Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD"

Transkript

1 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir? a) 6.75L b) 1.e5 c) 105f Kod derlenmemektedir. Neden? double x=0,51765,y; y=2*x+1; printf("%lf",y); a) x değişkeni genel değişken olduğundan başlangıç değeri atanamaz. b) Bu kod hatalı değildir. c) x değişkeninin başlangıç değerinde reel sayı kullanımı hatalıdır. d) Programın son satırı return EXIT_SUCCESS; şeklinde değiştirilmelidir. e) x ve y değişkenleri int türünde tanımlanırsa kod derlenir. 3. z = (t == 7)? 5 : 20; t değeri 6 ise z değeri? a) 20 b) 5 c) 1 d) 6 e) 0 4. Hangisi önceden tanımlanmış türlerden biri değildir? a) short b) float c) double d) integer e) char 5. Hangi ifadeler doğrudur? I: Değişken isimlerinde yalnızca küçük harfler kullanılır. II: Değişken isimleri rakam karakteriyle başlayamaz III: Anahtar sözcükler isimlendirme amacı ile kullanılamaz. a) I ve II c) Hepsi d) I ve III 6. Ekran görüntüsü? char ch; for (ch = A ; ch < E ; ch++) putchar(ch); a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD 7. Hangisi C dilinin anahtar sözcüklerinden değildir? a) double b) flood c) unsigned d) if e) char 8. Aşağıdaki kod parçası derlenmemektedir. Neden? if(x==10) m=12; k=15; y=20; a) Burada hata yoktur. b) İlk satır if(x=10) şeklide düzeltilirse çalışır. c) den sonra bloklama yapılmalıdır. d) Son satırda return eksiktir. e) if deyiminin doğru kısmı bloklanmamıştır. 9. Hangisi değişken ismi olarak geçersizdir? a) INT b) alt toplam c) main sutun e) t Ekranda ne görünür? int k = 5; if(k<0) printf("negatif"); printf("pozitif"); a) Kod derlenir, ancak çalışmaz. b) pozitif c) negatif d) Kod derlenmez. 1 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

2 11. printf("%x", 14); deyimi ile ekranda oluşan görüntü nedir? a) F b) %14 c) X d) E e) Aşağıdaki fonksiyon ne hesaplar? int f1(int i) int n=1; while (i) n*=i--; return n; a) standart sapma b) Kod hatalıdır. c) 1 den n e kadar sayıların ortalaması d) faktöriyel e) 1 den n e kadar sayıların toplamı 13. printf("%c", A +2); deyimi çalıştığında ekranda ne görüntülenir? a) A b) C c) A2 d) B e) A Aşağıdaki fonksiyon hangi bağıntının sonucunu hesaplamak için yazılmıştır? double hipo(double a, double b) return sqrt(a*a+b*b); a) (a 2 + b 2 ) 3/2 b) hiçbiri c) (a 2 + b 2 ) 1/2 d) a 2 + b 2 e) a 2 + b Aşağıdaki kod hakkında hangisi söylenebilir? double kare(double x); int main() double x,y=3; x=kare(y)+2.; double kare(double a) return a*a; return 0; a) İşlev bildirimi hatalıdır. b) İşlev içinde işlev tanımlanamaz. Bu nedenle derlenmez. c) Hata yoktur. d) Kod derlenir ancak çalışmaz. e) x=kare(y)+2.; yerine x=pow(y,2)+2.; yazılırsa derlenir Hangileri doğru? I: Bir döngü gövdesinde break deyimi ile karşılaşıldığında döngüden çıkılır. II: Bu durumda programın akışı döngüden sonraki deyime geçer. III: continue deyimi ile karşılaşıldığında program sona erer. a) III d) II e) I 17. Hangi ifadeler doğrudur? I: Derleyiciye derleme zamanında kullanacağı bir bilgi vermeye yönelik deyimlere bildirim deyimi denir. II: C dilinde bir değişken derleyiciye tanıtılmadan kullanılamaz. III: C büyük küçük harf duyarlı değildir. a) Hepsi b) I ve II I d) II ve III 18. Hangi işleç terimi olan nesnelerin değerini değiştirir? 19. a) ++ b) / c) + d) & e) % İşlev bildirimleri... a) yapılırken değişken isimleri kullanılamaz. b) tüm blokların dışında yapılmış ise tanımlandığı yerden aşağıya doğru geçerlidir. c) nerede yapılırsa yapılsın geçerlidir. d) değişkenlere ilk değer vermek için kullanılır. 20. x =!103; x değişkeninin değeri? a) -1 b) 103 c) 1 d) 0 e) x = 2>15%4; x değişkeninin değeri? a) 0 b) 1 c) -1 d) %2+1 işleminin sonucu? a) 0 b) 2 c) 0.02 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

3 &&-1.25; işleminin sonucu? a) 2.50 b) 0 c) int a=2, b=3;a*=b; işlemi sonunda a=? a) 5 b) Kod hatalı c) 0 e) Hangileri doğru? I: Kaynak dosya bir editör programında oluşturulur. II: Bir programlama dilinde yazılmış programı başka bir programlama diline çeviren programlara çevirici denir. III: Derleme sonunda amaç dosya oluşur. a) II ve III b) I ve III d) Hepsi doğru 26. Bileşik deyim ne demektir? a) Bildirim deyimlerinin bir türüdür. b) Statik ömürlü değişkenlerin oluşturduğu bütünleşik yapıdır. c) Programın akış yönünü değiştirebilen deyimlerdir. d) Bir blok içine alınmış bir ya da birden fazla deyimin oluşturduğu yapı e) Hiçbiri 27. Aşağıdaki kod derlenmemektedir. Nasıl düzeltilebilir? if (x > 5); printf("dogru!\n"); printf("yanlis\n"); a) Burada hata yoktur. b) Üçünci satırın sonuna ; eklenmeli. c) İlk satır If ile başlamalı. d) İlk satırın sonundaki ; kaldırılmalı 28. getch() işlevi hakkında hangi ifadeler doğrudur? I: conio.h başlık dosyası ile kullanılır. II: Standart işlevdir. III: klavyeden basılan tuşun karakter kodunu tamsayı olarak geri döndürür. a) II ve III b) I ve II I d) Hepsi 29. Ekranda ne görüntülenir? double x = 0.5; if (x > 1.0); printf("%lf",x); a) 0.5 b) 1.0 c) Görüntü oluşmaz. d) Kod hatalıdır, derlenmez. 30. Ekran görüntüsü? int i; int main() for (; i < 5; i++) printf("%d", i); return 0; a) Derlenmez. b) c) d) Sonsuz döngü oluşur. e) Kod derlenmemektedir. Neden? //1 //2 double x; //3 scanf("%lf",&x);//4 if (x > 0.); //5 x = 100.; //6 //7 x = 0.; //8 //9 a) Satır 5 sonundaki; kaldırılmalıdır. b) Satır 2 deki küme parantezi bir alt satıra alınmalıdır. c) Satır 1 #include<studio.h> olmalıdır. d) Satır 4 scanf("%lf", x); olmalıdır. 32. Hangisi yanlıştır? 33. a) İşleçlerin ürettiği değerin hiç kullanılmaması hataya neden olur. b) Aynı seviyede olan işleçler arasında da öncelik yönü vardır. c) İşleçler, yaptıkları işlemin sonucunda bir değer üretir. d) Konumuna göre işleçler önek, sonek ve araek olmak üzere üçe ayrılır. İşleçlerin işleme soktukları nesne veya değişmezlere... denir. a) döngü b) blok c) terim d) atom e) deyim 3 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

4 34. Aşağıdaki fonksiyonda i değişkeninin değeri 5 ise fonksiyon geri dönüş değeri nedir? int fonk1(int i) return (i > 0) - (i < 0); a) -1 b) 5 c) 0 d) void e) Gerçek sayı değişmezleri... a) işaretsiz olarak da tanımlanabilir. b) onluk onaltılık ve sekizlik sayı sistemlerinde yazılabilir. c) yalnızca onluk sayı sisteminde yazılır. d) f soneki ile üstel olarak yazılabilir. 36. Hangileri doğru? I: İşlevlerin girdilerine argümanlar denir. II: İşlevlerin çıktılarına ise geri dönüş değeri denir. III: İşlevin kodunun yazılmasına işlev bildirimi denir. a) Hepsi doğru d) I ve III 37. C dilinde aynı isimli değişken tanımlama konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a) Bilinirlik (faaliyet) alanı aynı olmamak koşuluyla aynı isimli değişkenler tanımlanabilir. b) Aynı isimli değişkenler hiçbir şekilde tanımlanamaz. c) Türleri faklı olmak koşuluyla aynı isimli değişkenler tanımlanabilir. d) Bilinirlik (faaliyet) alanı aynı olmak koşuluyla aynı isimli değişkenler tanımlanabilir. 38. C dilinde işlevlerin geri dönüş değerleri... deyimi ile oluşturulur. a) callback b) return c) break d) auto e) goto 39. x değişkeninin değeri? double x; x = 7 / 4; a) 1 b) 1.75 c) kod hatalıdır. d) Hangileri doğru? I: C de alt programlara işlev (function) denir. II: Bir işlev bağımsız olarak çalıştırılabilen bir program parçasıdır. III: Bir C programı en çok 256 işlev içerebilir. a) I ve III b) Hepsi doğru c) II ve III d) I ve II 4 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

5 Cevap Anahtarı 1. (c) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (e) 9. (d) 10. (b) 11. (d) 12. (d) 13. (b) 14. (e) 15. (b) 16. (c) 17. (b) 18. (a) 19. (b) 20. (d) 21. (a) 22. (b) 23. (d) 24. (e) 25. (d) 26. (d) 27. (d) 28. (c) 29. (a) 30. (c) 31. (a) 32. (a) 33. (c) 34. (e) 35. (c) 36. (c) 37. (a) 38. (b) 39. (a) 40. (d) 1 Prof.Dr.İ.Ö. Bildirici

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 14.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Tür dönüşümleri... olmak üzere iki

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi C Bilgisayar Programlama Ara Sınavı Test Soruları

Kocaeli Üniversitesi C Bilgisayar Programlama Ara Sınavı Test Soruları Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : 11.04.2018, 50 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :26.11.2012, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :09.01.2013, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak.

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 31.05.2016 Süre : 60 dak. 1. Ekranda ne görüntülenir? int i =

Detaylı

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak.

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :13.04.2017 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI BÖLÜM 6: KARŞILAŞTIRMALI KONTROL YAPILARI C programlama dilinde, diğer programlama dillerinde olduğu gibi, işlemler, ilk satırdan başlamak üzere sırayla çalışır. Program kontrol yapıları ise, programın

Detaylı

BİLİNİRLİK ALANI ve ÖMÜR, KONTROL DEYİMLERİ

BİLİNİRLİK ALANI ve ÖMÜR, KONTROL DEYİMLERİ BİLİNİRLİK ALANI ve ÖMÜR, KONTROL DEYİMLERİ Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Bilinirlik Alanı Bilinirlik alanı (scope), bir ismin tanınabildiği program aralığıdır.

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ C Programlama Dilinin Temelleri C Programlama Dili'ni popüler kılan önemli nedenler aşağıda listelenmiştir: C, güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir,

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I Eln 1001 Bilgisayar Programlama I GiriŞ / ǹk¹Ş Fonksiyonlar¹ Ne ÖĆreneceĆiz? Temel Giriş/Çıkış Yapısı Giriş Fonksiyonları Karakterler için giriş fonksiyonları Scanf fonksiyonu Formatlı giriş Çıkış Fonksiyonları

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ Prof. Dr. Necmettin Kaya C PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ C programlama dili, 1972 yılında Bell Labortuvarı nda Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiştir.

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders02/ 1 Değişkenler, Sabitler ve Operatörler Değişkenler (variables) bellekte bilginin saklandığı gözlere verilen simgesel isimlerdir. Sabitler (constants)

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ Fonksiyonlar (Alt programlar) Fonksiyon Kavramı Fonksiyon, belirli sayıda verileri kullanarak bunları işleyen ve bir sonuç üreten komut grubudur. Her fonksiyonun bir adı ve fonksiyona

Detaylı

C++ Giriş Ders 1 MSGSU Fizik Bölümü Ferhat ÖZOK Kullanılacak kaynak: Published by Juan Soulié

C++ Giriş Ders 1 MSGSU Fizik Bölümü Ferhat ÖZOK Kullanılacak kaynak:  Published by Juan Soulié Kullanılacak kaynak: http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié C++ Nedir? Arttırılmış C demektir ve C dilinin geliştirilmiş halini yansıtır. C++ öğrenmeden önce herhangi bir programlama

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler Programlama Dilleri 1 Ders 4: Diziler Genel Bakış Tanım Dizilerin tanımlanması Dizilere ilk değer verilmesi Yerel ve Global diziler Dizilerin birbirine atanması Diziler ile ilgili örnekler Çalışma soruları

Detaylı

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri

B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri B02.6 Karar Verme, Eşitlik ve Bağıntı Operatörleri 49 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Çalıştırılabilir C ifadeleri ya bir işlem gerçekleştirir ( girilen verilerin toplanması

Detaylı

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır

Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır stringh floath Karakter katarları ile ilgili fonksiyonlar içerir Yerel kayan noktalı sayılar tanımlanır 32 Sorgulama İfadesi - if Deyimi (5 Hafta) Bu deyim sorgulamanın tek basamakta yapılacağı yerlerde

Detaylı

DÖNGÜ DEYİMLERİ (while, do while, for)

DÖNGÜ DEYİMLERİ (while, do while, for) DÖNGÜ DEYİMLERİ (while, do while, for) Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Yrd.Doç.Dr. Mahmut YALÇIN while Döngü Deyiminin Kullanıldığı Örnekler Aşağıda, bir tamsayının kaç basamaklı olduğu

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C DİLİNDE FONKSİYONLAR C DİLİNDE FONKSİYONLAR C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların

Detaylı

C Programlama Dilinde Değişkenler

C Programlama Dilinde Değişkenler C Programlama Dilinde Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinin en önemli bileşenlerindendir. En basit bir aritmetik işlemin bile kullanıcının girdiği değerleri saklamak için çeşitlik bellek alanlarına

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER

BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER BİLDİRİM, TANIMLAMA, DEĞİŞMEZLER ve İŞLEVLER Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN C Dilinin İsimlendirme Kuralları İsimlendirmede yalnızca 63 karakter kullanılabilir.

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar

Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar Bölüm 5 Döngü (Loop) Deyimleri / Veri Belirleyicileri / Matematiksel Fonksiyonlar İçindekiler 5.1 Formatlı Yazdırma............................ 34 5.2 Döngü Deyimleri............................. 34 5.2.1

Detaylı

Giris {\} /\ Suhap SAHIN Onur GÖK

Giris {\} /\ Suhap SAHIN Onur GÖK Giris 0 \ /\ Suhap SAHIN Onur GÖK Fonksiyon C: Ana Fonksiyon(main) main() main() C: Ana Fonksiyon(main) main() main() C: Ana Fonksiyon(main) Giris? main() Çıkıs main() C: Ana Fonksiyon(main) void main()

Detaylı

Fonksiyonlar -Genel Test- A

Fonksiyonlar -Genel Test- A 1 Fonksiyonlar -Genel Test- A 1. C dilinde fonksiyon bildirimi için hangisi gereklidir? (a) Fonksiyonun döndüreceği veri tipi (b) Fonksionun adı (c) Fonksiyon parantezi ( ) (d) Hepsi 2. C dilinde fonksion

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Stringlerde Özel Karakterler \n : Bir sonraki satırın ilk sütununa git \b : Backspace (önceki karakteri sil) \a : Bip sesi \\ : Ters bölü

Detaylı

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir.

Üst düzey dillerden biri ile yazılmış olan bir programı, makine diline çeviren programa derleyici denir. C++ da böyle bir derleyicidir. İST 205 Bilgisayar Programlama III C Programlamaya Giriş ve Matematiksel-İstatistiksel Uygulamalar Y.Doç.Dr. Levent Özbek Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Tel: 0.312.2126720/1420 ozbek@science.ankara.edu.tr

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

/*int sayi1, sayi2,toplam=0;

/*int sayi1, sayi2,toplam=0; static void Main(string[] args) { //--------------------1. ders-------------------- -------- / ekrana yazma ekrandan okuma sayısal değerleri okuma yer tutucular basit tip dönüşümü / /int sayi1, sayi2,toplam=0;

Detaylı

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI BÖLÜM 3 PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI 3.1. Giriş Bir Pascal programı en genel anlamda üç ayrı kısımdan oluşmuştur. Bu kısımlar bulunmaları gereken sıraya göre aşağıda verilmiştir. Program Başlığı; Tanımlama

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié

BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié BĠLGĠSAYAR PROGRAMLAMA II C++ Programlamaya GiriĢ http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié DERSİN WEB SİTESİ: http://nucleus.istanbul.edu.tr/~bilprog2/ DeğiĢkenler ve Data Türleri

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR Fonksiyonlar C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya

Detaylı

C Programlama printf() Fonksiyonu

C Programlama printf() Fonksiyonu C Programlama printf() Fonksiyonu Standart C kütüphanesinin bir parçası olan printf() C Programlama Dili'nin genel amaçlı çıktı alma fonksiyonudur. Girdi ve çıktı deyimleri gerçekte C dilinin bir parçası

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir.

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir. SQL PROGRAMLAMA BATCH Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı deyimidir. SELECT. UPDATE...... DELETE.. BATCH BATCH Özellikleri 1- Bir batch içinde bir deyimde yazım hatası olduğunda

Detaylı

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else {

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else { KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR IF ELSE YAPISI if (deger) { else { YUKARIDAKI IFADEDE deger EGER TRUE İSE if PARANTEZLERİ İÇİNDEKİ DEĞER

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar.

8. Bölüm DİZİLER. tip dizi_ismi[eleman_sayısı]; Bütün diziler 0 ile baţlar. DİZİLER 8. Bölüm Dizi aynı ad altında toplanmış ve aynı tipte olan değişkenlerin sıralı bir listesidir. C de bir dizi için bildirim yapılırken kullanılan genel kural şudur. tip dizi_ismi[eleman_sayısı];

Detaylı

KONTROL DEYİMLERİ, İŞLEV BİLDİRİMLERİ, DÖNGÜ DEYİMLERİ

KONTROL DEYİMLERİ, İŞLEV BİLDİRİMLERİ, DÖNGÜ DEYİMLERİ KONTROL DEYİMLERİ, İŞLEV BİLDİRİMLERİ, DÖNGÜ DEYİMLERİ Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Yrd.Doç.Dr. Mahmut YALÇIN else if Merdiveni Eğer bir karşılaştırmanın doğru olarak sonuçlanması

Detaylı

Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri

Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri Önişlemci Komutları, switch ve goto deyimleri Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Yrd.Doç.Dr.Mahmut YALÇIN ÖNİŞLEMCİ KOMUTLARI (1) C derleyicileri iki ayrı modülden oluşur: 1. Önişlemci

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Temel Veri Tipleri C dilinde

Detaylı

Döngü ve Koşul Deyimleri

Döngü ve Koşul Deyimleri Döngü ve Koşul Deyimleri Programlar üç temel blok kullanılarak gerçekleştirilebilirler. art arda, bir koşula bağlı olarak ve sonlu sayıda yineleme (döngü) dir Koşul Deyimleri Birkaç seçenekten birini seçmek

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 3. Bölüm Veri Tipleri ve Değişkenler

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 3. Bölüm Veri Tipleri ve Değişkenler Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 3. Bölüm Veri Tipleri ve Değişkenler C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 3.1. Sabitler Sabitler, tanımlanmasıyla birlikte program içerisinde

Detaylı

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri

Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Ders 6: Karşılaştırma Deyimleri Giriş Program içerisinde bazen iki veya daha fazla değerin karşılaştırılması gerekebilir Bunun için, bütün programlama dillerinde karşılaştırma deyimleri mevcuttur C dili,

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler

Programlama Dilleri 1. Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler Programlama Dilleri 1 Ders 12: Belirleyiciler ve Niteleyiciler Genel Bakış Giriş Yer Belirleyicilerle Bildirim İşlemi auto Belirleyicisi register Belirleyicisi static Belirleyicisi Statik ve Global Değişkenlerin

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 (Değerler, Değişkenler, İşleçler, Tip Dönüşümleri, Mantıksal Operatörler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 5: Göstericiler

Programlama Dilleri 1. Ders 5: Göstericiler Programlama Dilleri 1 Ders 5: Göstericiler Değişkenlerin adresleri Bellekteki her değişkenin bir adresi ve bir de taşıdığı değeri vardır. int x=3; DEĞİŞKEN BELLEK ADRES 0 (0000) 1 2 3 4...... 65533 (FFFD)

Detaylı

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi.

Programlamaya Giriş. Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programlamaya Giriş Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Programın Yazımında İzleyeceğimiz Adımlar Problemi anla. İhtiyaçları belirle. Problemin

Detaylı

İŞLEVLER ve İŞLEÇLER. İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği. Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu

İŞLEVLER ve İŞLEÇLER. İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği. Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu İŞLEVLER ve İŞLEÇLER Kaynak: C ve Sistem Programcıları Derneği Kurs notu Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Klavyeden Karakter Alan C İşlevleri Sistemlerin hemen hemen hepsinde klavyeden karakter alan üç ayrı C

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

8. İŞARETCİLER (POINTERS)

8. İŞARETCİLER (POINTERS) 8. İŞARETCİLER (POINTERS) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ilişkilidir. Donanımsal açıdan adres bellekte yer gösteren

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Java Değişkenler ve Veri Tipleri Operatörler JAVA Java Java SUN bilgisayar şirketince

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler ve Değişkenler Values & Variables 2 1 Değişkenlerin Özellikleri Tipi

Detaylı

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Değişken Nedir? Değişkenler, programın veya kodların icra süresince belirli bir değer tutan ve istenilirse bu değer

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı. A Grubu Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programlama 2 Dersi Final Sınavı A Grubu Ad Soyad: 11.06.2012 Numara: İmza: 1.) Aşağıdaki pointer bildiriminin anlamı hangisidir? int(*(*ptr1)())[2]; A.) ptr

Detaylı

C++ Operatörler (Operators)

C++ Operatörler (Operators) C++ Operatörler (Operators) Konular Operatörler o Aritmetiksel (Matematiksel) Operatörler o Karşılaştırma Operatörleri o Mantıksal Operatörler o Atama Operatörleri o Bit Düzeyinde Operatörler o Özel Amaçlı

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

BÖLÜM 7: DÖNGÜ KONTROL YAPILARI

BÖLÜM 7: DÖNGÜ KONTROL YAPILARI I. for DÖNGÜSÜ BÖLÜM 7: DÖNGÜ KONTROL YAPILARI for döngüsü, diğer programlama dillerinde olduğu gibi C programlama dilinde de yaygın bir şekilde kullanılır. Bir veya bir grup işlemin belirli bir sayıda

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder.

IF / ELSE IF / ELSE. Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, else if veya else ile devam eder. 1. Genel Bilgiler Bu deyimler, koşullu işlem yapan deyimlerdir ve daima if deyimi ile başlar, if veya ile devam eder. if ve tek bir karşılaştırma deyimi olup kullanımı isteğe bağlıdır. Eğer bu koşul olumlu

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

BÖLÜM 4: DEĞİŞKENLER, SABİTLER VE OPERATÖRLER

BÖLÜM 4: DEĞİŞKENLER, SABİTLER VE OPERATÖRLER BÖLÜM 4: DEĞİŞKENLER, SABİTLER VE OPERATÖRLER C programlama dilinde, değişken, sabit, etiket ve fonksiyon isimleri programcı tarafından tanımlanır. İsimler, İngiliz alfabesini oluşturan 26 harf kullanılarak

Detaylı

DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri hafta -

DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri hafta - BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DOSYA İŞLEMLERİ Programlama dilleri 1-10. hafta - Araş. Gör. Nesibe YALÇIN Dosya İşlemleri Programın çalışma esnasında

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI

10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI 10. DOSYA GİRİŞ ÇIKIŞ FONKSİYONLARI İkincil bellekte tanımlanmış bölgelere dosya denir. Her dosyanın bir ismi vardır. Ancak dosyaların isimlendirme kuralları sistemden sisteme göre değişebilmektedir. Dosya

Detaylı