ARABULUCULUKTA ETKİLİ TARAF VEKİLLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARABULUCULUKTA ETKİLİ TARAF VEKİLLİĞİ"

Transkript

1 ARABULUCULUKTA ETKİLİ TARAF VEKİLLİĞİ AV.ARB. DİLEK YUMRUTAŞ ARABULUCULUK VE UZLAŞTIRMA EĞİTMENİ

2 GİRİŞ Arabuluculuk becerileri ve uygulamaları konusunda taraf vekillerinin arabuluculuk süreci boyunca üstleneceği role ilişkin en somut temel bilgiler, sunumumuzun kapsamını oluşturmaktadır.

3 ÜLKEMİZDE ARABULUCULUK UYGULAMALARI

4

5

6

7

8

9

10

11

12 SORU Uyuşmazlık nedir? -Kazanılması gereken savaş -Çözülmesi gereken sorun

13 UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI

14 UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI Yargılama Yapılarak Uyuşmazlık Çözümü Yargılama Yapılmadan Uyuşmazlık Çözümü Devlet Yargısı (Mahkeme) Tahkim Yargısı (Hakem) Doğrudan Tarafların Anlaşması ADR

15 ADR- AUÇ nedir? Alternative Dispute Resolution, (Alternatif Uyuşmazlık Çözümü) yargılama dışındaki uyuşmazlık çözüm yöntemlerine verilen genel bir addır. Oldukça eski bir tarihçesi vardır. Uzakdoğuda binlerce yıldır uygulanmaktadır. ABD ve İngiltere de 20.yy.da gelişmiş ve yerleşmiştir. Başlıca ADR Yolları ; 1. Arabuluculuk 2. Uzlaştırma 3. Tarafsız ön değerlendirme 4. Mini yargılama 5. Kolaylaştırma

16 UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YOLLARI Taraflar bir uyuşmazlıkta anlaşmaya varabilmek için kendi aralarında müzakerede bulunabilirler veya AUÇ yollarına başvurabilirler: (a) Üçüncü bir kişinin çözümü kolaylaştırdığı arabuluculuk; (b) Uyuşmazlıkta üçüncü bir kişinin karar verdiği tahkim; (c) Üçüncü bir kişinin uyuşmazlığa ilişkin bilgi edinerek fikir verdiği süreç öncesi tarafsız değerlendirme; (d) Ombudsman (Kamu Denetçiliği) programları

17 ARABULUCULUK Arabuluculuk; tarafsız bir kişinin taraflara müzakere edilmiş bir anlaşmaya varmaları konusunda yardım sağladığı gönüllü, bağlayıcı olmayan ve özel bir uyuşmazlık çözümü sürecidir.

18 Arabuluculuk Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde çözüm önerisi de getirebilen, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi

19 Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Farkı Nerede? Taraflar, bir üçüncü kişinin yardımıyla; ancak, kendi inisiyatifleri ile aralarındaki uyuşmazlığı çözebilmektedirler. Uyuşmazlığı yaratan taraflar, uyuşmazlığı sonlandırmak ve çözüme katkı bulunma aşamasında da etkin bir şekilde işin içindedir. Taraflar, ihtiyaçları ve çıkarları boyutunda birbirlerini değerlendirebilme fırsatı bulur. Bu durum gelecekteki ilişkilerini de yoluna koyabilir.

20 AUÇ Yöntemlerinin Diğer Karakteristik Özellikleri Nelerdir? Tamamen gönüllülük esasına göre işlerlik kazanması, Sürecin yürütülmesinde gizliliğin esas olması, Süreç sonunda bağlayıcı olmayan tavsiyelerde bulunulması, Süreç sonunda uzlaşma sağlanamaması hâlinde yargıya başvuru hakkının korunuyor olmasıdır.

21 ARABULUCULUK ÜCRETİNDE ADLİ YARDIM MADDE sayılı Kanunun 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. (3) Arabuluculuk ücretini karşılamak için adli yardıma ihtiyaç duyan taraf, arabuluculuk bürosunun bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinin kararıyla adli yardımdan yararlanabilir. Bu konuda 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 334 ila 340 ıncı maddeleri kıyasen uygulanır.

22 ARABULUCULUK TOPLANTILARINA KATILABİLECEKLER MADDE sayılı Kanunun 15 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. (6) Arabuluculuk müzakerelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. Uyuşmazlığın çözümüne katkı sağlayabilecek uzman kişiler de müzakerelerde hazır bulundurulabilir.

23 ARABULUCULUKTA ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ (7) Tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması halinde arabulucu bir çözüm önerisinde bulunabilir

24 ARABULUCULUKTA İDARENİN TEMSİLİ (8) Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi, üst yönetici tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan komisyon temsil eder. Komisyon, arabuluculuk müzakereleri sonunda gerekçeli bir rapor düzenler ve beş yıl boyunca saklar.

25 ARABULUCULUKTA İDAREYİ TEMSİL EDENLERİN SORUMLUUĞU (9) Komisyon üyelerinin arabuluculuk faaliyeti kapsamında yaptıkları işler ve aldıkları kararlar sebebiyle açılacak tazminat davaları, ancak Devlet aleyhine açılabilir. Devlet ödediği tazminattan dolayı görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanan üyelere ödeme tarihinden itibaren bir yıl içinde rücu eder.

26 ARABULUCULUKTA TARAF TEMSİLİ MADDE sayılı Kanunun 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde ve ikinci fıkrasında yer alan taraflar veya vekillerince ibareleri taraflar, kanuni temsilcileri veya avukatlarınca şeklinde değiştirilmiştir. d) Uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olmadığının tespit edilmesi.

27 ARABULUCULUKTA TARAFLARIN TEMSİLİ MADDE 28-7/6/2012 tarihli ve 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. MEVCUT 8.MADDE :Taraflarla görüşme ve iletişim kurulması (1) Arabulucu, tarafların her biri ile ayrı ayrı veya birlikte görüşebilir ve iletişim kurabilir. Taraflar bu görüşmelere vekilleri aracılığıyla da katılabilirler.

28 İCRA EDİLEBİLİRLİK ŞERHİ VERECEK MAKAM VE GEREKLİ OLMAYAN HAL MADDE sayılı Kanunun 18 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan asıl uyuşmazlık hakkındaki görev ve yetki kurallarına göre belirlenecek olan mahkemeden ibaresi arabulucunun görev yaptığı yer sulh hukuk mahkemesinden şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan üzerinden de yapılabilir ibaresi üzerinden yapılır şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. (4) Taraflar ve avukatları ile arabulucunun birlikte imzaladıkları anlaşma belgesi, icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın ilam niteliğinde belge sayılır. (5) Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması halinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.

29 Arabuluculuğun Faydaları Arabuluculuk, başarı oranı ve de potansiyel maliyet düşüşü kapsamına ek olarak, müvekkilinize süreci anlatmanız istendiğinde farkında olmanız gereken başka faydalar da sunar. Bu faydalar, ancak geleneksel dava süreçleri ve genelde AUÇ ve özelde arabuluculuğun karşılaştırılması ile en iyi şekilde görülebilir.

30 DAVA İLE ARABULUCULUK ARASINDAKİ FARKLAR DAVA AÇMA Hakların infazı Değer talep etme Zorlayıcı ve bağlayıcı Hukuki yargı süreci Katılım ilişkisi Resmilik Norm dayatıcı Tutarlılık ve emsal teşkil etme Eylem merkezli Olguya dayalı Geçmiş odaklı Profesyonelleşmiş Kamuya açık ve hesap verebilir Hasmane ARABULUCULUK Çıkarları gerçekleştirmek Değer yaratma Gönüllü ve mutabakata dayalı Usul esnekliği Geniş ölçüde katılımcı Gayri resmilik Norm oluşturucu Duruma ve kişiye bağlı Kişi merkezli İlişki yönelimli Gelecek odaklı Akran temelli Özel ve gizli İşbirlikçi ve dostane

31 Arabuluculuk Yargısal Sistemin Yerine İkame Edilmeye Çalışılan Bir Çözüm Süreci Midir? Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, yargısal sistemin yerine ikame edilmeye çalışılan veya onunla rekabet hâlinde olan bir çözümler süreci değildir. Söz konusu yöntemlerin asıl amacı, kamu düzenini ilgilendirmeyen uyuşmazlıkların, adli bir soruna dönüşmeden çözümünü gerçekleştirmektir. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile taraflar uzlaştırma sürecine dahil olmakta, kendi iradeleriyle uzlaşarak menfaatlerini dengelemekte ve haklarına ulaşmaktadırlar. Arabuluculuk bu yönüyle, devletin, yargı yetkisi dışında uyuşmazlıkların çözümü konusunda vatandaşlarına sunduğu bir imkândır

32 Her zaman işe yarar mı?

33 AVUKATLAR ARABULUCULUKTA TARAF VEKİLLERİ AVANTAJLAR RİSKLER

34 Arabuluculuğa Uygunsuz Olabilecek Durumlar Mahkemelerin günümüzde makul olmayan biçimde arabuluculuğu reddeden taraflara yaptırım uygulama ihtimallerinin olmasından dolayı, şu soru gündeme gelmektedir: Arabuluculuğu reddetmek ne zaman makuldür veya hangi durumlar arabuluculuğa uygun değildir?

35 Arabuluculuğa Uygunsuz Olabilecek Uyuşmazlığın mahiyeti; Davanın esası; Durumlar Diğer anlaşma yöntemlerinin ne ölçüde denendiği; Arabuluculuk giderlerinin orantısız biçimde yüksek olup olmadığı; Arabuluculuğun düzenlenmesi veya arabuluculuğa katılım konularında herhangi bir gecikmenin sakıncalı olup olmayacağı; Arabuluculuğun makul bir başarı ihtimalinin olup olmaması.

36 Arabuluculuğa Uygunsuz Olabilecek Durumlar Uluslararası uygulamalarda; davanın özelliği gereği arabuluculuğa uygun olmadığı kabul edilen davalara birtakım örnekler verilmiştir: Tarafların devam etmekte olan uzun vadeli bir sözleşme kapsamında gelecekteki ticaret ilişkileri açısından vazgeçilmez olan hukuk veya yorumlama sorunları konusunda ve de belirli bir ticaret veya piyasada bulunan kişiler açısında genel olarak önemli olan meselelerde mahkemenin karar vermesini istediği durumlarda.

37 Arabuluculuğa Uygunsuz Olabilecek Durumlar Benzer şekilde, taraflardan birinin zaman zaman ortaya çıkan bir hukuk sorununun mahkeme tarafından çözülmesini istediği ve bir veya daha fazla tarafın bağlayıcı bir emsalin faydalı olacağını düşündüğü durumlarda. Tarafın gelecekteki davranışlarına ilişkin güven duyulamaması nedeniyle arabuluculuk çabalarının muhtemelen başarısız olacağı, bir birey veya gruba karşı işlenen dolandırıcılık veya başka bir haysiyetsiz davranış iddiası içeren davalarda. Taraflardan birinin pozisyonunu korumak için bir ihtiyati veya başka tür bir tedbirin zaruri olduğu davalarda.

38 Arabuluculuk kullanıcıları bu sürecin faydalarını şu şekilde ifade etmektedirler: 1. Belirlilik: Riskin azaltılması ve sonuçların kontrolü 2. Giderler: Giderlerin kısılması 3. Etkinlik: Uyuşmazlığın temel konularına odaklanma 4. İlişkiler: Mümkün olduğu yerlerde çatışmaların artmasını önlemek ve ilişkileri korumak 5. Hız: Mümkün olan en hızlı sonuca ulaşmak 6. Sonuçlar veya kararların uygulanabilirliği 7. Gizlilik TARAF VEKİLİNİN ARABULUCULUKTAKİ ROLÜ

39 TARAF VEKİLİNİN ARABULUCULUKTAKİ ROLÜ Arabuluculuk taraflar arasındaki ilişki üzerinde taviz vermeye ve ortak kazanımlar yoluyla menfaatlerin yeniden düzenlenmesine dayanarak iyileştirici, yeniden bütünleştirici bir etki yapar.

40 TARAF VEKİLİNİN ARABULUCULUKTAKİ ROLÜ Arabulucular, tarafların kendi haklarından çok menfaatlerine odaklanmalarını sağlama konusunda eğitilirler ki bu iki olgu uyumlu hale getirilebilir ve bir arada da bulunabilir. Dönüştürücü arabuluculuk uyuşmazlıkta ortaya çıkan enerjiyi kontrol altına alarak süreci bir kusur bulma ve suçlama mekanizması yerine bir problem çözme çalışmasına dönüştürür.

41 Arabuluculuk Taraf Vekilinin Konuşma/Görüşme Becerileri Müvekkil İle İlişkileri Yürütmek Arabulucu ile İlişkileri Yürütmek Karşı Taraf ile İlişkileri Yürütmek Kendi Duygularınızla Başa Çıkmak Müvekkili Kontrol Edilmesi Anlaşma Tutanağı Sonuç/Kapanış/Geri Bildirim

42 Arabuluculuk İçinde Etkili Müzakere İçin On Kural 1. Her iki taraf için de adil olmayan bir sonuç talep etmeyin 2. Diğer tarafa sürekli, mümkünse anında geri bildirim verin 3. Sorgulandığı her durumda olgulara dayalı pozisyonunuzu koruyun

43 Arabuluculuk İçinde Etkili Müzakere İçin On Kural 4. Vücut dilini gözlemleyin 5. Ekibinizi gözlemciler olarak kullanın 6. Muhalif olun 7. Profesyonellik, dürüstlük, güven ve etkililiğe dayalı bir izlenim verin

44 Arabuluculuk İçinde Etkili Müzakere İçin On Kural 7. Profesyonellik, dürüstlük, güven ve etkililiğe dayalı bir izlenim verin 8. Uygun şekilde hazırlanmış görünün 9. Müzakere boyunca olgusal ve hukuki açıdan açıkça anlaşılır ve belirgin bir temayı sürdürün 10. Notlara olan bağlılığınızı asgariye çekin

45 Dava, Müvekkilin Hikayesi ve Müvekkilin Gerçek İhtiyaçları ve Menfaatleri arasındaki ilişki Müvekkilin Hikayesi -İhtiyaçlar -Menfaatler Hukuki çerçeve -Olgular -Nedensel olarak ilgili destekleyici olgular -Davanın/savunmanın nedeni -Kanıt -Davanın İspatı -Mevcut Hukuki Çözüm -Karar -Uygulama

46 ARABULUCULUK ÖNCESİ SÜREÇ HAZIRLIK Dava Arabuluculuğa Uygun Mu? Arabulucu Seçimi -Yer Seçimi -Arabuluculuk Anlaşması -Belgelerin Hazırlanması Yazılı Poziyon-Menfaat-Katılım Beyanı Arabulucu ile öngörüşmeler ve ortak toplantıya hazırlık Süreçte izlenecek strateji Katılımcılar ve Rolleri Etik Kurallar Müvekkilin Arabuluculuk Konusunda Bilgilendirilmesi Müvekkilin ulaşmak istediği hedef,sonuç Toplantı tarihinin belirlenmesi

47 Arabuluculuk Öncesi Aşamada Arabulucu ile Çalışmak Arabulucunun arabuluculuk sürecinden önce sorabileceği sorular: Örneğin; Uyuşmazlıkta neden bu zamana kadar anlaşmaya varılamadı? Diğer tarafla müzakereye girme konusunda sizin veya müvekkilinizin sahip olduğu endişeler nelerdir - yani doğrudan müzakerede bulunmak yerine neden arabuluculuğu seçtiniz? Arabuluculuk müzakerelerinde ortaya çıkması muhtemel sorunlar nelerdir? Arabuluculukta tatmin edici bir anlaşmaya varılabilmesi için diğer tarafın neler yapması gerekir? Müvekkiliniz için başarının sonuçları nelerdir?

48 Arabuluculukta taraf vekili olarak, müvekkilin süreçteki merkezi katılımcı rolü doğru anlaşılmalı ve şu konularda hazırlıklı olunmalıdır: Ortak ve özel oturumlarda müvekkilin konuşmasına ve söylediklerinin dinlenmesine izin vermek

49 Sadece bir sözcü değil, destekleyici olmak. Yasal hakların aksine menfaatlere odaklanmak. Anlaşma seçenekleri için daha geniş resme bakın Bir 'gerçeklik temsilcisi' olarak hareket ederek müvekkilin beklentilerini yönetmek. Olumlu çözümleri destekleyen, yapıcı bir müzakereci olarak hareket etmek. Zorlayıcı duygular ve güvensizlik, güçlü hisler, kindarlık ve güvenilirlik konuları karşısında açık iletişim kanalları sunmak. Duygularına esir olduğunda, müvekkil adına sorumluluk almak. Arabulucunun diğer tarafla ilgilenmesinden dolayı, sizin tarafınızın özel oturumda olmadığı dönemlerde ivmenin korunmasını sağlamak

50 ARABULUCULUK TOPLANTILARINDA Bu toplantıya bir anlaşmahesaplaşma gibi bakılmamalı. Meselelerin pozitif yanları görülmeye çalışılmalı, Sorunlar değil, menfaatler üzerinde odaklanılmalı, Uygun olursa taraflarla bire bir görüşme Belki müşterek noktaları ortaya çıkarabilirsiniz.

51 Kendi Müvekkiliniz Müvekkilin Diğer Tarafın Bizi Nasıl Gördüğüne İlişkin Algısı Müvekkilin Diğer Tarafa İlişkin Algısı Diğer tarafın Gerçek Durumu (Arabuluculuk Sırasında Ortaya Menfaat)

52 Taraf vekili son hazırlığında şunları bilmelidir: Görüşmelerde başarı elde etmek için gerçek olasılıklar nedir? Davanın gerçek değeri nedir? Varsa, müvekkilin özel ihtiyaçları nelerdir?, Hangi sonuç müvekkilin menfaatleri açısından en iyisi olacaktır?

53 Taraf vekilinin sürekli davayı ve arabuluculukta ulaşılan ilerlemeyi değerlendirmesi gerekir. Gerekli olduğunda çok istekli bir arabulucunun karşısında durabilmelidir. Kendi müvekkilinin hukuki menfaatlerine odaklanırken, bir yandan da müvekkilinin yasal pozisyonuna uyum sağlamalı ve tarafların direncinin de üstesinden gelebilecek bir çözümün bulunup bulunamayacağını düşünmesi gerekir. Bu kapsamda, arabuluculuk taraf vekili müvekkilini hukuki 'kutu'nun sınırlarından kurtarması ve arabulucunun daha geniş kapsamdaki gündemi veya ihtiyaçları incelemesine izin vermesi ve aynı zamanda da yasal davayı müvekkilin müzakereyle erişilen en iyi ve en kötü alternatiflerinin gerçekçi biçimde ortaya çıkarılması için bir referans çerçevesi olarak kullanması gerekir.

54 Müzakerelerin her aşaması için bir kontrol listesi hazırlamak faydalı bir araçtır. Bu mevcut pozisyonunuzu netleştirmeye ve düşüncelerinizi bir sonraki adıma odaklamaya yardımcı olacaktır: 1. Müzakerelerde şu anda bulunulan yer neresi? 2. Hangi aralık dahilinde anlaşmayı kabul edeceğiz? 3. Bu aralığı şu anda bildiklerimizi içerecek şekilde ayarlamamız gerekiyor mu? 4. Diğer taraftan bu aralığı etkileyebilecek ne öğrenmemiz gerekir? 5. Bu aralık içine girebilmek için nasıl teklifler/talepler sunabiliriz?

55 Arabuluculuk İçindeki Müzakere Süreçleri ve Stratejileri Ortak müzakere oturumlarında, özellikle de talimatın yere getirilmesiyle başa çıkmak, teklifleri değerlendirmek, potansiyel problemler aramak ve riskleri anlamak ve müvekkilinize açıklamak zorunda kalmak gibi, karşılaşılacak belirli stresli durumlar vardır. Aşağıdaki rehber adımlar uygulamada size yardımcı olacaktır:

56 Katılmıyorsanız kabul etmeyin. Bir ödün vermeden önce mutlaka müvekkilinize danışın. Hikayeyi açıklayın - diğer tarafın sizin ne söylediğinizi anladığından emin olun. Müvekkilinizin diğer tarafın ne söylediğini anladığından emin olun. Mevcut müzakerenin spesifik kapsamı içinde nelerin önemli olduğunu ve neden önemli olduğunu müvekkilinize ortaya koyun ve ayrıca onun için önemli olan başka şeyler olup olmadığını da ortaya koyun. İvme kaybetmeyin - yapabileceğiniz her şeyi yaptığınızı düşündüğünüzde bir sonraki hedefe geçin. Sürekli neler olduğunu değerlendirmeye çalışın - müzakere dinamiğinden dolayı kafanız karışmasın.

57 Uyuşmazlığa ilişkin teklif edilen parasal tazminat kararından herhangi bir çözümde riskin taraflar arasında nasıl dağıldığına dikkat edin. Arabuluculuğun başarısız olması halinde riskin taraflar arasında nasıl dağıldığına dikkat edin: Durduğunuz noktada, taraflardan birinin süreçten ayrılmaya karar vermesi halinde kimin kaybı daha büyük olacaktır? Duruma uzun vadeli bakın. Problemleri tahmin edin. Söylenen her şeyi göründüğü gibi kabul etmeyin. Satır aralarını okuyun ve mesajları çözümlemeye çalışın.

58 Arabuluculuk İçinde Etkili Müzakere İçin On Kural 1. Her iki taraf için de adil olmayan bir sonuç talep etmeyin 2. Diğer tarafa sürekli, mümkünse anında geri bildirim verin 3. Sorgulandığı her durumda olgulara dayalı pozisyonunuzu koruyun

59 Arabuluculuk İçinde Etkili Müzakere İçin On Kural 4. Vücut dilini gözlemleyin 5. Ekibinizi gözlemciler olarak kullanın 6. Muhalif olun 7. Profesyonellik, dürüstlük, güven ve etkililiğe dayalı bir izlenim verin

60 Arabuluculuk İçinde Etkili Müzakere İçin On Kural 7. Profesyonellik, dürüstlük, güven ve etkililiğe dayalı bir izlenim verin 8. Uygun şekilde hazırlanmış görünün 9. Müzakere boyunca olgusal ve hukuki açıdan açıkça anlaşılır ve belirgin bir temayı sürdürün 10. Notlara olan bağlılığınızı asgariye çekin

61 Arabuluculuk Taraf Vekilinin Konuşma/Görüşme Becerileri Müvekkil İle İlişkileri Yürütmek Arabulucu ile İlişkileri Yürütmek Karşı Taraf ile İlişkileri Yürütmek Kendi Duygularınızla Başa Çıkmak Müvekkili Kontrol Edilmesi Anlaşma Tutanağı Sonuç/Kapanış/Geri Bildirim

62 TEŞEKKÜRLER DİLEK YUMRUTAŞ AVUKAT-ARABULUCU-EĞİTMEN

ARABULUCULUK LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ARABULUCULUK UYGULAMALARI AVUKAT VE ARABULUCU DİLEK YUMRUTAŞ

ARABULUCULUK LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ARABULUCULUK UYGULAMALARI AVUKAT VE ARABULUCU DİLEK YUMRUTAŞ ARABULUCULUK LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ARABULUCULUK UYGULAMALARI AVUKAT VE ARABULUCU DİLEK YUMRUTAŞ ARABULUCULUK = UYUŞMAZLIK ÇÖZME SANATI ARABULUCU AVUKAT DİLEK YUMRUTAŞ YARGI REFORMU STRATEJİLERİ Teknolojik

Detaylı

Türkiye de Ticari Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözümü

Türkiye de Ticari Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözümü Türkiye de Ticari Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözümü Uyuşmazlık Çözümü Müzakereler neden başarısızlıkla sonuçlanır? Taraflar ve danışmalar arasındaki ilişki Güven eksikliği Kişisel problemler İletişimde

Detaylı

ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu

ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu ARABULUCULUK KANUNU İLE Yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, tarafların serbestçe tasarruf edebilecekleri iş ve işlemlerden

Detaylı

Prof. Dr. Ömer EKMEKÇİ Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES Prof. Dr. Murat ATALI HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA İHTİYARÎ VE ZORUNLU ARABULUCULUK

Prof. Dr. Ömer EKMEKÇİ Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES Prof. Dr. Murat ATALI HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA İHTİYARÎ VE ZORUNLU ARABULUCULUK Prof. Dr. Ömer EKMEKÇİ Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES Prof. Dr. Murat ATALI HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA İHTİYARÎ VE ZORUNLU ARABULUCULUK İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ... XIII Birinci

Detaylı

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması Yard. Doç. Dr. Çiğdem YAZICI TIKTIK Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflâs Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arabuluculukta Gizliliğin Korunması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII

Detaylı

İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk hakkında her şey...

İş uyuşmazlıklarında arabuluculuk hakkında her şey... arabuluculuk hakkında her şey... eurasiadrc.com Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı İşe iade talebi içeren uyuşmazlıklarda da dava açmadan önce arabuluculuğa

Detaylı

HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM: ARABULUCULUK

HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM: ARABULUCULUK HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM: ARABULUCULUK Hamit TİRYAKİ Em. İş Başmüfettişi, Avukat tiryakidanismanlik@gmail.com ÖZET Arabuluculuk, hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan

Detaylı

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından izin verilen arabuluculuk eğitim kurumları için Tıklayınız

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından izin verilen arabuluculuk eğitim kurumları için Tıklayınız Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından izin verilen arabuluculuk eğitim kurumları için Tıklayınız Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na Göre: MADDE 2- (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

Detaylı

1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca;

1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca; Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Aile Arabuluculuğu Hakkındaki R (98) 1 Sayılı Tavsiye Kararı - Arabulu 1. Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Yasasının 15.b maddesi hükümleri uyarınca; 2. Aile uyuşmazlıklarının

Detaylı

ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI

ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI -Nüfus artışı -Sosyal ilişkiler -Küreselleşme -Kültürel gelişimler -Ticari hayatın gelişmesi -160 tan fazla ülkede uygulanması. -Ülkemizde 14 Kasım 2013 ten beri uygulanmaktadır.

Detaylı

Mali Bülten VERGİ. 2017/55 Değişen İş Mahkemeleri Kanunu'nda Öne Çıkan Başlıklar

Mali Bülten VERGİ. 2017/55 Değişen İş Mahkemeleri Kanunu'nda Öne Çıkan Başlıklar Mali Bülten VERGİ 2017/55 Değişen İş Mahkemeleri Kanunu'nda Öne Çıkan Başlıklar 15.11.2017 Özet: İş Mahkemeleri Kanunu 12 Ekim 2017 tarihinde TBMM de kabul edilmiş olup, 25 Ekim 2017 tarihli ve 30221 sayılı

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1 Bu Arabuluculuk Kuralları nın amacı, 26.11.2013 tarih ve 28833 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ İçindekiler Sunuş...VII Önsöz... IX İçindekiler...XIII

Detaylı

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ

YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ YURTDIŞI İNŞAAT HİZMETLERİ SEKTÖRÜ İÇİN ULUSLARARASI TAHKİM REHBERİ İÇİNDEKİLER Önsöz İçindekiler Kısaltmalar Giriş BİRİNCİ BÖLÜM: ULUSLARARASI TİCARİ SÖZLEŞMELERDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLARIN HUKUKİ

Detaylı

ARABULUCULAR MERKEZİ BODRUM DA

ARABULUCULAR MERKEZİ BODRUM DA ARABULUCULAR MERKEZİ BODRUM DA Bodrum Arabulucular Derneği yönetim kurulu başkanı Cavidan Karaöz Özyiğit 20 arabulucu avukat meslektaşı ile Bodrum merkezli olmak üzere, Dernek kurduklarını bir basın açıklaması

Detaylı

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi.

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. BILGILENDIRME NOTU www.ak-denetim.com KONU: 7155 sayılı Kanun ile Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk 01.01.2019 tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI İÇİNDEKİLER İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI Bölüm I BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ... 3 MADDE 1... 3 Amaç... 3 MADDE 2... 3 Tanımlar... 3 MADDE 3... 3

Detaylı

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde görülmekte olan davalarda bilirkişi görüşüne başvurulması

Detaylı

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik AYLIK TOPLANTI İŞ MAHKEMELERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK SİSTEMİ: 7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ve TARTIŞMALAR Prof. Dr. Tekin Akgeyik

Detaylı

Avukatların Adr yi Tartışması ve Kullanması Önündeki Engeller*

Avukatların Adr yi Tartışması ve Kullanması Önündeki Engeller* ÇEVİRİ Avukatların Adr yi Tartışması ve Kullanması Önündeki Engeller* Roselle L. WISSLER** Çeviren: Yrd. Doç. Dr. Nilüfer BORAN GÜNEYSU*** Çevirenin Notu: 2001 yılında Arizona Barosu ndaki avukatlarla

Detaylı

İçindekiler 1. Bölüm Şu Kentsel Dönüşüm Dedikleri

İçindekiler 1. Bölüm Şu Kentsel Dönüşüm Dedikleri İçindekiler Biyografi...V Önsöz...XV 1. Bölüm Şu Kentsel Dönüşüm Dedikleri Giriş... 3 Nedir Bu Kentsel Dönüşüm Kanunu? Amacı Nedir?... 5 Kanunda ve Yönetmelikte Geçen Kavramların Anlamları Nedir?... 5

Detaylı

TES-İŞ SENDİKASI TÜRKİYE ENERJİ, SU VE GAZ İŞÇİLERİ SENDİKASI

TES-İŞ SENDİKASI TÜRKİYE ENERJİ, SU VE GAZ İŞÇİLERİ SENDİKASI TES-İŞ SENDİKASI TÜRKİYE ENERJİ, SU VE GAZ İŞÇİLERİ SENDİKASI KANUN NO: 7036 İŞ MAHKEMELERİ KANUNU Kabul Tarihi: 12 Ekim 2017 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 25 Ekim 2017 - Sayı: 30221 7036 sayılı İş

Detaylı

Dr. Muzaffer AKDOĞAN AVRUPA BİRLİĞİ KAMU ALIMLARINDA SÖZLEŞME SONRASI İHTİLAFLARIN ÇÖZÜM YOLLARI VE TÜRKİYE UYGULAMASI

Dr. Muzaffer AKDOĞAN AVRUPA BİRLİĞİ KAMU ALIMLARINDA SÖZLEŞME SONRASI İHTİLAFLARIN ÇÖZÜM YOLLARI VE TÜRKİYE UYGULAMASI Dr. Muzaffer AKDOĞAN AVRUPA BİRLİĞİ KAMU ALIMLARINDA SÖZLEŞME SONRASI İHTİLAFLARIN ÇÖZÜM YOLLARI VE TÜRKİYE UYGULAMASI İÇİNDEKİLER ESERİ TAKDİM...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR LİSTESİ...

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER 1 31 Sayılı BAHUM İç KONU; 659 sayılı KHK nın Adli uyuşmazlıkların sulh yoluyla halli, uzlaşma ve vazgeçme yetkileri başlıklı

Detaylı

GÜMRÜK SİRKÜLERİ NO: 2012/50

GÜMRÜK SİRKÜLERİ NO: 2012/50 DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net GÜMRÜK SİRKÜLERİ

Detaylı

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No:

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No: Sayfa 1 / 6 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ 04.04.2014 1 Sayfa 2 / 6 Amaç Madde 1. Bu n amacı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Hukuk Müşavirliğinin görev,

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 77058783-105[VUK.ÖZ.16.51] - 81099 13.06.2017 Konu : Avukatların Arabuluculuk faaliyetinde

Detaylı

Aşağıdaki yazılı metin Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği'nce (Ankara 2007)T.C.Adalet Bakanlığı'na bildirilen yazılı görüşlerdir:

Aşağıdaki yazılı metin Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği'nce (Ankara 2007)T.C.Adalet Bakanlığı'na bildirilen yazılı görüşlerdir: Aşağıdaki yazılı metin Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği'nce (Ankara 2007)T.C.Adalet Bakanlığı'na bildirilen yazılı görüşlerdir: 1- Arabuluculuk hukuki ihtilafların çözümüne odaklandığı için arabulucular

Detaylı

Kanun No Kabul Tarihi: 12/10/2017. MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenlemektir.

Kanun No Kabul Tarihi: 12/10/2017. MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenlemektir. İŞ MAHKEMELERİ KANUNU Kanun No. 7036 Kabul Tarihi: 12/10/2017 Amaç MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenlemektir. İş mahkemelerinin kuruluşu

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Page 1 of 6 25 Ekim 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30221 KANUN İŞ MAHKEMELERİ KANUNU Kanun No. 7036 Kabul Tarihi: 12/10/2017 Amaç MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki

Detaylı

25 Ekim 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : KANUN

25 Ekim 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : KANUN 25 Ekim 2017 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 30221 KANUN İŞ MAHKEMELERİ KANUNU Kanun No. 7036 Kabul Tarihi: 12/10/2017 Amaç MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama

Detaylı

MADDE 1 - (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenlemektir.

MADDE 1 - (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenlemektir. KANUN NO: 7036 İŞ MAHKEMELERİ KANUNU Kabul Tarihi: 12 Ekim 2017 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 25 Ekim 2017 - Sayı: 30221 Amaç MADDE 1 - (1) Bu Kanunun amacı; iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki

Detaylı

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

FK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. SİRKÜLER NO:2017/129 26/Ekim/2017 İçindekiler: * İş Mahkemeleri Kanunu yayımlandı. İŞ MAHKEMELERİ KANUNU YAYIMLANDI: 25 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazetede 7036 No lu İş Mahkemeleri Kanunu yayımlanmıştır.

Detaylı

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

AKÜ HUKUK FAKÜLTESĠ HUKUK UYUġMAZLIKLARINDA GENEL ARABULUCULUK EĞĠTĠMĠ

AKÜ HUKUK FAKÜLTESĠ HUKUK UYUġMAZLIKLARINDA GENEL ARABULUCULUK EĞĠTĠMĠ AKÜ HUKUK FAKÜLTESĠ HUKUK UYUġMAZLIKLARINDA GENEL ARABULUCULUK EĞĠTĠMĠ PROGRAMIN TANITIMI 07.06.2012 tarihinde kabul edilen 6325 sayılı Hukuk UyuĢmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu nun 23. maddesine göre,

Detaylı

İŞ MAHKEMELERİ KANUN TASARISI (DAVA ŞARTI OLARAK ARABULUCULUK) HAKKINDA NOT

İŞ MAHKEMELERİ KANUN TASARISI (DAVA ŞARTI OLARAK ARABULUCULUK) HAKKINDA NOT İŞ MAHKEMELERİ KANUN TASARISI (DAVA ŞARTI OLARAK ARABULUCULUK) HAKKINDA NOT 1. İş kazası veya meslek hastalıklarından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili rücu davalarında arabulucuya

Detaylı

LOJİSTİK VE TAŞIMA HUKUKU SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE ARABULUCULUK TA UZMANLAŞMANIN ÖNEMİ

LOJİSTİK VE TAŞIMA HUKUKU SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE ARABULUCULUK TA UZMANLAŞMANIN ÖNEMİ LOJİSTİK VE TAŞIMA HUKUKU SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE ARABULUCULUK TA UZMANLAŞMANIN ÖNEMİ Av. Egemen Gürsel ANKARALI İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu Başkan egemen@ankarali.av.tr SONUÇLARI

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak

Detaylı

Türk Hukukunda Arabuluculuk Uygulamaları. Türk Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları - Arabulucu.com

Türk Hukukunda Arabuluculuk Uygulamaları. Türk Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları - Arabulucu.com Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları uygulamasının genellik kazanmadığı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de avukatlar bu konuya henüz kuşku ile bakmaktadırlar. Bunun temel nedeni avukat olmayanların da

Detaylı

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEKLERİNE İLİŞKİN HAKSIZ REKABET VE REKLAM YASAĞI YÖNETMELİĞİ Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali

Detaylı

Taraflara kendilerine nasıl hitap edilmesini arzu ettiklerini sorun konuları müzakere etmeye gönüllü olduklarını teyit edin.

Taraflara kendilerine nasıl hitap edilmesini arzu ettiklerini sorun konuları müzakere etmeye gönüllü olduklarını teyit edin. GİRİŞ / SELAMLAMA Taraflara kendilerine nasıl hitap edilmesini arzu ettiklerini sorun konuları müzakere etmeye gönüllü olduklarını teyit edin. Arabulucu ve geçmişi hakkında bilgi verin Hangi standartlara

Detaylı

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 691 DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hükmünde Kar.nin Tarihi : 19/6/1994, No : 540 Yetki Kanununun Tarihi : 16/6/1994, No : 4004 Yayımlandığı R.G.Tarihi

Detaylı

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ACİL DURUM HAKEMİ KURALLARI (EK-1)

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ACİL DURUM HAKEMİ KURALLARI (EK-1) İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ACİL DURUM HAKEMİ KURALLARI (EK-1) MADDE 1 Uygulama Alanı 1. Bu Ek teki Kurallar, tarafların Acil Durum Hakemi Kuralları nın uygulanmaması hakkında yazılı olarak anlaşmış oldukları

Detaylı

DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR

DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR Arb. Y. Burak ASLANPINAR 10 Aralık 2018 06:00 I- GİRİŞ Türkiye de 2013 yılında yürürlüğe girerek ilk defa uygulanmaya başlayan arabuluculuk, 01.01.2018

Detaylı

İş Mahkemelerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk

İş Mahkemelerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk İş Mahkemelerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Arabuluculuk Kavramı Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından biri olan arabuluculuk, 2012 yılında kabul edilen 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I ARABULUCULUK

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I ARABULUCULUK İÇİNDEKİLER BÖLÜM I ARABULUCULUK 1. ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜMÜ...2 2. GENEL OLARAK ARABULUCULUK... 2 3. ARABULUCULUĞA BAŞVURULAN DURUMLAR... 6 4. ARABULUCULUĞA BAŞVURULURKEN DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR...6

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU CEZA MUHAKEMESİ KANUNU Kanun Numarası : 5271 Kabul Tarihi : 4/12/2004 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 17/12/2004 Sayı: 25673 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt: 44 BİRİNCİ KİTAP Genel Hükümler BİRİNCİ

Detaylı

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 12 Haziran 2015 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29384 Kamu İhale Kurumundan: YÖNETMELİK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159

Detaylı

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik

Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik 14.2.2017 Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Gaziosmanpaşa Bulvarı No: 9/206 Çankaya Konak İzmir T (0232) 4836222 F (0232) 4831618 info@muratkoseoglu.com.tr

Detaylı

Albayrak Hukuk Bürosu. Selim Pars Sokak No:7 Florya Bakırköy İstanbul T F

Albayrak Hukuk Bürosu. Selim Pars Sokak No:7 Florya Bakırköy İstanbul T F Albayrak Hukuk Bürosu Hakkımızda Albayrak Hukuk Bürosu, profesyonel ve dinamik ekibiyle finans, enerji, madencilik, inşaat, gayrimenkul, ağır sanayi, orman ürünleri ve tekstil gibi sektörlerde çalışmalar

Detaylı

9.3.2) ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:

9.3.2) ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: 9.3.2) ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: Mükerrerlik olmamak üzere, yasanın değerlendirilmesi aşamasında yaptığımız eleştiri ve önerilere karşılık gelen Yönetmelik maddeleri açısından da,

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 111 İST, sayılı İş Mahkemeleri Kanunu sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 111 İST, sayılı İş Mahkemeleri Kanunu sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. SİRKÜLER NO: POZ-2017 / 111 İST, 26.10.2017 ÖZET: 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu 25.10.2017 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNU 1950 yılından beri

Detaylı

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi

Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Kanun No: 4620 Kabul Tarihi : 31/1/2001

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/154 Ref: 4/154

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/154 Ref: 4/154 SİRKÜLER İstanbul, 30.10.2017 Sayı: 2017/154 Ref: 4/154 Konu: ARABULUCUYA BAŞVURULMADAN İŞ MAHKEMESİNDE DAVA AÇILAMAMASI VE YILLIK İZİN ÜCRETİ İLE BAZI TAZMİNATLARDA ZAMAN AŞIMI SÜRESİNİ BEŞ YILA İNDİREN

Detaylı

Avukatlık Kanunu Yönetmeliği nin Uzlaşma Sağlamaya İlişkin Maddeleri - Arabulucu.com

Avukatlık Kanunu Yönetmeliği nin Uzlaşma Sağlamaya İlişkin Maddeleri - Arabulucu.com Yönetmelik: Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği Kurum: Türkiye Barolar Birliği Kabul Tarihi: 19.06.2002 R.G. Tarihi: 19.06.2002 R.G. No: 24790 Uzlaşma Müzakereleri Madde 16 - Avukatlık

Detaylı

Kanun No. 4577. Kabul Tarihi : 8.6.2000

Kanun No. 4577. Kabul Tarihi : 8.6.2000 Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun İle İdari Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu, Yasası

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Esaslar

BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Esaslar T.C. TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, İlkeler, Esaslar Amaç Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı Türkiye Yazma

Detaylı

Hürriyet Mah. Taşocağı Cad. No: 72/3 Kağıthane İstanbul GSM: 0554 213 51 79 E-mail: buket.turann@gmail.com

Hürriyet Mah. Taşocağı Cad. No: 72/3 Kağıthane İstanbul GSM: 0554 213 51 79 E-mail: buket.turann@gmail.com Hakkımızda Buket Turan Hukuk ve Danışmanlık Ofisi, hukukun her alanında faaliyet gösteren bir ofistir. Büromuz müvekkillerin hukuki sorunlarına en uygun, hızlı ve ekonomik çözümler üretmektedir. Tecrübeli

Detaylı

YÖNETMELİK. Kamu İhale Kurumundan: DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Kamu İhale Kurumundan: DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 19 Haziran 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30453 (Mükerrer) YÖNETMELİK Kamu İhale Kurumundan: DANIŞMANLIK HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 4/3/2009

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÖNETMELİK 1 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Bursa Teknik Üniversitesi

Detaylı

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları:

GİRİŞ. A. İç Kontrolün Tanımı, Özellikleri ve Genel Esasları: GİRİŞ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu da mali yönetim ve kontrol sisteminin bütünüyle değiştirilerek, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği Normlarına uygun hale getirilmesi

Detaylı

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI ARABULUCULUK GENEL GÖRÜNÜMÜ 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 22.06.2012 tarihli ve 28331 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Detaylı

Doğrudan Görüşme, Arabuluculuk, Hakem-Bilirkişilik ve Tahkim: Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Doğrudan Görüşme, Arabuluculuk, Hakem-Bilirkişilik ve Tahkim: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Yard. Doç. Dr. Ali YEŞİLIRMAK İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Queen Mary College, Centre for Commercial Law Studies Türkiye de Ticari Hayatın ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi İçin Uyuşmazlıkların

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU EK-2 Şikâyetçinin Unvanı TÜRK EĞİTİM-SEN Adresi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci-ANKARA Telefon No 0 312 424 09 60-64 Faks No 0 312

Detaylı

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN Kanun No: 4787 Kabul Tarihi : 09/01/2003 Resmi Gazete Tarihi: 18/01/2003 Resmi Gazete Sayısı: 24997 AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 - Bu Kanunun

Detaylı

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Bu doküman eğitim amacıyla hazırlanmış ve öğrenciye verilmiştir. İzinsiz çoğaltılması ve satılması halinde gerekli cezaî ve hukukî yollara başvurulacaktır.

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Arabuluculuk Kanunu Tasarısı Hakkındaki Görüşü - Arabulucu.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Arabuluculuk Kanunu Tasarısı Hakkındaki Görüşü - Arabulucu.com Adalet Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından yürütülen, "Türkiye'de Arabuluculuk Sisteminin Geliştirilmesi" projesi kapsamında 5-6 Kasım 2009 tarihlerinde Ankara Hilton Otelinde düzenenen, Hukuki

Detaylı

İŞ MAHKEMELERİ VE ARABULUCULUK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN YASA TASARISI İNCELEMESİ 1

İŞ MAHKEMELERİ VE ARABULUCULUK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN YASA TASARISI İNCELEMESİ 1 İŞ MAHKEMELERİ VE ARABULUCULUK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN YASA TASARISI İNCELEMESİ 1 GİRİŞ Bakanlar Kurulu Kararıyla İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı başlıklı yasa tasarısı ( Tasarı ) 25.05.2017 tarihinde

Detaylı

Kamu İhale Kurumu 2012 Yılı Denetim Raporu Sayfa 1

Kamu İhale Kurumu 2012 Yılı Denetim Raporu Sayfa 1 T..C.. SAYIIŞTAY BAŞKANLIIĞII KAMU İİHALE KURUMU 2012 YIILII DENETİİM RAPORU EYLÜL 2013 Kamu İhale Kurumu 2012 Yılı Denetim Raporu Sayfa 1 T.C. SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295

Detaylı

Av. Mustafa ULU Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri

Av. Mustafa ULU Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri Av. Mustafa ULU Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri MESLEKİ MALİ SORUMLULUK SİGORTASI 1219 Sayılı Kanun Ek 12.madde 21/1/2010-5947/8 md Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve

Detaylı

Vergi mevzuatı pek çok firma için karmaşık ve komplike olabilir. Tüm vergilendirme mevzuatlarına yönelik hizmet sunmaktayız.

Vergi mevzuatı pek çok firma için karmaşık ve komplike olabilir. Tüm vergilendirme mevzuatlarına yönelik hizmet sunmaktayız. VERGİ DANIŞMANLIĞI Vergi mevzuatı pek çok firma için karmaşık ve komplike olabilir. Tüm vergilendirme mevzuatlarına yönelik hizmet sunmaktayız. Bunlar: Gelir Vergisi Kurumlar Vergisi KDV Diğer Vergi Kanunları

Detaylı

KURUM İDARİ KURULLARI, YÜKSEK İDARİ KURUL, KAMU İŞVEREN KURULU VE UZLAŞTIRMA KURULUNUN TEŞKİLİ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

KURUM İDARİ KURULLARI, YÜKSEK İDARİ KURUL, KAMU İŞVEREN KURULU VE UZLAŞTIRMA KURULUNUN TEŞKİLİ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KURUM İDARİ KURULLARI, YÜKSEK İDARİ KURUL, KAMU İŞVEREN KURULU VE UZLAŞTIRMA KURULUNUN TEŞKİLİ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Dayandığı Kanun

Detaylı

SİRKÜLER TARİHİ : 27 / 12 / 2016 SİRKÜLER SAYISI : 2016 / 072 SİRKÜLER KONUSU : 2017 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi Hak.

SİRKÜLER TARİHİ : 27 / 12 / 2016 SİRKÜLER SAYISI : 2016 / 072 SİRKÜLER KONUSU : 2017 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi Hak. S İ R K Ü L E R R A P O R FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. SİRKÜLER TARİHİ : 27 / 12 / 2016 SİRKÜLER SAYISI : 2016

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi - Komisyon Bașkanı

Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi - Komisyon Bașkanı Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi - Komisyon Bașkanı 1 TASARI KOMİSYONU ve BENİMSENEN KANUNLAȘTIRMA YÖNTEMY NTEMİ Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/7939 Karar No. 2012/15559 Tarihi: 03.05.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 İŞ SÖZLEŞMESİ VEKALET VE ESER

Detaylı

KOOPERATİFLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

KOOPERATİFLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 14.06.2010 / 67-1 KOOPERATİFLER KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : 3 Haziran 2010 Tarihli Ve 5593 Sayılı Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Detaylı

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BURSA NİLÜFER BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu yönetmelik, Bursa Nilüfer Belediyesi, Hukuk İşleri Müdürlüğünün

Detaylı

Sirküler 2017 / sayılı İş Mahkemeleri Kanunu Hakkında

Sirküler 2017 / sayılı İş Mahkemeleri Kanunu Hakkında Sirküler 2017 / 070 Referansımız: 0895 / 2017/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 291 57 10 Fax: +90 (212) 241 46 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 27.10.2017 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu Hakkında

Detaylı

KONU: Ar-GE ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı.

KONU: Ar-GE ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,16/02/2017 Sayı:2017/13

Detaylı

Sanal ortamda. şirket. itibarının. korunması. Kurumsal İtibar: Farklı Bakış Açıları (II) Oturumu Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN

Sanal ortamda. şirket. itibarının. korunması. Kurumsal İtibar: Farklı Bakış Açıları (II) Oturumu Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN Kurumsal İtibar: Farklı Bakış Açıları (II) Oturumu Ceyda CİMİLLİ AKAYDIN Avukat Ceyda Cimilli Akaydın 1/20 HOŞGELDİNİZ Avukat Ceyda Cimilli Akaydın 2/20 ŞİRKET KİMLİĞİ OLUŞTURMANIN HUKUKİ BOYUTU Avukat

Detaylı

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU TÜZEL KİŞİLER İÇİN ŞİKÂYET BAŞVURU FORMU EK-2 Şikâyetçinin Unvanı TÜRK EĞİTİM-SEN Adresi Talatpaşa Bulvarı No:160 Kat:6 Cebeci-ANKARA Telefon No 0 312 424 09 60-64 Faks No 0 312

Detaylı

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ UZLAŞMA SAĞLAMA YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ UZLAŞMA SAĞLAMA YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ UZLAŞMA SAĞLAMA YÖNETMELİĞİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönerge, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu nun 35/A ve 182.

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/88 KONU: Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapıldı. 17 Temmuz 2012

Detaylı

TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:

TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: BAĞIMSIZ DENETÇİNİN DENETLENMİŞ FİNANSAL TABLOLARI İÇEREN DOKÜMANLARDAKİ DİĞER BİLGİLERE İLİŞKİN SORUMLULUKLARI (BDS 720) HAKKINDA TEBLİĞ

Detaylı

İdari Yargının Geleceği

İdari Yargının Geleceği İdari Yargının Geleceği Av. Zühal SİRKECİOĞLU DÖNMEZ* * Ankara Barosu. İdari Yargının Geleceği / SİRKECİOĞLU DÖNMEZ Ülkemiz Hukuk Fakültelerinde iki Ana Bilim dalı vardır: Özel Hukuk ve Kamu Hukuku. Özel

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Dr. Öğr. Üyesi A. İpek SARIÖZ BÜYÜKALP AİHS VE AİHM KARARLARININ DA İNCELENMESİ SURETİYLE ADİL YARGILANMA HAKKININ TÜRK MİLLETLERARASI USÛL HUKUKU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa 1/6 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ:

T.C. GEBZE BELEDİYESİ HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa 1/6 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ: Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa 1/6 T.C. GÖREV TANIMLARI AMAÇ: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı 5393 Sayılı Belediye Kanunu nun 48 nci maddesi, ISO 9001-2000 kapsamında, Görev,

Detaylı

SCA Davranış Kuralları

SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA Davranış Kuralları SCA paydaşları ile değer yaratmaya, çalışanları, müşterileri, tüketicileri, hissedarları ve diğer iş ortaklarıyla saygı, sorumluluk ve mükemmelliğe dayanan

Detaylı

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatının Uygulanması Mustafa AKDENİZ İSG UZMANI Aralık, 2017 Çalışan:

Detaylı

Değişiklik Eski Yeni

Değişiklik Eski Yeni HİZMET ALIMI İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK Değişiklik Eski Yeni MADDE 1 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Hizmet Alımı İhaleleri

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 13 Aralık 2006 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26375 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahipleri

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi 24 Aralık 2009 PERŞEMBE Sayı : 27442 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

YÖNETMELİK. Trabzon Üniversitesinden: TRABZON ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK. Trabzon Üniversitesinden: TRABZON ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 13 Kasım 2018 SALI Resmî Gazete Sayı : 30594 YÖNETMELİK Trabzon Üniversitesinden: TRABZON ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı