Melanoma, SHK, BHK. Prof. Dr. Seher Bostancı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Melanoma, SHK, BHK. Prof. Dr. Seher Bostancı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı"

Transkript

1 Melanoma, SHK, BHK Prof. Dr. Seher Bostancı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

2 MELANOMA Melanoma melanositlerden köken alan malign tümördür. Primer tümör çoğunlukla deridedir, ancak gözde, kulakta, oral ve genital mukozada, meninkslerde yada gastrointestinal sistemde de olabilir. Bazen de derideki primer tümör regresse olmuştur, ancak melanoma yaygın metastazlarla karşımıza çıkar.

3 MELANOMA Melanoma beyazlarda zencilere göre 20 kat daha sık görülür. Zencilerde melanomanın en sık görüldüğü alanlar, el içi, ayak tabanı, tırnak yatakları gibi, pigmentasyonun daha az olduğu bölgelerdir. Beyaz erkeklerde en sık gövdede, kadınlarda ise gövdede ve bacaklarda yerleşir.

4 MELANOMADA RĐSK FAKTÖRLERĐ Çocukluk döneminde yoğun olarak güneş ışınları ile karşı karşıya kalmak ve yineleyici güneş yanıkları Açık ten rengi Çok sayıda büyük melanositik nevusların varlığı Ailesel melanoma öyküsü Kseroderma pigmentosum ve okulokutanöz albinizm

5 DOĞUMSAL MELANOSĐTĐK NEVUS Melanoma olguların %80 inde de novo olarak gelişirken %20 olguda da melanositik lezyonlardan gelişir. Bu melanositik lezyon çoğunlukla doğumsal melanositik nevus, özellikle de dev doğumsal melanositik nevustur.

6 MELANOMA ĐN SĐTU Đntraepidermal dönemde tanı konulan ve tedavi edilen hastalarda melanoma şifa ile sonlanır. Melanomanın tipine göre intraepidermal dönem de farklı adlar alır.

7 MELANOMA ĐN SĐTU LENTĐGO MALĐNA YÜZEYEL YAYILAN MELANOMA ĐN SĐTU AKRAL LENTĐGĐNÖZ MELANOMA ĐN SĐTU

8 MELANOMA ĐN SĐTU Lentigo malina melanoma nın intraepidermal dönemi: lentigo malina Yüzeyel yayılan melanoma nın intraepidermal dönemi: yüzeyel yayılan melanoma in situ Akral lentiginöz melanoma nın intraepidermal dönemi: akral lentiginöz melanoma in situ

9 MELANOMADA KLĐNĐK GÖRÜNÜM Güneş gören lokalizasyonlarda: lentigo maligna melanoma Kapalı bölgelerde: yüzeyel yayılan melanoma El içi, ayak tabanı ve tırnak yataklarında: akral lentiginöz melanoma

10 LENTĐGO MALĐGNA Lentigo malina ileri yaşlarda solar hasar alanlarında ortaya çıkan, deri düzeyinde, düzensiz sınırlı, açık ve koyu pigmentli bölgelerin bir arada bulunduğu, yıllar içinde oldukça yavaş büyüyen bir plaktır. En sık yüzde malar alanlarda yerleşir. Olguların ancak %10 unda, lentigo malina dermal invazyon göstererek lentigo malina melanomaya dönüşür. Genellikle de lentigo malina 4-5 cm lik çaplara ulaşmadan ve 10 yıldan önce invaziv melanoma gelişmez.

11 YÜZEYEL YAYILAN MELANOMA Melanomanın en sık rastlanan şekli olan yüzeyel yayılan melanoma, yüzeyel yayılan melanoma in situ dan gelişir. Lentigo malignanın tersine kapalı alanlarda yerleşir. Erkeklerde en sık gövdede, kadınlarda ise gövdede ve bacaklarda yerleşir.

12 AKRAL LENTĐGĐNÖZ MELANOMA Beyazlarda nadir görülen akral lentiginöz melanoma, akral lentiginöz melanoma in situ dan gelişir. El içi, ayak tabanı ve tırnak yataklarında yerleşir. Zencilerde ve Latin ırkı gibi koyu renk derililerde en sık raslanan melanomadır. Melanin pigmentinin proksimal ve lateral tırnak kıvrımlarına yayılması akral lentiginöz melanomanın tipik bir bulgusudur ve Hutchinson belirtisi olarak bilinir.

13 AMELANOTĐK MELANOMA Melanomanın pigmentsiz varyantı amelanotik melanoma adını alır. Amelanotik melanoma tüm melanomaların yaklaşık %2 sini oluşturur. Pembe yada deri renginde olması nedeniyle klinik olarak BHK, SHK, PG izlenimini verir. Klinik görünümü farklı olmasına karşın, seyri ve prognozu melanotik varyantından farksızdır. Amelanotik melanomanın yaptığı metastazlar da amelanotiktir. Pyojenik granüloma

14 MELANOMA Asimetrik, kenarlar ark şeklinde, düzensiz sınırlı, siyah, kahverengi, pembe ve ve beyaz gibi farklı pigmentasyon alanları içeriyor.

15 MELANOMA Çok sayıda melanositik nevusu olan hastada doğumsal melanositik nevus üzerinden gelişen melanoma

16 MELANOMA Düzensiz pigmentasyon gösteren, asimetrik pigmente lezyon.

17 MELANOMA DOĞUMSAL MELANOSĐTĐK NEVUSTAN GELĐŞEN MELANOMA Ok: Doğumsal melanositik nevus Çentikli sınırlı mavi-siyah alan: melanoma Beyazımsı-gri alan: spontan regresyon bölgesi

18 DERMOSKOPĐ Dermoskopi, başta melanoma olmak üzere pigmente deri tümörleri seboreik keratoz, ve hemanjiomların tanısında dermatologlara yardımcı olan, invivo, noninvaziv bir tanı yöntemidir. Bu yöntemle, çıplak gözle görülemeyen, epidermis, dermoepidermal bileşke ve papiller dermisteki yapı ve renk değişiklikleri görünür hale gelmektedir.

19 DERMOSKOPĐ

20 MELANOMADA DERMATOPATOLOJĐK GÖRÜNÜMÜ

21 MELANOMADA TEDAVĐ Evre 1 melanomanın (Breslow tümör kalınlığı < 1.5 mm) primer tedavisi total eksizyondur. Breslow tümör kalınlığı > 1 mm ve ülseratif melanomalarda operasyon öncesinde sentinel lenf düğümü biyopsisi yapılır. Evre 2 melanomada (BTK > 1.5mm) ve Evre 3 melanomada (bölgesel lenf düğümü metastazı), yüksek doz interferon alfa-2b, hastalıksız geçen süreyi uzatmaktadır.

22 SKUAMÖZ HÜCRELĐ KARSĐNOMA Epidermisten köken alan malign tümör SHK dır. Sipinosellüler karsinoma, spinalyoma, yassı hücreli kanser, epidermoid karsinoma gibi sinonimleri de bulunur.

23 SKUAMÖZ HÜCRELĐ KARSĐNOMA Çoğunlukla: Solar keratoz, Solar keilitis, Queyrat eritroplazisi, Bowen hastalığı, Lökoplazi gibi, karsinoma in situ lezyonlarından gelişir.

24 SOLAR (AKTĐNĐK) KERATOZ Solar keratozlar orta yaş yada üzerindeki açık renk derili kişilerin güneş gören bölgelerinde ortaya çıkan insitu karsinomalar. SK ların en sık yerleştiği bölgeler, yüz, kulak kepçeleri, el sırtları, erkeklerde baş saçlı derisindeki androjenik alopesi odakları, kadınlarda ön kolların dorsal yüzeyleri gibi, güneş ışınlarına açık alanlar.

25 SOLAR (AKTĐNĐK) KERATOZ Açık sarıdan koyu kahve rengine kadar değişik renklerde, tek yada çok sayıda, fokal keratozlar şeklindedirler. Eritem ve kaldırılınca kanayan yapışık, skuamlardan oluşurlar. Ancak bazen DLE izlenimini verecek kadar atrofik, yada deri boynuzu oluşturacak kadar hipertrofik de olabilirler.

26 SOLAR (AKTĐNĐK) KERATOZDA TEDAVĐ Güneşten korunma ve güneş kremleri ile profilaksi SK tedavisinin ayrılmaz bir parçasıdır. Tek ya da az sayıdaki SK için küretaj veya kriocerrahi uygulanır. Hiperkeratotik SK lar eksize edilirler. Đmiquimod

27 BOWEN HASTALIĞI Bowen hastalığı uzun süre lateral yayılım gösterme özelliği olan bir SHK in situ dur. Etiyolojisinde 3 faktörden söz edilir. 1. Kronik UV radyasyonu. Bowen lezyonlarının yarısının baş, boyun ve el sırtlarında yerleşmesi, kronik güneş hasarının etiyolojik faktörlerden birisi olduğunu gösteriyor.

28 BOWEN HASTALIĞI 2. Arsenik. Arsenik eskiden Fowler solusyonu şeklinde psoriazis tedavisinde, Gay solusyonu şeklinde astım tedavisinde kullanılıyordu. Bugün kuyu sularına arsenik karışması, bazı pestisitlerin bileşiminde yer alması ve sanayide arsenik kullanımı nedeniyle arsenikle karşılaşma olabiliyor.

29 BOWEN HASTALIĞI 3. Đnsan papilloma virüsleri. Bowen lezyonlarından en sık izole edilen HPV, karsinojenik potansiyeli olan HPV Tip 16 dır.

30 BOWEN HASTALIĞI Klinik olarak Bowen lezyonları oval yada yuvarlak, keskin sınırlı plaklar şeklindedir. Yüzeyleri hiperkeratotik olabildiği gibi, atrofik, erode, yada kepek veya kurutlarla kaplı da olabilir. Hastaların üçte ikisinde tek bir plak bulunurken, diğerlerinde birden fazla Bowen plağı vardır. Bowen hastalığı, olguların büyük bir bölümünde, in situ karsinoma şeklinde yaşam boyu devam eder. Bir bölümünde ise yıllar sonra invaziv karsinoma gelişir.

31 BOWEN HASTALIĞINDA TEDAVĐ Küçük lezyonlarda basit cerrahi eksizyon en sık uygulanan tedavi yöntemidir. Ancak Bowen hastalığının en iyi tedavi yöntemi Mohs cerrahisidir. Büyük yada rekürran lezyonlarda ve çevre dokunun korunması zorunluluğu olan bölgelerde en iyi sonuçlar Mohs cerrahisi ile alınır. Cerrahi için uygun olmayan lezyonlar radyoterapi ile tedavi edilirler.

32 QUEYRAT ERĐTROPLAZĐSĐ Queyrat eritroplazisi, glans peniste lokalize olan intraepidermal karsinoma için kullanılan bir terimdir. QE çoğunlukla sünnetsizlerde görülür. Hastalık yaşamın beşinci ve altıncı on yıllarında ortaya çıkar ve tek ya da birden fazla, yuvarlak oval yada irregüler, keskin sınırlı plaklarla karakterlidir.

33 QUEYRAT ERĐTROPLAZĐSĐ Plakların yüzeyi kadifemsi görünümde, beyaz, erode veya granülerdir. Verrüköz yada ülserli bir görünüm almaları invaziv SHK ya dönüşmekte olduğunu düşündürür. Ayırıcı tanıda psoriazis, liken planus ve fiks ilaç erüpsiyonu düşünülmelidir.

34 QUEYRAT ERĐTROPLAZĐSĐNDE TEDAVĐ Queyrat eritroplazisinde topikal 5-FU ilk sıra tedavi ajanıdır. Daha derin lezyonlar Mohs cerrahisi veya bölünmüş dozlarda radyoterapi ile tedavi edilirler.

35 LÖKOPLAZĐ Lökoplazi oral mukozada ve vulvada, klinik ve dermatopatolojik olarak liken planus, kandidiazis, DLE gibi spesifik bir hastalığı göstermeyen, beyaz renkli bir plaktır.

36 LÖKOPLAZĐ Oral lökoplazinin en sık görülen nedenleri, tütün etkisi ile oluşan kimyasal irritasyon ile, uygun olmayan diş protezleri, sivri yada çentikli dişler, pipo yada yanağı ısırma alışkanlığı gibi nedenlerle ortaya çıkan mekanik irritasyondur. Alkol kullanımı ve kandidiazis, Sy ve Epstein-Barr virus ineksiyonu gibi infeksiyonlar da lökoplazi oluşumuna yol açabilirler.

37 LÖKOPLAZĐ Klinik olarak oral mukozadaki veya vulvadaki lökoplazi lezyonları tek yada çok sayıda, keskin sınırlı yada sınırları belirsiz olabilen beyaz-gri renkli plaklarla karakterlidir. Beyaz-gri rengin nedeni kalınlaşmış boynuzsu katmanın hidrasyonudur. Oral mukozadaki kırmızı renkli plaklar ise eritroplazi olarak adlandırılır.

38 LÖKOPLAZĐ Dermatopatolojik incelemede oral lökoplazi olgularının %75 inin benign olduğu görülür, ancak diğer olgular anaplastik değişiklikler gösterirler. Displastik lökoplazi olarak da adlandırılan bu olgular ve oral mukozanın kırmızı renkli eritroplazileri SHK in situ durlar.

39 LÖKOPLAZĐDE TEDAVĐ Benign lökoplaziler, dental faktörlerin düzeltilmesi, sigaranın bırakılması gibi dış etkenler ortadan kaldırıldığında genellikle iyileşirler. Buna karşılık eritroplaziler ve dermatopatolojik incelemede in situ anaplazi bulguları olan tüm lökoplaziler, cerrahi olarak tedavi edilmelidirler. Tercih edilen cerrahi yöntem lazer eksizyonudur. Hastaların sigara ve alkol kullanımını bırakmaları, taze meyve ve sebzeden zengin dietle beslenmeleri SHK gelişimi olasılığını azaltır.

40 SKUAMÖZ HÜCRELĐ KARSĐNOMA Kronik ülserler Radyodermatit alanları Yanık skatrisleri Osteomyelit sinüsleri Lupus vulgaris, oral liken planus Okulokutanöz albinizm ve kseroderma pigmentozum DE NOVO

41 SKUAMÖZ HÜCRELĐ KARSĐNOMA SHK farklı klinik görünümlerle karşımıza çıkabilir. Eğer tümör endofitik büyüme gösterirse, deri düzeyinde yada deri düzeyinden yüksek kenarlı bir ülsere neden olur. Ekzofitik büyüme gösteren tümörler, verrüköz nodüler lezyonlara yol açarlar. Bazen de SHK keratin materyal dolu santral bir krater oluşturur, ve klinik görünümü keratoakantomaya ileri derecede benzerlik gösterir.

42 SKUAMÖZ HÜCRELĐ KARSĐNOMA SHK çoğunlukla solar dejenerasyonun bulunduğu deri alanlarında gelişir. Ülkemizde en sık alt dudakta görülüyor. Alt dudak dışında yüz ve el sırtları da hastalığın sık görüldüğü lokalizasyonlardır.

43 SKUAMÖZ HÜCRELĐ KARSĐNOMA Solar dejenerasyonun bulunduğu deriden, örn. solar keratozdan gelişen SHK lar oldukça düşük oranda, yaklaşık %0.5 oranında metastaz yaparlar. Ancak diğer tip premalign lezyonlardan, örn. kronik bacak ülserlerinden, yanık skatrislerinden, radyodermatit alanlarından ve osteomyelit sinüslerinden gelişen SHK nın metastaz yapma oranları çok daha yüksektir. Ayrıca dudaklar, glans penis, vulva ve oral mukozadan gelişen SHK nın da metastaz hızı oldukça yüksektir.

44 SHK KERATOAKANTOMA Ayırıcı tanıda keratoakantoma ve bazal hücreli karsinoma öncelikle düşünülmelidir. SHK da gelişme aylarla, BHK da yıllarla ölçülürken, keratoakantoma aynı büyüklüğe birkaç haftada ulaşır. Melanomanın amelanotik şekli, pyojenik granuloma, pigmentli seboreik keratoz ve verrükalar da, SHK ya benzer bir klinik görünüm oluşturabilirler.

45 SKUAMÖZ HÜCRELĐ KARSĐNOMADA TEDAVĐ Gövde ve ekstremitelerdeki keskin sınırlı SHK da tercih edilen yöntem standart cerrahi eksizyondur. Eksizyon, klinik olarak izlenen sınırların en az 5 mm çevresindeki sağlam deri ile birlikte gerçekleştirilir. Yüzde ve işlevsel ve kozmetik açıdan önemli bölgelerde yer alan, büyük, rekürran SHK nın tedavisinde altın standart ise Mohs cerrahisidir. Radyoterapi

46 BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA BHK, epidermisin bazal katmanından yada foliküler yapıdan yaşam boyu sürekli oluşan ve ekrin, apokrin ve sebase bezlerle kıl yapısı oluşturma potansiyeline sahip pluripotansiyel hücrelerden köken alan bir tümördür.

47 BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA BHK çoğunlukla üzerinde kıl bulunan deri bölgelerinde yerleşir, ancak nadir görülen nevoid BHK sendromunda, eliçi ve ayak tabanında da oluşur. Mukozalarda yerleşmez. Sıklıkla alt dudakta yerleşen SHK nın tersine BHK üst dudakta lokalize olur. Olguların %90 ında BHK yüzde lokalizedir, genellikle de yüzün üst yarısında, temporal bölge, yanaklar ve burun kanatlarında yerleşir.

48 BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA BHK ya en sık yol açan neden UV ışınlarıdır. UVB ışınlarının UVA ışınlarına oranla BHK oluşturma olasılığı daha yüksektir. UV hasarı ile BHK nın başlangıcı arasında yıl gibi uzun latent süreler bulunur.

49 BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA Ayrıca radyoterapi, immünosüpresyon, ve arsenikle karşı karşıya kalmak da BHK oluşumuna yol açmaktadır. BHK yanık yada yara skatrisleri üzerinde de gelişebilmektedir. Bir kez nonmelanoma deri kanseri (SHK yada BHK) gelişen hastalarda gelecekte yenilerinin oluşma olasılığı ilk 3 yılda %35, ilk 5 yılda %50 dir.

50 BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMANIN KLĐNĐK TĐPLERĐ NODÜLO-ÜLSERATĐF BHK PĐGMENTLĐ BHK MORFEA BENZERĐ VEYA FĐBROZLAŞAN BHK FĐBROEPĐTELYOMA NEVOĐD BHK SENDROMU

51 NODÜLO-ÜLSERATĐF BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA Sıklıkla üzerinde küçük birkaç telenjiyektatik damar görülen, inci tanesine benzeyen parlak bir nodül şeklinde başlar. Nodül yavaş bir büyüme ve santral ülserasyon gösterir. Tam gelişmiş şeklinde ortada ülserasyon, çevrede ise inci tanesine benzeyen, düz, parlak papüller vardır (Ulkus rodens).

52 DEV KERATOAKANTOMA BHK Dev KA, kısa süre içinde 5 cm nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşır. Aylar sonra spontan iyileşme gösterebilmesine karşın, alttaki dokularda destrüksiyona yol açar. En sık yerleştiği bölgeler burun ve göz kapaklarıdır.

53 BHK KERATOAKANTOMA

54 PBHK MELANOMA Pigmentli tip BHK hücrelerinde bol miktarda melanin vardır. Lezyonların kahverengi ya da siyah rengi, nodüloüseratif tipten ayrılmalarını sağlar.

55 MORFEA-BENZERĐ VEYA FĐBROZLAŞAN BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA Sınırları belirsiz, pembemsi-sarımsı renkte, indurasyon gösteren plaklar

56 FĐBROEPĐTELYOMA AKROKORDON Üzeri düz ve pembemsi bir deri ile örtülü, genellikle saplı, bir yada birden çok yumuşak nodülle karakterlidir. Klinik görünümü yumuşak fibroma benzer, ancak dermatopatolojik incelemede BHK görülür. En sık yerleştiği bölge sırttır.

57 NEVOĐD BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA SENDROMU Otozomal dominant kalıtsal bir hastalıktır. Çocuklukta, en geç ergenlik çağına kadar, onlarca, yüzlerce BHK nodülü oluşur. Nevoid dönem boyunca nodüllerin sayı ve büyüklüklerinde yavaş bir artış olur. Erişkin yaşlarda bazı hastalar neoplastik dönem e girerler. Bu dönemde özellikle yüzdeki BHK lar invaziv ve destrüktif bir nitelik kazanırlar. Orbitaya ve beyne invazyon sonucu ölüme yol açabilirler, akciğerlere metastaz yapabilirler.

58 NEVOĐD BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMA SENDROMU Hastaların çoğunda birlikte santral sinir sistemi ve iskelet anomalileri de bulunur. Bunlar arasında odontojenik çene kistleri, kaburga anomalileri, skolyoz, zeka geriliği ve dura mater kalsifikasyonu vardır. Ayrıca kadın hastalarda overlerde kalsifikasyon ve over fibromları da sık görülür. Nevoid BHK sendromu olan yetişkinlerin yarısında palmoplantar çukurcuklar bulunur. Bunlar yaşamın ikinci onyılında ortaya çıkarlar.

59 BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMADA AYIRICI TANI Melanositik nevuslar Skuamöz hücreli karsinoma Melanoma in situ Melanoma

60 BAZAL HÜCRELĐ KARSĐNOMADA TEDAVĐ Elektrocerrahi Kriocerrahi Eksizyonel cerrahi Mohs mikrografik cerrahisi Radyasyon tedavisi Đnterferon, imiquimod

6 Pratik Dermatoloji Notları

6 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 6 Pratik Dermatoloji Notları En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar İçindekiler Siğil Skuamöz Hücreli Karsinom Bazal Hücreli Karsinom Melanom Lipom Nörofibromatözis 2 Siğil 3 Siğil

Detaylı

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm Nadiren met. yapar fakat tedavisiz bırakıldığında invazif davranış göstermesi,lokal invazyon,

Detaylı

Deri Kanserleri Erken Tanı ve Korunma

Deri Kanserleri Erken Tanı ve Korunma 4. Ankara Aile Hekimliği Kongresi 08-09 Ekim 2016, Ankara Deri Kanserleri Erken Tanı ve Korunma Prof. Dr. Gonca Elçin Hacettepe Üniveristesi Deri ve Zührevi Hastalıklar AD. Sunum Planı BCC ve SCC Melanom

Detaylı

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri DSÖ(2006) sınıflaması Yassı Hücreli Karsinom Bazal Hücreli Karsinom Bazoskuamoz Karsinom Melanositik Dermal Nevus Melanom DSÖ DERİ TÜMÖRLERİ SINIFLAMASI

Detaylı

TEDAVİSİ. Dr. Oğuz ÇETİNKALE. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı

TEDAVİSİ. Dr. Oğuz ÇETİNKALE. İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı DERİ TÜMÖRLERİ VE TEDAVİSİ Dr. Oğuz ÇETİNKALE İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı epidermis Bazal hücre tabakası dermis deri altı yağ tabakası

Detaylı

Deri Tümörleri. Doç. Dr. Burak KAYA. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi A.D.

Deri Tümörleri. Doç. Dr. Burak KAYA. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi A.D. Deri Tümörleri Doç. Dr. Burak KAYA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi A.D. Deri tümörleri Benign deri tümörleri Malign deri tümörleri Melanom olmayan deri tümörleri

Detaylı

BCCden sonra 2.sıklıkta görülür.erkeklerde 3 kat daha fazla görülür.açık tenlilerde daha sık görülür.

BCCden sonra 2.sıklıkta görülür.erkeklerde 3 kat daha fazla görülür.açık tenlilerde daha sık görülür. SKUAMÖZ HÜCRELİ LARSİNOM Deri ve mukozalardaki keratinositlerden köken alan anaplazi,hızlı büyüme,lokal invazyon ve metastaz gibi özelliği olan bir karsinomdur. BCCden sonra 2.sıklıkta görülür.erkeklerde

Detaylı

MELANOMA PATOLOJİSİ KLİNİSYEN PATOLOGTAN NE BEKLEMELİDİR?

MELANOMA PATOLOJİSİ KLİNİSYEN PATOLOGTAN NE BEKLEMELİDİR? MELANOMA PATOLOJİSİ KLİNİSYEN PATOLOGTAN NE BEKLEMELİDİR? Dr. Nebil BAL Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Adana Arş ve Uyg Mrk 1 Malign Melanoma Deri Mukozal 2 Malign Melanoma Biyopsi

Detaylı

Merkel Hücreli Karsinom

Merkel Hücreli Karsinom Merkel Hücreli Karsinom Doç. Dr. Filiz Canpolat Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği IV. DOD Dermatoloji Gündemi, 3-6 Eylül 2015, Eskişehir Merkel Hücreli Karsinom

Detaylı

Displastik nevüs?malign melanom? Prof. Dr. Cuyan Demirkesen İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Displastik nevüs?malign melanom? Prof. Dr. Cuyan Demirkesen İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Displastik nevüs?malign melanom? Prof. Dr. Cuyan Demirkesen İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 31 y, erkek Göğüs ön duvarında sternum üzerinde lokalize Yaklaşık 1 yıldır varolan Son 3-4 aydır büyüme ve renk

Detaylı

DERMOSKOPİK TERMİNOLOJİ. Prof. Dr. Ercan Arca GATA Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hst AD

DERMOSKOPİK TERMİNOLOJİ. Prof. Dr. Ercan Arca GATA Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hst AD DERMOSKOPİK TERMİNOLOJİ Prof. Dr. Ercan Arca GATA Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hst AD Dermatoskopi Epiluminesans mikroskopi (ELM) Amplifiye yüzey mikroskopisi Deri yüzeyi mikroskopisi Dermoskopi, pigmente

Detaylı

5 Pratik Dermatoloji Notları

5 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 5 Pratik Dermatoloji Notları En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar İçindekiler Vitiligo Eritema Multiforme Ürtiker Uyuz Tahta Kurusu / Pire Isırığı Kaposi Sarkomu 2 Vitiligo 3 Vitiligo

Detaylı

Prekanseröz Hastalıklar ve Deri Kanserleri

Prekanseröz Hastalıklar ve Deri Kanserleri Prekanseröz Hastalıklar ve Deri Kanserleri Ertuğrul H. AYDEMİR İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı, İstanbul Kendileri selim nitelikli oldukları halde, seyirlerinin

Detaylı

Tarih : 01.03.2015 Sayı : 006 BASIN BÜLTENİ. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. NİLGÜN ȘENTÜRK

Tarih : 01.03.2015 Sayı : 006 BASIN BÜLTENİ. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. NİLGÜN ȘENTÜRK Tarih : 01.03.2015 Sayı : 006 BASIN BÜLTENİ Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. NİLGÜN ȘENTÜRK Benleriniz Kabusunuz Olmasın Vücudunuzdaki benleriniz büyüyor, kașınıyor veya kanıyorsa

Detaylı

Dr. Merih Tepeoğlu Başkent Üniversitesi Patoloji A.B.D

Dr. Merih Tepeoğlu Başkent Üniversitesi Patoloji A.B.D Dr. Merih Tepeoğlu Başkent Üniversitesi Patoloji A.B.D 03.11.2016 Olgu 22 yaşında, kadın hasta Bacakta nodüler lezyon Son 1 yıl içinde farkediyor. Özgeçmiş: Özellik yok. Klinik ön tanı: Yumuşak doku sarkomu?

Detaylı

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU

ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU ERKEN LOKAL NÜKS GELİŞEN VULVA KANSERİ: OLGU SUNUMU Op.Dr.Hakan YETİMALAR Doç.Dr.İncim BEZİRCİOĞLU Dr. Gonca Gül GÜLBAŞ TANRISEVER İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştıma Hastanesi GİRİŞ

Detaylı

Vaka Sunumu. Uz Dr Alper Ata Mersin Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü 23 Şubat 2013

Vaka Sunumu. Uz Dr Alper Ata Mersin Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü 23 Şubat 2013 Uz Dr Alper Ata Mersin Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü 23 Şubat 2013 İ.K. 40 Y, Erkek, seyyar satıcı, Mersin Şikayeti; (2007) sağ ayak üst yüzeyinde düzensiz sınırlı, koyu renkli, yeni gelişen cilt

Detaylı

Prognostik Öngörü. Tedavi Stratejisi Belirleme. Klinik Çalışma Dizaynı

Prognostik Öngörü. Tedavi Stratejisi Belirleme. Klinik Çalışma Dizaynı Prognostik Öngörü Tedavi Stratejisi Belirleme Klinik Çalışma Dizaynı Prognostik faktörlerin idantifikasyonu ve analizi Primer tumor; BRESLOW Tumor kalınlığı Mitoz oranı Ulserasyon CLARK seviyesi Anatomik

Detaylı

3 Pratik Dermatoloji Notları

3 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 3 Pratik Dermatoloji Notları Tablolarla Cilt Lezyonlarının Tanımlamaları İçindekiler Tanımlayıcı Dermotolojik Testler Lezyon Dizilişini Tanımlayan Terimler Sık Görülen 6 Cilt Hastalığında

Detaylı

Prof. Dr. Cengizhan Erdem Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Prof. Dr. Cengizhan Erdem Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Cengizhan Erdem Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı LĐKEN PLANUSTA TEDAVĐ KUTANÖZ LİKEN PLANUSTA TEDAVİ Az sayıda kutanöz asemptomatik LP papülühasta ısrar etmedikçe tedaviyi

Detaylı

HĐPERPĐGMENTASYONLA SEYREDEN HASTALIKLAR

HĐPERPĐGMENTASYONLA SEYREDEN HASTALIKLAR HĐPERPĐGMENTASYONLA SEYREDEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Seher Bostancı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Hiperpigmentasyon; güneş ışığına maruziyet, çeşitli ilaç veya kimyasal maddelerle

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Soliter Pulmoner Nodül Tanım: Genel bir tanımı olmasa da 3 cm den küçük, akciğer parankimi ile çevrili, beraberinde herhangi patolojinin eşlik

Detaylı

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ

PRC 29 H 2 PRC 7002 MAKALE SAATİ PRC 29 PLASTİK REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ Dr. İbrahim VARGEL / 1 Dr. Tarık ÇAVUŞOĞLU/2 Dr. İlker YAZICI /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS PRC 7001 ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ TEZ DANIŞMANLIĞI Danışman

Detaylı

Dr. A. Nimet Karadayı. Hastanesi, Patoloji Kliniği

Dr. A. Nimet Karadayı. Hastanesi, Patoloji Kliniği Dr. A. Nimet Karadayı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği MEME TÜMÖRLERİNDE PATOLOJİ RAPORLARINDA STANDARDİZASYON Amaç, hasta

Detaylı

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel Radyolüsent GörüntG ntü Veren Odontojenik TümörlerT Dr.Zuhal Tuğsel Ameloblastoma Odontojenik epitelden kökenli yavaş büyüyen, iyi huylu bir tümördür. Herhangi bir yaşta görülür, literatürde sözü edilen

Detaylı

* Tuba Devrim ** Nermin Karahan ARAŞTIRMA / CLINICAL INVESTIGATION. Med J SDU / SDÜ Tıp Fak Derg 2015:22(1):8-13

* Tuba Devrim ** Nermin Karahan ARAŞTIRMA / CLINICAL INVESTIGATION. Med J SDU / SDÜ Tıp Fak Derg 2015:22(1):8-13 ARAŞTIRMA / CLINICAL INVESTIGATION 26.2.215 : müracaat tarihi / application date 24.3.215 : kabul tarihi / acceptance date Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalında tanı

Detaylı

MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ

MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ MEME PATOLOJİSİ SLAYT SEMİNERİ Prof. Dr. Şahsine Tolunay Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı 17.10.2015 OLGU 43 yaşında kadın 2 çocuğu var Sol memede ağrı ve kitle yakınması mevcut

Detaylı

Deri Layşmanyazisi. Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Deri Layşmanyazisi. Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Deri Layşmanyazisi Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Amaç Hastalığın tanısını koyabilmek Uygun tedaviyi yapabilmek Koruyucu yöntemleri sayabilmek İçerik

Detaylı

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Akciğer karsinomlarının gelişiminde preinvaziv epitelyal lezyonlar; Akciğer karsinomlarının gelişiminde

Detaylı

2012-2013 DÖNEM V, 5. GRUP, DERMATOLOJİ EKİM AYI STAJ DERS PROGRAMI

2012-2013 DÖNEM V, 5. GRUP, DERMATOLOJİ EKİM AYI STAJ DERS PROGRAMI 2012-2013 DÖNEM V, 5. GRUP, DERMATOLOJİ EKİM AYI STAJ DERS PROGRAMI Ders verecek öğretim üyeleri Prof. Dr. Pınar Y. Başak Prof. Dr. Vahide Baysal Akkaya Prof. Dr. Mehmet Yıldırım Yrd. Doç. Dr. Ali Murat

Detaylı

YÜZDEKİ MALİGN DERİ TÜMÖRLERİ VE TEDAVİSİ

YÜZDEKİ MALİGN DERİ TÜMÖRLERİ VE TEDAVİSİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI BEZM-İ ALEM VALİDE SULTAN VAKIF GUREBA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ KLİNİĞİ YÜZDEKİ MALİGN DERİ TÜMÖRLERİ VE TEDAVİSİ (UZMANLIK TEZİ) DR. BÜLENT

Detaylı

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1. Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.5-2 m 2 ) Deri esas olarak iki tabakadan olu ur Üst deri (Epidermis)

Detaylı

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi)

Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi. (Nöro-Onkolojik Cerrahi) Beyin Omurilik ve Sinir Tümörlerinin Cerrahisi (Nöro-Onkolojik Cerrahi) BR.HLİ.018 Sinir sisteminin (Beyin, omurilik ve sinirlerin) tümörleri, sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanan ya

Detaylı

DÖNEM V, DERMATOLOJİ STAJI B GRUBU EYLÜL AYI DERS PROGRAMI

DÖNEM V, DERMATOLOJİ STAJI B GRUBU EYLÜL AYI DERS PROGRAMI 2015-2016 DÖNEM V, DERMATOLOJİ STAJI B GRUBU EYLÜL AYI DERS PROGRAMI Ders verecek öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Yıldırım Prof. Dr. Vahide Baysal Akkaya Doç. Dr. Ali Murat Ceyhan Doç. Dr. İjlal Erturan

Detaylı

Savaş Baba, Sabri Özden, Barış Saylam, Umut Fırat Turan Ankara Numune EAH. Meme Endokrin Cerrahi Kliniği

Savaş Baba, Sabri Özden, Barış Saylam, Umut Fırat Turan Ankara Numune EAH. Meme Endokrin Cerrahi Kliniği Savaş Baba, Sabri Özden, Barış Saylam, Umut Fırat Turan Ankara Numune EAH. Meme Endokrin Cerrahi Kliniği Tiroid kanserleri bütün kanserler içinde yaklaşık % 1 oranında görülmekte olup, özellikle kadınlarda

Detaylı

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri...

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser Nedir? Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk

Detaylı

Oral Prekanserözlerde Tanı Bakımından Dişhekiminin Rolü

Oral Prekanserözlerde Tanı Bakımından Dişhekiminin Rolü Oral Prekanserözlerde Tanı Bakımından Dişhekiminin Rolü Prof. Dr. Semih Özbayrak Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı Bşk. 1 Ağız-perioral ve orofarengeal

Detaylı

GENEL İŞLEMLER Deri ve mukoza smear`leri, direkt Deri ph ölçülmesi, deri tipi tayini Wood ışığı muayenesi Deri ve mukoza smear`leri (giemsa, wright,

GENEL İŞLEMLER Deri ve mukoza smear`leri, direkt Deri ph ölçülmesi, deri tipi tayini Wood ışığı muayenesi Deri ve mukoza smear`leri (giemsa, wright, GENEL İŞLEMLER Deri ve mukoza smear`leri, direkt Deri ph ölçülmesi, deri tipi tayini Wood ışığı muayenesi Deri ve mukoza smear`leri (giemsa, wright, gram vb) Mantar aranması Mantar kültürü yapılması, her

Detaylı

DERMATOFİBROSARKOM PROTUBERANS. Doç. Dr. Filiz Canpolat Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği

DERMATOFİBROSARKOM PROTUBERANS. Doç. Dr. Filiz Canpolat Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği DERMATOFİBROSARKOM PROTUBERANS Doç. Dr. Filiz Canpolat Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği Dermatofibrosarkom Protuberans Dermatofibrosarkom Protuberans (DFSP), dermal

Detaylı

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM Nadirdir!!! Üst aerodijestif sistem malinitelerinin % 5-10 u, tüm malinitelerin ise %0.5 i hipofarinks kanserleridir. Kötü seyirlidir!!! İleri evrede başvurmaları ve

Detaylı

Dr. Muhammet Uraloğlu1, Dr. Alper Ural1, Dr. Murat Livaoğlu1, Dr. Özgür Agdoğan1,

Dr. Muhammet Uraloğlu1, Dr. Alper Ural1, Dr. Murat Livaoğlu1, Dr. Özgür Agdoğan1, PP-141 Ekrin Poroma, Nadir Gözlenen Bir Lokalizasyon Dr. Muhammet Uraloğlu1, Dr. Alper Ural1, Dr. Murat Livaoğlu1, Dr. Özgür Agdoğan1, Dr. Elvan Bayraktar1, Dr. Kadriye Yıldız2, Dr. Tuğba Dindar1, Dr.

Detaylı

Polipte Kanser. Dr.Cem Terzi. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Kolorektal Cerrahi Birimi

Polipte Kanser. Dr.Cem Terzi. Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Kolorektal Cerrahi Birimi Polipte Kanser Dr.Cem Terzi Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Kolorektal Cerrahi Birimi Polip ve polipoid karsinoma POLİP Epitelyal yüzeyden kaynaklanan çıkıntı HİSTOLOJİK POLİP TİPLERİ

Detaylı

Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN. Genel Cerrahi A.B.D.

Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN. Genel Cerrahi A.B.D. Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN İ.Ü.. Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Genel Cerrahi A.B.D. Polip:Epitelyal yüzeyden doğan bir çıkıntı anlamındad ndadır Kolon Polipleri 1. Neoplastik:adenomatöz poliplerdir. a)tubüler

Detaylı

Anormal Kolposkopik Bulgular-1 (IFCPC, 2011)

Anormal Kolposkopik Bulgular-1 (IFCPC, 2011) Anormal Kolposkopik Bulgular-1 Genel Değerlendirme Lezyonun lokalizasyonu T/Z içinde veya dışında Saat kadranına göre yeri Lezyonun büyüklüğü Kapladığı kadran sayısı Kapladığı alan yüzdesi Grade-1(Minör)

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALKANS ER TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ ANAL KANSER NEDİR? Vücudumuzdaki normal hücrelerin çoğalması sırasındaki kontrol mekanizmalarının değişmesi (genetik

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Mediastenin Nadir Görülen Tümörleri Tüm mediastinal kitlelerin %10 dan azını meydana getiren bu lezyonlar mezenkimal veya epitelyal kökenli tümörlerden oluşmaktadır. Journal of linical and nalytical Medicine

Detaylı

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ

ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ ELİN YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ Çoğunlukla selim karakterde olan bu tümörlerin sadece % 1-2 si habistir. Sinovial kistler, tendon kılıfının dev hücreli tümörü, lipom, enkondrom sık görülen selim oluşumlardır.

Detaylı

ANORMAL TRANSFORMASYON ZONU: ASETİK ASİTİN ETKİSİ NEDİR?

ANORMAL TRANSFORMASYON ZONU: ASETİK ASİTİN ETKİSİ NEDİR? ANORMAL TRANSFORMASYON ZONU: ASETİK ASİTİN ETKİSİ NEDİR? Dr. Murat DEDE GATA Kadın Hast. Ve Doğum AD Jinekolojik Onkoloji Ünitesi Serviks Epiteli Skuamoz epitel: Ektoserviks Kolumnar epitel: Endoserviks

Detaylı

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır.

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. GİRİŞ: Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. Foliküler adenomlar iyi sınırlı tek lezyon şeklinde olup, genellikle adenomu normal tiroid dokusundan ayıran kapsülleri vardır. Sıklıkla

Detaylı

DUDAK YASSI EPİTEL HÜCRELİ KANSERLERİNDE GAMA PROB YARDIMLI SENTİNEL LENF NODU ÖRNEKLEMESİ VE LENF NODU HARİTALAMASI

DUDAK YASSI EPİTEL HÜCRELİ KANSERLERİNDE GAMA PROB YARDIMLI SENTİNEL LENF NODU ÖRNEKLEMESİ VE LENF NODU HARİTALAMASI T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PLASTİK, REKONSTRÜKTİF VE ESTETİK CERRAHİ ANABİLİM DALI Tez Yöneticisi Doç. Dr. Hüsamettin TOP DUDAK YASSI EPİTEL HÜCRELİ KANSERLERİNDE GAMA PROB YARDIMLI SENTİNEL

Detaylı

Yrd Doç Dr Gülben Sarıcı

Yrd Doç Dr Gülben Sarıcı Yrd Doç Dr Gülben Sarıcı GÜNEŞ IŞINLARININ OLUMLU ETKİLERİ Vitamin D sentezi Patojenlerin yok edilmesi Psikolojik durum üzerindeki olumlu etkileri GÜNEŞ IŞINLARININ OLUMSUZ ETKİLERİ Güneş yanığı Hiperpigmentasyon

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

ERKEN EVRE OVER KANSERİ VE BORDERLİNE OVER TÜMÖRLERİ. Dr. Derin KÖSEBAY

ERKEN EVRE OVER KANSERİ VE BORDERLİNE OVER TÜMÖRLERİ. Dr. Derin KÖSEBAY ERKEN EVRE OVER KANSERİ VE BORDERLİNE OVER TÜMÖRLERİ Dr. Derin KÖSEBAY OVER KANSERİ Over kanseri tanısı koyulduktan sonra ortalama 5 yıllık yaşam oranı %35 civarındadır. Evre I olgularında 5 yıllık yaşam

Detaylı

Lokal Hastalıkta Hangi Hasta Opere Edilmeli? Doç. Dr. Serdar Akyıldız E ge Ü n i v e r sitesi Tı p Fakültesi K B B Hastalıkları Anabilim D a l ı

Lokal Hastalıkta Hangi Hasta Opere Edilmeli? Doç. Dr. Serdar Akyıldız E ge Ü n i v e r sitesi Tı p Fakültesi K B B Hastalıkları Anabilim D a l ı Lokal Hastalıkta Hangi Hasta Opere Edilmeli? Doç. Dr. Serdar Akyıldız E ge Ü n i v e r sitesi Tı p Fakültesi K B B Hastalıkları Anabilim D a l ı Genel olarak; Tümör hacmi arttıkça Evre ilerledikçe Kombine

Detaylı

MEMENİN PAGET HASTALIĞI. Doç. Dr. M. Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi

MEMENİN PAGET HASTALIĞI. Doç. Dr. M. Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi MEMENİN PAGET HASTALIĞI Doç. Dr. M. Ali Gülçelik Ankara Onkoloji Hastanesi Meme başındaki eritamatöz ve ekzamatöz değişiklikler ilk kez 1856 da Velpeau tarafından tariflenmiştir. 1874 de ilk kez Sir James

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR ANABİLİM DALI 2014-2015 AKADEMİK YILI EĞİTİM PROGRAMI

DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR ANABİLİM DALI 2014-2015 AKADEMİK YILI EĞİTİM PROGRAMI DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR ANABİLİM DALI 2014-2015 AKADEMİK YILI EĞİTİM PROGRAMI TARİH KONU ANLATICI SORUMLU ÖĞRETİM ÜYESİ 3.9.2014 08.15-09.00 Klinik Vizit Doç.Dr.Ayşe Serap Karadağ Prof.Dr.Necmettin

Detaylı

Malign Melanomda Cerrahi Tedavi. Dr. Yağmur mur AYDIN İstanbul Plastik, Rekonstrüktif ktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı

Malign Melanomda Cerrahi Tedavi. Dr. Yağmur mur AYDIN İstanbul Plastik, Rekonstrüktif ktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Malign Melanomda Cerrahi Tedavi Dr. Yağmur mur AYDIN İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Malign Melanom Epidermisin bazal

Detaylı

NEOPLAZİ D R. Y A S E M İ N S E Z G İ N. yasemin sezgin

NEOPLAZİ D R. Y A S E M İ N S E Z G İ N. yasemin sezgin NEOPLAZİ D R. Y A S E M İ N S E Z G İ N yasemin sezgin Neoplazi Yeni bir doku oluşmasını ifade eder. Oluşan bu kitleye neoplazm denir. Aslen şişlik anlamına gelen tümör deyimi de neoplazm anlamında kullanılmaktadır.

Detaylı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı

Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri. Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Aksillanın Görüntülenmesi ve Biyopsi Teknikleri Prof. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Meme kanserli hastalarda ana prognostik faktörler: Primer tümörün büyüklüğü

Detaylı

Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi

Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi Dr Ercan KARAARSLAN Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi 1 Öğrenme hedefleri Metastazların genel özellikleri Görüntüleme Teknikleri Tedavi sonrası metastaz takibi Ayırıcı tanı 2 Metastatik Hastalık Total

Detaylı

ERKEK GENİTAL SİSTEMİ. Webmaster tarafından yazıldı. Pazartesi, 12 Ocak 2009 11:39 - Son Güncelleme Perşembe, 15 Ocak 2009 09:19

ERKEK GENİTAL SİSTEMİ. Webmaster tarafından yazıldı. Pazartesi, 12 Ocak 2009 11:39 - Son Güncelleme Perşembe, 15 Ocak 2009 09:19 1) Çocuklarda en sık görülen testis tümörü aşağıdakilerden hangisidir? (1998 NİSAN) a) Klasik seminom b) Teratom c) Yolk sak tümörü d) Kariokarsinom e) Spermatositik seminom Testisde en sık görülen tümör

Detaylı

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik:

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik: Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Karsinoid Tümörler Giriş Ender görülen akciğer tümörleridirler Rezeksiyon uygulanan akciğer tümörlerinin %0,4- %3 ünü oluştururlar Benign-malign

Detaylı

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Göğüs Cerrahisi Metastatik Akciğer Tümörleri Giriş İzole akciğer metastazlarına tedavi edilemez gözüyle bakılmamalıdır Tümör tipine

Detaylı

PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ

PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ PRİMERİ BİLİNMEYEN AKSİLLER METASTAZ AYIRICI TANISINDA PATOLOJİNİN YERİ Dr. Nimet Karadayı Dr.Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği Lenf nodları metastatik malignitelerde en

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

Deri Kanseri. Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya Mersin ÜTF, Dermatoloji AD

Deri Kanseri. Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya Mersin ÜTF, Dermatoloji AD Deri Kanseri Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya Mersin ÜTF, Dermatoloji AD Deri Kanseri 1. 2. 3. 4. Sıklığı Önemi Deri kanserinin sebepleri: UV (Güneş) Deri kanserleri tipleri ve belirtileri Korunma Deri Kanseri

Detaylı

Meme Olgu Sunumu. Gürdeniz Serin. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı. 3 Kasım Antalya

Meme Olgu Sunumu. Gürdeniz Serin. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı. 3 Kasım Antalya Meme Olgu Sunumu 3 Kasım 2016 Antalya Gürdeniz Serin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Olgu 35 yaşında kadın Sağ meme de kitle Özgeçmişinde: SLE - Renal Tx Radyoloji Mamografi: Sağ

Detaylı

Pigmentasyon bozuklukları

Pigmentasyon bozuklukları Pigmentasyon bozuklukları Pigmentasyon bozuklukları Hipopigmentasyon Hiperpigmentasyon Melanosit Metabolik aktivite, melanozomların (melanin üreten organel) şekil ve büyüklüklerine bağlıdır Bazal tabaka

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

SUTURASYON UMKE.

SUTURASYON UMKE. SUTURASYON UMKE Katlarına uygun olarak kapatılmalı. * Acil serviste kapatılan yaralarda genellikle 3 tabaka vardır. Fasia, ciltaltı doku ve cilt. * Kat kat kapatma: Scalp, parmak, el,ayak, tırnak, burun

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Aydın Aytekin Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Rafiye Çiftçiler Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları

Detaylı

Gerekçe. Birim. Genel İşlemler

Gerekçe. Birim. Genel İşlemler İŞLEM ADI Genel İşlemler BD/İE Birim Önerilen Birim Deri ve mukoza smearleri, direkt 10 10 Deri ph ölçülmesi, deri tipi tayini 15 15 Wood ışığı muayenesi 15 15 Deri ve mukoza smearleri (giemsa, wright,

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın

KOLOREKTAL POLİPLER. Prof. Dr. Mustafa Taşkın KOLOREKTAL POLİPLER Prof. Dr. Mustafa Taşkın -Polip,mukozal örtülerden lümene doğru gelişen oluşumlara verilen genel isimdir. -Makroskopik ve radyolojik görünümü tanımlar. -Sindirim sisteminde en çok kolonda

Detaylı

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan.

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan. Kanserde erken tanı için, vücudumuzun verdiği uyarıcı belirtileri gözlemlemenin, olası risk faktörlerini göz ardı etmemenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, kanser oluşumunun önceden yakalanması için

Detaylı

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN

KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN KANSER NEDIR? TARAMA YÖNTEMLERI NELERDIR? BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KANSER ŞUBE DR.AYŞE AKAN 2005 DEN 2030 A DÜNYADA KANSER 7 milyon ölüm 17 milyon 11 milyon yeni vaka 27 milyon 25 milyon kanserli kişi

Detaylı

İNVAZİV MESANE TÜMÖRLERİ. -Patoloji- Dilek Ertoy Baydar Hacettepe Ün. Patoloji AD

İNVAZİV MESANE TÜMÖRLERİ. -Patoloji- Dilek Ertoy Baydar Hacettepe Ün. Patoloji AD İNVAZİV MESANE TÜMÖRLERİ -Patoloji- Dilek Ertoy Baydar Hacettepe Ün. Patoloji AD İnvaziv Mesane Karsinomları Mesane karsinomlarının %30 u Papiller tümörün tabanında veya içinde Karsinoma in-situ beraberinde

Detaylı

Paratiroid Kanserinde Yönetim İzmir den Üç Merkezli Deneyim

Paratiroid Kanserinde Yönetim İzmir den Üç Merkezli Deneyim Paratiroid Kanserinde Yönetim İzmir den Üç Merkezli Deneyim Murat Özdemir, Özer Makay, Tevfik Demir*, Berk Göktepe, Kamil Erözkan, Barış Bingül**, Yeşim Ertan**, Hüsnü Buğdaycı***, Gökhan İçöz, Mahir Akyıldız

Detaylı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Malignite ve Transplantasyon. Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Malignite ve Transplantasyon Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum Planı -Pretransplant malignitesi olan alıcı -Pretransplant malignitesi olan donör -Posttransplant de

Detaylı

VULVADA SIK GÖRÜLEN İNFLAMATUAR LEZYONLARIN AYIRICI TANI ÖZELLİKLERİ 21.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ İZMİR

VULVADA SIK GÖRÜLEN İNFLAMATUAR LEZYONLARIN AYIRICI TANI ÖZELLİKLERİ 21.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ İZMİR VULVADA SIK GÖRÜLEN İNFLAMATUAR LEZYONLARIN AYIRICI TANI ÖZELLİKLERİ 21.ULUSAL PATOLOJİ KONGRESİ İZMİR Dr. Özlem Erdem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD VULVAR İNFLAMATUAR DERMATOZLAR Terminoloji

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi

Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım. Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi Primeri Bilinmeyen Aksiller Metastazda Cerrahi Yaklaşım Dr. Ali İlker Filiz GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi okült (gizli, saklı, bilinmeyen, anlaşılmaz) okült + kanser primeri bilinmeyen

Detaylı

TTB deki. SGK daki puanı. önerdiğimiz puanlar. daki kodu. puanı. Genel

TTB deki. SGK daki puanı. önerdiğimiz puanlar. daki kodu. puanı. Genel İŞLEM ADI Genel EK-8 / EK-9 daki kodu SGK daki puanı TTB deki puanı Deri ve mukoza smearleri, direkt 10 10 Deri ph ölçülmesi, deri tipi tayini 700,040 15 15 15 Wood ışığı muayenesi 700,390 7 15 15 Deri

Detaylı

TRAKEA CERRAHİSİNDE TEMEL PRENSİPLER

TRAKEA CERRAHİSİNDE TEMEL PRENSİPLER TRAKEA CERRAHİSİNDE TEMEL PRENSİPLER İ.Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI Dr Ahmet DEMİRKAYA 21 Eylül 11 Çarşamba C6-T4 arasında uzanan trakea infrakrokoid seviyeden karinaya kadar

Detaylı

Tedaviyi İzleyen Değişiklikler ve Değerlendirme Zorlukları. Prof. Dr. Duygu Düşmez Apa Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD

Tedaviyi İzleyen Değişiklikler ve Değerlendirme Zorlukları. Prof. Dr. Duygu Düşmez Apa Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD Tedaviyi İzleyen Değişiklikler ve Değerlendirme Zorlukları Prof. Dr. Duygu Düşmez Apa Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD Sunum planı Giriş: Mikozis fungoides tanısındaki yöntem ve zorluklar

Detaylı

Ses Kısıklığı Nedenleri:

Ses Kısıklığı Nedenleri: Sesin oluşumunda temel olarak üç sistem rol oynamaktadır. Bu sistemlerden birincisi jeneratör sistemdir. Jeneratör sistem basınçlı hava çıkışını sağlayan akciğerler tarafından oluşturulur. İkincisi vibratuar

Detaylı

NODULER GUATR DA CERRAHİNİN GENİŞLİĞİ. Dr. Serkan SARI SB İstanbul EAH

NODULER GUATR DA CERRAHİNİN GENİŞLİĞİ. Dr. Serkan SARI SB İstanbul EAH NODULER GUATR DA CERRAHİNİN GENİŞLİĞİ Dr. Serkan SARI SB İstanbul EAH TİROİDDE NODUL CERRAHİ ENDİKASYON TİROİD NODÜLLERİNİN KLİNİK ÖNEMİ YAŞ CİNSİYET RADYASYONA MARUZ KALMA ÖYKÜSÜ AİLE ÖYKÜSÜ VE DİĞER

Detaylı

BENİGN VE MALİGN MELANOSİTİK LEZYONLARDA MELANOSİTİK KÖK HÜCRELERİNİN VARLIĞI VE YOĞUNLUĞUNUN TANISAL VE PROGNOSTİK ÖNEMİ

BENİGN VE MALİGN MELANOSİTİK LEZYONLARDA MELANOSİTİK KÖK HÜCRELERİNİN VARLIĞI VE YOĞUNLUĞUNUN TANISAL VE PROGNOSTİK ÖNEMİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BENİGN VE MALİGN MELANOSİTİK LEZYONLARDA MELANOSİTİK KÖK HÜCRELERİNİN VARLIĞI VE YOĞUNLUĞUNUN TANISAL VE PROGNOSTİK ÖNEMİ Dr. Pınar CELEPLİ PATOLOJİ

Detaylı

KULAK KEPÇESİ KANSERLERİ. Dr. Cihat BORÇBAKAN (*) Dr. Sedat ERKUŞ (**)

KULAK KEPÇESİ KANSERLERİ. Dr. Cihat BORÇBAKAN (*) Dr. Sedat ERKUŞ (**) KULAK KEPÇESİ KANSERLERİ Dr. Cihat BORÇBAKAN (*) Dr. Sedat ERKUŞ (**) Ö Z E T Son beş yıl içerisinde, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi K.B.B. Servisinde 35 kulak kepçesi kanseri saptanmış olup, olguiarm

Detaylı

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA MARUZ KALINAN ULTRAVİYOLE IŞINLARININ ZARARLARI VE DERİ TÜMÖRÜ GELİŞMESİ

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA MARUZ KALINAN ULTRAVİYOLE IŞINLARININ ZARARLARI VE DERİ TÜMÖRÜ GELİŞMESİ T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA MARUZ KALINAN ULTRAVİYOLE IŞINLARININ ZARARLARI VE DERİ TÜMÖRÜ GELİŞMESİ ÜZERİNE ETKİSİ HAKKINDA AİLELERİN BİLGİ DÜZEYİ SERAP

Detaylı

Malign Melanom: Risk Faktörleri ve Temel Klinik Özellikler

Malign Melanom: Risk Faktörleri ve Temel Klinik Özellikler Sürekli Eğitim / Continuing Medical Education Turk J Dermatol 2015; 1: 1-7 DOI: 10.4274/tdd.2671 1 Can Baykal, Algün Polat Ekinci Malign Melanom: Risk Faktörleri ve Temel Klinik Özellikler Malign Melanoma:

Detaylı

İNTERAKTİF VAKA TARTIŞMASI

İNTERAKTİF VAKA TARTIŞMASI İNTERAKTİF VAKA TARTIŞMASI Olgu 1: Yaşlı mide kanserli olgu OLGU 1: 77 yaşında, erkek hasta, 2 yıl önce antrum lokalizasyonunda mide kanseri tanısıyla opere edildi subtotal gastrektomi- D1 lenfadenektomi

Detaylı

Dr. Mubarek LHOJĠY. Dr. Derya AYTOP SERĠN. Dr. Ġbrahim MEYZĠN. Prof.Dr.Derya ÖZÇELĠK. Dr.Sevgi KURT YAZAR. Doç.Dr.Erdem GÜVEN. Dr.

Dr. Mubarek LHOJĠY. Dr. Derya AYTOP SERĠN. Dr. Ġbrahim MEYZĠN. Prof.Dr.Derya ÖZÇELĠK. Dr.Sevgi KURT YAZAR. Doç.Dr.Erdem GÜVEN. Dr. 2011-2012 Cerrahi Anabilim Dalı Seminer Programı Tarih Saat Yer Konuşmacı Konu Başlığı 04.10.2011 08:00-09:00 11.10.2011 08:00-09:00 12.10.2011 08:00-09:00 18.10.2011 08:00-09:00 19.10.2011 08:00-09:00

Detaylı

İnsidental kanser. Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

İnsidental kanser. Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği İnsidental kanser Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Tanım Preoperatif tanı yöntemleriyle saptanamayan, ancak benign hastalıklar nedeniyle

Detaylı

OLGU SUNUMU. Prof. Dr. Yeşim Gürbüz

OLGU SUNUMU. Prof. Dr. Yeşim Gürbüz OLGU SUNUMU Prof. Dr. Yeşim Gürbüz HİKAYE 48 yaşında bayan hasta, 2 senedir nefes darlığı olan hasta dahiliyeye başvurmuş, Tiroit palpasyonunda sol lopta 3x2 cm boyutunda kitle ele gelmiş, MNG tanısı

Detaylı

MEME KANSERİNİ NASIL RAPORLAYALIM. Serpil Dizbay Sak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD

MEME KANSERİNİ NASIL RAPORLAYALIM. Serpil Dizbay Sak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD MEME KANSERİNİ NASIL RAPORLAYALIM Serpil Dizbay Sak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji ABD Rehber ve Protokoller NHSBPS http://www.cancerscreening.nhs.uk/breastscreen /publications/nhsbsp58-low-resolution.pdf

Detaylı

BAZAL HÜCRELİ KARSİNOMUN DERMOSKOPİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE HİSTOPATOLOJİK SUBTİPLERİYLE İLİŞKİSİ

BAZAL HÜCRELİ KARSİNOMUN DERMOSKOPİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE HİSTOPATOLOJİK SUBTİPLERİYLE İLİŞKİSİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BAZAL HÜCRELİ KARSİNOMUN DERMOSKOPİK BULGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE HİSTOPATOLOJİK SUBTİPLERİYLE İLİŞKİSİ Dr. Hüseyin HIRA TIPTA UZMANLIK TEZİ DERİ VE ZÜHREVİ

Detaylı

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ

BİRİNCİL KEMİK KANSERİ BİRİNCİL KEMİK KANSERİ KONDROSARKOM (KS) PROF. DR. LEVENT ERALP Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı İÇİNDEKİLER Kondrosarkom Nedir? KS dan kimler etkilenir? Bulgular nelerdir? KS tipleri nelerdir? Risk faktörleri

Detaylı