulamaları HPLC Yüksek

Detaylı

Peganum harmala L. (ÜZERLİK) TOHUMLARINDA HARMOL, HARMALOL, HARMİN VE HARMALİN ALKALOİTLERİNİN YBSK YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Peganum harmala L. (ÜZERLİK) TOHUMLARINDA HARMOL, HARMALOL, HARMİN VE HARMALİN ALKALOİTLERİNİN YBSK YÖNTEMİ İLE ANALİZİ 14. Bitkisel İlaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler, 29-31 Mayıs 2002, Eskişehir, Eds. K.H.C.Başer ve N.Kırımer Web de yayın tarihi: Haziran 2004 ISBN 975-94077-2-8 Peganum harmala L. (ÜZERLİK) TOHUMLARINDA

Detaylı

Mobil Uygulamalar İçin Hidrokarbon Analiz Cihazı SmartFID

Mobil Uygulamalar İçin Hidrokarbon Analiz Cihazı SmartFID Mobil Uygulamalar İçin Hidrokarbon Analiz Cihazı SmartFID Otomatik işlemler için mikroişlemci odaklı 5,7 "LCD dokunmatik ekran ölçüm aralığı: 0-100.000 ppm / 0-160.000 mgc, ayarlanabilir otomatik ölçüm

Detaylı

ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI ÖRNEKLERİNDE PESTİSİT KALINTILARININ BELİRLENMESİ İÇİN BİR METOT ÇALIŞMASI

ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI ÖRNEKLERİNDE PESTİSİT KALINTILARININ BELİRLENMESİ İÇİN BİR METOT ÇALIŞMASI GIDA (2013) 38 (3): 151-158 doi: 10.5505/gida.2013.09797 GD12097-09797 Araflt rma / Research ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI ÖRNEKLERİNDE PESTİSİT KALINTILARININ BELİRLENMESİ İÇİN BİR METOT ÇALIŞMASI Özet Sevilay

Detaylı

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ;

ÖLÇÜM VE /VEYA ANALİZ İLE İLGİLİ; Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim lüğü EK LİSTE-1/14 SU, ATIK SU 1,2,3,4,5,6,7 ph Elektrometrik Metot SM 4500 H + B Bulanıklık Nefhelometrik Metot TS 5091 EN ISO 7027 İletkenlik Laboratuvar

Detaylı

KAPİLER ELEKTROFOREZ. Uzm. Ecz. Emirhan NEMUTLU

KAPİLER ELEKTROFOREZ. Uzm. Ecz. Emirhan NEMUTLU KAPİLER ELEKTROFOREZ Uzm. Ecz. Emirhan NEMUTLU Elektroforez, iletken bir çözelti içindeki yüklü/yüksüz parçacıkların veya moleküllerin bir elektriksel alan varlığında göç etmesidir. Kapiler Elektroforezin

Detaylı

Tez adı: Supercritical Fluids in Analytical Chemistry (2000) Tez Danışmanı:(George DAVİDSON)

Tez adı: Supercritical Fluids in Analytical Chemistry (2000) Tez Danışmanı:(George DAVİDSON) KENAN DOST PROFESÖR E-Posta Adresi kenan.dost@cbu.edu.tr Telefon (İş) Telefon (Cep) Faks Adres 2362013160-3160 5333367341 2362013040 Celal Bayar Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü. Öğrenim

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

2012 2013 LEAP Atıksu Kimyası Yeterlik Testleri Programı Nisan 2012 Mart 2013

2012 2013 LEAP Atıksu Kimyası Yeterlik Testleri Programı Nisan 2012 Mart 2013 distribution EFF 31 EFF 32 EFF 33 EFF 34 EFF 35 EFF 36 date 10/04/2012 15/06/2012 30/07/2012 05/10/2012 05/12/2012 28/01/2013 Group 1 Group 2 Group 3 Group 4 Group 5 Group 6 Group 7 Group 8 Group 9 Group

Detaylı

UGRL LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA YETERLİLİK TESTİ SONUÇ RAPORU

UGRL LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA YETERLİLİK TESTİ SONUÇ RAPORU T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ULUSAL GIDA REFERANS LABORATUVAR MÜDÜRLÜĞÜ TS EN ISO/IEC 17043/4.8 UGRL LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA YETERLİLİK TESTİ SONUÇ RAPORU Kuru İncir Aflatoksin Analizi

Detaylı

ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ İÇ ORTAM PAH SEVİYELERİNİN PASİF ÖRNEKLEME YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ VE KAYNAKLARININ ARAŞTIRILMASI

ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ İÇ ORTAM PAH SEVİYELERİNİN PASİF ÖRNEKLEME YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ VE KAYNAKLARININ ARAŞTIRILMASI ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ İÇ ORTAM PAH SEVİYELERİNİN PASİF ÖRNEKLEME YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ VE KAYNAKLARININ ARAŞTIRILMASI Ercan BERBERLER 1( ), Sanaz LAKESTANI 2, Hatice KARADENİZ 2, Bahram SARKARATI 2, Duran

Detaylı

TEBLİĞ. TÜRK GIDA KODEKSĠ GIDALARDA KURġUN, KADMĠYUM, CĠVA, ĠNORGANĠK

TEBLİĞ. TÜRK GIDA KODEKSĠ GIDALARDA KURġUN, KADMĠYUM, CĠVA, ĠNORGANĠK 14 Şubat 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28913 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSĠ GIDALARDA KURġUN, KADMĠYUM, CĠVA, ĠNORGANĠK KALAY, 3-MONOKLOROPROPAN 1,2-DĠOL VE POLĠSĠKLĠK

Detaylı

ATB-TA-014 Yeterlilik Testi Raporu. Adapazarı Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı

ATB-TA-014 Yeterlilik Testi Raporu. Adapazarı Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Adapazarı Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı ATB-TA-014 FINDIK FÜRESĐ NUMUNESĐNDE AFLATOKSĐN ANALĐZĐ YETERLĐLĐK TESTĐ SONUÇ RAPORU 19/11/2015 ADAPAZARI TĐCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI

Detaylı

İÇME SUYUNDA METAL TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

İÇME SUYUNDA METAL TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 17 İÇME SUYUNDA METAL TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Fatma AKÇADAĞ Emrah UYSAL ÖZET TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Kimya Grubu Laboratuvarları yeterlilik testlerinin önemini

Detaylı

KONYA YERALTI SUYUNDA KLORLU BENZENLERİN GC/ECD İLE ANALİZİ

KONYA YERALTI SUYUNDA KLORLU BENZENLERİN GC/ECD İLE ANALİZİ S.Ü. Müh.-Mim. Fak. Derg., c.20, s.2, 2005 J. Fac.Eng.Arch. Selcuk Univ., v.20, n.2, 2005 KONYA YERALTI SUYUNDA KLORLU BENZENLERİN GC/ECD İLE ANALİZİ Mehmet Emin AYDIN, Süheyla YILDIZ, Gülnihal KARA, Ali

Detaylı

MADDE VE MALZEMELERDEN GIDA MADDELERĐNE GEÇEN VĐNĐL KLORÜR MĐKTARI ANALĐZ METODU TEBLĐĞĐ ( 2002/ 23) (R.G:22 Mart 2002 /24703 )

MADDE VE MALZEMELERDEN GIDA MADDELERĐNE GEÇEN VĐNĐL KLORÜR MĐKTARI ANALĐZ METODU TEBLĐĞĐ ( 2002/ 23) (R.G:22 Mart 2002 /24703 ) MADDE VE MALZEMELERDEN GIDA MADDELERĐNE GEÇEN VĐNĐL KLORÜR MĐKTARI ANALĐZ METODU TEBLĐĞĐ ( 2002/ 23) (R.G:22 Mart 2002 /24703 ) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, madde ve malzemelerden gıda maddelerine

Detaylı

ATIKSULARIN SULAMADA KULLANIMI: TOPRAK VE ÜRÜNDE KALICI ORGANİK KİRLETİCİLER

ATIKSULARIN SULAMADA KULLANIMI: TOPRAK VE ÜRÜNDE KALICI ORGANİK KİRLETİCİLER Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, Cilt 20, Sayı 2, 2015 ARAŞTIRMA doi: 10.17482/uujfe.01918 ATIKSULARIN SULAMADA KULLANIMI: TOPRAK VE ÜRÜNDE KALICI ORGANİK KİRLETİCİLER Mehmet Emin AYDIN

Detaylı

SUDA ASKIDA KATI MADDE (AKM) TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI

SUDA ASKIDA KATI MADDE (AKM) TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI SUDA ASKIDA KATI MADDE (AKM) TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-260.2013.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 6 Ocak 2014

Detaylı

10. VALİDASYON VE KALİTE KONTROL ÇALIŞMALARINA DAYANAN YAKLAŞIM (TEK_LAB VALİDASYON YAKLAŞIMI)

10. VALİDASYON VE KALİTE KONTROL ÇALIŞMALARINA DAYANAN YAKLAŞIM (TEK_LAB VALİDASYON YAKLAŞIMI) 10. VALİDASYON VE KALİTE KONTROL ÇALIŞMALARINA DAYANAN YAKLAŞIM (TEK_LAB VALİDASYON YAKLAŞIMI) 2:00 /4:55:00 10.1 Temel Bilgiler, Ana Denklem, Mutlak ve Bağıl Miktarlar, Pratik Uygulamaya Genel Bakış VALİDASYON

Detaylı

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi

T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Evrak Tarih ve Sayısı: 27/09/2018-3052 T.C. MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi Sayı : 98060365-934.01.11- Konu : Teklif Mektubu İLGİLİ FİRMALARA Üniversitemiz

Detaylı

TOPRAKTA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-400.2014.

TOPRAKTA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-400.2014. TOPRAKTA PH TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-400.2014.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 24 Aralık 2014 Gebze/KOCAELİ

Detaylı

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini

HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini UYGULAMA NOTU Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi L001 HPLC ile Gübre Numunelerinde Serbest Aminoasitlerin Tayini HAZIRLAYAN Yük. Kimyager Ozan HALİSÇELİK Ant Teknik Cihazlar Ltd. Şti. KONU: Gübre Numunelerinde

Detaylı

Isparta İli elma bahçelerinde yaygın kullanılan bazı ilaçların kalıntı düzeylerinin belirlenmesi *

Isparta İli elma bahçelerinde yaygın kullanılan bazı ilaçların kalıntı düzeylerinin belirlenmesi * Türk. entomol. derg., 2007, 31 (4): 297-306 ISSN 1010-6960 Isparta İli elma bahçelerinde yaygın kullanılan bazı ilaçların kalıntı düzeylerinin belirlenmesi * Recep AY ** Bülent YAŞAR ** Ozan DEMİRÖZER

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 1 T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAVA ORTAMINDA ÖNCELİKLİ ORGANİK KİRLETİCİLERİN TAYİNİ İÇİN ANALİTİK METOT OPTİMİZASYONU VE KONYA KENT ATMOSFERİNDE İZLENMESİ SENAR ÖZCAN DOKTORA TEZİ

Detaylı

GIDA MADDELERİNDE NEM, KÜL, YAĞ, PROTEİN ve GLÜTEN TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU

GIDA MADDELERİNDE NEM, KÜL, YAĞ, PROTEİN ve GLÜTEN TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU GIDA MADDELERİNDE NEM, KÜL, YAĞ, PROTEİN ve GLÜTEN TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELER LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-190.2013.02 Koordinatör:Dr. Fatma

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarının Akreditasyon No: Adres : Merkez Mahallesi Ceylan Sokak No:24 Mart Plaza Kat:2 Kağıthane İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 212 321 09 00 Faks : 0

Detaylı

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013. SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 6 Ocak 2014 Gebze/KOCAELİ Bu yeterlilik

Detaylı

GEBZE-DİLOVASI HAVASINDA TOPLAM PARTİKÜL MADDE, TOPLAM ORGANİK MADDE VE POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLAR

GEBZE-DİLOVASI HAVASINDA TOPLAM PARTİKÜL MADDE, TOPLAM ORGANİK MADDE VE POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLAR Hava Kirliliği ve Kontrolü Ulusal Sempozyumu 2008, 22 25 Ekim 2008, HATAY GEBZE-DİLOVASI HAVASINDA TOPLAM PARTİKÜL MADDE, TOPLAM ORGANİK MADDE VE POLİSİKLİK AROMATİK HİDROKARBONLAR Aytuğ TEKBAŞ (*), Gözde

Detaylı

TANIMLAR. Dr. Neriman AYDIN. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

TANIMLAR. Dr. Neriman AYDIN. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı TANIMLAR Dr. Neriman AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı In-vitro tanı Sürekli doğru sonuç Amaca uygun Zamanında Uygun maliyet In-vitro tanı elemanları Kitler

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek Kristal Analizi (XRD)

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek Kristal Analizi (XRD) XRD-1 Ön İnceleme 50 TL 60 TL 75 TL XRD-2 Data Toplama 100 TL 150 TL 200 TL SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek

Detaylı

EMİSYON ÖLÇÜMLERİNDE KULLANILAN STANDARTLAR VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ. Dinçer KARADAVUT

EMİSYON ÖLÇÜMLERİNDE KULLANILAN STANDARTLAR VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ. Dinçer KARADAVUT EMİSYON ÖLÇÜMLERİNDE KULLANILAN STANDARTLAR VE ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Dinçer KARADAVUT Kimya Mühendisi 19.10.2010-Ilgaz/KASTAMONU Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı Baca Gazı Emisyon

Detaylı

AA ile İnsan Tam Kan ve İdrar Örneklerinde Elektrotermal AA Yöntemi ile Nikel Analizi

AA ile İnsan Tam Kan ve İdrar Örneklerinde Elektrotermal AA Yöntemi ile Nikel Analizi UYGULAMA NOTU Atomik Absorpsiyon Spektrofotometre A003 AA ile İnsan Tam Kan ve İdrar Örneklerinde Elektrotermal AA Yöntemi ile Nikel Analizi HAZIRLAYAN Yük. Kimyager Hakan AKTAŞ Ant Teknik Cihazlar Ltd.

Detaylı

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ

KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KLOR (Cl2) ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Klor, ph 8 de veya daha düşük bir ph da potasyum iyodür çözeltisinden iyotu serbest bırakacaktır. Serbest iyot, indikatör olarak nişasta

Detaylı

UYGULAMALI KROMATOGRAFİK VE SPEKTROSKOPİK CİHAZLAR EĞİTİMİ BAHAR OKULU

UYGULAMALI KROMATOGRAFİK VE SPEKTROSKOPİK CİHAZLAR EĞİTİMİ BAHAR OKULU UYGULAMALI KROMATOGRAFİK VE SPEKTROSKOPİK CİHAZLAR EĞİTİMİ BAHAR OKULU EĞİTİM PROGRAMI GC-GC/MS EĞİTİMİ 2 Eylül 20 () EĞİTMEN: DOÇ.DR. ÖMÜR ÇELİKBIÇAK EĞİTMEN2: SHIMADZU Firma Eğitmeni (9.00-0.00) (0.00-2.00)

Detaylı

YEŞİL ÇAYDAN L-TEANİN EKSTRAKSİYON OPTİMİZASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI

YEŞİL ÇAYDAN L-TEANİN EKSTRAKSİYON OPTİMİZASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI YEŞİL ÇAYDAN L-TEANİN EKSTRAKSİYON OPTİMİZASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI MSc. Nihan SAĞCAN Dr. Sena SAKLAR AYYILDIZ Dr. Bülent KARADENİZ Prof. Dr. Osman SAĞDIÇ Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne 6 Ekim 2016

Detaylı

DIŞ-HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE PASİF ÖRNEKLEME

DIŞ-HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE PASİF ÖRNEKLEME DIŞ-HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜNDE PASİF ÖRNEKLEME Toghrul ALMAMMADOV, Gürdal TUNCEL, Semra G. TUNCEL (*) Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü, 06531, Ankara ÖZET Bu çalışmada iki metot kullanılarak

Detaylı

RM39 SU + PROPİYONİK ASİT + OLEİL ALKOL SİSTEMİ ÇÖZÜNÜRLÜK DENGELERİNİN İNCELENMESİ

RM39 SU + PROPİYONİK ASİT + OLEİL ALKOL SİSTEMİ ÇÖZÜNÜRLÜK DENGELERİNİN İNCELENMESİ Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül 26, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir RM39 SU + PROPİYONİK ASİT + OLEİL ALKOL SİSTEMİ ÇÖZÜNÜRLÜK DENGELERİNİN İNCELENMESİ M. Bilgin 1, Ç. Arısoy 2, Ş.

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek Kristal Analizi (XRD)

SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANALİZ-METOT ÜCRET LİSTESİ X-Işınları Tek Kristal Analizi (XRD) XRD-1 Ön İnceleme 50 TL 60 TL 75 TL XRD-2 Data Toplama 100 TL 150 TL 200 TL XRD-3 Data Toplama 50 $ Yurt Dışındaki Üniversiteler SİNOP ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR UYGULAMA VE ARAŞTIRMA

Detaylı

Büro : Bölüm Sekreterliği Adana, 22 / 04 /2014 Sayı : 46232573/

Büro : Bölüm Sekreterliği Adana, 22 / 04 /2014 Sayı : 46232573/ Büro : Bölüm Sekreterliği Adana, 22 / 04 /2014 ACADİA MADENCİLİK İNŞ. NAK. SAN. TİC. LTD. ŞTİ. TARAFINDAN GETİRİLEN KAYAÇ NUMUNESİNİN ÇEŞİTLİ ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK RAPOR İlgi: ACADİA Madencilik

Detaylı