Mentamove Seans Uygulama Teknikleri ve Seansların Anlamı. El Kitabı Hazırlayan Op. Dr. Mustafa Akgün Doktor, Terapist ve Hastalar İçindir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mentamove Seans Uygulama Teknikleri ve Seansların Anlamı. El Kitabı Hazırlayan Op. Dr. Mustafa Akgün Doktor, Terapist ve Hastalar İçindir"

Transkript

1 Mentamove Seans Uygulama Teknikleri ve Seansların Anlamı El Kitabı Hazırlayan Op. Dr. Mustafa Akgün Doktor, Terapist ve Hastalar İçindir

2 Giriş İnsan vücudunda 600 civarında kas vardır. Bunların isteğimiz doğrultusunda kasılanlarına istemli kaslar, istemsiz çalışanlarına istemsiz çalışan kaslar denir. Kırmızı ve Düz Kaslar olarak da ikiye ayrılırlar. Düz kaslarımız mide, barsak ve damar duvarlarında bulunan kaslarımızdır ki bunlar daima otomatik çalışırlar. Kalp Kası ve Uterus Kasları Çizgili Kırmızı Kaslar olmalarına rağmen tamamen otomatik (İstemsiz) çalışırlar. Bütün kaslarımız beyin ve omuriliğin kontrolü altındadır. Bu nedenle beyin ve sinir sisteminden kasa herhangi bir iletim ve uyarım gelmez ise bu kas görev görmez. Mentamove kaslara beyinden ve sinir sisteminden gelmesi gereken sinyallerin güçlenmesinde etkili bir tedavi yöntemidir. Konvansiyonel tedavi yöntemlerinden tamamen farklıdır ve tek başına tüm konvansiyonel tedavi yöntemlerine karşı üstün bulunmaktadır. Mentamove felç sonrası kaslar üzerinde beyin kontrolünü geliştirir. Mentamove Beyin ile Kas Arasındaki İlişkinin Geliştirilmesinde Kullanılır, Bu nedenle Beyindeki Öğrenme Mekanizmalarını Harekete Geçirir, Beyinin Reorganizasyonunu Sağlar. Mentamove Hastanın Çalışmasını Kolaylaştırır Mentamove Terapist İle Hasta Arasındaki İlişkinin Geliştirilmesinde Yardımcıdır. Mentamove Terapistin Tedavide Daha Hızlı Sonuç Alınmasında Ekilidir. Mentamove Hekimin Hedeflediği İyileşme Potansiyeline Kolayca Ulaşmayı Sağlar. Mentamove Bilimsel Gelişmenin Bugün Ulaştığı En Üst Seviyedeki Rehabilitasyon Yöntemidir. Mentamove Hastada Hiç Yapamadığı Hareketi Yeniden Ortaya Çıkarmasına Yardım Eder. Mentamove Evde Kullanıma Uygundur. Mentamove Ayaktan Tedavi Merkezlerinde Kullanıma Uygundur. Mentamove Hastanede Yataklı Tedavi Birimlerinde Kullanıma Uygundur. Mentamove Hastane Yoğun Bakım Merkezlerinde Kullanıma Uygundur. Mentamove Yoğun Bakım Sonrası Devamlı Hasta Bakım Hizmetlerinde Kullanıma Uygundur. Hatta Devamlı Bakım Hastalarının Devamlı Olarak Mentamove Kullanması Uygundur. Mentamove ile 3 Yaşın Üzerinde CP Çocuklar Tedavi Edilebilir Mentamove ile Beyin Damar Tıkanması Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove ile Beyin Kanaması Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Beyin Ameliyatları Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Uzamış Koma Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Beyin Tümör Ameliyatı Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Beyin ve Omurilik Multiple Skleroz Hastalığı Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir, Mentamove İle Boyun Yaralanması Sonrası Kısmi Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Boyun Ameliyatı Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Boyun Sinir Kökü Yaralanması Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Omurilik Hasarının Getirdiği Kısmi Felçlerin Önemli Kısmı Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Beyin Sapı Hasarı Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir.

3 Giriş Mentamove İle Yüz Felçleri Tedavi Edilebilir (Bell Palsy, Herpes Simplex Fasiyal Paralizi, Diyabetik Fasiyal Paralizi, Travmatik Fasiyal Paralizi). Mentamove İle Göz Kapağı Düşüklüğü (Ptozis) Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Yutma Güçlüğü Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Brakial Pleksus Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Refleks Sempatik Distrofi (RDS) Sendromu Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Radial Sinir Felçleri Tedavi Edilebilir (Düşük El Bileği). Mentamove İle Ulnar Sinir Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Median Sinir Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Siyatik Sinir Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Siyatik Sinir Enjeksiyon İnjurisi Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Peroneal Sinir Felçleri (Foot Drop) Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Femoral Sinir Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Post. Tibial Sinir Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle İdrar Kaçırma Tedavi Edilebilir. Mentamove Gaita Kaçırma Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Kauda Ekina (Cauda Equinae) Sendromu Felçleri Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Bel Fıtığı Cerrahisi Sonrası Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Bel Yaralanmasına Bağlı Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Omurilik Yaralanması Sonrası Kısmi Felçler Tedavi Edilebilir. Mentamove İle Omurilik Brown Sequard Sendromu Felçleri Tedavi Edilebilir. * Not: Burada Sayılan Durumlar Genel Hastalık ve Felç Durumlarıdır. Özel Hastalıklar İle İlgili Bilgi ve Sorunların Tedavisinde Lütfen Op. Dr. Mustafa AKGÜN ( ) Danışınız. Mentamove İle Tedavileriniz Mutlaka Sizi ve Hastanızı Daha İleri Seviyelere Götürecektir. Tedavide Hedefiniz En İyi Seviyeye Ulaşmak Olmalıdır.

4 Mentamove Beyin İle Kas Arasındaki İlişkiyi Sağlar

5 Omuz Seansları ve Anlamı Omuz Abduksiyon Çalışmaları Nasıl Yapılır? Kolun omuz ekleminden kaldırılması için bu işlemi yapan kaslar kullanılır. Bu kaslar omuza abduksiyon dediğimiz hareketi yaptıran kaslardır. Yani kolun gövdeden uzaklaştırılması ve 90 hatta 180 dereceye kadar hareket açısının geliştirilmesi için omuz abduksiyonunun doğru ve bilinerek yapılması gereklidir. Bu durum kolun felçli olduğu hallerde hastanın kolunu kaldıramadığı hatta omuz ekleminden omuz başının kısmen düşmesi neticesi ciddi ağrılara neden olmaktadır. Bu hastalarda omuz ağrısı omuz ekleminin pasif hareketlere karşı hassasiyet göstermesi nedeniyle pasif egzersizleri engellemektedir. Hastalar bu hareketlerin ağrılı olması nedeniyle egzersizleri normal şartlarda reddetmektedirler. Fizyoterapiyi ağrılı olması nedeniyle kabul etmemektedirler. Halbuki mentamove'un metod olarak buradaki gücü ön plana çıkmaktadır. Mentamove ağrılı rehabilitasyon uygulamaz. Uygulama yapılan kaslar m.supraspinatus ve m.deltoideus mentamove ile birlikte çalışmaya başladığında omuz eklemi yerine fikse olur (sabitlenir), m.supraspinatusun kas gücünün artmasını takiben omuz artık yerinde durmaya ve tamamen ağrısız hale gelmeye başlar. Tecrübeler omuz ekleminin 3 haftada oturduğunu, ağrı faktörünün bunu takiben kaybolduğunu göstermektedir. Omuzun harekete başlaması ise bu dönemden sonra yavaş yavaş başladığı, 4 aya kadar hastanın omuzdan kolunu kaldırmaya başladığı görülmektedir. Kolun 90 veya 180 dereceye kadar kalkmaya başlamasıyla omuz uygulamalarına son verilebilir.

6 Omuz uygulamalarında hareket tasavvur teknikleri nelerdir? Omuz bölgesi uygulamaya hazırlandıktan sonra hasta cihazını eline alır ve beyaz ışıkta kendisini engin doğaya bırakarak uzak engin denizleri veya doğada yeşil alanlara kendini vererek gevşer. Bu gevşeme o kadar derindir ki cihazın okuduğu sinyaller en aza iner. Yeşil ışık yandığı anda bir bebek gibi etrafındakilere bay-bay yapmaya çalışır. Biz bay-bay hareketini en optimal nasıl yaparız, en şirin nasıl yaparız, yada Süleyman Demirel gibi uçakta elveda derken nasıl optimal şekilde yaparsak o şekilde bir hareketi tasavvur ederek buna konsantre olur. Bu hareketin aklında olup olmadığını cihazın kırmızı ışığa geçmesi ile anlarız. Şayet kırmızı ışığa geçmesini takiben hasta sadece hareketi yapmış olduğunu hisseder, bunu hangi güçle yaptığını neler hissetiğini değerlendirir. Şayet yeterli konsantrasyon göstermez ise cihaz yeşil ışıktan tekrar beyaz ışık dönemine geçere. Unutmamalıyız ki beynimiz bir hareketi en iyi şekilde yapar. Bunu yaparken de gerekli kasları harekete geçirir. Bu kaslar da omuzda m.supraspinatus ve m.deltoideus'dur. En iyi hareket tasavvur halinde önce beynimizde şekillenir. Bir çok merkez belirli bir harekete konsantre olarak gücünü obölgeye toplar halbuki kasın ne olduğunu düşünmez. Biz bay bay hareketi yapacak isek önce kasın adını sonra anatomisini herhalde düşünmüyoruz. Beyin için önemli olan hareketin nasıl yapılacağını düşünmek ve düşündüğü biçimde bir hareketin oluştuğunu anlamak (görme, hissetme, pozisyonu algılaması) tır. Mentamove bilim olarak bu tarzdaki düşünceye verdiği karşılıkla beyinle eş zamanlı olarak hareketin oluşmasını sağlamaktadır.

7 Omuz uygulamalarının anlamı nedir? Omuz eklemi hastanın sadece hareketi yapması anlamında tedavide kullanılmaz. Omuz eklemi belirli bir vücut dengesi, kolun derece derece dengede tutulması, hareket açılarının düzenli ve kademeli olarak korunmasını sağladığı gibi, omuzun genel gövde postürünün sağlanmasında da anlamı vardır. Diğer taraftan omuz seansları sırasında hasta omuz bölgesine mentamove uygulamalarından muhteşem bir haz duyar. Omuz bölgesi ağrılarının azalmasında faydasının yanında hasta omuz kaslarının rahatladığını sanki masaj yapılıyormuş hissine de kapılır. Bizim en çok üzerinde durduğumuz konu ve bunların tamamen dışındadır. İlginçtir ki hastalar omuz bölgelerine konsantre olduklarında düşünme yetenekleri artmakta. Konuşma kayıpları (afazi) olanlarda sağ omuz uygulamaları ile daha kolay düzelme göstermektedir. Bu olgularda bu durumu gözlediğimizde genellikle ek konuşma terapisi yapmamız gerekmemektedir. Akıcı konuşma, kelimeleri daha rahat kullanma, unutmama, diksiyon, dil becerileri artmaktadır. Omuz seanslarından sonra hastalarda belirgin derecede rahatlama gözlenmektedir. Bu nedenle eğer hastalar dinlenip, uyumak isterlerse buna kesinlikle engel olmuyoruz. Çünkü dinlenmiş bir olgu diğer seansları da daha yüksek performansla ve dikkatle yapmaktadır.

8 Omuz Bölgesinde Hangi Kaslara Uygulama Yaptırılacak? Omuz bölgesi seanslarında m.supraspinatus ve m.deltoideus kaslarına uygulama yapılacaktır. Bu kaslar izole olarak omuz abduksiyonuna çalışma olanağı sunmaktadır. Bir seans boyunca hasta kolunu omuzdan 40 defa kaldırma eylemi yapar. Bu günde 40 defa bir hareketin isteyerek, yaşayarak, bilerek, görerek, hissederek yapılması anlamına gelmektedir. Bunun meyvelerini düzenli olarak yapan her hasta almaktadır. Bu durum nelere getirmektedir?

9 Omuz Uygulamalarının Etki Ettiği Beyin Merkezleri Konusunda Eğitim ve Pratik Uygulama Yaptırılmaktadır? Beynimizin yapısı itibarı ile bir hareketi yaptırabilmesi için tabii ki belirli bölgeleri bu işlem için ayrılmıştır. Bu durum şöyledir. Beynimizde omuzu tarifleyen bir bölge vardır. Bu bölge omuzun motor bölgesi olarak bilinir. Fakat bu bölge hasara uğradığında omuz bölgesi kontrolu bozulur. Halbuki biz mentamove bilimi olarak düşünceden hareket ediyoruz. Düşünce halinde bir hareketin yapılması tüm beyinin faaliyete geçmesiyle yani birçok beyin alanının hareketi düşünmeye başlamasıyla hareket tasavvur edilir ve beyinin omuzu yöneten daha az zarar görmüş olan merkezlerine bilgi yoğunlaşması yaratır. Bu daha az etkilenmiş merkezler faaliyetlerini arttırarak omuza bilgi gönderir ve hareket etmesini ister işte mentamove bu yoğunlaşmayı çok hassas bir şekilde ölçer, değerlendirir ve elektrikle devreye cevap verir ki hareket meydana gelir. Bunu takiben beyin bunu hisseder, gözleriyle görür ve algılayarak kolun uzaydaki konumunu tespit eder ve kayıt eder. Her seans sonunda bu kayıtlar beyin tarafından kayıtlandığı için beyinin duyusal korteksi, hafıza merkezleri güçlerini arttırır bunları uzun vade için saklar. Bu durumda artık beyin olayın nasıl yürütüleceğini öğrenmiş olur.

10 Mentamove ile Adım Adım Omuz Felçleri Rehabilitasyonu 1. Adım: Hastayı oturur vaziyete gelecek şekilde oturtun. Kolun bir destek yastık koyun yada otururken kolunu masaya koymasını sağlayın. 2. Adım: Omuz üst, omuz dış bölgesini ıslak bir mendille silin. Gerekirse tıraş edin. Herhangi bir krem, yağ, artığı kalmayacak şekilde silin. 3. Adım: Özel olarak omuz uygulamaları için geliştirilmiş orta boy elektrodlardan birincisini omuzda kürek kemiği üst kenarında bulunan çıkıntılı bölge üstünde bulunan çukurluğa gelecek şekilde yapıştırın. 4. Adım: İkinci elektrodu omuz dış yüze yatay olarak yapıştırın. 5. Adım: Üçüncü elektrodu 2. elektrod ile 1. elektrod arasındaki herhangi bir yere yapıştırın. 6. Adım: Mentamove cihazının siyah kablo ucunu kafaya yakın ilk elektroda takınız 7. Adım: Mentamove cihazının beyaz kablo ucunu kafadan en uzak olan üçüncü elektroda takınız 8. Adım: Mentamove cihazının yeşil kablo ucunu ikinci elektroda takınız 9. Adım: Mentamove cihazını Açma/Kapama düğmesine basarak açınız. Ekrana Muscle Stimulation veya Kas Stimulasyonu görünümü gelecektir. 10. Adım: M Tuşuna basınız ve arka menüye geçiniz.

11 Mentamove ile Adım Adım Omuz Felçleri Rehabilitasyonu 11. Adım: Arka menüde bazı cihazlarda intensite ve ofset diye iki kavram gözükecektir. Bazılarında sadece intensite gözükecektir. 12. Adım: Aşağı ok tuşuna basarak İntensite üzerine geliniz ve M tuşuna basınız. 13. Adım: M tuşuna bastığınızda önceki var olan rakam silinecek yerine 0± yazar hale dönüşecektir. 14. Adım: Bu rakamı yukarı ok tuşuna teker teker basarak 8-9 a kadar yükseltin hasta hissetmeye başlayacaktır. Şayet elektrodlar çok iyi yapışmış iyi iletiyorsa değeri yeterlidir. Eğer elektrod yapışkanlığı azaldı ise değerlerini hasta isteyebilir. 15. Adım: İntensiteyi 13-15' e yükselttikten sonra M tuşuna basarak arttırma işlemini kapatın. 16. Adım: Cihazda daha önce ayarlanmış bir ofset değeri var ve bu 4 veya 5 ise bu değeri değiştirmeniz gerekmez. Eğer daha yüksek bir değer ise aşağı ok tuşu ile ofset üzerine gelin ve M tuşuna basarak değeri 4 e veya 5 e ayarlayın, M tuşuna basarak ayarlanan değeri kabul edin. 17. Adım: Bu parametreler ayarlandı ve yukarı ok tuşuna basarak en üste çıkın ve M tuşuna basın. 18. Adım: Seans başlamıştır. Hasta cihazda beyaz ışık, yeşil ışık, kırmızı ışık dönemlerini takip etmeye başlar. 19. Adım: Beyaz ışıkta hasta hiç bir şey düşünmez, herhangi bir kıpırdanma hareketinde bulunmaz, omuz kaslarını oynatmaya çalışmaz. En üst derecede gevşeme yapmaya çalışır. Bu dönem 12 saniye süreyle devam eder. Sonra yeşile geçer.

12 Mentamove ile Adım Adım Omuz Felçleri Rehabilitasyonu 20. Adım: Yeşil ışıkta hasta aklından bay bay yapmayı, yukarı uzanmayı, kolunu kaldırma gibi olayalara konsantre olur. Bu aşamada sinyaller omuz kaslarında artmaya başlar. Ayarlanan ofsett değeri 4-5 üzerine bu sinyalleri konsantre olarak ulaştırabilirse cihaz kırmızı ışık dönemine geçer ve bunu elektrik uygulamaya başlayarak hastanın düşüncesini destekler. Hastanın bu dönemde herhangi bir efor harcaması gerekmez. Şayet hasta yeşil ışıkta yeteri kadar konsantre olamadı ise cihaz kırmızıya geçmeden 12 saniye sonra tekrar beyaz ışık dönemine döner. Kırmızı ışık süresi 6 saniyedir. Şayet hasta konsantre olarak yeşil ışıkta tetiklemeyi sağlayamıyorsa ya offset değerini bir kademe düşürün yada kolunu hafiften kaldırmayı denemesini söyleyin. 21. Adım: Hasta 20 dakika boyunca beyaz ışık, yeşil ışık, kırmızı ışık dönemlerini takip eder. Her zaman yeşil ışıkta konsantre olarak kolunu omuzdan kaldırmayı, kolunu kullanmaya dönük hamleler gibi konulara kendini konsantre eder. Bu şekilde 20 dakikalık bir seans boyunca 40 defa omuz kaslarını kontrol etmeyi başarmış olur. Bu işlemi günde 2 defa yapabilir. 22. Adım: Seans bittikten sonra cihazınızı Açma/Kapama düğmesinden kapatınız. Elektrodları ek yerlerinden tutarak cihazdan ayırınız ve kendi kartları üzerine yapıştırınız, buzdolabının kapağına kaldırınız. Cihazınızı şarj cihazına takınız ve bir sonraki seansa hazır olmasını sağlayınız. 23. Adım: Olguların birçoğu 4-6 ay gibi periyotlarda tedavi olur. Ancak kronik veya ağır vakalar daha uzun dönemlerde tedavi olurlar. 24. Adım: Daha önce herhangi bir elektroterapi uygulanmış vakalar da mentamove'dan faydalanabilir. Mentamove uygulanırken herhangi bir ek tedavi tekniğine gerek yoktur. Mentamove kullanırken aynı bölgelere başka bir elektroterapi uygulaması yapılmamalıdır.

13 Dirsek Bölgesi Seansları Dirsek Ekstansiyon Çalışmaları Nasıl Yapılır? Dirseğimizi açmak için biz kolumuzu ileri uzatmak durumundayız. Bunu yapabilmek için m.triceps brachii kasımızı kullanırız. Bu kasımız iler fırlatma, yumruk atma, kolarımızı yanlara açarken kullanmakta olduğumuz çok önemli bir kastır. Boks yapma, nesne atma, fırlatma antrenmanları yapan kişilerde bu kas çok fazla çalıştığından belirginleşir. Felç geçiren olguların en önemli fonksiyon kayıplarından birisi de bu kası harekete geçirmekteki zorluklarıdır. Çünkü mentamove'dan başka hiç bir yöntem bu kasın gücünü geri getirmeye yeterli değildir. Hastaların çoğu kollarını güçlendirmek için ön kol be ellerine ağırlıklar bağlayarak bu ağırlıkları kaldırmayı antrenman etmektedirler. Kolun bu şekilde çalıştırılması m.triceps brachii kasını güçlendirmez aksine bunun tam zıttı hareket yaptıran kası güçlendirir ve bu da kolun daha fazla içe kapanmasına neden olur. Aynı şekilde tavana makaralar takılarak iplerle bu makaralarla ağırlık çalışması m.biceps brachii kasını güçlendirir. Halbuki m.triceps brachii gücünü arttırmak ve kolu dirsekten açmak için kişinin ileri hamle etmesi, yani boks yumruğu atma şeklinde antrenman yapması gereklidir. Mentamove tek başına bu hareketi antrenman ettirmeye yeterlidir.

14 Dirsek Ekstansiyon Uygulamalarının Anlamı Nedir? Dirsek eklemini açmak, m. triceps brachii kasını güçlendirmek bize elimize alacağımız bir nesneye uzanmamızı sağlar. Her hamlemizde iler uzanmak istediğimizde m.triceps brachii kasımız harekete geçer. Bu anlamda yakalama, uzanma, bay bay yaparken bile, yukarıdan bir şey alma bu kasımız sayesinde olmaktadır. Klasik yöntemlerle rehabilitasyon gören hastalarda dikkat edildiğinde görülecektir ki hastalar kollarını dirsekten açamamakta ve kol katlanmış, gövdeye yaklaşmış, çok uzayan vakalarda ise iyice katlanmış haldedir. Yani fleksiyon durumundadır. Halbuki mentamove metod olarak bunun tam tersini, açmayı antrenman ettirmektedir.

15 Dirsek Ekstansiyon Uygulamalarında Hareket Tasavvur Teknikleri Nelerdir? Hastanın seans sırasında dirsek eklemini harekete kolay geçirmeye konsantre olabilmesi için bizler genel olarak önlerine hedef bir nesne koyarız. Bu nesne bir bardak su olabilir (en temel ihityaç), bir çiçek, bir kalem veya ilgisini çekecek bir nesne olabilir. Hasta beyaz ışık döneminden en derin şekilde gevşer, yeşil ışık yandığında ise önündeki bu nesneye uzanmaya konsantre olur. Bu nesneyi almaya çalışacakmış gibi konsantrasyon hamlesi yapar. Mentamove cihazı kas üzerinden aldığı sinyaller belirli güce ulaşınca hamleye elektrikle cevap verir. Bu hastanın dirsekten uzanmış olmanın hissini verir ve hareketi gözle görülür, pozisyon duyusuyla anlamı olduğu, kasın kasılmasıyla da gücü hissettirir.

16 Dirsek Ekstansiyon Bölgesinde Hangi Kaslara Uygulama Yaptırılacak? Daha önce de dediğimiz gibi dirsek bölgesinde sadece bir kasa m.triceps brachii'ye uygulama yapılacaktır. Bu kas tek başına dirseğin açılmasına ve dirsek ekleminin sabitlenmesine yeterlidir.

17 Dirsek Ekstansiyon Uygulamalarının Etki Ettiği Beyin Merkezleri Nelerdir? Dirsek bölgesini harekete geçiren bir merkez beyinde mevcuttur. Bu merkez de diğer bölgeler gibi motor korteks dediğimiz yerde organize olmuştur. Beyindeki bu merkezin zedelenmesi halinde dirseğin hareketleri de bozulur. Dirsek kontrolü bozulur. Mentamove buna rağmen beyinin diğer bölgelerinin düşünme gücü sayesinde tüm beyin bölgelerinin gücünü daha az hasara uğramış ve bu bölgeye yakın yerlerdeki hücreleri tekrar hareketin başarılı bir şekilde yapılması yönünde uyarır. Düşüncede var olan en iyi şekilde bir bardak suya uzanma eylemi tüm beyindeki bilgiler vasıtasıyla optimal olarak düşünülür ve uygun olan yollar vasıtasıyla m.triceps brachii kasına kadar ulaşır. Mentamove buradan bunları alır ve elektrikle cevap vererek hareketin gerçekleşmesini sağlar. Hareketin gözle görülmesi, pozisyon olarak hissedilmesi ve kas gücü olarak algılanmasını yine normal yollarla almış olur. Ne kadar düşünce ürettiyse o kadar tepki aldığını değerlendirir ve bunukayıt eder. Hem hafıza merkezi hem de korteksteki diğer alanlar bunu kayıtlar. Belirli bir dönemden sonra artık öğrenme gerçekleşmiş olur. Bu öğrenme sayesinde bilgiler sağlam beyin bölgelerinde kalıcı hale gelir. Mentamove ile çalışan hastaların beyin korteks yapılarında, hafıza merkezlerinde faaliyetlerde artış olduğu, öğrenilmiş olan bilgilerin kalıcı olarak uzun vadede de kaldığı doktorlarımız tarafından ispatlanmıştır. Bu bilgiler yurt dışı ve yurt içinde sunulmuştur.

18 Mentamove ile Adım Adım Dirsek Felçleri Rehabilitasyonu 1. Adım: Hastayı oturur vaziyete gelecek şekilde oturtun. 2. Adım: Kol arka dış yüz bölgesini ıslak bir mendille silin. Gerekirse tıraş edin. Herhangi bir krem, yağ, artığı kalmayacak şekilde silin. 3. Adım: Özel olarak bacak uygulamaları için geliştirilmiş büyük elektrodlardan birincisini dirsekten n 1-2 cm yukarıda arka yüzde olacak şekilde yapıştırın. 4. Adım: İkinci elektrodu bunun cm yukarısına yapıştırın. 5. Adım: Üçüncü elektrodu 2. elektroddan cm yukarı yapıştırın. 6. Adım: Mentamove cihazının siyah kablo ucunu kafaya yakın ilk elektroda takınız 7. Adım: Mentamove cihazının beyaz kablo ucunu kafadan en uzak olan üçüncü elektroda takınız 8. Adım: Mentamove cihazının yeşil kablo ucunu ikinci elektroda takınız 9. Adım: Mentamove cihazını Açma/Kapama düğmesine basarak açınız. Ekrana Muscle Stimulation veya Kas Stimulasyonu görünümü gelecektir. 10. Adım: M Tuşuna basınız ve arka menüye geçiniz. 11. Adım: Arka menüde bazı cihazlarda intensite ve ofset diye iki kavram gözükecektir. Bazılarında sadece intensite gözükecektir. 12. Adım: Aşağı ok tuşuna basarak İntensite üzerine geliniz ve M tuşuna basınız. 13. Adım: M tuşuna bastığınızda önceki var olan rakam silinecek yerine 0± yazar hale dönüşecektir. 14. Adım: Bu rakamı yukarı ok tuşuna teker teker basarak 8-9 a kadar yükseltin hasta hissetmeye başlayacaktır. Şayet elektrodlar çok iyi yapışmış iyi iletiyorsa değeri yeterlidir. Eğer elektrod yapışkanlığı azaldı ise18-20 değerlerini hasta isteyebilir. 15. Adım: İntensiteyi 12-14' e yükselttikten sonra M tuşuna basarak arttırma işlemini kapatın.

19 Mentamove ile Adım Adım Dirsek Felçleri Rehabilitasyonu 16. Adım: Cihazda daha önce ayarlanmış bir ofset değeri var ve bu 4 veya 5 ise bu değeri değiştirmeniz gerekmez. Eğer daha yüksek bir değer ise aşağı ok tuşu ile ofset üzerine gelin ve M tuşuna basarak değeri 4 e veya 5 e ayarlayın, M tuşuna basarak ayarlanan değeri kabul edin. 17. Adım: Bu parametreler ayarlandı ve yukarı ok tuşuna basarak en üste çıkın ve M tuşuna basın. 18. Adım: Seans başlamıştır. Hasta cihazda beyaz ışık, yeşil ışık, kırmızı ışık dönemlerini takip etmeye başlar. 19. Adım: Beyaz ışıkta hasta hiç bir şey düşünmez, herhangi bir kıpırdanma hareketinde bulunmaz, kol kaslarını oynatmaya çalışmaz. En üst derecede gevşeme yapmaya çalışır. Bu dönem 12 saniye süreyle devam eder. Sonra yeşile geçer. 20. Adım: Yeşil ışıkta hasta aklından kolunu uzatmayı, yumruk atmayı, kolunu ileri doğru gerdirmeyi, yana açmayı düşünür ve bu gibi olaylara konsantre olur. Bu aşamada sinyaller kol kaslarında artmaya başlar. Ayarlanan ofsett değeri 4-5 üzerine bu sinyalleri konsantre olarak ulaştırabilirse cihaz kırmızı ışık dönemine geçer ve bunu elektrik uygulamaya başlayarak hastanın düşüncesini destekler. Hastanın bu dönemde herhangi bir efor harcaması gerekmez. Şayet hasta yeşil ışıkta yeteri kadar konsantre olamadı ise cihaz kırmızıya geçmeden 12 saniye sonra tekrar beyaz ışık dönemine döner. Kırmızı ışık süresi 6 saniyedir. Şayet hasta konsantre olarak yeşil ışıkta tetiklemeyi sağlayamıyorsa ya offset değerini bir kademe düşürün yada kolunu diresekten hafifte açmayı denemesini söyleyin. 21. Adım: Hasta 20 dakika boyunca beyaz ışık, yeşil ışık, kırmızı ışık dönemlerini takip eder. Her zaman yeşil ışıkta konsantre olarak kolunu uzatmayı, dirsekten açmaya dönük hamleler gibi konulara kendini konsantre eder. Bu şekilde 20 dakikalık bir seans boyunca 40 defa kol açma kaslarını kontrol etmeyi başarmış olur. Bu işlemi günde 2 defa yapabilir. 22. Adım: Seans bittikten sonra cihazınızı Açma/Kapama düğmesinden kapatınız. Elektrodları ek yerlerinden tutarak cihazdan ayırınız ve kendi kartları üzerine yapıştırınız, buzdolabının kapağına kaldırınız. Cihazınızı şarj cihazına takınız ve bir sonraki seansa hazır olmasını sağlayınız. 23. Adım: Olguların birçoğu 6-8 ay gibi periyotlarda tedavi olur. Ancak kronik veya ağır vakalar daha uzun dönemlerde tedavi olurlar. 24. Adım: Daha önce herhangi bir elektroterapi uygulanmış vakalar da mentamove'dan faydalanabilir. Mentamove uygulanırken herhangi bir ek tedavi tekniğine gerek yoktur. Mentamove kullanırken aynı bölgelere başka bir elektroterapi ugulaması yapılmamalıdır.

20 El Bilek Bölgesi Seansları Önkol Ekstansiyon çalışmaları nasıl yapılır? Ön kol bölgesindeki kaslarımız bizim el bileğimizi yukarı kaldırmamızı, parmaklarımızı açmamızı sağlar. Ön kolumuzun üst yüzünde bulunan m. extansor digitorum, m. extansor carpi radialis longus, m. extansor carpi radialis brevis kaslarımız sayesinde biz el bilek kaldırma ve parmaklarımızı açma eylemini yaparız. Bu kaslarımız felç geçiren olgularda hasta tarafından çalıştırılamaz, doğal olarak ya düşük el yada el bilkten içe kıvrık olarak durur. Parmakların uzun süre açılmaması da kişinin nesneleri kavramasını engeller, diğer taraftan elini kullanmasını ve tamamen devre dışı kalmasına neden olur.

21 Önkol Ekstansiyon Uygulamalarının Anlamı Nedir? Ön kol mentamove seans uygulamalarında amaç parmakları doğru ve istendiği şekilde açılabilmesini sağlamak, nesnelere uzanırken parmaklar açılarak nesneyi kavrama hareketi geliştirilsin. Bu hareketi istemli olarak antrenman eden olgular zaman içinde bağımsız olarak nesnelere uzanma ve kavrama davranışını öğrenirler ve parmaklarını da kullanmayı öğrenirler.

22 Önkol Ekstansiyon Uygulamalarında Hareket Tasavvur Teknikleri Nelerdir? Dirsek çalışmalarında olduğu gibi ileri uzanma düşüncesi altında genellikle bir nesneyi yakalama, alma ve kavrama eylemi yatmaktadır. Bu nedenle seans sırasında olgu bu hareketi en iyi şekilde nasıl yapacağını, önünde duran nesne ne ise onu alacağını kavrayacağını düşünmeli ve konsantre olmalıdır. Hedef için önüne sevdiği, hoşlandığı bir nesneyi koymak çok anlamlıdır.

23 Önkol Ekstansiyon Bölgesinde Hangi Kaslara Uygulama Yaptırılacak? Ön kol üst yüzden şekilde görüldüğü gibi m. extansor digitorum, m. extansor carpi radialis longus, m. extansor carpi radialis brevis kaslarına uygulama yapılabilmektedir. Yüzey elektrodları yerleştirilerek çalışmalar başlatılır.

24 Önkol Ekstansiyon Uygulamalarının Etki Ettiği Beyin Merkezlerinde Neler Olmaktadır? Ön kol, el bileği, el beyin motor kortekste çok geniş bir alan işgal etmektedir. Bu merkezin hasar görmesi ile el fonksiyonları en fazla etkilenen fonksiyonlardır. Bu fonksiyonların geri kazandırılması yine mentamove ile düşünce sayesinde mümkün olmaktadır. Hasara uğramamış beyin korteksi bölgeleri tekrar bu faaliyetleri üstlenmektedir. Elde edilen sonuçlar şaşırtıcı derecede çarpıcıdır. Beyin fonksiyonlarının MR ile incelenmesinde (fmri) bu fonksiyonların nasıl yeniden beyinde programlandığı tarafımızdan gösterilmiştir. Mentamove ile çalışan hastaların beyin korteks yapılarında, hafıza merkezlerinde faaliyetlerde artış olduğu, öğrenilmiş olan bilgilerin kalıcı olarak uzun vadede de kaldığı doktorlarımız tarafından ispatlanmıştır. Bu bilgiler yurt dışı ve yurt içinde sunulmuştur.

25 Mentamove ile Adım Adım Ön Kol (Bilek Kaldırma, El Parmaklarını Açma) Felçleri Rehabilitasyonu 1. Adım: Hastayı sırt üstü yatar vaziyete gelecek şekilde yatırın. Yada masada oturur konuma getirin. Şekilde görüldüğü gibi el bileği altına bir destek koyun. 2. Adım: Ön kol üst yüzü diresketen bileğe kadar bölgesini ıslak bir mendille silin. Gerekirse tıraş edin. Herhangi bir krem, yağ, artığı kalmayacak şekilde silin. 3. Adım: Özel olarak kol uygulamaları için geliştirilmiş orta boy elektrodlardan birincisini dirsekten 1-2 cm aşağıda ön kol üst yüze gelecek şekilde yapıştırın. 4. Adım: İkinci elektrodu bunun cm aşağısına yapıştırın. 5. Adım: Üçüncü elektrodu 2. elektroddan cm uca doğru yapıştırın. 6. Adım: Mentamove cihazının siyah kablo ucunu kafaya yakın ilk elektroda takınız 7. Adım: Mentamove cihazının beyaz kablo ucunu kafadan en uzak olan üçüncü elektroda takınız 8. Adım: Mentamove cihazının yeşil kablo ucunu ikinci elektroda takınız 9. Adım: Mentamove cihazını Açma/Kapama düğmesine basarak açınız. Ekrana Muscle Stimulation veya Kas Stimulasyonu görünümü gelecektir. 10. Adım: M Tuşuna basınız ve arka menüye geçiniz. 11. Adım: Arka menüde bazı cihazlarda intensite ve ofset diye iki kavram gözükecektir. Bazılarında sadece intensite gözükecektir. 12. Adım: Aşağı ok tuşuna basarak İntensite üzerine geliniz ve M tuşuna basınız. 13. Adım: M tuşuna bastığınızda önceki var olan rakam silinecek yerine 0± yazar hale dönüşecektir. 14. Adım: Bu rakamı yukarı ok tuşuna teker teker basarak 8-9 a kadar yükseltin hasta hissetmeye başlayacaktır. Şayet elektrodlar çok iyi yapışmış iyi iletiyorsa değeri yeterlidir. Eğer elektrod yapışkanlığı azaldı ise değerlerini hasta isteyebilir. 15. Adım: İntensiteyi 12-13' e yükselttikten sonra M tuşuna basarak arttırma işlemini kapatın.

26 Mentamove ile Adım Adım Ön Kol (Bilek Kaldırma, El Parmaklarını Açma) Felçleri Rehabilitasyonu 16. Adım: Cihazda daha önce ayarlanmış bir ofset değeri var ve bu 4 veya 5 ise bu değeri değiştirmeniz gerekmez. Eğer daha yüksek bir değer ise aşağı ok tuşu ile ofset üzerine gelin ve M tuşuna basarak değeri 4 e veya 5 e ayarlayın, M tuşuna basarak ayarlanan değeri kabul edin. 17. Adım: Bu parametreler ayarlandı ve yukarı ok tuşuna basarak en üste çıkın ve M tuşuna basın. 18. Adım: Seans başlamıştır. Hasta cihazda beyaz ışık, yeşil ışık, kırmızı ışık dönemlerini takip etmeye başlar. 19. Adım: Beyaz ışıkta hasta hiç bir şey düşünmez, herhangi bir kıpırdanma hareketinde bulunmaz, bacak kaslarını oynatmaya çalışmaz. En üst derecede gevşeme yapmaya çalışır. Bu dönem 12 saniye süreyle devam eder. Sonra yeşile geçer. 20. Adım: Yeşil ışıkta hasta aklından parmaklarını açmayı, uzanmayı, bir nesne almayı, bay bay yapmayı el bileğini yukarı kaldırma gibi olayalara konsantre olur. Bu aşamada sinyaller ön kol bacak ön yüz kaslarında artmaya başlar. Ayarlanan ofsett değeri 4-5 üzerine bu sinyalleri konsantre olarak ulaştırabilirse cihaz kırmızı ışık dönemine geçer ve bunu elektrik uygulamaya başlayarak hastanın düşüncesini destekler. Hastanın bu dönemde herhangi bir efor harcaması gerekmez. Şayet hasta yeşil ışıkta yeteri kadar konsantre olamadı ise cihaz kırmızıya geçmeden 12 saniye sonra tekrar beyaz ışık dönemine döner. Kırmızı ışık süresi 6 saniyedir. Şayet hasta konsantre olarak yeşil ışıkta tetiklemeyi sağlayamıyorsa ya offset değerini bir kademe düşürün yada ayak bileğini hafiften kaldırmayı denemesini söyleyin. 21. Adım: Hasta 20 dakika boyunca beyaz ışık, yeşil ışık, kırmızı ışık dönemlerini takip eder. Her zaman yeşil ışıkta konsantre olarak parmaklarını açmayı, uzanmayı, kavramayı elini kullanmaya dönük hamleler gibi konulara kendini konsantre eder. Bu şekilde 20 dakikalık bir seans boyunca 40 defa ön kol üst yüz kaslarını kontrol etmeyi başarmış olur. Bu işlemi günde 2 defa yapabilir. 22. Adım: Seans bittikten sonra cihazınızı Açma/Kapama düğmesinden kapatınız. Elektrodları ek yerlerinden tutarak cihazdan ayırınız ve kendi kartları üzerine yapıştırınız, buzdolabının kapağına kaldırınız. Cihazınızı şarj cihazına takınız ve bir sonraki seansa hazır olmasını sağlayınız. 23. Adım: Olguların birçoğu 8-10 ay gibi periyotlarda tedavi olur. Ancak kronik veya ağır vakalar daha uzun dönemlerde tedavi olurlar. 24. Adım: Daha önce herhangi bir elektroterapi uygulanmış vakalar da mentamove'dan faydalanabilir. Mentamove uygulanırken herhangi bir ek tedavi tekniğine gerek yoktur. Mentamove kullanırken aynı bölgelere başka bir elektroterapi ugulaması yapılmamalıdır.

27 Referans Op. Dr. Mustafa Akgün Mentamove Uzmanı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

Gelişen en Olguda Mentamove ile Tedavi

Gelişen en Olguda Mentamove ile Tedavi Spontan Foot Drop (Düşük k Ayak) Gelişen en Olguda Mentamove ile Tedavi Dr. Mustafa Akgün, Dr. Zehra Akgün, Dr. Christoph Garner Mentamove Merkezi Bursa Türkiye Keywords: Lumbar Disc Disease, Foot Drop,

Detaylı

Santral (merkezi) sinir sistemi

Santral (merkezi) sinir sistemi Santral (merkezi) sinir sistemi 1 2 Beyin birçok dokunun kontrollerini üstlenmiştir. Çalışması hakkında hala yeterli veri edinemediğimiz beyin, hafıza ve karar verme organı olarak kabul edilir. Sadece

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni

Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları. Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni Enjeksiyona Bağlı Siyatik Sinir Hasarında Mentamove Uygulaması Sonuçları Olgu Sunumu Op. Dr. Mustafa AKGÜN Nöroşirürji Uzmanı ve Mentamove Eğitmeni 44 yaş Erkek (İşçi) Şikayeti: Sağ Bacağında Şiddetli

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU

AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ BİLGİLER - LÜTFEN OKUYUNUZ.. Herhangi bir egzersiz proğramına başlamadan önce doktorunuza danışınız.doktorunuzu mevcut form seviyenizi değerlendirip

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

Ö nemli Güvenlik Bilgileri

Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ö NEMLİ BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE LÜTFEN BU KILAVUZU İYİCE OKUYUNUZ! Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.bu kılavuzu iyice okuyunuz ve her zaman yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

KULLANIMDAN ÖNCE MUTLAKA KULLANIM KLAVUZUNU OKUYUNUZ. DİREKTİFLERİ UYGULAMAMAK KULLANICIYA YA DA CİHAZA ZARAR VEREBİLİR.

KULLANIMDAN ÖNCE MUTLAKA KULLANIM KLAVUZUNU OKUYUNUZ. DİREKTİFLERİ UYGULAMAMAK KULLANICIYA YA DA CİHAZA ZARAR VEREBİLİR. MT9001 MT9001 combo stimülasyon cihazı, 2 değişik terapatik modu olan portatif bir elektroterapi cihazıdır. Ağrı hafifletmede ve kas gelişiminde kullanılan Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS)

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON

ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON ORTAK SEÇMELİ FİTNESS VE KONDİSYON FİTNESS Fitness kelime anlamı olarak "Sağlıklı ve formda olmak"dır. Bir çok egzersize dayalı bir spordur. Fitness diğer bütün sporlardan farklı olarak temelde kasların

Detaylı

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ö NEMLİ NOT! BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE BU EL KİTABINI İYİCE OKUYUNUZ. ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14

FAALİYET ALANLARIMIZ. Açık Alan Spor Aletleri : 8-13. Çocuk Oyun Grubu : 3-7. Oturma Bankları : 15. Kameriye ve Piknik Masaları : 14 FAALİYET ALANLARIMIZ Çocuk Oyun Grubu 3-7 Açık Alan Spor Aletleri 8-13 Oturma Bankları 15 Kameriye ve Piknik Masaları 14 Çocuk Oyun Elemanları 17 Çöp Kovaları 16 Özel İmalatlar 18-19 2 ÇOCUK OYUN GRUBU

Detaylı

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur.

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur. KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER Canlılığın belirtisi olarak kabul edilen hareket canlıların sabit yer veya cisimlere göre yer ve durumunu değiştirmesidir. İnsanlarda hareket bir sistemin işlevidir. Bu işlevi

Detaylı

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.Sınıf Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık 5.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla

Detaylı

FTR 208 Kinezyoloji II. El bileği III. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 208 Kinezyoloji II. El bileği III. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 208 Kinezyoloji II El bileği III yrd. doç. dr. emin ulaş erdem EL BİLEĞİ EKSTANSÖR KASLARI El Bileği Ekstansör Kasları Primer M.Ekstansör karpi radialis longus M.Ekstansör karpi radialis brevis M.Ekstansör

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi

SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi SPOR BiYOMEKANiĞiNiN BiYOLOJiK TEMELLERi Anatomik referans duruşu; * ayaklar birbirinden biraz uzak, * kollar vücudun yanında serbestçe uzanmış, * avuç içlerinin öne baktığı,duruştur. Bu duruş, doğal dik

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Kuvvet Antrenmanı Anatomisi Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 11. hafta Kollar (Arms) Biceps Curls M. Biceps brachii M. Brachialis M. Brachioradialis

Detaylı

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi

hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi hasta EĞİTİMİ Bel fıtığını anlamak ve Anüler Kapama için Barricaid Protezi İçindekiler Bel fıtığı nedir? 4 Bel fıtığı teşhisi nasıl yapılır? 6 Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır? 7 Barricaid için bir aday

Detaylı

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:2 Ağustos/Augst2015 www.norofzt.org LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ Lumbal stabilizasyon egzersizleri, anahtar lokal kaslar olan Transversus

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

İstanbul Beyin Merkezleri

İstanbul Beyin Merkezleri İstanbul Beyin Merkezleri KAFA TRAVMALARI-YAŞLILIK-ALZHEİMER N ew Y ork Institute for M edical Research, Inc., (aff. w ith N ew Y ork U niversity) O rtho& Sport M erkezi Beyin Rehabilitasyonu ve Beyin

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

Foot Drop Gelişen Olguda EMG Tetiklemeli Elektrostimulasyon (Mentamove Metodu) ile Fonksiyonel İyileşme

Foot Drop Gelişen Olguda EMG Tetiklemeli Elektrostimulasyon (Mentamove Metodu) ile Fonksiyonel İyileşme Foot Drop Gelişen Olguda EMG Tetiklemeli Elektrostimulasyon (Mentamove Metodu) ile Fonksiyonel İyileşme Olgu Sunumu Dr. Mustafa Akgün*, Dr. Zehra Akgün**, Dr. Christoph Garner**** Bursa Devlet Hastanesi,

Detaylı

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması :

3- Destek ve Hareket Sisteminin (Kasların) Çalışması : KAS SİSTEMİ İskelet sistemindeki kemiklerin üzerini örten, iç organların yapısına katılarak vücudun ve iç organların hareket etmesini sağlayan kasların oluşturduğu sisteme kas sistemi denir. a) Kasların

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? KOAH NE DEMEKTİR? KOAH Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hastalar için özet bilgiler KOAH nedir? KOAH, hastalığın belli başlı özelliklerinin tanımını içinde barındıran Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı teriminin

Detaylı

(Obstetrik Brakial Pleksus Yaralanması)

(Obstetrik Brakial Pleksus Yaralanması) (Obstetrik Brakial Pleksus Yaralanması) İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI PEDİATRİK REHABİLİTASYON BİRİMİ Hazırlayanlar: Dr. Sara ASGHARI Uzm. Dr.

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma

1 of 5 14/10/2010. Stresle Başa Çıkma 1 of 5 14/10/2010 Stresle Başa Çıkma Stres bizim baskıya karşı duygusal ve fiziksel tepkimizdir. Bu baskı dışsal faktörlerden kendimizin ya da bir yakınımızın yaşam etkinliklerinden, hastalıklarından yaşam

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-1. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-1 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Süper Beyin Yogası "Süper Beyin Yoga"sı beyne enerji

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu

Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu Magic Pass 12150 Parmak İzi & RFID Kart Okuyucu Kullanım Kılavuzu Bu kılavuz Magic Pass cihaz cihaz bağlantı ve kullanıma yönelik doğru çalışma alışkanlıkları konusunda bilgiler vermektedir. Daha detaylı

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri

ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Kemikler ve Eklemler. OMUZ KEMERİ: Hareketleri ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Üst Üyeler 4 bölümde incelenir 1. Omuz kemeri REK132&SBR178 ANATOMİ VE KİNEZİYOLOJİ 2. Kol KONU ÜST ÜYELER VE HAREKETLERİ Klavikula Skapula Sternum Humerus Ön görünüm Kemikleri

Detaylı

COOL-US Kullanma Kılavuzu

COOL-US Kullanma Kılavuzu COOL-US Kullanma Kılavuzu Profesyonel Nem ve Sıcaklık ölçer Lütfen ürünü kullanmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyunuz ve ilerisi için saklayınız. İçindekiler 1. Güvenlik... 1 2. Tanıtım... 2 3. Özellikler...

Detaylı

Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı

Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı Visuo-Motor Egzersiz ve Rehabilitasyon Cihazı (Visuo-Motor Training Device) 2014 Proje Yarışması 2. lik Ödülü www.cogniboard.net CogniBoard Nedir? CogniBoard, görsel, gross motor ve nörokognitif görevlere

Detaylı

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KASLAR (MUSCLE) 6. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN KAS (MUSCLE) Hareket sisteminin aktif elemanları kaslardır. Kasın Latincesi, küçük fare anlamına gelen Musculus sözcüğüdür.

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

WINGO2024-3524 Hızlı Kullanma Kılavuzu

WINGO2024-3524 Hızlı Kullanma Kılavuzu WINGO2024-3524 Hızlı Kullanma Kılavuzu Mekanik Montaj 1) Motorları kapıların açılma yönüne göre Motor1 i sol kanada, Motor2 yi sağ kanata takınız. Başka türlü bağlantılarda kapıların programlamasında sıkıntı

Detaylı

Teknosem ANASAYFA. Program komut butonları ve program zaman parametrelerinin bulunduğu sayfadır.

Teknosem ANASAYFA. Program komut butonları ve program zaman parametrelerinin bulunduğu sayfadır. ANASAYFA 1 2 3 4 5 6 7 Sayfa Geçiş Tuşları Program komut butonları ve program zaman parametrelerinin bulunduğu sayfadır. Teknosem 1 Eksenleri Sıfırla Butonu: Sistemin ilk açılışında eksenleri sıfırla (homing)

Detaylı

- İlk dikkat edilecek konu; 3B BIM modelinin her katının ayrı bir çizim dosyasında ve DWG nin de ayrı bir çizim dosyasında olmalıdır.

- İlk dikkat edilecek konu; 3B BIM modelinin her katının ayrı bir çizim dosyasında ve DWG nin de ayrı bir çizim dosyasında olmalıdır. Konu: 3B BIM Model ve Metraj Doğru Çalışma Kategori: Metraj ve Raporlar Tarih: 29.08.2013 Program: Allplan Versiyon: 2013 Soru: Bir 3B BIM modeline başlamadan önce nelere dikkat etmeliyim, doğru ve sorunsuz

Detaylı

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010

DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONU EVDE BAKIM (ANNE EĞİTİMİ) Hazırlayan: Aysun Çakır Acıbadem Kadıköy Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi 24.06.2010 DOĞUM SONRASI AĞRI Altı haftaya kadar karın alt bölgesinde aralıklı ağrılar

Detaylı

SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0

SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0 SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0 EKİM, 2010 KONTAL ELEKTRONİK :: SEESAW BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V2.0 0 SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KARTI VE KULLANIMI Seesaw

Detaylı

4-1. Ön Kontrol Paneli

4-1. Ön Kontrol Paneli 4-1. Ön Kontrol Paneli 1 Açma/Kapama(ON/OFF) Düğmesi.! Fan motoru termostat kontrollü olduğu için sadece soğutma gerektiğinde çalışır.! Su soğutma ünitesi otomatik kontrollüdür, sadece gerektiğinde çalışır.

Detaylı

KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI

KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI KELEBEK YÜZME TEKNİĞİ VE ÖĞRETİM BASAMAKLARI Kelebek Yüzme Tekniği Gelişimi Yüzme tekniklerinin arasında en yeni olan,kelebek yüzme,1935 yılında Uluslar arası Yüzme Federasyonu nun kurbağalama kelebek

Detaylı

Celsius TCS Sistemin Tanımlaması

Celsius TCS Sistemin Tanımlaması Celsius TCS Sistemin Tanımlaması Genel Bakış Resim 1: TCS Sistemi ile PC No: 1- Hastanın muayene sediri-yatar pozisyonda olan hasta bu sedirde tedavi edilir. 2- Segmentler-Hastaların sediri 20 segment

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ 2

SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ 2 SİNİR SİSTEMİ VE BEYİN ANATOMİSİ 2 Bilgiyi işlemede büyük rol oynar HİPOKAMPUS Hafıza, öğrenme, bilişsel haritalama ve dikkat ile yakından ilişkilendirilmiştir Bu bölgeye zarar gelmesi öğrenme ve hatırlamada

Detaylı

K- STYLE UZAKTAN KUMANDA KILAVUZU

K- STYLE UZAKTAN KUMANDA KILAVUZU K- STYLE UZAKTAN KUMANDA KILAVUZU Lütfen bu kılavuzu uygun şekilde saklayın ve kullanım öncesi dikkatlice okuyun. Sayfa - 1 Ayarı yükseltme : Sıcaklık değerini, Zamanlayıcı zamanını veya Saat zamanını

Detaylı

Cihazın Tanıtımı. Kontrol Ünitesi. IP Koruma Sınıfı: IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye kadar su geçirmez. 360 Algılama Ucu.

Cihazın Tanıtımı. Kontrol Ünitesi. IP Koruma Sınıfı: IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye kadar su geçirmez. 360 Algılama Ucu. Cihazın Tanıtımı 360 Algılama Ucu Kontrol Ünitesi Açma - Kapama / Hassasiyet (+) Mod / / Hassasiyet (-) LED Aydınlatma Ses Çıkışı LED Pil Yuvası IP Koruma Sınıfı IP67 - Toza karşı korumalı ve 1 metreye

Detaylı

Dokunmanın faydalarını bildiğimiz halde dokunmaktan. Güzel dokunuşlar birer şifadır

Dokunmanın faydalarını bildiğimiz halde dokunmaktan. Güzel dokunuşlar birer şifadır En Güzel Yaratılmışlardan Çocuklarınızla Etkili bir Đletişim Masaj Dokunmanın faydalarını bildiğimiz halde dokunmaktan çekiniriz. Güzel dokunuşlar birer şifadır Dokunmak Ebeveynlerin küçük bebeklerini

Detaylı

AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000

AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000 AKÜ TAKVİYE CİHAZLI POWER BANK 9000 Kullanım Kılavuzu 31889 Ürünü kullanmadan önce lütfen bu kullanma kılavuzunu okuyun. Bu uyarıya uymamak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Taşınabilir Çok Fonksiyonlu

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 BRAKİAL PLEKSUS ONARIM AMELİYATI AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat..... Tanı: Omurilikten çıkan sinirler boyun bölgesinde oldukça karmaşık bir ağ sistemi oluşturduktan

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER Proje Referans No: 2015-1-TR01-KA201-021424 Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union Oyun Arayüzü Öğrenme Sayfaları İstihdam ve Sosyal Uyum

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi

MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI. Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi MASTEKTOMİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI Uzm. Hem. Emine Üstünova Acıbadem Atakent Hastanesi 6. Kat Sorumlu Hemşiresi İçerik Planı Meme Cerrahisi Meme Cerrahisinde Pre Operatif Hemşirelik Bakımı Meme Cerrahisinde

Detaylı

! 1. On/Off Göstergesi: Makinenin açık ve çalışır durumda olduğunu gösterir

! 1. On/Off Göstergesi: Makinenin açık ve çalışır durumda olduğunu gösterir MÜNİR HÜSEYİN ŞTİ. LTD. # 1.# Bulaşık Makinesi Kullanma Kılavuzu Mod. BOLS12S/E I. Kontrol Panel 1. On/Off Göstergesi: Makinenin açık ve çalışır durumda olduğunu gösterir 2. On/Off Düğmesi: Makineyi açma

Detaylı

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065 Gençlerde Bel Ağrısına Dikkat! Bel ağrısı tüm dünyada oldukça yaygın bir problem olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Erişkin toplumun en az %10'unda çeşitli nedenlerle gelişen kronik bel ağrıları

Detaylı

BFA-01 BIO VÜCUT ANALİZÖRÜ KULLANMA KILAVUZU

BFA-01 BIO VÜCUT ANALİZÖRÜ KULLANMA KILAVUZU BFA-01 BIO VÜCUT ANALİZÖRÜ KULLANMA KILAVUZU GİRİŞ VE ÖNLEMLER 1. Vücut yağını ve vücut suyunu yüzde olarak ölçen bu vücut yağı ve suyu monitörünü satın almış olduğunuz için tebrik ederiz. Bu aygıtın prensibi

Detaylı

Uygulama yirmi dakika sürüyor ve hemen normal yaşamınıza dönebiliyorsunuz. "Kaşlarımın arasındaki çizgi beni aslında olmasamda, kızgın gösteriyor.

Uygulama yirmi dakika sürüyor ve hemen normal yaşamınıza dönebiliyorsunuz. Kaşlarımın arasındaki çizgi beni aslında olmasamda, kızgın gösteriyor. Yüzümüzde aşırı çalışan mimik kasları dinamik yüz çizgilerine yol açıyor ve bizi olduğumuzdan daha yaşlı gösteriyor. Bu çizgilerin cerrahi ile giderilmesi çok zahmetli olabiliyor. Botoks maddesini yüzdeki

Detaylı

ÖZKAY ELEKTRONİK. BK-103 Asansör Kumanda Kartı KULLANIM KILAVUZU

ÖZKAY ELEKTRONİK. BK-103 Asansör Kumanda Kartı KULLANIM KILAVUZU ÖZKAY ELEKTRONİK BK-103 Asansör Kumanda Kartı KULLANIM KILAVUZU 1. GİRİŞ BK-103 asansör kumanda kartında kumanda ayarlarını yapabilmek ve arıza kayıtlarını izleyebilmek gibi fonksiyonlar için 2x16 LCD

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

İnme, beynin çalışmasını geçici ya da kalıcı olarak engelleyen ani bir olaydır.

İnme, beynin çalışmasını geçici ya da kalıcı olarak engelleyen ani bir olaydır. Hasta Bilgi Broşürü İnme Bu konunun kısımları: Giriş Semptomlar Nedenler Teşhis Tedavi Komplikasyonlar Hastalığın Önlenmesi İlgili Bağlantılar Giriş İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin

Detaylı

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener

Motor Nöron ve Kas Hastalıkları. Uzm Dr Pınar Gelener Motor Nöron ve Kas Hastalıkları Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Vücudun herhangi bir bölümünde kas kuvveti azalması: parezi Tam kaybı (felç) : paralizi / pleji Vücudun yarısını tutarsa (kol+bacak)

Detaylı

Yüz Felci (Fasiyal Palsi)

Yüz Felci (Fasiyal Palsi) Yüz Felci (Fasiyal Palsi) Yüz Felci Ne Demektir: Yüz hareketlerini (dudak, yanak, kaş,göz çevresi) yapmamızı yüz siniri (fasial sinir) aracılığı ile sağlarız. Beyinden gelen hareket emirlerini yüz siniri,

Detaylı

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ

ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ ÖNEMLİ GÜVENLİK BİLGİLERİ Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkürler. Bu el kitabının tamamını okuyunuz ve daima yanınızda bulundurunuz. 1. Aleti monte etmeden ve kullanmadan önce bu el kitabının iyice okunması

Detaylı

Hareket ay arası

Hareket ay arası emeklemek sürünmek zıplamak yuvarlanmak takla atmak tırmanmak atlamak koşmak kaymak kıyameti koparmak sallanmak oynamak Hareket 0-12 ay arası Türkisch Anne ve babalar için danışmanlık, St. Gallen Mütter-

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

FTR 207 Kinezyoloji I. Dirsek ve Önkol Kompleksi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 207 Kinezyoloji I. Dirsek ve Önkol Kompleksi. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 207 Kinezyoloji I Dirsek ve Önkol Kompleksi yrd. doç. dr. emin ulaş erdem GİRİŞ 3 KEMİK 4 EKLEM Humeroulnar Humeroradial Prox. Radioulnar Distal radioulnar MID-DISTAL HUMERUS ULNA - RADIUS VALGUS

Detaylı

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Elektrik Akımları Eski sınıflamada elektrik akımları: Yönüne göre: Doğru akım (Galvanik akım) Alternatif akımlar Klinik ve elektrofizyolojik etkileri göz önüne alındığında:

Detaylı

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TÜRKÇE LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ UYARI : ❶ ❷ ❶ ❷ ❸ ❸ ❶ ❷ ❸ i GÜVENLIK ÖNLEMLERI - ii iii iv LK-1900AN Serisini daha güvenli şekilde kullanmak için alınması

Detaylı

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak PARKİNSON HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND

Detaylı

İÇİNDEKİLER Güvenlik Paket içeriği Telsiz Şeması Telsiz şeması açıklamaları Bataryanın takılması Antenin takılması Cihazın şarj edilmesi Temel işlemler Göstergeler ve anlamları Temizlik ve Bakım Uyarılar

Detaylı

KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401. Dikkat!

KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401. Dikkat! KULLANMA KILAVUZU ÜRÜN KODU : SB401 Dikkat! I.Tedbirler 1. Ürünü kullanmadan önce lütfen bu kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyun ve ileride referans olması için saklayın. Kılavuzda verilen talimatlara

Detaylı

Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları. 1.0 Genel Uyarılar:

Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları. 1.0 Genel Uyarılar: Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları 1.0 Genel Uyarılar: 1.1 Cihaz kullanılmadan önce bu kullanım kılavuzu dikkatle okunur. 1.2 PolyCure 25 kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve

Detaylı