Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı. Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı. Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü"

Transkript

1 Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

2 Yapı Malzemesi Nedir? İnsanların barınma, korunma ve depolama gibi maksatlarla yapmış olduğu her türlü yer altı ve yer üstü tesislerine yapı, bu yapılarda kullandığı malzemelere de yapı malzemesi adı verilir. Ahşap, beton, asfalt, çelik, seramik, yalıtım malzemeleri, cam, boya, mermer, tuğla, çimento vs. birçok şey birer yapı malzemesidir.

3 Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı? Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı, yapı malzemelerinin sahip olduğu fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri araştıran, geliştiren ve öğreten, yapıda uygun bir şekilde kullanılabilmesi bakımından malzeme seçimine yönelik bilgiler veren bilim alanıdır ve inşaat mühendisliğinin temel bilim dallarından birisidir. Malzemelere ait derecelendirmeleri içeren standartları oluşturmak veya yeni malzemeler tasarlayıp üretmek de yine bu anabilim dalının uğraşı alanları arasındadır.

4 Deneyimlerden Çağdaş Deneysel Yöntemlere Eskiden uygulama tecrübesine dayanan yapı malzemesi bilgisi, artık günümüzde araştırma ve deneylere dayanan bir bilim dalı olmuştur.

5 Yapı Malzemeleri ABD Dersleri Yapı Malzemesi Anabilim Dalının temel dersleri, Malzeme Bilimi ve Yapı Malzemesi dersleridir. Malzeme Bilimi dersi II. sınıfın Güz yarıyılında, Yapı Malzemesi dersi ise yine II. sınıfın Bahar yarıyılında okutulmaktadır.

6 Yapı Malzemeleri ABD Ders İçerikleri Malzeme Bilimi dersinde, atomsal yapı, atomsal bağlar, atomsal diziliş gibi malzemenin iç yapısına yönelik bilgiler ile birlikte, malzemenin fiziksel, teknolojik ve mekanik özellikleri anlatılmaktadır. Yapı Malzemesi dersinde ise, malzemelerin sınıflandırılması, bağlayıcılar, alçı, kireç ve çimentolar, agregalar ve beton konuları anlatılmaktadır.

7 Malzeme Bilimi Neden Önemlidir? Günümüzde yüksek olan yapı maliyetleri, malzeme özelliklerinin iyi bilinmesini ve maruz kalacağı etkilere göre seçilip kullanılmasını, bir başka ifadeyle, yerine uygun malzeme seçimini zorunlu kılmaktadır.

8 Malzeme Bilimi Neden Önemlidir? Bir inşaatın bedeli %100 olarak kabul edilirse bunun yaklaşık; %10 kadarlık kısmı proje ve mühendislik hizmetleri bedeli, %25 kadarlık kısmı işçilik bedeli, %65 kadarlık kısmı ise malzeme bedelidir. Bu durum, malzeme biliminin önemini açıkça ortaya koymaktadır.

9 Malzeme Kalitesi Malzemenin kalitesi de yapının ömrü boyunca işletme giderlerini etkilemektedir. Ucuz bir malzeme belli bir süre sonra sürekli bakım ve onarım gerektireceğinden, ilk fiyatı daha yüksek olan bir malzemeye kıyasla ekonomik olmayabilir.

10 İnşaat Mühendisinin Görevi... Her inşaat mühendisi, tasarladığı yapı ile ilgili olarak, projelendirme ve inşaat aşamasında aşağıdaki dört temel koşula dikkat etmesi gerekir: a) Yapı istenilen işlevi yerine getirebilmelidir, b) Yapı dış etkilere karşı sağlam olmalıdır, c) Yapı estetik olmalıdır, d) Yapı ekonomik olmalıdır.

11 Malzemeyi Tanımanın Gerekliliği Bir yapının ömrü, yalnızca projesinin iyi olmasına ve işçiliğine bağlı değildir. Bunun yanında, malzeme özellikleri de çok önemli bir yer tutar. Malzeme özelliklerini bilmeden ve malzeme seçimine dikkat etmeden yukarıdaki 4 temel koşulun bir arada sağlanabilmesi ve kusursuz bir yapı inşa edilebilmesi olanaksızdır.

12 Malzemeyi Tanımanın Gerekliliği Örneğin, don tesirine dayanıklı bir beton elde etmek için su emme oranı düşük olan agrega seçilmesi gereklidir. Agreganın yanlış seçilmesi, donma çözülme koşulları altında betonun zarar görmesine neden olacağından, işi yapan usta her ne kadar iyi olsa ve itinalı çalışsa da yapılan imalat açısından beklenen kalitenin elde edilmesi imkânsızdır.

13 Yapı Malzemelerinin Sınıflandırılması Yapı malzemelerini, yapıdaki görevlerine göre şöyle sınıflandırmak mümkündür; Taşıyıcı sistem malzemesi (Esas malzeme) Detay malzemesi

14 Taşıyıcı Sistem Malzemesi Yapının kiriş, kolon, temel gibi taşıyıcı bölümlerinde kullanılan ve mekanik özellikleri yüksek olan malzemelerdir. Bu malzemelere örnek olarak beton, çelik, ahşap, doğal ve yapay taşlar örnek olarak verilebilir.

15 Taşıyıcı Sistem Malzemelerinin Testi Yapının güvenliği açısından bu sınıfa giren malzemelerin herhangi bir kusura sahip olmaması gerektiğinden, taşıyıcı sistem elemanlarında yer alacak malzemelerinin kullanılmadan önce bazı testler yardımı ile uygunluğunun araştırılması gerekir.

16 Taşıyıcı Sistem Malzemelerinin Testi Malzemelerin sahip oldukları özelliklerin test edilmesinde, bazı deneylerden yararlanılır. Bu deneylerin bir kısmı şantiyelerde yapılabilirken, bir kısmı ise, özel ekipmana ihtiyaç duyulduğu durumlarda donanımlı laboratuvarlarda yapılmaktadır.

17 Detay Malzemesi Taşıyıcı malzeme grubunun dışında kalan ve yapıyı dış etkilerden koruyarak dekoratif bir görünüm sağlayan malzemelere detay malzeme denir. Bu malzemelerde oluşabilecek kusur ya da bozukluklar, yapının güvenliğini tehlikeye atmaz. Cam, boya, sıva, döşeme kaplaması gibi malzemeler buna örnek verilebilir.

18 Esas Malzeme Detay Malzeme Bazı malzemelerin yerine göre taşıyıcı sistem malzemesi (esas malzeme), yerine göre de detay malzemesi olabileceği unutulmamalıdır. Örneğin, ahşap taşıyıcı eleman olarak kullanıldığında esas malzeme iken, döşeme kaplaması olarak kullanıldığında detay malzemesi grubuna girer.

19 Bağlayıcı Maddeler Gerek taşıyıcı sistem malzemelerinin gerekse de detay malzemelerinin birçoğu, taneleri ya da bileşenleri homojen şekilde bir arada tutan yapıştırıcı özellikli malzemeler ile birlikte kullanılmaktadır.

20 Bağlayıcı Maddeler Buna göre, başlangıçta ince bir toz formunda olmasına rağmen, su eklenmesi ile hamur haline gelen ve zamanla plastikliğini kaybedip sertleşen, yüzeyleri birbirine bağlayıcı (yapıştırıcı) özelliğe sahip malzemelere bağlayıcı maddeler denir.

21 Bağlayıcı Maddelerin Gruplandırılması Bağlayıcılar Sadece havada sertleşebilenler (Hava Bağlayıcıları) Alçı Kireç Havada ve suda sertleşebilenler (Hidrolik Bağlayıcılar) Çimento Su Kireci Puzolanlar

22 Hava Bağlayıcıları Alçı su altında eridiğinden, kireç ise sertleşebilmek için ihtiyaç duyduğu karbondioksiti su altında bulamadığından hidrolik bağlayıcı değildir. Dolayısıyla alçı ve kireç sadece havada sertleşebilecek özelliktedir.

23 Alçı Alçı, alçı taşı veya jips diye bilinen CaSO 4.2H 2 O bileşimli taşların pişirilerek suyunun bir kısmının uçurulması ve ardından öğütülmesi sonucunda elde edilen bir yapı malzemesidir. Bileşimi CaSO 4.½H 2 O şeklindedir. Pişirme işleminde alçı taşı tüm suyunu kaybederse priz yapma özelliği olmayan anhidrit yani susuz alçı (CaSO 4 ) elde edilir.

24 Alçının Özellikleri Basınç dayanımı 7-14 MPa. Yangına karşı dayanıklıdır. Isı yalıtım özelliği oldukça iyidir. Asit niteliğinde olduğundan demiri paslandırır. Tuğla, taş vb. yapı malzemesine çok iyi yapışır. Ahşaba yapışmaz. Dolgu, sıva işleri, heykel ve model yapımı için uygundur. Duvar ve tavan sıvalarında nemsiz ortamda kullanılır.

25 Kireç Kireç, kireç taşı veya kalker olarak bilinen CaCO 3 bileşimli taşların öğütülüp 900 C sıcaklıkta pişirilmesiyle elde edilir. Reaksiyon aşağıdaki gibi olup meydana gelen CaO sönmemiş kireçtir; CaCO 3 + ISI CaO + CO 2 Sönmemiş Kireç

26 Sönmüş Kireç Sönmemiş kireç, yani kalsiyum oksit (CaO) su ile karıştırılınca yaklaşık 400 C civarında bir ısı açığa çıkar. Kirecin söndürülmesi ile Ca(OH) 2 sönmüş kireç oluşur. CaO + H 2 O Ca(OH) 2 + ISI Sönmüş Kireç

27 Kirecin Kullanım Alanları Sıva Harç Badana

28 Kirecin Özellikleri Kireç ile fazla kalın harç sıvası yapılmamalıdır. Aksi takdirde CO 2 harcın içine yeterince nüfuz edemeyeceğinden, orta kısımlar sertleşemez ve plastik durumunu korur. Kireç su içerisinde eridiğinden, su ile temas eden yapılarda kullanılmamalıdır.

29 Kirecin Özellikleri Kirecin her türlü yapı malzemesine iyi yapışma yeteneği olmasına karşın, mekanik özellikleri zayıf olduğundan, taşıyıcı elemanların yapımından bağlayıcı madde olarak kullanılmamalıdır.

30 Kirecin Özellikleri Kireçle elde edilen harçların plastik özellikleri fazladır. Şekil değişimi yapabilme yeteneğinin fazlalığı nedeniyle duvar sıvaları için çok uygundur. Kireçle yapılan sıvalar çimento ile yapılan sıvalara kıyasla daha az çatlar.

31 Hidrolik Bağlayıcılar Hem havada hem de su altında priz yapma (sertleşme) özelliği taşıyan bağlayıcılara hidrolik bağlayıcılar adı verilir. Su kireci, çimento ve puzolanlar bu gruptandır.

32 Su Kireci Su kireci, içerisinde %10~25 mertebesinde kil bulunduran kireç taşlarının pişirilmesi ile elde edilir. Pişirme sonunda fırından çıkarılan kireç ufak parçalar halindedir. Bu bağlayıcı maddenin toz haline getirilmesi işlemi, öğütme ile değil doğrudan doğruya kirecin söndürülmesi ile sağlanır. Çimentonun keşfinden önce kullanılan bu bağlayıcının bu gün için kullanım alanı pek kalmamıştır.

33 Puzolanlar Puzolanlar, silisli ya da silisli ve alüminli malzemeler olup çok az ya da hiç bağlayıcı değeri olmayan; fakat ince öğütülmüş durumda ve nemin bulunduğu ortamda, çimentonun hidratasyonu sonucunda ortaya çıkan kalsiyum hidroksitle normal sıcaklıkta kimyasal olarak reaksiyona girerek bağlayıcı özelliğe sahip bileşen oluşturan malzemelerdir. Puzolanlar, çimento/beton sektöründe mineral katkı maddeleri adıyla da bilinirler.

34 Puzolanların Tarihçesi Puzolanik maddelerin kullanımı binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Bu özellikteki toprak ilk defa İtalya nın Napoli kentinde Vezüv yanardağı yakınlarındaki Pozzuoli kasabasından elde edildiğinden Puzolan sözcüğü buradan kaynaklanmıştır.

35 Puzolanik Malzemelerin Tipleri Doğal Puzolanlar (Doğal olarak bulunan malzemeler) Volkanik küller Camlar Tüfler Pişirilmiş killer ve şeyller Diatomik topraklar Suni Puzolanlar (Endüstriyel yan ürünler) Uçucu kül Silis dumanı Öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu

36 Puzolanik Malzemelerin Kullanımı İnce öğütülmüş puzolanlar beton katkısı olarak ya da Portland puzolan tipi çimento üretiminde kullanılmaktadır. Katkı malzemesinin tipine göre, Portland çimentosunun % 5 i ile % 50 si arasındaki bir kısmı ile yer değiştirilir. Bu oran kullanım amacına göre değişiklik gösterir.

37 Çimento Çimento, kil ve kalker karışımı hammaddelerin pişirilmeleri ile ortaya çıkan ve klinker olarak adlandırılan malzemenin çok az miktarda alçıtaşı ile birlikte öğütülmesi sonucunda elde edilen bir üründür; su ile birleştirildiğinde hidrolik bağlayıcılık özeliği kazanmaktadır. KLİNKER

38 Çimento İngiltere'nin Portland adasından elde edilen yapı taşlarına benzediği için "Portland Çimentosu" adı altında patent almıştır.

39 Portland Çimentosunun Özellikleri Çimento gri renktedir. Gri renk, hammadde içinde yer alan az miktardaki demir oksitten kaynaklanmaktadır. Demir oksit bulunmadığı takdirde, Portland çimentosunun rengi beyaza yakın renkte olmaktadır. Portland çimentosu toz gibi ince tanelidir, Tanelerin boyutları µm arasında değişmektedir.

40 Hidratasyon Çimento ve suyun birleştirildiği andan itibaren bu iki malzeme arasında hidratasyon olarak adlandırılan kimyasal reaksiyonlar cereyan eder.

41 Priz Alma Önceleri, yumuşak plastik durumda olan çimento hamuru*, zaman ilerledikçe daha az plastik duruma gelmekte ve katılaşıp, sertleşmektedir. Çimento hamurunun katılaşma göstererek şekil verilemez bir duruma gelmesine priz alma denilmektedir. * Çimento ve su karışımına çimento hamuru denir.

42 Hidratasyonun Devamında Çimento, su, ve agregaların birlikte karılmasıyla elde edilen beton ilk zamanlarda plastik bir kıvamda olup, birkaç saat içerisinde katılaşmakta ve sertleşmektedir. Sertleşmeye başlayan beton ise giderek daha büyük dayanım kazanmaktadır.

43 Çimentonun Görevi Beton karışımı içerisinde yer alan çimento; agrega tanelerinin yüzeyini kaplamakta, agregaların aralarındaki boşlukları doldurmakta, agrega tanelerini birbirlerine bağlayarak betonun tek bir malzeme gibi davranmasını sağlamaktadır.

44 Agrega Agregalar, beton yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan kum, çakıl, kırmataş, kırmakum gibi taneli malzemelerdir.

45 İnce Agrega ve İri Agrega Türk standartlarına göre, 4.0 mm göz açıklıklı kare delikli eleklerden geçen agregaya ince agrega (kum), bu elek üzerinde kalan agregaya ise iri agrega (çakıl) denilmektedir.

46 Kırmataş ve Kırmakum Büyük taşların konkasörde kırılmasıyla elde edilen kırmataş, iri agregadır. Bazen, kumun bulunmadığı veya şantiyeye uzaklığı nedeniyle elde edilmesinin ekonomik olmadığı durumlarda, ince agrega olarak kırma kum kullanılmaktadır.

47 Betonda Agrega Beton hacminin yaklaşık %75 i agrega tarafından oluşturulmaktadır.

48 Betonda Ekonomi Beton yapımında kullanılan temel malzemeler (çimento, su ve agrega) arasında en pahalı olanı çimentodur. Agreganın maliyeti, çimento maliyetine göre çok düşüktür. O nedenle, istenilen kalitedeki betonu elde edebilmek kaydıyla, betonda mümkün olabildiği kadar çok miktarda agrega kullanılması, betonun daha ekonomik olmasına yol açmaktadır.

49 Beton Nedir? Beton su, çimento, agrega ve gerektiğinde kimyasal ve/veya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil verilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek dayanım kazanan bir yapı malzemesidir.

50 Taze Beton Betonun karıştırma işlemi tamamlandıktan sonraki durumuna taze beton adı verilir.

51 Sertleşmiş Beton Plastikliğini, yani şekil verilebilir haldeki durumunu yitirmiş ve belirli seviyede dayanım kazanmış olan betona sertleşmiş beton denir.

52 Betonun Üretimi Beton üretiminde kullanılan malzemelerin, mümkün olduğu kadar homojen bir şekilde karıştırılması gerekir. Karıştırma işlemi iki şekilde yapılır; El araçları* ile karıştırma ve betonyer ile karıştırmadır.

53 Betonun Taşınması Betonyerden veya beton santrallerinden alınan taze beton döküm yerine en az sarsıntı etkisinde kalacak ve homojenliğini kaybetmeyecek şekilde taşınmalıdır. Üretilen betonlar, döküm yerine işin niteliği ve büyüklüğüne göre el arabaları, bantlar, oluklar, trans mikserler veya beton pompaları ile taşınır.

54 Betonun Yerleştirilmesi ve Sıkıştırılması Karıştırılan beton bekletilmeden yerine yerleştirilmeli ve yeterince sıkıştırılmalıdır. Yerleştirme ve sıkıştırma işlemlerinde önemli olan beton malzemelerinin birbirinden ayrışmamasıdır. Betonun sıkıştırma işlemlerinde, şişleme çubuğu veya vibratör kullanılır.

55 Betonun Dozajı Beton üretiminde çimento çoğunlukla 50 kg lık torbalar halinde kullanılır. Dolayısıyla, 1 m 3 betonda yer alan kg cinsinden çimento miktarına dozaj veya doz adı verilir. Örneğin 300 dozlu beton dendiğinde, 1 m 3 beton içerisinde 300 kg çimento (= 6 torba çimento) olduğu anlaşılır.

56 Grobeton Zemin ile temelin irtibatını keserek zeminden gelebilecek zararlı su veya benzeri kimyasalların temel betonarmesine zarar vermesini önlemek ve temel altını gerekli düzlüğe getirmek (tesviye etmek) için kullanılan demirsiz kaba betona grobeton denir.

57 Betonun Bakımı Betonun, özellikle ilk günlerinde, yeterince hidratasyon yapabilmesini sağlamak gereklidir. Dolayısıyla, betonun içerisinde yeterli miktarda suyun ve sıcaklığın bulundurularak bu ortamın korunması işlemine, betonun kür ü veya betonun bakımı adı verilir.

58 Betonun Kürü İçin Gerekli Koşullar 1. Yerine yerleştirilmiş olan betonun içerisindeki suyun buharlaşarak azalmaması, betonda yeterli miktarda su bulundurulması, 2. Yerine yerleştirilmiş olan betonun içerisindeki sıcaklığın betondaki hidratasyonu yavaşlatacak veya durduracak derecelere düşmemesi.

59 Taze Betonda Suyun Azalmasının Nedenleri Yerine yerleştirilen taze betonun içerisindeki suyun azalmasının en önemli nedeni buharlaşmadır. Buharlaşma hızı, (a) havadaki bağıl neme, (b) hava sıcaklığına, (c) betonun sıcaklığına, (d) rüzgar hızına bağlıdır. Bağıl Nem: Belli bir sıcaklıkta bir hava kütlesinde bulunan nem miktarının yüzde ifadesi.

60 Nem, Sıcaklık ve Rüzgarın Etkileri Havadaki bağıl nemin azalması, betonun içerisindeki suyun daha çok buharlaşmasına yol açmaktadır. Hava sıcaklığının yüksek olması, betonun sıcaklığını da yükseltmekte ve daha çok buharlaşmaya neden olmaktadır. Rüzgar hızının yüksek olması, betondaki suyun daha çok buharlaşmasına neden olmaktadır.

61 Kür Yöntemleri Genellikle iki ana grup altında sıralanabilir: 1. Betonun ıslak durumda kalabilmesini sağlayabilmek için uygulanan kür yöntemleri, 2. Beton yüzeyini ince bir zar (membran) ile örterek, buharlaşmayı önlemek amacıyla uygulanan yöntemler.

62 Betonun Islak Kalmasını Sağlayan Yöntemler 1. Betonun tamamen su altında kalmasını sağlayacak yöntemler, 2. Beton yüzeyine su serpiştirilerek uygulanan kür yöntemi, 3. Beton yüzeyine bez, talaş, saman gibi malzemelerin serilmesi ve bu malzemelerin ıslak duruma getirilmeleri sağlanarak, beton yüzeyinin ıslak kalabilmesi için uygulanan yöntemler.

63 Betondaki Suyun Buharlaşmasını Önleyen Yöntemler 1. Beton yüzeyinin plastik malzemeden veya su geçirmeyen kağıttan yapılmış örtülerle kaplama yöntemleri, 2. Beton yüzeyine bitümlü veya parafin esaslı sıvı kimyasal malzemelerin sürülmesi yöntemleri.

64 Betonun Basınç Dayanımı Beton, basınç dayanımı yüksek, çekme dayanımı ise düşük bir malzemedir. Dolayısıyla beton, yüksek basınç mukavemetinden yararlanmak ve yük taşıtmak amacıyla, yapı elemanlarında basınca çalıştırılır. Beton basınç dayanımı, betonda basınç etkisi yaratacak kuvvetlerin neden olacağı şekil değiştirme ve kırılmalara karşı betonun gösterebileceği maksimum direnme kabiliyetidir.

65 Betonun Basınç Dayanımının Bulunması Betonun basınç dayanımı, boyutları 15x30 cm olan beton silindir ya da 15 cm kenar uzunluğundaki beton küp numunelerin preste kırılması ile belirlenir. Kırılma yükü, numunenin kesit alanına bölünerek betonun basınç dayanımı (mukavemeti) tespit edilir.

66 Beton Standardı (TS EN 206-1) Beton basınç dayanım sınıfları ile bu sınıfların karakteristik silindir ve küp basınç dayanım değerleri, TS EN beton standardında belirtilmiştir.

67 Beton Sınıfları Beton sınıfları, C 8/10 ile başlar ve C 100/115 sınıfına kadar devam eder. Betonun basınç dayanım sınıfını gösteren notasyondaki C terimi, betonun İngilizcesi olan concrete kelimesinin baş harfini simgelerken, ilk rakam betonun 28 günlük karakteristik silindir dayanımını (N/mm 2 ), ikinci rakam ise betonun 28 günlük karakteristik küp dayanımını (N/mm 2 ) temsil eder.

68 C30/37

69 Yapılarda Çelik Kullanımı Çelik, Demir elementi ile genellikle %0,2 ila %2,1 oranlarında değişen Karbonun bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. İçine katılan karbon oranı arttıkça, sertlik ve mukavemeti artar, ancak süneklik* azalır. *Süneklik: Malzemelerin gerilme altında şekil değiştirme yeteneği süneklik olarak tanımlanır.

70 Yapılarda Kullanılan Çelikler Yapılarda çelik, 1. Betonarme yapılarda donatı, 2. Çelik yapılarda ise taşıyıcı profil olarak kullanılır.

71 Betonarme Yapılarda Çelik Betonarme yapılarda beton, çekme dayanımı düşük olduğundan basınç gerilmelerini karşılar. Çelik ise, betonun çekme dayanımının zayıf olması nedeniyle, yapı elemanlarında oluşan çekme kuvvetlerini karşılamak amacıyla kullanılır.

72 Betonla Çeliğin Uyumu Betonarme yapılarda çekme gerilmelerini karşılayacak en uygun donatının çelik olduğu ve birbirlerine şaşırtıcı derecede uyum sağladıkları görülmüştür. Çünkü, a. Çeliğin çekme dayanımı, betondan çok daha yüksektir, b. Çelik betonla çok iyi bir aderans sağlar, c. Çeliğin genleşme katsayısı, betonunkine yakındır. Dolayısıyla, oluşacak bir sıcaklık farklılığında aynı şekil değişimini yaparlar.

73 Aderans Betonarme yapılarda donatı ve beton arasında yeterli bir kenetlenmenin (aderansın) sağlanamaması halinde, donatı beton içinde kayarak kuvvetleri aktaramaz. Bu durum, oldukça tehlikeli olup, yapının yıkılmasına dahi yol açabilir.

74 Nervürler Donatının aderans yeteneğini arttırmak amacıyla, çelik çubukların yüzeyinde çıkıntılar yapılır. Beton kütlesine takılarak kenetlenmeyi arttıran bu çıkıntılar, genelde nervürler vasıtasıyla meydana getirilir.

75 Nervür Nervür, donatının betonla aderansını arttırmak amacıyla, çubuk eksenine belirli bir açıyla oluşturulan ve çubuk boyunca devam eden çubuk yüzeyindeki çıkıntılardır.

76 Donatı Çapı

77 Yüzey Şekillerine Göre Çelik Çubuk Çeşitleri Betonarme yapılarda donatı olarak kullanılan, dairesel kesitli çelik çubuklar yüzey şekillerine göre şu şekilde sınıflandırılır: Düz Yüzeyli (D) Yüzeyi Profilli (P) Nervürlü (N)

78 Yüzey Şekillerine Göre Çelik Çubuk Çeşitleri

79 1. Düz Yüzeyli Çelik Çubuk Düz yüzeyli çelik çubuk, yüzeyinde betonla aderans (kenetlemeyi) arttırıcı nervürler veya profiller bulunmayan yüzeyi düz, daire kesitli beton çelik çubuğudur.

80 2. Yüzeyi Profilli Çelik Çubuk Yüzeyi profilli çelik çubuk, haddeleme sırasında, yüzeyinde betonla aderans arttırıcı çeşitli şekilli girintiler oluşturulmuş beton çelik çubuğudur.

81 3. Nervürlü Çelik Çubuk Nervürlü çelik çubuk, haddeleme sırasında, yüzeyinde betonla aderansını arttırıcı çıkıntılar oluşturulmuş beton çelik çubuğudur.

82 Akma Dayanımlarına Göre Çelik Çubuk Çeşitleri 1. En küçük akma sınırı 220 N/mm 2, (BÇ I) veya (S 220) 2. En küçük akma sınırı 420 N/mm 2, (BÇ III) veya (S 420) 3. En küçük akma sınırı 500 N/mm 2, (BÇ IV) veya (S 500)

83 Çelik Hasır Bazı betonarme elemanlarda, örneğin döşemelerde, donatı yerleştirilmesini kolaylaştırmak amacı ile, birbirine dik ve paralel çubuklardan oluşan hasır donatı kullanılır.

84 Çelik Hasırda Bağlantı Hasırda iki dik yöndeki donatının üst üste bindiği noktalardaki bağlantı, kaynak veya özel kelepçelerle sağlanır.

85 Çelik Hasırların Kullanım Alanları Her türlü konut inşaatının: temelleri, döşemeleri, perdeleri Metro ve tünel yapımında, İstinat duvarı, Beton pist ve yol kaplamaları, Prefabrik yapılarda, Kanal ve kanalet yapımında, Endüstriyel yapılarda,

86 Çelik Yapılar Çeliklerin ikinci geniş kullanım alanı çelik yapılardır. Çelik köprüler, çerçeveler ve çatı makasları gibi yapılar çelik levha ve çelik profil çubuklardan imal edilir.

87 Çelik Profiller Çelik profil çubuklar kesit şekline göre, L (korniyer), T, U veya I (putrel) profili şeklinde adlandırılırlar.

88 Öngerilmeli Beton Yapılarda, geçilmesi gereken açıklık büyüdükçe, betonarme yapı elemanlarının boyutu artmaktadır. Bu durum, ölü yüklerin artmasına ve yapının taşıyıcı elemanlarına gereksiz yükler gelmesine neden olmaktadır. Ayrıca betonun çekme gerilmelerine karşı zayıf olması, betonarme elemanlarda çatlamaların oluşmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu sorunları gidermek düşüncesi, betona basınç gerilmeleri vermek suretiyle 'öngerilmeli beton' kavramını ortaya çıkartmıştır.

89 Öngerilmeli Beton 1940'larda geliştirilen öngerilmeli beton yöntemiyle, betonun düşük çekme mukavemetine bağlı çatlak problemi önlenmiştir. Öngerilmede, betonun yüksek basınç mukavemeti, çeliğin yüksek çekme mukavemetiyle birleştirilmektedir.

90 Öngerilme Yöntemleri Öngerilme işlemi, beton dökümünden önce gerilen kabloların betonun dökülüp sertleşmesinden sonra serbest bırakılması (öngerme) ya da betonun dökülüp sertleştikten sonra, önceden yerleştirilen öngerilme kablolarına kuvvet uygulanıp gerdirilmesiyle (ardgerme) gerçekleştirilmektedir.

91 Öngerilmeli Beton Kullanım Alanları Prefabrik sanayi yapılarında, Köprülerde, Silolarda, Büyük açıklıklı yapılarda, Yer altı ve üstündeki büyük metro istasyonlarında, Stadyum ve spor salonlarının tribün örtü yapılarında.

92 TEŞEKKÜRLER!

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

BAĞLAYICILAR. Alçı harcı, Kireç harcı, Takviyeli kireç harcı, Çimento harcı, Kuru harç, Şap ve sıva harcıdır.

BAĞLAYICILAR. Alçı harcı, Kireç harcı, Takviyeli kireç harcı, Çimento harcı, Kuru harç, Şap ve sıva harcıdır. Yapısal peyzaj unsurlarının oluşturulmasında doğal taş, tuğla, karo, beton plak gibi döşeme, kaplama ve duvar malzemelerinin; Birbiriyle bağlanmasında, Yatay bir zemin üzerine döşenmesinde, Düşey bir zemin

Detaylı

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş)

İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) İnşaat Mühendisleri İster yer üstünde olsun, ister yer altında olsun her türlü yapının(betonarme, çelik, ahşap ya da farklı malzemelerden üretilmiş) tasarımından üretimine kadar geçen süreçte, projeci,

Detaylı

2/27/2018. Erken dayanım sınıfı N: Normal R: Hızlı gün norm basınç dayanımı (N/mm 2 )

2/27/2018. Erken dayanım sınıfı N: Normal R: Hızlı gün norm basınç dayanımı (N/mm 2 ) TS EN 197-1 de tanımlanan çimento tiplerine göre çimentonun bileşen malzemeleri: a) Ana bileşen: Portland çimentosu klinkeri b) İkinci ana bileşen (major katkılar): Uçucu kül, yüksek fırın cürufu, kalker,

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı Dr. Türkay KOTAN ERZURUM 2016 İÇERİK 1. Malzemenin Önemi 2. Malzeme Özelliklerinin

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 06-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 3 2 Yapı: Tüm canlıların beslenme, barınma ve diğer doğal gereksinimlerini

Detaylı

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması:

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması: PUZOLAN MALZEMELER: Puzolanmaddelerin kullanımı binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Eski Romalılar, Pozzuolikasabasının civarında volkanik kül ile söndürülmüş kirecin suyla birlikte karıştırılmasıyla

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ. Kaynaklar

YAPI MALZEMELERİ. Kaynaklar YAPI MALZEMELERİ Kaynaklar 1. Malzeme Bilgisi, Prof. Dr. Bülent BARADAN, Dokuz Eylül Üniversitesi Müh.Fakültesi Yayınları Yayın No: 307, 2006. 2. Malzeme Bilgisi, Prof. Dr. İlker Bekir TOPÇU, Eskişehir

Detaylı

KİREÇ. Sakarya Üniversitesi

KİREÇ. Sakarya Üniversitesi KİREÇ Sakarya Üniversitesi KİREÇ Kireç, kireç taşının çeşitli derecelerde (850-1450 C) pişirilmesi sonucu elde edilen, suyla karıştırıldığında, tipine göre havada veya suda katılaşma özelliği gösteren,

Detaylı

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları BETON* Beton Beton, çimento, su, agrega kimyasal ya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil rilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır.

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır. Bilinen en eski bağlayıcılardan birisi olan kireç, eski Babil, Mısır, Finikeliler, Hitit ve Persler tarafından hava kireci olarak yapıda kullanılmıştır. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi BETON BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Beton agrega adını verdiğimiz kum, çakıl, mıcır, taneli

Detaylı

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR Doç. Dr. Hasan YILDIRIM İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Anabilim Dalı mail : yildirimhasan63@hotmail.com hasanyildirim@itu.edu.tr 0212 285 37 61-0533 356 48

Detaylı

BÖLÜM 4 YAPILARDA KULLANILAN ÇELİKLER

BÖLÜM 4 YAPILARDA KULLANILAN ÇELİKLER BÖLÜM 4 YAPILARDA KULLANILAN ÇELİKLER Yapılarda Kullanılan Çelikler Yapılarda çelik, 1. Betonarme yapılarda donatı, 2. Yapılarda taşıyıcı profil olarak kullanılır. Yapılarda Kullanılan Çelikler 2 Betonarme

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ KAYNAK KİTAPLAR 1.) Yapı Malzemesi-II (Bülent BARADAN) DEU 2.) Yapı Malzemesi ve Beton (M. Selçuk GÜNER, Veli SÜME) 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

2/8/2018. MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teori + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teorik + Uygulama)

2/8/2018. MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teori + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi (Teorik + Uygulama) MLZ 204 Yapı Malzemesi 3.0 +2.0 (Teori + Uygulama) Değerlendirme: I. Ara sınav %20 Klasik II. Ara sınav %20 Sözel ve sayısal sorular Dönem Sonu sınavı %40 Kısa sınav %10 Lab. uygulamaları öncesi uygulama

Detaylı

SU ve YAPI KİMYASALLARI

SU ve YAPI KİMYASALLARI SU ve YAPI KİMYASALLARI Betonda su; Betonla ilgili işlemlerde, suyun değişik işlevleri vardır; Karışım suyu; çimento ve agregayla birlikte karılarak beton üretimi sağlamak için kullanılan sudur. Kür suyu;

Detaylı

ALÇI ALÇI Tabiatta bazen anhidrit (susuz kalsiyum sülfat) bazen de jips (%21 kadar su taşıyan kalsiyum sülfat) minerali olarak karşımıza çıkan alçıtaşı en fazla ihmal edilen hammadde kaynaklarımızdandır.

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3..

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3.. ALÇI Doğada : Alçı taşlar ları Alçı Saf alçı taşı : CaSO 4.2H 2 O Đçerdikleri : MgO, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, SiO 2, CaCO 3, MgCO 3... Kazı Kırma parçalama alama Öğütme Pişirilme irilme Soğutma Paketleme Üretim

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

http://site4.ht.web.tr/urunler.php?kat=2

http://site4.ht.web.tr/urunler.php?kat=2 6. BAĞLAYICILAR Taş, tuğla, çakıl, kum vb. doğal veya yapay yapı malzemesini birbirine sağlam bir şekilde bağlayarak uzun süre kütle halinde dayanıklılığını sağlayan (alçı, kireç, çimento, bitüm, katran

Detaylı

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır:

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır: Beton Kullanıcısına Yönelik Kısaca TS EN 206-1 Beton Standardı Hazırlayan:Tümer Akakın 8 Aralık 2004 günü, Türkiye de yapı malzemeleri açısından önemli bir değişim günü olmuştur. Avrupa Birliği ne teknik

Detaylı

FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Kalsiyum Alüminat Çimentosu (KAÇ) PÇ KAÇ KAÇ Uygulama Alanları KAÇ Hidratasyonu

Detaylı

ÇİMENTO SU KATKILAR. Fatma Kantarcıoğlu Yaldız* Kimya Mühendisi Çimento Laboratuvar Sorumlusu

ÇİMENTO SU KATKILAR. Fatma Kantarcıoğlu Yaldız* Kimya Mühendisi Çimento Laboratuvar Sorumlusu ÇİMENTO SU KATKILAR Fatma Kantarcıoğlu Yaldız* Kimya Mühendisi Çimento Laboratuvar Sorumlusu İÇERİK Çimento tanım, tarif ve standartlar Çimento tipleri, sınıflandırılması Çimento üretimi Betonda kullanılan

Detaylı

SİGMA BETON FAALİYETLERİ. Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı

SİGMA BETON FAALİYETLERİ. Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı SİGMA BETON FAALİYETLERİ Engin DEMİR Şirket Müdür Yardımcısı Kuruluş 2005 yılında Baştaş Çimento San. Tic. A.Ş. ve Konya Çimento San. Tic. A.Ş tarafından limited şirket olarak kuruldu. İlk yerleşim yeri

Detaylı

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri

TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları TS 498: Yapı elemanlarının boyutlandırılmasında alınacak yüklerin hesap değerleri TS 500 (2000): Betonarme yapıların hesap ve yapım kuralları Bu standart betonarme yapı elemanları ve yapıların kullanım amaç ve süresine uygun güvenlikte tasarlanması hesaplanması, boyutlandırılması ve

Detaylı

YARDIMCI KAYNAKLAR. 1) Ders Sunumları

YARDIMCI KAYNAKLAR. 1) Ders Sunumları DEĞERLENDİRME MLZ 204 Yapı Malzemesi 3.0 +2.0 Teorik + Laboratuvar Uygulamaları I. Vize: %20 II. Vize: %25 Dönem Sonu: %40 Uygulama: %15 %7.5: Kısa sınav (yapılacak deneylerle ilgili) %7.5: Laboratuvar

Detaylı

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR Yapı Malzemesi AGREGALAR AGREGALAR Kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. Amerikan standartlarından ASTM D8: agregayı, Harç veya beton oluşturmak amacıyla

Detaylı

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 İnşaat Müh. Giriş Konu: ÇELİK YAPILAR İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 BALIKESİR Ü. MÜH. FAKÜLTESİ İnşaat Müh. Bölümü Çelik Yapı Dersleri Çelik Yapılar-I (Zorunlu ders, 3. sınıf I. Dönem)

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

YAPI MALZEMESİ PUZOLANLAR

YAPI MALZEMESİ PUZOLANLAR PUZOLANLAR İçinde fazla miktarda kolloidal elemanlar, özellikle aktif silis içeren maddelerdir. Puzolanların tek başına bağlayıcı özelliği ya çok azdır yada hiç yoktur. Ancak başka bir bağlayıcı ile örneğin

Detaylı

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Sıcak havada beton dökümlerinde; Taze beton sıcaklığı, Rüzgar hızı, Bağıl nem, Ortam sıcaklığı gibi etkenler denetlenmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-1 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAPSAM Temel

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017

Özel Betonlar. Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Mayıs, 2017 Özel Betonlar Çimsa Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Mayıs, 2017 ÖZEL BETONLARIN GEREKSİNİMİ Geleneksel betonun bazı durumlarda istenilen özellikleri sağlayamaması özel betonların kullanımını zorunlu

Detaylı

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur:

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: 1 BETON KARIŞIM HESABI Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: I. Uygun bileşenlerin ( çimento, agrega, su ve katkılar

Detaylı

Hazırlayan: İnş.Yük.Müh. Yasin Engin yasin.engin@gmail.com www.betonvecimento.com

Hazırlayan: İnş.Yük.Müh. Yasin Engin yasin.engin@gmail.com www.betonvecimento.com ATIK SU ARITMA TESIİSIİ UÇUCU KUÜ L KULLANIMI Hazırlayan: İnş.Yük.Müh. Yasin Engin yasin.engin@gmail.com www.betonvecimento.com 12/1/2014 1. GİRİŞ Atık su arıtma tesislerinde özellikle atık su ile temas

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ÇİMENTO KALİTE KONTROL PARAMETRELERİ VE BETON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ÇİMENTO KALİTE KONTROL PARAMETRELERİ VE BETON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ÇİMENTO KALİTE KONTROL PARAMETRELERİ VE BETON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Çimento Kalite Kontrol Parametreleri Yeni Çimento Standartları - TS EN 197-1 : Genel Çimentolar-

Detaylı

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri

4/4/2018. Kıvam sınıfları ve özellikleri BETON YAPI MALZEMESİ Beton; çimento, agrega, su ve katkı maddelerinin belirli oranlarda homojen olarak karıştırılması ile elde edilen, başlangıçta plastik kıvamda olup zamanla çimentonun hidratasyonusebebiyle

Detaylı

BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ

BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BETONARME BİR YAPININ MALZEME KALİTESİNİN TAHRİBATSIZ VE TAHRİBATLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ Can Arda KİREMİTÇİ YAPI MALZEMELERİ Anabilim

Detaylı

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ yapı kimyasalları Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Yapı Kimyasalları Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ AMAÇ: İnşaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

2/21/2018. Kalsiyum silikat hidratların (C-S-H) iç yapısı: C-S-H jelinin elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri

2/21/2018. Kalsiyum silikat hidratların (C-S-H) iç yapısı: C-S-H jelinin elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri 2) Çimentonun Hidratasyonu: Çimento karma oksitlerinin hidratasyonusonucu, Kalsiyum silikat hidrate (C-S-H), Serbest kireç (Ca(OH) 2 ), Etrenjit kristalleri ve diğer (monosülfat) hidrate ürünleri meydana

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! karo Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Karo Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen Kalsiyum Alüminat

Detaylı

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ prekast Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

TANE İNCELİĞİNİN TRASLI ÇİMENTO ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

TANE İNCELİĞİNİN TRASLI ÇİMENTO ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ TANE İNCELİĞİNİN TRASLI ÇİMENTO ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Ahmet ÇAVDAR; Şükrü YETGİN KTÜ Gümüşhane Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tel.: 0456 2337425; Fax: 0456 2337427; ahmcavdar@hotmail.com

Detaylı

AGREGALAR Boyut Biçim Granülometri Đçerik Nem TAZE BETONUN PERFORMANSI. Yerleştirme Sıkıştırma BETONUN PERFORMANSI

AGREGALAR Boyut Biçim Granülometri Đçerik Nem TAZE BETONUN PERFORMANSI. Yerleştirme Sıkıştırma BETONUN PERFORMANSI 4.3 BETONUN BĐLEŞENLERĐ Normal beton dört temel bileşenden oluşur; çimento, ince agrega, iri agrega ve su. Bazı katkılar da betonda bulunabilir. Bileşen malzemelerden olan çimentonun bileşimi ve kalitesi

Detaylı

16.05.2012. Üretim Hazır Beton Nedir - Nasıl Üretilir? Hazır Beton Santralı Üretim Süreci Beton Sınıfları. Betonun Diğer Özellikleri

16.05.2012. Üretim Hazır Beton Nedir - Nasıl Üretilir? Hazır Beton Santralı Üretim Süreci Beton Sınıfları. Betonun Diğer Özellikleri Agrega Beton üretiminde kullanılan kum, çakıl, kırmataş gibi malzemelerin genel adı agregadır. Beton içinde hacimsel olarak %60-75 civarında yer işgal eden agrega önemli bir bileşendir. Agregalar tane

Detaylı

ÇİMENTO ve -Çimento Türleri-

ÇİMENTO ve -Çimento Türleri- ÇİMENTO ve -Çimento Türleri- Hayat BOZKIR Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) 10.05.2012 YÜF Beton ve Beton Bileşenleri Semineri ÇİMENTO Tanımı Üretimi Türleri ÇİMENTO malzemesi önemli bir yapı

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ prekast Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar

Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar Yapı Malzemeleri Karma Suyu ve Katkılar 6.10 Karma Suyu İçilebilir herhangi bir su kullanılabilir Eğer içilebilir su bulunamazsa, eğer kabul edilebilir bir beton karışımı elde edebiliyorsak bazı yabancı

Detaylı

etkilemezler. Karbon miktarının çeliğin özelliklerine etkisi

etkilemezler. Karbon miktarının çeliğin özelliklerine etkisi Çeliklerin karbon oranlarına göre genel olarak sınıflandırılması: Düşük Karbonlu Çelikler: Düşük karbonlu çelikler en fazla % 0.25 mertebelerinde karbon içerirler. Bunlar diğer türlere kıyasla en fazla

Detaylı

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi - Prefabrik imalatlarındaki sorunlardan en büyüklerinden biri olan betonun çatlaması kaynaklı hatalı imalatları prefabrik bülteninin

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 8 YAPI MALZEMESİ OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜ SICAK HAVADA BETON

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Malzeme

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ. Malzeme İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Malzeme 1 Malzeme Bilimi : Atom : Elementlerin özelliklerini kaybetmeden bölünebilen en küçük parçasıdır. Atom fiziği dalındaki son gelişmeler cisimler içinde daha başka parçacıkların

Detaylı

ISIDAÇ 40 Esaslı Yüksek Performanslı Beton. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

ISIDAÇ 40 Esaslı Yüksek Performanslı Beton. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ISIDAÇ 40 Esaslı Yüksek Performanslı Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ISIDAC 40 ın Beton İmalatlarında Kullanımı - ISIDAC 40 Esaslı Beton İmalatları 20. YY başlarından bu yana üzerinde sıklıkla

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Betonda Çatlak Oluşumu Sebepleri: 1. Kimyasal Reaksiyonlar Kaynaklı Çatlaklar 2. Hacim Kararsızlığı Kaynaklı Çatlaklar 2

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 02/2016

Aquapanel ve Sistem Aksesuarları. Aquapanel 02/2016 Aquapanel ve Sistem Aksesuarları Aquapanel 02/2016 İçindekiler Aquapanel Dış Cephe Plakası... 2 Aquapanel İç Cephe Plakası... 2 Aquapanel Tavan Plakası SkyLite... 3 Aquapanel Universal... 3 Aquapanel

Detaylı

Köpük Beton - I. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Köpük Beton - I. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Köpük Beton - I Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Köpük Beton Köpük betonu basitçe tanımlayacak olursak; içinde %75 e varan oranda hava kabarcıkları olan harçtan yapılmış hafif betonlardır

Detaylı

SÜPER BEYAZ. yapı kimyasalları. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. yapı kimyasalları. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ yapı kimyasalları Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Yapı Kimyasalları Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde

Detaylı

BETON ÜRETİMİNDE KULLANILAN İLAVE MALZEMELER

BETON ÜRETİMİNDE KULLANILAN İLAVE MALZEMELER YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BETON ÜRETİMİNDE KULLANILAN İLAVE MALZEMELER Doç.Dr. Nabi YÜZER Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı İLAVE MALZEMELER 1. MİNERAL KATKILAR

Detaylı

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İstanbul, Eylül 2017 Hayatımızda

Detaylı

Prefabrik Beton İmalatında Buhar Kürü. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Prefabrik Beton İmalatında Buhar Kürü. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Prefabrik Beton İmalatında Buhar Kürü Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Basınç Dayanımı (MPa) Basınç Dayanımı (psi) Kürlemenin Beton Dayanımına Etkisi - Betonun prizini alması ve dayanım kazanması

Detaylı

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI

İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İŞ GRUPLARININ MALİYETTEKİ ORANLARI İşin Adı : KATLI OTOPARK YAPIM İŞİ No İş Grubunun Adı Tutarı 01 INSAAT 1 İNŞAAT İMALATLARI 41.4519 2 KAZI İKSA VE ZEMİN İYİLEŞTİRME 47.0196 -- INSAAT Toplamı 88.4715

Detaylı

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri:

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri: Standart deney yöntemi (TS EN 12390-3): En yaygın olarak kullanılan deney yöntemidir. Bu yöntemin uygulanmasında beton standartlarında belirtilen boyutlara sahip standart silindir (veya küp) numuneler

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

Beton Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI. Nisan, 17

Beton Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI. Nisan, 17 Beton 2017 Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI Nisan, 17 İçerik NEDEN KAÇ KAÇ MİKROYAPI VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ KAÇ HİDRATASYONU ATAKLARA KARŞI DAYANIM KİMYASAL ATAKLAR

Detaylı

ARFEN İNŞAAT TAAH.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Atatürk Sanayi Bölgesi Ömerli Mahallesi Hakkı İleri Caddesi Gülce Sokak No:22 Hadımköy-Arnavutköy / İSTANBUL

ARFEN İNŞAAT TAAH.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Atatürk Sanayi Bölgesi Ömerli Mahallesi Hakkı İleri Caddesi Gülce Sokak No:22 Hadımköy-Arnavutköy / İSTANBUL www.arfen.com Üç Bileşenli Darbe Dayanımlı Epoksi Tamir Harcı Ürün Tanımı: Solvent içermeyen, 3 bileşenli, özel gradasyonlu agregalar ve yüksek dayanımlı epoksi reçinelerin birleşiminden oluşan tamir harcıdır.

Detaylı

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 1. Kapsam Gazbeton blok ile örülen duvarların yüzeyine sıva uygulama kurallarına ilişkin esasları kapsar. 2. Tanım Harç: Bileşenler: Kum:

Detaylı

ARSECOL. 20 kg Torba göre Açık Gri. Gri. 25 kg Torba Gri. 25 kg Torba uygulandığında Gri. 18 kg Kova Gr / m Beyaz. Yapı Kimyasalları.

ARSECOL. 20 kg Torba göre Açık Gri. Gri. 25 kg Torba Gri. 25 kg Torba uygulandığında Gri. 18 kg Kova Gr / m Beyaz. Yapı Kimyasalları. ASIR 001 - DERZ DOLGU Çimento esaslı, polimer katkılı elastik özellikli, yüksek performanslı geniş ve derin uygulanabilen derz dolgusudur. Suya ve dona dayanıklıdır, ısı farklılıklarının yoğun olduğu yerlerde

Detaylı

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer. YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.com Öz: Bu çalışmada, üretilen çeşitli dayanımda betonların

Detaylı

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! refrakter Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Refrakter Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen

Detaylı

Baumit MPI 25. Makine Sıvası. Ürün Đç mekanlarda kullanılan, fabrika karışımı kireç/çimento esaslı kuru hazır makine sıvasıdır.

Baumit MPI 25. Makine Sıvası. Ürün Đç mekanlarda kullanılan, fabrika karışımı kireç/çimento esaslı kuru hazır makine sıvasıdır. Baumit MPI 25 Makine Sıvası Ürün Đç mekanlarda kullanılan, fabrika karışımı kireç/çimento esaslı kuru hazır makine sıvasıdır. Bileşimi Kalsiyum hidrat, çimento, sıva kumu, perlit, katkı maddeleri. Özellikler

Detaylı

Betonda Dayanıklılık Sorunları ve Çözümleri Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Dayanıklılık Sorunları ve Çözümleri Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Dayanıklılık Sorunları ve Çözümleri Alkali Silika Reaksiyonu (ASR) Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Dayanıklılık - Betonda Dayanıklılık - Alkali Silika Reaksiyonu - Alkali Silika Reaksiyonuna

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

EKOBEYAZ. karo. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. karo. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ karo Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Karo Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse yüksek

Detaylı

06.03.2009 İÇİNDEKİLER

06.03.2009 İÇİNDEKİLER 06.03.2009 1. DUVARLAR İÇİNDEKİLER 1.1 Duvarların Sınıflandırılması 1.2 Duvarların Görevleri 1.3 Kagir Duvarlar 1.4 Cam Tuğla Duvarlar 1.5 Modüler Duvarlar 06.03.2009 DUVARLAR Duvarlar, yapılarda mekanları

Detaylı