İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal ve Uluslararası Hukukta Korunması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal ve Uluslararası Hukukta Korunması"

Transkript

1 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal ve Uluslararası Hukukta - Dr. Sezercan Bektaş - Gazi Üniversitesi - (Türkiye Sağlık Vakfı Sağlık Hukuku Komisyonu Üyesi) sezercanbektas@gazi.edu.tr, sezercanbektas@gmail.com

2 Temel Kavramlar Gen: Genler, hücrenin ihtiyaç duyduğu proteinlerin yapımı için tüm bilgiyi içeren ve adeta kimyasal bir bilgi bankası olan DNA'nın işlevsel alt birimleridir. Başka bir deyişle, DNA nın, protein üretiminde rol alan belli harf dizilimleri gen olarak adlandırılmaktadır. Genom: Genom, bir üreme hücresinde bulunan kromozomların ve dolayısıyla bu kromozomlar üzerinde bulunan genlerin tümü anlamını taşır. İnsan genetik verileri: Nükleik asit analizi veya diğer bilimsel analizler yoluyla elde edilen bireylere ait kalıtımsal özellikler hakkındaki bilgiyi ifade eder. (UNESCO Uluslararası İnsan Genetik Verileri Bildirgesi m.2-i) İnsan proteomik verileri: Proteinlerin ekspresyonunu, modifikasyonlarını ve etkileşimlerini de kapsamak üzere bireylerin proteinleriyle ilgili bilgi ifade eder. (UNESCO Uluslararası İnsan Genetik Verileri Bildirgesi m.2-ii) Genetik test: Özgül bir genetik değişikliğin göstergesi olarak belirli bir genin, kromozomun, veya dolaylı olarak gen ürününün ve özgül bir metabolitin varlığının, yokluğunun veya değişikliğinin saptanması amacıyla yapılan işlemi ifade eder. (UNESCO Uluslararası İnsan Genetik Verileri Bildirgesi m.2-xii)

3 Genetik Verilerin Kullanıldığı Alanlar A. Genetik Verilerin Tıp Alanında Kullanılması - Gen analizleri ile hastalıkların genetik temelleri aydınlatılmaktadır. Örneğin, hiperaktivitenin, davranış bozukluklarının genetik temellerinin bulunması bu analizlerin başarısını göstermektedir. - Gen tedavisi ile, hatalı bir genin yanına sağlıklı bir kopyanın yerleştirilmesini ve bu yolla genetik temele dayalı hastalıkların tedavisini amaçlamaktadır. - Genetik analizlerle elde edilen bu bilgiler insanlar için son derece önemlidir. Kişi, bu sayede ileriki yaşlarda yakalanabileceği genetik temelli bir hastalıktan, hastalık henüz ortaya çıkmadan haberdar olabilmekte ve önleyici tedaviden yararlanabilmektedir. B. Genetik Verilerin İlaç Üretiminde Kullanılması Bireyler arasındaki genetik değişkenlikler temel alınarak, tedavide etkili ya da yan etkileri görülmeyecek kişiye özgü ilaçların tasarlanması hedeflenmektedir. Genetik biliminin ilaç sektöründe de kullanılması sonucunda farmakogenetik isimli yeni bir uzmanlık alanı da ortaya çıkmıştır.

4 Genetik Verilerin Kullanıldığı Alanlar C. Genetik Verilerin İş İlişkilerinde Kullanılması İş sözleşmesinin yapılmasında, işverenler bazı işlerde genetik verileri kullanmışlardır. Örneğin, 1970 li yıllarda ABD genetik verileri dikkate alarak siyahi yurttaşların hava akademisine girmesini engellemişlerdir. D. Genetik Verilerin Sigorta Sözleşmelerinde Kullanılması Sigorta şirketleri, genetik analiz sonuçlarını kullanarak, daha sağlam riziko değerlendirmesi yapmak istemektedirler. Genetik hastalıkların tespit edilebilmesini mümkün kılan gen analizleri hayat ve hastalık sigortalarında olduğu gibi, kaza sigortaları bakımından da önem taşımaktadır. E. Genetik Verilerin Soybağının Tespitinde Kullanılması F. Genetik Verilerin Kriminal Amaçlı Kullanımı

5 Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi (Biyotıp Sözleşmesi) 5013 sayılı Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 20 Nisan 2004 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. (Sözleşme, 33/3.maddesine uygun olarak 5 devletin onaylamasının ardından da yürürlüğe girmiştir.)

6 Genetik Veri Kaynaklarının Uluslararası Hukukta Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi Sözleşmede genetik verilerle ilgili başlıca düzenlenen hususlar: a. İnsanın Üstünlüğü başlıklı Sözleşmenin 2.maddesi uyarınca, İnsanın menfaatleri ve refahı, bilim veya toplumun saf menfaatlerinin üstünde tutulacaktır. b. Özel Yaşam ve Bilgi Edinme Hakkı başlıklı Sözleşmenin 10.maddesi uyarınca, (1) Herkes, kendi sağlığı hususundaki bilgilerle ilgili olarak, özel yaşamına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. (2) Herkes, kendi sağlığı hususunda toplanmış her bilgiyi öğrenme hakkına sahiptir. Bununla beraber, bireylerin, bilgilendirilmeme istekleri de gözetilecektir. (3) İstisnaî durumlarda, 2 nci paragrafta belirtilen hakların kullanımına, hastanın yararı için kanunî kısıtlamalar getirilebilir. c. Genetik Ayrımcılık: Sözleşmenin 4. Bölümünde İnsan Genomu ilişkin kurallar düzenlenmiştir. Sözleşmenin 11.maddesine göre, Bir kimseye, genetik kalıtımından dolayı herhangi bir ayrımcılık uygulanması yasaktır.

7 Genetik Veri Kaynaklarının Uluslararası Hukukta Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi Sözleşmede başlıca düzenlenen hususlar: d. Genetik Tanı Testleri başlıklı Sözleşmenin 12.maddesine göre, Genetik hastalıkları teşhise yönelik veya kişinin bir hastalıktan sorumlu bir gen taşıyıp taşımadığını belirlemeye ya da bir hastalığa genetik yatkınlığı veya hassasiyeti olup olmadığını ortaya çıkarmaya yönelik testler, sadece sağlık amaçlarıyla veya sağlık amaçlı bilimsel araştırmalar için ve uygun genetik danışmanlık hizmeti verilmesi şartıyla yapılabilir. e. İnsan Genomuna Müdahale başlıklı Sözleşmenin 13.maddesi uyarınca, İnsan genomunu değiştirmeye yönelik bir müdahale, yalnızca koruyucu, teşhis ve tedavi edici gayelerle ve sadece, herhangi bir altsoyun genomunda değişiklik yapılması amacını gütmemesi halinde yapılabilir. f. Cinsiyet Tercihinde Bulunamama başlıklı Sözleşmenin 14.maddesi uyarınca, Cinsiyetle ilgili ciddî bir kalıtsal hastalıktan kaçınma hali hariç, doğacak çocuğun cinsiyetini seçmek amacıyla, tıbbî destekli dölleme tekniklerinin kullanımına izin verilmeyecektir. g. İnsan vücudu ve parçaları, bu nitelikleri dolayısıyla, ticarî kazanç sağlanmasına konu olmayacaktır. (m.21)

8 UNESCO BİLDİRGELERİ 1. İnsan Genomu ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (İnsan Genomu Bildirgesi) - 11 Kasım 1997 tarihinde UNESCO Genel Konferansı ve 9 Aralık 1998 de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. (Türkiye dahil 186 devlet tarafından kabul edilmiştir.) Bildirgede başlıca şu hususlara yer verilmiştir: a) İnsan genomu insanlığın ortak mirasıdır. b) Genetik özellikleri ne olursa olsun herkesin onuru ve haklarına saygı görme hakkı vardır. c) Genomun parasal kazanç konusu olamaz. d) Her bireyin, genetik inceleme ve bunların doğuracağı sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmak veya olmamak kararına saygı gösterilmelidir. e) Genetik Ayrımcılık yasaklanmıştır. f) Araştırma veya başka amaçla, muhafaza edilen veya işleme tabi tutulan, kimliği bilinen bir kişiyle ilişkilendirilmiş genetik veriler yasa tarafından belirlenen koşullarda gizli tutulmalıdır. g) Dayanışma ve uluslararası işbirliği sağlanması amaçlanmıştır.

9 UNESCO BİLDİRGELERİ 2. Uluslararası İnsan Genetik Verileri Bildirgesi (İnsan Genetik Verileri Bildirgesi) - UNESCO Genel Konferansı 16 Ekim 2003 kabul etmiştir. Bildirgede başlıca şu hususlar düzenlenmiştir: a. Genetik Ayrımcılık ve Aşağılama Yasağı b. Bilgilendirilme ve Bilgilendirilmeme Hakkı c. Verilere Erişim d. Mahremiyet ve gizlilik e. Verilerin Kullanımı f. Biyolojik örneklerin saklanması g. Dolaşım ve uluslararası işbirliği h. Verilerin Saklanması ve yok edilmesi

10 UNESCO BİLDİRGELERİ 3. Biyoetik ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (Biyoetik Bildirgesi) UNESCO Genel Konferansının tarihli 33. oturumunda oybirliği ile kabul edilmiştir. Bu bildiride tıp, yaşam bilimleri ve insanlar üzerinde uygulanan teknolojiler hususunda etik kurallar ele alınmıştır. Bu bildirge devletlere yöneliktir. Bildirgede başlıca düzenlenen hususlar: a. İnsan onuru ve insan hakları b. Onam c. Mahremiyet ve gizlilik d. Eşitlik, adalet ve hakkaniyet e. Ayrımcılık yasağı f. Gelecek nesillerin korunması

11 Uluslararası Hukukun Konusu Olarak İnsan Genetik Veri Kaynakları İnsan genetik veri kaynakları bahsedilen uluslararası sözleşme ve bildirgeler ışığı altında iki boyutta incelenebilir. İlk olarak insan genetik veri kaynaklarının korunması bir insan hakları sorununu ifade etmektedir. İkinci boyutta ise karşımıza insan genetik veri kaynaklarının üzerinde devletlerin egemenliklerinin bulunup bulunmadığı ya da bu verilerin ticarileştirilip ticarileştirilememesi çıkmaktadır.

12 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının İnsan Haklarının Sistemi İçindeki Yeri 1. İnsan Onuru ve İnsanın Üstünlüğü Biyotıp Sözleşmesinin, İnsanın Üstünlüğü başlıklı 2.maddesi uyarınca, İnsanın menfaatleri ve refahı, bilim veya toplumun saf menfaatlerinin üstünde tutulacaktır. Bu hüküm ile bilim ve toplum menfaatleri ile insanın menfaatleri arasındaki çatışmada insan menfaatleri üstün tutulacaktır. UNESCO İnsan Genomu Bildirgesinin 2.maddesi uyarınca, a) Genetik özellikleri ne olursa olsun herkesin onuru ve haklarına saygı görme hakkı vardır. b) Bu onur, bireyleri genetik özelliklerine indirgememeyi ve insanların benzersizlik ve çeşitliliğine saygı gösterilmesini zorunlu kılar. UNESCO İnsan Genomu Bildirgesinin 10.maddesi uyarınca «Özellikle biyoloji, genetik ve tıp alanlarında insan genomu ile ilgili olarak yürütülecek hiçbir araştırma ya da uygulama, insan haklarına, temel özgürlüklere, bireylerin veya insan topluluklarının onuruna gösterilen saygıdan daha üstün değildir.» UNESCO Biyoetik Bildirgesi 3.maddesine göre, «İnsan onuru ve insan hakları» başlıklı 3.maddesine göre, «(1) İnsan onuru, insan hakları ve temel özgürlüklere mutlak saygı gösterilecektir. (2)Bireylerin çıkarları ve refahı bilim veya toplumun çıkarlarına göre öncelikli olmalıdır.»

13 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının İnsan Haklarının Sistemi İçindeki Yeri 2. Özel Yaşam ve Bilgi Edinme Hakkı Biyotıp Sözleşmesinin, Özel Yaşam ve Bilgi Edinme Hakkı başlıklı 10.maddesi uyarınca, (1) Herkes, kendi sağlığı hususundaki bilgilerle ilgili olarak, özel yaşamına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. (2) Herkes, kendi sağlığı hususunda toplanmış her bilgiyi öğrenme hakkına sahiptir. Bununla beraber, bireylerin, bilgilendirilmeme istekleri de gözetilecektir. (3) İstisnaî durumlarda, 2 nci paragrafta belirtilen hakların kullanımına, hastanın yararı için kanunî kısıtlamalar getirilebilir. UNESCO İnsan Genomu Bildirgesinin 5.maddesinin (c) bendi uyarınca «Her bireyin, genetik inceleme ve bunların doğuracağı sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmak veya olmamak kararına saygı gösterilmelidir.» UNESCO İnsan Genetik Verileri Bildirgesinin 10.maddesine göre, Tıbbi ve bilimsel amaçlar için insan genetik verileri, insan proteomik verileri ve biyolojik örnekler toplandığında, onam alma anındaki bilgilendirme, ilgili kişinin, sonuçları öğrenme ya da öğrenmeme hakkında karar verebilme hakkına sahip olduğunu da belirtmelidir. Bu madde kimlik bilgileri geri dönüşümsüz şekilde yok edilmiş veriler üzerindeki araştırmayı veya araştırmaya katılmış kişilerin şahsi bulgularını içermeyen verileri kapsamaz. Uygun görüldüğünde, sonuçlardan olumsuz yönde etkilenebileceği düşünülen kişinin hısımlarına da bilgilendirilmeme hakkı verilmelidir.

14 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının İnsan Haklarının Sistemi İçindeki Yeri 3. Genetik Ayrımcılık Biyotıp Sözleşmesinin, 4. Bölümünde İnsan Genomu ilişkin kurallar düzenlenmiştir. Sözleşmenin 11.maddesine göre, Bir kimseye, genetik kalıtımından dolayı herhangi bir ayrımcılık uygulanması yasaktır. UNESCO İnsan Genomu Bildirgesinin 6.maddesine göre, Hiç kimse genetik özellikleri nedeni ile insan hak ve temel özgürlükleri ile onurunu ihlal etmeye yönelik veya bunları ihlal edici sonuçlar doğuracak bir ayırımcılığa maruz bırakılmamalıdır. UNESCO İnsan Genetik Verileri Bildirgesinin 7.maddesine göre, (a) insan genetik verilerinin ve insan proteomik verilerinin ihlaline ilişkin amaçlar için ya da insan haklarını, temel özgürlükleri veya bir bireyin insanlık onurunu ihlal edecek ya da bir bireyin, ailenin, topluluğun veya toplumun aşağılanmasına yol açabilecek amaçlara hizmet edecek şekilde kullanılmaması için her türlü çaba sarf edilmelidir. (b) Bu hususta, topluma dayalı genetik çalışmalara, davranışsal genetik çalışma sonuçlarına ve bunların yorumlarına uygun özen gösterilmelidir. UNESCO Biyoetik Sözleşmesinin 11.maddesi de genetik ayrımcılığı düzenlenmiştir.

15 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının İnsan Haklarının Sistemi İçindeki Yeri 4.İnsan Genomuna Müdahale Biyotıp Sözleşmesinin, 13.maddesine göre, İnsan genomunu değiştirmeye yönelik bir müdahale, yalnızca koruyucu, teşhis ve tedavi edici gayelerle ve sadece, herhangi bir altsoyun genomunda değişiklik yapılması amacını gütmemesi halinde yapılabilir. Biyotıp Sözleşmesinin 14.maddesi uyarınca, Cinsiyetle ilgili ciddî bir kalıtsal hastalıktan kaçınma hali hariç, doğacak çocuğun cinsiyetini seçmek amacıyla, tıbbî destekli dölleme tekniklerinin kullanımına izin verilmeyecektir.

16 5.Gizlilik ve Mahremiyet Genetik Veri Kaynaklarının Uluslararası Hukukta İnsan Genetik Veri Kaynaklarının İnsan Haklarının Sistemi İçindeki Yeri UNESCO İnsan Genomu Bildirgesinin 7.maddesine göre, Araştırma veya başka amaçla, muhafaza edilen veya işleme tabi tutulan, kimliği bilinen bir kişiyle ilişkilendirilmiş genetik veriler yasa tarafından belirlenen koşullarda gizli tutulmalıdır. UNESCO İnsan Genetik Verileri Bildirgesinin 14. maddesine göre (a) Devletler bireylerin mahremiyetini ve kimliği belirlenebilir bir kişiye, aileye ya da bazı durumlarda bir topluluğa ait olduğu bilinen genetik bilgilerin gizliliğini insan hakları uluslararası hukuku ile uyumlu iç hukuka göre korumaya gayret göstermelidir. (b) Kişinin peşin, hür, aydınlatılmış ve açık onamı alındığı ve bu onamın iç hukuka ve insan hakları uluslararası hukukuna aykırı olmadığı durumlarda veya insan hakları uluslararası hukukuna uygun iç hukuka göre önemli bir kamu menfaatine aykırı bir sebep dolayısıyla kısıtlanmadığı durumlarda kimliği belirlenebilen genetik ve proteomik veriler ve biyolojik örnekler ifşa edilmemeli ve bu bilgilere özellikle işverenler, sigorta şirketleri, eğitim kurumları ve aileler gibi üçüncü kişilerin erişimi engellenmelidir. insan genetik ve proteomik verilerinin veya biyolojik örneklerinin kullanıldığı bir araştırmaya katılan kişinin mahremiyeti korunmalıdır ve bu kişiye ait bilgiler gizli tutulmalıdır. (c) Bilimsel araştırmalar için toplanan insan genetik ve proteomik verileri ve biyolojik örnekler normal şartlarda kimliği belirlenebilen kişiler ile ilişkilendirilmemelidir. Bu tarz veriler ya da biyolojik örnekler kimliği belirlenebilen biri ile bağlantılı olmasa bile verinin ve biyolojik örneklerin güvenliği için gerekli önlemler alınmalıdır. (d) Tıbbi ve bilimsel araştırmalar için toplanan insan genetik ve proteomik verileri ve biyolojik örnekler ancak araştırmayı yerine getirirken gerekli ise, kişinin mahremiyeti ile söz konusu bilgilerin ve biyolojik örneklerin gizliliği iç hukuk gereğince korunduğu durumlarda kişinin kimliği ile bağlantılı kalabilir. (e) insan genetik ve proteomik verileri toplanma ve işlenme amacı ve süreci dışında, kişinin tanımlanmasına izin verecek bir şekilde saklanmamalıdır. UNESCO Biyoetik Bildirgesinin 9.maddesinde gizlilik ve mahremiyet düzenlenmiştir.

17 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Üzerinde Devletlerin Egemenliğine Bir Bakış: İnsanlığın Ortak Mirası UNESCO İnsan Genomu Bildirgesinin 1.maddesine göre İnsan genomu insanlık ailesinin tüm üyelerinin temel bir liğini oluşturduğu gibi insanların doğasında varolan onur ve çeşitliliğinin kabul edilmesinin de dayanağıdır. Sembolik anlamda, insan genomu insanlığın mirasıdır. İnsan genetik veri kaynakları Bildirgede uluslararası hukuk anlamında «İnsanlığın Ortak Mirası» olarak belirlenmiştir. İnsanlığın ortak mirası kavramı, devletlerin ilgili değerler üzerinde münhasır egemenlik iddialarını önleyen bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Devletlerin egemenlik iddiaları dışında kalan bu değerler, insanlığın ortak yararı amacına kullanılan ve gelecek nesillere aktarılması gereken ortak bir mirası ortaya koymaktadır. Ancak gelişen teknolojik gelişmeler, bu değerlerin ticarileşmesine neden olmakta; münhasıran devlet egemenliğinin tartışılmasına yol açmaktadır. Bu tartışma, bu değerlere erişebilecek teknolojiye sahip sanayileşmiş/gelişmiş devletler ile az gelişmiş ve gelişmekte olan devletler arasında devam etmektedir. Gelişmiş devletlerin teknolojik üstünlükleri ile bu değerlere erişme hakları bulunduğu iddiası karşısında ilgili değerlerin bütün insanlığa ait olduğu ve bu değerlerden elde edilecek yararın hakkaniyetli olarak bölüşümü iddiasında bulunan az gelişmiş veya gelişmekte olan devletlerin iddiaları çatışmaktadır.

18 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Üzerinde Devletlerin Egemenliğine Bir Bakış: İnsanlığın Ortak Mirası İnsan genetik veri kaynaklarına ilişkin «insanlığın ortak mirası» olma iddiasına ilişkin UNESCO Bildirgelerine şu hususlar yansımıştır: İnsan Genomu Bildirgesi 12.maddesi uyarınca, «a) İnsan onur ve haklarına saygı kapsamında herkes, insan genomu konusundaki biyoloji, genetik ve tıpdaki ilerlemelere erişim hakkına sahiptir. b) Bilginin gelişmesi için gerekli olan araştırma özgürlüğü, düşünce özgürlüğünün bir parçasıdır. Biyoloji, genetik ve tıpdaki uygulamalar dahil olmak üzere insan genomu ile ilgili araştırma uygulamaları, acılarını dindirmek ile bireylerin ve tüm insanlığın sağlığını iyileştirmeyi amaçlamalıdır.» İnsan Genomu Bildirgesi 15.maddesi uyarınca, «Devletler, insan haklarına, temel özgürlüklere, insan onuruna saygı göstermek ve toplum sağlığını korumak amacı ile bu Bildirgede öngörülen ilkelere uygun olarak insan genomu ile ilgili araştırmaların serbestçe yürütülüş çerçevesini belirlemek için gerekli önlemleri almalıdır. Devletler, araştırma sonuçlarının barışçı olmayan amaçlarla kullanılmamasını sağlamak için çaba göstermelidir.» İnsan Genomu Bildirgesi 18.maddesi uyarınca «Devletler, bu Bildirgede öngörülen ilkelere gerekli saygı çerçevesinde insan genomu, insan çeşitliliği ve genetik araştırmalarla ilgili bilimsel bilgilerin uluslararası yayılımını desteklemeye devam etmeye ve bu bağlamda özellikle sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında bilimsel ve kültürel işbirliğini geliştirmeye çaba göstermelidir.»

19 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Üzerinde Devletlerin Egemenliğine Bir Bakış İnsan genetik veri kaynaklarına ilişkin «insanlığın ortak mirası» olma iddiasına ilişkin UNESCO Bildirgelerine şu hususlar yansımıştır: İnsan Genomu Bildirgesi 19.maddesi uyarınca, «a) Gelişmekte olan ülkelerle uluslararası işbirliği çerçevesinde devletler aşağıdaki amaçlara yönelen önlemleri desteklemelidir. i. İnsan genomu ile ilgili araştırmalara bağlı risk ve yararların değerlendirilmesi ve kötüye kullanımının önlenmesi, ii. Özel sorunlarını da göz önünde tutarak gelişmekte olan ülkelerin insan biyolojisi ve genetiği ile ilgili araştırma yapabilme kapasitelerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, iii. Ekonomik ve sosyal ilerlemeyi herkesin yararına desteklemek için, gelişmekte olan ülkelerin bilimsel ve teknolojik araştırmaların ilerlemelerinden yararlanmasını sağlamak, iv. Biyoloji, genetik ve tıp dallarında bilimsel bilgi ve verilerin serbestçe alışverişinin özendirilmesi, b) Yetkili uluslararası kuruluşlar, Devletler tarafından yukarıdaki amaçlar doğrultusunda yapılacak girişimleri desteklemeli ve geliştirmelidir.»

20 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Üzerinde Devletlerin Egemenliğine Bir Bakış: İnsanlığın Ortak Mirası İnsan genetik veri kaynaklarına ilişkin «insanlığın ortak mirası» olma iddiasına ilişkin UNESCO Bildirgelerine şu hususlar yansımıştır: UNESCO İnsan Genetik Verileri Bildirgesinin 18. maddesine göre, «(a) Devletler, uluslararası sözleşmeler ve kendi iç hukukları doğrultusunda verilere adil erişim sağlanabilmesi için ve uluslararası tıbbi ve bilimsel işbirliğinin güçlendirilebilmesi açısından, insan genetik ve proteomik verileri ve biyolojik örneklerin sınırlar ötesi akışını düzenlemelidir. Böyle bir sistem, alıcı tarafın, bu bildirgenin ilkelerine göre verilerin ve örneklerin yeterince korunmasını güvence altına almaya çalışmalıdır. (b) Devletler, özellikle sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında kültürel ve bilimsel işbirliğini güçlendirmek amacı ile insan genetik ve proteomik verileri hakkındaki bilimsel bilgilerin uluslararası yayılımını destekleyerek Bildirge nin ilkelerine uygun olacak şekilde her türlü çabayı sarf etmelidir. (c) Araştırmacılar, bilimsel ve etik yaptırımlara ve Madde 14 ün hükümlerine karşılıklı saygı göstererek, söz konusu taraflarca bu bildirgede belirtilmiş olan ilkelere uyulduğu sürece bilimsel bilginin paylaşımını güçlendirmek amacıyla insan genetik ve proteomik verilerinin serbest bir şekilde dolaşımını desteklemeli ve işbirliğini destekleyici ilişkilerin kurulması için çaba harcamalıdır. Aynı zamanda bu amaçlar doğrultusunda araştırma sonuçlarını zamanında yayınlamaya çalışmalıdırlar.» UNESCO Biyoetik Bildirgesi 15.madde «Yararların Paylaşılması»; 16.madde «Gelecek Kuşakların»

21 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Üzerinde Devletlerin Egemenliğine Bir Bakış: İnsanlığın Ortak Mirası Bildirgede yer alan bu hükümler, İnsan Genomu Bildirgesinin ifadesi ile tam bir insanlığın ortak mirası kavramından değil de sembolik bir mirastan bahsetmektedir. Ancak ticarileştirilmesi mümkün olan genetik veri kaynaklarından elde edilen yararın paylaşımına ilişkin tedbirlerin alınması, insanlığın ortak yararının sağlanması için insanlığın mirası kavramının çok katılımlı bir uluslararası sözleşme ile teminat altına alınması ve bunun denetimi için bir uluslararası örgütün teşkili, insanlığın ortak mirası niteliğine sahip genetik veri kaynaklarının üzerindeki faaliyetlerden elde edilen yararın hakkaniyetli paylaşımına imkan tanıyacaktır. İnsanlığın ortak mirası, uluslararası örf adet hukuku kuralı haline dönüşmekte midir?

22 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Ticarileşmesi: İnsanlığın Ortak Mirası İnsan genetik verileri kaynaklarının, teknolojik gelişimine paralel olarak metalaşması ticari faaliyetlere konu olmasını getirmektedir. Özellikle genetik verilerin fikri mülkiyette konu olması konusunda tarih ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 82.maddesine 3.fıkrasının (ç) ve (d) bendine göre; «(ç) Oluşumunun ve gelişiminin çeşitli aşamalarında insan bedeni ve bir gen dizisi veya kısmi gen dizisi de dâhil olmak üzere insan bedeninin öğelerinden birinin sadece keşfine. (d) İnsan klonlama işlemleri, insan eşey hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri, insan embriyosunun sınai ya da ticari amaçlarla kullanılması, insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlara» ilişkin buluşlar patentlenemez.

23 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Ticarileşmesi: İnsanlığın Ortak Mirası 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 82.maddesine 3.fıkrasının (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen yasaklar dışında genetik kaynağa veya genetik kaynakla bağlantılı geleneksel bilgiye dayanan buluşların patent alabilmeleri mümkün olacaktır. Zira Sınai Mülkiyet Kanununun 90.maddesinin 4.fıkrası uyarınca, «Buluş, genetik kaynağa veya genetik kaynakla bağlantılı geleneksel bilgiye dayanıyorsa bu kaynağın nereden alındığına ilişkin açıklamaya, patent başvurusunda yer verilir.» şartı patent başvurusu için getirilmiştir.

24 İnsan Genetik Veri Kaynaklarının Ticarileşmesi: İnsanlığın Ortak Mirası İzlanda da, ülkede bulunan bu genetik hazineden en iyi şekilde yararlanmak için ulusal bir kurum olarak decode şirketi kurulmuş, bu kuruma DNA örneklerini toplayıp, üzerinde çalışmalar yapma ve hatta ticarileştirme hakları tanınmıştır. Nitekim decode da bir ilaç şirketi olan Hoffman-LaRoche a veri bankalarını kullanma hakkı vermiştir. Bunu karşılığında da söz konusu veri bankalarının kullanımı ile üretilecek ilaçlar İzlandalılara ücretsiz olarak verilecektir. Buna benzer bir düzenleme de Tonga Adalarında Sağlık Bakanlığı 2002 yılında Avusturyalı biyoteknoloji şirketi Autogen ile sözleşme yaparak şirkete kan örneklerinin münhasır ticari kullanım hakkını vermiştir. Ancak bu iki proje de başarıya ulaşmamıştır.

25 Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını (1) İnsan Onurunun Anayasanın başlangıç bölümünün 6. paragrafında, «Her Türk vatandaşının bu Anayasadaki temel hak ve hürriyetlerden eşitlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak millî kültür, medeniyet ve hukuk düzeni içinde onurlu bir hayat sürdürme ve maddî ve manevî varlığını bu yönde geliştirme hak ve yetkisine doğuştan sahip olduğu;» ifade edilmektedir. İnsan onuru, insanın hangi koşullar altında olursa olsun salt insan oluşunun kazandırdığı değerin korunmasını ifade eder. (Anayasa mah tarih ve E.1963/132, K.1969/29)

26 Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını (2) Kişinin Maddi ve Manevi Varlığı ve Kişisel Verilerin Anayasa m.17/1 uyarınca, «Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.» Anayasa m.20 ye göre, «Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir.»

27 Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını 6698 sayılı Kişisel Verilerin Hakkında Kanun ( tarih ve sayılı RG.) Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları MADDE 6- (1) Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri özel nitelikli kişisel veridir. (2) Özel nitelikli kişisel verilerin, ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasaktır. (3) Birinci fıkrada sayılan sağlık ve cinsel hayat dışındaki kişisel veriler, kanunlarda öngörülen hâllerde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir. Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir. (4) Özel nitelikli kişisel verilerin işlenmesinde, ayrıca Kurul tarafından belirlenen yeterli önlemlerin alınması şarttır.

28 Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu ( tarih ve sayılı RG.) Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı MADDE 3- (1) Herkes, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada eşittir. (2) Bu Kanun kapsamında cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık yasaktır. (3) Ayrımcılık yasağının ihlali hâlinde, konuya ilişkin görev ve yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ihlalin sona erdirilmesi, sonuçlarının giderilmesi, tekrarlanmasının önlenmesi, adli ve idari yoldan takibinin sağlanması amacıyla gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. (4) Ayrımcılık yasağı bakımından sorumluluk altında olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri, yetki alanları içerisinde bulunan konular bakımından ayrımcılığın tespiti, ortadan kaldırılması ve eşitliğin sağlanması için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

29 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Kişisel verilerin kaydedilmesi Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını Madde 135- (1) Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. (2) (2) Kişisel verinin, kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin olması durumunda birinci fıkra uyarınca verilecek ceza yarı oranında artırılır. (3) Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme Madde 136- (1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Nitelikli haller Madde 137- (1) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların; a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle, b) Belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle, İşlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Verileri yok etmeme Madde 138- (1) Kanunların belirlediği sürelerin geçmiş olmasına karşın verileri sistem içinde yok etmekle yükümlü olanlara görevlerini yerine getirmediklerinde bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilir. (5) (2) (Ek: 21/2/ /5 md.) Suçun konusunun Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre ortadan kaldırılması veya yok edilmesi gereken veri olması hâlinde verilecek ceza bir kat artırılır.

30 Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını Genetik Hastalıkları Tanı Merkezleri Yönetmeliği Yasaklar Madde 17- Bu Yönetmelik ile gösterilen vasıf ve şartlarda olmayarak izin belgesi veya ruhsatname alınmadan hekimler ve diğer şahıslar tarafından genetik tanı için özel genetik tanı merkezleri açılması veya oturdukları yerlerin bir bölümünün bu uygulamaya tahsis edilmesi yasaktır. Bu yasağa ve Yönetmelik hükümlerine uymadığı tespit edilenlerin faaliyetleri Bakanlıkça durdurulur. Cinsiyete bağlı hastalıklar dışında cinsiyet belirleme yapılamaz. Yukarıdaki fıkralardaki yasaklara ve Bakanlığın bu konuda çıkardığı emirlere uymayanlar hakkında genel hükümlere göre takibat yapılır. Açılma Ruhsatnamesi ve İzin Belgesinin İptali Madde 18- Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara uymayan veya uygulamaları Komisyon tarafından yeterli bulunmayan merkezlerin izin belgeleri ve ruhsatnameleri, Komisyon un görüşü de alınarak, Bakanlıkça iptal edilir. Cinsiyete bağlı hastalıklar dışında cinsiyeti belirlediği tespit edilen genetik tanı merkezlerinin ruhsatı bir daha verilmemek üzere geri alınır. Mesul müdür hiç bir merkezde bir daha mesul müdür olarak çalışamaz. Rıza Madde 19- Genetik tanı merkezlerinde, başvuranın bilgilendirilmiş onay formu ile (EK:3) rızası alınmadan işlem yapılamaz. Sonuçlar, kişinin rızası olmadan üçüncü kişilere bildirilemez.

31 Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını CEZA MUHAKEMESİNDE BEDEN MUAYENESİ, GENETİK İNCELEMELER VE FİZİK KİMLİĞİN TESPİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK Moleküler genetik incelemeler Madde 12 - Bu Yönetmelikte öngörülen işlemlerle elde edilen örnekler üzerinde, soy bağının veya elde edilen bulgunun şüpheli veya sanığa ya da mağdura ait olup olmadığının tespiti için zorunlu olması hâlinde moleküler genetik incelemeler yapılabilir. Alınan örnekler üzerinde bu amaçlar dışında tespitler yapılmasına yönelik incelemeler yasaktır. Birinci fıkra uyarınca yapılabilen incelemeler, bulunan ve kime ait olduğu belli olmayan beden parçaları üzerinde de yapılabilir. Birinci fıkranın ikinci cümlesi, bu hâlde de uygulanır. Bilirkişi incelemesi Madde 13/1 - Bu Yönetmeliğin 12 inci maddesi hükümleri uyarınca moleküler genetik incelemeler yapılmasına sadece hâkim karar verebilir. Kararda inceleme ile görevlendirilen bilirkişi de gösterilir.

32 Genetik Veri Kaynaklarının Ulusal Hukukta Türk Hukukunda Genetik Veri Kaynaklarını CEZA MUHAKEMESİNDE BEDEN MUAYENESİ, GENETİK İNCELEMELER VE FİZİK KİMLİĞİN TESPİTİ HAKKINDA YÖNETMELİK Moleküler genetik inceleme sonuçlarının gizliliği Madde 14 - Bu Yönetmelik hükümlerine göre alınan örnekler üzerinde yapılan inceleme sonuçları, kişisel veri niteliğinde olup, başka bir amaçla kullanılamaz; dosya içeriğini öğrenme yetkisine sahip bulunan kişiler tarafından bir başkasına verilemez. Bu bilgiler, kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz süresinin dolması, itirazın reddi, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilip kesinleşmesi hâllerinde Cumhuriyet savcısının huzurunda ve uygun göreceği usullerle yok edilir ve bu husus dosyasında muhafaza edilmek üzere tutanağa geçirilir. Olay yerinden elde edilen diğer delillere ilişkin hükümler saklıdır. Bilirkişi tarafından yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular ilgili makama gönderilir; bulgular üzerinden moleküler genetik analizler için izole edilen DNA örnekleri bilirkişi tarafından rapor hazırlandıktan sonra imha edilir ve bu husus raporda açıkça belirtilir. Moleküler genetik incelemelerin özel kalıtsal karakterler hakkındaki açıklamayı içermediği bilinen kromozom bölgesi ile sınırlı kalmasına özen gösterilir.

33 Kaynakça Bak, B.: İlaçta Zorunlu Patent Lisansı, Ankara Barosu Dergisi, Y.:2011, S.3, s Çankaya, H.: Biyoteknoloji ve İnsan Hakları, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Demir, A.: Etik Açıdan İnsan Genom Projesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Y.: 12, S.:23, 2013, s Demirayak, E.B.: Hayat ve Sağlık Sözleşmelerinde Genetik Test Sonuçlarının Kullanılması, Adalet Yayınları, Ankara Dülger, M.: Homo Commoditus: Sahip Olmak, Genetik Metalar ve Fikri Mülkiyet, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, C. LXXII, S. 1, 508, 2014, s Gürbüz, M.: Kişilik Hakkı Açısından Tıbbi Genetik Analizler, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Eskişehir Kıvılcım, Z.: Uluslararası Kamu Hukukunda İnsanlığın Ortak Mirası, XII Levha Yayıncılık, İstanbul 2010.

İNSAN GENOMU VE İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ

İNSAN GENOMU VE İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ İNSAN GENOMU VE İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ UNESCO Genel Konferansı, UNESCO Anayasası Başlangıç Bölümü nün insan onuru, eşitliği ve insanın kişiliğine saygıya ilişkin demokratik ideal e atıfta bulunduğunu

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunması. Av. Dr. Barış GÜNAYDIN

Kişisel Verilerin Korunması. Av. Dr. Barış GÜNAYDIN Kişisel Verilerin Korunması Av. Dr. Barış GÜNAYDIN bgunaydin@yildirimhukuk.com.tr Gizlilik ve Kişisel Veri Gizlilik herkesi ilgilendiren en temel toplumsal değerlerden biridir. Gerek tüm ticari alışverişimiz

Detaylı

Türkiye Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Bilgi

Türkiye Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Bilgi Nisan 2016 Türkiye Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Hakkında Bilgi Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 24 Mart 2016 tarihinde yasalaşmış ve 07 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu kanundaki

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU. Av. Gürbüz YÜKSEL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU. Av. Gürbüz YÜKSEL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU Av. Gürbüz YÜKSEL GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 663 sayılı KHK Md.11 Sağlık Bakanlığı bilişim uygulamalarını yürütmek üzere doksanlı

Detaylı

Biyoetik İhtisas Komitesi Prof. Dr. Meral Özgüç

Biyoetik İhtisas Komitesi Prof. Dr. Meral Özgüç Biyoetik İhtisas Komitesi Prof. Dr. Meral Özgüç UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Temel Bilimler ve Biyoetik Komiteleri Başkanı Komite Başkanı: Prof. Dr. Meral ÖZGÜÇ Temel Bilimler ve

Detaylı

Madde 8- Herkes, özel ve aile yaşamına, konutuna, ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir.

Madde 8- Herkes, özel ve aile yaşamına, konutuna, ve haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Özel hayatın ve buna bağlı olarak kişinin kendisine ait sağlık verilerinin korunması ulusal ve uluslar arası mevzuatta açık ve ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerin tamamında hastaya ait kişisel

Detaylı

Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik

Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik CEZA MUHAKEMESİNDE BEDEN MUAYENESİ, GENETİK İNCELEMELER VE FİZİK KİMLİĞİN TESPİTİ HAK Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete

Detaylı

MAN TÜRKİYE ANONİM ŞİRKETİ ÇALIŞAN ADAYLARININ KİŞİSEL VERİLERİNİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN POLİTİKA Revizyon Tarihi:

MAN TÜRKİYE ANONİM ŞİRKETİ ÇALIŞAN ADAYLARININ KİŞİSEL VERİLERİNİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN POLİTİKA Revizyon Tarihi: MAN TÜRKİYE ANONİM ŞİRKETİ ÇALIŞAN ADAYLARININ KİŞİSEL VERİLERİNİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN POLİTİKA Revizyon Tarihi: 01.05.2018 1. Amaç MAN Türkiye Anonim Şirketi ( MAN veya Şirket ), çalışan adaylarının kişisel

Detaylı

KEMER YAPI VE TURİZM A.Ş SAYILI KVK KANUNU HAKKINDA BİLGİLENDİRME VE ŞİRKET UYGULAMASI

KEMER YAPI VE TURİZM A.Ş SAYILI KVK KANUNU HAKKINDA BİLGİLENDİRME VE ŞİRKET UYGULAMASI KEMER YAPI VE TURİZM A.Ş. 6698 SAYILI KVK KANUNU HAKKINDA BİLGİLENDİRME VE ŞİRKET UYGULAMASI 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun hakkında bilgilendirme ve kanun kapsamında şirket uygulamasının

Detaylı

Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik

Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik Ceza Muhakemesinde Beden Muayenesi, Genetik İncelemeler ve Fizik Kimliğin Tespiti Hakkında Yönetmelik Yayımlandığı Resmî Gazete nin Tarihi: 1 Haziran 2005 Sayı: 25832 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu El Kitabı. KP Veri Danışmanlığı A.Ş

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu El Kitabı. KP Veri Danışmanlığı A.Ş Kişisel Verilerin Korunması Kanunu El Kitabı 2017 KP Veri Danışmanlığı A.Ş. info@kpveri.com 90 216 700 18 33 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu: Nedir? Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ( KVKK ) 7 Nisan

Detaylı

Hukuki Açıdan Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması. Prof. Dr. TEKİN MEMİŞ İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Hukuki Açıdan Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması. Prof. Dr. TEKİN MEMİŞ İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuki Açıdan Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Prof. Dr. TEKİN MEMİŞ İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi CAMDAN İNSAN ÇAĞINDA Bir taraftan devletler HUKUK Bir taraftan devlet... Diğer taraftan

Detaylı

MAGMAWELD Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

MAGMAWELD Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası MAGMAWELD Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası İçindekiler 1. Giriş... 3 2. Tanımlar... 3 3. Amaç... 4 4. Kapsam... 4 5. Sorumluluklar... 4 6. Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Genel

Detaylı

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 32/2014. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 24 Şubat 2014 tarihli Kırkaltıncı Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası Anayasanın 94 üncü

Detaylı

Hukuki Durum: Av. R. Oya Söylemez ÖDD Yönetim Kurulu Üyesi

Hukuki Durum: Av. R. Oya Söylemez ÖDD Yönetim Kurulu Üyesi Hukuki Durum: Av. R. Oya Söylemez ÖDD Yönetim Kurulu Üyesi HUKUK Hukukun teknik anlamı "Belirli bir zamanda belirli bir toplumdaki ilişkileri düzenleyen ve uyulması devlet zoruna (müeyyide) bağlanmış kurallar

Detaylı

Özel Nitelikli Kişisel Veri İşleme Prosedürü

Özel Nitelikli Kişisel Veri İşleme Prosedürü Sayfa 1 / 6 Veri Toplama, Akış ve İşleme Sayfa 2 / 6 İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 3 2. HEDEFLER... 3 3. KAPSAM VE SORUMLULUK... 3 4. TANIMLAR... 3 5. ÖZEL NİTELİKLİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLEYECEK ÇALIŞANLARA İLİŞKİN

Detaylı

İNSANLARDA BİYOLOJİK MATERYAL İLE YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLAR

İNSANLARDA BİYOLOJİK MATERYAL İLE YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLAR İNSANLARDA BİYOLOJİK MATERYAL İLE YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLAR Nurten A. Akarsu, Tıp ve Bilim Doktoru Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi Gen Haritalama Fasilitesi nakarsu@hacettepe.edu.tr 312-305

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI 1. Kapsam a. İşbu Kişisel Verilerin Korunması Politikasının ( Politika ) amacı, JTI Tütün Ürünleri Pazarlama A.Ş., JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş. ve JTI Yaprak Tütün

Detaylı

Kağıt Ortamdaki Kayıtların Güvenliği

Kağıt Ortamdaki Kayıtların Güvenliği Kağıt Ortamdaki Kayıtların Güvenliği Çeşitli örgüt yapıları içinde yer alan 60 hastanene: % 43 ünün kağıt hasta dosyalarını diğer evrak arşiv sistemi içinde tuttukları, %93 ünün sadece yatan hastalar için

Detaylı

Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya

Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya Sigorta Sektörü Açısından Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması Dr. Halit Başkaya TANIM Kişisel Veri (*): Belirli veya kimliği belirlenebilir gerçek ve tüzel kişilere ilişkin bütün bilgiler Ad, soyad Doğum

Detaylı

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu. Durmuş YILDIRAN Yeminli Mali Müşavir

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu. Durmuş YILDIRAN Yeminli Mali Müşavir 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Durmuş YILDIRAN Yeminli Mali Müşavir KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURUMU(KVKK) Kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere, idari ve mali özerkliğe sahip ve

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 13 Temmuz 2016 1. Genel KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ( Kanun ) 24 Mart 2016

Detaylı

Sanko Holding Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası

Sanko Holding Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası SAYFA NO: 1 / 6 1. Amaç Sanko Holding Veri Saklama ve KVKK uyum prosedürleri; çalışanlarımızın, müşterilerimizin, tedarikçilerimizin ve Sanko Holding ve iştirakleri ile iletişim ve işbirliği içinde olan

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURUMU

KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURUMU KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA KURUMU 6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU Yasal Altyapı 2010 yılında yapılan değişiklikle Anayasanın 20 nci maddesine bir fıkra eklenerek kişisel verilerin korunması

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatına Kısa Bir Bakış ve Uyum Süreçlerine İlişkin Güncel Tespitler. Av. Yasemin Semiz

Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatına Kısa Bir Bakış ve Uyum Süreçlerine İlişkin Güncel Tespitler. Av. Yasemin Semiz Kişisel Verilerin Korunması Mevzuatına Kısa Bir Bakış ve Uyum Süreçlerine İlişkin Güncel Tespitler Av. Yasemin Semiz ysemiz@paksoy.av.tr Av. Begüm Nişli bnisli@paksoy.av.tr 21 Şubat 2018 1. Kişisel Verilerin

Detaylı

Aydınlatma Yükümlülüğü ve Açık Rıza Beyanı

Aydınlatma Yükümlülüğü ve Açık Rıza Beyanı Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Yükümlülüğü Ve Açık Rıza Metni BYUAŞ Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) Çalışmamız Hakkında BYUAŞ, Veri güvenliğine büyük önem vermektedir. Kurumumuz

Detaylı

HASTA HAKLARI VE HASTA MAHREMİYETİNDE GÜNCEL GÜNDEM: KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİ

HASTA HAKLARI VE HASTA MAHREMİYETİNDE GÜNCEL GÜNDEM: KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİ 1 HASTA HAKLARI VE HASTA MAHREMİYETİNDE GÜNCEL GÜNDEM: KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİ Av. Ahmet Esad BERKTAŞ (LL.M) T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sağlık Bilişimi Hukuku Danışmanı

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI MEVZUATI VE UYUM KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK HUSUSLAR

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI MEVZUATI VE UYUM KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK HUSUSLAR KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI MEVZUATI VE UYUM KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK HUSUSLAR 20.11.2017 Av. Tuba (Özyıldırım) Zara, Av. Duygu Beyazo Kişisel verilerin ancak ilgili kişinin açık rızasıyla, bir hukuki

Detaylı

ECZACIBAŞI TOPLULUĞU KURULUŞLARI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI

ECZACIBAŞI TOPLULUĞU KURULUŞLARI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI ECZACIBAŞI TOPLULUĞU KURULUŞLARI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI Eczacıbaşı Holding A.Ş. ve aşağıda tanımlandığı şekliyle tüm Bağlı Şirketleri ( Eczacıbaşı Topluluğu Kuruluşları ) için kişisel verilerinizin

Detaylı

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ

ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ 209 ULUSAL VEYA ETNİK, DİNSEL VEYA DİLSEL AZINLIKLARA MENSUP OLAN KİŞİLERİN HAKLARINA DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 20 Aralık 1993 tarihli ve 47/135 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUN UNUN AMACI VE KAPSAMI

6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUN UNUN AMACI VE KAPSAMI 6698 SAYILI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUN UNUN AMACI VE KAPSAMI AMAÇ 2010 yılında 5982 sayılı Kanunla Anayasanın 20. maddesine eklenen ek fıkra Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını

Detaylı

KLİNİK ARAŞTIRMALAR ve HUKUKİ TEMELLERİ

KLİNİK ARAŞTIRMALAR ve HUKUKİ TEMELLERİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ve HUKUKİ TEMELLERİ Av. Bilge Aydın KLİNİK ARAŞTIRMALAR Tanımı Önemi Temel İlkeler Uygunluk Şartları Yasal Düzenlemeler Nedir? Tanımı Temel İlkeler Bireye Saygı Zarar Vermeme Yararlılık

Detaylı

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ

DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ 215 DİN VEYA İNANCA DAYANAN HER TÜRLÜ HOŞGÖRÜSÜZLÜĞÜN VE AYRIMCILIĞIN TASFİYE EDİLMESİNE DAİR BİLDİRİ Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nun 25 Kasım 1981 tarihli ve 36/55 sayılı Kararıyla ilan edilmiştir.

Detaylı

ÖZEL HAYATIN VE HAYATIN GİZLİ ALANININ CEZA HUKUKUYLA KORUNMASI (TCK m )

ÖZEL HAYATIN VE HAYATIN GİZLİ ALANININ CEZA HUKUKUYLA KORUNMASI (TCK m ) ÖZEL HAYATIN VE HAYATIN GİZLİ ALANININ CEZA HUKUKUYLA KORUNMASI (TCK m.132-133-134) 1. Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlarla Korunan Hukuki Değer Olarak Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına

Detaylı

DUMANKAYA İNŞAAT SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

DUMANKAYA İNŞAAT SANAYİ ve TİCARET A.Ş. Sayfa No 1/6 DUMANKAYA İNŞAAT SANAYİ ve TİCARET A.Ş. A. KAPSAM Kişisel Verilerin Korunması ve Gizlilik Politikası Dumankaya İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. Bundan sonra kısaca Dumankaya olarak anılacaktır

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunmasında İç Denetimin Rolü. #Tidekongre2016

Kişisel Verilerin Korunmasında İç Denetimin Rolü. #Tidekongre2016 Kişisel Verilerin Korunmasında İç Denetimin Rolü #Tidekongre2016 A. Burak Sadıç 2014 yılında katıldığı PricewaterhouseCoopers Türkiye ofisinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Hizmetleri Lideri olarak

Detaylı

6698 SAYILI KANUN DA YER ALAN KURUMSAL TERİMLER

6698 SAYILI KANUN DA YER ALAN KURUMSAL TERİMLER 6698 SAYILI KANUN DA YER ALAN KURUMSAL TERİMLER I. KİŞİSEL VERİ Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade eder. Kişilerin adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yeri,

Detaylı

ERBİL BEYTAR İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİN VE KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASI

ERBİL BEYTAR İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİN VE KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASI ERBİL BEYTAR İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİN VE KİŞİSEL VERİLERİNİN KORUNMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1 KİŞİLİK HAKKI VE KİŞİLİĞİN KORUNMASI 1. KİŞİLİK KAVRAMI VE İÇERİĞİ...5

Detaylı

Milletlerarası Sözleşme

Milletlerarası Sözleşme Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından İnsan Hakları ve İnsan Haysiyetinin Korunması Sözleşmesi: İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Kanun No. 5013 Kabul

Detaylı

GÜVENCE HESABI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI

GÜVENCE HESABI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI GÜVENCE HESABI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI İÇİNDEKİLER POLİTİKA HAKKINDA...3 1 KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN İLKELER...3 2 HESAP TARAFINDAN KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENME AMAÇLARI...4

Detaylı

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 34. Dünya Hekimler Toplantısı nda kabul edilmiş (Lizbon, Portekiz, Eylül/Ekim 1981), 47. Dünya Hekimler Birliği Kurultayı nda değişikliğe uğramış (Bali,

Detaylı

TECHPOİNT SERVİS VE DESTEK HİZMETLERİ A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİNE DAİR POLİTİKA

TECHPOİNT SERVİS VE DESTEK HİZMETLERİ A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİNE DAİR POLİTİKA TECHPOİNT SERVİS VE DESTEK HİZMETLERİ A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİNE DAİR POLİTİKA Maltepe / İstanbul İÇİNDEKİLER POLİTİKAMIZA DAİR... 3 1 KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE DAİR PRENSİPLER...

Detaylı

İYİ İDARE YASASI İÇDÜZENİ. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. İKİNCİ KISIM İyi İdarenin İlkeleri

İYİ İDARE YASASI İÇDÜZENİ. BİRİNCİ KISIM Genel Kurallar. İKİNCİ KISIM İyi İdarenin İlkeleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 11 Kasım 2013 tarihli Onbirinci Birleşiminde Oybirliğiyle Kabul olunan İyi İdare Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası gereğince Kuzey

Detaylı

Sayı: 27/2013 İYİ İDARE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Sayı: 27/2013 İYİ İDARE YASASI. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 11 Kasım 2013 tarihli Onbirinci Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan İyi İdare Yasası Anayasanın 94 üncü maddesinin (1) inci fıkrası gereğince Kuzey

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME FORMU

KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME FORMU KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME FORMU ŞİRKETİ olarak kişisel verilerinizin güvenliği hususuna yüksek derecede hassasiyet göstermekteyiz. Bu bilinçle, DOĞA AKADEMİ EĞİTİM HİZMETLERİ VE

Detaylı

tarihinden sonra da muayenehanelerle ilgili birçok düzenleme yapılmış bu düzenlemelerle ilgili hukuksal süreçler de devam etmektedir.

tarihinden sonra da muayenehanelerle ilgili birçok düzenleme yapılmış bu düzenlemelerle ilgili hukuksal süreçler de devam etmektedir. Danıştay 15. Dairesi nin Karar Gerekçeleri Bilindiği üzere, 03.08.2010 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan yönetmelik ile muayenehaneler için milat niteliği taşıyan değişiklikler yapılmıştır. Muayenehanelerde

Detaylı

KONU: Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmelik

KONU: Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmelik KONU: Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Sağlanması Hakkında Yönetmelik 20.10.2016 tarih ve 29863 sayılı Resmi Gazete de Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi Ve Mahremiyetinin Sağlanması

Detaylı

İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı

İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı İşçinin Kişisel Verilerinin Korunması Hakkı İlke GÜRSEL Adalet Yayınevi 1227 İÇİNDEKİLER SUNUŞ ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR GİRİŞ I. KONUNUN ÖNEMİ II. KONUNUN SINIRLANDIRILMASI III. ÇALIŞMANIN PLANI BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

TURKISHBANK A.Ş. VE İŞTİRAKLERİ KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI

TURKISHBANK A.Ş. VE İŞTİRAKLERİ KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI TURKISHBANK A.Ş. VE İŞTİRAKLERİ KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI İçindekiler 1. AMAÇ... 3 2. KAPSAM... 3 3.TANIMLAR... 4 4. POLİTİKA... 5 4.1 KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ... 5 4.2 KİŞİSEL VERİLERİN

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI İÇİNDEKİLER POLİTİKA HAKKINDA... 3 1 KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN İLKELER... 3 2 EGE SİGORTA TARAFINDAN KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENME AMAÇLARI...

Detaylı

Kabul Tarihi : 22.6.2004

Kabul Tarihi : 22.6.2004 RESMİ GAZETEDE 26.06.2004 TARİH VE 25504 SAYI İLE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. BAZI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun 5194 No. Kabul Tarihi : 22.6.2004 MADDE 1.

Detaylı

KALELİ BEST OİL PETROLCÜLÜK TİC. AŞ. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI

KALELİ BEST OİL PETROLCÜLÜK TİC. AŞ. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI KALELİ BEST OİL PETROLCÜLÜK TİC. AŞ. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar 1.1. AMAÇ Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 20 inci maddesinde; herkesin,

Detaylı

- KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI MEVZUATINA UYUM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER HAKKINDA HUKUK BÜLTENİ-

- KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI MEVZUATINA UYUM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER HAKKINDA HUKUK BÜLTENİ- - KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI MEVZUATINA UYUM İÇİN YAPILMASI GEREKENLER HAKKINDA HUKUK BÜLTENİ- I. GENEL BİLGİLER CD de, Server da depolanması, anılan verilerle başkaca hiçbir işlem yapılmasa da bir 1

Detaylı

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Ders Planı Ders İçeriği: Yasal Çerçeve Bilgi Edinme Kanunu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Çalışma Usul ve Esasları

Detaylı

Semerşah Turizm Anonim Şirketi Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Korunması Politikası 1. Giriş Semerşah Turizm Anonim Şirketi özel hayatın gizliliğine

Semerşah Turizm Anonim Şirketi Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Korunması Politikası 1. Giriş Semerşah Turizm Anonim Şirketi özel hayatın gizliliğine Semerşah Turizm Anonim Şirketi Kişisel Verilerin İşlenmesi ve Korunması Politikası 1. Giriş Semerşah Turizm Anonim Şirketi özel hayatın gizliliğine saygı duymaktadır. Bu nedenle iletişim halinde olduğu

Detaylı

TEMEL YASALAR /DÜZENLEMELER

TEMEL YASALAR /DÜZENLEMELER GİRİŞ Gelişen bilişim teknolojilerinin bütün kamu kurumlarında kullanılması hukuk alanında bir kısım etkiler meydana getirmistir. Kamu tüzel kişileri tarafından bilgisayar teknolojileri kullanılarak yerine

Detaylı

3984 sayılı kanunda şeref ve haysiyet

3984 sayılı kanunda şeref ve haysiyet 3984 sayılı kanunda şeref ve haysiyet Fikret İlkiz Anayasaya göre; herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Bilgilendirme Metni

Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Bilgilendirme Metni Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Bilgilendirme Metni Elektronik haberleşme sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren, yüzde yüz Türk sermayeli firmamız Eser Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret AŞ.

Detaylı

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI YÖNETMELİĞİ DENETİM İŞ VE İŞLEMLERİ REHBERİ Bu çalışmanın amacı, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği kapsamında yapılacak olan denetim faaliyetleri

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANAYASASI

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANAYASASI İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANAYASASI Türkiye'deki Tek Üniversite İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ANAYASASI Biz, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi nin paydaşları; gelecek kuşaklara daha yaşanabilir

Detaylı

Ad-Soyad, Cinsiyet, Doğum Tarihi, GENERAL MOBILE ÇALIŞAN ADAYI AYDINLATMA VE RIZA METNİ

Ad-Soyad, Cinsiyet, Doğum Tarihi, GENERAL MOBILE ÇALIŞAN ADAYI AYDINLATMA VE RIZA METNİ Çalışan Adayı Kimlik Bilgisi İletişim Bilgisi Özlük ve Meslek Bilgisi Özel Nitelikli Kişisel Veri Diğer Ad-Soyad, Cinsiyet, Doğum Tarihi, Adres (ev), E-posta, Telefon / Cep Telefonu Öğrenim Durumu, Mezuniyet

Detaylı

BOZLU HOLDİNG A.Ş. VE GRUP ŞİRKETLERİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE MUHAFAZA EDİLMESİ HAKKINDA POLİTİKA

BOZLU HOLDİNG A.Ş. VE GRUP ŞİRKETLERİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE MUHAFAZA EDİLMESİ HAKKINDA POLİTİKA BOZLU HOLDİNG A.Ş. VE GRUP ŞİRKETLERİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE MUHAFAZA EDİLMESİ HAKKINDA POLİTİKA 1- AMAÇ I. BÖLÜM AMAÇ VE TEMEL İLKELER Bu Politikanın amacı kişisel verilerin Bozlu Holding A.Ş.

Detaylı

KİŞİSEL VERİ İŞLEME ENVANTERİ VE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI

KİŞİSEL VERİ İŞLEME ENVANTERİ VE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI POLİTİKASI Sayfa No Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ İşbu İmha Politikası, SAN. Ve TİC. LTD. ŞTİ. olarak veri sorumlusu sıfatı ile elimizde bulundurduğumuz kişisel verilerin 29677 sayılı 6698 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI AYDINLATMA METNİ. TANIMLAR : 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI AYDINLATMA METNİ. TANIMLAR : 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Sayfa No: 1 / 5 TANIMLAR KVKK : 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu DyDo Grup Şirketleri : DyDo Drinco Turkey Della Gıda San. ve Tic. A.Ş. İlk Mevsim Meyve Suları Pazarlama A.Ş. Bahar Su San.

Detaylı

TARİŞ ZEYTİN A.Ş. TARAFINDAN 6698 SAYILI KANUN KAPSAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN POLİTİKA

TARİŞ ZEYTİN A.Ş. TARAFINDAN 6698 SAYILI KANUN KAPSAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN POLİTİKA TARİŞ ZEYTİN A.Ş. TARAFINDAN 6698 SAYILI KANUN KAPSAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN POLİTİKA 1 Bölüm 1. Politika nın Amacı ve Yürürlüğü 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması

Detaylı

Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi

Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi BANTAŞ NAKİT VE KIYMETLİ MAL TAŞIMA VE GÜVENLİK HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ ÇALIŞAN ADAYLARININ KİŞİSEL VERİLERİNİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN POLİTİKA (AYDINLATMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ) 1. Amaç Bantaş Nakit ve Kıymetli

Detaylı

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.]

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] [Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] Giriş Hekimler, hastaları ve geniş toplum kesimleri arasındaki ilişkilerde son yıllarda önemli değişikler

Detaylı

Önsöz. Koichiro Matsuura. Biyoetik ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi*

Önsöz. Koichiro Matsuura. Biyoetik ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi* Önsöz UNESCO Genel Konferansı Biyoetik ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini Ekim 2005 te oybirliği ile kabul etmiştir. Biyoetik tarihinde ilk kez, tek bir metin içinde öngörülen temel Biyoetik ilkelerinin

Detaylı

Nisan Özel Sayı. Önlem Alma Zamanı: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlükte. Tüm hakları saklıdır

Nisan Özel Sayı. Önlem Alma Zamanı: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlükte. Tüm hakları saklıdır Önlem Alma Zamanı: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlükte Tüm hakları saklıdır TH TH E Önlem Alma Zamanı: Kişisel Verilerin Korunması Kanunu yürürlükte Uzun süredir gündemde olan 6698 nolu Kişisel

Detaylı

DORUKNET KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI

DORUKNET KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI DORUKNET KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI Yürürlük Tarihi : 6 Nisan 2018 Bu Belge, Doruk İletişim Ve Otomasyon Tic. A.Ş. nin yazılı izni olmaksızın çoğaltılıp dağıtılamaz. 1 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004

Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004 Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004 MADDE 1. 24.6.1995 tarihli ve 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde

Detaylı

VOLVO CAR TURKEY OTOMOBİL LİMİTED ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN BAŞVURU FORMU

VOLVO CAR TURKEY OTOMOBİL LİMİTED ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN BAŞVURU FORMU VOLVO CAR TURKEY OTOMOBİL LİMİTED ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN BAŞVURU FORMU 1. Genel Bilgi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 20. maddesi uyarınca, herkes kendisi ile ilgili kişisel verilerin

Detaylı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Hak Kavramı Herhangi bir varlığın, kanuni veya ahlaki gerekçelerle, sahip olması veya yapabilmesi olağan şeyler.. Hak Kavramı Kazanımlara

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 28350 YÖNETMELİK GENEL SAĞLIK SİGORTASI VERİLERİNİN GÜVENLİĞİ VE PAYLAŞIMINA İLİŞKİN BİRİNCİ BÖLÜM

Resmî Gazete Sayı : 28350 YÖNETMELİK GENEL SAĞLIK SİGORTASI VERİLERİNİN GÜVENLİĞİ VE PAYLAŞIMINA İLİŞKİN BİRİNCİ BÖLÜM 11 Temmuz 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28350 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GENEL SAĞLIK SİGORTASI VERİLERİNİN GÜVENLİĞİ VE PAYLAŞIMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

KİŞİLİK HAKKI İHLALİ KAPSAMINDA İNSAN ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLER VE HUKUKİ SONUÇLARI

KİŞİLİK HAKKI İHLALİ KAPSAMINDA İNSAN ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLER VE HUKUKİ SONUÇLARI Hilal YÜKSEL İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi-Medeni Hukuk Araştırma Görevlisi KİŞİLİK HAKKI İHLALİ KAPSAMINDA İNSAN ÜZERİNDE YAPILAN DENEYLER VE HUKUKİ SONUÇLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

TERSAN TERSANESİ A.Ş. KVKK POLİTİKASI. HAZIRLAYAN GÖZDEN GEÇİREN ONAYLAYAN Bilgi İşlem Yöneticisi Bilgi Güvenliği Yönetim Temsilcisi Genel Müdür

TERSAN TERSANESİ A.Ş. KVKK POLİTİKASI. HAZIRLAYAN GÖZDEN GEÇİREN ONAYLAYAN Bilgi İşlem Yöneticisi Bilgi Güvenliği Yönetim Temsilcisi Genel Müdür GİRİŞ Kişisel verilerin korunması, TERSAN TERSANECİLİK A.Ş. nin (TERSAN) şirketimizin en önemli öncelikleri arasındadır. Bu konunun en önemli ayağını ise işbu Politika ile yönetilen; müşterilerin, Potansiyel

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Ekim 2016

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Ekim 2016 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Ekim 2016 Yasa 6698 sy. Yasa nın genel değerlendirilmesi 2 Giriş Sunum içeriği Kişisel Veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kişisel Verinin İşlenmesi 3 Kişisel

Detaylı

KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN İŞLENMESİ VE MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (20 Ekim 2016 tarihli sayılı Resmi Gazete)

KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN İŞLENMESİ VE MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (20 Ekim 2016 tarihli sayılı Resmi Gazete) KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN İŞLENMESİ VE MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK (20 Ekim 2016 tarihli 29863 sayılı Resmi Gazete) Yönetmelik hükümlerinin özetinden ibaret olan ve özelliklerini belirtmek

Detaylı

AYGERSAN AYDINLATMA GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI AYDINLATMA METNİ

AYGERSAN AYDINLATMA GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI AYDINLATMA METNİ AYGERSAN AYDINLATMA GEREÇLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI AYDINLATMA METNİ Kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve

Detaylı

CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN DA BELİRLENEN İLKELER

CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN DA BELİRLENEN İLKELER İnfaz hukukunun temel ilkeleri, İnfaz hukukunun diğer hukuk dalları ile ilişkisi, Uluslararası hukukta infaz hukuku, İnfaz sistemleri, Ülkemizde bulunan ceza infaz kurumları İNFAZA İLİŞKİN EVRENSEL İLKELER

Detaylı

HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ AYDINLATMA METNİ

HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ AYDINLATMA METNİ HÜR VE KABUL EDİLMİŞ MASONLAR DERNEĞİ AYDINLATMA METNİ Veri Sorumlusu: Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği Tomtom Mahallesi, Nur i Ziya Sok., No: 13, 34433, Beyoğlu / İstanbul Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar

Detaylı

ALTINBAŞ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YAPI A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI 1.1. GİRİŞ

ALTINBAŞ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YAPI A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI 1.1. GİRİŞ ALTINBAŞ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YAPI A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI 1.1. GİRİŞ Kişisel verilerin korunması, ALTINBAŞ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YAPI A.Ş. ( Şirket ) en önemli

Detaylı

Kabul Tarihi :

Kabul Tarihi : Page 1 of 7 BİYOLOJİ VE TIBBIN UYGULANMASI BAKIMINDAN İNSAN HAKLARI VE İNSAN HAYSİYETİNİN KORUNMASI SÖZLEŞMESİ: İNSAN HAKLARI VE BİYOTIP SÖZLEŞMESİNİN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN Kanun

Detaylı

Av. Dilek Temiz Özbek

Av. Dilek Temiz Özbek HUKUK BAKıŞ AÇıSı Av. Dilek Temiz Özbek İstanbul Üniversitesi Hukuk Müşavirliği HUKUK İLİŞKİSİ 13.4.2013 tarihli Klinik Araştırmalar Hakkında Yönetmelik hükümlerinde değişiklik yapan 25.6.2014 tarihli

Detaylı

Kişisel Verilerin Korunmasına ilişkin yasal mevzuatın dayanağı nedir?

Kişisel Verilerin Korunmasına ilişkin yasal mevzuatın dayanağı nedir? Kişisel Verilerin Korunmasına ilişkin yasal mevzuatın dayanağı nedir? Günümüzde gerek devlet kurumları gerekse özel kuruluşlar, her gün binlerce kişiye ilişkin çeşitli bilgilere ulaşabilmektedir. Elde

Detaylı

HASTANEYE YATAN HASTALARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ. Uz. Dr. Kemal M. HİSAR SAĞLIK BAK. T.S.H.GN.MD. AR-GE BİRİMİ

HASTANEYE YATAN HASTALARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ. Uz. Dr. Kemal M. HİSAR SAĞLIK BAK. T.S.H.GN.MD. AR-GE BİRİMİ HASTANEYE YATAN HASTALARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ Uz. Dr. Kemal M. HİSAR SAĞLIK BAK. T.S.H.GN.MD. AR-GE BİRİMİ İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adım atmaktadır.

Detaylı

İlk yayın tarihi. POLI.GRC.02 1 Bilgi Teknolojileri

İlk yayın tarihi. POLI.GRC.02 1 Bilgi Teknolojileri POLİTİKA Kişisel Veri Saklama Ve İmha Politikası Doküman No. Sürüm No. Doküman Sorumlusu İlk yayın tarihi Güncellenme Tarihi POLI.GRC.02 1 Bilgi Teknolojileri 9.2.2018 9.2.2018 1. POLİTİKANIN AMACI Bu

Detaylı

BAUHAUS İNŞAAT MALZEMELERİ VE EV GEREÇLERİ LİMİTED ŞİRKETİ 6698 SAYILI KANUN KAPSAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN POLİTİKA

BAUHAUS İNŞAAT MALZEMELERİ VE EV GEREÇLERİ LİMİTED ŞİRKETİ 6698 SAYILI KANUN KAPSAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN POLİTİKA BAUHAUS İNŞAAT MALZEMELERİ VE EV GEREÇLERİ LİMİTED ŞİRKETİ 6698 SAYILI KANUN KAPSAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİ VE KORUNMASINA İLİŞKİN POLİTİKA 2018/1 0 İÇİNDEKİLER AMAÇ... 2 KİŞİSEL VERİLERİN İŞLENMESİNE

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇU

KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇU SEDAT ERDEM AYDIN AİHM İÇTİHATLARI BAĞLAMINDA KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇU İSTANBUL ARŞİVİ İÇİNDEKİLER DANIŞMANIN ÖNSÖZÜ...VII YAZARIN ÖNSÖZÜ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1

Detaylı

Dr. Şükrü Keleş, PhD Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı 3 Mayıs 2017 Çarşamba

Dr. Şükrü Keleş, PhD Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı 3 Mayıs 2017 Çarşamba Sağlık Hizmeti Sunumunda Savunmasız / Örselenebilir Gruplara Yaklaşım Dr. Şükrü Keleş, PhD Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Sunum akışı Sağlık hizmet sunumunun amacı nedir? Savunmasız/Örselenebilir gruplar

Detaylı

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2

ÇOCUK HAKLARI HAFTA 2 HAFTA 2 Bu haftaki ders önü sorularımız: 1. Size göre hak kavramı nedir? Çocukluğunuzu da göz önünde tutarak sahip olduğunuz/olmadığınız veya kullanabildiğiniz haklarınızı tartışınız. 2 Geçmişte çocuklar

Detaylı

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T. 31.3.2014 AVUKATIN BAŞKA BİR AVUKATA KARŞI ASİL YA DA VEKİL SIFATIYLA TAKİP EDECEĞİ DAVA ( Barosuna Bir Yazı İle Bildirmemesi/Türkiye

Detaylı

TÜRKİYE DE KLİNİK ARAŞTIRMALAR VE GÖZLEMSEL İLAÇ ÇALIŞMALARINDA KAYIT ZORUNLULUĞU

TÜRKİYE DE KLİNİK ARAŞTIRMALAR VE GÖZLEMSEL İLAÇ ÇALIŞMALARINDA KAYIT ZORUNLULUĞU TÜRKİYE DE KLİNİK ARAŞTIRMALAR VE GÖZLEMSEL İLAÇ ÇALIŞMALARINDA KAYIT ZORUNLULUĞU Uzm. Ecz. Süheyla TOPRAK Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Klinik Araştırmalar Dairesi BY/BE Çalışmaları Değerlendirme

Detaylı

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği. Kişisel Verilerin Korunması Politikası. Doküman Bilgileri. Kişisel Verilerin Korunması Politikası

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği. Kişisel Verilerin Korunması Politikası. Doküman Bilgileri. Kişisel Verilerin Korunması Politikası Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği Kişisel Verilerin Korunması Politikası Doküman Bilgileri Doküman Adı Kişisel Verilerin Korunması Politikası Doküman Amacı Veri Öznesi Savunma ve Havacılık

Detaylı

1. Biyobanka ve çeşitleri 2. Temel etik sorunlar 3. Avrupa daki yasal çerçeve 4. Türkiye deki yasal çerçeve 5. Biyobanka yasa önerisi

1. Biyobanka ve çeşitleri 2. Temel etik sorunlar 3. Avrupa daki yasal çerçeve 4. Türkiye deki yasal çerçeve 5. Biyobanka yasa önerisi 1. Biyobanka ve çeşitleri 2. Temel etik sorunlar 3. Avrupa daki yasal çerçeve 4. Türkiye deki yasal çerçeve 5. Biyobanka yasa önerisi Ticari Amaçlı Biyobankalar Toplum Temelli Biyobankalar Hastalığa

Detaylı

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR Prof. Dr. Lale Büyükgönenç Nasıl Bir Süreç İzledik? 2003: HEMAR-G Etik Komisyonu 2004-Ocak: Hemşirelik Deontoloji Tüzüğü Yazılmasına Karar Verilmesi 4-5 Haziran

Detaylı

YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA KURUM POLİTİKASI

YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA KURUM POLİTİKASI YAPI KREDİ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ HAKKINDA KURUM POLİTİKASI MART 2017 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. AMAÇ VE KAPSAM... 3 3. TANIMLAR... 4 4. KİŞİSEL VERİLERİN

Detaylı

KÖK HÜCRE UYGULAMALARINDA HASTA HAKLARI. Yrd. Doç. Dr. Yahya DERYAL KTÜ-İİBF Ticaret Hukuku AD http://hukukdoktoru.ofisi.com yderyal@ktu.edu.

KÖK HÜCRE UYGULAMALARINDA HASTA HAKLARI. Yrd. Doç. Dr. Yahya DERYAL KTÜ-İİBF Ticaret Hukuku AD http://hukukdoktoru.ofisi.com yderyal@ktu.edu. KÖK HÜCRE UYGULAMALARINDA HASTA HAKLARI Yrd. Doç. Dr. Yahya DERYAL KTÜ-İİBF Ticaret Hukuku AD http://hukukdoktoru.ofisi.com yderyal@ktu.edu.tr Özet: Türk hukukunda özel olarak pozitif düzenlemeye kavuşturulmamış

Detaylı