Yorum ve makaleler Konu: Stoklarda Meydana Gelen Değer Kayıpları (devamı) B. Değer Düşüklüğü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yorum ve makaleler 17.04.2015. Konu: Stoklarda Meydana Gelen Değer Kayıpları (devamı) B. Değer Düşüklüğü"

Transkript

1 Not: Makaleler yazarın kişisel görüşünü ifade etmekte olup kaleme alındığı tarihteki mevzuat düzenlemeleri açısından geçerlidir. Daha sonra meydana gelecek değişimler uygulamada farklılık yaratabilir. Bu nedenle makale tarihini göz önünde tutunuz Konu: Stoklarda Meydana Gelen Değer Kayıpları (devamı) B. Değer Düşüklüğü Stokların değerlemesinde özellikli konularından biri de değer düşüklüğüdür. Yaşanan değer düşüklükleri, zayi olan mallarla benzer nitelikleri olsa da vergisel ve diğer konularda farklı sonuç yaratırlar. Bu konuda en büyük farklılık, zayi olan malların satışı mümkün değilken, değeri düşen malların satışa konu edilebilmeleridir. Makalemizin ilk bölümündeki örneğe dönersek: Bir ecza deposunda meydana gelen yangın sonucu 600 bin adet ilacın 100 bin adedinin kullanılamaz hale gelmesi durumunda 100 bin adet ilaç için zayi olduğu takdirde, ilaçların satışa sunulması mümkün değildir. Ancak, tekstil atölyesinde yaşanan su basması dolayısıyla metresi 10 TL olan kumaşların kalitesinin düşmesi sonucu 4 TL den alıcı görmesi, değer düşüklüğünün örneğidir. Zayi olan mallar gibi değer düşüklüğünün etkilerini VUK ve KDV Kanunları açısından ikiye ayırabiliriz. 1. KDV Yönünden: Değer düşüklüğü sonucu malların tekrar satışa sunulması mümkün olduğundan, bu malların alımında yüklenilen KDV nin indirim hesaplarından çıkarılmasına gerek bulunmamaktadır. Zayi olan malların KDV yönünden değerlenmesi bölümünde de belirttiğimiz üzere, katma değer vergisi sistemi, mal ve hizmetlerin satışı sırasında eklenen değerin vergilendirilmesine dayanmaktadır. Dolayısıyla, tekrar satışa konu olabilen bu malların alımında yüklenilen KDV nin indirim hesaplarından çıkarılmasına gerek bulunmamaktadır. Konuya ilişkin açıklamalara yine 60 no.lu KDV sirkülerinde yer verilmiştir: Malların Değerinin Düşmesi Sonucu Meydana Gelen Kayıplar Malın tamamen yok olmaması, ancak değerinde önemli derecede düşüklük meydana gelmesi halinde malın zayi olması hükümleri geçerli olmayacaktır. Bu durumda malların zayi olması değil, düşük bedelle veya zararına satışı söz konusu olacağından, bu malların iktisabı dolayısıyla yüklenilen KDV'nin indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

2 Örneğin; - Üretim esnasında renginde problem olan giyeceklerin, -Yangın sonucu tamamen yok olmayan ve ekonomik değeri olan yedek parça ve malzemelerin daha düşük bir fiyatla satılması halinde, bunlar nedeniyle yüklenilen KDV'nin tamamı indirim konusu yapılabilecektir. Bu nedenle, stokların çeşitli nedenlerle değerinde gerçekleşen azalmalar sonucunda, bu mallara ilişkin, KDV açısından yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. 2. VUK Yönünden: Vergi Usul Kanununun 278 inci maddesindeki düzenlemeye göz atarsak, maddenin sadece zayi olan malları değil, değer düşüklüğünü de kapsadığını görebiliriz. Zira maddede, Yangın, deprem ve su basması gibi afetler yüzünden veyahut bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller neticesinde iktisadi kıymetlerinde önemli bir azalış vaki olan emtianın emsal bedelle değerleneceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, stokların değerinde yaşanan değer düşüklüğünün giderleştirilmesi şartlarının, zayi olan mallarla aynı olduğunu söylemek mümkündür. Bu şartların kısaca üstünden geçmek gerekirse: i. Değer düşüklüğünün yaşandığı stokların değerinin tespiti için takdir komisyonu kararı şarttır. İtfaiye ya sigorta şirketinin tutanağı, ticaret odalarından alınan yazılar vb. belgeler takdir komisyonu kararı yerine geçmemektedir. ii. Zayi olan mallardan farklı olarak, takdir komisyonu, zayiat için malların bedelini 0 olarak tespit ederken, değer düşüklüğünde mallar tekrar satışa konu edilebileceği için böyle bir durum söz konusu değildir. iii. Takdir komisyonu kararı olmadan gider yazıldığı takdirde değer düşüklüğü kanunen kabul edilmeyen gider niteliğindedir. Bu durumda, normal şartlar altında KDV nin düzeltilmesine gerek bulunmazken, komisyon kararı olmaması durumunda, değer düşüklüğü bedeliyle birlikte KDV tutarının da KKEG hesaplarında izlenmesi gerekmektedir. Örnek: tarihinde yaşanan su basması nedeniyle, tekstil üretimiyle uğraşan HAG AŞ nin stoklarında değeri TL olan kumaşların renginde solma meydana gelmiştir. Şirket yöneticileri aynı gün takdir komisyonuna başvurmuş ve takdir komisyonu, tarihli kararıyla kumaşların değerini TL olarak tespit etmiştir. HAG AŞ nin yapması gereken muhasebe kayıtları aşağıdaki gibi olacaktır.

3 03/04/ Diğer Stoklar Ticari Mallar /04/ Karşılık Giderler Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı Görüleceği üzere, değer düşüklüğü nedeniyle KDV nin indirim konusu yapılamayacağı yönünde bir düzenleme bulunmadığından, söz konusu mallara ait KDV için bir işlem yapılmamıştır. C. Fireler Firmalar faaliyetlerinde, üretim, nakliye, depolama vb. işlemler nedeniyle stoklarının bir bölümünde azalma durumuyla sıkça karşılaşmaktadırlar. Ticari hayatta normal karşılanan bu durum, vergi uygulamalarında farklı etkiler yaratmaktadır. Vergisel açıdan firelerin etkilerini olağan ve olağanüstü fireler olmak üzere ikiye ayırmak mümkündür: 1. Olağan Fireler: Firelerin olağan fire olarak kabul edilebilmesi için ticari teamüllere uygun olması gerekmektedir. Ticari teamüllere uygunluk ise genellikle ticaret ve sanayi odaları tarafından açıklanan fire oranlarına ile uyumlu olup olmamasına göre tespit edilir. Bu tür fireler gelir/kurumlar vergisi tespitinde gider olarak kabul edildiği gibi, KDV indirimi yönünden de bir engel teşkil etmemektedir. Narenciye ticareti ile uğraşan bir firmanın satın aldığı limonların taşınması sırasında bir bölümünün ezilmesi sonucu satılamaz hale gelmesi ticari teamüle uygun oranda olduğu

4 varsayımıyla- olağan fire niteliğinde olup, vergisel anlamda bir düzeltme işlemi gerektirmemektedir. Bu noktada üzerinde durulması gereken husus, aralıklı sayım yönteminde, firelerin oluştuğu dönemde ayrıca fire tutarının gider yazılmasının mükerrerliğe yol açacak olmasıdır. Bunun nedeni, bu yöntemin uygulanması durumunda, maliyetin dönem sonunda yapılan sayıma göre verilmesidir. Zira, hem firenin oluştuğu dönemde gider kaydı yapmak, hem de dönem sonunda fireler için maliyet vermek iki defa gider/maliyet kaydı yapmak anlamına gelmektedir. Ayrıca, fire sonucu ortaya çıkan şeyin, iktisadi açıdan bir değer taşıyıp taşımadığı da önem arz etmektedir. Bunun nedeni, VUK un 278 inci maddesinde yer alan aşağıdaki hükümdür: ile maliyetlerin hesaplanması mutat olmayan hurdalar ve döküntüler, üstüpü, deşe ve ıskartalar emsal bedeli ile değerlenir. Anılan maddede belirtilen hurda, döküntü, üstüpü, deşe ve ıskartalar ile üretim aşamasında oluşan ve bir ekonomik değeri bulunan kıymetler kastedilmektedir. Bu tür kıymetler satışa konu edilebilecek olduğundan bir değer biçilmesi gerekmektedir ki bu da emsal bedeldir. Örneğin, marangozluk atölyesinde kalasların kesimi esnasında oluşan talaşların satılabilmesi halinde bunlara emsal bedel uygulanması gerekmektedir. 2. Olağanüstü Fireler: Olağanüstü fireleri ticari teamüllere uygun olmayan fireler olarak tanımlamak mümkün olup, hangi firelerin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğine dair mevzuatta bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, ticaret ve meslek odalarının belirlediği oranları aşan boyuttaki firelerin bu çerçeveye girdiği genel kabul görmüş bir durumdur. Bu tür firelerin gider olarak dikkate alınabilmesi için, yine 278 inci madde şartlarına göre takdir komisyonunu kararının varlığı gerekmektedir. Zira anılan maddedeki şartların varlığı halinde, oluşan firelerin de stokların/malların değerini düşürdüğü açıktır. Ancak, bizce bu değer düşüklüğü, değerde azalmadan ziyade, malın bir bölümünde yaşanan zayiat olarak değerlendirilmelidir. Dolayısıyla, olağanüstü fireye isabet eden KDV tutarının indirim konusu yapılmaması gerekir. Örneğin, maliyeti TL olan kg buğdayın kg ının çuvallarda meydana gelen yırtılma nedeniyle dökülerek üretime konu edilememesi olağan üstü fire olarak nitelendirilse de; söz konusu kg unun zayi olduğu söylemek zor olmayacaktır. Takdir komisyonu kararının bulunması halinde yapılması gereken kayıt aşağıdaki gibi olmalıdır:

5 689 Diğer Olağandışı Gider/zararlar Ticari Mallar 391 Hesap. KDV Örnekte, takdir komisyonu kararının bulunmaması halinde gider yazılan tutarın KKEG olarak kaydedilmesi gerektiği tabiidir. D. Hırsızlık Çalınan mallar nitelikleri itibariyle sermayede vukua gelen eksilmedir. Mevzuatta indirilebilecek giderleri düzenleyen gerek Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı, gerekse de Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddelerinde hırsızlık sonucu oluşan zararların gider olarak dikkate alınabileceğine dair bir hüküm yoktur. Dolayısıyla, çalınma sonucu oluşan zararlar KKEG hesaplarında izlenmelidir. KDV Kanununun 30/d maddesine göre de bu mallara ilişkin KDV nin de indirim konusu yapılmayıp; mal bedeli ile yine KKEG olarak dikkate alınması gerekir. Yaşanan hırsızlıklar vukuatlarının vergisel anlamda yaratacağı farklardan en önemlisi, çalınma olayının polis tutanağı gibi resmi organlardan alınan belgelerle tevsik edilmesi gerektiğidir. Olay bu tür belgelerle tevsik edilemediği takdirde, çalınan malların işletmeden çekildiği varsayılacak, transfer fiyatlandırması hükümlerine göre işlem görecektir. Örneğin, beyaz eşya ticareti faaliyetinde bulunan A AŞ nin deposunda yaşanan hırsızlık sonucu, maliyeti 5.000, emsal bedeli TL olan 10 adet buzdolabı çalınmıştır. a. Polis tutanağı vb belgeler varsa, 689 Diğer Olağandışı Gider/zararlar (KKEG) Ticari Mallar 391 Hesap. KDV

6 b. Polis tutanağı vb. belgeler yoksa, 131 Ortaklardan Alacaklar Yurtiçi Satışlar 391 Hesap. KDV Satılan Ticari Mallar Maliyeti Ticari Mallar Bilgilerinize Sunarız. Saygılarımızla. Yöntem Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. (Hazırlayan Aytaç AYGÜN, Vergi Hizmetleri Direktörü)

No: 2010/30 Tarih: 12.09.2010

No: 2010/30 Tarih: 12.09.2010 Yeminli Mali Müşavirlik & Denetim & Danışmanlık denetim güç katar Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77/13 34718 Acıbadem- Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax:0.216.340 00 87 E-posta: info@erkymm.com No:

Detaylı

Bozulmuş ürünlerin imha işlemlerinin takdir komisyonu kararına bağlanma şartı olup olmadığı ile KDV uygulaması hk.

Bozulmuş ürünlerin imha işlemlerinin takdir komisyonu kararına bağlanma şartı olup olmadığı ile KDV uygulaması hk. Bozulmuş ürünlerin imha işlemlerinin takdir komisyonu kararına bağlanma şartı olup olmadığı ile KDV uygulaması hk. Sayı: 53445970-105[278-2013/27-24]-81 Tarih: 07/07/2015 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü Sayı : 39044742-KDV.29-235 02.01.2018 Konu : Stoklardaki emtianın imha edilmesi. İlgide

Detaylı

EMTİA MALİYET BEDELİNİN TESPİTİ VE DEĞERLEMESİNDE ÖNEM ARZ EDEN HUSUSLAR

EMTİA MALİYET BEDELİNİN TESPİTİ VE DEĞERLEMESİNDE ÖNEM ARZ EDEN HUSUSLAR EMTİA MALİYET BEDELİNİN TESPİTİ VE DEĞERLEMESİNDE ÖNEM ARZ EDEN HUSUSLAR Metin ÇELİK 29 ÖZ Emtia alımına ilişkin yapılan bir harcamanın emtianın maliyet bedeline dâhil edilmesi veya doğrudan giderleştirilmesi,

Detaylı

TERÖR EYLEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ZARAR VE ZİYANLAR

TERÖR EYLEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ZARAR VE ZİYANLAR TERÖR EYLEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ZARAR VE ZİYANLAR MEHMET ERKAN Hesap Uzmanı GİRİŞ Toplumsal hayatın doğal akışı içerisinde işletmelerin, kendi iradesi dışında meydana gelen ve kaçınılamayan, hatta karşı

Detaylı

ÜRETİM SÜRECİ SONUNDA MEYDANA GELEN ATIKLARDA KDV İNDİRİMİ SORUNU * I- Metal, Plastik, Kağıt, Cam, Hurda ve Atıklarının Teslimlerinde KDV İstisnası

ÜRETİM SÜRECİ SONUNDA MEYDANA GELEN ATIKLARDA KDV İNDİRİMİ SORUNU * I- Metal, Plastik, Kağıt, Cam, Hurda ve Atıklarının Teslimlerinde KDV İstisnası ÜRETİM SÜRECİ SONUNDA MEYDANA GELEN ATIKLARDA KDV İNDİRİMİ SORUNU * I- Metal, Plastik, Kağıt, Cam, Hurda ve Atıklarının Teslimlerinde KDV İstisnası Katma Değer Vergisi Kanunu nun 17/4.maddesinin (g) bendinde

Detaylı

Zayi mallara getirilen indirim yasağı ile ilgili, 1 Seri No. lu KDV Genel Tebliğinde, ii

Zayi mallara getirilen indirim yasağı ile ilgili, 1 Seri No. lu KDV Genel Tebliğinde, ii Zayi Olan, Değeri Düşen Ve Fire Veren Malların Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden İncelenmesi i Nevzat ŞENSES (Vergi Müfettiş Yrd.) (E. Maliye Müfettiş Yrd.) 1. Giriş Bilindiği üzere Katma Değer Vergisi

Detaylı

Hasan Zeki SÜZEN TĠCARĠ MAL VE MAMULLERĠN DEĞERLEMESĠNDE ÖZELLĠK ARZEDEN KONULAR. I Satın Alınan ve Ġmal Edilen Emtianın Değerleme Ölçüleri

Hasan Zeki SÜZEN TĠCARĠ MAL VE MAMULLERĠN DEĞERLEMESĠNDE ÖZELLĠK ARZEDEN KONULAR. I Satın Alınan ve Ġmal Edilen Emtianın Değerleme Ölçüleri MAKALE Hasan Zeki SÜZEN TĠCARĠ MAL VE MAMULLERĠN DEĞERLEMESĠNDE ÖZELLĠK ARZEDEN KONULAR I Satın Alınan ve Ġmal Edilen Emtianın Değerleme Ölçüleri Vergi Usul Kanununun 262 inci maddesine göre maliyet bedeli,

Detaylı

DEĞERİ DÜŞEN İKTİSADİ KIYMETLERİN KAYITLARDAN DÜŞÜLMESİI

DEĞERİ DÜŞEN İKTİSADİ KIYMETLERİN KAYITLARDAN DÜŞÜLMESİI DEĞERİ DÜŞEN İKTİSADİ KIYMETLERİN KAYITLARDAN DÜŞÜLMESİI Sakıp ŞEKER * A DEĞERİ DÜŞEN MAL KAVRAMI İşletmelerin stoklarında bulunan mallar veya sabit kıymetler hesabında bulunan amortismana tabi iktisadi

Detaylı

KIYMETİ DÜŞEN MALLAR

KIYMETİ DÜŞEN MALLAR KIYMETİ DÜŞEN MALLAR I-MADDE METNİ: Madde 278 -Yangın, deprem ve su basması gibi afetler yüzünden veyahut bozulmak, çürümek, kırılmak, çatlamak, paslanmak gibi haller neticesinde iktisadi kıymetlerinde

Detaylı

III- SATIN ALINAN VE İMAL EDİLEN EMTİANIN DEĞERLEMESİ

III- SATIN ALINAN VE İMAL EDİLEN EMTİANIN DEĞERLEMESİ İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü DÖNEM SONU STOK DEĞERLEMESİ I- GİRİŞ Tek Düzen Hesap Planı açıklamalarına göre stoklar, bir grup işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği,

Detaylı

KULLANIM SÜRESİ DOLAN VEYA BENZERİ BİR NEDENLE ZAYİ OLAN MALLARIN ALIMINDA YÜKLENİLEN KDV NİN AKIBETİ

KULLANIM SÜRESİ DOLAN VEYA BENZERİ BİR NEDENLE ZAYİ OLAN MALLARIN ALIMINDA YÜKLENİLEN KDV NİN AKIBETİ KULLANIM SÜRESİ DOLAN VEYA BENZERİ BİR NEDENLE ZAYİ OLAN MALLARIN ALIMINDA YÜKLENİLEN KDV NİN AKIBETİ Fevzi BULUT * GENEL AÇIKLAMA Bilindiği üzere KDV bir ürünün imalat sürecinden nihai tüketici safhasına

Detaylı

DEĞER DÜŞEN İKTİSAD KIYMETLERİN KAYITLARDAN DÜŞÜLMESİII

DEĞER DÜŞEN İKTİSAD KIYMETLERİN KAYITLARDAN DÜŞÜLMESİII DEĞER DÜŞEN İKTİSAD KIYMETLERİN KAYITLARDAN DÜŞÜLMESİII Sakıp ŞEKER * D ELDEN ÇIKARILACAK STOKLARIN VE MADDİ DURAN VARLIKLARIN İZLENMESİ İşletmede kullanılma özelliğini yitiren maddi duran varlıklar, ilk

Detaylı

Yıl Sonu Katma Değer Vergisi Uyarıları

Yıl Sonu Katma Değer Vergisi Uyarıları Yıl Sonu Katma Değer Vergisi Uyarıları Bu yazımızda, yıl sonu işlemlerinde Katma Değer Vergisi açısından dikkate edilmesi gerekenleri özetlemek ve hatırlatmayı amaçlıyorum. Yıl içinde şirketinizde aşağıdaki

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü. Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Sayı : 64597866-KDV-29-107 14/07/2014 Konu: DİR. kararına istinaden DİİB lerinin revize işlemlerinin

Detaylı

VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAV SORULARI 30 Kasım 2013 Cumartesi

VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAV SORULARI 30 Kasım 2013 Cumartesi VERGİ MEVZUATI VE UYGULAMASI SINAV SORULARI 30 Kasım 2013 Cumartesi SORU 1: Aşağıdaki kavramları, ilgili oldukları vergi kanunları hükümleri veya bu hükümlere ilişkin düzenlemeler çerçevesinde kısaca açıklayarak

Detaylı

Uygulamadan yararlanılabilmesi için; 1- Uygulama Kapsamındaki Mal Grupları. 2- Uygulamadan Yararlanabilecek Mükellefler

Uygulamadan yararlanılabilmesi için; 1- Uygulama Kapsamındaki Mal Grupları. 2- Uygulamadan Yararlanabilecek Mükellefler SİRKÜLER 2018/43: Bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle süreklilik arz eden imha işlemlerine konu emtianın Maliye Bakanlığı nca tayin olunan imha oranı dikkate alınarak değerlenmesi

Detaylı

İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü KAYDİ ENVANTER - FİİLİ ENVANTER FARKLARI I- GİRİŞ

İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü KAYDİ ENVANTER - FİİLİ ENVANTER FARKLARI I- GİRİŞ İrfan VURAL Stj.Gelirler Kontrolörü KAYDİ ENVANTER - FİİLİ ENVANTER FARKLARI I- GİRİŞ İşletmelerin mali kârlarının tespitinde dönem sonu stoklarının doğru olarak tespiti büyük önem taşımaktadır. Şöyle

Detaylı

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 3. Hafta Ders İçeriği VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 15 Stoklar Grubu 150 İlk Madde ve Malzeme 151 Yarı Mamuller Üretim 152 Mamuller 153 Ticari Mallar 157 Diğer Stoklar 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı

Detaylı

VUK 267 ÇERÇEVESİNDE EMSAL BEDELLE DEĞERLEME

VUK 267 ÇERÇEVESİNDE EMSAL BEDELLE DEĞERLEME VUK 267 ÇERÇEVESİNDE EMSAL BEDELLE DEĞERLEME Fehmi EGE 32 ÖZ Vergi matrahının tespit edilmesinde aldığı rol düşünüldüğünde, değerlemenin ve dolayısı ile değerleme yöntemlerinin, doğru kavranmasının ve

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR KATMA DEĞER VERGİSİ KISMİ TEVKİFAT UYGULAMASINDA KDV İNDİRİMİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Selim TUNA* Öz Katma Değer Vergisinde kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV nin alıcı

Detaylı

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk.

Sirküler Tarihi : Sirküler No : 2011/24 : Stok Beyanları, Kasa Mevcudu ve Ortaklardan Alacaklar Hk. AKKOR SİRKÜLER Akkor YMM LTD.ŞTİ. Tel: (216) 467 10 73 Bağdat Cad. No.353 D:8 Fax: (216) 467 01 73 34728 Caddebostan E-mail:info@akkorymm.com Kadıköy / İstanbul web:www.akkorymm.com.tr Sirküler Tarihi

Detaylı

SORU - YANIT YANIT SORU VE

SORU - YANIT YANIT SORU VE SORU - YANIT YANIT SORU VE??? 316 MAL ÇÖZÜM Say : 96-2009 Soru - Yanıt SORU 1 Sabit k ymetlerimizin icradan zarar na sat lmas durumunda sat fl zararlar n gider yazabilirmiyiz? YANIT 1 5520 Say l Kurumlar

Detaylı

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması:

SİRKÜLER ( ) 2- İmalat Sanayinde Kullanılmak Üzere KDV siz Makina ve Teçhizat Alımlarında İstisna Uygulaması: SİRKÜLER (2018 48) 13.06.2018 Konu: İnşaat İşlerinde Arsa Sahibi ile Müteahhidin Karşılık Mal Teslimlerinde KDV Matrahı, KDV siz Makine ve Teçhizat Alımları ile Diğer Bazı Konulara İlişkin KDV Tebliği

Detaylı

Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ)

Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ) 0 Rehber 7144 SAYILI KANUN (VERGİ DÜZENLEMELERİ) 1 7144 SAYILI BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN REHBERİ 25.05.2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7144 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/155 Ref: 4/155. Konu: İŞLETME KAYITLARININ (KASA, ORTAKLAR CARİ, STOKLAR VE SABİT KIYMETLER) DÜZELTİLMESİ

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/155 Ref: 4/155. Konu: İŞLETME KAYITLARININ (KASA, ORTAKLAR CARİ, STOKLAR VE SABİT KIYMETLER) DÜZELTİLMESİ SİRKÜLER İstanbul, 22.08.2016 Sayı: 2016/155 Ref: 4/155 Konu: İŞLETME KAYITLARININ (KASA, ORTAKLAR CARİ, STOKLAR VE SABİT KIYMETLER) DÜZELTİLMESİ 19.08.2016 tarih ve 29806 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan

Detaylı

ANTREPODAKİ STOKLARIN FİNANSAL TABLOLARA ETKİSİ: TMS VE VUK UYGULAMALARI

ANTREPODAKİ STOKLARIN FİNANSAL TABLOLARA ETKİSİ: TMS VE VUK UYGULAMALARI Makale No Yıl Ay Makale Konusu Yazar Adı-Soyadı 20077 2011 9 Antrepodaki Stokların Finansal Tablolara Etkisi: TMS ve VUK Uygulamaları (E-Yaklaşım) EMRE ERGİN & ÖMER EROĞLU ANTREPODAKİ STOKLARIN FİNANSAL

Detaylı

Kullanım süresi geçen mallara ilişkin yüklenilen KDV nin düzeltilmesi. Can Sözer. 1. Malların ekonomiye sağladığı katma değer ve vergisi

Kullanım süresi geçen mallara ilişkin yüklenilen KDV nin düzeltilmesi. Can Sözer. 1. Malların ekonomiye sağladığı katma değer ve vergisi Kullanım süresi geçen mallara ilişkin yüklenilen KDV nin düzeltilmesi Can Sözer 1. Malların ekonomiye sağladığı katma değer ve vergisi İmal edilen veya satın alınan mallar, üretim veya ticaret işletmelerinin

Detaylı

I. KUYUMCULARIN VERGİYE TABİ SATIŞ KAZANÇLARININ TESPİTİ

I. KUYUMCULARIN VERGİYE TABİ SATIŞ KAZANÇLARININ TESPİTİ EMRE KARTALOĞLU Stj. Gelirler Kontrolörü KUYUMCULARDA FİNASMAN GİDER KISITLAMASI GİRİŞ Bilindiği üzere, 24.04.2003 tarih ve 25088 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 4842 sayılı Kanunu

Detaylı

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1

Doç.Dr.Sami Karacan. Doç.Dr.Sami Karacan 1 KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ I. GİRİŞ Doç.Dr.Sami Karacan Son zamanlarda kentleşmenin hızla gelişmesine paralel olarak kat karşılığı inşaat işleri de

Detaylı

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ

İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ İşletmede Mevcut Olduğu Halde Kayıtlarda Yer Almayan Emtia, Makine, Teçhizat Ve Demirbaşlar (Md.6/1) Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2016/52

SİRKÜLER NO: 2016/52 09.12.2016 SİRKÜLER NO: 2016/52 Konu: 6736 sayılı kanuna göre yapılacak muhasebe kayıtları hk. 6736 sayılı kanun kapsamındaki borç yapılandırılmaları ve beyan edilen unsurlara ilişkin yapılması gereken

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/60

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2018/60 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 27.07.2018 Sayı : 2018/60 Değerli Müşterimiz; Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1) 26.05.2018 tarih

Detaylı

Konu: TBMM ye Sunulan Tasarıyla KDV Kanununda Yapılması Planlanan Değişiklikler.

Konu: TBMM ye Sunulan Tasarıyla KDV Kanununda Yapılması Planlanan Değişiklikler. Not: Makaleler yazarın kişisel görüşünü ifade etmekte olup kaleme alındığı tarihteki mevzuat düzenlemeleri açısından geçerlidir. Daha sonra meydana gelecek değişimler uygulamada farklılık yaratabilir.

Detaylı

FOCUS DENETİM VE Y.M.M. LTD. ŞTİ Maltepe MAH. Edirne çırpıcı yolu 5-4 Vatan rezidans a BLOK kat:5 DAİRE:10

FOCUS DENETİM VE Y.M.M. LTD. ŞTİ Maltepe MAH. Edirne çırpıcı yolu 5-4 Vatan rezidans a BLOK kat:5 DAİRE:10 2008 Temmuz SAYI : 323 YANGINDAN YANGINA FARK VAR! ZİHNİ KARTAL Baş Hesap Uzmanı Giriş Katma değer vergisi, esas itibariyle vergi indirimi mekanizmasına dayanan bir vergilendirme şekli olmakla beraber,

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü. Sayı T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 1 / 6 B.07.1.GİB.4.34.19.02-105[232-2012/VUK-1-...]--2532 13/08/2012 Konu : İkinci el otomobil

Detaylı

25 Mayıs 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ

25 Mayıs 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : TEBLİĞ 25 Mayıs 2018 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30431 TEBLİĞ Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) ndan: VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 496) Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/32 TARİH: 24.06.2010. 2010/ 5 sayılı KDV / 57 Sirküleri: İndirilemeyecek KDV

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/32 TARİH: 24.06.2010. 2010/ 5 sayılı KDV / 57 Sirküleri: İndirilemeyecek KDV VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2010/32 TARİH: 24.06.2010 KONU 2010/ 5 sayılı KDV / 57 Sirküleri: İndirilemeyecek KDV Gelir İdaresi Başkanlığı nca yayımlanan 57 No lu KDV sirkülerine göre Katma Değer Vergisi Kanunu

Detaylı

Hayat ve emeklilik şirketlerinde ise bu durum dalgalı bir seyir izlemiş ve en yüksek noktasına 2009 yılında ulaşmıştır.

Hayat ve emeklilik şirketlerinde ise bu durum dalgalı bir seyir izlemiş ve en yüksek noktasına 2009 yılında ulaşmıştır. Sigortalı açısından sigorta tazminatları Levent Atakan I.Giriş Tazminat kelime anlamı olarak zarar ve ziyana karşı ödenen bedelleri ifade etmektedir. Ancak sigortacılık mevzuatında sigorta tazminatı farklı

Detaylı

Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi

Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi Geç Gelen Faturalarda KDV İndirimi Bilindiği üzere 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunu 29/1- a maddesinde mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisinden,

Detaylı

Konu: Emtia imha işlemleri süreklilik arz eden mükellefler için geçerli olan değerleme usulü halkında açıklamalar yapıldı.

Konu: Emtia imha işlemleri süreklilik arz eden mükellefler için geçerli olan değerleme usulü halkında açıklamalar yapıldı. Sayı: 2018 058 İstanbul, 25.05.2018 Konu: Emtia imha işlemleri süreklilik arz eden mükellefler için geçerli olan değerleme usulü halkında açıklamalar yapıldı. Özet: 25 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete de

Detaylı

6111 SAYILI KANUNLA İLGİLİ MUHASEBE KAYITLARI:

6111 SAYILI KANUNLA İLGİLİ MUHASEBE KAYITLARI: 6111 SAYILI KANUNLA İLGİLİ MUHASEBE KAYITLARI: 1- Ortaklardan Alacakların Düzeltilmesi; Örnek; İşletmenin 31.12.2010 tarihli bilançosunda görünmekle birlikte gerçekte olmayan ortaklardan alacak ve borç

Detaylı

Sirküler No : Sirküler Tarihi :

Sirküler No : Sirküler Tarihi : Sirküler No :2015-11 Sirküler Tarihi : 28.01.2015 Konu : Kaybolan Mala İlişkin Düzenlenen Faturada KDV Satın alınan ticari malın satıcı firma tarafından kargo şirketi vasıtasıyla firmanıza gönderilirken

Detaylı

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ

MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ MATRAH ARTIRIMINA İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ ÖZET; Bilindiği üzere Vergi ve Diğer Bazı ların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanuna göre, mükelleflerin 2013-2017 yıllarında beyan ettikleri;

Detaylı

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ.

RASYO YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ/57 Konusu: İndirilemeyecek katma değer vergisi Tarihi: 23/6 /2010 Sayısı: KDV-57 / 2010-5 İlgili Olduğu Madde: Katma Değer Vergisi Kanunu

Detaylı

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi

SİRKÜLER (2019/34) 2. İhraç Kaydıyla Teslim Edilen Malın İhracatının Gerçekleşmemesi Halinde Vergi İndirimi İstanbul, 18.02.2019 SİRKÜLER (2019/34) Konu: KDV Uygulama Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:23) 15.02.2019

Detaylı

DUYURU: / SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (İMHA İŞLEMLERİ SÜREKLİLİK ARZ EDEN EMTİANIN DEĞERLEMESİ)

DUYURU: / SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (İMHA İŞLEMLERİ SÜREKLİLİK ARZ EDEN EMTİANIN DEĞERLEMESİ) DUYURU: 30.05.2018/35 496 SIRA NO.LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (İMHA İŞLEMLERİ SÜREKLİLİK ARZ EDEN EMTİANIN DEĞERLEMESİ) Bilindiği üzere, 27.03.2018 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7103 sayılı

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 7) Türkiye'den Yurtdışı Mukimi Kişi ve Kurumlara Verilen Hizmetler

KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 7) Türkiye'den Yurtdışı Mukimi Kişi ve Kurumlara Verilen Hizmetler KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 7) Türkiye'den Yurtdışı Mukimi Kişi ve Kurumlara Verilen Hizmetler Aynı Kanunun 36 ncı maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun Diğer İndirimler başlıklı 10 uncu

Detaylı

Konu: 2017 Yılı İndirimli Oran KDV İadelerinin Son Talep Hakkı 2018/Kasım KDV Beyannamesidir.

Konu: 2017 Yılı İndirimli Oran KDV İadelerinin Son Talep Hakkı 2018/Kasım KDV Beyannamesidir. Sayı: 2018/94 Konu: 2017 Yılı İndirimli Oran KDV İadelerinin Son Talep Hakkı 2018/Kasım KDV Beyannamesidir. Mevzuat: 3065 Sayılı KDVK Web: http://taxauditingymm.com/sirkuler.aspx Email 1 : cakmakciali@taxauditingymm.com;

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 57

SİRKÜLER RAPOR KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 57 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 24.06.2010 Sirküler No : 2010 / 36 KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ - 57 23.06.2010 tarihinde yayınlanan KDVK-57/2010 5 sayılı Katma Değer Vergisi Sirküleri nde ; Katma Değer

Detaylı

DÖVİZLİ İŞLEMLER NEDENİYLE OLUŞAN KUR FARKLARININ MUHASEBE KAYITLARINI HATIRLATMAK İSTİYORUZ.

DÖVİZLİ İŞLEMLER NEDENİYLE OLUŞAN KUR FARKLARININ MUHASEBE KAYITLARINI HATIRLATMAK İSTİYORUZ. Sirküler Tarihi : 11.02.2009 Sirküler No : 750 DÖVİZLİ İŞLEMLER NEDENİYLE OLUŞAN KUR FARKLARININ MUHASEBE KAYITLARINI HATIRLATMAK İSTİYORUZ. Dövizli işlemler önceki yılda yapıldığı halde işlem tutarından

Detaylı

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ

ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Enflasyon Düzeltmesinden Kalan Bilanço Kalemleri 469 ENFLASYON DÜZELTMESİNDEN KALAN BİLANÇO KALEMLERİ Hasan Zeki SÜZEN * / Ekrem KAYI ** GİRİŞ Bilindiği üzere, 5024 sayılı kanunla Vergi Usul Kanununa geçici

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/ Sayılı Kanun un İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine İlişkin Hükümleri.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2016/ Sayılı Kanun un İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesine İlişkin Hükümleri. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Deloitte Values House Maslak No1 34398 İstanbul Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER

KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER KURUM KAZANCININ TESPİTİNDE KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDERLER Volkan YÜKSEL * Öz Vergi uygulamasında, bir kazancın elde edilmesi sırasında yapılan giderler vergilendirilecek kazancın tespitinde gider olarak

Detaylı

Mali Bülten. No: 2010/42. Konu : İndirilemeyecek Katma Değer Vergisine İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Sirküleri Yayımlanmıştır

Mali Bülten. No: 2010/42. Konu : İndirilemeyecek Katma Değer Vergisine İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Sirküleri Yayımlanmıştır 02 Temmuz 2010 Mali Bülten No: 2010/42 VERGİ Konu : İndirilemeyecek Katma Değer Vergisine İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Sirküleri Yayımlanmıştır, Gelir İdaresi Başkanlığı nın web sayfasında yayımlanan

Detaylı

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ

ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZEL MATRAH ŞEKİLLERİ İLE ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİNDE KDV DÜZENLEMESİ ÖZET 06/04/2018 tarihli ve 30383 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7104 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi Kanununda önemli değişiklikler

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Konu: TAŞIT ARAÇLARINDA ÖTV MATRAHINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİ İÇEREN 28 SERİ NUMARALI ÖTV GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Konu: TAŞIT ARAÇLARINDA ÖTV MATRAHINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİ İÇEREN 28 SERİ NUMARALI ÖTV GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 29.11.2013 Sayı: 2013/219 Ref:4/219 Konu: TAŞIT ARAÇLARINDA ÖTV MATRAHINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİ İÇEREN 28 SERİ NUMARALI ÖTV GENEL TEBLİĞİ YAYINLANMIŞTIR 28.11.2013 tarih ve 28835 sayılı

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI ESKİŞEHİR TİCARET ODASI İŞLETMELERDE FİİLİ ENVANTER DENETİMİ VE SONUÇLARI I- GENEL OLARAK İŞLETMELERDE FİİLİ VE KAYDİ ENVANTER İŞLEMLERİ : 213 sayılı Vergi Usul Kanunun Envanter Çıkartmak başlıklı 186.

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ /

MEVZUAT SİRKÜLERİ / VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO:500) 213 sayılı Vergi Usul Kanununa, 16.05.2018 tarihli ve 7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile geçici 31 inci madde

Detaylı

KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR

KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ ÖZEL DOSYALAR SERBEST BÖLGELERDE KDV UYGULAMASI AÇISINDAN ÖZELLİK GÖSTEREN HUSUSLAR NELERDİR? ÖZEL DOSYA NO:10 Serbest bölgelerdeki mal ve/veya hizmet hareketleri KDVK açısından

Detaylı

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI

İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI İŞLETMELERİN AKTİFLERİNDE YER ALAN GAYRİMENKULLERİN DEĞERLENMESİNDE VUK VE TTK/TMS YAKLAŞIMI Onur ÇELİK Yeminli Mali Müşavir GİRİŞ İşletmelerin envanterinde, üretim faktörlerinden birisi olan gayrimenkullerin

Detaylı

ENVANTER NOKSANLARI VE FAZLALARI

ENVANTER NOKSANLARI VE FAZLALARI 1 ENVANTER NOKSANLARI VE FAZLALARI CELAL ÇELİK Baş Hesap Uzmanı Boğaziçi Kurumlar Vergi Dairesi Başkanı (Vergi Dünyası- Aralık 2003) GİRİŞ Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 2. kitabında (153-257. maddeler arası)

Detaylı

Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır.

Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır. Yaklaşım Dergisinin 252 Sayısında Yayınlanmıştır. Zihni KARTAL 1 İTHALATTA ÖDENEN EK MALİ YÜKÜMLÜLÜKLERİN KAYDI I. GENEL BİLGİ İthalat aşamasında Gümrük Vergisi haricinde; KKDF, Toplu Konut Fonu, Antidamping

Detaylı

Sirküler ; 2018/004 DÜZENLEMELER. Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN. Sayın Yetkililer ;

Sirküler ; 2018/004 DÜZENLEMELER. Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN. Sayın Yetkililer ; Sirküler ; 2018/004 Konu : YAYIMLANAN 18 NO'LU KDV TEBLİĞİ ILE BIRÇOK KONUDA YAPILAN DÜZENLEMELER Sayın Yetkililer ; 5/6/2018 Tarihinde Yayımlanan 18 No lu KDV tebliğinde açıklanan hususlar doğrultusunda

Detaylı

BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ

BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ BANKA KREDİSİ İLE BİNEK OTO ALIMI VE MUHASEBESİ GİRİŞ Son yıllarda banka kredisi ile binek otomobil alımındaki artış sözkonusu satın alımlara ait kredi faizi, ÖTV, KDV ve masrafların ne şekilde kayıtlandırılacağı

Detaylı

SMMM Staja Giriş Sınavı Finansal Muhasebe Bölüm 08 STOKLAR

SMMM Staja Giriş Sınavı Finansal Muhasebe Bölüm 08 STOKLAR STOKLAR 150. İlk madde ve malzeme 151. Yarı mamuller Üretim 152. Mamuller 153. Ticari Mallar 157. Diğer Stoklar 158. Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) 159. Verilen Sipariş Avansları Dönem sonu envanter

Detaylı

İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ SİRKÜLER

İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ SİRKÜLER Sirküler Rapor 24.06.2010 / 77-1 İNDİRİLEMEYECEK KATMA DEĞER VERGİSİ İLE İLGİLİ SİRKÜLER ÖZET : 57 No lu KDVK Sirküleri nde indirilemeyecek katma değer vergisi ve indirilemeyen KDV ile ilgili olarak yapılması

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/047 BURSA,

SİRKÜLER: 2014/047 BURSA, SİRKÜLER: 2014/047 BURSA, 13.06.2014 Konu: Erken Ödeme İskontolarında KDV Uygulaması Sayın Mükellefimiz, Vadeli mal veya hizmet satışı ticari hayatta sıkça karşımıza çıkmaktadır. Satıcı firmalar üretimlerine

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 34/2012 İstanbul, 25.06.2012 KONU: İndirimli Orana Tabi İşlemler Kapsamında Yapılacak İadelere İlişkin 119 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayınlandı

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014

SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 SİRKÜLER SAYI : 2014 / 26 İstanbul,21.04.2014 KONU : Özel Tüketim Vergisi 34 Seri Nolu Genel Tebliğ yayımlandı. 19 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Seri

Detaylı

Konu: İşletmelerde İmha Edilecek Emtianın İmha Oranı Kapsamında Değerlemesine İlişkin Tebliğ Yayımlanmıştır (496 Seri Nolu VUK Genel Tebliği)

Konu: İşletmelerde İmha Edilecek Emtianın İmha Oranı Kapsamında Değerlemesine İlişkin Tebliğ Yayımlanmıştır (496 Seri Nolu VUK Genel Tebliği) Sayı: 2018/51 Konu: İşletmelerde İmha Edilecek Emtianın İmha Oranı Kapsamında Değerlemesine İlişkin Tebliğ Yayımlanmıştır (496 Seri Nolu VUK Genel Tebliği) Mevzuat: 213 Sayılı VUK, 280/A Maddesi Web: http://taxauditingymm.com/sirkuler.aspx

Detaylı

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU

AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ TASLAĞI (SIRA NO: 496) AÇIKLAYICI BİLGİ NOTU TARİH SAYI RESMİ GAZETE NO MEVZUAT TÜRÜ YAYINLANMA TARİHİ GEÇERLİLİK TARİHİ AÇIKLAMA Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 213 sayılı

Detaylı

Stokların Değerlemesi

Stokların Değerlemesi Stokların Değerlemesi Yafes PEHLİVAN Gelirler Kontrolörü - Samsun VD. Bşk. Grup Müdür V. I. Giriş 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 258. maddesinde değerleme; vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili

Detaylı

Satın alınan emtianın maliyetini oluşturan hususlar Vergi Usul Kanunu nun ilgili maddeleri ve tebliğleriyle açıklamaya çalışacağız.

Satın alınan emtianın maliyetini oluşturan hususlar Vergi Usul Kanunu nun ilgili maddeleri ve tebliğleriyle açıklamaya çalışacağız. VERGİ USUL KANUNU AÇISINDAN KREDİ FAİZİ VE KUR FARKLARININ EMTİA VE GAYRIMENKULLERİN MALİYETİNİN BELİRLENMESİ ESNASINDA DEĞERLENDİRİLMESİ H. Enes KOÇ SMMM - Denetçi Doktora Öğrencisi 1.GİRİŞ Makalemizin

Detaylı

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında

SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında SİRKÜLER: 2014/021 BURSA, 07.04.2014 Konu: E-Beyanname Sistemindeki 2013 Yılı Kurumlar Vergisi Bildirimindeki Yenilikler Hakkında Sayın Mükellefimiz, Gelir İdaresi Başkanlığı nın www.gib.gov.tr internet

Detaylı

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR 1 Sirküler Tarihi: 05.01.2016 Sirküler No : 2016/2 SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR KDV YÖNÜNDEN DÖNEM SONU İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 1. Tahsil Edilemeyen KDV İçin Şüpheli Alacak Karşılığı Ayrılabilir

Detaylı

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan,

SİRKÜLER (2018/60) İşletmelerinde fiilen bulunduğu halde kayıtlarında görülmeyen, Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede fiilen bulunmayan, İSTANBUL, 17.08.2018 Konu: 7143 Sayılı Kanuna Göre Stok Affı SİRKÜLER (2018/60) 18.05.2018 tarih 30425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü, Müdürü Yardımcısı. Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır. 680-Çalışmayan Kısım Gider Ve Zararları Hesabına Kaydedilmesi Gereken Genel Üretim Gideri Mahiyetindeki Amortismanların Maliyet Muhasebesi Açısından Önemi Hülya YAVUZCAN ÇOLAK MAZARS/DENGE Vergi Bölümü,

Detaylı

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 28

MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 28 İstanbul, 3 Şubat 2017 MALİ MEVZUAT SİRKÜLERİ NO: 2017 / 28 KONU : İndirimli Orana Tabi İşlemlerde Yıl İçinde Mahsuben İade Edilemeyen KDV nın, Yıl İçinde Nakden İade Edilmesine İlişkin BKK ve KDV Genel

Detaylı

KONU:496 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı.

KONU:496 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete de Yayımlandı. AA BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM AŞ Şehit Ersan Cad. No: 28 / 5 06680 Çankaya- Ankara. Tel:+90 312 4688150 Faks: +90 312 4270847 Ticaret Sicil No: Ankara-170606 www.aa-ymm.com SİRKÜLER Tarih,25/05/2018 Sayı:2018/31

Detaylı

5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ

5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ 5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ 15- TİCARİ MALLAR HESAP GRUBU Bu hesap grubunda işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul,

Detaylı

No: 2012/77 Tarih:

No: 2012/77 Tarih: No: 2012/77 Tarih: 26.06.2012 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA HAZİNE ZARARI. Ramazan BİÇER. I. Giriş

TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA HAZİNE ZARARI. Ramazan BİÇER. I. Giriş TRANSFER FİYATLANDIRMASINDA HAZİNE ZARARI Ramazan BİÇER I. Giriş Bilindiği üzere, 5520 sayılı yeni Kanunu 2006 yılı başından itibaren yürürlüğe girerken, diğer bazı hükümler gibi Transfer Fiyatlaması Uygulaması

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/66

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/66 07.07.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/66 KONU : TANAP Projesine Yapılacak Teslimlerin ve Hizmet İfalarının İstisnası Hk. 27/3/2015 tarihli ve 6637 sayılı Bazı

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 29.06.2015/126-1

Sirküler Rapor Mevzuat 29.06.2015/126-1 Sirküler Rapor Mevzuat 29.06.2015/126-1 KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 3 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ YAYIMLANDI

Detaylı

Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinin Vergilendirilmesinde Ne Değişti?

Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinin Vergilendirilmesinde Ne Değişti? Arsa Karşılığı İnşaat İşlerinin Vergilendirilmesinde Ne Değişti? Mehmet Batun Yeminli Mali Müşavir 1. Giriş Kat karşılığı veya diğer adıyla arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi arsa sahibinin sözleşme

Detaylı

YURT DIŞI FAALİYETLERE İLİŞKİN OLARAK MATRAHTAN İNDİRİLEN GÖTÜRÜ GİDERLERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU VAR MI?

YURT DIŞI FAALİYETLERE İLİŞKİN OLARAK MATRAHTAN İNDİRİLEN GÖTÜRÜ GİDERLERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU VAR MI? YURT DIŞI FAALİYETLERE İLİŞKİN OLARAK MATRAHTAN İNDİRİLEN GÖTÜRÜ GİDERLERİN TEVSİK ZORUNLULUĞU VAR MI? 1. GİRİŞ: Bilindiği üzere, mükelleflerin vergi matrahının tespitine ilişkin olarak yaptıkları gider

Detaylı

T KIYMETLER, DEFTERLER VE BELGELER HAKKINDA D

T KIYMETLER, DEFTERLER VE BELGELER HAKKINDA D 18.09.2009 Açıklamalı Sirküler Rapor 2009/12 Konu: ZAYĐ OLAN MALLAR, SABĐT KIYMETLER, DEFTERLER VE BELGELER HAKKINDA DĐKKAT EDĐLMESĐ GEREKEN HUSUSLAR A) ZAYĐ OLAN MALLAR VE SABĐT KIYMETLERDE VERGĐ MEVZUATI

Detaylı

DENET VERGİ DUYURU HURDA HALİNE GELMİŞ SABİT KIYMETLER İLE İMALAT ATIĞI VEYA ARTIĞI ŞEKLİNDEKİ HURDALARIN SATIŞINDA KDV

DENET VERGİ DUYURU HURDA HALİNE GELMİŞ SABİT KIYMETLER İLE İMALAT ATIĞI VEYA ARTIĞI ŞEKLİNDEKİ HURDALARIN SATIŞINDA KDV DENET VERGİ DUYURU Duyuru Tarihi : 02.05.2017 Duyuru No : 2017/063 Yayımlandığı Yer : LEBİB YALKIN DERGİSİ Mayıs 2017 Sayı No: 161 Mehmet MAÇ Yeminli Mali Müşavir mehmet.mac@bdo.com.tr HURDA HALİNE GELMİŞ

Detaylı

VAN İLİMİZDE MEYDANA GELEN VE ÇEVRE İLLERİ DE ETKİLEYEN DEPREM NEDENİYLE, MÜCBİR SEBEP UYGULAMASI İLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER

VAN İLİMİZDE MEYDANA GELEN VE ÇEVRE İLLERİ DE ETKİLEYEN DEPREM NEDENİYLE, MÜCBİR SEBEP UYGULAMASI İLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER VAN İLİMİZDE MEYDANA GELEN VE ÇEVRE İLLERİ DE ETKİLEYEN DEPREM NEDENİYLE, MÜCBİR SEBEP UYGULAMASI İLE İLGİLİ YAPILACAK İŞLEMLER TÜRMOB YÖNETİM KURULU I-KONU Van ili ile çevre il ve ilçelerde 23.10.2011

Detaylı

6736 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE Tarih : 19/8/2106 Sayı : 29806

6736 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE Tarih : 19/8/2106 Sayı : 29806 6736 SAYILI KANUN RESMİ GAZETE Tarih : 19/8/2106 Sayı : 29806 SUNUM KONUSU İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ Haydar ÇAMALAN Yeminli Mali Müşavir Alâattin KÜREN Mali Müşavir Eylül 16 1 6736 SAYILI KANUNUN

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Sayı : 11395140-105[229-2012/VUK-1-...]--25513/02/2015 Konu : Tasfiye zararının geçmiş yıl karlarına

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. KISALTMALAR... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. İÇİNDEKİLER... II

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. KISALTMALAR... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. İÇİNDEKİLER... II Metin AYTULUN Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi TMS ve VUK Kapsamında STOKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ.

Detaylı

YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİL

YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİL YÜKLENİLEN KDV YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE KDV İADESİ YAPILABİLİR Mİ? Rızkullah ÇETİN* 1-GİRİŞ: Vergi mükellefleri mükellefiyet hayatları boyunca çeşitli sebeplerle, yapılan hizmetlere ve

Detaylı

Sirküler No: 048 İstanbul, 12 Mayıs 2014

Sirküler No: 048 İstanbul, 12 Mayıs 2014 Sirküler No: 048 İstanbul, 12 Mayıs 2014 Konu: KDV Uygulama Genel Tebliği nde yer alan iade konusu yapılacak KDV tutarının tespiti ne dair düzenlemeler. Özet: 26 Nisan 2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi

Detaylı

KAYITLARDA YER ALDIĞI HÁLDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN EMTİANIN BİLDİRİMİ

KAYITLARDA YER ALDIĞI HÁLDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN EMTİANIN BİLDİRİMİ KAYITLARDA YER ALDIĞI HÁLDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN EMTİANIN BİLDİRİMİ 6736 sayılı Kanunun 6/2 Maddesi ile bazı mükelleflere; kayıtlarında bulunduğu hâlde işletmelerinde mevcut olmayan emtialarının bildirim

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI. (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 84974990-130[29-2013-20]-279278 13.10.2016 Konu : Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 23.03.2015 Sayı: 2015/064 Ref: 4/064

SİRKÜLER İstanbul, 23.03.2015 Sayı: 2015/064 Ref: 4/064 SİRKÜLER İstanbul, 23.03.2015 Sayı: 2015/064 Ref: 4/064 Konu: YURTDIŞINDAN GELEN GRUP İÇİ HİZMET (MANAGEMENT FEE) FATURALARINDA HİZMETİN GERÇEKTEN ALINDIĞININ İSPAT EDİLMESİ, İSPAT EDİLEMEMESİ HALİNDE

Detaylı

KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı KDV Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Duyuru No: 2018/27 İstanbul 28.02.2018 27.02.2018 tarihinde TBMM ye sevk edilen Katma Değer Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun

Detaylı