FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ. Dr. Hüsnü YAVUZYILMAZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ. Dr. Hüsnü YAVUZYILMAZ"

Transkript

1 FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ Dr. Hüsnü YAVUZYILMAZ

2 FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ Dişlerin oklüzal yüzlerindeki anatomik oluşumların, mandibula hareketleri ile fonksiyonel uyum içinde şekillendirilmeleri.

3 FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ TEKNİKLERİ Fonksiyonel oklüzal morfolojinin, yapay olarak kazandırılmasını sağlayan oyumlama (modelajmaniplüasyon) işlemleri. Oklüzal yüz anatomisi bir sıra ile etaplar halinde şekillendirildiği için hata oranı azaltılmıştır.

4 Fonksiyonel oklüzal morfoloji teknikleri modeller üzerinde teşhis mumlaması amacı ile uygulanabileceği gibi, hasta ağzında modele edilecek dişlerin oklüzal yüz yapılarının, şekillenebilir maddeler yardımı ile tespit edilmesi şeklinde restorasyon amacı ile de uygulanabilir. Tüberkül kenar sırtı ve tüberkül fossa tekniklerinin yanı sıra çeşitli oklüzyon türleri içinde geliştirilen modelaj teknikleri bulunmaktadır. Fonksiyonel morfoloji tekniklerinde ön işlem, oklüzal yüz elemanlarının (tüberkül ve fossaların) belirlenmesidir. Tüberkül ve fossa lar kayıtsal ve kuramsal olarak iki yöntem ile belirlenirler.

5 OKLÜZAL YÜZ ELEMANLARININ BELİRLENMESİ 1. Kayıtsal olarak. 2. Kuramsal olarak. Bukko lingual boyutta belirleme. Üst diş arkında. Alt diş arkında. Karşıt diş arkından yararlanarak belirleme.

6 1- OKLÜZAL YÜZ ELEMANLARININ KAYITSAL OLARAK BELİRLENMESİ Genellikle üst çene dişlerinin oklüzal morfolojilerini fizyolojik ortamda şekillendirmek amacı ile uygulanan tekniğe "Fonksiyonel Oluşturulan Yol Tekniği (Functionally Generated Path - F.G.P.)" adı verilmektedir.

7 Fonksiyonel Oluşturulan Yol Tekniği (Functionally Generated Path - F.G.P.) Modele edilecek dişlerin oklüzal yüzlerinde şekillenebilir kıvamdaki model mumunun mandibula nın gezinme hareketleri ile karşıt dişler tarafından biçimlendirilmesi olarak tanımlanabilir. Önce, modele edilecek diş ya da dişlerin kesilmiş oklüzal yüzlerine üst kısmı retansiyonlu, resin ya da metalden ince ve dirençli bir başlık uyumlanır. Başlık ile karşıt dişler arasında en az 1 mm. kadar aralık bulunmalıdır. Ağızda şekillenebilir modelaj mumu yumuşatıldıktan sonra retansiyon yüzeyli başlık üzerine yerleştirilir ve mandibula ya, önce sentrik sonra lateral ve protrusive yönlerde sınır hareketleri yaptırılarak modelaj mumu karşıt dişler tarafından şekillendirilerek oklüzal yüzdeki tüberkül ve fossalar fonksiyonel çene hareketleri ile ağızda belirlenir.

8 Mandibulanın tüm fonksiyonel gezinmelerinde şekillenen mum oklüzal yüzey alçı yardımı ile tespit edililerek oklüzal morfolojinin detaylı modelajında karşıt yüzey (Fonksiyonel karşıt model) olarak kullanılır. Teknikte mandibulanın fizyolojik hareketleri sonucu oluşturulan oklüzal yüzeyin tüberkül çatışmalarını engelleyecek yapıda olması amaçlanır.

9 2- OKLÜZAL YÜZ ELEMANLARININ KURAMSAL OLARAK BELİRLENMESİ Fonksiyonel oklüzal morfolojinin modelaj etabından önce, çalışma yapılacak dişlerin oklüzal yüzleri; karşıt dişler ile aralarında tüberkül yüksekliklerinden biraz fazla aralık kalacak şekilde düzeltilir. İşlem sonunda sagittal yönde Spee, lateral yönde Wilson eğrilerine uyum sağlanmalıdır.

10 OKLÜZAL YÜZ ELEMANLARININ KURAMSAL OLARAK BELİRLENMESİNDE İKİ YÖNTEM UYGULANIR: 1. OKLÜZAL YÜZ ELEMANLARININ BUKKOLİNGUAL BOYUTTA BELİRLENMESİ, 2. OKLÜZAL YÜZ ELEMANLARININ KARŞIT DOĞAL DİŞ ARKINDAN YARARLANILARAK BELİRLENMESİ.

11 A- Bukko lingual boyutta belirleme Üst dişlerin fonksiyonel palatinal tüberkülleri, bukko palatinal yönde, oklüzal yüzeyin palatinal 1/3 bölümüne yakın olarak, Alt dişlerin fonksiyonel tüberkülleri, bukko lingual yönde oklüzal yüzeyin bukkal 1/3 bölümüne yakın konumlanırlar. Fonksiyona girmeyen pasif tüberküller; üst dişlerde bukkooklüzal kenara yakın, alt dişlerde ise linguooklüzal kenara yakın konumdadırlar (1/6). Fonksiyonel tüberküller santral oluğa yakın, fonksiyona girmeyen tüberküllerin ise santral oluktan uzak ve bukkooklüzal kenara yakın konumlandırılırlar. Oklüzal yüz, modelde düzgün durumda hazırlandıktan sonra, dişin bukkooklüzal en geniş boyutu yüzey üzerine çizilerek belirlenir. Elde edilen doğru üzerinde ayrılan üç eşit parça; fonksiyonel ve fonksiyona girmeyen tüberküllerin yerlerini belirlemede rehber oluşturur.

12 Çalışan ve dengeleyen tüberkül konilerinin yerleşim hatları: 1- Bukkal çizgi, 2- Bukko oklüzal çizgi, 3- Linguooklüzal çizgi, 4- Lingual çizgi, 1-4: Bukkooklüzal boyut, 5- Bukkooklüzal boyutun 1/3 bölümü (Çalışan tüberkül konisinin konum bölgesi), 6- Bukkooklüzal boyutun 1/6 bölümü (Dengeleyen tüberkül konisinin konum bölgesi).

13 B- Karşıt doğal diş arkından yararlanılarak belirleme 1. Üst diş arkında oklüzal yüz elemanlarının belirlenmesi 2. Alt diş arkında oklüzal yüz elemanlarının belirlenmesi

14 1. Üst diş arkında oklüzal yüz elemanlarının belirlenmesi Bukkooklüzal kenar çizgisi Palatino oklüzal kenar çizgisi a- Doğal diş dizisine sahip komşu arkdaki dişlerin, bukkooklüzal ve palatino oklüzal kenarlarının çizilerek belirlenmesi

15 b- Kesilmiş diş arkındaki üst 1. küçük azı dişinin fonksiyonel palatinal tüberkül konumunun tespiti

16 c- Doğal diş dizisine sahip komşu arkdaki 1. büyük azı dişinin santral fossasının tespiti (Mesiobukkal - mesiopalatinal ve distobukkal tüberkül tepelerinin birleştirilmesi).

17 d- Üst 1. büyük azı dişinin mesiopalatinal tüberkülünün belirlenmesi için, kanin dişinin kron apeksi ile üst 2. büyük azı dişinin mesiopalatinal tüberkülünün birleştirilmesi.

18 e- Üst 1. büyük azı dişinin santral fossası ile birlikte diğer oklüzal yüz elemanlarının belirlenmesi.

19 1. Alt diş arkında oklüzal yüz elemanlarının belirlenmesi a-normal morfolojiye sahip doğal diş arkında Küçükazı ve büyükazı dişlerinin bukko oklüzal ve linguooklüzal kenar sırtları boyanarak belirlenir. b-işlem yapılacak arkdaki küçükazı dişlerinin fonksiyonel tüberkülleri bukkolingual hattın 1/3 bölgesinde, fonksiyona girmeyen tüberkülleri 1/6 bölgesinde işaretlenir.

20 c- Alt küçükazı dişlerinin fonksiyona girmeyen lingual tüberkülleri bukkal yüzlerinin en çıkıntılı noktası ile karşı arkdaki 2.Büyükazı dişinin distobukkal tüberkül tepesini birleştiren doğru üzerinde konumlanır.

21 d- Alt 1.Büyükazı dişlerinin fonksiyona girmeyen mesiolingual tüberkülü bu dişin fonksiyonel distal tüberkülü ile arkın karşı yarısındaki doğal alt 1.küçükazı dişinin bukkal tüberkülünü birleştiren doğru üzerinde konumlanır.

22 e-alt büyük azı dişlerinde mesiolingual, distolingual ve distobukkal (orta) tüberkül tepelerini birleştirerek oluşturulan üçgen santral fossayı belirler. Bu bölgeye, üst 1. büyük azı dişinin mesiopalatinal fonksiyonel tüberkülü yerleşir, bu ilişki "Oklüzyon Anahtarı" olarak tanımlanır.

23 FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİNİN UYGULAMA TEKNİKLERİ Oklüzal elemanların kayıtsal ve kuramsal olarak belirlenmesinden sonra fonksiyonel mumlama tekniklerine başlanabilir. Fonksiyonel oklüzal morfoloji; mandibula sentrik konumda iken dişlerin karşılıklı iki temel ilişki türüne göre şekillendirilir; 1-TÜBERKÜL KENAR SIRTI İLİŞKİSİ TÜBERKÜL MARGİNAL SIRT İLİŞKİSİ FİZYOLOJİK OKLÜZAL İLİŞKİ BİR DİŞE İKİ DİŞ İLİŞKİSİ 2-TÜBERKÜL FOSSA İLİŞKİSİ NEUTRAL İLİŞKİ PROTETİK OKLÜZAL İLİŞKİ BİR DİŞE BİR DİŞ İLİŞKİSİ

24 TÜBERKÜL KENAR SIRTI İLİŞKİSİ Bir dişin fonksiyonel tüberkülünün karşıt iki dişin kenar sırtları ya da oklüzal fossaları ile temasta olma durumu. Alt orta kesici ve üst 3. büyük azı dışında tüm dişler karşıtları ile bir dişe iki diş ilişkisindedirler. Tüberkül kenar sırtı ilişkisi doğal dentisyonda % 95 oranında görülen oklüzal ilişki türüdür, bu nedenle "Fizyolojik Oklüzal İlişki" olarak da tanımlanır. Tüberkül kenar sırtı ilişkisinde çiğneme kuvvetlerinin tümü dişin uzun eksenine paralel (vertikal) olarak yönelemediğinden fonksiyona bağlı olarak dişlerde yer değişimi ve gıda birikimi görülebilir. Bu özelliği dikkate alınarak tüberkül kenar sırtı ilişkisinin bir ya da birkaç dişi ilgilendiren lokal protetik rehabilitasyon çalışmalarında uygulanması önerilmektedir.

25

26 1- Üst dişlerin fonksiyonel palatinal tüberküllerinin karşıt alt dişler ile temas şekilleri: -Üst 1. Küçükazı dişinin palatinal tüberkülü, alt 1. Küçükazı dişinin distal fossası ile, -Üst 2. Küçükazı dişinin palatinal tüberkülü, alt 2. Küçükazı dişinin distal fossası ile, -Üst 1. Büyükazı dişinin mesiopalatinal tüberkülü, alt 1. Büyük azı dişinin Santral Fossası ile, -Üst 1. Büyükazı dişinin distopalatinal tüberkülü alt 2 Büyük azı dişinin mesial oklüzal kenar sırtı ve alt 1. Büyükazı dişinin distal oklüzal kenar sırtı ile, -Üst 2. Büyükazı dişinin mesiopalatinal tüberkülü, alt 2. Büyük azı dişinin Santral Fossası ile, -Üst 2. Büyükazı dişinin distopalatinal tüberkülü, alt 2. Büyük azı dişinin distooklüzal kenar sırtı ve alt 3. Büyükazı dişinin Mesiooklüzal kenar sırtları ile temastadır

27 2- Alt dişlerin fonksiyonel bukkal tüberküllerinin karşıt üst dişler ile temas şekilleri: -Alt 1. Küçükazı dişinin bukkal tüberkülü, üst kanin dişinin distoinsizal kenarı ve üst 1. Küçükazı dişinin mesial kenar sırtı ile, -Alt 2. Küçükazı dişinin bukkal tüberkülü, üst 1. Küçükazı dişinin distooklüzal kenar sırtı ve üst 2. Küçükazı dişinin mesiooklüzal kenar sırtı ile, -Alt 1. Büyükazı dişinin mesiobukkal tüberkülü, üst 2. Küçük azı dişinin distooklüzal kenar sırtı ve üst 1. Büyükazı dişinin mesiooklüzal kenar sırtları ile, -Alt 1. Büyükazı dişinin distobukkal (orta) tüberkülü, üst 1. Büyükazı dişinin santral fossası ile, -Alt 1. Büyükazı dişinin distal tüberkülü, üst 1. Büyükazı dişinin distal fossası ile (Tüberkül kenar sırtı ilişkisinde fonksiyon dışı olarak da kabul edilmektedir). -Alt 2. Büyükazı dişinin mesiobukkal tüberkülü, üst 1. Büyükazı dişinin distooklüzal kenar sırtı ve üst 2. Büyükazı dişinin mesiooklüzal kenar sırtları ile, -Alt 2. Büyükazı dişinin distobukal tüberkülü, üst 2. Büyükazı dişinin santral fossası ile temastadır

28 ÜST ALT TÜBERKÜL KENAR SIRTI İLİŞKİSİNDE ALT DİŞ FONKSİYONEL TÜBERKÜLLERİN ÜST DİŞLERLE İLİŞKİLERİ

29 ÜST ALT TÜBERKÜL KENAR SIRTI İLİŞKİSİNDE ÜST DİŞ FONKSİYONEL TÜBERKÜLLERİN ALT DİŞLERLE İLİŞKİLERİ

30 TÜBERKÜL FOSSA İLİŞKİSİ Bir dişin fonksiyonel tüberkülünün karşıt bir dişin fossası ile temasta olduğu oklüzal ilişki türüdür. Bu tür ilişkide tüberküller karşı dişlerin fossaları ile "Tüberkül tepesi - Fossa", "Tüberkül yüzeyi - Fossa" ve "Tüberkülün Forsaya üç noktada teması" şeklinde ilişkide olabilir, bunlar içinde normal morfolojiye en uygun ilişki türü, tüberküllerin karşıt fossalara üç nokta halinde temas durumudur. Bu tür ilişkide tüberkül tepesi karşıt fossa ile temasta değildir, fonksiyonel tüberkülün karşıt fossaya saç ayağı benzeri üç noktada desteği vardır. A B

31 1- Üst dişlerin fonksiyonel palatinal tüberküllerinin alt dişlerin fossaları ile ilişkileri: - Üst 1. Küçükazı dişinin palatinal tüberkülü, alt 1. Küçükazı dişinin distal fossası ile, - Üst 2. Küçükazı dişinin palatinal tüberkülü, alt 2. Küçükazı dişinin distal fossası ile, - Üst 1. Büyükazı dişinin mesiopalatinal tüberkülü, alt 1. Büyükazı dişinin santral fossası ile, - Üst 1. Büyükazı dişinin distopalatinal tüberkülü, alt 1. Büyük azı dişinin distal fossası ile, - Üst 2. Büyükazı dişinin mesiopalatinal tüberkülü, alt 2. Büyük azı dişinin santral fossası ile, - Üst 2. Büyükazı dişinin distopalatinal tüberkülü, alt 2. Büyük azı dişinin distal fossası ile temastadır

32 2 - Alt dişlerin fonksiyonel bukkal tüberküllerinin üst dişlerin fossaları ile ilişkileri: - Alt 1. Küçükazı dişinin bukkal tüberkülü, üst 1. Küçükazı dişinin mesial fossası ile, - Alt 2. Küçükazı dişinin bukkal tüberkülü, üst 2. Küçükazı dişinin mesial fossası ile, - Alt 1. Büyükazı dişinin mesiobukkal tüberkülü, üst 1. Büyük azı dişinin mesial fossası ile, - Alt 1. Büyükazı dişinin distobukkal tüberkülü, üst 1. Büyükazı dişinin santral fossası ile, - Alt 1. Büyükazı dişinin distal tüberkülü, üst 1. Büyükazı dişinin distal fossası ile, - Alt 2. Büyükazı dişinin mesiobukkal tüberkülü, üst 2. Büyük azı dişinin mesial fossası ile, - Alt 2. Büyükazı dişinin distobukkal tüberkülü, üst 2. Büyükazı dişinin santral fossası ile temas eder

33 TÜBERKÜL FOSSA İLİŞKİSİ Tüberküllerin üç nokta halinde teması oklüzal yüzey aşınmasına engel ve kuvvet iletimini vertikal yönlendiren fizyolojik bir ilişki türüdür. Tüberkül fossa ilişkisinde bu yapı, bir dişe bir diş ilişki olarak uygulanmaktadır ve bu doğal dişlenmede ender rastlanan bir durumdur. Tüberkül fossa ilişkisinde; tüberkül kenar sırtı ilişkisine oranla, fossalar ile birlikte kenar sırtlarına da temas eden fonksiyonel tüberküllerin oblik kuvvet oluşturarak, karşıt dişleri pozisyon değişikliğine itme riski ortadan kaldırılmıştır. Bu nedenle sabit ve kontrol edilebilir ilişki sonucu, kuvvetleri vertikal yönlendiren tüberkül fossa ilişkisi, birçok sayıda dişin oklüzal rehabilitasyonu için tercih edilmektedir.

34 ÜST ALT TÜBERKÜL FOSSA İLİŞKİSİNDE ALT DİŞ FONKSİYONEL TÜBERKÜLLERİN ÜST DİŞLERLE İLİŞKİLERİ

35 ÜST ALT TÜBERKÜL FOSSA İLİŞKİSİNDE ÜST DİŞ FONKSİYONEL TÜBERKÜLLERİN ALT DİŞLERLE İLİŞKİLERİ

36 Fonksiyonel oklüzal morfolojinin ideal şekillendirilmesi için geçerli kurallar 1- Kişiye özel oklüzyon türünü önceden belirleyerek fonksiyonel oklüzal morfoloji tekniği buna göre seçmek, 2- Kişinin alışkanlıkları, stomatognatik sistem elemanlarının yapısı göz önüne alınarak, fizyolojik yapıya ve fonksiyona uyumlu modifikasyonlar yapabilmek, 3- Diş kontaktlarını; pozisyonlarına uygun olarak üç nokta teması şeklinde hazırlamak, 4- Fonksiyonun ideal olarak sağlanmasının estetikten daha önemli olduğunu kavrayarak, tüberküllerin yapı ve uyumunda başarılı olmak, 5- Fonksiyonel kuvvetlerin vertikal yönlenmesini sağlayacak metotları tercih etmek, 6- Sentrikte maksimum kontakt temasını sağlamak, 7- Bir kaç dişi ilgilendiren lokal şekillendirmelerde; tüberkül kenar sırtı, fazla diş eksikliklerinde; tüberkül fossa tekniğini kullanmak, 8- Hasta, hekim, teknik eleman ile kullanılan materyal ve metodun; fizyolojik, mekanik, hijyenik ve estetik uyumunu sağlamak.

37 UYGULAMA MATERYALİ Modelaj spatülü (Ward) Modifiye modelaj sondu Yapıştırıcı mum (Siyanoakrilat yada sirkolant) Modelaj mumları (farklı renklerde) Çinko stereat yada pudra (Kontrol materyali olarak) İki uçlu fırça (temizleme ve uygulama için) Isı kaynağı(mum banyosu yada bek) Kalem,pergel ve cetvel (Ölçüm ve işaretleme işleri)

38

39 TÜBERKÜL - KENAR (MARGİNAL) SIRTI İLİŞKİSİNDE FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ

40 LABRATUVAR İŞLEMLERİ İLGİLİ DİŞLERİN OKLÜZAL YÜZEYLERİ ÖNGÖRÜLEN TÜBERKÜL YÜKSEKLİĞİNİ AŞACAK BOYUTTA SPEE VE WİLSON EĞRİLERİNE UYGUN OLARAK ALÇALTILIR. REHBER TÜBERKÜL TEPELERİ BOYALI KALEMLE İŞARETLENİR. YÜZEYE SİYANOAKRİLAT YA DA ŞEFFAF SİRKOLANT SÜRÜLÜR. REHBER KONİLER KONUMLANDIRILIR. ALT VE ÜST DİŞLER KARŞILIKLI MODELE EDİLECEK İSE İŞLEME ÖNCE ALT DİŞLERİN FONKSİYONELBUKKAL TÜBERKÜL KONİLERİNİN YERLEŞTİRİLMESİ İLE BAŞLANIR.

41 TÜBERKÜL KENAR SIRTI İLİŞKİSİNE GÖRE FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ ETAPLARI 1- Mandibular dişlerin fonksiyonel bukkal tüberküllerinin belirlenmesi 2- Maksiller dişlerin fonksiyona girmeyen bukkal tüberküllerinin belirlenmesi 3- Mandibular dişlerin bukkal tüberküllerinin, bukkal tüberkül sırtlarının belirlenmesi 4- Maksiller dişlerin bukkal tüberküllerinin, bukkal tüberkül sırtlarının belirlenmesi 5- Maksiller dişlerin bukkal tüberküllerinin, üçgen oklüzal sırtlarının belirlenmesi 6- Maksiller dişlerin bukkal tüberküllerinin meziyal ve distal kenar sırtlarının belirlenmesi 7- Mandibular dişlerin bukkal tüberküllerinin meziyal ve distal kenar sırtlarının belirlenmesi 8- Maksiller dişlerin fonksiyonel palatinal tüberküllerinin belirlenmesi 9- Maksiller dişlerin palatinal tüberküllerinin palatinal ve oklüzal üçgen sırtlarının belirlenmesi 10-Maksiller dişlerin palatinal tüberküllerinin meziyal ve distal kenar sırtlarının şekillendirilmesi 11-Mandibular fonksiyonel bukkal tüberküllerin üçgen oklüzal sırtlarının belirlenmesi 12-Mandibular dişlerin lingual tüberküllerinin belirlenmesi 13-Mandibular dişlerin lingual tüberküllerinin lingual ve oklüzal üçgen tüberkül sırtları 14-Mandibular dişlerin lingual tüberküllerinin meziyal ve distal oklüzal kenar sırtları 15-Maksiller ve mandibular dişlerin meziyal ve distal oklüzal kenar sırtları ve kontaktların şekillendirilmesi 16- Maksiller ve mandibuler dişlerin oklüzal yüz morfolojilerinin detaylı şekillendirilmesi ve son kontroller.

42 MANDİBULA MAKSİLLA

43 MANDİBULA MAKSİLLA

44 MANDİBULA MAKSİLLA

45 MANDİBULA MAKSİLLA

46 MANDİBULA MAKSİLLA

47 MANDİBULA MAKSİLLA

48 TÜBERKÜL FOSSA İLİŞKİSİNDE FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ

49 TÜBERKÜL FOSSA İLİŞKİSİNE GÖRE FONKSİYONEL OKLÜZAL MORFOLOJİ ETAPLARI 1- MANDİBULAR DİŞLERİN TÜBERKÜLLERİNİN BELİRLENMESİ 2- MAKSİLLER DİŞLERİN TÜBERKÜLLERİNİN BELİRLENMESİ 3- MAKSİLLER VE MANDİBULAR DİŞLERİN KENAR SIRTLARI İLE OKLÜZAL KENAR SIRTLARININ ŞEKİLLENDİRİLMESİ 4- MAKSİLLER VE MANDİBULAR DİŞLERİN OKLÜZAL ÜÇGEN SIRTLARININ ŞEKİLLENDİRİLMESİ 5- MAKSİLLER VE MANDİBULAR DİŞLERİN OKLÜZAL MORFOLOJİLERİNİN DETAYLI ŞEKİLLENDİRİLMESİ VE SON KONTROLLER.

50 MANDİBULA 1- MANDİBULAR DİŞLERİN TÜBERKÜLLERİNİN BELİRLENMESİ 2- MAKSİLLER DİŞLERİN TÜBERKÜLLERİNİN BELİRLENMESİ 3- MAKSİLLER VE MANDİBULAR DİŞLERİN KENAR SIRTLARI İLE OKLÜZAL KENAR SIRTLARININ ŞEKİLLENDİRİLMESİ MAKSİLLA

51 MANDİBULA 4- MAKSİLLER VE MANDİBULAR DİŞLERİN OKLÜZAL ÜÇGEN SIRTLARININ ŞEKİLLENDİRİLMESİ MAKSİLLA

52 MANDİBULA 5- MAKSİLLER VE MANDİBULAR DİŞLERİN OKLÜZAL MORFOLOJİLERİNİN DETAYLI ŞEKİLLENDİRİLMESİ VE SON KONTROLLER MAKSİLLA

53

54

MANDİBULA HAREKETLERİNİN OKLÜZAL MORFOLOJİYE ETKİLERİ

MANDİBULA HAREKETLERİNİN OKLÜZAL MORFOLOJİYE ETKİLERİ MANDİBULA HAREKETLERİNİN OKLÜZAL MORFOLOJİYE ETKİLERİ DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ I- SAGİTTAL DÜZLEMDEKİ HAREKETLER 2- HORİZONTAL DÜZLEMDEKİ HAREKETLER 3- FRONTAL DÜZLEMDEKİ HAREKETLER I- SAGITTAL DÜZLEMDEKİ

Detaylı

Dişlerin Ark İçerisindeki ve Karşılıklı İlişkileri. Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy

Dişlerin Ark İçerisindeki ve Karşılıklı İlişkileri. Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy Dişlerin Ark İçerisindeki ve Karşılıklı İlişkileri Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy Dişler belirli bir düzene uyarak, ağızda karşılıklı iki grup meydana getirmişlerdir: Maksiller kemiğe ve böylelikle sabit olan

Detaylı

OKLÜZYON KUVVETLERİ DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ

OKLÜZYON KUVVETLERİ DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ OKLÜZYON KUVVETLERİ DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ Ağız ortamında ısırma ve çiğneme fonksiyonları süresince doğal dişler ve restorasyonlar ile diş dokuları arasında kompleks yapıda kuvvetler oluşur. Kuvvetler;

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Gökhan AKSOY * Çiğneme, Beslenme * Yutkunma, * Estetik, * Konuşma, * Psikolojik Kriterler * Sosyolojik Kriterler Mandibüler: alt çene kemiğine ait, alt çene kemiğiyle ilgili Örnek: * mandibüler

Detaylı

ÜST ÇENE SAĞ I. BÜYÜK AZI DİŞİ MORFOLOJİSİ

ÜST ÇENE SAĞ I. BÜYÜK AZI DİŞİ MORFOLOJİSİ ÜST ÇENE SAĞ I. BÜYÜK AZI DİŞİ MORFOLOJİSİ Kronun Tamamlanması 3-4 Yaş Erüpsüyon 6 Yaş Kökün Tamamlanması 9 10 Yaş Diş Boyu 22.0 mm Kron Boyu 8.0 mm Kök Boyu 12.9 mm (Mezyobukkal) 12.7mm (Distobukkal)

Detaylı

BASAMAKLI DİŞ PREPARASYONU

BASAMAKLI DİŞ PREPARASYONU BASAMAKLI DİŞ PREPARASYONU Prof. Dr. HASAN NECDET ALKUMRU Basamaklı diş kesiminde kendi geliştirdiğim yöntem olan dişin önce bir yarısının prepare edilerek kesim miktarının gözlenmesi ve olası hataların

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL Mandibular 2. Küçükazı Dişi 2. Premolar Diş 45-35 5 5 Prof. Dr. Ebru ÇAL SAĞ SOL ÜST 18 17 16 15 14 13 12 11 21 22 23 24 25 26 27 28 ALT 48

Detaylı

ÇENE HAREKETLERİNİN MEKANİĞİ ÇİĞNEME YUTKUNMA KONUŞMA DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ

ÇENE HAREKETLERİNİN MEKANİĞİ ÇİĞNEME YUTKUNMA KONUŞMA DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇENE HAREKETLERİNİN MEKANİĞİ ÇİĞNEME YUTKUNMA KONUŞMA DR. HÜSNÜ YAVUZYILMAZ ÇİĞNEME KUVVETLERİNİN DAĞILIMI FİZYOLOJİK ŞARTLARDA PATOLOJİK ŞARTLARDA ANTERIOR POSTERIOR GENEL TEK TARAFLI ÇİĞNEME KUVVETLERİNİN

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. ÜST MOLAR DĠġLER 724DC0006

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. ÜST MOLAR DĠġLER 724DC0006 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI DĠġ PROTEZ ÜST MOLAR DĠġLER 724DC0006 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. ÜST PREMOLAR DĠġLER 724DC0004

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. ÜST PREMOLAR DĠġLER 724DC0004 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI DĠġ PROTEZ ÜST PREMOLAR DĠġLER 724DC0004 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Dentes Decidui Dişlenme (Dentisyon) Dönemleri Süt dişleri dönemi Karışık dişlenme dönemi Daimi dişler dönemi Süt Dişleri Dönemi Karışık Dişlenme Dönemi Ece Çal

Detaylı

Prof Dr Gökhan AKSOY

Prof Dr Gökhan AKSOY Prof Dr Gökhan AKSOY 1 2 A-MANDİBULER KONUM 3 SİSTEMİN HAREKETLİ BÖLÜMÜ OLAN MANDİBULANIN, CRANİUMA ÖZELLİKLE DE MAXİLLAYA GÖRE UZAYSAL KONUMUDUR. 4 SENTRİK İLİŞKİ SENTRİK OKLÜZYON ALT ÇENENİN DİNLENME

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. ALT MOLAR DĠġLER 724DC0007

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. ALT MOLAR DĠġLER 724DC0007 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI DĠġ PROTEZ ALT MOLAR DĠġLER 724DC0007 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. POSTERĠOR DĠġ DĠZĠMĠ 724DC0012

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. POSTERĠOR DĠġ DĠZĠMĠ 724DC0012 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI DĠġ PROTEZ POSTERĠOR DĠġ DĠZĠMĠ 724DC0012 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Diş Morfolojisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin

Detaylı

TERIMLER VE TANIMLAMALAR

TERIMLER VE TANIMLAMALAR ANATOMI: Canlıların yapılarını ve biçimlerini inceleyen bilim dalıdır. FIZYOLOJI: Canlıların ve canlılara ait doku ve organların işlevlerini, çalışmalarını konu alan bilim dalıdır. DIŞ ANATOMISI: Dişlerin

Detaylı

Biyolojik Biyomekanik İmplant Başarısızlığı İmplant Başarısızlığı Krestal Kemik Kaybı Protez Komplikasyonları Mekanik Süreçler

Biyolojik Biyomekanik İmplant Başarısızlığı İmplant Başarısızlığı Krestal Kemik Kaybı Protez Komplikasyonları Mekanik Süreçler F. Emir Biyolojik İmplant Başarısızlığı Cerrahi başarısızlık İyileşme Krestal Kemik Kaybı Periosteal Refleksiyon(kaldırma) Otoimmün (bakteriyel etki) Biyolojik mikro aralık Protez Komplikasyonları Vida

Detaylı

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dişhekimliğinde MUM Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MUM Dişhekimliğinde kullanılan mumlar genellikle 2 veya daha fazla

Detaylı

SPRİNG KÖPRÜ (Vaka Raporu)* Yavuz BURGAZ** Hüsnü YAVUZ YILMAZ * **

SPRİNG KÖPRÜ (Vaka Raporu)* Yavuz BURGAZ** Hüsnü YAVUZ YILMAZ * ** G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt IV, Sayı 1, Sayfa 143-154, 1987 SPRİNG KÖPRÜ (Vaka Raporu)* Yavuz BURGAZ** Hüsnü YAVUZ YILMAZ * ** Doku testekli bir köprü türü olan spring köprü, çok eleştiri görmesine rağmen,

Detaylı

Prof. Dr. Hatice GÖKALP Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı

Prof. Dr. Hatice GÖKALP Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Prof. Dr. Hatice GÖKALP Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı İÇERİK 1. Kuvvet Kaynakları A. Doğal Kuvvet Kaynakları B. Mekanik kuvvet Kaynakları 2. Ortodontik Kuvvet Özellikleri

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. SANTRAL DĠġLER 724DC0001

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ PROTEZ. SANTRAL DĠġLER 724DC0001 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI DĠġ PROTEZ SANTRAL DĠġLER 724DC0001 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

FORAMEN APİKALE'NİN DİŞ KÖKLERİNİN ANATOMİK APEKSLERİYLE İLİŞKİSİ. Tayfun ALAÇAM*

FORAMEN APİKALE'NİN DİŞ KÖKLERİNİN ANATOMİK APEKSLERİYLE İLİŞKİSİ. Tayfun ALAÇAM* G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt IV, Sayı 1, Sayfa 67-74, 1987 FORAMEN APİKALE'NİN DİŞ KÖKLERİNİN ANATOMİK APEKSLERİYLE İLİŞKİSİ Tayfun ALAÇAM* Foramen apikale bütün olgularda kök apeksinin merkezinde yer almamaktadır.

Detaylı

ORTODONTİ ANABİLİM DALI

ORTODONTİ ANABİLİM DALI ORTODONTİ ANABİLİM DALI Ortodonti; Latince de "düzgün diş anlamına gelmektedir. Genel olarak; çocuklar ve yetişkin bireylerin diş ve çene yapılarında meydana gelen bozuklukların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi

Detaylı

Şekil 2.1. Araştırmada kullanılan mini vida ve vida yerleştirme seti. 49 50 Şekil 2.2. Mini vida yerleştirilmesi. 2.2. Mini Vidalardan Kuvvet Uygulama Protokolü Tedavinin ilk aşaması olarak, tedavi grubuna

Detaylı

Advanced Prep & Finishing Set for Cerec Restorations

Advanced Prep & Finishing Set for Cerec Restorations Advanced Prep & Finishing Set for Cerec Restorations Prof. Dr. W. H. Mörmann and Dr. A. Bindl, University of Zurich, Switzerland İnleyler, bölümlü ve tam kuronlar ve sabit restorasyonlar için elmas frez

Detaylı

GÖMÜLÜ DİŞLER. Dişlerin gömülü kalma nedenleri

GÖMÜLÜ DİŞLER. Dişlerin gömülü kalma nedenleri GÖMÜLÜ DİŞLER Dişlerin gömülü kalma nedenleri 1. Evrim Teorisi: İnsanlar yüz yıllar içerisinde daha yumuşak gıdalara geçiş yaptıkları için evrimleşerek çene kemiklerinde küçülme meydana gelmesi sonucu

Detaylı

PORSELEN KRON VE KÖPRÜLERİN OKLÜZAL MORFOLOJİLERİNDE HAZIR PORSELEN KONİLERİN KULLANIMI. Hüsnü YAVUZ YILMAZ* Çetin SUCA** Levent NALBANT***

PORSELEN KRON VE KÖPRÜLERİN OKLÜZAL MORFOLOJİLERİNDE HAZIR PORSELEN KONİLERİN KULLANIMI. Hüsnü YAVUZ YILMAZ* Çetin SUCA** Levent NALBANT*** G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt II, Sayı 2, Sayfa 175-182, 1985 PORSELEN KRON VE KÖPRÜLERİN OKLÜZAL MORFOLOJİLERİNDE HAZIR PORSELEN KONİLERİN KULLANIMI Hüsnü YAVUZ YILMAZ* Çetin SUCA** Levent NALBANT*** Çiğneyici

Detaylı

Sınıf II Div 1 Anomaliler ve Tedavi Prensipleri

Sınıf II Div 1 Anomaliler ve Tedavi Prensipleri Dr. Levent Vahdettin Sınıf II Div 1 Anomaliler ve Tedavi Prensipleri Ortodontik tedavilerin başlıca hedeflerinden biri de yüz estetiği ve güzelliğini sağlayıp, geliştirmektir. Yüz profilindeki değişiklikler,

Detaylı

İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI

İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI İMPLANT VAKALARININ SINIFLANDIRILMASI Prof. Dr. HALDUN İPLİKÇİOĞLU İmplant vakaları neden sınıflandırılmalıdır? İmplantoloji yüksek düzeyde bilgi ve deneyim gerektiren bir alandır. Bu konuda çalışmalar

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI Protetik diş tedavisi, dişlerin şekil, form, renk bozuklukları ve diş eksikliklerinin tedavi edilmesinde, fonasyon, estetik ve çiğneme etkinliğinin sağlanmasında etkili

Detaylı

İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE OKLUZYON PRENSİPLERİ

İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE OKLUZYON PRENSİPLERİ T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı İMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE OKLUZYON PRENSİPLERİ BİTİRME TEZİ Stj. Diş hekimi Esra USLUSOY Danışman Öğretim Üyesi: Prof.Dr.

Detaylı

ÖNLEYİCİ ORTODONTİK TEDAVİ. Prof. Dr. Hatice Gökalp

ÖNLEYİCİ ORTODONTİK TEDAVİ. Prof. Dr. Hatice Gökalp ÖNLEYİCİ ORTODONTİK TEDAVİ Prof. Dr. Hatice Gökalp Önleyici ortodontik tedavi? İskeletsel, kassal ve dentoalveolar anomalilerin daimi dişler henüz sürmeden önce, karma dişlenme döneminde bertaraf edilmesi

Detaylı

ARKA GRUP DİŞLERİN TÜBERKÜL ANATOMİSİNİN KIRIK OLUŞUMUNDAKİ ROLÜ ÖZET

ARKA GRUP DİŞLERİN TÜBERKÜL ANATOMİSİNİN KIRIK OLUŞUMUNDAKİ ROLÜ ÖZET G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt X, Sayı 2, Sayfa 137-152, 1993 ARKA GRUP DİŞLERİN TÜBERKÜL ANATOMİSİNİN KIRIK OLUŞUMUNDAKİ ROLÜ Engin KOCABALKAN*, Caner YILMAZ* ÖZET Çiğneme fonksiyonu esnasında posterior

Detaylı

BİR PSEUDOPROGNATİ VAKASININ PROTETİK YOLLA TEDAVİSİ

BİR PSEUDOPROGNATİ VAKASININ PROTETİK YOLLA TEDAVİSİ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt IV, Sayı 1, Sayfa 127-134, 1987 BİR PSEUDOPROGNATİ VAKASININ PROTETİK YOLLA TEDAVİSİ Y. BURGAZ* Prognatik anomaliler hasta üzerinde ciddi sosyal ve fonksiyonel bozukluklar yaratır.

Detaylı

İmmediyat Fonksiyon ile birlikte Anterior Diş Eksikliğinin Tedavisi

İmmediyat Fonksiyon ile birlikte Anterior Diş Eksikliğinin Tedavisi İmmediyat Fonksiyon ile birlikte Anterior Diş Eksikliğinin Tedavisi Dr. Léon Pariente ve Dr. Karim Dada Özel Muayenehane Paris, Fransa Hasta: Erkek 62 yaşında Dişin konumu: Üst lateral kesici diş Cerrahi

Detaylı

Çiğneme Kasları ve Çiğneme Fizyolojisi. Prof.Dr.Nurselen TOYGAR

Çiğneme Kasları ve Çiğneme Fizyolojisi. Prof.Dr.Nurselen TOYGAR Çiğneme Kasları ve Çiğneme Fizyolojisi Prof.Dr.Nurselen TOYGAR Çiğneme Kasları Masseter İç pterigoid Dış pterigoid Temporal Suprahyoid kaslar digastrik, geniohyoid ve stylohyoid Çeneyi Kapatan Kaslar Masseter

Detaylı

BİR OKLÜZAL SPLİNT YAPIM TEKNİĞİ ÖZET

BİR OKLÜZAL SPLİNT YAPIM TEKNİĞİ ÖZET G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt VII, Sayı 2, Sayfa 189-201, 1990 BİR OKLÜZAL SPLİNT YAPIM TEKNİĞİ M. Ateş ERİNANÇ* Bülent BEK** ÖZET Oklüzal splintler dişhekimliğinde kraniomandibular bozukluklarda tedavi

Detaylı

Alt Çene Küçük Azılara Endodontik Yaklaşımlar

Alt Çene Küçük Azılara Endodontik Yaklaşımlar Endodonti Kambiz Mohseni kambizmohseni@gmail.com Küçük Azılara Endodontik Yaklaşımlar Kök kanal sisteminde temizlenmeyen her alan, tedavinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Alt çene küçük azılar gösterdikleri

Detaylı

BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM

BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM Betatom da Morita Veraviewepocs 3D Model CP80 kullanılmaktadır Dijital panoramik röntgen Dijital sefalometrik röntgen 3 Boyutlu hacimsel

Detaylı

11. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ TRİGONOMETRİ Yönlü Açılar Trigonometrik Fonksiyonlar

11. SINIF. No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ TRİGONOMETRİ Yönlü Açılar Trigonometrik Fonksiyonlar 11. SINIF No Konular Kazanım Sayısı GEOMETRİ Ders Saati Ağırlık (%) 11.1. TRİGONOMETRİ 7 56 26 11.1.1. Yönlü Açılar 2 10 5 11.1.2. Trigonometrik Fonksiyonlar 5 46 21 11.2. ANALİTİK GEOMETRİ 4 24 11 11.2.1.

Detaylı

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma

TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma TDB AKADEMİ Oral İmplantoloji Programı Temel Eğitim (20 kişi) 1. Modül 29 Eylül 2017, Cuma Oral İmplantolojide Temel Kavramlar, Teşhis ve Tedavi Planlaması 13.30-15.00 Dental implantların kısa tarihçesi

Detaylı

Ortodonti. İlk Muayene zamanı:

Ortodonti. İlk Muayene zamanı: Ortodonti Ortodonti, diş, çeneler ve yüz bölgesinde oluşmuş bozukluk veya uyum sorunlarını tedavi eden branştır. Söz konusu bozuklukların önlenmesi ve ilerlemesinin önüne geçilmesi için de tedaviler yöntemleri

Detaylı

Page 1. b) Görünüşlerdeki boşluklar prizma üzerinde sırasıyla oluşturulur. Fazla çizgiler silinir, koyulaştırma yapılarak perspektif tamamlanır.

Page 1. b) Görünüşlerdeki boşluklar prizma üzerinde sırasıyla oluşturulur. Fazla çizgiler silinir, koyulaştırma yapılarak perspektif tamamlanır. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim İzometrik Perspektifler Küpün iz düşüm düzlemi üzerindeki döndürülme açısı eşit ise kenar uzunluklarındaki kısalma miktarı da aynı olur. Bu iz düşüme, izometrik

Detaylı

KROŞELER. 1. Çevresel Kroşeler 2. Bar Kroşeler

KROŞELER. 1. Çevresel Kroşeler 2. Bar Kroşeler KROŞELER 1. Çevresel Kroşeler 2. Bar Kroşeler ÇEVRESEL KROŞELER Çevresel kroşeler, tutuculuk ve stabilizasyon kabiliyetlerinden dolayı en çok kullanılan kroşe tipidir. Çevresel kroşelerin aşağıdaki dezavantajları

Detaylı

AÇIK KAPANIŞ VAKALARINDA ORTODONTİK VE ORTOPEDİK TEDAVİ

AÇIK KAPANIŞ VAKALARINDA ORTODONTİK VE ORTOPEDİK TEDAVİ Dr. Levent Vahdettin AÇIK KAPANIŞ VAKALARINDA ORTODONTİK VE ORTOPEDİK TEDAVİ Ön Açık Kapanış Anomalisinin Tanımı Ön açık kapanış, mandibula tamamen oklüzyona getirildiğinde, üst kesici dişlerin kronlarının

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08-09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. ANADOLU LİSESİ.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%).. TRİGONOMETRİ 7 6 6.. Yönlü

Detaylı

ORTODONTİK DİŞ HAREKETİYLE KEMİK DOKUSUNUN ŞEKİLLENDİRİLMESİ

ORTODONTİK DİŞ HAREKETİYLE KEMİK DOKUSUNUN ŞEKİLLENDİRİLMESİ A.Ü. Diş Hek. Fak. Derg. 44(1) 53-60, 2017 ORTODONTİK DİŞ HAREKETİYLE KEMİK DOKUSUNUN ŞEKİLLENDİRİLMESİ Regeneration of Bone Tissue With Orthodontic Tooth Movement: Case Report Özer ALKAN * Yeşim KAYA

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ 11.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU 08-09 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. FEN LİSESİ.SINIF MATEMATİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLLIK PLANI.SINIF KAZANIM VE SÜRE TABLOSU No Konular Kazanım sayısı Ders Saati Ağırlık (%).. TRİGONOMETRİ 8 6 6.. Yönlü Açılar

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 23. GRUP:

Detaylı

KONGENİTAL LATERAL KESİCİ DİŞ EKSİKLİĞİNDE LATERAL DİŞ YERİNE GETİRİLEN KANİN DİŞE UYGULANACAK ESTETİK RESTORASYONLARDA SEÇENEKLER

KONGENİTAL LATERAL KESİCİ DİŞ EKSİKLİĞİNDE LATERAL DİŞ YERİNE GETİRİLEN KANİN DİŞE UYGULANACAK ESTETİK RESTORASYONLARDA SEÇENEKLER T.C. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı KONGENİTAL LATERAL KESİCİ DİŞ EKSİKLİĞİNDE LATERAL DİŞ YERİNE GETİRİLEN KANİN DİŞE UYGULANACAK ESTETİK RESTORASYONLARDA SEÇENEKLER BİTİRME

Detaylı

PERİODONTAL HASTALIK VE TEDAVİSİNİN DİĞER DİŞ HEKİMLİĞİ ALANLARI İLE İLİŞKİSİ PERİODONTOLOLOJİ-PROTEZ

PERİODONTAL HASTALIK VE TEDAVİSİNİN DİĞER DİŞ HEKİMLİĞİ ALANLARI İLE İLİŞKİSİ PERİODONTOLOLOJİ-PROTEZ PERİODONTAL HASTALIK VE TEDAVİSİNİN DİĞER DİŞ HEKİMLİĞİ ALANLARI İLE İLİŞKİSİ PERİODONTOLOLOJİ-PROTEZ Restoratif tedavilerin planlama aşamasında iyi bir periodontal değerlendirme gereklidir. Hastaya planlanacak

Detaylı

Kranium ve kranial garfiler

Kranium ve kranial garfiler Kranium ve kranial garfiler Prof.Dr.Nail Bulakbaşı Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Planlar 1 Planlar Baş döndürülür Omuzlar hafif dönük İnterorbital çizgi bukiye dik, medial sagital plan

Detaylı

diastema varlığında tedavi alternatifleri

diastema varlığında tedavi alternatifleri diastema varlığında tedavi alternatifleri Prof. Dr. L. Şebnem TÜRKÜN Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı Etken Muayene Tedavi Planı Etiyoloji Süt/daimi diş geçiş

Detaylı

PROF. DR. TÜLİN TANER

PROF. DR. TÜLİN TANER Uyku Apne Sendromunda Diş Hekimliği Uygulamaları PROF. DR. TÜLİN TANER Hacettepe Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti AnaBilim Dalı TTD Okulu Uyku Bozuklukları Merkezi Kursu Ankara 26 27 Mart

Detaylı

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde

Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde DİŞLİ ÇARKLAR Dişli çark mekanizmaları en geniş kullanım alanı olan, gerek iletilebilen güç gerekse ulaşılabilen çevre hızları bakımından da mekanizmalar içinde özel bir yeri bulunan mekanizmalardır. Mekanizmayı

Detaylı

TAM PROTEZLERDE NÖTRAL BÖLGE VE PROTEZ YÜZEYLERİ

TAM PROTEZLERDE NÖTRAL BÖLGE VE PROTEZ YÜZEYLERİ G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt IV, Sayı 1, Sayfa 155-163, 1987 TAM PROTEZLERDE NÖTRAL BÖLGE VE PROTEZ YÜZEYLERİ Arife DOĞAN* O. Murat DOĞAN** Dişçiliğin gayesi, hastaların dişlerini yaşamları boyunca sağlıklı

Detaylı

Daha güzel bir gülümseme mi istiyorsunuz?

Daha güzel bir gülümseme mi istiyorsunuz? Hasta Bilgilendirme Bize danışın! Uygulama ekibiniz size yardımcı olmaktan memnun olacaktır. Daha güzel bir gülümseme mi istiyorsunuz? Klinik kaşesi IPSe.max all ceramic all you need 640689/0612/e www.ivoclarvivadent.com

Detaylı

SABİT PROTEZLERDE İMPLANT PLANLAMASI

SABİT PROTEZLERDE İMPLANT PLANLAMASI T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI SABİT PROTEZLERDE İMPLANT PLANLAMASI BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Birtan Tolga YILMAZ Danışma Öğretim Üyesi: Doç.Dr.Bülent

Detaylı

ORTODONTİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DOR 603 Ortodontik tanı yöntemleri, Fonksiyonel analiz,

ORTODONTİ. Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K DOR 603 Ortodontik tanı yöntemleri, Fonksiyonel analiz, ORTODONTİ Ders Koordinatörü: Prof. Dr. Mutahhar Ulusoy Ders Sorumluları: Prof. Dr. Zahir Altuğ altug@dentistry.ankara.edu.tr Prof. Dr. Hakan Gögen Doç.Dr. Çağrı Ulusoy DOR 601 Büyüme ve gelişim Z 3 0 3

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU. Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TIPTA UZMANLIK KURULU Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Komisyonu Protetik Diş Tedavisi Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Eğitim Müfredatı 2011

Detaylı

IMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE OKLUZYON

IMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE OKLUZYON Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dergisi Cilt 4, Sayı 1, 2001 IMPLANT DESTEKLİ PROTEZLERDE OKLUZYON Dt. Aslı Acar* Doç. Dr. Özgür İnan ÖZET Dental implantların klinik başarısı ve prognozuna

Detaylı

MONTAJ MODELLEME ( ASSEMBLY MODELING)

MONTAJ MODELLEME ( ASSEMBLY MODELING) MONTAJ MODELLEME ( ASSEMBLY MODELING) Bilgisayar destekli çizim araçlarında temel montaj modelleme 3 yöntem ile yapılır. 1. YUKARIDAN AŞAĞIYA (TOP-DOWN) MODELLEME: Bu montaj tekniği daha çok, montajı oluşturan

Detaylı

Sabit Protezler BR.HLİ.011

Sabit Protezler BR.HLİ.011 Sabit Protezler Beyin Tümörleri Sabit Protezler Sabit Protez Nedir? Sabit protez, eksik veya aşırı derecede madde kaybı görülen dişlerin, renk ve dokusuna benzer malzeme kullanılarak yerine konması işlemidir.

Detaylı

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR

AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR AMBULASYONA YARDIMCI CİHAZLAR DOÇ. DR. MEHMET KARAKOÇ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi FTR AD. Diyarbakır 30.10.2013 1 YARDIMCI CİHAZLAR Mobilitenin sağlanması rehabilitasyonun en önemli hedeflerinden

Detaylı

FTR 208 Kinezyoloji II. El Bileği. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 208 Kinezyoloji II. El Bileği. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 208 Kinezyoloji II El Bileği yrd. doç. dr. emin ulaş erdem GİRİŞ El bileği eklemi, ön kolun distal ucu ve elin proksimal ucu arasında yer alan eşsiz bir eklemdir. Üst ekstremitenin mekanik etkinliğini

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI Çelik yapılarda kullanılan birleşim araçları; 1. Bulon ( cıvata) 2. Kaynak 3. Perçin Öğr. Gör. Mustafa EFİLOĞLU 1 KAYNAKLAR Aynı yada benzer alaşımlı metallerin yüksek

Detaylı

2. TOPOĞRAFİK HARİTALARDAN KESİT ÇIKARTILMASI

2. TOPOĞRAFİK HARİTALARDAN KESİT ÇIKARTILMASI 1 2. TOPOĞRFİ HRİTLRN ESİT ÇIRTILMSI Eş yükseklik eğrisi nedir? enizden yükseklikleri eşit noktaların birleştirilmeleriyle oluşan kapalı eğrilere eş yükseklik eğrileri (izohips) adı verilir. Eş yükseklik

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLERDE OKLUZAL İLİŞKİ KAVRAMLARI

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLERDE OKLUZAL İLİŞKİ KAVRAMLARI T. C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLERDE OKLUZAL İLİŞKİ KAVRAMLARI BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Egemen ESEN Danışman Öğretim Üyesi: Doç.

Detaylı

e-bülten İÇİNDEKİLER Şubat 2009-23 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ HABERLER Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent.

e-bülten İÇİNDEKİLER Şubat 2009-23 AYIN VAKASI EĞLENCE KÖŞESİ HABERLER Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Ortodontist Dr.Med.Dent. Benan OĞUZ Dr.Med.Dent. Cem CANİKLİOĞLU e-bülten Şubat 2009-23 İÇİNDEKİLER ORTODONTİK SORUNLARIN SEBEPLERİ Beslenme bozuklukları,ağızdan nefes alma,parmak emme ve Yatış şeklinin

Detaylı

DERİN KAPANIŞ VAKALARINDA ORTODONTİK VE ORTOPEDİK TEDAVİ. Derin Örtülü Kapanışın Tanımı ve Etyolojisi

DERİN KAPANIŞ VAKALARINDA ORTODONTİK VE ORTOPEDİK TEDAVİ. Derin Örtülü Kapanışın Tanımı ve Etyolojisi Dr. Levent Vahdettin DERİN KAPANIŞ VAKALARINDA ORTODONTİK VE ORTOPEDİK TEDAVİ Derin Örtülü Kapanışın Tanımı ve Etyolojisi Derin örtülü kapanış, maksiller keserlerin mandibuler keserleri % 50 veya daha

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ AMAÇ: İnşaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

TUKMOS PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ KOMİSYONU 1.DÖNEM ÜYELERİ

TUKMOS PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ KOMİSYONU 1.DÖNEM ÜYELERİ Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK), uzmanlık eğitiminde kullanılmak üzere çekirdek müfredat ve standartları belirlemek için Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) çerçevesinde

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

(2 olgu nedeniyle) Prof. Dr. Oktay ÜNER*, Doç. Dr. Sema YÜKSEL** Dt. Orhan MERAL***

(2 olgu nedeniyle) Prof. Dr. Oktay ÜNER*, Doç. Dr. Sema YÜKSEL** Dt. Orhan MERAL*** G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt XII, Sayı 1, Sayfa 87-95, 1995 İSKELETSEL 2. SINIF VE HİGH ANGLE OLGULARA JASPER JUMPER APAREYİ UYGULAMASI (2 olgu nedeniyle) Prof. Dr. Oktay ÜNER*, Doç. Dr. Sema YÜKSEL** Dt.

Detaylı

HAREKETLİ PROTEZLERDE KULLANILAN ÇEŞİTLİ POSTERİOR SUNİ DİŞ FORMLARI

HAREKETLİ PROTEZLERDE KULLANILAN ÇEŞİTLİ POSTERİOR SUNİ DİŞ FORMLARI G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt 1, Sayı 1-2, Sayfa 170-177, 1984 HAREKETLİ PROTEZLERDE KULLANILAN ÇEŞİTLİ POSTERİOR SUNİ DİŞ FORMLARI Celil DÎNÇER* Hüsnü YAVUZYILMAZ** Diş protezleri; diğer organların eksikliğinde

Detaylı

NÖTRAL BÖLGE TESBİT EDİLEREK TAM PROTEZ YAPIMI

NÖTRAL BÖLGE TESBİT EDİLEREK TAM PROTEZ YAPIMI G.Ü. Dişhek. Fak. Der Cilt III, Sayı 2, Sayfa 109-125, 1986 NÖTRAL BÖLGE TESBİT EDİLEREK TAM PROTEZ YAPIMI Arife DOĞAN* O. Murat DOĞAN** Tam protez yapımında amaç, hastaya kaybedilen fonksiyonlarını iade

Detaylı

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON LABORATUVAR DENEY FÖYÜ

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON LABORATUVAR DENEY FÖYÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON LABORATUVAR DENEY FÖYÜ Deney 1. Sievers Minyatür Delme Deneyi Deney 2. Kırılganlık(S20) Deneyi Deney 3. Cerchar Aşındırıcılık İndeksi (CAI)

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ ROTEZ TAM METAL KURON MODELAJI 724DC0037

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI. DĠġ ROTEZ TAM METAL KURON MODELAJI 724DC0037 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI DĠġ ROTEZ TAM METAL KURON MODELAJI 724DC0037 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Periodontal hastalığın başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak zamanla matris oluşturarak diştaşını meydana getirmektedir.

Periodontal hastalığın başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak zamanla matris oluşturarak diştaşını meydana getirmektedir. Prof.Dr.Yaşar Aykaç Periodontal hastalığın başlıca nedeni mikrobiyal dental plaktır. Mikrobiyal dental plak zamanla matris oluşturarak diştaşını meydana getirmektedir. Periodontal tedavinin en önemli amaçlarından

Detaylı

Ölçme Bilgisi DERS 4. Basit Ölçme Aletleri ve Arazi Ölçmesi. Kaynak: İ.ASRİ

Ölçme Bilgisi DERS 4. Basit Ölçme Aletleri ve Arazi Ölçmesi. Kaynak: İ.ASRİ Ölçme Bilgisi DERS 4 Basit Ölçme Aletleri ve Arazi Ölçmesi Kaynak: İ.ASRİ HATA SINIRI EŞİTLİĞİ d s = 0.005 S+0.00015xS+0.015 düzensiz hata düzenli hata kaba hata d 1 = A B d 2 = B A S = (d 1 +d 2 )/2 d

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması

Sıklık oranlarına göre çenelerde gömülü kalma sıralaması Dr. Levent Vahdettin Gömülü Dişler Sürme yaşı tamamlandığı halde normal oklüzyonda yerini alamamış kemik ve yumuşak doku içerisinde bütünüyle veya kısmen kalmış olan dişler gömülü diş olarak tanımlanmaktadır.

Detaylı

PANORAMİK RADYOGRAFİ

PANORAMİK RADYOGRAFİ PANORAMİK RADYOGRAFİ Yrd. Doç. Dr. Gizem ÇOLAKOĞLU İstanbul Aydın Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi A.B.D Öğretim Üyesi PANORAMİK RADYOGRAFİ Orbitanın 1/3 alt kısmı, maksiller

Detaylı

PROF.DR.L.ŞEBNEM TÜRKÜN

PROF.DR.L.ŞEBNEM TÜRKÜN Ön Bölgede Estetik Restoratif Uygulamalar Prof. Dr. L. Sebnem Türkün Estetiğin öneminin artması ile diş hekimlerine estetik talepler ile gelen hasta sayısında önemli bir artış olmuştur. Restorasyon ile

Detaylı

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI

OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI OMUZ VE ÜST KOL BÖLGESİNE YÖNELİK KİNEZYOLOJİK BANTLAMA UYGULAMALARI Supraspinatus kası Origo: Skapulanın supraspinöz fossası İnsersiyo: Humerus tuberkulum majus superior bölümü İnervasyon: Supraskapuler

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA UZAKTAN ÖĞRETİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR (Değişik; 20.02.2014 tarihli YÖK Genel Kurulu)

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA UZAKTAN ÖĞRETİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR (Değişik; 20.02.2014 tarihli YÖK Genel Kurulu) YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA UZAKTAN ÖĞRETİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR (Değişik; 20.02.2014 tarihli YÖK Genel Kurulu) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı,

Detaylı

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON T.C. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLERDE OKLÜZYON BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi M.Kutay KARACA Danışman Öğretim Üyesi : Prof. Dr. Gökhan

Detaylı

Kavramsal Tasarım - I

Kavramsal Tasarım - I Kavramsal Tasarım - I 25.12.2017 1 Kavramsal Tasarımlar Geliştirme ve Geçerli Kılma 6. Kavramsal Tasarım a. Fonksiyon yapısı b. Metodik kısmi çözümler geliştirme i. Etkileşimli yöntemler ii. Sezgisel (Heuristik)

Detaylı

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA I KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği.

COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA I KURS PROGRAMI. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği. COĞRAFYA BİLİM GRUBU COĞRAFYA I KURS PROGRAMI 1. KURUM ADI : Yedi Sistem Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUNADRESİ :Atatürk Bulvarı No: 90/32 Kat:1-2-3-4-5-6-7-8-9 Kızılay Çankaya / ANKARA 3. KURUCUNUN ADI :

Detaylı

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ

MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ MAKSİLLER ANESTEZİ TEKNKLERİ Trigeminal Sinirin Dalları N. ophthalmicus N. maxillaris N. mandibularis Maksiller Sinirin Dalları N. infraorbitalis N.zygomaticus N.alveolaris superioris anterioris N.alveolaris

Detaylı

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler yapılır.

Detaylı

TAM PROTEZLER İÇİN LİNGUALİZE OKLÜZYON

TAM PROTEZLER İÇİN LİNGUALİZE OKLÜZYON G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt V, Sayı 2, Sayfa 183-192, 1988 TAM PROTEZLER İÇİN LİNGUALİZE OKLÜZYON Cumhur ALTINTAŞ* O. Tuğrul ALTAY** Aytekin BİLGE*** GİRİŞ Tam protezlerde kullanılan posterior dişlerin

Detaylı

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü. 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I ÖRNEK AZALTMA

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü. 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I ÖRNEK AZALTMA İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 321 Cevher Hazırlama Laboratuvarı I ÖRNEK AZALTMA 1. GİRİŞ Belirli bir cevherin niteliklerinin saptanmasında kullanılmak üzere temsili

Detaylı

SABİT VE HAREKETLİ YER TUTUCULAR

SABİT VE HAREKETLİ YER TUTUCULAR T.C Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı SABİT VE HAREKETLİ YER TUTUCULAR BİTİRME TEZİ Stj. Diş Hekimi Ercan GÜLTEKİN Danışman Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Nazan ERSİN İZMİR-2015

Detaylı

MAKSİLLER ANTERİOR SEGMENTAL OSTEOTOMİ İLE KLAS II ANTERİOR OPEN-BİTE TEDAVİSİ. Orhan GÜVEN*, Ahmet KESKİN**, Adnan ÖZTÜRK*** ÖZET

MAKSİLLER ANTERİOR SEGMENTAL OSTEOTOMİ İLE KLAS II ANTERİOR OPEN-BİTE TEDAVİSİ. Orhan GÜVEN*, Ahmet KESKİN**, Adnan ÖZTÜRK*** ÖZET G.Ü. Dişhek. Fak. Der. Cilt X, Sayı 1, Sayfa 175-180, 1993 MAKSİLLER ANTERİOR SEGMENTAL OSTEOTOMİ İLE KLAS II ANTERİOR OPEN-BİTE TEDAVİSİ Orhan GÜVEN*, Ahmet KESKİN**, Adnan ÖZTÜRK*** ÖZET Apertognati

Detaylı

Dental Kemik Cerrahisinde İleri Teknikler. Prof. Dr. Mustafa Sancar Ataç Doç. Dr. Seda Özturan. Kadavra Uygulamalı Dental Cerrahi Kursları DKC 01

Dental Kemik Cerrahisinde İleri Teknikler. Prof. Dr. Mustafa Sancar Ataç Doç. Dr. Seda Özturan. Kadavra Uygulamalı Dental Cerrahi Kursları DKC 01 DKC 01 Kadavra Uygulamalı Dental Cerrahi Kursları Dental Kemik Cerrahisinde İleri Teknikler Prof. Dr. Mustafa Sancar Ataç Doç. Dr. Seda Özturan DrVesta.com vyg.com.tr VESTA Kurs Etiket No: DKC01TR Dental

Detaylı