Yrd.Doç.Dr.Rüştü Uçan

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yrd.Doç.Dr.Rüştü Uçan"

Transkript

1 Yrd.Doç.Dr.Rüştü Uçan

2

3 İş Kazası İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen özre uğratan olay (6331/3)

4 İş kazaları, Türkiye, Yıl Çalışan sayısı x1000 İş kazası sayısı 100 çalışan başına iş kazası Ölüm sayısı Mortalite hızı * (yüzbinde ) Fatalite hızı ** (binde) , ,8 10, , ,9 9, , ,1 14, , ,2 20, , ,3 12, , ,8 11, , ,0 18, , ,4 23, , ,4 24, , ,9 9, , ,4 7, , ,6 7,3 Sosyal Güvenlik Kurumu, İstatistik Yıllıkları *Mortalite hızı kaza nedeni ile ölenlerin sayısının çalışanların sayısına oranıdır. **Fatalite hızı kaza nedeni ile ölenlerin sayısının kaza geçirenlerin sayısına oranıdır.

5 2014 (İSVEÇ) Nüfus Kişi Kişi başı GSYH $ Gayri Safi Yurt içi Hasılası Milyar $

6 2014 (İSVEÇ) Toplam İşgücü Ölümlü kaza: 46

7 İsveç gibi Gelişmiş Ülkelerde Kaynaklara göre; endüstrileşmiş ülkelerde iş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyeti bu ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarının %2 si ile %4 ü arasında değişmektedir.

8 İsveç in 2014 yılı Gayri Safi Yurt içi Hasılası Milyar $ Min.% Milyar $ Tutmaktadır.

9 2014 (Türkiye) Nüfus Kişi Kişi başı GSYH $ Gayri Safi Yurt içi Hasılası Milyar $

10 Bazı İstatistikler 2014 ( TÜRKİYE) SGK (%70).4a İşgücü Bağ Kur(%15) 4b İşgücü Em.Sandığı(%15) 4c İşgücü Toplam İşgücü Ölümlü kaza:

11 Bazı İstatistiklerin Karşılaştırılması 2014 İSVEÇ TÜRKİYE ORAN Toplam İşgücü kat fazla(t.c) Ölümlü kaza kat fazla(t.c) NOT: Türkiyede ölümlü iş kazası İsveç den 8.3 kat fazladır.(t.c)

12 İş kazaları ve meslek hastalıklarının toplam maliyeti yukarıdaki istatistik verilere göre Türkiye de Gayri Safi Milli Hasılanın %4ü kabul edilmesi doğru olabilir.

13 Türkiyenin 2014 yılı Gayri Safi Hasılatı milyar dolar Min.% Milyar Dolar x3.86= MilyarTL ( kur)

14 Bazı İstatistiklerin Karşılaştırılması 2014 İSVEÇ TÜRKİYE ORAN GSYH Milyar $ Milyar $ kat fazla (T.C) %2 si 11.5 Milyar $ %4 ü 32.0 Milyar $ kat fazla (T.C) NOT: Türkiyede ölümlü iş kazası İsveç den 8.3 kat fazladır.(t.c) Bu rakam bile düşük kalmaktadır.( 32 Milyar $)

15 Gelişmiş ülkeler ile bizim aramızdaki bu farkın oluşmasında üç ana neden sayılabilinir. 1. Çalışanlarda Güvenlik kültürü oluşmamıştır.. K.K.D.Kullanmamak veya doğru kullanmayı bilmeden kullanmak.. Güvenlik önlemleri almadan işi acele yapmak. Başa gelecegin önüne geçemezsin fikri.yıllardan beri bu şekilde çalıştım birşey olmadı...

16 2. Aynı zamanda işverenlerde gerekli önlemleri almaktan kaçıntıkların görüyoruz.. İhtiyaç olan ölçüm cihazları ya alınmıyor ya da kullanılması kontrol edilmiyor. Son maden kazasında kabul edilmeyecek oranda şevli bir alanda işçiler çalıştırıldığından 13 kişilik bir ölüm olayı ile karşılaştık.. Çalışmaya başlamadan önce gerekli mühendislik çalışması yapılmıyor yada yapılsa da uygulanmıyor. Mecidiyeköy asansör kazasıda switç çalışmadığında asansörün durdurması için uygun mukavemetde bölüm olmadığı için çarptıktan sonra takla atdı.sonuç 10 ölümlü iş kazası

17 BİR ANDA ÇUKURUN İÇİNE DÜŞTÜLER Hürriyet Gazetesi 11 Temmuz 2012 Avcılar-Beylikdüzü hattındaki metrobüs çalışmasında kaza yaşandı. Saçla kapatılan boşluğun çökmesi ile bir anda onlarca yolcu kendini çukurun içerisinde buldu. Olayda şans eseri yaralanan olmadı Dün akşam saatlerinde yaşanan olay Avcılar metrobüs son durağının olduğu bölgede meydana geldi. Hat çalışmaları nedeniyle ana durak kapatılınca onun yerine aktarma durağı yapıldı ve bu duraktan E-5'e bir üst geçitle bağlantı kuruldu. Çalışmalar devam ederken bir çukurun üzeri saç levha ile kapatıldı ve yolcular bu saç levhanın üzerinden geçmeye başladılar. Ancak saç levha bir anda çökünce yolcular kendisini çukurun içerisinde buldu. Büyük paniğin yaşandığı olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

18 Temizlemek için girdiği kuyuda öldü! 28 Ağustos 2011 Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde temizlemek için girdiği su kuyusunda gazdan zehirlenen yaşlı kişi öldü. AA Sakarya- İşçi emeklisi Musa Can (65), gündelik işlerini yaptığı İsmet Yıldız'a ait Yüksel köyündeki 15 metrelik su kuyusuna temizlemek için indi. Bir süre sonra, Can'ın kuyunun dibinde hareketsiz yattığını fark eden kuyu sahibi Yıldız,itfaiye ve sağlık ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen Sakarya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, kuyunun ağız kısmındaki demirleri keserek kuyunun girişini genişletti. Kuyudan aşağı indirilen itfaiye eri, gaz seviyesinin yüksek olması nedeniyle kuyuda baygınlık geçirdi. Baygınlık geçiren itfaiyecinin çıkarılmasının ardından kuyuya giren başka bir itfaiye eri de hava tüpündeki arıza nedeniyle fenalaşınca kuyudan çıkarıldı. İtfaiye ekiplerinin yetersiz kalması üzerine olay yerine çağrılan Sivil Savunma ekiplerinin kuyudan çıkardığı Can'ın zehirlenerek öldüğü belirlendi. Can'ın cesedi, cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından Akyazı Devlet Hastanesinin morguna kaldırıldı.olay yerine gelen Can'ın yakınlarıyla itfaiye ve jandarma ekipleri arasında gerginlik yaşandı.hürriyet Gazetesi

19 3.Çalışma Bakanlığı da denetim ve kontrollerde de genelikle eksikleri olması bu durumun devam etmesine sebep olmaktadır.yukarıda görüldüğü gibi bu konu çok önemlidir. Mutlaka bütün taraflar dikkat ederek gelişmiş ülkelerdeki iş kazası oranlarına yaklaşmamız gerekiyor.

20 Bu kadar büyük kayıplar ancak sağlıklı bir İş Güvenliği politikası ve uygulanması ile önlenebilinir.

21 Trafik Kazası Karayolları Trafik Kanununda, trafik kazası Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olan olaydır. şeklinde tanımlanmıştır

22

23 Trafik Kazalarında Ülkemizin Durumu Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri, 2015 Türkiye de 183 bin 11 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2015 yılında toplam 1 milyon 313 bin 359 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 130 bin 348 adedi maddi hasarlı, 183 bin 11 adedi ise ölümlü yaralanmalı trafik kazasıdır. Yıl içerisinde meydana gelen ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının %75'i yerleşim yeri içinde %25'i ise yerleşim yeri dışında gerçekleşti. Trafik kazaları sonucunda 7 bin 530 kişi öldü, 304 bin 421 kişi yaralandı Türkiye de 2015 yılında meydana gelen 183 bin 11 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası sonucunda 3 bin 831 kişi kaza yerinde, 3 bin 699 kişi ise yaralanıp sağlık kuruluşlarına sevk edildikten sonra kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde hayatını kaybetti. Ölümlerin %48,8'i, yaralanmaların %67,3'ü yerleşim yeri içinde gerçekleşirken ölümlerin %51,2 si yaralanmaların ise %32,7 si yerleşim yeri dışında oldu. TUİK verilerinden yararlanılmıştır.

24 Yıllara göre kaza, ölü ve yaralı sayısı Number of accidents, persons killed and injured by year Toplam kaza Maddi hasarlı Ölümlü, yaralanmalı Ölü sayısı (1) Yaralı sayısı kaza sayısı kaza sayısı Killed persons (1) sayısı Yıl Total number Accidents involving Accidents involving death Toplam Kaza yerinde Kaza sonrası Number of Year of accidents material loss only and personal injury Total At accident scene Accident follow-up persons injured Kaynak: Em niyet Genel Müdürlüğü ve Jandarm a Genel Kom utanlığı Source: General Directorate of Public Security and General Command of Gendarmerie (1) Ölü sayıları 2015 yılına kadar sadece kaza yerinde tespit edilen ölümleri kapsarken, 2015 yılından itibaren trafik kazasında yaralanıp sağlık kuruluşuna sevk edilenlerden kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde ölenleri de kapsam aktadır. (1) Until year 2015 figures on persons killed include the deaths only at the accident scene how ever since year 2015 figures on persons killed also include the deaths w ithin 30 days after the traffic accidents due to related accident and its impacts for people injured and sent to health facilities. - Bilgi yoktur. - Denotes magnitude null.

25 Taşıt cinslerine göre kayıtlı taşıt, ölümlü yaralanmalı kazaya karışan taşıt, ölen ve yaralanan sürücü sayısı, 2015 Number of vehicles registered to traffic,vehicles involved in accidents with death or injury, drivers killed and injured by vehicle type, 2015 Trafiğe kayıtlı Ölümlü yaralanmalı taşıt sayısı kazaya karışan Yaralanan sürücü Number of taşıt sayısı Ölen sürücü sayısı - Number of drivers killed sayısı vehicles Number of vehicles Toplam Kaza yerinde Kaza sonrası (1) Number of Taşıt cinsi registered involved in accidents At accident Accident followup drivers Total Vehicle type to traffic with death or injury scene injured Toplam - Total Otomobil - Car Minibüs - Minibus Otobüs - Bus Kamyonet - Small truck Kamyon - Truck Çekici - Tractor trailer Motosiklet - Motorcycle Traktör - Tractor Diğer - Other TÜİK, Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri, 2015 TurkStat, Road Traffic Accident Statistics, 2015 (1) Trafik kazasında yaralanıp sağlık kuruluşuna sevk edilenlerden kazanın sebep ve tesiriyle 30 gün içinde ölenleri kapsamaktadır. (1) Includes the deaths within 30 days after the traffic accidents due to related accident and its impacts for people who were injured and sent to health facilities.

26 Yukarıdaki tablodan bakıldıgında 1. Ölümlü yaralanmalı kazaya karışan taşıt sayısı Yaralanan sürücü sayısı Toplam trafik kazasından ölüm sayısı Ölen sürücü sayısı Araba kullanan bütün çalışanlarımıza Güvenli Sürüş Tekniği eğitimi aldırmamızın gerekliliği görülmektedir. 3.Otomobil sayısı ile Motorsiklet sayısının karşılaştırıldığında; Motorsiklet sürücülerinde ölüm oranı 2.6 kat fazladır. Zorunlu olmadıkça bu araçlar çalışanlara nakil aracı olarak verilmemelidir.

27 Bazı Trafik İstatistiklerinin Karşılaştırılması 2011 İSVEÇ TÜRKİYE ORAN Ölümlü Yaralanmalı Kaza Sayısı Kişi Kişi kat fazla (T.C) Ölü sayısı.319 Kişi Kişi kat fazla (T.C)

28 Bazı Trafik İstatistiklerinin Karşılaştırılması 2013 İSVEÇ TÜRKİYE ORAN Trafik Kazası Ölü sayısı.264 Kişi Kişi kat fazla (T.C)

29 Bazı Trafik İstatistiklerinin Karşılaştırılması 2015 İSVEÇ TÜRKİYE ORAN Trafik Kazası Ölü sayısı.260 Kişi Kişi kat fazla (T.C)

30 KAZA NEDENLERİ Aşırı hız, Kendine fazla güven, Acemilik, Cep telefonu, Dikkatsizlik, Uzun süre uykusuzluk, Hatalı sollama, Fazla yük taşımak, Alkollü araç kullanmak, Trafik kurallarını dikkate almamak, Rutin araç bakımlarını yaptırmamak, İlaç aldıktan sonra araç kullanmak, Aracın teknik koşullarına göre aracı kullanmamak, Takip mesafesine uymamak, Yoğun trafik, Hoşgörüsüzlük, Ruhsal koşullar, Öfke kontrolü sağlanamaması vb..

31 Trafik kazalarında AŞIRI HIZ Kazadan sonra hız ibresi 190 da takılı kalmış Dünyada meydana gelen trafik kazalarının yaklaşık %17 si aşırı hız ve kural ihlalinden kaynaklanmaktadır.

32 Güvenli sürüş nedir? Tehlikeli durumların önceden algılanarak; zamanımızı, paramızı ve hayatımızı korumak için yapılan savunmaya dayalı sürüş tekniğidir. Yetenek ve beceriler açısından iyi durumda olmak güvende olmak anlamına gelmemektedir. Öngörülü sürüş yaparak, tehlikeleri önceden belirleyerek hiçbir koşulda riske girmemektir.

33 Trafikte dikkat dağıtan hareketler Cep telefonu ile konuşmak, Yolcu ile konuşmak, Bir şeyler yemek ve içmek Sürüş esnasında ellerinizi direksiyondan gözlerinizi yoldan ayırmayın ve tamamen yola odaklanın. Diğer sürücülerin, yayaların veya canlıların dikkat dağıtıcı hareketler içerisinde olabileceğini asla unutmayın ve devamlı tetikte durun.

34 Uykusuzluk ve yorgunluk Günlük araç kullanma yasal sürelerine mutlaka uyun. Günlük araç kullanma süresi 9 saattir. Devamlı olarak 4.5 saatten fazla araç kullanmak yasaktır. 4.5 saat araç kullandıktan sonra 45 dk mola vermek zorunludur.

35 Sürücünün Ruhsal Durumu o Ruhsal durumunuz her zaman aynı olmayabilir. o Bu durumu kendi sürüşünüze yansıtmayın!

36 STELLA MOTORS-2012 PANAMERA CHRONO-ARKA KLİMA-NAVİ TL Yukarıdaki tablodan maddi hasarlı kazadan bir adetine giren araçla aynı vasıflardaki satılan görülmektedir.(kazaya karışan pelt olmuştur) Tamamına yakını yurt dışından ithal edilmektedir. Kazaların etkileri çok detaylı araştırılmalıdır.

37

Yrd.Doç.Dr.Rüştü Uçan

Yrd.Doç.Dr.Rüştü Uçan Yrd.Doç.Dr.Rüştü Uçan www.uskudar.edu.tr rustu.ucan@uskudar.edu.tr Türkiye de İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Değerlendirmesi ve Yürüyen Merdivenlerde Güvenlik Önlemleri Yrd. Doç. Dr. Rüştü UÇAN Üsküdar

Detaylı

Ulaştırma ve Haberleşme Transportation and Communication

Ulaştırma ve Haberleşme Transportation and Communication 16 Ulaştırma ve Haberleşme Ulaştırma ve Haberleşme 16.1 Otoyol, devlet, il ve köy yolları uzunluğu, 2015-2017 Length of motorways, state highways, provincial roads and village roads, 2015-2017 (Km) Otoyol-Motorways

Detaylı

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet 1 2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin

Detaylı

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER ÖNSÖZ Bu

Detaylı

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015 w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI AĞUSTOS 2016 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Trafik Kaza İstatistikleri 2006-2015 Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü

Detaylı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ www.kgm.gov.tr T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2018 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Trafik Kaza İstatistikleri 2008-2017 Tablo 2: Yerleşim

Detaylı

ÜLKE GENELİ 2016-YILI. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ 2016-YILI. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı 2016-YILI AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 Tablo 3: Yıllar İtibariyle Meydana Gelen Ölümlü ve Yaralanmalı

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı TEMMUZ-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2013 ÖNSÖZ 2012 yılında yurdumuzda meydana gelen trafik

Detaylı

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAYIS 2015 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü

Detaylı

Jandarma Genel Komutanlığı

Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Genel Komutanlığı Trafikte Alkol ve Uyuşturucu ile Etkin Mücadele Sempozyumu (Alkol ve Uyuşturucu Etkisi Altındaki Sürücülerin Oranları ) 1 Jandarma Trafik Hizmetleri Jandarma Trafik Hizmetleri,

Detaylı

AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI TÜRE KİBAR, Funda 1, AYTAÇ, Bengi Pınar 1 ve ÇELİK, Fazıl 2 Her yıl binlerce insanın ölümü ve yaralanmasına neden olan trafik kazaları,

Detaylı

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel Ulaşım; Deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım türleri arasında en yoğun kullanılan kara yolu ulaşımıdır. Kara yollarında çok sayıda ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı

Detaylı

KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (2015)

KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (2015) KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (215) Highway Transportation Statistics UE1 - TÜRKİYE VE KARAYOLU İSTATİSTİKLERİ Turkey and Road Statistics UE2 - YILLARA GÖRE KARAYOLU AĞI Road Network By Years UE3 - KARAYOLU

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 3-YOLU KULLANANLARIN özellikleri 3 Yolu Kullananların Özellikleri İnsanlar Taşıtlar 4 İnsanların Özellikleri Normal Fiziksel Özellikler A. Görme Özelliği

Detaylı

KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (2013)

KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (2013) KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (213) Highway Transportation Statistics UE1 - TÜRKİYE VE KARAYOLU İSTATİSTİKLERİ Turkey and Road Statistics UE2 - YILLARA GÖRE KARAYOLU AĞI Road Network By Years UE3 - KARAYOLU

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı MAYIS-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı MART-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ

13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ 13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ 13.1. Kara Yolları 13.1.1. Kara Yolları Uzunlukları 2011 Türkiye İl Yolu Toplamı (km) 30 579 30 712 30 948 31 390 31 558 Devlet Yolu Toplamı (km) 31 333 31 311 31 271 31 395

Detaylı

KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (2012) Highway Transportation Statistics

KARAYOLU ULAŞIM İSTATİSTİKLERİ (2012) Highway Transportation Statistics T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ULAŞIM ETÜTLERİ ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜ REPUBLIC OF TURKEY MINISTRY OF TRANSPORT MARITIME AFFAIRS

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı ŞUBAT-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

AKILLI ŞEHİRLER NEDİR?

AKILLI ŞEHİRLER NEDİR? AKILLI ŞEHİRLER NEDİR? Hızlı kentleşme ve buna bağlı nüfus yoğunluğu ve tüketim ihtiyacındaki artışın ve bu ihtiyaçların çağın gereksinimlerine uygun olarak giderilmesi için etkin bir şehir yönetimine

Detaylı

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre dünyada; Dünyada, her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyon

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖNCELİKLİ HEDEF; İŞ KAZALARINI VE MESLEK HASTALIKLARINI ÖNLEMEKTİR. İŞ KAZASI TANIMI (ILO) Önceden planlanmamış, bilinmeyen ve kontrol altına alınamamış olan etrafa

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı EKİM-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fahri ERENEL: İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Mrk. Md.

Yrd. Doç. Dr. Fahri ERENEL: İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Mrk. Md. Aylık İş Kazaları Raporu Yrd. Doç. Dr. Fahri ERENEL: İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Mrk. Md. Rapor No:1 08 Kasım 2016 Ülkemizde iş kazaları alınan birçok önleme rağmen artmaya devam etmektedir.

Detaylı

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 ARALIK

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 ARALIK MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 ARALIK 2017 Aralık TUİK Verileri MOTED Haber Bülteni Trafiğe kaydı yapılan Motosiklet sayısı geçen yılın Aralık ayına göre %3,4 azaldı 2017 Aralık ayı Tuik verilerine

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA ENTEGRASYONUNDA ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ

TÜRKİYE NİN AVRUPA ENTEGRASYONUNDA ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ TÜRKİYE NİN AVRUPA ENTEGRASYONUNDA ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ DURUM DEĞERLENDİRİLMESİ Meryem Tuğba BURAK YÜKSEK LİSANS TEZİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 2010 ANKARA

Detaylı

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ 2018 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ (BİN DOLAR) MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK 11.248.474.752

Detaylı

The Turkish authorised dealers view. Ziya Alp Gulan Chairman, OYDER

The Turkish authorised dealers view. Ziya Alp Gulan Chairman, OYDER The Turkish authorised dealers view Ziya Alp Gulan Chairman, OYDER Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı Ekim Ayında % 3,5 küçüldü Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2015 yılı

Detaylı

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ 2018 KASIM AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ 2 KASIM AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2017 (BİN DOLAR) Ay İhracat Dolar İthalat Dolar

Detaylı

ŞUBAT AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018

ŞUBAT AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 2018 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: Hüseyin ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ (BİN DOLAR) MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM

Detaylı

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS

Detaylı

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! 9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! Doktor Haklan bey, sabah muayenesine yetişmek üzere hızla hastaneye doğru yürüyordu. Cep telefonu çaldı, arayan hemşire Ayten hanımdı.

Detaylı

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ 2018 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ (BİN DOLAR) NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Giriş 3-6 Eylül 2017 de yapılan XXI. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi nde sunulan EU-OSHA ve ILO nun tahminlerine göre; İş kazası veya meslek hastalığı

Detaylı

Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları

Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları Trafik Psikolojisi ve Kamu Politikaları Trafik Kazaları Ölümlü-Yaralanmalı Kazalar 25,5 74,5 Yerleşim Yeri İçinde Yerleşim Yeri Dışında 80 Ölümlü-Yaralanmalı Kazalar 70 60 66,7 62,8 50 40 30 37,2 33,3

Detaylı

ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ

ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ 1. Ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüleri sürekli en fazla kaç saat araç kullanabilirler? a) 4 saat b) 6 saat c) 4.5 saat d) 3 saat 2. Tek şoför 24 saatlik

Detaylı

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ 2018 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ (BİN DOLAR) EYLÜL EKİM KASIM ARALIK 11.248.474.752 12.090.437.892 14.471.3.142

Detaylı

EKİM AYI VAN İLİ EKONOMİK. Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ İSTATİSTİLER 2018

EKİM AYI VAN İLİ EKONOMİK. Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ İSTATİSTİLER 2018 2018 EKİM AYI VAN İLİ EKONOMİK Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ İSTATİSTİLER 2018 2 EKİM AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2017 (BİN DOLAR) Ay İhracat Dolar İthalat Dolar

Detaylı

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 KASIM

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 KASIM MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 KASIM 2017 Kasım TUİK Verileri MOTED Haber Bülteni Trafiğe kaydı yapılan Motosiklet sayısı geçen yılın Kasım ayına göre %7,6 azaldı 2017 Kasım ayı Tuik verilerine

Detaylı

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 TEMMUZ

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 TEMMUZ MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 TEMMUZ 2017 Temmuz TUİK Verileri MOTED Haber Bülteni Trafiğe kaydı yapılan Motosiklet sayısı geçen yılın Temmuz ayına göre %64 arttı 2017 Temmuz ayı Tuik verilerine

Detaylı

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2018 ŞUBAT

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2018 ŞUBAT MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2018 ŞUBAT 2018 Şubat TUİK Verileri MOTED Haber Bülteni Trafiğe kaydı yapılan Motosiklet sayısı geçen yılın Şubat ayına göre %18,2 arttı 2018 Şubat ayı Tuik verilerine

Detaylı

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ 2018 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ (BİN DOLAR) EKİM KASIM ARALIK 11.248.474.752 12.00.437.82 14.471.636.142

Detaylı

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ

Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ 2018 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: HÜSEYİN ABİ TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ (BİN DOLAR) HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK 11.248.474.752 12.090.47.892 14.471.66.142

Detaylı

Hazırlayan: Hüseyin Abi [AĞUSTOS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017] HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ

Hazırlayan: Hüseyin Abi [AĞUSTOS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017] HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ 207 Hazırlayan: Hüseyin Abi [ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 207] HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 207 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 20 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT

Detaylı

ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU

ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Dairesi Başkanlığı ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU Mağdur ve mağdurun

Detaylı

1 MAYIS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 MAYIS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER Hazırlayan: Hüseyin ABİ

1 MAYIS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 MAYIS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER Hazırlayan: Hüseyin ABİ 1 AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 Hazırlayan: Hüseyin ABİ TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM

Detaylı

TEMMUZ AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017

TEMMUZ AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 201 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) AĞUSTOS

Detaylı

[OCAK AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017]

[OCAK AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017] 2017 [ AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017] Hazırlayan: HÜSEYİN ABI 2 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörleri ve koşulları inceleyen bilim dalı olarak

Detaylı

ARALIK AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017

ARALIK AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 Hazırlayan: Hüseyin ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) OCAK ŞUBAT

Detaylı

EYLÜL AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER Hazırlayan: Hüseyin ABİ

EYLÜL AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER Hazırlayan: Hüseyin ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 Hazırlayan: Hüseyin ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) EKİM KASIM

Detaylı

EKİM AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017

EKİM AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 2017 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 Hazırlayan: Hüseyin ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2017 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) KASIM

Detaylı

NİSAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017

NİSAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM

Detaylı

Hız Limitleri - Radar ve Ortalama Hız Cezaları

Hız Limitleri - Radar ve Ortalama Hız Cezaları Hız Limitleri - Radar ve Ortalama Hız Cezaları Trafikteki araçlara ait hız limitleri ve bu hızların aşılmasını radar kontrolü (mobil ve sabit) ile tespit edilmesi durumundaki ceza miktarı bilgilerine burada

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NE GENEL BAKIŞ GÜVENLİK KÜLTÜRÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NE GENEL BAKIŞ GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NE GENEL BAKIŞ GÜVENLİK KÜLTÜRÜ NEDEN İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ? Her yıl milyonlarca ÇALIŞAN, çalıştıkları yerlerdeki çeşitli tehlikeler sonucunda; ÖLMEKTE! YARALANMAKTA! HASTALANMAKTA!

Detaylı

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 HAZİRAN

MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 HAZİRAN MOTED HABER BÜLTENİ TUİK VERİLERİ 2017 HAZİRAN 2017 Haziran TUİK Verileri MOTED Haber Bülteni Trafiğe kaydı yapılan Motosiklet sayısı geçen yılın Haziran ayına göre %2 arttı 2017 Haziran ayı Tuik verilerine

Detaylı

MOTOSİKLET KAZASI, BODRUM U ACIYA BOĞDU

MOTOSİKLET KAZASI, BODRUM U ACIYA BOĞDU MOTOSİKLET KAZASI, BODRUM U ACIYA BOĞDU Bodrum da yaşanan motosiklet kazası nda 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Konacık mahallesi Atatürk bulvarında süratli bir şekilde ilerleyen İsmet Özbaş yönetimindeki

Detaylı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı Umut Oran Basın Açıklaması 01.11.2014 - Trafik terörü ne zaman sonlanacak, artık yeter! - Trafik kazalarındaki ölü Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı - Ceza çözüm değil: 12 yılda 101 milyon

Detaylı

HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016

HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İTHALAT ($) İHRACAT($) D.T AÇIĞI ($) OCAK 16.645.661 12.302.384-4.343.276 ŞUBAT 16.940.906 12.232.355-4.708.551

Detaylı

HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017

HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 Hazırlayan: Hüseyin ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 201 (BİN DOLAR) 2 TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) TEMMUZ

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı GİRİŞ 2017-2018 Güz Dönemi 1. İŞ GÜVENLİĞİ Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliği

Detaylı

OCAK AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018

OCAK AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 Hazırlayan: Hüseyin ABİ AYI İLİ EKONOMİK İSTATİSTİLER 2018 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2017 (BİN DOLAR) ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM

Detaylı

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Mehmet ATASEVER Mayıs, 2015 Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013

Detaylı

NİSAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016

NİSAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 NİSAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 NİSAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS

Detaylı

ŞUBAT AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017

ŞUBAT AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($) D. T. AÇIĞI ($) MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS

Detaylı

TRAFİK GÜVENLİĞİ SORUNU

TRAFİK GÜVENLİĞİ SORUNU TRAFİK GÜVENLİĞİ SORUNU Dünya genelinde 2013 yılında trafik çarpışmalarında hayatını kaybedenler yaklaşık: 1.3 milyon kişi 2013 yılında trafik çarpışmalarında yaralananlar: 50 milyon kişiden fazla Trafik

Detaylı

2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi

2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi Sayfa 1 / 6 2014 Yılı SGK İş Kazası İstatistiklerinin Analizi 1. Giriş Ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıklarına ait istatistiklerin toplanıp yayınlanması Sosyal Güvenlik Kurumu nun (SGK) sorumluluğundadır.

Detaylı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı

Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı Elektrik İş Güvenliği ve Mevzuatı GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Bedri KEKEZOĞLU & Yrd. Doç. Dr. Altuğ BOZKURT 1. İŞ GÜVENLİĞİ Dünyada ve ülkemizdeki sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR

RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR RİSK DEĞERLENDİRMEDE YENİ YAKLAŞIMLAR 20.06.2012 Tarih ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 29.12.2012 Tarih ve 28512 Resmi Gazete Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği

Detaylı

TS EN ye Göre Güvenlik Bariyerleri için Performans Sınıfları ve Deney Yöntemlerinin İncelenmesi*

TS EN ye Göre Güvenlik Bariyerleri için Performans Sınıfları ve Deney Yöntemlerinin İncelenmesi* ARTICLE MAKALE TS EN 1317-2 ye Göre Güvenlik Bariyerleri için Performans Sınıfları ve Deney Yöntemlerinin İncelenmesi* Erman Derin 1, Ali Osman Atahan 2, Fulya Gülen Şahin 3, Ender Bülbül 4 Özet Bu çalışmada,

Detaylı

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor!

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor! Okulun basketbol takımı, katıldığı turnuvada finale yükselmiştir. Final maçı heyecanıyla tüm takım havaalanına doğru gitmektedir. Herkes keyiflidir, otobüste neşeli bir hava hakimdir. E5 karayolunda servis

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Dünya İş Kazaları Karnesi ILO verilerine göre (2015); Dünyada 3 milyar işgücü bulunmaktadır. Dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları

Detaylı

HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ

HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ HIZ-GEÇME KURALLARI, TAKİP MESAFESİ HIZ SINIRLARI GEÇME KURALLARI TAKİP MESAFESİ HIZ SINIRLARI Şehirlerarası karayollarında 90 km/s, otoyollarda 120 km/ s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve

Detaylı

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI KONYA İLİ DURUM ANALİZİ Ahmet ÇELİK

ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARI KONYA İLİ DURUM ANALİZİ Ahmet ÇELİK 1. GİRİŞ Karayolu Trafik Kanunu gereğince, motorlu araçların, modeline bakılmaksızın belirli aralıklarla teknik denetimlerinin (periyodik muayene) yapılması gerekmektedir. Araç muayeneleri, 1985 yılına

Detaylı

Araç kullanmanın zorlukları

Araç kullanmanın zorlukları Araç kullanmak o kadar kolay değildir 32 Tek başına araç kullanan yeni sürücülere ilişkin bazı bilgiler 34 29 1200 Victoria'da her ay yaralanan veya ölen sürücü sayısı (6 yıllık bir dönem içinde) 1000

Detaylı

Son 12 Aylık (%) (%) Toplam Otomobil

Son 12 Aylık (%) (%) Toplam Otomobil OSD Basın Bülteni 10 Şubat 2017 ÖZET DEĞERLENDİRME 2016/2017 Üretim Pazar İhracat İhracat ($) İhracat ( ) Ocak Son 12 Aylık 2016 2017 (%) 2016 2017 (%) Toplam 97.644 128.121 31 1.353.866 1.516.404 12 Otomobil

Detaylı

Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri

Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri Doç.Dr. IŞILDAR, Süleyman Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanı Karayolu trafik kazalarının azaltılması etkin tedbirlerin alınmasıyla mümkündür. Etkin tedbirler

Detaylı

MART AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016

MART AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2016 AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE OCAK ŞUBAT NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK

Detaylı

(%) (%) Toplam Otomobil

(%) (%) Toplam Otomobil OSD Basın Bülteni 15 Eylül 2017 ÖZET DEĞERLENDİRME 2016/2017 Üretim Pazar İhracat İhracat ($) İhracat ( ) Ağustos Ocak - Ağustos 2016 2017 (%) 2016 2017 (%) Toplam 78.086 71.463-8 914.884 1.089.595 19

Detaylı

GİRESUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

GİRESUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İŞ KAZASI BİLDİRİM TALİMATI SAYFA NO Sayfa 1 / 1 1.AMAÇ Giresun İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı işyerlerinde meydana gelen iş kazalarının yasal bildirim süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesidir.

Detaylı

TEMMUZ AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER

TEMMUZ AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 201 TEMMUZ AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İTHALAT ($) İHRACAT($) D.T AÇIĞI ($) OCAK 1.45.1 12.302.384-4.343.27 ŞUBAT 1.940.90 12.232.355-4.708.551

Detaylı

Okul Yollarının Trafik Güvenliğinin Belirlenmesi: Balıkesir Örneği

Okul Yollarının Trafik Güvenliğinin Belirlenmesi: Balıkesir Örneği Okul Yollarının Trafik Güvenliğinin Belirlenmesi: Balıkesir Örneği Ayşe Turabi Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü BALIKESİR Tel: 266 612 11 94 aturabi@balikesir.edu.tr

Detaylı

MART AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLERİ 2017

MART AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLERİ 2017 MART AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLERİ 2017 HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ 2 MART AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2017 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2016 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İHRACAT ($) İTHALAT ($)

Detaylı

30.10.2014 5510 SAYILI KANUN

30.10.2014 5510 SAYILI KANUN 5510 SAYILI KANUN İş Kazası : İş kazası, aşağıdaki durumlardan birinde meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedence veya ruhsal olarak özre uğratan olaydır. 1 Sigortalının işyerinde bulunduğu

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF YILLIK PLANI ÜNİTE 1: TRAFİK TEŞKİLATI 1.Trafik teşkilatı hakkında temel bilgileri 2. Trafik düzenini sağlayan unsurları TRAFİKLE İLGİLİ KURULUŞLAR VE GÖREVLERİ

Detaylı

SAKARYA ULAŞIM ANA PLANI

SAKARYA ULAŞIM ANA PLANI VE ÖNCELİKLİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMLERİ PROJELERİNİN HAZIRLANMASI SAKARYA ULAŞIM ANA PLANI ULAŞIM DAİRE BAŞKANLIĞI UKOME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EYLÜL, 2012 VE ÖNCELİKLİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMLERİ PROJELERİNİN HAZIRLANMASI

Detaylı

[AĞUSTOS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER]

[AĞUSTOS AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER] 2016 [ AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER] 2 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İTHALAT ($) İHRACAT($) D.T AÇIĞI ($) EYLÜL EKİM KASIM ARALIK 16.645.661 16.40.06 18.726.25 18.373.670

Detaylı

HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER

HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 215 HAZİRAN AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER VAN İLİ DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 214 AYLAR İHRACAT ($) İTHALAT ($) OCAK 1.341.469 1.852.24 ŞUBAT 2.69.244 3.973.466 MART 1.32.44 4.863.37 NİSAN 2.32.854

Detaylı

Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments

Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Trafik Bilgi İşaretleri Feb 15, 2011 // by admin // Genel // No Comments Akaryakıt İstasyonu Karayolu kenarında, araçların ihtiyacı olan akaryakıt istasyonu bulunduğunu bildirir ve yerini gösterir. Ana

Detaylı

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ocak 2011

TAYSAD Aylık Sektör Raporu Ocak 2011 2011 ÜRETİM (Araç Türüne Göre) 2010 yılının ayında 50.873 adedi otomobil, 37.504 adedi hafif ticari araç, 2.597 adedi ağır ticari araç, 2.784 adedi ise traktör olmak üzere toplam 93.758 araç üretilmiştir.

Detaylı

İŞVERENLER İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİMLERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

İŞVERENLER İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİMLERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİDİR? İŞVERENLER İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI BİLDİRİMLERİNDE NELERE DİKKAT ETMELİDİR? Berna Gökçe AYAN Sosyal Güvenlik Uzmanı Giriş Küresel istatistiklere göre dünyada iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle

Detaylı

EYLÜL AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER

EYLÜL AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER HAZIRLAYAN: HÜSEYİN ABİ TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İTHALAT ($) İHRACAT($) D.T AÇIĞI ($) EKİM KASIM ARALIK 16.645.661 16.40.06 18.726.25

Detaylı

EYLÜL AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER

EYLÜL AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER EYLÜL AYI VAN İLİ EKONOMİK İSTATİSTİKLER 2015 2 TÜRKİYE DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ 2015 (BİN DOLAR) TÜRKİYE İTHALAT ($) İHRACAT($) D.T AÇIĞI ($) OCAK 16.643.499 12.306.790-4.336.709 ŞUBAT 16.937.250 12.241.191-4.696.059

Detaylı

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir?

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? BİZ NE YAPIYORUZ? İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? İleri ve Güvenli Sürüş Roadcraft, Araba ve motosiklet kullanıcıları için, çevre ve trafik şartları içinde güvenli sürüş için oluşturulmuş bilgi

Detaylı

2007 YILI PAZAR, ÜRETİM VE İHRACAT

2007 YILI PAZAR, ÜRETİM VE İHRACAT OTOMOTİV SANAYİİ DERNEĞİ BASIN BÜLTENİ 15.1.27 27 YILI PAZAR, ÜRETİM VE İHRACAT Aralık Ocak-Aralık KONULAR 26 27 (%) 26 27 (%) 84.852 12.347 2,6 987.58 1.99.414 11,3 Üretim Otomobil 45.519 55.991 23, 545.682

Detaylı

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN. Teminatlar (TL) A-Maddi (4) B-Sağlık Gideri C-Sakatlanma ve Ölüm

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN. Teminatlar (TL) A-Maddi (4) B-Sağlık Gideri C-Sakatlanma ve Ölüm 27 Kasım 20 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 288 YÖNETMELİK BBaşbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN Motorlu İşletenleri İçin //20 Tarihinden /b>

Detaylı

(%) (%) Toplam Otomobil

(%) (%) Toplam Otomobil OSD Basın Bülteni 11 Ocak 2017 ÖZET DEĞERLENDİRME 2015/2016 Üretim Pazar İhracat İhracat ($) Aralık Ocak-Aralık 2015 2016 (%) 2015 2016 (%) Toplam 125.752 156.115 24 1.358.796 1.485.927 9 Otomobil 74.688

Detaylı